Reklámadó és médiaháború – a Google nyer, Magyarország veszít
2014. június 03. írta: TuRuL_2k2

Reklámadó és médiaháború – a Google nyer, Magyarország veszít

freie_presse_vilaghaboru.jpg

Ahogy pár napja napvilágot látott, a Fidesz újra elővette a reklámadó tervét. Az egyéni képviselői indítványok előző ciklusból megismert szép hagyományának megfelelve ezúttal L. Simon László vállalta magára a jogszabályalkotás fáradságos, ámde szép feladatát.

A tervezet szerint a reklámbevételek adómértéke a következőképpen alakulna:

  • az adóalap 0,5 milliárd forintot meg nem haladó része után 0%,
  • az adóalap 0,5 milliárd forintot meghaladó, de 5 milliárd forintot meg nem haladó része után 1%,
  • az adóalap 5 milliárd forintot meghaladó, de 10 milliárd forintot meg nem haladó része után 10%,
  • az adóalap 10 milliárd forintot meghaladó, de 15 milliárd forintot meg nem haladó része után 20%,
  • az adóalap 15 milliárd forintot meghaladó, de 20 milliárd forintot meg nem haladó része után 30%,
  • az adóalap 20 milliárd forintot meghaladó része után 40%.

Az indoklás szerint a törvényjavaslat célja az arányos közteherviselés elvének érvényesítése. A beterjesztő itt arra a közkeletű tévképzetre épít, hogy a média akkora gazdasági jelentőségű, magas profitrátájú iparág lenne. Hogy ez mennyire nem így van, arra vegyünk csak két példát! 

A legnagyobb online kiadó, az Origo Zrt. 2013-as árbevétele 3,82 milliárd forint volt, 420 milliós veszteség mellett – a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft. ugyanebben az időszakban 9,7 milliárdos (azaz a legnagyobb hazai online médiacégéhez képest két és félszeres) forgalom mellett 1,6 milliárd forintos adózott nyereséget produkált.

A Magyar Reklámszövetség adatai szerint a televíziós reklámpiac 45,6, a rádiós 8,8 milliárd forintos reklámbevételt könyvelhetett el 2013-ban – ez összesen 54,4 milliárd. A közmédia állami támogatása ugyanebben az évben 68,1 milliárd forint volt, azaz többet költöttünk közpénzből a köztévére és a közrádióra, mint a teljes magyar tévé- és rádiópiac reklámbevétele.

Az arányos közteherviselésre vonatkozó magyarázatot tehát egész nyugodtan elvethetjük. Az adó kizárólag a Fidesz médiaháborús attitűdjével magyarázható, ami egy olyan, költségvetési szempontból nem túl jelentős piacon hozza még nehezebb helyzetbe a – magyar vagy külföldi tulajdonban lévő, de – hazai szereplőket, amit a gazdasági stagnálás mellett még a globális médiacégek, azaz a Google (ide értve az általa birtokolt YouTube-ot is) és a Facebook brutális mértékű bevételszivattyúja is sújt.

Miközben a Fidesz a sajtó kézben tartásával van elfoglalva – legyen szó állami hirdetésekről, politikai nyomásgyakorlásról vagy jogszabályokról –, óriási károkat okoz az országnak. A jól működő, magyar nyelvű nyilvánosság ugyanis a nemzeti kultúra része, legalább annyira, mint egy jól sikerült Wass Albert-szobor. A sokak által megvetett, a kereskedelmi médiát domináló popkultúra épp úgy, mint a magas- vagy éppen a népi kultúra. Nem kell szeretni az RTL Klubot, de összehasonlíthatatlanul többet költenek hazai tartalomra, illetve magyar munkavállalókra (és járulékaikra, adóikra), mint a Magyarországon nulla embernek munkát adó Facebook vagy az itthon talán kéttucatnyi embert foglalkoztató Google, akik – transzparencia iránti elkötelezettség ide vagy oda – még csak elárulni sem hajlandók magyarországi bevételeiket. Pedig a Google alighanem már ma is az egyik legnagyobb szereplője a hazai reklámpiacnak, ilyen bevételei alighanem meghaladják a TV2-ét.

Bár L. Simon egy kedd reggeli interjúban tett ugyan utalást a problémára, de hogy a kormánypárt számára ez egyáltalán nem központi kérdés, azt – a reklámadós előterjesztésen túl – például az is mutatja, ahogy a választási kampányköltéseket szabályozták. A hazai médiacégek számára előre meghatározott, publikus tarifákat, valamint a kampánybevételeikre vonatkozó beszámolási kötelezettséget írtak elő, nagyon helyesen. A baj csak az, hogy ezek az előírások se a Facebookra, se a Google-re (YouTube-ra) nem vonatkoztak. Az eredmény: sejtésem szerint nagyjából 3-5-ször annyit költöttek el a pártok ezeknél a globális cégeknél, mint a teljes hazai nyomtatott és online sajtóban. 

Itt vannak tehát ezek a – kétségtelenül zseniális szolgáltatásokat kínáló, brutálisan hatékony – gigantikus multik, amik nagyon komoly nemzetbiztonsági és szuverenitási kérdéseket vetnek fel a nemzetállamokban. Gondoljunk csak bele: az igazi kapuőrök ma nem a nagy médiacégek, hanem ezek a technológiai vállalatok. És a magyar állam, ahelyett, hogy legalább azokon a területeken, amikre ráhatása van, érvényesítené a helyi szereplők érdekeinek védelmét, tovább növeli a versenyelőnyüket, vagy akár milliárdos többletbevételhez juttatja őket. Nem arról beszélek, hogy előnyben kéne részesíteni a magyarországi médiacégeket – a dolgok jelen állása szerint már az is nagy dolog lenne, ha legalább nem nehezítené az életüket olyan szabályokkal, amik a globális techcégekre de jure vagy de facto nem vonatkoznak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr176245744

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reklámadó és médiaháború – a Google nyer, Magyarország veszít 2014.06.03. 13:39:01

Miközben a Fidesz a sajtó kézben tartásával van elfoglalva – legyen szó állami hirdetésekről, politikai nyomásgyakorlásról vagy jogszabályokról –, óriási károkat okoz az országnak. A jól működő, magyar nyelvű nyilvánosság ugyanis a nemzeti kultúra része.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

libertard 2014.06.03. 13:30:21

EZ AZ! ADOT KIVETNI RAJUK! HA NEM TUDJUK BESZEDNI, LE KELL OKET TILTANI!!!

MUNKAS OKOL VASOKOL!!!!

Bell & Sebastian 2014.06.03. 13:47:44

Ha kinyírják ezzel a két, szemétláda kereskedelmi tévénket, nekem már megérte. A reklámszemét is csak szemét, nincs az az egérlyuk, ahová már be nem tolakodott.

S=klogW 2014.06.03. 13:50:44

Mi ez a BÁrGyú lózunG?!:

"A jól működő, magyar nyelvű nyilvánosság a nemzeti kultúra része."

A tömegmédiának a nyilvánossághoz van a legkevesebb köze: sokkal inkább a nyilvánosság manipulációjához.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.06.03. 14:05:51

+1

Lehetett volna +4, de kleine Fische, gute Fische.

@Bell & Sebastian: S azt hiszi, ha kinyírják, valami jobb lesz majd a helyükön? Fogja még maga visszasírni azt, ami most van.

Apropó, nemrég autóztam a Hűvösvölgyi úton. A nevezetes épületet látva kíváncsi lettem, hogy áll a sorsa most. Hát így:

welovebudapest.com/budapest.nevezetessegei/remalom.a.sargahazban.mi.folyik.lipotmezon

Emlékszünk, mekkora felháborodás volt, amikor Gyurcsányék hét éve bezáratták? A hét évből most már 4:3 a Fidesznek, de négy éve is üresen rohad. Szimbólum.

unionista (törölt) 2014.06.03. 14:17:21

a hagyományos médiumok (rádió, tv, sajtó) egyoldalúan, egy irányba tájékoztatnak. ezek soha nem is voltak, és soha nem is lesznek függetlenek. az egy másik kérdés, hogy ha ezeket konkurens érdekcsoportok birtokolják, akkor civilizált módon ezekkel is elérhető politikai kiegyensúlyozottság. magyarország nem annyira civilizált. az orbán-kormány célja, hogy ezeket egy irányba terelje. az rtl vagy beáll a sorba, vagy kivonul. a történelem meg majd elsöpri a szemetet.

unionista (törölt) 2014.06.03. 14:28:08

@Holger Hartland:
miért ne lehetne a helyén bármi új. a kormány beszántja az origót (ez nyilvánvaló), be fogja szántani az indexet (ez is nyilvánvaló). nem feltétlen probléma az, hogy ledúrják a terepet.

marko11 2014.06.03. 14:31:41

A tévé be van kapcsolva, azt nézi minden rabszolga - énekelte a Bizottság együttes valamikor a nyolcvanas években.
Vagy Petri:
a minap óvatlanul bekapcsoltam a tévét, azóta kamillás vattával borogatom az agyam.

Na, ők még tudták, hogy a tévé/reklám nem a nemzeti kultúra része, hanem a manipulációé.
...és azóta csak sokkal rosszabb a helyzet!

Virág et. 2014.06.03. 14:37:15

Még sok ilyen cikk és a Lázár téged is kirúgat, Turul. Bár gondolom, te akkor is szaladnál leszavazni rájuk a helyhatóságin ősszel, mi? :)

Egyébként érdekes perspektíva és igazad is van. Én inkább ott látom a problémát, hogy hoztak egy adónemet, ahol a sávos adózás most kivételesen igazságos és arányos (míg az szja-nál a fix kulcs volt az igazságos, de ugye ahogy a szél fúj, úgy beszél az állampárt, ezt már megszoktuk 89 előttről) és ahol a legmagasabb sáv lényegében csak egy piaci szereplőre vonatkozik.
Aki történetesen a frissen állampárti tulajdonba került másik nagy szereplő egyetlen vetélytársa.

Én nem hiszek a véletlenekben. Ezek ugyanezt eljátszották a kaszinókkal, a trafikokkal, a takarék szövetkezetekkel.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.06.03. 14:56:58

Miért kell különadó, ha amúgy is (tisztességesen) adóznak?
Vagy nem adóznak?
Vagy nem tisztességesen?
Ki adózik tisztességesen?
Mészáros Lőrinc?
Van még valaki?

vizipipa 2014.06.03. 15:51:50

Azt hogy adózzon a gugli meg fb, azt oldja meg az l simon.

Azt meg kifejezetten pártolom, hogy valamilyen módon megakadályozzák azt, hogy egyikük túl nagyra nőjön. Bár lesz ennek ellenszere. A retek majd felosztja magát a 7 csatornája között, függetlenül meg semlegesen.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2014.06.03. 16:16:12

"A jól működő, magyar nyelvű nyilvánosság ugyanis a nemzeti kultúra része, legalább annyira, mint egy jól sikerült Wass Albert-szobor."

Vörös farok nélkül ma már egyszerűen nem lehet kritikus cikket írni, mert még azt hiszik, hogy ellenzéki elhajlás bűnébe esett a mandiner.

Robinzon Kurzor 2014.06.03. 16:42:01

Nahát, megint foltosan jött vissza a blézer a Patyolatból, ideje fegyelmit adni egy osztályvezetőnek.

Bell & Sebastian 2014.06.03. 17:18:27

@Holger Hartland: Nélkülük jobb lenne. A testvércsatornáik színvonalasabbak (vajon miért?), különben is, minek nekünk kettő... homokvár?

Revolutionist 2014.06.03. 17:48:43

A reklámadó nem a sajtószabadság korlátozása, hanem a népnyomorító multiké és elité, hiszen csak azok tudják megfizetni a reklámokat. A sajtószabadság nem ezt jelenti. A reklámokra mindig is volt szabályzás és korlátozás. Megadóztatásuk egy gazdasági kormányzati döntés de semmiképp sem szabadság korlátozás. Bezzeg a komment cenzúra hazaárulás ellen, ami valóban diktatorikus korlátozás, társadalomellenes bűncselekmény hatalommal visszaélve, a szólásszabadság korlátozása, az ellen nem tiltakoztak a drága médiák. Csak most, amikor a kapzsiság és mohóság motiválja őket, csak ezért tüntetnek... szánalmas...

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2014.06.03. 18:22:00

"Eddig csak jelentős intellektuális erőfeszítéssel lehetett komolyan venni azokat a hőzöngő hazai és külföldi vádakat, amelyek szerint az Orbán-kormány valami borzasztó diktatúrát installált Magyarországon, és e rémes folyamatnak a magyar sajtószabadság is áldozatául esett." (Csermely Péter, mno.hu)

"A hatályos médiatörvény elfogadása előtt az öncenzúra rémével fenyegettek a baloldali bérrettegők. Az akkor igaztalan félelmek viszont ilyen hírek után sajnos valósággá válhatnak." (Silhavy Máté, jobbklikk.hu)

"Miközben a Fidesz a sajtó kézben tartásával van elfoglalva – legyen szó állami hirdetésekről, politikai nyomásgyakorlásról vagy jogszabályokról –, óriási károkat okoz az országnak. A jól működő, magyar nyelvű nyilvánosság ugyanis a nemzeti kultúra része, legalább annyira, mint egy jól sikerült Wass Albert-szobor. " (Balogh Ákos Gergely, mandiner.hu)

Akkor most jött el az a pillanat, amikor a rezsimet támogató újságírók elrebegnek egy pici bocsánatkérés-félét a bérrettegők felé? Vagy ennyire azért ne galoppírozzam már el magam?

Ti egész addig nem hittétek el, hogy mi jön, amíg hozzátok nem ért, és be nem rúgta a ti ajtótokat is. Hogy ti mekkora seggfejek is vagytok.

Kandeláber 2014.06.03. 18:50:32

Jellemző módon a Dob utcából indult a kanálisvédő tünti.
Vagy origóvédő?
Eszembe jut a '90-es évek eleje, amikor a Magyar Nemzetet a Bodor-Martyn vonal tagjai egy svéd libbant cégcsoportnak akarták eladni, de ez nem sikerült, a francia Harsant lett a befutó.
Lett is jajveszékelés.

Szindbad 2014.06.03. 21:03:08

@Kettes: ne hidd. Egy het mulva majd elmagyarazzak, hogy ez miert jo.

Harald Blåtand 2014.06.03. 21:34:13

@Kettes: Egy jól sikerült Vavyan Fable-szobrot is írhatott volna, de abban túl sok az irodalmi érték :-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.03. 21:49:25

@Harald Blåtand:

A napokban olvastam egy Wass Albert-könyvet (Az Antikrisztus és a pásztorok) és meggyőződtem róla, amivel kapcsolatban eddig azért voltak kétségeim, hogy Wass Albert masszívan magasirodalom.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2014.06.03. 21:55:44

@bbjnick: akkor már csak azt kellene tisztázni, hogy te értesz-e az irodalomhoz, vagy ahhoz is olyan sötét vagy, mint mindenhez, amihez eddig hozzászóltál. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.03. 22:02:38

@Kettes:

Annyira, mint te vagy @Harald Blåtand: bizonyosan értek az irodalomhoz. Ha egy kameruni vagy egy nepáli szerző írta volna a wassalbi-regényt permanens orgazmusgörcsök közepette fetrengenétek tőle és hörögve dicsérnétek zsenialitását; de hát, ugye, az ávósvér, az ávósvér, az Wass Albertnek már a nevétől is megecetesedik!

Sebastian Knight 2014.06.03. 22:19:07

@Holger Hartland:

Hogy kibontsuk az igazság minden szeletét -
amit Gyurcsányék bezártak, azt Orbánék újragondolva felélesztették:

magyarnarancs.hu/tudomany/gyogyitas-legyen-ne-szocialis-ellatas-85287

index.hu/belfold/2013/06/03/most_mar_a_szexfuggoknek_is_jo_lesz/

"A Lipót rendbetétele mintegy 30 milliárd forintot igényelt volna, így a világválság időszakában eredeti helyén nem nyithatták újra az intézményt."

szegedem.hu/egeszsegugy/2013/06/03/tebolydara-sincs-penz-opni-helyett-opai/

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.06.03. 22:53:37

@Sebastian Knight: Nem élesztették fel. Ott áll üresen a közel másfél évszázados épület. A Nyírőben egy darab új ágy nem lett, a meglévő kapacitást "szervezték át". A semminél több, hogy legalább azt megcsinálták, de a Lipót attól még rohad. Harmincmilliárd forint kellett volna rá? Stadionra volt. Másfél évszázad hagyomány helyreállítása Gyurcsányék rombolása után - igazi konzervatív projekt lett volna.

Harald Blåtand 2014.06.03. 23:08:00

@bbjnick: Az a "vöröshajú zsidógyerek gonoszkommunista és feldúlja a békés erdélyi jónép életét"-cucc, nem? Nekem eléggé összefolyik az a pár könyve is, amit olvastam. Szvsz jobb esetben profin megírt hazafias lektűrök, kb. mintha Kovai Lőrinc nem kommancs lett volna, hanem emigráns széljobbos geróf. Dehát az ávósvér teszi,biztos :-) (Mekkora egy hipokrita szar már maga amúgy, még azt is kicsillagozná nagy patyolatszemérmetességében, hogy p*na, de az ávósvérezés az oké.)

Alfőmérnök01 2014.06.03. 23:18:09

@Sebastian Knight: @Holger Hartland: Az OPNI-t a szcientológus lobbi végezte ki.
Veér András már régen megírta, hogy ez be fog következni.
Szcientológusok a Fidesz környékén is legyeskednek, de kétségtelen, hogy a maszop holdudvarában vannak túlsúlyban, és -- bár ez nem igazolható és nem is cáfolható állítás -- valszleg fidesz-kormány alatt nem került volna sor az OPNI bezárására.

Sebastian Knight 2014.06.03. 23:44:01

@Holger Hartland:

persze, persze :)

"A Gyurcsány-kormány 2007-es kórházbezárási akciója után hátramaradt fővárosi roncsintézmények közül először a Szabolcs utcai volt Országos Gyógyintézeti Központ (vagy korábbi funkciója alapján: „zsidó kórház”) kaphat valóban sikeres, új funkciót. A Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) által a Fővárosi Önkormányzaton keresztül átvett épületegyüttes új átmeneti szállója és lábadozója már működik, a kórházi rész pedig várhatóan jövő héten költözik be. Megmutatjuk, milyen körülmények várják a rászoruló otthontalanokat."

valasz.hu/itthon/jovo-heten-nyithat-a-szabolcs-utcai-hajlektalangondozo-kozpont-korhaza-59120

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.04. 00:35:15

@Harald Blåtand:

Kegyed, látom, nem csak az irodalomban teljesen járatlan, de még csak olvasni sem tud! Ha valaki Wass A. Az Antikrisztus és a pásztorok c. regényéből annyit képes befogadni, a műértelmezési kerete odáig terjed, hogy "vöröshajú zsidógyerek gonoszkommunista és feldúlja a békés erdélyi jónép életét", annak teljesen felesleges olvasnia bármit is. Ilyeneket bármiféle olvasás nélkül is kitalálhat és szajkózhat a legnyomorultabb elme is. (Elég nagy összege mernék fogadni, hogy nem olvastad a művet, mert ha olvastad volna, szégyellnél ilyeneket leírni.)

2014.06.04. 00:45:09

"Itt vannak tehát ezek a – kétségtelenül zseniális szolgáltatásokat kínáló, brutálisan hatékony – gigantikus multik, amik nagyon komoly nemzetbiztonsági és szuverenitási kérdéseket vetnek fel a nemzetállamokban"

hehehe..öööö te fent vagy a fácsén turul mester? hát vegyed le magad magyar testvér :) sőt vegye le magát "rajcsáni atv"elvtárs meg aristo nertárs ....mert esetleg beszól neked simicska úr...
és szétlőtte maga alatt a robot a padlót

Harald Blåtand 2014.06.04. 00:48:45

@bbjnick: Evvan, én az Elvásik a veres csillagból is annyit fogtam fel, hogy egy különlegesen hosszú és fárasztó székelyvicc, ami csak nyúlik, csak nyúlik, még egy anekdota, még egy vicces megkenése a román csendőrnek, és még csattanó sincs a végén, csak egy teátrális manír a kényszermunkatáborban. De te már úgyis a legelején eldöntötted, hogy ávósivadék vagyok, most mi a lócsöcsért is hinnéd el, hogy olvastam :-) ? Én meg mi a lócsöcsért akarjak beszélgetni veled? Nahesspicsába.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.04. 01:14:34

@Harald Blåtand:

"a legelején eldöntötted, hogy ávósivadék vagyok" --- írod.

És tévedtem volna? Nem hiszem. Üres fölényeskedés, mellébeszélés, hazugságok szajkózása, gyávaság --- mi ez, ha nem ávósethosz?

Az Antikrisztus és a pásztorok talán leggyengébb motívuma egy zsidó boltos-házaspár túlidealizált ábrázolása --- ha olvastad volna, nyilván, nem kerülte el a figyelmedet; s ha nem kerülte el a figyelmedet és ennek ellenére ilyeneket írsz, akkor szimplán hazug vagy.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.04. 01:30:17

@bbjnick:

nem kerülte el a figyelmedet=nem kerülte volna el a figyelmedet

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.06.04. 10:20:18

@Sebastian Knight: Belőled is mekkora egy ostoba troll nőtt! :) Megállapítok egy tényt: nem nyitották újra a Lipótot. Pedig mindenki fel volt háborodva, mikor bezárták. És újranyitották? Nem? Rohad? Igen. Akkor igazat mondtam? Igen.

Te meg terelsz itten mindenféle mással, pedig becsületesen azt mondhatnád, hát igen, ez nem sikerült. Vagy hallgathatnál, bölcs maradnál. Ettől még szavazhatnál a Fideszre. Gyurcsányista néni lettél narancskiadásban. :)

brabant89 2014.06.04. 10:24:07

@maxval a gondolkodó birca: Ergó, a Fidesz képviselői mind meg fogják szavazni. :(((

_most_ 2014.06.04. 11:46:41

mondjuk nem értem a fideszes média mit rinyál, ti csak Orbán csicskásai vagytok, a pénzrét eladtátok magatokat, tényleg azt hiszitek lehet önálló véleményetek? Amúgy akik az rtl klubbot, meg a tv2-t meg akarják szüntetni, mert nem megfelelő ideológiával nevelik a népet, azok semmivel sem különbek a kommunistáknál.

igazi hős 2014.06.04. 12:02:36

@vizipipa: Látom, te is fel voltál mentve gondolkodásból. Mi az, hogy "túl nagyra nő"? Több országos tévécsatorna van és még egy tucatnyi, amit az ország kb. 80% _nézhet_. Ennek ellenére ostoba magáncégek, amik stratégiai partnerség híján nem tudják, hogy hol kell (vagy legalább hogy hol nem szabad) hirdetni magukat, jobban preferálnak egy adót, mint a többit.
Tényleg sürgős közbeavatkozásért kiállt, hogy egy cég jobban dolgozik, mint a konkurensei. Nem is értem, miért nem lehet egyből bezáratni, mint a jól menő trafikokat! Hát ilyen puhapöcsű kormányunk van?!

Harald Blåtand 2014.06.04. 12:08:14

@bbjnick: Nem kerülte el a figyelmemet, de amennyire emlékszem, az ő fő (sőt: egyetlen) praktikus szerepük a narratívában az, hogy szembe lehessen állítani őket a bolsi fiukkal, mint a régi világ és a békés együttélés (valóban idealizált) jelképeit. (Megjegyzem, tekintve hogy a történet valamikor 1944-ben kezdődik a magyar uralom alatt álló Észak-Erdélyben, nagyjából érthetetlen, mit keres a zsidó házaspár odahaza(!), a saját boltjában(!) ahelyett, hogy deportálva lennének/bujkálnának. Ez egy tanmese, nem komoly történelmi regény.)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.06.04. 12:16:18

Először a Magyar Nemzet, most meg a Mandiner? Jajjaj elvtársak nem lesz ez így jó...

873ujr3rk 2014.06.04. 12:16:51

lolmár
kezdődik a fosás:)
eddig volt jó fideszes és gonosz mindenkimás.
ahogy nézem most kezdődik
a jó fideszes - nem is annyira jó fideszes - mindenkimás felosztás
fostok hogy nem a nektek megfelelő halmazba kerültök ?

elvették a dohányboltokat ? nem volt baj.
ellopták a tankönykiadókat ? ugyan kit zavar
szétbasztak, hazavittek bármit ami megtetszett nekik ?
ugyan hisz ez a konzervatv erkölcs

most picit fáj, hogy a ti torkotokra is rálépnek ? :)))

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2014.06.04. 12:24:10

Azért kell ahhoz "némi" naivitás, ahogy a fideszbábuk most pislognak, mert rájuk lépnek fentről.
Minden "bérrettegő" ezt szajkózta évek óta, hogy eljön az az idő, amikor a nertársak egymást kezdik kurogatni... hányok a melegpornótól, de ezt élvezni fogom :]

kissiú 2014.06.04. 12:43:32

@csi: "így jár mindenki, aki Magyarországon a magyart gyalázza"

És az hogy jár, aki félázsiai, demokráciára nem feltétlenül alkalmas népségnek nevezi?

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.06.04. 13:36:15

'Hogy ez mennyire nem így van, arra vegyünk csak két példát!

A legnagyobb online kiadó, az Origo Zrt. 2013-as árbevétele 3,82 milliárd forint volt, 420 milliós veszteség mellett – a felcsúti polgármester, Mészáros Lőrinc cége, a Mészáros és Mészáros Kft. ugyanebben az időszakban 9,7 milliárdos (azaz a legnagyobb hazai online médiacégéhez képest két és félszeres) forgalom mellett 1,6 milliárd forintos adózott nyereséget produkált.'

Tehát Mészáros Lőrinc rengeteg adót fizetett, az Origo semmit (Deutsche Telekom a tulaj). Ezért kell őket a bevétel oldalon adóztatni.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.06.04. 13:39:34

'A baj csak az, hogy ezek az előírások se a Facebookra, se a Google-re (YouTube-ra) nem vonatkoztak. Az eredmény: sejtésem szerint nagyjából 3-5-ször annyit költöttek el a pártok ezeknél a globális cégeknél, mint a teljes hazai nyomtatott és online sajtóban.'

Az EU évek óta dolgozik ezen cégek megadóztatásának a tervén. Valószínüleg olyan erősek (és a mögöttük álló amerikaiak) hogy egyelőre érinthetetlenek.

De miért is jelenti ez azt hogy a többi médium ne adózzon?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.04. 14:36:50

@Harald Blåtand:

Ahhoz képest, hogy az alapállításod az volt, hogy wassalbert egy vavyanfable, az az állításod, hogy Wass Az Antikrisztus és a pásztorok c. regénye nem komoly történelmi regény már minőségi előrelépés. A köpködéstől eljutottál a mellébeszélésig. Senki nem állította ugyanis, hogy Az Antikrisztus és a pásztorok komoly (vagy akár komolytalan) történelmi regény, sem maga Wass, és egyetlen méltatója vagy kritikusa sem. Wass könyve példabeszéd, parabola, ami néhány ezer éve elég masszívan létező irodalmi műfaj. Nem csak az ú. n. (komoly) történelmi regények képezik az irodalmat (s hogy mi a komoly történelmi regény, az szintén egy messzire vezető vita tárgya lehet):-)

Ha Marqueznél négy év négy hónap és két napig eshet Macondóban az eső, ha Singernél úgy járhatnak ki-be a dibbukok emberből emberbe, mintha ez volna a világ leghétköznapibb dolga, akkor Wassnál is felcsaphat egy zsidó boltos kommenista fia egy a szovjetizálás során kiirtott faluban harangozónak:-) Ettől még ezek a szerzők valamennyien irodalmi minőséget képviselnek.:-)

Harald Blåtand 2014.06.04. 17:07:00

@bbjnick: Wass egy vavyanfable: érzelgős melodráma, annyival rosszabb, hogy mélynek hiszi magát, miközben sekély, mint egy pocsolya. Attól meg, hogy szokás szerint van a könyvében ánizsmagtól verébszarig minden, hegyen lakó garabonciás, meg látó vak lány, meg agyonvert öregasszony, meg Emmánuel nevű kommunista próféta (ah, be mély szimbolika), meg jó sok naturalista erőszakjelenet, még nem mágikus realizmus lesz belőle, hanem hatásvadász zagyvalék.

Bell & Sebastian 2014.06.04. 17:30:55

@Harald Blåtand: Akkor kereszteljék át a magyarórát filoszemita tudománynak, ezt meg oktassák a vasárnapi iskolában a cserkészeknek, továbbá minden wiking menjen vissza békével Vejnemöjnen anyukájába kazánkovácsnak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.04. 17:33:29

@Harald Blåtand:

S mindezt higgyük el neked, aki még egy történelmi regényt sem tud megkülönböztetni egy parabolától? Majd gondolkodunk rajta!:-D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.04. 17:49:49

@Bell & Sebastian:

Kontraproduktív a @Harald Blåtand-ok zsigeri gyűlölködése és üres mocskolódása; ameddig nem köpködték-szarozták-fosozták ilyen megátalkodottan szegény Wasst, bevallom őszintén, eszembe sem jutott olvasni (annyi más munka volt, ami az ő műveinél fontosabbnak, előrébbvalónak tűnt); de hát annyira el akarják pusztítani, hogy muszáj volt utánajárni az okának!:-) Most már tudom, miért, tudom, hogy kik a @Harald Blåtand-ok és ki Wass Albert:-]

Harald Blåtand 2014.06.04. 22:28:54

@bbjnick: "Üres mocskolódása" :-) Na ne fárasszon már, eddig az egyetlen épkézláb érve a szöveggel kapcsolatban az volt, hogy pozitívan mutatja be Samu boltost meg a nejét, miközben pont ez a része a könyvnek a legdurvább történelemhamisítás Wass részéről, hiszen 1944. késő nyarán-őszén,amikor a történetnek játszódnia kell, már rég nem voltak zsidó tulajdonban boltok Észak-Erdélyben, ahol a falu potentátjai kedélyes komaságban nagy okosságokat oszthattak volna meg egymással. Ráadásul a bolt egy elég fontos (persze erőltetett) motívuma a regénynek, lehet-e jó irodalom az, ami ekkorát hazudik? Parabolának meg borzasztóan szájbarágós az egész.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2014.06.04. 23:03:23

@Kón Bandit: "Tehát Mészáros Lőrinc rengeteg adót fizetett, az Origo semmit (Deutsche Telekom a tulaj). Ezért kell őket a bevétel oldalon adóztatni. "

Höhö, ez jó. :) És ha négyszer annyit mosott volna ki Orbán számára a közösből, akkor négyszer annyi adót fizetett volna. Nem is értem, miért csak ennyit lopott a Pocak. Az a mértéktartás és a szerénység lehet az oka.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.05. 00:10:36

@Harald Blåtand:

Ugyan már, mesterem! Most magát győzködi vagy engem vagy másokat akar becsapni? Fentebb tisztáztuk, hogy Az Antikrisztus és a pásztorok c. Wass-regényről (magácskát kivéve:-)) soha, senki sehol nem állította, hogy történelmi regény. Nem is állíthatta, mert nem az: egy parabola arról, hogy az "új Messiás" (a szovjetkommunizmus) hogyan "váltja meg" a régi világot. A történetnek nincs konkrét helye és ideje, a szereplők típusokat jelenítenek meg, még neveik is, ha van nekik egyáltalán és nem tisztségükön, státuszukon emlegeti őket az író, többségükben gúnynevek vagy vegyes hangzásúak, nem utalnak egyértelműen etnikumra. De egy parabolában nincs is erre szükség, mert a jó parabola (ha nem is feltétlenül, de gyakran) időn kívüli.

S ha már kérdezi, akkor elárulom magának, a jó irodalomba, bizony, belefér az is, hogy Franciaország és India határos, az is hogy egy pacsirta egy bölcsőre telepedve elfütyüli a Rákóczi-indulót és még igen sok minden belefér. Mert a jó irodalomnak nem az az elsődleges kritériuma, hogy a maga előítélete(i), ellenszenve vagy rokonszenve kiket emelne be az irodalomba és kiket zárna ki abból.

Sebastian Knight 2014.06.05. 02:28:39

@Holger Hartland:

Mondtam, hogy nem mond igazat? Nem. Kiegészítettem a bal kézzel festett egyoldalú képet.
De nem magának címeztem igazán, hanem más olvasóknak. Mert magából egy elvakult, vagdalkozó fanatikus lett, millás kiadásban.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.06.05. 09:10:04

@Sebastian Knight: Tereltél, frocliztál. Eltartott kisujjal, fehér kesztyűben dobálod a szart - ez oldalfüggetlen amúgy, láttam már gyurcsányistáktól is. Bal kézzel festett egyoldalú kép? Ja, mert a kommunisták mindenhol ott vannak. Azaz: ti. :)

Sebastian Knight 2014.06.05. 14:40:56

@Holger Hartland:

"dobálod a szart" "a kommunisták mindenhol ott vannak. Azaz: ti."

^Ez már vinszentnyikek nívója.

Maga egy gyűlölettől elvakult, vaktában vagdalkozó fanatikus lett, millás kiadásban.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.06.05. 14:58:23

@Sebastian Knight: Leírom, ami látszik. Ez látszik belőletek. Csak ti tehettek azért, hogy ne így legyen. Te nem teszel. A vincentekkel való összemosás a becstelenséged újabb aktusa. Kis dolgok ezek persze.

@jm padilla: Tudod, hogy nekem nem játszhatod meg magad. Másoknak.

Sebastian Knight 2014.06.05. 15:23:17

@Holger Hartland:

Én meg azt írtam le, ami a Holger Hartland nikcből látszik.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.06.05. 15:33:35

@Sebastian Knight: Nem bánom, ha ONNAN ez látszik. Egyedül a vincentezést veszem zokon. :D Ennyire tudatlannak tetszenek lenni? Amúgy minden, a sajátoldali bűnöket és hibákat a gyurcsányista nénik szintjén bevédő jobbos együgyűnek csak azt tudom tanácsolni, hogy ignoráljon. (Csodálkozom, hogy eddig még nem történt meg! Hát milyen lerázó szöveget kell még írnom? :))

Jack Torrance 2014.06.05. 16:27:51

@Bell & Sebastian: csak a módszer nem jó. Ha a TV minőségén akarunk javítani, akkor javítsunk a minőségén. Ha nem akarunk TV-t, tiltsuk be. De ez a mód csak rossz vért szül.

Bell & Sebastian 2014.06.05. 18:46:17

@Jack Torrance: Most kerülnek sorba, hogy megtanulják a mórest. Senki sem sír értük.

Bell & Sebastian 2014.06.05. 18:53:18

@bbjnick: Legalább tudja az okát, mert ha még élne Wass, elvitetnék Wiesenthallal. Komolyan készülődnek a végső összecsapásra, szent meggyőződésük, hogy rajtuk kívül mindenki a rossz oldalon áll.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.05. 20:02:59

@Bell & Sebastian:

"Magyarország egy olyan kalitka, amelyből egyszer még egy gyönyörű madár fog kirepülni. Sok szenvedés vár még rájuk, de egész Európában páratlan dicsőségben lesz részük. Irigylem a magyarokat, mert általuk nagy boldogság árad majd az emberiségre. Kevés nemzetnek van olyan nagyhatalmú őrangyala, mint a magyaroknak és bizony helyes lenne erősebben kérniük hathatós oltalmát országukra!"

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.05. 20:08:02

@bbjnick: Nyirkai jóslat is lesz, ha még iddogál egy kicsinyég?

(Egyébként, képzelje, nem egyedül Magyarország van Mária oltalmába ajánlva az országok közül.)

Sebastian Knight 2014.06.05. 21:44:37

@Holger Hartland:

Nem adok a gyűlölettől beszűkült tudatú, össze-vissza vagdalkozó fanatikus bal-libbantak véleményére.

Alfőmérnök01 2014.06.05. 22:15:09

@Sebastian Knight: HH az ostobaságtól és az irigységtől fröcsög.

Alfőmérnök01 2014.06.05. 22:27:23

@Sebastian Knight: Mármint a saját ostobaságától. Mivel észleli, hogy nem ér el egy bizonyos szellemi, intellektuális szintet, nem marad más számára mint a patkányszintű személyeskedés. (lásd pl. a padillának - akit azelőtt tabudöntő, zseniális hoaxnak tartott - címzett aljas személyeskedéseit)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.06.05. 23:41:34

@Sebastian Knight: "Bal-libbant"? Muhaha! Ennél komolytalanabb már nem leszel.

@Alfőmérnök01: Sokkal egyszerűbb. Nagyot tud változni a véleményem nickekről, amikor megtudom az IRL-jüket, és mindazt, ami vele jár. Volt, akiről pozitívan változott - és volt, akiről negatívan. Amit megtudok, azt pedig nem tudom direkt elfelejteni, ha egyszer tudom. Ennyi az egész.

Rád is férhetne némi tudás, de az ember az ilyesmit nem oszthatja meg.

Persze lehet, hogy elrontja a játékot, és jobb neked a boldog tudatlanság.

Alfőmérnök01 2014.06.05. 23:52:04

@Holger Hartland: Buta vagy és aljas. Hogy ezt nem látod be, pszichológiailag könnyen magyarázható. Összeomlana az önképed, ha szembesülnél ezzel a ténnyel.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.06.05. 23:59:28

@Alfőmérnök01: Erről beszéltem. :) Faramuci helyzet, ha az ember tudja, ki kicsoda. És nem árulhatja el, hogy kit/mit miért tart annak, aminek!

Alfőmérnök01 2014.06.06. 00:07:39

@Holger Hartland: Nézd, faszkalap, én nem tudom, te ki vagy. És nem is érdekel. De azt tudom, hogy egy ostoba szellemi éhenkórász patkány vagy. A félreértések elkerülése végett: nem csak a rólam kialakított (egyébként téves) vélekedéseid alapján.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.06.06. 00:25:03

@Alfőmérnök01: Hát ez az, hogy te nem tudsz semmit. Én meg pontosan tudom, hogy ki vagy. És látom, egy másik posztban pedig még mindig azt kérdezed, hogy aristo Botos Máté-e.

Ez egy faramuci, hamis világ, Alfi, tele nevetségességgel és visszásságokkal. Padillát például addig bírtam, amíg meg nem tudtam, hogy ki - aristót meg pont azóta bírom, hogy megtudtam. Bbjnick eközben olyan ember "vergődésén" röhög, aki csak nyakkendőre többet költ, mint bbj a családja teljes ruhatárára. Amikor a vincentesekről (már akik amúgy nem publikusak) összeállt a kép, nem tudtam, hogy guruljak a röhögéstől, vagy felháborodjak, vagy nézzek hülyén. (De nem baszogattak, úgyhogy én sem baszogatom őket, elég volt, meguntam.) Rajtad viszont biztosan tudom, hogy röhögök.

És nem mondhatom el senkinek, hogy miért.

Teher ez, Alfi. Értem már, hogy milyen kísértéssel szemben bizonyult gyengének jótündi. Hát én nem fogok. Inkább lelépek innen.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.06. 06:40:21

@Holger Hartland:

Ez nem igaz! Én senki vergődésén nem röhögök!

Alfőmérnök02 2014.06.06. 07:41:39

@Holger Hartland: Maga egy jelentéktelen senki, ellentétben azokkal, akiket kiröhög. Szeretett volna a blogszférában valami jelentőségre szert tenni, de nem sikerült, szellemi alacsonyabbrendűsége okán. Tudom, nehéz ezt feldolgozni, de ez van. (És ha valamilyen "státusza" van valahol, valamilyen egyetemen, vagy intézetben, amire kurva büszke, mint korábban arra, hogy tanársaegéd úr lehetett a fos magyar egyetemi világban, az nem változtat azon semmit, hogy egy jelentéktelen szellemi éhenkórász.) Ja, és még valami: maga és a vincentesek között egy különbség van: ők, amellett, hogy aljasak és hungarofóbok, kétségkívül értelmesek. Maga buta és szellemtelen.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.06.06. 09:54:00

@bbjnick: Idézőjelben volt a "vergődésén". Különben sem az a lényeg. :)

@Alfőmérnök02: Az a baj, Alfi-02, hogy még mindig túl sokan foglalkoznak velem. Le kell építeni a közönség nemkívánatos részét. Ez a Seb.Knight is minek szólt hozzám. Szerencsére végül ő megértette. Csak te nem.

Alfőmérnök02 2014.06.06. 11:25:47

@Holger Hartland: Nem magával foglalkozom, hanem a téves és hazug vélekedéseivel, amiket sértettségéből és megnemértettségéből adódóan kiokádott magából a nyilvánosság elé.

nathacsa 2014.06.06. 15:55:25

@Bell & Sebastian: Tökéletesen igazad van.

Jack Torrance 2014.06.06. 17:59:13

@Bell & Sebastian: persze, hogy nem. Ettől még baj van.

Alfőmérnök02 2014.06.06. 23:04:26

@Holger Hartland: Nem hát.
De azt nem tudom kihagyni, egy ne rúgjak bele még egyet egy olyan ostoba patkányba, mint maga.

A másod-, vagy harmadnickjén ezt írta a delphoi jósdán:
"Sören Vlagyimirovics Delgado főhadnagy 2012.11.12. 23:49:24
Jól látom, itt még mindig Alfőmérnök "náci" szövegéről megy a vita? Senki nem magyarázta még el neki, hogy téved?”

Az inkriminált komment a következő volt:
"Ez a sok hiteles zsido, tele az pocsom minddel, mindre rabasztunk. Aki nem baszott ra, az, aki kiirtotta oket. Azok jol el vannak komam, senki nem basztatja oket a holokausztert, latod. Azok pedig meg is csinyaltak, erdemes volt, ennyi az uzenete a tortenetnek."
delphoijosda.blog.hu/2012/11/03/xxiv_786/fullcommentlist/1#c18214786

Nos, elmagyarázná végre, hogyan kell helyesen értelmezni picur3ka kommentjét, mit érthettem félre benne, mikor "nácinak" tituláltam?

Alfőmérnök02 2014.06.06. 23:11:13

@Holger Hartland: Nem hát.
De azt nem tudom kihagyni, hogy ne rúgjak bele még egyet egy olyan ostoba patkányba, mint maga.

A másod-, vagy harmadnickjén ezt írta a delphoi jósdán:
"Sören Vlagyimirovics Delgado főhadnagy 2012.11.12. 23:49:24
Jól látom, itt még mindig Alfőmérnök "náci" szövegéről megy a vita? Senki nem magyarázta még el neki, hogy téved?”

Az inkriminált komment a következő volt:
"Ez a sok hiteles zsido, tele az pocsom minddel, mindre rabasztunk. Aki nem baszott ra, az, aki kiirtotta oket. Azok jol el vannak komam, senki nem basztatja oket a holokausztert, latod. Azok pedig meg is csinyaltak, erdemes volt, ennyi az uzenete a tortenetnek."
delphoijosda.blog.hu/2012/11/03/xxiv_786/fullcommentlist/1#c18214786

Nos, elmagyarázná végre, hogyan kell helyesen értelmezni picur3ka kommentjét, mit érthettem félre benne, mikor "nácinak" tituláltam?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.06.06. 23:22:00

@Alfőmérnök02: Kérdezze a főhadnagyot. Én csak azt tudom mondani, kedves Olga, hogy szerintem ez egy túlméretezett hisztéria, ami picurka körül folyik.

Amúgy gratulálok, sikerült megint seggbe rúgnod magad. Alfi, itt már az összes "harcod" eldőlt, mindenkivel. Károdra.

Alfőmérnök02 2014.06.06. 23:34:10

@Holger Hartland: Maga egy ostoba szarházi. Maga azonosította be magát főhadnaggyal, mikor elkért emailben egy teljes terjedelmében nem publikált tanulmányt. Persze szart se tud az ügyről, mint a véleményedből kiderült. Illetve tud, csak a "tudása" hiányos, nem felel meg a valóságnak. Hogy kiktől informálódott, nem tudom, de az biztos, hogy ők is patkányok és maga ostoba patkányként hitt nekik.

De hagyjuk a személyeskedést. Továbbra is várom a választ magától, mint Sören Vlagyimirovics Delgado főhadnagy másodnickjétől: hogyan kell helyesen értelmezni picur3ka kommentjét?

"Ez a sok hiteles zsido, tele az pocsom minddel, mindre rabasztunk. Aki nem baszott ra, az, aki kiirtotta oket. Azok jol el vannak komam, senki nem basztatja oket a holokausztert, latod. Azok pedig meg is csinyaltak, erdemes volt, ennyi az uzenete a tortenetnek."
delphoijosda.blog.hu/2012/11/03/xxiv_786/fullcommentlist/1#c18214786

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.06.06. 23:50:01

@Alfőmérnök02: Annyit tudok, hogy szerinted kirúgattam valami macádat valahonnan. Ami egy hülyeség. Picurkát az előbb értelmeztem. Bővebb választ csak szép, udvarias kérésre kaphatsz. :)

Alfőmérnök02 2014.06.07. 00:10:10

@Holger Hartland: Rosszul tudja és nem is állítottam ilyet, tehát hazudik. Akiről szó van, egy intelligens, művelt és munkamániás hölgy, aki az Ön állításával ellentétben nem "teljesített alul" a munkahelyén. A magam részéről néhányszor találkoztam és beszélgettem vele, ha lett is volna valami vonzalom valamelyikünk részéről a másik felé, ahhoz sem magának, sem másoknak nem lenne köze.

Ismételtem kérdezem, mit értettem félre, mikor picur3ka alábbi kommentjét nácinak neveztem (azért kérdem magától, mivel maga egyik másodnickje állította, hogy félreértettem, tehát maga szerint az alábbi kommentben nincs semmiféle nácizmus):
"Ez a sok hiteles zsido, tele az pocsom minddel, mindre rabasztunk. Aki nem baszott ra, az, aki kiirtotta oket. Azok jol el vannak komam, senki nem basztatja oket a holokausztert, latod. Azok pedig meg is csinyaltak, erdemes volt, ennyi az uzenete a tortenetnek."
delphoijosda.blog.hu/2012/11/03/xxiv_786/fullcommentlist/1#c18214786

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.06.07. 01:06:17

@Alfőmérnök02: Már majdnem jó, csak a "hazudik" rész kifogásolható. A helyzet ugyanis az, hogy semmi közöm nincsen semmiféle kirúgatáshoz, te viszont ezzel jöttél többször, mintha közöm lenne hozzá, vagy valamiféle szociológus "maffiához". Nincs. Ha pedig valaki olyan hülyeségeket beszél, hogy mégis kirúgattam bárkit bárhonnan vagy bármi más módon benne voltam ilyesmiben, vagy hogy én vagyok a szociológusmaffia helyi rezidense vagy esetleg a Botos Máté (fenébe, az még nem voltam!), akkor ne csodálkozzon, ha csípős választ kap.

Nem tudom, kedves főhadnagy barátom hogyan értelmezett egy ilyen szöveget, ha jól látom, 2012-ben. Szerintem értelmezhető úgy, hogy a szerzője szerint "a zsidók hálátlanok, amiért itt jól meg lettek mentve, nem úgy, mint bezzeg máshol, ahol megölték őket, nahát, felháborító, micsoda banda". Hamis, buta és otromba szöveg, de nem náci. És nem kell vele foglalkozni. Sőt, vannak emberek, akik otthon felejtik az esernyőjüket, jól megáznak, és még ezért is a zsidókat hibáztatják. Még ez sem nácizmus. Kultúrember nem ír, nem mond ilyet, és rendes moderáció mellett egy ilyen hozzászólás nem maradna meg, de azért ez komolytalan. Ilyet szerencsétlenek írnak, nem nácik.

Persze, annyi mindenkit neveznek mostanában komcsinak meg nácinak, hogy akár az is belefér, hogy ezt a kommentet lenácizzuk. De akkor kezeljük is helyén a dolgot.

Alfőmérnök02 2014.06.07. 01:14:44

@Holger Hartland: Buta vagy. De ezt eddig is tudta minden értelmes ember.

Alfőmérnök02 2014.06.07. 01:25:20

(Hogy világos legyen, nem lenne semmi bajom a buta, ostoba emberekkel, ha nem terjesztenének rólam és általam normálisnak tartott emberekről hazugságokat. Mivel azonban ezt megteszik, nem hagyom szó nélkül és addig küzdök, amíg nem válik nyilvánvalóvá a rágalmazók aljassága.)

Alfőmérnök02 2014.06.07. 19:45:59

@Holger Hartland: „Hamis, buta és otromba szöveg, de nem náci. És nem kell vele foglalkozni.”-- írja picur3ka kommentjével kapcsolatban.

„Mibe, hogy lesz, aki a Galamus levelezőjét párhuzamba állítja majd a náci kommentelőitekkel?" -- írja máshol ( mandiner.blog.hu/2014/03/27/boszorkanyuldozes_a_komcsi_es_nacivadaszat/fullcommentlist/1#c21984160 )

Ezek szerint Ön (főhadnagy másodnickje; gondolom a nick ötletét padillától lopta, akit akkor még tabudöntögető hoaxnak tartott, ma már csak egy ócska provokátornak, mert tudja, hogy  csak nyakkendőre többet költ, mint bbj a családja teljes ruhatárára) úgy látja, hogy vannak náci kommentelők a mandineren.
Megkérném, hogy nevezzen meg néhányat ezek közül és hozzon föl példát náci kommentre. (Csak, hogy tudjam, hogy ha már ez:

"Ez a sok hiteles zsido, tele az pocsom minddel, mindre rabasztunk. Aki nem baszott ra, az, aki kiirtotta oket. Azok jol el vannak komam, senki nem basztatja oket a holokausztert, latod. Azok pedig meg is csinyaltak, erdemes volt, ennyi az uzenete a tortenetnek."
delphoijosda.blog.hu/2012/11/03/xxiv_786/fullcommentlist/1#c18214786

Ön szerint nem náci szöveg, akkor mi számít annak?)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.06.07. 22:59:26

@Alfőmérnök02:
Összekavartad, Alfi, az nem a Padilla, aki csak nyakkendőre többet költ, mint BBJ és családja teljes ruhatára.
Inkább vascsőpárbajozzatok Holgerrel, arra szomjúhoz a nép. :)

Alfőmérnök02 2014.06.07. 23:23:46

@Hepci: puff, ez legyen a legnagyobb tévedésem.
De a lényegen ez mit sem változtat: a kis szellemi éhenkórász nem tudja szétválasztani a virtuális személyt a valóstól.
Megjegyzem, irl személyiségjegyeket és részinformációkat eddig csak abból a célból tett közzé, hogy lejárasson nickeket, akik őt valamiért kritizálták.

(Én is tudom több nickről, hogy kicsoda, jópárral már találkoztam is, de virtuális személyről soha nem változott meg a véleményem a valós személy megismerése után. És szinte kivétel nélkül pont olyan volt a valós személy, mint amire a nick által írottak alapján számítottam. Tróger Faszland véleményváltozásai mögött intellektuális deficitet és rossz emberismeretet vélek felfedezni.)

Alfőmérnök02 2014.06.07. 23:36:33

@Holger Hartland: „Hamis, buta és otromba szöveg, de nem náci. És nem kell vele foglalkozni.”-- írja picur3ka kommentjével kapcsolatban.

„Mibe, hogy lesz, aki a Galamus levelezőjét párhuzamba állítja majd a náci kommentelőitekkel?" -- írja máshol ( mandiner.blog.hu/2014/03/27/boszorkanyuldozes_a_komcsi_es_nacivadaszat/fullcommentlist/1#c21984160 )

Ezek szerint Ön (főhadnagy másodnickje; gondolom a nick ötletét padillától lopta, akit akkor még tabudöntögető hoaxnak tartott, ma már csak egy ócska provokátornak) úgy látja, hogy vannak náci kommentelők a mandineren.
Megkérném, hogy nevezzen meg néhányat ezek közül és hozzon föl példát náci kommentre. (Csak, hogy tudjam, hogy ha már ez:

"Ez a sok hiteles zsido, tele az pocsom minddel, mindre rabasztunk. Aki nem baszott ra, az, aki kiirtotta oket. Azok jol el vannak komam, senki nem basztatja oket a holokausztert, latod. Azok pedig meg is csinyaltak, erdemes volt, ennyi az uzenete a tortenetnek."
delphoijosda.blog.hu/2012/11/03/xxiv_786/fullcommentlist/1#c18214786

Ön szerint nem náci szöveg, akkor mi számít annak?)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.07. 23:43:21

@Hepci:

Ha még leírják vagy hússzor, akkor lassan már engem is elkezd érdekelni, hogy ki is költhet többet nyakkendőkre, mint BBJ és családja teljes ruhatárára:-D Bizonyára lehet a dolognak valami jelentősége, ha ez a kérdéskör ennyiszer fölmerül:-D

Szindbad 2014.06.08. 00:21:08

@bbjnick: Lárifári. Viszont szerencsére azt senki sem tudja, hogy én ki vagyok.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.06.08. 09:47:04

@Alfőmérnök02: Miután kaptál egy normális választ, megint az asztalra szartál. Így viszont nem ülök veled egy asztalhoz. Sajnálom, Alfi, alkalmatlan vagy.

Hallgassunk inkább szép zenét:

www.youtube.com/watch?v=ahvrHrPGi1k

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.06.08. 10:35:49

@bbjnick:
Szegény faszi baromira izzadhat most a rengeteg nyakkendőjében. :)

Alfőmérnök02 2014.06.08. 11:45:57

@Holger Hartland: Hamis, buta és otromba szöveg, de nem náci. És nem kell vele foglalkozni.”-- írja picur3ka kommentjével kapcsolatban.

„Mibe, hogy lesz, aki a Galamus levelezőjét párhuzamba állítja majd a náci kommentelőitekkel?" -- írja máshol ( mandiner.blog.hu/2014/03/27/boszorkanyuldozes_a_komcsi_es_nacivadaszat/fullcommentlist/1#c21984160 )

Ezek szerint Ön (főhadnagy másodnickje; gondolom a nick ötletét padillától lopta, akit akkor még tabudöntögető hoaxnak tartott, ma már csak egy ócska provokátornak) úgy látja, hogy vannak náci kommentelők a mandineren.
Megkérném, hogy nevezzen meg néhányat ezek közül és hozzon föl példát náci kommentre. (Csak, hogy tudjam, hogy ha már ez:

"Ez a sok hiteles zsido, tele az pocsom minddel, mindre rabasztunk. Aki nem baszott ra, az, aki kiirtotta oket. Azok jol el vannak komam, senki nem basztatja oket a holokausztert, latod. Azok pedig meg is csinyaltak, erdemes volt, ennyi az uzenete a tortenetnek."
delphoijosda.blog.hu/2012/11/03/xxiv_786/fullcommentlist/1#c18214786

Ön szerint nem náci szöveg, akkor mi számít annak?)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.06.08. 16:13:15

@Alfőmérnök02: Késő. Eljátszottad az utolsó esélyedet.

A zenét meghallgattad? Figyelted, ki vezényelt? Tudod, mivel okozott egyszer botrányt? ("Náci"-ügy volt az is.)

Alfőmérnök02 2014.06.08. 16:22:27

@Holger Hartland: Ki veszített, nyomorék korcs, és miért?!
Téged ha szájbahugyoznak, akkor is győztesnek gondolod magad?

Alfőmérnök02 2014.06.08. 16:24:05

@Holger Hartland: "Hamis, buta és otromba szöveg, de nem náci. És nem kell vele foglalkozni.”-- írja picur3ka kommentjével kapcsolatban.

„Mibe, hogy lesz, aki a Galamus levelezőjét párhuzamba állítja majd a náci kommentelőitekkel?" -- írja máshol ( mandiner.blog.hu/2014/03/27/boszorkanyuldozes_a_komcsi_es_nacivadaszat/fullcommentlist/1#c21984160 )

Ezek szerint Ön (főhadnagy másodnickje; gondolom a nick ötletét padillától lopta, akit akkor még tabudöntögető hoaxnak tartott, ma már csak egy ócska provokátornak) úgy látja, hogy vannak náci kommentelők a mandineren.
Megkérném, hogy nevezzen meg néhányat ezek közül és hozzon föl példát náci kommentre. (Csak, hogy tudjam, hogy ha már ez:

"Ez a sok hiteles zsido, tele az pocsom minddel, mindre rabasztunk. Aki nem baszott ra, az, aki kiirtotta oket. Azok jol el vannak komam, senki nem basztatja oket a holokausztert, latod. Azok pedig meg is csinyaltak, erdemes volt, ennyi az uzenete a tortenetnek."
delphoijosda.blog.hu/2012/11/03/xxiv_786/fullcommentlist/1#c18214786

Ön szerint nem náci szöveg, akkor mi számít annak?)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.06.08. 16:24:24

@Alfőmérnök02: Elvesztetted az utolsó lehetőséget, hogy normálisan szóba álljak veled. Hogy nekem ez győzelem volna? Nem tudom, lehet.

Alfőmérnök02 2014.06.08. 16:25:33

@Holger Hartland: "Hamis, buta és otromba szöveg, de nem náci. És nem kell vele foglalkozni.”-- írja picur3ka kommentjével kapcsolatban.

„Mibe, hogy lesz, aki a Galamus levelezőjét párhuzamba állítja majd a náci kommentelőitekkel?" -- írja máshol ( mandiner.blog.hu/2014/03/27/boszorkanyuldozes_a_komcsi_es_nacivadaszat/fullcommentlist/1#c21984160 )

Ezek szerint Ön (főhadnagy másodnickje; gondolom a nick ötletét padillától lopta, akit akkor még tabudöntögető hoaxnak tartott, ma már csak egy ócska provokátornak) úgy látja, hogy vannak náci kommentelők a mandineren.
Megkérném, hogy nevezzen meg néhányat ezek közül és hozzon föl példát náci kommentre. (Csak, hogy tudjam, hogy ha már ez:

"Ez a sok hiteles zsido, tele az pocsom minddel, mindre rabasztunk. Aki nem baszott ra, az, aki kiirtotta oket. Azok jol el vannak komam, senki nem basztatja oket a holokausztert, latod. Azok pedig meg is csinyaltak, erdemes volt, ennyi az uzenete a tortenetnek."
delphoijosda.blog.hu/2012/11/03/xxiv_786/fullcommentlist/1#c18214786

Ön szerint nem náci szöveg, akkor mi számít annak?)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.06.08. 16:31:07

@Alfőmérnök02: Ha holnapig még háromszázszor beírod, kaphatsz még egy esélyt. Az eddigiek nem számítanak. Mostantól indul!

Alfőmérnök02 2014.06.08. 16:38:14

@Holger Hartland: Megint elszámítottad magadat, patkány.
Szart se érdekel, hogy te kit tartasz nácinak, semmiféle "esélyem"-ről nincs szó veled kapcsolaban, mert egy jelentéktelen senki vagy.
Lényeg az, hogy mások jogos nácizását kritizálod, hülyének állítva be az illetőt, miközben te is nácizol. Nyilván ugyanúgy, ahogy te kimagyaráztad picur3ka kommentjét, ki lehetne magyarázni az általad "nácinak" tituláld kommentelők szövegeit. Kurva okosnak hiszed, magad, de csak egy ostoba, jellemtelen tróger vagy. Ezt demonstrálod most is és ez a tanulsága a történetnek.

Csak azért játszottam el még ezt, hogy egy utolsót rúgjak beléd, mert patkány voltál több nickkel is, és megérdemelted. Akinek nem világos mostantól, hogy egy ostoba, korcs, jellemtelen patkány vagy, az jó esetben szánalmas hülye.
Ignore on

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.06.08. 16:42:37

@Alfőmérnök02: Ezt beszámítom egy félnek. Még 299 és fél kell...

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.06.09. 13:11:21

@Hepci: Alfi épp kapott egy esélyt, hogy elhordja az irháját. Nem kellett volna? :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.06.09. 13:48:18

@Holger Hartland:
Nekem semmi bajom Alfival.
Bizonyos beírások végtelen ismételgetését nem értem, de élnek emberek ennél nagyobb problémákkal is.
Szerintem egy kiadós pofozkodás kitisztítja a lelket, de persze könnyen beszélek, 48-as cipőben. :)

Alfőmérnök02 2014.06.09. 14:22:38

@Hepci: "Bizonyos beírások végtelen ismételgetését nem értem"

Akkor elmagyarázom.
Eléggé elterjedt gyakorlat a fórumokon, hogy sunyi módon "elfelejtetnek" bizonyos vitákat, így a vesztesek fenntarthatják maguknak és néhány faszfejnek a látszatot, hogy győztek, vagy hogy döntetlen lett a meccs.
Az ismételgetés ez ellen a gyakorlat ellen irányul.

De egyébként tényleg nem sok értelmét látom már a fórumozásnak. Voltam már zárt osztályon (látogatóban), eltöltöttem néhány napot értelmi fogyatékosok között, sokkal érdekesebbek voltak, mint az itteni kis frusztrált értelmi fogyik.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.06.09. 15:48:39

@Hepci: Ha nem szól hozzám, akkor nekem sincs.
süti beállítások módosítása