A Jobbik szintet lép – 3+1 erős bekezdés Vona Gábor évértékelőjéből
2015. február 04. írta: TuRuL_2k2

A Jobbik szintet lép – 3+1 erős bekezdés Vona Gábor évértékelőjéből

vona_gabor_evertekelo_alairasgyujtes_4_kerdes.png

Vona Gábor hétvégi évértékelője váratlanul erősre sikeredett, Török Gábor szerint egyenesen a legfontosabb beszédét mondta el a Jobbik elnöke. A Vona-beszédnek nem csak saját pályája szempontjából, de a belpolitikai piac-újrafelosztásban is jelentősége van: az egykori MSZP-SZDSZ utódpártjai továbbra is csak kóvályognak a pályán, de még így is jóval meggyőzőbb teljesítményt nyújtanak, mint a parlamenten kívüli, tüntetést tüntetés után szervező újellenzék. Pedig ha valamikor, akkor most igazán kínálkozik elfoglalható tér, a kormányoldal a nagy győzelmi szériát követően hónapok óta nem nagyon találja az utat és a hangot, amit a választók vissza is igazolnak egyből.

Egy ilyen, nemzetközileg és belpolitikailag is billegő helyzetben különösen sokat számít, kinek van elképzelése mindarról, ami ma folyik körülöttünk, és ami holnap vár ránk. Márpedig Vona összeszedett és átfogó magyarázatot adott arra, mit gondol a Jobbik a világ, és benne Magyarország dolgairól, és hogy milyen stratégia mentén képzeli el a jövőt. Ezt akkor sem szabad elvitatni, ha a helyzetértékeléssel több ponton nem értek egyet, illetve sok esetben azokból egészen eltérő következtetésekre jutok. Látni kell, hogy a Jobbik ezzel pillanatnyilag előrébb tart, mint a magyar politika bármelyik szereplője – a kormányt is beleértve. A Fidesznél ugyanis a tavalyi választási sikerek óta nincs igazi sztori, nincs igazi jövőkép, nincs igazi – legalább a politika iránt érdeklődők számára érthető – irány. És a Jobbikon kívüli, parlamenti és nem parlamenti ellenzék? Ugyan.

Itt van tehát 3+1 olyan rész, amit erősnek találtam a hétvégi beszédben – némi kommentárral ellátva:

1. „A közvélemény többsége azt gondolja, hogy ezt a változást az utcai demonstrációk okozták. Az én véleményem szerint azonban ezek a tüntetések inkább következményei a Fidesz válságának, vagyis az összefüggés pont fordított: nem a tüntetések miatt került lejtőre a kormánypárt, hanem a kormánypárt megroppanása szülte a tüntetéseket. Egyúttal látni kell, hogy ezek a demonstrációk mára kiüresedtek, képtelenek voltak reális víziót és hiteles vezetőket felmutatni. Szervezői a téli hidegben előmerészkedtek kedvenc romkocsmáik komfortzónájából, és olyan lelkesen szónokoltak, mintha valami amerikai tehetségkutató versenyen vennének részt – és ha belegondolunk, lényegében erről is volt szó.”

Az önkormányzati választásokat követő tüntetések és a kormánypárt iránti bizalom – és ami szintén tényező, a kormánypárti önbizalom – megingása egymást gerjesztő jelenségek, ahol nem egyértelmű, melyik volt előbb. A lefelé tartó spirál viszont egyértelmű volt 2014 utolsó hónapjaiban, s nem tudni, elérte-e már a mélypontját. Ami a tüntetések lendületét illeti, a szombati évértékelőt követő, vasárnapi és hétfői demonstrációk nem cáfoltak rá a Jobbik elnökére. Ezzel még nincs ugyan vége az utcai elégedetlenségnek, de abban Vonának kétségkívül igaza van, hogy se erős víziót, se új vezetőket nem hoztak a tiltakozások.

2. „Az országnak nem csak a Fidesz rendszer a problémája, hanem az egész elmúlt 25 év, fideszestől, mszp-stől, hideg polgárháborústól. Nem csak a Fideszt kell leváltani, hanem az egész elmúlt 25 évet, ugyanis nem a Fidesz bukott meg, hanem az egész rendszer. A mostani kétharmados kormány 2010-ben nem megszüntetett egy korábbi jól működő rendszert, ahogy azt a baloldal igyekszik beállítani, hanem megkoronázott egy eleve hazug és rosszul funkcionáló berendezkedést. Orbán Viktor nem a Gyurcsány-rendszer megszüntetője, hanem annak logikus következménye. Ő nem egy új rendszer első, hanem egy lényegében megbukott rendszer utolsó miniszterelnöke.”

A kudarcos 25 évről szóló értelmezés nem áll messze a közhangulattól, s ez komoly veszélyt jelent e két és fél évtized politikai elitje számára, s lehetőséget azoknak, akiket nem terhel kormányzati felelősség. Amit Vona mond, az lényegében ugyanaz, mint amit két hónapja írtam„ma a kormányt az a veszély fenyegeti, hogy maga is az elmúlthuszonötév részévé válik a t. választópolgárok kis magánskatulyáiban. Nem befejezi a rendszerváltást, hanem betetőzi annak kudarcát.”

Az anti-establishment erők közül pedig – ahogy a hétvégi produkció is igazolja – messze a Jobbik van a legjobb szervezeti és szellemi kondícióban. A parlamenten belüli (LMP) és kívüli egyéb rendszerkritikus erőkről sokkal nehezebb megmondani, hogy pontosan micsodák, szervezettségük pedig nagyon-nagyon halovány a Jobbikéhoz mérve – és akkor a Fideszt még fel sem rajzoltuk a grafikonra.

3. „Elég volt a folyamatos hideg polgárháborúból, a jakobinus leszámolásokból, az értelmetlen marakodásból, amely az elmúlt 25 évben folyt. A Fideszt és az MSZP-t nem az ország problémái, hanem egymás legyőzése érdekli. Csak azért nem mondható rájuk, hogy haragtartóak lennének, mert azonnal bosszút állnak egymáson. Ezért – és amit most mondok, kérem, minél több emberhez juttassák el – ha a Jobbik kormányra kerül, soha többé senkinek nem kell félnie azért, mert valamelyik másik párt szimpatizánsa. Véget vetünk annak, hogy tönkretesznek családokat, kirúgnak embereket, csak azért, mert máshova szavaz. És csak ezért. Nyugalomra, megértésre és békére van szükség.”

A beszédnek talán ez a legnagyobb és legváratlanabb újdonsága. Ki gondolta volna, hogy a Jobbik bejelentkezik a néhai MDF nyugodt erő plecsnijéért? 2008-ban Vona még az Iráni Forradalmi Gárdát grasszáltatta volna Budapest utcáin, vagy éppen az RTL Klub és a TV2 székházainak lerombolását ígérte. Másként gondolja ezt ma a Jobbik elnöke, mint hat éve? Vagy csak pragmatikus okokból ígér nyugalmat és békét? Az embernek mindenesetre eszébe jut az egyik Belga-klasszikus, a Ló rider félmondata: „felvesszük ezt a szeretetvallást, aki nem akarja, azt meg felnégyeljük.”

Az is igaz, hogy a 2014-es kampányban már megvoltak a jelei egy ilyen fordulatnak. Amikor tavaly Vona interjút adott a Mandinernek, arról beszélt, hogy a radikalizmus mérséklése a párt stratégiájának része: „Bármennyire közel is került a választáshoz a stílusbeli radikalizmusunk lenyesése, vagy mérséklése, ezt nem a választási kampányig tartónak tekintem, hanem hosszútávú stratégiai célnak. És ezt akkor is vállalni fogom, ha esetleg a választási eredményünk emiatt gyengébb lenne – amit nem hiszek, szerintem erősebb lesz –, de a gyengébbet is vállalom.”

Ha bizonyos választói rétegeket sikerül meggyőznie a Jobbiknak, hogy nem félelmet, hanem nyugalmat és biztonságot várhatnak tőle, az fontos lépés lehet a párt számára abban, hogy egy napon ők lehessenek Orbán kihívói.

3+1. „Éppen a dolgok előmozdítása végett, hogy az álló tóba valaki végre követ dobjon, és meginduljon valami, úgy döntöttünk, februártól a Jobbik országos aláírásgyűjtésbe kezd négy kérdést illetően. Az első arról szól, hogy a 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjba vonulás lehetőségét a férfiakra is kiterjesszük. A másik, hogy egy bizonyos sávszélességig ingyenessé tegyük az internetet. A harmadik a bevándorlás rémisztő tendenciája elleni fellépést helyezné kilátásba, a negyedik pedig Magyarországnak semlegességet követelne egy esetleges NATO-Oroszország konfliktusban.”

A plusz egyedik pont tulajdonképpen a Vona által meghirdetett akcióterv, azaz a nagy vízió rövidtávú cselekvésre váltása. Ez messze nem olyan erős, mint a beszéd összessége, sőt: egyes részeiben kifejezetten ellentmond annak. Ott van mindjárt az első követelés, hogy 40 év munkaviszony után ne csak a nők, de a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak. Ez talán népszerű lehet az érintett korosztályban, de erős ellenérzéseket válthat ki a Jobbik bázisát adó fiatalok körében, ráadásul tovább nehezíti a magyar nyugdíjrendszer amúgy sem rózsás helyzetét. Épp elég baj volt, hogy a Fidesz bevezette ezt a lehetőséget a nők számára, nők tízezrei számára előrébb hozva a nyugdíjba vonulást. A várható élettartam jelentős különbsége miatt különösen igazságtalan ez a lépés a férfiak számára, hiszen a nők enélkül is átlagosan jóval több időt töltenek nyugdíjban, egyszerűen azért, mert tovább élnek, de erre nem az a jó megoldás, hogy akkor a férfiak számára is lehetővé tesszük – inkább a nőknél kéne szintén eltörölni, ha komolyan gondoljuk azt, hogy nem szabad felélni a jövőt egy kicsit jobb jelen érdekében.

A nehezen hihető ingyenes internetnek akkor lenne igazán húzása, ha még mindig kitartana a kormány az internetadó mellett, így azonban jóval kisebb potenciált látok benne. A miniszterelnök által is napirenden tartott bevándorláskérdés a Jobbik keménymagjának, illetve a munkanélkülieknek és a szakmunkásoknak – akiknek egyes mérések szerint már a Jobbik az első számú választása – lehet fontos, béke és nyugalom ide vagy oda, Vonáéknak itt alighanem jócskán rá kell licitálnia a fideszes bevándorláskorlátozó ígéretekre. Ami a NATO-val kapcsolatos követelést illeti, csak remélni lehet, hogy az orosz reláció nem durvul el addig, ahol egy efféle semlegesség egyáltalán értelmezhetővé válhat. Ilyen katasztrófaszcenárió lehetne például a balti államok elleni orosz agresszió, de ebben az esetben teljesen egyértelmű, hogy a szövetségeseink oldalán a helyünk – az év második felében amúgy is a mi Gripenjeink adják a Baltikum légtérvédelmét (más NATO-országokkal együtt), amire nem lehetünk elég büszkék.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr227130601

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Jobbik szintet lép – 3+1 erős bekezdés Vona Gábor évértékelőjéből 2015.02.04. 07:13:01

Ha bizonyos választói rétegeket sikerül meggyőznie a Jobbiknak, hogy nem félelmet, hanem nyugalmat és biztonságot várhatnak tőle, az fontos lépés lehet a párt számára abban, hogy egy napon ők lehessenek Orbán kihívói.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.02.04. 08:08:11

--- Vona olvassa a bbjnick.blog.hu-t, ez nem új hír:-) Amiről most itt beszél, már 2010-2012-ben megírtam. Vissza lehet keresni; például:

...Orbán (a) 2009. őszi kötcsei beszéd(é)ben magyar észjárásról, centrális politikai erőtérről, az értékviták mellőzéséről és szerény értelmiségről beszélt. Már akkor nyilvánvaló volt, hogy ezzel a programmal egy fenomenológiai feketelyukat hív létre. Az elmúlt időszak ezt (az aggályt) teljes mértékben igazolta. A kormányzást ugyan senki és semmi nem gátolja --- mivel a kormányzati lépések nemcsak hogy nem vitathatok, de nem is értelmezhetők (ahol nincs értékrend [lásd: a Nemzeti Együttműködés Rendszere, mint doktriner demokratizmus], ott, ugyan, mi alapján volna megítélhető egy-egy lépés tartalma, célja és minősége, helyessége-helytelensége?) ---, de senki és semmi nem is alapozza meg, nem is támogatja és nem is igazolja. Lassan és biztosan mindent elnyel a fenomenológiai feketelyuk, beleértve magát a kormányzást is...

...Ha ott ülnék Szoboszlón (s efféle gondolatok tolulnának fel bennem) nagyon nyomorultul érezném magam és az első adódó alkalommal lelécelnék arról a frakcióülésről. Sétálnék a hűvös szoboszlói éjszakában, cigarettáznék és az a képtelen meglátásom támadna, hogy „a rendszerváltás rendszerét” nem buktatta meg „a mi fülkeforradalmuk” („mi” alatt a Fidesz-KDNP-frakciószövetség tagságát értem, mert (hiszen) most képzeletben úgy sétálok a hűvös szoboszlói éjszakában, mint a frakcióülés egyik résztvevője), hanem, ha lehet, most jár csak igazán csúcsra. Igaz, hogy kidobtuk „a rendszerváltás rendszerének” léghajójából a – doktriner – liberalizmust, mely mint hatalomtechnikai eszköz végletesen elhasználódott, s csak felesleges ballasztként – holtsúlyként – terhelte a rendszert, de ezzel nemhogy megszabadultunk – volna – a rendszer doktriner demokratizmusától is, hanem éppen hogy felszabadítottuk, megerősítettük azt. „Ezek után nincs az az Isten, ami megállíthatna minket!” – hasítana belém. – „Népet ennél/annál jobban nem lehet kiszolgáltatni »demokratikus politikai elitjének«, mint ahogyan Miniszterelnökünk Kötcsén installálta számunkra a hatalmat!”...

--- És: @TuRuL_2k2! Mikor jöttök rá, hogy az a beteges, dekadens öregellenesség, amit oly következetesen képviseltek, az nem csak visszataszító, de ostobaság is?! Egy hatvan feletti férfi vagy nő, a szakmák legtöbbjében, már nem teljes értékű munkaerő. Ha részmunkaidőben alkalmazzuk, azokra a spec. feladatokra, amelyek nagy tapasztalatot, de kisebb munkabírást igényelnek vagy elküldjük nyugdíjba, azzal nemcsak az ő helyzetén javítunk, de ugyanakkor terepet biztosítunk a fiataloknak is, hogy produktívan kezdhessék fiatal felnőtt életüket. A nyugdíjrendszer nem tartható fenn úgy, hogy egyre jobban kitoljuk a nyugdíjkorhatárt, mert akkor a fiatal munkanélküliek oldalán jelentkezik a probléma. Szóval, ezzel a nyuggerozással jó volna már leállni! Szerintem.

Virág et. 2015.02.04. 08:14:17

Ez egy fékezett habzású ellenzéki Orbán-beszéd volt, kicsit kevesebb Európával és több szocialista sallanggal.

Vona ilyen beszédekkel nem tud tömegében elhozni választókat a bizonytalanoktól. Az emberek ennyire azért nem hülyék, pláne azok nem, akik már kiábrándultak legalább egyszer egy szépbeszédű politikusból - és ezek adják a kiábrándultak, nem szavazók népes táborát.

1. Akár Orbán is mondhatta volna. Lényegében mondta is. Ellenzékből ellenzéket kritizálni az nem a kormányzáshoz vezető út első lépése.

2. Elmúlt25év. Eh.

3. Ez pozitív. Nehezen hihető a beidézett példák miatt, de pozitív.

3+1. Nyugdíj + ingyen internet: populizmus. Három forint nincs az országba, erre miből lenne pénz? Bevándorlás: gumicsont. Semlegesség: ezzel picit elkéstünk, amikor NATO tagok lettünk. Egyébként nem lesz NATO-orosz konfliktus, az ukránnál százszor forróbb helyzeteket is jól kezelt a két nagyhatalom majd' 50 évig, abból se lett világháború. Ebből se lesz. Ha meg mégis, akkor elhelyezkedésünk okán úgysem lehetünk semlegesek.A kérdés csak, hogy az oroszok vagy a NATO száll meg minket elsőnek és én itt inkább az oroszokra tippelnék, közelebb is vannak, mint Amerika.

severus 2015.02.04. 08:21:26

Remélem győznek a következő választáson, meg kellene adni nekik az esélyt, mivel ők még nem voltak kormányon, kíváncsi lennék, hogy mit tudnának kezdeni a helyzettel.

Nem tudom a nép miért fél az ismeretlentől, tán jobb sorra cserélgetni a leszerepelt fideszt meg mszpt?

Ha nem tetszik a kormány akkor el kell kergetni, de mint kiderült erre is képtelen a társadalom.

Ha a Jobbik kormányra kerülne, és nem élne a lehetőséggel, akkor tényleg azt mondom, hogy az ország menthetetlen.

I_Isti 2015.02.04. 08:23:12

Ócska megélhetési náci, putyin kutyája.

Tündér_Lala 2015.02.04. 08:24:33

Ez egy dolog. De mit kezdene a gazdasággal ?
Merthogy az országnak meg kell élni ! Nem csak az elitnek, hanem a kisembernek is, éspedig munkából, mert valójában ez jelenti az ország fenntartható megélhetését (állam, ellátórendszerek).

Ez mindennél fontosabb. Nem mondom, hogy minden intézkedéssel egyet tudok érteni, de a szekér kirángatása a kátyuból ezzel kellett hogy kezdődjön. Az erőszakosság jó része ennek a számlájára írható, hiszen az ellen(ség)zék, minden eszközzel gátolta (próbálta megvétózni) ezt a célt (is). Az nagyon szép gondolat, hogy ne legyen belső hideg polgárháború, de ahhoz elképzeléssel rendelkező, egyeztetni és nem csak minden gyakran nemtelen módon destruálni és támadni akaró ellenzékre is szükség van. Egyelőre szép rózsaszínű álomnak tűnik legalább a legfontosabb nemzetstratégiai célok érdekében egy irányba húzó politikai erők víziója.

Virág et. 2015.02.04. 08:38:57

@Tündér_Lala: "a szekér kirángatása a kátyuból ezzel kellett hogy kezdődjön. Az erőszakosság jó része ennek a számlájára írható"

Elég szelektív a memóriád, ha erre így emlékszel. A konfliktusok, az erőszakos politizálás, kormányzás 99%-a nem a gazdasági egyensúly érdekében, hanem a saját politikai erejük megszilárdítása érdekében történt. Néhány memóriafrissítő példa:

- 98%-os visszamenőleges adó (fillérek nemzetgazdasági szinten) apropóján kiherélték az AB-t (a mai napig nem dönthet olyan kérdésekben, mint amilyenekben a Bokros alatt döntött pont a Fidesz indítványára) - ezt a 98%-os adót, tehát az ürügyet később megsemmisítette egy bíróság és vissza is vonták, a 2 milliós plafont már az első napokban lényegében el is törölték a sajátjaikra,

- médiatörvény, ami felhígítva került végül elfogadásra, de nem így indult - mennyit csörtéztek emiatt, hol itt a gazdasági haszon? Soha nem volt ilyen drága a közmédia pl.,

- manyup államosítás - az egészet elverték pl. veszteséges MOL részvényre, gazdaságfejlesztésre egy forint nem ment belőle,

- választási rendszer átírása: 0 gazdasági cél,

- közigazgatási rendszer teljes átírása: nem 0 a gazdasági eredmény, hanem mínusz sok, mert soha ilyen drága nem volt a bürokrácia, hiába kisebb a parlament,

- ombudsmanok kiherélése: ez se lett olcsóbb, mert a független ombudsman helyett kormány alá rendelt sóhivatalt csináltak, csomó appartcsikkal meg sofőrös audival,

- OIT helyett OBH: megint 0 megtakarítás, csak a kormányzati befolyás nőtt,

- közmunkarendszer: szinte senki nem "tér vissza a munka világába" miatta, pont most jött ki a kimutatás, a kutatás eredménye. Lényegében ugyanúgy szórjuk a közpénzt, mint a segélyre, csak most mímelni kell hozzá a munkát is,

- trafikmutyi,

- kaszinómutyi,

- vasárnapi zárvatartás: ez konkrétan ártott is az ország gazdaságának,

- multiellenesség: ez megint csak nem használ.

Még sokáig lehetne sorolni, de erőszakos politika a gazdaság rendbetételéért nem volt. Az IMF-es csörte is arról szólt, hogy Orbánék nem akarták, hogy bárki, akár az EU, akár az IMF beleszóljanak a politikájukba: ami akkor is lényegében arról szólt, hogy a sajátjaikat bebetonozzák (pl. 9 évre, választási vereség esetére is ott legyenek), ill. a saját gazdasági háttérországukat feltőkésítsék (gyk. lopjanak).

I_Isti 2015.02.04. 08:51:45

@Virág et.: "politikájukba" helyett "pénzosztásukba"

Szindbad 2015.02.04. 08:56:47

Miért akar a jobbik NATO semlegességet?

Tündér_Lala 2015.02.04. 09:05:15

@Virág et.: Elég szelektív a memóriád, ha nem emlékszel:

A bankok mögöttük a MNB és az ellenzék támogatásával elhajtották a tárgyalni akaró kormányt (hasonlóképpen az EU is).

A magánnyugdíj pénztárak azon kívül, hogy puszta létük évi 400 Md veszterséget jelentettek a költségvetésnek, ráadásul még veszteséget is jelentettek a nyugdíjba vonulóknak. (Időről időre vissza kellett fogadni az állami rendszerbe azokat, akik rosszabbul jártak volna a magánnyugdíj rendszerből kapott nyugdíjukkal.)

A külön adók olyan cégeket érintettek (döntő módon kereskedő vagy szolgáltató cégeket), akik az általunk létrehozott rendszereket vásároltak meg (aprópénzért) és működtetésükkel hatalmas profitot vágtak zsebre, amelyetz az adózás elől még el is menekítettek. A termelő cégekhez pedig nem csak nem nyúltak, de támogatták is őket.

Hosszan sorolhatnám tovább ...

Az IMF EU csörte pedig arról szólt, hogy ők az országot piacnak tekintették a saját érdekeik szerint. A piaci résztvevők viszik a hasznot ( valódi befektetés nélkül) miközben az államon kérik számon az ország fenntarthatóságát. Nahát ez az ami csődbe visz !

A közmunkarendszer pedig még mindig sokkal jobb, mint az ingyen osztogatott segély, a semmit tevésre (rosszabb esetben bűnözésre) szoktatott emberek tömegei. A segély rendszer mind az egyén, mind a közösség szempontjából a lehető legkártékonyabb megoldás.

Tündér_Lala 2015.02.04. 09:09:42

@Tündér_Lala: Különben pedig Görögország amellyek egy állapotban voltunk jó példa, hogy sikeres volt a probléma halmaz kezelése avagy nem.

Virág et. 2015.02.04. 09:13:33

@Tündér_Lala: Eh. Ez komoly?

1. A kormányok soha nem mentek a bankokhoz pénzért. Ilyen nem történt. Azt is tagadták, csak a sajtó szellőztette meg, hogy az MNB-t is azért támadják, mert a tartalékokra fáj a foguk. Azokra, amikből most Matolcsy házat vesz meg "alapítványt" (muhaha) grundol. Ez ám a gazdasági haszon!

2. A manyupok összességében a gzadasági válság ellenére profittal adták vissza a pénzt. A kilépők 80+%-a kapott hasznot, ha csak pártízezret, akkor is. Tessék már elolvasni az akkori híreket. És igen, pénzt vett ki az államkasszából, de úgy hogy később megtakarítást jelentett volna. Amit most "visszatettek" a kasszába, az nagyon fog hiányozni 20 év múlva, amikor ezek a manyupok megfordultak volna. Akkor fizetjük meg mai visszaterelés árát.

3. A különadókat nem is Bajnai, hanem még Ferenc hozta be. Robin Hood adók, megvannak? Ne tegyük már oda a fideszt, ha kérhetném.Mondjuk ellenzékből még ők támadták a szektorális különadók rendszerét. Amit a fidesz csinált az annyi volt, hogy kitolták az egyes adók határidejét. Hűha.

"Hosszan sorolhatnám tovább ..."

Eddig egy példát sem mondtál.

"Az IMF EU csörte pedig arról szólt, hogy ők az országot piacnak tekintették a saját érdekeik szerint. "

Az IMF-EU csörte nem erről szólt. Az IMF és az EU (a mibankunk és a mieunk) a pénz megtérülését akarta biztosítani, ami jogukban áll, hiszen ők adják a pénzt. A sok marhaság, mint "melegházasság", mint feltétel, csak a kormányzati hazugság-gyár része volt.

" közmunkarendszer pedig még mindig sokkal jobb, mint az ingyen osztogatott segély"

Nem jobb, megalázóbb. Amikor a tanárnőt kizavarják árkot ásni, az megalázó. Egyébként a vita nem jó-jobb viszonylatba ment, hanem gazdaság rendbetételet viszonylatba és ahhoz ez nem járul hozzá.

Ezt ma már tényadatok támasztják alá.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.02.04. 09:14:29

@Tündér_Lala: @Virág et.:

Ahogy Czakó Gábor mondaná "gazdaságkorban" minden az ideológia is a gazdaság érdekeit szolgálja --- úgyhogy minden politikai lépés hátterében gazdasági megfontolások állnak.

Orbánék hintapolitikával igyekeztek enyhíteni azon a tarthatatlan (és társadalmilag fenntarthatatlan) gazdasági szorításon, amiben a Nyugat az elmúlt húsz évben tartott minket. Tették ezt annak belátása okán, hogy a kizsákmányolás olyan (ilyen) intenzív foka összeroppantja a magyar társadalmat. Minden lépésüket ennek rendelték alá. Az ideológiai háború (szabadságharc) is erről szól(t): minél több szabad mozgásteret nyerni. Most ez a játszma jelentősen megnehezült, mivel az USA számára nagyon fontossá váltak európai érdekeltségei, igényeit, a legkeményebb eszközökkel is érvényesíti/érvényesíteni fogja. Bármilyen kormány van vagy kerülne hatalomra, ebben az erőtérben kell működnie, állva maradnia. Az ideológiai nyomás csak erősödni fog, mert egy magunkfajta kis ország csak öntudatában-önérzetében tud erős lenni, tehát ezt kell minél jobban tökretennie... A gazdaság és ideológia nem szétválasztható, mert az utóbbi ma már csak ez előbbi eszköze. Ufff! Beszéltem:-)

Virág et. 2015.02.04. 09:14:39

@Tündér_Lala: Go. egész más helyzetben volt és van is, mint mi voltunk. Messze nem voltunk egy helyzetben velük. Nem is lehettünk, hiszen az egy euró-zóna ország, mi pedig nem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2015.02.04. 09:23:48

@bbjnick:

ezt kell minél jobban tökretennie...=ezt kell minél jobban tökretennie gyarmatosítóinak...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.02.04. 09:41:13

"Vona Gábor hétvégi évértékelője váratlanul erősre sikeredett,"

2018-tól koalíciós partner a Fidesszel. Mindig ez volt a terv.

Tündér_Lala 2015.02.04. 10:01:38

Maga komolytalan. Igen a közmunkások döntő többsége tanánő, ugye ? Erről ennyit.

De vegyük sorba.

"1. A kormányok soha nem mentek a bankokhoz pénzért. Ilyen nem történt. Azt is tagadták, csak a sajtó szellőztette meg, hogy az MNB-t is azért támadják, mert a tartalékokra fáj a foguk. Azokra, amikből most Matolcsy házat vesz meg "alapítványt" (muhaha) grundol. Ez ám a gazdasági haszon!"

Csúsztatás és valótlanság. Nem az MNB tartalékait akarták, hanem tiszességesebb (kitermelhető) kamatokat. Feléltük az MNB tartalékait a vezetőváltás után ?
Mennyi veszteséget termelt az MNB a vezetőváltásig, amelyet a költségvetés egyenlített ki ? Most a nyereség a téma (amelyet tartalékolnak döntő többségében) de (milyen érdekes) nem esik szó az MNB függetlenségéről.
A bankokkal a devizahiteles ügyekről próbáltak tárgyalni csócs profitok mellett, az EU-tól pedig pénzügyi támogatásról próbáltak beszélni- sikertelenül.

"2. A manyupok összességében a gzadasági válság ellenére profittal adták vissza a pénzt. A kilépők 80+%-a kapott hasznot, ha csak pártízezret, akkor is. Tessék már elolvasni az akkori híreket. És igen, pénzt vett ki az államkasszából, de úgy hogy később megtakarítást jelentett volna. Amit most "visszatettek" a kasszába, az nagyon fog hiányozni 20 év múlva, amikor ezek a manyupok megfordultak volna. Akkor fizetjük meg mai visszaterelés árát"

Tehát profittal adták vissza a pénzt. Tessék mondani az államkötvények kamata és az a "profit" milyen arányban állt egymással. Ja, hogy azt ne feszegessük.
Az állami garanciát pedig szintén csak felejtsük el - minusz esetén az állam áll jót, plusz esetén pedig viszi a pénzt a tag, az üzemeltetők, stb. - vagyis mindenki jól jár csak a teljes közösséget képviselő állam nem.

"3. A különadókat nem is Bajnai, hanem még Ferenc hozta be. Robin Hood adók, megvannak? Ne tegyük már oda a fideszt, ha kérhetném.Mondjuk ellenzékből még ők támadták a szektorális különadók rendszerét. Amit a fidesz csinált az annyi volt, hogy kitolták az egyes adók határidejét. Hűha."

Ehhez képest adósság hegyeket, elmulasztott fenntartó beruházások tömegeit hagyták örökül (lerohadt állami és önkormányzati vállalatok). A tervezett megszorítások vajon micsoda pompás gazdasági fellendülést és növekedést hoztak volna az országnak.

"Az IMF-EU csörte nem erről szólt. Az IMF és az EU (a mibankunk és a mieunk) a pénz megtérülését akarta biztosítani, ami jogukban áll, hiszen ők adják a pénzt. A sok marhaság, mint "melegházasság", mint feltétel, csak a kormányzati hazugság-gyár része volt."

A pénz megtérülését akarta, hiszen ők adták a pénzt.
A pénz búsásan megtérült. A pénzt pedig amit adtak rögön el is vitték megtöbbszörözve. A mi oldalunkról viszont már nem volt miből megtöbbszörözni.
A kormányzati propagandagyár legnagyszerűbb alátámasztója Chon Bendit volt amikor kivörösödött fejjel ordítozott.

Nagyonis a görögökhöz hasonló helyzetben voltunk és ha benne maradunk abban az utcában akkor igen nagy bajban lennénk.

F. A. Hayek 2015.02.04. 10:02:28

@Virág et.: "A kilépők 80+%-a kapott hasznot, ha csak pártízezret, akkor is."

És érzésed szerint a többéves kényszerített "megtakarítás" után kapott pár tízezer arányban állt az állam ezzel összefüggő kamatkiadásaival? Persze azt el kell ismerni, hogy az államadósság 2002 és 2010 közötti ugrásszerű emelkedéséhez a gyengeelméjű manyup-rendszeren kívül kellett a Gyurcsány-Bajnai kormányok egyéb területeken megmutatkozó tehetségtelensége és korruptsága is.

"az egészet elverték pl. veszteséges MOL részvényre" -

Ez alatt a marhaság alatt mégis mit értesz? Drágán vett MOL részvényt az állam és olcsón eladta? A nyugdíjpénzek eltőzsdézésének vádja akkor sem lesz igaz, ha állandóan ezt szajkózzák a - természetesen politikailag független - "gazdasági" (haha) újságírók.

Tündér_Lala 2015.02.04. 10:06:20

@bbjnick: Az USA mai politikája azért nagy baj nekünk, mert a rendszerváltás után minden piacunkat elvesztettük . Most küzdünk piacokért, ahol korlátokba ütközünk. Piac nélkül pedig hiába is csinálunk gyártó és feldolgozó ipart, ha a termékeket nem tudjuk elhelyezbni.

gyalog.galopp 2015.02.04. 10:10:41

@Doomhammer:

aha, akkor az is a terv része, hogy a "baloldal" ronggyá alázza magát, mert kell a hely a jobbiknak ? :)

Tündér_Lala 2015.02.04. 10:13:04

@F. A. Hayek: Mennyivel jobb lenne, ha a MOL ma az oroszok kezében lenne. Az lenne a fő vádpont, hogy ezt nem akadályozták meg.

Virág et. 2015.02.04. 10:22:17

@Tündér_Lala:

1. A devizahiteles ügyeknek megintcsak semmi köze a gazdaság rendbetételéhez. Egyébként ez inkább negatívan hatott a gazdaságra a vállalati hitelezés leállítása miatt.

2. Igen, profittal. És ha hagyják kifutni az egészet, akár még jó üzlet is lehet. Nyilván a pénzügyi válság miatt és mivel félidőben lelőtték az egész projektet, nem lehetett akkora a megtérülés, mint várták. De ennek nem is ez volt a célja. A célja az volt, hogy a jövőben enyhítsen a nyugdíjproblémán. Ami ma megoldatlan. A visszaléptetéssel odakerültünk, ahol a 90-es években voltunk, vissza a kezdőlépéshez. 20 év alatt semmit nem haaldtunk, a nyugdíjbomba meg tovább ketyeg. Nem volt jó a manyup? Hát fényévekkel jobb volt annál, ami ma van, mert ma pont az van, ami a manyup előtt volt: egyik napról a másikra feléljük a mai befizetéseket és utánunk a vízözön.
Egyébként ennek sincs köze a gazdaság rendbetételéhez. Ez max. az államhaztartási hiányt csökkentette, de az megintcsak nem gazdasági kérdés.

3. Az állami és önkormányzati vállalatok ma is le vannak rohadva. BKV? Egyébként az önkormányzatok 2006-tól fideszes többségűek, tehát itt rossz helyen kopogtatsz. A szektorális különadókat nem a fidesz találta ki, ez tény.

4. IMF-EU. Senki nem adt a pénzt ember! Mert fel se vette Orbán az IMF-hitelt, csak csikicsukizott velük egy picit.

@F. A. Hayek: Nem áll arányban, de ezt hívják ún. BEFEKTETÉSNEK. Ami ma fáj, de holnap hasznot hoz. Olyan befektetés nincs, ami első naptól kezdve szuper és ömlik a pénz. Ezt olyan nehéz NERisztánban felfogni? Hogy most visszaléptünk a 90-es évekbe, a ketyegő generációs bombához? Szerinted 20 év múlva miből lesz nyugdíj? Elmondom miből nem: magánpénztári pénzből biztos nem. Államnak meg vagy lesz akkor pénze, vagy nem. Ez a vezéred nem érdekli, mert ő talicskával tolja a pénzt Svájcba és köszöni, jól meglesz, de az országot érdekelni fogja.

"Ez alatt a marhaság alatt mégis mit értesz? Drágán vett MOL részvényt az állam és olcsón eladta?"

Beszélni magyar? Azt értem, amit írtam. Drágán vette a MOL részvényt, ami ma már forint huszat ér. Ezt értem. Nem kell a részvényt eladni ahhoz, hogy az értékét megállapítsuk. Ez is csak azért szempont a jelen témánál, mert ezt sem a gazdaság rendbetételére használták fel.

Az eredeti felvetés az volt: a konfliktusok többségét a gazdaság rendbetétele miatt vállalta az Orbán-kormány. Ez hazugság. A konfliktusok nagy része politikai (saját embereik pozícióba helyezése - tartása - bebetonozása 9 v 11 évre), választójogi, alapjogi és személyes anyagi okok miatt merült fel. Az AB-t nem azért herélték ki, mert 98%-os különadó, a népszavazást nem azért herélték ki mert a gazdasághoz kellett (ma már nem lehetne 2008-as szociális népszavazást tartani, sokkoló, mi?), az ombudsmanokat nem azért zavarták el jogellenesen, mert a gzadaságot akadályozták, az OIT és az LB elnök nem azért lett lecserléve (sógornőre), mert a gazdaság érdeke ezt megkívánta, a közmédia nem azért lett egy egész napos nonstop napkelte, mert a gazdaság ezt megköveteli stb. stb. stb.

Virág et. 2015.02.04. 10:31:35

@Tündér_Lala: "Igen a közmunkások döntő többsége tanánő, ugye ? "

Nem, nem tanárnő, de van köztük tanárnő is. Meg más, aki nem passzol az egységnyi NER-alattvaló fejében lévő bűnöző-munkakerülő cigány képével. Annak sincs semmi értelme, hogy 10-en csinálnak félemberes munkát, illetve még azt sem, csak mímelik.

Ennek értelme sincs, de a jelen témánk és az eredeti felvetésed (ahonnan kétségbe esve terelsz) az volt, hogy GAZDASÁGI HASZNA van ennek, hogy a gazdaság rendbetétele miatt volt erre szükség.

Hát egy fenét. Azért volt erre szükség (a közmunkára pl.), hogy te és a többi szavazó jól megnyugodjon, hogy most már csak "munkáért jár pénz" még akkor is, ha a munka 0 értékű. Színjáték, komédia az egész a hülyék etetésére.

Bell & Sebastian 2015.02.04. 10:36:55

@bbjnick: Beh szépen is montta.
_______

Csodálom, hogy eddig senki sem hozta még elő, kinek a mentőcsónakja a Jobbik? Természetesen mindegyik a másikra mutogat.

Ha valaki még emlékszik Haider esetére, meg lehet tippelni, mennyire húznánk ki a gyufát, mi választók, mondjuk a numero one népbutítóknál, az RTL -nél és európaiértelembevett demokrata világsajtóban.

Azt gondolom, Mo. eddigi mozgástere cca. 20%, amiből az következik, hogy 80 -ban kötelező a német tudjukkikkel vonyítani, ami nem biztos, hogy feltétlenül jót tesz a frizkónak. Ezt még keveslik is!

Azt gondolom, innen elmozdulni lehetetlen. O. hatalomtechnikai játszmáinak példája ragadós, mint a kanyaró.

Ha gyökeres változást akarunk, mindent fel kell forgatni, ami kétharmad nélkül lehetetlen, kell bele partner is.

Értem én, hogy már megint mi folyik itt, csak nem szeretem. Mire értette Kövér a neo-eszdéeszt?

Az ideológiai alapok kidolgozottak és kifinomultabbak a Jobbik esetében, mint bármelyik másiknál. Igen, kereszténységet is tartalmaz, mint mogyorót a Nutella.

Belebújik-e más a vadiúj Edgar -öltönybe?

www.youtube.com/watch?v=HYIBDRyDQuo

Nekik lesz-e tízezer, jó lovas vitézük, mert hússzor ennyi talpast ezek is tudtak állítani, csak hát ugye a derékhad megfáradt a harács súlya alatt.

Őszintén remélem, hogy miután minden kétséget eloszlattak, nem hárommillió proletár hátán fognak belovagolni a Kossuth térre, hanem tízezer (magyar) pap, harcos és vállalkozó élén! Ámen.

Bell & Sebastian 2015.02.04. 10:40:05

@Doomhammer: Fölösen túráztattam magam. :) Jobb híján ez lesz.

Dub hadnagy 2015.02.04. 10:51:04

@Tündér_Lala:

Egy nemzeti bank nem attól nyereséges vagy veszteséges, hogy mekkora zseni az elnöke, hanem pl. hogy az elmúlt évben a tartelékai forintban fel- vagy leértékelődtek-e. Ha tehát a forint a végtelenségig gyüngül az euróhoz képest, akkor marad a nyereségesség, egyébként viszont valakinek ki kell fizetni a veszteséget és tartok tőle, hogy ezt az adófizetők lesznek kénytelenek megtenni. Azt nem tom, honnan szeded, hogy a nyereséget döntő többségében tartalékolják, én több tízmilliárdos ingatlanvásárlásokról, meg összességében 200 milliárdnyiból létrehozott alapítávnyokról hallottam.

Bell & Sebastian 2015.02.04. 10:57:41

@Dub hadnagy: A tartalékolás éppenséggel ezt jelenti, ha belegondol. Egyszer legyünk jóhiszeműek. A CEU -s felforgatókat ellensúlyozni kell egy think tartállyal, ingatlant meg akkor veszünk, ha mélyponton az ára.

Vagy vettek volna holland, királyi birtokot visszabérlésre? Lehet, hogy már az is van.

Virág et. 2015.02.04. 11:01:09

@Bell & Sebastian: Nem kell think tankkal senkit ellensúlyozni. Egyébként van állami pénzzel kitömött állami egyetem vagy a kurzusnak tetsző egyetem a CEU ellentételezésére és van think tank is, aki nyeli a milliárdokat.

A jegybanki tartalék szerepe nem az, hogy elverjük, hanem hogy meglegyen tartalékként, ha megint jönne egy válság.

Szindbad 2015.02.04. 11:03:56

@Szindbad: Miért akar a jobbik NATO semlegességet?

Tündér_Lala 2015.02.04. 11:06:19

@Virág et.: Ehh, ez komoly ?

"1. A devizahiteles ügyeknek megintcsak semmi köze a gazdaság rendbetételéhez. Egyébként ez inkább negatívan hatott a gazdaságra a vállalati hitelezés leállítása miatt."

A devizahiteles ügyeknek nagyonis sok köze van a gazdasági rendbetételhez. A szociális katasztrófán kívül (amit azért ne becsüljünk le), az ország devizekitettségét érinti. Vagyis azért dolgozik az ország, hogy az árfolyam változások árát kitermelje valahogyan, semmi nyereséggel.
Másrészt a bankok megszakadtak a vállalatok likvid és egyéb hitelezésébe addig.

"2. Igen, profittal. És ha hagyják kifutni az egészet, akár még jó üzlet is lehet. Nyilván a pénzügyi válság miatt és mivel félidőben lelőtték az egész projektet, nem lehetett akkora a megtérülés, mint várták. De ennek nem is ez volt a célja. A célja az volt, hogy a jövőben enyhítsen a nyugdíjproblémán. Ami ma megoldatlan. A visszaléptetéssel odakerültünk, ahol a 90-es években voltunk, vissza a kezdőlépéshez. 20 év alatt semmit nem haaldtunk, a nyugdíjbomba meg tovább ketyeg. Nem volt jó a manyup? Hát fényévekkel jobb volt annál, ami ma van, mert ma pont az van, ami a manyup előtt volt: egyik napról a másikra feléljük a mai befizetéseket és utánunk a vízözön.
Egyébként ennek sincs köze a gazdaság rendbetételéhez. Ez max. az államhaztartási hiányt csökkentette, de az megintcsak nem gazdasági kérdés."

Maga egészen különös kövilágban él.
A nyugdíjrendszer arról szól, hogy a befizetett nyugdíjjárulékokból fizetik a nyugdíjakat. (Felrovó-kirovó nyugdíjrendszer). Ha a befizetéseket elvesszük (máshová irányítjuk), akkor azt pótolni kell. Ezt egy csőd közelében levő ország nem tudja megtenni, még akkor sem, ha jó üzlet lenne. De nem az. Többek között az ebből eredő adósság után számolt CDS felárak miatt, amelyek összehasonlítás után veszteséget produkálnak. Ráadásul (nem véletlenül szorgalmazták az IMF-ék ez a megoldást) ezek a pénzek fedeik a nagy összeomlások veszteséget (40-60 %-ot vesztettek nyugaton is a nyugdíjmegtakarítások). Erre nekünk nincs pénzünk.
Ha pedig az ország bajban van, akkor akármilyen nyugdíjrendszert alkalmaz, a nyugdíjasok bajban lesznek. Talán tájékozódjon a görög nyugdíj alapok helyzetéről.

" 3. Az állami és önkormányzati vállalatok ma is le vannak rohadva. BKV? Egyébként az önkormányzatok 2006-tól fideszes többségűek, tehát itt rossz helyen kopogtatsz. A szektorális különadókat nem a fidesz találta ki, ez tény."

Aha, tehát ma is le vannak rohadva. Lépések sem történtek a talpraállításukra. Gonosz ez a fidesz, mert a varázspálcájával egyet kellett volna suhintania és minden nagyszerű volna. Az meg van, hogy a más (neoliberális) gazdaságfilozófia által összehordott csődhalmazt kell konszolidálni ?

"4. IMF-EU. Senki nem adt a pénzt ember! Mert fel se vette Orbán az IMF-hitelt, csak csikicsukizott velük egy picit."

Merő keftelésből, ugye ? A trükkök százaival kifeszített ország kénytelen volt táncolni, hogy mozgástérhez jusson. Igen ebben benne volt a "mi bankuknk" is, amit olyan előszeretettel idézget maga is.

Bell & Sebastian 2015.02.04. 11:06:28

@Virág et.: Nem értek, amivel -gondolom- alaposan megleptem. A CEU -t úgy robbantanám fel, mint a komcsik a Regnumot és még ki is fizettetném velük (a komcsikkal) az utóbbit.

Tolcsi bácsi jól tette, ha a hörgésindikátor belever a pirosba.

Bell & Sebastian 2015.02.04. 11:07:45

@Szindbad: Ki akar maradni az Armageddonhól - a besnye.

Bell & Sebastian 2015.02.04. 11:09:11

@Bell & Sebastian: nem értek _egyet_ magával, na

Dub hadnagy 2015.02.04. 11:25:40

@Bell & Sebastian: A rosszindulatú nemkormánypárti sajtó és -értékbecslők szerint áron fölül vették egy részüket, az oktatási alapítványokba rakott pénzt meg az állami felsőoktatásra költött pénzzel kellene összehasonlítani és mindezt annak a fényében vizsgálni, hogy az utóbbi évtizedekben felzárkózott országok (pl. Finnország, Dél-Korea) minek köszönhetik a (szerintem) sikerüket.

Tündér_Lala 2015.02.04. 11:28:08

@Virág et.: Tényleg mennyivel jobb a segély (esetleg alapjövedelem) !

A delikvens jó esetben szappanoperákat néz naphosszat a teljes elbutulásig és mert olyan megértőek vagyunk bevezetjük a megélhetési bűnözés fogalmát, ahol ami mozdítható az eltűnik. Nem mellesleg lehetetlenné téve az egyéb szintén nem dúsgazdag emberek gazdálkodását, életét. Ez a réteg pedig szaporodik (ugyancsak az állam anyagi támogatásával, amikoris a gyereke nevelésére szánt pénzből, annak rovására, élnek ingyen a család többi tagjai is) exponenciálisan növelve az eltartottak létszámát. Semmi nem ösztönzi, hogy más életmódot folytasson, nem ismer sem törvényt sem szabályokat, sem fegyelmet, sem időbeosztást. Persze a gyerekeinek sem szán más életvitelt és az példa híján nem is törekszik másra.

Ezzel szemben milyen szörnyű, hogy valamivel több jövedelemért, de tevékenységet várunk el tőle.

Virág et. 2015.02.04. 11:40:23

@Tündér_Lala: "A szociális katasztrófán kívül (amit azért ne becsüljünk le), az ország devizekitettségét érinti."

Nem, nem az ország devizakitettségét, hanem a LAKOSSÁG devizakitettségét. Mert a devizahiteles ügyek a lakosságról szóltak, a vállalkozói hitelek az asztalra se kerültek. A lakosság pedig a belső fogyasztás által tud esetleg a gazdaságra hatással lenni - itt viszont épp fordítva volt a dolog, mivel amikor ömlöttek a hitelek, akkor szárnyalt is a gazdaság, tehát lényegében a devizahitelezés leállítása (ami szükségszerű volt, ebben egyébként nincs is vita a kormánnyal, tehát ez megint nem volt jó példa) erre is negatív hatással volt, visszafogta a fogyasztást és ezáltal a gazdaságot.

A kifosztó-felrovó (viccelek) rendszer arról szólna, hogy mindig lesz egységnyi befizető és ez fedezi a kifizetéseket. A 90-es években azt ismerték fel, hogy ez nem lesz mindig így. Igen, drága volt a manyup rendszer és talán nem is lehetett fenntartni (bár ellenzékből ennek ellenkezőjét mondta a vezéred és schmittpali is, emlékszel?), de nem biztos, hogy mol-ra kellett volna elverni, ha már elverték. Vagy hazudni az embereknek, akik visszatértek. Vagy megzsarolni őket.
Egyébként ebből se ment gazdasági rendbetételre pénz, a mol max politikai cél, esetleg nemzetbiztonsági, de nem gazdasági befektetés, az tény.

"Az meg van, hogy a más (neoliberális) gazdaságfilozófia által összehordott csődhalmazt kell konszolidálni ?"

Az elmúlt 25 évből mennyi jobboldali és mennyi ballib kormányzás volt? Ez a harmadik Orbán kormány, volt +1 MDF kormány is még. És három szocikormány. Kicsit jobbra dől a mérleg, nem? Miért tetszettek elcseszni? Senki nem volt háromszor miniszterelnök itt, csak Orbán.

"kénytelen volt"

Magát hozta ilyen helyzetbe. Ha azt folytatják, amit Oszkóék lekezdtek, akkor nem is kerültünk volna ebbe a helyzetbe.

"Ezzel szemben milyen szörnyű, hogy valamivel több jövedelemért, de tevékenységet várunk el tőle."

A közmunka szerintem nem több, hanem sok esetben kevesebb jövedelem. A "tevékenységnek" akkor van értelme, ha nem színjáték, hanem valódi hasznot termel. Amúgy csak segély átcímkézve.

Ez sem ösztönzi életmódváltásra, mert munkát találni nem csak életmódváltás kérdése, hanem lehetőségé is.

Megélhetési bűnözés ezer éve létező fogalom. Azt jelenti, hogy vagy az éhhalál vagy a bűn között választ az alany és az utóbbit választja. Ez nem mentesít senkit, nem jelent semmi mást, mint egy kriminológiai kategóriát. Hogy ezt a birka NER-hívő most fedezte fel magának, meg mindenhol szdsz-t lát, az az ő baja.

Bell & Sebastian 2015.02.04. 11:44:52

@Dub hadnagy: Ez is igaz. Plusz kutatás-fejlesztés. Külön MTA részleg a cigány származású profoknak. Összerakta, mi a bibi? Matolcsyt ez nem érdekli, nem is dolga, akinek dolga, az pedig ennyit tud.

Csak azt ne gondolja, hogy minden megy egyszerre. Ha teljesült a hiánycél, jön a hadi kiadás emelése, ha az is megvan, energia, ha az is...

Nem hallgatta Merkelt, mik a prioritások? Engedtek a közelébe okos gyerekeket, szó se róla, ceus-multikulti partizánokat. Szívének kedves, bolondos ifjúságot.

Mi van akkor, ha nem is cél az, amit maga gondol. Csak fű alatt lenne megoldható, mint a hadiipar felfuttatása a III. Birodalomban.

Tündér_Lala 2015.02.04. 11:47:10

@Tündér_Lala: Ja hogy gzdasági haszon.
Nos ugyanúgy vannak jó példák is (amit maga nem akar észrevenni). Gazdasági haszon-e, ha a közmunkásokkal önkormányzati füldön megpróbálják megtermelni a legrászorulóbbak kajáját. Ha a vízlevezető árkokat kitisztítják, ha az önkormányzati épületeket karban tarttaják stb.
Kétségtelen, hogy sok múlik a helyi vezetőn, de az a helyiek kompetenciája, hogy olyan vezetőt válsszanak aki jól végzi a dolgát.

Veridicus76 2015.02.04. 11:56:25

"Az embernek mindenesetre eszébe jut az egyik Belga-klasszikus, a Ló rider félmondata"

Nem, az embernek nem ju eszébe semmilyen Belga-idézet, mert az ember nem hallgat ilyen magyarellenes szemetet. Akinek mégis kapásból eszébe jut bármi ettől a marginális, szélsőséges magyargyűlölő társaságtól, annak ízlésével és erkölcsiségével alapvető baj van. A szerző ezzel magát minősítette. A jobbliberális oldal önfeledt bárgyúsággal mulatozik az elpusztításában érdekelt gyűlölködők "zenéjére", miközben az ellenség médiája véletlenül sem idéz markánsan magyar előadóktól. Az ellenség tisztában van a kultúra területén is zajló élethalálharccal, a bárgyú Stockholm-szindrómás jobbliberális bagázs ellenben tapsikol az ellenségnek. Szánalmas.

Tündér_Lala 2015.02.04. 12:03:43

@Virág et.: És maga birkázik ?
A lakosság devizakitettsége - újdonságot mondok ? - az ország devizakitettsége. Nem vonatkoztatható el egymástól több millió ember elnyomorodása (munka mellett) és az ország helyzete.
A hitel (végsősoron minden fogyasztási ami lakossági) valóban pörgeti a gazdaságot, de a jövő rovására. Amikor ugyanis vissza kell fizetni azt a hitelt, akkor nem jut másra.

Azzal egyet értek, hogy a jobboldalinak mondott kormányok is neolibereális gazdaságpolitikát folytattak, ami elég nagy baj. Nos éppen ezzel kell szakítani.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.02.04. 12:04:20

@gyalog.galopp:
Nem, a terv az, hogy 2018-tól a baloldal jön. Magam részéről is erre fogadnék nagyobb összegben.

Az még más kérdés, hogy a baloldal ezt milyen konfigurációban éri el, ezért nyírják egymást belül. Még van két évük, hogy kisakkozzák.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.02.04. 12:08:06

@Bell & Sebastian:
Hogy mi a jobb és mi a rosszabb, arról eltér a véleményünk. Az én véleményem szerint Vona és haverjai politikusbűnözők és közel se szabad engedni őket a hatalomhoz. De nem ez számít, hanem az, hogy sikerül-e úgy összeszednie a Fideszről leszakadó szavazókat, hogy közben szalonképes imázst tudjon vetíteni a nyugati szponzorok felé.

Bell & Sebastian 2015.02.04. 12:20:27

@Doomhammer: A politicus nem csak úgy, vadon terem, mint a dudva. Bemegy a Nemzeti Politikusboltba, levesz egyet a polcról, mustrálgatja, próbálgatja, hazaviszi.

Fizetni csak később kell, ez benne a becsali.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2015.02.04. 12:52:24

@Bell & Sebastian:
Mire akar utalni? Hogy Vona először politikusbűnöző volt, aki kétes módszerekkel megszerezte az első politikai millióját, de azóta felnőtt és eljött az ideje, hogy decens politikai vállalkozó legyen?

Én úgy gondolom, hogy kutyából nem lesz szalonna, aki gyanús műveletekkel alapozta meg a hatalmát, attól később se lehet semmi jót várni. Exhibit #1: Gyurcsány Ferenc.

Bell & Sebastian 2015.02.04. 13:12:17

@Doomhammer: Miért rajtam kéri számon? Nem én építettem fel, ahogyan a többit sem. Semmi esély arra, hogy azt kapja, amit szeretne, bármi legyen is az, mert először is hozott anyaggal dolgozhat, másodsorban bármelyik akármelyik szinten manipulálható, átfaszomírozható, kicserélhető.

Van a brand és a hordozója, nem mindig ugyanaz a kettő.

Redszerhiha III., otthon maradni vagy kisebb rossz, ami gyorsan tud naggyá lenni.

Szanhedrin pecsétje nélkül be se veszik a boltba, ha már egyszer ott van, csak az lehet a kérdés, van-e benne elég mogyoró? Ez lehet bármi, betege válogatja, micsoda?

Ha kilépne a KDNP és megfickósodna, az nekem tetszene, csak másokat hagyna hidegen.

Higgye el, jól ki van ez találva, illuzionisták tervezték mindegyiket. Bökjön rá egyre, melyik nem fehérgalléros-? Be kellene látni végre, jobb már sose lesz, esetleg kevésbé rossz. Ha már ellopták a kamaszok lelkét, baszhatjuk! Maga is - én is.

toportyánzsóti 2015.02.04. 13:38:52

Jobbereknek rendesen feladta a leckét a sok narancsoffshorkk,nem kell csak 2 elemi ahhoz hogy kimatekolják a kormánynak röhögve nevezhető akármi 99%-ban a saját haverok zsebeit tömködi a magyar emberekt széles ívben lesjnálva.Ifjúkonziknak is lassan más hátsót kell ápolnia,másra alkalmatlanok.Dolgozni kéne először és aztán politizálni turulkának is,mert szereplései nagyon ostoba embert mutatnak.

Bell & Sebastian 2015.02.04. 13:54:18

@toportyánzsóti: Topi, ha hagyománytisztelőt mondanál, rögtön összezavarodnál, mert a Rendszer arra nincsen felkészítve, hogy tradicionális etika kezeljen baloldali gazdaságpolitikát. Ez pontosan olyan lenne, mint a nemzeti-szocializmus.

Ha ezt végiggondolod, rájössz arra, hogy mindenki náci. Kivétel nélkül, ezért ilyesmit nem tartanak a büfében. Vagy -vagy.

toportyánzsóti 2015.02.04. 15:03:38

@Bell & Sebastian: Most hogy kibökted a tutit tegyél is valamit a benáculás ellen.

Bell & Sebastian 2015.02.04. 15:20:53

@toportyánzsóti: Látod, ez a baj veletek, raj csávókkal, összekentek szavakat szarral, hogy kimondhatatlanná tegyétek. Ócska, cigány trükk.

Bell & Sebastian 2015.02.04. 15:28:32

Továbbá Hitler óta a munkának is gyanús a csengése, ezért el lesz törölve és a május másodikán kezdődik.

búvár kondér 2015.02.04. 15:38:21

@bbjnick: "Orbánék hintapolitikával igyekeztek enyhíteni azon a tarthatatlan (és társadalmilag fenntarthatatlan) gazdasági szorításon, amiben a Nyugat az elmúlt húsz évben tartott minket. "

na ja ha azok a nyugati megszorítások nem lettek volna!!! ...ej amikor még 4 ökrös szekér húzta a faekét, no és amikor macskaköveken zötykölődhetett a zember meg az igaz magyar, sőt amikor még sárral tapasztották be a templomok oldalát!!! ...no akkor bezzeg nem szorított a gaz, komcsi, Fleto bérenc nyugat. .... de ez a Merkel és főleg a nem is fehér Obama ez úgy szorít, hogy minden magyar Audi-s fizetést utasít vissza. (13 havi bér meg még nyereség/jutalom) ....csak ,hogy Mészáros Lőrincnél vagy a ZeL Simonnál lehessen közmunkás!

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2015.02.04. 15:56:52

szép, szép, hogy nem kell az embereket ideológiai alapon kirugdalni, de mondjuk az utolsó ilyen lehetne az orbán-vona kormány alakulása tájékán, hogy az egész mandarin szerkesztőséget kirúgják. a lehetőségek világából.

huKKK 2015.02.04. 16:14:06

@jose maria padilla:
De akkor maga hol fog finnyáskodni?

huKKK 2015.02.04. 16:55:57

Sem az 1,2,3-ban sem a 3+1-ben
nem láttam adócsökkentésre utalást.
Nem vettem észre, vagy tényleg
nem feszegette ezt a témát Vona úr?

Bell & Sebastian 2015.02.04. 17:28:40

@toportyánzsóti: Érdemi válaszom az, hogy különböző okokból a választék egyike sem tisztán nemzeti-szoci, és még csak nem is súrolják.

A hazug tradíció az ütni való, a támadó militarizmus kiszolgálása és a szociális érzéketlenség.
A magyar tradíció kombinálása egy keresztény-szociális kapitalizmussal, mely radikális változásokat ígér a rendszerhibák felszámolása terén, szerintem vállalható.

Legfeljebb megint becsapnak.

program készítő 2015.02.04. 17:41:31

Elektronikus üzenetre nem válaszol.kérdezni semmit nem lehet,csak hallgatni vagy olvasni.

werecke 2015.02.04. 17:52:28

@AN0NYM: Nincs itt baj hiszen már öt rendszerváltó párt kikopott. Ilyen lassan őröl a demokrácia kereke.
De érdemes volna kipróbálni őket valóban több szociális programjuk van mint a balosoknak.

zobod 2015.02.04. 21:47:49

"a munkanélkülieknek és a szakmunkásoknak – akiknek egyes mérések szerint már a Jobbik az első számú választása"

Ezek szerint az elmúlt években a jobbik az mszp és általában a baloldal klasszikus szavazóbázisát, a nehéz egzisztenciális helyzetűeket és a munkásosztályt szerezte meg magának?

Tata86 2015.02.04. 22:02:37

A mérséklődés jó dolog. :)

1) Nyugdíj: Vona fordítva ül a lovon.
2) Internet: Alapvetően jó ötlet, de marginális.
3) Bevándorlás: Ezt így valaki tényleg problémának érzi Magyarországon, vagy csak irigykednek a white trash "They took our jobs!"-virtusra? Nem vágom.
4) NATO: Hát gratula. Kilóg a medve tappancsa...

Összegezve: Vagy teljesen irreleváns témákat feszeget, vagy katasztrofális válaszokat akar adni.

Mikka-Makka 2015.02.04. 22:44:03

hát nem én vagyok vona célközönsége az biztos
nem követem ennyire a napi politikát de ha ez vona eddigi legfontosabb beszéde, és a többi ellenzéki párt még ennyire se képes akkor tényleg nagy a baj

Bell & Sebastian 2015.02.05. 00:02:56

@Tata86: Ki tudja mi a jobb? Profi tanácsadók hülyeségeit elszavalni vagy a saját gyártmányú bolondosságokat szuggerálni égő szemekkel? Az a közös bennük, hogy egyik sem teljesen őszinte, nem bontják ki az igazság minden mozzanatát, vagy hogy van a hazugság píszí nyelven.

Viszont a Jobbik promotálása ezen a blogon több, mint meglepő. ennyire kitartó ekézés után.

A negatív csúcs az volt (tán Trágárhoz köthető) amikor befényképeztek a szóvivő csaj lába közé.
Ne keresse, mert volt rajta bugyi.

Az oktató ilyenkor a tanuló kezére csap, nem rángatjuk a kormányt, csak finoman, mintha lovat... grillezne. Erre gondolt Padilla, nem is egy ló sütkérezésére, természetesen.

Nagy Sándor_gazda 2015.02.05. 02:23:45

Biztos jól beszélt Vona, mert a sok balliberális söpredék, nagyon ideges! :)

Hajrá Magyarok! Szebb jövőt!

Rudi Kató 2015.02.05. 06:51:12

Alapvetően hazug az "értékelésed!
Nincs semmilyen új erő a platzon mert akik a szervezik a tüntetéseket azok a parlamenti és parlamentből kiesett pártok negyed, ötöd béli agitátorai!
A közvélemény tisztában van vele, hogy ezeket azok szervezik akik észak-afrika, ukrajna és a többi "forradalmi" tüntetések mögött állnak azaz a zsidók bábja az usa!
Az mdf-hez hasonlítani a Jobbikot az aljasság netovábbja! Sok bűne van a Jobbiknak is, de az antal féle bolsevik zsidó ügynök párthoz képest szeplőtlen múltú a Jobbik!
Ha fogalmad sincs arról mi történik az országban a politikában akkor ne írj cikkeket menj a herényi elvtárshoz és irtsd a fajtádat a patkányokat!

bontottcsirke 2015.02.05. 06:51:39

@toportyánzsóti: Akkor szerinted ki lesz a fasza gyerek?

Bajnaika? Mert az dolgozott először aztán pofázott?

bontottcsirke 2015.02.05. 06:55:21

Egyébként, ha nem ezeket a fizetett közvéleménykutatásokat nézzük , akkor a jobbik messze a legnépszerűbb párt. Most már csak jegyzetelniük kell meg egy-két konstruktívabb megjegyzést tenniük, mert lényegében itt nincs kormányzás fél éve legalább.

toportyánzsóti 2015.02.05. 08:03:22

@Bell & Sebastian: Gagyizás az cigány trükk,mikor fényesre szidolozozott rezet kapsz arany áron.

toportyánzsóti 2015.02.05. 08:06:17

@bontottcsirke: Bajnai most nyerte hatodik perét. Bocsánatot kérek Bajnai Gordontól, amiért valótlanul állítottam, hogy a Hajdú-Bét Wallis általi megvásárlásakor a Wallis vezetője volt, a cég felszámolását ő vezényelte le, a Hajdú-Bét vagyonát kiszervezte, ezzel félezer embert tönkretett és a Hajdú-Bét károsultjainak pénze Bajnai Gordon kampányát fogja szolgálni.

Zsigó Róbert,
a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség képviselője

toportyánzsóti 2015.02.05. 08:09:31

@Bell & Sebastian: Magyar tradíció gyakorlatice nincsen,akik ma itt magyarkodnak több közük van a KGB-hez mint a magyar néphez.Rájösz ha van némi arányérzéked.

Nzoltan 2015.02.05. 08:14:19

@Virág et.: Ne felejtsük már el, hogy a közmunka nem kötelező. Ha megalázónak érzi, akkor nem kell cainálni. Persze akkor bukja a havi 47 ezret, de lelke rajta.
Egyébként azokból lesznek a közmunkások, akiknek a munka megalázó.
Engem úgy tanítottak, hogy a munka nemesít. Még a szarlapátolás is. Felénk a segély a megalázó. Mert abból látszik, hogy nem vagy életképes. Csak szánni tudom azokat, akik ezzel nem így vannak.

rámenős 2015.02.05. 08:29:03

A kommentfolyam után egy kis gondolkodás.
Szimpatizálok a Jobbik törekvéseivel, de azt szoktam mondani, hogy a győzelmük lenne a tragédiájuk. A magyar társadalom többsége csodát vár attól akire szavaz. A politikában ez nem így működik. Ott a célt sokszor rejtve kell tartani, hogy elérhessük. Namármost az első évben eljönne a nagy kiábrándulás. Vagy jól politizálnának és megpróbálnák az országot talpra állítani. Ezt nem hagynák. Lásd Görögországot. Ha meg megalkudnának és szőrmentén próbálnának valamit tenni, akkor jönne a nem ezt ígértétek. Lásd Orbán csapdáját. Akkor még nem is beszéltem az ország helyzetéről. Meg szoktam kérdezni egy két elvakult Jobbikostól, hogy hány napi élelem van a kamrájában? Na addig bírná az ország. Most már a vidék is ki van fosztva. 56-ban még tudott segíteni. A bankszterek azonnal kiéheztetnék a renitens népet.

gyalog.galopp 2015.02.05. 08:31:05

@Tata86:
" 2) Internet: Alapvetően jó ötlet, de marginális. "

a legfontosabb kérdés, a csali, ezzel lehet válaszra késztetni a függőket, azokból meg van jócskán. :)

Nem mélyedtem bele az értékelés értékelésére, de kb. 50%-ban tartalmaz érdekes felvetéseket a hülyeségek mellett, ez pedig messze a legjobb arány ellenzéki oldalon.

rámenős 2015.02.05. 08:32:53

@toportyánzsóti: Attól még átpumpált egy csomó pénzt az apja bécsi cégébe. Legfeljebb nem lehet már bizonyítani.

♔bаtyu♔ 2015.02.05. 09:19:47

Teljesen korrekt. A NATO-ból egyértelműen ki kell lépni a lehető leghamarabb.

Az viszont marhaság, hogy azért kellene bárkinek félnie, mert valahová szavaz. Az MSZP-SZDSZ idején szavaztam fideszre, Orbánék idején önkormányzatin szavaztam jobbikra és az égvilágon semmi bajom nem történt. Ilyet nem kellene belekeverni a szövegbe, mert ez épp akkora baromság mint a ballibsik diktatúrázása.

Az (sajnos) természetes, hogy a győztes párt emberei saját embereivel tömi meg a környezetét, de ez igaz akkor is, ha pld. MSZP-s vált MSZP-st.

♔bаtyu♔ 2015.02.05. 09:24:59

@jose maria padilla: Ne szarjál be, a Mandiner elég marginális ahhoz hogy eszükbe sem jusson. Ha már, akkor vannak sokkal fontosabbak.

Egyébként te elolvasol egy üzenetet, ami gyökeresen másról szó, sőt éppen az ellenkezőjét állítja, de azzal együtt feltételezed, hogy azt állította amire te gondolsz.

Majd elkezdesz tőle rettegni.

Na így könnyű.

Tata86 2015.02.05. 09:28:12

@gyalog.galopp: Az a helyzet, hogy ez senkit sem érdekel.

Ha sikerül is kiírni a népszavazást(, szerintem nem), totális érdektelenségbe fog fulladni.

♔bаtyu♔ 2015.02.05. 09:28:20

@rámenős: Azért a Jobbikra alapvetően nem azok miatt szavaznak amiket Vona ír.

Hanem:
1: 20 év alatt a legtöbb településen a balliberálisok és a Fidesz mutyi szempontjából már annyira összemelegedett, hogy egyetlen megoldás van már csak, a Jobbik, akik viszont kimaradnak.

2. A településen a cigányok terrorja átlépte a helyi lakosok ingerküszöbét.

Szóval nagyon is gyakorlati okok miatt.

♔bаtyu♔ 2015.02.05. 09:30:32

@Tata86: Ez szerintem már ma sem igaz, de akár pár hét múlva is alakulhat úgy a helyzet, hogy óriási tüntetések legyenek a NATO tagság ellen.

Ez nem Hollandia, vagy Belgium, ha kitör a háború, Nyugat-európa itt fogja fékezni az orosz hengert.

♔bаtyu♔ 2015.02.05. 09:38:55

"A hét elején, Barack Obama elnök elismerte, hogy az Egyesült Államok beavatkozásával változtatták meg Ukrajna hatalmi viszonyait."

A NATO pedig ezt szolgálja ki, holott alapvetően védelmi szervezet lenne.

Tata86 2015.02.05. 09:41:07

@♔bаtyu♔: Lehet hogy az én mikrokörnyezetem viccel meg, de innen ez egészen röhejesnek tűnik.

Btw: ki az a balfasz, aki tüntetne egy hatalmas túlerőben lévő katonai szövetségből való KILÉPÉSÉRT?

Ez a semlegesség tovább fokozza a röhejt. Mit nyerünk mi ebből? Minkét nagyhatalom szabadon izmozhat a titkosszolgálattal az országban, mert egyiknek sincsen joga a másik ellen érdemben fellépni.

Egyébként meg nem lesz semmilyen háború...
Kicsit nézz már rá Oroszországra! Románia gazdasági nívóján tengődő "nagyhatalom" Kína és az EU népességének töredékével. A kilátásaik is pocsékok. Európánál is súlyosabban elöregedő társadalom, amely önpusztításon kívül gyakorlatilag semmiben nem emelkedik ki. Az olaj még 20 évig táplálhatja az illúzióikat, aztán kampec. A kinemszarjale Ukrajnába beleharaptak, ennyi a maximum tőlük.

Esetleg a mesés Moldovában még bepróbálkozhatnak.

♔bаtyu♔ 2015.02.05. 09:47:14

@Tata86:
A semlegességből azt nyerjük, hogy a NATO nem itt próbálja megállítani az oroszokat, pontosabban ehhez meg kell szállnia Magyarországot, hiszen nem engedélyezzük átvonulásukat, magyar katona nem harcol az oroszok ellen. Semlegesek vagyunk.

Teljesen értelmetlen a NATO tagságunk hiszen kizárólag kárunk származik belőle.

"Btw: ki az a balfasz, aki tüntetne egy hatalmas túlerőben lévő katonai szövetségből való KILÉPÉSÉRT? "

Mi ez a baromság? Mit gondolsz, az osztrákok akkor miért nem követelik, hogy NATO tagok lehessenek. Gondolod, hogy az annak idején megkötött egyezmény akadályozná őket?

Nekünk a NATO tagságból csak káraink keletkeznek, tehát sokan tüntetnének ellene.

♔bаtyu♔ 2015.02.05. 09:47:49

@Tata86: Ja, ha pedig semmiféle háború nincs kilátásban, akkor miért lennénk a NATO tagjai?

♔bаtyu♔ 2015.02.05. 09:49:01

Ezem jót röhögtem:)))))))

"Hende megfogadta Gyurcsány tanácsát: lecserélte öregecskedő feleségét a titkárságvezetőjére"

nemzeti.net/hende-megfogadta-gyurcsany-tanacsat-lecserelte-oregecskedo-feleseget-a-titkarsagvezetojere-2819119.html

Tata86 2015.02.05. 10:58:55

@♔bаtyu♔: Mi a halálnak akarna Oroszország szárazföldi offenzívát indítani a NATO ellen pont az EU-országokon keresztül? Miért pont Magyarországra jönnének, amely jelenleg azért sehogy sem szomszédos velük?

Én a semlegességet semmire nem látom garanciának.

Leginkább azt látom, hogy görcsösen nagyfiúnak akarunk látszani, és csendes építkezés helyett, hirtelen nagyon akarunk domborítani a semmire.

Ráadásul most kilépni kifejezetten ellenséges lépésnek számítana.

Tata86 2015.02.05. 11:01:40

@♔bаtyu♔: Mert most ellenséges lépésnek tűnik kilépni.

gyalog.galopp 2015.02.05. 11:01:44

@Tata86:
Világos, de már azt is értékelni kell, hogy egy parlamenti pártnak a fékekellensulyokantiszemitistarasszistaorbándiktátor veszély elhárításán kívül van valami víziója.

@♔bаtyu♔:
Csak azért gondold már végig, a semlegességet nem én határozom meg, hanem többek között, de elsősorban a szomszéd országoknak kell elismerniük.
A semlegesség nem működne a határon túli magyarok tagadása, a kettős állampolgárság megszüntetése nélkül. A határon túli magyarok megtagadása hogyan lenne egyeztethető a Jobbik néha revizionizmusba hajló kinyilatkoztatásaival?

Dicséretes az eredeti gondolkozás , de csak akkor ér valamit, ha életszerűség, logika is van benne.

Tata86 2015.02.05. 11:38:19

@gyalog.galopp: Én értékelem, de ez a vízió vagy marginális hülyesége gyűjteménye, vagy öngyilkosság.

2015.02.05. 13:19:34

@♔bаtyu♔: Sorold fel ezen károkat.

bontottcsirke 2015.02.05. 16:27:46

@toportyánzsóti: Tényleg megható, de hát nem őt akarta a nép.

toportyánzsóti 2015.02.05. 17:24:16

@bontottcsirke: Ennyi pénzből hintalovat is megválasztatna bármely oldal,max a gyermekeink övőjét qrja el a narancsmaffia.

bontottcsirke 2015.02.05. 18:26:27

@toportyánzsóti: Jó, akkor javaslom válasszuk meg a vonáékat és ha annyira szarok lesznek, majd elmélázunk rajta.

toportyánzsóti 2015.02.05. 18:34:26

@bontottcsirke: Vonáék is rajta vannak a gazprom fizetési listán ahogy a többi keleti széljobber és szélballer.Azt a sutkát hogy tisztakezűek,nem loptak már elsütötte a narancsmaffia 98 előtt,aztán sikeresen elfigyelt pár 1000 milliárdocska a zsebeikbe.

Helyes Írás 2015.02.06. 12:28:20

Nem igazán értem a (mérsékelt) lelkesedést. Ez a beszéd is elképesztően hosszú és dagályos volt, telis-tele „szögletes” gondolatokkal. Nagy baj lenne, ha egy ilyen középszerű, homályos eredetű indulatokkal terhelt, a társadalomtudományok módszertanát és eredményeit elutasító személyiség valaha miniszterelnök lehetne.

Ugyanakkor az már az indulásukkor nyilvánvaló volt, hogy kormányra jutni csak akkor lehet esélyük, ha középre húzódva próbálják megnyerni a radikalizmustól mindig ódzkodó, a társadalmi és gazdasági folyamatokat irányító, illetve nagymértékben befolyásoló középrétegeket, illetve, ha a Fidesz kudarcot vall, mert akkor ezek a középrétegek is várhatóan radikalizálódnak. (A középre húzódásra jó minta lehet számukra a korábbi olasz „szélsőjobb” politikusainak pályaíve.)

A középre húzódást már elkezdték egy ideje, ahogy öregszenek automatikusan arra is haladnak, ám még az elején tartanak, s egyáltalán nem biztos, hogy sikerül, mert az eredeti frusztrált tagságot kellene ehhez háttérbe szorítaniuk. A Fidesz pedig, ha nem is nyerte még meg a harcát, nem sikerült a válságból kivezetnie az országot, egyelőre nem került vesztes pozícióba sem. A politikai generációváltás pedig úgy tűnik, még messze van. A „nemzeti” irányultságú tehetséges politizáló fiatalok még mindig inkább a Fideszben szívódnak fel.

Ez a népszavazás pedig dilettáns ötlet. Egyrészt messziről virít róla, hogy a Gyurcsány-buktató népszavazást akarják leutánozni, másrészt dilettánsak a kérdések. A bevándorlás egyelőre még csak elméleti probléma a társadalom számára, s a Fidesz is rárepült. Ráadásul a Jobbikot ez ügyben belső ellentmondás feszíti, mert igazából a muszlim bevándorlás jelenti a problémát, a Jobbik pedig kifejezetten szimpatizál az iszlámmal. Oroszország megítélése megosztja a közvéleményt, s még azok is, mint jómagam, akik elismerik Oroszország jogát az ukrajnai oroszok megvédésére, alapból bizalmatlanok Oroszországgal szemben is, s nem adnák fel miatta a NATO-tagságot. Ráadásul a Jobbik nem tudta lemosni magáról, hogy az oroszok pénzelik, ellentmondás tehát ebben is van. Ezek pedig nagy támadási felületek. Az internet ingyenességét nem értem, hogy kerül ide, hiszen a Fidesz is kampányolt vele. A férfiak nyugdíja pedig egyrészt generációs kérdés, másrészt ilyesmivel már nem lehet az idősebbeket megnyerni, mert tudják, hogy problémás. Ráadásul az idősebb férfi generáció még hagyományosan nőtisztelő, s azt tartja, hogy a nagymama otthonléte az igazán fontos a család működéséhez. S egyébként is hibás a gondolatmenet. A férfiak jellemzően több évvel idősebbek a házastársuknál s előbb is léptek munkaviszonyba. Ez a kedvezmény teszi lehetővé, hogy kb. egyszerre menjenek nyugdíjba. Nem valószínű, hogy a házaspárok azt szeretnék, hogy a férfi nyugdíjazása megelőzze a nőét.

picur3ka 2015.02.06. 23:03:50

Mi a cucc? Az, hogy élete vagy a Jobbik legjobb beszédét mondta el, az még csak azt sem jelenti jó volt.

A nagy semmi. A választás és a jövő, az anyagi helyzeten és a bűnözésen fog múlni, akárki oldja meg vagy sem. A többi csak maszatolás.

Balt 2015.02.08. 15:01:43

@♔bаtyu♔: Ebben nem értek egyet, pedig anno a NATO ellen szavaztam. Orosz henger itt nemigen lesz (nem v. nemcsak Orbán dörgölődzése okán), de az összes haderőnemben, létszámban mára 3/4/8-ad a számbeli lemaradásuk a NATO-hoz képest, és akkor a technikai fejlettségről, anyagiakról még nem is beszéltünk. Egyedül a nukleáris csapásmérő arzenálban vannak ott a szeren. (Azt csak remélhetjük, hogy Putyin van olyan bölcs és megfontolt, hogy akkor sem gurul el a gyógyszere, ha végképp sarokba szorítják...)

Balt 2015.02.08. 15:10:03

@gyalog.galopp: Ebben speciel nem látok aggályosat (vagyis nem a szomszédos magyar kisebbségek lakta államok miatt aggályos), lásd, Ausztria is semlegesként vívta ki Dél-Tirol autonómiját. (Leegyszerűsítve, mert persze maguk vívták ki, csak Ausztria vitte nemzetközi fórumokra.)

Viszont a mára jóformán nem létező magyar haderőre azért tényleg elég izgalmas lenne semlegeskedni...

Balt 2015.02.08. 15:19:48

@Helyes Írás: Jó meglátások, egyetértek.
süti beállítások módosítása