Itt forgott: Budapest, a titkos filmfőváros
2014. december 04. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Itt forgott: Budapest, a titkos filmfőváros

itt_forgott_1.jpg

Budapest a nemzetközi filmforgatási világ egyik fővárosa lett, és ez a tény rengeteg lehetőséget hordoz magában − erről is szól az Itt forgott: főszerepben Budapest című könyv, amely Budapest és a filmtörténet kapcsolódási pontjait, a budapesti forgatások helyszíneit mutatja be, számos sztorival fűszerezve.

itt_forgott.jpgTudta, hogy alig pár évvel az '56-os forradalom után, a Vasfüggöny mögött magyar-amerikai krimivígjátékot forgattak Budapesten? Hogy a ma zsúfolt bulinegyedként működő Gozsdu udvart a nyolcvanas években még nemzetközi (hideg)háborús filmek sötét kulisszájaként használták a forgatásokon? Hogy a még ismeretlen Brad Pitt 1989-ben a Keleti pályaudvar padján éjszakázott? Ilyen és ehhez hasonló történetek, sztorik tucatjait ismerhetik meg Basa Balázs és Názer Ádám Itt forgott: főszerepben Budapest című könyvéből.

A filmvilágban dolgozó Názer Ádám lapunknak elmondta: könyvükkel a filmes szakma és a nagyközönség figyelmét is szeretnék felhívni arra, milyen komoly rangot vívott már ki Budapest a mozivilágban. „Ez egy óriási és folyamatos verseny az országok és városok között” − hangsúlyozta Názer, aki szerint az, ha egy nagy produkció a sok-sok számba jöhető helyszín közül éppen a magyar fővárost választja ki, az valódi győzelem Budapest számára. A magyar filmes szakma nem tudna működni a sorra Budapestre érkező nemzetközi produkciók nélkül. De − szerencsére − a fővárost tényleg fölkapták, köszönhetően többek között a hazai filmesek tudásának, s persze a kedvező törvényi kereteknek is. A filmvilág és Budapest kapcsolata viszont még további lehetőségeket rejt magában − hangsúlyozta Názer Ádám: a gazdaság, a kereskedelem, a turizmus, a kultúra területén tovább lehetne erősíteni Budapest, mint filmes főváros imázsát; egy egész iparág épülhetne erre a témára.

Az Itt forgott: főszerepben Budapest című könyv ezt is szolgálja a maga érdekes, színes ismeretterjesztésével. Leginkább egy útikönyvhöz hasonlíthatóan bejárja a város ismert helyszíneit a Lánchídtól a Hősök terén és a Párizsi udvaron át a Várig és a fürdőkig; de kitér a könyv a csepeli gyár, a kelenföldi hőerőmű és Józsefváros megkopott helyszíneire. Ahogy a könyvből is láthatjuk: Budapest egy hihetetlenül sokszínű, sokrétegű város, ahol számos filmes megtalálhatja álmai helyszíneit. Így volt ez már a rendszerváltás előtt is, amikor Budapest számított a keleti blokk legnyitottabb, legelérhetőbb városának, és még inkább így volt az elmúlt 25 évben s főleg az utóbbi években, amikor már sorra jönnek a nagy produkciók a Duna-parti nagyvárosba.

Ugyan fővárosunk sokszor Moszkvát, Berlint vagy éppen Párizst alakította a filmekben, néha azért az is előfordult, hogy Budapest önmagát alakíthatta. De bármit is jelképezett Budapest, az már bizonyos, hogy a magyar főváros felkerült a világ filmeseinek térképére. Ideje, hogy mi is megértsük ennek jelentőségét és az ebben rejlő lehetőségeket.

Itt pedig megtekintheti a Budapestet végigugráló Katy Perry-t.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr596956815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.12.04. 19:29:42

Na majd erre is kivetik a nemzeti fizeSS adót azt annyi lesz a biznisznek!

huKKK 2014.12.05. 02:48:09

Én is éjszakáztam a keleti padján 2004-ben.
Brad Pritt-nél nagyobb tehetségemből kiindulva mikor leszek filmsztár?

huKKK 2014.12.05. 02:53:55

@Diorella Queen:
Szerintem inkább adjunk politikai menedekjogot+állampolgárságot a filmsztároknak.
Meg
Bill
Gatesnek.

huKKK 2014.12.05. 03:02:05

...ha kipengetné az államadósságunkat, még mindig maradna több mint 50 mrd $-ja.
Az állampolgárság legyen kőkeményen beárazva!

huKKK 2014.12.05. 03:31:01

Kedves Bill!

Fektess magyar filmekbe 26 mrd $-t és elintézem neked, hogy a maradék vagyonkádat kormányunk tisztára mossa.

dezsoke007 2014.12.05. 08:50:32

Jó az első kép; Bruce Willis vár a piros 7-esre

2014.12.05. 12:56:05

@huKKK: 2004-1989+2014=2029

Lordmotor 2014.12.05. 13:28:06

A "ráépülhetne egy iparág" ról eszembe jut egy Moszkva belvárosához hasonló szuperluxus negyed, ami kifejezetten az ide tévedő filmsztárokra alapozna, és legálisan, bevallottan, leadózottan 50000 lenne egy kávé :)

2014.12.05. 15:37:31

@enpera: Szerintem meg neked kéne dolgozni inkább, mint sem másoknak ugatsz itt, te kis buziköcsög!
Ha fele annyit dolgoznál mint én, már meghaltál volna te nyomoronc szarházi!

huKKK 2014.12.05. 23:26:26

@fagyospityóka:

Köszönöm.
De.
Nekem az az évszám kéne, amikor bp filmsztár lett!
Abból tudnám kiszámolni a fáziskésésemet.

annamanna 2014.12.06. 13:13:11

"Tudta, hogy alig pár évvel az '56-os forradalom után, a Vasfüggöny mögött magyar-amerikai krimivígjátékot forgattak Budapesten?"
Ez nagyon érdekes, ugyanis készült egy német film, ami Magyarországon játszódik, a németek szerették volna itt leforgatni, és nem adtak rá engedélyt, a németek végül Jugoszláviában forgattak.
Sőt - noha a film igen sikeres lett, és sok német turistát vonzott az országba, itthon soha nem mutatták be. A módszerváltás óta se.
Bezzeg az amcsi imperialista filmesektől meg az amcsi kémbálnától senki sem félt. :)
Amúgy erről van szó: www.youtube.com/watch?v=KTqCqrLprsE
"A filmvilág és Budapest kapcsolata viszont még további lehetőségeket rejt magában − hangsúlyozta Názer Ádám: a gazdaság, a kereskedelem, a turizmus, a kultúra területén tovább lehetne erősíteni Budapest, mint filmes főváros imázsát; egy egész iparág épülhetne erre a témára."
A németek számára évtizedekig ez volt a legerősebb információ Magyarországról, szóval abszolút országimázs film lett. De nem kellett semmilyen politikai garnitúrának. Nem baj, a hidegháborús filmek jobban erősítették az országimázst.
Biztosan csakis azért nem kaptak engedélyt a németek, mert ez nem Budapest imázsát erősítette, hanem a vidékét.... nyehhh.
"Így volt ez már a rendszerváltás előtt is, amikor Budapest számított a keleti blokk legnyitottabb, legelérhetőbb városának." - nyitott, persze, kivéve, ha a film a Horthy-kor vidám és jólétben élő vidéki magyar embereit mutatja be. Az ellenkezne az elmúlt százhúszezer év országimázsával.

2014.12.08. 08:25:24

@huKKK: Jogos. Utánanéztem: az első film, ami után felfigyeltek rá, a Thelma & Louise volt, 1991-ben. Ha ezt ekintjük a sztárság kezdetének, akkor:
2004-1989+1991=2006. Autogrammot kérek!

huKKK 2014.12.09. 07:08:08

@fagyospityóka:
Köszönöm.
8 év -.
Itt.

1991.május.12-én írta "autogramm"-omat az Élet Könyvébe
Megváltóm.
23 év +.
Benne.
süti beállítások módosítása