Józsefváros és '56: a történelem sűrűjében
2014. október 23. írta: TuRuL_2k2

Józsefváros és '56: a történelem sűrűjében

Kiégett villamos a későbbi Reakció-szerkesztőség előtt

A Rádió. A Corvin-köz. A Köztársaság tér. Egyikhez sem kell tíz percnél többet sétálnom, ha elindulok itthonról. Ha végigtekerek a Bérkocsis vagy a Vas utcán, körülvesz a történelem: még ma is számos homlokzat őrzi '56 golyózáporos őszének emlékét. A fenti fotóra a Fortepan '56-os archívumát nézegetve akadtam rá. A kép a József körúton készült, a Rákóczi téri villamosmegállóban – a kiégett villamos mögött, a bal felső sarokban látható (erkélyes) első emeleti lakásban működött a Reakció című havilapunk szerkesztősége. Korábban az UFi is a Józsefvárosban, a Baross utcában talált otthonra, a Reakció pedig a Rákóczi tér elhagyása után is maradt még a VIII. kerületben, a Múzeum utcában. 

A Fortepan '56-os fővárosi fotói közül minden második-harmadik Józsefvárosban készült, ezek közül álljon itt néhány kedvencem:

1956_jozsefvaros_pollack_mihaly_ter_tank.pngPollack Mihály tér, a háttérben a Magyar Nemzeti Múzeum hátoldala

 

1956_jozsefvaros_blaha_lujza_ter_nepszinhaz_utca.pngBlaha Lujza tér, Nemzeti Színház, háttérben a Népszínház utca torkolata

 

1956_jozsefvaros_ulloi_ut_t-34_tank.pngÜllői út, Iparművészeti Múzeum, előtte egy szovjet T-34/85-ös harckocsi

 

1956_jozsefvaros_koztarsasag_ter_parthaz.pngKöztársaság tér, pártszékház

 

1956_jozsefvaros_corvin_koz_tank.pngCorvin (Kisfaludy)-köz

 

1956_jozsefvaros_jozsef_korut_szabad_nep_szekhaz.pngJózsef körút, Szabad Nép Székház, háttérben a Nemzeti Színház

 

1956_jozsefvaros_jozsef_korut_romok.pngJózsef körút az Üllői úti kereszteződés felé nézve

 

1956_jozsefvaros_rokus-kapolna.pngRákóczi út, Szent Rókus-kápolna

 

1956_jozsefvaros_kalvin_teri_tuzfal_voros_csillaggal.pngKálvin téri tűzfal vörös csillaggal
(nem vagyok benne teljesen biztos, hogy ez a tér józsefvárosi csücske)

 

1956_jozsefvaros_kalvin_teri_tuzfal_ruszkik_haza.pngKálvin téri tűzfal vörös csillag nélkül,
Ruszkik haza! felirattal

A modern magyar történelemből az '56-os szabadságharcunk áll a legközelebb a szívemhez. Ráadásul '56 nem csak nekünk fontos, de talán az egyetlen olyan pozitív momentuma a magyar XX. századnak, amit világszerte ismernek és elismernek. Kedvenc személyes történetem, amikor a feleségemmel nászúton voltunk, és a nyitvatartási idő után értünk egy kaliforniai ferences rendházhoz. Az épület kertjének bejárata előtt egy idős szerzetes ült, tőle kérdeztük, hogy bemehetnénk-e még körülnézni. A segítőkész atya megkérdezte, hogy honnan jöttünk. Amikor elmondtuk, hogy Magyarországról, felállt a székéből, kihúzta magát, és azt mondta:

„Édesanyám arra tanított, hogy mindig álljak fel, ha magyarokkal találkozom, mert minden tiszteletet megérdemelnek '56-os kiállásukért a szabadság mellett.”

Éppen ezért érzem úgy, hogy nagy tartalékai vannak még az '56-kultusznak. A Szabadság, szerelem nem volt ugyan rossz film, de nem sikerült úgy megfognia a pesti srácok hősiességét, mint például ahogy a Véres vasárnap bemutatta az írek küzdelmét az angolok ellen. De '56 őszének eseményei tökéletesen alkalmasak akár egy FPS-játék (vagy legalább egy kiegészítő) keretének is, mint ahogy egy önálló múzeumot is megérdemelne a forradalom és szabadságharc – ahol lehetne tankra mászni, Molotov-koktélt dobni, és az iskolai csoportok megismerhetnék a szovjet világbirodalom ellen fegyvert fogó hősöket.

Addig is, míg elkészül a Nagy Film a pesti srácokról, hallgassuk meg együtt régi kedvencemet, az Avanti ragazzi di Budapest című olasz dal Aurora-féle változatát:

*

(Fotók: Fortepan)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr856822775

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tisztelet a hősöknek – múzeumot ötvenhatnak a Magyar Rádióban! 2014.11.04. 19:57:42

„A kezünk. Ahogy rettenetesen izzad a hűvös üvegen, benzinszagú a ruhánk, és bár hideg van, az ablak is nyitva, csöpög az izzadság a homlokunkról. Egyre erősebb morajlás. Zörögnek a kivert ablak még megmaradt üvegcserepei. A szemben lévő ház emeletén...

Trackback: Józsefváros és '56: a történelem sűrűjében 2014.10.23. 15:52:01

'56 őszének eseményei tökéletesen alkalmasak akár egy FPS-játék kerettörténetének is, mint ahogy egy önálló múzeumot is megérdemelne a forradalom és szabadságharc – ahol lehetne tankra mászni, Molotov-koktélt dobni.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.10.23. 16:20:10

"De '56 őszének eseményei tökéletesen alkalmasak akár egy FPS-játék (vagy legalább egy kiegészítő) keretének is, mint ahogy egy önálló múzeumot is megérdemelne a forradalom és szabadságharc – ahol lehetne tankra mászni, Molotov-koktélt dobni, és az iskolai csoportok megismerhetnék a szovjet világbirodalom ellen fegyvert fogó hősöket."

Így gondolja a Professzor is, bár ő más okokat sorol fel.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2014/10/szebb-jovo.html

Bell & Sebastian 2014.10.23. 16:54:33

Ahogyan távolodik, úgy tisztul és élesedik.

A pesti srácok két hét alatt leamortizálták a nem kevés, ideszállított, szovjet, inváziós technika felét (orosz statisztika).
Nem a kormány, nem a hadsereg, nem a szabadságvágytól fűtött civilek.

És most? Turkálnak az archívumban, a gyereknek cipő kell, neve is van: Adidas.

freehckr 2014.10.23. 17:39:07

„egy önálló múzeumot is megérdemelne a forradalom és szabadságharc – ahol lehetne tankra mászni, Molotov-koktélt dobni”

Még egy-két év posztkommunista korrupt Fidesz-KDNP ámokfutás, és akár „élesben” is lehet majd gyakorolni... :)

freehckr 2014.10.23. 17:42:41

„egy-két év posztkommunista korrupt Fidesz-KDNP ámokfutás”

Mondjuk nincs az annyi... ha valóban megadóztatjátok az internetezést _is_, januártól felköthetik a gatyájukat a kormányzat informatikusai, mert ezzel napi szintű összehangolt támadásokat vesznek a nyakukba... :) Ha pedig annyira képzett, gyakorlott szakemberek a kormányzat informatikusai mint a kormányzat szakpolitikusai, akkor nem túl sok szerencsét jósolok nekik. :)

toportyánzsóti 2014.10.23. 17:57:42

Érdekes érzés lehet most jobbernek lenni,nemrég még a Moszkva teret is átneveztétek mert még ez is csípte a szemetek,aztán élő istenetek elment teljesíteni a moszkvai orális irodába...Mekkora baromnak kell ehhez lennie?

freehckr 2014.10.23. 18:01:19

@toportyánzsóti: Kikérem magamnak, hogy ezt a három per akárhányas és munkásőr tömeggyilkosokkal tömött posztkommunista, bűnszervezetként működő korrupt, baloldali populista Fidesz-KDNP söpredéket jobboldalizzátok.

Üdv: egy jobboldali.

wantaan 2014.10.23. 18:04:27

@toportyánzsóti: aki elment a moszkvai orális-irodába az 10 ft-ért a saját anyját is megölné vagy kiállítaná a sarokra.

toportyánzsóti 2014.10.23. 18:04:58

@Doomhammer: Sikert sikerre halmoz a blogod,elégedj meg azzal.

toportyánzsóti 2014.10.23. 18:09:57

@freehckr: Ha visszanézed,megkülönböztetem a komcsi besúgókból lett nemzeti jobber elmekórtani eseteket a jobboldaliaktól.Jobboldaliak előtt megemelem a sipkámat,saját szavaik szerint hazaáruló puccsista putinpincsiktől hányok.

freehckr 2014.10.23. 18:10:05

@toportyánzsóti: „érdekes érzés lehet most jobbernek lenni”

Egyébként nem az, szerintem mindannyian hozzászoktunk már, hogy ebben a folyamatosan leszakadó balkáni koszfészekben soha nem is volt (legalábbis az én emberemlékezetem óta), és előre láthatólag nem is lesz „jobboldali” politikai képviseletünk... :)

Ahhoz, hogy a közeljövőben látványosan, kormányzóképesen megerősödjön egy jobboldali politikai szervezet, már ma ott kellett volna fagyoskodnom a több tízezres demonstrációjukon, ahol szabad és versenyképes piacgazdaságot, a világrekord adók és bürokrácia radikális csökkentését, a világrekord korrupció felszámolását, és a gazdasági értelemben vett európai felzárkózásunkat követeljék... de bárhogy böngészem a híreket, ez valahogy nem érte el még a jelenlegi „politikai elitünk” ingerküszöbét. :)

toportyánzsóti 2014.10.23. 18:19:27

@freehckr: Politikai elitünk sajna a KGB foglya,ezt unta meg az USA most hogy a Krímet elfoglalta a KGB a magyar választásra hajazó módszertannal.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.10.23. 18:21:10

de kurva unalmas már ez az ezeréve történt kommunista puccs, meg az utcai csőcselékvircsaft. de legfőképp a róla szóló összeszorított farpofás tiszteleletadunkmegemlékszünkdefaszautódokvagyunk nyáltömeg.
meg a fortepan válogatás nélküli fényképömlenye, mint az ejakulátum a gólyatáborban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.10.23. 18:23:44

@toportyánzsóti:
Node hát mi ez a sértett durcásság? Attól, hogy a tirpákblognak jól megy, még másoknak is sikerülhet. Tudja, a dagály, ami megemel minden hajót.

Én csak azt találtam mulatságosnak, hogy míg a Professzor a Birodalom és annak 1956-os kollaboránsai leleplezése érdekében érvel a pártház múzeummá alakítása mellett (nem felejtve el a büdös hajléktalanokat se, ami már a jobboldali megmondók szabványos eszközévé vált), addig a Mandíner blog a cool, haditechnikát imádó, játékprogramokban jártas, urbánus fiatalokat megszólítva hív fel egy nem azonosított VIII. kerületi múzeum létrehozására.

Hiszi vagy sem, a volt pártház a VIII. kerületben van.

toportyánzsóti 2014.10.23. 18:30:30

@Doomhammer: Feleslegesen égeted magad itt is szénné.

toportyánzsóti 2014.10.23. 18:32:29

@jm padilla: Az ejakulátum elöntötte a gőzdómot,adjál belőle a csuti focianalfabétának.

Zb74 2014.10.23. 18:51:06

TuRuL, nem lesz neked bajod abból a "ruszkik, haza" feliratot mutató fotóból? A mai bonyolult politikai helyzetben célszerűbb lett volna egy "reményteljes magyar forradalmárok várják az amerikai katonákat, de azok nem jönnek" című fényképet keresned a poszthoz.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.10.23. 18:54:37

@Zb74:
""reményteljes magyar forradalmárok várják az amerikai katonákat, de azok nem jönnek" című fényképet keresned a poszthoz. "

És mit szólna ahhoz, ha azok a forradalmárok nem holmi túlbuzgó civilek, hanem konkrétan amerikai ügynökök lettek volna, akik kizárólag a bajkeverés végett okoztak nemzeti sorstragédiát Magyarországon, mit sem törődve a magyarság által elannyira kiérdemelt jóléttel?

Az analógia korunk eseményeivel szinte magától adódik.

Urfang 2014.10.23. 18:55:56

Ja, olyan volt 56 mint egy fasza FPS, csak nem volt team balance meg IDDQD.

Zb74 2014.10.23. 19:21:20

"És mit szólna ahhoz, ha azok a forradalmárok nem holmi túlbuzgó civilek, hanem konkrétan amerikai ügynökök lettek volna"

A komenisták mindig is ezt mondták, ugye...

freehckr 2014.10.23. 19:25:58

@Doomhammer: „konkrétan amerikai ügynökök lettek volna”

Tehát aszondod, hogy a most „megérdemelt szabadságukat” megkezdő NAV-os vezetők nem is pihenni, hanem „hazautaznak”?! Már úgy dolguk végeztével értem, mivel úgy tűnik világszerte sikeresen hintették el azt a kis infómorzsát, hogy az Orbán-kormány egyike a világ legkorruptabb politikai bűnszervezetének. :)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.10.23. 19:38:35

@freehckr:
A NAV-os botrány csak egy apró bajkeverés a Birodalom médiahatalmának boszorkánykonyhájából. A mélyszerkezet ismerője csak kacag rajta.

Az analógia korunk eseményeivel azt jelenti, hogy a magyarságot meg akarják akadályozni történelmileg determinált éllovas szerepének elfoglalásában azzal, hogy a centrumból a perifériára száműzik.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2014/09/a-celpont-oroszorszag.html

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2014.10.23. 20:05:26

@freehckr: Aki az Orbán-rendszert az '50-es évek Magyarországához hasonlítja, az nyilvánvalóan nem épelméjű.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2014.10.23. 21:23:03

"Éppen ezért érzem úgy, hogy nagy tartalékai vannak még az '56-kultusznak. A Szabadság, szerelem nem volt ugyan rossz film, de nem sikerült úgy megfognia a pesti srácok hősiességét, mint például ahogy a Véres vasárnap bemutatta az írek küzdelmét az angolok ellen."

Most megy az M1-en a Szerencsés Dániel, na az pl. egy elég jó film.

freehckr 2014.10.23. 22:55:32

@Disznóvári: „Orbán-rendszert az '50-es évek Magyarországához hasonlítja”

Teljesen összehasonlítani nem lehet a kommunistákkal... de sajnos évről évre egyre több a párhuzam. Ma már olyan dolgok vannak kipipálva, mint munkásőrök és szt. tisztek, besúgók a kormányban, titkosszolgálat és rendőrség politikai célokra felhasználása, koncepciós perek és hatósági vegzálások szakmányban, tévé, rádió a Párt teljes befolyása alatt... ha valahol kellett volna húzni egy határt, amire azt mondjuk hogy most már elég, azt nagyjából már 2012 magasságában illett volna megtenni, azóta csak egyre súlyosabb és súlyosabb a helyzet.

Ez így nem fog menni, ahogy eddig, és ahogy tervben van...

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2014.10.23. 23:01:32

@freehckr: Majd ha lesz Recsk, körömtépkedés és sósavas kád, akkor helytálló lesz a párhuzam.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.10.24. 05:28:19

1956 egyfajta megtorlása volt az is, ahogyan a hatalom a konszolidációt követően szisztematikusan rohasztotta le a Józsefvárost. Túl sok esemény kötődött ehhez a városrészhez, sőt 1956 jónéhány kulcsfontosságú helyszíne található itt, aminek emlékét mindenáron írtani kellett. A mai tápos partyarcok egyébként el sem tudják képzelni, hogy még a kilencvenes évek legelején is micsoda kurázsi kellett ahhoz, hogy a Krúdy Gyula utcán keresztül viszonylagos épségben közelítsük meg a Tilos az Á-t a Mikszáth téren. A Józsefváros évtizedekig elátkozott és nyomorúságos hely volt, pedig a Belső-Józsefváros az egyik gyöngyszeme a fővárosnak.

A Kálvin téri tűzfalról.
Igen, az a tűzfal a tér józsefvárosi részén volt a Múzeum utca sarkán. Itt régen egy Ybl-palota állt, de az az épület a tér több más elegáns bérpalotájával együtt megsemmisült az ostrom idején, vagy egyszerűen elbontották a súlyosan sérült épületeket. A pestiek háború utáni generációi ezért is hívták ezt a teret évtizedekig tűzfal térnek.

Érdekes végigkövetni az inkriminált tűzfal néhány évtizedes evolúcióját is, hiszen rendesen benne van mindaz, amiről a sztálinizmus, majd az azt felváltó létező szocializmus évtizedei szóltak, e kettő között az 56-os közjátékkal. A fotók ugyancsak a Fortepanról származnak.

1955 tavasza

www.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_3722.jpg

1956 októbere

www.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_40016.jpg

1958, a színes dián még jól kivehetőek a vörös csillag nyomai és a szürke festékkel átkent "Ruszkik haza!" felirat)

www.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_51607.jpg

Ugyanakkor készült ez a fotó is, itt jobban látszik az átfestés:

www.fortepan.hu/?view=query&lang=hu&q=51607&x=9&y=14

1977, ez az OTP neonreklám emlékeim szerint a kilencvenes évekig ott volt a tűzfalon

www.fortepan.hu/_photo/download/fortepan_25823.jpg

hoplita 2014.10.24. 07:03:01

"...ahol lehetne tankra mászni, Molotov-koktélt dobni..."

Muhahahahahaha....!

Ugye nem csináltál még ilyet, turulkaki?

Lásd, ha ki mertél vóna jönni 2006 őszén, akkor kipróbálhattad vóna.
Nem, nem FPS, IRL.

Szerénységem még oktatta is a lelkes tizenéveseket.:)))

@freehckr:
Adja Isten, én nem maradok otthon, pedig 3 kölköm van és már elmúltam kicsivel húsz.:)

Vasárnapra már készülődhetnek a zorbánkutya droidok, megtelik a Kossuth tér megint és nem brekimenetesekkel.:)))

hoplita 2014.10.24. 07:11:48

Turulka, bazmeg...:)

Az Avanti ragazzi a Lazio indulója.:))

Ezért meghámozza a farkad a gazdád...:DDD
Kicsit még jobban.....

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.10.24. 12:25:24

@tauglich: hát azért a tilos megközelítéséhez nem kellet túl nagy bátorság, már akkor sem, mikor a tilos helyén egy kockásabroszos, pacalos kisvendéglő volt.
kurázsi mondjuk ahhoz kellett, hogy a práter utcai gyilkosban múlatassa az idő egy éjszaka. :)

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.10.24. 15:23:04

@jm padilla: na jó, a körút túloldala vitán felül egy egészen más világ (volt). Nekem konkrétan a Liliom utcában törték be az orrom a helyi erők.

És visszakanyarodva a Mikszáthra. Elöl a kiskocsmával, hátul pedig az étteremmel a Bakony kisvendéglő egy igazán pazar hely volt.
süti beállítások módosítása