Aszódi Attila a paksi titkosításról: Nem veszek részt svindliben
2015. március 03. írta: Redakció

Aszódi Attila a paksi titkosításról: Nem veszek részt svindliben

aszodi_attila_1.jpg

Tizenöt helyett harminc évre titkosította az Országgyűlés a paksi atomerőmű-beruházás szerződéseit kedden. Megkerestük Aszódi Attilát, a paksi bővítés beruházásáért felelős kormánybiztost, hogy elmagyarázza a titkosítás meghosszabbításának indokait. Aszódi szerint hibáztak az oroszok azzal, hogy túl hamar nyilvánosságra hozták a szerződést; ugyanakkor nem látja, hogyan lehetne lopni ebben a konstrukcióban és azt mondja, nincs olyan atomerőmű-építési szerződés a világon, ami nyilvános lenne. Interjúnk.

„Miért nem mindegy, hogy 15 vagy 30 évre titkosak Paks 2 szerződései?

Mérnökként kell most válaszolnom olyasmire, ami a jogászok asztala, de azért megkísérlem. Úgy látom, két törvény versenyez itt egymással. Egyrészt az információszabadságról szóló jogszabály, amely azt próbálja elérni, hogy minél több információ megismerhető legyen; másrészt a minősített adatok védelméről szóló törvény, amely tartalmazza, hogy az államnak és magántársaságoknak is vannak olyan adatai, amelyeket védeni kell. A 30 év ez utóbbiból következik.

Jó, de ha ez ilyen egyértelmű, akkor eddig miért 15 évről volt szó?

A háttérben zajlott az egyeztetés arról, hogyan kell kiépíteni ezt a védelmi rendszert. Azt egyébként az infotörvény is kimondja, hogy ha nemzetbiztonsági vagy üzleti okok megkövetelik, titkosítható az információ.

Elfogadjuk, hogy van ilyen, de hogy a szerződések minden egyes szava nemzetbiztonsági kockázat, azt azért nehéz elképzelni. Miért nem arányosan titkosítanak?

Megvizsgáltuk a nemzetközi gyakorlatot és azt láttuk, sehol a világon nem nyilvánosak az atomerőművek építésével kapcsolatos fővállalkozói szerződések. Egyetlenegy sincs, amely hozzáférhető lenne. A kormánynak az a törekvése, hogy a lehető legtöbb információt nyilvánosságra hozza, de akkor, amikor az lehetséges.”

Stumpf András interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr657236831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robinzon Kurzor 2015.03.03. 13:25:45

Ez mekkora süketelés, hihetetlen.

Sir Galád 2015.03.03. 14:31:22

Ne hívjuk már lopásnak, az olyan csúnya szó. Egyszerűen csak "mindenki jól jár". :)

Bell & Sebastian 2015.03.03. 15:07:56

Ki hol találja meg a számítását?

A pénzgyártók nyilván a hitelkonstrukcióban, a politikusok a know-howban, ami elmehet a nullától egészen a végtelenig, ha az adott építmény hibátlanul beárazható, a honi atomlobbi (így Paksi Hapsi is) ami referenciával üzletel, alapból csak rajtuk keresztül kap belépőkártyát az a magyar cég, amelyik fel is veszi a dolgozóit.

Ha az oroszok is magyar szakemberekkel akarnak operálni, attól tovább bonyolódik a helyzet, újabb lehetőség adódik a dézsmaszedésre.

Keveslem a harminc évet. Fejenként meg sok.

F. A. Hayek 2015.03.03. 17:02:10

@Robinzon Kurzor: "Ez mekkora süketelés, hihetetlen. "

Pedig most leleplezhette volna a Patást?

Robinzon Kurzor 2015.03.03. 19:09:56

@F. A. Hayek:

A Patás szerint:

"nem lehet az oroszokkal olyan megállapodást kötni, vagy olyan szerződést aláírni, amelyet tíz évre titkosítanak”.
[...]
hogy mi ne tudjuk meg pontosan, honnan, kik, mik és hogyan befolyásolják az életünket, pontosan milyen gazdasági számítások alapján várhatjuk Magyarország felemelkedését, vagy éppen meggyengülését. Ez nem a kormány biznisze!"

index.hu/mindekozben/poszt/2015/03/03/orban_szerint_megpuccsoltak_a_magyar_nepet_akik_titkositjak_a_paksi_bizniszt/

F. A. Hayek 2015.03.03. 20:40:46

@Robinzon Kurzor: Na, akkor meg ezt kellett volna a Patás orra alá dörgölnie. Kit érdekel a véleménye a beruházási szerződésekről! Ki törődik most azzal, hogy sehol a világon nem nyilvánosak az atomerőművek építésével kapcsolatos fővállalkozói szerződések! Kiírta magát a független értelmiségiek közül.

Robinzon Kurzor 2015.03.03. 21:10:16

@F. A. Hayek:

Ha sokat ismételgeted, az segít neked abban, hogy elhidd?

Bell & Sebastian 2015.03.05. 00:52:52

Az első nyerő egy biztonságtechnikában jártas, cseh bejegyzésű cég, . Szóval, vejkó máris befutott. Innen már szabad a vásár, Ein Sau hat satt, ahogy a művelt, atomenergikus paraszt tartja.

édes élet 2016.02.18. 11:26:33

@Sir Galád: Mindent annak kell hívni ,ami....
süti beállítások módosítása