A keményen migráló migránsok éve − Mandiner2015 II.
2016. január 06. írta: pinter.bence

A keményen migráló migránsok éve − Mandiner2015 II.

evertekelo_2015_2.jpg

A Mandiner 2010 óta minden új év első napjaiban évértékelő sorozatokat közöl, idén is így teszünk. Pintér Bence írása.

 

Emlékszik még valaki a keményen dolgozó kisemberekre? Vagy a halálbüntetésről szóló vitára? 2015 elején, amikor még bajban volt a Fidesz, úgy tűnt, ezek egyike lesz az új rezsicsökkentés. Az új politikai termék a „polgári” után, á la GFG. Az újabb elem a kommunikációs kártyavár-erődben. A kormány lépései nyomán minden keményen dolgozó kisember léphet majd egyet előre. Nagyon kellett dolgoznia a kormánypárt propaganda-stábjának, hogy legyen valami, hiszen 2014 ősze óta sorozatos csapások érték a kommunikációs örökmozgót: az internetadós tüntetéseket és az amerikai kitiltási botrányt nem tudta megfordítani a csapat az olyan véletlenszerűen bedobált kísérletekkel, mint az újságírók és a gyerekek kötelező drogtesztje.

Aztán februárban – hogy Fluor klasszikusát idézzük – robbant a gecigránát: a kormányváltás óta csendben kegyvesztetté vált kormányközeli alap- és háttérember, Simicska Lajos robbantotta. A köz- és EU-s pénzekből felpumpolt, Orbán Viktor régi barátjának számító vállalkozónál elszakadt a cérna, és alpári stílusban anyázta régi cimboráit minden újságírónak, aki csak elérte telefonon. Az ügy a médiafronton robbant ki, ennek eredményeképp a Simicska-birodalom médiatermékei kiléptek a bólogatójános szerepköréből, és erre a feladatra új termékek jelentek meg a piacon: például az átszervezett közmédia hírcsatornája. Ezután jött az azóta már félig elfeledett Quaestor-botrány, a szintén Fideszhez közel álló Tarsoly Csaba bukásával; a kormányközeli urizálás” egyre szebb és drágább példái; na meg a kétharmad elvesztése Veszprémben, illetve a Jobbik első egyéni választókerületi győzelme Tapolcán. Az egészségügyben továbbra sem született érdemi javaslat (még ma sem) az egyre látványosabb problémák megoldására, a központosított oktatás bukását pedig már-már maga a kormány is elismerte. Ennél fontosabb problémák orvoslására azonban volt idő: így március óta Magyarországon vasárnaponként zárva tartanak a boltok − ezt a változást hétről hétre egyre abszurdabb kiegészítések követték.

Szóval kellett már valami a propagandamasinának, mert a keményen dolgozó kisemberezést még a magyarok Kádárra éhes gyomra is csak nyikorogva nyelte be. Valami nagy és ütős kellett, amitől egyből elfelejt mindenki minden egyéb problémát, és még véletlenül se a kormányt vagy ne adj’ Isten a miniszterelnököt fogja szidni, hanem valaki mást. Válsághelyzet kell, amikor nagy szavakra és nagy megmondásokra, szigorú nézésekre van szükség. Mint az árvíz, amikor lehet helikopterből kiszállva gumicsizmában a nemzeti összefogásról beszélni. És akkor elkezdtek jönni a menekültek.

*

Persze ez így nem igaz, a Közel-Keletről és Afrikából 2013 óta egyre többen jönnek a balkáni útvonalon, cikkekben foglalkoztam a kérdéssel akkortól kezdve. Az ösvényt a tisztán gazdasági célból útnak induló koszovóiak taposták ki, 2015-ben pedig útnak indultak a török menekülttáborokban élők is, akik között többségben vannak a közel-keleti válsággócpontokból menekülő fiatal férfiak és családok. A magyar kormány már a koszovóiak megjelenésére is reagált, Rogán Antal már akkor minden határátlépőt bezáratott volna, írtam is akkoriban arról, hogy ezt akár meg is tehetné a kormány.

A migránsok/menekülők kezelésének reális problémája pedig elhozta végre azt, amit a kormány 2014 ősze óta keresett. Itt volt a kommunikációs csodafegyver: a tömegesen, szedett-vedett ruhákban érkező, mégis okostelefonon tájékozódó, többségében fiatal férfiak, akik messziről érkeznek, más a bőrszínük, más a vallásuk és más a kultúrájuk. Ez minden nacionalista propagandista álma, ráadásul a zsidó szervezetek mellett egy sor baloldali értelmiségi is a kormány álláspontját támogatta. Ráerősített az egészre az Iszlám Állam megerősödése és a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrortámadás. A kormány először plakátkampánnyal alapozott, aztán jött a menetrendszerű nemzeti konzultáció. Az Európa déli határán keresztül felerősödő migráció lett a Wunderwaffe: a fideszes narratíva a kezdettől fogva uralta a kérdést, miközben a téma egyébként valóban fontos problémákat vet fel.

A migráció csak nem akart csitulni, augusztusra-szeptemberre pedig konkrétan ez vált a legforróbb és legfontosabb európai témává, mivel a görög válságot sikerült így-úgy megoldani. Magyarország déli határán folyamatosan érkeztek ezresével a migránsok és menekülők, a kormány pedig a dublini rendelkezéseket betartva hagyta feltorlódni őket a Keleti pályaudvarnál. A helyzet döbbenetes volt: többször jártam kint az állomáson, és sosem fogom elfelejteni az élményt. A Keletinél jól vizsgázó rendőröket leszámítva az állam feltette a kezét, a kormánypárti sajtó pedig az itt rekedt embereken segítő civileket támadta. Nem értettem, hogy direkt vagy tehetetlenségből nem lép semmit a kormány a forróságban egyre elviselhetetlenebb Baross téri válsággal kapcsolatban.

*

Eközben pedig csődöt mondott az EU és a környékbeli diplomácia: se Brüsszel, se Berlin nem állt elő világos állásponttal a magyar hatóságokon való szörnyülködések közepette; az üzengetés pedig folyamatos volt a térség kormányai között. Ebben a helyzetben ahogy már májusban várható volt  Orbán Viktor könnyen válhatott a migrációellenes európai hangok vezérszónokává: a kormány által emelt kerítés és a valamivel később életbe léptetett jogi határzár napok alatt megszüntette a Magyarországon keresztülfolyó tranzitot. A horvátok nagy mellénnyel szidták a magyarokat, aztán az elterelt útvonalon érkezők súlya alatt napok alatt omlottak össze, mint sorban mindenki: most már a svéd-dán határt is lezárták a migrációs válság miatt. Itt az összefoglalóm az egészről.

A kormány huszárvágásával azonban a menekültkérdés megint első sorban európai kérdés lett, ami minket, magyarokat kevéssé érint. Van még utórezgése, persze: aláírást gyűjt a kormány a kvóta ellen és megtámadja az Európai Bíróságon meg a magyar Alkotmánybíróságon, ilyesmi. A migráció a következő években is fontos kérdése lesz az európai közbeszédnek, kell rá majd valamilyen megoldást találni: ha nem kvótát, akkor valami mást. Mindenesetre az első lépésnek még mindig annak kell lennie, hogy az EU határain belülre csak rendezett körülmények között érkezzenek emberek: többek között azért is, hogy a párizsihoz hasonló vérengzéseket el tudjuk kerülni.

Szóval a migránsok/menekülők miatt 2015 végül nem a keményen dolgozó kisemberek éve lett. Kár, én megnéztem volna ezt a kommunikációs zsonglőrködést.

*

És hol volt mindeközben a hazai ellenzék? Nem tudjuk. A Jobbik egy ideig erősödött, aztán mivel a migránsüggyel a kormány teljesen lenyúlta a Jobbik addigi – saját bázisát sem különösebben izgató – témáját, megálltak valahol az MSZP fölött, de jóval a Fidesz alatt. Az LMP-ről idén szinte csak akkor hallottam, ha Sallai Róbert Benedek szűrben jelent meg a parlamentben vagy egy teherautónyi trágyát öntött a kaposvári kormányhivatal elé. Az MSZP fizetésemelést követel, Gyurcsány továbbra is brillírozik a hülyeségben, az Együtt pedig kicsit megkésve bár, de letett az asztalra egy teljesen korrekt menekültügyi javaslatot.

S hogy a baloldali-liberális értelmiség hol tart 2015-2016 fordulóján? A karácsonyi ÉS-ben azt olvastam Vásárhelyi Mária cikkében, hogy a baloldali értelmiségnek szembe kell néznie magával; Bauer Tamás pedig egy bekezdésben arról írt, hogy csak Bokros Lajos − aki ugyanabban a lapszámban épp Kínát szakértette  tudja legyőzni Orbán Viktort. Itt tartanak ők.

A kormány pedig már keresi a következő kommunikációs csodafegyvert. A migránsozás ugyanúgy belesimul majd a kormánypárti kommunikáció alapzajába, mint az elmúltnyolcév, a mocskosmulti, a szemétbrüsszel, a tolvajbankok meg a rezsicsökkentés. Jó volt, elég volt visszahozta a kormányzást a szarból, hogy Fluor után egy másik klasszikust idézzünk. Mert GFG óta tudjuk, meg akinek van szeme, az látja is, hogy Magyarországon a kormányzás erről szól: a pillanat uralásáról a kommunikációs térben. Erre van a vállaltan kormánypárti sajtó, az egyértelműen kormánypárti közmédia, de erre való tulajdonképpen az intézményesült parlamenti ellenzék is, főleg amíg egy jelentős részük Bokros Lajost vagy Gyurcsányt tartja vezérlő csillaguknak.

És vajon mi lesz az új szexi a kormánykommunikációban? Most úgy tűnik, hogy a családok, meg hogy a nők szüljenek gyereket az önmegvalósítás helyett. A főpróba már Kövér beszédével megvolt, Ákos ezzel párhuzamosan rá is segített; aztán jön a szocpol extra, avagy a 10+10 milliós csok. Meg a plakátok, hogy például apukának lenni jó: remélem, hamarosan én is kipróbálom. Szóval van még ebben muníció: egyelőre nem robbant olyan nagyot, mint a rezsicsökkentés vagy a menekültügy, de megvan benne a potenciál.

Én nem igazán látom a kiutat. 2013-ban még a Fidesz konszolidációját reméltem, azóta azonban megnyertek még három választást; és mivel a háborús retorika, a folyamatos ellenségképzés, az egész pályás letámadás tehát ez az egész recept láthatóan tökéletesen működik, komoly ellenfél pedig még mindig nem jelentkezett, nincs ok a feladására. Eközben viszont egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az új rendszerben csak még kreatívabb módon és még nagyobb volumenben kerülnek kétes újrafelosztásra a közjavak, mint a korábbiakban. A többi meg csak porhintés.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr918236242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kampfer 2016.01.06. 12:27:55

Üdv!

"Én nem igazán látom a kiutat. 2013-ban még a Fidesz konszolidációját reméltem, azóta azonban megnyertek még három választást..."

Szerintem az alapvető kiindulási pont nem stimmel a mai magyar belpolitikában. Nem az a feladat, hogy be kell bizonyítani: a fidesz szar. Az lenne az eredmény, ha sikerülne valami másról bebizonyítnai, hogy sokkal jobb, mint a fidesz. Ez pedig láthatóan egyik ellenzéki erőnek sem sikerül.

Azért néhány észrevételt tennék:

"És akkor elkezdtek jönni a menekültek."
Az ellenzék egyik legnagyobb baklövése volt, hogy ebbe a kérdésbe úgy állt bele, ahogy! Az első ellentét már ott kiütközött, miszerint ezek migránsok és NEM menekülők! Az élet a kormányt igazolta, a plakátkampány pedig látnivalóan minden költségét kőkeményen visszahozta. Szerintem nem az volt a célja, hogy a polgárokat hergelje, sokkal inkább az, hogy az ellenzéket kiugrassza a bokorból. Azok ezt persze előre kiszámíthatóan (és jól kiszámítottan) még akkor is 'menekülteztek' és 'magyaroztak', mikor nyár végén már világosan látszott a bukó. Erre a röszkei események méltóképpen tették fel a koronát, a kormány simán hátradőlhetett.

Az ellenzékkel kapcsolatos megállapítások szerintem helytállóak, csak egy pontot vitatok:

"Együtt pedig kicsit megkésve bár, de letett az asztalra egy teljesen korrekt menekültügyi javaslatot..."

Lehet, hogy a javaslat korrekt (bár szerintem nem az), de a jelen magyar társadalmának közvélekedése és az elmúlt hetek európai eseményei garantálják ennek a javaslatnak a bukást, mi több, stigma lesz az egyébként is teljesen hiteltelen és alkalmatlan politikai 'csipet-csapat' testén!

"És vajon mi lesz az új szexi a kormánykommunikációban? Most úgy tűnik, hogy a családok, meg hogy a nők szüljenek gyereket az önmegvalósítás helyett."

Szerintem a családok támogatása és kedvezőbb helyzetbe hozása (retorikai fogásokon túl természetesen) üdvözlendő és támogatható lehet. A nők szerepéről és a ominózus mondatok utóéletéről most nem nagyon terjengenék, szerintem mindkét oldal simán bizonyította a sötétségét és az ostobaságát, miközben a lényeg elsikkadt. A nők és a család elválaszthatatlansága, család pedig a társadalom alapegységeként való elfogadása.
Kamp.

Pelso.. 2016.01.06. 12:53:30

@Kampfer: A plakátkampány költsége kinek s milyen formában jött vissza?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.01.06. 12:58:24

Javaslom új témának az abortusz betiltását vagy legalábbis lényeges szigorítását. A megmondás már megszületett:

tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2015/04/a-nemzet-neveben.html
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2013/05/sikertortenet.html

A lehetősége ott van elbújtatva az Alkotmány eltörlése után nekünk vetett alaptörvényben, az ellenség ki van jelölve (a nemzethalált okozó önmegvalósító szülőkorú nők), akik ráadásul masszív kisebbségben is vannak, tehát ideális célpontot képeznek egy gyűlöletkampány számára. A téma jól rezonál a szavazók meghatározó hányadát kitevő nyugdíjasok körében (őket már tuti, hogy nem érinti), a Kádár-korszak restaurációja után pedig jöhet a Rákosi-korszak restaurációja - persze csak a nemzetstratégiába illeszkedő intézkedéseié.

Ráadásul a liberálisok ugrani fognak rá, vagy ha nem, akkor majd pozícionálni lehet néhány lelkes feltörekvőt liberálisnak, hogy képviseljék a magyarság kiirtását elősegítő nézeteket.

Mi ez a totojázás, megint esnie kell a Fidesz népszerűségének, hogy valaki valamit csináljon?

GNDL 2016.01.06. 12:59:12

Magyarország a varrásainál foszlik szerteszét...

Bár nincs megbízható, pontos adatunk arról, hogy hány jól vagy jobban képzett aktív adófizető hagyta el (sokan családostul) az országot az elmúlt években, arról is csak politikailag különböző mértékben manipulált kutatásaink vannak hogy mennyien készülnek külföldre az itthon maradottak közül, de nyugati tagállamok munkaügyi statisztikái alapján és a külföldön dolgozók által hazautalt pénzek nagyságát tekintve bőven 700 ezerre tehető az uniós csatlakozásunk óta kivándoroltak száma, az említett kutatások alapján pedig az egyértelműnek tűnik, hogy a kivándorolni kívánkozók száma rekordokat döntöget jelenleg. Ellentétben a többi visegrádi állammal, ahol az uniós csatlakozást követően ugrott meg jelentősen a kivándorlók száma, és azóta fokozatosan csökken, Magyarországon tökéletesen ellentétes folyamatok zajlanak.

Ennek egyik leglátványosabb jele ma már országszerte tapasztalható, hogy nem csak az egészségügy van válságban ebben a tekintetben, de nincs olyan gazdasági szektor, ahol ne lenne egyre kínzóbb a képzett munkaerő hiánya. Ha nem történik radikális változás az országban, mondjuk már holnap, legfőképp a gazdaság-, oktatás- és társadalompolitikát illetően, a következő következő ciklusra már akár 1 millió jól vagy jobban képzett aktív adófizetővel lesz kevesebb Magyarországon. Tehát Orbánék beváltják ígéretüket: teremtettek egy millió új munkahelyet... igaz, azt nem mondták, hogy ez nem Magyarországon lesz, hanem Nyugat-Európa prosperáló tagállamaiban. :)

És miért történne radikális változás?! Pont azok hagyják el az országot, akik a munkájukkal egyrészt felépíthetnék, felvirágoztathatnák, másrészt a részvételükkel leválthatnák, lecserélhetnék nem csak a jelenlegi kormányzatot, de a több mint két évtizede ámokfutó posztkommunista korrupt és dilettáns politikai elitet... amire egyébként szükség lenne bármiféle pozitív változáshoz. Maradnak nagy többségükben a kádári nosztalgiában szenvedő nyugdíjasok, a maradék adófizetők által eltartott megélhetési gyerekgyárosok, a képzetlen és állami gondoskodásra szoruló közmunkások százezrei, akiknek hitvány proli életvitelükhöz bőven elegendő az a szavazatvásárlásként kapott támogatás, amivel Orbánék jelenleg megtartják a hatalmukat... és maradnak Orbán retardált futsalos haverjai a kormányban, valamint lopott közpénzekből kitartott korrupt holdudvaruk.

Tehát nincs megoldás, ahogy említettem, Magyarország a varrásainál foszlik szerteszét, az ország leszakadása nem csak Európától, de már az utánunk csatlakozott uniós tagállamoktól is megállíthatatlannak tűnik.

Ti pedig migránsokkal meg végtelenül primitív kormányzati kommunikációval foglalkoztok... ti lennétek a „jövő értelmisége”... hát, ennél sötétebb jövője még török/osztrák/német/szovjet megszállások alatt sem volt az országnak, mint jelenleg a Fidesz-KDNP posztkommunista bűnszervezetek megszállása alatt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2016.01.06. 14:21:49

@GNDL:
"Bár nincs megbízható, pontos adatunk arról, hogy hány jól vagy jobban képzett aktív adófizető hagyta el (sokan családostul) az országot az elmúlt években, "

Fején találta a nemzetstratégiát veszélyeztető probléma szögét. Helyesen látja: a gond a túl sok szabadság és vannak is szövetségeseink.

tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2013/11/nemzetstrategiai-szovetseg.html

Kampfer 2016.01.06. 15:25:49

@Pelso..: Üdv! A plakátkampány költsége természetesen a fidesz politikai köreihez köthető azon gazdasági csoportoknak térült meg, amelyek a megvalósítását megnyerték, majd lebonyolították. Ez egy újabb (de viszonylag kis volumenű) anyagi juttatás volt a saját gazdasági origarchia részére. Azonban a valódi haszon mégsem ez volt, hanem a politikai haszon, amit hozott. Vagyis a baloldal és a liberálisok reakciója, majd annak hatása a belpolitikára. Mintha előre látták volna a kitervelői, hogy a baloldai és liberális erők reakciói, véleménye és a való élet tapasztalatai között ilyen kiáltó ellentétek lesznek láthatóak! Bár, sejtésem szerint ilyen hatásokkal még ők sem számoltak...
Kamp.

Pelso.. 2016.01.06. 19:17:15

@Kampfer: Kb szerintem is. A megtérülés nem a forrásnak, vagyis a költségvetésnek történt.

Kampfer 2016.01.06. 19:52:26

@Pelso..: Üdv! Így van, a költségvetésnek semmiképp sem térült meg, propagandakiadás volt. A nagyságrendje sem menti, talán csak az eredménye.
Kamp.

♔bаtyu♔ 2016.01.07. 10:18:34

Index:

"Cuki rendőri brutalitás: szerb rendőrök csaptak össze gyerekmenekültekkel"

Lehet, hogy ezek után a 17 éves kemény cigánybűnözők is gyerekek és nem fiatalok lesznek a balliberális médiában? Végül is csak elkezdeni nehéz.

Igen, Orbánnal megszívták az EU ballibsijei. Nagyon szépen erodálódnak.

Amúgy Orbán nem használt ki semmit, nem Orbán volt az okos, hanem a többi ostoba, illetve szerintem, hazaáruló. Orbán azt csinálta amit minden józan ember, minimalizálta a veszteséget.

A rendőrség pedig maga a kormány, hiszen kormány irányítás alatt áll. 2006. október 23-ért sem csak a rendőrség vezetése felelős, hanem a z akkori kormány.

A Keletinél pedig a 2 nap állást az okozta, hogy Orbánék a németeken akartak segíteni, fingjuk nem volt arról, hogy most akkor Merkelnek tényleg kellenek a bevándorlók, vagy csak a szeme kívánta.

Ehhez képest a németek, norvégok, osztrákok, svédek, azaz azok, akik később már passzolták volna vissza a ide a bevándorlókat "hálából" a regisztrációért, szépen hátbadöfték Orbánékat azzal, hogy Magyarország nem engedi tovább a "menekülteket" a szabadság felé.

Na akkor nagyon szépen tovább engedtük őket, sőt megkapták azokat is, akik itt rostokoltak a táborokba.

♔bаtyu♔ 2016.01.07. 10:31:19

@Pelso..: A plakátkampány célja az lett volna, hogy elfogadd a kerítést, tehát a kerítés költségeihez irandó, ez a kültség pedig már régen vissza jött, hiszen október 15 óta már nem itt haladnak át a bevándorlók, sőt azóta kerítés exportőrök is lettünk.

Az más dolog, hogy SZERINTEM nem lett volna szükség plakátkampányra, a kerítést e nélkül is mindenki elfogadta volna.

Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy a Vastagbőr ellen plakátkampányát ki fizette, mert hogy nem "civilek" az hót ziher.

Ad Dio 2016.01.07. 11:38:02

A hazai ellenzéknek ahhoz hogy picit is komolyan lehessen venni, meg kellene értenie a különbséget a politikai probléma és a politikai krízis között. Ami a problémák kezelésében így-úgy beválik (azonnal a kormány véleményével homlokegyenest ellenkezni, illetve a nemzetközi haverok véleményét kritika nélkül visszaböfögni), az a krízis kezelésekor nagyon nem működik. Ezt látjuk ma a választók véleményén tükröződni: a Fidesz népszerűsége nem nagyon nőtt, viszont a migrációra adott reakcióval nagyon nagy százalékban egyetértenek a választók. Itt ugyanis a józan ész az ideológiát beküldi a sarokba és átveszi az irányítást.

Ne legyenek illúziók: ez a krízis még nem csengett le. Ellenkezőleg: éppen csak elindult. Az igazi tánc idén indul. De még ez is csak jelmezes főpróba az előtt ami Európára vár ha nem lép át egy gyökeresen különböző alapállásba.

prakp 2016.01.07. 12:33:27

@♔bаtyu♔: Nem vagy egy szinten az előtted kommentelőkkel, jobb lett volna, ha nem is erőlteted. Légy szíves, ne válaszolj.

Netuddki. 2016.01.07. 13:20:45

Az úgynevezett zellenzék összejátszik a fideszes megélhetési politikusbűnözőkkel. A legfontosabb, hogy havonta utalják nekik a parlamentben héderezésért a millát...

♔bаtyu♔ 2016.01.07. 15:35:55

@prakp: Kényelmetlen a kérdés mi? Hozzád elev nem is szóltam, ne fáraszd magad.

prakp 2016.01.07. 17:26:04

@♔bаtyu♔: Ha nem tűnt volna fel, ez egy blog. Számomra semmiféle kényelmetlen kérdést nem vázoltál, csak jelezni szerettem volna, hogy benéztél ezt-azt. De igazad van, nem fárasztom magam.

Ibi ! 2016.01.11. 15:23:41

@Kampfer: "Szerintem a családok támogatása és kedvezőbb helyzetbe hozása (retorikai fogásokon túl természetesen) üdvözlendő és támogatható lehet."

Annál is inkább, mert a "fogyik a magyar" (ahogy vicces liberális körökben csúfolódni szokás) pontosan felfűzhető retorikailag következetesen a "megélhetési bevándorlók helyett" vonalra, az ellenzék reakciói meg megint takkra pontosan kiszámíthatók.

Balt 2016.01.11. 15:31:02

@♔bаtyu♔: Igen, pont.

Köv. komment:
Nem a Vastagbőr, a Kettős mérce meg a KKP. Én is nagyon kíváncsi lennék, miből finanszírozzák a gyakorlatilag olvasatlan (és kommentelhetetlen) blogot, amelyről néha naponta 3 cikket is betallóz az Index blogketrec.

Balt 2016.01.11. 15:32:35

@♔bаtyu♔: Pardon: a Vastagbőr is benne volt, sőt! Neked van igazad.
süti beállítások módosítása