A cigányság sorsa az iskolapadban dől el – Orsós Zsuzsanna a Mandinernek
2016. február 10. írta: Redakció

A cigányság sorsa az iskolapadban dől el – Orsós Zsuzsanna a Mandinernek

orsos_zsuzsanna.jpg

Roma Példaképek címmel sorozatot indít a Mandiner olyan fiatal tehetségekről, akik mind a roma, mind a többségi társadalom számára pozitív példával szolgálhatnak kitartásukkal és teljesítményükkel. 

 

Hétgyermekes cigány család legkisebb gyermekeként született Orsós Zsuzsanna Németkéren. Szülei írástudatlanok voltak, őt mégis vonzotta a tanulás, a kitörés lehetősége. Az MTA első cigány ösztöndíjasa biológusdoktorként a romák egészségi állapotát vizsgálja. Előadásaival a roma fiatalságot igyekszik tudatosabb életmódra, továbbtanulásra motiválni, hiszen szerinte az, hogy milyen lesz a cigányság élete, az iskolában dől el. „Szerettem volna anyjuk helyett anyjuk lenni. Megtanítani nekik, mit kell tenniük, ha integrálódni akarnak a társadalomba, hogy ne cigányként, hanem emberként tekintsenek rájuk” – vallja Orsós.

 

Meszleny Zita interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr168379208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.02.10. 17:29:32

A tanulás és tudás nem iskola függő. De olyan emberek akarják a cigókat integrációra kényszeríteni akik még önmagukat sem tudják elfogadni. Svábnak született, zsidóként él, hangosan magyarkodik, miközben európai szeretne lenni.

Iskola? Minek? Disznónak kölest?

Herr Stacheldraht Leger 2016.02.10. 18:20:44

"őt mégis vonzotta a tanulás, a kitörés lehetősége"

ennyike.

a probléma ott kezdődik, ha NEM vonzza a tanulás, a kitörés lehetősége...

gyalog.galopp 2016.02.10. 20:19:33

@Herr Stacheldraht Leger:

A probléma ott kezdődik, hogy nincs minta. A diplomás cigányok nem akarnak cigányokat tanítani, de még a közelükbe se akarnak menni. A cigány gittegyesületek vezetőit meg hagyjuk, mert az a minta, amit ők mutatnak az még rosszabb a tyúklopásra szakosodott otthoninál is..

A cigányok felzárkóztatására elszórt milliárdokat olyan cigány származású pedagógusokra kell költeni, akik cigányokat tanítanak és nem Brüsszelben képviselik magukat.

Herr Stacheldraht Leger 2016.02.11. 04:50:24

@gyalog.galopp:

"A diplomás cigányok nem akarnak cigányokat tanítani, de még a közelükbe se akarnak menni."

na ezt a jelenséget meg kéne vizsgálnia valamelyik CEU tanszéknek, szigorúan humánusan

"A cigányok felzárkóztatására elszórt milliárdokat olyan cigány származású pedagógusokra kell költeni, akik cigányokat tanítanak és nem Brüsszelben képviselik magukat"

csak éppen az akármilyen származású pedagógusok éppen lázadnak meg antiKLIKKesednek, mert a pedagógusi bér immár a többi V4 államhoz képest is egy witz. úgy meg nehéz példát mutatni a gyerkőcnek, hogy tanárként szarabbul jössz ki, mint lightos gereblyéző közmunkával fűszerezett szocpolból.

vezérkomment szükségeltetik a cserdi polgármestertől.

annamanna 2016.02.11. 05:09:58

A lényeg: "A szüleim addigra nyugdíjba mentek"

"a takarítóként dolgozó testvérem"

Orsós Zuzsanna azért tanult, mert a szülei elfogadták a társadalom rendjét. Dolgoztak, és a testvérei is dolgoznak.
Persze ezt valamilyen módon ő maga is kimondja:

"A gyerekek nem akarnak nyitni az új felé. A hagyományaikban élnek, azt teszik, amit otthon látnak. Nem akartak továbbtanulni, mert az apjuknak sincs végzettsége."

"azt teszik, amit otthon látnak."

Sőt öntudatlanul még azt is kimondja, hogy a társadalmi szabályok elfogadása tekintetében az apa helyett sokkal erősebb az anya befolyása:

"Nem haragszom az anyukámra, mert nem tanította meg a könyvek, az iskola fontosságát. Ő egy teljesen más világban élt: örülök, hogy túlélte a háborút és az azt követő időszakot."

De általánosságban mégsem jut el addig, hogy a családi példát összekösse a tanulással:

"A tanulás a kulcs?

Csak akkor fog javulni a cigányság helyzete, elfogadottsága, egészségi állapota, ha tanulni kezdenek. (...) Hatalmas felelősségünk abban, hogy ezeknek az embereknek milyen lesz az élete. Ez pedig igenis az iskolában dől el."

Mit ne mondjak, az MTA-tól nem is vártam annál értelmesebb vizsgálatot, annál hasznosabban elköltött pénzt, mint amit említ a cikk:

"Észak-magyarországi roma mintákon végzünk genetikai vizsgálatot. Ki akartuk deríteni, hogy a romák hajlamosabbak-e a daganatos betegségekre, mint a magyarok."

Ráadásul még meg is lepődtek az eredményen:

"Ezzel ellentétes eredményeket vártunk, hiszen ez megmagyarázhatta volna, születésükkor miért kevesebb tíz-tizenöt évvel a romák várható élettartama, mint másoké. A kutatás konklúziója az lett, hogy a rövidebb élettartam oka a környezetben, az életmódban és a szociális háttérben keresendő."

Arra bezzeg nem jut egy fillér sem, hogy akadémiailag kimondják, miért nem akarnak tanulni a romák.

Elárulom ingyen, az oka az, amit Orsós Zsuzsa is mond:

"A gyerekek nem akarnak nyitni az új felé. A hagyományaikban élnek, azt teszik, amit otthon látnak."

Ahhoz, hogy a romák tanuljanak, nem a felzárkóztató programokba kell ölni csilliárdokat, hanem a szülőket (pláne az anyákat) kell munkavégzésre bírni, mert csak így lesznek hajlandóak alávetni magukat a társadalom rendjének, a törvényeknek és az iskola tekintélyének.
Amíg a szülők (anyák) nem dolgoznak, addig a gyerekek nem fognak tanulni.

gyalog.galopp 2016.02.11. 05:35:33

@Herr Stacheldraht Leger:

Nemrég olvashattuk Forgács Istvánt "lennék én a cigány Habony" címmel.
Forgács is kifogásolja az elszór milliárdokat, de arról ügyesen hallgat, hová tűnhet a pénz, mert az érintett cigányokhoz egy fillér nem jut belőle.

Mindenesetre , ha azokat a problémákat amelyeket ez a derék leányzó felsorolt egy fehér óvónő, pedagógus mondja el azonnal leszednék róla a keresztvizet.
Azon a marhaságon, hogy a felkészületlen, teljesen más kultúrát képviselő cigánygyerekeket összeboronáljuk a fehérekkel, csak az Orsósok és Forgácsok segítségével lehet túllépni.

Herr Stacheldraht Leger 2016.02.11. 07:29:24

@gyalog.galopp: de hisz ez... szegregáció, jahajjrópasegíccs

Pelso.. 2016.02.11. 09:02:15

@gyalog.galopp: Forgács említi a mobil település-terapeuta egységet. Na, ezekből kellene megyénként több, persze széleskörű, nemcsak az ő problémáik kezelésére. Mi lennénk az ápoltak és ápolók országa.

Alább meg, a hitel kihelyezési projektnél: "fedezetként megjelenhetne az állam".
Csak beépíti ezt az embert valamelyik párt a konkurenciához, a választások előtt kb egy évvel...:)

pitcairn2 2016.02.11. 10:13:59

@Pelso..:

inkább valós lehetőség kellene mint "mobil település-terapeuta egység", meg "kihelyezési projekt"...

az első különben a mobil település-terapeuta egységnek a másik meg a bankoknak jó...

Pelso.. 2016.02.11. 10:53:10

@pitcairn2: Szerintem is. Állami fedezet vállalás meg csak népszavazás után, nemcsak erre, bármire.

2016.02.11. 11:15:17

A "fedezetként megjelenne az állam" szükséges a "regional landlord" megjelenéséhez. A bedőlt hiteleket egy csomagban lehet tovább passzolni, erről beszél a prof a másik cikkben.

Hosszabban:
Ha egy településen 5 bank nyújt hitelt, akkor bedőlés esetén 5x árverést vagy 5 csomagban értékesítést tartanak. Ezek a bankok lehetnek külföldi tulajdonúak, nincs kontroll felettük, így a tulajdonok végtelen számú variációja lehetséges.. Ha az állam a fedezet, akkor a kapcsolatok felhasználásával az adott terület gazdája kaphatja meg a jogokat.

A kommunizmus megszüntette, ők meg újraépítik a feudumokat.

Catham house teljes sebességen.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2016.02.11. 11:19:06

mak mak

cigánykérdés-rendészeti kérdés

Bell & Sebastian 2016.02.11. 15:46:46

Mi a büdös francér' kellene integrálódniuk? Maradjanak maguknak és szeressék a rendőrséget, végső soron megint Padillának van igaza.

Ne akarjanak mán integrálódni, én sem akarom akarom integrálni őket, mert akkor zuhan az általános színvonal >>> nekem rosszabb lesz, nekik meg nem lesz jó.

A szorgalmat, munkár és iskolát pont egy olyan félkegyelmű emlegeti, aki naponta ezerszer köpi le a magasztos elveit.

Az egyik haverom gyerekkori álma volt, hogy Németországban lehessen munkanélküli. Tessék migrálni, ha most van rá kereslet. Erőszakolás és lopás genetikusan adott hozzá.

InTheGajd 2016.02.11. 17:40:39

Fantasztikus! Hány évtizede is próbálkoznak a "háziasítással"? Mellesleg...sikerült találni 2-3 maréknyit a több tízezerből? Micsoda teljesítmény!

pitcairn2 2016.02.11. 23:03:49

@InTheGajd:

az "eredmények" a "háziasítókról" sem festenek túlzottan jó képet...

gyalog.galopp 2016.02.12. 07:00:46

@Herr Stacheldraht Leger: @Pelso..:

Ma három szintű cigányút létezik, az egyik a megélhetési bűnözésre szakosodott alsó, a másik keresztapák köré épülő , a gazdaság és a politika sötét árnyékában hízó felső, valamint a mindkettőtől távolságot tartó, csendben beolvadó harmadik.

Az alsó és fölső szintek létszámban szépen gyarapodnak, az alsó szint a vidéki fehér lakosság életét teszi pokollá, a felső pedig az al és félvilág meghatározó eleme , egyre növekvő befolyással.

Rendészeti úton egyik szintet sem lehet kezelni, soha nem is lehetett.
A középsőt nem kell, az alsót a PC nem engedi, a felsőt pedig a PC takargatja és bődületes cinizmussal belőlük válogat példaképeket. ( akinek nem inge ne vegye magára)

A politika rendszeresen keveri az integráció és asszimiláció fogalmakat úgy a napi szóhasználatban, mint a távlati célkitűzésben, ennek eredményeként a nem kevés támogatáson áteső cigány diplomások eltűnnek.
Egy részükből ideig óráig a politika reklám arca lesz, vagy kamerát nyomnak a kezébe és a rasszizmus témakörben alkot maradandót.
Cigány diplomások közvetlen, helyszíni részvétele nélkül pedig nem lesz semmilyen felzárkóztatás.
Diplomáért, támogatásért cserébe X év oktatónevelő munka a cigánytelepen, nincs rasszizmus, nincs áldozat szerep, munka van oszt jónapot.

pitcairn2 2016.02.12. 09:15:45

@gyalog.galopp:

az underclass-t csak a szabad piac tudja kirobbantani a nyomorból...

gyalog.galopp 2016.02.12. 10:27:42

@pitcairn2:

Nem tudom mosolygás nélkül megállni, a " amikor a cigányok még dolgoztak " kezdetű hőskölteményt, de azt most hagyjuk.
A hetvenes, nyolcvanas években készültek mindenféle szociológiai és egyéb tanulmányok , sőt emberkísérletek is. Volt egy - két csoport, akiket különféle feladatokkal bíztak meg, ezek egyszerű kétkezi munkák voltak. A férfiaknál kb 3 nap volt egy esztendő, a nők 1-2 nappal tovább bírták. Amikor újra összeszedték a csapatot a szerszámok kezdtek eltűnni, rejtélyes módon eltörni, elrepedni és egyebek.

A lényeg rájöttek, hogy a probléma az alapoknál van, közvetlenül a születés után, pl. a cigánygyerekek nem azért szarnak ott , ahol éppen rájuk jön, mert ki akarnak baszni a fehérekkel, hanem azért, mert nem tanították meg őket visszatartani.
Elképesztően alacsony a frusztrációs szintjük és ez felnőtt korban sem sokat változik, nem bírnak semmilyen monotóniát, kötöttséget, mert nem lettek hozzászoktatva.
A kulturális különbségek itt mutatkoznak meg, innen kezelhetetlen és nincs az a szabadpiac, ami ezzel a szubkultúrával kezdeni tud valamit.

2016.02.12. 12:46:38

@gyalog.galopp:

A bűnözés rendszeralkotó elem.

Minden rendszeré.

Emberi tulajdonság.

Vannak antiszociális gének.

Benned is.

Azért cigányozol.

gyalog.galopp 2016.02.13. 08:36:59

@260:

Az ember egy mindenevő ragadozó.
A ragadozó lét velejárója az agresszív gén.
Az agresszív géneket évezredek óta a szocializáció próbálja hatástalanítani, több kevesebb sikerrel.

Mi az a cigányozás, szerepel cigányozás bcs a btk-ban?
Amennyiben igen, a cigányok is elkövethetik?

Amennyiben a cigányozást a cigányok nem követhetik el, akkor bízzuk rájuk a cigányozást.

aLEx 2016.02.16. 20:13:59

Ez egy csuda jó cikk! Nagyon szimpatikus a riportalany és az életének az egész története is. Bár csak minél többet olvashatna az ember ilyet!

A magam részéről sok szerencsét kívánok Orsós Zsuzsannának!

aLEx 2016.02.16. 21:03:31

Csodálatos ez a hivatástudat és elkötelezettség, ahogy a riportalany a cigányságon szeretne segíteni. Tulajdonképpen mindnyájan csak irigykedhetünk rá, akik nem rendelkezünk ilyen belső erkölcsi tartással.
süti beállítások módosítása