Széky: Középosztályunk nem polgárként, hanem az állam birtokosaként tekint magára
2015. február 09. írta: Redakció

Széky: Középosztályunk nem polgárként, hanem az állam birtokosaként tekint magára

szeky_janos.jpg

Tavaly tavasszal hosszú cikksorozatban elemezte a magyar demokrácia jelenlegi helyzetének történelmi okait Széky János, az ÉS rovatvezetője. A Bárányvakság című sorozat idén könyvben is megjelenik a Kalligram gondozásában. Széky szerint még mindig áltémákról vitázik a magyar politika, az antiszemitizmus témáját pedig tudatosan dobták be a köztudatba. Interjú.

„Van a magyar politikai közösségnek két nagy politikai tapasztalata a huszadik századból: az egyik Trianon, a másik a Kádár alatti nagyarányú életszínvonal-emelkedés. Az utóbbitól – a piacgazdaság nélküli életszínvonal-emelés bűvöletétől – végül is egyik párt sem tudott szabadulni. Az igazi választóvonal az, hogy ki hogyan áll a nemzeti kérdéshez, ezt pedig mostanra teljes mértékben meghatározza, hogy körülményesen fogalmazzak, a Trianon-traumára való fókuszáltság. Egyszerűen fogalmazva: az MSZP csak szociális demagógiával tudott operálni, a Fidesz pedig nacionalista és szociális demagógiával is, tehát ő volt az esélyesebb. A gazdaság- és társadalompolitikában konszenzus volt: az a jó kormány, amelyik piaci teljesítménytől függetlenül tudja emelni az életszínvonalat. A nacionalizmus szublimált volt egészen a 2004-es népszavazásig, azaz nem közvetlenül Trianonról szólt, és szerintem még a népszavazásnak is az volt a politikai tanulsága, hogy csak nemzeti kérdésekkel nem lehet nyerni. Abban az ügyben a Fidesz teljesen tehetetlen volt az MSZP szociális demagógiájával szemben, és Orbán le is szűrte a tanulságot, hogy egyesíteni kell a kétféle demagógiát. A polarizálódást segítette az is, hogy mindvégig proxy-témákról folyt a politikai vita. Nem arról, hogy hogyan lehetne a gazdaságot egészségesebbé tenni, kihasználni a lépéselőnyt, amit Magyarország 1989-ben élvezett, hanem valami helyett beszéltek különféle ideológiai és történelmi témákról, csinált és valóságos sérelmekről. Normális esetben minden kormánynak az lenne a célja, hogy az ország gazdaságát és külkapcsolatait rendben tartsa. Ezekhez képest minden ideológiai kérdés mellékes. Amilyen például a náciveszély vagy a kommunista fenyegetés. Ha egy országban igazi, veszélyes nácik vagy a demokráciára veszélyes szélsőbalosok vannak, az rendőri és titkosszolgálati téma kell, hogy legyen, nem pedig pártviták tárgya.

Szerintem például '89-90-ben az állami bürokráciával szövetséges gazdasági vezetők, a titkosszolgálatok és a nacionalista propaganda-szakemberek »vasháromszöge« tudatosan dobta be a marakodás tárgyául, taktikai meggondolásból az antiszemitizmus kérdését. Aljasság volt. Emberek félelmét, sebzettségét nagyon könnyű kihasználni. Hogy ki volt ebben a játszmában tudatos gazember, és ki balek, azt utólag körülményes kideríteni. De attól kezdve a baloldal és a liberálisok erre voltak érzékenyek. Ez természetesen nagyon fontos téma, de hát semmilyen demokratikus országban nem a legfontosabb. Nálunk a mai napig mégis központi téma a politikai beszédben. Például 2010 előtt, miközben a liberális képviseleti demokrácia az összeomlás felé tartott, miért indultak egymás után a kormánypárti kampányok? Azért, hogy a Fidesz határolódjon el a szélsőségektől. Körülbelül hatszor mondták el, hogy »most aztán átlépték a Rubicont«. Folyton megálljt kiáltottak a nácizmusnak meg az »ordas eszméknek«, és közben szép csendben felnövekedett a Jobbik mint valóban tabusértő párt.”

Pintér Bence interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr647154563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

I_Isti 2015.02.09. 11:59:49

"A megoldatlan problémák ugyanazok"

Igen, de nem 25 éve, hanem 125 éve: ami miatt a xix század végén, a xx. század elején "kivándorolt Amerikába másfél millió emberünk", ugyan amiatt vándorolt ki Londonba 600ezer magyar a xxi század elején.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.02.09. 14:45:40

Megint egy középosztály-gyűlölő liberális. Még ha nem is egészen liberálisnak nevezi magát, attól még az. A magyar középosztály egy része valóban azért kapaszkodik az államba, mert nem bízik a kapitalizmusban - csakhogy a kapitalizmusnak abban a verziójában, ami Magyarországon 1990 óta kialakult, nem is lehet megbízni. Persze van, aki elboldogul benne kkv-ként. De a létező magyar kapitalizmus egy szar, szerintem még a kapitalizmus barátainak mércéjével is.

Ezt is tekintetbe kellene venni, a tág értelemben vett középosztály baszogatását pedig abba kellene hagyni, különben még jobban dühbe jövünk. :)

kiir 2015.02.09. 17:11:34

@Holger Hartland:
Hát, Széky tényleg nem abban az értelemben liberális, mint ahogy azt az illibek értik.

A "középosztály-gyűlölet" pedig nem önmagáért való, olvasd el inkább a linkelt sorozatot, eléggé alá van az támasztva. Mondjuk magad is megérted, ha végiggondolod, mondjuk, az ún. perverz újraelosztást. Ha a "szabad iskolaválasztás" és a "szabad betegutak" elve párosul az oktatás és az egészségügy perifériáinak lerohasztásával, az vajon hova vezet szerinted?

Szóval Széky szerint a magyar középosztály főleg azért ragaszkodik az államhoz, mert mások rovására nyerhet anyagi hasznot tőle. Igen, még a kaposvári tanító néni is.

Bell & Sebastian 2015.02.09. 17:20:44

Ez az interjű hemzseg a tévedésektől (hazugságoktól), a mítoszgyártás része. Csak kettőt emelnék ki.

A választási rendszerünk német átvétel, mint megannyi más is, szerte a hazában.

Itt a Jobbik tud egyedül jobboldali ideológiára húzott, tisztán jobboldali gazdaságpolitikát felmutatni, egyelőre papíron. Hogy a többit ebben mi gátolta idáig, az csak sejthető.

De meg lehet tippelni abból, hogy az adósságelengedés bár szóba került, voltak is hívei, nem lett belőle semmi, tűzzel-vassal kiirtották a szolgálatok még a gondolatát is, pár embert felettébb gyanús körülmények közt vissza küldve teremtőjéhez.

Nagyjából itt került elő a sémita kártya.

Természetesen a vértelenül békés rendszerváltás is egy mítosz, kiugrott rendőrök szerein: a kezdeti, zavaros időszak ezerszámra szedte az áldozatait, mire a különböző maffiák felosztották a vadászterületet egymás közt. Összefonódásuk a politikával pedig teljesen nyilvánvaló.

A múlt kibeszélése nem őgy kezdődik, hogy egyre újabb hazugságokkal takarjuk el a régit!

A felkészülésre legalább három évük volt a feleknek, mert súgtak nekik jobbról és balról is.

25 év után még nem akadt egyetlen, tökös legény sem, aki fel merte volna rúgni a nemlétező, Rózsadombi Paktumot.

Pár szavazáson már megfordultam életemben, de arra nem emlékszem, hogy például Berchtelsmann Ödönkére lehetett valaha is ikszelni.

Pedig Ödönke fontos gyerek lehet, ha neki paríroz minden dakota főnök, mintha csak ő lenne a nagy Wakan Tanka.

Ödönkének békát, nem belepofázást. Bár megkockáztatom, ezúttal jó helyre ment a sámfa.

El kellene már egyszer s mindenkorra felejteni ezt a pártbohóckodást, ha se értelme, se megmagyarázni nem lehet vele semmit.

Mondj egy másik mesét, mesélő, mert ez mán nagyon uncsi!

Bell & Sebastian 2015.02.09. 17:24:35

visszaküldve, szerint, úgy

Tehéntőgy 2015.02.09. 17:35:39

@Holger Hartland: Azért inkább olvasd el az egész cikksorozatát, fent van a paraméteren (26 cikk, de olvasmányos). Meg van a véleménye az ún. 1990 utáni piacgazdaságról is, meg sok egyébről.
www.parameter.sk/kategoria/cimkek/baranyvaksag?page=1

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.02.09. 17:52:03

@kiir: @Tehéntőgy: Amikor az elmúlthuszonötév magyar balliberális elitjének egyik, ha nem is épp oszlopos tagja fentről árulózza le a magyar középosztályt, akkor azért gondolok néhány simicskásat, mielőtt elmegyek szánkózni. Elég finom voltam? Nem zavar, hogy az úr konzlibnek festi magát, ő bizony az itteni viszonyaink szerint ballib, akár tetszik ez neki vagy bárkinek, akár nem - az ember nem szabadon választja meg az identitását, ő sem.

A munkásságát nem kell bemutatnotok, ismerem a saját nevén és az írói álnevén publikáltat is. A sorozatot egyben még nem olvastam, csak egyes darabjait, meg a szerző sok egyéb írását, vagyis képben vagyok, hogy mit gondol a világról. Jelentős részével még egyet is értek, de a jellegzetesen balliberális középosztály-gyűlölettől kinyílik a zsebemben a bicska. Főleg amikor az elit középosztályozik.

Szabad iskolaválasztás? Kérdezzük csak meg a mi elitecskénket, hogy az ő gyerekei hová járnak, és nézzük meg, hogy közben kinek a micsodájával vernék a csalánt. A "perverz újraelosztás" maga egy perverz kifejezés abban az országban, ahol az egykulcsos adóig az átlagbér a felső kulcs szerint adózott. Ha ez így megy tovább, a középosztály rá fogja baszni az X-et a Jobbikra, és akkor mindenki megnézheti magát. (Ja, kivéve a ballib elitnek azt a részét, amelyik emigrál nyugatra és onnan kesereg és magyarozik majd.)

Helyes Írás 2015.02.09. 21:05:56

Széky János a magyarországi liberális politizálás újraértelmezésére tesz kísérletet.

Újdonság a gondolkozásában, hogy a Fidesz által létrehozott politikai intézményrendszert nem valamiféle új diktatúrának, hanem azonos lényegűnek látja a rendszerváltozás utánival és ettől eltérő rendszert javasol, valódi politikai ellensúlyokkal (középerős köztársasági elnök, kétkamarás parlament, erős önkormányzatiság) és arányosabb választási rendszerrel (listás választás). Ezzel a lényegét tekintve egyet lehet érteni, bár a megye, egy légüres térben mozgó hatalmi központ visszaerősítése hibás gondolat. Helyette a bibói „polisz”, sokkal életrevalóbb, az állampolgárokhoz közelebb álló és területfejlesztési funkcióval felruházható önkormányzati egység lehetne. Az oktatási intézményrendszer irányítását azonban semmiképp sem lenne szabad visszatelepíteni a területi önkormányzatokhoz, mert az már egyszer megbukott. Az oktatás valóban kulcskérdés a mentálisan leszakadt rétegek felzárkóztatásához, az iskola önkormányzati irányítás alatt azonban a társadalmi egyenlőtlenségeket konzerváló intézmény marad – ez alapvető szociológiai összefüggés.

Az is jelentős szellemi teljesítmény egy liberálistól, hogy túl akar lépni a két évtizedig mindent uraló náci/kommunista ideológiai vádaskodásokon, elismeri, hogy a Fidesz nem volt „tabusértő” párt, és elfogadja a „nemzeti” probléma jelentőségét. Ez az álláspont lehetővé tenné egy közös nemzeti politikai szellemi minimum kidolgozását, ám sajnos nem úgy tűnik, hogy azon az oldalon ez a beállítottság belátható időn belül többségi nézet lehet.

Azt azért muszáj megjegyezni, hogy a valóban „aljas” antiszemitázó kártyát nem a „gazdasági vezetők” és a „nacionalista propagandisták” tették a politikai manipuláció eszközévé, hanem a kommunista rendszert végsőkig kiszolgáló zsidó kötődésű kollaboránsok ennek a nemzeti oldallal szembeni alaptalan és irracionális félelemnek a felszításával teremtettek közös politikai alapot maguk és a demokratikus ellenzéket támogató zsidó kötődésű értelmiségiek között. Egész biztosan részt vettek az ellentét szításában a kádárista titkosszolgálatok is.

S még annyit ehhez, hogy Széky úr sem mai gyerek, s hitelesebb lett volna, ha akkor mondja, hogy ezek "áltémák", amikor az ereje teljében lévő és igenis másfél évtizedig totális médiafölényben lévő baloldal folyamatosan nácisággal vádolta a jobboldalt és hergelte a közvéleményt.

A kádárista titkosszolgálat politikai és gazdasági behatolását valóban nem ártott volna feltárni és megakadályozni, ma már azonban ennek messze nincs akkora jelentősége, mint amekkorát ennek Széky János tulajdonít. Nem tudni, mire alapozza, hogy műszaki hírszerzésből és technológia-csempészetből szerzett vagyonokkal szálltak be a kapitalizmusba a szervezethez kötődő személyek, de az bizonyos, hogy ezek nem a besúgók voltak, márpedig a politikai manipulációk két évtizedig a besúgás körül forogtak, s a politikai jobboldal azért utasította el ennek tüzetes feltárását, mert a besúgókat is, joggal, a rendszer áldozatainak tekintette.

Az elismerésre méltó gondolatok után lássuk a problémásakat. Széky János sem tud attól a liberális paradigmától szabadulni, hogy a gazdasági felzárkózás csak a korlátok nélküli piaci verseny és valamiféle államtól független, öngondoskodó, vállalkozói „középosztály” révén lehetséges. S ennek feltétele, hogy fel kell zárkóztatni a kulturálisan-mentálisan leszakadt rétegeket, amelyhez a „sok pénzt” a nem vállalkozói „középrétegek” áldozatvállalásával/megsarcolásával kell megteremteni. Mert a vállalkozások „őrült” adóterhelését feltétlenül csökkenteni kell, illetve „piaci esélyegyenlőség” kell, amely nem jelentheti azt, „hogy a saját érdeméből erősebbet gyengítik”. (Hogy mégis mi a fenét jelent akkor, azt jó lenne megtudni.) Értsd: a multi annyi hasznot vehet magához, amennyit nem szégyell, mert „önerőből erős”, a vállalkozók pedig annyi adót „optimalizálhatnak el”, amennyit nem szégyellnek, mert ők az autonóm középosztály. A többiek meg szívnak az újabb és újabb „megszorításoktól”, az állam a csőd szélén és mindenki el van adósodva. Mintha lett volna már ilyen kísérlet. A társadalom köszönte szépen és kétharmaddal megszavazta azokat, akik másféle felzárkózást ígértek. Állami szerepvállalással, mint ahogyan a legtöbb történeti gazdasági felzárkózás végbement a tőkehiányos térségekben. Felzárkózást, mindig csak történetileg meghatározott, adott élő és élni akaró társadalommal, korlátok ezrei között lehet véghezvinni. Amúgy modellszerűen soha.

A középosztály egy értéksemleges szociológiai fogalom. Beleértendő az alkalmazott szakmunkás, az egyéni vállalkozó, az állami hivatalnok, a nagyvállalati középvezető és menedzser, az egyéni vállalkozó, a könyvelő és a parasztgazda, de még a napszámosa is. Nincs értelme az olyan megfogalmazásoknak, hogy „áruló”, mert „nem polgárságként tekint magára, hanem mint az állam birtokosára”. Ez tartalmatlan ideológia. Butaság.

Bell & Sebastian 2015.02.09. 23:35:40

@Helyes Írás: Jókat kérdez. A középosztály valami olyasmi lehet, aminek közepes a szabadságfoka. Ha ezeket összeeresztjük egy óriással, nem kétséges a metélkedés kimenetele. Valahogyan megint az érinthetetlenek kasztjánál kötünk ki, vagyis az igazságszolgáltatásnál.

Ha ugyanazért a közlekedési szabálysértésért Józsi bácsi ugyanannyit fizet, mint a köcsög béjemvés, a béjemvés mindhalálig köcsög marad, Józsi bácsi pedig káromkodva bár, de betart minden fasságot.

Ezért nem is a középosztályt kellene pellengérre állítani, ez a megmondás.

gyalog.galopp 2015.02.10. 09:36:41

Azt sehogy sem sikerült megfejtenem, hogy a középosztály, egyáltalán bármilyen osztály, hogyan emelhető ki ebből a belpolitikai, gazdasági katyvaszból.
Nem más ez, mint gyenge szerecsenmosdatási kísérlet.

Tehetetlen Dodó 2015.02.10. 09:47:35

Egy szadesz-árva sirámai.

Helyes Írás 2015.02.10. 14:38:14

@I_Isti:

Nem 600 ezer, hanem kb. 300-350 ezer, amelynek közel kétharmada német nyelvterületen dolgozik, s Ausztriából a nagy többség legalább hetente hazajár. Még mindig tőlünk a legkisebb a "kivándorlás" ebből a régióból. Ezek a kutatási eredmények.

kiir 2015.02.10. 20:47:41

@Holger Hartland:
"Elég finom voltam?"
Kellően kifejezted az érzelmeidet, ez átjött, ha erre gondolsz. Én kíváncsi lennék a gondolataidra is.

Tiszteletreméltóan határozott véleményt formálsz ahhoz képest, hogy nem olvastad, amiről beszélsz. Mintha kijelentenéd, hogy ugyan nem ismered csak a Hamletet, de A két veronai nemes világa neked túl komor.

Ennek megfelelően nem is nagyon sikerült érdemben reagálni Székyre. Például észrevetted, hogy a középosztályos kitételt csupáncsak a Mandiner szerkesztője tette kiemeltté? Eredetileg a gondolatmenet egyik helyén egy négypontos felsorolás negyedik állítása volt. Ez még az interjúból is kiderül.

Egyébként logikailag sem konzekvens, amit írtál. Az elit (ha már ezt a fogalmat kell itt használni) javára történő perverz újraelosztás ugyanis egyáltalán nem zárja ki azt, hogy a középosztály javára is történjen ilyen. Ha néztél már ki a vonatablakból városhatáron kívül, kell értsed, mire gondolok. Ha próbáltál gyereket beiskolázni vagy rendőrt hívni egy 5000 fő alatti létszámú településen, világos a különbség a középosztály és az alsóbb rétegek lehetőségei között. Szóval egyszerre igaz az, hogy van Magyarországon egy államon hízó elit, és hogy a vidéket teljesen magára hagyta az állam.

I_Isti 2015.02.11. 09:35:00

@kiir: Nálunk például a KLIK verte szét az iskolát - amiben addig is voltak problémák, de most már minden szülő menekíti ki a gyerekét.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.02.11. 10:01:57

@kiir: Politikai állásfoglalás volt, nem érzelemnyilvánítás. ;P Akik a középosztályt baszogatják, azoknak a középosztály basszon oda egy nagyot viszonzásul, ez volt az üzenet. :) Mint írtam, ismerem Széky munkásságát és nézeteit (nem tudom, mennyire nyílt titok, hogy hol és milyen néven ír még sokat a sajátján kívül), ezért véleményem is lehet róla, ahogy Shakespeare-ről is lehet véleményed már azután is, hogy a műveinek csak egy reprezentatív felét elolvastad, és nem az összeset. Abszolúte érdemben reagáltam rá, csak tömören és odacsapva, egy alaposabbhoz már poszt kellene, és nem komment.

kiir 2015.02.11. 19:17:59

@Holger Hartland:
"Akik a középosztályt baszogatják, azoknak a középosztály basszon oda egy nagyot viszonzásul, ez volt az üzenet. :)"
Kb. ez lenne Széky üzenete is - csakhogy a magyar középosztály fölfele (az elitnek) fülét-farkát behúzza, lefele meg tapos. Neked ezt a lefele irányt kéne megpróbálnod cáfolni, amikor Székyre érdemben reagálsz, mert ő erről beszélt. (Amúgy természetesen megértelek, asszem a "szar középosztályt" szapulni kb. ugyanolyan terméketlen, mint a "szar politikusokat" vagy a "szar elitet" szapulni: végülis mindet a magyar társadalom termeli ki magából. Viszont a középosztály-kérdés mellett vannak más fontos gondolatfutamok is Székynél, számomra pont azok érdekesebbek.)

"Politikai állásfoglalás volt, nem érzelemnyilvánítás. ;P"
Jaja, Magyarországon a politika annyira érzelmi kérdés, hogy az már blokkolja a valóságérzékelést - egyébként ez is Széky egyik üzenete.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.02.12. 14:19:25

@kiir: Széky üzenete leginkább az, hogy a középosztály bűnös, fizessen. A szokásos ballib duma. Ismerjük már őket, náluk a vége mindig az, hogy a középosztály szívja meg, akárhogy fogalmaznak is.

A magyar középosztály leginkább túlél. Szervezetlen és gyenge, most ennyit tud. Fölfelé csak a szavazatával tud hatni, meg is tette 2010-ben, kompromisszumot kötött 2014-ben és vigyázat, büntetet 2018-ban, és az fájni fog. (Ne értsük egymást félre: nekem is. Pedig a középosztályba sorolom magam.) A középosztály új pártja ugyanis a Jobbik. Tragikus.

A középosztály lefelé "tapos"? Szerintem csak igyekszik visszavenni valamit abból, amit elszednek tőle és szétszórnak az inaktívak között. Az ún. "perverz újraelosztás" csak az idézőjelek nélküli, valóban perverz újraelosztás kiigazítása.

kiir 2015.02.12. 17:29:00

@Holger Hartland:
Mégis inkább azt javaslom: olvasd el. Addig nincs miről beszélni. (Ha már elolvastad, és ezt értetted belőle, akkor meg pláne nincs miről beszélni.)

Egyet segítek. Székynél a középosztály annyiban bűnös, hogy többet akar és tud kivenni a közösből, mint amennyit beletett. Holott neki kéne lennie a "társadalom gerincének", vagy a "nemzetfenntartó erőnek", vagy ahogy hívni szoktad sörözés közben. A "bűnhődés" annyit tesz, hogy ez hosszú távon nem lehetséges, a rendszer vissza fog szabályozni. A rendszerváltás körüli években visszaszabályozott, a devizahitelek kapcsán visszaszabályozott, és hát vannak durvább megoldások is, például a Jobbik. A probléma megoldása pedig az értelmes termelőmunka (félreértések elkerülése végett: a kapitalizmus). Ha az értelmes termelőmunkát te szívásnak látod, az árulkodik az emberképedről.

Eleve ideologikus ez a szembeállítás: középosztály vs inaktívak. Az egyik fogalom a társadalmi helyzetre, a másik a KSH szerinti munkaerőpiaci aktivitásra utal - miért is lennének ellentétesek egymással? De ha már így gondolod: vajon a "taposás" helyett nem inkább aktívvá kéne tenni őket?

Mindegy, köszi a beszélgetést, ez a topic már kihalt.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2015.02.12. 20:44:28

@kiir: Nem értetted, amit írtam. Élőben elmagyaráznám, de itt kommentelés van, és úgy tűnik, ez a műfaj tényleg értelmetlen:
cink.hu/a-kommenteles-a-leghiabavalobb-dolog-a-vilagon-hammer-1685396115
Posztot írni meg kinek van ideje. Lehet, hogy élőben egyszer még úgyis összefutunk (nem tudva, hogy itt már találkoztunk), és akkor majd megbeszéljük tiszta lappal.
süti beállítások módosítása