„Azt nem mondanám, hogy diktátor” – Németek a Mandinernek Orbánról és az EU kríziséről
2015. július 22. írta: Redakció

„Azt nem mondanám, hogy diktátor” – Németek a Mandinernek Orbánról és az EU kríziséről

nemetorszag.jpg

Járókelőket kérdeztünk egy észak-német kisvárosban a görög válságról és a menekülthullámról: a megkérdezettek többsége szerint jobb lett volna, ha a görögök kilépnek az eurózónából. Sokan hallottak már Orbán kerítéséről, és nem is tartják azt feltétlenül rossz ötletnek. Az első „németről”, akibe belebotlottunk, viszont kiderült, hogy koszovói menekült és épp Magyarországon keresztül érkezett. Helyszíni tudósításunk.

Németeket akartunk kérdezni egy alsó-szászországi kisvárosban a görög válságról és a menekülthelyzetről: elsőnek oda is mentünk egy magas, szőke huszonéves sráchoz, aki meglepetésünkre azt válaszolta, hogy ő maga is menekült, Koszovóból érkezett – Magyarországon keresztül. Kérdésünkre elmondta, hogy a legtöbbeknek rosszak a tapasztalataik Magyarországról, mert őrizetbe vették őket: egy nő például ott szülte meg a gyermekét, fogságban – tette hozzá. „Én úgy voltam vele, hogy csak jussak ki mielőbb Magyarországról” – mondta. Németországban viszont nagyon jól érzi magát: „már öt hónapja itt vagyok menedékkérőként és épp most kaptam meg a határozatot, hogy nem maradhatok tovább, vissza kell mennem” – mondta, és érdekes módon egyáltalán nem tűnt szomorúnak emiatt. „Ezt a határozatot emberek írták. Én csak az Isten törvényében hiszek, úgyhogy maradni fogok. Nincs az a rendőrség, ami engem oda visszavigyen” – szögezte le.

Kérdeztük az embereket a magyar-szerb határra tervezett kerítésről is: többen meglepődtek, mert még nem is hallottak erről, de akik már olvastak az ötletről, elég vegyesen álltak hozzá. „Én egyáltalán nem tartom jó ötletnek a kerítést. Azt hiszem, Németországban senkinek sem nagyon tetszik, ha újra falakat akarnak építeni” – mondta egy harmincas nő. Egy huszonéves jogász, Paul szerint viszont Németország könnyen beszél, hiszen nincsenek külső határai. „Az EU-ban el kellene dönteni, hogy mit akarunk, vagy mit kellene a menekülteknek kínálnunk? Menedéket az üldöztetés elől, vagy esélyt egy jobb életre? Amíg ezek a kérdések nincsenek tisztázva, addig én nem tartom rossz ötletnek egy ilyen kerítés felépítését a külső határon” – fejtette ki. Egy másik Paul is megengedően nyilatkozott a kerítéssel kapcsolatban: „Magyarországnak külső schengeni határa van, és az a feladata, hogy ezt megvédje. Ez nem túl könnyű, ha több száz kilométeres szakaszokon ellenőrizetlenül ömlenek a menekültek az országba, tehát meg is értem, ha a miniszterelnök valahogy kezelni akarja a helyzetet” – mondta. Az egyetemista hozzátette, hogy ez nem jelent teljes határzárat, hiszen a meglévő ellenőrzött határátkelőhelyeken továbbra is át lehet lépni a határt.

Németországi tudósításunkat híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr687646390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Imrebá 2015.07.23. 05:24:43

„ Magyarországnak külső schengeni határa
van, és az a feladata, hogy ezt megvédje. Ez
nem túl könnyű, ha több száz kilométeres
szakaszokon ellenőrize
tlenül ömlenek a
menekültek az országba, tehát meg is
értem, ha a miniszterelnök valahogy kezelni
akarja a helyzetet”

Gerilgfx 2015.07.28. 03:04:34

a belső határokra is falat kellene építeni, a szerb kerítés nem elegendő
süti beállítások módosítása