„Ezek csak Karátson Gábor halálára vártak!” – Lányi András a Mandinernek
2015. október 06. írta: Redakció

„Ezek csak Karátson Gábor halálára vártak!” – Lányi András a Mandinernek

lanyi_andras_interju.jpg

Minden korábbinál nagyobb a veszélye, hogy a kormány kapitulál a szlovákok előtt – mondja a legújabb dunai gátépítési tervekről Lányi András. Az ELTE humánökológia tanszékének docense ugyan többször felemelte a hangját a tömeges migráció ellenében, de cseppet sem lett kormánypárti. Lányi a Városliget-projekt és Paks 2 kapcsán is keményen belegyalogol a kormány politikájába, de arról is beszél, hogy szerinte az Európát kormányzó elit a szabadkereskedelmi világvallás követője. Nagyinterjúnk.

„Azért a migránsügyben legalább ugyanazt mondja, amit a kormány. Szóval annak azért örül, hogy nem Bajnai vagy Gyurcsány a kormányfő ilyen helyzetben, nem?

Orbán idejében felismerte, hogy a tömeges bevándorlás elleni határozott fellépés helyreállíthatja megtépázott népszerűségét. Ha a politika nem volna egyéb, mint a hatalom megszerzésének és megtartásának tudománya, Orbán remekelhetne. A politika azonban még valami más is: a jó kormányzás tudománya. Ehhez pedig nem ért.

Migránsügyben helyes válaszokat adott, nem?

Ezt siettem is elismerni annak idején, pedig a kivitelezés módját egyben-másban riasztónak találtam. De most nem erről beszélek.

Ez ügyben pedig még nagy konfliktusokat is vállalt az EU-s vezetőkkel, egészen távlatosan gondolkodó politikus képét mutatta.

Az Európát kormányzó elit a szabadkereskedelmi világvallás követője. Hinnie kell abban, hogy a világot az viszi előre, ha semmi nem korlátozza a termelési tényezők - a pénz, az áru és a munkaerő - szabad mozgását, kizárólag a kereslet és a kínálat játéka. Az európai közvélemény azonban már nem így gondolja: kezd rájönni, hogy a világ nem csak piac, hanem az otthonunk is, ahol korántsem mindegy, hogy kikkel élünk egy fedél alatt. Ezért elkezdett más szemekkel nézni a Putyinnal kokettáló, illiberális miniszterelnökünkre, akiről odáig nem sok jót hallott. Ahhoz azonban komoly szerencse kellett, hogy a menekültügy a Fidesz-kormány hazai megítélésében is tartós fordulatot hozzon. Szinte hihetetlen, de az úgynevezett baloldali ellenzék mind a mai napig a kormány PR-gépezetével vállvetve küzd azért, hogy Orbán egyetlen aktuális siker-története kiszorítson a médiából minden más, számára kínos témát. Komolyan mondom, a tehetségtelen ellenfél a politikában felér egy lottóötössel.”

Stumpf András interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr907896996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annamanna 2015.10.07. 07:05:48

"A globalizációra mint történelmi folyamatra tekintünk, de nem fogadjuk el, hogy kizárólagos haszonélvezői a pénzügyi hálózatok és nemzetközi cégbirodalmak legyenek. Álságosnak tartjuk például azt, amikor a tőke szabad áramlásáról beszélnek. Mert melyik tőkét is értik ezen? A humán tőkét? Az nem mozog szabadon, ha igen, akkor is csak lassan. A természeti tőke még annyira sem mozog: a környezet mindig helyben van. Egyedül a pénz áramlik korlátlanul, ez az előny a monetáris szféra uralmát kényszeríti a reálgazdaságra, rendszerint a helyi közösség érdekeinek a rovására. A környezet-, természet-, egészség- és műemlékvédelmi apparátusoknak is mindig akkor koppintanak az orrára, amikor valamilyen beruházó közvetlen érdekeltségével szembekerülnek." greenfo.hu/hirek/2007/05/10/a-jovo-generacion-mi-nem-a-gyerekeket-ertjuk_1178756096

"az állatoknak nincsenek jogaik. Nincsenek bankszámláik, nem szavaznak, csak az embereknek vannak kötelezettségeik. Vannak kötelezettségeink az állatok felé, de azt mondani, hogy jogaik lennének? [...] Nincsenek jogaik. Akkor vannak jogaid, ha fizeted az adókat. Így érdemled ki a jogaid"" velvet.hu/gumicukor/2015/09/30/kent_magyar_szarmazasu_hercegneje_szerint_az_allatoknak_nincsenek_jogaik_mert_nem_adoznak/#

Sajnos azt kell mondjam, a nő, amilyen ostobaságot mond, olyan következetes.
Lányi is következetes; és minél következetesebben ragaszkodik valaki egy világlátáshoz, annál kevesebb köze lesz a másikhoz.

Logikus, hogy az élőlánc nem bír pártként funkcionálni, logikus, hogy helyettük a következetlen lmp került be a parlamentbe. Vagy elfogadom, hogy az is jobb, mint a semmi, és támogatom az lmp-t, vállalva, hogy csalódást keltenek; vagy unom a sok demagóg szélkakast és belátom, hogy a politikában bízni reménytelen.

2015.10.07. 08:01:17

@annamanna:
Miért mondana ostobaságot ez a nő? Tudomásom szerint egyetlen állam sincs a világon, ahol az állatoknak jogaik lennének.

annamanna 2015.10.07. 08:37:55

@grundigg: Nem az állam az elsődleges létforma a földön, amibe bekéredzkedtek az állatok. De még csak az emberek se kéredzkedtek be! Az állam önkényesen, durva erőszakkal leigázta az emberek világát, kitalálta a pénzt (ami nélkül mindenki jól megvolt, és majd eztán is meglesz nélküle), és úgy tesz, mintha ő szarta volna ki a világot.

Az állam képességeiről ez a Biblia véleménye:

"Egyszer elmenvén elmentek a fák, hogy királyt válaszszanak magoknak, és mondának az olajfának: Uralkodjál felettünk!
De az olajfa így felelt nékik: Elhagyjam az én kövérségemet, a melylyel tisztelnek Istent és embereket, és elmenjek, hogy ingadozzam a fák felett?
Akkor a fügefának szólottak a fák: Jer el te, és uralkodjál rajtunk!
De a fügefa is azt mondta nékik: Elhagyjam-é édességemet és jó gyümölcseimet, és elmenjek, hogy ingadozzam a fák felett?
Azután a szőlőtőnek mondák a fák: Jer el te, uralkodjál rajtunk.
Azonban a szőlőtő is azt mondta nékik: Elhagyjam-é mustomat, a mely isteneket és embereket vidámít, és elmenjek, hogy ingadozzam a fák felett?
Mondának végre a fák mindnyájan a galagonyabokornak: Jer el te, uralkodjál mi rajtunk.
És monda a galagonyabokor a fáknak: Ha igazán királylyá kentek engem magatok felett, jőjjetek el, nyugodjatok az én árnyékomban: de hogyha nem, jőjjön tűz ki a galagonyabokorból, és égesse meg a Libanonnak czédrusait." (Bírák 9:8-15)

Az állam a béka, ami ökörnek képzeli magát, de minél jobban felfuvalkodik, annál hamarabb kipukkad.
Például ez a nőszemély a királyi család tagja - a királynő nem fizet adót, tehát neki nincsenek jogai?
A nőre rögtön replikáztak az angolok: mivel a gyerekek, és még sok ember nem fizet adót - tehát nekik nincsenek jogaik?
Ahhoz, hogy bármit is a pénz alapján lehessen megítélni, az szükséges, hogy totálisan megtagadjuk Istent.
Mert vagy az Istentől származnak a jogok és kötelességek, vagy a pénztől és az államtól. A kettő együtt nem megy.
A nő tagadja Istent azzal, hogy a pénzből vezeti le a jogokat. De közben hasznot húz belőle, hiszen az angol királynő az anglikán egyház feje. Aki következetlenül, pökhendien tagadja Istent, az ostoba.
Aki bemegy a templomba, majd azt mondja, hogy annak van joga, aki adót fizet - az ilyen ember szimpla hülye.
Ahhoz, hogy ne kelljen templomba járnia, és ezzel ELISMERNIE MAGA FÖLÖTT ISTEN FELSŐSÉGÉT, ott kellene hagynia a királyi családot. A királyi család nélkül mit is kezdene magával? Mondjuk eltakarodhatna mosogatni egy hindu étterembe, és onnan oszthatná az észt.

Bell & Sebastian 2015.10.07. 11:29:56

Az energiapolitika nem csak abból áll, hogy lehet válastani vízlépcső vagy putyinatom közül.

Takarékoskodásból (ezt mondta) zöld energiából (ezt is mondta) _és_ egyedi vagy közösségi (szolgáltatóktól független) megoldásokból.

Esetleg egyszerre futtatni mindet, mert az áram esetén még mindig nagy probléma a csúcsüzem (és takarék-), magyarán: nem tehető el télire, mint a szilvalekvár.

Ezek után csak egy kérdésem lenne: magyar energiapolitika van-e?

Jean Sol Partre 2015.10.07. 11:37:10

@Bell & Sebastian: persze, csak Putyinnál tartjuk.

Bell & Sebastian 2015.10.07. 13:18:49

@Jean Sol Partre: Valahol valami biztosan van, amit zsinórmértéknek szántak. Biztosan jó is, csak be kellene tartatni.

Mert azt én sem gondolom komolyan, hogy egy multi bankja majd arra ad hitelt, hogy csökkenjen a multi elorozható zsákmánya - például házi szélkerékre.

Jobb az, ha inkább a féléves vízszámlára ad hitelt.

Jean Sol Partre 2015.10.07. 14:42:42

@Bell & Sebastian: nem hiszem, hogy jelenleg van. Azt elhiszem, hogy van egy régi, de azt már biztosan felülírták az események. Kétlem, hogy az ad hoc ötleteken kívül létezne egy aktuális és érvényes koncepció.

Bell & Sebastian 2015.10.07. 16:20:24

@Jean Sol Partre: Itt van egy, amiben 2030 -ig béljósolnak.

doc.hjegy.mhk.hu/20114130000077A7AF_1.PDF

Csak az összefoglalót néztem, amiben nincs benne vízilétra és a magánemberek ösztönzése erre-arra.

Nem is kommentálom, mert minek?
süti beállítások módosítása