A magyar futballmocsár lehúz, altat, befed
2014. szeptember 09. írta: TuRuL_2k2

A magyar futballmocsár lehúz, altat, befed

magyarorszag_eszak-irorszag_infografika.png

Nem értek a focihoz. Nem is szoktam róla írni, de a vasárnap esti, Üllői úti élmények nem hagynak nyugodni.

Gyerekkoromban nemcsak játszani szerettem, de egyébként is nagyon érdekelt mind a hazai, mind a világ- és Európa-bajnokságok (a nemzetközi klubfutball viszont sosem hozott lázba a legkevésbé sem). Egy darabig a Zete egyik kölyökcsapatában edzettem, majd a gimnáziumi csapatban játszottam néha, aztán pedig – még középiskolásként – egy évig igazolt játékvezető voltam Zalában a megyei serdülő bajnokságban (ifi és felnőtt meccseken meg partjelzősködtem). Ebben az időben az NB1-es meccseket még rádión is képes voltam követni, a körkapcsolásos közvetítések hozzátartoztak a hétvégéimhez. Aztán ez elmúlt, ahogy utoljára a '98-as foci VB volt az, ahol még sok meccset képes voltam végignézni. Egyszerűen nem köt le, nem érdekel. 

Nem emlékezhetek a magyar foci egyik aranykorszakára sem, de még így is megadatott a folyamatos hanyatlás, az elmocsarasodás élménye. A '90-es években még simán előfordultak olyan meccsek az NB1-ben, ahol a nézőszám meghaladta a húszezret (pedig hol voltak már a telt házas Népstadionban rendezett kettős rangadók, amikről apám mesélt?) – ma néha egy forduló mérkőzéseire összesen sem mennek ki ennyien.

Ha nem tévedek, nincs még egy szomszédos ország, ami lassan három évtizede ne jutott volna el se Eb-re, se Vb-re. A válogatott meccsekre azonban továbbra is több-kevesebb rendszerességgel járok barátokkal, ennek köszönhetem ezt az emlékezetes vasárnap estét is. Egészen elképesztő volt látni az Üllői úton ezt a válogatottat, még amikor vezettünk, akkor is nagyon kínos érzése volt az embernek, de az nem tartott sokáig. Az észak-írek sem brillíroztak ugyan, de küzdöttek becsülettel, a mieink meg minden különösebb meggyőződés, pláne elképzelés nélkül vergődtek a pályán.

Ahogy hazafelé tekertem a meccsről, a józsefvárosi Bérkocsis utcában egy kisfiú sétált az édesapjával. Szomorúak voltak, a srác kezében a hosszúkás műsorfüzet – alighanem hazafelé tartottak. Én meg azon gondolkodtam, hogy mik lehettek korábban a magyarfocihoz kötődő legrosszabb élményeim. A bukaresti 0:3? A hollandiai 1:8? Az 1:7 Jugoszlávia ellen? Az észak-írek elleni szenvedés mellett mindenképpen ide tartozik Puskás Ferenc temetése is – nem tudom, mit szégyelltem jobban, a róla elnevezett stadiont negyedéig sem megtöltő érdektelenséget vagy Koltay Gábor végtelenül giccses búcsúceremóniáját. 

Kétségkívül csak nagyon felszínesen követem a magyarfocit, de azt látom, hogy ez a közeg még az egyébként sem paradicsomi közállapotainknál is mélyebben van, sokkal mélyebben. Minden váratlan eredménynél az ember első gondolata, hogy ki és mit játszhatott meg valami ázsiai fogadási oldalon. Ha az ember belenéz egy-egy NB1-es meccsbe, számolgathatja, melyik csapatban van kétharmada a légiósoknak. Tudom, hogy ilyen a modern klubfutball, de érthetetlen, hogy például egy Puskás Akadémia miért van tele kiöregedett külföldi játékosokkal. És hol vannak a tehetséges magyar focisták, ha itthon nincsenek? A csúcsbajnokságokban sincsenek. Hiába a Bozsik-program, hiába az akadémiák – itt valami nagyon mélyen, nagyon reménytelenül rohad. Lehet önteni a direkt és indirekt állami tízmilliárdokat a mocsárba, ez aligha segít a teljes újrakezdés, a mocsár lecsapolása nélkül.

(A poszt nyitóillusztrációja az Üllői úton osztogatott műsorfüzetből származik. Hogy mit ábrázolnak az oszlopok? Mit jelent a 2010-es óriási kék (észak-ír), és mit a 2011-es piros (magyar)? Mi az oszlopok összege? Jó kérdés. Hosszan nézegettem az ábrát, és arra jutottam, hogy ennél elhibázottabb infógrafikával nem nagyon találkoztam még: olyan oszlopdiagramokkal dolgozik, amik teljesen alkalmatlanok az efféle összehasonlításra.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr606680895

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A magyar futballmocsár lehúz, altat, befed 2014.09.09. 14:26:01

Hiába a Bozsik-program, hiába az akadémiák – itt valami nagyon mélyen, nagyon reménytelenül rohad. Lehet önteni a direkt és indirekt állami tízmilliárdokat a mocsárba, ez aligha segít a teljes újrakezdés, a mocsár lecsapolása nélkül.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virág et. 2014.09.09. 08:50:19

A mandiner hibátlan érzékkel és nagy bátorsággal megtalálta az elmúlt napok legfontosabb közéleti témáját.... a focit!

Gyóni Gábor 2014.09.09. 09:34:25

Miért tüntettek Brazíliában a foci ellen? Miért van válságban a magyar foci? Lehet, hogy a kettő összefügg.

Szerintem abban lehet az egyik ok, hogy ma Magyarországon a foci az elit-felsőközéposztály passziója. Egész egyszerűen az tud focizni, akinek van lóvéja. A foci - státusz, presztízs, csillogás.
A szegény gyerekek kiszorulnak.
Holott ha megnézzük, az Aranycsapat tagjainak többsége is külvárosi proligyerek volt. Még Détári is egy nyomortelepről jött. Olyan emberek voltak, akiknek egyetlen esélyük a foci volt.
A foci egy időben a szegények, a "prolik" sportja volt. A foci szociális lift volt. A foci megtestesítette az álmot, hogy a legszegényebbek, a legnyomorultabbak is lehetnek a világ meghódítói.
Ennek ma vége. Csak akkor kerülhetsz be a klubba, ha megfelelő pedigréd és pénzed van. A foci ma üzlet.
Szerintem Brazíliában is ezért lázadnak a foci ellen.

tarackos 2014.09.09. 09:57:51

Ha tényleg gáz lenne akkor nem keresnének több százezer havi nettót meg nem kapnának mellé szolgálati kocsit ezek a remek focisták.

Egyébként nincs a foci lejjebb, mint a közélet csak a foci mellől könnyebb kifarolni...

Virág et. 2014.09.09. 10:08:44

@Dózsa György: Én ezt nem így gondolom. A foci, mint sport Brazíliában ma is népszerű, a nyomornegyedekben ma is rúgják a bőrt. A tüntetés nem a sportágnak szólt, hanem a vb-re költött esztelen milliárdoknak. Olyan városba építettek pl. stadiont, amit csak hajón (!) lehet elérni és amelyiknek nincs is saját focicsapata, azaz a vb után lesz ott egy soktízezres - százezres madárszartároló. A brazilok tömege nyomorog (itt van egy BRIC állam kritika is elrejtve, ha már) és bizony bántja a szemüket, hogy amíg egy rakás ember az éhezés határán él, addig a kormány annyi pénzt tol bele a vb-be, amennyiből érdemben lehetett volna javítani az emberek körülményeit, az egészségügyet stb. És még bevétel sincs, mert mindent elvisz a FIFA.

Tehetséggel ma is lehet valaki jó focista szinte bárhol. Vadásznak a tehetségekre ma is.

@tarackos: Szerintem ezeket a pénzeket a kluboktól kapják, ahol pl nem is azt a játékot látjuk, mint amit mondjuk a magyar válogatottban nyújtanak.

freehckr 2014.09.09. 11:11:27

„itt valami nagyon mélyen, nagyon reménytelenül rohad”

...és nem csak itt.

Igazság szerint amire a rendszerváltás híján nyakunkon maradt kontraszelektált posztkommunista politikai elitünknek és ilyen-olyan gazdasági-, kulturális-, haveri kutyás- holdudvaruknak befolyása van (lásd oktatás, gazdaság, államigazgatás, igazságszolgáltatás... és lásd többek közt a futball is), az nem működik, vagy egyáltalán nem megfelelően működik. Mert amire befolyásuk van ezeknek a politikai szerencselovagoknak, ezeknek a gazembereknek, ott nem a szaktudás, a szorgalom, a kitartás, az eredményszemlélet dominálnak, hanem minél több hatalmi pozíció megszerzése és így a pártnak/haveroknak/családnak visszaosztható állami források igen kreatív lenyúlása.

Az ország évtizedek óta a varrásainál foszlik szét, és sajnos még mindig igen sokan élnek meg ebből felmutatható eredmények híján is... amíg a balfék, ostoba suttyó proli csak a bűnszervezetekként működő posztkommunista Fidesz-MSZP közt tud választani, addig semmiféle változás nem lesz Magyarországon, sem az oktatás, sem a gazdaság, sem az államigazgatás, sem az igazságszolgáltatás, és többek közt a futball területén sem.

El kell hagyni ezt a korrupt balkáni posztkommunista szemétdombot, magára hagyva a korrupt és dilettáns politikai elitet a retardált söpredékével (gazdálkodjanak a cigányaik és nyugdíjasaik által megtermelt javakból), vagy le kell cserélni a politikai elitünket... nincs c) lehetőség.

Robinzon Kurzor 2014.09.09. 11:21:02

Az a nagy büdös helyzet, hogy ez az egész azért fog így maradni, mert a Kedves Vezető már a rendszer mellé állt, tehát ebből következően már elméletileg is lehetetlen, hogy a probléma rendszerszintű legyen.

Pinyő kinevezését már tavaly ősszel is sokan úgy értelmezték, mint Csányi bosszúját Orbánnal szemben.

Pinyő előbb-utóbb megy, aztán majd valaki más, aki ugyanúgy belebukik: mivel a NER-ből hiányzik az önkorrekció képessége, ezért soha nem lesz kimondva, hogy ez így rendszerszinten nem jó.

A foci Magyarországon, főleg 2010 óta, egy közpénz kivételi csatorna (stadionok, tao, stb), a látszat fenntartása érdekében ezért hétvégenként látszólag labdarúgásnak tűnő tevékenységek zajlanak a pályákon.
De ezt épeszű ember komolyan nem veheti.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.09.09. 11:30:18

hát, hogy egy ilyen turul féle testi nyomoronc játékvezethetett, meg focizhatott, mindent elmond.

freehckr 2014.09.09. 11:53:45

...ráadásul szó szerint remekül keretbe foglalja a posztot a közpénzekből busásan finanszírozott fideszes „rezsicsökkentés” hirdetés. :) K*rva sokba kerülnek nekünk az iskolázatlan suttyó prolijaitok, b*sszátok meg fideszesek...

Robinzon Kurzor 2014.09.09. 12:15:40

"ráadásul szó szerint remekül keretbe foglalja a posztot a közpénzekből busásan finanszírozott fideszes „rezsicsökkentés” hirdetés. :)"

Pont ezt akartam még hozzátenni.... és még eljátsszák itt állandóan nagy csodálkozva, őzike (Özilke) szemekkel, hogy nem értik ... beszarás ...

Robinzon Kurzor 2014.09.09. 12:16:39

@freehckr:

Az előbbi komment erre volt válasz, ebből idéztem ...

legeslegujabbkor 2014.09.09. 12:40:47

@Virág et.: A meccs után bánatukban berúgtak, és csak most ébredtek fel.

Bell & Sebastian 2014.09.09. 15:18:20

Móriczka grafikonja

Ha úgy rajzolják meg, hogy minden évben száznak veszik rangsoroltak számát, bejelölik rajta a magyarokat, az átlaghoz (50) húznak egy vonalat, alatta piros, fölötte kék, sorba állítják az éveket, akkor esetleg valamit ki is lehetne hámozni a tendenciából.
Hogy miért pont ilyen lett? Mert csak a Fidesz!

A 2013 -at ellenőriztem, akkor 122. / 43. volt a helyezésünk, max. 1.513 / 636 ponttal, az utolsó 267 -et ért el. Azaz; kétszer olyan jók vagyunk, mint a legrosszabb és harmad olyan jók, mint a legjobb (durván).

Nemhogy a grafikon rossz, egyszerűen félretájékoztat. Miért? Mert csak a Fidesz!

rupertwinston · http://kanadaihirlap.com 2014.09.09. 15:30:37

Amikor a kilencvenes években Magyarországon éltem és ott jártam az egyik amerikai iskolába, egy alkalmam volt megtapasztalni a magyar foci már akkor is érzékelhető pánikhangulatát.

Életemben először irattak be szüleim egy magyar nyári táborba - 12 éves lehettem - ahol a foci és az úszás nem az izgalmas, de alapvetően laza, nyári kikapcsolódást szolgálta a táborozó gyerek számára, hanem kicsit olyan érzésem volt, mintha a foci következő Aranycsapatát kellett volna felnevelni, vagy a next olimpiai úszóbajnokot.

Pánik és idegesség volt jellemező, hiszen valahogy lent, mélyen az az érzésük lehetett, hogy itt a magyar foci jövője forog kockán, egy új bajnok "generációt" kéne felnevelni. Nem pedig az, hogy ez itt csak nyári tábor, mindenkit úgy is jobban érdekel az, hogy mikor lesz a következő barbecue-n sütött hot dogos, hamburgeres ebéd. Na jó, olyan ott nem volt, inkább csak forró főzelékek a kánikulában...

És mivel én akkor sem voltam igazán tehetséges a fociban, az én szerencsétlenkedésem csak fokozta a pánikhangulatot a táborban. De végül azzal a verbális legyintéssel el tudták maguknak magyarázni intenziv tehetségtelenségemet, hogy "a gyerek kanadai."

Bell & Sebastian 2014.09.09. 15:57:13

@rupertwinston: Mermér, összelögybölődött a juharszirup a fejében?

A foci nem az angolkisasszonyok sportja, erő + ügyesség + ész kellene hozzá.

Mivel kies hazánkban (feltételezhetően) az egész csak a proliknak és prolikról szól, akik többsége romológus életmódú, ugyan melyiket bírják ezek, ezen három közül?

Ha nem erőltetnék ezt a szart a belőle kiválóan megélők, Orbántól a székfröccsöntő kisiparosig, meglehet, magától sokkal jobban menne.

GregDzsi 2014.09.09. 16:24:38

@rupertwinston: gondolom kanadai magyar vagy, mert jól bírod a nyelvet. Ha nem, akkor külön gratulálok.

Amúgy amit írsz, az az érzés sokaknak ismerős a '90-es évekből, de azóta volt lejjebb - generációkkal hitették el gyermekkorban, hogy ők lesznek a következők. Aztán a hülyébbje pofára esett, az okosabbja meg lelécelt, persze kicsit későn, így meg középcsapat közepes játékosa lehet az ember. Tisztelet a kivételnek.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.09.09. 17:59:38

Tetszik az új dizájn. Az a kék izé.
Főleg a poszt címével összeolvasva.

Helyes Írás 2014.09.09. 18:13:32

A magyar futball 1985 (a Videoton kupadöntője és a válogatott VB-kijutása) óta vergődik. A válogatott időnként eljut az EB-VB résztvevő országok mögötti szintig, a klubok néha-néha eljutnak a nemzetközi kupák csoportköréig, aztán, mint most is, visszaesnek a leggyengébb profi szervezettségű európai országok szintjére. A mostani mélypont azért szembetűnő, mert az úgynevezett akadémiai képzési program teljes kudarcát mutatja. Átvettünk egy sikeres rendszert a sikeres futballkultúrákból és a kezeink között még olyan eredményeket sem tudott produkálni, mint a bentlakásos rendszer előtti klubokon belüli képzés.

Ez a kudarc azért szembetűnő, mert ugyanezekben az évtizedekben a magyar kézilabda és vízilabda, mindenhol tapasztalható kisebb hullámzásokkal, mindvégig a nemzetközi élvonalban tudott maradni. (S a hazai kosárlabda, amely eredményességben ugyanott tart, mint a foci, meg tudta őrizni a szórakoztató jellegét.) A nyári egyéni sportágakban szintén folyamatosan ott vagyunk a nagy országok mögött.

A sport ma már üzemi szintű gladiátorképzés, s a magyar sportban láthatóan jelen van a legmagasabb szintű felkészítő szakismeret, a futball kivételével. Igaz, hogy a futball szinte az egyetlen az itthon űzött sportágak között, amely a nyugati világban, s egyre terjedően azon kívül is, üzletág is egyben. Ezért kettős kérdéssel állunk szemben: (1) miért tűnt el a magyar fociból az a szakértelem, amely más magyar sportágakban jelen van; (2) akkor, amikor a politika is azon dolgozik, hogy a magyar futball üzletté váljon, miért nem áramlik be/át a fociba a külföldi és a hazai felkészítő szakértelem?

Ezt kellene megvitatniuk a futball-vezetőknek és hozzáértőknek, de mintha nem lenne rá szándék. Elképesztő, hogy mi folyhat ott.

(A fiam évekkel ezelőtt a barátaival elment egy fociklubba, hogy edzésre járjon. Nem különösebben ügyes a labdával. Egy vagy két edzés után nem ment többet, mert megalázták, kigúnyolták a drága felszerelésben feszítő labdázgató "virtuózok", s az edzőjük. Azután elment a vízilabda egyesületbe. Abban sem volt különösebben ügyes, de éveken keresztül odajárt. Ott kőkeményen dolgoztak, a gyerek megerősödött, a végén már a csapatba is be-be tették, s ami a lényeg, az ottani gyerekek befogadták. Azok is, akik még a korosztályos válogatottig is eljutottak. Egyedi esetekből nem lehet általános következtetéseket levonni, de sajnos ezzel összevágó kép él a közvéleményben a sportágakról.)

legeslegujabbkor 2014.09.09. 18:47:25

@Holger Hartland: Képzeld, tegnap óta már nem környezetszennyező egy gumiabroncsgyár! Sőt, fizetünk érte 97 millió eurót is!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2014.09.09. 20:49:43

@legeslegujabbkor:

civileket rabosítani meg egyenesen jóság lett.

Bloodscalp 2014.09.09. 20:50:10

Nagyon jó! Ha valaki ezt a behányt 2 perc alatt megírt baromságot elolvasná, most figyelmeztetem: ne tegye!

A trollfoci is már de még a kuruc is képes színvonalasabban írni a magyar fociról, igaz talán azért mert képesek leírni miért is tartanak ott ahol.

Hidvégi Mihály 2014.09.09. 21:40:29

A magyar foci épp olyan szar, mint a mai Magyarország, rohadjon meg Orbán Viktor, aki minden határon túl menve civilekkel szemben alkalmaz erőszakot, s ezt mi itt tűrjük, mintha nem tanultuk volna meg, hogy félni nem szabad, főleg ilyen kis csahos kutyáktól nem kell félni, mint az Orbán kölök!

gyalog.galopp 2014.09.10. 12:49:31

Kötelező olvasmányként javaslom mindenkinek Végh Antal 1974-ben ! írt klasszikus művét a Mért beteg a magyar futball?-t

Azóta a helyzet változatlan.

Dr Gregory House 2014.09.10. 13:26:49

A magyar foci jobban teljesít.

Netuddki. 2014.09.10. 13:48:55

Hát, a grafikonon szétröhögtem magam! Aki nem ért még a focihoz se az hogyan tudna grafikont készíteni.

Komolyra fordítva a szót.
index.hu/belfold/2014/09/10/okotars_mar_a_svajci_civil_alap_penzeit_is_vizsgalja_a_kehi/

Ugye sikkasztás miatt vizsgálódtak a norvég alapnál. Kit is károsítottak meg?
Mikor fognak a "stadionokra" közpénzt elherdálóknál sikkasztás miatt razziázni? Na, ez a valódi sikkasztás! Minden magyar adófizetőt megkárosítottak vele. Főleg azokat akik leszarják a focit...

bandinyúl 2014.09.10. 13:54:35

Régi bekiabálás szerint a földön fekvő "játékosra" földet
rá,földet rá,földet rá,földet rá,földet rá,nagyon sok
földet rá.

almatermelő 2014.09.10. 14:09:10

@Helyes Írás: A magyar-külföld egyik lényeges különbsége, hogy külföldön a saját befektetett pénzt működtetik a fociban, míg itthon a köz(től elvett)pénz van a fociban. Gondolom nem kell tovább a szót szaporítanom.

Tapmancs 2014.09.10. 14:12:47

Szerintem jó cikk, sokan érzik ugyanígy a szerzőn kívül. Akik kritizálják a posztot azok ész érveket nem hoznak fel (szokás szerint), csak személyeskednek szellemi nyomorukban.

high up! 2014.09.10. 14:23:58

A fidióta führer, Orbaneszku megpróbálta átültetni a fidióta trükköt a focira. Azt hitte, hogy ha majd 10 meg 20 milliárdos statdiont épít a lumpen magyar játékosnak, akkor az majd képes lesz ettől többet futni meg egyeneset rúgni.

Mert ugyebár ez a fideszben úgy megy, hogy adjál öltönyt a suttyó fideszesre, meg esetleg adjál a segge alá egy vezetői állást, oszt ettől polgár lesz a paraszt gyerekünkből! Csak hát ez sem müködött, mert a nép látja a suttyóságot, öltöny takarás ide vagy oda.

A foci meg még veszélyesebb: ott nem csak az Átlaghülyemagyar figyeli a történéseket, hanem az egész világ: a tehetségtelen suttyók ott sokkal hamarabb megbuknak.

FOLYTASSUK!

moloy 2014.09.10. 14:28:26

@Hidvégi Mihály:
A magyar foci épp olyan szar, mint a mai Magyarország, benne Hidvégi Mihállyal!

shwarcz bácsi 2014.09.10. 14:43:18

Nemrég elolvastam Végh Antal, Miért beteg a magyar futball c. könyvét. a téma ma is aktuális, pontos, és ugyanaz, mint a 70-80as években. semmi sem változott az elmúlt 30-40 évben.

A vicc az, hogy már akkoriban tudvalévő volt a probléma, az okok, a gondok, nem sorolom. még most is húzzuk a megoldást.

moloy 2014.09.10. 14:47:45

@Tapmancs:
"Kétségkívül csak nagyon felszínesen követem a magyarfocit,..."
Ezt, többek között a cikk szerzője írta.
Ezt meg Tapmancs:
"akik kritizálják a posztot azok ész érveket nem hoznak fel (szokás szerint),..."
Tehát arra a cikkre, amiben észérvek nincsenek, arra kellene észérvekkel válaszolni?
Mellesleg lenne rá/van rá magyarázat, hogy miért tart itt a magyar-foci: Vissza kellene nézni, hogy hogyan alakult 1945-től. Volt ebben az időszakban felfelé lépés, vagy csak visszacsúszás? Könnyű megválaszolni az "eredményekből": a lecsúszás egyenletes. Mintahogy a berni ezüstöt is az előző rendszer "termelte" meg, úgy a mai magyar foci felemelkedését sem a közeljövőben fogjuk megtapasztalni. Persze, ha ezért semmit nem teszünk, akkor nem fogjuk.

tilcsakbea 2014.09.10. 14:48:28

Csendben jegyzem meg, hogy úgy sikerült ezt az eredményt összehozni, hogy az országban lenne egyetlen egy tisztességes lőtér:

index.hu/x.php?id=inxcl&url=http%3A%2F%2Fsportgeza.hu%2Fsport%2F2014%2F09%2F10%2Fmegvan_a_magyar_sport_elso_rioi_kvotaja%2F

moloy 2014.09.10. 14:51:31

@shwarcz bácsi: Végh Antal is csak a felszínről, pletykák alapján írt. A mélyebb okokat, ha tudta is, nem írhatta meg...

braue 2014.09.10. 14:51:52

@Virág et.: A magyar klubok meg az államtól, vagy állami (önkormányzati) vállaltoktól, esetleg az állami rész-vagy teljes tulajdonban lévő cégektől, meg azoktól a cégektől, amelyek nagy pénzekért, állami versenytárgylásokat akarnak nyerni.

Amíg ez így van, addig nem lesz jobb a foci. Azért nem, mert, ha ezért a teljesítményért sokat lehet keresni, akkor ki a fene akar sokat dolgozni? Az államnak ki kéne lépni a fociból és akkor a kevesebb pénz talán ösztönözne néhányakat a jobb teljesítményre. Így minden marad a régiben.

shwarcz bácsi 2014.09.10. 14:54:09

@moloy: Képzeld el, és ez még így is sok ... megfogtad a lényeget. az a nem kevés, és a mélyebb okokról nem tudhatott, az is bőven több, mint ami elfogadható lenne. nem tudom, olvastad a könyvet?

moloy 2014.09.10. 15:11:41

@almatermelő:
"A magyar-külföld egyik lényeges különbsége, hogy külföldön a saját befektetett pénzt működtetik a fociban, míg itthon a köz(től elvett)pénz van a fociban. Gondolom nem kell tovább a szót szaporítanom."
Pedig kéne!
Ha a magyarországi befektetések arányát nézzük magyar és külföldi befektetői viszonylatban, akkor a arra a következtetésre juthatunk, hogy van olyan terület, ahova a külföldi befektetés jön (összeszerelő üzem) és van ahova nem jön. Pl. oktatás, kultúra, sport. Ezeket ezért magunknak kell megoldanunk, akár közpénzből. És bár nem állunk valami jól, de vannak jó példák, lsd. a sport egyéb területei, amik jelenthetik, hogy lehet megoldás, csak meg kéne találni! (Vagy a megoldáshoz visszatalálni!)

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.10. 15:29:34

Mondtam, hogy nehéz kormánypárti újságírónak lenni. Meg lehet írni, hogy a foci pocsék - az ellenkezőjét nehéz lenne állítani -, de a szimpla szomorkodáson túl nem lehet írni semmit. Szegény törött szárnyú Turul, milyen harmatosn kis poszt ez...

Hiányzik, hogy a Gazda falujában közben akkora csilivili stadion épül a semmiért, hogy a falu összes lakosa majd kétszer belefér. Hiányzik, hogy a magyar, szánalmas focisták még mindig olyan összegeket keresnek az NB I-ben, ami arcpirító, miközben az orvosok fizetésére "nincs pénz".

Hiányzik, hogy a magyar foci egészen biztosan pénzmosoda. Egyszerűen képtelenség, hogy a költségeket a bevétel kitermelje! Jól látja - ki ne látná - hogy fizető néző nincs. Jó, van mezszponzor meg tévéközvetítés, de alighanem ez is sundambundam ügy (politikai nyomásra szponzorálnak a szponzorok): nehezen hiszem, hogy a TEVA-nak megérné fizetni a DVSC-t, hiszen milyen reklámértéke van ennek? Se orvos, se gyógyszerész nem megy ki a meccsre, nemzetközi megjelenés nincs (a magyar csapatok extrém ritkán jutnak át a nyári selejtezőkön, idén és tavaly is nagy betlik voltak), és a magyar bajnoki fájdalmasan gyenge volta inkább arra buzdít, hogy ne írjak fel TEVA-szert, ha ez egyáltalán számítana bármit is.

Nemrég tette közzé a szombathelyi Haladás, hogy muszáj volt légióst igazolnia, mert a kiszemelt magyar játékosokat nem tudta megfizetni (???!!!). Röhej. Külföldi ötödrangú focista-bérmunkások "dolgoznak". Cukic, Nalepa és a Fradi-szív, bah... Vagy a Videoton, amikor az összeállítás így kezdődik: Calatayud - Brachi, Vinicius, Caneira, Stopyra... A nyolcvanas évek közepén, amikor a csapat UEFA-kupa döntőt játszott a Real Madriddal, akkor a Disztl Péter - Végh, Disztl L., Csuhay, Horváth nevekkel indult az összeállítás, és egyetlen légiós se játszott.

A kormány meg önti-önti ebbe a szar fociba a pénzt. A pénzmosodába. Csakhogy erről Turul nem írhat - vagy ha ír, hát gyorsabban repülne, mint a nickje...

moloy 2014.09.10. 15:33:09

@shwarcz bácsi: Olyan idős vagyok, hogy még volt szerencsém látni Albertet és Vargát együtt játszani. (Ez akkor volt, amikor a félfordulós bajnokságban a Győr nyert a Fradival szemben. A Fradi 1:0-nál és 1:1-nél is bajnok lett volna, de végül 2:1-re kikapott Dorogon. A Fradi táborban ültem véletlenül: a drukkerek miatt lettem Fradi drukker.)
Visszatérve a témára: A könyvet olvastam. És számomra nem ez a kérdés, hanem az, hogy olvastam-e még mást is Végh Antaltól! Arra sajnos a nem a válaszom. Végh Antal ugyanúgy nem mehetett mélyebb vizekre, mint pl. Hofi Géza sem!
Szóval: Véleményem szerint akár a fociról, akár a rendszerről van szó, nem lehet úgy véleményezni, hogy az előzményekkel, az okokkal nem vagyunk/leszünk tisztában. Az elmúlt rendszer oly gyilkos módon bánt el velünk (és akkor nem beszéltünk arról, hogy hogyan kerültünk abba a helyzetbe), hogy lehetetlen megjósolni, mikorra tudjuk magunk mögött tudni.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.09.10. 15:35:47

az a fantasztikusan átlátható diagram azt jelentené, hogy a 98. elverte a 34.-et? egyébként nem hiszem el, hogy 34.-ek vagyunk, szóval fingom sincs a jelentéséről. az egyszeri drukkernek annyi elég, hogy a mi csíkunk nagyobb oszt jónapot.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.09.10. 15:37:42

csak most látom: 2010 a fordulat éve BAZDMEEEG!!!!!!!!!! ez milyen izzadtságszagúan szánalmasan nyomorék pull-szöveg már megint!!!

sas70 2014.09.10. 15:44:55

Anno azt mondták mentségül, kis pénz, kis foci.
Most mi a mentség?

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.09.10. 15:45:13

szerintem amíg az ominózus paks-fradi mérkőzés után az az edzői nyilatkozat mindkét oldalról, hogy jól játszott a csapat, hajtottak, akkor nem nagyon várhatunk változást

barcelonába szakadt fiatal srác megírta, hogy kint az edzésen is hajtanak, idehaza meccsen se

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.09.10. 15:50:55

@braue: felezzük meg az nb1-es csapatok számát, aki az első osztályban játszik kap pénzt, aki nem az nem, máris egy kicsit jobban kéne hajtani, hogy valaki csapatba kerüljön. amíg minden játékosra jut egy csapat nem kell teljesítmény nyújtíni

gyalog.galopp 2014.09.10. 16:01:46

@moloy:
Milyen mélyebb okokra gondolsz?
A totó , egyéb fogadások bundára, a hivatalosan engedélyezett támogatásokból lenyúl pénzekre?

A világ focija ezek alapján működik. Barca több tízezres közönsége ugyanúgy nem fedezi a sztárjátékosok gázsiját, vételárát, mint nálunk az üres lelátók a szolgálati kocsit.

A 82-es totóbotrány, a nem is olyan régi, még le sem zárult, nemzetközi totóbotrány csak a kóbor apácák hülyítésére való, minden megy tovább.

braue 2014.09.10. 16:22:56

@pingwin: Meggyőződésem, hogy az állami pénz csak árt. Most is a csapatok fele kap kb. Ettől jobb lett a focink?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.09.10. 16:35:00

Ló bá’

Magyar focit ad az m1!
Hírtől Ló bá’ hídba lemegy,
S véletlen’ se kapcsol oda:
„Ez egy korrupt pénzmosoda!

Csak a mazochisták nézik,
S muszájból Hajdú B-k, Knézyk,
Meg délszaki légiósok
Kinn a pályán. Van ám jó sok!

Szent Habakuk, mennyi faláb?!
Ez mélypont, vagy lesz még alább?
Focink csupa Mohács, Arad…”
Reccs… és Ló bá hídban marad.

„Jajjj!!! Nem tudok fölkelni! Ez is a nyavalyás foci miatt van! Abcúg MLSZ, abcúg MLSZ!!!” /Ló Pál, nyugdíjas szertornász és villanyóra leolvasó/

„Fáj a háta? Már a gyógyszerek sem segítenek? Itt az ideje az ősi kontakt terápiának! Az ily módon megedződött hátsó testfelületeknek egy nyavalyás kis hátfájás már meg sem kottyan! Feküdjön be hozzánk bizalommal!” /Húzós Huba, nyugalmazott hóhér és a Deres Kft. ügyvezető igazgatója/

„Engem egyszer próbáltak deresre húzni, de a hátamról szíjasra hasadva visszapattant korbács kiverte a szemét verőlegény egyik szemét. Utána meg én a deressel a másikat. Erre olyan idegesítően üvöltött a vakegér, hogy át kellett hajítanom a Jupiterre.” /Chuck Norris/

„Mi, délszaki légiósok lenni boldogok. Otthon kellett futni sokat és kapni kevés fizetés, itt kell futni alig és mégis dőlni rengeteg pénz. Igaz, nagy része kapni illegálisan, de ilyen banánköztársaságban ez lenni normális.” /Zladko Krüventics, 38 éves délszaki idegenlégiós/

„Mert a fügefák nem fognak virágozni, a szőlőtőkéken nem lesz gyümölcs. Hiányozni fog az olajfák termése, a kertek sem teremnek ennivalót. Kivész a juh az akolból, és nem lesz marha az istállókban. – Igaz, hogy mondtam ilyen kőkemény átkokat is, de még ezekben sincsen szó sehol falábakról. Nem én tehetek róla, hogy a futball kivész a magyar stadionokból.” /Szent Habakuk, próféta/

„Hinnye, ez a gyökértelen gyökér, ez a kozmopolita liberálbolsevik fűzfapoéta, ez az idegenszívű rímgyilkos fattyú nem átallja öblös szatyorszájára véve meggyalázni hős népünk nemzettragédiáit! Moháccsal és Araddal viccelődik, miközben ószövetségi prófétákat szólongat! Ráadásul meggyalázza szent sportunkat, a labdarúgást! Na, megálljon csak! Jön még sánta kutyára becsúszó szerelés! Lesz még nagy-magyar feltámadás! Lesz még aranycsapat! Mindent vissza! Földet rá, földet rá! Véééééér!!!” /Vitéz Szittyabányai Vak Ond, gyula és sintér/

„A magyar fociról nem beszélek, mert halottakról vagy jót, vagy semmit. Anyámnak nem engedtem meg, hogy elolvassa ezt a versnek látszó tárgyat, hogy le ne hidaljon, és úgy ne maradjon. Frady Endre viszont lemehetne hídba és szívesen megnézném a próbaterhelését is, amint földdel dúsan megrakott teherautók járkálnak föl-alá rajta. Talán mindhárom ártatlan és jobb sorsra érdemes olvasója fellélegezne.” /Puzsér Róbert, kritikus/

„Még hogy korrupt, még hogy pénzmosoda?! A magyar foci?! Na jó, tényleg az, de hát mi nem az ebben a szerencsétlen országban?! Muszáj ügyeskedni! Mit gondol a költő úr, ha nem okosba’ csináljuk, akkor el tudtuk volna hozni Ló bá’-t az éj leple alatt beépíteni patakhídnak a kamufalvi Taknyos-é fölé?! Ugye, hogy nem?! Na, ugye!” /Kamu Konrád, Kamufalva polgármestere/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2014/09/lo-ba.html

moloy 2014.09.10. 16:48:06

@gyalog.galopp:
Igazad lehet abban, hogy a közönség nem fedezi a játékosok vételárát, gázsiját, stb. De talán indirekt módon igen: pl. a pályák szélén futó reklámozás bevételei, az eladott mezek, stb. utáni jogdíjak, vagy a mecénások adóból leírható, vagy más meggondolásból adott sporttámogatásai. (Nem a magyar viszonyokról írtam.)
Nálunk nem itt van a probléma, hanem az elmúlt emberöltők alatt belénk ivódottak. A minden közegben jelen lévő jellemtelenség, a becstelenség, a ... Talán unokáink már nem...
(Ahol a tudás, tudomány véget ér, ott kezdődik a hit, és a hitből táplálkozik a remény.)
Szóval: hosszú még az utunk.

no_successful2 2014.09.10. 16:49:49

@almatermelő:

"A magyar-külföld egyik lényeges különbsége, hogy külföldön a saját befektetett pénzt működtetik a fociban, míg itthon a köz(től elvett)pénz van a fociban. Gondolom nem kell tovább a szót szaporítanom. "

Ez nem egészen így van . Nemrég marasztalta el az unió a Spanyolokat, mert állami pénzeket pumpáltak szatellit cégeken keresztül a Spanyol futballba.

A probléma sajnos ennél kicsit bonyolultabb. Valami eszméletlen módon beteg az egész Futball sportágunk . A korrupció az egeket ostromolja, a kontraszelekció, már az utánpótlás nevelésben jelen van.

A magyar focival tényleg nem lehetne sajnos mást tenni, mint kivágni, felszántani, behinteni sóval.

Majd amikor már nyoma sincs a régi garnitúrának, hogy véletlenül se kelljen visszavenni "szakembereket", akkor lehetne az utánpótláson keresztül építkezve egy teljesen új alapokon, felépíteni a rendszert.

Szerintem az már egyébként is a véget jelenti, ha alapvetően amatőr csapatok ellen is félteni kell a válogatottunkat, mint pl. Málta, Faroer szigetek meg hasinlók.

no_successful2 2014.09.10. 17:02:57

Baj van szerintem a futballisták finanszírozásával is. Elnézve bármelyik bajnokit, (öt percig bírom, aztán távkapcsoló) nem úgy fest, mintha a havi bérük múlna a meccs eredményén.
Ok menjen állami pénz, de szigorúan teljesítmény alapon. (Akár meccsenkénti bontásban ).

Egy szarabbul szereplő csapat játékosát nem lehetne Suzukinál drágább autóban látni pl.
Lennének itt csontropogtató meccsek asszem.

Drago Brutic 2014.09.10. 17:12:45

Valaki elmagyarázza, miről szól a cikk? Csak annyit értettem:a poszter hosszasan magyarázza, hogy nem ért a focihoz. Előre is kösz.

legeslegujabbkor 2014.09.10. 18:38:45

@Drago Brutic: Úgy gondolom átvitt értelemben írta, a háttérben húzódó érdekösszefonódásokat nem látja át, a játékosok és edzők ide-oda igazolásait, pénzmozgásokat, támogatásokat.

Hiszen a focihoz mindenki ért, lásd kommentek :)

Hidvégi Mihály 2014.09.10. 18:58:47

@moloy: Sötét egy ember lehetsz te, batyám. S engedd meg, hogy ne fejtsem ki bővebben ezt most.

bloglegelő 2014.09.10. 19:26:34

Semmi baj nincs a mai magyar futballal, tökéletesen betölti a funkcióját: pénzmozgató ágazat.

Mi a fenének változna ?

Helyes Írás 2014.09.10. 19:44:25

@almatermelő:

Nem kell, mert a stadionokat más országokban sem csak magánpénzből építik, a csapatok működtetését pedig nálunk is döntő többségben magánpénzből finanszírozzák. A nagy különbség egyrészt a hazai és külföldi futballvállalkozások tőkeerejében és morális színvonalában van, másrészt abban, hogy nyugaton a közönség meg tudja fizetni a magas jegyárakat (lásd a Fradisták problémáját az új stadion jegyáraival) és nagy üzlet az ajándéktárgy-eladás, illetve a reklámfelület-értékesítés. A hazai klubok a játékos-értékesítésből élnek, ami öngól, s emiatt van az, hogy a védőjátékosok képzését elhanyagolják, mert őket nehezebben és olcsóbban lehet eladni.

Nehezen lesz itt futballüzlet, a szerbeknél, horvátoknál, cseheknél, lengyeleknél sincs, de ők mégis képesek versenyképes futballistákat folyamatosan előállítani. Az a kérdés, hogy ők miért és mi miért nem. Erre a kérdésre nem tudnak az illetékesek olyan választ adni, amire programot lehetne alapozni.

Szindbad 2014.09.10. 21:15:40

A magzar futtballnál csak a magzar politika van mélyebben a mocsárban. Nem kérdezem, állítom.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.09.10. 22:02:42

A grafikonok egyébként teljesen érthetőek. Azt mutatják, hogy az adott évben a két válogatott éppen hányadik volt a FIFA világranglistáján.
Hogy aztán ez a világranglista mennyire reális, azt a VB-k, EB-k és egyéb tétmeccsek rendre kétségessé teszik.
:)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.09.10. 22:47:29

@Frady Endre: "Azt mutatják, hogy az adott évben a két válogatott éppen hányadik volt a FIFA világranglistáján."

persze, a számok leolvasásával nincs is baj, csak éppen fentről indul a nulla, ami érthetetlen a magyar agynak.
Aztán próbál valami összehasonlítást is csinálni, gondolom, azért megy lefelé is, terjed két irányba, nincs is talapzata, mintha a 100-as lenne a origó, teljesen ostoba szerintem is. mert egymás mögé kellett volna rakni az oszlopokat, és a földtől induljon a nulla.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.09.10. 22:53:03

mikor pinyővel vezetett a ferencváros, és meg is nyerték az nb1-et, úgy tudom, utána a játékosok mind aláírtak egy petíciót a vezetőségnek, hogy nem tűrik tovább pinyő viselkedését, k anyázó ordibálásait

kultúrországnak kultúredző, kultúrminiszterelnök. hiába, "a focisták művészek"

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.09.10. 23:02:47

@Holger Hartland: Magyarország összefog :) újabb rezsicsökkentés :)

nu pagagyí 2014.09.10. 23:04:03

A grafikonok és a valóság.
Legközelebb talán grafikonbajnokságban induljunk.

nu pagagyí 2014.09.10. 23:10:23

Örömmel látom, hogy a blog körbe van bélelve a magyar dumaszinház legfrissebb alkotásaival. Kormányunk lopott pénzből ismét rezsicsökkentést ígér és felszólít, hogy össze kéne valakikkel fogni, amit a kormánytól nem nagyon tudok értelmezni. De gondolom nem is ez a lényeg, jól fizetnek Mandiner?

raccoon24 2014.09.10. 23:43:58

@mrbloodbunny:
Mintha a jövőbe láttak volna a "2010:a fordulat éve" szöveggel.Ezzel a mérkőzéssel együtt 5 találkozót játszott a magyar és az északír válogatott.4 győzelem után következett 1 vereség.

braue 2014.09.11. 06:30:28

@tesz-vesz: Fentről az egy indul.:)) Nulladik helyezett nincs.

braue 2014.09.11. 06:31:41

@tesz-vesz: Fentről az egy indul.:)) Nulladik helyezett nincs.

braue 2014.09.11. 06:40:55

@Helyes Írás: " a csapatok működtetését pedig nálunk is döntő többségben magánpénzből finanszírozzák."

Ez messze nem igaz. Magánpénzt szinte csak az Újpest Belgája tesz be. Meg kis helyi cégecskék, pártízmillió erejéig. A nagy lóvékat az állam (tao, igen tudom, hogy az elvileg az utánpótlásra megy), az állami vállalatok vagy állalmi befolyás alatt lévő vállalatok (Szerencsejáték Rt, Mol, MVM,....), önkormányzati vállalatok ( Főgáz, Csatornázási művek........, ami azért érdekes, mert egyrészt van alternatíva?, másrészt meg miért éppen a makikat támogatják, a többi csapatnak szurkoló budapesti polgár összességében több mint a ződeknek), meg olyan cégek (Közgép, Strabag, Duna aszfalt........) akik az állami beruházásokon tudnak pénzt keresni és ezért benyalnak a kormányfőnek, hogy legyen esélyük. Aki nem tette(Colas), az lassan bezárhat. Ezek ma a befolyó pénzek legalább 80-90%-át teszik ki. Ez nagy baj. Mert aki ilyen teljesítménnyel is kaszál, azt semmi nem ösztönzi a jobb teljesítményre. Azt csak a piac tudja kikényszeríteni, mint szerte a világon.

braue 2014.09.11. 06:44:29

@no_successful2: Itt egy az egyben pumpálnak és szinte csak az állam . Az unió mégsem törődik vele.

Helyes Írás 2014.09.11. 10:47:05

@braue:

Csakhogy világos legyen: szerintem ebbe a magyar futballba egy forint állami szponzortámogatás is sok. A TAO rendben van, mert a magyar sport létesítményi háttere nagyon lepusztult. Persze nem úgy, hogy a cégek a támogatást elszámolhatják költségként és leírhatják az adóból is (de ilyen csak egyszer volt és véletlenül). A TAO felhasználását ellenőrzik, az elvileg nem kerülhet működésbe.

A Muszbek-jelentés szerint az állami cégektől származó szponzortámogatás nagyjából a klubok bevételének tizenhatoda. Azt persze nem mutatták ki pontosan, hogy az önkormányzatok mennyit tettek bele a fociba, de a tulajdonosok jóval többet adtak hozzá annál, mint amit ön mond. Muszbek azt nehezményezte, hogy nagyon magas a hitel aránya.

Visszatérve az állami vállalatokhoz, a MOL nem az, és a többi állami megrendelésekhez jutó cég sem közpénzt költ, s ilyen viszonyok a sporttámogatások körül mindenütt a világon vannak. Nem ismerek erre vonatkozó nemzetközi kimutatásokat, de miért lenne okunk azt feltételezni, hogy ez nálunk durvább lenne, mint máshol. A probléma az eredménytelenséggel van, vagy azzal, hogy mi a fenéért kell egy egész csapatot (Paks) állami vállalatok támogatásából fenntartani. Ha a pénz az FTC-nek megy az indokoltabb, mert nyugaton is támogatnak az államok nagynevű és nagy múltú klubokat. Csak az FTC-nek is eredményeket kellene végre produkálnia. A Veszprém és a Szeged, illetve a Győr és a FTC kézilabda szakosztályai is hasonló támogatási csatornákból részesednek, mégsem téma a támogatásuk, mert nem is akármilyen teljesítményeket adnak vissza. Náluk nagyobb költségvetésű csapatok előtt nyernek nemzetközi kupákat, vagy teljesítenek jobban. (Van reklámértékük, szórakoztató potenciáljuk, szurkolókat mozgósító, s ezáltal adóbevételeket is növelő hatásuk.)

A futballvilágban számomra az a legérthetetlenebb, hogy a klubok veszteségesek, emiatt kínlódnak, csalni kényszerülnek, mégsem préselik ki a szervezetükből, hogy eladható futballistákat produkáljanak, amellyel kézenfekvően egyensúlyba hozhatnák a pénzügyeiket. Ezt nem értem. A nyugati futballüzletnek a sikeres gladiátorképzés az alapja, s elvileg nálunk is megvan az érdekeltség hozzá. A gyakorlatban mégsem működik.

Robinzon Kurzor 2014.09.11. 11:15:33

@Helyes Írás: "A TAO rendben van, mert a magyar sport létesítményi háttere nagyon lepusztult."

Ahová a sok pénz jut ebből, ott is elcsalják a nagyját.
Vagy eleve túlárazottan költik el beruházásra, vagy valójában nem az utánpótláshoz, hanem a "profi" csapathoz kerül a pénz.

Mivel minden érintett ebben érdekelt, ezért senki nem fogja a bilit borítani.

braue 2014.09.11. 13:02:38

@Helyes Írás: A TAO az utánpótlásra lenne kizárólag. De messe nem arra használják. Biztos lehetsz benne, hogy csak olyan elszámolást látsz ami megengedett. A valóság (sokan tudjuk) egészen más.

Még egyszer mondom, az állam, az állami cégeken kívül az önkormányzatok és az államtól megbízást remélők adják a pénz elsöprő részét. A másikat olyasmiből adják, hogy az állam átenged gázüzletet mondjuk a Videoton tulajdonosának (nem csak neki) és az abból származó pár milliárdból megtarthat valamit a többit a csapatra kell fordítani. (Ez persze nem számít közpénznek, pedig nagyon is az. Miért kell átengedni üzleteket az állam kárára?) Vagy el tudod hinni, hogy egy építési vállalkozó (nem is a nagyok közül való) a Videoton éve költségvetéséből képes egymilliárdokat betenni? Mekkora haszonkulccsal kéne dolgoznia? De lehetne említeni a Felcsúti tulajt is. Mire hirdet pártízmillerét a Duna Aszfalt a kétszáz néző előtt játszó, mindenki által utált (mert a legnagyobb kivételezés az övék), csapatnál? Ugye nem hiszed, hogy azért mert jó üzlet nekik, a reklámérték miatt? Az állami megbízások miatt jó üzlet. Vagyis ez is állami pénz. De lehetne sokáig sorolni.

A MOL nem közpénzt költ (kivéve azt a részét ami az állami haszon lenne, olyan 25%), de nem így költene, ha maga döntene. Ez biztos. Magam is hirdetek.

Gondolom nem gond bebizonyítani, hogy nyugaton az állam pénzeket juttat a nevesebb kluboknak! Merthogy tilos, az UEFA szabályai szerint is. Ha esetleg a fű alatt, akkor vizsgálat indul azonnal.

A makikhoz hasonlóan vannak még tradicionális nagy klubok, húsz vagy több bajnoksággal, európai kupadöntőkkel, világhírű elődökkel. Miért éppen a makiknak lenen jogos, hogy gyakorlatilag csak közpénzből élnek? (Még a Grupoma is az OTP tulajdona félig, az OTP-ben meg máig van állami tulajdon.) Ez nem egyenlő esély, nem egyenlő bánásmód, mintha valaki a száz métert csak ötvennél kezdené, akkor mikor a többiek száznál. lehet, hogy ezért nincs valódi verseny és ezért nem tudunk kikászálódni a gödörből?

A Győri kézi mondjuk az AUDI pénzéből és. A maki kézi meg az államból szinte száz százalékosan. És én reklamálom azt is. A MÁV-nak saját egyesület nem fenntartható, de százmilliókat az a makiknak. Mire? A világban négy országban némi közönséget vonzó női kézilabda miatt? Nem sok cég áldoz női kézire a világon. Nem véletlenül vagyunk benne jók.

braue 2014.09.11. 13:13:11

@Robinzon Kurzor: Sajnos nem mindenki. A győri tulajon kívül egyetlen a fociba saját pénzt tevő újpesti belga, hiába épített volna utánpótlás akadémiát (már a terveket is elkészítették, naivan), nem kaphatott a TAO-ból. Hogy miért? Csak. Azért amiért az állami tulajdonú stadiont nem adták el neki(nem ziziért vette volna meg, hanem pár milliárdért, mikor anno kettőt költöttek ár, és azóta csak rohad, egy fillért nem adnak felújításra, de még karbantartásra sem), hiába volt az a háború előtt a klubé. (Érdekes az egyházi vagyont visszaadták ingyen. Nem baj, csak a következetesség hiányzik.) Még azt az 50 millert sem fizették ki neki, amit a füvesítésre költött, pedig ők mondták, hogy előlegezze meg, majd kifizetik. Aztán azt találták mondai, szarul sikerült, ezért nem is fognak fizetni. (Aki látta a füvet az tudja, hogy hazudnak.) De a Felcsúti az jól sikerült, mert bár szántóföld állapotú, a haver építette. Arra nem pénz a pár milliárd.

Ne szóljon bele egy ember, akit semmivel nem tudnak zsarolni (mert magában is gazdagabb, mint az összes magyar 100 leggazdagabb) az előre leosztott bajnokságokba!

Csoda, hogy még itt van. Gondolom azért is szívatják, hogy hátha megunja.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.11. 13:31:10

@tesz-vesz: A stílus annyit számítana?

A magyar válogatott csoportelsőként (az angolok előtt!) jutott ki az 1982-es, spanyol VB-re. Ott 10-1-re vertük a naivan ránk támadó Salvadort, aztán - némi taktikai malőr miatt - 4:1-re kikaptunk Argentínától, végül a belgákkal úgy let 1:1, hogy 1-0-ra vezettünk, és egy elrontott védekezés után Czerniatinsky közeli, de erőtlen perdítését szegény Mészáros Bubu belepkézte. Vetődött, jött a labda laposan, Bubu odaért, de lecsapódott a földre a keze, felpattant a tenyere, és ezalatt beslisszolt a labda alatta. Emiatt estünk ki - és mert amikor Pfaff, a belga kapus ocsmányul letarolta Fazekast, nem állították ki, pedig ma azonnal lezavarnák (és mert akkor hiába volt 24 csapatos a VB, nem jutottak tovább a legjobb harmadikok, hanem 4x3 csapatos középdöntő volt).

Az a válogatott volt az utolsó, aminek tartása volt kint a VB-n is, és komoly esélye a továbbjutásra.

Mészöly Kálmán volt a szövetségi kapitány. Ha még emlékszik valaki, a tévé a kijutás után leközölt egy dokumentumfilmet, amiben nagyrészt azt mutatták, ahogy Mészöly a kispadnál működik. Folyamatosan üvöltött, de úgy, hogy abban bazmegnél és fasznál finomabb szó nemigen volt. Érdekes, hogy az akkor sokkal jobb játékosainkat ez egyáltalán nem zavarta, bár az a csapat még tudott focizni.

Csak ma ilyen kis virágszálak, hogy megrezzennek egy bazmegre? Érdekes, az érzékenység növekedésével párhuzamosan hogy csökken a focitudás...

Robinzon Kurzor 2014.09.11. 17:01:57

@Molnárgörény: "Folyamatosan üvöltött, de úgy, hogy abban bazmegnél és fasznál finomabb szó nemigen volt. Érdekes, hogy az akkor sokkal jobb játékosainkat ez egyáltalán nem zavarta, bár az a csapat még tudott focizni."

Egyrészt az akkori játékosok nagy része pont akkor bunkó volt, mint Mészöly.

Másrészt a világ is változik: akkoriban még a feleségeket sem zavarta annyira egy-két pofon (nyilván megérdemelték), most meg rögtön szaladnak a rendőrségre.
Hát ki érti ezt.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.11. 21:49:16

@Robinzon Kurzor: Hát, nem is tudom. Az akkori csapatból Izsó Ignác például jogot végzett (igaz, ő elég perifériás csatára volt annak a válogatottnak, nem volt törzstag).

Viszont én a mai focistákból se látom sugározni a kultúrát. Sőt. Nem a klasszikus műveltségük szaporodott, legfeljebb a focitudás fordított arányban áll a lelkük érzékenységével...

Nem érnek ezek fityfenét se. A lézengés, tötyögés, félelem, szerencsétlenkedés egyszerűen szörnyű. Ha rajtam magyar címeres mez lenne, így öregfiúk-korban is megdöglenék a pályán. Ha csak tíz percet bírnék, akkor tíz percig. Lehet, hogy pár vadmagyart kéne betenni a csapatba, azok harapnának, mint az ördögök. Ezek inkább azzal foglalkoznak, hogy "jaj, nehogy megsérüljek, mert akkor oda a klubbeli prémium". Szégyen, no.

Robinzon Kurzor 2014.09.11. 23:33:09

@Molnárgörény:

Izsó, Nyilasi és Kiss lógtak ki onnan, szerintem.
(Meg persze Esterházy, de ő igazán 1984-ben lett alapember a válogatottban.)

A mai focisták meg, függetlenül attól, hogy mennyire intelligensek, mégiscsak olyan környezetben nőttek már fel, ahol nem ilyen stílusban beszélnek egymással, még az edző sem.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.12. 01:12:14

@Robinzon Kurzor: No, azért nem ilyen kevesen. Martos aztán a Volán SC elnöke lett, Fazekas se épp egy bunkó, Müller Sanyi se volt az. Garabát vagy Tóth Jokkát elég egyszerűnek nevezhetjük, de például Mucha se volt az a nagyhangú fajta, később edzőként sem.

Robinzon Kurzor 2014.09.12. 10:32:41

@Molnárgörény:

De ha mindenki ilyen finom entellektüell volt, akkor miért kellett egy ilyen tapló edző melléjük?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.09.12. 17:18:12

@braue: helyezett nincs, csak ha az ábrán van 1 skálázva, akkor elvileg van nulla is

igen hasznos volt a kommented

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.13. 02:41:19

@Robinzon Kurzor: Nem tudom - de az a válogatott tudott focizni, a mostani meg nem tud. Ma már zajmikrofonok vannak mindenhol, de én szívesen elhallgatnék egy kizárólag bazmeggel társalgó, üvöltöző edzőt, feltéve, ha a válogatott úgy játszana, mint Mészölyé. Szerintem te is így vagy ezzel...

Robinzon Kurzor 2014.09.13. 19:16:04

@Molnárgörény:

Az a magyar válogatott, miközben persze a mostanihoz képest tudott focizni, már egy évtizedek óta leszállóágban lévő futball terméke volt.

Az a futball kultúra, amiben akkor, hanyatlásában is volt még annyi tehetetlenség a múltból, hogy kitermeljen ilyen focistákat, mára már teljesen elenyészett.

Ráadásul, közben az ellenfelek sem álltak egyhelyben: miközben mi lefelé mentünk, ők felfelé.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.09.28. 12:01:07

@braue: ezt nagyon jól látod.

ez a tao nagyon zavart, mikor kérdezte az átlátszós csaj felcsúúton orbánt, hogy állami pénzből ment a stadion, orbánt annyit mondott ,hogy nem állami pénz, és az átlátszós csaj erre nem mondott semmit, nem kontrázott a tao-val, ez a tüske bennem maradt, mert nagyon vártam volna egy tao-s kifejtést. de nem méltatta válaszra a csaj, mintha fogalma se lett volna a tao-ról

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.09.28. 12:39:02

@Molnárgörény: az érzékenység növekedésével párhuzamosan hogy csökken a focitudás... "

nem figyelsz? most írtam, h megnyerte a fradi abban az évben az nb1-et.

ha téged nem zavar akkor a k anyád, már bocs, de ez most nagyon ideillik

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2014.09.29. 03:03:54

@tesz-vesz: Kurvára nem érdekel a Fradi, sose voltam Fradi-drukker. Most meg már semmilyen drukker se vagyok, mert ezt a gyenge focit nem is nézem.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.10.01. 09:13:15

@Molnárgörény:
oké, de ez most sehogy nem jön ide

"az érzékenység növekedésével párhuzamosan hogy csökken a focitudás... "

nem figyelsz? most írtam, h megnyerte a fradi abban az évben az nb1-et.
süti beállítások módosítása