Adjátok vissza a pénzhegyeiket! − A quaestoros mentésről
2015. november 23. írta: Stumpf András

Adjátok vissza a pénzhegyeiket! − A quaestoros mentésről

quaestor_persely.jpg

Mindenki nyugodjon le! Hiába ármánykodnak a bankok, a kormány az emberek oldalán áll! Az emberekén, akiket fejenként akár harmincmillióval is megkárosított a gonosz, egészen mellesleg egyébként alighanem gyurcsányista Tarsoly Csaba. (Akkor kapott állami hitelt a Quaestor, nem? De. Naugye.)

Az Alkotmánybíróság (AB) ugyan elkaszálta a kárrendezési törvény egynémely rendelkezését, de a kormánytól távol áll, hogy széttárja a karját, mondván: megpróbáltuk, de hát sajnos ez van, fékek, ellensúlyok, stb. Most még azt sem mondják, hogy az AB a nép ellensége. Tiszteletben tartják a döntést, de újraírják a jogszabályt, idén még parlament elé is viszik, úgyhogy lesz kárrendezés hatmillió fölött is!

A kormány megvéd minden, harmincmillióját nehezen összekuporgató kisembert! Éljen!

Azt javaslom, most se hallgassunk azokra, akik az irigység és a lebeszélés kultúráját terjesztik. Azokra, akik sosem hittek a szeretet és az összefogás erejében. Amikor olyanokat mondanak: a harmincmilliócskát nehezen összekuporgató polgártársunk tudhatta, hogy kötvényt vesz Tarsoly Csabától, így tisztában volt vele, hogy nem bankbetétbe rakja a pénzecskéjét, vagyis nem az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítja harmincmillióig krach esetén. Hanem bizony a Befektető-védelmi Alapból (BEVA) csengetnek majd neki legfeljebb hatmilliót. Jobb, ha ilyenek hallatán becsukjuk a fülünket. 

Ne kicsinyeskedjünk. Meg se halljuk, amikor sorjáznak a rosszindulatú felvetések! Hogy ennyire ramaty a lelkiismeret, amiért évekig nem ellenőrizték Tarsolyékat rendesen? Vagy mert bizniszeltek is velük? Vagy amiért a külügyi háttérintézet zsetonját az utolsó pillanatban még kimentették a Quaestor romjai alól? Netán tényleg egy-két fontos, saját lábán álló famulust kell megmenteni? Esetleg az a harmincezer ember számít, akiknek hat- és harmincmillió között volt a Quaestor-befektetése?

Nem kevés ám az a harmincezer, nem kevés, de mi, akik nem tettünk tízmilliókat a Quaestorba, még többen vagyunk és igaz magyarként büszkén segítjük bajba jutott véreinket!

Merthogy ez most a mi dolgunk lesz. Ez lesz most a mi dolgunk. 

Nem így indult persze. Az eredeti törvény a BEVA-befizetőkkel téríttette volna meg a kárt. Abba is próbáltak belekötni a lebeszélők, mondván: azok a pénzintézetek fizették volna meg Tarsoly Csaba játékos kedvének következményeit, amelyek nem csaltak és nem buktak be. Még az AB is felült nekik: elő is írta, hogy állami garanciát kell az alap mögé tenni, meg kompenzálni kell valahogy a pénzintézeteket.

S hogyan lehet kompenzálni a befizető pénzintézeteket? Adóelengedésekkel. Társasági adó, bankadó, tranzakciós illeték, stb. Az állam tehát lemond bizonyos bevételeiről. Azok meg hiányozni fognak a költségvetésből. Sebaj, itt vagyunk mi, hogy segítsünk! Majd fizetünk bele többet mi, akiknek sosem volt harmincmilliós megtakarításunk, meg azok is, akiknek semmilyen sincs. (Rémhírterjesztők szerint utóbbiak közé tartozik a magyarok háromnegyede.) 

Üdvözöljük tehát a kormány szándékát és örömmel dobjuk össze polgártársaink elveszett tízmillióit, örömmel lemondunk a kieső bevételek miatt kieső közszolgáltatási fejlesztésekről, vécépapírról a suliban, satöbbi. De akár fizetünk is. Sokan vagyunk, milliónyian, úgyhogy nem kell nagyon bánkódnunk: mindenkinek csak egy iciri-picirivel kell hozzájárulnia ahhoz, hogy az a harmincezer visszakapja kemény kuporgatásának fejenként hat és harmincmillió közé tehető eredményét.

Nem kell félni.

Nem fog fájni.

Egy gondolat bánt engemet mégis: mi lesz azzal az ötszázzal? Azzal az ötszáz honfitársunkkal, akik harmincmillió fölötti összeget, mondjuk százmilliót tartottak Quaestor-kötvényben? Mégis ki bukta a legnagyobbat? Talán nem ők? Ugye! Hát meg sem halljuk kétségbeesett segélykiáltásukat: „Adjátok vissza a pénzhegyeimet!”?

Ha ilyenkor elfordítjuk tekintetünket, ha érzéketlenül odébb sétálunk, ha megtagadjuk tőlük a betevő harminc- vagy százmilliót, akkor ne csodálkozzunk, amikor országunk tovább csúszik a lejtőn, amelynek alján ki tudja, mi vár ránk. Talán az irigység kultúrája. Talán a kirekesztésé. 

De az is lehet, hogy maga a Gyurcsány.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr598101960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

József Csemer 2015.11.23. 15:36:49

Újra kezdődik a hitegetés, de az a bolond aki hisz még nekik.

József Csemer 2015.11.23. 15:37:30

Újra kezdődik a hitegetés, de az a bolond aki hisz még nekik.

Bryan élete 2015.11.23. 16:19:04

Kedves András, szétrobbantál volna, ha valamilyen erőltetett és a poszthoz egyáltalán nem illeszkedő módon nem csempészheted bele Gyurcsányt?

TG69 2015.11.23. 16:58:08

Márpedig ez a populista kormányzati politika lényege. 30 ezer kárvallott ügyfél + családtagjaik az már százezres nagyságrend. Vita nincs hogy meg kell hallani, mert még kimennek tüntetni. A többi meg nem fog. Itt válik ketté, hogy mitől másabb egy demokratikus államvezetés és egy populista. Szerintem Stumpf úgy leplezte le a különbséget, hogy maga még csak nem is sejtette :).

Robinzon Kurzor 2015.11.23. 17:42:55

Nyilván a harmad- és negyedvonal fialtatta a Questornál a lopott pénzből számukra lehulló kerekítési hibát. Őket, a járási párttitkárokat, meg tömegesen nem haragíthatja magára a NER

Ha a szerző ún. újságíró lenne (nem csak egy bértollnok), akkor nyilván utánajárna.

Csak hát ő is ugyanabból a kerekítési hibából kapja a fizetését, ezért nyilván nem fog ugrálni.

Bell & Sebastian 2015.11.23. 20:04:24

A nagy katasztrófák mindig sok, kicsi hiba összeszorzódásából keletkeznek.

Kicsi hibákat márpedig egyenként nem büntetnek.

Ezért szeretjük a magyar, pénzügyi viszonyokat, mert van annyira pimasz, mint Tom Deutsch, aki saját bevallása szerint világ életében vezető politikus volt.

De mit vezetett? Kandisznót búgatni?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.11.23. 20:11:24

@TG69: @Robinzon Kurzor: Nekem ez elég egyértelműen kormánykritikus posztnak tűnik. És igaza is van. Iróniamétereket bekapcsolni!

Pelso.. 2015.11.23. 20:33:12

@Holger Hartland: Még bőven a (megengedett) kritika határain belül van, olyan fél langyos, gyorsan ki is hűl.

GNDL 2015.11.23. 20:42:56

@Holger Hartland: „egyértelműen kormánykritikus posztnak tűnik”

Hát, amit a Fideszhez szorosan köthető brókerbotrányokban művel a korrupt kormányzat, ahhoz képest a poszt nem hogy visszafogott, de inkább már „buzis”... egy „kurva anyád Fidesz” vagy „Orbán takarodj” igazán odafért volna, és még az is igen visszafogott lett volna.

Röviden csak annyit a Quaestor-törvény jelentőségéről, és annak fideszes AB általi elmeszeléséről, hogy teljesen komoly vélemények jelentek meg arról, hogy ennek következtében javultak az esélyeink a felminősítésre... na most akkor képzeld el milyen állapotban van az ország és pénzügyei, ha ez így már valós opcióként jelent meg...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.11.23. 20:43:50

@Pelso..: Aki mást akar, olvashat Egyenlítőt, Kettősmércét, Vincentet, akármit. Sok blog van.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.11.23. 20:46:46

@GNDL: Magyarország orbántakarodj-kvótáját bőven kimeríti a Haladó Baloldal. Hát persze, hogy másnak így már nem marad.

GNDL 2015.11.23. 20:47:05

@Holger Hartland: Gondolom vannak páran akik szeretnék figyelemmel követni, hová kerülnek a lopott közpénzek, és azokat milyen hatékonysággal használja fel az érintett korrupt fideszes legalja... ezért olvasnak például Mandiner blogot. :)

GNDL 2015.11.23. 20:48:03

@Holger Hartland: Jól van, neked is pont a lényeg esett le... ja, várj, nem... :)

Pelso.. 2015.11.23. 21:05:17

@Holger Hartland: Fenntartással kezelem valamennyit.
A kritika meg akkor ér valamit, ha van konkrét következménye.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.11.23. 21:15:47

@GNDL: Elég jól lehet látni, hogy hova kerülnek - a Mandinerhez aligha.

@Pelso..: Ennyit tud egy blog.

GNDL 2015.11.23. 21:27:54

@Holger Hartland: Tehát akkor önszorgalomból ilyen szervilis „hasznos idióták”?!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.11.23. 21:32:44

@GNDL: Nekem nem tűnnek sem szervilisnek, sem idiótának. Mostanában rendben vannak. Egyszerűen csak egy jobbos blog, ennyi.

GNDL 2015.11.23. 21:36:58

@Holger Hartland: „egyszerűen csak egy jobbos blog”

Olvasok jobbos blogokat, rázzák is az öklüket napi szinten a rekord válságadók, a rekord szektoradók, a szocialista tervgazdálkodás és a kommunista rezsiharc, valamint a Fidesz-KDNP radikálbalos kormányzása és primitív/zsigeri populista kommunikációja miatt.

Ezek a fideszes/fidelitaszos pöcsök távolabb már nem is lehetnének a jobboldaltól... A Mandiner nem „jobbos blog” hanem csak fideszes... ég és föld, haver... :)

GNDL 2015.11.23. 21:49:11

@Holger Hartland: „Sokféle jobbos van.”

Így van... közös bennük, hogy többnyire a politikai iránytű jobb oldalán helyezkednek el a számukra fontosabb értékeik. Na most a Fidesz-KDNP kormányzása és szimpatizánsaik „értékei” leginkább balra vannak... és leginkább a baloldali, autoriter széleken... :)

Robinzon Kurzor 2015.11.23. 21:55:44

@Holger Hartland:

Kormánykritikus, persze. Meg iróniaméter, az.

Patyolat-szidás ez, semmi más.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.11.23. 21:56:19

@GNDL: A magyar jobboldal pont úgy nem egyforma pl. a némettel, ahogy a két ország sem egyforma. Itt egy kicsit mást jelent a jobboldal, no azért nem annyira.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.11.23. 21:57:03

@Robinzon Kurzor: Írj nekik posztot. :) Egyszer már lehozták!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2015.11.23. 21:58:22

tetszik ez az írás, kicsit jobbat ki kellett volna emelni, hogy kik ellenőrizték, matolcsit.
meg a gyurcsányistával jót üzletelő szijjártót.
és máris sokkal jobb lett volna.

persze hogy nem a győri etos haver fogja kifizetni. hanem mi. így lopnak az elvtársak ezer éve

eszembejutott róla Sisapista kommentelő örkényi erősségű mininovellája Tarsoly Csabáról és Orbán Viktorról:

"Mielőtt becsukta az ajtót, még megnézte Mészárost a szomszédban, aki éjszakánként hobbiból bojlereket szerelt még mindig…” :D
kkbk.blog.hu/2015/04/01/tarsoly_es_a_quaestoros_fidesz

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2015.11.23. 22:03:53

orgován bélát is azért jó lett volna beleírni

GNDL 2015.11.23. 22:09:17

@Holger Hartland: „Itt egy kicsit mást jelent a jobboldal...”

Magyarországon minden mást jelent, a radikális adócsökkentés is radikális adóemelést jelent, a korrupcióellenes fellépés is a korrupció kiterjesztését jelenti, a bürokrácia csökkentése is plusz kétszázezer közhivatalnokot, és plusz kétszáz kormányhivatalnokot, és plusz két tucat új gittegylet minisztériumot és közhivatalt jelent... :) És lásd a Fidesz-féle „jobboldal” is inkább áporodott kádárista lábszagú szocializmust jelent.

De ez nem jó, baszki... ez nem jó, hogy korrupt posztkommunista politikai kalandorok és közpénztolvaj bűnszervezetként funkcionáló politikai gittegyleteik átdefiniálják a fogalmakat, amelyek jelentése egyébként egyértelmű, nincs mit rajtuk átdefiniálni, nincs mit rajtuk magyarázni.

A jobboldal az jobboldal... a Fidesz-KDNP nem az. Félig sem, töredékében sem, nyomokban sem az, és nem azért, mert „kicsit mást jelent”, hanem mert a Fidesz-KDNP kormányzása és retorikája többnyire szöges ellentéte mindennek, ami jobboldali.

Herr Stacheldraht Leger 2015.11.23. 22:49:08

jajj, ha a jóságos pártfőtitkár efftárs ezt tudná, biztos nem hagyná!

brühühü

Bell & Sebastian 2015.11.23. 23:23:30

@Herr Stacheldraht Leger: A párnacihában őrizgetni se jó, arra a másik kisebbség úszott rá.

Nem értem én ezt. Vagyis csak félig, addig, hogy ezt is eltüntették. De hová a picsába, mi lett vele? Már New Yorkban van, hajóbőröndökben, vagy mi?

Pól Poloska 2015.11.23. 23:57:34

minden bizonnyal én nem tudom értelmezni a cikket, de ha mégsem; óriásit téved, aki nem látja, hogy Stumpf ezen posztja komoly kritika tárgyává teszi a kormány Tarsolyékkal való üzletelését, a Quaestor krachjának kezelését, valamint az ezen események utáni kapkodást, törvényalkotást. fel nem foghatom, hogy juthat valakinek erről eszébe, hogy S.A. egy bértollnok, aki nem is inkább jobboldalhoz köthető újságíróként, hanem fideszes "megbízottként" írja a cikkjeit. aki így gondolja, az szimplán teljesen félreérti a dolgokat, íme, itt a bizonyíték, hogy a személyes meggyőződése - természetes módon persze - felülírja "hovatartozását".

mindazonáltal ez egy olyan bonyolult kérdés, hogy végtelenül nehéz benne tisztán látni. annak is van igaza, aki azt mondja, itt bizony nem rossz befektetések, hanem törvénytelenségek zajlottak, amiben van szerepe a PSZÁF-nek majd MNB-nek. de nyilván érthető, ha azt mondják: a magasabb hozam tetszett, azt nem rakták be a közösbe, most meg elvárják, hogy mentse meg őket az állam és aki a keservesen összegyűjtögetett pár millióját egy OBA által nem biztosított konstrukcióba teszi..nos az megérdemli, amit (nem) kap.

azért azt nagyjából megállíthatjuk, hogy minimum necces, ahogy a Külügyminisztérium (vagy a hozzá köthető háttérszervezet(ek) ) kezelték a pénzeket és ezen pénzek összedőlés előtti kivétele. vélhetően az sem túl merész feltételezés, hogy egyes fideszes körök Quaestorhoz való kötődése miatt van, lesz kártalanítás - ellentétben a Buda-Cash volt ügyfeleivel.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.11.24. 00:19:53

@GNDL: Magyarországon azért jelent mást a "jobboldali" és a "konzervatív", mert maga az egész helyzet más - és ebbe még az is belefér, hogy a jobboldal politikájába hagyományosan baloldali elemek vegyüljenek. (Miközben a magyar "baloldal" egy időben kőkeményen piacpárti volt. Nem tudom, most milyen.) A felállás változik, a jobboldal jelentése is helytől és időtől függően. Gondolom, az megvan, hogy 160-180 évvel ezelőtt a liberálisok voltak a nacionalisták. Most meg nem. Változott a felállás.

vizipipa 2015.11.24. 00:40:33

@TG69: "30 ezer kárvallott ügyfél + családtagjaik az már százezres nagyságrend"

Látom a tények nem nagyon zavarnak, csak így tovább!

6 millió feletti pénze 5543 ügyfélnek volt. 30 millió feletti 802-nek.

6 millióig ugye megkapták a pénzüket, 30 millió felett meg: nem nyert.

hoplita 2015.11.24. 06:28:10

@Bell & Sebastian:
Jujuj...disznó és búgatás???
Antiszemita inszinuáció...:DDDDD

maroz 2015.11.24. 07:11:23

Te, András, nem tudom, feltűnt-e neked, hogy te egy olyan cégnek eszed a kenyerét, amelyik öt év alatt 23 millió forint veszteséget halmozott fel, miközben papíron benneteket, véleménygyári tanoncmunkásokat, a reménybeli junior partnereket olyan átlag 600 eurós béren tart.

Jut eszembe, te mennyit kapsz? Az átlag körül, vagy a hét alkalmazottból négy csicska és három boss? De hát a bevallott bérjuttatásotokat még egy garázsbété is szégyellné, még az is azt mondaná a könyvelőjének, hogy írjunk egy picit többet, mert megbasz az apek.

Miközben a Quaestoron aggódol a saját munkahelyed miatt nem aggódod szét a fejed?

Nem teszed fel itt is a kérdést, hogy ha nem a fogyasztóitok, az olvasóitok fizetik meg a működésetek költségét, akkor ki?

Mi az a különleges ok, amiért ti 2009 óta megengedhetitek magatoknak azt, hogy 23 millió forint veszteségből éljetek?

Ki teszi nektek oda intranszparens módon a dellát a zsebetekbe, ki pótolja ki azt a 23 milliót, amit elbasztatok? Ki fizet benneteket, kit kell ezért leszopnotok cserébe és hogyan?

Ha előbb ezekre válaszolnátok, akkor talán hitelesebb lenne az aggódásotok is a nagyok ügyei miatt. Így viszont csak úgy néztek ki, mint a wannabe junior partnerek, akik szopnak, mint egy dízelszivattyú, és bíznak benne, hogy egyszer majd csak dobnak nekik is egy zsírosabb-mócsingosabb, kevésbé lerágott csontot a nagyok, és akkor beállhattok végre ti is a szopók közül a szopatók meritokratikus táborába. Geci egy világ ez, na.

maroz 2015.11.24. 07:29:39

@Bell & Sebastian: Affaszt. Fordult kettőt egy offcsűrben, majd visszajött befektetésként.

Vannak ilyen kis történetecskéink, mindegyik úgy kezdődik, hogy volt valamikor az Állami Vállalat, ez egy sor a történetben, aztán jön az, hogy az Állami Vállalat irányítását immáron az egykori főosztályvezető végzi, erté formájában, és gyarapodnak piszkosul.

Aztán a következő etapban megjelenik valami befektetési alap, külföldi, mondjuk a Mid Europa Partners, és máris az övé lesz az egykori Állami Vállalatból kinőtt zéerté 57%-a. Ennyire magyar cég a Wáberer.

Aztán hogy milyen pénzek mozognak valójában ezeknél a befektetőknél, rejtély. Ugye egy befektető olyan, mint az angolreszelő, hoz is visz is, tehát ha mondjuk egy magyarországi magánszemély betol a kisablakon egy kvesztornyi pénzt, akkor ő ettől már ott ügyfél, kávét is kap és a titkárnő csöcseit is megstírölheti, aztán ha mondjuk hirtelen lett egy jó befektetési tippje egy megbízható magyarországi cégbe, amelyik tőle talán nem is áll annyira távol, akkor duplán ügyfél, konyak is jár a kávé mellé és a titkárnőt is lízingelheti egy hétvégére.

2015.11.24. 08:24:06

Stump elárulja a jobboldalt

Arcade Macho 2015.11.24. 09:11:45

a legdurvabb ebben a Honved magannyugdijpenztar, hogy ott EMBEREK voltak mogotte talan 2-5 millio HUF -al es onekik semmi se jar

GNDL 2015.11.24. 09:13:17

@Holger Hartland: Ja, hogy a rezsiharcos kádárista nosztalgiában szenvedő szavazók támogatásáért most már a komcsi az új jobboldal?! :D

Semmiféle felállás nem változott, egyszerűen csak az van, hogy ezt a baloldali populizmust jobban el lehet adni a választóknak, ennyi. Orbán és korrupt haverjai levették a 2010-ig jobboldali ellenzéki köntöst, és felvették az új MSZMP gúnyát...

TG69 2015.11.24. 10:31:56

@vizipipa: "Esetleg az a harmincezer ember számít, akiknek hat- és harmincmillió között volt a Quaestor-befektetése?" Ez szerepel a posztban. Vele vitatkozz. Ha ez a szám lényegesen kevesebb, akkor sok "jó" embert kell megmenteni alapon folyik a sztori. Az se rossz ...

TG69 2015.11.24. 10:33:34

@Holger Hartland: Én azt látom, de egy kicsit tovább toltam, mert ő csak egy leírást ad, a miértekre nem keresi a választ. Pedig az lenne a lényeg.

gyalog.galopp 2015.11.24. 12:27:03

@Bell & Sebastian:

Ugyanmá, ez a magyar tulipánhagyma, kicsit ilyen, kicsit olyan, de a mienk. Ugyanúgy csak fecniken szerepelt a kötvény értéke, mint a hagymáé.
A hagyma is segítette a tőkekoncentrációt , meg aquaestor is, a kisbefektetők rovására.
Bár, ha jól tudom a hollandoknál fel sem merült, hogy az adófizetők pénzéből kellene rendezni a károsultakat.

Bell & Sebastian 2015.11.24. 12:58:11

@hoplita: Tévedtem, a disznóknál a kan helyben marad, az arának valót viszik hozzá.

@maroz: A lopott pénz oszlopként tartja stabilan a magyar gazdaság következő szintjét. Csak közben az alsóbb emeletek összeomlottak. Ezért is nem megyünk sehová. Mindig több a fosztogatás, mint az osztogatás.

@gyalog.galopp: Lenne itt sírás rívás, ha nyomonkövethető lenne minden forint.

A németeknél 100 ezer embernek nincsen bankszámlája a 83 millióból és ezt az arányt tűrhetetlennek tartják.

Robinzon Kurzor 2015.11.24. 13:28:43

@GNDL: " a korrupcióellenes fellépés is a korrupció kiterjesztését jelenti"

Most nyilatkozta a D209-es bankárkormányfő és limuzinszocialista offsórolvag, méghozzá a Fidesz központi lapjában, hogy nem lett nagyobb a korrupció!

Szóval ehhez tartsd magad!

(És igen, ez az a speciális helyzet, ami miatt nálunk mást jelent a "jobboldali" meg "konzervatív".)

Robinzon Kurzor 2015.11.24. 13:32:12

@Holger Hartland: " Írj nekik posztot. :) Egyszer már lehozták!"

Majd ha már eléggé tisztára ideállapotba' leszek, akkor megírom.
Az lesz a címe, hogy: A Mandinerről.

Úgy tervezem, hogy életem fő műve lesz.
Egészen biztosan óriási közérdeklődésre fog számot tartani.

GNDL 2015.11.24. 13:45:01

@Robinzon Kurzor: „ami miatt nálunk mást jelent a "jobboldali" meg "konzervatív"”

Nekem és még sok cimborámnak nem jelent mást. :) Inkább azon az állásponton vagyunk, hogy itt még mindig csúnyán megvezetik Kádár népét...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.11.24. 13:58:13

@GNDL: Nem, a komcsi valami egész más. Ami ma Magyarországon "jobboldal" címszó alatt fut, az kulturálisan tényleg jobboldali, gazdaságilag meg valami vegyes, amelyben a nemzeti szempontokat sokszor felülírják a kényszerek, a rendszerszintű immoralitás és a mohóság, ahol pedig nem a szerzésről van szó, ott a beszűkült, akarnok inkompetencia. (Ezt úgy mondom, hogy tulajdonképpen egy _jó_ Fidesszel nem is lenne bajom, rájuk szavaznék.) A magyar jobboldalon évek óta mondják (-juk), hogy Magyarország félgyarmat, és ez így nem jó. De igaz. És persze, hogy a félgyarmaton a bal- és a jobboldal nem ugyanazt jelenti, miért is jelentené. De attól a magyar jobboldal még jobboldal. Komcsikat a szélbalos blogokon találsz, mint pl. a Kettős Mérce és társai.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.11.24. 14:00:18

@Robinzon Kurzor: Írjál. Egy olvasója már lesz.

(Én is írom az enyémet, amit beígértem, nem felejtettem el, csak nincs időm. Kb. 70%-ban kész, tldr lesz, de most már akkor is befejezem, ha a végén senki sem olvassa el.)

Robinzon Kurzor 2015.11.24. 14:05:48

@Holger Hartland:

Na, ha megírtad, akkor majd én is belekezdek.

Robinzon Kurzor 2015.11.24. 14:09:22

@GNDL:

Én ezt értem, csak hát ebből az következik, hogy aki az "eredeti" értelemben véve jobboldali, az a sajátos magyar viszonyok közepette liberbolsi.

Közben egy friss (és amúgy szerintem jó) posztban @dobray kesereg azon, hogy a hazai jobbos közeg olyan USA-fixációban szenved, ami nyugaton általában a radikális bal sajátja.
Hogy micsoda véletlenek vannak, hát hallod ...

GNDL 2015.11.24. 14:22:47

@Holger Hartland: „a komcsi valami egész más”

A szüleim és a nagyszüleim erről egészen másként vélekednek, szerintük kezd olyanná válni az ország mint a 70-es 80-as években... és ők ezt megélték, van összehasonlítási alapjuk. Nem csak abban, hogy a rekord nagy szocialista-típusú állam a teljes súlyával ránehezedik a lakosságra és az általa a végletekig korlátozni kívánt szabad piacra (és akkor ezt vesd össze bármiféle jobboldali ideológiával), hanem a retorika is az a kádárista fos, amivel évtizedeken át szédítették az erre a fajta politikára vevő prolikat... és ma már ott tartunk, hogy jaj annak, aki jogosan kritizálni merészelné az állampártot, mert bizony valamilyen szankciókkal kell majd szembenéznie, legyen az NAV ellenőrzés, ügyészségi vizsgálódás, de a szerencsésebbek csak az állampárt állami médiájában, vagy állami sajtójában kapják meg a magukét.

Az elmúlt hat évben alig találunk olyan említésre méltó kormányzati intézkedést, ami inkább a „jó értelemben vett” jobboldalra hajazna, mert említhetnénk a nagyobb arányú szja csökkentést, de ez csak egyetlen intézkedés, amit félszáz adóemeléssel és új adó bevezetésével végeztek ki. Vagy ott a közmunka, ami ma már semmi másról nem szól, mint a képzetlen/iskolázatlan prolik szavazatainak felvásárlásáról, és a foglalkoztatottsági adatok meghamisításáról. De emellett koncepciótlan és önkényes államosítások, gazdasági szektorok kivéreztetése, állami bürokrácia hizlalása és a nepotizmus megy folyamatosan, ami pedig végképp nem egyeztethető össze semmiféle jobboldali nézettel...

Jelenleg a szocializmus újjáépítése zajlik igen nagy rőssel, és akik ezt megteszik, ráadásul büszkék is rá, azok kurvahétszentség hogy semmiféle értelemben nem jobboldaliak. :) Főleg a Fidesz-KDNP tekintetében bármiféle „kulturális” értelemben nem, ezek a szó legpejoratívabb értelmében vett tahó parasztok... :)

GNDL 2015.11.24. 14:30:45

@Robinzon Kurzor: „a sajátos magyar viszonyok”

Na de ez csak pár tucat korrupt politikai kalandor „sajátos viszonya”, és elvtelen talpnyalóiké, de nem az egész országé. :) Az „egész ország” legfeljebb csak ott jön be a képbe, hogy elég nyilvánvalóan óriási átfogó reformra szorulna mind a közoktatás, mind a szak- és felsőoktatás, ha nagy számban vannak olyan választópolgárok, akik elhiszik egy radikálbalos fideszes politikusnak, ha azt állítja magáról, hogy jobboldali... :)

Jön egy ilyen Orbán-féle posztkommunista fasz, és hülyeségeket beszél polgári kormányzásról meg jobboldalról, az az ő ostobasága, meg az elvtársai ostobasága... nehogy már a jobboldali választópolgároknak el kelljen fogadniuk, hogy egy ilyen gyógyszeres kezelésre szoruló elmebeteg gyökér térdig gázol az ideológiáikban a szaros gumicsizmájával... egyik kezében egy zacskó szotyival, a másikban meg egy fél kolbásszal, a hóna alatt meg egy kancsó házi pálinkával, mert Orbán „kulturális szintje” nagyjából ennyi, semmi több... :)

GNDL 2015.11.24. 14:33:36

@Robinzon Kurzor: „a hazai jobbos közeg olyan USA-fixációban szenved, ami nyugaton általában a radikális bal sajátja”

Occam haverunk beretvája lesz ez... a legegyszerűbb helytálló magyarázata ezeknek a jelenségeknek (mert nem csak egy jele van ennek), hogy ezek nem jobboldaliak. :)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.11.25. 21:43:51

@GNDL: Akkor vélekedjenek úgy. Reménytelen, hogy ezekben a dolgokban egyetértsünk, és nem is kell. Szerencsére, mert unom már a sok vitát. :)

Jean Sol Partre 2015.11.26. 11:48:55

@Holger Hartland: "kulturálisan tényleg jobboldali"

kulturálisan teljes katyvasz

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.11.27. 07:44:04

@Holger Hartland: Rosszul látja, egyre markánsabb a késő '80-as évek végének MSZMP-s hagyománya.

Olvassa el ezt:
mno.hu/velemeny/kettos-hatalom-antall-idejen-1288077

Körülbelül itt válik érdekessé:
"Huszonöt év távolából felmerül előttem, hogy mégis csak hasznos lett volna az egypártrendszer évtizedei után – a közvetlen pártpluralizmusra áttérés előtt – egy érdek-képviseleti pluralizmusban kialakítani először a rendszerváltás első fázisát, és csak a néhány éves átmenet után fejleszteni azt át tiszta pártpluralizmusba. _Különböző beállítottságú gazdaszövetségek, vállalkozói szövetségek, értelmiségi ligák stb. keretein belül alakult volna ki a plurális politikai elitek kamarája delegálással, és az első fázisban még nem milliók általi választással._ Az új politikai elitekről való döntés a többmilliós választóközönség elé csak egy idő után ment volna át, s alakult volna a rendszer tiszta pártparlamentarizmussá.
[...]
Negyedszázad tapasztalatai után ma már ismét értékes alternatívaként merül fel bennem az akkori reformterv."

(Vagy olvasson Szabó Imrét, ha megunta az életét.)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.11.27. 07:51:21

@Holger Hartland: A terminológiai problémát abban látom, hogy a "komcsi" és a "bolsi" kategóriákat felcserélhetően használják sokan, noha mást jelentenek. A bolsevizmus a hatalomgyakorlás technikája, a komcsizmus egy elavult, bukott és igen jellegzetes kinézetű gazdasági-gazdaságirányítási és redisztribúciós modell.

Hát, valóban nem komcsik ilyen értelemben az urak.

@Robinzon Kurzor: A teória tetszetős, de nem magyarázza az ún. kereskedőházak szerepét. Márpedig az a szerep _van_.
A kérdés az, hogy benne volt-e az állami vezetés csúcsa a piramisjátékban a felső szinteken vagy sem, s ha igen, akkor az állami vezetésen belül hol húzódott a tudomás határa.

Robinzon Kurzor 2015.11.27. 11:29:15

@Counter:

A tetszetősnek titulál teóriám arra vonatkozott, hogy miért kell mindenáron kárpótolni 30 millióig.

Hogy a piramisjátékot ki szervezte, az egy másik kérdés.
Illetve egészen pontosan az a kérdés, hogy akik papíron 30 millió felett buktak, azok között ki és mennyit bukott valójában.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.11.27. 11:34:15

@Robinzon Kurzor: Elnézést, én értettem félre akkor. Igen, nagy esélye van ennek is, hogy zúgolódtak a talpasok, s felhallatszott.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.11.27. 13:59:51

@Counter: Amit én a késő '80-as évekből láttam, annak nem sok köze van a mostani valósághoz. (Elég nagy voltam, hogy valamit lássak, de kicsi, hogy sokat, pláne hogy tegyek is.) Ha már analógiákat keresünk, a mai világ inkább hasonlít a dualizmus korához, a "centrális erőtér" pártrendszerével, a korrupcióval - csak éppen a dualizmus korának extenzív növekedése nélkül. (Ebből még baj lesz.)

A mai Fideszben egyébként egyre nagyobb szerepe van a kilencvenes évek rablókapitalizmusában szocializálódott fiatalabb nemzedéknek - meg is látszik. Ergé nosztalgiával emlegeti a "kilencvenizmust", mert csak a szépre emlékszik, pedig az egy rohadt korszak volt, máig ható morális rombolással.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.11.27. 14:06:40

@Counter: Így van. Komcsi =/= bolsi.

A "komcsi" a kommunista eszme híve: totális társadalmi egyenlőséget akar, a termelőeszközök köztulajdonba vételét, a tőkés társadalom és a hierarchia lerombolását, és ha ez csak vérrel valósítható meg, akkor folyjon a vér, sőt, az még direkt jó is. Ma ilyen ember alig van, a Kettős Mércén és hasonló helyeken hirdeti az igét néhány verbálforradalmár.

A "bolsi" más, az valóban a hatalomgyakorlásról szól, a kizárólagosságról, az elnyomásról, a többség negligálásáról és a divergens véleményekkel (és hordozóikkal) szembeni agresszív fellépésről. A kommunista előbb-utóbb szükségszerűen bolsevik lesz (még ha ezt ő maga sem ismeri fel), de bolsi másból is lehet, akár fideszesekből is.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.11.27. 14:18:06

@Holger Hartland: Arra *is* hasonlít, de ha elolvassa Pokol írását, akkor megláthatja, hogy bizony az abban leírt kettős hatalmi elképzelésre is – ami végül nem valósult meg a '80-as években, mert elsöpörte a rendszerváltozás – hasonlít. Nem is kicsit.

A kesztyűbáb-szervezetek és ligák, a nekik juttatott formális és informális hatalommorzsácskák, MMA-tól gazdatanácsokig, az bizony pont az, mint amiről Pokol beszél. Ilyenek tudtommal nem nagyon voltak anno – Egységes Nemzeti Magyarpártok persze igen.

A fiatal rablóbárók ezektől a kiszolgált bolsiktól kapják az ideológiát. Ami fontos és értékes, anélkül nem tudják egybentartani a tábort.

Ergé szegény már bármit nosztalgiával emleget, annyira igyekszik menekülni a jelenkorból. Kapkod erdélyi fatemplomtól az Astoriáig, lassan már minden jó neki. És már utaznia sincsen hová lassan.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.11.27. 22:54:27

@Counter: Na ugye. ;) Akkor, ahogy mondtam is, mégsem az MSZMP-világra hasonlít a mostani, hanem legfeljebb egy olyan sosemvolt világra, melyet egy valóban érdekes életrajzú ember a saját 2015-ös állítása szerint 1988 környékén álmodott meg, de nem lett belőle semmi.

Ne bonyolítsuk.

Ami ma van, az távolról sem analóg a kádári szocializmussal, és nem is hasonlít rá jobban, mint amennyire két elcseszett rendszer úgy egyébként is tud hasonlítani.

A fideszes kesztyűbáb-szervezetek egy másik téma. Ezek - a lopás mellet - egyszerűen a balliberális "független, civil" szervezetek, többek között egykori gyurcsányista-bajnaisták EU-ból élő családi cégei, nyugati kesztyűbábok és persze a sorosista ügynökök ellensúlyai. Ez van, "igazi" civil szervezetnek, ha politikával is foglalkozik, nem nő fű. Akinek igen, az jó eséllyel ügynök vagy kesztyűbáb - vagy esetleg mázlista, olyan is lehet.

Ami "kilencvenista" rablógenerációt illeti, nem kell azoknak a kiszolgált bolsik ideológiája, mert megvan a saját kilencvenista idológiájuk: "nyúld le, nyírd ki, nyalj be, nyeríts nyeglén, kezedet mosó kezeket kezed mossa". Nem csodálom, ha Ergé már a Nyugati téri aluljáró közepére épített, belül fatemplombelső-illúziót adó betonkubikulumba is belebújna előle.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.11.28. 11:32:04

@Holger Hartland: "egy olyan sosemvolt világra, melyet egy valóban érdekes életrajzú ember a saját 2015-ös állítása szerint 1988 környékén álmodott meg, de nem lett belőle semmi."

Biztos ebben? Biztos, hogy ez a most leírt elképzelés 1985-1988 között nem létezett, nem történtek konkrét lépések a megvalósítására? A HNF, a Nemzeti Kerekasztal nem ennek a koncepciónak a részei, struktúrái, formái voltak vagy lehettek volna?

Nem azt mondom, hogy ami most van, az a kádári szocializmussal analóg – azt mondom, hogy ami van, az az 1989 előtti alternatívák egyike.

Ezek a gyurcsánybajnaik meg szörnyűek, most megyek is és kiporszívózok egy tucatot az ágy alól.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.11.28. 15:03:40

@Counter: Abban vagyok biztos, hogy a mai rendszer messze nem hasonlít a Kádár-rendszerhez, és tulajdonképpen szerintem a maga által látni vélt - és Pokol által is, ha jól látom, csak utólag emlegetett - alternatívához sem. Demokrácia van és kapitalizmus. Piszkosan politizáló demokrácia, korrupció és rablókapitalizmus, de attól még demokrácia és kapitalizmus. Ez megnehezíti a demokrácia és a kapitalizmus barátainak a dolgát, mert eleve hitelességi hátrányból indulnak.

Miért, 1990-2010 között mi volt? Nagyon más volt? Ez itt a nagy kérdés. Volt-e 2010-ben valami komoly, drámai változás? Nézze csak, hogyan beszél Körösényi:

hvg.hu/itthon/20151124_Orban_rezsim_Korosenyi_Andras_konferencia

Érdekes, hogy amikor kerestem, a google más linkkel adta ki, de ott nincs semmi:

www.google.hu/?gws_rd=ssl#tbs=qdr:w&q=k%C3%B6r%C3%B6s%C3%A9nyi+site:hvg.hu

"Más a magyar demokrácia, mint 2010 előtt volt - HVG.hu"

Haha. Valaki megváltoztatta a címet.

Ami a gyurcsányista-bajnaista "független civileket" illeti, a porszívózás végeztével ne dobja ki csak úgy a porzsákot, egy csomó pénz is lehet benne.

Vicc nélkül mondom, nem ártana utánanézni a "független civileknek". Láttam párszor olyat, hogy a "független civil" végül is csak a balliberális oldalhoz volt becsatornázva, a ballib agendát (is) tolta, külföldről pénzelték, legrosszabb esetben akár Soros. Vagyis minden, csak nem független és nem civil. Sajnos ez derült ki végül az Átlátszóról, a 444-et ugye már nem is kell mondanom, de kedvenceim között van a "Költségvetési Felelősségi Intézet" is, keressen csak rá. A szemtelenségnek néha már olyan fokával találkozhatunk, amin az ember már inkább nevet, mint háborog.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.11.28. 15:20:30

@Holger Hartland: Egyezzünk meg abban, hogy egyikünk se fog egy-két hónapot levél- és könyvtárban ülni azt kutatva, hogy 1985 és 1988 között mi jelent meg a társadalomelméleti folyóiratokban, milyen iratok keringtek az MSZMP-n belül és mi hangzott el konferenciákon, mi volt a végül elvetett alternatív rendszerváltási tervek lényege.

Pokol viszont azt írja, hogy ő akkor ezt javasolta. Maga megkérdőjelezi, én meg elfogadom.

Körösényi a megvalósult állammodellről beszél, ellenben Pokol elméletekről, ahogy a NER és a centrális erőtér is elsősorban elméleti modellek. A gyakorlatban rángathat a meghajtás és felszűrődhetnek hangok a gépházból.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.11.28. 16:07:28

@Counter: Mi nem, de mások igen, akiknek ez a dolguk. Aztán majd megírják. Nem tudom, mire jó, ha valaki a NER-t a késő-kádárizmushoz vagy egy abban állítólag felmerült javaslathoz hasonlítja, már azon kívül, hogy rúghat még egyet a NER-be, amúgy fölöslegesen.

Pokol cikkében, ha jól emlékszem, a különböző szervezetek elvileg "valódi" civilek lettek volna és a pluralizmust alapozták volna meg. A kormány mostani "civil" szervezetei pedig csak eszközök a politikai harchoz, de még inkább a pluralizmust kiiktató uralomhoz, hogy zavartalanul mehessen a lenyúlás. (Hát nem szebben rúgok, mint maga? :))

Magyarország lehet, hogy pokoli hely, de nem Pokol-i.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.11.28. 16:29:42

@Holger Hartland: Pokol cikke nem szól direkte arról, hogy valódiak lettek volna-é vagy se, arról viszont szól, hogy a pártállami hatalom jelölte volna ki őket.

Értse.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.11.28. 16:35:07

@Counter: Pokol cikke pluralizmust emleget. A NER nem.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.11.28. 20:45:35

@Holger Hartland: A NER ne emlegetne pluralizmust? Rendszeresen zokognak, hogy nekik kell kipótolniuk a sokféleséget, mert AZOK ennyire sem képesek! Úgy kell nekik a pluralizmus, mint testnek a kenyér, mint tavaszi zápor, fűszere a földnek!

Ja igen, olyan pluralizmus, amit ők hagynak jóvá. Pokol se másmilyet ír le:

"egy érdek-képviseleti pluralizmusban kialakítani először a rendszerváltás első fázisát, és csak a néhány éves átmenet után fejleszteni azt át tiszta pártpluralizmusba"

Milyen is ez az első fázisos pluralizmus? Először is nem tiszta pártpluralizmus, hanem annál kevesebb. Hogyan kevesebb?
Csak érdekképviseletekre vonatkozik, pártok nincsenek. Azaz csak parciális érdekek, mondjuk a vasárnapi zárvatartást pártoló szakszervezet jelenik meg pluralitás végett.

"Különböző beállítottságú gazdaszövetségek, vállalkozói szövetségek, értelmiségi ligák stb. keretein belül alakult volna ki a plurális politikai elitek kamarája delegálással, és az első fázisban még nem milliók általi választással. Az új politikai elitekről való döntés a többmilliós választóközönség elé csak egy idő után ment volna át"

Lám-lám, ez a pluralizmus még nem támaszkodik tömegtámogatottságra, hanem támaszkodik ahelyett - delegálásra.
Nem sokat tévedne az, aki úgy látná, hogy a vasárnapi zárvatartást követelő szakszervezet legitimitását egyfajta orrunkra nem kötött delegáció adja.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.11.29. 16:17:39

@Counter: A NER-nek pont úgy nem kell pluralizmus, ahogy 2010 előtt sem kellett nagyjából semmilyen politikai erőnek. Amennyi volt, az nem "kellett", hanem kényszerből elviselték.

A "NER" (már amennyire van ilyen, szerintem 2010 nem volt akkora fordulat) lényege a hazai eredeti tőkefelhalmozás újrajátszása és a pozíciók újraosztása, valamint e folyamat zavartalanságának biztosítása. Egy szóval: a szerzés.

Pokol Béla esetében: maga az a tény, hogy Pokol - 1976-1988 között az MSZMP tagja, 1977-től az Államigazgatási Főiskola, 1980-tól az ELTE Államjogi Tanszék oktatója, 1980-85 között az MSZMP intézetének ösztöndíjasa - 2015-ben a magyar alkotmányosság őreként írhat mindenfélét, sokkal fontosabb fejlemény, mint az, hogy konkrétan mit is ír.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.11.29. 16:33:45

@Holger Hartland: Pokol is, a NER is olyan pluralizmusról beszél, amellyel kapcsolatosan a Centrális Erőtér Pártja állapítja meg, hogy ki lehet résztvevő.
Vagyis nem plurális, de azt mondjuk rá. Ebben a modellben jók vagyunk, vö. szocialista humanizmus, szocialista erkölcs stb.

Persze hogy ez a lényeg, ezt Lánczi is megírta, amikor egzisztenciális megsemmisítést jelzett elő egyesek számára. Mások egzisztenciális létrehozását mondani se kell.

Az, hogy Pokol ma mit csinálhat, pontosan jelzi, hogy az anno általa képviselt irányzat köszöni szépen, visszatért.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.11.29. 16:34:44

@Counter: Helyesebben: "általa anno képviselt", fontos a hangsúly.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.11.29. 18:01:24

@Counter: Az "irányzatok" másodlagosak, a szerzés az első.

"vö. szocialista humanizmus, szocialista erkölcs stb" - Nem bírom megállni, hogy ne tegyem hozzá: balliberális szabadság és balliberális tolerancia. De a NER-ben fordított a dolog, az elvek szintjén nemhogy nincs pluralizmus, de "nemzeti egység" van és elvárt engedelmeskedés a kétharmadnak (vö. Földrajzinév Bizottság és társai), miközben a valóságban létezik némi pluralizmus (kényszerből megtűrve, ahogy 2010 előtt is, plusz persze most kapóra jön hivatkozási alapnak is).

"Lánczi is megírta, amikor egzisztenciális megsemmisítést jelzett elő egyesek számára" - Ezt el lehet olvasni valahol? Hallottam már róla, de linket még sosem láttam.

Pelso.. 2015.11.29. 18:49:37

@Holger Hartland: Optimalizáljuk kicsit fenti mondatot, a valóság hű tükrözésére, mintegy folyamatos emlékeztetőként, általában értendő:
Elsődleges és mindenek feletti fő irányzat az anyagi javak megszerzése. Másodlagos se maradjon ki: a maradék anyagi javaké.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.11.29. 20:46:39

@Holger Hartland: Hát tegye. Bár a szocialista fosztóképző egy kicsit durvább és véresebb fosztással járt, már amennyiben a szocialista törvényesség büntetőügyekben megnyilvánult gyakorlatát nézzük 1949-1989 között; s bár a maga által javasolt szókapcsolatok a gyakorlatban nem forogtak.

Elvek szintjén pluralizmus van a CE-n és annak pártján belül...

Képzelje, nincsen Lánczi-dossziém – bár most jól jönne.

mandiner.hu/cikk/20150702_orban_viktor_valositja_meg_a_rendszervaltast_interju_lanczi_andras_teller_gyula

"2006 és 2010 között megérlelődött a felismerés, hogy az elmaradt elitcserét nem lehet megspórolni."
"A rendszerváltozás most zajlik."

valasz.hu/itthon/miert-orban-viktor-71987

"Gondolkodás- és mentalitásváltás, s ami ezzel együtt jár, elitváltás nélkül nincs valóságos rendszerváltás. "

Ebből eddig tehát sikerült levezetni, hogy rendszerváltás=elitváltás (hűha!).

Akkor most kísérleteket teszek összekapcsolni az elitséget az egzisztenciákkal Lánczi szövegeiben.

valasz.hu/itthon/kie-a-hatalom-104964

"A maréknyi magyar liberális csak rátelepedett a reformkommunista körökre, a liberálisok nem legyőzték, hanem lassan kiszívták a posztkommunista baloldal erejét, majd – elveik saját közösségüket is pusztító hatása miatt – széthullottak. Beásták magukat az akadémia, a média és a civil társadalom világába. Onnan politizálnak..."

Leváltásuk tehát beásottságukból való kivetéssel lehetséges a valóságban.

Na jó, hát ez nem túl életerős bizonyítás; sokat segítene, ha a Századvég 2009-es számai elérhetőek volnának, mert van egy Lánczi-írás abban a számban, s a neki tulajdonított írás is azévi.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.12.01. 12:33:37

@Counter: Dede, azért van értelmük a szókapcsolataimnak, még ha egyébként persze, hogy inkább a ballibek, mint a komenisták. (De azért lehetőleg egyik sem.) A linkeket köszönöm, de nem erre gondoltam. Láncziról azt olvastam (nem tudom, hol - talán a Vincenten? :)))), hogy 2009-ben nyíltan a ballib értelmiség egzisztenciális kinyírását javasolta. Ez elég súlyosan hangzik - gondoltam, elolvasnám, hogy akkor tényleg, mit is írt pontosan. De az eredeti forrással még soha nem találkoztam.

Lánczi 2009-ben egy cikket publikált a Századvégben: "Demokrácia és erkölcsi relativizmus egy posztszekuláris világban. A kötelesség újrafelfedezése" címmel. De nem elérhető, mert régi.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.12.01. 13:20:20

@Holger Hartland: Nem mondtam, hogy nincs.

Igen, én is abból a közlésből indultam ki, s próbáltam utánajárni. Persze a fene tudja, hogy mi mindent közölt még Lánczi 2009-ben és hol.
Azt mindenesetre sikerült igazolnom, hogy a rendszerváltást az "akadémiai, média- és civilszféra" elitjének cseréjében is látja.

Arra pedig határozottan emlékszem, hogy MAK többször is megkommentelte 2010-et követően a szokásos lezser modorában, hogy az aprómunka egzisztenciák elvételével jár, de egyrészt MAK nem Lánczi, másrészt egy kommentet nem olyan könnyű előrángatni. Viszont éppenséggel lehet, hogy van valami alapja e gondolat terjesztésének, mondjuk egy tanulmányban, interjúban, nyilatkozatban valahol.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.12.01. 18:42:50

@Counter: Megtaláltam:

www.ecatalog.hu/szazadveg0901

Csak átfutni volt időm, de semmi kinyírósat nem láttam benne. Márpedig amiket olvastam, azok alapján lennie kell valahol egy füstölgő pisztolynak. Vagy csak kitalálták? Nos, ha van, majd csak előkerül...
süti beállítások módosítása