Így rontott rá fél Európa a magyar kormányra – Panyi Miklós a Mandinernek
2015. július 03. írta: Redakció

Így rontott rá fél Európa a magyar kormányra – Panyi Miklós a Mandinernek

panyi_miklos.JPG

„Napok alatt fél Európa rárontott a magyar kormányra: szankciókat, szavazatmegvonást, vizsgálatokat követeltek” – emlékezik vissza Panyi Miklós 2010-2011 forró napjaira. Az Európai Parlament volt néppárti tanácsosa most az Előreelítélve.hu oldalon közölte feljegyzéseit egy Európában példátlan történetről, hogyan is épült fel 2010-től a magyar kormány elleni nemzetközi kampány és hogyan rögzült egy torz és eltúlzott negatív kép Magyarországról a nagyvilágban. Interjúnk.

„Az természetes, hogy egy új kormányzat és annak első lépései körül elkezdődnek a nemzeti és nemzetközi viták. Mik voltak az első jelek, hogy a 2010-ben hatalomra kerülő Orbán-kormány körül az átlagosnál sokkal súlyosabb konfliktusok fognak kirobbanni?

Ez leginkább néppárti és konzervatív kormányok esetében van így, de a magyar eset valóban különleges volt. A második Orbán-kormány kétharmados többséget szerzett 2010-ben, ez egyedülálló volt az európai politikai életben. Ráadásul nem egy sokszínű koalíciós kormányzatról volt szó, ami tompíthatta volna a pártcsaládok közötti viták erejét – hiszen a koalíciós partnerek egymás szövetségesei az európai politikai erőtérben. Az Orbán-kormány egyúttal vállaltan az egyik legkonzervatívabb irányvonalat vitte Európában, ami szintén az európai balliberális erők első számú célpontjává tette. Ehhez tegyük hozzá, hogy Magyarországon 2010-ben megalázó vereséget szenvedett a baloldal, marginális szereplő lett. Belpolitikai támogatottság hiányában az összeroppant baloldali ellenzék számára a külföldi támogatás jelentethette az egyetlen kapaszkodót. És következett a soros elnökség, ami reflektorfénybe helyezte hazánkat. Azt is látni kell, hogy az európai baloldal az elmúlt években folyamatosan ideológiai, politikai válsággal küzd. Nem voltak képesek reagálni a gazdasági válságra, konkrét és felelősségteljes válaszokat adni az általános lózungok helyett. Nem csoda, hogy 2010 környékén szinte minden tagállami választáson újabb és újabb vereséget szenvedtek el. A magyar jobboldali kormány folyamatos támadása kiváló pótcselekvés volt a számukra, hiszen azzal a cselekvés látszatával tudtak megjelenni a nyilvánosság előtt, az európai jobboldalt támadva.

További lényeges tényező volt, hogy 2010-ben Magyarország gazdasága romokban hevert. A gazdasági világválság közepette határozott intézkedéseket kellett meghoznia a kormánynak, ezzel pedig törvényszerűen együtt jártak a komoly gazdasági érdeksérelmek. A különadók, a bankadó, a magánnyugdíjpénztári rendszer felszámolása külön-külön is komoly érdekeket sértett. A demokráciavitába csomagolt ideológiai és politikai viták mellé szervesen kapcsolódtak a gazdasági érdeksérelmekből adódó konfliktusok. 2010-11-ben pedig szinte az egész európai újságírói társadalom is hadat üzent a magyar jobboldali kormánynak. Egy erős és ütőképes szövetség került egy platformra rövid időn belül, amely csoportok a magyar kormánnyal szembeni érdekellentétek és ellenszenv – egyesek esetében utálat – kovácsolt egybe. Őket pedig kiszolgálta a hazai ellenzék és balliberális értelmiség. Az európai sajtó pedig egyoldalúan, alapvetően ennek a Fidesz-ellenes szövetségnek a narratíváját szajkózta. Ez egy komoly erő volt, az eredményeket a saját szemünkkel láthattuk nap mint nap. (...)

A viták a mai napig kitartanak a magyar kormány intézkedései és Orbán Viktor körül, amit a magyar kormányfő egyébként láthatóan élvez.

A kormány 2010 óta szembe megy az európai mainstreammel, ugyanakkor a magyar kormánynak megvolt a többsége ahhoz, hogy komoly átalakításokat végig is vigyen. Három év után bebizonyosodott, hogy a gazdaságpolitikája működik. A mostani gazdasági adataink a legjobbak között vannak Európában. Amikor bevezettük a bankadót, „magyar vírusról” beszéltek, az egész pénzügyi rendszer nekiugrott a magyar kormánynak. Mit látunk néhány évvel később: a tagállamok többségében megadóztatják a pénzügyi szektort; és Barroso bizottsági elnök is arról beszélt utána, hogy a pénzügyi szektornak is ki kell vennie a részét a közös terhekből. Ma már mások is Európa újraiparosításáról beszélnek, mint a magyar kormány tette 2010-ben. A munkanélküliség kapcsán a Fidesz-kormány modellt váltott: elindította a közmunkaprogramot. Ízekre próbálták szedni, de most az EU a fiatalkori munkanélküliség elleni fellépés során is ugyanezt a logikát alkalmazza. Fizet azért, hogy a fiatalok valahol dolgozhassanak, még akkor is, ha nem egy piac által létrehozott munkahelyről van szó. Mert nagyobb a társadalmi haszna és nem lehet megengedni, hogy milliók ne csináljanak semmit naphosszat. Vagy ott van a devizahitelek kivezetése is. Mindenki támadta a kormány intézkedéseit, ma viszont már mindenki elismeri azok helyességét. Ugyanezt látjuk a bevándorlás kérdésében is: a magyar kormány ment előre, az európai baloldal megint nekirontott, ugyanakkor ma már egész Európa a bevándorlással foglalkozik. Talán érdemes volna nem csak aggódni Magyarországért, hanem néha figyelni is arra, mit csinál. Nekünk is, de Európának is van még mit tanulnia.”

Rajcsányi Gellért interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr367592986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Velemenyem szerint.... 2015.07.03. 14:36:45

Itt sokkal mélyebb gondok voltak, nemcsak a baloldali kötődésű politikai erőkről volt szó. Néppárti Reding, vagy a néppárti Barroso nem egy kifejezetten balos csapat.

Itt alapvető gondok voltak a teljes "árnyék" külpolitikával, és igazából ennek a leve volt az hogy nem volt a kormánynak mozgástere 2010-ben.

freehckr 2015.07.03. 16:48:12

Hát igen, ha világos és objektív képet akarsz kapni egy korrupt posztkommunista kormányzat hitvány működéséről, interjúvold meg az egyik elvtelen talpnyalójukat... :)

Herr Schnitzel Lutscher 2015.07.03. 17:11:12

@freehckr:

Ugyan, kit csaptunk be? Magunkat? Mi tudjuk, miről van szó. A kutatókat? Azok örülnek, hogy plecsni van a mellükön. A széles tömegeket? Azok úgyse esznek se narancsot, se citromot, de boldogok, hogy velünk ünnepelhetnek. Az imperialistákat? Ühüm, azoknak alaposan túljártunk az eszén. Nem szeretnék most a helyükben lenni! Kiadtuk a jelszót: legyen magyar narancs! És lett magyar narancs. Mi nem ígérgetünk a levegőbe, Pelikán.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.07.03. 17:35:46

"Néppárti Reding, vagy a néppárti Barroso nem egy kifejezetten balos csapat."

ők a libsik alvó ügynökei, gyurcsány esténként személyesen postázza nekik a legfrissebb kottát. :D

Pelso.. 2015.07.03. 17:59:14

@Herr Schnitzel Lutscher: Nekem itt a drámai cím tetszik felettébb.
De!!! a rárontás ellenére mi megmutattuk, hogy lett egy gázszerelőnk, mert tökös polgári gyerekek vagyunk ám.
tizedét próbálta volna csak meg a libsibolsi, száz évet kaptak volna , meg örömtüzek égtek volna Pesten.

Herr Schnitzel Lutscher 2015.07.03. 19:15:40

@Pelso..: 2010 környékén történetesen tényleg habzó szájjal mentek neki - akkor még javarészt alaptalanul - a tutiból kipottyant nagyondemokraták a nerkurzusnak, oszt viszont jött a kimaxolt illib sufnituning szakasz és biza rácáfolás helyett inkább a magas labdák repültek a rettegde felé, érdemi cáfolatok helyett meg egyre inkább a hiszti maradt... so what, enjoy the show

legeslegujabbkor 2015.07.03. 19:30:18

@Herr Schnitzel Lutscher:
Most akkor soroljuk:
Képviselői indítványok társadalmi egyeztetés helyett
Független intézmények élére pártemberek
MNB elleni támadás, az elnököt nem sikerült leváltani
Költségvetési tanács megszüntetése
Köztisztviselők indok nélküli elbocsátásának lehetősége
LEX......
Visszamenőleges hatályú törvénykezés
2 milliós bérplafon
Választási törvény átírása
Szükséghelyzetben bármely vállalatot államosítani lehet
Alkotmánybíróság kinyírása
Közjogi méltóságok bebetonozása
Médiatörvény
Alaptörvény (Ner kifüggesztése)
Adórendszer átalakítása
Közbeszerzések nevetségessé tétele
EU-s támogatások elosztása, trafik, föld stb.
nem sorolom tovább

Herr Schnitzel Lutscher 2015.07.03. 21:14:49

@legeslegujabbkor:

Ezeken lovagol maga? Amit a vaksi szemével lát? A süket fülével hall? A tompa agyával gondol? Azt hiszi, fölér az a mi nagy céljaink igazságához?!

Velemenyem szerint.... 2015.07.03. 21:27:18

@Attan: Maoist vazze, akkoriban épp egy kőkemény fasiszta katonai diktatúra volt Portugáliában. Kicsit mást jelentett balosnak lenni mint a Munkásőrséggel és Vörös hadsereggel megtámogatott kommunista országokban... Mint ahogy az átkosban sem lehettél kereszténydemokrata, hanem max ellenforradalmár.

Egy szélsőjobbos diktatúrából érkezve nem olyan viccesen fogadta Barroso a szélső-jobbikos szkínhed csürhét sem. És érdekes módon nem Barroso ment nyalni Putyin xxxgét az elmúlt 6 évben.

P.Guszti 2015.07.03. 21:51:13

Nagyszerű munkát végzett Panyi Miklós a a történések leírásával és dokumentálásával. Gratulálok!

Herr Schnitzel Lutscher 2015.07.03. 22:46:29

@legeslegujabbkor:

Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes jövőnkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes jövőnkben nem bízik, az áruló.

2015.07.04. 06:19:34

ja, az eu rárontott
adott 2014 végéig össz 8000 milliárdot
mennyit adott volna, ha nem ront rá ?

Pelso.. 2015.07.04. 06:56:41

@Herr Schnitzel Lutscher: Nagy volt arc akkor is, aztán mire? Nekiálltak végre hajtani a választási programot?:)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2015.07.04. 07:21:40

@Pelso..:

ha már itt tartunk

nem csak ez nagy bibi ezzel a derék rezsimszolga által gyönyörűen kerekre csiszolt sztorival. már a kiindulópontja is hazugság.

orbánék ugyanis nem azért hoztak "határozott intézkedéseket", amelyekkel "törvényszerűen együtt jártak a komoly gazdasági érdeksérelmek" mert ők mindig is erre készültek.

éppen ellenkezőleg. a "romokban heverő" magyar gadaságot ugyanis eredetileg a matolcsista wunderwaffe úgy próbálta voln megoldani, hogy vagy hagyják megszaladni a költségvetési hiányt (7 százalék körül, de inkább az felett szerették volna) és persze ezzel azt a csúnya államadósságot is (csakmostazegyszer, úttörőbecsszó), vagy pedig kreatív könyveléssel tüntetik el: a magánynyugdíjpénztáraknak menő pénzeket majd valamikor jövőre beszuszakolják egy arra alkalmas helyre, és akkor az most nem hiány. amire az eu beintett nekik, hogy bocsika, márpedig egyik sem lesz kóser.

nos azóta lett viszamenőleg mindig is az a terv, amit ez a derék rezsimszolga leír, hogy ők "határozott intézkedéseket" tesznek, adósságot csökkentenek, stb. :-DDD

és az efféle trükkök bevetésekor a derék rezsimszolgák mindig bízhatnak abban, hogy az átlag pógár emlékezete rövidebb, mint egy moszaté.

Mariann19 2015.07.04. 14:02:08

Panyi Miklós rajongó elismeréssel méltatja az Orbán kormány gazdasági, rendhagyó intézkedéseit, melyeket - szerinte - Európa eleinte fanyalogva fogadott, majd lassan az érintett államok követték az orbáni példát.
Azok az országok utánozták le a hazai gazdasági intézkedéseket, amelyek a gazdaságpolitikájukat lagymatagon irányították, jellemzőjük a pangás, a holtpontról való elmozdulás képessége hiányzott belőlük. Vannak országok viszont, ahol az ország működését nem az adók mértéke és léte határozza meg, hanem a saját erőből, innovációból képződő javak előállítása és az abból származó profit.
Finnország = Nokia, vagy Lengyelország, amely felismerte, hogy a mezőgazdaság át-és megszervezése által lendíti be a GDP kitermelését.
Fenntartható gazdaságot kell létrehozni, távlatokban célszerű gondolkozni, nem a pillanatnyi lélegzetvétel szellemében kell a gazdaságot vezetni.
Nézzük pl. a szektorális adókat. Hihetetlen veszteségeket okoztak a befektetőknek, hiszen 20%-os árbevétel elvonás egy-az egyben a nyereséget csökkenti, amely pedig a műszaki szinttartás/amortizáció nélkül értem/, és fejlesztések forrása. Nincs az a szolgáltató, amely ezt veszteség nélkül megússza, következménye az ebben a szektorban lévő termelési eszközök végleges lerohadása. Ezt a műszakilag lerobbant szektort államosítja a kormány, ráadásul a lakosságit, amely ab ovo veszteséget termel.
Panyi méltatja a Manyup besöprését, és megengedően természetes érdeksérelemről beszél. Igen, csak az nem mindegy, hogy a sérelem pl.12 főt, vagy 2 millió embert érint.Cizellálni kéne Panyi úrnak a hatásokat.
A helyzet az, hogy az ilyen Panyi féle nyilatkozatok elbódíthatják a laikus, informálatlan embereket.
Hol vagyunk mi attól az eszményi állapotból, hogy a lakosság ezeket a nyilatkozatokat a helyén kezelje.
Vigasz, hogy egyre többen vannak tisztában a torz információk mögöttes tartalmával.

Pelso.. 2015.07.05. 12:24:08

@Mariann19: De hát mit tehetne istenadta, ha a bódítás az egyetlen feladata? Egyenes beszédért selyemzsinór jár a fideszben.

Mariann19 2015.07.05. 13:58:02

@Pelso..:
"De hát mit tehetne az istenadta, ha a bódítás az egyetlen feladata?"
Ez igaz.
Ismert, hogy a kormányzati retorikát, a hamis információkat nemcsak a médiában, hanem minden lehetséges fórumon terjeszteni kell.
Azonban ez olyan nyilvánvalóan hamis és torz elemekkel kerül a közvélemény elé, hogy már nemcsak elvtelen, hanem a nép értelmi képességeit is kétségbevonó módon történik.

Attan 2015.07.05. 15:25:05

@Velemenyem szerint....: Salazar már '70-ben meghalt, amikor Barroso 14 éves volt. Kiskölyökként biztos gyémántkemény ellensége volt a rendszernek. Az a kíméletlen, elnyomó diktatúra annyira meghurcolta szegénykémet, hogy még egyetemre is engedték, ahol zavartalanul szervezhette a kis maoista szakkörét. Még a húgyagyú Demszky is nagyobb bajba került egy komcsi diktatúrában a maoista faszságai miatt, mint ez ott, a „fasizmusban”.

Pelso.. 2015.07.05. 19:25:28

@Mariann19: a nép értelmi képességeinek taglalásába nem mennék bele, inkább: mérlegelő, elemző és ítélőképessége abszolút figyelembe vételével készültek politikai stratégiák, programok. Milyen érdekes, nagyot lehet ám így nyerni.

Mariann19 2015.07.06. 14:31:26

@Pelso..:

"A nép értelmi képességeinek taglalásába nem megyek bele."
Én bátorkodom belemenni, mert a példa plasztikus, és bemutatja a választói akarat végkifejletét az értelmi képesség alapján.
Felcsúton a Kétfarkú Kutya Párt az egyik ház tövében lévő plakát felirata:"Itt űrállomás épül".
A riporter két helyi lakost szólított meg, mi a véleménye?
Tétova mosolyok, megengedő, elfogadó pillantások, melyekben még a remény is felcsillant.
Az, hogy egy nonszenszről szólt a plakát, láthatóan a megkérdezettekben fel sem merült.
Ezek után nem feltételezem az általad sorolt jelzők jelenlétét a választói agyakban:
"mérlegelő, elemző, jó ítélőképességű".
Na, ehhez a képességcsoporthoz mérendők valóban a jelenlegi politikai stratégiák és programok.
Bocs a kései válaszért.

Zb74 2015.07.06. 15:53:41

@legeslegujabbkor:
Maga nézze meg A tanút, mielőtt nekiáll kérdezősködni.
süti beállítások módosítása