DeMuth: A koncentrálódó hatalom bajok forrása lehet
2014. június 17. írta: Redakció

DeMuth: A koncentrálódó hatalom bajok forrása lehet

christopher_demuth.jpg

Az EU alapötlete a szabadkereskedelem gondolata volt, mára viszont jóval túlmentek ezen. Sokkal kevesebb központi szabályozásra lenne szükség Brüsszelből – mondja a Mandinernek Christopher DeMuth amerikai jogász, aki a nyolcvanas években Reagan elnök „deregulációs cárjaként”, majd Jelcin tanácsadójaként dolgozott. Az American Enterprise Institute magát libertáriusnak nevező volt elnöke aggódik a bankok és az államok összefonódása, valamint az EU túlszabályozottsága miatt. Inkább a hatalom szétterítését támogatja – Magyarországon is. DeMuth kapitalista kiáltvánnyal száll szembe a kapitalizmust temető újbaloldali gondolkodókkal, és erről beszélt a Danube Institute meghívására Budapesten is.

„Sokkal kevesebb központi szabályozásra lenne szükség Brüsszelből – sok szabályozói hatalom van olyan szereplők kezében, amelyekről soha nem hallott senki és senki nem tudja, mit csinálnak. Nem tudom, honnan van az autoritásuk. Én azt szeretném, hogy a politikai hatalom minden birtokosa közel legyen azokhoz az egyénekhez, akiknek el kell számolniuk a szavazókkal. Az EU alapötlete a szabadkereskedelem gondolata volt, mára viszont jóval túlmentünk ezen. Szerintem fel kell készülnünk arra is, hogy Görögország adott esetben elhagyja majd az eurózónát. Az emberek mintha azt színlelnék, hogy ez nem történhet meg. De Görögország csődben van, a legkevésbé fájdalmas dolog a valuta leértékelése lenne. Európában mindenki azt mondja, hogy ezt nem tehetik meg, mivel Európa múltja problémás, és ez az, ami összeköt minket. Pedig ez nem összehoz minket, hanem szétfeszít. (...)

A szocializmussal Közép-Kelet-Európa országai rettenetes évtizedeket éltek meg, amelyekben rengeteg károkozás történt. Azt gondolom, hogy valamennyi ország – Magyarország is – a helyes útra lépett a rendszerváltozáskor, de volt néhány visszalépés is azóta. Emiatt néhány ember azt gondolja, hogy a korai lépések is diszkreditálódnak – pedig nem. Természetszerű, hogy visszalépések és nehéz időszakok vannak, hiszen a kommunizmus még a magyar formájában is elképesztően sok kárt okozott. Nem szeretem, amikor amerikaiak jönnek és megmondják mit kellene csinálni – ez kissé nevetséges, az amerikaiak mindig csak jönnek.
 
Ezért nem is recepteket ajánlok, csak egy szimpatizáló, jóindulatú megfigyelőként mondom: a gyors liberalizációt indokolja például Észtország sikeressége is. Magyarország egy kis ország önálló történelemmel és kultúrával. Én pedig egy kisebb államot pártoló libertárius vagyok, és ezt támogatom Magyarország esetében is. Viszont ma nem foglalkoztat nagyon, hogy több hatalmi koncentráció van Magyarországon, mint amennyi az én ízlésemnek megfelel. Egyrészt nem gondolom, hogy annyira rossz lenne a helyzet, és mindenképpen jobb, mint 1970-ben. Tehát fokozatokról beszélünk. Ha koncentrálódni kezd a hatalom – legyen szó kommunizmusról vagy vegetarianizmusról –, baj lesz.”

Zulik Ákos interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr956310185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robinzon Kurzor 2014.06.17. 16:28:43

Azon a néhány területen, amire van némi rálátásom, ott elég egyértelmű, hogy a magyar szabályozás szigorúbb és elnyomóbb mint ami az EU-irányelvből következne.

Minden lényeges (szabályozási) konfliktusunk az EU-val abból adódik, hogy a magyar állam olyan túlhatalmat vagy kontrollálhatatlanságot akar magának a jogalanyokkal (egyénekkel, cégekkel) szemben, ami nem hogy nem következik az EU elvárásaiból, de egyenesen szembe megy vele.

Ettől még nagyon is létező probléma a túlszabályozottság, de Magyarországnak pont nem az a problémája, hogy az EU akarja túlszabályozni. (Hogy ezt a zemberek nagy része simám bekajálja, az egy másik dolog.)

És hát hiába mondja a bácsi, hogy Magyarországon most jobb, mint 1970-ben, ha ezzel szemben szarabb mint (mondjuk) 2000-ben.

Füstös-Róka Giovinezza 2014.06.17. 17:41:00

Ez egy amerikai hülye. Szocializmus károkozásáról beszél, miközben nyakig ülünk a kapitalista szarban.
A központosítás hátrányairól beszél, miközben a multinacionális vállalatok keresztben nyelnek le földrészeket. A gyenge euróról hadovál, miközben dollárban terítik ide az adósságukat. Amerikai ésszel ez bizonyára felfoghatatlan. Amennyire cigánygyereknek az elektromotor működési elve. Pardon, dakotának.

hixx 2014.06.17. 17:57:43

Jelcin tanácsadója volt. De csak a vodka után.

Bell & Sebastian 2014.06.17. 20:13:37

@hixx: Pont akkor kereste ott degeszre magát jó pár, nemzetközi maffiózó, utána Putyin alig győzte őket kidobálni a narancsos kosárból. El lehet képzelni, miféle tanácsokat adott. De legfőképpen kinek?

hixx 2014.06.17. 20:39:19

@Bell & Sebastian: Vannak elképzeléseim...

hixx 2014.06.17. 20:41:57

@Bell & Sebastian: Vannak elképzeléseim...

S=klogW 2014.06.18. 10:12:47

A magáncégek koncentrációja

(mergers and acquisitions: en.wikipedia.org/wiki/Mergers_and_acquisitions)

persze nem zavarja USA birodalom eme kis fogaskerekét.

___________________________ (törölt) 2014.06.18. 10:56:43

@Robinzon Kurzor:

"Azon a néhány területen, amire van némi rálátásom, ott elég egyértelmű, hogy a magyar szabályozás szigorúbb és elnyomóbb mint ami az EU-irányelvből következne."

Ez igaz, de ezt inkább a túlzott Nyugat-seggnyalási hajlandóságnak rónám fel, nem a magyar állam power tripjének.

Én két területen vettem észre. Az egyik az éttermekben és hasonló helyeken sokkal szigorúbban vesszük az ilyen HAACP élelmiszerbiztonsági dolgokat, gyakorlatilag a technikailag kevésbé felkészült és alultőkésített magyar vendéglátósok sokkal jobban meg vannak szívatva ezzel, mint az olasz vagy osztrák vendéglők, ahol azért az ellenőrök nem veszik annyira szigorúan, hogy mindenről legyen hűtési napló vezetve, legyenek külön mosogatók stb. (Azért ha a bécsi ikeában lett volna hűtési napló, akkor bele kellett volna írni, hogy bizony a kánikulában 17 fok volt a hűtőben, ami durván szabálytalan. Ezt nálunk szigorúbban veszik, mint ott.)

A másik a dohányzási tilalom, amit szintén sikerült eléggé túlteljesíteni.

A másik dolog persze az adócsalási hajlandóság, a fél magyar szabályozási rendszer erről szól. Láttam adóellenőröket guglitérképpel ellenőrzni a céges autók útnyilvántartását, nehogy egy-egy magánút, magán tankolás beleférjen. De ilyenkor nyilván az van mögötte, hogy százezer vállalkozó cégesen jár le a Balcsira nyaralni. Itt van ez az internetre kötött pénztárgép dolog, láttam már épp elég vendéglátóst, hogyan töltögetik a mikrobuszban a zárjegyes vodkásüvegbe a zárjegy nélkülit, aztán adják el a törzsvendégeknek, akikről tudják, hogy nem ellenőr, blokk nélkül. Szóval ezeknek persze megvan az oka, de így meg nyilván az jár rosszul, aki megpróbál félig-meddig tisztességes lenni. Mindig a legpofátlanabb csalás a legegyszerűbb - például ha helyből be sem jegyzik a céget, nincs tulajdonos, engedély, semmi, éveking észrevétlen marad és nincs senki, akit meg lehetne fogni.

Tündér_Lala 2014.06.18. 13:40:14

Boccs, ha ez az úr Jelcin tanácsadója volt, akkor nem igazán kérünk a tanácsaiból. Merthogy aki itt tanácsadó, az ne az amcsi érdekek szerint ossza a tanácsait, azzal ugyanis csak rosszabb helyzetbe kerülünk.
Ennyit tulajdonképpen elég is tudni a dolog mibenlétéről.

közösperonos átszállás 2014.06.18. 15:34:07

@Shenpen: " Itt van ez az internetre kötött pénztárgép dolog"

Nekem az elvvel semmi bajom, de iszonyat kínos, ahogy összedobták.
süti beállítások módosítása