A köztünk kísértő Kádár tíz jelenése − Kádár és mi V.
2014. július 08. írta: csunderlik.péter

A köztünk kísértő Kádár tíz jelenése − Kádár és mi V.

kadarizmus.jpg

2007-ben ellopták Kádár koponyáját, de úgy tűnik, hogy nem a Kisvárosban Medveczky Ilona csodaautójával feltűnő, törtmagyarul beszélő emigráns gyűjtőknek adták el, hanem főtt tojást falatozó amerikai kampányguruk és angyalföldi lakossági fórumok szervezői vudu-varázsolnak vele mind a mai napig. „Halottak vezetnek itt riadt kis élőket.” Dehogy Kárpát-medence: Álmosvölgy.

Huszonöt évvel halála után is fejnélküli lovasként jár köztünk Kádár János szelleme. Nézzük tíz jelenését a magyar közéletben!

10. Szomszédok-kultusz

„Aki a szabadságon kívül mást is vár a szabadságtól, az szolgaságra született” – írta Tocqueville, márpedig a Szomszédok hősei a gazdagréti falanszterben láthatóan szocializmusra születtek. Mindenki képességei és szükségletei szerint, reggel erdész, délben halász, este vadász, de az epizódok végén mindenki kritikus. Az 1987-ben indult teleregényt ötven fejezet után telibe kapta a rendszerváltás, mint a magyar undergroundot a hitgyüli; ennek ellenére a Szomszédokban a verseny és a piac világa csakis a taxis hiénák alakjában jelentkezik, a külvilágot pedig a múlt nélküli kiflitolvajok és az erdő legváratlanabb pontjain felbukkanó vadorzók reprezentálják. A szocdem nyomdász, Vágási Feri egyszer próbált meg vállalkozni, akkor is lefagyott a számítógépe.

9. A CBA világa

„A hazai üzletlánc” – skálázzák a reklámban, pedig a CBA-n a magyar zászló nem más, mint romló húson selyemszalag. A Szomszédok köpenyes Lenke nénije a Gazdagréti Közért becsukása után akklimatizálódási problémák nélkül ülhetett át egy CBA-pénztárgép mögé, hogy még 2014-ben is egyenként pötyögje be minden termék árát. Hiszen a vonalkódos leolvasás gyanús, akár a szimbolizmus vagy a Csöpi-filmekben a nyugati rendszám. Van friss, meleg kenyér, van tej meg szíves kiszolgálás, és nyilván szlovák vizeken megúsztatott busa is. Mégis csak azt mondhatom, amit Kobra felügyelő: nem itt szoktam vásárolni.

8. A magyar futballközeg

Jó pénzért hátul szotyolázik a tartalék. Az edző, amelyik megbukik Pakson, két hét múlva állást kap Mezőkövesden. Tizenöt éve lehet valaki milliós fizetésért utánpótlás-koordinátor. A vakok kedvéért tartott szakkommentátorok („Balról bepasszolta, Ronaldo gólt rúgott” – de mindezt mint egy MÁV-beszédszintetizátor) alapjaiban teszik zárójelbe Marx munkaérték-elméletét. A magyar futball maga a teljes foglalkoztatottság és az ebből következő teljesítménynélküliség. Mégis hetente egy egész keletnémet esztrád-műsort építhetnek erre a semmire, a nyilvánvaló bundameccsekre és nullás produkciókra, amit úgy próbálnak eladni nekünk, hogy az alkalmatlan riporter egy földberúgásnál teli torokból üvölti, hogy „Panenka-módra!”. Alekszandar Jovics feledhetetlen tizenegyesénél a kommentátor értékelése minden, ami a magyar foci. Egyesíti Dzsudzsák összetört Bentley-ét, a Romkertben a pultnál menőző majdnem NB I-es játékost, a totóbotrányt, a nemtudású, ámde kispadról kispadra hurcolt edzőt, a védencét csapatba vásároló menedzsert, az online fogadásokat, a „végén azé' nyújtsatok egy kicsit!” kérést, a sorsdöntő meccseket, a hibát a médiában kereső tulajdonost, a káeftévé vált klubok költözését meg a saját legendájának súlya alatt Heysel-stadionként összeomló Koplárovics Bélát; és ha kicsit megkaparjuk a felszínt, rábukkanunk az ikszben megegyező bányaigazgatókra is. Végh Antal 1974-ben írta meg Miért beteg a magyar futball? című szociográfiáját, de azóta is azt mondjuk, hogy majd a fiatalok. Minderről bővebben írtunk Eklerfánk-díjas tanulmányunkban történelmi stúdióblogunkon.

7. Schmitt Pál karrierje

„És megint fölnéztem az égre álmaim gőze alól, s láttam, a törvény szövedéke mindig fölfeslik valahol” – írta Eszmélet című versében a rossz, de használható Schmitt Pál, és ilyenkor az ember valóban elhiszi Fricz Tamásnak, hogy ez egy következmények nélküli ország. A Kádár-rendszerben volt tendencia, hogy a sokadik ittas gázolás után a szakszervezetiseket legfeljebb csak áthelyezték az egyik megyeszékhelyből a másikba. Ekképp hiába Schmitt Pál plágiumvétke, a minap is ő lehetett az egyik sztárvendég a Magyar Televízió gyalázatos Grosics-emlékműsorában, amelyben úgy adta elő a sztorikat a sporterkölcsről, mintha azokat „Gyula bácsi” személyesen neki mondta volna és nem írta volna meg ötven éve mindenkinek a törzsanyag életrajzi könyvében. A magyar politika simulékony Rod Stewartját 2010-ben akkor is az Elnöki Tanács elnökének választhatta volna az országgyűlés, ha nincs rendszerváltás. Minden adottsága meg lett volna hozzá.

6. Szabadság tér ’89

A régi fizikaórákon vetített keletnémet Helios űrhajú fantasztikus kalandjai című oktatófilm − a botkormánynál az alufóliába tekert Toni Polster-alteregóval és a béna bejátszásokkal, melyekhez képest az Űrgammák maga azŰrodüsszeia − nem volt annyira expresszív, mint a magát a televíziózás Máraijaként pozícionáló, de egyre inkább Csernyenkóvá őszülő Philip történelmi műsora. Tekintse meg, ha szeretne többet tudni. Egy világnézeti klub, amely nem beszél a Kádár-korszakról, hanem egyenesen jelenvalóvá teszi azt a vonalas történetszemléletével, a vita hiányával és azzal, hogy a neofita nemzeti-keresztényekből úgy konvertál egykori ellenállókat, miként 1945 után körítettek pártunokaöcsiknek partizánmúltat. Ez az a műsor, ahová simán beülhetne reformerként szakérteni Grósz Károly, hiszen a Szabadság tér ’89-ből azt is megtudhattuk, hogy Ernyey Béla nemcsak a magyar Richard Gere, de a magyar Szolzsenyicin is: „Itt lesz velünk Ernyey Béla, aki kitelepített osztályidegen család sarjaként finoman szólva nem volt a Kádár-rendszer nagy barátja.” Őt egészen a ‘85-ös szépségkirálynő-választás zsűrijébe telepítették.

5. A Szabadság Napja

A forradalom előtt az egyik ember elnyomta a másikat, azóta ez pont fordítva van. De úgy tűnik, hogy vannak, akiknek egyként jól megy, akik gyöngyhajú lányokról énekeltek, mikor mások arról gitároztak, hogy Éva tegnap volt az abortuszbizottság előtt. De egy londoni stúdióból nehéz is lett volna reflektálni a Kádár-kori Magyarország népbetegségére, az alkoholizmusra és az ország világelső öngyilkossági rátájára. A Szabadság Napján a CPg-nek kellett volna fellépnie, akiket rendőrök vertek szét a nyolcvanas években és másfél évet töltöttek börtönben; nem pedig az Omegának, a Kádár-rendszer kirakategyüttesének, akik a legtöbb lemezt adták el és akiket a Magyar Állami Hangversenyzenekar kísért. Szívből írtam, szívből lett elmondva. Még ha fejjel tudom is, hogy kellenek a gigakoncertek, hiszen ilyenkor „egy leszedált ország tapsolgat a szarnak” – a posztkádári szürkeséget megéneklő Lovasi sorával. De ezt az Omega-Scorpions szuperbulit 1984-ben is meg lehetett volna rendezni.

4. Szanyi Tibor nyilvánosság-koncepciója

„Kevesen esznek lazacot vagy kaviárt, szalámit se nagyon, de talán párizsi jut mindenkinek.” Már nem tudom, hogy a Szomszédok valamelyik búcsúmonológjában hangzott-e el ez a pszeudo-hegyi beszéd vagy Orbán Viktor nyomta be egy Videoton-kupasiker másnapján, péntek reggel a Kossuth Rádióban; mindenesetre úgy passzol ide, mint langyos sör mellé a hideg virsli. Tíz dekagramm párizsi és kettő darab zsömle. Aki nem tudná, tavaly Szanyi Tibor e hozzávalókkal vásárolta volna meg Page Not Found-os szerzőtársam, Pető Péter véleményét és autonómiáját; és ezzel a kellékek árában meg is határozta a pártja által oly elkötelezetten védelmezett sajtószabadság árát. Az MSZP Csapajevje tudniillik úgy nyerné meg az osztályharcot, hogy reggelivel lakájt vásárol magának. De hát abban sose kételkedtünk, hogy Szanyi Tibor minden szempontból kompatinkibilitis a Kádár-rendszerrel, talán még Észak-Koreával is; miként abban sem kételkedünk, hogy a kádárizmus szellemének egy Bajkál-tó mélyére dobott, ki nem harapható tejeszacskóban lenne a helye.

3. Központosítás

Kell egy Rendszer, ami nem mozog, úgyhogy a minőségbiztosítás jelszava alatt centralizálunk és a védelem indokával államosítunk. Eddigi történelmi tapasztalataink alapján, a szekrényben tervek és Méta melegítő után turkálva, ennek a vége akár még jegyrendszer is lehet, a Központtól kapott havi hat tojással. Másfelől meg, ha így folytatjuk, akár már harmincévesen is Kossuth-díjat lehet majd kapni a leendő Egy Történelemkönyv egy fejezetének minden igényt kielégítő megírásáért, úgyhogy pártvonalon korlátlanok a perspektívák. A balliberalizmussal és Bilderberg-csoporttagsággal nem vádolható Molnár Tamás fejtette ki, hogy egy szigorúan központosított rendszerben a tehetségére, a saját szakértelmére hagyatkozó autonóm gondolkodó – például Szijjártó Péter – a rendszer logikájából adódóan szorul háttérbe, nyomatik el; mivel egy alternatív erőközpont sűrűsödhet körötte, amely veszélyt jelent a Vezetőre nézve. Persze Molnár az államszocialista rendszereket elemezte, de a gyerekeket őrsvezetők tanácsaival köszöntő, falambériás KLIK-et és a „tinédzsereket” elképzelt fiatalos szlenggel megszólítani próbáló -nékat nem is lehetne máshol elhelyezni. Pedig, hogy Bástya elvtárs kollégáját citáljam a Szomszédok tanári karából: „meg kéne tanulni, hogy nem az igazgató a fontos, hanem akit igazgat”.

2. Békemenet

A CÖF a NER Hazafias Népfrontja, amellyel kapcsolatban az egyetlen releváns kérdés az, hogy pálinkát mérnek-e már; de tegyük hozzá, hogy a gyarmatosítókat, intervenciósokat, ellenforradalmi kísérleteket és csillagközi inváziókat visszaverő békemenetek nem előzmény nélküliek a magyar történelemben. Valami ilyesmiről írta Ady, hogy „Ti rikácsoltok s pénzt kaptok érte, / Mi belefúlunk bűnbe és vérbe”. Azért jó látni, hogy az ország minden tájáról jelentkeznek a Békemenetbe, hogy mind teszik a dolgukat. „Tegye Ön is a dolgát!” Még szerencse, hogy már nem vagyok hadköteles.

1. Rezsicsökkentés

A villanyszámláról a gázszámlára nézek, a gázszámláról a villanyra, és már nem tudom eldönteni, hogy melyik a gáz és melyik a villany. De csak egy évet menjünk vissza az időben a nyolcvannyolc mérföldre pörgetett sárga Zsigulival: Kádár János halála után huszonnégy évvel a népet még a megaláztatás és a teljes pusztulás apokaliptikus rémei fenyegették. A külföldi energiaipari cégek − a vérszomjas EU-biztosokkal együtt − jól szervezett, tökéletesen felszerelt, multinacionális bandákba tömörülve, pimaszul semmibe véve a magyar átlagkereset és fogyasztás valódi mértékét, a rezsidíjakat egyre csak emelve a magyar nép felszámolására törekedtek. Ám a magyarok teljes megsemmisülésének horizontján, mikor már alig maradt gáz, s a legfiatalabbak már Magyarország elhagyásának és a külföldi munkavállalásnak a gondolatával kezdtek foglalkozni, váratlanul új reménysugár ragyogott fel. Orbán Viktor utasítására aktiválta magát Németh Szilárd rezsibiztos, korunk Grabowskija. Az eseményt nem hiába választottuk be első helyen 2013 közéleti csúcseseményei közé. A Macskafogót még mozikban és óvodákban vetítették, a Rezsifogó azonban a közszolgálati híradóban megy, amelyet minden este Terikével iszogatva nézünk, ami befolyik, az rögtön kifolyik. Csak azt mondd meg, drága Irén, a rendszerváltás hol akadt el?

*

A szerző történész, a Page Not Found történelmi stúdióblog egyik szerzője

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr76473439

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A köztünk kísértő Kádár tíz jelenése − Kádár és mi V. 2014.07.08. 12:52:01

Huszonöt évvel halála után is fejnélküli lovasként jár köztünk Kádár János szelleme. Nézzük tíz jelenését a magyar közéletben!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2014.07.08. 12:28:35

Nézze Csucsu, ezért a posztért mindent megbocsátok, amit eddig vétkezett. Más nevében nem nyilatkozhatom és hogy ezzel ki van-e segítve, azt sem tudhatom.
De ebben van valami.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.07.08. 12:49:41

Elménckedik itt az idegenpártiak bérrabszolga-bloggere, de azt hogyan magyarázza meg, hogy 1978-ban volt legmagasabb az életszínvonal?
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2012/09/1978-kulcsdatum.html

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.07.08. 12:57:54

Egyébként pedig a felsorolásból lemaradt a lépfene.

nol.hu/belfold/fulszam-nelkul-a-dogkutban-1472845
"A tiszafüredi székhelyű, City-Gas elnevezésű vállalkozásával addig jellemzően műszaki cikkek, mosógépek, hűtők, háztartási kisgépek piacán jelenlévő vállalkozó, Nagy József 2013 júliusában nagyszabású profilbővítést hajtott végre 2009-ben alapított City-Farm elnevezésű cégében, amely tevékenységi körébe ekkor vette fel a tejhasznú szarvasmarha-, az egyéb szarvasmarha-, a juh- és kecsketartást, valamint a húsfeldolgozást és -tartósítást.

Lapunkban két hónappal később már arról írhattunk: a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi területeire kiírt földhaszonbérleti pályázaton jelentőset „kaszált” a City-Farm Kft., amely több mint 250 hektárt nyert el az olcsó bérű állami földekből, annak ellenére, hogy a pályázat beadásakor egyetlen állata sem volt. Nagy József – miként akkoriban erről beszámoltunk – a helyi viszonyokat ismerők szerint jó kapcsolatokat ápolt a karcagi Fazekas Sándor és Varga Mihály miniszterekkel. Nagy József egyébként nemcsak olcsó földet kapott az államtól, hanem jelentős támogatást is, például Tiszafüred egykori hajógyártó csarnokának felújítására – ennek alapkőletételén szintén jelen volt Fazekas miniszter.

A City-Farm Kft. a közigazgatásilag Tiszafüredhez tartozó Kócsújfaluban hozta létre az állattartó telepet. Pintér Erika Tiszafüred független, korábban a Fidesz támogatásával megválasztott polgármestere tegnap lapunknak azt mondta: ehhez az építők nem rendelkeztek engedéllyel. Natura 2000-es területen ugyanis csak művelési ágból kivont földön lehet állattartó telepet létrehozni, ez azonban nem történt meg. A polgármester tudósítónknak azt mondta: a hatósági jegyzőkönyvekből kiderült, hogy a kócsújfalui telepre legutóbb Körösnagyharsányból hoztak szarvasmarhákat."

Bell & Sebastian 2014.07.08. 13:27:14

@Doomhammer: Mindennek a numerus clausus az oka. Ha Erős János előtt nem zárják el a tanulás útját, akkor sosem lesz muszos, nem kell megvárnia, míg az elvtársai kiveszik a levéltárból, megtakarított volna magának sokévnyi bocherkedést, itt meg azonnal beköszönt az IMF és a Nirvána. Vagy ha nem, legalább bakelit lemezen kapni lehet.

A vájdling ettől még nagyobb nem lett volna, parizer se több, csak sokkal színesebb és finomabb.

Az elbaszott dialektikája szerint, legalábbis.

Robinzon Kurzor 2014.07.08. 13:30:46

Kiváló.

A már alig tisztelt szerkesztősének meg javasolnám, hogy e sorozat keretében esetleg közöljenek le néhány Kádárnak szóló levélrészletet.
(Huszár Tibor: Kedves, jó Kádár elvtárs!)

Bell & Sebastian 2014.07.08. 13:36:36

@Doomhammer: Honnan tudta volna, hogy naturás földön épít? Amikor az Audinak kellett egy nagyobbacska darab, hát kiszakították neki belőle, hogy stimmeljen a leltár, a kontingenst igazságosan szétosztották másoknak, leginkább a tudtuk nélkül.

Ezért utólag már könnyű a Fideszre kenni, amit közben még tudni sem szabadott.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.07.08. 13:54:03

@Bell & Sebastian:
"Honnan tudta volna, hogy naturás földön épít?"

Igaza van. Én se tudtam volna. Mondjuk én ugyanúgy nem értek a szarvasmarhatartáshoz, mint a korábban mosogépkereskedő Nagy József, így aztán meg tudom érteni, hogy nem tudta, mi az a Natura 2000. Én se tudom.

Címerem viszont sajnos nincs.
www.origo.hu/itthon/20140704-riport-a-tiszafuredi-lepfenefertozesrol.html
"A megadott címet elsőre nem találjuk, ezért a Szekér Sörözőben érdeklődünk a törzsközönségtől. Az árnyékban két férfi sörözget, akik pontosan tudják, kiről van szó. "Menjenek csak tovább, biztosan meg fogják találni, egy valóságos palota, még címere is van!"

Valóban könnyen megtaláljuk a többszintes, szemre is sok száz négyzetméteres villát."

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.08. 14:02:43

@csunderlik.péter:

Azért én az abszolút első helyet a kádárjelenések között neked osztanám @csunderlik.péter; ez a poszt ugyanis legalább annyira friss, spontán, szellemes és konstruktív stb., mint egy hofikabaré.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.08. 14:03:03

Nagyon jó.

Sajnos hiába kérjük a kádáristákat, hogy legyenek már szívesek végre kihalni vagy félreállni, élnek és virulnak mind a bal, mind a nemzetikeresztény oldalon.

Cseppenként lassan több vér csordogál el belőlünk, mint amennyi egy ontásban 1989-ben kiömlött volna. Rosszul jártunk.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.08. 14:21:51

@Holger Hartland:

Pedig milyen egyszerű is volna megszabadulni a "kádárizmustól": Lenke nénit ki kellene telepíteni egy borsodi faluba, Vágási Ferit elvinni Recskre, Schmitt Pali bácsit és Koplárovics Bélát pedig nyilvánosan felkoncolni a Szabadság téren. Demokrata kurázsi kérdése az egész...

marko11 2014.07.08. 14:22:24

Nem akartam hozzászólni, mert CsP már többszörösen leszerepelt nálam, de sajnos beleolvastam.
Az, hogy a szerző szdsz-tört.könyveken nőtt fel, az egy dolog, de hogy olyanról is ír, amiről fogalma sincs (és most nem is a Kádár-rendszere gondolok!), az már felháborító.
Röviden: ha nem vásárol CBA-ban, akkor ne írjon a nem létező tapasztalatairól. Vagy menjen el előtte egy CBA Prímába, ha már olyan igényes, pénzes vásárló...és akkor látni fogja, hogy pl. vonalkód is van meg leolvasó is van. Meg széles választék is van!
Egyébként a magyar agrárium tönkre vágása azzal kezdődött, hogy a hazai élelmiszer-kereskedelem külföldi kézbe került. A CBA, kivételként, egészen kicsiből küzdötte fel magát.

A SZABADSÁG meg nem adományozható. A fogyasztói társadalom konzumidiótái mennyivel szabadabbak a "Szomszédoknál"?!
(Na persze, ez az ostobaságokon alapuló lenéző stílus is szdsz hagyomány.)

marko11 2014.07.08. 14:24:10

@bbjnick: Ne sértegesd........Hofit!

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2014.07.08. 14:26:03

ez annyira tömör, mint egy epigramma. kérdés, hogy a szerző ódát is tudna-e írni?
impressziók felsorolása, majd csaknem rendezett képben. egy képeslap, ami posztot ért. értsen belőle mindenki amit akar.

vizipipa 2014.07.08. 14:52:19

A szerző bizony megfeledkezett a bankrendszerről. A kétszintűvé alakítástól a Postabankon át a Takarékszövetkezetekig.

Egyébként ez egy elqráslista. Nem tudom a szerző igazából mire gondolt írás közben, de ez a mi művünk.
Közvetlenül is meg közvetve is. Közvetve az az, amikor választásnak nevezett eljárásban jogosítanak fel egyeseket magasabb hatásfokú elqrásra. Sikeresen.

___________________________ (törölt) 2014.07.08. 14:58:59

Fura, hogy a törzsközönségnek ez most tetszik, nekem kivételesen nagyon nem. Mi a túró a baj a CBA-val? A rezsicsökkentés meg olyan, mint Amerikában a rent control a lakbérekre, a közgazdászok utálják, jó eséllyel mind a kettő azt okozza, hogy a felújítások elmaradnak, de hát ez a tipikus népszerűségorientált izé ami a demokráciák lényege - a szavazók megvásárlása - miatt elkerülhetetlen, de ráadásul azt mondanám, hogy egy ennyire munkanélküliség és szegénység terhelte országban bizony emberi együttérzés, szenvedéscsökkentés, fájdalomcsillapítás alapján is indokolható. A békemenetelés meg nagyrészt attól van, hogy ha körülnézek az angol vagy német nyelvű sajtóban, a hajam égnek áll a csúsztatásoktól, amit a magyar politikáról írnak, ez is a demokráciák normális működésébe tartozik, hogy emberek menetelgetnek-tüntetgetnek fel-le mindenféle miatt, mondjuk a kormánypárti szolidaritástüntetés tényleg ritka, de az is ritka, nyilván az van mögötte, hogy az emberek szeretnek a gyengébbnek szurkolni, a nemzetközi médiával szemben meg ilyen kis ország kormánya inkább nevezhető a gyengébb félnek. A központosításról is azt gondolom, hogy főleg válságmenedzselés - először kellene végre kirántani a magyar átlagembert a kilátástalan bruttó százötven életmódból és utána lehet elvárni, hogy nekiálljon öntevékenyen szervezni dolgokat és akkor, ha majd az öntevékeny polgárok meglesznek, lehet rájuk decentralizálni. Katasztrófahelyzetben minden ország központosít, márpedig úgy 2008, az építő-és vendéglátóipar gyakorlatilag megszűnése óta gazdasági katasztrófahelyzet van.

Szóval nem értem én ezeket. Szerintem ez most nem jó cikk, ezek nagyon erőletett dolgok.

Szerintem a velünk élő kádárizmus az elektronikus adóbevallás-ügyintézés borzalmas működése, meg élőben a jellegzetes nagyfenekű, cigiszagú gizikék a macskás képernyőháttérrel, igen mérsékelt segítőkészséggel és (ha ismerős ügyintéző megkínál) valahogy folyton égett ízű presszókávéval. Az igénytelen utcaképek a műanyag céges molinókkal, a gagyizósan kinéző üzletek. Hogy mindig anyagon spórolunk, nem munkán, mert az az olcsóbb. Az olcsó kocsma, a lecsúszott alkoholistáknak való talponálló fogalma. Ugyanez boltban a tengerész szeszeszital, kevert, hubi. Az ipari szendvicsrekenendő anyagok, pizzakrém és társaik. Ha eladó házat nézel, a "házilagos kivitilezés" igénytelensége. Az utcai ruhának viselt melegítő. Szerintem ez a velünk élő kádárizmus. Vagy ilyesmi.

komolytalan samu 2014.07.08. 15:27:24

@bbjnick: én az abszolút első helyet a kádárjelenés-kommentek között neked osztanám. Friss, konstruktív etc.

@poszt Kicsit túlírt, de igen.

komolytalan samu 2014.07.08. 15:37:35

@marko11: CBA -> franchise: ahány CBA, annyi.
Rendszerszinten komoly adómachinációk, boltszinten lejárt cuccok újramatricázása, járulék csalás, 4 órás munkabejelentés igen gyakori.

Egy céget általában akkor hívnak nemzetinek, ha az állammal kölcsönösen előnyös üzleteket köt. A magafajta romantikus balfaszok lehúzása csak mellékjövedelem.

De mivel franchise, természetesen van olyan CBA, ami tényleg príma. Egybe én is járok.

Bell & Sebastian 2014.07.08. 16:56:19

Akárhogyan is nézzük, Kádár János a proletárok királya volt, aminek kicsinyítő alakja a proli.

Kora humoristája (Mujkó) csak ebben az értelemben volt Hoffmann Géza (K. barátja és vadásztársa), valójában Alfonzót kellene első helyen említeni.

A proliság, mint jelenség, ha tömegessé válik, mindig megtalálja a maga János bácsiját. Igény, az már lenne rá.

Ami megfontolandó, a harcedzett kommunisták, akik azért nem mind voltak kőbunkók, utólag már sorra ismerik be, hogy Kádár hónaljáig sem értek. Moszkvánál feljelentgetőiből váltak a legjobb "reformerek" és legádázabb kritikusaiból tántoríthatatlan hívei.

A prolisággal azonosítani rendszerét vagy ő magát a legmagátólértetődőbb közvélekedés. Könnyű, gyors és olcsó.

Csakhogy! Míg Kádár egy pozitív utat járt be, ki az volt elvtársai közül, aki ugyanezt elmondhatja?

A neoproliság nem Kádár "érdeme". Sokkal inkább az elvtársaié, akiknek (ő) mindig is útban volt, akadályként tornyosult előttük.

Az nyilvánvaló, hogy nem mindegy, milyen korszakáról beszélünk? Az is érthető, ha mindörökre hozzáragadt (ő) a prolikhoz.

De azért disztingváljunk! Kádár meghalt, az öröksége (fellépése tárgya, akik személyek) tovább és velünk élnek. Megint sok a proli, lehet az élükre állni, megváltani őket.

De erről a legkevésbé Kádár tehet, ezt mindig tessék hozzátenni!

Valerya 2014.07.08. 17:24:37

Remek, sőt szenzációs meglátások!

Köszönet a Szerzőnek :)

Ha megengedi, még egy uccsó pontot hozzá...illetve dehogyis, hogy jönne az...szóval még valami eszembe jutott.

...ez pediglen a roma-kérdés, lánykori nevén cigány-kérdés.

Anno, Kádár idejében jobb volt -nekik is - volt munka, a helyzetük ezért nem volt oly látványosan és valóban elkeserítően rossz. Ámde. A képzésükkel vajmi keveset törődtek, hiába volt a tanulás ingyenes. Aztán! Amikor a kétkezi munkára igényt tartó projektek száma erősen megcsappant, úgy a kilencvenes évektől kezdve, ott maradtak szegények, ahol a part szakad. Ez a "szellem" azóta is kísért. Lásd a napok történéseit. Nem merünk erről sem...ahogy bevezetőjében oly jól fogalmazta meg T. Szerző:

"„Halottak vezetnek itt riadt kis élőket.” "

Gratula az írásért és köszönet :)

marko11 2014.07.08. 17:27:24

@komolytalan samu: OFF kedves nem romantikus, nem nemzeti (?!), nem balfasz samu! cba primába-ba azért járok, mert közel van és jó!
de a magyar agrárium tönkretétele, mindettől függetlenül, a magyar élelmiszer-kereskedelem kiárusításával kezdődött

marko11 2014.07.08. 17:30:00

@Bell & Sebastian: No, ebben van valami! (Nem a Csucsuban!)

komolytalan samu 2014.07.08. 17:42:43

@marko11: Én is járok, írtam. :) De ha illúziód vannak, hogy egy magyar élelmiszer kereskedelmi lánc jobb termékeket ad, jobb áron, vagy jobban bánik az alkalmazottaival egyáltalán, erkölcsösebben viselkedik, az súlyos naivitás.

Ha az Szdsznek lenne kétharmada, akkor szívárványszínű lenne náluk a papírzacsi a pogácsán, legalábbis a prájd napon. Ez fix.

Élelmiszert a termelőtől. Azt is megválogatva.

P.Guszti 2014.07.08. 17:43:11

Gyenge írás.
Most csak a rezsicsökkentést kommentálom.
Ez éppenséggel nem kádárizmus (végigélve a Kádár-rendszert egyetlen egy rezsit csökkentő intézkedésre nem emlékszem), hanem bizony europaunionizmus. Az egész rezsicsökkentés EUs mintára készült - talán nem az EU kényszeríti egész Európában a mobilszolgáltatókat a roamingtarifák csökkentésére és teljes felszámolására? Mi ez, ha nem rezsicsökkentés?

teknős 2014.07.08. 18:22:06

@Shenpen: írni akartam, de te leírtad, nagyjából.

És leírom sokadszor is. Az írástudóink sokadik árulása volt a rendszerváltás utáni 20 év. Ahelyett, hogy védték és oktatták volna a legyengült szabadságát vesztett társadalmat, eladták jó pénzért. Egyszerűen nincs jogotok fanyalogni azon, amivé lett a magyar társadalom. Azokat, akik nem álltak be közétek a gúny tárgyává tettétek és röhögtetek rajta. Legfeljebb bocsánatot kérhetnétek a kioktatás helyett, ócska kis szarvaskoppánybendegúzok vagytok, ti is fiatal értelmiségiek! Nagyképűek és senkiháziak!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.08. 18:58:12

@teknős: Így van, és az írástudók a bűnösek azért is, mert a Pestre járó vidéki melós elől eldugják az összes használt Swiftet és fapados F Astrát, hogy csak devizahitelért vehessen autót. (Tippelhetek? Dacia Logan? :))

A megoldás egyszerű: az írástudók eladták az országot, akkor náluk van a pénz. Föl kell emelni őket a bokájuknál, jól megrázni, s kipotyog menten a zsebükből.

Robinzon Kurzor 2014.07.08. 21:13:39

@bbjnick:

Nálad kádáribb figurát kitalálni sem nagyon lehet.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.07.08. 21:28:19

ostoba írás. kitelepítést érdemel.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.07.08. 21:29:26

@Bell & Sebastian: maga nem találja a helyét a nerben. ezért mindennek örül, ami aztat báncsa.

marko11 2014.07.08. 22:37:52

@teknős: A magyar rendszerváltás K-Európa leghazugabb, legbotrányosabb rendszerváltása.
A magyar szellemi "elit" K-Európa legsunyibb, legaljasabb elitje.
Rendszerváltás címén pillanatokon belül beálltak az szdsz hazugsággyárába.
Az értelmiség, az írástudók felelőssége (bűne!) nagyobb, mint a politikusoké. A helyett, hogy segítették volna a tisztán látást, csak növelték a zűrzavart.
Eladták magukat fillérekért. Euróért, dollárért.
(Tisztelet a kevés kivételnek!)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.07.08. 23:00:08

@marko11:
"Euróért, dollárért."

Vagy rubelért. Nyilván nem rájuk gondolt, mint kivételekre.

Bell & Sebastian 2014.07.09. 00:28:38

@jm padilla: Úgy vagyok én ezzel a NER -rel, mint voltam az MSZMP -vel. Közöm nincs hozzá. Hogy miért, azt is elmondom. Itt két dolognak lőttek, a magánvagyonnak és társadalmi mobilitásnak. Elgázolta a progresszió.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.07.09. 07:49:59

@Bell & Sebastian:
a magánvagyonnak? talán a maga magánvagyonának. másokénak meg ponfix nem. társadalmi mobilitásnak? rákosi óta ennyi kondás nem mászott elő a disznószarból.
plüsz maga lefelé mozgása is mobilitás.
:)

Bell & Sebastian 2014.07.09. 09:35:57

@jm padilla: Ügyes érvelés. Lett másik, csak nem itt és lett második generációs, csak nincs itt. Úgyhogy, nem rólam szól a nótája, talán másokat meghathat. Ha nincs a Gőzgép, mindent megbocsátanék, de van. Az minimum emberiesség ellenes bűntett, amit művel.

bloghal 2014.07.09. 11:02:14

Mindent el lehet viselni, kiheverni, elfelejteni.

De ettől a rákay-dologtól aggódom.

Mert ha a gyerekem sutyiban pornót néz, nem esek kétségbe utólag se, benne van a tömegmédia-evolúcióban, kifejlődött az immunválasz, szóval nem féltem egy pillanatig sem, lelkileg-testileg meg minden.

De amikor ez a rákay komoly arcot formáz az asztalnál, az bizony a hímringyó pornómunkások műélvezése.

és ezt, minden nap a tévében ? hát ...

Namely 2014.07.09. 11:03:18

"Csak azt mondd meg, drága Irén, a rendszerváltás hol akadt el?"
A kezdet kezdetén.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.09. 11:04:29

Tanulságos poszt.

Érdekes volt ismét megtudni, milyennek látszik Magyarország az unatkozó rózsadombi zsúrfiúk vécéablakából :)

Allesmor Obranna 2014.07.09. 11:17:38

A kádárizmus egyik ma élő legnagyobb kártétele a 70-es évek végi, 80-as évek eleje-közepi betöréses bűncselekményeksorozatokból a titkosszolgálat(ok) által támogatva a 90-es évekre szervezett alvilággá kinőtt "vállakozói" rendszer országrablása.

Nem véletlen, hogy azok a fránya ügynöklisták csak nem akarnak nyilvánossá válni.

Misi56 2014.07.09. 11:19:39

@P.Guszti: Azért nem volt rezsicsökkentés, mert nem kellett. Az állam által szabályozott maximált árak voltak. Ezért nem lehetett össze-vissza emelgetni. Legalább a tényeket tiszteljük!!

régi villamos 2014.07.09. 11:26:05

Én bizony nehezen értem (a szövegekből kihámozva), hogy többnyire olyan emberek írnak cikket, hozzászólást, akiknek a szülei is max. kiskölykök lehettek az említett korban. Ismereteiket is az MDF - SZDSZ szája íze szerint átírt könyvekből szerezték. Olyanoknak is kellene írni, akik megélték, hogy '75 -től '80 -ig volt a legmagasabb az életszínvonal (amit egy hozzászólótársam is említett) és azóta csak esik. Kivétel: akik egyenlőbbek voltak. Ők ma a még egyenlőbbek.

citrix 2014.07.09. 11:27:20

A magyar nemzetnek (akinek nem, az nem része a nemzetnek a fidesz/kdnp szerint) szocializmus/focializmus kell ma is. Tessék, itt van.

janji 2014.07.09. 11:28:36

@teknős: Sajnos igazad van....

campobaszo 2014.07.09. 11:51:32

@régi villamos: Magas volt az életszínvonal,vagy mi voltunk alacsonyak?

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.07.09. 12:33:41

Nem tudom ki a fasz vagy te hogy olimpiai bajnokoknak meséljél sporterkölcsről.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.07.09. 12:34:17

Nem tudom ki a fasz vagy te hogy büszkélkedsz hogy a hazai üzletláncban nem vásárolsz.

vanRob 2014.07.09. 13:04:07

@Misi56: Sajnos azok az árak nem igazán tükrözték a beszerzési árakat. Lett is belőle adósság. Meg másból is, de ez is hozzátett.
Szóval csak óvatosan a hatósági árakkal, mert a végén valaki majd benyújtja a számlát (3.000 Mrd Paksra), és majd néz a sok "rezsicsökkentett" honpolgár.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.07.09. 13:05:55

@régi villamos:
"Olyanoknak is kellene írni, akik megélték, hogy '75 -től '80 -ig volt a legmagasabb az életszínvonal"

Igaza van, de az én írásaimat (amely lerántja a leplet az írástudók árulásáról!) bezzeg nem közli a Mandíner!
Rosszabbul élünk, mint 32 éve!
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2011/10/kinek-felelossege.html

vanRob 2014.07.09. 13:10:55

@régi villamos: Magas életszínvonal...??? Hoppáré. Jó, meg tudtuk venni a 3 elérhető cipőmárka közül a nekünk tetszőt (fehér, kék, piros) ha éppen volt a méretünkben. Elmentünk a Balatonra szinte minden hétvégén, jó, hűtőtáskából ebédeltünk, max 1-1 cső főtt kukorica.
Az, hogy magas az életszínvonal, az csak viszonyítás kérdése, és a 70-es 80-as évek nem arról szóltak, hogy szabadon viszonyíthattál bármihez.
Jártunk ki osztrákba, na onnantól jött a gyomros, hogy mi is az az életszínvonal.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.07.09. 13:11:59

@régi villamos: "megélték, hogy '75 -től '80 -ig volt a legmagasabb az életszínvonal ..."
Kb. azt törlesztjük még most is!
Vegyél Mercit hitelre, majd kurvajó lesz az életszinvonalad. Az unokáid talán majd ki is fizetik a végén... :)

neoteny · http://word.blog.hu 2014.07.09. 13:21:25

@campobaszo:

A kérdés jogos. Például telefonra 10-12 évet kellett várni; a homokszín 1200-es Zsigulira már csak 5-6 évet (miután a felét kifizette a listára "feliratkozáskor" a polgár), és lehetett menni nyugatra vakációzni háromévente egyszer, már nem emlékszem mennyi valuta kiváltásának engedélyezésével.

És akkor sem voltak meg ezek a dolgok mindenkinek.

tintamin 2014.07.09. 13:29:24

Egészen jó összeállítás, de kimaradt belőle a legfontosabb kádárista "érték": a szervilizmusra és totális lojalitásra építő gazdasági és politikai országvezetés.

Bár ami ma alakul, az inkább hasonlít valamilyen hűbéruralmi rendszerhez annyi különbséggel, hogy a végtelen lojalitáson és szolgalelkűségen kívül a gerinctelenség és gátlástalanság mellett az agresszív pökhendiség is megjelent, tulajdonképpen a feudalizmusnak és a dzsentrivilágnak egy érdekes (és egyben undorító) elegye ez az egész.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.07.09. 13:30:23

@Misi56:

"Az állam által szabályozott maximált árak voltak. Ezért nem lehetett össze-vissza emelgetni."

Ami a legtutibb módszer arra hogy hiányt teremtsen a maximált árú termékekből.

Ha valami előállításának költsége 105 Ft és az állam 100 Ft-ban maximálja az árát, azt senki nem fogja gyártani. Legfeljebb az állami vállalat -- egy darabig.

inebhedj - szerintem 2014.07.09. 13:37:11

Még igazat is adnék a szerzőnek, ha nem lenne érdemtelenül elfideszesítve az anyag.

A felsoroltak ugyanis legalább annyira vagy sokkal inkább dörgölhetőek az MSZMP-MDF-MSZP-SZDSZ-FKGP-KDNP-FIDESZ pártok orra alá már a 80-as évek második felétől, csak éppen hogy mégse, ezek a pártok csak öltözetek. A személyek, az érdekcsoportok azok, amelyek változatlanok, ha úgy tetszik ez a kádári örökség (bár valójában ők maguk a kádárrendszer és nem Kádár, ezt örökítik tovább szellemi és fizikai utódaikban).

Ennek pediglen tényleg csak villantásnyi bája, hogy noha emberöltők óta nincs jobboldali gondolat, párt, szervezet a hatalomnak, törvényhozásnak még a közelében sem, mégis képes a hazai "értelmiség" jobb- és baloldal köpködésig magasztosulni, pedig a velünk élő kádárrendszer eleddig kizárólag baloldaliságból kovácsolódott, szóval, ha már Hofi idéztetett, a helyzet az, hogy egyik marxista lövi a másik marxistát.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.09. 13:52:02

@Tiszteltetem Brüsszelet:

"Nem tudom ki a fasz vagy te hogy büszkélkedsz hogy a hazai üzletláncban nem vásárolsz."

Én se vásárolok náluk, mert a választék kisebb, az árak meg pofátlanul magasabbak, mint bárhol máshol.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.07.09. 14:03:15

@vanRob:

"Az, hogy magas az életszínvonal, az csak viszonyítás kérdése, és a 70-es 80-as évek nem arról szóltak, hogy szabadon viszonyíthattál bármihez. Jártunk ki osztrákba, na onnantól jött a gyomros, hogy mi is az az életszínvonal."

Szerintem kevered a magas életszínvonalat a középszerű konzumidiotizmussal.

1. Az életszínvonal milyenségét az jelzi, hogy a nagy átlag hozzáfér-e úgy az élelmiszerekhez, hogy nncs rákényszerülve sem a mennyiségi, sem a minőségi éhezésre. Az is az életszínvonal milyenségét jelzi, hogy a nagy átlag hozzáfér-e a kor átlagosnak mondható technikai fejlettségét jellemző műszaki cikkekhez.

2. Az nem az életszínvonal milyenségét, hanem a konzumidiotizmus mértékét jellemzi, hogy a Milka csokitól meg a gyümölcsjoghurtoktól aléltak el akkoriban a népek. Ma már tudjuk, hogy a Milka etilvanillinnal meg ízfokozókkal telenyomott termékei köszönő viszonyban sincsenek azzal a kategóriával, hogy "csokoládé", és a gyümölcsjoghurtokról is tudjuk, hogy tele vannak az egészségre káros anyagokkal: cukorral, stabilizátorokkal, színezékekkel.

gyalog.galopp 2014.07.09. 14:08:26

@komolytalan samu:

Te samu, te tényleg komolytalan vagy, ha már franchise, akkor kell lennie minőség ellenőrzésnek, különben megpusztul.
Egy közeli kisbolt CBA volt, aztán egyik napról a másikra leragasztották a CBA feliratot, mint kiderült elfelejtették akciózni a központilag meghirdetett tejfölt, megbuktak.

Megszakításokkal, kb 3 hétig végeztünk munkát egy új építésű, nagyobbacska alapterületű élelmiszer üzletben, ez alatt az idő alatt heti 1-2 alkalommal jöttek CBA ellenőrök.

vanRob 2014.07.09. 14:18:50

@polyvinyl: Igen, pont ezt írtam én is: "Az, hogy magas az életszínvonal, az csak viszonyítás kérdése...". A kor átlagos színtjéhez viszonyítva természetesen. És a kor alatt a minket körülvevő világ akkori színvonalára gondoltam, nem a szögesdrót közé szorított színvonalra.

2.) A megállapításaid ugyanúgy érvényesek a szocialista blokk termékeire is, Bambi, Traubi, stb, stb...
A csokoládéink köszönő viszonyban sem voltak az akkori kor egyéb csokoládéival, ugyanakkor károsanyagtartalmuk nem sokban maradt el azokétól.

Amúgy én speciel elaléltam az antennás TV-től, a Sanyo magnótól, meg mindattól, ami a szögesdrót másik oldalán az átlag polgás számára hozzáférhető volt.

Mi voltunk alacsonyak, csak nem tudtunk róla. Ma már tudjuk is.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.09. 14:34:32

@Robinzon Kurzor:

A Kádár-rendszerben nem ezt mondták nekem:-)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.07.09. 14:36:23

Azt mondanám, hogy valaki túl sok Kispált hallgatott az utóbbi napokban ha létezne egyáltalán olyan, hogy túl sok Kispált hallgatni.

Alick 2014.07.09. 16:39:20

@vanRob: "A csokoládéink köszönő viszonyban sem voltak az akkori kor egyéb csokoládéival"

Ez valamennyire igaz... de az is, hogy utána a Stollwerck által gyártott csokikkal még azt a színvonalat is sikerült alulmúlni.

Az anyádba is 2014.07.09. 16:53:20

Ez igen,ezt nevezem publicisztikának,élmény volt

na4 2014.07.09. 17:19:44

Kádár Orbánban reinkarnálódott.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.09. 18:12:49

@Püspök utcai gombaszedő:

Ez a poszt olyan, hogy ha a neveket kicserélnénk benne, akár a Szabad Népben is megjelenhetett volna a negyvenes évek végén.

- duplagondol 2014.07.09. 18:19:21

@Bell & Sebastian: Hogy jön a puritánság a prolisághoz, a proliság a fogyasztósághoz, a fogyasztóság a puritánsághoz? Nem azért kérdem, mert háromszobás villával, vadásszenvedéllyel, szolgálati autóval valaki nem is igazán puritán vagy mert a Trabantokat és a Wartburgokat is zökkenő nélkül átváltottuk Suzukikra és Bömösökre és mert a géemkák óta a taktikai repertoár kifogyhatatlan népünk házi sufnijában. Hivatkozok itt Lengyel Lászlóra (oh, mein Gott!), aki valami olyasmit írt, hogy a proletár tudott vagy legalábbis szeretne, szeretett volna erkölcsi kategóriákban gondolkodni, hátha ez is ott van a nagy turáni álmok legnagyobbikai közt. Becsüljük hát meg a prolizmust vagy legalábbis tegyük tisztába a fogalmainkat.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2014.07.09. 18:23:55

@bbjnick: Leszámítva a hozzád hasonlóak kommentjeit. Bár állás nélkül biztos nem maradtál volna, már ha érted, mire célzok.

Robinzon Kurzor 2014.07.09. 18:32:07

@bbjnick:

Hazudtak neked.

Amúgy meg mióta is állsz velem szóba?

Ott maradtál nyakig a szarban a szomszéd posztnál, hogy szerinted 1996-ban kodifikálták a megélhetési bűnözést, de erre semmi konkrét jogszabályt nem tudtál bemutatni, hanem helyette eljátszottad, hogy te nem állsz velem szóba....

Szóval, hogy is volt azzal a kodifikálással, kicsi huszár?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.09. 18:38:22

@Robinzon Kurzor:

Te is valami @Alfi replikáns vagy? Vagy csak ugyanabban a betegségben szenvedtek? A kezelőorvosotok is ugyanaz?

:-)

Alfőmérnök91 2014.07.09. 18:42:33

@bbjnick: Szerinted mi a betegségem, faszparaszt?

Alfőmérnök91 2014.07.09. 18:47:07

@bbjnick: Csak azért kérdezem, mert pl. Bell&Sebastian falkatársatok betegségét én elég pontosan diagnosztizálni tudom (mániás depresszió és paranoid személyiségzavar), de a tiedre is lenne pár tippem, bár lehet, hogy te csak egy jellemtelen műkeresztény rongyember vagy.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.09. 18:49:55

@Alfőmérnök91:

@Alfi, te ne diagnosztizálgass! Se magadat, se másokat. Inkább fordulj szakemberhez!

Bell & Sebastian 2014.07.09. 19:01:24

@- duplagondol: Túlbonyolítja. Lengyelt bizony nem olvastam. Annál inkább K. beszédeit és meglehetősen jól ismerem az életrajzát, interjúit és kortársai / elvtársai visszaemlékezéseit. Szerencsére a menóriámban is találni még ezt-azt.

Kádár nem a munkás, nem a paraszt, nem az értelmiség embere volt, hanem a magyar, városi- és vidéki-, azaz a munkás és paraszt környezetben élő proletárok védőszentje. Ezeket emelte fel / ki a mocsokból, ha akarták - ha nem.

Ha ezzel az állítással óhajt vitatkozni, nagyon csomózza meg a gatyamadzagját!

Alfőmérnök91 2014.07.09. 19:14:54

@bbjnick: Hogy rövidre zárjuk ezt a vitát és személyeskedést, voltam már szakembernél, hogy miért, az magánügy, de tudok papírt kérni tőle arról (nem megvesztegetéssel), hogy mentálisan egészséges vagyok.
B&S elég következetesen produkálja az általam megnevezett betegségek tüneteit (lehet, hogy nem tűpontos a diagnózisom, mivel nem vagyok szakember, de a tünetek eléggé a mániás depi és a paranoid személyiségzavar irányába mutatnak).
Minden ellenkező híresztelés ellenére az, hogy valaki (mint én) káromkodik, vagy nem felejti el sec perc alatt a vele szemben elkövetett patkányságokat (mint én), nem tűri, hogy rágalmazzák (mint én), vagy esetleg, urambocsá', túlérzékeny bizonyos dolgokban, nem jelenti azt, hogy mentálisan beteg személyiséggel van dolgunk.

Bell & Sebastian 2014.07.09. 19:26:49

@Alfőmérnök91: Nagyszerű. Most arra válaszolj, ki mindenkit nyírtál ki innen, hány évesen vagy nőtlen, miért nem dolgozol, ki tart el és miért vagy ott, ahol?

Szóval, ennyit ér a büfögésed. Persze legfontosabb az igazság. Ami röviden összefoglalva; egy agresszív, lelketlen pszichopata vagy. De felettébb ügyes.

micsoda? 2014.07.09. 19:29:36

@Holger Hartland: Nem kell izgulni a mai egészségügy gondoskodik róla, hogy eltűnjenek, és velük a nem kádárista, magánklinikát fizetni képtelen is. Köszönik:(

- duplagondol 2014.07.09. 19:31:17

@Bell & Sebastian: Óhajtok -é? Felvágjak -e a szaros húsz hektárunkkal, amit két világháborúban, a legsötétebb Rákosi-korban is meg tudtunk őrizni? Felemelte őket? Jobb lett talán a zsellérország munkaproduktuma a gyári lötyiben vagy a téeszekben, mást mondok, a megalázottság az elvtársi világban kizárható volt hegyes nyelv és susmus, névtelen levél nélkül? (www.youtube.com/watch?v=qIxKOKqlJus) Köpök arra, hogy valaki felemelte, felemeli vagy fel fogja emelni a magyar népet. Számokkal, mutatókkal, alig láthatóan lecsúszó zsírcseppekkel igazolható, hogy helyette tönkretették, tönkreteszik.

Azt gondoltam, az utolsó mondatoddal még egyet is érthetek: ha nem új Dózsa, hanem új Werbőczy jön így ötszáz esztendő után, lehúzhatjuk a rolót, betájolva a ködös Londiniumot. Ja, hogy ez baromság, hogy költészet: de eldönthetjük, hogy Petőfi és Ady még mindig, vagy véglegesen fogadjuk el, hogy romlott kultúrában élünk.

- duplagondol 2014.07.09. 19:37:12

@Bell & Sebastian: De bocsánat, nem is arra reagáltam, amit írtál. A zsellérország, a barokk, majd felturbózva a dualizmus korától a hanyatlás kortünete volt, minden látható fejlődés mellett. Megvoltak a külső és belső okai, hosszú volna végigrágni őket. Ha túlbonyolítjuk, akkor Szekfűt és Németh Lászlót, Bibót és Szűcs Jenőt silabizálunk naphosszat és még lehet, hogy ők sem írták meg a tutit. Szóval, ha sztereotipizálunk, a naplopó azonos lehet azzal, aki évszázadok óta élni akar és még élni is tud.

Alfőmérnök91 2014.07.09. 19:42:06

@Bell & Sebastian: Na, hulladékember, akkor egy válaszra ignore off.
1. MézesRozit és Gloiret, mert patkányok voltak velem. Megérdemelték és kussolnak is azóta. És jól is tették, nem úgy mint maga, aki aki azóta is nyomatja a paranoid rágalmait.
Amit írtam a közeli váratlan látogatójával kapcsolatban, fenntartom, ha közszereplő lennék, jogi következménye lehetne annak, amiket ír rólam, így nem marad más megoldás, mint hogy néhány keményen bepipázott nigger majd megtanítsa arra, hogy a névtelenség mögé bújva sem lehet büntetlenül tisztességes embereket bemocskolni.
2. Magánügy, de nem késtem le semmiről. Néhány másik falkatársának is feltehetné ezt a kérdést, nyomorék patkány.
3. Van, amikor dolgozom, van, amikor nem, ez is magánügy. (Amúgy leginkább tanulok.) Hogy egy ideig miért nem volt munkám, arról kérdezze meg Mihint falkatársát.
Mint fentebb utaltam rá, papírral tudom igazolni, hogy nem vagyok pszichopata. Azaz, amit ír, rágalmazás, aminek ismétlem, akár jogi következménye is lehetne.

Tyreo 2014.07.09. 19:43:26

@inebhedj - szerintem: És itt a lényeg. Azért jó látni, hogy a poszt is valami hasonlót kapargat.

conchita wurst 2014.07.09. 19:44:22

kádár orbán orbán kádár

Az apátok faszát.

Kádár a hatalmát emelkedő (IMF) hitelből fizetett jóléttel tartotta fent, pont ahogy utána az MSZP.

Orbán a tróger rendszer elleni hős forradalmár zseni.

nál 2014.07.09. 19:49:53

@conchita wurst:
Trollkodni szórakoztató dolog, de vigyázz, mikor ilyeneket írsz, már saját magadat buktatod le.

Bell & Sebastian 2014.07.09. 20:10:08

@- duplagondol: A puszta tény mögé azt duplagondol, amit akar vagy tud. Ha az erőforrások nagyobb része a prolikra megy el, azt értelemszerűen a többiektől veszik el. Kádár ezt tette. Méghozzá úgy, hogy felülértékelte a prolimunkát és alulértékelte az igazi munkás / paraszt / értelmiség teljesítményét. Ezt Orbánra nem lehet ráfogni, mivel a tendencia pontosan a fordítottja annak, ami volt. Most zökken vissza minden a rendes kerékvágásába, és ez sok jajgatással jár.

Remélem, nem feltételezi rólam, hogy a szocializmust propagálom. De azért a tények elég makacsak, valami oka csak van, hogy ismét 1974 -et írunk, pontosan annyi a proli és pontosan annyi a jövedelem vásárlóértéke, mint akkor volt.

Újrajátsszuk a vesztett csatát, oszt meglássuk, meg lehet -e ner -ni. A négy év alatt produkált eredmények láttán így aligha.

Négy év alatt állt meg a szerelvény és most fordulunk vissza-előre. Legalább felszedhetjük a kidobált szemetet.

nál 2014.07.09. 20:14:44

@conchita wurst:
Érdemileg volt, úgy éreztem, megérdemled.

Bell & Sebastian 2014.07.09. 20:15:05

@Alfőmérnök91: Troll a neved (úgy kapásból minimum tíz nicket tudnék mondani, akik miattad végezték a süllyesztőben), a lehető legkártékonyabb fajtából. Látszólag falubolondjaként tűrnek meg itt, pedig valójában elhárítóként működsz.
Ki érti ezt?

conchita wurst 2014.07.09. 20:16:37

@Bell & Sebastian: 'hogy ismét 1974 -et írunk, pontosan annyi a proli és pontosan annyi a jövedelem vásárlóértéke, mint akkor volt.'

Ezt a fasságot. Voltál a teszkóba 1974be? Mit vettek akkor a zemberek? Mivel mentek a bótba? Mennyi autó volt az úton akkor és mennyit jártak vele? Amikor hazaértek akkor mennyi embernek vót TVje, telefonnya?

Milyen lakásokat építettek akkor és milyenek épülnek most?

Te hülye vagy?

Alfőmérnök91 2014.07.09. 20:20:48

@Bell & Sebastian: "úgy kapásból minimum tíz nicket tudnék mondani, akik miattad végezték a süllyesztőben"

Rajta, nyomorék patkány, sorold!

conchita wurst 2014.07.09. 20:22:58

@Bell & Sebastian: érdemileg kommentejjé

faszköcsög

Bell & Sebastian 2014.07.09. 20:23:03

@Alfőmérnök91: Mi van, torkodon akadt a lehallgatókészülék? Egzecíroztasd a gazdatestedet inkább.

Bell & Sebastian 2014.07.09. 20:27:12

@conchita wurst: Vásárlóérték. Átlagos gépkocsiállomány, átlagos ingatlan, fogyasztói kosár, bármi. Közvagyon és magánvagyon, megtakarítások, államadósság, magánhitelek, nyaralás, bérolló, akármi.

Nos, mitől is faszább máma, mint volt 1974 -ben? És miért nem?

Alfőmérnök91 2014.07.09. 20:30:02

@Bell & Sebastian: @Bell & Sebastian: "úgy kapásból minimum tíz nicket tudnék mondani, akik miattad végezték a süllyesztőben"

Rajta, nyomorék patkány, sorold!

conchita wurst 2014.07.09. 20:38:37

@Bell & Sebastian: Gépkocsik száma 1974ben a mai ÖTÖDE volt, jártak vele a mai átlagos futás FELÉT, HARMADÁT. Sokkal szarabb autókkal, persze.

Telefon volt minden 20adik háztartásban, és a vályog parasztházakból a betongettókba költöztették a hülyeparasztokat.

De komolyra fordítva van valami alapja annak a FASSÁGNAK statisztikailag, amit vitaindítónak idefostá?

Bell & Sebastian 2014.07.09. 20:38:47

@Alfőmérnök91: Elképesztően gátlástalan vagy, internetes sérelmekért bemószerolni valakit a munkahelyén, miközben te nem dolgozol, az már mindennek a legalja. A második csoda az, hogy mit keresel még mindig itt?

Alfőmérnök91 2014.07.09. 20:41:31

@Alfőmérnök91: (pontosítás: nem a közszereplőség a feltétele annak, hogy jogi következménye legyen a rágalmazásainak.)

Alfőmérnök91 2014.07.09. 20:42:42

@Bell & Sebastian: "úgy kapásból minimum tíz nicket tudnék mondani, akik miattad végezték a süllyesztőben"

Rajta, nyomorék patkány, sorold!

"Elképesztően gátlástalan vagy, internetes sérelmekért bemószerolni valakit a munkahelyén"

Kit mószeroltam be a munkahelyén, ostoba náci patkány?

conchita wurst 2014.07.09. 20:50:10

@Bell & Sebastian: Öhö, te jöttél átlagjövedelemmel meg vásárlóértékkel.

Akkor lássuk azt a FASSÁGOT!

- duplagondol 2014.07.09. 20:52:00

@Bell & Sebastian: Nem, most már végképp nem feltételezem. De ájmeráj: az új munka törvénykönyvből, a vasárnapi pótlék roppant keresztényi megnyirbálásából, a szakoktatást uraló őskáoszból, abból, hogy Orbánnak annyi jutott csak eszébe, hogy újra kell nyitni a szénbányákat és mintául kell venni a Kádár-kori képzési rendszert, nehogy már az jöjjön le, hogy a kvalifikált, megfizetett munkaerő képzése zajlik. Ha erre a te prolijaidat vesszük elő és megideologizáljuk a dolgot: hát kard ki kard.

Bell & Sebastian 2014.07.09. 20:58:13

142 : 117, 1

(az egy keresőre jutó reáljövedelem 1975 -ben és 2012 -ben, indikátoregységben, a KSH kimutatása szerint, azaz nem hogy nőtt volna, _jelentősen csökkent_ a reáljövedelem '75 és '12 között)

@conchita wurst: Akar még valamit mondani?

komolytalan samu 2014.07.09. 20:59:54

@gyalog.galopp: természetesen van ellenőrzés, különben egy kupleráj lenne. A beszerzési lánc érdekeit sértő eseteket (idegen termékek, ill. kvóta sértés, akciók stb) nyilván kőkeményen szankcionálják, különben az egyes boltok, ott vernék át a láncot, ahol tudnák.

A lejárt szavatosságot, és főleg a franchise partnerek munkajogi genyóságait csak egészen kirívó esetekben büntetik. Nem véletlenül. Kemény a verseny, egy nagyobb CBA príma, 8-10 embert is foglalkoztat.
Némi trükközés milliós megtakarítás csak a járulékokon. + a láncnak nincs jogi felelőssége.

Bell & Sebastian 2014.07.09. 21:00:37

@- duplagondol: Fogalmazza át, mert nem értem a kérdést. Kibe fogunk belerúgni, Kádárba vagy Orbánba? Lehet választani.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.09. 21:05:23

@conchita wurst: @Bell & Sebastian:

Valamivel etetni kellett a globálszivattyúkat: a nemzeti vagyon ellopása és a reáljövedelmek jelentős csökkentése táplálta azokat.

Bell & Sebastian 2014.07.09. 21:06:43

@bbjnick: Hatvannyolc a bázis, azaz 100%.

- duplagondol 2014.07.09. 21:07:04

Érted a kérdést, tehát nem fogalmazom át.

Bell & Sebastian 2014.07.09. 21:11:50

@- duplagondol: Akkor vedd úgy, kéhlehalássahn, hogy bele van rúgva.

Bell & Sebastian 2014.07.09. 21:15:56

@Bell & Sebastian: Jav.: Az 1968 -as év a bázis, ami 100.

- duplagondol 2014.07.09. 21:16:49

@Bell & Sebastian: Nem lényegtelen, hogy a kádárizmust az oroszok, a vasfüggöny és a Cocom-lista nélkül nem lehet leírni. De aki a velejére, a módszereire nem ismer ma rá, az nem tudom, melyik bolygón él.

Bell & Sebastian 2014.07.09. 21:41:15

@- duplagondol: Az oroszok ellenében Kádár a lehetséges végsőkig elment, a vasfüggöny ideológia alapon működött, amikor akarták, a COCOM -listát meghágtuk, legelőször a Magyar Néphadsereg, majd a Mezőgazdasági Minisztérium, az egyéb, népmesei elemeket, lsd.: a felvett hitelekkel döntötte romba a rendszert, most nem taglalva.

Azt hiszem, még egyszer ugyanezt le kellene írnom ahhoz, hogy legalább döntetlen legyen az állás.

A prolietetés Orbánnál nem egyértelműen bizonyítható, az átlagjövedelemről meg az állam és a multik döntenek, mint legjelentősebb munkaadók.

Szóval, szarul áll ez a széna.

- duplagondol 2014.07.09. 21:54:44

Dehogy ment el, alapvetően tévedsz. Nagy Imre kivégzése, a reform leállítása Kádár profiljába vágott, elsősorban nem az oroszok kényszerítették ki, az újabb, nyolcvanas évekbeli reformpróbálkozásoknál pedig már maradinak számított Gorbacsov mellett. A hitelek nélkül tíz évvel kevesebb adatott volna meg a rendszernek, vagy egy jó kis csihipuhi.

Legfeljebb csak képletesen eteti őket, nincs kidolgozott válasz se a szakképzés mikéntjére, se a termelési struktúra kiegyensúlyozatlanságára. A szénbánya elhangzott, lehet ettől plasztikusabb képet adni a vezér gondolatvilágáról?

conchita wurst 2014.07.09. 22:37:41

@Bell & Sebastian: mondom lássuk a fasságot, nem azt mondtam hogy kamuzz valami fasságot!

Bell & Sebastian 2014.07.09. 23:38:36

@conchita wurst: Nézegess faszságod kedvére, ha ráunt, akkor ne nézegesse tovább.

Bell & Sebastian 2014.07.09. 23:46:00

@- duplagondol: Hosszú lenne és nekem már nagyon unalmas sokadszorra átrágni az egészet.

Aki érzett empátiát a prolik iránt (mert például az volt), annak tetszett, aki nem az volt, annak nem tetszett. Egy a közös, a hárommillió proli, innen egyforma eséllyel indulnak. Lássuk, mire mennek ezek - ketten.

conchita wurst 2014.07.09. 23:48:21

@Bell & Sebastian: Van forrás a fasságodra?

Bell & Sebastian 2014.07.09. 23:53:12

@conchita wurst: Hogyne lenne, könnyen megtalálható, csak kurva sokat kell elolvasni addig, mire jön a táblázat.

Ezt az élvezetet meg nem szeretném megtagadni faszságodtól. Ugorgyon neki bátran, a találati lista harmadik oldalán lesz, ha ügyes hívószavakat használ.

conchita wurst 2014.07.10. 00:13:02

@Bell & Sebastian: Kamu

direkt linket, ne hazudj

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.07.10. 01:08:05

@conchita wurst:

Itt azt írják, hogy a reáljövedelem 2012-ben az 1989-es 94%-a (1996-1997-ben a 83%-a) volt: www.ksh.hu/statszemle_archive/2012/2012_06/2012_06_489.pdf

- duplagondol 2014.07.10. 08:03:02

@Bell & Sebastian: Átrághatod, átrághatjuk, ha bőséges, nagyon bőséges is a téma, alaptényeket, kezdve '56. november 1-től, le lehet cövekelni.

Azzal kezdtem, hogy a prolit, mint olyat el kell helyezni a fogalmi térben, mentalitás, munkaerkölcs, életerkölcs, társadalmi haszon, jövőkép meg ilyesfélék mentén. A 'hárommillió' ehhez képest vagy leegyszerűsítés vagy tévedés vagy ködösítés.

Bell & Sebastian 2014.07.10. 09:12:58

@- duplagondol: Röviden

A proli az, akinek nincsen vagyona, napról-napra él. Egyetlen haszna, hogy olcsón adja a munkaerejét és szapora, mint a nyúl. A társadalmi hierarchiában a nem felnőtt gyerek szerepét osztják rá, úgy kezelik, úgy bánnak, beszélnek vele, vonják be a közügyekbe, mint egy gyámolításra szorulót. Leginkább azzal a hátsó szándékkal, hogy elnyerjék bizalmát, mivel az ő szavazata is egyet ér, csakúgy, mint a "felnőtteké".

Minden, valamirevaló politikusnak első számú célközönsége a proli, ha kimondja - ha nem.

gg 2014.07.10. 09:32:20

Hátha a szerző néhány tényt nem ismer, és ha ismerné őket, akkor más lenne a véleménye. Két ponthoz ténykiegészítés.

1. Az Omega nemhogy nem volt a Kádár-kor kirakategyüttese, hanem inkább az ellenkezője.

Az első időszakuk, a beatkorszak nagyjából konszenzusosan a Tűrt kategóriába fért bele, pici tiltásokkal, szopatásokkal.

A harmadik lemezük, és az első külföldi ajánlatok után a komcsi kultúrfőnökök úgy döntöttek, ezt talán mégse, és a következő konkrét intézkedéseket vezették be ellenük:

a/ életveszélyes fenyegetés kíséretében hazarendelték őket a nyugati lemezfelvételről,
b/ Pressert és Lauxot durva egzisztenciális fenyegetéssel a zenekar elhagyására kényszerítették,
c/ a maradék zenekart elvágták a lemezfelvételi lehetőségtől.

A zenekar negyedik lemeze így állami stúdió híján egy sztereóban, házilag felvett koncert lett, amihez a lemezgyár nem volt hajlandó borítót gyártani, így egy téesz melléküzemágában készült hozzá alumínium(!4!!!) borító.

Hát ez bizony már a Tiltás időszaka.

(Az viszont igaz, hogy a szülők nem alacsony társadalmi státusza kellett ahhoz, hogy igazán durva eljárást ne merjenek foganatosítani velük szemben (mint később a CPG ellen, akiknek tényleg ott lett volna a helye azon a színpadon).)

Az Omega innen főleg a külföldi lehetőségekből építkezett, és hazai manufakturális viszonyok között létrehozott egy európai, piacképes, milliós példányszámban értékesíthető popterméket.

Ez inkább nekem a Rubik-kocka kategóriája, mint a szocialista gondolkodásé.

A külföldi sikerek hatására itthon is enyhült a helyzetük, de igazi támogatást, komoly hátteret soha nem kaptak, mint például a Neoton - mindent maguk szerveztek meg, állítottak elő.

2. A másik bajom a CBA, ahol egyrészt sztem tényszerűen vonalkód van, másrészt pedig egy korszerű nyugati menedzsment és elosztási eszközöket használó, világcégekkel egész sikeresen versenyző cég.

(Nem tudom, mennyivel jobb a Tescóban vagy az Auchanban vásárolni, sztem tökmindegy, a közértek területén nem nagyon vannak szeretetmárkák, a körülmények pedig kb. ugyanazok.)

Azt se becsülném le, hogy simán életben bírtak maradni a nagyságrendekkel tőkeerősebb külföldiekkel szemben úgy, hogy mondjuk nagyjából 2010-ig finoman szólva nem nekik lejtett a pálya - mivel a tulajdonosok sosem csináltak titkot a politikai értékrendjükből. Addig sem. És ez nem volt kifejezett előny a hosszú baloldali kormányévek alatt.

Szóval sztem ez sem szocializmus, hanem kőkemény kapitalista körülmények közti hazai helytállás. Bár több ilyen lenne. De van egy csomó piac, ahol labdába se rúgunk.

Alfőmérnök91 2014.07.10. 10:14:53

@Bell & Sebastian: "úgy kapásból minimum tíz nicket tudnék mondani, akik miattad végezték a süllyesztőben"

Rajta, nyomorék patkány, sorold!

"Elképesztően gátlástalan vagy, internetes sérelmekért bemószerolni valakit a munkahelyén"

Kit mószeroltam be a munkahelyén, ostoba náci patkány?

Bell & Sebastian 2014.07.10. 10:21:08

@Alfőmérnök91: Unlak, ezért ezúton kérem, hogy tiltsanak ki végleg. Ha mégsem, ahányszor kardot rántasz, annyiszor verlek le, csakúgy, mint eddig. Biztosan emelkedik majd tőle a nézettség.

Alfőmérnök91 2014.07.10. 10:21:51

@Bell & Sebastian: úgy kapásból minimum tíz nicket tudnék mondani, akik miattad végezték a süllyesztőben"

Rajta, nyomorék patkány, sorold!

"Elképesztően gátlástalan vagy, internetes sérelmekért bemószerolni valakit a munkahelyén"

Kit mószeroltam be a munkahelyén, ostoba náci patkány?

Alfőmérnök91 2014.07.10. 10:32:40

@Bell & Sebastian: Ja, és még valami te hulladékember.
Lehet, hogy más értelme is van annak, amit írsz, "madárnyelven" akarsz közölni valamit.
Csakhogy amit írsz, annak az elsődleges jelentése akkor is rágalmazás, jó hírnév megsértése.
Más esetben persze a szövegeid másodlagos jelentése a botrányos, és sunyiságra, gyávaságra vall, hogy nem mered explicit "kimondani", amit gondolsz, tán mert tudod, hogy ez esetben elküldenének a picsába minden normális közösségből. (Hogy a jósdán megtűrnek, sőt néhányan "kedvelnek", annak az illetők ostobasága és/vagy hitványsága, silánysága az oka. De hangsúlyozom, ettől ők még nem nácik, csak ostobák, silányak, vagy hitványak.)
Egy szánalmas szarházi, sunyi, gyáva alak vagy, aki a pokolban fogja végezni.
mandiner.blog.hu/2014/06/14/egy_bourbon_aki_nem_felejtett_de_tanult?fullcommentlist=1#c23290659

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.10. 11:27:59

@gg: Nagyon érdekes a sztori! Megírták ezt és a hasonlókat valahol? Aki csak a '80-as éveket látta, nem tud erről. A szerző pedig, azt hiszem, olyan fiatal, hogy még a '80-as éveket sem látta.

Az Omega wiki-oldalán diszkréten annyi van, hogy Presser és Laux "elhagyták az együttest".

Akinek nyílt már a szeme a '80-as években, annak azért az megvolt, hogy "Erdős Péter, kurva anyád!", Neoton Évikét mindenki utálta, menőnek pedig a hazaiak közül az Edda számított, akkor még ufók és devizahitelek nélkül. Nagy Feróékról meg azt terjesztette a suttogó propaganda, hogy élő csirkét darálnak a koncerten.

gyalog.galopp 2014.07.10. 11:37:24

@Holger Hartland:
volt egy punk (szerű) zenekar, akik valóban csirkéket dobáltak, téptek, de nem a Feróék.

Bell & Sebastian 2014.07.10. 11:43:21

@Holger Hartland: Erdős volt a Szex-apó (Omega), állását -nem mellékesen- annak köszönhette, hogy ő látta utoljára élve Radnótit. Hogy Bartók Bélával találkozott-e, azt nem tudom, pedig egy pofon kijárt volna neki tőle.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.10. 11:53:32

@gyalog.galopp: Persze, hogy nem a Feróék, ez ma már világos, de akkor még megosztotta az osztályt, hogy elhiggyük-e. Az Omegában pedig a '80-as években semmi lázadás nem látszott. Persze akkor már sokan inkább külföldieket hallgattak, amint '87-ben zenecsináló Ákos úr is megénekelte, akkor még olcsón.

@Bell & Sebastian: Azt nem tudom, hogy Erdős minek köszönhette a karrierjét, csak azt, hogy Évike minek.

Bell & Sebastian 2014.07.10. 11:54:14

Javítás

Szex-apó eredetileg az együttes (szakállas) fotósa volt, csak Erdős Péter magára ismert a szövegben, ezért vette le a számot a lemezről. Mondjuk joggal. Nem szopta be az együttes hivatalos fedősztoriját, átlátott a szitán. Kóbor is úgy emlékszik, neki írták.

Hát, ilyen ember volt Erdős Péter.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.10. 11:56:49

@Bell & Sebastian: Valahogy sejtettem, hogy maga öregebb, mint én.

Bell & Sebastian 2014.07.10. 11:59:49

@Holger Hartland: Höhö, a maiak közül sokan levetett omegás cuccot használnak úgy, hogy nem is tudnak róla.
Technikában erősek voltak, a szövegek meg lassan értek be. Egyik-másik a mában kapott csak aktualitást.

Az Adamis -korszakuk nagyon jó volt. Lázadás? Nem mindenki azt reggelizett. Pici meg rájött, ebből sosem lesz progresszív klezmer, és lelépett a másodhedűsi háztetejéről.

Bell & Sebastian 2014.07.10. 12:28:15

Valami ifjúsági magazinos teszten egyszer feltették a kérdést; kik a Neoton Família frontemberei? Haverom, a lokális Dixi, kitöltötte és beküldte.

Kijavította a nevüket Neológra és beírta Vég Bélát Bél Sárával, de nem sorsolták ki a nevét, valamiért.

Ez '80 után lehetett, mert onnan vokálozott Végvári és Csepregi, akiknek tán közük is volt egymáshoz, vagy csak terjesztették róluk.

@Holger Hartland: Akar inkább a 12 éves Sárikával beszélgetni?

Sárika tanuló, 6/b 2014.07.10. 12:33:46

Ja, hod med be aza nadelefánt azoroszlány barlandjába?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.10. 13:16:52

@Bell & Sebastian: Nyaralni szoktam, nyaraltatni nem.

Bell & Sebastian 2014.07.10. 13:32:16

@Holger Hartland: Nem erőltetem. Szóval, Presser legnagyobb bánatára mégiscsak az Omega csinálta a legjobb progresszív klezmer lemezt, ami tulajdonképpen alig leplezett Pink Floyd utánérzés volt és ironikusan Időrablónak keresztelték el.

gyalog.galopp 2014.07.10. 14:36:05

A kölyök kihagyta a felsorolásból a lisztet.
A Kádár rendszerben ( a végét kivéve) nem volt ilyen liszt, megy olyan liszt, rétesliszt sem volt, csak volt a liszt.

Node, abból a lisztből anyám hajszálvékony rétest nyújtott, kenyeret dagasztott, süteményt készített, tésztát gyúrt.

Most ezerféle liszt van, de egyik se jó semmire, legfeljebb rántásnak. A tésztagyári márkás lisztből se lehet tésztát gyúrni, ha csak ránézel szilánkokra törik.
A réteslitszből nem tudsz rétest nyújtani , leveles tésztát készíteni, a kenyérliszt néven árult szarságot meg eleve felejtsd el.

A Kádár rendszerben a 40 filléres kiflit a hajtás mentén szépen körbe vissza lehetett tekerni, isteni finom, foszlós , a héja ropogós volt....stb, stb.

Robinzon Kurzor 2014.07.10. 14:36:56

@Holger Hartland: "Nyaralni szoktam, nyaraltatni nem."

Most hogy mondod, az a sztori is, főleg az utóélete és a következménytelensége is simán megérne egy jelenést.

Csodálkozom is, hogy teljesen visszhangtalan maradt ...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.10. 17:24:34

@Robinzon Kurzor: Megírta a 444, mi kellett volna még? Lehet, hogy nem meri felvállalni senki, hogy bíróság előtt is megálló bizonyíték nélkül céltáblává tegye az ismert egykori tévést - mert a 444 cikkéből teljesen beazonosítható a pali. Azért azokról a táborokról írhatna valaki egy részletesebb tényfeltárót - nekem nagyon, de nagyon beteges dolognak tűnik az egész.

Alfőmérnök91 2014.07.11. 00:07:27

@Bell & Sebastian 2014.07.10. 11:22:33:
Gondolod, ostoba náci, hogy ezzel az ovis poénkodással elintézheted a dolgot?
Ismétlem: meg fogod szopni, hogy álnevek mögé bújva tisztességes embereket próbáltál meg bemocskolni.
És tudod mi lesz a meglepi? Hogy amint ez megtörténik, a falkatársaid úgy be fognak szarni, hogy ahelyett, hogy melléd állnának, le fogják tagadni, hogy valaha valami közük volt hozzád és a nézeteidhez.

Visszatérnék eredeti kérdéseimhez.

"úgy kapásból minimum tíz nicket tudnék mondani, akik miattad végezték a süllyesztőben"

Rajta, nyomorék patkány, sorold!

"Elképesztően gátlástalan vagy, internetes sérelmekért bemószerolni valakit a munkahelyén"

Kit mószeroltam be a munkahelyén, ostoba náci patkány?
(Ha MézesRozira célzol, nem, nem mószeroltam be a munkahelyén.)

Robinzon Kurzor 2014.07.11. 00:13:31

@Holger Hartland:

Én erről az egész most hallottam először, hogy a 444 megírta.
A beazonosítás valóban nem volt nehéz, én is elvégeztem.

Vajon hány ilyen sztori lappang még?

Robinzon Kurzor 2014.07.11. 00:16:27

@Holger Hartland:

Ja, a lényeg lemaradt: pont most, a 444 cikke után vártam volna, hogy nagyot szóljon.

Amikor a szexmániás úszócsaj (valamilyen Niki) kijött a könyvében azzal, hogy a masszőr benyúlt a bugyijába, arra ráugrott az egész sajtó.

Pedig bíróságon is megálló bizonyíték persze arra sincs, nem is volt.

2014.07.11. 00:49:37

Hogy stilusos legyek a 80-as évek szófordulatával, ez tök jó irás!

Aki elhiszi hogy a Kádár rendszerben magas volt az életszinvonal, az nyilván nem élt akkor. Ez nem jelenti azt hogy most annyira jó. Cseberből vederbe estünk, illetve szavaztuk magunkat, emberek. Orbán az új Kádár, csak sokkal embertelenebb, és kapzsi is, ami Kádár nem volt. Éljen a bunkóproletárdiktatúra Eeevtársak! Nem fogunk egyhamar megszabadulni tőle, annyi biztos.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.11. 01:25:52

@Robinzon Kurzor: Persze, hogy most hallottunk róla először, eddig a szőnyeg alá söpörték. (Nagy hiba volt.) Láttam, annyi utóélete volt a cikknek, hogy a Cink is linkelte - de különben mit lehetne még ehhez hozzátenni? A szörnyülködés jogos, de újságírói hozzáadott értéknek nem elég. Legfeljebb röviden meg lehet írni, hogy a 444 megírta, és adni a linket.

Komolyabb utócikkhez komolyabb munka kell. Utánajárni hasonló eseteknek, interjút készíteni gyerekpszichológussal, feltárni ezt a táboros dolgot. Ez idő.

Az a tábor, ahogy a cikkben leírták, nagyon beteg dolog volt - azért is, mert pont úgy van kitalálva, hogy ilyesmik megtörténhessenek, de azért is, mert egy időre drasztikusan és kilépési lehetőség nélkül elszakítja a résztvevőket a valóságtól. Úgy tudom, Cseh Tamás és társai (sőt, mai utódaik) "játszottak" valamilyen "indiánosat" a Bakonyban - arról sem olvastam sokat, valahogy azt is betegesnek éreztem, de azok legalább felnőtt emberek.

Robinzon Kurzor 2014.07.11. 11:59:54

@Holger Hartland:

A Cseh Tamás-féle indiános világ egy spontán evolúcióval létrejött szerepjáték, szerintem.
Pont annyira beteges, mint bármelyik másik orkos, elfes hasonló.
De az elég alaposan fel van dolgozva, legalábbis én úgy vélem tudni.

És igen, azt nem gyerekekkel (kamaszokkal) csinálták.

Viszont a nyaraltatáshoz visszatérve: ezek a sztorik (amint pl. az érintett iskola index.hu-s öregdiák fórumáról is kiderül) abban a körben ismertek voltak.
Találtam erre utaló kommenteket a 90-es évek végéből, akkor még jóval frissebbek is voltak az emlékek.

Ami számomra fura, hogy ilyen előzmények után ez a sztori nem került elő és nem kapott nagyobb nyilvánosságot akkor sem, amikor a főszereplő komoly állami kitüntetést kapott.
Pedig akkor már ennél jóval kevesebbért is komoly karaktergyilkosságok mentek.

Bell & Sebastian 2014.07.11. 12:30:30

@Holger Hartland: Holger, hol él maga? Ismeri a vonatkozó statisztikákat? Ha jól emlékszem, a gyerekek egyharmada érintett ilyen-olyan ügyekben, legalábbis ennyit mutattak ki, de lehet ez sokkal több is. Az iskola mindig is kedvenc terepe volt (vagy bármilyen, más közösség) az ilyen ragadozóknak. És nem csak a középiskolában ám és nemcsak a legeslegújabb, vadiúj liberalizmusban.

Persze vannak fokozatai az ilyen ügyeknek, rendőrségi szakértők a megmondható, hogy mettől-meddig terjed a skála. Tettlegességig nyilván elenysző része fajul.

Én még azt sem tudom megmondani, hogy van-e benne tendencia vagy évszázadok óta stagnál, mivel óriási a látencia.

Az utóbbi években nagyon sok, hasonló ügy kapott fényt, amiből akár azt is gondolhatjuk, hogy terjed a kórság.

Valahol igaza Bébéjének, feltárni és büntetni kellene, akár utólag, mint például ezt is.

Mennyi, tönkretett élet! És még plecsnit is tűztek a mellére.

Egy infantilis társadalomnak vajon milyenek lehetnek a polgárai?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.11. 22:30:10

@Robinzon Kurzor: Az orkos-elfeseket úgy tudom, asztal mellett játsszák dobókockával, vagy számítógépen (vagy annak idején béna lapozgatós könyvekben, ld. "kaland, játék, kockázat"). Azért heteken át az erdőben durva lenne. Persze felnőtteknek bármit. Igen, írt róluk egyszer egy indexes, jól meg is fenyegették:

winwinszituacio.tumblr.com/post/60067677596/mi-koze-van-xenunak-az-indianokhoz-tizenharom

cink.hu/kurucinfos-stilusban-fenyegetik-a-bakonyi-indianok-az-i-1239151717

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.11. 22:38:51

@Bell & Sebastian: Mutathatna vonatkozó statisztikákat, mert az egyharmad nagyon soknak tűnik. Ez az eset éppenséggel nem a "vadiúj liberalizmusban" történt, hanem az átkosban. Ami a büntetést illeti, azzal elvileg nyilván mindenki egyetért, gyakorlatilag elévülés és hasonló jogi problémák vannak. De a fickó szerintem most azért valamennyi büntetést mégis kapott: kiderült az ügy, gyakorlatilag mindenki összerakta, hogy ki ő, pár helyen le is írták. Nem tud róla ország-világ, de ahol és akiknek ő fontos volt, ott már tudják. És nem biztos, hogy ez itt megáll.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.11. 22:47:00

@Robinzon Kurzor: Kösz a linket, mindjárt elolvasom. Cserébe adok egy másik utóéleteset az Átlátszóról, ez a helyzet jogi oldalát nézi meg:

igyirnankmi.atlatszo.hu/2014/07/10/25-evvel-kesobb/

Az nagyon jó kérdés, hogy ez miért nem pattant ki előbb. Amikor kitüntetést kapott, vagy amikor szót emelt a közmédia orbánosítása ellen, simán tüzet nyithattak volna rá.

Talán:

1) Az áldozatai ambivalensek voltak. Érezték, hogy ez nem stimmel, páran utálták, de közben tisztelték és rajongtak is érte.

2) Egy politikai támadáshoz legalább egy áldozat kell, aki arccal-névvel vállalja. Az ilyen cselekmények áldozatai szégyellik, ami történt, még áldozatként is. Nem akarnak beszélni róla.

3) Ha már egyszer úgy döntöttek, hogy futni hagyják, és ezzel tkp. lezárták az ügyet, akkor nehéz újra elővenni.

4) ... bármi, ami nem jutott eszembe.

2014.07.12. 01:00:18

@Holger Hartland: SP-nek rég börtönben lenne a helye.

Miért nem jelentette fel rögtön a 444? Vagy a szülők?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.12. 01:09:07

@Lion K: Most már késő. Elévült. 25 éve kellett volna.

2014.07.12. 01:30:42

@Holger Hartland: Kár.

(Sajnálom, hogy a 'szülők' ilyen megalkuvú és beszari alakok voltak anno és a persze a mai napig is azok. )

Bell & Sebastian 2014.07.12. 01:43:34

@Holger Hartland: Amerikai kutatás, 18 éves korig a lányok negyede, a fiúk hetede válik szexuális bántalmazás áldozatává. Ha jól gondolom, a valós számok ettől csak magasabbak lehetnek (különösen a fiúknál), mert egyrészt nem vallják be, másrészt enyhébb esetekkel nem foglalkoznak, de ettpl még vannak.

Ennek azért van jelentősége, mert a későbbi bűnelkövetők között százalékosan felülreprezentáltak a poszttraumások, azaz olyanok, akik gyerekként elszenvedői voltak szexuális bántalmazásnak.

A magyar statisztikák szerint a fiúk négyszeresen veszélyeztetettebbek a lányoknál, a megoszlás 21-79% (Heim Pál, 2004 -es adat) az összesített bántalmazásoknál, amelyeknek természetesen csak egy része a szexuális agresszió.

Elképesztő, hogy egyrészt már mi is buzulmán övezet lettünk, másrészt itt nem atyai pofonokról van szó, hanem maradandó sérülésekről, amiket kórházban kezeltetnek.

Egyébként, mivel ilyesmiről Magyarországon nem készül átfogó statisztika, teljes a zavar, homlokegyenest ellenkező tartalmú adatok keringenek és ugyanazokból a számokból mindenki mást következtet ki, mivel még a szóhasználat sem egységes.

Szerintem Magyarországon bődületes számú eset lehet (melyik miniszter a tudója?), ha a kormány azt a stratégiát választotta, hogy leszállítja a minősített életkorokat, gondolom, a rejtett tartalék formabontó szexuális szokásaira tekintettel.

Pelso.. 2014.07.12. 07:01:10

@Bell & Sebastian: Az amerikaiban részletezve van, hogy mennyi ebből az családon belüli, iskolai, egyéb?

Bell & Sebastian 2014.07.12. 08:54:55

@Pelso..: Nincsen, magyar hivatkozást találtam. Persze kitartás kérdése, valami tanulmányt biztosan elő lehetne ásni, kérdés csak az, hogy nekünk mennyire releváns?

Pelso.. 2014.07.12. 12:20:17

@Bell & Sebastian: Relevancia kérdése ilyesmit olvasva felmerül bennem is, de először a 9 mm-es kibiztosítja magát a zsebemben.

Bell & Sebastian 2014.07.12. 13:27:10

@Pelso..: Csak át ne essünk a ló túloldalára, ahogy szoktunk. Például nincsen többet télapó térdére csüccs.

A magánvéleményem az, hogy (Magyarországon) a buzilobbi a velünk élő valóság, azok pedig a prepubi fiúkat nagyon szeretik, ami a keleti kultúrákban inkább szabály, mint kivétel.

Innen induljon a harc.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.12. 22:17:24

@Bell & Sebastian: Azt hittem, link is lesz.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.13. 02:54:31

@Bell & Sebastian: Ott további linkek vannak, nem számok.

Bell & Sebastian 2014.07.13. 10:30:53

@Holger Hartland: Szerencsére nem az iskolapadban ülünk, hogy oldalra-könyvre pontosan soroljam, mit honnan szedtem, maga (se) nem ér nekem annyit, hogy bármit is linkelgessek.

Ha majd lesz ideje, utánanéz, idevágó oldalakat nem könyvjelzőzök, mert gyakorlatilag semmi esélye, hogy még egyszer szükségem lesz rájuk ebben a büdös életben. Különben is, fejből játszom, az asztalnál sem Google keresőből vitatkozunk, annál is inkább, mert az, ami valóban fontos, úgysincs benne.

Újmódi szokásokat nem veszek fel. Ha valóban érdekli, egy lépésből minden megtalál ott, ahonnan én is szedtem. Csakhogy én úgy szoktam keresni, hogy tudom is, éppen mi kellene és nagyjából hol lehet.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2014.07.13. 12:01:09

@Holger Hartland:

ehh, milyen linkeket kér maga számon amikor maga feri pápa buzizza le az egyházat. :-DDD

Alfőmérnök91 2014.07.13. 12:23:04

Alfőmérnök91 2014.07.11 00:07:27
@Bell & Sebastian 2014.07.10. 11:22:33:
Gondolod, ostoba náci, hogy ezzel az ovis poénkodással elintézheted a dolgot?
Ismétlem: meg fogod szopni, hogy álnevek mögé bújva tisztességes embereket próbáltál meg bemocskolni.
És tudod mi lesz a meglepi? Hogy amint ez megtörténik, a falkatársaid úgy be fognak szarni, hogy ahelyett, hogy melléd állnának, le fogják tagadni, hogy valaha valami közük volt hozzád és a nézeteidhez.

Visszatérnék eredeti kérdéseimhez.

"úgy kapásból minimum tíz nicket tudnék mondani, akik miattad végezték a süllyesztőben"

Rajta, nyomorék patkány, sorold!

"Elképesztően gátlástalan vagy, internetes sérelmekért bemószerolni valakit a munkahelyén"

Kit mószeroltam be a munkahelyén, ostoba náci patkány?
(Ha MézesRozira célzol, nem, nem mószeroltam be a munkahelyén.)

Alfőmérnök91 2014.07.13. 12:23:40

@Bell & Sebastian 2014.07.10. 11:22:33:
Gondolod, ostoba náci, hogy ezzel az ovis poénkodással elintézheted a dolgot?
Ismétlem: meg fogod szopni, hogy álnevek mögé bújva tisztességes embereket próbáltál meg bemocskolni.
És tudod mi lesz a meglepi? Hogy amint ez megtörténik, a falkatársaid úgy be fognak szarni, hogy ahelyett, hogy melléd állnának, le fogják tagadni, hogy valaha valami közük volt hozzád és a nézeteidhez.

Visszatérnék eredeti kérdéseimhez.

"úgy kapásból minimum tíz nicket tudnék mondani, akik miattad végezték a süllyesztőben"

Rajta, nyomorék patkány, sorold!

"Elképesztően gátlástalan vagy, internetes sérelmekért bemószerolni valakit a munkahelyén"

Kit mószeroltam be a munkahelyén, ostoba náci patkány?
(Ha MézesRozira célzol, nem, nem mószeroltam be a munkahelyén.)

Bell & Sebastian 2014.07.13. 20:04:18

@Alfőmérnök91: Egy mentálisan sérülttel, aki teljesen érzéketlen, lehetetlen poénkodni, mivel a humorérzéke egy dupla nulla.

Alfőmérnök91 2014.07.13. 20:34:30

@Bell & Sebastian: Ne projektálj megint, elmebeteg náci. Érdekes, ostoba náci, gyakorlatilag csak a te "poénjaidra" nem vagyok vevő. Talán mert nem viccesek, mert gyűlöletből, téveszmékből, frusztrációból fakadnak, és szarok.
És persze van, amikor nem is viccnek szánod, csak utólag ezzel "mented ki" magadat.
Megjegyzem, más se röhögne rajtuk, ha nekik szánnád.

Bell & Sebastian 2014.07.13. 20:53:27

@Alfőmérnök91: Pedig az intellektuális humoráról híres mindenki felétek, pont neked nem jutott? Sajnálatos, biztosan másból többet kaptál. Vérszomj? Eltaláltam?

Alfőmérnök91 2014.07.13. 20:55:36

@Bell & Sebastian: Nem vagyok zsidó, ostoba náci, fog föl.

Bell & Sebastian 2014.07.13. 21:18:27

@Alfőmérnök91: Az nem számít, ha annak adod ki magad.

Alfőmérnök91 2014.07.14. 00:18:12

@Bell & Sebastian: Egy magadfajta elmebeteg nácinak persze mindenki zsidó, vagy "annak adja ki magát", aki egy hangyafasznyival eltér a rögeszméitől és téveszméitől.

Google 2014.07.14. 13:35:43

Majd a DK-s aktivisták!
Azok előbb-utóbb mindenkit helyreraknak. Még azokat is, akikkel egyet akarnak - megbuktatni a zsarnokot, megbuktatni a Zorbánt stb.
Baráti tüzecskék az uborkásborkánban.

Robinzon Kurzor 2014.07.14. 13:42:06

@Holger Hartland:

Az okok nyilván kb. ezek lehettek, ezzel együtt ezt valahogy mégsem érzem magyarázatnak az egészre.

Most már a hvg.hu is előszedte, címlapsztori:
hvg.hu/itthon/20140714_az_elkoveto_arra_utazik_akivel_konnyebb

Robinzon Kurzor 2014.07.14. 17:50:50

@Holger Hartland:

Alakul ez, azért csak utánamennek a csávónak:
nol.hu/belfold/s-palt-hetekkel-ezelott-meg-lattak-a-teveben-1474069

A BKF-ről most rúgták ki, ott még tanított.

- duplagondol 2014.07.14. 19:04:28

@Bell & Sebastian: Közelítünk, de megint csak figyeljünk a részletekre. Az ókori Rómában a proletárt megkülönböztették a teljesen vagyontalanoktól, de nem sorolták be a polgári rétegbe, a vagyonosok öt osztálya közé. Szabad ember, választó is, lecsúszott vagy a szolgaságból felemelt, annyi biztos, hogy mozgásban van, a helyzete folyamatosan változó, ősei és utódai révén vált proletárrá, ha már annak mondhatja magát.

Létének eleme a helyezkedés, a bizonytalanság, az állandó adósság a szenátorok, lovagok világában. Kitaszított és ez a lényeg, partvonalon kívülre helyezett; és a szabad asszociáción múlik, hogy bujdosóként, szegénylegényként, vándorkubikusként, '56-os csőcselékként látjuk a magyar történelemben. Nélkülük nincs magyarság, talán nem is lesz soha.

Bell & Sebastian 2014.07.14. 21:41:18

@- duplagondol: Ezek (a mieink) sose fognak kerekeket fölfingani a Mercedesnek, életük egyetlen értelme, hogy négyévente szavaznak és nem gazosak a járdák, mert mászkálnak rajta. Összességében csak visznek. Mindent, amit érnek, nyelvet, kultúrát, hitet, nemzetet és GDP -t.

És már alig várják, hogy keresztre feszíthessék az éppen aktuális megváltójukat.

- duplagondol 2014.07.14. 23:14:54

@Bell & Sebastian: Nem látok a hardcore nyugdíjas egyleteken túl olyan réteget, amelyik a lételemének tartaná a négyévenkénti szavazást.

Azok a prolik, akiket én magasztalni vágynék és akik közt élek, mozdulni képesek, kemények, durvák, de szolidárisak, tartanak maguknál néhány életbölcsességet. Van fogalmuk az erkölcsről, mások kapcsán gyakran emlegetik, még ha ők maguk nem is mindig követik. Néha vagy gyakran sodródnak, műveletlenek, nem ismerik az irodalmat, a történelmet, képesek eget rengető marhaságokat mondani, ha politikára terelődik a szó. Ha egyáltalán foglalkoznak vele; ha nem gyanakszanak olyanokra, akik így vagy úgy, de nem engedik élni hagyni.

Robinzon Kurzor 2014.07.14. 23:21:54

@Holger Hartland:

Írtam a Kádár-titkárságra, hogy csinálni kéne valamit ... látod, érdemes!

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.07.14. 23:23:35

@Robinzon Kurzor: Írhatna már valaki arról a szemét Patyolatról is!

Robinzon Kurzor 2014.07.15. 00:25:49

@Holger Hartland:

Előbb-utóbb a Patyolat is sorra kerül, egyelőre a chamtrail repülőgépek Magyarországról való kitiltását szeretné elérni az utca embere:
www.facebook.com/orbanviktor/posts/10152557081941093

Bell & Sebastian 2014.07.15. 00:43:10

@- duplagondol: Maga szerint mi értelme annak, hogy az egyetlen jót, amit a szocializmus adott, közös akarattal beszántották? A prolival egyetlen dolgot lehet tenni, fölemelni. Vagy békén hagyni, csakhogy akkor osztódással szaporodik.

- duplagondol 2014.07.15. 12:50:46

@Bell & Sebastian: Hetven vagy épp százhetven év közgazdasági, társadalomfejlődési tapasztalatai mutatják, hogy képtelen dolog 'felemelni' őket. Nem, hagyják őket békén és szaporodjanak. Az állam meg húzzon el a vérbe.

Bell & Sebastian 2014.07.15. 13:14:56

@- duplagondol: Míg el nem érjük azt a bizonyos arányt, amit a galíciai honfoglalók is figyeltek letelepedéskor? :)
Egy bolhának 7-8 kutya kell, van még hová javulni.

- duplagondol 2014.07.15. 21:15:07

@Bell & Sebastian: Akkor itt be vagyon fejezve az eszmecsere.

Bell & Sebastian 2014.07.15. 21:18:49

@- duplagondol: Más a prolifelfogásunk. Nem szükségszerű a létezésük, főleg nem ekkora arányban. Itt a vége.
süti beállítások módosítása