Majdnem Kádár − A Fidesz harca a jobboldali nyilvánossággal
2015. március 16. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Majdnem Kádár − A Fidesz harca a jobboldali nyilvánossággal

adar.jpg

Freudi elírásnak is tűnhet a tegnap állami hírtévéként újraindult M1 bakija, hogy köztársasági elnökünkből Ádár Jánost csináltak. Mondjuk pont nem az államfő érdemli meg a kádározást, hiszen rezervált személyisége és egyes megnyilvánulásai alapján valószínűleg megőrizte még a józan eszét. A NER immár hatodik évében viszont egyre inkább eluralkodik a kormánypárton és különböző csatolt részein egy egészen bizarr gondolati rendszer és cselekvési gyakorlat. 2010 őszén azt írtam Fideszország születéséről: „Legrosszabb rémálmainkban az egykori kilencvenes évek végének szabadelvű-konzervatív jobboldali tábora egy második, nemzeti szalaggal átkötött »Kádár-korszak« tompa, elszürkült egységpártjává és annak csápjaivá válik”. Nos, ez bekövetkezett.

Ennek legfrissebb bizonyítékát szolgáltatta a hétvégén Kövér László házelnök interjúja, és annak a Fidesz-gépezet általi menedzselése. A Fidesz veterán öklében még ma is becsülöm, hogy az ami a szívén, az a száján jegyében nyilatkozik rendre − csak hát amiket nyilatkozik, s amiket ebből következtetve Kövér és a Fidesz felső vezetésének világképére nézve leszűrhetünk, az egyszerűen tragikus.

Könnyen beszélek, nem főnököm, nem munkaadóm sem Orbán Viktor, sem Simicska Lajos: nem a részrehajlás vezérel akkor, amikor azt mondom, a Fidesz ízléstelen − és egyébként önsorsrontó − politikai harcot indított a magyar jobboldali nyilvánosság ellen.

*

Egyre inkább az látszik, hogy a rendszerváltás ifjú reménységeiként berobbant, első generációs fideszesek közül többen szépen lassan elfelejtik azt, hogy eltelt huszonöt év s közben folyamatosan változik a világ és benne a magyar társadalom. Ahelyett, hogy erre a változó világra nyitva próbálnák megérteni az ország helyzetét, a magyar társadalom és közélet aktuális dilemmáit, kihívásait; egyre inkább visszazárják magukat nem hogy a rendszerváltás, hanem az azt megelőző, hanyatló Kádár-rendszer gondolati sémáiba, világképébe − leöntve azt némi nemzeti, trikolóros szósszal. Ebben persze a Kádár-rendszerben fénykorukat élő, ma pedig a Fidesz egyes vezetői körül sürgölődő népi-baloldali kultúrharcos veteránok keze is benne van. Ez a szellemi elkényelmesedés, visszazárkózás még az egyébként gyakran újszerű, unortodox világegyenleteket felállító Orbán Viktor egyes megnyilvánulásaiban is észrevehető, de Kövér Lászlón aztán végképp eluralkodott ez a bizarr késő-kádári nosztalgia. Mert mi máshogy lehetne nevezni azt, ami Kövér hétvégi interjújából, az abban olvasható hatalompolitikai és nyilvánossággal kapcsolatos nézetekből árad?

Tudjuk, a Fidesznek a kilencvenes évek elejétől borzalmas a viszonya a sajtóval: miután akkoriban a fénykorát élő, abszolút fölényben lévő baloldali-liberális sajtó előbb fölemelte, majd földbe döngölte Orbánékat, valami csúnyán eltörött a Fidesz nyilvánossággal kapcsolatos hozzáállásában. A régi Fidesz az MDF sorsából és a horni kétharmad alatti sanyarú évekből tanulva nagyon jól látta, hogy szükség van egy tartósan működőképes jobboldali sajtóra; és akárhogy is látják ezt balról, a demokratikusabb, plurálisabb nyilvánosság megteremtése érdekében helyes lépés volt különböző eszközökkel útjára indítani, megerősíteni jobboldali médiumokat, s nem csak kormányzati, hanem ellenzéki időszakok alatt is. Azonban a Fidesz nem akarja elfogadni, hogy a nyilvánosság nagyon érzékeny és törékeny rendszer, amelynek megvannak a maga törvényszerűségei, és nem lehet örökké pártközponti felügyelet alatt tartani. Franciaországban vagy az angolszász országokban a jobboldali sajtó a jobboldal, a balos média a baloldal kemény kritikusa tud lenni, de itthon a Fidesz nem tud mit kezdeni azzal, ha jobboldalról érkezik a kritika, vagy egyáltalán egy szabad, nyilvános vita érzékeny kérdésekről.

A sokrétű Simicska-Orbán háború médiafrontján ez a frusztráció robban ki újra. A Fidesz nem tudja megemészteni a világ legtermészetesebb dolgát, hogy egy jobboldali napilapban vagy televízióban kritikával illetik a jobboldali párt és kormányzat politikáját. Nem magától értetődő jelenségként, hanem nyílt támadásként értékelik ezt. Mintha a fejükben az létezne: egy sajtótermék vagy hézagmentesen a párt agendáját tolja, vagy ellenzéki. Pedig ez nem így van − és én érzem kínosnak, hogy erről kell írnom, mert érzékelem a jobboldalon, hogy sokan ezzel egyszerűen nincsenek tisztában.

Kövér László az interjú alapján pont így gondolkodik: „a Magyar Nemzet és a Hír Televízió a mi szempontunkból nem kezelhető másként, mint ellenzéki orgánumként, ahonnan támogatást nem, ellenben támadást, indokolatlan bírálatot bármikor kaphatunk” − mondja. Miközben a két médiumban, ahogy én eddig látom, támadások helyett csak normális és méltányos kritikák jelentek meg az elmúlt hetekben, hónapokban, ahogy egy normális országban egy normális újságolvasó egy normális újságtól el is várja. Az ország harmadik közjogi méltóságának ez viszont már nyílt ellenzékiségként csapódik le.

Fájdalmas azt látni, és a kollegiális szolidaritás is megszólal belőlem, hogy Kövér (és a Fidesz) pillanatnyi politikai érdekből jobboldali médiumok szerkesztőinek és újságíróinak akár egy-két évtizednyi tevékenységét negligálja, teszi zárójelbe, majd vágja ki az ablakon. Ők azok a néha jól, gyakran azonban meglehetősen rosszul fizetett, jobboldali alapállású, keményen dolgozó kisemberek, akik szűk esztendőkben is fenntartották, formálták azt a jobboldali nyilvánosságot, mely nem csekély részt vállalt abban, hogy a Fideszt egyáltalán elfogadja, majd támogassa a jobboldali választótábor; s hozzájárultak ahhoz is, hogy a Fidesz 2010-től a hatalom birtokában úgy irányítsa az országot, ahogy neki tetszik.

A Fidesz, ami már szinte hetente talál magának és nevez meg új legyőzendő ellenséget (emlékszik még valaki a gazdasági bevándorlókra?), most az őt mindvégig támogató, győzelmeit elősegítő jobboldali nyilvánosság ellen indított háborút. Jó hogy nem rögtön belső ellenségnek nevezi a jobboldali sajtómunkásokat, elvitatva tőlük azt a jogot és azt a képességet, hogy önálló, s ha kell, kritikus véleményt fogalmazzanak meg akár a saját táborukról is.

*

De nem csak az újságokról, újságírókról van ilyen lesújtó véleménye Kövérnek: a jobboldali választókat is lenézi, amikor arról értekezik: „A jobboldal médiából tájékozódó része is kárt szenvedett, hiszen egyelőre, még egy rövid ideig orientációs zavarban lesznek, mivel a megszokott orgánumaik más üzeneteket és magyarázatokat közvetítenek, mint eddig”. Ez, ha lehet, még sértőbb kijelentés Kövértől, amit nagyjából minden jobboldali választó(polgár) kikérhetne magának. Kövér szavaiból az következik, hogy a jobboldali szavazó nem képes önálló véleményalkotásra? Hogy nem képes kritikusan viszonyulni akár a saját sajtójához, s főleg az általa támogatott politikai erőhöz? Hogy ha egy adott jobbos sajtótermékben kritika jelenik meg, akkor az orientációs zavart okoz a kétbites agyú jobbos talpasnak? Arra nem gondol Kövér, hogy a jobbos választó esetleg nem saját magát, hanem a Fideszt látja szellemi, globális és belpolitikai orientációs zavarban?

A Fidesz vezetősége tényleg elhiszi magának, hogy azért csökken a támogatottsága, mert a Magyar Nemzetben megjelent néhány kritikus publi, s nem azért, mert a jobboldali választók színes tömege lett elégedetlen magával a Fidesszel, ki ezért, ki azért? Persze, gondolja csak ezt a nyilvánosságra csak zavaró tényezőként gondoló jobboldali kormánypárt, előre az elefántcsonttorony még rejtettebb zugaiba, ahova már semmi kellemetlen hír vagy kritikus visszacsatolás nem érkezik, hogy Orbán, Kövér, Lázár satöbbi minden reggel elmondhassa magának: „Minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve”. Biztos út ez a bukásba.

A mostani fejlemények szerint ebben az önáltató elefántcsonttorony-építésben vesz részt a 80 milliárd (nyolcvanmilliárd, nyolcvanezermillió!) forintnyi közpénzből tovább duzzasztott, s még az eddigieknél is lojálisabbra hangszerelt, tegnap bakik meglehetős sokaságával újraindult közmédia. Állami média és pártsajtó, állam és párt nagyszerű összemosásának lehetünk a tanúi, mintha azt gondolnák, most már örökre a Fidesz lesz hatalmon. S jöhetnek még újabb médiumok is, amik még kevesebb kritikával viszonyulhatnak majd a jobboldal politikai erejéhez − de hogy kinek fognak szólni ezek a projektek, azt nem tudom.

Végül: Kövér az interjúban újfent hitet tesz az ezredforduló körüli Fidesz mostanában újra felmelegített jelszava, a polgári Magyarország programja mellett. De könyörgöm, milyen polgári Magyarországban hisznek a Fideszben, ha sem a saját oldaluknak nyilvánosságát, sem a saját választóikat nem tekintik és nem is szánják szabad, öntudatos, autonóm, önálló gondolkodásra és cselekvésre képes polgárnak; s helyette már csak irdatlan mennyiségű közpénzből, vagyis a mi pénzünkből működő, szigorúan ellenőrzött propagandamédiumok létrehozásától remélik a saját szebb jövőjüket? A múltból vett sémák újrafelhasználásával nem fog menni a jövő építése. „Ádár” elé csak egy (K) hiányzik, s megérkeznek oda, ahonnan 1988-ban a Fidesz elindult. De addigra a világ, az ahhoz alkalmazkodni kénytelen magyar társadalom, az újabb és újabb felnövekvő, fiatal nemzedékek el fognak rohanni mellettük. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr557274461

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Viktor a barikádokra vezetné a népet 2015.03.17. 11:37:14

Már látom is magam előtt patyolat ruhában, csapzott hajjal, kilógó csöcsökkel. "El kell söpörni Orbán rendszerét!" - mondta Szigetvári Viktor az Origo szerint, és forradalmat hirdetett a nemzeti ünnepen. Azt nem írja az Origo, hogy mivel alapozott a m...

Trackback: Tóbiás befőtt megpróbálta eltenni Orbán nagymamát 2015.03.17. 11:33:47

De a nagyi résen volt, és odacsapott a fakanállal a szemtelen befőtt kezére. Az MSZP ma nem ünnepelt. Szégyellték volna a várhatóan 200 fős ünneplő tömeget, amit mozgósítani tudtak volna, ezért nem tartottak március 15-én központi megemlékezést? Vagy ...

Trackback: Chuck Norris vs. Hungarian BBC 2015.03.16. 16:36:59

Új, 80 milliárdos köztévé? Norris türelmének is van határa.A mozgóképet nagy méretben és hangerővel méltóztassék megtekinteni.     

Trackback: Rajcsányi Gellért: Majdnem Kádár − A Fidesz harca a jobboldali nyilvánossággal 2015.03.16. 13:26:01

Arra nem gondol Kövér László, hogy a jobbos választó esetleg nem saját magát, hanem a Fideszt látja szellemi, globális és belpolitikai orientációs zavarban?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.03.16. 13:33:35

Igenis, a belső ellenség leküzdése a legfontosabb! A török bevette volna Eger várát, ha Hegedűs hadnagy árulását időben nem leplezik le. A ma fészbúkgerilláival is ez a helyzet.

tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2012/01/2011-te-csillag.html

Steve the Great 2015.03.16. 14:04:17

Azért Kövér László nem mostanában kezdett kádári allűröket mutatni, érdemes vizsgálni házelnöki tevékenységét, szerinte hogyan és mit lenne szabad tennie az ellenzéknek.

"A Fidesz nem tudja megemészteni a világ legtermészetesebb dolgát, hogy egy jobboldali napilapban vagy televízióban kritikával illetik a jobboldali párt és kormányzat politikáját."

Mert nem egészen ehhez voltak szokva. Pl. Körmendy Zsuzsanna olyan hangnemben tud(ott) vezércikkeket írni a nemzetbe, hogy az a Kádár- de talán még a Rákosi-rendszerben is elismerték volna.

Steve the Great 2015.03.16. 14:13:35

@rajcsányi.gellért (ergé):
Világos, anno olvastam :) A lényeg, hogy nem ma lett ilyen Kövér, kis túlzással mindig is szerette verbálisan eltiporni a másként gondolkodókat.

freehckr 2015.03.16. 14:32:19

Amennyiben egyáltalán létezne Magyarországon vezető jobboldali média, és ezen belül jobboldali sajtótermékek, újságírók, akkor annak lennének jelei. Például már legalább két-három éve vernék az asztalt többek közt a vállalkozások adó- és adminisztrációs terheinek csökkentését; az adórendszer versenyképessé tételét; a rekord számú és mértékű szektor- és egzotikus fogyasztási adók eltörlését; a proliknak való rezsiharc; a radikális baloldali bank-, multi- és Nyugat-ellenes propaganda; valamint az adófizetők által eltartott közmunkások tenyésztésének azonnali befejezését követelve. Sőt, már akkor verték volna amikor mindezeket a kormány még csak tervezte intézkedni... :)

A helyzet az, hogy rendszerváltás híján ma a posztkádári Magyarországon csak erős szociális demagógiával megfűszerezett suttyó radikális balos kampányokkal lehet népszerűséget szerezni, a Fidesz-KDNP pedig ehhez igazodva kizárólag a hatalomszerzés és a hatalmon maradás érdekében suttyó radikális balos kormányzást is folytat. A tévesen „jobboldali médiának” nevezett szervilis sajtós-segédmunkásaik pedig mindezt suttyó radikális balos propagandával támogatják. Lásd aktuálisan a Heti Válasz nevezetű, közpénzekkel alaposan kitömött agitprop szemetet, spanyol és görög radikális/szélsőbaloldali politikusokhoz mérik Orbánt a címlapon, azzal hogy „milyen fasza gyerekek ezek”...

Szóval, milyen jobboldal?! :)

TG69 2015.03.16. 14:35:22

@rajcsányi.gellért (ergé): Igen az egyfajta bukási spirál. A Fidesz kommunikáció a hardcore szavazók megtartásáról szól, aztán majd 2018-ban ismét próbálkoznak valamilyen csodafegyverrel (rezsicsökkentés) vagy tesznek az értelmesebb jobbosok felé egy fontos gesztust, ami még épp elég volt fidezsest visszaterel az akolba. Ez a szellemi lejtő akkor következik be, amikor már tényleg nincs semmi kézzelfogható teljesítmény csak a pőre kommunikációs panelok maradnak hülyéknek. Ez a baloldalon kb a gyurcsányizmus max 200 ezer emberét jelenti jobboldalon még egy kicsivel többet, mert hát azért a jobboldal még nem vitte csődbe az országot, de az unortodoxia már leválasztott épp elég embert. A mandiner képes reflektált viszonyhoz, ahogy elnéztem a legutóbbi internet politikai hatástérképet nagyon ott vagytok az élmezőnyben. Persze ebben az is benne van, hogy sok mindenkit begyűjtötök (aristo, dobray, stumpf), mindenféle véleménnyel, de ez addig nem is baj, amíg valamiféle ráció fellelhető ezekben a véleményekben.

Vagyis a Fidesz már nem rólatok szól, ennyiben sokkal felszabadultabban végezhetitek munkátokat és lehettek nyitottak a világra, már nincs minek/kinek megfelelni, nincs mit elvárnotok senkitől és nincs miért izgulni, hogy sikerüljön. Annyiban rosszabb, hogy egy újabb alternatíva bukott el és nincs egyelőre másik. De ez nem a ti gondotok.

trigger happy 2015.03.16. 15:35:24

gellért, még mindig nem olvastam sehol a mea culpátokat! tudod, nem kevesen már évekkel 2010 előtt megmondtuk, hogy pontosan milyen orbán és az ő elképzelt rendszere, akkor csak kiröhögtetek, ma megkapjátok ti is. tudod, a társaságotok már akkor is pont ilyen volt: coub.com/view/5fus4

sztd 2015.03.16. 16:09:02

Nekem úgy tűnik, hogy a Fideszben fegyelemhez voltak szokva.
Egy mindenkiért, mindenki egyért (az elhelyezéséért).

Úgy értelmezték, hogy a MN csoport az ő lapjuk, és most egészen egyszerűen kilopták alóluk.

Az a csoport, aki eddig mindenkit maga alá akart gyűrni, miért nézné jó szemmel, ha az eddigi alatta levő entitás kijön onnan?
Én is értem, hogy polgári értékrend, meg normális viselkedés, de teljesen nyilvánvaló, hogy ők még mindig a háborújukat látják, ami úgy indult (ahogy a cikkben is leírták), hogy az addigi támogatóik kis híján megsemmisítették őket.

A dolog egyszerű: ha a Magyar Nemzet csoport hisz abban, amit a szerző leírt, akkor meg kell állnia a saját lábán. Nincs más választása.

A Fidesz pedig lehet, hogy bukik, az is lehet, hogy most még nem, csak később bukik, és, ha komolyan veszi magát, akkor majd újra feláll, megint kormányozni fog...
Így működik egy normális demokrácia, és bármilyen durva is, ez egy újabb lépés afelé.

A legfurcsább az egészben az, hogy megint mindenki a demokrácia romlását fogja látni ebben, pedig szerintem ilyen a fejlődés. A megerősödött elemek szétválnak, önállóak lesznek, élik tovább az életüket.

A köztévé is ebben a formában a végnapjait éli. Örökké nem fognak finanszírozni, egy 2%-os nézettségű pénznyelőt.

Steve the Great 2015.03.16. 16:15:52

"A köztévé is ebben a formában a végnapjait éli. Örökké nem fognak finanszírozni, egy 2%-os nézettségű pénznyelőt. "

Ráadásul megint összeomlott a csudába, vagy nem tudom, mi van. Mindenféle tv-műsor szerint (ideértve a hivatalos köztévéset is) a szokásos hír- és időjárásjelentés-cunamit kellene adniuk, de ehelyett parlamenti közvetítés van.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2015.03.16. 16:42:04

tisztelt orbán viktor!
mikor takarítják már ki a magyar sajtóból az gellért féléket, és az egész mandinert? emlékszik mióta követelem? na!

freehckr 2015.03.16. 16:59:44

@Steve the Great: „ehelyett parlamenti közvetítés van”

Bár azt tervezték, hogy nem lesz parlamenti közvetítés, de a gózeri Gózer éppen azonnali kérdésekre válaszolt, így hát gyorsan be kellett adniuk... :) Vagyis, válaszolt volna, de csak a szokásos mellébeszélés/terelés kampányát adta elő...

Helyes Írás 2015.03.16. 17:01:12

"Zavar van az erőben" - ez látszik.

1. A fiatalkori barát, Simicska fokozatos munkával kiépített egy erős magántőkés struktúrát a Fidesz mögé, amely biztos hátországot teremtett, nem csak a sajtót, hanem szakmai bázist is. Ez a hátország összeomlott, nem tudjuk miért. Túl falánk volt, túl nagy belső hatalomra tett szert, mentálisan szétesett? Érezhetően elbizonytalanodott mindenki, még Orbán is. Az azért kérdéses, hogy a Fidesz indított-e politikai harcot a jobboldali nyilvánosság ellen vagy Simicska. Én inkább az utóbbira tennék. Rengeteg újságíró bennszorult Simicskánál, ezért valóban méltánytalan és elhamarkodott Kövér értékelése. Gyorsan csak állami alapon lehet új elkötelezett médiát kiépíteni, de roppant kockázatos, mert a választás elvesztése esetén szétesik minden. Óvatosabb média-politika és a magánszféra felőli újjáépítés szerencsésebb lenne.

2. A Fidesz válságkezelésre kialakított kormányzati stratégiáját vissza kellene fordítani normál, lassú egyeztetéseken alapuló működésre, ez azonban láthatóan nehezen megy. A vezetői mag túlságosan hozzászokott az erőből való politizáláshoz, illetve a végrehajtott válságkezelő program helyett nincs új politikai program. Továbbra is hiányzik egy részletesen kidolgozott központból vezérelt, illetve inkább terelgetett középtávú gazdasági növekedési stratégia. Egyes elemeit bevezették, az egész nem állt még össze.

3. Káderpolitikai válságba került a Fidesz: nem sikerült a generációváltás. A régóta kijelölt utódnak számító Rogán és a nemrég kiemelt Lázár politikusként nem tudtak Orbánék szintjére felnőni, a fiatalabbak között pedig nem mutatkozik még hozzájuk hasonló tehetség sem. Vagy Orbán és Kövér árnyékában lehetetlen karakteres politikussá nőni, mert csak a saját politikai stílusukat utánzókat tűrik meg maguk mellett és alatt.

Mindennek ellenére Orbánban még simán benne van egy választási győzelem, különösen, ha az ellenzéke ilyen gyenge marad, mint most. S a fenti stratégiai problémák megoldására is van még elég ideje. Előre hozott választás nem lesz, hiába reménykednek ebben a gyurcsányista futóbolondok.

freehckr 2015.03.16. 17:35:07

@Helyes Írás: „Simicska fokozatos munkával kiépített egy erős magántőkés struktúrát a Fidesz mögé”

Ennek a „magántőkés struktúrának” a felépítésében valószínűleg nagyobb szerepe volt a 90-es évek „rablóprivatizációinak”, az egykori MSZMP kötődéseknek és virágzó szocialista kapcsolatoknak, valamint az elsíbolt közpénzek százmilliárdjainak, mint a „fokozatos munkának”... :)

A Fidesz-KDNP gazdasági holdudvarának vagyona mesésen gyarapodik évről évre, még olyan fideszes képviselőké is akik kormányzati és önkormányzati pozícióikat tekintve saját vállalkozásaikkal, üzleteikkel emberi számítások szerint sem tudnak foglalkozni havi egy-két óránál többet (hacsak napi 1 óra alvással hetekig elvannak... de ez már kívül esik az „emberi számításon”), ennek ellenére a Fidesz-KDNP futószalagon gyártja a dilettáns intézkedéseket, a pénzügyi- és üzleti élet szereplői csak a dilettantizmust, és az ebből adódó kiszámíthatatlanságot hangoztatják a kormányzat munkájával kapcsolatban. Azt nem értem, hogy miért nem a gazdasági holdudvarából, esetleg vagyonukat rövid időn belül megtöbbszöröző képviselőik közül szemel ki minisztereket magának a Fidesz-KDNP?! Mondjuk legyen Mészáros Lőrinc, Kósa, Rogán, vagy Simicska a nemzetgazdasági miniszter, vagyongyarapodásuk alapján kenik-vágják ezt a témát... Ezután ne csak ők gyarapodjanak, osszák meg a lakossággal is ebbéli kivételes tudásukat. :)

„Gyorsan csak állami alapon lehet új elkötelezett médiát kiépíteni, de roppant kockázatos, mert a választás elvesztése esetén szétesik minden.”

Tehát 80 milliárdnyi közpénz ellopása párt- és propagandacélokra azért kockázatos, mert ennek ellenére is elveszíthetik a választást?! Hm... nagyon érdekes a fideszes szimpatizánsok hozzáállása... :) Tehát véletlenül sem azért kockázatos, mert 80 milliárdnyi közpénz eltulajdonításának lámpavas is lehet a vége?! :)

„Egyes elemeit bevezették, az egész nem állt még össze.”

Szerinted pontosan melyek azok a konkrét intézkedések, amelyekkel a Fidesz-KDNP egy hosszabb távú stabil gazdasági növekedést alapozott meg?! Azt is figyelembe véve, hogy a 2010-2014 közti átlag GDP növekedés 1.25% körül volt, és 2015-2016-ra évi egy százalékpontnyival alacsonyabb növekedést jósolnak az előző évhez képest.

„Orbánban még simán benne van egy választási győzelem”

Amíg nem menekül el az összes adófizető a szocialista osztogatások miatt kirótt rekord számú és rekord mértékű adóterhek elől, addig mindig van esélye az ilyen Orbán-féle radikális balos Kádár-reinkarnációknak... a választópolgárok két évtizede csak ezeket szavazzák meg. :) Legyen rezsiharc, legyen közmunka-segíly, legyen zsák krumpliosztás, legyen nyugdíjemelés, legyen családi pótlék... választáson tuti befutó. :) Adjon az állam, mert az a prolinak jár...

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2015.03.16. 18:22:36

@jose maria padilla: mi a tökömnek olvasod még? Van bőven internet a Mandinertől jobbra is. Ezt meg lehet sorolni az ellenzékiek közé a Nemzettel meg HírTV-vel (muhaha), és venni a kalapot.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2015.03.16. 18:29:07

Amúgy meg az ilyen, ún. önálló/ellenzéki/orientációsan zavart gondolatok miatt van az, hogy a mandíneres szerzők párezer forintokat keresnek csak blogposztonként, Lánczi "baloldali provokáció" András meg 380 ezret. #irónia

"Nos, ez bekövetkezett." - ez most akkor virágnyelv az édesanyám, én nem ilyen lovat akartamra? Sokan emlékszünk még a Mandi 2009-10-es "micsoda csuda ország lesz itt Orbán alatt" című ámokfutására...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.16. 18:40:26

@lacalaca:

"Sokan emlékszünk még a Mandi 2009-10-es "micsoda csuda ország lesz itt Orbán alatt" című ámokfutására..." --- írod.

Tudnád linkelni is?

Bell & Sebastian 2015.03.16. 18:44:50

Megint csak az van ebben a sóhajban, hogy a skribler-bagázs szeretne a harmadik, hatalmi ággá nemesülni.

Merthogy a nép szava és bezzegamerikában így van. Ott sem így van, mert ott már negyedik (lenne) és minden látszat ellenére sem hatalmi ág. Pláne nem független!

Miért pont ők ne lennének teljes szereptévesztésben.

Tovább is van. Adler János pont annyit nyom a latban, amennyi a reá osztott hatalom súlya. Lehet tippelni, ez mennyi.

Kövér egy másik műfaj. Általában vele mondatják fel a jobbos leckét, feltételezhetően azért, mert ő hisz még benne, vagy legalábbis úgy látszik.

A tévébe döntött pénzen inkább vegyenek blogokat, sokkal hatékonyabb propaganda. Mi mellett is? Háát, pont ez az! Ha ők azt tudnák! De nem tudják, ezért csinálják. Pont így.

Tündér_Lala 2015.03.16. 18:50:18

Tündér_Lala 2015. március 16. 18:47
Bravó !
Odáig juttok, hogy Kádárhoz Körmendi Rákosihoz és a nyilasokhoz hasonlítja Oviékat.
Tudják, azért mégis jobb, mintha arról kellene cikkezniük - mint Görögországban - hogy a közalkalmazottak megkapják-e a fizetésüket és hazájuk mely szigeteit óhajtják eladatni velük és hogy az utolsó hasznot hajtó gazdasági egységeiket (kikötők) akarják lenyúlni. Ha pedig ezektől is megszabadították őket, akkor hálásan csókolgathatják kifosztóik, a nagy megmentők kezeit.

A kormányzás nem hibátlan, de felhívnám a figyelmüket, hogy most készítik elő a terepet annak a kurzusnak, amely a kiizzadt eredményelet percek alatt fogja semmivé tenni. Lelkük rajta, "KONZERVATÍV" újságírók. Mert merészeltek magukra is adót kivetni.

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2015.03.16. 18:51:38

@bbjnick: Ezen pl nagyon röhögök. (ó idők, amikor a Fidesznek még volt _programja_..., már a mégtöbbet-lopunk jelszón kívül...)
mandiner.hu/cikk/ime_a_fidesz_programja

"a Fidesz képes lesz visszaadni a demokrácia iránti bizalmat, a törvényeknek járó tiszteletet és a tekintélyt az államnak. A párt politikájának alappillére a szolidaritás, a szabadság, az állampolgári jogok és az emberi méltóság feltétel nélküli tiszteletben tartása valamint a jogbiztonság. A párt szerint valódi jólét szabadság nélkül nem képzelhető el, éppen ezért minden olyan politikai törekvés, ami a szabadság korlátozása mellett kecsegtet a jólét hamis illúziójával, csak hazugságra épülhet."

Szolidaritás, állampolgári jogok meg szabadság, muhaha... kaptunk helyette "szabad" vasárnapot. De nyugodtan kotorássz te is kicsit a múltban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.16. 18:56:21

@Bell & Sebastian:

"A tévébe döntött pénzen inkább vegyenek blogokat, sokkal hatékonyabb propaganda. Mi mellett is? Háát, pont ez az! Ha ők azt tudnák! De nem tudják, ezért csinálják. Pont így." --- írja.

Erről van szó. Most jött el az, amit már öt éve megmondtam: a fenomenológiai feketelyuk elnyel mindent beleértve magát a kormányzást is.

A Fidesz és a sajtó:

bbjnick.blog.hu/2011/09/15/nem_gondol_itt_senki_semmit_komolyan_a_vagy_mi_a_gondja_a_fidesznek_a_sajtoval_es_a_sajtonak_a_fides

Kötcse, a fenomenológiai feketelyuk:

bbjnick.blog.hu/search?searchterm=k%C3%B6tcse&searchmode=or&submit=Keres%C3%A9s

Bell & Sebastian 2015.03.16. 19:11:54

@Tündér_Lala: Elértünk oda, hogy míg eddig az ATV -n szomorú honfiúk és honleányok fűrészelték a szőrszálingot, mára már a Hír tévén is.

De ugyanazok!

Ebből is látható, mennyi az értelme a patkó beosztásának.

Attól tartok, bármelyik, hétvégi skypolásban több az izgalom, mint a magyar televíziókban. Kezdem úgy látni, inkább ezekre férne rá jobban egy német / angol tanulmányút, mint jó messzire kiküldött sorstársainkra.

Már olyan ez, mintha 93 ezer négyzetkilométeren -lokálisan- mindig szombat lenne. Csibukolással, máriásozással telik az idő, míg a messiás egyre csak késik.

Pedig a megváltás megtörtént. Üdvözülni nem sikerül.

Bell & Sebastian 2015.03.16. 19:15:14

@bbjnick: Jövőbe nézni könnyű, a jelent értelmezni nehéz. :)

Veridicus76 2015.03.16. 19:15:20

Na most Rajcsányi úr minden szavával egyetértek. A Fidesz-vezetők kezdenek pszichotikus tüneteket produkálni. Kár.

F. A. Hayek 2015.03.16. 19:15:34

"az újabb és újabb felnövekvő, fiatal nemzedékek el fognak rohanni mellettük."

...és tömegével rohannak a Bécsben kávézgató, gondoktól felhős homlokú ifjú konzervatív váteszek zászlaja alá?

Tündér_Lala 2015.03.16. 19:19:16

@bbjnick: Milyen kötcséről beszél ?
A másik fő sérelmi pontjuk, hogy vasárnap nem mereszthetik a hátsójukat a plázákban. Hogy a konzumidiótizmus olyan fokára jutottak, hogy képtelenek megszervezni a saját életüket (akkor vásárolok be amikor nyitva van a bolt). Az ott dolgozók pedig legyenek ott vasárnap, azért fizetik őket (!!!!!) minimálbérrel. Íme a szolidaritás magasiskolája.

Helyes Írás 2015.03.16. 19:25:46

@freehckr:

Jól van testvér, most már menj aludni. Megdolgoztál a mai betevőért. És még mondja valaki, hogy ma már nincsenek ügynökök.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.03.16. 19:41:24

@Bell & Sebastian:

Jövőbe nézni valóban könnyű, no de jövőbe látni!:-)

Pelso.. 2015.03.16. 20:40:21

@Tündér_Lala: A szabad s heti pihenőnap ALAPBÉRként fizethető minimálbérrel. E napokra járó pótlékokat az MT pontosan szabályozza, valamint a meghatározott munkarend is befolyásolja, pl a folyamatos, megszakítás nélküli beosztás.

Herr Schwarze Liste 2015.03.16. 21:32:49

@jose maria padilla: látod, hombre? serény falangizmusból a sunyi fahnenfluchtig züllött a nerjugend agitprop szakosztály. reaktiváljuk skorzeny-t és kimentjük aristo-t a mandiszerkesztőségből.

Herr Schwarze Liste 2015.03.16. 21:33:39

@Pelso..: ne zavard össze tényekkel szegényt.

freehckr 2015.03.16. 21:35:07

@Helyes Írás: Amennyiben azt gondolnád, hogy ez egy érdemi válasz volt a felvetéseimre és kérdéseimre, el kell hogy keserítselek... természetesen nem fogadom el. :)

Nem veszekedést akartam provokálni, hanem valamiféle tényszerű érveken alapuló kulturált vitát fideszes álomvilág kontra rögvalóság témakörben, olyasvalakivel, aki el is hiszi mindazt amit a „nemzeti” hírtévén vagy fideszes lakossági fórumokon megpróbálnak neki beadni. Sajnos ez már ott elhalt, hogy nyilvánvalóan képtelen vagy megvédeni az érveidet, csak és kizárólag az egyszerűbb választópolgároknak szánt igen rövid fideszes kampányszlogenek szintjén ismered a jelenlegi kormányzat intézkedéseit, működését... így pedig nem fog menni a kulturált vita, mert csak kocsmai „ügynöközés” lesz a vége, az pedig nem vezet sehova. A Fidesz-KDNP kormányzásához hasonlóan...

Emiatt viszont ne aggódj, nem te vagy az egyetlen kormánypárti szimpatizáns, aki nem tudja észérvekkel megvédeni a Fidesz-KDNP politikáját... sőt, csak hozzád hasonlók akadnak... :)

Herr Schwarze Liste 2015.03.16. 21:40:07

@trigger happy: úgy hírlik, előrehaladott tárgyalások folynak dobray jótündire való becserélésére a vincsenzóékkal

Herr Schwarze Liste 2015.03.16. 21:43:21

@freehckr:

köpködőőő!

„A bal agyfélteke analitikus logikája az új korszakban nem működik, a jobb agyfélteke új gondolkodására van szükség. Az új megoldások ára pedig eltörpül a régiek ára mellett”

na.

freehckr 2015.03.16. 21:48:31

@Tündér_Lala: „képtelenek megszervezni a saját életüket”

Mondjuk én személy szerint nem értem, honnan veszi a bátorságot a Fidesz-KDNP ahhoz, hogy a megkeresett pénzük mellett (lásd félszáz új vagy megemelt adó 2010 óta) a szabadidejüket is beosszák a lakosságnak?! Az meg egy teljesen más kérdés, hogy a lakosság ezt miért hagyja ennyiben?! :)

A Fidesz-KDNP 2014-es választási programjában ez a „tálib vasárnap” sem volt benne, tehát a választópolgároktól nyilvánvalóan semmiféle választáson nem kaptak erre felhatalmazást. Ráadásul mind az érintettek, mind a lakosság túlnyomó többsége elutasítja ezt az intézkedést, és még csak nem is bevétel növelő intézkedés, sőt, tízezres nagyságrendben várhatóak elbocsátások emiatt a következő hónapokban, tehát egyelőre érthetetlen ez az egész.

„az ott dolgozók pedig legyenek ott vasárnap, azért fizetik őket minimálbérrel”

Az pedig nyilvánvalóan nem az egymást váltó dilettáns és korrupt posztkommunista kormányzatok hibája, hogy Magyarország csak és kizárólag a fogyasztói árak tekintetében zárkózott fel Európához az elmúlt egy évtizedes tagságunk alatt, de az átlagbérek, az infrastruktúra, a szakképzés, az átlagnyugdíj, a versenyképes adórendszer és vállalkozói környezet szempontjából pedig egyre csak távolodunk... nem csak Európától, jó ideje már az anno velünk csatlakozott tagállamoktól is.

Öt év, kétharmados többség, nulla eredmény, ezek tekintetében is...

freehckr 2015.03.16. 21:55:09

@Herr Schwarze Liste: Ha nem lenne büntetőjogi kategória, szívesen megnézném, hogyan működik a Mester jobb agyféltekéje... :)

Zb74 2015.03.16. 22:12:22

A rumplileves legyen rumplileves!

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.03.17. 00:49:29

@Steve the Great:
Ez a szegény Zsuzsanna... csak az a fontos, hogy érezze a szájában a cumit...

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2015.03.17. 00:56:06

@Tündér_Lala:
A Centrális Erőtérről beszélt.
(Kötcsén buzik nem voltak, vagy nem az volt a lényeg.)

Veder1 2015.03.17. 04:05:44

@jose maria padilla: Miniszterelnök Úr és nagybetűvel ha kérhetném, ja, és jó lenne valami bokacsattogást is hallani mellé.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2015.03.17. 06:14:18

Fantasztikus kedves mandineresek, hogy erre rájöttetek!
Csakhogy a fideszes hülyék által átkozott ballibák, mi, erre régen rájöttünk.
Én speciel 89-es beszéde óta tudom hogy Orbán egy hatalom vágyó populista.
Amit leírsz, azt mi ballibák, régen hangoztatjuk.

Hidvégi Mihály 2015.03.17. 06:24:01

@Doomhammer:
Doomhammer barátom, nincs belső ellenség. Itt magyar emberek vannak, mind az ország javát akarja, ha elhiszed vagy sem.

Orbán akar ellenséget látni mindenhol, ezt súlykolja a fejetekbe, de ez nem igaz. Az igaz, hogy ő a saját begyepesedett világában akarja, hogy örökkön-örökké a Magyaroszág első számú vezetője legyen - bármi áron. Azon az áron is, hogy jóravaló embereket uszít egymás ellen.

S ennek ültök ti fel, s tekintetek mindenkit ellenségnek, akinek ez a kis zsarnok nem tetszik. Nem látjátok, hogy hiába a szép szó a szájából, az mind mérgező. Olyan, mint a szirének hangja, szirén-hangú Orbán. Pusztulásba visz.

Tessék gondolkodni!

nu pagagyí 2015.03.17. 06:38:55

Megértem a poszt írójának elkeseredését. Így jár, aki egy vezérelvű párt hívévé szegődik. Mára elmondhatjuk, hogy Orbánnak békaként, kizárólag őket sikerült belehajítania a langyos vízbe és lassan melegítve megfőzni. Egy picit lehet még kapálózni, amíg a "sokszínű jobboldal" egész nyálkás eszmerendszerével végképp odakozmál.

Én egy könnycseppet sem vagyok hajlandó elmorzsolni az egykori jobboldalért. Alárendelték szellemi szuverenitásukat egy idiótának, önként lemondtak emberi jogaikról, hogy korlátozhassák másokét, nem tisztelik a magántulajdont és a szerzett jogokat, ha nem az övék. Nem polgárok, nincs kultúrájuk, nincs tudásuk, nincs emberi tartásuk.

nu pagagyí 2015.03.17. 06:50:23

@Doomhammer: Az igazi veszély az, hogy a várkapitány tálcán kínálja fel a várat népével együtt annak, aki a legtöbbet fizeti. Az a gyanúm, már meg is tette, csak harminc évre titkosította a vételárat.

Tündér_Lala 2015.03.17. 07:45:40

Kiváncsi lennék, hogy a vasárnapi zárvatartáson hisztizők mit szólnának ahhoz, ha (nem a vasárnapjukon) a munkáltatójuk hatáskörébe utalnák: Behívja-e őket rendszeresen a szabadszombaton munkavégzésre, akár dupla bérrel.
Végülis ez a munkáltatók szabadságának korlátozása.

De mégegyszer mondom, ez nem kardinális kérdés, vihar egy pohár vízben. A fontos, hogy az emberek mennél nagyobb tömege találjon hasznos munkát, amely biztosíthatja az ő és családjaik valamint az állam és ellátórendszerek megélhetését. A bérek pedig akkor kezdhetnek emelkedni, ha egy állásra nem 15 hasonló képességű ember pályázik. Mert így nem bérharc, hanem kuss van és önkizsákmányolás. Egyelőre csak elindultunk egy úton.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.17. 07:51:36

Nem tudom, mit őrzött meg, de ha lett volna józan esze, akkor sohasem áll össze ezzel a maffiával.
Szerintem ő is része viktátorék rákosista színjátékának. Van egy olyan érzésem, hogy Ádár is úgy ugrál, ahogy a viktátor vagy a viktátort ugráltató, háttérben maradó maffia fütyül.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.17. 07:54:00

@Tündér_Lala: te faszfej, szerinted nem rángathatnak be bárkit hétvégén? Én IT-s voltam, csak akkor nem dolgoztam hétvégén, ha elutaztam.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.17. 07:56:10

@Helyes Írás: ügynök? Te itt vagy, úgyhogy egy biztosan van.

vénkujon 2015.03.17. 08:19:18

az új ellenség: a mandi!:D

Tündér_Lala 2015.03.17. 08:23:55

@pythonozok: Te faszfej, neked a második bekezdés szól.

Öngerjesztő Erg 2015.03.17. 08:30:15

@szerző:
Két biten négy állapotot lehet ábrázolni. Amire gondoltál, az az egybites (=két állapot, pl.: 0/1, igen/nem, narancs/nem narancs stb.)

kötözködés off :)

is 2015.03.17. 08:38:37

@Tündér_Lala: hat kedvesem, soroljuk az eredmenyeket:

- minden orszag 2012-re kimaszott a 2009-es valsagbol - kiveve Magyarorszagot, nekunk idenre sikerult. a FIDESZ alatt osszeszedtunk 5-7% GDP lemaradast
- a szegenyek szama egesz Europaban csokken - kiveve Magyarorszagot, ahol hatarozottan no
- az europai vezetok beszelnek egymassal - kiveve a magyarral
- evi 100 ezer magyar huz el, annyira jok az eredmenyek - ez sem volt 2010 elott

elso blikkre: gazdasagi es tarsadalmi csod

Dr Gregory House 2015.03.17. 08:44:46

A hazudozás és mindenki hülyének nézése hosszú távon nem kifizetődő.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.17. 08:49:02

@is: tegnap este az utcán elsétált mellettem. A férfi szövegéből hallottam pár szót: "... Londonban állítólag többen beszélnek magyarul, mint angolul...".
Ha így folytatják az elvtársak, akkor ez több lesz, mint költői túlzás.

MACISAJT 2015.03.17. 08:56:55

"Könnyen beszélek, nem főnököm, nem munkaadóm sem Orbán Viktor, sem Simicska Lajos: "

Jaja.
És gerényi gábor sem tulajdonosa a Mandiner nevű "jobboldali nyilvánosságnak"...

Muhaha.

igazi hős 2015.03.17. 08:59:49

@TG69: "a jobboldal még nem vitte csődbe az országot" He? Mostanra már Antallék is kommunisták lettek?

Tündér_Lala 2015.03.17. 09:02:49

@is: Boccs, de tételesen nem igaz amit ír.

Mindenki kimászott a válságból. Lásd a görögöket, spanyolokat, olaszokat, franciákat stb.

A szegények száma csökken. Különösen a spanyol ifjusági munkanélküliek (40-60%9 körében ugye.

Az EU vezetők beszélnek egymással, csak velünk nem. Azért jött Merkel.

A munkavállalók pedig azért mehetnek, mert lejárt a csatlakozáskor kialkudott 7 éves moratorium .

Azonkívül mekkora GDP emelkedés és gazdagodás lett volna itt a Bajnaiék tervezett megszorításai után.

Komolytalan.

Netuddki. 2015.03.17. 09:10:00

Kedves Gellért!

Nem olvastam végig mert már számtalan ehhez hasonló picsogás megjelent az internet berkeiben. Szerintem azt kellene tudatosítani, hogy a fidesz mára eljutott egy olyan pontig ahol a vezetőik a legsúlyosabb bűncselekményeket követik el, egyelőre következmények nélkül. Az országnak és az adófizetőknek okozott anyagi káron felül felmérhetetlen erkölcsi károkat is okoznak.
Ha ezek a cselekmények eljutnának a vádemelésig, börtön járna értük. Ahogy börtön is jár nálunk fejlettebb demokráciával és joggal rendelkező országokban. Amelyeket előszeretettel pocskondiáznak ezek a megélhetési politikusbűnözők. UFF...

Netuddki. 2015.03.17. 09:14:01

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Magyarul: Nem elemezni kéne az orbánékat, hanem lecsukni...

Mr. Rustical 2015.03.17. 10:26:35

@freehckr:
Ha valami, akkor az eléggé biztos, hogy nem lesz lámpavas a vége.

A magyar baloldal társadalmi mélyszerkezete folytán nem alkalmas forradalom kirobbantására. Nem is erre játszanak, egyetlen esélyük, ha -szokás szerint- valamilyen idegen hatalom megszállja Magyarországot és beülteti őket a helytartóságba.
Erre a szerepre az USA nem igazán kapható, hiába erőlködik Charles Gáti. Ameddig hajlandóak voltak elmenni, addig el is mentek Goodfrienddel, de a Majdani mesterlövészek nem jelentek meg egyik ellenzéki tüntetésen sem. De nem is kellett, ennyiből is értett a kormány.
Mesterlövészek híján a baloldalnak muszáj lenne választást nyerni, ha valamit akarnak. Ezt a leginkább úgy tudja a Fidesz megakadályozni, ha a hagyományosan megvásárolható szavazatokat - nyugdíjasok, segílyesek- ő vásárolja meg. Erre kiválóan alkalmas a közmunka, a bankellenes retorika, stb.
És persze kell hozzá némi készpénz is, amit valahonnan csak elő kell teremteni.
Ennyivel simán lehet választást nyerni mindaddig, amíg a nincs olyan politikai erő, aki a Fidesz törzsszavazóit elveszi.
A baloldal erre nem törekszik, sőt egyre ellenségesebb mindennel szemben, ami magyar, és ebben nem is lesz változás, mert a magyarországi baloldalnak ez a lényege, nem tud kibújni a saját bőréből.
A Jobbik pedig még sokáig nem tud felépíteni egy hiteles alternatívát, be van szorulva a cigányozós-zsidózós kispárti szerepbe.

Így a Fidesznek nem igazán kell teljesítenie, a baloldal úgyis gondoskodik arról, hogy felpiszkálja szavazásra a jobboldali szavazók egy részét, ami a mozgóítással együtt elég lehet egy újabb győzelemre.
Ha meg nem elég, akkor elég kényelmes ellenzéki évek elé néznek, mert egy gyenge és megosztott baloldali kormánynak egyszerre kellene "piacbarát" gazdaságpolitikát folytatni és közben fenntartani a magas újra-elosztási arányt, ami nem tűnik egy megoldható feladványnak.

Ezért aztán a Fidesz vezérkarnak sok aggódni valója nincs.

Sajnálatos, hogy ennek a rendszernek a fenntartásához nincs szükség fölös intellektuális kapacitásokra. Sőt, a gyengécskén fizetett, középszerű káderek sokkal alkalmasabbak a működtetésre, mert végrehajtják a parancsokat, nem állnak elő saját ötletekkel, és egzisztenciálisan függőségben tarthatók.

Minden területen ez történik. A forrásokat néhány ember koncentrálja, akik az utasítás-végrehajtás elvet alkalmazó rendszereket működtetnek.

Ez sajnálatos ugyan, és sokunkat érint kellemetlenül, de attól még lehet ez egy hatékony rendszer az adott körülmények között.

Aki arról sző terveket, hogy Magyarországon csökkenjen az újraelosztás meg a bürokrácia, és nőjön a versenyképesség, az nem ismeri, vagy figyelmen kívül hagyja az alapvető magyar társadalmi-politikai realitásokat.

Izo 2015.03.17. 10:29:18

Welcome to the real world.

2015.03.17. 10:33:05

@Tündér_Lala: Kicsit utána nézhetnél a Munka Törvénykönyve legutóbbi, fideszes átalakításának.
Mindjárt választ kapnál a kérdéseidre.
A munkaadódnak jogában áll téged behívni doglozni, ez most sem változott. Noch da zu, akár azt is megteheti, hogy behív, és dolgoztat, csak nem nyit ki a mocsok multi. Mondjuk árut tölt, takarít, áraz....

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.17. 10:48:42

@Mr. Rustical: íme a tökéletes fidesz droid mintapéldánya!

freehckr 2015.03.17. 11:00:14

@Mr. Rustical: Én igazság szerint magasról teszek a baloldalra, a baloldali Fideszre is, egyetlen problémám van: hol a jobboldal? Akikre mondjuk én is lelkiismeret furdalás nélkül tudnék szavazni, és akik kormányon ebből a több évtizedes posztszocialista balkáni nihilből egy az európai közösségben, társadalomban, piacgazdaságban is helytálló versenyképes Magyarországot csinálnának... :) Képtelenségnek tartom, hogy egy magát jobboldalinak valló választópolgár, aki tudja is hogy ez mit jelent, a radikális balos Fideszre szavazzon...

Tisztában vagyok vele, hogy ez a kádári nosztalgiában szenvedő tájékozatlan csőcselék, amely évtizedek óta szavazza nyakunkra kedvenc „osztogató”szocialista pártját és kedvenc Kádár-reinkarnációját, még mindig többségben van. Amíg a szocialista nyugdíjasok, a közmunkával eltartott rejtett erőforrások, és a családtámogatás címszóval jobb sorsra érdemes közpénzekkel kitömött és szerintem egyébként magát önerőből fenntartani képtelen proli megkapja a kis gyümölcskosarát, vagy ennek ígéretét a szocialista pártoktól, az ehhez tökéletesen illő bicskanyitogatóan primitív szociális demagógiával és baloldali populista szlogenekkel együtt, addig esélye sincs egy piac-, nyugat-, vállalkozás- és legfőképp adófizető párti jobboldali politikai szervezetnek. Bár bizakodásra ad okot az, hogy jelenleg a választópolgárok felének nincs stabil pártpreferenciája, remélem azért, mert lehet lennének jobboldali szavazók Magyarországon, de jelenleg pártjuk nincs. :)

Ellenben azt a posztszocialista korrupt balkáni nihilt, ami évtizedek óta megy, bár fent lehet tartani még akár további évtizedekig is, de akkor egyrészt Magyarországot ideje lenne a versenyképességi térképen is áthelyezni a „visegrádi négyek” közül a „balkáni féltucatba”, másrészt akkor ezt nyilvánosan, hivatalosan, programban kellene deklarálni, hogy azok az állampolgárok akik ehelyett inkább nyugati életszínvonalat szeretnének a gyermekeiknek, még idejében csomagolhassanak és elhúzhassanak erről a posztszocialista leszakadó szemétdombról. :) Mint ahogy több százezren már mindezt maguktól belátták...

Ma Baker 2015.03.17. 11:29:22

"A Fidesz vezetősége tényleg elhiszi magának, hogy azért csökken a támogatottsága, mert a Magyar Nemzetben megjelent néhány kritikus publi, s nem azért, mert a jobboldali választók színes tömege lett elégedetlen magával a Fidesszel"

A netadós-kitiltós tüntetésekkel csökkent a Fidesz szavazótábora. Viszont most éppen megint növekszik a közvéleménykutatások alapján. Ezért részben a cikk csúsztatásának nemsok köze lehet ebben a pillanatban a Símacska birodalomhoz. Bár később még lehet...

nu pagagyí 2015.03.17. 11:43:11

@Mr. Rustical: Sajnos Horthyt is külső megszállók ültették a székébe (Antant, románok), majd a németek tartották benne, amikor már legszívesebben elpucolt volna ebek harmincadjára hagyva az országot. Magyarország 500 éven keresztül ilyen-olyan megszállók játékszere volt. A baloldal ebből néhány évig volt valamilyen formában hatalmon, ez csekély idő bármilyen következtetés levonására. Az úgynevezett jobboldalról kimerítőbb ismereteink vannak: hatalomért és vagyonért lepaktáltak minden megszállóval. Az utóbbi száz évben két, agresszív oldalon vívott világháború szenvedéseit szabadították ránk az összes következményével: Trianonnal és gettókkal.

freehckr 2015.03.17. 11:51:14

@nu pagagyí: „baloldal ebből néhány évig volt valamilyen formában hatalmon”

Magyarország 20. százada jórészt a baloldali vérengzésekről és ámokfutásokról szólt... Míg Horthyékat illene annak tükrében megítélni, hogy idejük nagy részében „világháború” volt, amiből a téves közhiedelmekkel szemben csak akkor maradhattunk volna ki ha áthordjuk Magyarország területét Dél-Amerikába, vagy afrikai sivatagokba; addig a baloldal a hozzájuk csapódott proli csőcselékkel és zsidóikkal együtt pont akkor b.szták szét az országot, pont akkor terrorizálták a lakosságot, amikor éppen nemzeti összefogásra és nyugodt építkezésre lett volna szükség... ráadásul mindezt többnyire úgymond „békeidőben” tették... vagy éppen a megszállókkal együttműködve.

Tehát kéretik újra nekifutni Magyarország 20. százada tanulmányozásának... :)

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.17. 12:03:25

@freehckr: horthy, nyilasok, fehér terror, 56-os fosztogatások és lincselések stb. Tényleg szinte kizárólag a balosok felelnek mindenért.

freehckr 2015.03.17. 12:13:08

@pythonozok: A nyilasok köszönték szépen, de elég jól elvoltak az MSZP/MSZMP elődpártjaként meghatározható sztálinista MDP-ben is, miután velük is bővítették társadalmi bázisukat a (többségükben zsidó) kommunisták a második világháború befejezését követően. A „fehér terrorral” kapcsolatban emberöltőnyivel egy valamiféle rendszerváltás után ideje lenne revideálni az álláspontokat, ma ezt úgy is nevezhetnénk, hogy „jogos elszámoltatás”... de semmiképp nem szerencsés még a mai napig is a bolsevik kampányszlogeneket szajkózni. 56 és az azt követő évtizedek pedig eléggé egyértelműek voltak, nekem kellemetlen ha ezt a történetet egy ilyen közéleti fórumon még mindig legendákkal próbálják egyesek kiszínesíteni. :)

Nem azt állítottam fentebb, hogy a baloldal felel mindenért, hanem azt, hogy a 20. századunk döntő, hosszú évtizedei igazság szerint csak és kizárólag a baloldali terrorról szóltak... ellentétben a te állításoddal, hogy csak „pár évig” vergődtek.

freehckr 2015.03.17. 12:14:40

@pythonozok: @freehckr: „ellentétben a te állításoddal”

Ja, az nem is a tiéd volt, bocs... :)

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.17. 12:21:38

@freehckr: én nagyon gyenge voltam mindig is történelemből, de úgy rémlik, 1900-1945 között nem volt jellemző a baloldali elnyomás, ellenben... khm... persze, az akkori vezetés csupa szentéletű emberből állt...

freehckr 2015.03.17. 12:24:23

@pythonozok: „úgy rémlik, 1900-1945 között nem volt jellemző a baloldali elnyomás”

Akkor tessék gyorsan utána olvasni... végül is nem sok dolog maradt ki a tanulmányaidból, de tényleg, csak nagyjából Trianon előzményei és a Magyarországi antiszemitizmus felerősödése... :)

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.17. 12:31:39

@freehckr: no mesélj! Valóban baloldali kormány kb. a Tanácsköztársaság pár hónapja volt. Előtte-utána?

Baszkikám 2015.03.17. 12:34:52

de hol van batyu?
meg a birka?

freehckr 2015.03.17. 12:38:30

@pythonozok: „no mesélj”

Egészen biztosan nem fogok középiskolai történelemkorrepetálást tartani, egyrészt mert nem tudnád megfizetni az órabérem, másrészt kissé türelmetlen is vagyok ami nagy mértékben rontja alapjában véve sem túl erős pedagógiai képességeimet, végül pedig mint ahogy fent említettem, egy ilyen típusú nyilvános közéleti fórumon valamilyen szinten követelménynek kellene lennie, hogy a hozzászólók legalább saját hazájuk közelmúltbeli történelmét átfogóbban ismerjék. Én érezném magam kellemetlenül ha ebbe így ebben a formába bele kéne menjünk... :)

Tajgetoszvagybazmeg 2015.03.17. 12:41:23

@Steve the Great:
Nyugi, simán finanszíroznak 0% AMR-t és SHR-t is a köv. 10 évben, csak legyen köv. 10 év. Tudod, mennyit lehet kivenni évi 80 milliárdból? Sokat. Ki nem szarja le azt, hogy a 2 fillért kereső idióta azt mondja adásban, hogy Deák tér Ferenc.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.17. 12:47:32

@freehckr: magyarán fingod sincs, csak fröcsögsz.

freehckr 2015.03.17. 12:48:56

@pythonozok: Ha neked így komfortosabb, akkor hidd ezt... :)

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.17. 12:49:36

@Baszkikám: épp egymás seggét nyalják. Már feltéve, hogy két élőlényről beszélünk. Egyre erősebb bennem az érzés, hogy a kettő valójában egy.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.17. 12:50:11

@freehckr: nem nekem komfortosabb, te égeted magad. :D

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.17. 12:51:22

@freehckr: konkrétan egyetlen, valóban balos kormányfőt sem tudsz mondani 1900-1945 között.

Pop40 2015.03.17. 14:28:26

Nem igazán értem ezt a sírdogálást, kedves szerző.

Az ún "jobboldali" sajtó kritikátlanul szopta Vitya meg a bandája f#szát éveken keresztül. Soha, egyetlen szemétségére nem volt a sajtótoknak egy szava sem - ellentétben a balos sajtóval, akik simán darabokra szedtek egy balos kormányt is, ha épp elkúrt valamit.

Ha egy kurva ingyen kefél az ügyféllel évtizedekig, akkor utána ne kezdje el félteni az erkölcseit, és respektet követelni magának.
Vitya pont annak tartja a "jobboldali" sajtót (meg az olvasóit), amik: önálló gondolat nélküli bábok, amik arra jók, hogy szajkózzák a vezér aktuális hülyeségeit.

És ezt szívós, kitartó seggnyalással magatoknak harcoltátok ki, hát most ne rinyáljatok.

nu pagagyí 2015.03.17. 14:40:15

@freehckr: Tudtommal, az Antant ellen a Tanácsköztársaság Vörös Hadserege harcolt Stromfeld Aurél vezetésével. Utóbbi nem vádolható kommunistasággal, az Osztrák-Magyar Monarchia vezérkari tisztje volt, de tudta mi a dolga, ha külső támadás éri az országot. Horthy viszont hátba támadta a saját hazáját.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.03.17. 14:48:34

tényleg elírták, kádert akartak írni eredetileg valószínű...

Inoffensus · http://inoffensus.blog.hu 2015.03.18. 00:23:18

@Pop40: Pontosan ez a lényeg. Még egy kérdés: eljön lassan az a pillanat is, hogy az ún. "jobboldali" sajtó megköveti azokat, akiknek nem kellett a 2010 utáni Fidesz-komcsi ámokfutás ahhoz, hogy lássák a Fidesz es Orbán valodi céljait es vállalkozásuk lényegét, melyeket legkésőbb 1999-től nem rejtettek véka alá?

Pop40 2015.03.18. 08:39:15

@Inoffensus: No, arra aztán várhatsz :P

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2018.04.28. 13:32:04

A belső ellenség felütötte a fejét, amint az megjósoltatott.

index.hu/belfold/2018/04/28/a_kereszteny_ertelmiseg_kemenyen_kiosztotta_orbant/

Ideje keményen odacsapni. Kétharmaddal nem lesz nehéz.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2018.04.29. 20:31:18

A konzervatív értelmiség kushad is vissza a kutyaólba, ahová való.

Nem úgy gondolták.

index.hu/belfold/2018/04/29/kereszteny_ertelmiseg_magyarazkodas/

Jobb is, mielőtt Rogán Soros-bérenceknek nem nevezi őket és onnantól szabad préda lesz az egész társaság.
süti beállítások módosítása