A középosztály lelkiismerete − válasz Bátorfy Attilának
2015. április 28. írta: pinter.bence

A középosztály lelkiismerete − válasz Bátorfy Attilának

kozeposztaly2.jpg

Felváltva bólogattam és csóváltam a fejemet, miközben Bátorfy Attila Mandineren megjelent írását olvastam. Az első kérdés, ami felmerül, az az, hogy egyáltalán mit nevezhetünk ma Magyarországon középosztálynak? Kik tartoznak ide? Miközben a cikk kimondja, hogy nem homogén csoportról beszélünk, maga mégis – úgy tűnik  egy homogén csoportra vonatkoztatva vonja le következtetéseit. Ha megpróbáljuk ezt az alapvető kérdést meghatározni, talán azt is megtaláljuk, hol jogos a középosztályt érő kritika és hol nem.

A cikk első körben a körúton belülinek nevezett értelmiséget azonosítja a középosztállyal. Ami azért is érdekes, mert a középosztály kritikusainak azon tábora, amely az alsóbb osztályok vagy esetleg a globalizáció ürességének szemszögéből próbálja megragadni a „középosztály árulását, leginkább ebből a körből kerül ki (pl. TGM, de ide tartozik – talán kissé meglepő módon  a Békés-Böcskei-páros is). Van azonban egy másik irány is, ahol szintén középosztályoznak: ez viszont az állam segedelmével, annak foglyul ejtéséből felemelkedni vágyó középosztály árulására vonatkozik (pl. Széky János, Béndek Péter kritikája vonatkozik rájuk). Az utóbbi kategóriát Bátorfy Attila azzal rendezi le, hogy az itt körülhatárolt csoport csak színleg tartozik a középosztályhoz, céljaiban azonban inkább egy udvari arisztokráciához hasonlatosak.

Ezzel körül is határoltuk a magyar középosztály árokásóinak őscsoportjait, mondjuk népi meg urbánus, vagy zsidó és magyar, esetleg bal- és jobboldali tengelyen mozogva.

Ha innen nézzük, van a középosztálynak a tipizált (és hamis) kép szerint Gozsdu-udvarba járó, iÉletet élő, balos mozgalmár vonala (körútonbelüli), illetve van egy, az államot jelenleg valóban irányító, arisztokratikus, kormánypárti, korrupt (legyen felcsútonbelüli) része. Ezen kívül szerintem jelen van még egy nem elkötelezett, „csendes többség (már ha jelen van, és nem külföldön), illetve egy ezzel közös halmazt alkotó csoport, amely egyszerűen nem tekint magára középosztálybeliként, helyzetét tévesen valahova ez alá lövi be. Szerintem összességében igaz, hogy ettől a sok, eltérő identitású csoporttól közösen várhatnánk a polgári erények címerre tűzését. A kormányközeli arisztokratáktól, illetve az őket támogatóktól is.

Gyakran jogtalannak érzem a kritikát a magára baloldaliként tekintő, körútonbelüli értelmiséggel szemben. Kifejezetten hamisnak találtam például azt a képet, amelyet erről a közegről (ha lehet egyáltalán közegről beszélni) festett Békés Márton és Böcskei Balázs Ki! című könyve. Muszáj kitérni egy pillanatra erre a műre. Sok egyéb passzussal nem értettem egyet a könyvben, de a fiatal balos aktivistákra vonatkozó malíciózus leírás különösen hamisnak tetszett: egybemosta a wififelhő alatt pillanatnak élő fiatalságot az igenis elkötelezett, dolgokkal komolyan foglalkozó aktivistákkal. Nem is beszélve arról, hogy Békés és Böcskei az – egyébként rendkívül találó kifejezést használva  hipszerbarokknak nevezett létforma ellenében a külvárosok kádárkori gyökértelenségben gyökeret eresztett féldecis-melegítős világában véli megtalálni a követendő, trú életformát  ez is egyfajta zsákutca.

Jogos és érvényes azonban a középosztály Széky-féle kritikája. Ez pedig abban áll, hogy aktívan vagy egyszerűen hallgatással a középosztályhoz sorolhatók tömegei asszisztálták végig a második Orbán-kormány polgári erényeket negligáló, ilyen téren kifejezetten romboló hatású működését. Ezt a tévedést pedig sokan, fájóan sokan csak most ismerik fel, 2015-ben, amikor a Fidesz már sokak által ismert ostora éppen az önmeghatározása szerint legalábbis polgári erényekért küzdő jobboldali értelmiség egy jelentős részén csattant. Jogos és érvényes a kritika akkor is, ha azokra a rétegekre vonatkozik, akik leginkább a mindennapok szabadságát korlátozó állam és az egymást követő opportunista, álvitákat propagáló kormányok miatt nem sajátították/sajátíthatták el a Bátorfy Attila által is elsorolt polgári erényeket – mivel nem is tudnak róla, hogy erre lenne lehetőségük. (Lásd még: keményen dolgozó kisember.)

A polgári erényeket valóban képviselő kisebbség feladata tehát az, hogy a középosztály lelkiismereteként működjön és rámutasson: jelenleg Magyarországon egyik politikai párt sem képvisel valódi társadalmi érdekeket. Se a szegényekét, se a középosztályét. Ahogy az MSZP nem a hagyományos értelemben vett baloldal társadalmi osztályait képviselte évtizedeken át, úgy a Fidesz is csak egy ideig volt a polgárosult/polgárosulni vágyó osztályok, rétegek, csoportok képviselője, ha komolyan gondolta ezt valaha egyáltalán. Jelenleg a Jobbik jelentkezett be opportunista módon erre a szerepre  biztosak lehetünk benne, hogy csak időlegesen. A középosztály érdekeit programjuk szerint képviselő pártok  így az Együtt, a MoMa és a DK  pedig hiteltelenek és/vagy erőtlenek. Az LMP pedig még azt sem nagyon tudja eldönteni, hogy kit akar képviselni.

Amiben tehát úgy látom, hogy egyetértünk: a középosztályra alapozva, azt erősítve kell megtalálni a rendszerváltás még mindig tartó „zavaros időszaka” utáni új, boldogabb, tudatosabb Magyarországhoz vezető kitörési pontokat. Ez pedig a politikailag kevésbé öntudatos rétegek megvezetését szolgáló álviták közepette csak egy világosan polgári értékeket képviselő, friss embereket felvonultató politikai erő tudja majd véghezvinni − ha eljön az ideje.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr237402846

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pintér Bence: A középosztály lelkiismerete − válasz Bátorfy Attilának 2015.04.28. 14:13:01

A polgári erényeket valóban képviselő kisebbség feladata tehát az, hogy a középosztály lelkiismereteként működjön és rámutasson: jelenleg Magyarországon egyik politikai párt sem képvisel valódi társadalmi érdekeket.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Urfang 2015.04.28. 14:44:51

Hogyan is épülhetne ki nálunk egy polgári értékrendű középosztály, amíg olyan alapvető kérdések nincsenek kibeszélve nálunk mint a négerkérdés vagy a halálbüntetés.

A hipokrita EU nem engedi nekünk, hogy halálbüntetést alkalmazzunk, ezzel akadályozza a polgári középosztályunk kialakulását, de a fidesz legalább beszél róla. Most ez a legtöbb amit tehetünk a középosztályért, beszélgessünk a halálbüntetésről, ízlelgessük, képzeljük el milyen.

Az EU már elvesztette a keresztény gyökereit, de mi még megtalálhatjuk magunkban a keresztényi értékeket és ez szoros összefüggésben van a négerkérdéssel, ami pedig szoros összefüggésben van a halálbüntetéssel.

Egy szó mint száz, a polgári keresztény középosztály akkor fog stabilizálódni ha felsorakozunk Orbán Viktor (vagy Vona Gábor) mögött, aztán kilépünk az EU-ból, bevezetjük a halálbüntetést, megoldjuk a négerkérdést (meg a ballibkérdést), és akkor nem marad több akadály a polgári értékrend térnyerése és a középosztály felemelkedése előtt.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2015.04.28. 15:16:43

Alapvetően nem érdekel mit ír egy ilyen pintérbence-alakú elő-gerinchúrtalan. Viszont jól emlékszem, hogy ez a pintérbence felette örvendezett, hogy a Bosra nevű MTVA-s hírolvasót egy fajtatársa megverte, amiért beolvas nekik nem tetsző híreket. Hozzáteszem, ez a Borsa akkor is pont olyan szenvtelenül olvasta a be a híreket, amikor még a diplomáit kereső Gyurcsány, majd "nemértettünkhozzá" Bajnai voltak hatalmon, és a közmédia a ballibbantak szócsöve volt. Feltételezem, azért olvasott akkor is híreket, mert ez volt a dolga.
Mondhatnám, nem is nagyon értem, a Mandiner miért közöl le bármit is ettől a kis pintérizétől, de értem és logikusnak is tartom.
Én mindenesetre a részvétlenül cikk csetfolyamos megjelenésekor megígértem, ha bárhol meglátom a pintérbence-alakút, a leghatározottabban hangot fogok adni abbéli véleményemnek, hogy az olyan élőlények, mint ő is, nem jogosultak az ember megnevezésre. Persze, előtte egy hasonlóan semmitmondó posztban bocsánatot kérhet Borsától, a magyar újságíró-társadalomtól és minden magyartól. Mert enélkül nekem is csak egy fosztóképzős szó jut az eszembe.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.04.28. 17:38:31

Kár egy értelmes gondolatokat is tartalmazó posztot így elrontani:

"Jogos és érvényes azonban a középosztály Széky-féle kritikája. Ez pedig abban áll, hogy aktívan vagy egyszerűen hallgatással a középosztályhoz sorolhatók tömegei asszisztálták végig a második Orbán-kormány polgári erényeket negligáló, ilyen téren kifejezetten romboló hatású működését."

Bolsevik logika: ha nem mész tüntetni, már "asszisztálsz".

Az államfüggőséggel kapcsolatos kritika pedig a magyar "középosztály" teljes meg nem értéséről tanúskodik:

1. Az állam - köszönhetően a szoclibeknek (2002!), akikhez igazából Széky János is tartozik -, így is, úgy is elvesz és újraoszt. A "középosztálynak" így nincs más választása, mint hogy ő is kérjen, követeljen belőle - abból, amit egyébként tőle is vesznek el.

2. Ebben az országban az állammal szemben eddig a kapitalizmusnak csak egy meglehetősen etikátlan és változatát sikerült a gyakorlatban szembeállítani. Amit a kapitalizmus barátai, pl. Széky állítanak vele szembe, az ugyan szép, de nem az itt létező, hanem egy vágyott kapitalizmus.

Végül: amíg a "középosztály" csak az őt ellenségnek tekintő szoclibek és az őt birkának tekintő Fidesz között választhat, addig ne csodálkozzon senki, hogy a többsége még mindig inkább az utóbbit választja. Ja, és ha Fideszék így folytatják, akkor legközelebb a Jobbikot.

Pelso.. 2015.04.28. 18:27:34

Lelkiismeretről, netán felelősségről beszélni nálunk bármely osztály tekintetében, több, mint illúzió.
Ja, s a valós/vágyakozó középosztálynak soha nem volt kétharmada, csak adta, de minek.

búvár kondér 2015.04.29. 12:11:42

Nincs olyan hogy középosztály!
Vannak felkapaszkodottak büdöslábbal mint pl Rogán, Lázár , Habony, Vajna és a többi nagy autó-kicsipöcs, vannak felkapaszkodók lihegő nyelvvel azok akik midig az aktuális segget nyalják és vannak akik szarnak az egész osztályosdira és élik az emberi mivoltuk által diktált erkölcs szerint életüket. ....lelkiismeretük ezeknek az utóbbiaknak van.
süti beállítások módosítása