A Nyugat öntelt, a Kelet felébredt – Schmidt Mária és Kozma Imre a migrációról
2015. november 30. írta: Redakció

A Nyugat öntelt, a Kelet felébredt – Schmidt Mária és Kozma Imre a migrációról

migracio_kulturring.jpg

Az európaiak legnagyobb problémája az identitásvesztés: Európában ma már senki nem akar meghalni semmiért, miközben öngyilkos merénylők jönnek velünk szembe – mondta Schmidt Mária a Magyar Írószövetség KultúrRing című vitasorozatának legutóbbi estjén, ahol Kozma Imre atyával, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítójával vitatkozott a migráció kulturális hatásairól.

Kozma Imre azzal nyitott: a cselekvő szeretet gyakorlásakor – Afganisztánban, Kenyában, Szíriában, ahol megismerkedett az iszlám kultúrával – mindig az áradó szeretettel találkozott vallástól, bőrszíntől függetlenül. „Mindig humanitárius szempontok vezérelnek” – tette egyértelművé a menekültügyhöz való viszonyát az irgalmasrendi szerzetes

A történelemben hosszú távon csak a demográfia számít, ez pedig nem sok jót jelent Európának – láttat nem túl biztató jövőképet Schmidt Mária. Elmélete szerint pár hónappal ezelőtt egy „hatalmas demográfiai felesleget indítottak kísérleti útra”. Az út tétje az volt, hogy az érkező tömegek el tudják-e foglalni Európát. „Ennek első nagy hulláma itt, a Keleti pályaudvaron csapódott le. Hetven-nyolcvan emberenként jött a migránsokkal egy vezető. Azt tesztelték, mi történik akkor, ha nem teljesítik az európai rend szabta feltételeket. Nem adnak ujjlenyomatot, nem hajlandóak igazolni magukat. Ennek nem várt következménye lett, hogy Angela Merkel azt mondta, jöhet mindenki hozzánk – fogalmazott Schmidt.

Kozma Imre és a máltaiak ezzel szemben a Keleti pályaudvaron rekedtekre úgy tekintettek, mint úton lévőkre. Az úton lévő vándor pedig a legkiszolgáltatottabb, hiszen az út során derül ki, hogy mire képes, mit bír elviselni. A szeretetszolgálat ezt tartotta szem előtt, amikor orvosi segítséget nyújtott az átvonulni akaróknak.

Meszleny Zita tudósítását híroldalunkon olvashatják.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr858126526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szindbad 2015.11.30. 08:24:10

"Az európaiak legnagyobb problémája az identitásvesztés: Európában ma már senki nem akar meghalni semmiért"

Most mondja bárki, hogy ezek nem fanatikusok. Ezek bármit szétkúrnak, csak nekik legyen igazuk.

Pupu Blogja 2015.11.30. 08:48:05

Talán nem kellett volna engedni szabadon kószálni őket, talán el kellett volna végezni a regisztráció kellemetlen munkáját.
Angela Merkel pedig azt mondta, hogy Németország minden szír mnekültet befogad, és ez is történt.
Orbán előszeretettel alkalmazza a "minél rosszabb, annál jobb" politikáját, senkivel sem akar együttműködni, de most megszívjuk, mert Európa azokkal fizetteti meg a török menekülthelyzet kezelésének árát, akik képtelenek voltak együttműködni.
Készíthetitek a pénztárcátokat...
:O)))

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.11.30. 09:23:10

"Nem adnak ujjlenyomatot, nem hajlandóak igazolni magukat."

Az miért van, hogy a görögök mindkét, eddig menedékkérők között érkezőnek azonosított párizsi terroristától tudtak ujjlenyomatot venni? Pedig ha valakinek, akkor ezeknek a fickóknak lett volna okuk rá, hogy ne adjanak. Továbbá legalább az egyiket a horvátok is lefotózták. Utána nyomuk vész, a magyar hatóságok egyáltalán nem tudnak róluk.

Ez hogy lehet? Repültek?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.11.30. 10:06:05

Kell végre egy háború, csak egy háborúban derülhet ki, miért hajlandóak az emberek meghalni.

Ha nem hajlandóak, akkor meg kell velük értetni, hogy az mindegy, mert akkor a hátuk mögött haladó tisztjeik fogják őket felkoncolni.

Csak valamiért haljanak már meg, sürget az idő.

HToma 2015.11.30. 10:47:04

Schmidt Mária miért halna meg?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.11.30. 10:53:29

@HToma: Nekem úgy tűnik, hogy ő inkább a "valaki más hal meg azért, amit én találok ki" dramaturgiájában bízik.

HToma 2015.11.30. 11:05:42

@Counter: Hát ja. Egyébként lehet, hogy idővel újra sorozott európai hadseregek lesznek és gyorsreagálású közös erőket vetnek be itt-ott. Az nem nemzetállami megoldás lesz.
"Az önmarcangolást pedig – amely ötven-hetven éve divattá vált – abba kéne hagyni, mert nem erősíti az identitást – szögezte le Schmidt." Szerintem az Európa hanyatlik, Európa elvesztette identitását, az európaiak nem akarnak harcolni féle szövegek is önmarcangolások.

Pelso.. 2015.11.30. 11:23:40

Pl. Don-kanyarban meg Doberdónál sokan meghaltak.
Hogy miért, azt kérdezze meg a főigazgató asszony a leszármazottaiktól.

Bell & Sebastian 2015.11.30. 11:49:48

Azt nem tudhatom, hogy S. mennyire őszinte, de bele szokott találni a közepébe, K. atya szavait pedig ki vonná kétségbe?

Aki egy libsi hozzászólásba beleolvasott, az ismeri az összes többit is, mert összeszokott csapatként adogatják egymásnak a labdát, egészen addig, míg nem jő az ellen.

Akkor hazamennek ríni. Erópa segíccs, mert az "r" pjobjémás szokott lenni.

2015.11.30. 11:52:33

Mariska néni !! Tessék példát mutatni hogy hogyan kell meghalni és azt is hogy miért !
Mert a lopásból és a hazugságból már példát mutattak az elvbarátai . Most ebben is meg kellene mutatni hogy valóban a szivükön viselik a dolgokat, a haza sorsát és nem csak akkor amikor lopni, csalni hazudni kell !
Hajrá ! Nosza, mutassa meg !

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.11.30. 12:26:14

Európa sorsa az lesz, amit a globális oligarchia (a kb. 17 leggazdagabb tőkéscsoport) szán neki. Amíg a liberális demokrácia szolgálja az érdekeiket, addig a Nyugat olyan liberális és olyan demokratikus lesz, hogy a fal adja a másikat, ha úgy ítélik meg, hogy a lib.dem már nem kellően hatékony/jövedelmező, akkor majd lesz más...

Bell & Sebastian 2015.11.30. 12:42:02

@bbjnick: Ma halottam, hogy egy főnémet főpoliticus muzulmán-keresztény testvériséget emlegetett úgy, hogy maga egy hitetlen-kutya libsi, mondhatni, filoszemita minden tettében.

Onnan nézve ez így is van, az emberi testben lekötött vizet akarják tán visszanyerni, teljesen környezettudatosan.

Addig úgysem lesz itt nyugalom, míg ha csak az írmagjuk is, de feszt ugat, háziállatnak tekintve az összes többit.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.11.30. 14:04:21

@Counter:
Hősiesen meghalni valami magasztos célért szemben a konzumidióta vegetálással nagyon konzervatív dolog.

Ne akarja ezt az élményt elvenni a mai fiataloktól.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.11.30. 14:07:08

@Bell & Sebastian:
"egy főnémet főpoliticus muzulmán-keresztény testvériséget emlegetett "

Ténykérdés, hogy az iszlám a kereszténységből nőtt ki, gyakorlatilag egy keresztény irányzatnak tekinthető. A kereszténység meg a zsidó vallásból nőtt ki, a zsidók továbbra is csak egy (hamis próféta) szektájának tekintik a kereszténységet.

Mivel a három vallás szorosan összekapcsolódik (ezen belül a héber és az arab rokon nyelvek is), nem is meglepő, hogy ilyen lelkesedéssel utálják és irtják egymást.

Pelso.. 2015.11.30. 16:01:28

@bbjnick: Nem kell ide globális oligarchia, elég a hazai is, az illib. dem. kellően jövedelmező számukra. Ha mégse, gyorsban összedobatnak törvényt, megvan rá szervezetük.

Bell & Sebastian 2015.11.30. 16:02:47

@Doomhammer: Höhö, ez olyan szar, hogy nyomtatásért kiált.

Tündér_Lala 2015.11.30. 17:15:40

Érdekes, gondolat ébresztő írás.

Kozma atyának: aki a gyilkosának és alávetettségbe hozójának ajándékkal kedveskedik (esetleg késsel) az önmaga ellen cselekszik.
Ugyanakkor abban igaza van, hogy nem az alamizsna osztás a megoldás. Tisztességesebben kellene elosztani a világ szükségleteit előállító termelőhelyek elosztását, ami megélhetést is jelent az előállítóknak. A mohó kapzsiság ami ma vezérli a világgazdaságot ezen atéren is, az az emberiség pusztulásához vezet. Egyrészt mert a nincstelenek fellázadnak (különösen a béke humanista fetisiszta mélyen hazug propaganda mellett, mert nem humánusok ajarnak lenni, hanem többet akarnak harácsolni), másrészt végleg tönkre- és fenntarthatatlanná teszi a bolygó ökológiai egyensúlyát. (Gondoljanak bele, hogy a kütyük 95%-a tízezer kilómétereket utazik mielött megveszik az emberek a helyben termelés helyett (az ésszerűség határain belül) és ennek az egyedüli oka, hogy 5 centtel többet keressenek rajta.)

Schmidt Mária álláspontjához közelebb esik amit gondolok, de nem értek egyet. A propaganda szintjén igaz csak a humanizmus meg a béke fetisizmus a tömegek becsapására és elhülyítésére. Mert bizony emögött is a végtelen kapzsiság és hatalomvágy áll. A multikulti éppen a kohézió nélküli embertipust akarja előállítani és ezzel végképp szétcincálni az emberi közösségeket. Ennek védőhatása nélkül pedig szabadon kizsákmányolható, egymás ellen uszítható az individualizálódott tömeg. Erről szól a nagy projekt szinte minden történése.
És ezért nem lehet vlójában hatékonyan és erőből fellépni Európa védelmében, mert a több évtizedes agymosást kockáztatnák vele azok a vezetők, akik valójában népeik ellen politizálnak.

Bell & Sebastian 2015.11.30. 22:13:49

@Tündér_Lala: Alapvető megfigyelés, hogy a jólétben kihalnak a népek, nyomorban pedig nyúlként szaporodnak (Kiss Manyi emlékezetes szerepe szerint).

(A vita -ami nekem inkább párhuzamos monológoknak tűnik- az érem mindkét oldalát láttatja, csak teljesen más nézőpontból. Az emberállat kettősége: egyénként és közösség tagjaként is viselkedhet. Még talán van is rajta erre üzemmód-váltó kapcsoló.)

A kettős vádbeszéd mindkét oldala jogos.

Ám ha csökkentett intenzitású háborúról, bújtatott népirtásokról, népek elsüllyedéséről és egy szuper faj felemelkedéséről beszélünk -mint amiről valójában szó van- máris végük a doubledecker igazságoknak.

Különösen akkor, ha az teljes bábszínház célja a totális hatalom- és vagyon koncentráció.

Az örök élet titka még hiányzik nekik hozzá, legalább kétezer éve keresik, csak nem lelik.

Gondolja, hogy most megtalálták?

Herr Stacheldraht Leger 2015.11.30. 22:15:56

a kelet felébredt és kivándorol az öntelt nyugat irányába, ahol mantra helyett megélhetést kap

I_Isti 2015.11.30. 22:37:23

@Doomhammer: "Ténykérdés, hogy az iszlám a kereszténységből nőtt ki, "

Ténykérdés, hogy aki ezt állítja az nem ismerheti sem a Bibliát, sem a Koránt, és azt sem tudhatja mi a különbség a kefír és a kafír között...

A legjobb poén a témában egyébként a következő:
Pál apostol Timóteusnak azt írja: "A boldog Isten dicsőségének evangyélioma szerint, mely reám bízatott."

Tehát Pál apostol Istene egy "boldog Isten", aki örömhírt bízott rá.

Ezzel szemben az iszlám azt mondja, hogy "az öröm Allahnál van, de Allah maga a szenvedés"

Tehát vagy a Biblia Istene skizofrén, és először "boldog", aztán meg "maga a szenvedés", vagy nem azonos a mohamedánok allahjával...

Egyéb különbségek:
1) Isten Atya, vagyis apa, -- Allah meg "nem nemzett és nem nemzetett" -- vagyis nem apa
2) Krisztus testté lett Jézusban, aki Isten fia, -- Allahnak nincs fia, és a moszlimok szerint Jézus nem fia Istennek.
3) a kereszténység legfontosabb tanítása a megváltás, és az eredendő bűn -- a moszlimok pedig nem hisznek sem az eredendő bűnben, sem abban, hogy ettől és a következményeitől a Jézus Krisztus halálába, és feltámadásába vetett hit által lehet megszabadulni,
4) a kereszténység és a júdaizmus szerint létezik szabad akarat, az iszlám szerint végső soron nem létezik, sőt, minden Allah akaratából történhet csak meg.

satöbbi. Az elmúlt 1400 évben minden normális keresztény, és keresztény kultúrában létező ember tudta, hogy a kereszténységet nem lehet még csak össze sem hasonlítani az iszlámmal, római katolikus és protestáns hitvédők tanulmányozták, vetették össze a bibliai kinyilatkoztatást a koránnal, és megállapították, hogy összeegyeztethetetlen a kettő.

Bell & Sebastian 2015.11.30. 22:40:08

@Herr Stacheldraht Leger: Mindenki nem süthet különböző állatokat nyárson, a menetből lakmározó bennszülötteknek. Annyi állat nincs.

Bell & Sebastian 2015.11.30. 22:43:16

@I_Isti: Hoppá! A legfontosabb keresztény tanítás: a feltámadás. Utána a többi.

I_Isti 2015.11.30. 22:56:13

@Bell & Sebastian: Naja, hát persze, hogy azt is tagadják a muszlim tesók...

Bell & Sebastian 2015.11.30. 23:07:53

@I_Isti: Nekem annyira testvéreim, amennyire kötnek ebben Európa zsidó-keresztény hagyományai.
süti beállítások módosítása