III/2014 − Ilyen ország pedig nincs CDI.
2014. június 23. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

III/2014 − Ilyen ország pedig nincs CDI.

ujratemetes.jpg

Ment-e a rendszerváltás által az ország elébb?

Tasnádi László a rendszerváltás, 1989 előtt III/2-es százados volt. Alosztálya feladata az Index cikkének táblázata szerint elsősorban a kiemelt népgazdasági objektumok védelme volt.

Tasnádi László a második kétharmados Orbán-kormány, a rendszerváltás utáni ötödik jobboldali kormányzat új rendészeti államtitkára, 2014-ben.

Orbán Viktor 1989. június 16-án beszédet mondott Nagy Imre újratemetésén. Mondott valamit egy hatodik koporsóról és az elkövetkező húsz vagy ki tudja, hány évről.

Tasnádi László 1989. június 16-án szolgálatban volt, az összeomló kommunista államhatalmi gépezet titkosszolgájaként. Tasnádi mindenre büszke, amit 1989 előtt csinált. Azt mondja: „Nem mondok le, mert nincs miért”. Ismerős mondat ez a mögöttünk hagyott húsz vagy ki tudja, hány évből.

Mint az a bizonyos „Na és?”

És mi lesz a mi következő húszegynéhány évünkkel? A rendszerváltás ígéreteivel? A második, nemzeti együttműködős rendszerváltás fogadkozásaival?

Mit is írt az ügy kapcsán Bayer Zsolt? „Valaminek azért muszáj maradnia... Tudni kell valamit mondani a legvégén, valami érvényeset...”

Meghallgatnánk akkor, mi is az, ami maradt. Meghallgatnánk, mi az, ami még érvényes.

Addig pedig éljünk és tevékenykedjünk annak jegyében, hogy a mi következő húszegynéhány évünk ne kerüljön abba a bizonyos koporsóba.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr456404257

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: III/2014 − Ilyen ország pedig nincs CDI. 2014.06.23. 11:26:02

Meghallgatnánk akkor, mi is az, ami maradt. Meghallgatnánk, mi az, ami még érvényes. Addig pedig éljünk és tevékenykedjünk annak jegyében, hogy a mi következő húszegynéhány évünk ne kerüljön abba a bizonyos koporsóba.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Virág et. 2014.06.23. 11:29:09

Megyó csak fhdgy. volt, Tasnádi legalább százados.

Egyébként meg engem ez érdekel a legkevésbé. Ezzel a kormánnyal az a legkisebb baj, hogy korábbi szt. tiszteket alkalmaz, eddig is ott köpte magát szembe az egész kormány, ahol csak lehetősége adódott rá. Sokkal nagyobb a baj van itt más kormánytagokkal. Pl. aki most nullázta le az EU-s pénzeket, aztán hadat üzent Norvégiának, Izlandnak, Lichtensteinnek és az összes hazai civil szervezetnek egyszerre. Aki a Kehit saját őrző-védő cégeként ugráltatja és akinél kártékonyabb ember csak egy van, az is épp a főnöke.

Grrr 2014.06.23. 11:32:51

Kedves ergé, egy kicsit túldramatizálod szerintem - te is tudod, hogy nem valami elképzelt minta-Magyarországon élsz, hanem egy valóságos, sok-sok szeplővel foltozott országban. Madártávlatból nem néz ki annyira rosszul a helyzet: a diktatúrának vége, az ország a fejlett európai politikai és gazdasági rendszerbe van beágyazódva.

Azért én az orgoványierdőstől nem idéznék, jobb szalonokban felhúznák az orrukat egyesek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.23. 11:43:51

@Grrr: Madártávlatból az orgoványierdős se néz ki olyan rosszul: nem egy képzelt minta-Bayer Zsolt ő, hanem egy valóságos, sok-sok szeplővel létező Bayer Zsolt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.23. 11:46:06

Egyébként meg jelezném, hogy április 6-án arra szavaztunk, hogy az efféle meddő vitáknak legyen vége.

RG is megfogadhatná ezt az atyai jó tanácsot. Írhatna arról, hogy itt az aratás, vagy hogy egyre több háztartási gépet adnak el, nem utolsósorban az alacsony alapkamatnak is hála. Vagy hogy a KDNP milyen jelentős szellemi műhelyévé vált ennek a — most már mondhatjuk — korszaknak: oktatás, nemzetgazdaság, minden megy nekik, bámulatos sikerekkel.
Erre a fanyalgásra nem kíváncsi a nemzet, a békés, dolgozó többség.

freehckr 2014.06.23. 11:49:16

„rendszerváltás utáni ötödik jobboldali kormányzat”

Milyen rendszerváltás?! Milyen jobboldal?!

freehckr 2014.06.23. 11:51:09

BTW, erre szavaztatok, pöcsök, nem?! Erre adott felhatalmazást a rezsibuzi proletariátus... :) Hiszen ez is benne volt a Fidesz-KDNP választási programjában...

Grrr 2014.06.23. 11:51:49

@Counter: Annyira magasan azért nem repülnek madarak. Bár az igaz, hogy civilizáltabb, mint afgán vagy szomáliai pendant-jai, sőt, azoknál a ruandai médiaszemélyiségeknél is békésebb, akik 1994-ben konkrét népirtásra hívták fel a hutukat a Mille Collines rádióban.

Robinzon Kurzor 2014.06.23. 12:00:23

Nahát, már megint foltos maradt a Patyolatba beadott lódenkabát.
Ejnye-bejnye, Patolyolat!
Sőt: irgum-burgum!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.23. 12:02:40

@rajcsányi.gellért (ergé):

1) Ugyan, @rajcsányi.gellért (ergé):. ugyan! Ez a koporsózás elég obligát és ti is nyakig benne vagytok annak a koporsónak a telepakolásában. Lásd pld.: bbjnick.blog.hu/2012/09/04/a_hatodik_koporso_a_vagy_a_sir_hol_nemzet_sulyed_el

2) Orbán kétségkívül politikus-zseni. Eljött az ideje, hogy konszolidálja a rendszerét. Ez a kinevezés egyértelmű üzenet: "Nem azzal van baj, aki kommunista volt és most orbánista, hanem azzal, aki nem volt kommunista és most nem orbánista". Figyeld meg, hogy hogyan kussolnak vagy egyenesen helyeselnek a vörös patkányok!

3) A liberális demokrácia így működik, mindenütt a világon.

3+1) És ez az, ami szerintem tisztességes ember számára elfogadhatatlan: Schmittet odadobták a sakáloknak, hogy széttépjék; nyilván, Tasnádi nem lesz alkutéma (s, nyilván, őt nem is akarja majd senki megkóstolni...).

Urfang 2014.06.23. 12:05:09

Na és? Kis fanyalgás utána meg megint x a csak a fideszre. A fanyalgás eltűnik egy nap alatt, a x 4 évig marad. Folytatják. Erre kértek felhatalmazást. Erre adtatok nekik.

vizipipa 2014.06.23. 12:05:19

Van ugye az ok, meg van az okozat. Mindaddig amíg a Fidesz nem teszi rendbe az ügynökkérdést, addig jönni fog, hogy az X, meg az Y.
Márpedig a Fidesz nem vágja maga alatt a fát.

Nemrég írt Ilkei a kurucon a rendszerváltás körüli ügynökügyekről, beleértve Antallt és húzásait. Nem az első cikke. Ezek a cikkek elég mély merítésűek, úgyhogy csak az igazi érdeklődőknek javaslom, ha van egy fél órájuk rá.

kuruc.info/r/9/128895/

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.23. 12:06:31

@Grrr: Na lám. És eközben Amerikában meg verik a négereket.

Most fellélegeztem.

(Egyébként konkrétan népirtásra nem szólítottak fel, képletes beszéd volt: csótányirtást javasoltak a hutuknak. Ja hogy előzőleg a tutszikat 24 órában csótányozták? Hát istenem, elragadta őket a szenvedély, Bayerrel is megesett már az utóbbi, ti. hogy egyes személyeket csótányozott. Arra nem vennék mérget, hogy csoportokat is, de arra se, hogy nem.
De az akkori ruandai médiahatóság biztos előállt volna azzal, hogy 9 másik afrikai országban is felszólítottak már kártevőirtásra a rádióban, és 12 másikban meg szidták az ellenfelet, tehát a ruandai gyakorlat mindenben megfelel a civilizált normáknak. Az elszigetelt túlkapásokat meg majd kivizsgálják, amikor eljön az ideje.)

Grrr 2014.06.23. 12:10:41

@Counter: Vicces lenne, ha nem volna mérhetetlenül elkeserítő.

Grrr 2014.06.23. 12:13:50

@Counter: Amúgy csak az ambíciós szintet kell helyesen megválasztani, és máris elégedettek lehetünk. Sokkal jobb a helyzet, mint Afganisztánban vagy Szomáliában.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.23. 12:14:50

@Grrr: Szeplős. De hitünk szerint mindannyian szeplősek vagyunk. Ne ítéljünk, hogy ne ítéltessünk; más szemében a gerendát, magunkéban a szálkát.

Hagyjuk a moralizálást, az ítélkezést legalább az utókorra, de még inkább a Történelem Urára, és hagyjuk a kormányt dolgozni, hiszen erre nyertek felhatalmazást, erre választattak ki.
Ne üssük a dolgunkat abba, ami nem a miénk. Inkább nézzük azt, hogy a magunk feladatát minél jobban végezzük el: esztergáljuk tökéletesre a szerszámot, rakjuk meg jól a csillét a nép szenével, csökkentsük a rezsit, amennyire csak sikerül.

Békés, dolgos társadalmat akarunk, nem meddő, parttalan vitákban vergődőt. És ahhoz ezt kell tennünk. Emellé tettük le a voksunkat mi, magyarok, 2010 és 2014 tavaszán is.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.23. 12:16:40

@Grrr: Igen, ez a baj velünk, magyarokkal. Mindig Németországhoz meg Ausztriához méredzkedünk, és ez frusztrációt okozott.

Amióta azonban a kormány gyakorlattá tette, hogy minden intézkedése bármely elemének bármely állam bármely intézkedésének bármely eleme mércéje lehet, sokkal nyugodtabb az életem, és a nehezen eltávolítható zsírfoltokkal is boldogulok... elnézést, rossz érvelőkártya.

Grrr 2014.06.23. 12:29:16

@Counter: No látod; érted te, hogy mi viszi előre az országot. A kutya ugat, a karaván halad. A pitypang virágzik.

Az álértelmiségi pózba merevedett, sötét és bűzös romkocsmában a napot lopó ruhatár-büfé-szakos bölcsészek bomlasztó búslakodása csak a New Yorkban és Tel Avivban szervezkedő, a rezsicsökkentést eltörölni akaró, a magarság életerejét kiszivattyúzó multik és az őket kiszolgálni kész nemzetellenes erők malmára hajtja a vizet.

Az igaz magyar azzal foglalkozik, ami fontos: építi-szépíti az országot, követve vezetői gondos iránymutatását, igaz magyar gyereket szül és nevel. A felforgatást el kell utasítani. Vagy azt akarjuk, hogy visszajöjjön Jones gazda?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.23. 12:46:54

@Grrr: Amíg Rajcsányi Gellért merő fanyalgásból megírta ezt a cikkét, addig Karcagon ifj. Balogh Béla háromgyermekes fiatal gazda már ellátta az állatokat és kihajtott a földjére aratni.

Valamint egy új hűtőszekrényt is rendelt. Reggel ugyanis bemondta a rádió, hogy ettől növekedik a gazdaság.

Ő tesz Magyarországért.
És Rajcsányi Gellért mit tett? Semmit. Csak meddő vitákat melegít fel újra, sehova se vezető, eredménytelen rágódással gyengíti az összefogást és az együttműködést.

Nincsen erre szükség, Rajcsányi!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.06.23. 12:55:58

Itt az ideje, hogy a meltatlanul meghurcolt Bogar Professzor Urbol ismet allamtitkar legyen (ketszer mar volt).

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2014.06.23. 12:58:20

Kedves @rajcsányi.gellért,
tudom, hogy illetlenség, és különben is, abszolút bizalmas információ, de nem bírok magammal a kíváncsiságtól.
Szóval, rákérdezhetek, hogy most, áprilisban is a Fideszre húztad-e az ×*-et, vagy csak 4 évvel ezelőtt?

__________
* értékeld, hogy a kedvedért x helyett igazi, „nyomdai” ×-et használtam.

Grrr 2014.06.23. 13:04:18

@Counter: Már nagyon itt az ideje, hogy az efféle szofista szócséplés helyett az újságíró uraságok végre a dolgozó munkásság és parasztság életével foglalkozzanak. Turós Sári néninél tizenkét malacot ellett a koca. Megírom. Szalácsik Tibor kőműves ma 130%-al túlteljesítette a normát. Megírom. Kalotán József és családja boldogan veszi kézbe a Magyar Krónika friss számát. Megírom.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.23. 13:12:20

@Doomhammer: És Raffay Ernőből!

Azt hittük volna, hogy Takaró Mihály lesz a Nemzet Irodalomtörténésze, de Raffay rendesen belehúzott újabban, és politikai vonalon sokkal markánsabban képviseli a nemzeti gondolatot.

@Grrr: Megírják, ne aggódj.
http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2014-06-23

Reggel 6:04:00-s riport.

Célkereszt 2014.06.23. 13:15:30

Én a rendszerváltásnál voltam annyi idős, mint a Mandis újságírók nagy része. Lehet, hogy konteónak hangzik, de már akkor megfogalmazódtak bennem az alábbiak.
Ismerve a bolsevik párt és Szovjetunió történetét, kétségem sincs, hogy 25 évvel ezelőtt nem mondtak le a kommunizmus(vagy orosz birodalom?) megvalósításáról. Alvó sejteket hoztak létre, híveiket gazdasági és politikai kulcspozíciókba helyezték. Titkosszolgálatuk óriási anyagot és tapasztalatot halmozott fel. Most aktív politikusokat tartanak kézben. Úgy vélem, hogy lassan időszerűvé vált a Szovjetunió újraépítése. Lehet, hogy nem kommunista pártként reinkarnálódnak, vagy az új állam sem a Szovjetunió nevet kapja, de a visszarendeződés meg fog történni. A nyugat is csak félszívvel tartja meg Közép- és Kelet-Európát. Lásd Sikorski kifakadása az USA ellen.
"Fog még maga csodálkozni, Pelikán!"

kerekes pereces 2014.06.23. 13:17:27

"CSAK"

Ennyit tudnak ezek a gyökerek.

Grrr 2014.06.23. 13:25:48

@Counter: Helyes irány, de továbbra is gond, hogy egyelőre még csak a közszolgálati médiára meg a Magyar Krónikára lehet számítani, hogy végre a pozitív híreket hangsúlyozzák ki. Az embereknek elege van már a károgásból meg az ellenzéki szirénhangokból.

valódi 2014.06.23. 13:26:54

"Karcagon ifj. Balogh Béla háromgyermekes fiatal gazda már ellátta az állatokat és kihajtott a földjére aratni."
Pompázatos!
Tiszaújvárosban pedig Kanyok Attila fiatal szociálpedagógus, Fidesz polgármesterjelölt, a Bükki Nemzeti Park 2012-es földbérleti pályázatának 496 hektáros "olimpiai bajnoka" a beadási határidő napján Mezőcsátra bejelentett Start 2003 Bt. -jével 2012-ben felvett 12,5 millió, 2013-ban pedig 9,5 millió Ft-ot, majd a földet visszaadta a Nemzeti Parknak.
Nem kellett ellátni az állatokat, még kevésbé kellett aratnia - ámbár 23 millió Ft zsebre tétele felér egy aratással!
www.mvh.gov.hu/portal/MVHPortal/default/kozerdekmenu/kozerdeku_adatok/tevekenysegi_adatok/kozzeteteli_listak/Z20080910001

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.23. 13:27:01

@Grrr:

Hiába erőlködsz, belőled max. csak kommentsorokat szétfosó troll lehet, semmi több! Aki még azzal sincs tisztában, hogy a koca nem ellik, hanem fial, az jobb, ha meg sem próbál beledumálni komoly, felelős emberek dolgaiba!

Urfang 2014.06.23. 13:27:23

Emelje fel a kezét az a fidesz szavazó aki Tasnádi elvtárs miatt nem fog csak a fideszre szavazni legközelebb. Ennyit ér ez a fanyalgás. Ezek megtehetnék azt is, hogy legközelebb Biszkut neveznék ki valahova, semmi nem történne a szavazóik fejében, a Mandi lehozna egy újabb cikket amivel kiereszti a gőzt, utána meg menne tovább csak a fidesz.

Robinzon Kurzor 2014.06.23. 13:38:11

@Célkereszt:

Az bizony egy méltatlanul keveset boncolgatott téma, hogy nem a háromperiksz az elsődleges kérdés, hanem hogy ki dolgozott már akkor, és kidolgozik most (is) Moszkvának.

Különös aktualitást ad a mai napi szavazás Paks2-ről és a 30 évre eladósodásról ...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.23. 13:40:15

@bbjnick: www.felsofokon.hu/node/22145/feed-items

"(Wekelre László: A sertés szaporodása és szaporítása)

Az ellést három részre oszthatjuk:

- a méhizomzat összehúzódásának kezdete (a progeszteron védő hatásának megszűnése),

- a fetusok (magzat) eltávozása,

- a magzati membránok eltávozása.

A magzat kezdeményezi az ellés megindulását egy sor komplex endokrin és biokémiai eseménnyel. A magzati hipofízis (agyalapi mirigy) – mellékvese tengely a felelős az ellés megindulásáért."
www.libri.hu/konyv/prof_wekerle_laszlo.a-sertes-szaporodasa-es-szaporitasa.html

vagy:

drradnaiistvan.blogspot.hu/2012/11/a-koca-ellesi-agresszivitasa.html

Nekem úgy tűnik, hogy az ellés szót is használja a szakirodalom és a szakértelmiség. Persze nem értek hozzá.

Na persze ha a maga falujában kizárólag a fialás dívik, akkor könnyen hiheti, hogy ha már a faluban úgy van, akkor bizonyára az egész világban úgy kell lennie.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.23. 14:00:41

@Counter:

Így van, nem ért hozzá, akkor minek pofázik bele? Ezt itt egy állatorvosi szakfórum? Ne szakirodalmazzon, szakértelmiségizzen itt a guglis műveltségével, azzal nem tudja leplezni, hogy még azon a nyelven sem beszél rendesen, amivel itt a dezinformációt próbálja terjeszteni!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.23. 14:02:10

@bbjnick: Tehát maga szerint a disznó akkor is csak és kizárólag fial, ha az állatorvosi szakirodalomban elleni is tud?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.23. 14:16:47

@Counter:

"Már nagyon itt az ideje, hogy az efféle szofista szócséplés helyett az újságíró uraságok végre a dolgozó munkásság és parasztság életével foglalkozzanak. Turós Sári néninél tizenkét malacot ellett a koca. Megírom. Szalácsik Tibor kőműves ma 130%-al túlteljesítette a normát. Megírom. Kalotán József és családja boldogan veszi kézbe a Magyar Krónika friss számát. Megírom."

Maga szerint ez állatorvosi szakszöveg?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.23. 14:21:48

@bbjnick: Tehát állatorvosok írhatják/mondhatják, hogy a disznó ellik, de laikusok nem?

Mekkora egója van magának, hogy még egy ilyen piszlicsáré kérdésben sem bírja kimondani, hogy: "elnézést, tévedtem"?

Grrr 2014.06.23. 14:29:50

Elnézést: "kinyílott a pitypang", nem pedig "virágzik", mint ahogy helytelenül írtam.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.23. 14:34:49

@Counter:

A köznyelvben a koca fial; aki ezt nem tudja, az csak töri a magyart. Köznyelvi szövegekben a koca elléséről beszélni szimpla tudatlanság és/vagy nyelvrontás. S ezen magának még az az igyekezete sem változtat, hogy balfasz mellébeszéléssel próbálja szétcseszni ezt a kommentsort (is).

Bell & Sebastian 2014.06.23. 14:38:42

Vajon miféle kémeket és terroristákat kergetett ez a jóember 1989 -ben? Amikor egyszerre kapcsolt turbóra az összes titkosszolgálat, hogy ezt-azt megszerezzenek az állami vagyonból és már régen megszületett a stratégiai döntés az ország szétszereléséről, Grísáék kivonásával együtt.

Aki már nem emlékszik jól, annak mondom, hogy vegyesvállalatok alakultak és teljes vertikumokat lehetett venni egymillió forintért, az is a felszámoló megkenéséhez kellett. A jelképes vételárat banki hitel fedezte, amelynek fedezete a megvásárolt objektum volt.

Szóval, jó titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkező pénz-ügyesek rohangáltak itt fel 's alá bankókötegekkel tömött aktatáskákkal, miközben az első négy évben rendőrt nem lehetett látni az utakon.

Az nem lehet, hogy nekünk fogalmunk sem lehet arról, hogy ez a szemeseálljól -antispion öltönyös akkor éppen mivel foglalkozott. És később?

Kémelhárító és antiterrorista! Hápersze, meg a haverjai, akik most a hóna alá nyúltak.

Egy koca fialta malacbanda. Az meg ott a fiaztató.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.23. 14:40:57

@Grrr:

Látja, látja! Maguknál még egy koca is többet érdemel!:-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.23. 14:41:38

@bbjnick: Az 1992-es Magyar Értelmező Kéziszótár szerint az "ellik" mindenféle emlősállatra alkalmazható. A "fial" elsődlegesen a kocákra.

Nem helytelen tehát a koca elléséről beszélni köznyelvileg sem.

"A kisdiák ijedten nézett a vénlányra, ő is találva érezte magát, mintha neki is szólott volna a lecke. Mert erre még nem gondolt eddig: hogy ember lesz valaha valakiből, s csibukkal fog sétálni a gangon... hogy azért kell megtanulni az ablativus absolutust... és bejön a cseléd megmondani, hogy: tekintetes úr, megellett a koca... vagy a hivatalba sétál fekete ruhában... Az még nem tűnt fel előtte, hogy mindaz a lecke, amit el kell napról napra végezni, csak valami akadálysorozat, amit át kell ugrálni, hogy a végén valami jó, békés, uras hivatalba kerüljön az ember... Ha erre gondolt volna, még kiállhatatlanabb lett volna az egész tanulás... Ezért tanulni a törtszámokat... és nem azért, mert az érdekes?... Ő mindig ezzel érvelt Sanyika előtt: hogy nézze csak, milyen furcsa! Furcsa, hogy ez igaz!..."

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.23. 14:43:45

@Bell & Sebastian: Nekem úgy tűnik, hogy 1990-ben Tasnádi beállt a Fideszbe. Csakis így történhetett. Ezért bíznak meg mostanra ilyen nagyon benne.

Az nem lehet, hogy 1990 után valamikor, egyszer a Fidesz leboltolt volna a hálózattal, s beleegyezett volna az utóbbiak főbb követeléseibe néminemű szakértelem és iratanyag időnkénti igénybevételének lehetőségéért cserébe.
A Fidesz nem olyan.
Ők következetes antikommunisták.

Bell & Sebastian 2014.06.23. 14:45:17

@Counter: A szomszéd kislány eddig kettőt ellett, pedig sokszor vitték búgatni.

Bell & Sebastian 2014.06.23. 14:47:40

@Counter: A bárányhimlős fülemülét sajnos nagyon régről ismerem. Elégedjen meg ezzel a válasszal.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.23. 15:04:39

@bbjnick: Remélem, most viszi az emésztőbe az összes Sigismund Moritz-kötetét!

A helyükre meg mehet a halinabőrbe (igen, tudom :-P ) kötött Wass-regénysorozat, aki, ugye, mint nemrég rájött, korszakos nagy írónk.

(Nekem mindig is gyanús volt ez a Móric vezetéknév... van ez a stichje neki. És erre kiderül, hogy tényleg, hogy csak törte ő a magyart, bármilyen jól álcázta is. Ilyen a fajtája: jól színlel, de mindig lelepleződik!)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.23. 15:06:16

@bbjnick: De azért előbb harapná le a nyelvét és a tíz ujját is, mint hogy kimondaná/leírná, hogy "elnézést, tévedtem", ugye?

Mert mi történne, ha megtenné? Kidurranna az egója?

Bell & Sebastian 2014.06.23. 15:24:22

Counter, tisztázzunk valamit.

Méltánytalan lenne a teljes ganyédombér a Fideszt deresre húzni.
A startnál még úgy nézett ki (felülről), nagyon érdemes tenni rájuk, annál is inkább, mert az SZDSZ ifjúsági szervezeteként mutatta be őket - az SZDSZ.

Utána meg nem annyira voltak befutók. Ezért, ha az inkriminált ügynök maga választotta őket, az sem mindegy, mikor? Ha pedig hivatalból melléjük rendelt komisszár volt és átállt, megérdemli a jutalomfalatkát Pintér kezéből.

És most jön a lényeg!
A pártfeudumok összeszedésének első időszakában a Fidesz teljesített a leggyengébben, az összes többi nagyságrendekkel többet lopott. Tanulva a hibákból, második nekifutásra behozták a lemaradást, mostanság meg kíméletlenül lemosnak a pályáról mindenkit, aki nem ők, teljesen függetlenül politikai irányultságtól.

Ugyancsak ők abban sem válogatósak, kit tegyenek meg bedolgozójukká. Tartsa a pofáját, fizessen, oszt vigye.

Bébéjének abban van igaza, hogy üzenetértékű minden, amit csinálnak, így ez is.

Hogy a propaganda része vagy komolyan is gondolják, az csak később válik el, pontosabban dönti el Orbán.

Nem tartom kizártnak, hogy már másolják a know-howt alantasabb beosztásúak is.

Nincsen ez még lefutva, ha másra nem, gumicsontnak beválik. Több a hozam, mint a viszem. Nekik.

Robinzon Kurzor 2014.06.23. 15:25:22

Na, bébéjé, a népiesch ...

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.06.23. 15:51:26

Ugye RG, jó érzés, h ebben te is részes vagy?

2014.06.23. 16:22:19

"És ül mellette a jogi ügyek igazgatója, egy ilyen nagyon önelégült vendég. Ábel. És ő nevetve mondja: Ábel, mondd meg Jaceknek, ki fog engem vádolni ebben a perben Magyarországon? És Ábel mondja: a feleségem. El tudjátok képzelni ezt a helyzetet? A feleség az ügyész, az ítélet felmentő, minden elintézve.El tudjátok ezt képzelni nálunk?"

repülj rá erre Gellért elvtárs. kicsit vakargasd meg ha mered. III/2 piha ennél nagyobb a gáz te meg teszed itt a hülyét?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.23. 16:37:06

@Counter:

Nem tévedtem. Móricz tévedett. Ha minden emlős állat ellene, akkor a kutya, a macska vagy akár az egér is ellene. És, ugye, hogy olyat még maga sem mondana, pedig magától minden kitellik, hogy megellet a kutyája vagy a fehéregere? A szarvasmarha, a juh, általában a nagytestű növényevő, kérődző állatok ellenek, a sertés, a nyúl, a kutya, a macska fialnak. Ez van.

Virág et. 2014.06.23. 16:54:08

@Belpo: Magánvádló, nem ügyész. Amúgy gyönyörű a történet. Külön szép, hogy már az ex-KGST, félázsiai, volt komcsi társaink is a magyar állapotokon hüledeznek. Van ennél még lejjebb?

Csak a Fidesz!

teknős 2014.06.23. 16:58:58

Miért? Akinek Kóka puszi haverja, annak micsoda egy Tasnádi?

Azt hiszik, hogy ezt nyugodtan meg lehet csinálni. És tényleg. Csikorgatjuk a fogunkat és húzzuk az x-et a fideszre, mert nem tudunk mást tenni. Mert nem is kollaboráns, hanem egyenesen a laboráns bandát nem engedhetjük oda. Az LMP jöhetne, ha nem lenne bennünk józanság, hogy azért ez a zöldség, ez nagyon gáz...

komolytalan samu 2014.06.23. 17:05:42

@bbjnick: Mindkettő használatos a köznyelvben, faluban is, KEDVES PESTI ÉRTELMISÉGI!!!

Ha ez zavarja, üljön ki József Attila szobra mellé a Dunához a nép és a nyelv romlásán dühöngeni, hiszen lelke mélyén maga végül is SZDSZ-es.

TG69 2014.06.23. 17:07:37

@ ergé: Pedig ennek a koporsónak a megalkotásában ti is kivettétek a részetek! Amikor elhittétek, hogy elég komcsizni és attól minden jobb lesz, kb mint a "hiszterolib" fasisztázás, hát most látszik, hogy semmit sem ért. Bár még Zsoltinak nem esett le, de igen, nem jobb a fideszes rezsim sem a ballibnál, haverok + buli + junta. Nem vicces, hogy az RTL klub elkezd híradót csinálni, 4 év után, amivel romba döntheti ezt a csürhét? Eddig nem hiányzott ez a korábban igenis létező média kontrol. hogy nélküle ez az ország egy nagy pusztaság, és lassan menetelünk a semmibe? Hogy mekkora faszok voltatok ti is?

teknős 2014.06.23. 17:10:50

@MolnarErik: Miben lenne részes? Érdekei vannak és nem kétbites. Azt kell támogatnunk, aki leginkább lépes arra, hogy képviselje az érdekeinket.

A fidesz pedig ezt teszi. A balliberális kormányzat 0%-ban képviselte az érdekeinket A fidesz 40%-ban teszi. Ez kevés, de lényegesen több, mint amit eddig bárki képes volt értünk tenni. Ezért kell a fideszt támogatnunk és támogatjuk is. Ha megfeszülsz, akkor is!

komolytalan samu 2014.06.23. 17:20:30

"Meghallgatnánk akkor, mi is az, ami maradt. Meghallgatnánk, mi az, ami még érvényes.

Addig pedig éljünk és tevékenykedjünk annak jegyében, hogy a mi következő húszegynéhány évünk ne kerüljön abba a bizonyos koporsóba."

Ez most egy szélbe suttogott búcsú volt? Mert annak tűnik.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2014.06.23. 17:36:56

Mi ez a sok disznózás a hozzászólásokban, elvtársak?
Ez a Tasnádi sem ehet disznóhúst? :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.23. 17:48:34

@dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata)!:

T. úr csak olyan disznót ehet, amit a koca ellett, mert az kósermalac:-D Amit fialt, olyat nem, mert az mucsai, genetikusan alattvaló és tisztátalan.

Robinzon Kurzor 2014.06.23. 18:00:00

@bbjnick:

Akkor ez most biológiai szaktopik, vagy mi?

A tengerimalac is "nagytestű, kérődző növényevő"?
Csak mert az is ellik:
www.vikcs.eoldal.hu/cikkek/tenyesztes/vemhesseg-es-elles.html

Meg a hörcsög is.

Egyébként meg a köznyelvben magát az eseményt ellésnek (és nem fialásnak) hívják a sertés (bocsánat: disznó) esetében is.

Legközelebb nézz utána jobban, mert aki ezt nem (sem) tudja, az jobb, ha meg sem próbál beledumálni komoly, felelős emberek dolgaiba.

komolytalan samu 2014.06.23. 18:03:34

@bbjnick: Egyszerre csalódás és öröm, hogy nem szív mellre egy ilyen trollkodást.

Amadeus62 2014.06.23. 18:13:50

Gellért a büdös kurva anyádat most már így a választások után hónapokkal később kár durrognod. Tetszettél volna a demokratikus baloldalra szavazni a kommunista fityesz helyett. Most már kár minden szóért!
Miért kell tucatnyi választásnak eltelnie hogy rájöjj hogy a fidesz az egy KOMMUNISTA párt?!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.23. 18:22:25

@Robinzon Kurzor:

És a pénz is ellik, ugye, és nem fial? A nagytestű növényevők, amelyek általában egy utódot hoznak világra, ellenek, azok az emlősállatok, amelyek több (sok) utódot, azok fialnak. A szaknyelvben az ember szül, az emlősállat ellik, de a köznyelv, a szaknyelveknél, sokkal gazdagabb. Ilyen egyszerű ez.

Tehéntőgy 2014.06.23. 18:23:27

Romhányi József: Disznó-vers

Kesergett a koca szopósai mellett,

miután harmadszor egy tucatot ellett.

– Na, megmondom a kanásznak,

nálam többé nem lesz násznagy!

A malackodásból elegem van,

énnekem többé nem kell a kan!

Búsat sóhajtott a kimiskárolt emse:

– Nekem se!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.23. 18:29:20

@bbjnick: "Nem tévedtem. Móricz tévedett."

Csak akkor vagyok hajlandó folytatni a magasreptű diszkussziót, ha legalább egy hozzászólást posztol ez alatt a nicknév alatt úgy, hogy abból azonosítható: a hozzászólás gazdája bbjnick, majd ezt bbjnick néven is megerősíti.

Utána elletheti akár a villanyáramot is.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.06.23. 18:57:23

Jól tenné a fidesz ha elküldené a lebukott köcsögjeit.

Nem lesz maszopkormáyn ha nem, de a rend kedvéért.

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.06.23. 19:55:32

Miért érzem azt, ebbe Orbánnak nem volt beleszólása?

Zoli Weber Kettle 2014.06.23. 20:02:07

@Kón Bandit: tudjuk, hogy nem fogja és tudjuk, hogy lesz. Nem azért mert jobb, vagy ügyesebb, vagy szebb, hanem azért mert a fizyisz bebizonyította, hogy nem csak a gazdasághoz nem ért, nem csak pofátlanul lop és juttatja előnyhöz a családtagokat és a spanokat, nem csak marionett bábuként irányítja az ügyészséget, a bíróságot, az alkotmánybíróságot, de kiderült, hogy egyáltalán nincsenek elveik és az, amit eddig hirdetett, mind-mind hazugság volt. Ezek után mi maradt a fityiszből, amiben hinni lehetne?

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2014.06.23. 20:03:11

T. elvti nem most került oda, ahova. Eddig csendben megbújt BM kabinetfőnökként.

lstóczy úr · http://kuruc.info 2014.06.23. 20:23:37

Kit érdekel fasiszták hazugsága? Az úr nem volt ügynök! A beszivárgó antiszemiták ellen védte magyar zsidó közösségünket, Jahve őrizze egészségben!
Nemzet mentő miniszterelnökünket oxfordi útján is biztos aggódó szemekkel vigyázta!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.06.23. 20:24:14

@Counter:
"Az nem lehet, hogy 1990 után valamikor, egyszer a Fidesz leboltolt volna a hálózattal, s beleegyezett volna az utóbbiak főbb követeléseibe néminemű szakértelem és iratanyag időnkénti igénybevételének lehetőségéért cserébe."

Ez nagyon súlyos állítás.

Beszéljünk is ezért teljesen másról.

tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2014/04/eljen-kiraly.html
"A Birodalom rábólintott arra, hogy kevesebbet szivattyúzik innen, cserébe pedig Viktor rendet tart. Nem lesz permanens polgárháború, mint Ukrajnában vagy mint 2006-ban Magyarországon, hanem rend lesz. 15-20 évig rend lesz és nyugalom.

És hogy milyen módon tart rendet Viktor király és miért nem volt rend uralkodása előtt? Az csupán eszközvita, nem tartozik másra, mint ránk, államtitkárokra és egyéb kollégákra."

komolytalan samu 2014.06.23. 20:28:19

@bbjnick: Nem érti: az ellés gendersemleges! Maga kurvára nem gondol a lánymalackákra, ill. tárgyiasítja azokat, mert egy vérbő középkori, hímsoviniszta macsó.

De az is lehet, hogy a köznyelv leszarja a nyelvvédelmet, és annak hívja, aminek az állatorvos; azok a rohadékok teszik tönkre a szép paraszti nyelvet. Csupa megveszekedett anti-Kallós Zoltán.

Alfőmérnök91 2014.06.23. 20:36:42

@Counter: Nem tudom, mióta olvasol blogokat, de érdekelne, hogy hányszor láttad, hogy valaki leírta, hogy "elnézést", vagy, hogy "tévedtem" (vagy más szavakkal fejezte ki ugyanezt)? Én nem sokszor.
Vannak, akik inkább ügyvédet fogadnak és bíróságra járnak, mint hogy belássák a tévedésüket. Sőt, olyan is van, aki az állását is kockáztatja, csak, hogy ne kelljen leírnia ezeket a szavakat. Bbjnick "csak" hülyét csinál magából. Ennyit az un. "konzervatív", "keresztény" kommentelőkről.
Mondjuk akit én méltatlanul megbántottam, attól vagy nyilvánosan, vagy privátban elnézést kértem. De én nem vagyok keresztény.

Bloodscalp 2014.06.23. 21:07:41

@teknős: te szerencsétlen, 100% -ban kommunista

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.23. 21:23:50

@Alfőmérnök91:

"akit én méltatlanul megbántottam, attól vagy nyilvánosan, vagy privátban elnézést kértem" --- írod.

:-D (...) :-D (...) :-D ...

Alfőmérnök91 2014.06.23. 21:29:32

@bbjnick: Nevessél csak, ostoba paraszt, be tudok idézni kommenteket, vagy privát leveleket is.
Bizony, akiktől nem kértem elnézést, azokról azt gondolom, hogy megérdemelték, amit kaptak.

Mondjuk tőlem még senki nem kért elnézést, pedig több oldalnyi szöveget tudnék idézni, amiben az én virtuális vagy valós személyemet ócsárolják.

Zoli Weber Kettle 2014.06.23. 21:46:22

@teknős: teknőc, teknőc, nincs 0%, meg 40%, nincs kissebb rossz, meg nagyobb rosssz. Van rossz és van jó. Lopni, csalni, a demokráciát eltaposni, az elveket szembe köpni: rossz. Ennyi.

Alfőmérnök91 2014.06.23. 21:55:05

@bbjnick: Hogy konkretizáljam, pl. MézesRozitól többször elnézést kértem. És beláttam azt is, hogy hiba volt, mikor azt írtam, hogy doomhammer valós személyét ki kell nyírni. Persze vicc volt, és az is közrejátszott, hogy bedőltem a későbbi jósdás csürhe paranoid uszításának, de hülye vicc volt. Elnézést kértem Illyés Edittől is, amiért nyilvánosságra hoztam részleteket a privát leveleiből (bár tudom, hogy nem ártottam neki ezzel).
Aki a vascsövezést egy pillanatig is komolyan vette, az vagy nagyon buta, vagy aljas gazember.

freehckr 2014.06.23. 22:06:29

@teknős: „A balliberális kormányzat 0%-ban képviselte az érdekeinket A fidesz 40%-ban teszi.”

Hát, kíváncsi lennék, ez hogy jött ki... :) Az én érdekeimet nem hogy 0%-ban képviselte volna a háromper akárhányas posztkommunista Fidesz-KDNP, de ahol 2010-ig nem tettek keresztbe az MSZP-SZDSZ-es elvtársaik, ott ezt rövid időn belül pótolták...

Robinzon Kurzor 2014.06.23. 22:09:02

@bbjnick:

Ne terelj, műparaszt!

A disznóról volt szó, nem a pénzről.
A disznó pedig ellik, legalább annyira, mint amennyire fial.
A köznyelvben is.
Csak korlátolt és műveletlen vagy, hogy ezt a -- számodra -- új információt befogadd.

Robinzon Kurzor 2014.06.23. 22:10:56

@Tehéntőgy:

Romhányi tévedett.
Ennyi az egész.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.23. 23:14:47

@Robinzon Kurzor: Bbjnick egyik kezével Romhányi, másik kezével Móricz magyarnyelv-tudását zúzza ízzé-porrá.

Ekkora májer legény ő.

@Alfőmérnök91: Fogalmam sincs. Nem sokszor, de alighanem volt már rá példa. Való igaz, hogy sokszor az alkalom megvolt rá, de az érintett nem élt vele.

De azért az vicces, amikor egy bbjnick le tud írni olyasmit, hogy nem az ő mondvacsinált nyelvi szabálya a hibás, hanem a MÉK és Móricz.

@Zoli Weber Kettle: Hát, igen.

Bell & Sebastian 2014.06.23. 23:23:10

Aranyos, amikor disznópásztorok és cselédek utódai tesznek rendet, mint újkőkorszaki Kazinczyk, a népnyelv -számukra- útvesztőiben. Az előbb volt a kezemben a trágyázó vella, ami az Akadémia szerint nem is létezik.
Amelyik állaton annyi a csecs, mint egy dupla gombolású kabáton, az bizony fial. Aki mást mond, az menjen vissza -regresszív hipnózisban- a konda mellé és kérdezze meg.

Szindbad 2014.06.23. 23:42:31

Mondjuk ki a lényeget.

EZ ELLEN NEM TEHET SENKI SEMMIT.

Bell & Sebastian 2014.06.23. 23:47:31

@Szindbad: Dehogynem, négy év múlva, ha addigra ki nem hirdetik a rendkívüli állapotot. Addig is például ide irkálhat, amíg el nem viszi kis gatyában a Gestapo, vagy mi a neve?

Bell & Sebastian 2014.06.23. 23:55:05

Egyébként kint dolgozó magyarok a megmondhatói, hogy milyen, hajmeresztő állítások terjengenek Nyugaton Orbánról, amit ott minden további nélkül el is hisznek. Komoly lelki vigasz azoknak, akik leléceltek.

"- Lám-lám, milyen jól tettem, hogy idejében leléptem."

Szindbad 2014.06.24. 06:43:15

@Bell & Sebastian: Ezt hogyan érti?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.24. 07:56:15

@Bell & Sebastian: Na és akkor milyen állat kölykedzik, annak hol jut hely a maga kiváló ellesztő és fialtató dichotómiájában?

Robinzon Kurzor 2014.06.24. 10:23:23

@Bell & Sebastian:

A piros sarokban Móricz és Romhányi, a kék sarokban bébéjé és B&S.

Nem lennék előbbiek helyében.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.24. 10:24:16

@Counter:

Az kölykedzik, amelyknek kölyke van, ahogy az borjadzik, amelyknek borja van. A kölykedzik az utód elnevezéséből képzett forma. A Nagykörúton kívül ilyen a világ!

Robinzon Kurzor 2014.06.24. 10:27:52

Na, de térjünk vissza a lényegre.

L. Simontól már megtudtuk, hogy Tasnádi csak egy szakember volt, aki a tette a dolgát.
Mondhatjuk úgy is: alámerült és kibekkelte őket.
Hát már ez is baj?

És akkor azok még elő sem kerültek, akik parancsra tették?
Pedig hányan lesznek!

Robinzon Kurzor 2014.06.24. 10:29:32

@bbjnick:

Nyilván a fial meg hímnemű utódokat világra hozó nőstényre vonatkozik.

A Nagykörúton kívül.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.24. 10:41:34

@Robinzon Kurzor:

Te azt honnan tudod, hogy Móricznál nem nyelvi humor a "megellett a koca", amit egy cseléd szájába ad? Valahol hallotta egy cselédlánytól és beleírta egy művébe, mint karakterfestő elemet. Kérdezzük meg tőle?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.24. 10:47:26

@Robinzon Kurzor:

Ahogy a madaraknak is csak hímnemű utódait nevezik fiókának a Nagykörúton belül? Szerintem, ami nem megy, ne erőltesd!

Pelso.. 2014.06.24. 10:50:44

@Robinzon Kurzor: Na és, a fidesznek is szüksége van szakemberekre, akik hozzáértésükkel segítik a pártot, e részletekhez semmi közünk, mi csak a számlát álljuk.
Továbbá arra lennék kíváncsi, RG-t mi késztette fentiek megírására....

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.24. 10:51:56

@Tehéntőgy:

Linkelt cikk első mondata: "Először is megpróbáltunk utánanézni az interneten, hogyan használják ma a kifejezést."

Értem.:-)

Tehéntőgy 2014.06.24. 11:03:41

@bbjnick: Pedig megpróbálhatta volna végigolvasni: "Az mindenesetre bizonyos, hogy ha a szó finnugor eredetű, akkor eredetileg nem hogy nem volt szűkebb a jelentése, hanem éppen a magyarban szűkült le az állatokra. De ha mégsem finnugor eredetű, akkor sem állíthatjuk, hogy kizárólag nagytestű, vagy egyetlen (esetleg két-három) utódot világra hozó állatokra használták: ahol csak ezekre használják, ott lehet szó újításról."
Egyébként meg az internet arra tényleg jó, hogy képet adjon a mai szóhasználatról.
Megjegyzem, maga is produkálhatna már valamit, legalább idézhetne valami nyelvvédő brosúrát, az hogy a saját nyelvi közegében így szokta meg az ellés szó használatát, önmagában nem érv.

Tehéntőgy 2014.06.24. 11:17:58

@bbjnick: Onnan lehet tudni, hogy Móricz az Árvácskában is így használja:

"Egy idő után a vasút oldalában legeltetett. A disznó rákapott a szemesre, valami zajra felkapta a fejét, és rohant a sínek között a raktárház felé. Közben meg jött a vonat. Csöre próbálta a sínek közül elzavarni a jószágot, de nem sikerült. A kerekek csikorogtak, a mozdony fékezett, isten tudja, hogyan, de bal felé kizuhantak a sínek mellé, a lány is, a disznó is. Otthon egy irtóztató pofon várta Csörét, aztán jött a poroló.
Pár nap múlva a koca megellett, hármat fialt. Csöre magában nevetett, tudta, hogy volt az tizenegy is, csak az öreg disznó fölfalhatta a többit. Verőék nem értettek a jószághoz, csak tartották a disznót."

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.24. 11:24:25

@Tehéntőgy:

Egyszerűbb ez ennél:-) Van egy hagyományos paraszti állattartó kultúra, amelyben felnőttem és élek. Ebben közel ötven év alatt ember szájából én még olyat nem hallottam elhangzani, hogy a koca ellik, mert a koca (ebben a kultúrában) fial. Ez nem (csak) saját nyelvi közegem, mert lemehet maga a térképről, ahol magyarul beszélnek, ott paraszt olyat nem fog magának mondani, hogy a koca ellik. Ez egy kultúra. (Milyen érdekes, hogy itt mindenki hogy rá van érzékenyülve az összes (állítólagos) kultúrákra és szubkultúrákra, csak a magyar hagyományos paraszti kultúra közröhej és megvetés tárgya!:-))

Ezzel szemben Belpest (ami disznót még csak két hamburgerbuci közé beszorulva látott) megmondja, hogy az "internetes szóhasználat" és a "finnugor ősgyök", ami vagy volt vagy nem volt, szóval, a paraszt nem jól tudja, hogy a disznaja mit csinál. Egyébként is mucsai, genetikusan alattvaló, akkor meg mit akar?!

Szerintem meg, tudja, úgy van ez, hogy Amerikából ma bejön a zene, csak a közönség nem jön be.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.24. 11:30:17

@Tehéntőgy:

"Pár nap múlva a koca megellett, hármat fialt."

Magyarán: a koca arrafelé úgy ellik, hogy fial.

Tehéntőgy 2014.06.24. 11:30:38

Györffy István (tipikus Nagykörúton belüli intellektuel, ugye...) :
"A disznóól a nyári konyha mögött volt jó 15 méterre. Úgy volt elhelyezve, hogy az uralkodó széljárás elvigye a szagot. Volt egy zárt része és egy nyitott része (kifutója). Itt ellett a koca és itt hizlalták a süldőket. A moslék mellett kukoricát és korpát is kaptak táplálékul. Akkoriban Szucságban csak mangalica disznót tartottak. A yorkshire-i teljesen ismeretlen volt. A disznóölésnek késő ősszel vagy tél elején jött el az ideje. "
www.szucsag.ro/hirek/gyorffy-istvan-visszaemlekezes-a-szucsagi-eletre-es-ott-tartozkodasaimra

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.24. 11:38:40

@Tehéntőgy:

Ezen már, szerintem, rég túl vagyunk: a szaknyelvben az emlősök ellenek. A köznyelvben a koca fial (kivéve Belpestet, ahol nem csak a koca, de a kutya és a macska is ellik:-)).

Tehéntőgy 2014.06.24. 11:42:29

@bbjnick: Magyarán Móricz számára szinonima volt a két szó...
Nézze, mind Móricz, mind Györffy parasztnak születtek, dettó ebben a paraszti állattartó kultúrában nőttek fel. Láthatóan nem érezték zavarónak a disznó kapcsán használni az ellés kifejezést. (Egyébként nem lehet, hogy a kelleténél valamivel több frusztráció halmozódott fel magában, ha ezt is a Belpesttel vívott gigászi harc egyik területének látja?)

Szindbad 2014.06.24. 11:46:13

Te jó ég, buzi bölcsészek. :))

Tehéntőgy 2014.06.24. 11:50:36

@Szindbad: Ilyen ez a popszakma :-)
@bbjnick: + Móra az Aranykoporsóban: "De meg azt is hallottam, hogy Rómában, Mars templomában könnyezett Romulus régi faszobra, és Picenumban egy koca karvalykörmû malacot ellett."

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.24. 12:18:30

@Tehéntőgy:

Az ellik és a fial mindenki számára egymás szinonimái, amelyekből a koca esetében a fial használatos.

Hogy egy szaknyelvi vagy irodalmi szövegben mit használ egy tudós vagy író, az szaknyelvi vagy irodalmi kérdés, de fogadásom van rá, hogy paraszti, állattartó között egyik sem emlegette a kocát elleni. (A Móra szövegbe az "ellik", nyilván, azért került, mert az író irodalmiasabbnak találta a (közönséges) "fialnál", Móricz pedig szükségét érezte, hogy megjegyezze, hogy az "ellő" koca hányat "fialt":-))

Ha abból Belpest politikai kérdést csinálhat, hogy "cigány" vagy "roma", akkor abból is lehet komoly elvi kérdés, hogy a koca "ellik" vagy "fial". Valakinek a parasztok, s nemkülönben, a kocák jogait is meg kell védeni! Mert a végén maguk onnét, Belpes'rű', még a jószágokra is ráoktrojálnak valami genderszabályt vagy ki tudja milyen, még nagyobb, csúfságot!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.24. 12:19:57

@bbjnick:

hogy paraszti, állattartó között=hogy parasztok, állattartók között

Szindbad 2014.06.24. 12:42:57

@bbjnick: Nem kell ez a fotelbölcsész árokásó mentalitás.

komolytalan samu 2014.06.24. 12:44:08

@bbjnick: egy falusinak kurvára nem az a problémája hogy ellik, vagy fial, ilyenen csak bukolikus pesti filoszok görcsölnek.

Ezúttal csak féltrollkodva: az hogy ilyeneken problémázik, a legbiztosabb jele annak, hogy nem ebből él; sajnos pozőr, pesti műparaszt lett magából, aki fröccsöntött disznókkal játszik nosztalgiából a terepasztalon.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.24. 13:17:00

@komolytalan samu:

Szerintem te nem láttál még parasztot:-) Pontosan tudják ők, a saját bőrükön tanulták meg az elmúlt hetven évben, hogy (nyelv)politikai kérdésekkel hogyan semmizik ki őket...

Egyébként pedig a jószágok jogait --- ellentétben a kisebbségek jogaival --- nem szokás fotelből védeni; azokat vasvillával, lapáttal, két markos kézzel szokás védeni. Garantálom neked, hogy már több fialó kocát láttam, mint te parasztot.

2014.06.24. 13:18:10

na baz, 2 napja megy a vajúdás, hogy ellik vagy fial a III/2 fidesznyik pedig röhög a markába. bár azért tökéletesen bemutatja a magyar néplelket. szörözünk két napig egy ilyenen közben a fejünk felett szétba...mindent! az megvan hogy Fónagy már nem éri meg a Paks 2-t ezért nem érdekli volt e hatástanulmány:D:D:D:D:D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.24. 13:28:42

az már a vég kedves feleim, mikor egy bayerzsolti is tiltakozik, és felháborodik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.24. 13:36:04

@Belpo:

Ez csak duma. Paks ellen miért nem szervez senki országos tiltakozó mozgalmat? Én nem látok ilyet sehol. Pedig, egy ilyen mozgalomhoz, még én is csatlakoznék. De, nyilván, senkinek nem érdeke egy combos tiltakozó mozgalom elindítása, mert Paks bővítése az ellenzék programjában is szerepel, Így a tolvaj posztkommancsok azzal próbálják riogatni a népet, hogy így többe fog kerülni a bővítés, mintha ők bővítettek volna. Elmehetnek a picsába!

2014.06.24. 13:53:40

@bbjnick:
itt csak a békmenetesek tudnának összehozni combos vonulást paks ellen. :) de ők paksért vonulnak mert az a parancs. Paks büdős, egyre büdösebb. Mi van a háttérben, hogy ezt így zavarják le

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.24. 14:07:19

@Belpo:

Nem érdekel engem a békemenet! Az viszont igen, hogy az LMP-nek és az Együtt-PM-nek állítólag nagyon komoly zöld ambíciói vannak, mégsem mozdítják a kisujjukat sem, hogy mozgósítsanak. Vajon miért nem?

komolytalan samu 2014.06.24. 14:09:32

@bbjnick: "Garantálom neked, hogy már több fialó kocát láttam, mint te parasztot. "

Ha pontosítja a garanciát, én megadom a munkám. Nem vagyok aljas, max. két sört fogadok el.
:))))

2014.06.24. 14:14:19

@bbjnick:
ugyan már, ki vonulna mögöttük? hányan mennének el? tehetségtelen középszerű bandák. de egy greenpeace vonulásra se menne el a magyar. nihil, fásultság, fidesz propaganda + VV által legyalult agyak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.24. 14:25:10

@komolytalan samu:

"Ha pontosítja a garanciát, én megadom a munkám. Nem vagyok aljas, max. két sört fogadok el." --- írod.

Csak nem parasztokat tenyésztesz otthon?!

:-D (...) :-D (...) :-D ...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.24. 14:29:57

@Belpo:

Szerintem nagyon sokan elmennének egy (több) Paks (általában atomenergia-) ellenes tüntetésre, ha nem mindenféle balfasz pártpolitikai lózungokkal terhelnék meg a megmozdulás(oka)t, hanem világosan, célirányosan egy témáról az atomerőmű-bővités biztonsági kockázatairól szól(ná)na(k).

Robinzon Kurzor 2014.06.24. 14:46:51

@bbjnick:

Amíg esetleg megtudakolod Móricztól, hogy nyelvi humornak szánta-e, hogy a tudatlan cseléd az állatorvosi szakkifejezést használja, vagy esetleg maga Móricz is úgy gondolta, hogy a köznyelvben ez (is) használatos, addig maradunk annál a kézenfekvő magyarázatnál, ami az utóbbi.

Mindenesetre érdekes trollkodás, ahogy a Fekete Lovag módjára próbálod döntetlenre menteni a menthetetlen ostobaságodat, ahelyett, hogy elismernéd: tévedtél, mert ezek szerint a disznó ellése is a köznyelv része, hiszen számos példát hoztunk rá.

Robinzon Kurzor 2014.06.24. 14:51:55

@bbjnick:

Hiába próbálsz meg terelni ezzel a cigányozással, meg hogy Móricz "irodalmi" nyelvet használ és nála a disznó ezért ellik.

Ostoba és korlátolt vagy, mint a viccbéli paraszt az állatkertben, aki először Pesten járva a zsiráfot bámulja és közben a fejét csóválva kijelenti: ilyen állat márpedig nincs.

komolytalan samu 2014.06.24. 14:57:03

@Belpo:
Egy 2008-as Reakcióban, vagy vmely másik újkonzerv blogban megjelent volna

"Szerinted még ki férne bele a Kádár korszakból az Orbán kormányba?" top 10.

1.) A rend halhatatlan őre Biszku Béla: Béla bácsi ma is pontosan ismerné fel a káros, elhajló elemeket, Rend lenne a falvakban, a romkocsmákban és nemsokára a fejekben is. Udvarias, viszafogott blogbejegyzések és kommentelők, nem beszélve arról, hány ezer bármi másra alkalmatlant tudna hasznosítani az új 3@3 ügyosztály, közmunkásként.

pozíció: belügyminiszter, vagy rendvédelmi államtitkár a kancelláriaminisztériumban, de szerintünk Ő megérdemelne egy újonnan kitalált minisztériumot is.

Előnye: egyetlen köcsög pesti firkász, vagy blogger sem viccelődne többé azzal, hogy "jó, de közénk is lövethetett volna"

2.) Aczél György: Kedveljük Fekete Istvánt (helyett György - a szerk), a nyitottságát, szerénységét, de persze a haját legjobban. Minden tehetsége dacára azonban nem tudunk szabadulni a gondolattól, hogy ezt Aczél Úr! jobban csinálta. Mert legyünk őszinték: jobban csinálta. Decens polgári bajusz, a kultúra szeretetét mindennél jobban tükröző szemüveg, hajszálpontos ízlés, és ítélet. Ahol ő veszi kézbe a magyar kultúrát, ott még a kétharmad is megkönnyebbül.

pozíció: NKA+MVA+államtitkárság. A nevét majd ő megmondja.
Előnye: György

Csehák Judit: Éppen itt az ideje, hogy a hivatástudatukat és esküjüket cserben hagyó, nyugatra!! oldalgó orvosokat és nővéreket, végre valaki ráncba szedje. Brüsszel ostoba és aljas diktátuma nem csak az akácot, de már a becsületes magyar emberek egészségét veszélyezteti az egészségügyi dolgozók önzését felhasználva. Az EÜ dolgozóknak meg kell érteni: Most nekik is áldozatot kell hozni! Csehák Juditnál jobban ezt senki sem tudja megértetni majd velük.

Pozíció: egészségügyi államtitkár
Előnye: KDNP-sen decens, államtitkárosan szigorú.

lehet folytatni....

Robinzon Kurzor 2014.06.24. 14:57:15

@bbjnick: "Ezzel szemben Belpest (ami disznót még csak két hamburgerbuci közé beszorulva látott)"

Ahogyan a bor szőlőből, úgy a hamburger marhahúsból készül.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.24. 14:58:12

@Robinzon Kurzor:

Levettem, @Kurzorka, hogy felétek a kutya is, a macska is ellik, úgyhogy egy koca ellése az már maga a nyilvánvalóság:-) Csak tudod, ahogy a több soha nem lesz kevesebb, úgy a nyelvrontásból soha nem lesz kulturális érték.

komolytalan samu 2014.06.24. 14:59:50

@bbjnick: Ez annyira magas labda, hogy szégyellem leütni. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.24. 15:00:41

@Robinzon Kurzor:

"Ahogyan a bor szőlőből, úgy a hamburger marhahúsból készül." --- írod.

Olyan biztos vagy te ebben?:-D

Robinzon Kurzor 2014.06.24. 15:07:05

@bbjnick:

A disznó ellésébe okoskodtál bele, egyszerű barátom.

A kutyát-macskát te erőlteted folyton, hogy az orbitális baromságodról eltereld a figyelmet.
Szóval hagyjuk őket.

Volt itt temérdek példa arra, hogy a köznyelv szerint a disznó ellik.

Láthatóan már letettél arról, hogy ezzel vitatkozz, mert beláttad, hogy ostobaságot képviseltél.

Miért kell akkor ez a nevetséges trollkodás, amit előadsz?

komolytalan samu 2014.06.24. 15:07:19

@bbjnick: Most esett le: maga még azt mindig azt hiszi, hogy trollkodok.

Robinzon Kurzor 2014.06.24. 15:10:41

@bbjnick:

Az általad fogyasztott borízesítésű kannában kimért alkoholos italról, valamint bizonytalan összetételű húspogácsáról nem tudok nyilatkozni.

Lehet, hogy neked azokról is azt mondták, hogy bor és hamburger.

De abban a kultúrkörben, ahol én szocializálódtam, ott bizony a bor szőlőből, a hamburger pedig marhahúsból készül.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.24. 15:15:36

@Robinzon Kurzor:

Arra kultúrkörre utalsz, ahol a hamburger étel és a disznó ellik?:-D

Robinzon Kurzor 2014.06.24. 15:30:41

@bbjnick:

Arra a kultúrkörre utalok, ahol tudják mi az a hamburger (és nem keverik össze az ezen néven gyorsétteremben árult utánzattal) és helyén is tudják kezelni a táplálkozási palettán.

Arra a kultúrkörre utalok, ahol Móricz elég autentikusnak számít a paraszti élet és nyelvhasználat kérdésében.

És igen, ebben a kultúrkörben a bor szőlőből, a hamburger marhahúsból készül, a disznó pedig, amikor eljött az ideje, ellik.

Nézzük a te kultúrkörödet: minden csak úgy lehet, ahogy a te faludban volt, minden más eleve elképzelhetetlen, ezért kizárt. A bor valami savanyú lötty, mindegy is hogy mi van benne. A hamburgerről meg nem tudod, hogy micsoda, ezért (ha létezik egyáltalán) csak valami rossz dolog lehet.

Ilyen háttérrel miért akarsz te felelős emberek komoly dolgaiba beleszólni?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.24. 15:41:30

@Robinzon Kurzor:

"Arra a kultúrkörre utalok, ahol tudják mi az a hamburger (és nem keverik össze az ezen néven gyorsétteremben árult utánzattal) és helyén is tudják kezelni a táplálkozási palettán." --- írod.

Buzi-e vagy?:-D

Robinzon Kurzor 2014.06.24. 15:54:06

@bbjnick:

Látod, ez is egy ilyen kultúrkör-izé: hogyan reagálsz akkor, amikor kifogyott az szellemi muníció.

Tahóéknál ilyenkor jön a buzizás.

De ilyen háttérrel miért akarsz te felelős emberek komoly dolgaiba beleszólni?

A disznó ellésénél segédkezni, arra születtél te, csak a kommunizmus sajnálatos történelmi tévedése folytán most ennél többet képzelsz magadról.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.24. 16:03:14

@Robinzon Kurzor:

No, akkor most már nem kérdezem, hanem állítom: buzi vagy.

Robinzon Kurzor 2014.06.24. 16:41:36

@bbjnick:

Nem vagy párbajképes, szóval csak bátran.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.24. 16:47:54

Én már csak röhögök ezen, de legalább jót :-D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.24. 16:56:19

@Counter:

Mert nem elég intelligens ahhoz, hogy értse a problémát.:-)

Sokkal jobb, ha itt kerül megvitatásra egy ilyen kérdés (én ezért vagyok internetpárti és ezért vetem meg azokat, akik "IRL-eznek"), mintha internálótáborokba kerülnének tömegek efféle ügyek miatt (ahogy az a XX. században többször is előfordult).

komolytalan samu 2014.06.24. 17:06:27

@bbjnick: Nem világos: IRL maga küldene internálótáborokba az ellésért, vagy a parasztokat félti Recsktől a fialás miatt?

Az elsőre válaszul az Ellés zenekar!: nem gondold című számát küldi Juhász Ellőd.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.24. 17:06:42

@bbjnick: Mint már kikötöttem:

"Nem tévedtem. Móricz tévedett."

Csak akkor vagyok hajlandó folytatni a magasreptű diszkussziót, ha legalább egy hozzászólást posztol ez alatt a nicknév alatt úgy, hogy abból azonosítható: a hozzászólás gazdája bbjnick, majd ezt bbjnick néven is megerősíti.

Ha megtette, folytathatjuk. Addig vergődjön csak!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.24. 17:20:40

@komolytalan samu:

Van ez olyan komoly kérdés, minthogy "cigány" vagy "roma" vagy hogy "holokauszt" vagy "vészkorszak". S például az utóbbi forszírozásáért ma számos országban, így nálunk is, börtönbüntetés jár(hat).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.24. 17:31:17

@komolytalan samu:

"Nem világos: IRL maga küldene..."

A IRL úgy került képbe, hogy az itt vitázó nickek közül többek aktívan részt vállaltak egy nick IRL-jének nyilvánosságra hozatalában, ill. védelmükbe vették az eljárást, aminek következtében a nick állítólagos gazdája elveszítette egyetemi állását. Pont.

komolytalan samu 2014.06.24. 17:52:23

@bbjnick: MAK. Persze. Nem tudom, ki milyen szerepet vállalt vincentéken túl a dologban, de a Fialás - Vészkorszak (bármelyik) jogi párhuzam roppant érdekes ötlet. Véleményért büntetni baromság, de a párhuzam még érdekes. Rendben van az emésztése, esetleg szédülés, hányinger?

Ebben a korban a prosztataproblémák már okozhatnak egyensúlyzavarokat, aztán az ember csak úgy nekiesik a billentyűzetnek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.24. 18:21:01

@komolytalan samu:

Hogy a prosztatám miért izgatja arra még csak kíváncsi sem vagyok; ha ilyen irányú az érdeklődése, inkább @Kurzorkánál próbálkozzék!

Ami viszont a fogalmi vitákat illeti: nem volt az olyan rég, amikor egy intézetvezető történészt följelentettek holokauszttagadásáért, mert idegenrendészeti eljárásként és nem deportálásként emlegetett egy idegenrendészeti eljárást. Ilyenek ezek a lényegtelen fogalmi viták! Nem mindegy, hogy ellés vagy fialás, ha ugyanarra a folyamatra utal? Nem mindegy, hogy idegenrendészeti eljárás vagy deportálás, ha ugyanarra az eseménysorra utal?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.24. 19:19:31

@bbjnick: Tehát Móricz, Móra és Romhányi nem tudnak jól magyarul, ellenben bbjnick és kies falucskája az egész nemzet nyelvét a lehető legjobban beszéli, amiből következik, hogy bárki és mindenki más csakis rosszul.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2014.06.24. 19:43:48

Miért nem tudtok végre beletörődni, hogy amiről bbjnick a maga paraszti kultúrájával nem hallott, AZ NINCS IS!!! A f*omat már ebbe a parlamentarizmusba. :)

Bell & Sebastian 2014.06.24. 19:51:54

Attól, hogy sokan nyomják a hülyeséget, az még nem válik valóra. Az itt felsorakozott véleményellenzék ezt a tételt csak a Fideszre tartja érvényesnek, magára nem. Semmiképpen!

Pedig egyszerű, ezúttal is Bébéjének van igaza, nem pedig a pejoratív parasztoknak.

Alvarez 2014.06.24. 21:04:33

@bbjnick: "Nem tévedtem. Móricz tévedett."

Priceless:))))))))))
(Móricz nyelvén már meg se merek szólalni)

Bell & Sebastian 2014.06.24. 21:33:57

@Alvarez: Minek tetszik őrülni? Hogy Zsiga bá is tévedhet, vagy annak, hogy emancipált (= szabad, önálló, független / kisugárzott, beteljesedett), városias nyelvezeten írt - alapból?
Mekegnek eleget eszement egyedek e nyelven. Melyben eben szerzett kenyere egyben teljes kegyelme veszte ezen bennfentes cemende-mesternek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.24. 21:38:01

@Bell & Sebastian: Szóval maga szerint is Móricz, Móra és Romhányi azok, akik nem tudnak magyarul?

Csodás. Egy vers jut erről az eszembe.

"|KARESZ HÜJE|
|GYÖNGYI HÜJE|
csak én vagyok okos
énnekem a segembe is felyem van. "

Bell & Sebastian 2014.06.24. 21:43:35

@Counter: Nem nyitunk vitát. Pesten nem tudnak magyarul. Ott sok a -tikus. Sok csöcse van - fial. Ezt jegyezze meg és nézzen a jövőbe. Vagy lefelé, hogy hány kosaras?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.24. 21:45:56

@Bell & Sebastian: Ezt a megszorítást nem találom az Értelmező Kéziszótárban.

Magának van olyan szótára, amely ilyen megkötéssel határozza meg a fial/ellik szavakat?

Alvarez 2014.06.24. 21:51:06

@Bell & Sebastian: én csak azon nevetek, milyen szépen dzsúdózza le Móriczot egy nyugalmazott általános iskolai magyartanár, ha a seggoját kell védeni.

Nehogy Wass Albertnél is elljen az a disznó, mert végleg beharangoznak, Bell.

Bell & Sebastian 2014.06.24. 21:58:16

@Counter: Mondjuk evidenciát még nem kerestem szótárban. Azonkívül kívül apanyelvem a magyar és volt már mindenféle állatom. Mi, parasztok, mivel tök hülyék vagyunk a magas tudományhoz, ha ismeretlen állatot látunk (például Pesten), kiszállunk a traktorból és csöcsöt számlálunk a nőstényen. Ebből tuggyuk, fial-e vagy ellik. A módszer bombabiztos, tehénnél váltunk, amiért is megmaradtunk a négyes számrendszerben. Volna, de a biztonság kedvéért teszünk rá egy pár laufot (az kettő), így jön ki az ősmagyar hatos.

Fél tucat. Lustig ist das Zigeunerleben.

Bell & Sebastian 2014.06.24. 21:59:11

@Alvarez: Most akkor ki itt az autentikus paraszt? He?

valódi 2014.06.24. 22:02:19

.... hö-hö-hö... eperfa vagy szederfa? Jajjjjj a hátam...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.24. 22:08:34

m.magyarnarancs.hu/egotripp/sajo_laszlo_ot_es_feles_a_betegsegem_tortenete-57003/?pageId=67

"Ahogy a rokonok fölsorakoztak a kerítésen túl, látogatás persze nem volt, a nyitott ablakokban egymást taszigálták a betegek, lenn meg ordítottak: Megellett a disznó! A Ferit bevitték! Nagyanyád meghalt! Kereszték csókoltatnak! Felvettek az egyetemre!"

Hát, na most vagy a régmúltban is csupa városi népek tartották a disznót, az meg ellett nekik, pedig ha rendes magyar paraszt tartja, akkor fial; vagy a magyar narancs direkt és előrelátóan hazudik, Móriczról és tettestársairól nem is szólva.

Rontják a nyelvet, az a baj. Azt már csak bbjnick és kis faluja beszéli helyesen.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.24. 22:12:49

@Bell & Sebastian: Kár, mert csak azt találna.

Például megtalálná, hogy a disznó, bár magukfelé nem mondják, de mégis ellik. Is. Akár.

@valódi: Annak jól azonosítható tájnyelvi különbözőségei vannak, hogy hol mi micsoda, ha jól tudom. A Dunántúlon, azon belül is a nyugati határ mellett következetesen és széles körben eperfa a szederfa és szamóca az eper (de milyen szót használnak a (gyalog)szederre?), másutt _egy kicsit_ nagyobb a káosz.

Ez meg csak bbjnick részben elhibázott trollkodása. Részben meg sikeres, mert már mióta erről folyik a vita :-)

Bell & Sebastian 2014.06.24. 22:14:29

Na jó, az a magyarázat, ha nagyszámú utód várható, akkor jól fial, mint például egy befektetés, de ugyanolyan bizonytalan a végkimenetele is. A végkimenetel akár szó szerint is érthető.

A fíínom, pesti úri népek, akik a tíz körmüket megnyalják a földről felszedett túró után, nem érzik a különbséget, mondhatni, leszarják.

És ezt gondolják másokról is, sőt, kényszerítenék őket erre. De mi nem hagyjuk!

Bell & Sebastian 2014.06.24. 22:19:57

@Counter: Akarja a franc magát meggyőzni. Vagy bírja az anyanyelvét, vagy nem, vagy érzi, vagy nem, mi közöm hozzá? Nekem muszáj volt tudni, ha nem akartam, hogy lóvá (ami ellik) tegyenek a beosztottaim. Aztán vagy elhiszi, vagy nem.

Robinzon Kurzor 2014.06.24. 22:30:42

@Alvarez: "Nehogy Wass Albertnél is elljen az a disznó"

Na, hát az baszna be ...

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2014.06.24. 22:42:29

@Bell & Sebastian: Feltűnt, hogy a magyar nyelvről magyarázol magyaroknak? Kit akarsz átverni?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.24. 23:08:47

@Bell & Sebastian:

Maga szerint az itteni nickhuszárok közül hányan és kik látták már be, hogy a disznó, minden paraszti-pásztori (ú. é. állattartási) és nyelvi logika szerint is fial?

Én már lehet, hogy meg tudnám mondani:-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.24. 23:09:47

@Bell & Sebastian: Móricz, Móra és Romhányi ezek szerint nem bírták az anyanyelvüket?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.24. 23:21:12

@Counter:

Móricz, Móra és Romhányi bírta az anyanyelvét, maguk nem bírják; erről folyik itt a purparlé már vagy két napja:-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.24. 23:30:30

@bbjnick:
I. Nem tartom hibásnak az alábbi megfogalmazást: "a disznó ellik".
A maga konklúziója: ezért én nem ismerem az anyanyelvem.

II. Különösebb stiláris megfontolások nélkül neves szerzők nem csak hogy hibásnak nem tartják, de le is írják az említett fordulatot.
A maga konklúziója: ők ismerik az anyanyelvüket, de tévednek.

Milyen mércéje van magának? :-D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.24. 23:49:07

@Counter:

Maga már rég belátta, hogy a koca fial:-) Nem is azt forszírozza, hanem az én emberségemet:-)

Bell & Sebastian 2014.06.25. 00:08:27

@Kettes: Egységes magyar nyelv nem volt, nincs és sohasem lesz. Ha fingot óhajt fűrészelni (irodalmi nyelv), ám tegye, attól még számtalan olyan íratlan szabály létezik, amiről itt még nem is hallottak.

Vagy mind hülye, aki nem a filoszemita hébert ugassa magyarul? Ezt azért nem hinném.

Bell & Sebastian 2014.06.25. 00:13:57

@bbjnick: Ha nem eszi, honnan tudná? Ha nem veszi a malacot, honnan tudná? Ha nem neveli, honnan tudná? Ha nem vágja le, honnan tudná? Ha nem dolgozza fel, honnan tudná?

Innen, mert ez volt rá az utolsó esélyük, ha el nem játszották volna.

Bell & Sebastian 2014.06.25. 00:26:17

@Kettes: Erről jut eszembe, egy bizonyos budapesti középiskolát már nagy biztonsággal fülön tudok csípni az ott végzettek beszédmodoráról. A Vincentről például sokan érettségiztek ott, elég jó az alnémetjük is, nemcsak a matek megy.

Hát maga meg tudja-e mondani, melyik téeszcsében irtottam a gazat nyaranta lovasekével a kukoricasorok közül?

na ez azért mindennek a teteje 2014.06.25. 07:10:23

@Counter:

Városon akár még ellhet is a koca:

erre te a legjobb bizonyíték.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.25. 07:31:10

@bbjnick: Azt se tartom hibásnak, hogy a koca fial. Az egy ilyen állat. Akár egy mondaton belül is tud elleni is és fialni is.

Maga kardoskodik amellett, hogy egy jelenségre egy szó legyen.

@Bell & Sebastian: Nem is tudtam, hogy Móricz "filoszemita héber" nyelven írt.

Remélem, már fogalmazzák a tiltakozó levelet az MMA-hoz, s az aláíróik is szépen gyűlnek!

huntingpress.eu/magazin/hatezer_ozet_lonek_le_bekesben

"A fővadász becslése szerint az idén már több száz vaddisznót ejtettek el, ám vélhetően mégsem fog csökkeni az állomány, mert egy-egy koca 4-6 malacot is ellik."

huntingpress.eu/magazin/gerendasi_vaddiszno_tur_burgenlandban

"Mitől másabb a gerendási farm?

– A legfontosabb, hogy a kocák (néhány kivételével) egyedi fiaztatóban ellenek és ott is tartózkodnak a malacokkal a választás napjáig."

epa.oszk.hu/02300/02327/00171/pdf/EPA02327_magyar_vadaszlap_2006_01.pdf

"Általában 4-5 -, de ritkán elõfordul, hogy tíz csíkos malacot is ellenek."

valasz.hu/gasztronomia/holt-lelkek-pogacsaja-56612

"A családban ilyenkor megterítenek számukra az asztalnál, elmesélik, mi történt az esztendő alatt, ki született, ki halt meg, mennyit ellett a koca."

ujszo.com/cimkek/riport/2003/08/06/diszno-modon-elbannak-a-sertestenyesztokkel

"„Itt nincs olyan, hogy ha nyár van, elmegyünk egy hétre kirándulni, de télen sincs egy nap szabadunk sem. Az istállóban szilvesztereztünk, mert éppen akkor ellett a koca, előtte a karácsony másnapját szintén ott töltöttük. Aki ezzel dolgozik, tudja, hogy ez olyan munka, amivel az ember január elsejétől december harmincegyedikéig le van kötve” – panaszolja Pápes Józsefné negyedi lakásukban."

Őrület! Mindenki szembejön az autópályán!

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2014.06.25. 07:36:15

@Bell & Sebastian: Én nem óhajtok fingot fűrészelni. A bbjnick nevű ápolt ragaszkodik hozzá, hogy az az egyetlen magyar nyelv, amit a fatornyos falujában beszélnek.

na ez azért mindennek a teteje 2014.06.25. 07:45:24

@Kettes:

a lényeg, hogy meglátszik, ki beszéli a szemitomagyart

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.25. 07:55:57

@na ez azért mindennek a teteje: A falun kívül mindenki zsidó.

Móricz zsidó.
Móra zsidó.
Romhányi zsidó.
Az állatorvosok zsidók.
A vadászok zsidók.
A kisszigeti sertéstenyésztő zsidó.

Csak én vagyok keresztény magyar
énnekem a segembe is felyem van.

Tehéntőgy 2014.06.25. 09:51:16

@bbjnick: Egyébként, ha el is fogadnánk, elméletben, hogy az ellés a koca lefialására tényleg valamiféle állatorvosi/agrárelméleti/biológusi szakzsargon lenne, és eredetileg nem volt a köznyelv része, akkor is felmerülne a kérdés, hogy mitől lenne "helytelen" használni. Van rengeteg szakszó, ami nem épült be a köznyelvbe, de ettől a használatuk nem szakmai közegben helytelen lenne? Miért is? Vagy ha el is fogadjuk, hogy az idézett szépirodalmi szövegekben az ellés tényleg egy urbanizált vagy irodalmi nyelvhasználati közeget tükröz (ami a Romhányi-bökvers, a Légy jó mindhalálig, az Aranykoporsó vagy Györffy visszaemlékezése esetén esetleg hihető, viszont egy olyan témájú és nyelvezetű regény, mint az Árvácska szövegében azért minimum furcsa lenne, de legyen így) akkor helytelen a használata a mai köznyelvben, vagy blogkommentekben? Miért is? Csak?

valódi 2014.06.25. 10:11:48

@Counter:
Boldogult ifjú katonakoromban Zala és Szabolcs megyei kiskatonák csaknem megbicskázták egymást heves vitájukban... Nálunk Hevesben is eperfa, de a legjobb megfogalmazást Bodrogközben hallottam: fai eper!

Jack Torrance 2014.06.25. 12:01:02

@Counter: amíg egy kocát (rendes vidékit!) be nem idézel, nem hiteles

Bell & Sebastian 2014.06.25. 12:44:00

@Kettes: Nem spéci hajdúsági, hanem hagyományos, legeltető szakzsargon, állattenyésztés-szaporítás.

@Counter: De ráér. Egyszerűbb lenne és ennél kevesebb energia befektetésével járna, ha csak belátná, ez a szóhasználat egy olyan gondolkodásmód terméke, amely már nem a sajátunk, keveseket leszámítva.

Ott kezdődik a hagyománytisztelet, hogy megőrizzük és tudunk rá logikus magyarázatot.
(A villa / vella párt már említettem, ugyanez.)

Az akadémia urak faragókészsége azért nem biztos, hogy hasznos, mert irtják a hagyományos magyart, a germanizmust szó nélkül hagyják, az anglománság meg egyenesen dicséretes köreikben.

Finnugrista, kommunista fészekből általában bolond szél fú. Miattuk mekegünk, mint a kecske.

Robinzon Kurzor 2014.06.25. 12:53:58

@Counter: "A falun kívül mindenki zsidó."

Pontosítsunk: bébéjé és BS faluján kívül mindenki zsidó.

Robinzon Kurzor 2014.06.25. 12:58:23

@Tehéntőgy: "Miért is? Csak?"

A disznó ellése azért és azóta helytelen magyartalan és nyelvromboló, amióta bébéjé ezt a véleményét le találta írni egy (ma már általa is megbánt) kommentben.

Ezzel a dolog ténnyé vált és eldöntetett az örökkévalóságig bezárólagos időbeli hatállyal.

Leskelődő 2014.06.25. 13:35:17

@Counter:
Vegye ki a felyét a seggéből egy pillanatra, és olvasson!
Czuczor-Fogarasi: A magyar nyelv szótára:

ELLIK
"A nagyobbféle négylábu állatokról mondják, midőn szülnek, s melynek rendszerént csak egy szülöttet hoznak a világra, ú.m. lovak, szamarak, tehenek, juhok.
...
A disznó-, kutya-, macska-, egér-, patkány- stb. fajok, melykenek rendszerént több fiok van egyszerre, kölykeznek, megkölykeznek vagy fiadznak."

gyalog.galopp 2014.06.25. 14:23:14

@Bell & Sebastian:

" . Miattuk mekegünk, mint a kecske."

Nagyon jól tetszik mondani! Hallgatom a hatósági szóvivőt és egyszerűen nem értem mit akar mondani, mekk, makk mondatok, közöttük egy rakás őőő, khmmm, aaaa....
Aztán olvasgatom nagyszüleim leveleit, feljegyzéseit , hat elemivel, tiszta világos logikával szerkesztett mondatokkal, metaforákkal.

Robinzon Kurzor 2014.06.25. 14:50:16

@Bell & Sebastian:

Aztán mióta vagy te bébéjé fog(ad)atlan prókátora?

Vagy megsértődtél, mert rólad nem emlékeztem meg a kommentben?

Robinzon Kurzor 2014.06.25. 14:53:11

@Leskelődő:

De -- ezek szerint -- semmiképpen sem fialnak, ugye kérem?

Aki kölykezés vagy fiadzás helyett fialást használ a disznóra, az szándékos nyelvromboló, finnugrista hazaáruló.

Ehhez tartsa magát mindenki.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.25. 14:57:24

„A Kisebbségben első bírálóinak kedves szokásuk volt, hogy a 'mélymagyar' szót hallva: összehunyorították a szemüket, s olyan képet vágtak, mintha a germán ősköd köldökébe kéne az ő kristályos latin pillantásukkal letekinteni. Nem volt szerencséjük: ha valamit, hát ezt a francia szellemnek köszönhetem. Proust regénye nem az arisztokrácia bomlásáról szól, mint mondani szokták. Mély-Franciaországról szól. A laterna magica képei után induló polgári gyerek két úton tapogat ki, meseszomját követve, osztályából. Cselédjükön, Francoise-on át a parasztságba, s Guermantes hercegnő szalonjain át Saint-Simon itt csökevényedő arisztokrata világába. A nagy fölfedezés, hogy a kettő tulajdonképpen egy. Mint Combray terén az ősi székesegyház: a polgári Franciaország mélyén is ott áll egy tízszázados katedrális, melyben az üvegablakok szentjei és hercegei s a parasztok hozta galagonyagallyak ma is egymásba keverik tarkaságukat. Proust minden látszólagos sznobizmusa és asztmás túlérzékenysége ellenére azért csinált akkor forradalmat bennem (Ady és Szophoklész mellett talán a legnagyobbat), mert létünk alapjaiban ezt az ősi, patriarkális világot fölfedezte. Így hatott-e a franciákra is? Egyáltalán nem csodálnám, ha mint Féja Gézától hallom, a Mély-Franciaország kifejezés germán ködül az újabb francia tanulmányirodalomban is fölmerülne.

Arra, hogy ehhez a prousti elsüllyedt és mégis jelen lévő Franciaországhoz hasonlóan nekünk is van, idő alatt, idő fölött, egy kopárabb, inkább román 'mélymagyar' székesegyházunk: az erdélyi emlékiratírók olvasása közben gondoltam először. Egészen furcsa élmény volt XVII. századi erdélyi főurakban az én dunántúli parasztrokonaim modorára, mondhatnám, etikettjére ismerni. Bánfi Dénes és Béldi Pál mintha csak Péter bátyám és Erdélyi bíró módján ligáznának; nagyanyámban pedig egy paraszt Lórántffy Zsuzsanna ülne imájával a férfiak dolgai alatt. Bethlen Miklós-tanulmányomat ezzel fejeztem be: 'Talán az élet osztályok fölötti vagy alatti azonossága is igazabb volt abban a pálcás, kalafás világban, mint ma. Nekem legalább, ha azt keresem, hol találom meg Bethlen Miklós természetét, az ő rendjének modorát könyvén kívül, falusi atyámfiaira kell gondolnom, a jómódú parasztcsaládra, mintha az a régi úri élet a kisnemességen át ideszivárgott volna, le a helyükbe növő jobbágyságba. Ha nagybátyáin János-napon összekaptak, nemcsak vitatkozásuk módja emlékeztetett jobban a Teleki Mihály és Bethlen Miklós párbajaira, mint ma országló virzsiniás utódaiké, de a használt nyelv s a szemben álló bölcsesség is.' A fölfedezés különben nem új. Kemény Zsigmond ezzel okolta meg közel kilencven éve Szalárdi krónikájának a kiadását.”

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.25. 15:02:41

@Leskelődő: Akkor fogja meg szépen a Czuczor-Fogarasiját és üsse vele agyon Móriczot, mint barbár nyelvrontót.

Aki miatt mekegünk. Büdös finnugrista. Semmit sem értett meg a magyar paraszti hagyományból.

Tehéntőgy 2014.06.25. 15:13:55

@Leskelődő: Na, ez érdekes, végre valami nemellés fronton. Ezek szerint a 19. század közepi köznyelvben tényleg éreztek még egy ilyen distinkciót. Bár ettől még mindig jó kérdés, miért kéne helytelennek tekinteni ezt a szóhasználatot ma, vagy Móricznál, vagy akárhol, vagy bármiért megőrzendőnek tartani egy régebbi nyelvállapotot. Illetve ahogy Kurzor is mondja, ha Czuczor-Fogarasi az etalon, akkor fialni sem fialhat a disznó, csak fiadzik.
@Bell & Sebastian: Azért mókás hogy itt az akadémiai urak faragókészségéről hadovál, mert valójában épp azt képtelen elfogadni, bbjnickkel együtt, hogy a nyelv nem statikus, hanem organikus, és hogy nincsenek kitüntetett nyelvállapotok amik helyesebbek, vagy értékesebbek a többinél.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.25. 15:21:44

@Tehéntőgy:

"a nyelv nem statikus, hanem organikus" --- írja.

Épp azért, mert a nyelv organikus, azért fial a disznó és nem ellik.:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.25. 15:24:02

@Bell & Sebastian: @Leskelődő:

Tanulságos kis vita, nemde?!:-D

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.25. 15:27:58

@bbjnick: Ne haragudjon, de az nyelvhasználata helytelen és nyelvrontó.

Magyarul mifelénk úgy mondják, "azért fial az disznó". Gyalázat, hogy névelőnket pesti ficsurak, sehonnai tudós urak elkoptatják, megrövidítik.

Tehéntőgy 2014.06.25. 15:29:07

@bbjnick: Nem, épp azért mert a nyelv organikus, ha kialakul egy közegben olyan nyelvhasználat, miszerint a disznó ellik, akkor attól kezdve az is helyes. Legföljebb más közegben furcsán hat a használata. Kétszáz év múlva lehet, hogy már se fialni, se elleni nem fog a közbeszédben a disznó, hanem minden állat szülni fog. Az is helyes lesz, ha úgy lesz.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.25. 15:51:34

@Tehéntőgy:

Tegyük fel, hogy feltételezem magáról, hogy nem tudja, mit jelent az organikus fogalma:-)

Az organikus nem azt jelenti, hogy a nyelvben lezajló minden jelenség és folyamat természetes és pozitív, hanem azt, hogy a nyelv szerves; a nyelv elemei kölcsönhatásban állnak egymással, az új hatásokat a nyelv képes feldolgozni és a maga belső (és ugyanakkor a világot leképezni is igyekvő) logikája szerint beépíteni magába. Egy organizmus működésében azonban léphetnek föl zavarok, ha úgy tetszik, betegségek is. Konkrét esetünkben a koca fial állítás jobban kapcsolódik a nyelv belső logikájához és jobban leképezi a valóságot, mint a koca ellik (lásd pld.: a pénz is fial és nem ellik); a koca ellik egyszerű nyelvromlás következménye. Ilyen zavarok (élő volta miatt) folyamatosan előfordulnak a nyelvben, amelyek egy részét korrigálja a nyelv logikája, a nyelvhasználat révén, más részét nem. Amikor ez a korrigálási képesség gyengül, fölerősödik a nyelvromlás: pusztul a nyelv.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.25. 16:09:37

@bbjnick: Hadd találjam ki: ezt a misztikus "nyelv belső logikáját" maga alkalmas jogosult felismerni és erről másokat tájékoztatni, más (mondjuk Móricz) meg nem jogosult és nem alkalmas.

Tehéntőgy 2014.06.25. 16:31:28

@bbjnick: Persze, hogy van egy csomó belső logika a nyelvben, de teljesen természetes, ha ez idővel néha kikopik. Ez ugyanaz, mint hogy a "töméntelen" szó használatakor sem jut eszünkbe, hogy ennek köze van a "tömény" szóhoz, annak meg a tízezerhez, vagy bármiféle nagyszámú katonai egységhez, oda lett egy darabka mögöttes jelentésrendszer. Nincs olyan, hogy "nyelvromlás", igen, a nyelvben lezajló minden folyamat természetes. Az meg, hogy "pozitív", vagy "negatív"-e nem is nagyon értelmezhető. Maga érez különbséget a közt, hogy ellik vagy fial a disznó, mert így szokta meg, más meg nem. Miért képezné le jobban a valóságot? Elvész egy valaha meglévő jelentésárnyalat az egy vagy több utódról, de hát olyat sem mond ma már senki, hogy "nagyszerű lólopás" vagy "nagyszerű baleset" (mert leszűkült a "nagyszerű" szó jelentése).

na ez azért mindennek a teteje 2014.06.25. 16:37:21

@Counter:

Ami biztosan kiderült, az, hogy TE nem vagy alkalmas.

Leskelődő 2014.06.25. 16:50:57

@Counter:

Nyugodtan leszállhat Móriczról.

"De hát a kis állami gyerek olyan fából van faragva, hogy nem lehet azt még agyon se verni. Ez is túlélte, lett nagy öröme, a disznónak mégiscsak történhetett valami baja, mert másnap nem kellett kihajtani a vasútra, pedig nem is kapott a prakkerrel intést és jó leckét harmadnap sem, az is lehet, hogy a csendőrök tiltották meg, de az is lehet, hogy az volt az oka, hogy pár nap múlva egy reggel, mikor kimentek, már meg is fialt.

Nem volt amellett senki, se gépész, se gépészné. Nem értettek semmit a disznóhoz, csak beszélni, azt nagyon sokat tudtak róla, akár éjjel, akár nappal. Lett a roppant nagy hasas disznónak három malaca.

Csöre magában nagyon nevetett, mert ő tudta, hogy kellett annak lenni tizenegynek is. Nem tudta, miért lett ilyen kevés, de azt mondta, az Isten büntetése, hogy annyit kellett szaladni vele. Biztosan megette a disznó a malacait, mikor kifialta, mert senki se volt mellette."

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.25. 17:20:01

@Tehéntőgy:

Bizony, természetes, hogy egy "organizmusban" belső logika van, de ha az a belső logika "kikopik", azt úgy hívják pusztulás. A működés egyes elemei változhatnak, a logika (lényegében) ugyanaz marad.

Attól, hogy a nyelv elemei közötti kapcsolatokat, összefüggéseket, a nyelvet szervező rendet valaki nem ismeri/nem ismeri föl és úgy használja a nyelvet, attól azok még léteznek.

Tehéntőgy 2014.06.25. 18:20:07

@bbjnick: Léteznek, de a nyelvet elsősorban a beszélők igényei formálják. Ha egyes formák, jelentéstartalmak kikopnak, vagy átalakulnak, azt lehet érzelmi töltettel felruházni és pusztulásnak nevezni, de ez folyamatosan zajlik. Engem pl. zavar az, mikor a paripát egyszerűen "erős, szép ló" jelentésben használják (eredetileg ugye kifejezetten herélt mént jelentett), de ez csak az én egyéni szociális problémám, ma már a köznyelvben nem azt jelenti, és előbb-utóbb minden valószínűség szerint nyelvtörténeti érdekesség lesz csak a korábbi jelentése. Nyilván volt aki annak idején kellemetlenül érezte magát, mikor már végképp senki nem nevezte a környezetében ravasznak (főnévként) a rókát, vagy páran (akik jól beszéltek szlávul is) idegesek lehettek, mikor a samostrelijt számszeríjnak kezdték mondani magyarul, mintha bármi köze lenne a szám, szer, íj szavakhoz egy szláv szónak, ami azt jelenti, hogy "önmagától lövő" stb. stb. stb. de hát ez van.

gyalog.galopp 2014.06.25. 18:44:46

@Tehéntőgy:
Az a helyes nyelvtan, amit az emberek beszélnek.

Láttam egy műsort a hantikról, ahol a hantik nyelvet beszélő apa finoman szólva elegedetlen volt gyermekét tanító, orosz anyanyelvű, orosz betűket használó hantik nyelvtanárral. Az eredeti hantik nyelvet beszélők nem igazán értették az iskolai hantikot.:)

Ettől függetlenül a mekegés és szöveg közbeni öklendezéses intonációk használata visszataszító, nem része a nyelv organikus mivoltának.

Bell & Sebastian 2014.06.25. 19:12:07

Tehéntőgy, higgadjon le. Képzelje el azt a perverz örömöt, amit akkor érezne, ha szinte hibátlanul beszélne egy holt nyelvet és nemcsak a kobakját vakargatná töredékes, írott emlékei láttán. El tudná olvasni - de helyesen.

Akkor nem mondana olyan baromságot, hogy: látjátok feleim, szümtükkel mik vogymuk. (kölcsönvéve kedves barátunk példáját)

Kó sokáig azt gondoltam, hogy a haszontalanság netovábbja 250 éves, holt nyelven karattyolni, és műszót gyártani például a benzinkútra.

Holott ez egyáltalán nem így van. A haszna az, hogy élesen kirajzolódik benne (a holt nyelvben) a belső logika / rejtett összefüggés, ami mára már régen eltűnt, elsősorban egy Kazinczy nevű, progresszív hülye ügyködésének köszönhetően.

Milyen nyelven álmodik, azt tudja-e? Az akadémiai parnevüket meg inkább hagyjuk másra, amíg finnugrista a java, terelgetnének inkább rénszarvast, mindenki jobban járna.

Bell & Sebastian 2014.06.25. 19:16:01

@bbjnick: Nincs itten semmiféle vita. Csak kötik az ebet a karóhoz, amikor az már rég megfulladt.

Bell & Sebastian 2014.06.25. 19:19:57

@Robinzon Kurzor: Legközelebb jelezze emotikonnan, hol óhajtja a belépésemet a kórusműbe, ha nem akarja, hogy elszúrjam a ritmust? Ketyeghetne is, mint egy metrógnóm, egyéb haszna úgy sincs.

Robinzon Kurzor 2014.06.25. 20:16:21

@Bell & Sebastian:

Kicsi huszár, akkor lépsz be óvni ágyasodat, amikor csak akarsz.

Én meg akkor szórakozom rajtatok, amikor én akarok.

Ilyen egyszerű ez.

Robinzon Kurzor 2014.06.25. 20:25:10

@bbjnick: "a koca ellik egyszerű nyelvromlás következménye"

Szegény Móricz, Móra és Romhányi egyszerre lett nyelvrontó, csak mert ez szükséges feltétele ama látszat fenntartásának, hogy te kompetens vagy bármilyen magyar nyelvi kérdés ex-cathedra kijelentéssel való végleges rendezésére.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.25. 20:32:04

@Tehéntőgy:

A nyelvet rég nem csak a beszélők igényei formálják. Ez még kétszáz évvel ezelőtt sem volt egészen igaz, mióta pedig közoktatás, általános tankötelezettség van, azóta a nyelv az egyik legkomolyabb politikai kérdés. A nyelv rég nem csak a maga természetes közegében, a maga logikája szerint, él és változik, hanem felülről is erősen szabályozott. Álságos arra hivatkozni, hogy egy-egy nyelvi elem vagy jelenség azért "kopik ki" vagy azért "gyökeresedik meg", mert azt a napi nyelvhasználat (így-úgy) igényli, mert ez ma már alapvetően kultúrpolitikai kérdés.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.25. 20:39:18

@Robinzon Kurzor:

Megmondom én neked, Boborján fiam, milyen egyszerű ez! Gyere énekeljünk!:-D

www.youtube.com/watch?v=ztwQzONp278

Robinzon Kurzor 2014.06.25. 20:58:47

@bbjnick:

Az oké, hogy valamilyen fura okból vonzó számodra a Besenyő Pista-szerep, szívesen képzeled maga a helyébe.

Talán azért van ez így, mert tőle mindenki röhögve elfogadja a legnagyobb baromságokat is, tőled meg nem.

De nyugodtan keress magadnak másik játszópajtást ehhez a szerepjátékhoz., esetleg fordulj egy türelmes szakemberhez, akivel közösen talán a végére járhattok furcsa vonzalmaid (Besenyő, buzik stb.) miértjére, mélyebb okaira.

És ne aggódj, ez biztosan gyógyítható, csak persze neked is akarnod kell azt a gyógyulást!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.25. 21:11:15

@Robinzon Kurzor:

Emlékeztetlek, Kurzorka, hogy ezt a szereposztást te írtad:-) De nekem nincs ellenemre, hogy kontrázz nekem, ha neked ez az ambíciód!:-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.25. 21:14:30

@bbjnick: Végsősoron tehát minden nyelvi jelenség - politikai kérdés.
Ebből rohadtul adódik a következtetés, hogy tehát a nyelvi jelenségekről az utolsó szót a politikának, azaz politikusoknak kell kimondaniuk. Azokról _is_.

Ilyen világot én már láttam valahol.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.25. 21:30:51

@Counter:

Maguk tényleg megfojtották azt a szegény kutyát, amit itt napok óta karóhoz kötnek, de ha még mindig ragaszkodnak a kötözéshez, akkor...

1) Nem azt írtam, hogy minden nyelvi jelenség politikai kérdés, hanem azt, hogy mióta közoktatás, általános tankötelezettség van, azóta a nyelv az egyik legkomolyabb politikai kérdés, valamint azt, hogy álságos arra hivatkozni, hogy egy-egy nyelvi elem vagy jelenség azért "kopik ki" vagy azért "gyökeresedik meg", mert azt a napi nyelvhasználat (így-úgy) igényli, mert ez ma már alapvetően kultúrpolitikai kérdés.

2) A magukfajta P(ol)C(orrect)-huszároknak nyilván sokkal komolyabb tudásuk és tapasztalatuk van a nyelv politikai eszközként való használatáról, mint egy magamfajta genetikusan alattvaló mucsainak, úgyhogy, nem is értem a problémáját!

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2014.06.25. 22:26:18

@Bell & Sebastian: "Hagyományos, legeltető szakzsargon, állattenyésztés-szaporítás", az. Ezt hallottad otthon, tehát így helyes. Más meg mást hallott otthon, alnémetesen, baszd meg, úgy, annak meg úgy helyes.

A piros csapat eddig két hagyományos legeltető, állatszaporító mandiner-hozzászóló családi emlékeit és egy százötven éves, egészen vicces szavakat tartalmazó szótárat, a kék csapat meg szépirodalmi és kortárs forrásokat hozott. Egészen hülyének kell lenni, hogy valaki ne vegye észre, hogy százötven év alatt megváltozott a szó jelentése. Ezt a jelenséget lehet kárhoztatni vagy a komcsik ármányának tartani, de a létezését tagadni egyszerűen ostobaság.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.25. 23:23:45

@Kettes:

"Egészen hülyének kell lenni, hogy valaki ne vegye észre, hogy százötven év alatt megváltozott a szó jelentése." --- írod.

Mit jelentett százötven éve az "ellik" és a "fial" és mit jelent ma? Miben áll a jelentésváltozás?:-)

Bell & Sebastian 2014.06.25. 23:41:08

@Kettes: Kezdem sejteni, miért nem örvend nagy népszerűségnek. Maga most itt a nettó hülye ezzel az érvkészlettel. Még jó, hogy nem ausztrál zsebes jószággal hál, mert azzal nagyban megbonyolíthatná a felmerült, szemantikai problémát.

Bell & Sebastian 2014.06.25. 23:44:19

@Robinzon Kurzor: Tévedésből kerülöd a beszélgetés tárgyát, vagy csak elfelejtetted?

komolytalan samu 2014.06.25. 23:54:34

@Counter: Nem azért mondom, de maga egy marha. bbjjnek az ellenérv, olyan mint egy kondér zsíros moslék. Egyenesen szüksége van rá.

Vagy egy érzékeny pontjára lépve letrollkodja, és akkor feledve az SZDSZ elnökségi attitűdjét, még az ellés szót is leírja két basz0dj meg között (egyik fialja a másikat) , vagy keres magának értelmesebb elfoglaltságot.

Van akit nem lehet se meg, se legyőzni, legfeljebb meghámozni. Régi motoros, tudhatná.

komolytalan samu 2014.06.26. 00:19:45

@bbjnick: Ehhez azért hozzátenném kedves unatkozó ( mihaszna, libsi, betűbasztató etc.) professzorom, hogy itt egyedül maga követelt a hülye szavának kizárólagosságot, meg vizionált disznóholokausztot.

Magán kívül (úgy is), kb. senkit (magát se) érdekel, ki mit mond a kocának, - ról másnap a kocsmában, állatorvosnak.

Igazából maga az egyetlen polkorrekt itt, egy historizáló gendernyelvész. A F-et meg tetesse be a védendő betűk közé az LMBTQ-ba (vagy mi a túró), már alig várják.

@Counter: ha érvel, legalább szórakozzon.

Robinzon Kurzor 2014.06.26. 00:25:58

@bbjnick:

Mit csináljak, egyszerűen megláttam a benned szunnyadó Besenyő Pistát.
Te meg boldogan, csillogó szemmel és csorgó nyállal élvezed az idióta szerepét.
Hogy közben egy Boborjánt is odaképzelsz magad mellé, az pont azért van, ami miatt a buzik is kiolthatatlan vonzalom tárgyát képezik nálad ... hogy ezt milyen gyermekkori trauma vagy ifjúkori csalódás okozza nálad, azt tényleg csak egy szakember tudná megfejteni.

Robinzon Kurzor 2014.06.26. 00:38:42

@Bell & Sebastian:

A beszélgetés tárgya az, hogy vajon miféle lelki defektusok késztetnek embereket arra, hogy a legnyilvánvalóbb érvek dacára is kitartsanak kezdeti (óvatlanul elfoglalt, azóta már kegyetlenül megbánt) álláspontjuk mellett, akár azon az áron is, hogy gigantikus és egyre nagyobb hülyét kell csinálni saját magukból, képtelenebbnél képtelenebb magyarázatokat hozva a nyilvánvalóra.

Bébéjé már ott tart, hogy az ellés ugyan elterjedt szó a disznóra is, de ez nem csak úgy magától történt, hanem politikai szándék által vezérelve, mégpedig és egészen pontosan azért, mert csak. És erre az a bizonyíték, hogy ezt ő leírta.

A beszélgetés tárgya az, hogy hogyan lesz Móricz egy aljas, elfajzott, alnémet finnugrista, csak azért, mert munkássága kommentárt és magyarázatot nem igénylő ellenérv egy korlátolt ex-KISZ-titkár neofita túlbuzgóságával szemben.

Bell & Sebastian 2014.06.26. 00:53:31

@Robinzon Kurzor: Csak nem hiszed, hogy ezek a kérdések? Sokadszorra sültök fel csúfosan és mented az irhádat körbeforgó köpködéssel.

Értekezzünk inkább inkább Móricz Zsigmondról és az irodalmi stílusáról, ha már egyszer ő lett itt és most a bezzeg-író, újmagyar körökben? Attila már smafu? :)

Hiányzik egy kis személyi kultusz? Javasolnám Orbán Viktort, borulj le négyszer naponta, Felcsútra tájolva.
Vagy Bajnait, esetleg Lenint.

Ó te szerencsétlen, itt vered a szabadidődet és nem ragad rád semmi, csak a kosz. Öreg vagy te már ehhez, lásd be.

gyalog.galopp 2014.06.26. 06:08:13

Megint sikerült a ködön reszelni egyet. Ha pl. az angolból kiszednénk a jövevényszavakat akkor bárki megtanulhatná a nyelvet egy lajtos hétvégén.
A szeretnélek megbaszni kifejezés még házastársak között sem feltétlenül célravezető, pedig valamikor igen megtisztelő volt a kiszemelt hölgyre nézve.

A nyelvet a saját belső logikája elleni erőszaktól kell megvédeni, a szakmainak nevezett bikfa nyelvezettől.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.26. 19:23:55

Látom a kocák ügyét levette az ENSZ napirendjéről:-]

Bell & Sebastian 2014.06.27. 11:30:50

@bbjnick: Mert előbb plenáris ülésen eldöntik, hogy a koca viselős, terhes vagy vemhes. De a telibe vágták se rossz.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.27. 13:27:21

@Bell & Sebastian:

Azért azt még @Ketteskétől meghallgattam volna, hogy milyen jelentésváltozásokon esett át az "ellik" és a "fial" az elmúlt százötven évben!:-)

Bell & Sebastian 2014.06.27. 13:50:22

@bbjnick: Erről ő nem sokat tud. Inkább arról kérdezze, hogy mi lett a pénzzel? Korábban még megkeresték vagy szerezték, manapság inkább "csinálják".
De hogyan, ez nagyon érdekelne.

Leskelődő 2014.06.27. 21:34:36

@bbjnick:
Különösen annak fényében lenne ez érdekes, hogy a (Kálmán László fémjelezte) nyest.hu pont az ellenkezőjét állítja. Szerintük semmiféle változás, jelentésbővülés nem történt az idők folyamán:

"De igaza van-e olvasónknak azzal kapcsolatban, hogy új jelentésbővülésről van szó, mely a vidéki életmódtól elszakadt városiak beszédére jellemző? Nos, ha így lenne, akkor a szótárakban (melyek meglehetősen konzervatívak) nyomát találnánk ennek.
Nos, ilyen nyomra nem sikerült bukkannunk, az általunk megvizsgált szótárak sehol nem említik, hogy a szót akár csak nagy testű, akár csupán egy utódot világra hozó állatokkal kapcsolatban lehet használni."
www.nyest.hu/hirek/mi-az-hogy-ellik

Külön pikantériája a dolognak, hogy úgy látszik, a nyelvészblogon nem ismerik a Czuczor-Fogarasit.

Szegény ellést és fialást keverők! Nagyon nehéz lehet nekik seggben tartott fellyel passzátszelet fújni.

S=klogW 2014.06.27. 23:25:39

@Leskelődő:

Ha a szótárszerkesztésbe még nem sikerült beférkőzniük az új undokaknak, megpróbálják kívülről "szerkeszteni" a hazudozás módszerével.

Eme a rákhoz hasonlóan agresszíven infiltratív viselkedést s annak elterjedtségének mértékét látva kezdek arra gyanakodni, hogy ezek elsősorban nem is tudatosan, hanem inkább genetikusan ilyenek: ahogy a rákot is a degenerált genetikája vezérli.

bömböcz 2014.06.28. 04:32:47

Kábszi, vagy kábó legyen az új ellés-fial megabaszomság?!
Egyébként: a cigány ellik, a zsidó szaporodik, a magyar világra hoz.

wantaan 2014.06.29. 11:07:18

@bömböcz: A magyar őstörténet szerint a magyarok ősanyja Emese. ...az az emse .....vagyis nőivarú sertés, disznó is lehetne ....ha ebből vezetnénk le akkor bizony ellik vagy fial a magyar. ....persze az innen onnan betelepültek hatással voltak a magyar nyelv fejlődésére is és ezek ráhatásától szaporodik és világra hoz.

wantaan 2014.06.29. 11:18:44

@Robinzon Kurzor: Történelmi tény pl ,hogy a magyar falvak cc. 60%-ban élt zsidó vallású magyar pl az 1850-es években.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2014.07.05. 13:44:19

@Kettes:

hát már nem azért, de hogy on topic dolgokat is hozzak, de egy a cikkben szereplőhöz kísértetiesen hasonlító úriembert loppert elvtárs 12 éve úgy lehazaárulózott, hogy egyből viktor belső köreihez került, ez a másik úriember meg egy kibaszott jó szakember.

és te ehhez képest olyan apróságokon vagy képes kiakadni hogy bébézsuzsika szerint mi a szart csinál a nőstény disznó amikor kiesik belőle a malac ha az a fontos hogy semmiképpen se azt amit mások mondanak? te tényleg nem tudod, hogy ha a többiek a fialással indítottak volna, bébézsuzsika maga idézte volna némethet mint egyedüli ajtentikus forrást, hogy de, igenis ellik?

bébézsuzsikánál ilyen alapvetéseken meglepődni, komolyan mondom elképesztő.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2014.07.05. 14:14:52

@Tehéntőgy:

amúgy ez a bébézsuzsika egy az egyben emlékeztet egy szerencsétlen sumimogyi ismerősömre.

aki közölte, hogy az ómagyar és a jelenleg beszélt magyar között nulla a különbség (ez náluk arra a bizonyíték, hogy a magyar az valami übernyelv mert évezredek óta változatlan olyan tökéletes) vagyis bárki ma is olvasni tudja az ősmagyart. kicsit meglepett, mert hát ugye az oskolásoknak az átirat átiratát teszik ki hogy legalább sejtsék miről van szó, ezért beraktam neki az ómagyar mária siralmat, hátha.

és nyert. valahonnan bekopizta a halotti beszéd modern átiratát azzal a kommentárral hogy őneki ezt felismerni másodpercek kérdése volt, lám, lám mennyire igaza volt. ekkor sírtam be először.

amikor szembesítettem azzal, hogy egy egészen icipicit tévedett (ne feledjük, azzal dicsekedett, hogy felismerni neki másodpercek kérdése volt a halotti beszédet ami valójában nem is az volt) közölte hogy az oszk fotója szar. megláttam a magyarázkodását besírtam a röhögéstől immár másodszor.

és nem ám, hogy ő felfogta volna hogy mocskosul elkúrta, nem, ahányszor megemlítettem ő ezt győzelemként fogta fel.

és ezek ilyenek, ők így élnek. ők soha nem tévednek. csak van ez a szar világ körülöttük, na az tévedik folyton és ilyen homályos halotti beszédeket rak eléjük ami igazából ómagyar mária-siralom, na de az kurvára nem az ő hibájuk.

ja, ugyanez a szerencsétlen idióta dicsekedett azzal, hogy ő ugyan soha egy percig sem tanult angolul, de tökéletesen beszél. és tényleg.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2014.07.05. 14:34:38

viszont így utólag azért ótvar amatőrök voltatok. ilyen szar móricokkal jöttetek hát atom tré.

helyetekben minimum egy wasalbi, aztán arra mondja a bébézsuzsika hogy nem ajti. :-D
süti beállítások módosítása