A Zoon Trollikon anatómiája − Kivonuló középosztály XXIX.
2014. június 06. írta: Redakció

A Zoon Trollikon anatómiája − Kivonuló középosztály XXIX.

zoon.jpg

PLT cikkére reflektáló, Mi lesz veled, fiatal középosztály? című cikkünk sok visszajelzést, nagy visszhangot kapott. Úgy döntöttünk: vitát, párbeszédet, beszélgetést indítunk a témáról egy cikksorozat formájában, amire elsősorban magukat megszólítottnak érző olvasóink írásait vártuk. Az eddig megjelent írásokat itt olvashatják.

Olvasónk, Karthágói Csótány írása.

*

A Zoon Trollikon anatómiája

Néha jó elmerülni egy-egy Tamás Gáspár Miklós-cikkben, leülni egy félórácskára és végigolvasni, mit jót ír ez az ember, akinek az arcára, a gesztusaiba van írva, hogy kiváló diktátor lenne, ha jó korba született volna. Azt írta például a jó TGM Már megint magyarzsidómagyar című kimerítő, több témát érintő írásában, hogy „a merészen gondolkodó és érző magyar fiatalságot a radikális kétségbeesés és a radikális irónia állapotában találjuk. (…) Ennek az ifjúságnak a Szabadság téri rémgiccs épp olyan nevetséges, mint az érzelmes humanista fölháborodás”. Nem is tudom, gondolta-e a jó TGM, hogy írásának ezzel a mellékes részével igenis beletrafál a valóságba.

A fiatal középosztály belső és külső emigrációjának csendes apátiájához ugyanis a sehova sem emigráló fiatalság hangos iróniája adja az igazán drámai aláfestést. Jól látja a Gáspármiklós bácsi úr: kiröhögjük a fideszes történelemhamisítás borzalmas emlékművét, de kinevetjük a körülötte vészmadárként táncoló Kerék-Bárczy Szabolcsot is; azokat viszont megértjük, akik tényleg Auschwitzot túlélve tiltakoztak a Szabadság téri giccstömeg ellen. Ami biztos, hogy a Bohócgyurcsányon röhögünk, a Madárijesztőfodoron kacagunk, a Bádogemberbajnain nevetünk, a személyi kérdésekben nagy bölcsen neveket mondó Konrádon és Helleren hahotázunk (annál nagyobbat már csak azokat szórakozunk, akik felteszik neki kezeket a kérdéseket). Néhány idiótán kívül ezek az emberek sosem fognak fiatalokat megszólítani.

Azt mondjuk döbbenten nézzük, ahogy a folyton kommunistázó Fidesz a Kádár-rendszer legszebb hazugságait hozza vissza; olyan kicsit, mint egy jó Best of válogatás. Best of Önámítás, mondjuk. De azért vihogunk is rajta. Mert hát hogyne lehetne vihogni a rendszer udvari bolondjain, a totális kétszínűségen, az átlátszó kommunikációs paneleken, az egész rendszer, a teljes attitűd hamisságán? Gyártjuk a mémeket a legújabb heti főnyomorékról, a legfrissebb háborúról, harcról, megvédésről, csökkentésről, átadásról. Nézzük, ahogy a Közgép sorra nyeri a tendereket. Ahogy a kormánypárti sajtó egyet jobbra, egyet balra vágva erősíti a centrális erőteret. Figyeljük, ahogy ez a kormány sem tesz semmit értünk.

De azért a Jobbikhoz vagy az LMP-hez sem könnyű víg kacajok nélkül fordulni. A Jobbik a Fideszhez hasonló hamissággal próbálja elhitetni velünk, hogy nem virtigli nácikból álló csürhe. Hét Vezér program, persze, meg a kiskutya, az. Ennek ellenére sok kortársunk a radikális párthoz állt be: legalább adnak némi (hamis) identitást. Az LMP-hez kevésbé álltak be a kortársaim, talán azért, mert még mindig nem sikerült pontosan kitalálni, hogy valamiféle kisgazda-revivalról lesz szó mostantól, vagy a baloldal megújításáról, vagy zöld dolgokról, vagy ezekről mind egyszerre, bocskais-őszinte képviselővel, traktor elé fekvéssel meg a baloldali értelmiség froclizásával.

Aki tehát még az országban van és érdekli a közélet, az egyszerűen csak értetlenkedve nézi, mit művelnek a politikusok. És legjobb esetben is csak kigúnyoljuk az egészet. Rég elvetettük már, hogy bármit lehetne kezdeni a történelmi szembenállásokba belemerevedett, egymást a múlt század tragédiáival revolverező politikai elittel. Kivonultunk a pártpolitikából, pártban politizálni, párt mellé állni passzé, hovatovább nevetséges. Úgy érezzük, hogy mindegyik, egyenként, valamilyen formában a képünkbe hazudik.

Visszacsavarodva a végén TGM-hez: miközben megállapítja a fent idézetteket, azért a legutóbbi alkotásában képes egy viszonylag fiatal publicistát kioktatni, megállapítva, hogy Hellert és Konrádot, vagy akár csak a betöltött szerepüket támadni antiszemita dolog. Hihetetlen. Amíg ezek a reflexek működnek, addig mi csak röhögni tudunk rajtatok.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr856211108

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Zoon Trollikon anatómiája − Kivonuló középosztály XXIX. 2014.06.06. 09:26:02

Rég elvetettük már, hogy bármit lehetne kezdeni a történelmi szembenállásokba belemerevedett, egymást a múlt század tragédiáival revolverező politikai elittel. Olvasónk írása.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sárospataki 2014.06.06. 10:13:26

navégre, ez nem mászolygás

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.06.06. 10:26:01

mink meg azokon röhögünk, akik a nagy röhögés közben azért kötelezőnek érzik leírni, hogy megértik az emlékmű körül keringő asvictúlélő /van még olyan?/ hulligánokat.

Tündér_Lala 2014.06.06. 10:57:39

A röhögés több tekintetben jogos.
(Mondjuk a történelem hamisítás visszacsinálásának történelem hamisításnak beállítása ugyancsak tényleg röhejes. :)))

A tájékozódáshoz javasolnám azon elgondolkodni oldal és ideológia mentesen, hogy mi szolgálja ennek a nemzetnek és az itt élőknek a hosszútávú érdekét valójában. Természetesen ennek eldöntéséhez azért nem árt az előzményeket megismerni.
Ha ezt eldöntöttük, akkor a legkülönfélébb hisztériák figyelmenkívül hagyásával el lehet dönteni, hogy mit kellene tennünk (nyilván a lehetőségeken belül), kinek a politikája szolgálja legjobban az érdekeinket és ki okoz súlyos károkat nekünk.
(Természetesen soha nem fogunk tudni maradéktalanul egyet érteni egyetlen politikai alakulattal sem. Itt csupán valamilyen szintű korrelációról lehet szó.)

Ebből az aspektusból javasolnám vizsgálni a mult, a jelen és a jövő történéseit. (A röhögés jó dolog, de azért ez a közeg meghatározza a sorsunkat.)

Helyes Írás 2014.06.06. 11:01:42

No majd meglátjuk, hogy ezek a mindenkit kiröhögő és mindenen átlátó "Mi"-k min fognak 15-20 év múlva veszekedni. Azt hiszitek barátom, hogy a mai öregek egy jelentős része nem röhögött fiatal korában ugyanígy, és nem fogadkozott, hogy majd ők meghaladják a "bemerevedett történelmi szembenállásokat"? A múlt megítélése az értékrendünkön keresztül kapcsolódik a jelen törekvéseihez. Nem öncélú játék, nem színház. Inkább elemzésre, kölcsönös megértésre és konszenzusra kellene törekedni, nem röhögcsélni. Cinizmusból soha nem lesz politika, főleg nem őszinteségre törekvő politika.

Ráadásul a fiatalság egy másik "Mi" része láthatóan teljes mértékben azonosul a történelmi érzelmekkel, értékekkel és szimbólumokkal. Szerintem nekik nagyobb eséllyel sikerülhet felszámolni a "bemerevedett" szembenállásokat, mint azoknak, akik nem értik és nevetnek rajta.

gyalog.galopp 2014.06.06. 11:25:30

Stockholm szindrómás értelmiség mély alázattal bevonult a messziről félve tisztelt "európa" hátsójába, aztán önelégülten nyújtogatta onnan nyelvét a kintrekedt mucsákokra.
De a gazdatest emésztési problémáiból adódóan labilissá vált a helyzetük, most a mucsákok kezdenek röhögni....

___________________________ (törölt) 2014.06.06. 12:10:15

Mélyebb dolog ez, hombre. Mutasson ma nekem valaki a nagyvilágban egy olyan legalább negyedrészt is komolyan vehető életmód- és politikai mozgalmat a fiatalok között, mint anno a Beatleses hippik vagy az anarchista punkok voltak! A világ ifjúsága olyan ruhákat hord, mint a szüleik, enyhén ironikus lágyrock-bandákat hallgat, olyanokat, amik 60 éves édesanyám szerint is túl konformisták és puhák egy tisztességesen odacsapó AC/DC-hez képest. És lájkolja a cicafotókat.

És nem lázad - politikai nézetei főleg arról szólnak, hogy amikor egy-egy országban egy téma már masszív többséggel bíró mainstream lesz, mint mondjuk a klímaváltozás, akkor gúnyolódnak egy sort a még mindig ellenálló kisebbségen, és ettől hűdeprogresszívnak hiszik magukat, hogy sikerül ahhoz a 80%-hoz tartozniuk, amelyik haladóbbnak tartja a magát a 20%-nál. Ez nem csak magyar és nem csak politikai téma.

Be vagytok konformulva, világ fiataljai.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.06. 13:40:57

Jó cikk. Jól vázolja a legkárosabb magyar eszmeiség, a ballibség mivoltát.

GERI87 2014.06.06. 13:59:45

@Shenpen:

Ez így van ahogy írod!
A mai fiatalok nem lázadnak, semmi ellen, szó nélkül és kényelmesen benyalnak annak amit eléjük tesznek.

Bell & Sebastian 2014.06.06. 15:21:33

Vers, mindegy kinek, ismeretlen költő, saját átirat

Кормушка
В твоей стране воруют гады,
Так возведи для них преграды,
Поставь капкан, возьми на мушку,
Закрой бюджетную кормушку.

Vályú
A ti országotokban* lopnak a görények,
Emeljünk akadályokat nekik,
Állítsunk csapdát, lássunk előre,
Zárjuk be a költségvetési etetőt.

*az Ön országában

bömböcz 2014.06.06. 16:25:26

@Bell & Sebastian:
"Nem tuggyátok, hogy ki vagyok,
A Mukinak, a mukinak a fijja vagyok!
Oszt' ha ránézek a hosszúnyelű késre...
Össze-vissza váglak benneteket!"
(Modernkori autentikus népdal, a pocakos vajda kedvenceitől)

no_successful2 2014.06.06. 19:52:01

Nekem TGM-nek az a beszólása a kedvencem, hogy idézem "értelmiség a liberális értelmiségen kívül nincs".
süti beállítások módosítása