A NATO-védelem csak elvi biztosíték − Hende Csaba a Mandinernek
2015. május 05. írta: Redakció

A NATO-védelem csak elvi biztosíték − Hende Csaba a Mandinernek

hende_csaba_interju.jpg

A NATO védelme csak elvi biztosíték, a vészhelyzet esetére nem fordította le azt senki – árulja el a Mandinernek Hende Csaba honvédelmi miniszter. Hende szerint az Iszlám Államnak gátat kell szabni, Ukrajnában pedig hibrid háború dúl. A miniszer elismeri: a honvédelem volt a 2010 utáni stabilizáció nagy vesztese, de most már növekednek a honvédelmi kiadások, bár sürgető feladatok várnak megoldásra. Hende Csabát a belpolitikáról is kérdeztük: nem ejti őt kétségbe, hogy csökkent a Fidesz népszerűsége. Nagyinterjúnk.

„Mire jó a NATO-tagságunk? Elvi ígérvény csupán a segítség, de a gyakorlatban ma nem is tudnának jönni a NATO-csapatok, ha megtámadnának minket?

A probléma gyökerére tapintott. 1999-ben, amikor beléptünk a NATO-ba, más volt az európai biztonsági helyzet. Nem volt reális fenyegetés a közelben, a Washingtoni Szerződés ötödik cikkelye megmaradt egyfajta elvi biztosítéknak. Aprópénzre nem váltotta ezt senki. A vészhelyzeti terv nyelvére nem fordította le senki. Ezt aprópénzre váltani nem aprópénz. Akkora kifutópálya kell, ahol le tud szállni egy dandár. Ötvenmilliárdos történet. Harmincmilliárdot ebből a NATO áll, de húszat nekünk kellene. Ez sem volt benne a 2012-es tervünkben. Ahogy a kurdisztáni küldetéssel sem számolhattunk akkor még. Nagy kérdés, hogy a költségvetési vitában tudunk-e plusz forrásokhoz jutni. Az óra ketyeg. Az eszközök kihordási ideje kíméletlenül lejár.

Ez azt jelenti, hogy csúszik a helikopterbeszerzés is?

A helikopterek ügye nem csak ránk tartozik. Rendőrség, katasztrófavédelem, mentőszolgálat, TEK - mind szükséget szenvednek. Nemzeti keretben érdemes megoldani. Ez a kormány előtt álló feladat. A helikopterek nem csak katonai feladatokat látnak el, még azok sem, amelyeket a honvédség használ. Az árvízi védekezésben például nélkülözhetetlenek. Ha nincsenek, szakad a gát. Ilyen egyszerű. Ez a kérdés tehát messze túlnyúlik a Honvédelmi Minisztérium költségvetésén és kompetenciáján. Mi letettük az asztalra, milyen képességre van szükség, és többféle helikopter is ki tudja elégíteni az igényeket. Közbeszerzési eljárást kiírni azonban mindaddig nem lehet, amíg a beszerzés fedezete nem áll a kiíró rendelkezésére. A gond sürgető, de a honvédelmi költségvetésbe ilyen nagyságrend nem fér bele. Ez a kormány előtt álló feladat.”

Stumpf András interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr247431374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.05. 09:35:22

Hende Washingtonnyaló Csaba ökör ökörsége.

I_Isti 2015.05.05. 12:41:16

na. ez jó, kéne kb. másfél felcsúti stadionnyi lóvé, hogy egyáltalán legyen olyan repterünk, ahova a nato le tud szállni, ha egyáltalán megtámadnak minket. De persze nincs, mert az nem fontos, csak a csúti stadion fontos...

huKKK 2015.05.05. 13:19:38

@I_Isti:

Nagy nemzetnek nagyban kell gondolkodnia.
Nagy stadionokban.
Akkorákban amelyekben már le tud szállni egy NATO dandár is.
Nem a stadionjaink számával van baj.
A méreteikkel.
Kicsik.

Baldrick68 2015.05.05. 22:59:22

@maxval bircaman szerkesztő:
Te birka ez az amcsis baromság valami idegi becsípődés?
Nézesd meg orvossal nehogy szövődménye legyen.

Herr Sion Liebhaber 2015.05.05. 23:06:33

stumpfi, a derék katona újabb kalandját olvashattuk

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.05.05. 23:35:59

Ahogy a Putyinnal bimbózó viszonyukat elnézem, Orbánéknak nem reménykedniük kell abban, hogy baj esetén megsegíti Magyarországot a NATO, hanem félni tőle.

S=klogW 2015.05.06. 00:24:49

@I_Isti: "egyáltalán legyen olyan repterünk, ahova a nato le tud szállni"

pápa
taszár
te blfsz

2015.05.06. 06:35:12

Ha kevesebbet lopnának a fiúk, csak úgy keresztényi szellem által vezérelve, talán jutna pénz a hazára is !

S=klogW 2015.05.06. 07:11:46

@janos551: A zsidó szellem által vezérelve is jó lenne kevesebbet lopni
a tórai "Ne lopj!" vagy legalább
az szdszes "Lop stop" jegyében.

Vagy a gojok vagyonára nem érvényes a parancsolat?

te sötét hülye

IdomitottFoka 2015.05.06. 12:44:48

1. Ha arra kerül a sor, hogy sürgősen le kell tenni vhova egy dandárt, akkor a ferihegyi alkalmas lesz rá. Csak ne arra meneküljön a sok tolva , akarommondani politikus és funkci.

2.
@S=klogW: Kis kapacitású repterek, a taszári meg használaton kívüli. A jóég tudja mennyi idő üzemképessé tenni.

2015.05.06. 15:18:10

@S=klogW: Kibicnek KUSS van és lesz , csak hogy el ne tévedj !
És ha kérhetem, akkor annak mond és azt hülyézd le, aki otthon az asztalnál elédbe rakja az ennivalót !

huKKK 2015.05.06. 23:11:10

@S=klogW:

Isti a posztból Hendére reagált, de kihagyta a dandár szót.

Ön Istire reagált, de a posztot hagyta ki.
Kááár

I_Isti 2015.05.07. 06:56:42

@IdomitottFoka: "egyszerre". Vagyis egészben. Utána jöhet a következő. Csak közben föl kell tankolni a tankokat, meg a szállítórepülőket, meg etetni kell néhány ezer kotonát, meg biztosítani kell az elvonulást.
süti beállítások módosítása