Kárpátalja ma: a háború a levegőben van
2015. május 19. írta: Redakció

Kárpátalja ma: a háború a levegőben van

karpatalja_munkacsivar_2.JPG

Ez a háború nem a kárpátaljaiak háborúja, sem a magyaroké, sem az ukránoké – mondják a Mandinernek Beregszászon a szórványmagyar falvakban tanító pedagógusok. Közülük négyszázan kaptak támogatást a Hármashalom Alapítványtól a Zrínyi Ilona Ösztöndíjprogram keretében. Hivatalosan csak terrorelhárító akció folyik Ukrajnában, ehhez képest a hadsereg időnként a törvényt megszegve próbál újoncokat toborozni. Sokan elmennek – kérdéses, visszaköltöznek-e. A helyiek leszögezik: itt béke van a nemzetiségek között. Munkácson egy ruszin bácsi visszacsatolná a területet Magyarországhoz. Kárpátalján jártunk.

„Kicsipapír” – követeli az ukrán határőr, vállán géppuskával. Kiadjuk a noteszpapírt, amire a kollégája ráírta, hogy négyen vagyunk. Bekukkant, megszámol minket, megvagyunk négyen. Viszonylag simán jutunk át a beregsurányi átkelőn, fél óra alatt – egy útitárs diplomataútlevelének köszönhetően. Mivel az ukrán oldalon nincs diplomatasáv, úgy érezzük magunkat, mint akinek szívességet tesznek, amikor arrébb terelik a több autót az ukrán határbódék előtt, s „kicsipapírt” ad a fiatal katona, rajta az utasszámmal. A bódék után a katona kollégája elveszi a kicsipapírt, s mintha számlát gyűjtene, a többi közé tűzi. Mehetünk tovább. Immár az ukrán nyilvántartásban szerepel az autó, mivel a határőrök elkérik minden olyan jármű forgalmiját, ami még nem járt ukrán területen. A bürokrácia fapadosabb módszerekkel, de olajozottan működik, a kicsipapírok világa hatékonyabban ellenőrzi a határt, mint bármi más. A pszichológiai hadviselés folyamatos, az EU-s határokhoz szokott lelkek talán csak itt és a szerb szakaszon találkozhatnak még a magyar határok mentén a klasszikus, várakoztatós, gyomorgörcsös határátléptetéssel, mindenható határőrrel, aki demonstrálja, hogy komolyan veendő országba érkeztünk ám.

A Hármashalom Alapítvány Zrínyi Ilona Ösztöndíjprogram-beli támogatásának alapelve az, hogy a szórványmagyarság körében szolgáló tanítókat, tanárokat részesítik előnyben. Kétezer magyar pedagógus van Kárpátalján, azaz a húsz százalékukat sikerült támogatásban részesíteni. Itthon a 40 ezer forint nem nagy pénz, Kárpátalján azonban életmentőnek bizonyulhat az összeg, hiszen ez az ottani átlagfizetésnek szinte a duplája...

Szilvay Gergely útiriportját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr527472166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizipipa 2015.05.19. 11:08:54

"A helyiek leszögezik: itt béke van a nemzetiségek között. "

A kérdés csak az, mihez képest?

alfahir.hu/szegyenlistan_a_magyarok_karpataljan

Bell & Sebastian 2015.05.20. 00:45:04

A dollárelszámolást és a maffiát kihagyta Dobray, ezek szerint kettő nap kevés volt hozzá, hogy feltűnjön neki. Meg a kommunistákat, akik régebben galíciánerek lehettek, újabban meg antiputyin-demokraták.

Kárpátalja többet érdemel, még akkor is, ha már elmócosodott teljesen. Ezek -a közhiedelemmel ellentétben- nemcsak Romániában éltek túl egy évezredet. Valószínűleg ókori jövevények maradmányai (rasszjegyeik elárulják), hogy mifélék, az nem teljesen világos, akiket a mindenkori helyi erők fölnyomtak a hegyekbe, ahol mindent túléltek.

Tartom a tétet, Ukrajnát szétcincálják három részre, mert sohasem létezett. Odakaki és Vlagyimirfi majd lezsírozza.

Herr Sion Liebhaber 2015.05.21. 07:12:28

"egy útitárs diplomataútlevelének köszönhetően"

árpival beugrottál usikovékhoz? fránya multikulturalizálás. igaz magor finkelsteinnal homogenizál! vagy csak a szokásos voksért vízum biznisz volt a csomagtartóban.
süti beállítások módosítása