„Az csak orosz propaganda” – amerikai szankciós főmegbízott a Mandinernek
2015. március 30. írta: Redakció

„Az csak orosz propaganda” – amerikai szankciós főmegbízott a Mandinernek

dan_fried.jpg

Személyesen ismerte a Moszkvában meggyilkolt Borisz Nyemcovot, s elismeri azt is, hogy dolgoztak vele. Az Egyesült Államok szankciós politikájának fő felelőse exkluzív interjút adott a Mandinernek. A nagyköveti rangban szolgáló Dan Fried állítja: egyáltalán nem igaz, hogy míg az EU és Oroszország között csökkent a kereskedelem, Amerika gazdasága jól jár a szankciókkal. Az erről szóló, a magyar külügyminiszter által is hangoztatott értesüléseket Fried az „orosz propaganda” hatásának tulajdonítja. „Netán azt szeretnék, hogy a kárpátaljai magyarok a rossz oldalra kerüljenek, ha Oroszország új vasfüggönyt borít Európára?" – teszi fel a kérdést Fried.

„Azt állítja, hogy önök nem járnak jól a szankciókkal Európa rovására?

Igen, ezt állítom. A szankciók egyáltalán nem kedvezőek az amerikai gazdaságnak. Semmilyen előnyünk nem származik belőlük. Az ezzel ellentétes állításokat nyugodtan tudják csak be az orosz propagandának. Önöknek Magyarországon nem kell elmagyarázni, mi is az, tisztában vannak vele a saját történelmükből is. Nonszensz tehát, hogy jól járnánk. Amerikai cégeket is kedvezőtlenül érintenek a szankciók, a veszteségüket nem kompenzáljuk, azt ugyanis nem tehetjük meg. A szankciók az európai és az amerikai gazdaságot is kedvezőtlenül érintik, ám messze legsúlyosabban az oroszt. Őket keményen sújtja a szankciók hatása. Az egész lényege pedig ez. Hogy segítsünk Ukrajnának. Ne feledjük, hogyan kezdődött a krízis. Az ukránok európai jövőt akartak. Demokratikus jövőt. Nyugati jövőt. Jövőt, amelyet ők maguk határoznak meg, nem pedig kívülállók. Önök, magyarok is ezekért a célokért harcoltak sikerrel 1989-ben, bizonyára megértik az ukránokat. (...)

Nem illetik meg az ukránokat ugyanazok a jogok, amelyeket Magyarország is követelt magának 1989-ben? Szerintem megilletik. Európában mindenkinek lehetősége kell legyen arra, hogy a saját jövőjét meghatározza. Ebben kell nekik segítenünk. A stabilitás ugyanis reformokon keresztül érhető el, nem pedig elnyomással. Ez is látható egyébként az önök történelméből. 1849-ben valószínűleg Miklós cár tanácsadói is úgy érveltek, hogy Magyarország instabil, ezért is küldtek sereget Bem tábornok ellen. A magyarok meg úgy gondolták, hogy a stabilitást a szabadság hozza meg. Szerintem a magyaroknak volt igaza. Ma pedig az ukránoknak van.”

Stumpf András interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr317319370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toportyán Zsóti 2015.03.30. 11:52:55

@maxval bircaman szerkesztő: 1 hosszu beeee is elegendű tűled,csak putingazdád égeted.

Veridicus76 2015.03.30. 12:03:34

Hazudik a szarházi. Persze elég ránézni a pónemére, hogy felmérjük a kontextust.

vizipipa 2015.03.30. 13:49:57

Érdekes egy szabadság az amelyiknek a legfontosabb (mert ez volt az első) a végre se hajtott nyelvtörvény eltörlése lett volna.

Gátlástalan (= amcsi) hazudozó.

Urfang 2015.03.30. 14:52:38

Van ez az oroszok által terjesztett mese, hogy a szankciók csak az EU-orosz kereskedelemnek ártanak, az USA-orosz kereskedelem meg virágzik közben. Azért terjesztik ezt a mesét, hogy bomlasszák az EU-USA közös fellépést és az EU visszavonja a szankcióit anélkül, hogy az oroszok visszavonnák a szankciók kiváltó okait.

De először azt kéne elmagyarázniuk, hogy ha Oroszország szerint mindenről az USA tehet és a CIA áll az ukrán helyzet mögött, akkor miért is virágzik az USA-orosz kereskedelem? Akkor miért nem őket szankciózzák az oroszok az EU helyett? Ha az USA akarja megtámadni őket, akkor miért növelik a kereskedelmet velük?

El van cseszve az egész meséjük. Végre kéne hajtani a minszki megállapodást és békét kötni Ukrajnával a szankciók visszavonásához, de ehelyett ilyen rossz mesékkel próbálkoznak. Ez nem lesz elég. A moszkovita közvéleményt lehet hangolni ilyen mesékkel, de a szankciókról az Európai Tanács dönt, őket meg lehet ilyen mesékkel lekenyerezni, ők világosan megmondták mi kell a szankciók visszavonásához.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.30. 15:34:20

@Urfang:

"...Az Oroszországi Föderáció Szövetségi Vámszolgálatának számai szerint 2014 első 10 hónapjában az orosz import az EU 28 tagállamából 8,2 százalékkal visszaesett az egy évvel korábbi mennyiséghez képest, az USA-ból viszont 20 százalékkal többet importáltak ugyanebben az időszakban, mint 2013 januárja és októbere között..." www.napigazdasag.hu/cikk/33925/

vizipipa 2015.03.30. 15:49:09

Nagyon egyoldalú dolog ez a szankciózás.

Mert arról egy szó sincs, mi van akkor amikor Kijev nem tartja be a minszki megállapodást. Legyen az akár a nehézfegyverek visszavonása, akár az autonómia megadása, akár a tűzszünet betartása.

A "cseppet sem" elfogult ebesz jelentéseiben nap mint nap szerepel ki, hol, hányszor sérti meg a tűzszünetet. Jelentem: Kijev jól áll e tekintetben, vezet, még náluk is.

A legutóbb elfogadott "különleges státuszú" településekről szóló törvény a minszki megállapodás nyílt felrúgása. Nem is beszélnek róla az EU-ban. Kussolnak.

A 2Sz7 lövegeket miért aktiválták most? Mert a lőtávjuk 45-55 km is lehet? Vagyis a 30 km-es zónán túlról is nyugodtan lövöldözhetnek vele?

huKKK 2015.03.30. 19:34:08

@maxval bircaman szerkesztő:

Ne finnyáskodjon.
Akkor is szép haja van.

Urfang 2015.03.30. 19:57:15

@bbjnick:

Az oroszok a saját adataikat meghamisíthatják, hogy egyezzen a meséjükkel.

Ha viszont reálisak az adatok, akkor kezdjék már el elmesélni minek növelik 20%-al az importjukat abból az USA-ból ami minden rosszért felelős, ami be akarja őket keríteni és megtámadni, ami a CIA-val oroszellenes neonáci puccsot szervez ellenük, ésatöbbi. Mi ez a nagy paktálás velük?

És miért minket sújtanak külön baromfiszankcióval amikor velük építtetünk atomerőművet, meghívjuk ide Putyint, különutaskodunk az ő kedvükért? Orbán faridegzsábát kap, hogy riszálhassa a pávatáncos fenekét nekik és mégis minket sújtanak különszankciókkal, nem az USA-t aki minden rosszról tehet.

Na ezt kéne elmagyarázniuk az oroszoknak. Mert ők úgy akarják beállítani, hogy az USA sunyi mert növeli a kereskedelmet Oroszország felé, de Oroszország nem sunyi amiért növeli a kereskedelmet az USA felé miközben őket okolja mindenért, minket meg akiket szegény kárvallottakként akar beállítani még külön szankciókkal is sújt?

huKKK 2015.03.31. 03:11:47

@Urfang:

Mas dolog a politika es
mas a biznicc.

Virág et. 2015.03.31. 07:33:25

@bbjnick: "Az Oroszországi Föderáció Szövetségi Vámszolgálatának számai"

DF: "A szankciók egyáltalán nem kedvezőek az amerikai gazdaságnak. Semmilyen előnyünk nem származik belőlük. Az ezzel ellentétes állításokat nyugodtan tudják csak be az orosz propagandának."

@Urfang: Orbán sz.rt sem számít, se keleten, se nyugaton. Ha igazak a számok, akkor a 200 Oroszországból kitiltottból 15 magyar van, ami óriási szám, főleg ha megnézzük, hogy az EU-ból mi dörgölőzünk a legjobban a ruszkikhoz. Aránytalanul nagy szám. Ez egyébként összecseng az ukrán tankos sztorival és már a második pofon, amit a Kremltől kapunk, de itt ez sem érdekel senkit.

Kíváncsi vagyok, hogy most mikor fognak írni majd a jobboldal megmondóemberei az orosz követségnek a kitiltások miatt. Mikor követelik a nevek nyilvánosságra hozatalát? Vajon berendelik az orosz nagykövetet, mint anno Goodfriendet? Fognak a mandi kommentszektor agyhalott istenbarmai (birca? hello?) sápítozni? És jobber "újságírók"? Fog a futsalminiszter írni Lavrovnak, mint anno Kerrynek?

(Ezek persze költői kérdések. Ez a sunyi, gyáva bagázs kussolni fog, mint mindig tette a mindenkori sunyi, gyáva vezetés a történelmünk során, ha az orosz maci csúnyán feléjük nézett.)

huKKK 2015.03.31. 09:17:26

@Virág et.:

Miert tiltakoznanak Gyurcsany kitiltasa miatt?
Komolyan gondolja, hogy emiatt felne a kormany a macitol?

Virág et. 2015.03.31. 11:29:13

@huKKK: A 15 ember az nem mind Gyurcsány egyrészt.

Másrészt: ha egy nyomorult nav-elnök percember miatt volt itt szuverenitás-hiszti meg szabadságharc, akkor egy volt miniszterelnök is megérne legalább egy nagykövet-berendelést, nem? Vagy azzal nem az országot támadják, ha a szocikat támadják, csak azzal, ha a fityiszeseket?

Ország=fidesz?

huKKK 2015.03.31. 13:27:40

@Virág et.:

4.Orszagunk szerintem jelenleg nem egy partra, hanem egy Szemelyre szabott.
Kiralysag.

3.Bennem is ez fogalmazodott meg, ennek ellenere a szocikerdest is csak a 4-es pont fuggvenyeben tudom ertelmezni.

2.Ertem, igaza van, de a Ferenc az nem Ildiko es most nem olyan vilagot elunk.

1. 200-bol 15 magyar kitiltott?
Putyin jelenleg a legnagyobb hatalmu vezeto.
Neki presztizskerdes, hogy kitiltasok teren se mulja alul az usa-t.
Nyilvan a carnak is megvan a sajatos ellensegkepe.
Letkerdes lehet, hogy amikor a car felteszi kerdeset kiralyunknak, hogy mennyi egy toketlen fecske maximalis repulesi sebessege, akkor kiralyunk bolcsen tudjon
visszakerdezni.

Kandeláber 2015.03.31. 16:50:45

Igen, a líbiaiakat, egyiptomiakat, tunéziaiakat, szíriaiakat is megilleti a szabadság. Csináltak hát egy "arab tavaszt" "facebook-forradalmat", vagy amit akarunk. Az ukránok pedig egy Majdant.
Ja, és létrejött egy Iszlám Állam, csak úgy mellékesen...
De mindehhez a CIA-na semmi köze nem volt, természetesen...
És jönnek százezrével a "menekültek" az arab tavasz immáron szabad és demokratikus államaiból Európába.
Vajon miért?

Kandeláber 2015.03.31. 18:09:33

Amit Fried mond, az csak amerikai propaganda.

Bell & Sebastian 2015.03.31. 22:21:54

Ezek (az amcsik) megint 19 -re húztak lapot, ami (megint) nem jött be. Aszhatjuk a cifra magyarázatukat, ha megint csak mónikáztatnak bennünket.

Bell & Sebastian 2015.03.31. 23:58:16

@Belpo: Mondok egy meglepőt. Szerintem az amcsikat ejtették a zsidók, helyettük a ruszkikat pumpálják föl, mert ott még szinte végtelen a lehetőségek tárháza.

Most a döglött lovukat éppen paripaáron sózzák ránk.
süti beállítások módosítása