Egyik politikai elitnek sem leszek a ribanca – a cserdi polgármester a Mandinernek
2015. augusztus 18. írta: Redakció

Egyik politikai elitnek sem leszek a ribanca – a cserdi polgármester a Mandinernek

bogdan_laszlo_cserdi.jpg

„Egyáltalán nem vagyok elnyomva, akármennyire is mást szeretnének hallani egyesek” – mondja a cserdi polgármester, Bogdán László, aki a Mandiner szerkesztőségének vendége volt. Amint már országszerte ismert: a hetven százalékban cigányok lakta baranyai faluban Bogdán vezetésével az elmúlt nyolc évben megszüntették a bűnözést és a munkanélküliséget, most pedig az első cigány márkán, a Lasipén dolgoznak.

Bogdán nem akar „celebeskedő köcsög” lenni, a cigánybűnözés szótól nem feltétlenül sértődik meg, egyik politikai elitnek sem akar „ribanca” lenni – viszont Vona Gábor miniszterelnökké válása esetén „felkötné magát”. Hogy miért, azt most elmondja, ahogy azt is: ennek ellenére szeptemberben leül vitázni a Jobbik elnökével. Bogdán szerint a cigányság jól jön ki a bevándorlóproblémából, de a romák között sokkal durvább a rasszizmus, mint a magyar közéletben.

Cserdi polgármestere saját példájukkal alátámasztva mondja: a balosok alapjövedelem-ötlete förtelmes, föld kell a cigányságnak, a közmunka jó dolog, a munkaalapú társadalom gondolata pedig nem náciság, hanem az egyetlen járható út.

„Minden egyénnek szüksége van felelősségérzetre. Aki az üvegházban dolgozik, maga lesz felelős a termésért. Ha nem nyomja meg a gombot, hogy menjen a csöpögtető, vége az egésznek. Felelősség nélkül semmi nincs, de az csak így alakul. Minket rászoktattak, hogy kéregessünk, márpedig én nem szeretnék ilyen lenni. Ezért mentünk egy igazán sztereotip piros cigány Zsigulival az országban, hogy a magyar rászorulóknak adjunk a terményeinkből. Nem lopni mentünk, hanem adni. Egyébként a piros Zsiguli is azért volt, hogy megmutassuk: nem sértődgetni kell, hogy vannak sztereotípiák. Persze, hogy vannak. A valóság volt az alapjuk. Hát változtassuk meg a valóságot, a viselkedésünket, aztán üljünk be egy ugyanolyan nyúlfarkas, rózsafüzéres Zsigába – hátha a sztereotípián is sikerül változtatni! Szerintem ez a járható út, nem a cigány önkormányzatok szánalmas világa a szánalmas összegekkel, amelyek évi egyszeri falunapra meg egy kis lenyúlásra jók legfeljebb. Régóta mondom, hogy meg kellene szüntetni az egész rendszert.”

Stumpf András interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr657715146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TG69 2015.08.18. 12:58:49

Ez már a második jó riportod egymás után. Nem kellene azokat az egyéni gondolatokat erőltetni, mert láthatóan ebben sokkal jobb vagy.

Idola Tribus 2015.08.18. 13:32:52

Ha kiveszem a Vona-fóbiáját és a józan paraszti, vagyis ~cigány észjárását, még mindig marad innováció benne: például a földtulajdonlás kérdésében vallott nézetei és a kaja-brand.

(Kevesen hiszik, de csak a sajátmaguk által kitermelt elit fogja kihúzni őket a szarból, más nem.)

A teljes Nyugat az amerikai szemétgyárak szemetén él, még az éttermek is úgy működnek, hogy 8 euróért adják a 85 centes zacskós levest, amit a Kauflandban vesznek.

Legalább ebben még különbek vagyunk, legalább ez maradjon is így!

Száguldó riporterünk helyében azért a varnyúpörköltre rákérdeztem volna. Hogyan fogják meg, engem az érdekelne, mert nekem ezidáig még egyet sem sikerült. Ravasz az, mint az Orbánviktor.

Bell & Sebastian 2015.08.18. 13:37:29

@Idola Tribus: Ecsém, de hülye vagy, ezzel a névvel mennyél az Őrültvincéhez kommendálni, ha már kitiltottak.

Sárika tanuló, 6/b 2015.08.18. 13:39:11

@Bell & Sebastian: Pont onnan jövök, de nem vették be.

Matekozzunk (törölt) 2015.08.18. 14:36:53

A magyarázat nagyon egyszerű, és kissé szomorú: Bogdán egészen egyszerűen megnyerte a genetikai lottót, és minimum 120-130 körüli IQ-val született. A cigányság körében a fehér holló ennél valamivel gyakoribb. Hiába kevés az iskolája, hiába nőtt fel a legsötétebb nyomorban: egyszerűen minden szaván átsüt a nyers intelligence, az analitikus, ok-okozati viszonyokat kinyomozó képesség.

Nagyon máshol lehetne a cigányság 100 Bogdánnal. De ez teljességgel lehetetlen, mert egyszerűen nincs meg a statisztikai alap, hogy abban a közösségben 100 ilyen fokú IQ-val megáldott ember szülessen.

Fel kell tenni persze a kérdést, hogy az IQ egyedül megmagyarázza-e hogy ennyire becsületes és jószándékú ember? Igazság szerint részben igen, de persze az is igaz, hogy sok magas IQ-jú ember inkább arra használja, hogy bekerüljön az elitbe. Ilyet cigányból is ismerünk, van cigány író-műfordító, akinek minden második szava latin és süt róla az erőlködés, hogy ő legyen a Vágópista. Szerintem Bogdán egyenes erkölcsössége alapvetően az IQ, a nyomorban felnövés és a csoportszolidaritás keverékéből származik.

Na a lényeg. A John Galt hipotézis igaz - az emberek nagy többsége birka, és csak akkor csinál valami hasznosat, ha egy kimagasló vállalkozó vagy valamimiféle vezér megmondja neki, hogy mit csináljon. Az a közösség sikeres, amelyik ezeknek az embereknek teljhatalmat tud adni: nem feltétlenül politikailag, lehet üzletileg is, ahogy Henry Fordnak teljhatalma volt a cége felett.

Magyarul, Bogdánt meg kéne tenni Minden Cigány Diktátorának. Ezt szó szerint mondom. Csak akkor lehet a buta emberek tömegeivel valamit kezdeni, ha néhány okos ember nagyon szorosan fogja a gyeplőt. Például a szingapúri maláj melós azért él sokkal jobban, mint a malajziai maláj melós, mert a sokkal okosabb kínaiak szorosan fogják a gyeplőt.

Ha egyedül kevesen van, esetleg hozhatnánk Indiából 20-30 Cambridge-et végzett barna bőrű embert, és szintén megtenni őket egy-egy környék cigánydiktátorának. Ott azért vannak komolyan intelligens emberek, egymilliárdból már lehet, és bennük ők is, de mi is, megbíznánk.

GNDL 2015.08.18. 14:49:36

„elmúlt nyolc évben megszüntették a ... munkanélküliséget”

Közmunka nélkül?! :) Mert a téves közhiedelemmel ellentétben a „közmunka” a jelenlegi orbáni népi demokráciában csak kurva drága trükközés a statisztikai adatokkal. Évi ~270 milliárdba kerül az adófizetőknek, ez például az egészségügyi kiadások 20%-a. De gondolom nem hiányzik ez a pénz az egészségügyből...

„a közmunka jó dolog”

Az: www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/ujabb_fogast_talal_magyarorszagon_a_financial_times.601814.html

„A közmunka egyfajta csapda, amely cselédsorba taszítja az abban részt vevőket, s ezzel rontja az esélyeiket arra, hogy visszakerüljenek a piaci állásokat kínáló munkaerőpiacra. Az ilyen programok nagyobb részben eltűntek a fejlett országokból ... a közmunka nem javítja a munkanélküliek kilátásait ... részvevők egy része azt állítja, hogy a polgármesterek csak annak adnak munkát, aki vállalja, hogy a kormányzó Fideszre szavaz a választásokon.”

bispora 2015.08.18. 15:38:33

@Idola Tribus:
A válasz: tokos, hízott varjúfiókákra mentek.

bispora 2015.08.18. 15:56:59

@Matekozzunk:
Nagyjából jó diagnózis. De ott van a tévedés, hogy a cigányságot egységes masszának véled. Ahogy Bogdán is jelezte szinte már a rasszizmus határát súrolják a z egyes cigány csoportok (oláh\lovári-beás-romungró) közötti ellenérzések.
Tehát Bogdán lehetne az oláhcigányok királya, de akkor a másik kettőhöz kellene valaki mást találni, akire hallgatnának. Plusz a Bogdán féle szoros felügyelet - ami a siker záloga- maximális mérete kb Cserdi. Tehát az oláh cigányokhoz kellene vagy ötszáz Bogdán klón, plusz még ezerötszáz a többiekhez.
Az Indiából hozott messiásokkal ugyanez a baj, ráadásul a cigányaink rokonai, a északnyugat indiai dalitok, szintén messiás negatívak genetikai alapon.

A földkérdésnél a zsidó kibuc szisztéma lehetne tán a példa a nagyon erős közösségi szemléletével, nagyjából ez a cserdi csoda titka is.

vizipipa 2015.08.18. 17:29:24

@bispora: "Plusz a Bogdán féle szoros felügyelet - ami a siker záloga- maximális mérete kb Cserdi."

Igen, tartok tőle, hogy így van. Azért tudott eddig sikeres lenni (elismerve a képességeit), mert eddig nem zavarta meg mások köreit. Nem tudom mi lenne, ha a példamutatás és a vezetés mellett még hatalmi harcokat is kéne vívnia.

Kívánom, hogy a továbbiakban is legyen sikeres és cáfoljon rám!

Sárika tanuló, 6/b 2015.08.18. 17:58:53

@Matekozzunk: Egyhatoda születik vezetésre, a többi öthatodot mondjuk vezetettnek.

@bispora: Azt hittem, szóval a Tribus, hogy felnőttet érdemes, mert mi hús van egy fiókán? Akkor inkább galamb. Nem vagyok én oviraptor.

Etatista Pista AKA Steve Statist (törölt) 2015.08.19. 09:23:38

Szerintem az államra kéne ezt bízni. Higgyétek el, nem jó ez az egyénieskedés. Majd az állam megoldja, mint mindent. Polgármesterként az államhatalom képviselője is, szóval ne nagyon akarjon egyéni kezdeményezéseket. Az állam jó, kell nektek ⊙

picur3ka 2015.08.19. 23:58:48

"Egyik politikai elitnek sem leszek a ribanca – a cserdi polgármester"

Deho'nem. Annak, amék elsimította a telefonlopási ügyét.

csakférfi 2015.08.20. 09:38:30

@Matekozzunk: Az állításod marhaság!
"A magyarázat nagyon egyszerű, és kissé szomorú: Bogdán egészen egyszerűen megnyerte a genetikai lottót, és minimum 120-130 körüli IQ-val született. A cigányság körében a fehér holló ennél valamivel gyakoribb."
Vagyis ha egy afrikában született bantu néger gyereket,csecsemőkorban elveszel a szüleitől és "nyugati kultúkörben" neveled,akkor degenerált idióta ,"civilizálatlan" majmot nevelünk a keblünkön.Hahaha...bakker nem csodálom hogy az IS ilyenek miatt fejez le "nyugati" "kultúrában" nevelt fehérembert.----Neked sem jogod ezt állítani meg az IS nek sem lefejezni embereket.
Nos a poszt nagyon jó.Jó kérdések egy jó emberhez.Ez az ember aki normális az BOGDÁN LÁSZLÓ egy EMBER:
- Egyáltalán nem is akarok celebeskedő köcsög lenni.
- cigányságon belüli rasszizmus sokkal keményebb, mint a magyar közéletben.
-sokkal jobban szeretem náluk őket, főleg pedig az őseimet.
-Tényleg felkötöm magam, ha Vona Gábor lesz a miniszterelnök.
-Elszakadt nálam a cérna az egyik pódiumbeszélgetést hallgatva. Remegett a lábam. Tiszta idegben voltam
-A köcsögmentesítés miatt homofóboztak, mert egyszerűen nem értették.
-Mi úgy értük el, amit elértünk, hogy nem vertük a talpunkat a földhöz, nem masíroztunk keresztül senkin sem.
-a balosok alapjövedelem-ötlete förtelmes, föld kell a cigányságnak, a közmunka jó dolog, a munkaalapú társadalom gondolata pedig nem náciság, hanem az egyetlen járható út
-..................................................stb.
ilyeneket az olyan ember mond aki a másikat is annak tekinti,mármint embernek.Korra nemre bőrszínre vallásra ,bőrszínre tekintet nélkül.------Ez az ember a civilizált(már nem idézőjel).Őszinte biztos személyiség.hogy nem tanult? Basszus ki mondta hogy az egyetemen emberséget ,öszinteséget ,becsületet,megbizhatóságot,gerincességet oktatnak?Aki ezt hiszi -mármint hogy ezt lehet tanulni az akkorát téved mint isten aki hagyja hogy a diplomás majmok legyenek az ország vezetői.
Nos őrülök hogy elolvashattam mit gondol Bogdán László.
Még mielőtt valaki azt hinné fényesre nyalom ,annak azt üzenem,gondolkodjon.Mert ez az ember azt tanulta meg gondolkodni józanul a nyolc általánossal.Neki azt üzenem alapítson egy családot vegyen feleségül egy nőt(színre vallásra korra? :) ) tekintet nélkül.Mert így csak félember. Akkor megtudja mi is az igazi boldogság.meg aztán remélhetőleg nem köti fel magát Vonáék miatt. :) :) :)
Sok boldogságot B.L-nak.Mivel az örömeit már megtalálta!

picur3ka 2015.08.20. 11:02:28

A 'bőrszínre vallás' és a 'bőrszín' fogalmi szétválasztása mind szóhasználatában, mind hiánypótló valóságra utalásában zseniális. Megér egy szociológiai vagy kriminalisztikai nagydoktorit.

picur3ka 2015.08.20. 12:12:27

@annamanna:

Köszönöm. Jól összeszedett bejegyzés.

Matekozzunk (törölt) 2015.08.20. 13:36:27

@csakférfi:

>Vagyis ha egy afrikában született bantu néger gyereket,csecsemőkorban elveszel a szüleitől és "nyugati kultúkörben" neveled,akkor degenerált idióta ,"civilizálatlan" majmot nevelünk a keblünkön.Hahaha...

Sikerült nem felfognod, hogy a született vezető és idióta egy skála két vége, és közte számtalan átmenet van.

Valószínűleg azt történne, hogy átlag jómunkásember lenne belőle. Nem vezető, de jó követő. Amit mondanak, megcsinálná. Vállalkozni nem nagyon tudna. Ez is persze csak statisztikai valószínűség, neki is lehet esélye a genetikai lottón. Mindenkinek lehet.

csakférfi 2015.08.20. 18:24:15

@Matekozzunk: Barátom.A genetikának semmi köze a szellemhez és a tudáshoz. én egy ócska kínain pötyögök neked-Te meg válaszolsz egy Apple-ról.
Érted a párhuzamot?Nem születik senki sem idiótának,mert a génjei rosszak.nézz utána az új medicina oldalon.Mivel az anya amikor kihordja a méhben a gyerekét.Akkor írja a "rom.-biost" ami génmutációhoz vezethet,ha anyuka tévesen dolgozza fel a külvilág igereit..Erre mutatot rá Darwin,az evolúcióval.Vagyis a szellem (anyáé) környezeti hatások révén felkészíti a magzatot a valós egyedüllétre és életben maradáshoz szükséges géneket aktivál vagy éppen kapcsol ki.Az már más kérdés hogy a nagyon nagytudású genetikus professzorok ezt nem ismerik el.Tehát akkor ezért van annyi szabadon mászkáló idióta,aki politikus ,rasszista,homokos,.....stb meg sorolhatnám a normális gondolkodástól eltérőt.Ez a poszt -most is állítom- egy normális emberről íródott aki gondolkodott és cselekedett -józan esze szerint.Nem kötözködni jöttem erre az oldalra,csak kikívánkozott belőlem .ha Te most gyalázkodni és alázni kezdesz mert én ezt tudom,érzem hiszem---nos akkor Te sem vagy értelmes ember aki .....! :)

annamanna 2015.08.22. 05:01:54

@picur3ka: Jó írás, csak elkeserítő volt olvasni, jó lett volna hinni, hogy ez mind magától, emberi jóságból és szorgalomból, minden politikai hátszél nélkül valósul meg.
süti beállítások módosítása