Megadja Gábor: Nálunk a kommunizmus, nyugaton a modernség intézte el a hagyományt
2014. november 10. írta: Redakció

Megadja Gábor: Nálunk a kommunizmus, nyugaton a modernség intézte el a hagyományt

megadja_gabor.jpg

A látszat ellenére bármikor visszafordulhatnánk a liberális haladó politika útjáról, hiszen a történelemnek nincs meghatározott iránya – mondja Megadja Gábor eszmetörténész, akinek a Molnár Tamás Kutatóközpont kiadásában jelent meg Az utópia hegemóniája című esszékötete. Megadja szerint a tinilányok után a második két legsértődékenyebb emberfajta az értelmiségi és a politikus; nincsenek teljesen megszakadt hagyományok; és a bevált gyakorlatokhoz bármikor vissza lehetne térni.

„Közép-Európában megszakadt a hagyomány a negyven év kommunizmussal, vagy már hamarabb is. Nincs mihez visszatérni, ergo talajtalan a hagyományelvűség. Mi a válaszod erre a gyakori felvetésre?
 
Ezzel a felfogással az a baj, hogy úgy képzeli el a hagyományt, mint ha az valami tömb vagy valami vonal lenne, ami megszakadt és megszűnt 1944-ben. Persze, hogy az időben nem tudunk ugrálni, így visszatérni sem tudunk hozzá 1990 után. A visszaugrás valóban nem lehetséges. Csakhogy a hagyomány forrásai megvannak. Számos helyen megmaradtak a hagyományok, hagyományos felfogások még a totalitárius diktatúra alatt is, például a családokban, a könyvtárakban. Édesanyám kettős nevelést kapott, ami jellemző volt a Rákosi- és Kádár-korszakban: mást mondtak, olvastak otthon neki a történelemről, mint az iskolában. Egyfajta búvópatakként fennmaradt a hagyomány, töredékeiben megvan, és ez jól megmutatkozik abban is, hogy 1990 után felszínre bukkantak ezek a gondolkodási módok. Nem csak arra gondolok, hogy egy jobboldali párt nyerte meg a választásokat, hanem arra, hogy a hagyományos gondolkodásmód egyszerűen nem szűnt meg.
 
S ha erre apellálunk, az nem a hagyomány »feltalálása«?
 
Nem találunk fel semmit, csak visszanyúlunk ahhoz, ami volt, amit esetleg elfelejtettünk. Ne gondoljuk, hogy a hagyomány recepteket tartalmaz, amelyek input-output módon aktualizálhatók. Voegelin egyik könyvének címe az, hogy Anamnesis: minden tudás valójában visszaemlékezés. Szerintem nekünk is erre van szükségünk, ez pedig nem feltalálás. Egyébként a felvetett problémával a nyugat is küzd: amit nálunk a kommunizmus csinált, azt nyugaton a modernség intézte el kétszáz év alatt, nem feltétlenül totalitárius módszerekkel.”

 

Szilvay Gergely interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr846884017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2014.11.10. 20:03:24

Eléggé poptarisznyásra sikerült, többet is kihozhattak volna ebből, nemzetes uraim!

Elég, ha csak a CEU -t és '68 -at emelem ki? Mert mindkettő a lehető legjobb példa arra, meddig terjed a politika fennhatósága, meddig mer elmenni a háttérhatalmi presszió ellenében?

A postás, a rendőr és a villanyszerelő (főleg az utóbbi) jó eséllyel valamelyik szolgálat embere. Ha zsákutcába futunk (futtattak), a progresszió hivatott eltörölni a menés irányát, hogy attól fogva felszabadult jövés mehessen.

Egységsugarú néptárselvtárspolgár ettől még ugyanúgy, változatlanul és iránytartóan menni fog, mint nyomtató ló, bár távlatokban szemlélve inkább ökörhugyozás -szerű képet fog mutatni a haladása.

Hadd ne mondjam, körbe-körbe, mint forradalmi hevület a tajgai hóesésben. Amikor pont nincs szúnyog - ennyi a jó hír.

mrZ (törölt) 2014.11.11. 04:27:02

Reakciós atlantista zsivány életművész.

Közpénzen ahogy dukál. Hova lenne a romkocsmák világa állami támogatás nélkül?

I_Isti 2014.11.11. 08:13:15

Az emberiségre nézve kettő darab csapás van, ami kiheverhetetlen: az egyik a marx-típusú látó, akinek a látása démonoktól van, a másik a látás nélküli látó, akinek ráadásul még látása sincs még a sátántól sem...

Bloodscalp 2014.11.11. 21:25:17

Behalok:DDD
Már csak 2 hetente 1 mandi írást olvasok...lassan csak a címeket fogom, és mellette a kommentek számát. Beszédesek.

Haver csinál riportot a haver "eszmetörténésszel"-gondolom ifjabb RI-t tisztelhetjük benne:)

Turul is megriportolja majd Salát G.-t a Keleti nyitásról?:)

Szánalmas banda

bömböcz 2014.11.11. 21:34:30

@Bloodscalp:
Mi van majomúr, nem néz áltévét?!
Ott pedig mindkét promines szerző pofázmányát láthatná!
Házhoz mennek magukhoz:
Lemennek kutyába a kis buzik.

huKKK 2014.11.14. 09:15:28

"a történelemnek nincs meghatározott iránya"

Ez egy elmélet.
süti beállítások módosítása