Szalai Ákos: A piac nem hibátlan, de az állam túlhatalma veszélyesebb
2015. április 02. írta: Redakció

Szalai Ákos: A piac nem hibátlan, de az állam túlhatalma veszélyesebb

szalai_akos_1.jpg

A piaci erők ellen nem sokat tehetünk, a transzatlanti szabadkereskedelem alapvetően támogatható, a vasárnapi zárva tartás indoklása pedig mellébeszélés Szalai Ákos közgazdász szerint. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem docensét, a II. János Pál Gazdaságetikai Intézet alapítóját zavarja, hogy a korrupciós tematika kiszorítja közéletünkből az értelmes politikai vitákat. A kapitalizmus-párti katolikus közgazdász szerint ugyan a piac sem hibátlan, de a kormányzati kudarcok súlyosabb gondokat okoznak, mint a piaci kudarcok. Interjúnk.

A magyar baloldal számára most a korrupció tematizálása az egyik első számú kitörési reménység. Igazuk van?
 
Engem nagyon zavar, hogy a korrupciós tematika mindent elborít. Írtam erről már a 2010-es választások idején is, amikor elsősorban az akkori rendszerkritikus pártok, a Jobbik és az LMP nyomatta ezt a populizmust. A bibliai hasonlatot kiforgatva „tisztaszeműeknek” neveztem őket, és ez a mai baloldalról is nyugodtan elmondható (ide értve a gazdasági szélsőbalon játszó Jobbikot is). Az, hogy mindent elborító korrupciós tematika zavar, az nem jelenti persze azt, hogy szeretem a korrupciót. Nem kell elfogadnunk, nem kell eltűrnünk. Bár kétségesnek tartom, hogy tudunk-e ellene tenni valamit. Az viszont biztos, hogy ha a mindenkori ellenzék – Gyurcsány idején a Fidesz, most meg a baloldal – mondandója elsősorban és talán egyedül a korrupció köré épül, akkor az nagyon veszélyes. Nincs szó érdemi ügyekről, nincsenek politikai viták. Nem egymás programjáról vitatkozunk, hanem arról akarjuk meggyőzni a választókat, hogy a magyar politika a „tisztaszeműek” és a köztörvényes bűnözők harca.
 
Demokráciában élünk, amiben meg kell nyerni magunknak az embereket, és senki nem fog kihagyni egy olyan ziccert, mint a korrupció. Főleg nem ellenzékből.
 
Értem én! Nincsenek is illúzióim a demokrácia kapcsán. Csak fáj, hogy a korrupciós tematika minden értelmes politikai vitát kiszorított. Az nem politikai vita, hogy „ők lopnak, mi meg nem”. Nem beszélünk arról (vagy csak a szükségesnél sokkal-sokkal kevesebbet), hogy kell-e államilag szabályozni a gazdaságot és ha igen, mikor. Hogy mi történjen az egészségüggyel? Vagy esetleg, hogy helye van-e az oktatásban erkölcsi nevelésnek? Ehelyett mindenki arról beszél, hogy ha ő kerül kormányra, akkor hogyan fogja „elszámoltatni” a másik oldalt. Sőt, ha valaki már hat éve van kormányon, akkor is arról beszél, hogy hogyan fogja elszámoltatni a másik oldalt. Vagy éppen a bankokat, akiket a korrupt gazdasági bűnözőkkel állít egy sorba. Nem politikai vitát folytatunk az ellenféllel, hanem kriminalizáljuk.
 
Mi a korrupció fogalma és miért gondolkodunk róla rosszul ön szerint?
 

Szerintem nagyon szűk értelemben használjuk a szót. Általában a közpénzek elsíbolásához, a közbeszerzési vesztegetésekhez, az állami vagyon kijátszásához kötjük. Esetleg a piaci előnyt jelentő szabályozás „megvásárlásához”. Pedig a korrupció ennél tágabb fogalom. A megbízó érdekét figyelmen kívül hagyó ügynök is korrupt. A munkaadó pénzét, eszközeit a saját fogyasztására kihasználó munkavállaló is korrupt. Ha a cég pénzéből a haverjainknak adunk megbízást vagy annak, aki visszaforgat belőle nekünk, akkor mi is korruptak vagyunk. Elfogadom: talán nem teszünk szert annyi haszonra, mint a korrupt politikusok, politikus-haverok; még az is lehet, hogy könnyebben lebukunk és jobban „megmérnek” minket – de attól még ez is korrupció. És ez a korrupció, vagyis a megbízotti pozícióval való visszaélés áthatja a magyar társadalmat.

Szilvay Gergely interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr607332158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pelso.. 2015.04.02. 15:29:32

"nincs szó érdemi ügyekről"
Nincs, és-vagy nem eléggé érdemiek, nahát.

Laikus Érdeklődő 2015.04.02. 15:41:59

Ez az ember nem kapitalizmus-párti, hanem szabad piac-párti.

pitcairn (törölt) 2015.04.02. 15:49:13

@Laikus Érdeklődő:

ja és egy olyan "szabad" piacot támogat ahol a Monsanto-lobbisták által összegründolt jogszabályok még az uborka attribútumait is 40 oldalon szabályozzák:)

Laikus Érdeklődő 2015.04.02. 15:59:46

@pitcairn: Ez a különbség a "szabad" piac-pártiság és a kapitalizmus-pártiság között. :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2015.04.02. 20:23:11

A piac nem hibátlan, de az állam túlhatalma veszélyesebb"

eszem megáll. "keresztényként" hogy lehet ilyet mondani a mai világ multijaival, nagytőkéseivel? csak ilyen neoliberális közgazdászok taníthatnak itthon az országban?
Jézus keresztényszocialista volt, teljesen egyértelmű, eredetileg az állam a népvagyont uraló, közösség érdekeit védő szervezet lenne,

"ez olyan baromság mintha azt mondanánk töröljük el a KRESZ-szabályokat és a közlekedők majd szabályozzák magukat."

pitcairn (törölt) 2015.04.02. 21:45:10

@tesz-vesz:

ugyanúgy szocialista mint te, csak egy kissé fejlettebb verziót képvisel:)

pitcairn (törölt) 2015.04.02. 21:46:58

@tesz-vesz:

"Jézus keresztényszocialista volt"

vannak ilyen értelmezések is meg egyéb értelmezések is:)

The Bible mandates free market capitalism. It is anti-socialist.
www.garynorth.com/public/department57.cfm

Messzi Vetek 2015.04.07. 18:38:18

használt autót mondjuk nem vennék ettől az arctól.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2015.04.18. 16:53:04

@pitcairn: ne zagyválj már összevissza, köszi

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2015.04.18. 16:53:56

@pitcairn: magyarul 3 mondatba nincs meg? nem is kell, elmebetegeket minek olvasni?

pitcairn (törölt) 2015.04.18. 20:41:14

@tesz-vesz:

neked egy mondat is sok:) (bármilyen nyelven)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2015.04.19. 19:12:46

@pitcairn: ja azt hittem nem is tudnál makogás nélkül megszólalni, de akkor nem
süti beállítások módosítása