Így nem készített a Mandiner valódi interjút Simicska Lajossal
2015. szeptember 24. írta: Stumpf András

Így nem készített a Mandiner valódi interjút Simicska Lajossal

Sose kösd az olvasó orrára, hogyan készül egy cikk vagy interjú! Alapszabály. És éppen ezt az alapszabályt fogom most kivételesen felrúgni. Az okot nem más szolgáltatta, mint Simicska Lajos .

Jó fél éve várom hiába, hogy beváltsa az ígéretét vagy legalább jelezze, miért gondolta meg magát. A – jogos – kérdések meg egyre csak jönnek: Mikor lesz már Simicska-interjú? Mikor varrom el a márciusban elvileg csak megkezdett szálat?

Nos, nem úgy fest, hogy el tudom varrni.

A történet dióhéjban: március ötödikén írtam sms-t Simicskának, nem sokkal a nagyvállalkozó g-napon előadott őszinteségi rohama után. Üzenetemben nagy, átfogó interjút kértem tőle. Vázoltam, hogy szerintem egy nem rohamszerű, telefonos, hanem rendes, nagy beszélgetésre a Mandiner a legalkalmasabb felület, hiszen nem az övé, soha nem is volt az övé, de nem is Orbáné, konzervatív, de független, ráadásul korrekt – biztosítottam, hogy ha hív, nem rögzítek semmi olyat, amiről nem jelzem, hogy magnóra megy. Arról is biztosítottam, hogy az írást – az általános gyakorlatnak megfelelően – megnézheti, véleményezheti megjelenés előtt.

Három napig semmi, mígnem vasárnap, március 8-án délelőtt, a nagy, nemzetközi nőnapon megcsörrent a telefonom. Simicska. Beszéltünk az interjúról, hogy lenne mondandója, aztán mondta is – hirtelen telefoninterjú kerekedett a dologból.

Gyorsan megírtam, estére kint is volt az anyag. Ez.

A hírérték nem volt kérdéses, de kétségtelenül kevéske volt ez így. Egy csomó kérdés hiányzott egy rendes, nagy anyaghoz. Nyilván. A szóbeli egyezség éppen ezért az volt, hogy mindaz, amit köntösben topogva hallgattam meg és kutyafuttában billentyűztem be azon a vasárnap délelőttön, csak amolyan bevezető egy rendes interjúhoz. Olyanhoz, amelyet megbeszélünk előre, amelyre felkészülök tisztességgel, s amikor szemtől szemben leülünk, valóban válaszolni kell kérdésekre, nem csupán az alany – amúgy erős – közlendője jön le. Ezzel az ígérettel együtt vállalható, jó döntésnek látszott lehozni a kicsi, ám annál erősebb anyagot, amely szép nagyot is durrant a honi nyilvánosságban – noha interjúnak kétségkívül unortodox volt.

Csakhogy aztán már hiába kerestem Simicska Lajost. Írtam neki, semmi válasz. Hívtam is többször. Sosem vette fel.

Türelmes voltam, a Mandiner is nagyon türelmes volt. Fél éven át. A múlt héten aztán Simicska az Indexnek és a Klubrádiónak is nyilatkozott. Amikor hétfőn az asszisztense vette fel a telefont és megígérte, hogy átadja az üzenetet, de így sem jött semmilyen válasz – nos, akkor leszámoltam a hiú reménnyel.

Pedig annyi remek kérdésem lett volna még, amennyi remek ötlete az egyszeri rabbinak. Csak hát ez a liba közben megdöglött, ezt most már illik belátni. Kár.

Hogy érdekelt volna, megbánta-e a g-napot! Vagy azt, amit Orbán katonakori szerepéről a Mandinernek mondott. Ha meg Orbán annak idején tájékoztatta őt a jelentésekről, ha megbeszélték, mit jelent róla, akkor miért nem a karakán hőst látja benne? Ahogy látta tavaly tavaszig. Azt is elmondhatná, pontosan mi is hangzott el múlt áprilisban közte és Orbán között, azon a bizonyos két, egymást követő találkozáson, amelyek után kiásták a csatabárdot. Mit mondott Orbán az oroszokról, a Roszatomról? (Ez a magyar választóknak is fontos lenne.) Ki volt még ott kettejükön kívül a megbeszélések valamelyikén, ha volt ilyen ember?

Aztán persze ott vannak azok a kérdések is, amelyek egy valódi portréhoz kellenek. A kommunisták iránti utálat oka már a megjelent, nyúlfarknyi anyagból is érthetővé vált, ám az nagyon érdekelt volna, meddig tudja magának megmagyarázni az ember, hogy jó célért küzd. Milyen eszközöket engednek meg ezek a célok, s melyek azok, amelyeket már ebben a politikával átszőtt gazdaságban sem? Most ráadásul, hogy a bíróság a Közgépnek adott igazat, és Simicska Lajos azt nyilatkozza, mégis működik a jogállam, nem érzi-e furán magát? Amikor a Közgép nyert sokat, az mennyiben felelt meg a jogállamiság általa vallott éthoszának? Mi a különbség a magyar átlagpolgár szempontjából aközött, ha ő, vagy ha épp Mészáros Lőrinc, Garancsi István és Andy Vajna a miniszterelnök kedvence, harcostársa, kedvezményezettje?

Aztán: média. Bukott egy csomót a kormánymegrendelések megszűnésén, mégis megtartotta az érdekeltségeit. Miért? (Gyorsan szögezzük le: ez remek fejlemény. Először van az országban Fidesz-kormány alatt Fidesztől független konzervatív, jobboldali, vagy nevezzük, ahogy akarjuk, lényeg, hogy nem mainstreamliberális médiahálózat.) De vajon meddig bírja szusszal, pénzzel? Politikai tőke nélkül is képes-e sikerre vinni média- és egyéb vállalkozásait? Egyáltalán akarja-e? Mennyire folyt bele a mostani, új műsorok tervezésébe, ha egyáltalán belefolyt? (A Heti Válasznál azt tapasztaltam, hogy semennyire. Én például sosem találkoztam Simicskával, tudtommal a szerkesztőségben sem járt.)

És még sok minden mást – mezőgazdaság, stb. – sem fogok megkérdezni a nagyvállalkozótól.

Félreértés ne essék: mindenki annak ad interjút, akinek akar. Még azon is lehet változtatni, amit az ember megígér. Bárki meggondolhatja magát. Simicska Lajos is. Az viszont, hogy még egy „Bocs, meggondoltam magam, már nem aktuális, ne számítsatok rám”-üzenet sem érkezik fél évig tartó, többszöri megkeresésre... Ez olyasmi, amit a nagyvállalkozó talán az általa népszerűvé tett g-betűs szakszóval írna le.

Én mindenesetre csupán jelzem azoknak az olvasóinknak, akik máig kérdezgetik, mégis mi is van a beígért valódi interjúval, mikor jön végre a folytatás – szóval, hogy nincs folytatás. Miért, a Godot-ra várva végén eljön Godot? Na ugye.

A darabnak ennek ellenére vége van egyszer. Ennek a komédiának például itt és most.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr797811630

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Stumpf András: Így nem készített a Mandiner valódi interjút Simicska Lajossal 2015.09.24. 12:13:02

Aztán már hiába kerestem Simicska Lajost. Írtam neki, semmi válasz. Hívtam is többször. Sosem vette fel.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2015.09.24. 13:23:00

mekkora buzisegéd az aki egy elmaradt interjú miatt nyafizik? férfi maga egyáltalán, és tényleg nem érzi, hogy egy szaros senki firkásznak nincs joga sipákolni, hogy valaki jelentős nem áll szóba vele? magukat -joggal- mindenki féregnek tartja. és ha akarja használja magukat, ha akarja nem.

Jean Sol Partre 2015.09.24. 14:15:54

a sértődött "újságíró" panaszai

GNDL 2015.09.24. 14:27:54

„nem is Orbáné, konzervatív, de független, ráadásul korrekt”

Ha ti konzervatívok vagytok, akkor a gyurcsányista nyugdíjasok européer kereszténydemokraták. Ha függetlenek vagytok, főleg Orbántól, akkor én egy zen mester vagyok. A korrektségetekről pedig nagyjából mindent elárul a fenti poszt...

Pelso.. 2015.09.24. 16:39:56

"politikával átszőtt gazdaságban"
Szóltak, hogy finoman fogalmazz, vagy tudod te magadtól is?

Bloodscalp 2015.09.24. 23:45:20

Hahaha:D

"ÉN akkora de akkora ÚJSÁGÍRÓ vagyok, hogy nagyon. Helyesenírni mondjuk nem tudok, dehát manapság ez már nem számít. Tökjókat tudnok kérdezni, vagyis tudnék ha lenne aki meghallgat, de akit kinéztem magamnak az nem áll velem szóba (vajon miért nem?)
Pedig mi vagyunk az egyetlen konzerv jobbos média...
(alatta 5 sorral már nem az egyetlen, nomindegy, logika nem játszik)

Megkérdezzem a másik felet is? Ugyan! Fel se merülhet! Pedig ő aztán fényévente ad interjút...már csak a saját médiának válaszol az előre leadott kérdésekre. DE ÉN KURVA NAGY FIRKÁSZ VAGYOK AKKOR IS! HISZEN ARRÓL IS TUDOK ÍRNI HOGY SEMMIT SEM CSINÁLTAM-vagyis de! Küldtem egy sms, meg telefonáltam párat és csak vártam és vártam...

Robinzon Kurzor 2015.09.25. 00:00:07

Az önmagával kitüntetett sztárriporter ...

annamanna 2015.09.25. 00:14:16

Nekem ez a részlet ragadta a meg a figyelmemet: "mindaz, amit köntösben topogva hallgattam meg"
Ezt most komolyan, miért kellett? :)

Ennek részletesebb kibontása már Kovács István kamerájára kívánkozna. A férj a nemzetközi nőnapon épp lelkesen köszönti feleségét, amikor megcsörren a telefon, és Simicska ad interjút.
Ez a részéről vagy direkt, vagy véletlen gecizés volt, de akkora ív, hogy a köntöst az újságíró még fél év múlva is fontosnak tartja megemlíteni. :)

annamanna 2015.09.25. 02:34:57

@Herr Schnitzel Lutscher: "mikor jön végre a folytatás – szóval, hogy nincs folytatás. Miért, a Godot-ra várva végén eljön Godot? Na ugye."

annamanna 2015.09.25. 03:48:03

@Herr Schnitzel Lutscher: de annál inkább lesz spriccparti az oktatásban:

"Fokozódik az oktatási reform: jön a p.ö.cs.

Az Eduline beszámol arról: pedagógus önértékelési csoportok alakulnak az iskolákban, a tanárok kétévente egymást osztályozzák majd, de a szülők is kapnak kérdőívet. Megalakult a Mindennapos Éneklés Bizottsága is: a csütörtökön létrejött munkacsoport a mindennapos éneklés megújítását tűzte célul.

Jönnek a p.ö.cs.-ök"

"Munkába lép a Mindennapos Éneklés Bizottsága is

Megalakult a Mindennapos Éneklés Bizottsága, a csütörtökön létrejött munkacsoport a mindennapos éneklés megújítását tűzte célul – tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-t.

A közlemény szerint a testület a következő időszakban szakmai javaslatot tesz arra, hogy az iskolai kórusok védett időben énekelhessenek (...)

Olyan zenei anyagokat szeretnének a tanárok kezébe adni, amelyeket bármilyen korosztálynak, rövid idő alatt, könnyen meg lehet tanítani, amelyek sikerélményt és örömöt adnak az együtt éneklőknek – ismertette."
mandiner.hu/cikk/20150924_fokozodik_az_oktatasi_reform_jon_a_p_o_cs

Mint tudjuk, a pedagógus állomány cirka 90%-a nőnemű, úgyhogy igencsak rászorulnak a kormány által felkínált pöcsre!

Szerényen javaslom, hogy minden reggel a következő dalocskával kezdődjön a tanítás: www.youtube.com/watch?v=3xNPc16e5g8

Ebből kiderül, hogy nő = anya = boszorka! Ez az illiberális nőmodell, kérem szépen, ahol nem árt időnként átesni a vak komondoron! Tanulja meg a nő, hol a helye (a söprűn!)

(Haladóknak délutáni szakkörön: www.youtube.com/watch?v=eDMuCoc_6PE )

Az is kiderül továbbá, kérem szépen, hogy az egykeresős családmodell három gyermeke közül az egyik iskolába jár!!! Halleluja! Íme, a jövő illiberális útja!

www.youtube.com/watch?v=hK2TzxXLGhA

Javaslom Stumpf Andrásnak, hogy a geciző Simicska helyett a kormány Pöcsével készítsen interjút.
Balog végképp nem szexi, fancy, trendy, cool, és olyan formás lába sincs, mint Hoffmann Rózsának, de legalább Pöcs.

Ja amúgy a NER pedagógusállománya már faszán igazodik az új (számukra mégiscsak valahol szexin kívánatos) irányhoz. A következő szöveg ütötte meg a fülemet:

ovisok játszottak az udvaron, és az óvónő valamiért ezt mondta (áthallatszott a kerítésen): "Bálintka börtönbe lesz zárva, mert átment a határon!"

Na kérem szépen, így lehet a Nemzeti Pöcs Rendszerében bebiztosítani egy óvónői állást. 2015-ben, Magyarországon, sajnálom:

www.youtube.com/watch?v=4JX-hklvQQ8

Yorik 2015.09.26. 12:43:29

Roppant érdekfeszítő történet, le kéne védetni a jogokat, mielőtt még lecsap Hollywood.

annamanna 2015.09.26. 21:21:47

@Yorik: sztem itt már minden régóta hollywoodi licencből forog.

osborne 2017.04.22. 02:39:08

Stump te fasz, így hódoltál be Simicskának, te idióta!

Pintér Bencével eladtátok magatokat, hülyék vagytok

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.04.23. 00:05:24

@osborne:
Akkor most simicskista a Mandíner vagy sem?

Fontos kérdés ezt eldönteni egy ugyancsak Simicska Lajos tulajdonában levő portál bloggépén kommentelgetve.

tireless treehugger 2017.04.24. 23:52:29

elég beszédes hogy már a simicska is elfordult tőletek, mondjuk jól megbosszultátok a blogoldal bezárásával.

mondjuk ha én médiában utaznék biztos nem zárnák ki egyetlen megjelenési lehetőséget sem, pont ellenkezőleg belülről bomlasztanám a zsindexes birodalmat, ráadásul régi mondás hogy tartsd az ellenségeidet még közelebb, de ezt hagyjuk, valahogy nem illik hozzátok a logikus megfontolt gondolkodás, és ahogy visszaemlékszek rátok mintha értelmes konzi gondolatot is csak a catham-brookings körből loptátok volna.

Képek a szalon falán, ..... a 1930-as évek restaurációja véglegesen elbukott.

apropó mi van a "szentkoronával", már azt is dobtátok?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2017.04.25. 00:12:51

@és ma mi jót tettél?:
Mit szól a következő hipotézishez: ezek fizettek azért, hogy az Indexen lehessenek és az osztályharc kiéleződése miatt az Index nem kaphat többet állami pénzt, a Mandíneren keresztül sem.

tireless treehugger 2017.04.25. 00:48:24

@Doomhammer:

előfordulhat, a zsindex birodalomban semmi sincs ingyen.
süti beállítások módosítása