Kommentszűrés
’15 máj
29
07:01

Csányi Sándor: Változásra van szükség, nem szavazunk Blatter mellett

Írta: Novák Tamás (spanyol)

img_6047_2.jpg

Zürichben, a 65. FIFA kongresszus megnyitóján sikerült néhány kérdést feltenni csütörtökön Csányi Sándornak az MLSZ és a magyar küldöttség vezetőjének:

- Mi a véleménye a most kialakult helyzetről?

- Bonyolult. Rossz helyzet alakult ki, aminek a jelei már évek óta láthatóak. Azt remélem ez majd elvezet egy változáshoz, de nem gondolom, hogy ez holnap lenne.

- Van határozott véleménye a magyar szövetségnek?

- Teljesen határozott véleményünk van.

- Nem gondolja, hogy ez az esemény olyan, mintha a foci temetése lenne, mintha végső szakadás előtt állna a nemzetközi foci világ?

- Szakadás előtt talán nem áll, de ezek az események a futball reputációjának abszolút nem tesznek jót és ebből következően a népszerűsége és a fiatalokat vonzó képessége is csorbát szenved. A magyar szövetségnek egyértelmű az álláspontja, hogy változtatásra van szükség, nem szavazunk Blatter úr mellett.

Itt az interjú, elnézést a hangminőségért:

A kongresszuson egyébként egyértelmű a hangulat, a küldöttek döntő többsége Blattert támogatja. Kenyától, Barbadoson és Grenadán át Szaúd-Arábiáig. Az európai küldöttek nem nyilatkoztak a sajtónak. Csütörtökön kora délután Platini feldúltan távozott a FIFA-központból, és ment át az UEFA vezetőivel tárgyalni. Miközben az összes regionális szövetség vezetője hitet tett Blatter mellett.

Itt a kenyai szövetség vezetője nyilatkozik a csütörtöki, zárt ajtók mögötti egyeztetésről:

A FIFA a szakadás szélén áll. A fociban pénzt termelő országok – Angliától, Spanyolországon át, Olaszországig – több pénzt és befolyást szeretnének, miközben a szegény országok annak örülnek, hogy a foci, Blatternek köszönhetően eljutott Ázsiába (2002) és Afrikába (2010) is. Ezt mindenki Blatter eredményének tekinti. Az egyik arab küldött megjegyezte, hogy milyen vicces, hogy a FIFA korrupciós számlájára írják Katart, miközben a Katarról szóló szavazáson Platini, az UEFA vezetője a katari rendezés mellett voksolt, míg Blatter ellene, de mint elnöknek tiszteletben kellett tartania a FIFA végrehajtó bizottságának döntését.

A FIFA és az UEFA belső működését jól ismerő forrásaink szerint túl nagy a teher, túl sok a pénz: itt lehet az ideje a szakadásnak a foci világában.

Címkék: uefa blatter fifa zürich

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr317499334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freehckr 2015.05.29. 07:14:25

Csányi nagyjából a magyar Blatter... igaz, jóval kevesebb eredménnyel a háta mögött... :)

Tündér_Lala 2015.05.29. 08:11:44

Mondjuk, az nem kérdés, hogy rossz irányba megy a foci. Itt nem is arra a rengeteg pénzzel terhelt korrupt világra gondolok, ami régóta így megy és a jövőben is így megy majd. Legfeljebb kevésbé látványosan.

A rossz irányt arra értem, hogy például az utolsó világbajnokság szerintem botrányos volt, nyilt csalásokkal (a pálya közepén kétkézzel látványosan fellökött emberekkel amelyekből döntő gólok születtek és amelyeket más csapatok esetén szabályszerűen lefújtak. Több ilyen eset fordult elő, nem egyedi hiba volt.) Mindeközben a szinvonal elképesztő magas volt és a gyóztesek tiszta eszközökkel is nyerhettek volna. Ha ebbe az irányba tart a foci, érdektelenné válik.

Robinzon Kurzor 2015.05.29. 08:15:55

@freehckr:

Ha hazai kontextusba akarjuk helyezni a sztorit, akkor sokkal inkább Orbán a magyar Blatter, Csányi meg Platini.

Robinzon Kurzor 2015.05.29. 08:18:03

@Tündér_Lala:

A VB erős bírói befolyásolása nem most kezdődött: már 2002-ben is teljesen nyilvánvaló csalással ment tovább Korea az olaszok és a spanyolok ellen.
De az is Blatter sara.

Tündér_Lala 2015.05.29. 08:32:20

Korábban is előfordult, de nem ennyire nyilvánvalóan, nyiltan és arcátlanul.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.05.29. 09:41:32

en.kremlin.ru/events/president/news/49546

Az USA illetéktelenül beavatkozott egy nemzetközi szervezet belügyeibe, már megint. Tűrhetetlen.
Csányi miért asszisztál ennyire a szuverenitás lábbal tiprásához?

Veridicus76 2015.05.29. 10:11:10

A FIFA köztudottan egy korrupt maffia. Teljesen nyilvánvaló, hogy semmilyen szakmai érv nem szól a katari VB mellett. Vannak országok, amelyek egyszerűen nem alkalamasak ilyen eseményekre. De van az a pénz.
Ugyanakkor Csányinak és bandájának is jó messzire kellene takarodni a magyar futball közeléből. A Kispest-Fradi Liga Kupa meccs 50, azaz ötven nézője mindent elmond a tevékenységükről. A magyar futballban évtizedek óta csak a szervezett szurkolás volt színvonalas, ezek a nyomorultak azonban pontosan ezt üldözik el a lelátókról. Miközben két hónappal a következő bajnokság kezdete előtt senki nem tudja, hány csapat lesz az NB1-ben, de lagalább adminisztratív úton kinyírnak egy csomó csapatot. Szarházi MLSZ!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.05.29. 10:16:53

@Veridicus76: Amerikai boszorkánykonyhákon kifőzött hazugságokat visszhangozol. Amerikai nyomásra tartóztatják le egy független nemzetközi szervezet tisztviselőit, puszta amerikai gyanú alapján fogják őket kiadni a jogtipró terrorista rezsimnek.

És mindezt miért?
Mert nem átallották elismerni az orosz fejlődést és demokráciát azzal, hogy nekik ítéltek egy vb-t.

A négereket verő Amerika irigykedik és bosszút áll.

Te ennek adsz hitelt. Fontold meg!

Tündér_Lala 2015.05.29. 10:32:07

Már megszokott módon "már megint" trollkodik.
Lehetne a dologról beszélni tisztességesen.
Vagyis arról, hogy itt egy űr van a nemzetközi életben a jogharmonizáció terén.
A nemzetközi bíróságok fennhatóságát az USA (birodalom) nem ismeri el magára nézve kötelezőnek (például Hága), miközben nagyon gyakran az általa kikényszerített jogelvek határozzák meg annak/azoknak tevékenységét és sok esetben azzal vissza is élnek. Másrészt az USA jogalapot vindikál magának más országok polgárainak letartóztatásához (igen pillanatnyi politikai érdekeinek megfelelően, ha egy nemzetközi szervezet éppen nem a globális politikai érdekeinek megfelelően működteti tevékenységét). Miközben elvonatkoztatok attól, hogy ebben a konkrét ügyben mennyire van igaza vagy mennyire nincs.

Összességében így minden területre rátelepszik, kikényszeríti akaratának érvényesítését (szarik ő a korrupcióra mindaddig, amíg azt csinálják amit diktál) saját jogrendjét rákényszerírve másokra.
Lényegében a jog alkalmazás eserleges, a lefektetett , propagált jogelvek arra érvényesek akikre ők mondják.

Tündér_Lala 2015.05.29. 10:47:19

Lényegében A jog alkalmazás esetleges, a kefektetett, propagált jogelvek arra érvényesek akikre ők mondják, másokra nem, sajátmagukra végképen nem (Gvantanamo).

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.05.29. 11:02:11

@Tündér_Lala: "az USA jogalapot vindikál magának más országok polgárainak letartóztatásához"

Ezzel minden ország így van. Mi is le akarjuk tartóztatni a Kínai Népköztársaság egyik állampolgárát. Mi több, időnként magyar börtönbe is bedugjuk más államok polgárait.

Hallatlan!

Robinzon Kurzor 2015.05.29. 12:10:08

Ha valahol, akkor a FIFA-ban működik a multikulti, csak nem a transzparens, korrupciót ellenző gondolkodás a fősodor.

Blatter rengeteget tett az afrikai futballért, ezért az afrikai küldöttek nagyon hálásak neki, dicsőítik a személyét.
Hogy közben könyékig turkált a közösben, sajátjaként használta fel a FIFA pénzét?
Nem értik, hogy ez miért probléma. Ha ő a vezető, akkor ez a világ legtermészetesebb dolga.
Még nagyon megértő is, hogy ezt a Platinit nem ette még meg az oroszlánokkal.

Ezért fogják újraválasztani és ezért nincs az UEFA-nak (európai szövetségeknek) már rövid távon sem más lehetősége, mint kilépni a FIFA-ból.

gyalog.galopp 2015.05.29. 12:53:35

@Robinzon Kurzor:
igen, Blatter turkált már eleget, turkáljon már más is.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2015.05.29. 13:06:50

@gyalog.galopp: Az újak csak éhesebbek lesznek, nehogy le merjék váltani!

Egyébként is: aki Blattert támadja, az Oroszországot, az orosz nemzet teljesítményét támadja és az amerikai imprilizmus mellett áll ki.

Bell & Sebastian 2015.05.29. 22:02:19

Maffiavelli jól megmagyarázza a rosszulléti államot.

Én innen nem látok semmi, érdemleges különbséget Szepi, Ecclestone, Obama, Juncker, Merkel, Orbán vagy Csányi között.

Azokkal kellene beszélni, akik leválthatatlanul odarakták ezeket.
Most képzeljük el ezeket meztelenül, olajjal bekenve egy görög amfiteátrumban, amint nemes vetélkedésben megküzdenek a dobogós helyezésért.

(Kicsit sántít a hasonlat, mert a núbiai versenyzőre rágerjedne a komplett CEU.)

Bell & Sebastian 2015.05.29. 22:08:22

@Counter: A júdók Vlagyimir Vlagyimirovics ║:csal:║ ~nak.

S=klogW 2015.05.30. 09:05:47

ez a lead képet most miért lehet kinagyítani?

Herr Sion Liebhaber 2015.05.31. 16:43:00

mandikáim, kritika berekeszt, duplagondol, oszt pofa súlyba, megérkezett a hivatalos iránymutatás:

sport.hir24.hu/foci-eredmenyek/2015/05/30/blatternek-uzent-orban-viktor/