Elektronizált építésügy: visszaszorulnak a kóklerek, az adócsalók?
2014. május 29. írta: Redakció

Elektronizált építésügy: visszaszorulnak a kóklerek, az adócsalók?

epitkezes.jpg

Elektronikus engedélyeztetés és elektronikus naplóvezetés: nincs több kitépett oldal és visszadátumozás. Bár az építési szabályok nagyon sűrűn változnak, egy nemrégiben bevezetett módosítás talán kifehérítheti a mutyik tárházaként emlegetett magyar építőipart. Az építkezés új szabályai alapján több hatóság – ráadásul az irodából, pár kattintással – lát bele abba, hogy kivel, mit és hogyan építtetünk. Fel kell tölteni az alvállalkozókkal kötött szerződéseket és a naponta elvégzett munkákat.

De alkalmas-e az új rendszer az építőipar kifehérítésére, vagy csak felesleges hatósági szívatás az egész? Kevesebb lesz-e ettől a feketén dolgoztatott munkás és az utólag eltűnő kivitelező? A NAV tényleg mindenbe belenéz? Szemétkednek-e az építési hatóságok, vagy az egész adminisztráció az építtetők és a kivitelezők érdeke?

Bakó Bea riportját Jog.mandiner oldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr266228065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bell & Sebastian 2014.05.30. 00:47:38

Ez egy érdekes poszt, mégsem ütlegelik itt egymást az ellenérdekeltek - valamiért.

Életemben egyetlenegyszer tudtam becsületes árat kérni egy mérnöknapért, ami 60 ezer volt, de nem mostanában. Ezért cserébe úgy kétmilliós, indokolatlan költségtől szabadítottam meg a megrendelőt.

Remélem, a nyugati árszínvonal majdcsak meghozza az annyira áhított, nyugati bérszínvonalat is.

Ha az építőipar rendben lesz, úgy két év múlva kezdhetnek reménykedni majd mások is. De ez még nem az idén lesz, és nem is az online naplózástól és a préripuszta internet lefedettségének függvényében fog bekövetkezni.

Majd, ha az államilag támogatott pártcégek is befejezték a machinálást, akkor lesz rend. Pillanatnyilag a legnagyobb, tényleges kivitelezői kapacitás nélküli, táskás fővállalkozó a Közgép és számtalan csatolmánya, amik horribilis fedezettel adják tovább a munkáikat.

Majd akkor, ha ezeket eltakarították a terepről, akkor érdemes beszélni másról, egyebekről.

De addig nem.
süti beállítások módosítása