Súlyzó, hot dog, bálnatetem? − Mi lesz az új expó magyar épületével?
2014. május 27. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Súlyzó, hot dog, bálnatetem? − Mi lesz az új expó magyar épületével?

expo.jpg

„Nehéz konstruktívan hozzáállni a témához, amikor egy bomló bálnatetem és egy súlyzó keresztezéséről beszélünk, ami a »hagyományos kultúra és modernitás értékeit hozza szintézisbe«” − mondja építészmérnök feleségem arról az épületről, amely a legfrissebb hírek szerint Magyarországot fogja reprezentálni a milánói Expo 2015-ön. Én nem vagyok építész, nekem egy sonkás-sajtos tekercs vagy egy félbehagyott hot dog is eszembe jutott az objektumról. Valahol ismét utat tévesztett a hivatalos magyar kultúrpolitika, nem először az utóbbi években?

A zsűri által első hellyel díjazott, a közönség által is kedvelt terv helyett ezt a fenti, második helyezett terv valósulhat meg a jövő évi expón. De mi is történt pontosan?

A 2015-ös milánói expó kapcsán, ahogy az lenni szokott, pályázatot írtak ki a magyar pavilonra. A jövő évi expó magyar megjelenésének irányadó filozófiája az egészséges élelmiszer és életmód kölcsönhatása, az élelmiszerbiztonság megteremtése, valamint a genetikai diverzitás megőrzése a jövő generációi számára. Ez eddig rendben is van.

A pályázat kiírása szerint „a magyar pavilon természetes, újrahasznosítható és fényáteresztő anyagokból épül majd, így elbontása is könnyen kivitelezhető lesz. Az 1910m2-es alapterületnek körülbelül 50-55%-át fogja elfoglalni az épület, melynek jellegzetességei a hagyományos és organikus formák lesznek. Ezzel a koncepcióval a világot „betonmonstrumokba” fullasztó építészeti dogmákra és szabványokra kívánunk reagálni. (...) Az épület formája és megjelenése minden elemével kapcsolódni fog a Világkiállítás és országunk specifikus témáihoz, tükrözve hazánk tradícióit és kultúráját. A motívumokban és a belső architektúrában döntő szerephez jut majd a víz, az életadó és egészséget biztosító forrás, valamint a fény is. A koncepció egésze az archaikus magyar világértelmezést fogja tükrözni, ami az élet körforgásáról, a folytonos fejlődésről és megújulásról szól. Így a növényi ábrázolások az emberi lét és a világegyetem összekapcsolódásával jelenítik majd meg a bolygónkat alkotó mikro- és makroszintű elemek egységét.”

A beérkezett pályaművek közül (amelyeket itt lehet végigböngészni) a zsűri január 15-ei döntésével a MALOM jeligével ellátott tervet tartotta a legjobbnak.

malom 1.jpg

malom 2.jpg

Nem meglepő a döntés, már első blikkre is kiemelkedik a Malom látványa a többi pályamű közül, a zsűri mellett a közönségszavazáson is sikerrel szerepelt az épület. Mint kiderült, Getto Tamás és Dr. Hutter Ákos munkája ez a grandiózus malom egy nagy vízkerékkel, amelyhez a vizet, legalábbis a tervek szerint, napkollektorral működtetett szivattyú juttatja majd el. A zsűritagok szerint a Malom egy olyan épület, amely vonzza majd a tekintetet, emellett az épület mellett senki nem tud csak úgy elsétálni, ide mindenki be akar majd térni, hogy alaposabban is megnézhesse magának. A pályázat bibliai utalásokra, a magyar hagyományokra és a malom nemzetközi történelmi, civilizációs funkciójának bemutatására épül, a szépséges faszerkezet alatti, szakrális térre is emlékeztető csarnokban döngölt föld lenne a padló.

alakor2.png

Emellett a második helyezett lett az ALAKOR jeligéjű pályamű (tervezők: Herczeg Ágnes, Ertsey Attila és Sárkány Sándor). A tervezők szerint „a szakrális, szellemi tartalom művészi megformálása, a három dobépület és a kert hármas egységét jelképezze legrégebbi és legszebb köszönésünk: Bort, Búzát, Békességet!”

*

A zsűri döntése után több hónappal, május 23-án jött a hír: nem az első díjas Malom, hanem a második helyezett Alakor terve épül majd meg az expó magyar pavilonjaként. Szőcs Géza kormánybiztos csütörtökön Milánóban nemzetközi sajtótájékoztatón mutatta be a 2015-ös milánói világkiállítás magyar pavilonjának terveit, majd megnyitotta a pavilon tervezési anyagaiból összeállított kiállítást.

Szőcs Géza tehát ismét berobbantotta magát a magyar kultúrpolitikába. Mint ismeretes, az erdélyi származású költő, majd khm, mérsékelten sikeres kultúrpolitikus két évig, 2010-től 2012-ig botladozott a NEFMI kulturális államtitkáraként, majd utána a miniszterelnök kulturális főtanácsadója lett. Emlékezzünk: Szőcs volt az, aki 2011-ben a Mozgó Világnak arról nyilatkozott, hogy naplót vezet munkájáról és többek között kormánypárti politikustársairól is, a naplót pedig esetleg Orbán Viktornak is megmutatja - majd panaszkodott arra, hogy a politika világában sok „a gáncs, az ármány”, és arra, hogy a beosztottjai nem csinálják meg az általa kiadott feladatokat. Ahogy lemondásakor írtam: „Szőcs Géza eltévedt a politika rengetegében. Itt az idő, hogy visszatérjen a bohém költők világába, szavaljon, éjszakázzon, száguldozzon az országúton, megírja emlékiratait, szellemes esszéket írjon az erdélyi irodalomról vagy a világválságról, otthon, négy fal között elmélkedjen kis és nagy dolgokról. Vagy legyen szabadgondolkodóként kreatív tanácsadó a valódi döntéshozók mellett. Csak hagyja a bürokráciát, a közigazgatási jogot, a költségvetés-alkotást és a kultúrpolitikát másra”. Nos, nem hagyta. És ahogy Vicomte blogger kolléga négy éve, Szőcs kinevezésekor írt, remek portréjában összefoglalta: „Szőcs Géza viszont egy álmodozó bölcsész. Nem olyan Philipp K. Dick-féle, mint a másik, inkább egy Paolo Coelho. Személyében megjeleníti azt, amit a Fidesz elképzel a kultúráról. A miniszter, aki nem csak a 10 millió, hanem az egész Kárpát-medence kultúráját fogja ápolni. Hogy mi ez? A roszmájú, örök elégedetlenek szerint inkább valami wass albertezős, hegyek ormán felsíró tárogatós, modern népzenés, Tusványoson csövezős, kicsit folkrockos izé, enyhe sasvárisándoros és eddás beütésekkel, és sok Keresztes Ildikóval meg Kormoránnal. Amolyan lájtos-magyaros fogyasztóbarát népi giccses izé, kalotaszegi hímzett kispárnák a budai lakás sezlonyán. Valami olyasmi, ami nem fekszi meg a gyomrot túlságosan, mint a jobbikos hardcore, de szépen pirosfehérzöldre van azért hangszerelve”.

Nos, nem tudjuk, pontosan mekkora szerepe volt expóügyi kormánybiztosként abban a döntésben, hogy végül nem az első helyezett pályázó munkája, hanem a második helyre rangsorolt, dekonstruált szittya vízió valósul meg. Valószínűleg nagy szerepe volt. Az viszont egészen biztos, hogy az Alakor egy az egyben megfelel a szőcsi kultúrpolitikai víziónak  sőt, a jelenlegi kormánypártot  részben (!)  uraló kultúraképnek. Mert szerencsére vannak más felkészült és naprakész, a magyar kulturális hagyományokat egyrészt a realitásokkal, másrészt a nemzetközi kultúra világával összeegyeztetni képes kultúrpolitikusok is a Fidesz háza táján, de sajnos továbbra is a Fekete György-, Kerényi Imre- és Szőcs Géza-féle fantaszták a leglátványosabbak a Fidesz kultúrpolitikája körül.

Nem esztétizálok sokat, mindenkinek megvan a maga ízlése, de tessék összehasonlítani a Malom és az Alakor terveit.

Az egyik egy kimért, ízléses, méltóságteljes, letisztult, áttekinthető, befogadható, minimalista, egyszerre hagyományőrző és világra tekintő, archaikus és modern, de leginkább kortalan épület.

A másik egy csapongó, formátlan, szétesett, csiricsáré, zsúfolt, kapkodó, zavaros, kakofón, szájbarágós, didaktikus, archaizálni akaró, de valójában posztmodern objektum.

A Magyar Nemzet Makovecz-követőnek számító építészmérnök-építészkritikusa, Őrfi József azt írja az Alakorról: „az építészetben nem szokás táltos dobokat felnagyítani, vagy ha mégis, biztos nem élére állítva, és végképp nem egy az egyben. Nem értékes, mert már elcsépelt gondolat bárkát is stilizálni, de ebben az esetben még ez a stilizálás sem sikerült jól. Továbbá egyszerűen nem illik szimbólumokat rárajzolni egy tömegre, egy formára, amelyet bárki használatba vehet, hiszen nem biztos, hogy a betérő azonosul vele. Az építészet szimbólumokkal, szellemi tartalmakkal dolgozhat, de csak szerves összhangban a működő funkcióval”.

Ennyi. Vagy ahogy a szőcsizmusról Vicomte írta: „Amolyan lájtos-magyaros fogyasztóbarát népi giccses izé”. Ötödik évét kezdi a 2010-től ismét hatalomba kerülő a konzervatív-jobboldali magyar kultúrpolitika, és még mindig itt tartunk.

Míg a Malom fel tudna nőni az egyébként szintén vitatott körülmények között kiválasztott, de vitathatatlanul az egyik legjobb Makovecz-műnek számító '92-es, soktornyú sevillai magyar pavilon és Vadász György 2000-es, hannoveri expón bemutatott, letisztult és méltóságteljes templom-hajó pavilonja mellé; addig az Alakor a magyar organikus építészet újabb szép példája helyett annak paródiájaként sülhet csak el.

*

A poszt írása közben olvastam a friss sztorit: a Tilos rádió építészeti műsora, a Skicc meg akarta szólaltatni a Malom és az Alakor tervezőit, hogy a témáról beszélgessenek. A Malom alkotói szívesen nyilatkoztak: kiderült, hogy ők se tudnak sokkal többet a döntésről, mint az átlag újságolvasók, és őket is meglepetésként érte, hogy nem az ő nyertes pályaművük valósul végül meg.

A Tilos megkereste az Alakor alkotóit, Ertsey Attilát és Sárkány Sándort is. Az egyébként a fenntartható építészettel, autonóm házakkal, régiókkal, közösségekkel foglalkozó, azokat kutató, tisztességes és neves építész, Ertsey Attila a Tilosnak azt mondta: a pályázat nem az ő szellemi terméke, az életművében ez nem mint saját alkotásként szerepel. A pályamunka szellemi alkotója szerinte Sárkány Sándor, így ő csupán mint a megvalósításért felelős építész. A Tilos megkereste Sárkányt is, aki előbb időt kért, hogy tájékozódjon, majd visszahívta a rádiósokat, hogy ő, mint alkotó nem nyilatkozhat, csak Szőcs Géza kormánybiztos beszélhet a pályaműről.

E szép, bezáruló kör, igazi magyar történet láttán mi más jutna az egyszeri polgár eszébe, mint a régi felsóhajtás: ezérttartittazország.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr146218152

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: "Két krumpli közé szorult salátamosó" 2014.05.31. 00:35:38

Nagy port kavart a héten a milánói Expo a médiában és a közösségi oldalakon. Úgy tűnik, Magyarországnak ismét sikerült megmutatnia a világnak, hogyan kell szénné égni nemzetközi porondon. Aki hallott már a témáról, annak a lelki szemei előtt most ott l...

Trackback: Súlyzó, hot dog, bálnatetem? − Mi lesz az új expó magyar épületével? 2014.05.27. 13:39:01

„Amolyan lájtos-magyaros fogyasztóbarát népi giccses izé”. Ötödik évét kezdi a 2010-től ismét hatalomba kerülő a konzervatív-jobboldali magyar kultúrpolitika, és még mindig itt tartunk?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.05.27. 13:43:21

na végre! a szabadságtéren randalírozó mózeshulligánok átmehetnek majlandba antiszittyázódni.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.05.27. 13:45:37

amúgy meg szép lesz ez a flinszton vízió! :)

malom meg egy vízlapátos kamionsegg és közhelyes.

tong_po 2014.05.27. 14:04:03

Gellért, nyugtass meg, hogy fejvesztve írod az elemzést az EU-ban aktuális hatalmi átrendeződésről (amihez a mostani szavazás az alkualap egy részét szolgáltatja majd), a lehetséges bizottsági elnökök és kialakuló frakciók mibenlétéről és politikai irányvonalairól, céljairól, ezzel kiemelve a mandinert abból a dögszagú mocsárból, amelyben az összes többi sajtótermék odáig tudott eljutni européer eszmeiségben, hogy ennek kapcsán a bolsevik párt platformjainak most éppen más neveken történő, össztámogatottságukat nem befolyásoló piti vetélkedését jelölte meg fontos eseménynek. Legalább a tagokvagyunkra valamit, komolyan, ha már a választás előtt nem sikerült senkinek.

Veridicus76 2014.05.27. 14:19:13

Rajcsányi nem bírta ki, hogy a valóban okádék épületszörny kapcsán ne tegyen egy oldalvágást úgy általában a konzervatív kultúrpolitika felé. Tipikus.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.27. 14:21:18

@Veridicus76: Okádék? Na és.

Kit érdekel, ha a liberálfasizmus feletti újabb győzelemnek egy okádék diadalívet állítunk? Annál jobb, hiszen nekik se tetszik.

Ez által derül fényre a haza.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.27. 14:44:21

@rajcsányi.gellért (ergé):

Nem az lenne az ésszerű megközelítése a kérdésnek, hogy megkérdezitek Szőcs Gézát, hogy miért a második helyezett pályamunkát építik meg? Mert ha ennyi "fogyasztóbarát népi giccses izézés" után kiderül, hogy, teszem azt, mondjuk, technikai okok miatt kellett tervet váltani, akkor mi van? Ne mondom, kérdezem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.27. 14:45:27

@bbjnick:

Ne mondom, kérdezem. = Nem mondom, kérdezem.

tarackos 2014.05.27. 15:27:32

Még mindig itt tartunk? Persze hiszen révbe ért a nemzet. Ugye...

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.05.27. 15:33:54

@Veridicus76: a kettő sajnos összefügg. Ha lenne minőségi konzerv kultúrpolitika, akkor az ilyen gázos történetek nem fordulhatnának elő.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.27. 15:57:52

@tauglich: Arra van ésszerű, realitásokra figyelemmel levő magyarázat, hogy milyen alapon váratik épp a mostani kurzustól a "minőségi konzerv kultúrpolitika"?

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.05.27. 16:07:45

@Counter: szerintem ezzel kapcsolatosan nincsenek várakozások és elvárások. Egyelőre marad az eddigi sodródás a kultúra területén.

Bell & Sebastian 2014.05.27. 16:21:54

Szép a malom, de a vízgépészete úgy a tízszeresébe kerülne a gerendahodálynak, ha egyáltalán megvalósítható lenne. Tudja a Hodály Zoltán.

A búzamezős valóban okosabb választás lett volna.
Kérdésem csupán annyi, hogy mi a fenének a kiírás, ha utána rendre meghágják.

Nem kell mindig Vakolecz. Ez a jó. De hogy ez mi, azt nehéz lesz elmagyarázni, hát még be-.

Kissé unortodox a formanyelve, ilyesmi szok lenni a dögkútban, tán onnan az ihlet. Vagy visszavágyódás a végtelen bambákra.

___________________________ (törölt) 2014.05.27. 16:39:33

Üdv ErGé,

Azért azt ne felejtsd már el, hogy ami Pest felől nézvést műnépies giccs, az a legtöbb külföldi szemszögéből izgalmas egzotikus izé. Azért vegyük már észre, hogy a legtöbb nyugati a nem-nyugati kultúrákat a tibetitől az afrikaiig szénné romantizálja. Biztos, hogy anno a dél-afrikai vébé idején művelt, jó ízlésű afrikaiak a szemüket forgatták attól, hogy Shakirának a This Time For Africa c. klippben mennyire pop-giccs szintjén sikerült megragadnia az "afrikaiságot", de a nyugati átlagembernek tetszett. Sőt, még gyakran ezt történik a nyugati kultúra egy részével is gondolva a szintén agyonromantizált ír népiességre, a mágikus misztikus kelta izére, tényleg érdemes ráguglizni mondjuk celtic music CD borítókra, hát pont úgy néznek ki mint egy borzalmasan gyenge Tolkien-utánérzés. Vagy ahogy mi értelmezzük az amerikaiságot, a 40 fokos texasi melegben lábra rohadó veszkócsizmákkal. És igen, ugyanilyen módon az átlag németnek, osztráknak tényleg bejön az egész műnépies Piroschka-Pußta franckarika. Mert az egzotikus meg érdekes ilyen fogyasztható szinten.

Ezeknek mind pont ugyananyi közük van autentikussághoz és jó ízléshez, de pop-szinten ez adható el.

Csak van bennünk egy ilyen nemzeti kisebbrendűségi érzés, és ezért azt hisszük, hogy a mi műnépies giccsünk valahogy alacsonyabbrendű, mint más népeké.

Pedig a világ népének tényleg ez jön be, pop-szinten, és abszolút nem tartja cikibbnek a magyar népi-giccset mint az Authentic Celtic Magic Music For The Soul típusú ír marhaságot meg a végtelenségig romantizált tibeti szerzeteseket meg amikor Shakira öt percig afrikai meg az ilyesmit: blogs.burlingtonfreepress.com/politics/2011/08/15/five-vermont-governors-on-how-vermonts-not-like-the-others/fivegovs2/

Ez mindenhol úgy megy. A berliniek fújnak a bajorokra, hogy lejáratják a német kultúrát ezzel a bőrnadrágban seggberugdosós hülyeséggel, de az igazság az, hogy ezt jobban ismeri a világ, mint Goethét és ez vonzza a turistákat valójában.

Ez mind ugyanúgy a globális popkultúra része. Ízlést nem igényel.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.27. 16:40:00

@tauglich: Biztos maga ebben, hogy ez sodródás, s nem tudatosan szabott, de nem deklarált irány?

@Bell & Sebastian: A kiírás pont azért van, hogy utána demonstrálható legyen a tekintélyelvű döntéshozatal elsőbbsége, no meg a liberális nyafogók intézménytiszteletének elvetése.

Ha a választás pocsék, annál jobb. Annál inkább demonstrálva van, hogy a döntés egyetlen és legfőbb indoka a "mert megtehetem".
Még 10-15 évet lenyomunk így, s nem lesz végre több baj a tekintély- és hierarchiatisztelettel ebben az országban. Csend, rend, fegyelem.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2014.05.27. 16:44:40

@Shenpen: Téves ez esetben a felvetésed. Az első helyezett az autentikusabb, míg az Alakor a posztmodern kifacsarása a történetnek.

Az első helyezett Malom is egy biblikus, őscivilizációs, népi kultúrás utalásokkal, szimbólumokkal operáló, organikus anyagokból (fa, föld, víz) építkező, szinte szakrális épület. Ízléssel, mértékkel.

Az Alakor is nagyjából ezt az üzenetet akarja átadni, de giccses-posztmodern paródia lett belőle.

Bell & Sebastian 2014.05.27. 16:48:00

@Counter: Ezt ismerem, egy időben magam is gyakran húztam elő végső érvként; mert én vagyok az apád!

Nem hinném, hogy ez a rablóbanda nemzett volna, ráadásul kollektíven. Sem a másik.

Bell & Sebastian 2014.05.27. 16:50:06

@rajcsányi.gellért (ergé): A nagy villantásnak Párizs után sem lett jó vége. Minek ezeknek vizet mutogatni? Pároljanak le maguknak, ha szomjasak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.27. 16:56:46

@Bell & Sebastian:

Én továbbra is a mondó volnék, hogy meg kéne kérdezni azt a Szőcsöt, hogy miért a második helyezett pályázatot építik meg végül is! Talán még kiderülne, hogy Milánóban nem engedtek nekik kutat fúrni, napelemes szivattyút építeni, mittudoménmicsinálni... Nem állítom, hogy így volt, de egyáltalán nem tartom kizártnak.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.27. 17:03:30

@Bell & Sebastian: Ne akarjon egyénieskedni – azzal csak azt éri el, hogy az elsők között állítják a falhoz.

Tudja, a nemzet jelenleg egy párt. A párt. És aki nincs a nemzet oldalán, az a nemzet ellen van; márpedig jelenleg a nemzet érdeke az, hogy megtanuljuk végre: a tekintély számít.
Szőcs Géza is csak ezt demonstrálja. Magasról tenni kell rá, hogy a liberálisoknak való bohóckodás során ki hányadik lesz; azt kell megmutatni, hogy csak az számít, mit mond a Főnök. És azt abból tanuljuk meg, ha látjuk, hogy a Főnök szava fontosabb, mint a bohóckodás.

Bell & Sebastian 2014.05.27. 17:35:50

@bbjnick: Nem áll szándékomban megtekinteni. De van egy olyan lehetséges megoldás is, hogy a kedvezményezett építő ilyet tud olcsón nyújtani a pofátlan túlszámlázás mellé. Eredményorientált mindenki. Volt már ilyen. Sőt, tulajdonképpen csak ilyen volt.

@Counter: Maga rég nem lesz a világon, mikor én még mindig imádom, maga régen el lesz feledve, de csak általam lesz szeretve.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.05.27. 17:40:34

Mert a Rajcsányinak fáj a sámándob, a 3000 éves kárpát-medencei jelenlétünk szimbóluma.

Mert nem szakrálkeresztény, azért fáj neki.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2010/12/tarsadalom-es-kasztjai.html

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.27. 17:43:36

@Bell & Sebastian:

Utánakerestem és ezt találtam:

"De miért a második és nem az első díjas épül meg?
Sehol nem találtunk utalást erre. Utánakérdeztünk, és megtudtuk: a megvásárolt öt pályamű tervezőitől további munkafázisokat kértek a megvalósíthatósági tanulmány készítéséhez. Bár hivatalosan nem indokolták, feltehetően a megvalósíthatóság döntött a második pályázat mellett, talán az első díjas nagy mérete és a magasban, faszerkezetű vázon elképzelt sokköbméteres, soktonnás medence bizonytalanította el a beruházót."

tervlap.hu/cikk/show/id/2874

:-)

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.05.27. 17:58:17

@Counter: ez sodródás, de erről már sokszor leírtam a véleményemet . A kormányzatban nincsen igény a tudatos és szervezett kultúrairányításra, azt inkább kiadták gebinbe egy MMA nevű gittegyletnek, miközben különféle kisebb-nagyobb kormányközeli csoportocskák nyomulnak a fennmaradó forrásokra. Egyébként a kortárs művészet iránt egészen fogékony L. Simonnak is részben azért törött bele a bicskája államtitkári tevékenységébe, mert nem osztotta Feketéék kultúrában betöltött túlhatalmát és mindent alulmúló ízlésdiktátumait.

Aztán tessék, itt van a milánói expóra szánt díjnyertes pavilon esete. Egy olyan díjnyertes munkáról van szó, amit mind a szakma, mind az építészet iránt fogékony közönség örömmel fogadott, vita nem volt róla. Sem világnézeti, sem esztétikai kérdésekben. Nyilvánvalóan mert egy jó, és szerethető ötletről van szó. Erre hónapok múltán jön az expóbiztos Szőcs, és többek között az érintett pályázók legnagyobb megepetésére nemzetközi sajtótájékoztatón jelenti be, hogy stornó minden eddigi, jöjjön a kettes pályamű. Ez méretes balfaszkodás és igen, ismét a kultúrpolitika teljes sodródására mutat rá. Persze jó lenne tudni az indokokat, addig csak találgathatunk az okokról.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.27. 18:22:23

@tauglich: Miért zárod ki, hogy amit te sodródásnak vélsz, az tudatos politika lehessen?

Elég régóta mozdul ugyanabba az irányba, és sohasem tétlenség, hanem mindig döntés, célzott delegáció, döntés után fenntartott és megerősített politikai bizalom következtében.
Számomra tudatosnak tűnik. Nem kell minden politikáról kifüggeszthető nyilatkozatot kiadni; elég csinálni is.

Szindbad 2014.05.27. 18:32:27

A malom kivitelezhetetlen. Ennyi

unionista (törölt) 2014.05.27. 18:45:28

szerintem egy fotbalstadiont kellene kiálítani.

unionista (törölt) 2014.05.27. 19:19:24

@rajcsányi.gellért (ergé):
és mennyibe kerül a malom. nem maradna a zsebekbe.

unionista (törölt) 2014.05.27. 19:32:49

@Shenpen:
ennek úgy kellene működnie, hogy a közép-európaiak egymást metsző kultúrköröket mutatnak be.

lehetne kárpát-medencei pavilon (aka nagy-magyar). de úgy, hogy abban szlovák, szlavón, vajdasági szerb, erdélyi román építészek is közreműködnének. és lenne közép-indoeurópai (aka. cseh-szlovák), vagy monarchia-beli, amiről bécsben döntenének (de az egykori birodalom népei is részt vennének az egészben). képviselve lenne nagy-ausztria. így lehetne nagy-porosz pavilon is, ami fellobbantaná a német nacionalizmust. szóval ezek regionális koprodukciók lennének. tartományi kormányok kellenek hozzá. (a mandineren nagyon utálják az ilyesmit.)

Alfomernok2 2014.05.27. 19:46:42

Ertsey Attila Ertsey Katalin testvére, a Magyar Építész Kamara alelnöke.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.05.27. 20:05:44

@Counter: "Miért zárod ki, hogy amit te sodródásnak vélsz, az tudatos politika lehessen?"

Mert nem látok semmiféle koncepciót mindabban, ami ma a kultúrairányítás terén zajlik.

unionista (törölt) 2014.05.27. 20:43:53

@tauglich:
mindkét oldalon az a "koncepció", hogy helyzetbe kell hozni a haverokat. a mandiner is erről szól, ha szól valamiről egyáltalán, nem?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.27. 21:32:18

"Külföldön amúgy is elismerés övezi ezt a tervet, ráadásul amikor megjelentek az első gótikus formák, akkor a román kor értelmiségi elitje felhördült, hogy mi ez a barbárság - hozott egy példát Szőcs, de említette még a Nürnbergi mesterdalnokokat és az Eiffel-tornyot is, mint műveket, amiket nem értett meg koruk.
Hihetetlen energiákat ölnek bele Magyarországon abba, hogy valamit, ami érték, pocskondiázzuk, megkérdőjelezzük, elgáncsoljuk - mondta Szőcs, aki bízik abban, hogy az épület ereje és autentikussága olyan választ ad a létező aggályokra, hogy az a végén pozitív szaldót eredményezzen."

Ez az épület akkora zsenialitás, mint a Notre-Dame. A buta nép nem érti, természetesen, de nekünk nem is az a dolgunk, hanem a kussolás.

Még szerencse, hogy az élcsapat a helyén van (a hatalomban), s teszi a dolgát. Dönt, nem magyarázkodik, nem tékozolja az időt.

legeslegujabbkor 2014.05.27. 21:37:08

"Az első dob rendeltetése a szellemi üzenet művészi megjelenítése, ahol a látogató részese, átélője lehet mindennek. A dob oldalán lévő kiemelkedő domborulatok sok kis prizmából álló ablakok, amelyek a fényt megbontva megvilágítják a belső teret. Este a belső világítást a fény megtört hatásával közvetítik kifelé. A világfa motívumban folyó vízben, – megkomponált módon –, időközönként buborékok indulnak el a motívum szálaiból (a csöves vízmértékhez hasonlóan, nem sok kicsi buborék, hanem egy nagy, amely faltól falig ér)
A terasz szintkülönbségeit összekötő oldalfal alul átlátszó üvegfelület, amelyben szintén víz van. Itt a vízben egy-egy nagy buborék jelöli a vízszintet, stabilitást, nyugalmat adva. "

Itt is folyik a víz, tehát nem ez lehetett az első terv megvalósításának az akadálya.

"A nádborítású héjazaton –, amely puha vonásokat ad az épületnek – üveg-rudak hatolnak át. A külső falon 10 centiméter hosszan nyúlnak ki a szabadba, majd áthatolva a falon 20 centiméter hosszan benyúlva fényt közvetítenek a térbe."

Na milyen közelmúltban átadott létesítményre emlékeztet ez benneteket?

"Az első szinten, ahol a feszített víztükrű medencébe hullik a vízcsepp, dupla falú üvegfödém a járófelület, ebben csírázik a búza."
Ki tudja, milyen szaga van a csírázó búzának?

" Az épület fő tartószerkezete ragasztott fa főtartókból készül (függőleges falbordák és födémgerendák), külső-belső burkolattal. Az álló sámándobok váza nádfedést kap.
Az épület nincs téliesítve. Az elsődleges gépészeti feladat a nyári hűtés. Az épület igyekszik a gépészetet minimalizálni, vagy teljesen mellőzni, passzív hűtési eszközök alkalmazásával – vizek áramoltatása, hőtárolás, árnyékolás, átszellőzés, vízpermettel való hűtés – által."

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.05.27. 21:46:45

"... döntő szerephez jut majd a víz..."

Gondolom, be fog ázni.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.05.27. 22:16:12

@Counter:
" ráadásul amikor megjelentek az első gótikus formák, akkor a román kor értelmiségi elitje felhördült, hogy mi ez a barbárság - hozott egy példát Szőcs"

Forrás? Már Szőcsöt kérdezem.
Az első gótikus épületnek a Saint Denis apátság 1137-1144 közötti átépítését szokás tartani, amit az a Suger apát vezetett, aki annyira bizalmasa volt az aktuálisan uralkodó francia királyoknak, hogy államügyeket is intézett és az új épületet személyesen a királynak mutatta be. És mivel az uralkodó dinasztiák szoros családi kapcsolatban voltak például az angol uralkodókkal, az új stílus gyorsan elterjedt.

Nem tűnik úgy, hogy bárki is pampogni merészelt volna a gótikus formák ellen.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.05.27. 22:17:45

@Hepci:
"Gondolom, be fog ázni. "

Itt az ideje, hogy a természettől elszakadt "modern" ember újra szorosabb kapcsolatba kerüljön a vízzel.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2013/06/szeressetek-vizet.html

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.27. 22:25:21

@Doomhammer: Idézem magam: "az élcsapat nem magyarázkodik".

Forrás. Ne szórakozzon már! A forrás kérése a vesztesek, a lebeszélők, a bukott baloldal döglött falova.
Le kéne szállni róla.
Kit érdekel voltaképpen a gótika? Mi az a gótika? Hány hadosztálya van a gótikusoknak egyáltalán?
Az egy gumicsont. A lényeg, hogy az élcsapat akarata csorbítatlanul érvényesüljön.

Bell & Sebastian 2014.05.27. 22:41:54

@bbjnick: Hámos nemazé, de erre képes a magyar, építész szakma. Mit gondol, miért utálom ezt a sok, felfújt hólyagot? Hogy ki pályázhatott eséllyel, az meg a másik.

Volt főnököm sokszor mondá:
- Kutyaházat, vadnyugati istállót már tudnak, a szakmát meg ugassák.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.05.27. 22:47:23

@Counter:
Te jó ég, mit művelek én itt?
Szőcs Géza kinyilatkoztatta, hogy a korabeli hiszterolib média már a gótikának is megpróbált volna keresztbe tenni és én kételkedésemet mertem kifejezni?

Köszönöm a figyelmeztetést, önkritikát gyakorlok.

Bobby Newmark 2014.05.28. 00:13:56

@Szindbad: Neeem is, csak acélból kell építeni, és eldugni a szerkezetet fa mögé, azt' kész is.

Androidus · http://d-ketto.blog.hu 2014.05.28. 00:15:40

Nem látjátok a lényeget. Viktor telekszomszédjának a másodunokatestvére az egyik tervező titkárnője. Itt, ebben az országban ez a fontosabb szempont.

Apeiron (törölt) 2014.05.28. 01:06:07

@Counter:

Lényegtelen, hogy alátámasztja vagy nem támasztja alá. Szőcs érve irreleváns érv.

Azonban van olyan hülye, hogy még saját magát is megszopatja - maga az Eiffelt is egy ,,gyanús'' pályáztatás után választották ki.

"A budget for the Exposition was passed and on 1 May Lockroy announced an alteration to the terms of the open competition which was being held for a centerpiece for the exposition, which effectively made the choice of Eiffel's design a foregone conclusion: all entries had to include a study for a 300 m (980 ft) four-sided metal tower on the Champ de Mars.[4] On 12 May a commission was set up to examine Eiffel's scheme and its rivals and on 12 June it presented its decision, which was that all the proposals except Eiffel's were either impractical or insufficiently worked out. "

(wiki)

Kötve hiszem, hogy bárki lecsapja ezt a labdát.

gizmo26 2014.05.28. 01:14:18

Sok építész csinálja a műhisztit. Nincs munkájuk, aztán másokra irigykednek, akik tehetségüknek és rátermettségüknek köszönhetően megszerzik az állami megrendeléseket.

gizmo26 2014.05.28. 01:39:41

Az építészek munkáját bárki el tudná végezni. A mérnöki munkát megtervezik helyette a társtervezők (gépész, eletromos tervező, tartószerkezet tervező). Neki csak az a feladata, hogy megrajzolja számítógéppel amit a megbízó mér előre kitalált, meg meg lefizesse az építési előadókat, hogy a megrendelő terve megépíthető legyen. Mérnöknek és művésznek is pocsékok, viszont hatalmas pénzeket akasztanak le a helyett, akik az érdemi munkát végzik helyettük.

gizmo26 2014.05.28. 01:58:51

@Rot: Részben. Építész vagyok, van benne igazság is.

gizmo26 2014.05.28. 02:21:05

@Rot: Amúgy beleolvastam a pályázati kiírásba, meg a fenti épület tervkoncepciójába is a pályázat weboldalán. A pályázat szövege alapján kb. be kellett volna mutatni a magyar mezőgazdaság egyediségét, hagyományait, stb, meg a fürdőkultúrát. A fenti pályamű viszont nem fair módon, parasztvakítással nyert, ugyanis a makoveczi koncepcionális alapokon nyugodva a nagy magyar eredettörténettől kezdve próbálta meghatározni önmagát. Volt abban a szövegben minden, csodaszarvastól kezdve turulmadárig meg szentháromságig. És valószínűleg ettől a nagy álkultúrális maszlagtól (csúnya szóval magyarkodástól) vágta hanyatt magát a Szőcs Géza.

Gregbíró 2014.05.28. 05:56:45

Kiváló példája ez az alkotás a mai európának. Olyan korban élünk ahol az értéktelem vált értékké.
Nem is beszélve az oldalán éktelenkedő hétágú gyertya tartóról, ami szimbolizálja alávetettségünket. A lefelé fordított kettős kereszt pedig a magyarság pusztulását jeleníti meg.
Persze az idióták biztos örülnek majd neki.

nu pagagyí 2014.05.28. 06:38:20

A pályadíjas mű kiválóan tükrözi az ország jelenlegi mentális és szellemi állapotát.

nu pagagyí 2014.05.28. 06:42:11

@gizmo26: Nem hinném, hogy műhisztiről van szó. Ez az okádék lejáratja a teljes szakmát.

nu pagagyí 2014.05.28. 06:49:01

@nu pagagyí: Arra a gömbölyű izére gondoltam természetesen.

gigabursch 2014.05.28. 07:03:06

Nekem egyik sem jön be.
Úgy általában az építészek építészeti képességei az I. VH előtti időig tekinthetők építészetinek, azóta egyre inkább csak iparinak.
Ízlésterror a köbön.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.05.28. 07:15:27

Akinek ez nem tetszik, az hazaáruló. És punktum.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.28. 07:33:47

No, látom itt kommentel az összes mértékadó magyar építész!:-D

Egyébként pedig: nincs új a Nap alatt!

Mivel emlékeztem, hogy anno Makovecz sevillai pavilonja körül is ugyanez a balhé ment (de mikor és mi körül nem?!), visszakerestem:

Vargha Mihály 1991. márciusában a DAIDALOS. Architektur, Kunst, Kultur. berlini folyóiratban mószerolja a magyar kormányt és Makoveczet:-)

epiteszforum.hu/lepke-ev-1991-es-cikk-kozvetlenul-a-lepkehaz-fiaskoja-utan

Mindig ugyanaz:-)

Aztán Sevillában mekkora bazi nagy sikere lett a Makovecz-pavilonnak!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.28. 07:56:51

@Apeiron: Épp ez a lényeg, hogy irreleváns, hazug vagy önellentmondásos érvvel "érveljen".
Jó nagy fityiszt mutat ezzel azoknak, akik azt hiszik, hogy egy döntésnek szüksége van indokolásra. Nincs, és ezt az orruk alá kell dörgölni, amennyire csak lehet.

Tekintélyre van szüksége, meg végrehajtásra. Ez a konzervativizmus ma Magyarországon. *Ezek ilyenek*.

@bbjnick: Minek nincs nagy sikere, ha a lojális sajtón múlik...?
És mi nem mószerolás magának, mi az, amire nem tud epét hányni, ha arról van szó?

@MolnarErik: Erről van szó, mi másról. Velünk vagy ellenünk. A kormány nagylelkűen újabb és újabb ajánlatokat ad minden magyarnak, hogy az visszataláljon, csatlakozzon a nemzetéhez.

Ez egy nyitott, befogadó nemzet, csak annyi az elvárás, hogy ugyanilyen nyitottan és befogadóan viszonyuljunk az elénk lapátolt sz*rhoz is.

2014.05.28. 08:00:47

Milliárdok egy ilyen szarra? Ennyi pénz van ebben az országban? Ha valami országra jellemzőt akarnak alkotni, akkor javaslom, hogy a pavilon legyen egy kartondoboz, és mindenki öltözzön be hajléktalannak. Esetleg lehetne ott egy-két lehányt pad is ott. Minimalista költségvetés - realista megközelítés.

scilagi · http://www.scilagi.tumblr.com 2014.05.28. 08:00:50

Jó az írás, de az első díjas terv építészeinek, Getto Tamásnak és Dr. Hutter Ákosnak a nevét javítani kéne. Ezután meg is lehetne jegyezni, mert kiváló építészek.

Muad\\\'Dib 2014.05.28. 08:02:33

Hát, mivel én nem vagyok építész, így a szakmai részéhez sajnos nem tudok hozzászólni. Amúgy, laikus szemmel nézve mindkettő hányadék.
Ez egyébként már tényleg röhejes, hogy össze-vissza változtatgatnak egy pályázati verseny eredményén. A régi fityesz előtti kormányok legalább profin csinálták, mindig az nyert, akit akartak. Ezek viszont nem csak továbbra is mutyiznak, de még amatőrök is....

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2014.05.28. 08:07:17

@Muad\\\'Dib: Szerintem is szar mind a kettő, de ez magánvélemény, ergének is csak azért tetszik az első mert elsőnek lett választva, aztán belelát ezer dolgot ami nincs benne, biblia, meg organizmus jajjéé...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.28. 08:26:30

@Counter:

"Minek nincs nagy sikere, ha a lojális sajtón múlik...?" --- írja.

A New York Times, mint az Antall-kormány lojális sajtója? Maga sem lesz már szánalmasabb; vagy mégis?

"Imre Makovecz's Hungarian pavilion, widely regarded as the most inventive structure at Expo '92 here, soars free from the fair's architectural cacophony like some dizzy fantasy. Built from wood carved in folk styles and bearing a gray slate roof, it seems inspired by village churches but leaps beyond any one model with an exuberance that recalls the Catalan Antonio Gaudi." etc.

www.nytimes.com/1992/05/07/arts/the-talk-of-seville-in-expo-architecture-mishmash-means-eclectic.html

"És mi nem mószerolás magának, mi az, amire nem tud epét hányni, ha arról van szó?" --- írja.

Ugayan már! A nyolcvanas évek vége óta ugyanazt a nyomorult koreográfiát adja elő az önátmentő posztkomm értelmisiség, bármelyik magyar, ha álmából felébresztik is, már köpi, hogy hogyan fanyalog eltartott kisujjal, hogy hogyan jajgat a demokrácia után, hogy hogyan sírja tele a vaknyugati sajtót a mucsai fasizmus nyomoráról ez a balfékbagázs, ha valami nem százszázalékban az elképzelése, akarata szerint történik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.28. 08:32:22

@ArmaGedeon:

Hát mi legyen, ha nem menóra (?!), ha egyszer Komoróczy Géza is megmondta, hogy "A honfoglalás előtt a magyar törzsek már találkozhattak zsidó kereskedőkkel. Ennél erősebb kapcsolatnak bizonyult a kazár birodalommal való érintkezés, amelynek nagyfejedelmi udvara zsidó hitre tért. A magyar törzsek a birodalom mellett vagy éppen annak keretei között éltek a 8-9. században, és volt olyan időszak, amikor a kazárok szövetségesei voltak. Márpedig könnyen elképzelhető, hogy nemcsak a kazárok, hanem szövetségeseik vezetői is felvették a zsidó vallást. Ezért merem azt mondani - magamban egy kicsit nevetve azon a fricskán, amit ez a mélymagyar tudatnak jelent -, hogy ha valaki egyáltalán zsidó volt a honfoglaló magyarok között, akkor Árpád fejedelem biztosan." hetek.hu/interju/201205/a_zsido_arpad_fejedelem_es_a_melymagyarok

Itt tartunk.

Boka1 2014.05.28. 08:35:24

Tökéletesen megfelel a magyar ízlésnek. Aki már volt Mága Zoltán koncerten, az megérti...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.28. 08:40:13

@bbjnick: Ahhoz kell a lojális sajtó, hogy "mekkora bazi nagy siker" legyen a "meglátták az épületet"-ből.

Köszönöm a választ, magának tehát bármi mószerolás (vagy még rosszabb), ami nem a kívánságai szerint történik.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.05.28. 08:43:13

@bbjnick: Komoróczi egykor történész volt, de már rég nem az. A történészszakma paródiája, ahogy egy feltételezésekből felépülő láncolat végén "biztosan" kijelenti, hogy Árpád zsidó volt. Egy történész tényekből, forrásokból indulna ki és igyekezne bizonyítani állítását. Ez persze egy 19. század végi gondolat turanista zsidó aktivistáktól.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.28. 08:43:16

@Counter:

Maga bolond vagy csak ennyire aljas?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.28. 08:43:16

@Counter:

Maga bolond vagy csak ennyire aljas?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.28. 08:50:06

@Counter:

Nem veszi észre, hogy mennyire lejáratja magát?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.28. 08:51:23

@ArmaGedeon:

No, de ma is milyen népszerű gondolat. Még a Hetek is teret ad neki:-)

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.05.28. 08:56:01

@tauglich: azt hiszem maga téved. a hatalom nagyon is tudatosan teszi azt amit. egészen pontosan kijelöli a helyét a "művésztársadalomnak". bohócorrot tesz rá, és seggberúgdossa.
és jól teszi. a "művésztársadalom" elszemtelenedett. semmit nem tudnak, semmihez nem értenek, hülye liberális áligazságokat pufogtatnak, de igazából kizárólag a kényelmes megélhetés, és a társadalmi megmondó szerep kell nekik. tiszta szdsz.
a művészet legyen hobbi!
abból ne éljen meg senki, hogy aranycsótányokat csempész be kiállítóhelyekre. az ilyesmi rendészeti és ne művészeti esemény legyen.

nandras01 2014.05.28. 08:57:43

sámándobbal keresztezett bálnacsontváz, műnépi és műtörténelmi giccshalmaz tetszik a kultúra (politikailag)felkent apostolainak?
nincs ebben semmi meglepő, vagy újdonság. ha valaki esetleg elfelejtette volna, van nekünk egy hasonlóan felejthetetlenül ronda és ízléstelen nemzeti színházunk is.
az is sokaknak tetszik.
mint ahogy a csikóbőrös kulacs, az árvalányhajas hejderutyutyu, a magyar nóta, a halászbástya és még lehetne sorolni mindazon esztétikai -és tartalmi- merényleteket, amiket sikerül az idők során elkövetni.
ez van, mi ilyenek vagyunk.

Mérges 1234 2014.05.28. 09:02:19

A 2-es tényleg elég idétlen valami, bár nekem a malom sem tetszett.

Tényleg faszok, előre lejátszották volna, nem lett volna para, de mindig ez a szopatás, ön szopatás.

Ja és indokolni mégiscsak kellene, Szűcs mondhatta volna, hogy az 1-es darabot em tuják megépíeni, sajnálják.....

Ehelyett ez lesz parasztok, ne nyígjatok.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.28. 09:09:03

@nandras01:

Honnét ismerem én ezt az gondolatsort? Várjunk csak! "Ha felsorolnánk azoknak a zsidóknak az értékeit a magyar kultúrában, amit ha kivonnánk Magyarországról, akkor nem maradna más, csak a bőgatya és a fütyülős barack." (Landeszmann György főrabbi)

Elmész te, @nandras01:-kám, a koncsitavurszt beteg faszára!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.28. 09:09:25

@Mérges 1234: Van indoklás. A páratlan tehetségű összművészeti látnok (ez Szőcs) meglátta a korát megelőző, előremutató zsenit az épületben (kép a cikkben).
Ezért meg kell épülnie. "Meglátjátok, jó lesz. Ti nem értetek hozzá, de szerencsére én igen. Azért is vagyok én kinevezve és nem közületek bárki. Tanuljatok tekintélytiszteletet, csürhe banda."

"Külföldön amúgy is elismerés övezi ezt a tervet, ráadásul amikor megjelentek az első gótikus formák, akkor a román kor értelmiségi elitje felhördült, hogy mi ez a barbárság - hozott egy példát Szőcs, de említette még a Nürnbergi mesterdalnokokat és az Eiffel-tornyot is, mint műveket, amiket nem értett meg koruk.
Hihetetlen energiákat ölnek bele Magyarországon abba, hogy valamit, ami érték, pocskondiázzuk, megkérdőjelezzük, elgáncsoljuk - mondta Szőcs, aki bízik abban, hogy az épület ereje és autentikussága olyan választ ad a létező aggályokra, hogy az a végén pozitív szaldót eredményezzen."

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.05.28. 09:12:10

Önmagában a Malom-terv alkalmatlanságát teljesen racionálisan indokolja Szőcs, cáfolja, aki tudja:

"Mert bár a látványvilágát Szőcs is nagyon szerette, de költségek és egyéb szempontok szerint egyszerűen az jött ki, hogy nem megvalósítható. A sajtótájékoztatón megjelent építészek és építészhallgatók kérdéseire Szőcs végül fel is sorolta a kifogásokat: a Malom tervében ezer köbméter víz zúdul le 12 méter magasról, azonban nem volt világos, hogy ez a vízmennyiség honnan állna rendelkezésre, mert ezt nagyon drága lenne odaszállítani, ráadásul a malom statikailag is problémásnak tűnt a Szőcsék által felkért szakértők szerint. Az épülethez tartozott volna egy földalatti medence is a víz tárolására, de az EXPO szabályai szerint föld alá nem lehet építkezni. Végül pedig a malom hatalmas, nyitott tér lett volna, ahol a zaj és a légkondicionálás hiánya miatt nem lehetett volna rendezvényeket szervezni.

Szőcs szerint pedig az a terv, hogy a víz keringetését napelemekkel oldották volna meg, amatőr és megmosolyogtató volt, ha viszont végül áramot vagy benzint kellett volna használni a víz keringtetéséhez, akkor az EXPO zöld alapeszméje sérült volna."

lobster thermidor 2014.05.28. 09:17:40

Szőcs Géza ha tehette volna, akkor párttitkár lett volna, ugyanis a tehetsége megvan hozzá. De mivel erről már lekésett, így megmaradt ilyen kulturális izének. Ráadásul amihez hozzányúl, azt összeragacsolja a táltos, szittya, ősmagyar legendárium mucsai változatával. Nagy összegben fogadok arra, hogy "közkívánatra" kerül majd még a pavilonra egy turul, vagy szárnyas angyal is.

Most itt különben nem minősítem a pályázat körülményeit, és a helyezéseinek semmibevételét, mert az megér egy külön misét.

nandras01 2014.05.28. 09:25:15

@ArmaGedeon:
nem vagyok építész, így nem tudom megítélni, hogy az építészeti problémák valóban olyan nagyok- e, amint azt szőcs állította, de elfogadom, hogy igen.
ezen az érven azonban kissé elmosolyodtam:
"ha viszont végül áramot vagy benzint kellett volna használni a víz keringtetéséhez, akkor az EXPO zöld alapeszméje sérült volna."

mert a légkondit, a világítást, a szellőzést meg a zöld kismanók oldják meg, és még véletlenül sem árammal működik :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.28. 09:27:10

@ArmaGedeon:

No, akkor megoldódott a rejtély; ami nem is volt akkora rejtély!

"bbjnick · bbjnick.blog.hu 2014.05.27. 14:44:21
@rajcsányi.gellért (ergé):

Nem az lenne az ésszerű megközelítése a kérdésnek, hogy megkérdezitek Szőcs Gézát, hogy miért a második helyezett pályamunkát építik meg? Mert ha ennyi "fogyasztóbarát népi giccses izézés" után kiderül, hogy, teszem azt, mondjuk, technikai okok miatt kellett tervet váltani, akkor mi van? Ne mondom, kérdezem."

gyalog.galopp 2014.05.28. 09:28:22

"...A jövő évi expó magyar megjelenésének irányadó filozófiája az egészséges élelmiszer és életmód kölcsönhatása, az élelmiszerbiztonság megteremtése, valamint a genetikai diverzitás megőrzése a jövő generációi számára. "

Árulja már el valaki, hogy ennek a malomnak mi köze van a genetikai diverzitáshoz?
A malom funkció megoldására az építmény szerintem nem alkalmas, hatásfok szempontjából csapnivaló lehet. Mint látvány kb annyiban vonja magára a figyelmet, hogy " mi a szar akar ez lenni?". A szakrális bibliai marhaságokat meg haggyuk má.

A sámán dobos bizbasz talán közelebb áll a kiírás "filozófiájához" , de az a sámándob.....

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.05.28. 09:55:37

@nandras01: Valóban, e ponton épp olyan demagóg Szőcs, mint a malomterv készítői a kereket megforgató víztömeg víziójával.
De ha magától értetődően az összes pavilon fog is áramot használni, ez a víztömeg ott teljesen irracionális, hogy ezt a tervet így benyujtották komoyl képpel a tervezők, az sokat elárul modern korunk álépítészetének hamis, szélhámos "kreativitás"-kultuszáról.

gyalog.galopp 2014.05.28. 10:34:12

A kérdés nem az, hogy mért Szőcs döntött, hanem az, hogy egy műszaki, technológiai, ökológiai kérdéskörre kiírt pályázatot mért esztétikai, művészeti szempontok alapján bírálnak. Ebből a szepontból egyik oldal idiótább , mint a másik.

A malom műszaki szempontból egy fából vaskarika, egy baromság , esztétikailag közhely gyűjtemény.

Csak mellesleg, a tetőtartály feltöltéséhez eső kell , a szivattyúhoz napfény, úgy mint a búza érleléséhez, vagyis a májusi eső már rég elpárolog, mire a búza beérik.
Ennyit a szakrális, letisztul biblikus elemekről, meg a magyaros kemencéről. Idióták.

A dob elég giccses, a műszaki tartalmát nem igazán sikerült kibogozni, de kisebb égés , mint a malom.

gizmo26 2014.05.28. 11:33:01

@nu pagagyí: A szakma már rég le van járatva, de végre ezt megmutathatjuk külföldön is.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.05.28. 14:47:18

@ArmaGedeon: ezek egyébként teljesen elfogadható érvek. Ugyanakkor valami mégsem stimmel. Jelenlegi tudásunk szerint senki nem vette fel a kapcsolatot a nyertes alkotókkal a tervek esetleges átgondolása, illetve átdolgozása érdekében, ahogyan az ilyen esetben lenni szokott. De még az egyel előre lépő második helyezettet is meglepte a dolog, hogy gigant sámándobjai fognak megvalósulni.

Itt ismét balfaszkodás, valakik nyomulása, mifene van a háttérben, amiből most néhányan ismét világnézeti cicaharcot csinálnak. Szőcs pedig alkalmatlan minenféle kormányzati, közigazgatási, akármilyen pozíció ellátására.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.05.28. 14:53:43

@tauglich: Én csak arra hívom fel a figyelmet, hogy a végül győztesnek kihozott szélhámos második helyezettt mellett a pályázaton első helyezett terv is szélhámos. Nem lehetett volna feljavítani, csak a víz elhagyásával, akkor meg szárazmalom... :-)
Egyik sem bizonyult normális építészeti tervnek. De az ilyen manapság nem is rúghat labdába, ez egy szélhámosok által közel száz éve elrabolt szakma. Szerintem a nyomulás csak hab lehet a tortán , ez világnézeti harc a javából. Ránkerőltetik a menórás szimbolikát, tévedés kizárva, mert a tervező triász kertépítész tagja csupa ilyet szórt el a Székelyföldön, Csíksomlyón is, menórák, Dávid-csillagok, judaizmus, kabbala, gnoszticizmus. Elemeztem, igény esetén linkelem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.28. 15:01:13

@tauglich:

"bbjnick · bbjnick.blog.hu 2014.05.27. 17:43:36
@Bell & Sebastian:

Utánakerestem és ezt találtam:

"De miért a második és nem az első díjas épül meg?
Sehol nem találtunk utalást erre. Utánakérdeztünk, és megtudtuk: a megvásárolt öt pályamű tervezőitől további munkafázisokat kértek a megvalósíthatósági tanulmány készítéséhez. Bár hivatalosan nem indokolták, feltehetően a megvalósíthatóság döntött a második pályázat mellett, talán az első díjas nagy mérete és a magasban, faszerkezetű vázon elképzelt sokköbméteres, soktonnás medence bizonytalanította el a beruházót."

tervlap.hu/cikk/show/id/2874

:-)"

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.05.28. 15:21:09

@jm padilla: főként képző- és iparművészekről, meg építészekről tudok nyilatkozni, de a művésztársadalom nagyon összetett közeg. Legalább annyira az, mint maga a magyar tásadalom. Van aki nyomorog, van aki megél a munkáiból és van olyan is, aki tisztes polgári foglalkozása mellett alkot. Van köztük jobbos, meg ballib is, de semmiképpen nem jelenthető ki, hogy en bloc libbantak lennének. Többségük csendben dolgozik, miközben nem törekszik társadalmi megmondószerepre és nem puffogtat liberális áligazságokat sem. Film, színház, irodalom persze valóban más téma.

Hogy a jelenlegi hatalom tudatosan teszi azt, amit tesz. Egy lószart. A jelenlegi hatalmat nem érdekli ez a terület. Ha kezet csókolsz Feketének, ha nem utasítod vissza Kerényi ajánlatát, akkor “valaki” talán lehetsz. De itt sem a minőség és a valós teljesítmény, hanem kizárólag a lojalitásod számítani.

Az aranycsótányos cucc meg egy rakás szar, amit Gulyásék vittek be a Műcsarnokba. Ennek megfelelően olyan jobber orgánumok, mint a Magyar Nemzet kultrovata és a Heti Válasz hozsannákat írt róla.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.05.28. 15:28:24

@bbjnick: kösz, ez így korrektnek tűnik. Akkor viszont azt nem értem, miért lepte meg a Tilosnak nyilatkozó alkotókat, hogy nem az ő munkájuk valósul meg? Ezzel együtt vérgáz ez a giganthambi.

@ArmaGedeon: persze, linkeld.

Alfomernok2 2014.05.28. 15:42:33

@tauglich: Padilla bával szerintem egy probléma van, hogy olyan szinten Orbán-fan, hogy a legnagyobb hülyeségeiket is megmagyarázza a lehető legképtelenebb módokon.

Egyébként film, színház, irodalom területén sem akar mindenki ballib megmondó lenni. Akik azok lesznek, leginkább azért teszik, mert így reklámozzák magukat. A jobber közönséget ugyanis többnyire nem érdekli a kortárs film, irodalom, színház. Meg is mondom miért: mert tahók. (Tisztelet a kivételnek, persze.) Úgyhogy inkább ballib szimpatizánsokat toboroznak, mert az az egyszerűbb. (Ezért is van nehéz dolga Vidnyánszkynak.)

eßemfaßom még áll 2014.05.28. 15:55:38

@tauglich: "azt nem értem, miért lepte meg a Tilosnak nyilatkozó alkotókat, hogy nem az ő munkájuk valósul meg"

Még az is lehet, hogy mondjuk nem mondtak igazat. Azt mégse mondhatják, hogy "Tudtuk, hogy egy megvalósithatatlan gigantomán izét csináltunk amit emiatt akkor se csinálnak meg ha nyer"

eßemfaßom még áll 2014.05.28. 15:57:47

Egyébként a képen A Malom ugy néz ki, mintha a Tatuinon a java-k homokfutójának lenyitották volna a fenekét és épp leeresztenék a víztartályt.

Bell & Sebastian 2014.05.28. 16:14:22

@tauglich: Pedig lenne olyan műszaki megoldás, amely a látványt békén hagyja, forog a kerék, körbefordul, ömlik a víz, zúg a szivattyú és napelem termeli neki az áramot. De engem nem kérdeztek. Szerencsére.

@bbjnick: Talán. Az építészet attól túlértékelt, hogy egy mai létesítmény összköltségének még a fele sincs a szerkezet, a többi szakipar, abból is a gépészet a legjelentősebb.

De a gépész azt tudja csak stabilan, amit tanítottak neki. Ha tervező, nincsen kivitelezési tapasztalata, ha kivitelező, a keze szigorúan megkötött, csak semmi innováció, ha fejlesztő, neki már csak a finomhangolás maradt, minden fel van találva.

Még a három félkezű sem ad ki egyetlen, századfordulós mérnököt, akit még elsősorban gondolkozni tanítottak.

Bell & Sebastian 2014.05.28. 16:16:09

Ui.: Lenne olyan _olcsó_ megoldás.

Bell & Sebastian 2014.05.28. 18:52:18

@gyalog.galopp: Földannyának földannya, azannya!
A malom az elvetett, díjnyertes pályázat, ez a komplexus vice-.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.05.28. 20:38:58

@Alfomernok2: a tahóság nagy ballaszt a jobber féltekén, ez való igaz.

@Bell & Sebastian: okés, ezek szerint maga szerint is sanszos, hogy a malom megvalósíthatatlansága csak ürügy.

Alfomernok2 2014.05.28. 21:29:11

@tauglich: Ismételten hangsúlyoznám, hogy vannak kivételek, inkább egy tendenciáról beszélek.
Egyébként engem tkp. nem is zavar különösebben, mert nem tartom sokra a kortárs művészetet, sokkal jobban zavar a nem-műveltségbeli tahóság, az álszentség, mikor magukat keresztény/konzervatívnak vallók képtelenek alapvető erkölcsi elvekhez tartani magukat.
(Azaz ugyanazt játsszák el, mint az általuk sokszor jogosan kritizált ballib, csak más szereplőkkel.)

Alfomernok2 2014.05.28. 23:48:39

@Alfomernok2: jav.: csak mások a szereplők, a díszlet

Helyes Írás 2014.05.29. 00:50:59

Az első helyezett egy napelemes góré. A napelemekkel vezérelt technológia ma már nem nagy szám, az építménytől pedig nem tudom , miért van annyira oda a szerző. A második helyezett első látásra valóban nem tűnik elegáns épületnek, de az sem látszik, miért lenne annyival rosszabb, mint a másik. Vannak egészen érdekes nézetei is. Azt pedig nem tudjuk, mi a belső koncepciója. Szóval igencsak eltúlzottnak és elfogultnak tűnik ez az írás.

Kétségkívül nem elegáns egy kormánymegbízottnak felülbírálni a szakmai zsűrit. Akkor inkább arra kellett volna kérni őket, hogy válasszanak ki három koncepciót és ezeket a megvalósíthatóság szempontjából véleményezzék.

(Az a párszáz szavazat pedig nem tekinthető "közönségnek". Ennyi összejön az ismerősökből és tanítványokból.)

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.05.29. 08:30:28

@Alfomernok2: "Ismételten hangsúlyoznám, hogy vannak kivételek, inkább egy tendenciáról beszélek. "

Tudom, én sem általánosítottam, létező ballasztról beszéltem. Ezért is hiba kormányzati szinten ilyen mértékben lepasszolni, és alkalmatlan tagokra bízni a kultúra szervezését.

lobster thermidor 2014.05.29. 09:52:46

Az azért csak érthető, hogy Szőcs Gézát zavarja a pályázat első helyezettjének tervezett 1000 köbméteres, egyébként nagymértékben csökkenthető vízmennyiség felhasználása, hiszen neki ebből a folyadékból egy liter is túl sok.

gyalog.galopp 2014.05.29. 10:34:03

Ipar + művészet, azaz iparművészet, ez a XIX.sz. végén még jelentett valamit, még jelentette a funkció és a szépség optimális arányát. Mivel ma már a termék csupán egyszer használatos fogyasztási eszköz, a "szépség" nem a használat eleganciája, hanem a fogyasztásra csábítás eszköze.
A használati tárgyak esetében , hála az információ rögzítés fejlettségének, már szinte lehetetlen újat kitalálni.

Ennek a világkiállításnak a fő motívuma viszont az újrafelhasználás, biológiai sokszínűség, élhető környezet, energia takarékosság, meg miegymás.
Ez tehát nem elsősorban dizájn center , itt a funkción, használatóságon, innováción, életminőség javításon van a hangsúly.
Ez alapján viszont érthetetlen, hogy egy ez a"malom" egy " szakmai" zsűri előtt pályázatot nyer. Ha összeesküvés elmélet hívő lennék, azt mondanám provokáció, szélhámosság, illetve mindkettő.

A baj lényege ott van, hogy ezen a témán csepürágók, ripacsok viaskodnak és a közelébe se jutnak azok, akiknek tényleges referenciáik vannak ezen a területen.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.05.29. 10:52:53

@ArmaGedeon:
Ennyi marhaságot összehordani (Sz. Géza)...
Tán nem lesz ott vízvezeték?
Ha tilos a föld alá építkezni, tán nem tudták más pályázók (pl. a búzamezős terv készítői)?
Há-há-há, egy ex-kultúrállamtitkár meg nyilván ránézésre tudja, mi valósítható meg statikailag és energetikailag.
Egyébként ez a malom se egy csoda és a f*sz érti, minek kell hozzá annyi víz, de a szittya Flinstone-paródia meg totálgáz.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.29. 11:07:04

@gyalog.galopp: Fantasztikus hüppögés a "régen minden jó volt, de ma már semmi" dallamára. És fogadjunk, az eltűnőnek vélt műveltség féltő őrzőjének is képzeli magát; micsoda póz...

gyalog.galopp 2014.05.29. 11:18:37

@Hepci:
Egyebek mellett az is a baj a malommal, hogy az alsó tartályból a víz felső tartályba történő felszivattyúzásához lényegesen több energia kell, mint amennyit a felső tartályból lezúduló víz a kerék forgatására, ezáltal az őrlésre fel tud használni. Magyarán többe kerül a leves, mint a hús. ( középiskolás fizika)

Létezhet egy áthidaló megoldás. A nap energiáját nem a szivattyúzásra használjuk, hanem pálinka főzésre.
Egy napenergiával működtetett méretes pálinkafőző hűtővize a hőmérséklet különbség folytán feljut a felső tartályba, onnan szabadeséssel megforgat egy kereket, miközben lehül. Az így forgatott kerékkel sok lisztet nem lehet őrölni, de kávédarálónak még elmegy.
A körforgás viszont látványos és működik.

gyalog.galopp 2014.05.29. 11:21:50

@Counter:

Hülyeséget tetszik beszélni. A magánvéleményem szint ez már hasonló fesztivál, mint a euroviziós, van mert kell valakinek ....

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.29. 11:37:31

@gyalog.galopp: Ezt nem maga írta?

"Ipar + művészet, azaz iparművészet, ez a XIX.sz. végén még jelentett valamit, még jelentette a funkció és a szépség optimális arányát. Mivel ma már a termék csupán egyszer használatos fogyasztási eszköz, a "szépség" nem a használat eleganciája, hanem a fogyasztásra csábítás eszköze.
A használati tárgyak esetében , hála az információ rögzítés fejlettségének, már szinte lehetetlen újat kitalálni."

Micsoda siránkozás, micsoda "letűnt kor védelmezője az új barbárokkal szemben"-póz.
Mindjárt sírva is fakadok a meghatottságtól.

gyalog.galopp 2014.05.29. 11:51:36

@Counter:
Igen, ezt én írtam, de eben nincs semmi siránkozás, szimpla tényközlés. Ön az utolsó mondatot képtelen volt értelmezni.
Nézze, ha önnek a karakterszám, vagy a hozzászólások száma jelent valamit, folytathatjuk, de akkor legalább hívjon meg egy sörre.

gyalog.galopp 2014.05.29. 12:45:10

@Counter:
Mellesleg, ahogy nincs az a malom, ugyanúgy nincs nádszövettel kőrbe borított sámán dob se.
Zagyvaság mindkettő.

de nem ez a baj, hanem a kurválkodás.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.29. 19:26:10

@gyalog.galopp: A "most már lehetetlen újat kitalálni" eddig sohasem volt igaz, bármikor, bárki is mondta ki.

A "bezzeg a régi szép időkben még jelentett valamit, még érték volt" szembeállítása a mai, silány korral igenis siránkozás.

Az itt tárgyalt sámándobos képződmény természetesen elmondhatatlanul hajmeresztő saját jogán. Ebben mindenképpen igaza van. Sajnálatos, hogy ezt így egyáltalán komolyan gondolta valaki, hát még hogy elég számú és súlyú valakik ahhoz, hogy meg is épüljön. A malom is csak annyiban jobb, hogy nincsenek dobok (meg egy kicsit letisztultabbak a formák); de az se egy nagy durranás. Még az is lehet, hogy tényleg nem lehet megépíteni.

Természetesen a honi sajtó meg fogja írni, hogy az egész világ már megint arra figyel álmélkodva, hogy "a magyarok"" hogy kitettek magukért. És lesz örvendezés és hazafias érzések hájjal kenegetése.

gyalog.galopp 2014.05.29. 19:46:22

@Counter:
Szóval Önnek az a letisztult forma , ha egyenes, nincs benne semmi elhajlás, görbület, bonyodalom. Ön még a kört is négyszögesítené?

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.05.29. 20:18:34

Bocs kicsit hosszú, de talán segít a tisztánlátásban. Vagy nem.

"A tegnapi sajtótájékoztatón Szőcs Géza kormánybiztos főként szakmai kérdésekre adott válaszaiból legalább fény derült azokra az érvekre, amelyek mentén elvetették a Getto Tamás, és dr. Hutter Ákos által jegyzett győztes a MALOM megvalósítását. A tervet sok pontjában kivitelezhetetlennek nevezte Szőcs Géza, és az épület használhatóságában is akadt kifogásolni valója. A megfogalmazott kritika egyrészt a malomkereket hajtó, és az épületet átjáró vízmennyiség – ezer köbmétert emlegettek – irreális nagyságára, és az ezt mozgásban tartó napszivattyúra vonatkozott, amelyekkel kapcsolatban megjegyezte, „megmosolyogtató az az állítás”, hogy ezek képesek lennének ellátni a feladatot. A víz forgatásához szükséges medence az olasz szabályozás szerint nem építhető meg az expó területén, valamint a vízmennyiség mozgatása statikai problémákat is felvet. Gondot jelent továbbá, hogy „a malom egy hatalmas, gyakorlatilag egyterű térként van elképzelve”, ez ugyanis azt jelentené, hogy „se koncertet, se előadást, se irodalmi estet, se semmi egyebet nem lehet tartani, hiszen kintről akkora folyamatos zaj szűrődik be.”

Getto Tamás megkeresésünkre az elhangzottakkal kapcsolatban elmondta, hogy az ezer köbméteres szám emlegetése nem más, mint „hangulatkeltés”, mivel a rendszer már egyetlen köbméter (!) vízzel is működőképes volna, és ekkora vízmennyiségről szó sincsen, ilyen módon a napszivattyú használata is reális, melyet az általuk megkérdezett gyakorlati szakember véleményére alapoztak. Ugyanígy a megvalósíthatóságról statikus szakértővel is konzultáltak. A funkcionalitást ért bírálat kapcsán az építész felhívta a figyelmet arra, hogy a Malom belseje távolról sem egyterű, hiszen „ház a házban elv szerint” található benne egy belső, lezárható doboz, ahol a zajra érzékeny eseményeket meg lehet tartani. E kétszintes épületrész felső szintjén 100 fős konferenciaterem kapott volna helyet.

Getto Tamás azt is elmondta, hogy ők múlt hét pénteken, azaz május 23-án, a milánói nemzetközi tervbemutatót követő napon, egy fészbukos megosztásból értesültek arról, hogy a II. díjas, ALAKOR, Sárkány Sándor, Erstey Attila és Herczeg Ágnes pavilonterve fog megépülni. Bár a kormánybiztosság és köztük nem volt túlzottan élénk a kommunikáció, ilyen döntésre nem utalt semmi.

Szőcs elmondásából az is kiderült, hogy az általa a Getto-Hutter páros mesterének (!) tartott Zoboki Gáborral is beszélt a győztes tervről. A szintén döntési szempontként emlegetett építési költségek egyébként a tegnap elhangzottak nyomán az ALAKOR esetében majdnem kétmilliárd forintra rúgnak, míg a MALOM-hoz 2013 nyarán az építésziroda által készíttetett tételes költségbecslés másfél milliárd forintról szólt. Szőcs ugyanakkor tegnap már 2,5 milliárdos különbséget (!) emlegetett egy becslésre hivatkozva a két terv között."

epiteszforum.hu/ezert-megyunk-samandobbal-az-expo-ra

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.29. 21:00:15

@gyalog.galopp: Bizonyára pillanatnyi tévedés miatt vettem komolyan az előbb. Iménti válasza újra megerősíti, hogy ez a bizalom alaptalan.

Sirassa Kádárt tovább, a megjegyzései alapján a maga élete szellemi értelemben már úgyis elérte a végét.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.29. 21:38:34

@tauglich:

Tisztán látható: vagy Szőcs vagy Getto hazudik vagy mindkettő:-[

jonatánalma2 2014.05.29. 21:58:27

Lehet kapni valami kutyacsontot, az ilyesmi..és annak tényleg nagyon meg is felel.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.05.29. 23:02:48

@Hepci: A Flintstone-paródia mitől szittya, azon túl, hogy a judaista orgánumokon leszittyázzák? Judaista szimbolikájú, gigantikus menórákkal.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.05.30. 09:32:28

@bbjnick: ebben az egészben szerintem a szarkavarás a legborzasztóbb, illetve az, hogy megint felesleges köröket írunk le, amik ártalmasak is. Ennél még az is tisztább helyzet lett volna, ha eleve ezt a zavaros és otromba giccshalmazt hozzák ki győztes pályaműnek. Hogy ez Szőcs magánakciója volt, vagy ő csak egy stróman ebben a történetben, az szinte tökmindegy. A lényeg, hogy egy, a kulturális kormányzat számára is nyert szituációt basztak el ezzel a mostani eljárással.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.30. 09:40:13

@tauglich: Tényleg nem érti? Ennek pontosan így kellett történnie. Éspedig azért, hogy meg lehessen érteni: vége az "eljárások", "fékek és ellensúlyok", "szakmai szempontok" és hasonló zengzetes szavak arctalan diktatúrájának.
Nekem rémlenek a mandineren is megjelent konzervatív krédók, amelyekben ecsetelve vagyon, hogy a magyar konzervatívok inkább teljesítményt felmutatni képes személyek, személyiségek, mint bizottságok, intézmények és keretrendszerek döntéseit fogadják el.

Tessék. Demonstrálva vagyon, hogy ez így van.
Szőcs >>> pályáztatás. A bábszínházban újra és újra eltángálják a sárkányt a palacsintasütővel, okuljunk már végre belőle.
Ha nem értjük meg, akkor újra és újra demonstrálva lesz. Ha meg megértjük végre, akkor eleve így lesz, demonstrációk nélkül.
Akkor majd egyszerűen bejelentik, hogy Szőcs vagy egy másik alkirály döntése értelmében most ez lett.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.05.30. 09:51:03

@ArmaGedeon:
Maga valószínűleg a seggemet is judaista szimbólumnak látná...

gizmo26 2014.05.30. 12:26:43

A liberális kocka helyett végre ismért valami népies-íves épület kerül előtrébe, amely méltóképpen fogja reprezentáln hazánk nagyságát és népülnk felsőbbrendűségét, mely több ezer éves történelmével van beágyazva az európai kultúrába. Ezt a kontinuitás fejezi ki az önmagába záródódó kör formája, amely az épületen több helyen is megjelenik. Egyszerűen zseniális, csodálatos, a nemzetközi sajtó is a csodájára jár majd.

gizmo26 2014.05.30. 12:28:33

Amúgy most a győri építész kar tanárai tiltakoztak. Ezek után megérdemelnék, hogy megszüntessék a képzésüket, főleg hogy a győri egyetembővítést Orbán Viktor vitte végbe 1998-2002 között

gizmo26 2014.05.30. 12:31:39

Amúgy meg az építészek csak ne pofázzanak bele, mi közük van hozzá. Ez egy művészeti alkotás, azt meg nem lehet fekete fehéren megítélni, ők pedig ezt teszik. Ennek az épületnek nagyon mély jelentéstartalmi rétegei vannak, amely megindokolja a formát. Tessék csak elolvasni az EXPO weboldalát, és utána fröcsögni itt a blogon. expomilano2015.hu/?page_id=813

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.05.30. 12:32:35

@bbjnick: szőcs-gettó
szerinted melyik a hazudósabb?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.30. 13:36:14

@tauglich:

Én annak a híve vagyok, hogy akié a döntés, azé a felelősség/akié a felelősség, azé a döntés-elv alapján a kultúrpolitikusnak legyen meg a joga, hatalma ahhoz, hogy ilyen kérdésekben ő mondhassa ki a végső szót. Nem kellene maszatolni, mismásolni, nyíltan kellene beszélni és vállalni döntéseikért a felelősséget.

Egyébként erről a sámándobos pavilonról meg az jutott eszembe, hogy például a sevillai pavilon körül is ugyanez a cirkusz volt, a sértett magyar építészszakma külföldi lapokban mószerolta a kormányt, aztán végülis több, mint sikert aratott a Makovecz-féle cucc.

Bell & Sebastian 2014.05.30. 13:54:58

Itt csak az a baj, hogy tőlem aztán verhetik a sámándobot a Kain előtti időkbe visszavágyakoztukban, amikor 2014 -et írunk, azaz 2014 éve van igazodási pontja a többségnek, ennek a kormánytöbbségnek.

Nyugaton népszerű bolondéria a hun identitás, amivel is minden betolakodót illetett az éppen aktuális Európa.

Hun van itt hun? Ím hun.

Bell & Sebastian 2014.05.30. 14:02:09

@tauglich: Valószínűleg igen, csak ürügy. Ez jobban illik a kormányzati prekoncepcióba, sokkal bonyolultabb annál, hogy egy földhözragadt személyiségű megérthesse.

A Vakolecz -koncepció végletes kiterjesztése a Teremtés előtti időkig, pontosabban csak az Édenkertig.

A Sötét Angyalok visszavágyódása a Paradicsomba.

Megint úgy jártunk, mint a szoborral. Hosszas gondolkodás után azt mondom, építsék csak meg. Több a haszna, mint a kára.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.05.30. 14:16:25

@Bell & Sebastian: érdekes. mostanában ez a tauglich féle művészértelmisi nyammogáson, a mindenen ami nem olyan és nem az amit a nemzetidegen tanítóik lenyomtak a torkukon, az mind giccs, dumán, fordulok egyet, és azt mondom, igen csinálják.
mitől giccs ez tauglichnak, akinek fogalma sincs az ősi-sámánisztikus /eredendően magyar tudást hordozó/ dolgokról? miért nem giccs az amerikai hombár stílben megálmodott szar?
én sem tenném be a lakásomba ezt a flintszton csecsebecsét, de nem rontok neki a szőcsnek. tegye a dolgát, üsse a gettot. :)
ha buzi világtrendeket majmolunk, senkik vagyunk.
ebben a nagy ejrópai művészetideálban bizony samu g is giccs. igen.

Alfőmérnök39 2014.05.30. 14:24:13

Kerényi Imréről:
"Határozottan emlékszem, hogy a 70-es években beparancsoltál a szolnoki igazgatói irodádba, és kérted lépjek be az akkori MSZMP pártjába. Mondván „ez az én karrierem érdeke". Kérdeztem Tőled: „Ki lenne az én ajánlóm?", Mire Te azt mondtad: „Természetesen Én" Erre azt válaszoltam Neked: „Nem lépek semmilyen pártba. Én a saját értelmem kritikus pártjának vagyok a tagja. /Ha esetleg nem tudnád ez egy idézet az Optimista Tragédiából./ Volt időm a börtönben megismerkedni a szovjet irodalommal. Gondolkodni kéne!!!! Ki mit ír, és mikor? Alá fölé, vagy mellé. Te most helyzetbe érzed Magad, nagyon csacsi módon. Emlékszem, amikor elszerződtem Tőled, mint kultúrkényúrtól, azt mondtad: „Menjen el Csiszár Imre, Polgár Géza, Blaskó Péter, Timár Éva, Galkó Balázs, de te maradjál." Lakást ígértél nekem (pártvonalon), fiatal páromnak, és alig fél éves kislányomnak, aki ma 32 éves. Még Bőgel elvtársat is a nyakamra küldted, hogy beszéljen rá a maradásra. /Még él/ Már akkor tudtad a jövődet, és el is mondtad: „Madáchban nem Huszti lesz az Othelló, hanem Te." Ígértél Sanchot a Koltai Janóval. Nagy nehezen kicsikartad belőlem a választ. „Miért akarsz elmenni?" Kérdezted. Én erre azt válaszoltam. "Nem szeretem az ízlésedet"."
szinhaz.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=38948:level-kerenyi-imrenek&catid=2:budapest&Itemid=17

Bell & Sebastian 2014.05.30. 14:24:30

@jm padilla: Mondjuk ebből sem lesz neo-WTC. Ez fáj nekik nagyon, nekünk meg legszebb öröm a káruk.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.05.30. 14:35:31

@Bell & Sebastian:
tudja, én ezeket a fricskákat művészeti gesztusként értékelem. sokkal érdekesebb egy épület szociopolitipszicholófaszom hatása, mint maga a mű. az senkit nem érdekel. kurva sok megfagyott dallam van a világban. utálom a hamburget, de még az is érdekesebb, hogy milyen szart építenek majlandba. de a hatás! a nyafogás, a gyűlölet, a sirám, a kiégés, a kilépés, etc. az a valami.
ma elmentem a szabadság téri emlékművet körülvevő mózeshuligán kövek, fényképek, cipők, egyéb hulladékok mellett és mikor gondosan cseresznyemagot köptem közéjük, hát megakadt a tekintetem egy lapon, amin ez állt, vitya ez az emlékmű lesz a te átkod.
a gesztus, és nem a mű, talmudista átokszórókat csal a térre. mi a hatás, ha nem ez? :)

Bell & Sebastian 2014.05.30. 14:56:16

@jm padilla: A germersdorfi cseresznye még nem érik, valamivel átvághatták a piacon. :)

Már kezdik kapisgálni, hogy önként felültek a provokációs marhavagonokra. És még jegyet is vetet velük Szőcs, ha akarnak látni egy antiholokauszt múzeumot.

A biodiverzitás maradéktalanul kitölti a rendelkezésére álló teret.

Nekem ez is tetszik.

Bell & Sebastian 2014.05.30. 14:59:12

az a helyzet, hogy a helyesírás kissé hibádzik, de mivel a töltény nem hazudik, most már így marad

Alfőmérnök39 2014.05.30. 15:04:31

" véres horror 2013.10.19. 20:53:35
@Bell & Sebastian: ragika, ragika... te semmit sem változol. Épp akkora barom vagy, mint húsz évvel ezelőtt voltál. Illetve még ostobább, mert ugye öregszel."
mandiner.blog.hu/2013/10/19/egy_honvedtiszt_hagyateka_fotografiak_a_masik

"hayward 2006.06.23 17:31:44 © 25
Hehe...
"ragi az apád farka"
Érezd magad megtisztelve, hogy Raginak néztek :).

"Tudtad, hogy két Ragi volt?

Az egyik aki itt született a Index ösével amit Ianno nternetto-nak hívtal. A regisztrási száma a százasokban volt. Elesett az ARK (Anti Ragika Kommandó) hacokban. Illetve visszaadta a nicket.
Aztán volt egy késöbbi Ragi akit a Mumu-Kobzar-eke trio tett lapátra."
forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=90&na_step=30&t=9144967&na_order=

Bell & Sebastian 2014.05.30. 17:47:21

@jm padilla: Hát, ha rezisztens a goldenberryre, magának bizonyára az sem fog megártani, ha Fifi erektált pajesszal üldözőbe veszi, amint a példa mutatja. :)

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.05.30. 18:24:13

@bbjnick: "a sértett magyar építészszakma külföldi lapokban mószerolta a kormányt"

Tudsz adni linket?

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.05.30. 18:42:19

@bbjnick: ez az írás nem bizonyítja, hogy "a sértett magyar építészszakma külföldi lapokban mószerolta a kormányt".

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.05.30. 19:06:13

@bbjnick: Azt, hogy az alábbiak közül legalább egy állítás igaz:
– maga nem ért magyarul;
– maga rögeszmés;
– maga hazudik.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.05.30. 20:02:22

@bbjnick: ne tőlem kérdezd, erre neked illene magyarázatot adni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.30. 20:19:51

@tauglich:

"(...)

Ám ezzel együtt azonmód akadtak, akik egyenesen gáncsolták a Lepkeházat, többek között a megvalósítására kijelölt Hungexpo vezetői is. Így történhetett, hogy májusban – közvetlenül a régi kormány távozása előtt – az EXPO kormánybiztosa visszavonta a megbízást Janáky Istvántól, aki addigra már módosította tervét, hogy eleget tegyen az építtető kívánalmainak. A megbízást Makovecz Imrének szánták, aki a pályázaton nem vett részt (bár a korábbi szakértői tanulmányok javasolták akár közvetlen megbízását is). A felkérésre Makovecz nemleges választ adott. Janáky mellőzése miatt a Magyar Építőművészek Szövetsége erélyesen tiltakozott.

Megalakult az új kormány, és változott a kormánybiztos személye. Úgy tettek, mintha visszafogadnák kegyeikbe Janáky Istvánt. Kérték tőle a terv további jelentős átdolgozását, és valamiféle biztos tervezői garanciát, hogy a Lepkeház működőképes lesz (!). Amikor ezt nem kapták meg, a megbízást ismét visszavonták, és megint felkérték Makovecz Imrét. Makovecz ekkor – a pályázat eredményhirdetése után öt hónappal – a megbízást elvállalta.

(...)

Biztos vagyok benne, hogy ennek a koncepciónak hasonlóképp számos ellenzője lett volna, ha lehetőség adódik a vélemények kifejtésére a tervezés korábbi fázisában. Ez elmaradt, és lassan elcsitult az építésztársadalmon belül támadt vihar is. (...)

(...)"

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.30. 20:20:30

@Counter:

Újra akcióban a brazíliai fiúk?:-D

Bell & Sebastian 2014.05.30. 20:43:22

- a sevillai épület -védettsége ellenére- erősen pusztul, áldozatul esett az ingatlanfedezeti válságnak és a fa / pala -kombó nem bírja a hőséget
- Vakolecz csak sértés ellenében vállalta, ki nem találnák, melyik lepkefing piszkoskodott vele
- a külföldi kritikák júk voltak, hiába exportálták a magyar lepkeisták a sérelmeiket, a Vakolecz -féle formanyelvet ott jobban értették
- végső soron az ószövetségi, szinkretista témát most is jobban be fogják szopni, mint a modernet
- megint lesz ágálás, de mindhiába

Én szóltam.
Az építész -bagázs is csak egy beltenyészet, a pofán vágottság üröme régen kijárt nekije is.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.05.30. 20:59:28

@bbjnick: akkor ismét kérdezem. Vargha szövege alapján hogyan jutottál arra a következtetésre, hogy "a sértett magyar építészszakma külföldi lapokban mószerolta a kormányt"?

Jack Torrance 2014.05.30. 23:49:20

@bbjnick: hála az égnek Szőcs Géza viszont az építészetnek is jeles tudora (veled egyetemben) és sikerült egy igazán fantasztikus alkotást választania. Most aztán jól odabasztunk a rohadt zsidó buzi építészeknek (is).

Te konkrétan elmebeteg vagy.

gyalog.galopp 2014.05.31. 06:13:14

Szegény Hundertwasser, meg különösen Gaudi, hogy utálhatják őket a letisztult formák építészei!

Feltételezem, a letisztult formák szerelmesei szívesebben visznek ágyba egy anorexiás, zörgő csontú divatbabát, mintegy gömbölyű formákkal megáldott, élettel teli nőt.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.05.31. 08:05:11

@gyalog.galopp: Gaudi építészete a korszak eklektikus építészeti környezetében kimondottan letisztult gondolkodásmódot képviselt. Hundertwasser meg egy kókler volt. Persze kétségtelenül tehetséges kókler, aki szellemiségében, munkáiban igen szoros kapcsolatban állt a vérbalos bécsi akcionistákkal (Hermann Nitsch, Schwarzkogler stb).

Innen tessék újragondolni a megmondást! :)

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.05.31. 08:20:43

@bbjnick: és Vargha szövegében mi a bizonyíték arra, hogy "a sértett magyar építészszakma külföldi lapokban mószerolta a kormányt"?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.31. 08:42:51

Ez viszont valóban érdekes!

Egy másik fórumban olvastam a felvetést, ami több, mint jogos:

az eredeti sámondobos terv homlokzatmotívuma egy szinkretista menórás életfa

facemedia.hu/expo2015/wp-content/uploads/2013/12/14.1.png

ami az újabb terv-ábrázolásokon, már egy másik életfát látunk

static.origos.hu/s/img/i/1405/20140528expo2015-alakor.jpg?w=666&h=444

Úgy látszik, hogy a háttérben csak folynak azok a kulturális-szellemi küzdelmek, amelyek szóbahozásáért itt könnyen leelmebetegezhetik a naiv érdeklődő nicket...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.31. 08:44:19

@bbjnick:

ami az újabb terv-ábrázolásokon=azonban az újabb terv-ábrázolásokon

gyalog.galopp 2014.05.31. 08:54:39

@tauglich:
Nem gondolom újra, legfeljebb kirakom a szmajlikat:)

Tehetséges kókler, hmm, nem rossz.
Mondjuk nekem nem azért nem tetszik, mert vérbalos körökben mozgolódott, hanem mert túlzásba esett, fárasztó.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.05.31. 09:09:21

@bbjnick: "Maga a szöveg a bizonyíték. "

Kérlek fejtsd ki részletesebben, a saját szavaiddal, hogy Vargha idézett szövegrészleteiből mi bizonyítja számodra, hogy "a sértett magyar építészszakma külföldi lapokban mószerolta a kormányt"?

Alfőmérnök39 2014.05.31. 09:26:08

@tauglich: Miért volt kókler HW? (Vannak dolgai, amik tetszenek nekem.)

gyalog.galopp 2014.05.31. 09:55:59

@Alfőmérnök39:
Azért érdekes, ahogy élesen elválasztotta Gaudit és Hundertwasswert, pedig mindkettő mellőzte az egyenes vonalakat, hegyes szögeket, mindkettőt az organikus építészet képviselőjének tartják.
Hm, biztos más kottából tanult.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.05.31. 13:10:31

@bbjnick:
látod, ha értenél a sámánsághoz, hát nem gondolnál egyből rosszra. a kormánybiztos egy antiszemita provokációt akadályozott meg a menórásítlanítással.
mert: kétféle dob van. egy távolító/a gonoszat/ és a behívó /a jót/. a jót behívó dob alul nyitott, hogy a dob tiszta terébe behívja a jót. a távolító dob zárt, hogy a sámán esetleges kudarca esetén se tudjon a gonosz a dob tiszta terébe hatolni. a távolító dobon a gonosz bizonyos részleteit szokás megfesteni. jelen esetben a menóra lett volna az. érted?

persze nem zárom ki a lehetőségét, hogy "eredeti pályázat" hamisítás történt utólag, mondjuk a vesztesek részéről, hogy sárral kenjék be a nyerteseket. a mai számológépes technikák világában ez könnyű, mint tudjuk. :)

Alfőmérnök39 2014.05.31. 13:24:52

@bbjnick: Csak nem azt mondja, amit állítasz.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.31. 13:33:44

@jm padilla:

Valóban nem értek a sámánsághoz. Egy sámános világban én csak fehérlónak volnék jó, egy zsidósban meg még annak sem:-)

gyalog.galopp 2014.05.31. 14:10:13

@jm padilla: @bbjnick:

jó, jó, de mi a túrót jelenthet a szőrös, nádas ütőfelület?
Esetleg a magyarság hangjának elhallgattatását, agresszív külső erők elnyomását?

Most, hogy így továbbgondolom, lehet benne valami, mer ugye teher alatt nő a pálma, a magyarság meg a külső elszigetelés ellenére is, belül virágzik.

gyalog.galopp 2014.05.31. 14:42:17

@jm padilla:
Hoppá!
No, de ezek a gondolatok már olyan messzire vezetnek, hogy végig se merem gondolni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.31. 17:17:34

@Jack Torrance:

Nem tudok róla. De az itt zsizsgő @alfik, @counterek, @wantaanok, @robinzonkurzorok, @jacktorrance-ek (elnézést kérek azoktól a nickektől, akiket kihagytam a felsorolásból) annyira egy kaptafára működnek, hogy óhatatlanul is fölmerül az emberben, hogy ugyanannak a szériának a darabjai.

Jack Torrance 2014.05.31. 17:27:59

@bbjnick: ha kifogynak az érveid, mindig személyeskedni kezdesz, nem érzed cikinek?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.31. 18:30:42

@Jack Torrance:

Személyeskedek? Hol vannak itt személyek?

Jack Torrance 2014.05.31. 19:56:40

@bbjnick: és ha már a személyeskedés se jön be, akkor terelsz mindenféle értetlenkedéssel.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.31. 20:09:40

@Jack Torrance:

No, látod, speciel te most valóban inszinuálni, személyre menni próbálsz!:-) Úgy látszik, valamibe tényleg beletrafáltam ezzel a "brazíliai fiúkkal".:-)

Jack Torrance 2014.05.31. 20:24:07

@bbjnick: fogalmam sincs, kik azok a brazíliai fiúk, nem is akarom tudni, semmi közöm hozzá, kikkel hetyegsz. De ezzel kezdtél személyeskedni, ahelyett, hogy a kérdésre válaszoltál volna. És azóta is csak terelsz. Szerintem ciki, mert kiszámíthatóan mindig ezt csinálod, amikor nincs jó válaszod valamire.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.05.31. 20:57:41

@bbjnick: de én a te gondolataidra vagyok kíváncsi. Mi alapján vontad le azt a következtetést ebből a szövegből, hogy "a sértett magyar építészszakma külföldi lapokban mószerolta a kormányt"?

Jack Torrance 2014.05.31. 21:18:12

@bbjnick: ezt lehet, hogy megnézem, nem ismertem, de érdekesnek tűnik, kösz :)
Viszont a leírás alapján nem hinném, hogy közéjük tartoznék.

Hogy lehet az, hogy ha bárki kormánypárti csinál bármit, az szerinted helyes és jó (akkor is, ha még a saját szakmájában se kiemelkedő, máshoz meg kimondottan buta), és bárki szakmabeli kritizálja, azt elintézed azzal, hogy azok a hülye libsi/buzi/zsidó/mittudomén milyen károgók? És miért örülsz minden alkalommal, amikor valamit épp tönkretesznek, még ha az történetesen néhány ballibnek fáj is? Megéri egy kis káröröm az áldozatot?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.01. 19:25:05

@tauglich:

Udvarias próbálok lenni. Remélem érzékeled. De ennél jobban nem tudok:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.01. 19:25:48

@Jack Torrance:

"Hogy lehet az, hogy ha bárki kormánypárti csinál bármit, az szerinted helyes és jó..." --- írod.

???

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.01. 23:21:45

@bbjnick: szorult helyzetben borítani a sakktáblát nem tűnik udvarias gesztusnak. De mázlink van, az uccsó állás könnyen visszakereshető: @tauglich:

Bell & Sebastian 2014.06.02. 00:12:43

Azért az építészeket is megértem, hogy mozgósítanak fűt-fát, ha vélt érdeksérelem éri őket.

Az eddig megélt cirkuszokhoz képest most kön csak a java, a Múzeumi Negyed -saga.

Nemzetközivé tették a pályázatot és már az elején a tányérjukra kapták feladatként, hogy tessék egy harmadik Guggenheimet vagy második Pompidout leszállítani.

Miközben itthon nem nagyon akad munka, amihez képest egy ekkora pályázatba beszállni és lenyomni a külföldi sztárokat hozomra, ugyan szép feladat, de hobbinak roppant drága.

Mint rutinos pályázó (újabban nem pályázó), azt tudom mondani, hogy előbb felmérjük az esélyeket, ha nincs lezsírozva a téma és van esély, csak akkor szabad belevágni, mert különben ablakon kidobott pénz az egész.

De mivel ezt nem árulják el előre (vattára is szükség van), gyakori a lukra futás, amiből utólag szoktak bonyodalmak támadni.

Egy biztos, sértett vesztesként, ellenszolgáltatás nélkül, én sem tartanám a számat.

A Városligetre várhatóan _több száz_ pályázat érkezik majd, szerte az egész világból. Csak győzzük kólával és pattogatott kukoricával, amikor végignézhetjük, hogyan fogják kiontani egymás belét az elejthető zsákmányért.

Úgyhogy, tartalékoljanak műkritikát holnapra is, Tisztelt Hölgyeim és Uraim, mert szükségük lesz rá.

Jack Torrance 2014.06.02. 07:50:00

@bbjnick: megvédted Kerényit több ízben, Hoffman Rózsát, az emlékművet, és már nem emlékszem még mennyi rengeteg mindent. Gyakorlatilag nem tudnak olyat csinálni, amit ne lennél hajlandó a védelmedbe venni. Még ha sportból csinálod is csak, akkor is furcsa.

Jack Torrance 2014.06.02. 07:53:05

@Bell & Sebastian: már be is érkeztek, most kezdődik az értékelés. Mi még nem tudjuk, ki lesz a nyertes, de biztos lehetsz benne, Baán már igen. És már akkor tudta, mikor a pályázat még el se készült.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.02. 09:27:20

@tauglich: Lánczi András, Orbán Viktor filozofikus-ideologizáló szája ezt írja éppen:

"A baloldali-liberális politikafelfogás szerint a morális és jogi fogalmak, normák töltik ki a politika fogalmát; a politikai realista szerint a politika lényege a hatalom, ami politikai cselekvéssel szerezhető meg, tartható fenn.
Különben nincs politika, csak értelmiségi moralizálás és utópikus logikai konstrukciók csodálata, vagy az intézményi szempontoknak a vezetői személyiség elé való helyezése.
[...]
Az intézmények és a politika kiüresedése miatt a politikai személyiségek irányító szerepe felértékelődik."

nol.hu/belfold/orban-harmadszor-senki-tobbet-1465315

A cikk tovább boncolgatja a témát, nem másolnám ide az egészet, de érdemes elolvasni, ha érteni és kiszámítani kívánja valaki a jobboldal politikai döntéshozatali szempontjait.

Úgy érzem, engem igazol.
Szőcs fityiszt mutat a ballibek intézménykultuszának, és – politikai kinevezett lévén – politikai cselekvést hajt végre, amikor erélyesen és önkényesen dönt.
_Ezért_ van ott, ő is tudja, a kinevező is tudja.

Még hogy nem tudatos!

(Ír fura dolgokat is: "az amerikai liberális demokrácia mintájára mesterséges, jogi eszközökkel felülről bevezetett politikai rendszer" – hát nem tudom, nem tudom, mit ért az úr Amerikából; szerintem nem többet, mint én, de lehet, hogy kevesebbet.

Vagy – s szerintem ez igen baljóslatú tézis, messzire vezető következményekkel –:
"A legfontosabb kérdések életmódbeli kérdések lesznek: az elhízástól a szabadidő eltöltésének módjain és a természethez fűződő életvezetési problémákon át az élet értelmével összefüggő kérdésekig, mind politikai erőre fognak szert tenni az új helyzetben." – ez gyakorlatilag szó szerint átveszi és befogadja a Sötétség délben bolsevizmus-fogalmát, miszerint minden, így a műtrágyaipari és a hadiflotta-építési döntés is elsősorban, sőt kizárólag politikai síkon értelmezhető.)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.06.02. 09:34:28

@Counter:
"A legfontosabb kérdések életmódbeli kérdések lesznek: az elhízástól a szabadidő eltöltésének módjain és a természethez fűződő életvezetési problémákon át az élet értelmével összefüggő kérdésekig,"

Természetesen a Professzor már régen kinyilatkoztatott ebben a kérdésben: ezek azok a területek, ahol a Nyugat rohadása szemmel látható.
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2014/03/kozjo.html
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2012/11/tulsuly.html

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.02. 09:43:49

@Bell & Sebastian: ez nagyjából így fog történni. Ezzel együtt úgy gondolom, hogy a Baán által celebrált projekt egy vállalható kultúrpolitikai momentum, ami körül már beindult a hiszti. Majd meglátjuk, hova fut ki a dolog.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.02. 09:48:30

@Counter: köszönöm az infót. Most lépnem kell, de amint tudom olvasom és reagálok.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.02. 11:16:33

@Jack Torrance:

"megvédted Kerényit több ízben, Hoffman Rózsát, az emlékművet, és már nem emlékszem még mennyi rengeteg mindent. Gyakorlatilag nem tudnak olyat csinálni, amit ne lennél hajlandó a védelmedbe venni." --- írod.

Azt "védem", amit védhetőnek gondolok és azt kritizálom, amit kritizálhatónak gondolok.

Keress rá a bbjnick.blog.hu-n a "fidesz" keresőszóra, több erősen kritikus bejegyzést találsz, mint egyetértőt, méltatót pedig talán egyet sem: bbjnick.blog.hu/search?searchterm=fidesz&searchmode=or&submit=Keres%C3%A9s

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.02. 11:21:47

@Jack Torrance: Neki nem sok a Fidesz, hanem kevés ;-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.02. 11:28:44

@Counter:

„...létrejött a 19. század elejétől kezdve két teljesen terméketlen emberfajta, mely azóta is világszerte politikai viselkedési sémává lett: a reakciós és a hivatásos forradalmár. Addig létezett egy egységes kritériumok szerint megítélhető politikai művészet, melynek művelői az adott történelmi helyzet tényei és reálisan keresztülvihető tennivalói szerint tudtak hagyományőrzők és felforgatók is lenni. Nagyon nehéz pl. az induló újkor egyik legjelentősebb politikai szereplőjéről, Orániai Vilmosról élesen megmondani, hogy feudális nagyúr volt-e, vagy példátlan újdonságot hozó forradalmár, mert mind a kettő volt egyszerre. Ez a reakciós–forradalmár alternatíva is része annak a napjainkban is dúló nagy politikai skizofréniának, mely a tennivalókat csak elmebajos alternatívákban tudja megfogalmazni.”

Ki írta és mikor?:-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.02. 12:05:38

@bbjnick: Hiábavalónak tartom a terelési kísérleteit meg a sehova se vezető célozgatását. Bedob egy idézetet, aminek semmi köze semmihez, aztán meg hümmög, utalgat, de kínosan ügyel rá, hogy semmiről ne mondjon semmit (azaz hogy semmitmondjon).

Hess!

Ui. Legalább a Prohászka-korszakot kinőtte, ez apró, ámde lényegtelen javulás. Mindenesetre jelzem, hogy észrevettem.

Próbáljon arra reagálni, amit írtam; ha nem megy, akkor hallgasson.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.02. 12:17:47

@Counter:

És ha nem fogom be, hanem belenyomom az orrát az ellentmondásaiba és hazugságaiba, akkor mit csinál? Inszinuál? Egy véleményt? Vagy internáltat?:-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.02. 12:30:07

@bbjnick: Milyen ellentmondás és milyen hazugság? Hogy maga szerint Bibó ellentmond vagy nem mond ellent Lánczinak, ahhoz nekem mi közöm?

Van magának értelmezhető véleménye Láncziról vagy akár Bibóról, vagy egyáltalán akármiről?
Lánczi feketén-fehéren leírta, hogy mit tekint politikai cselekvésnek és mivel szemben értelmezi azt; hogy miben látja a politikai cselekvés célját és létjogosultságát. Ezt bátorkodtam ismertetni, utalni arra, hogy ez nem előzmény nélküli; és ehhez kapcsolódóan értékelni.

Maga erre hozzámvág egy Bibó-szöveget* és ezt elegendő alapnak látja, hogy hazudozással, ellentmondással és internálási hajlandósággal vádoljon meg. Fogadok, hogy ha rákérdezek, mégis mi az, akkor a tauglich-hal szemben bemutatott, bizonyára göcögve agyafúrtnak vélt taktikához folyamodna: huszonötödjére is csak azt ismételgetné, hogy "hát azért hazudik, mert hazudik, nem látja? ott van! lássa!". Tehát: pontosan mit hazudtam és mi mond minek ellent?

Közepesen tisztességes helyzetben ezért a sz*rakodásért magát jogosan pofozhatnám fel. Vagy le. Teljesen tisztességes helyre pedig be se jöhetne.

* Lánczihoz vághatná, csak hát ő már kimondta azt is, hogy ideje Bibót elfelejteni, már nem érvényes.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.02. 12:45:16

@Counter:

Túljátssza, ezzel leplezi le magát: s innét tudhatom, hogy idézetem elég rendesen betalált:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.02. 13:40:06

@HToma:

Már tavaly elindult: a 444.hu már tavaly is cikkezett a blogjairól.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.02. 13:47:13

@bbjnick: Tehát nem tudja alátámasztani a vádjait: azok azért igazak a maga világában, mert kikérem magamnak őket.

Beteges :-(

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.02. 13:50:13

@tauglich:

Egy @counterrel, @robinzonkurzorral stb. lejátszanám ezt a vitát; másokkal, köztük veled, hadd legyek ennyire idealista, nem teszem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.02. 13:51:22

@Counter:

"Hogy maga szerint Bibó ellentmond vagy nem mond ellent Lánczinak, ahhoz nekem mi közöm?" --- írja.

Ezek után milyen vitát vár?:-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.02. 13:54:02

@bbjnick: Ha Lánczi véleményével kíván vitatkozni, akkor legyen szíves @Lánczi András: -sal kezdeni a hozzászólását, vagy egyéb értelmezhető módon utalni rá, hogy Lánczi véleményére reagál.

A @Counter: -ből arra következtetek, hogy a megválaszolt vélemény az enyém.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.02. 14:50:48

@Counter:

Ha nem veszi rossz néven, nem asszisztálok magácskának ahhoz, hogy teledezinformálja, teleszemetelje ezt a kommentsort.

Alfőmérnök01 2014.06.02. 15:11:13

@bbjnick: Az a baj, hogy te már egy jó ideje a Counterek, robinsonkurzorok szintje alatt vagy.

Alfőmérnök01 2014.06.02. 15:52:48

@bbjnick: Egy állítás igazságértéke független attól, hogy ki mondja ki.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.02. 17:22:14

@bbjnick: ne takarózz olyan nickekkel, akikkel napi szinten vagy fasirtban!

Én egy egyszerű kérdésre egy viszonylag egyszerű választ várok napok óta. Hogy minden taktikázásod ellenére miért vagyok ilyen kitartó? Mert Vargha személyében, akit fentebb gyakorlatilag “a sértett magyar építészszakmával” azonosítottál (jelentsen az bármit is) egy olyan embert inszinuáltál, aki többek között az Építészfórum létrehozásával nagyon sokat tett azért hogy a magyar építészszakma különféle szekértáborait, a szakma élvonalát, a derékhadat, valamint az innovatív kezdő építészeket és mindenkit, aki valamilyen módon kötődik a szakmához, egy valóban jól működő fórumon ültesse időről időre egy asztalhoz, így biztosítva felületet mindenki számára az organikusoktól a dekonstruktívokig. Az Építészfórum másik nagy érdeme pedig az, hogy gyakorlatilag az egyetlen naprakész magyar építészeti oldal, ami hasznos információkkal szolgál “civilek” számára is. Vargháról pedig még annyit tudj, hogy inkább volt valamiféle hídember, mint a rendszerváltás utáni kultúrkampf valamilyenoldali harcosa. Vargha egyébként évek óta halott, ezért különösen ócska dolog az ő rágalmazása.

És akkor néhány dolog tényszerűen, miért tarthatatlan azon véleményed, miszerint a kilencvenes évek elején "a sértett magyar építészszakma külföldi lapokban mószerolta a kormányt”. Érveid alátámasztására eddig egyedül Vargha cikkét ( epiteszforum.hu/lepke-ev-1991-es-cikk-kozvetlenul-a-lepkehaz-fiaskoja-utan ) hoztad fel.

– Vargha és az általad sértettnek nevezett magyar építészszakma(??) közötti egyértelmű ellentmondást fentebb már feloldottam.

– amikor külföldi lapokat említesz, nyilvánvalóan azt a gyakorlatot sugallod, amivel annak idején Konrád, Haraszti Miklós és a többiek éltek, azaz valóban külföldi, ráadásul jelentős olvasottsággal rendelkező orgánumokban (Corriere della Sera, FAZ, Dagens Nyheter, stb.) tényleg folyamatosan mószerolták az Antall-kormányt. Állításoddal ellentétben azonban itt nincsenek “lapok”. Egyetlen lap van, az pedig egy Daidalos nevezetű berlini negyedéves építészeti periodika, ami kifejezetten egy szűk körnek szólt, tehát olvasottságát és példányszámát tekintve olyan lap lehetett, mint magyar viszonyok között mondjuk az Országépítő. Azért mondom múltidőben, mert a lap az ezredfordulón megszűnt, de ha tudsz/értesz németül, vagy angolul, a neten bele tudsz olvasni a régi példányokba.

– mószerolásról a cikkben pedig szó nincs. Vargha érezhetően Janáky tervével szimpatizál, de Makoveczről nem nyilatkozik elítélően, sőt tárgyilagosan elemzi a terveket. Amit pedig felemlít (Makovecz pályán kívülről történő meghívását, valamint a tervek kapcsán a vélemények ütköztetésének elmaradását), az kétségtelenül megfelel a valóságnak (itt jegyzem meg személyes emlékeimet: a Lepkeházzal szemben akkor Makovecz tornyos cuccával szimpatizáltam). De ez nem mószerolás, ahogyan a teljes cikknek sincs mószerolós hangulata. A cikk egyébként nyilvánvalóan személyes aspektusból, de tárgyilagosan ír az 1990-es év magyar építészeti eseményeiről, köztük elismerően nyilatkozik olyan organikus, vagy az organikusokhoz köthető szakemberekről is, mint Csete György, vagy a nemrég elhunyt Gerle János.

– amikor a magyar kormányt emlegeted, nem árt tisztáznunk, hogy az általad idézett szövegben két magyar kormányról esik szó; az utolsó kommancs kormányról, valamint a Hungexpo elvtársairól, és az EXPO-biztos eljárásáról, és csak az általad idézett szövegrész második része beszél az Antall-kormány eljárásáról. Mószerolás viszont itt sincs sehol, bármit is értesz ezalatt.

Alfőmérnök01 2014.06.02. 21:24:41

Hoppsz, most látom, hogy kimoderálták egy kommentemet.
Röviden: igazam volt bbjnickkel, aristoval kapcsolatban, és - noha sokan ezt még nem látják be - igazam van MézesRozival és B&S-el kapcsolatban.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.02. 23:09:47

@Alfőmérnök01: nem tudom. Ő is inkább próbálta vinni ezt hídember szerepet, mint amit a Sándor György is próbált egy darabig képviselni.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.02. 23:26:40

@Alfőmérnök01: Gerle egyébként közeli barátságban volt a szüleimmel, de én inkább csak gyerekkoromban találkoztam vele. Amit tudok róla, hogy végtelenül tiszteséges ember volt, nem szállt bele semmilyen lealacsonyító napi politikai vitába. Építészként kevésbé, inkább teoretikusként működött, fő területe Kós Károly, a magyar szeceszió és úgy általában a magyarosnak mondott stílus (Medgyaszay stb.) volt. És Makovecz, és az organikusok.

Bell & Sebastian 2014.06.03. 01:21:53

@Alfőmérnök01: Sokadszorra mondom, hogy nyasgem, inkább söprögess a saját házad táján, lenne mit.

Bell & Sebastian 2014.06.03. 01:31:04

@tauglich: Meg kell hagyni, a nemzeti-szocialista munkásállam ügyesebben szervezte az állami közmunkákat, de akkoriban még nem sokat kellett adni a látszatra, ezért könnyebb is volt - hatékonyabb is.

Uniós forrásokból megalománkodni még a rőzseszedő öregasszony is tudna. Infrastruktúra a jelszó, ha egyáltalán ki tudják mondani. Ha van tó, kerül bele béka is. Olyan félbarnák, majd 20 év múlva, feltüzelni a parkettát.

Alfőmérnök01 2014.06.03. 06:08:31

@Bell & Sebastian: Ragika, hamarosan innen is ki fognak baszni. Ez az ostoba nácik sorsa.

Alfőmérnök01 2014.06.03. 07:06:20

@bbjnick: Mi van paraszt, feladtad a harcot?

Alfőmérnök01 2014.06.03. 07:35:08

@Doomhammer: Néha van egy olyan érzésem, hogy a tirpák 2 blogon nem csak Bogár professzort próbálja parodizálni, hanem Horváth Róbertet is.
www.youtube.com/watch?v=p8VWDVwLoTA

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.03. 07:55:34

@Bell & Sebastian: a rezsicsökkentés sem saját zsetonból ment, aztán hogy bejött az egybites üzenet. Megjegyzem – és ezzel vállalom a populizmus vádjának ódiumát –, Magyarország elég masszívan veszített a gatyaváltás után meggondolatlanul levezényelt piacnyitással, úgyhogy némi elégtételnek érzem, ha egy ilyen kulturális projektet az unió pénzéből kívánnak megvalósítani. Annak pedig üzenetértéke van, ha egy ország jelentős kulturális beruházást tud megvalósítani.

Hogy új helyet kap a régi, elavult és alkalmatlan terekből álló épület helyett az NG gyüjteménye? Hogy a régi-új Kúria épületéből (ez is egy nonszensz komcsi örökség volt) új helyre kerül a Néprajzi Múzeum? Hogy végre méltó helye lesz a fotográfiai és az építészeti múzeum már most is igen jelentős gyüjteményének? Nem gondolom, hogy itt kezdődik a megalománia.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.03. 08:09:29

Elég fontos kérdésekre világít rá a BME Középülettervezési Tanszékének állásfoglalása a most kialakult helyzet kapcsán:

"(...) megtévesztőnek, az építészet kultúrában betöltött státuszával mélységesen ellentétesnek, ezért elfogadhatatlannak tartjuk a "látványötlet pályázat" eddig nem ismert és a gyakorlatban nem használt műfaját, mert az azt a hamis látszatot kelti, mintha valóban építészetről lenne szó. (...) Az építészet látványképeken keresztül való megítélése szöges ellentétben áll mindazzal, amit az építészetről alkotóként gondolunk és amit az egyetemen tanítunk."

Aztán magáról a második helyezett tervről:

"Teljes tévedés azonban azt feltételezni, hogy ez a "projekt" a nemzet belső önképével azonosítható lenne, és hogy az vonzó, büszkeségre okot adó lehetőségként volna említhető. Határozott tiltakozásunkat fejezzük ki az ellen, hogy a megvalósításra szánt elképzelést jelen ismert formájában egyáltalán építészeti alkotásként definiálják. Az építészet hivatás és szakma, vannak ismérvei, melyeknek az említett elképzelés nem felel meg. Tiltakozunk az ellen, hogy egy giccsbe hajló építészeti paródia képviselje Magyarországot a nemzetközi színtéren, mert ez ellentétes lenne az ország - mindannyiunk - érdekeivel."

epiteszforum.hu/a-bme-kozeptanszek-oktatoinak-allasfoglalasa-a-milanoi-pavilonrol

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.06.03. 10:16:19

@Alfőmérnök01:
Mindig frappáns vagy. :)
Most épp visszafelé számolsz alfőmérnökben?

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.06.03. 10:17:42

@tauglich:
Tudós elmék véleménye nélkül is látható (volt eddig is), hogy ez a terv 1 fos.

gyalog.galopp 2014.06.03. 10:31:43

@tauglich: @Hepci:

Kedves Elvtársak, arról se tessenek megfeledkezni, hogy ezt az abszurd izét a szakmai zsűri a második helyre hozta.
Akkor, hogy is van ez?

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.03. 12:20:01

@Hepci: ennek ellenére akad olyan, aki ahogy a múltban, úgy most is mószerolást lát a megvalósítandó terv bírálatában (az más kérdés, hogy a sevillai pavilon, és ez a terv köszönőviszonyban nincs egymással).

@gyalog.galopp: jogos felvetés. Ennek a munkának nemhogy a második helyre, de sehová nem lett volna szabad kerülnie. Bár ahogy olvasom, a végeredmény tekintetében döntő szerepe volt a közönségszavazatoknak is, ahol a második legtöbb szavazatot kapta a giganthambi:

expomilano2015.hu/?page_id=529

Jack Torrance 2014.06.03. 15:08:24

@bbjnick: az a te blogod, ez meg itt a Mandiner. Azt nem olvasom, ezt meg (bár egyre ritkábban) igen. Ott lehet, hogy kritizálsz, de itt (néhány elejtett megjegyzésen kívül) nem. Mitől védhető ez a Flintstones ihletésű bálnatetemmel dekorált borzalom? Mitől a megszállási emlékmű? Kerényi buzizása és a többi?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.03. 15:12:08

@tauglich:

Tudtam én, látod, és mivel alapvetően jólelkű vagyok, nem vágytam erre. Nekem még csak megszólalnom sem kell, csak ülnöm a templom küszöbén, mint az öreg Pattanás bácsinak, a sírásónak (a wassalbi-regényben), rágnom a labodát és te mindent lebonyolítasz helyettem... A hiúság rossz tanácsadó!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.03. 15:21:10

@Jack Torrance:

Másoljam be a blogomat ebbe a kommentsorba a te kedvedért? Ezt te sem gondolod komolyan:-) Egy kattintás a nicknév mellett a blog címére és megvilágosod(hat)sz!:-)

Jack Torrance 2014.06.03. 15:33:13

@bbjnick: nem az érdekel, hogy ott mit és miért kritizálsz, hanem hogy itt mit és miért védesz :)

gyalog.galopp 2014.06.03. 16:22:15

@Hepci:

sajnos nem igazán vagyunk, akkor lennénk, ha ugyanazt látnánk ebben az egész pályázatosdiban. Azt, hogy itt az egész építész szakma saját magát égette szénné és most csak mosakodás folyik, bűnbakot keresnek.

Műszaki szempontból az első egy paródia, látvány szempontjából a második. Szimbolika szempontjából mindkettő köz(rö)hely.

Az lenne a legjobb, ha összedolgozna a faszerkezet gyártó, a napelemes, a dobostortás, meg a biogazda.
Mondjuk leborotválnák a dobok két végét, egyikre napelemet, a másikra szélkereket tennének az egész vázat a faszerkezet gyártó építené , belül meg menne biodiverzió. :(

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.03. 16:26:14

@gyalog.galopp:

Még jobban járna mindenki, ha a milánói parcellánkat bevetnénk búzával:-)

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.03. 16:30:55

@bbjnick: ugyan már, ne tedd magad végképp nevetségessé. Meggondolatlanul rágalmazol egy embert, aki ráadásul már nem él, napokig lapítasz mint szar a fűben, tudván hogy védhetetlen az álláspontod, aztán visszajössz moralizálgatni egy másik kérdésben? Ilyen is csak a virtuális világban fordulhat elő, mert egy önérzetes társaságban az ilyenért szájon törlik az embert.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.03. 16:34:16

@gyalog.galopp: nem olvastad figyelmesen, amit reggel linkeltem:

"Nem értünk egyet az immár szinte általánossá vált gyakorlattal, amely a középítkezések szükségességéről, tartalmáról és módjáról folytatott egyeztetések helyett felszínesen megfogalmazott kérdésekre alapozva vár megfontolt építészeti válaszokat, majd a szinte törvényszerűen bekövetkező kudarcot az építészek nyakába varrja. Ez az eljárás véleményünk szerint nem felel meg a társadalmi párbeszéd kritériumainak és valójában nem szolgálja a közérdeket."

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.03. 17:00:33

@tauglich:

1) Ilyen kommenteket is csak a virtuális világban lehet írni, @tauglich:, mert egy önérzetes társaságban mindig ott a másik is:-)

2) Hogy egy frusztrált, hiú pöcs vagy, azt régóta tudjuk, de nincs ezzel semmi baj. Senki sincs hiba nélkül. Ám ha te ellenállhatatlan vágyat érzel ennek demonstrálására, akkor ebben senki nem is gátol. Tedd csak!

3) Ezt a "rágalmazol egy embert, aki ráadásul már nem él"-mondatot fölírjuk a noteszbe, ezzel oda a respekted!

gyalog.galopp 2014.06.03. 17:07:08

@tauglich:
Olvastam, magát a nyilatkozatot jogosnak és szükségesnek tartom, én ennek a mondatnak örültem meg:

"Határozott tiltakozásunkat fejezzük ki az ellen, hogy a megvalósításra szánt elképzelést jelen ismert formájában egyáltalán építészeti alkotásként definiálják."

Mert ugyanis még jóval feljebb a problémámat ezzel kezdtem, mi a fenét keres egy technikai , technológiai problémakör "művészeti" asztalon.

Ettől függetlenül az építészek belementek, és tudod, aki kurvának áll, ne csodálkozzon, ha meg.. kefélik.

Jack Torrance 2014.06.03. 17:09:57

@bbjnick: ahogy látom, már csak magadat :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.03. 17:18:20

@Jack Torrance:

Trollocska, trollocska, anyád nem sirat?

Bell & Sebastian 2014.06.03. 17:21:40

@Alfőmérnök01: Mi az hogy innen is, Fifi? Tiszta az előéletem, csak a te fejed sötét, rabosított.

Jack Torrance 2014.06.03. 17:22:22

@bbjnick: itt @Jack Torrance: vannak a kérdéseim amikre nem válaszolsz, szerintem olvastad őket :)

Bell & Sebastian 2014.06.03. 17:23:39

@tauglich: Nem hiszek én ebben. Akinek a segge kilóg a gatyájából, ne dísztárcsát vegyen a roncs Zsigájára.

Jack Torrance 2014.06.03. 17:31:24

@tauglich: szerinted az milyen lesz, hogy a NG raktárai a Szabolcs utcában lesznek? Semmiféle közvetlen átjárás nem lesz a múzeum és a raktár között. Hogy lehet majd kiállítást rendezni?

Ráadásul a raktár egy lápos laza nedves talajban épített a föld alatt többszintes épület lesz, amit vagy nagyon drága lesz megépíteni, vagy nem lesz biztonságos.

Muzeológiai szempontból egy katasztrófa az egész. Most rohammunkában költöznek a cuccok a Szépművészetiből a Galériába, aztán majd az egész a Szabolcs utcába, a végén meg fogalma nem lesz senkinek, mi hol van.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.03. 18:45:27

@gyalog.galopp: csak csöndben jegyzem meg, személyes véleményem szerint a felhozatalból a zsüri még mindig a legjobbat hozta az első helyre.

@Bell & Sebastian: viszont ha a pénzes nagybácsi csengeti az új verdát, én nem vagyok ellenére.

@Jack Torrance: "Semmiféle közvetlen átjárás nem lesz a múzeum és a raktár között."

Számos jelentős múzeum működik a világon, ahol a gyüjteményt az épülettől távol, speciális kialakítású raktárakban őrzik. Helsinkiben például láttam a tengerparton egy szanálásra ítélt hajódokkot, amit direkt ilyen célra mentettek meg, már nem tudom melyik gyüjtemény számára.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.03. 18:48:09

@bbjnick: na, a végére csak eldurrant az agya az öreg sírásónak.

Bell & Sebastian 2014.06.03. 19:01:35

@tauglich: Nem jó a hasonlat.
Ha a nagybácsi dönti el a saját preferenciái alapján, hogy mire van szükségem és vesz nekem egy autót, amikor még benzinre sincs pénzem, természetesen elfogadom és jól eladom az autót, hogy megcsináltassam az árából a tetőt (például), mert minden vihar után beázunk.

Nem sportos ez így, ha sok lépcsőben mondják meg, mire van szükségem, amikor azt sokkal jobban tudom bárkinél.

Szép dolog szórni a milliárdokat és bezsákolni a harácsot minden kifizetés után, teljesen átláthatatlan módon. Csak nem jó. És nem is üdvös a Hazának.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.03. 19:13:34

@Bell & Sebastian: tudomásom szerint itt nem szól bele a nagybácsi, hogy milyen legyen az új autó. Ő csak a zsetont adja. Így a lehetőség adott, hogy okosan válasszunk.

Bell & Sebastian 2014.06.03. 19:20:33

@tauglich: Ha nem az építőipart élném nap-mint-nap, most néznék magára, tágra nyílt, rajongó bociszemekkel, hogy hűha, de fasza kormányunk van, telerakja az emlékműveivel a szállásterületét.

Holott csak körbehugyozza, mert jobbat nem tud. Leginkább magának.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.03. 19:28:39

@Bell & Sebastian: ha kalap van rajtam az a baj, ha pedig nincs, akkor az?

Szerintem akkor ezt a témát itt rövidre is zárhatjuk.

gyalog.galopp 2014.06.03. 20:36:56

@tauglich:
Nem azért tépem a számat, hogy ízlésekről és pofonokról vitatkozzak, nem érzem magam kompetensnek abban, hogy véleményedet értékeljem, biztosan úgy van, ahogy mondod.

De mint a BME nyilatkozatból is kitűnik , nem ez volt a feladat.

Az egész expó központi témája a fenntartható fejlődés, ezen belül a magyaré a biodiverzitás, ökológia.
Annak, hogy egy fél erdőt kivágunk egy olyan épület érdekében, amit egyébként pl betonból sokkal olcsóbban, praktikusabban meg tudunk építeni, rossz üzenete van,semmi köze a fenntartható fejlődéshez, az ökológiához meg pláne.

Azokért tépem a számat, akik a fenntartható fejlődést és az ökológiai gondolkozást valóban komolyan veszik és a közelébe se jutottak a pályázatnak. Érted?

Mellesleg a BME felháborodása akkor lenne hiteles, ha mindjárt az elején megteszik és nem akkor, amikor a preferált pályázat elbukik .

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.03. 20:39:58

@gyalog.galopp: Tehát az egyes szakembernek folyamatosan figyelnie kellene az összes tervpályázat összes pályaművét, s rögtön véleményeznie – mert ha később találná úgy, hogy érdemes a hangját hallatnia, akkor "nem hiteles".

Szép elgondolás. Kár, hogy nem óvodás korodban álltál elő vele, mert így, hogy apropót találtál neki, már nem hiteles.

gyalog.galopp 2014.06.03. 20:46:53

@Counter:
Azt látom, hogy felébredtél, de a kannás hatása még nem múlt el. Pihenj még kicsit.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.03. 21:00:31

@gyalog.galopp: Hiteltelen vagy, minden hozzászólásodat a pillanatnyi önös érdek mozgatja, mindig késel egy-két ütemet.

Szerintem a pártba is csak a '80-as években léptél be a nejed unszolására. Aztán mire meglettek a külföldi kiküldetések, kihúzták alólad a szőnyeget.
Most is későn ugrottál fel a Fidesz-vonatra, hát próbálsz taposni, de túl gyenge vagy ehhez.

Bell & Sebastian 2014.06.03. 21:02:45

@tauglich: Annál is inkább, mert ez is csak egy újabb csont a kutyáknak. Lázba hoz minden érdeklődőt, jól elnyámnyoghatnak rajta, a rendszerszintű hibáról, hogy tudni illik a rendszerváltás óta halmozódik az építőipar lemaradása, egyesvidékeken azóta _semmi_ nem épült, tengermély a csend.

Budapest éjjel-nappal, kis túlzással.

Rákosi pajtás piros cserepes tanyákat akart látni, annak ez volt a mániája. Ezeknek meg az óriástenderek (nem sok, kicsi és apró), mert azokból lehet nagyot szakítani.

Ha éppen nincs metró, kitalálnak mást, a pénz elbaszva jó.

És ennek nincsen köze ahhoz, hogy maga níiv és még nem élt eleget ahhoz, hogy belássa, micsoda egy parasztvakítás ez a Hitler-light -hozzáállás.

Nem így kell ezt csinálni, de bugrisoknal aztán mondhatja! (Nem magára értem, természetesen.)

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.03. 21:03:04

@gyalog.galopp: kétlem, hogy a beton lenne a legalkalmasabb építőanyag a biodiverzitás és az ökológia kérdésének építészeti megfogalmazásához.

Egyébként ebben az egész történetben az ízlés másodlagos kérdés. Először a gondolatnak kell a helyén lenni, csak utána következhet minden más.

Alfőmérnök01 2014.06.03. 21:11:45

@tauglich: Hozzátenném, hogy Ertseyék antropozófia-hívő steineristák, ami bbjnick-i koordinátarendszerben annyit tesz, hogy sátánisták. Tehát mikor padilla, bbjnick ezt a fost veszi védelmébe, a sátán mellett teszi le a voksát.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.03. 21:23:13

@Bell & Sebastian: most hirtelen beugrott a MÜPA esete, ami az ország akkori erőforrásaihoz képest, mint kultúrára szánt összeg, ugyancsak masszív és fényűző vállalkozásnak tűnt még úgy is, hogy Demjánék beszálltak a projektbe. Ment is rendesen az ellenpropaganda, végül két(?) kormányzati ciklus alatt felépült az intézmény. Most pedig ott tartunk, hogy Budapest és Magyarország a MÜPA hangversenytermének köszönhetően évek óta ott van a világ legszínvonalasabb zenei intézményei között. Úgy gondolom, hogy ha kultúrára okosan költünk és kulturális intézményeinket jól működtetjük, az hatványozottan, és nem csak pénzben számolva, de megtérül.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.03. 21:31:22

Ez érdekes lehet!
(igyekeztem a lényeget kiszedni)

“A MAGYAR ÉPÍTÉSZ KAMARA ÉS A
 MAGYAR ÉPÍTŐMŰVÉSZEK SZÖVETSÉGE
 ÁLLÁSPONTJA

1. 2013 őszén megjelent egy kiírás „látványötlet” pályázatra, gondosan kerülve a tervpályázatokról szóló kormányrendelet kifejezéseit, így az eljárásra nem vonatkoztak a megszokott szabályok. Bárki indulhatott rajta, építész portálon nem hirdették meg.

(…)

2. A MÉK felajánlva segítségét próbált kapcsolatba lépni a kiíróval. Sikertelenül, a levélre nem válaszoltak, egyeztetésre nem kaptunk időpontot.

(…)

Az első ülésen a zsűri építész tagjai módosításokat, kiegészítést kértek a kiíráshoz, amelyek megjelenésére ígéretet is kaptak. Az idő telt, jogászokra, hivatali rendre hivatkoztak, végül nem jelent meg semmi módosítás.

(…)

4. A bírálat jó hangulatban folyt, nagy érvelések mellett végül érvényesültek az építészeti szempontok, pontozással a MALOM lett az 1. díjas.

(…)

6. Az eredményhirdetés után a szakmai szervezetek kaptak egy „Tervezési program előkészítése” című táblázatot, melyben az első négy helyezettet kellett különféle szempontok szerint - a tervek kidolgozottsági szintjénél sokkal mélyebb szintű - kérdésekben értékelni. A táblázatot részlegesen töltöttük ki és jeleztük, hogy ilyen mélységig ezek a pályázati tervek nincsenek kitalálva.

(…)

7. További programalkotásba, döntésbe a MÉK és a
MÉSZ nem lett bevonva.

(…)

8. Döbbenten hallottuk a hírt, hogy a második díjas tervet kívánják megvalósítani, amit szakmai szervezeteink (MÉK, MÉSZ) képviselői sem a zsűrizés folyamán, sem a zsűrizés befejezése utáni, úgynevezett program előkészítésben nem támogattak."

A teljes szöveg itt olvasható:

www.mek.hu/index.php?link=Expo_2015_Milano_MEK_MESZ_allaspont

Bell & Sebastian 2014.06.03. 21:47:53

@tauglich: Megcáfolhatatlan a példája, mondhatta volna a Nemzetit vagy az amcsik kiebrudalását a várból, ez is mind Fidesz.

Presztízs építészetben jók, akárcsak a kínaiak vagy bárki más, aki kényszeresen dönti a lóvét ilyesmibe.

A negyediken meg hasra vágódnak a kecske láncában, ha nem fuzionál a proton a neutronnal.

Sok és kicsi lokális ügy helyett hajtják a nagyokat. Aztán leosztják a szegénylegényeknek az érdemi munkát, aztán meg lehet nézni, hogy az ilyen projektekből hová szökik a szakmaiság és a minőség.

Valakinek csak tetszik. Lám, a a kőkorszaki anzixnál és fekete madárnál még én is fölragadtam a lépre, más megfontolásból.

Ügyesen csinálják, kell is hozzá nyúlgerincű szakma, az meg van.

De nem zárom ki, hogy a következő menet is a Műegyetemtől indul.

Az igazi öko-építményt a végén fel lehetne gyújtani és csapni egy nagy bulit. ;)

Jut eszembe, jobb helyeken a bankok nyakig benne vannak a környezettudatos fejlesztésekben, itt meg a mannát várjuk, Orbán Viktor megvilágosodását!

Ezért nem lesz belőle semmi, az is csak 50 év múlva.

Alfőmérnök01 2014.06.03. 21:51:23

@Hepci: Véletlenszám-generátort használok.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.03. 22:12:44

@Alfőmérnök01:

Vagy téged használ egy véletlenszám-generátor:-)

Alfőmérnök01 2014.06.03. 23:21:28

@bbjnick: Erre a kommentre
@tauglich:
mintha nem reagáltál volna érdemben sunyi, suttyó paraszt!

Alfőmérnök007 2014.06.04. 00:13:52

Tudományosan bizonyított, hogy minden Alfőmérnök troll. A troll elsősorban szadista, másodsorban pszichopata. Minél régebbi netszakmunkás, annál inkább! You can't get no satisfaction. /CyB/

Bell & Sebastian 2014.06.04. 00:19:16

@Alfőmérnök007: Nagy hülye, Uragan D2, leánykori neve Zyklon-B.

Bell & Sebastian 2014.06.04. 00:21:38

@Alfőmérnök01: Mi ez, népi felelgetős, ennyi nicket egy gázsiért?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.04. 00:40:49

@Bell & Sebastian:

A mandinernek annyi.:-(

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.04. 06:57:15

@Bell & Sebastian: a korábbiak fényében most hirtelen eléggé csalódottnak tűnik.

gyalog.galopp 2014.06.04. 07:21:08

@tauglich:

"Egyébként ebben az egész történetben az ízlés másodlagos kérdés. Először a gondolatnak kell a helyén lenni, csak utána következhet minden más."

Ezzel csak egyetérteni lehet.

Én például úgy gondolom, hogy egy gyakorlatilag haszontalan látvány malomra ennyi fát (ragasztót, festéket, energiát a gőzöléshez , fűrészeléshez) elpazarolni, az ökológiai szempontok seggberúgása.

A botrány viszont az mindenképpen hasznos, talán segíti az egy célért gondolkozást.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.06.04. 07:38:04

@gyalog.galopp:
A malomban igen kevés lett volna a kihasználható tér az épület méreteihez képest.
Ez persze nem építészi gondolat, csak józan.
Ettől még a másik 1 fos.

Alfőmérnök01 2014.06.04. 07:43:06

@Hepci: (Az Alfőmérnök007 B&S nickje. Itt is azt a taktikát követi a korcs, hogy azokat a vádakat, amik őt illetnék meg - jelen esetben, hogy több nicket használ - másokra hárítja.
Hangsúlyozom, a jelenség nem egyedi, a net tele van ilyen elmebeteg nácikkal, a meglepő (?) az, hogy neki terepet adnak keresztény/konzervatív (muhahahaha) oldalakon, és még adják is alá a lovat.)

gyalog.galopp 2014.06.04. 07:45:35

@Hepci:
Az egyik egy gusztustalan látványtál, a másik meg egy ehetetlen.:)

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.04. 08:09:39

@gyalog.galopp: nézd, a magam részéről abban biztosan kiegyezhetünk, hogy az expo pavilon pályázatának magyarországi kiírásában kódolva voltak a dolog lehetséges buktatói, ráadásul boldog boldogtalan pályázhatott. Lásd fentebb: @tauglich:

Megjegyzem, ha nem kerül első helyre a második pályamunka, akkor ma nincsen "expóügy", amivel továbbra is azt állítom, hogy a zsüri a körülményekhez képest a legjobbat hozta ki az első helyre. Szerintem.

Az építőanyagokról még egy gondolat. Nem vagyok szaki, úgyhogy józan paraszti ésszel próbálom megfogalmazni. Egy betonépület fenntartása hatványozottan több energiát igényel, hiszen remek hővezető és pocsék hőmegtartó képességekkel rendelkezik. Nyáron hűteni, télen meg veszettül fűteni kell, amit át sem merek konvertálni kivágott erdőkben mérhető egységekre.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.04. 08:19:37

@gyalog.galopp: "A botrány viszont az mindenképpen hasznos, talán segíti az egy célért gondolkozást. "

Ezt egyébként én is szeretném remélni.

Bell & Sebastian 2014.06.04. 12:27:20

@bbjnick: Egyetértek, unalmas.

@tauglich: Minden nap új kezdet, kivéve a Fidesznél, ahol csak a tegnapi folytatása. Egy jobb kocsmából gyorsan kivágnák az ilyen, javíthatatlan egyedeket.

@Alfőmérnök01: Te egy troll vagy. Agresszív és pszichopata, aki a világhálón éli ki alantas ösztöneit, mert nem vitte semmire.

gyalog.galopp 2014.06.04. 15:22:17

@tauglich:
Nem szeretek hülyének nézni senkit, különösen nem képzett építészeket. Biztos vagyok benne, hogy egy építész hallgató is tudna legalább fél órát beszélni az ökológiai építészetről, minden különösebb felkészülés nélkül.
A látvány malom számomra pontosan ezért megfoghatatlan, de a rendelkezésre álló információ kevés a hangos találgatásokhoz.
Az ökológiai építészet nem földkunyhó, fabódé, zsúpfedél meg ilyesmi. A látvány malom az ökológiai építészet paródiája, vagy ha nem , akkor megcsúfolása.

Íme egy ökológiai ház, csak neked, csak most:

www.szelektiv.hu/hir.496.okologiai_haz_muanyag_palackokbol

Hát ilyen is van na. :)

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.05. 07:46:39

@gyalog.galopp: kösz!

Cserébe én is hozok erre az ökológiai izére egy teljesen klasszikus, kihalófélben lévő példát Csongrádból:

mek.oszk.hu/02700/02789/html/img/47.jpg

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.05. 12:30:01

@tauglich: Brutális.

"A szellem valósága itt dübörög a küszöbön, a fény egyre erősebb, és az igazság tagadása, az önáltatás, önbecsapás is egyre vehemensebb.

Ez az ügy felszínre hoz mindent, megnyilatkozásra késztet mindenkit. Jó ez így."

~Fokozódik az osztályharc, az előzetesen felismert történelmi törvényszerűségek szükségszerűen következnek be.

"Sokan ítélkeznek rólam is, és az ítéletekben keveredik az előítélet, a leplezetlen ellenszenv, gyűlölet, a politikai elfogultság – pro és kontra -, a farizeus magatartás, szimpátia és antipátia, és még sok minden, egész spektruma az emberi tulajdonságoknak, amik a lélek területén tevékenyek."

~Összeszövetkezett a reakció. Fuj, de utáljuk őket.

"Rúgjatok belém még párat. Állom a sarat." no comment

"Hogy én miért veszek részt egy ilyen rendszerben, egy ilyen versenyben? Én, aki a „Betelt a pohár”-t írtam? Nem volt rá partner, barátaim. Ha ezeket a kereteket teremtettük maguknak, akkor ebben kell létezni, ennek a konzekvenciáit levonni, és elszenvedni, ha kell. Én ezt teszem, és nem nagyon látom, hogy bárki nyíltan felvállalná döntései vagy mulasztásai következményeit."

Önigazolás a "miért léptem be az MSZMP-be" dallamára, 429. pályamű.

És a végén visszatérés a bevezető eszkatológiájához. Mint említettük, az antagonisztikus ellentétek harca folytatódik, a végső összecsapás, az Armageddon a kertek alatt lopakodik, mindannyiunknak választania kell: progresszió vagy reakció? Proletárdiktatúra vagy feudalizmus? Alakor vagy Malom? A következmények beláthatatlanok.

Maradjanak velünk.

"Egy régi, intellektualizmusba dermedt világ döglődik egy háború küszöbén. Ahelyett, hogy erről beszélnénk, és egy élhető jövő alapjait kezdenénk lerakni, egymást gyalázzuk, alázzuk, mintha ez lenne a legfontosabb. Mintha a jövő egy kis szeletét időnek előtte megidéznénk. Bellum Omnes Contra Omnes. Mindenki háborúja mindenki ellen.

Az Alakor arról az élhető jövőről szól. Dadogva, bumfordian, amatőr módon, szakmaiatlanul. De szól. Én azt hiszem, megértettem valamit belőle, ezért vállaltam, hogy egy nemépítésznek segítek. Mert ez a világ el fog pusztulni. Hamarabb, mint gondolnátok. S ami marad belőle, az nem stílusok, trendek, hanem valami, ami az életet menti át. Egy búzaföld egy sámándob közepén. Tök abszurd, nem?"

---

Bocsánat, hogy nyaggatlak, de ígértél nekem egy választ Szőcs cselekvésének politikai cselekvéskénti értelmezésére.
mandiner.blog.hu/2014/05/27/sulyzo_hot_dog_balnatetem_mi_lesz_az_uj_expo_magyar_epuletevel/fullcommentlist/1#c23171845

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.06.05. 12:43:07

@tauglich: érdekes levél. jól illusztrálja, hogy miért kell az úgynevezett művészvilágot, mostan ideértve a megfagyott zene karmestereit is, a sárig gyalulni.
egy volt világ undorító maradékai.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.05. 16:05:21

@Counter: hoppá, teljesen jogos! Annyira kiment a fejemből az elmúlt napok néhány kommentváltása miatt, hogy még el sem olvastam. Ígérem, amint tudok, reagálok.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.05. 16:10:10

@jm padilla: pedig a helyzet fokozódik.

Levél Sárkány Sándornak

"Teljesen egyértelmű a helyzet. Az etikai eljárás elindult. Fentről menetrend szerint leszóltak, Ertsey tabu. Csakhogy a kamara nem bolondult meg, nem ragasztja át magára a célkeresztet Ertseyről. A tagság megvadulna.
Úgy értesültem az MMA is nyilatkozni fog a sámándob ellen. Kiadták a kilövési engedélyt."

epiteszforum.hu/level-sarkany-sandornak

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.05. 16:20:29

@tauglich: Szerintem nem lehet ennél epésebben kritizálni, jól megírta :-)

@jm padilla: Úgy van, úgy van! Az új világkorszak új emberének meg kell szabadulnia a civilizáció és a kultúra jelentette bilincsektől.

Csak a sár maradjon, minden másnak vesznie kell! Könyvégetést, képrombolást! Mindent vissza a sárig!

Jack Torrance 2014.06.05. 16:49:24

@tauglich: nagyon nem mindegy, milyen múzeumról van szó. A NG tárgyai roppant érzékenyek, nehezen mozgathatók.
Ezen kívül a vadonatúj épületben pontosan fele akkora lesz a hely, mint amire a Galériának most szüksége lenne. Magyarázat nincs, a szakemberek felmérték, Baán megfelezte.
Értem én, hogy örülsz a beruházásnak, én is örülnék, de ami készül, az katasztrófa. Ennél sokkal kevesebb pézből sokkal értelmesebben meg lehetne oldani az összes problémát, most meg csak újakat hoznak létre.
Az egyetlen valóban örvendetes beruházás a Szépművészeti felújítása, hogy a Román Csarnokot végre megcsinálják.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.06.05. 21:27:20

@Counter:
bizony. az ejrópai "kultúra története" ejrópa elnyomorodásának a története. sárból teremtünk új világot.

gyalog.galopp 2014.06.06. 06:07:35

@tauglich:
Mint kívülálló, független személy olvasom és értékelem Kalmár levelét, hát fatornyos kisfalumban ilyenre szokott kinyílni a bicska a zsebben.
A jogban ezt valószínűleg pszichikai kényszerként értékelnék.
Az látszik, hogy rondának tartja a dobokat, de arról egy szó sem esik, hogy a malom miért felel felel meg jobban a kiíró elképzeléseinek.
Egyáltalán semmilyen szakmai érv, csak érzelmi, pszichikai zsarolás, fenyegetés, na meg a galaxisból történő mélységes lesajnálás, lealázás.

Kezdek megbarátkozni a dobokkal......

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.06. 06:54:49

@gyalog.galopp: szerintem itt az egész történet, úgy ahogy van, kezd végtelenül gyomorforgató lenni. Béna a kocsis, a gyeplőt bedobta a lovak közé, azok meg megvadulva egymást harapdálják.

gyalog.galopp 2014.06.06. 07:57:11

@tauglich:
Mikor a malom tervet megláttam, első gondolatom az volt, na itt a faipari lobbi jó mélyre nyúlhatott a zsebébe.
Aztán elképzeltem magam az építmény belsejében, hallom a kerék dübörgését, a faszerkezet hangját, aztán valaki a fülembe súgja, hogy több ezer tonna víz van a fejem fölött. Első pillanatban elakad a lélegzetem, majd mint akit picsánrúgtak húzok el onnan, és az egész építmény 200 m-es körzetéből.
Nem mellesleg az expó közönsége hasonló laikus suttyókból áll.

A szakmai hiszti, de különösen Kalmár levele arra késztet, hogy továbbgondoljam a történetet.

Kinek mennyi eshet ( eshetett) le egy csóró díszlettervező és egy kiátkozott építész ötletéből?

gyalog.galopp 2014.06.06. 08:21:37

@gyalog.galopp:

nem többezer, csak több száz tonna víz ...

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.06. 08:26:59

@Counter: igen, amit Lánczi ír, az nagyjából most tényleg így működik. Hogy ennek a politikának ma számos híve van az országban, azért az jelentős részben betudható a rendszerváltást követő két évtized kudarcainak és elbaszásainak, amely olyanná tette a magyar társadalmat, amilyenné. És ebben jelentős szerepe volt annak a ballib értelmiségi véleményterrornak és posztkommer gazdasági érdekhálónak, amely hol kormányon, hol ellenzékben, de húsz éven keresztül jelentősen meghatározta az ország struktúráját. És ehhez a Nyugat a saját erőforrásait, de főként politikai tekintélyét maximálisan odatette. Hogy most mi van kialakulóban, majd meglátjuk. Ahogy meglátjuk hogyan alakul Európa sorsa az elkövetkezendő időben.

A jelenlegi kultúrpolitikáról viszont Láncz írása fényében sem tudok máshogy nyilatkozni, mint ahogy eddig tettem. Ha nem bánod, sokadszorra idézem most Gyurgyák Jánost, aki másfél éve tökéletesen leírta, amit változatlan formában azóta osztok, íme:

“van ma Magyarországon kultúrpolitika? Csak egy koncepció nélküli, szétaprózott, kusza világot látok, ahol még a jó kezdeményezések is kioltják egymást, s ahol jórészt teljesítmény nélküli önjelöltek marakodnak az egyre fogyatkozó pénzért, hiszen ezen a területen alapvetően forráskivonásról van szó. Nevezhetem azt komoly kultúrpolitikának, ha az állam egy területet (művészet) kiad gebinbe, és azt a valódi teljesítménytől elszakadó, feudális jellegű, havi apanázsos rendszert lépteti életbe, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia esetében is régen meg kellett volna már szüntetni? A kegydíjas rendszer már a XVIII. század végén is problematikus volt, a XXI. században pedig merő anakronizmus. Persze jól tudom, hogy egyetlen politikai erőnek sem célja a rendszer megváltoztatása, egyik sem akar nekimenni a problémának. A kegydíjból fenntartott kiválasztott réteg olcsóbb, mintha normális értelmiségi fizetéseket adnának, ugyanakkor a politika szempontjából jobban kézben is tarthatók a kiváltságosak. Talán éppenséggel maguknak az akadémikusoknak kellene felszámolni a rendszert, mivel a rendszer ellentmond a teljesítményelvnek, súlyosan korlátozza a fiatal tehetségeket, s árt a benne szereplők önbecsülésének is. Végső soron úgy látom, hogy a kultúra megint elszenvedi a kormányzást, ahelyett, hogy méltó megbecsülést kapna.”

Egyébként ajánlom a teljes interjút:

valasz.hu/itthon/teremtettunk-e-igazsagosabb-es-elhetobb-vilagot-58946/

Ha van szimpatikus jobboldaliság a mai Magyarországon, akkor számomra Gyurgyáké mindenképpen az.

De hogy folytassam. Azt írod, hogy “Szőcs fityiszt mutat a ballibek intézménykultuszának, és – politikai kinevezett lévén – politikai cselekvést hajt végre, amikor erélyesen és önkényesen dönt.”

Én ezzel szemben azt gondolom – különösen a fent idézett interjú fényében –, hogy Szőcs senkinek sem mutatott fityiszt. Szerintem Szőcs szándékai szerint alapvetően nem konfrontatív személyiség, ám sokszor mutatott alkalmatlansága révén állandóan olyan konfliktusokat szül, ami még a kormányzatnak sem áll sok esetben az érdekében. Lásd a jelenlegi expó pavilon esetét, amellyel kapcsolatban úgy néz ki, hogy a széles szakma mellett még az MMA is opponálni fog.

Szőcsről azért annyit érdemes tudni, hogy személyes beágyazottsága és kapcsolati hálója az anyaországi kulturális életben igen szerénynek mondható függetlenül attól, hogy régóta itt él. Amikor államtitkárként működött, személyes jelenlétében gyakran minisztériumi osztályvezetők tárgyaltak lényeges kérdésekről. Ez számomra sok mindent elárul, csak azt nem, hogy a kulturális kormányzat szorosan tartaná a kezében a gyeplőt.

Persze itt van még L. Simon esete is, akinek az államtitkári posztról történt távozása jelentős részben annak volt köszönhető , hogy ellenezte az MMA kulturális életben történő koncentrált pozíciószerzését. Most pedig a teljesen szürke végrehajtóember Halász János olyasmit nyilatkozott az MMA közgyűlés ünnepélyes megnyitóján, hogy kevesebb állam, több MMA.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.06. 08:41:03

@Jack Torrance: "A NG tárgyai roppant érzékenyek, nehezen mozgathatók. "

Minden műtárgy érzékeny, minden műtárgy nehezen mozgatható. Megjegyzem, a profi műtárgyszállítás speckó szakma speckó eszközökkel és képzett szakemberekkel, láttam már hogy hogyan csinálják.

"Ezen kívül a vadonatúj épületben pontosan fele akkora lesz a hely, mint amire a Galériának most szüksége lenne. Magyarázat nincs, a szakemberek felmérték, Baán megfelezte."

Na ez érdekelne, erről tudsz adni linket?

@gyalog.galopp: ha jól sejtem, Ertsey építészként csak a nevét adta a pályázathoz, hogy egyáltalán beadhassák azt olyanok, akiknek megfelelő végzettség híján bizonyos tervezői munkákhoz semmiféle jogosultságuk nincs.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.06. 09:09:35

@tauglich: "van ma Magyarországon kultúrpolitika?
[...]koncepció nélküli, szétaprózott, kusza világot látok, ahol még a jó kezdeményezések is kioltják egymást, s ahol jórészt teljesítmény nélküli önjelöltek marakodnak az egyre fogyatkozó pénzért [...] az állam egy területet (művészet) kiad gebinbe, és [azt] a valódi teljesítménytől elszakadó, feudális jellegű, havi apanázsos rendszert lépteti életbe [...] A kegydíjas rendszer már a XVIII. század végén is problematikus volt, a XXI. században pedig merő anakronizmus.
[...] a rendszer ellentmond a teljesítményelvnek, súlyosan korlátozza a fiatal tehetségeket, s árt a benne szereplők önbecsülésének is"

Van kultúrpolitika, és pontosan ez az.

Tisztelettel, a Szovjetuniónak is volt kisebbség- és valláspolitikája. Fogalmi zavarok vannak: attól, hogy egy szakpolitika létezik, még nem feltétlenül jó; attól, hogy nem jó, még nem tekinthető nemlétezőnek. Attól létezik, hogy azonosítható értékrend alapján következetes döntések születnek az arra előzetesen kijelölt intézmények, izé, személyek által.

---

"jelentős szerepe volt annak a ballib értelmiségi véleményterrornak és posztkommer gazdasági érdekhálónak, amely hol kormányon, hol ellenzékben, de húsz éven keresztül jelentősen meghatározta az ország struktúráját. És ehhez a Nyugat a saját erőforrásait, de főként politikai tekintélyét maximálisan odatette."

Apa miattatok iszik. De majd meglátjuk, mi lesz belőle.
Posztkommer hálózatok kebelre ölelését nem kéne felhánytorgatni az elmúlt egy-másfél évtized tükrében.

---

"Én ezzel szemben azt gondolom – különösen a fent idézett interjú fényében –, hogy Szőcs senkinek sem mutatott fityiszt. Szerintem Szőcs szándékai szerint alapvetően nem konfrontatív személyiség, ám sokszor mutatott alkalmatlansága révén állandóan olyan konfliktusokat szül, ami még a kormányzatnak sem áll sok esetben az érdekében. "

Úgy látom, ezt Szőcs maga is másként gondolja. Igaz, nem a Lánczi- és GFG-féle bicskanyitogató modorban fejezi ki. De a gondolatmenet teljesen ugyanaz.

nol.hu/kultura/szocs_geza_szerint_nem_a_politikusok_elfogultak__hanem_a_szakma-1446525

"A politikusnak az a munkája, hogy tisztában legyen a területe értékeivel. Ha nem jó politikus, és nincs vele tisztában, akkor számolnia kell a következményekkel. Ezt akkor is elmondtam, amikor megkérdezték, honnan veszem magamnak a bátorságot, hogy a díjak vagy a forgatókönyvek ügyében döntsek, hogy melyik érdemel támogatást. Arra választottak ki, hogy felismerjem, mi az érték. És azok a filmek, amelyeket én támogattam, ilyen-olyan apparátus, bizottság, forgatókönyv-fejlesztés nélkül, csak és kizárólag a saját fejemre, ismereteimre és értékrendemre támaszkodva, nagyon sok díjat kaptak. Én önérzetesen és büszkén vállalom, hogy igen, jól választottam, és hogy egyedül is tényleg el tudom dönteni, melyik filmterv kapjon állami pénzt, melyik zeneszerző érdemel kitüntetést, melyik képzőművész szolgált rá, hogy elvigyük Pekingbe a munkáit, melyik költő kaphatja meg a József Attila-díjat. "

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.06.06. 10:08:56

@tauglich: na, elolvastam. kalmár levele alemberi

Jack Torrance 2014.06.06. 10:34:57

@tauglich: "Minden műtárgy érzékeny, minden műtárgy nehezen mozgatható"

az azért nagyon nem mindegy, hogy egy festményről, vagy mondjuk egy középkori szárnyas oltárról beszélünk. Azt apróra szét kell szedni, ha kamionon akarod szállítani, és a helyszínen újra összerakni. Kérdezz meg pár restaurátort, hányszor lehet ezt büntetlenül megcsinálni vele.
A British Múzeumnak van most egy óriásprojektje Londonban, bővítik az épületet. Föld alatti raktárak, olyan lifttel, ami akár kamionokat is képes szállítani, az egész raktár szerves egységet képez a múzeummal, bármilyen műtárgyat házon belül mozgatva akárhová el tudnak vinni. Ők hosszú távra terveznek, tudják, hogy évtizedekig nem lesz megint ennyi pénzük beruházásra. És ott nem az a fontos, hogy minél gyorsabban elköltsék a sok pénzt és minél több baráti zsebet töltsenek meg belőle.
Nem látom be, egy vadonatúj beruházásnál miért kéne azt preferálni, hogy bármilyen kiállítás rendezéséhez a profi szállítócégeket kelljen hívni. Kivéve persze, ha történetesen van egy ilyen profi szállítócégem, és szeretném hosszú távon biztosítani neki a munkát.

"Na ez érdekelne, erről tudsz adni linket?"
Gondolod, megtalálod bármilyen linken? :) Nincs link, belső információ.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.06. 13:13:57

@Jack Torrance: "Kivéve persze, ha történetesen van egy ilyen profi szállítócégem, és szeretném hosszú távon biztosítani neki a munkát."

Mintha nagy dérrel-dúrral alakult volna egy magyar tulajdonú, legkorszerűbb, legmodernebb, legizébb szállítócég valamikor 2010-et követően.
Aztán egy nagyobb Munkácsy mintha kissé megsérült volna.

Azóta nem hallottam efféle pletykákat.

gyalog.galopp 2014.06.06. 13:20:36

@tauglich: @jm padilla:

egy szösszenet a hatályos BTK-ból:

Kényszerítés

195. § Aki mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, és ezzel jelentős érdeksérelmet okoz, ha más bűncselekmény nem valósul meg, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

itten pedig Kalmár:

"Ha ez sakkjátszma lenne, azt mondanám Ertsey a vezér, a vezér jelenleg könnyen leüthető, nem is tud, talán nem is akar védekezni. A királyát védi. Önt. Tett egy igéretet, azt betartja. A király a sakkban nem leüthető, a királynak mattot kell adni. Most pontosan ez a szándékom. És mint mondtam úgy sakkozok, mint az utcai bunyósok. Nem lehet kiszámítani a következő lépésemet, mert én sem tudom mi lesz az. Nem gyűlölöm az ellenfelemet, nem bántani akarom, de le akarom győzni. Figyelem az ellenfél mozgását, gyenge pontjait. Az ön gyenge pontja Ertsey Attila. Mint ellenfele kérem, ne áldozza fel a barátját azért, hogy megváltsa a világot. Egy barát nem ezt érdemli."

"Teljesen egyértelmű a helyzet. Az etikai eljárás elindult. Fentről menetrend szerint leszóltak, Ertsey tabu. Csakhogy a kamara nem bolondult meg, nem ragasztja át magára a célkeresztet Ertseyről. A tagság megvadulna.
Úgy értesültem az MMA is nyilatkozni fog a sámándob ellen. Kiadták a kilövési engedélyt."

a csattanó, mer ugye anélkül nem ér semmit a dráma:

"Ha képes olyan nagyvonalúan viselkedni, hogy látva a teljesen egységes szakmai elutasítást, visszalép a tervezéstől, akkor én itt nagy nyilvánosság előtt megkövetem önöket, elnézést kérek, visszavonom minden korábbi kijelentésemet, és mindenki mást is erre kérek, az ügyet lezártnak tekintem. Az etikai ügy is nyilván okafogyottá válik."

Ez az egyenes beszéd, Tisztelt Hölgyeim és Uraim, le a cseresznyefáról mindenkinek!!

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.06. 15:22:56

@jm padilla: csak nem gondolja, hogy azért linkeltem, mert egyezik a véleményemmel?

Viszont itt van Sárkány Sándor válasza az elmúlt napokban őt ért támadásokra. Azon pedig külön dobtam egy hátast, hogy mi ihlette az ötletét.

epiteszforum.hu/az-alakor-otletgazda-valasza-az-epiteszek-tiltakozasara-nem-csak-epiteszeknek

@Jack Torrance: lehet hogy zavar van köztünk az éterben, de amikor szállítócégekről írok, a majdani költözésre gondolok. Az pedig nyilvánvaló, hogy a gótikus szárnyasoltárok pont nem a raktár és a kiállítótér között fognak vándorolni. Megjegyzem, a Galéria ma is irgalmatlan raktározási gondokkal küszködik, szóval ha ilyen benfenntes csávó vagy, talán azt is tudod, hogy a XX. századi anyag egy része, illetve a folyamatosan bővülő kortárs gyüjtemény egy része jobb híján a az irodák és műhelyek folyosóin dekkol. Viszont a történeti festészeti gyüjtemény értékes darabjai mind kint vannak a falakon, amit pedig nem tesznek ki, azt közintézményeknek kölcsönzik ki.

"Gondolod, megtalálod bármilyen linken? :) Nincs link, belső információ. "

Nekem ez így nem meggyőző, éppen ezért gondolom, hogy konkrétan ebben a kérdésben, hivatalos végeredmény hiányában kár előre túrázni.

@Counter: @gyalog.galopp: bocs, most ezek túl hosszúak elolvasni, majd reagálok.

Jack Torrance 2014.06.06. 15:56:52

@tauglich: költözni mindenképp kell, de hogy jön ez ahhoz, hogy a majdani múzeum kilométerekre lesz a raktártól? (innen indultunk ugyanis) Ez lesz a megoldása a valóban meglévő raktározási problémáknak?

Milyen hivatalos végeredményre gondolsz? Az építészeti pályázatot kiírták, a pályamunkák elkészültek, ennyi. Azt meg soha nem fogod látni, mi volt a belső felmérés eredménye.

"Az pedig nyilvánvaló, hogy a gótikus szárnyasoltárok pont nem a raktár és a kiállítótér között fognak vándorolni"

Ezt nem is értem, ha ki akarják állítani, akkor honnan hová vándorol? És persze a szárnyasoltár csak egy példa.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.06. 21:10:21

@Counter: engem ez a Szőcs-idézet megint csak arról győzött meg, hogy ez az ember alkalmatlan kultúrpolitikusnak.

@gyalog.galopp: ugyan elég gyomorforgató az a nyílt levél, de nem látom be, hogy párhuzamot kéne vonni a BTK általad idézett paragrafusával.

@Jack Torrance: "Ezt nem is értem, ha ki akarják állítani, akkor honnan hová vándorol?"

A tervek szerint a Várból a Szépmű Román Csarnokába.

Ezt az infót viszont most találtam a Liget projekt hivatalos oldalán és teljes mértékben annullálja a parádat, valamint feleslegessé teszi az eddig sem túl magasan szárnyaló vitánkat:

"Az új épületek megvalósítása és a meglévő rekonstrukciójának folytatása mellett a teljes folyamatot megalapozó, előkészítő lépések egyikeként a XIII. kerületi Szabolcs utcában meglévő egykori kórházi és vegyes használatú tömb helyén létesül a Városligetben tervezett új, illetve újjá szervezett intézmények műtárgy restaurálási és raktározási központja. A központ alapvető funkciója kettős. Egyrészt a költöző múzeumok, illetve átalakuló múzeumok nem kiállítandó műtárgyainak elhelyezéséhez szükséges raktárbázis, másrészt egy korszerű, restaurálási és műtárgyvédelmi központ kialakítása a cél. A tervpályázatban szereplő állandó gyűjteménnyel rendelkező múzeumok mindegyikének lesz raktár- és restaurálási kapacitása a tervezett létesítményben."

www.ligetbudapest.org/index.php?page=single&id=102

Úgyhogy a magam részéről a továbbiakban a nemzetközi zsűri által kihozott végeredmény ismeretében kívánnék raktárológiai vitába bonyolódni. Vagy még akkor sem.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.06. 21:29:44

@tauglich: "honnan veszem magamnak a bátorságot, hogy a díjak vagy a forgatókönyvek ügyében döntsek, hogy melyik érdemel támogatást. Arra választottak ki, hogy felismerjem, mi az érték."

Egy az egyben a közvetlen demokratikus felhatalmazású személyek kontra üres intézmények és üres eljárásrendek tézise.
Megmondja, mit tagad és ír felül; megmondja, milyen alapon.

Nincsen titok, rejtett agenda, mulasztás vagy hanyagság. Ez: az.
Csak nem akartok hinni a szemeteknek. Nem tudom, én mit tennék a ti helyetekben, lehet, én se akarnék.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.06. 22:02:30

@Counter: ebben a mostani expó pavilonos történetben például hol látod a kormányzat tudatos kultúrpolitikai törekvéseit, a keménytökű megmondást, és akármit? Az egész szakma – az MMA-t, és az organikusokat is ideértve – ki van akadva, még az itt rendszeresen kommentelő, a fideszes kultúrpolitika lépéseit többnyire eismeréssel nyugtázó nickek között is érezhető a zavar.

jm padilla · http://gozdom.blogspot.com 2014.06.06. 22:39:07

@tauglich: sárkány válasza éjdes, és még várnai gyulát is megemlíti :))

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.07. 10:27:04

@tauglich: Maga naiv. A szimpatizáns nickek ideológiailag képzetlenek. Mindezek Lánczi vagy GFG számára semmilyen zavart nem jelentenek, sőt, ennek értő és tudatos végrehajtására még Szőcs is képes és hajlandó.

_Ez_ a kormányzat tudatos kultúrpolitikai törekvése, hogy _ez_ folyjék, hogy felül legyenek bírálva a tervpályázatok, zsűridöntések, szakmai konszenzusok (ezt is lenyilatkozza Szőcs). Ez a primer cél, ennek van alárendelve minden más; és azért ez a primer cél, mert ezt hiszik a hatalommegtartás módjának (ti. a hatalom fitogtatását és kényszeres, bizonygatós használatát).

Jack Torrance 2014.06.07. 13:44:58

@tauglich: "Úgyhogy a magam részéről a továbbiakban a nemzetközi zsűri által kihozott végeredmény ismeretében kívánnék raktárológiai vitába bonyolódni. Vagy még akkor sem."

Ezekről a raktárakról meg korszerű restaurátor műhelyekről csak a muzeológusokkal és a restaurátorokkal nem egyeztettek. Nagyon naív vagy, ha azt hiszed, ezek a lózungok amiket írtak a weboldalon, igazak. Úgy igazak csak, ahogy Baán fejében van, aki se nem muzeológus, se nem restaurátor, és nagyjából fogalma sincs erről a szakmáról. Ő egy manager. Az ő fejében az egész szépmű-NG dolog csak annyi, hogy ha értékes és szép műveket állítunk ki, akkor majd tódul a közönség. Ennél pedig azért többről lenne szó.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.08. 08:52:51

@Counter: mondjuk már lépnék ebből a topicból a brébe, de azért még megkérdezem. Hol érdeke a kormányzatnak, hogy egy eleve elcseszett pályázat végeredményének balfasz megmásítása következtében a jellemzően különféle szekértáborokban mocorgó magyar építészszakma most teljes egységbe tudott tömörülni? Hol érdeke a kormányzatnak, hogy a közvélemény téma iránt fogékony része szinte egységesen elutasítja ezt a döntést? Hol érdeke a kormányzatnak, hogy a magyar sajtó a Népszabótól a Nemzetig élesen kritizálja a megvalósítandó pályamunkát,valamint kétségbe vonja a döntés józan szakmaiságát?

És itt a hab a tortán. Egy olyan szerencsétlen csóró belpesti értelmisi képzőművész tervét akarják most Szőcs jóvoltából megvalósítani, akinek szellemisége, kapcsolati tőkéje és úgy egyáltalán semmije nem egyezik a jelenlegi fideszes mainstreammel.

@Jack Torrance: ismerek vagy két tucat restaurátort, akikkel időnként munkakapcsolatban is vagyok. Közülük négy-öt ember közeli barát, vagy haver. A vélemények pedig általában megoszlanak a múzeumnegyedről, nagy a szórás a támogatók és az ellenzők között. Tudom, mert beszélgettem többükkel erről a témáról. Viszont továbra is azt mondom, hogy a végleges döntés ismeretéig nem látom értelmét a további fingfűrészelésnek. A végén még úgy jársz, mint a hivatalos rettegők a Kossuth téri J.A. szobor kapcsán. Árvizet és mocskos, benzingőzös rakpartot vizionáltak neki, miközben a tér egyik legjobb pontjára került, ahol a nyári időszakban turisták ezrei fotózkodnak vele naponta. Ettől persze még lehet elcseszés a végeredmény, de előre ne fossuk má' tele a gatyánkat.

S=klogW 2014.06.08. 09:15:43

@tauglich: "ne fossuk má' tele a gatyánkat"

De hát az milyen jó!: Ha már nem vagyunk elég magasan ahhoz mi balliberós torrenszek, hogy a lesz.rjuk az ellenfelünket, akkor legalább az összesz.rt balliberónkat szagoltassuk az ellenféllel.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.06.08. 10:42:30

@tauglich:
Counter elmélete szerint annyi a folyamat lényege, hogy megmutatkozzon: "bármit megtehetünk".
Ha innen nézzük, tökmindegy, hogy milyen a terv és kapcsolódik-e a szerzője valami fidoxos vonulathoz vagy sem.

Alfőmérnök02 2014.06.08. 11:47:13

@S=klogW: Maga érti, hogy mit akar ezzel mondani?

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.08. 11:59:51

@Hepci: az elmélete eddig is világos volt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.08. 12:00:29

@tauglich: Ha le akar győzni egy csoportot, először össze kell terelnie őket.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.08. 13:57:08

@tauglich: Vigyázzon, bbjnick niche-je foglalt!

A magam részéről fenntartom. A kultúrpolitika célkitűzése, hogy a kultúrpolitikai szisztéma erős egyéniségek szuverén és diszkrecionális döntéseiből álljon. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, valamennyi, a kultúra területén ügyködő csoportosulással, hálózattal, érdek- és értékközösséggel el kell fogadtatni, hogy ez így lesz.
Ennek sikeréhez azonban be kell őket vonni a konfliktusba, érdekeltté kell hogy váljanak, másként nem fogja lényükben érinteni őket a végkimenetel.

S=klogW 2014.06.09. 06:52:21

@Counter:

Hát NEM! Nem kell minden ügyködő csoportosulással elfogadtatni: vannak, amelyeket ki kell golyózni.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.09. 07:14:27

@Counter: hogy jön ide bbjnick? Hiányzik a cicaharc? :)

Amúgy komolyan azt gondolod, hogy ez az egész mostani expópavilonos vircsaft egy tudatosan felépített stratégia része, amivel a kormányzat most éppen a teljes magyar építészszakmát készül járom alá hajtani?

Nem vagy kissé paranoiás?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.09. 07:28:28

@tauglich: Nem az építészszakmát. Ott van Lánczi szövegében feketén-fehéren: az eljárásrendeket és intézményeket kell megsemmisíteni. Ezeket kell lecserélni erős, megkérdőjelezhetetlen személyekre.

Ezeket (eljárásrendeket és intézményeket) emberek működtetik. Megsemmisítésük tehát úgy kell hogy történjen, hogy fogjuk a működtetni képes/hajlandó/szándékozó embereket, felkeltjük a figyelmüket (pl. egy sámándobbal) és megmutatjuk nekik, hogy hiába viselkednek úgy, mintha egy eljárásrendet és egy intézményt működtetnének, az _nem fog működni_, azaz a sámándob fog megépülni.

Kit érdekel az építészszakma? Ez egy magasabb filozófiai szint.

gyalog.galopp 2014.06.09. 07:45:07

@tauglich:
Neked nem is kell ebben semmilyen párhuzamot vonnod.
De, ha Sárkány bedobja a törölközőt azzal, hogy csupán azért teszi, mert nem akarja kerékbe törni a barátja pályafutását, akkor Kalmárt az isten se menti meg egy priusztól. (természetesen ehhez fel is kell jelentenie)

Amennyiben Sárkány röhög Kalmár levelén, akkor természetesen a levél marad az ami, egy tökéletes látlelet...
A levél egyébként a kommentekkel együtt igazán izgalmas. És ezek az emberek sipítoznak demokráciát!

Minden esetre ez az Ertsey nekem egyre szimpatikusabb. A dobok is egyre jobban tetszenek, kicsit csiszolni kell a külcsínen, hogy ne röhögve menjenek be a látogatók, belül meg rendben van. Esetleg még egy kis passzívház technológiát belevinni, tuti nyerő.

@Counter:
Olvasd el Kalmár, Ertsey , Sárkány levelét és a kommenteket is, ha te ezek után is a kormány jól szervezett támadását látod, akkor .... akkor nem mondom, úgyis tudod.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.09. 07:48:17

@Counter: "Ezeket kell lecserélni erős, megkérdőjelezhetetlen személyekre."

Mint például egy Szőcsre?

:)

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.09. 08:09:17

@gyalog.galopp: Ertsey megnyilvánulásai szimpatikusak. Azonban neki az égvilágon semmi köze nincs ezekhez a tervekhez azon kívül, hogy a nevét adta hozzájuk.

Tavaly egyébként vesztemre elkeveredtem a káptalantóti piacra, jelen pavilonterv inspirációs forrásához. Már a falu határában alig lehetett mozdulni a parkoló autóktól, a falu utcáiban benzingőz és araszoló autók fogadtak mindenfelé, és feltűnően undorító volt a lökdösődés. Aztán ahogy kínkeservesen haladtunk a falu másik határába a piac felé, egyre lehangolóbb volt a helyzet: ugyanazok a belpesti sznob értelmiségiek nyüzsögtek mindenfelé, akiket egész évben itthon látok. Lényeg, hogy záros határidőn belül elhúztunk innen. A piacon egyébként nagyjából ugyanaz a kínálat, mint bármely olyan nyári fesztiválon, ahol nagy számban lehet számítani a pesti értelmisi jelenlétére. Szóval nagyjából ennyit Sárkány Sándor kimondottan lapos ívű tervének inspirációs forrásáról.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.09. 08:25:01

@tauglich: Szőcs nem tud annyira alkalmatlannak bizonyulni, hogy ne legyen ismét felelős döntéshozói pozíciója.

Tehát akár egy Szőcsre is. A lényeg az, hogy a minél közvetlenebből a szuverenitás forrásából táplálkozzon, aki dönt. Egy miniszterelnöki kinevezett az pont ilyen.

gyalog.galopp 2014.06.09. 08:45:44

@tauglich:
No, az inspirációs forráson nem fogunk összevitatkozni. :)
Mikor a malom terv letisztult formavilágáról olvastam büszkén kihúztam magam itt a székben, mert nagyapám jutott eszembe. A nagyapám portáján is volt teljesen hasonló, letisztult formavilágú építmény, amit ő maga tervezett és kivitelezett szintén fából, de ő csöves kukoricát tárolt benne és górénak nevezte.

Nem a gittet akarom továbbrágni csak reggel van , szépen süt a nap, kurva meleg lesz.:)

Jack Torrance 2014.06.09. 10:46:32

@gyalog.galopp: "és górénak nevezte."

pont ez cél, hogy mindenki tudja, ki a góré :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2014.06.09. 12:17:07

@tauglich:
Biztos erős valamiben.
Pl. jól vedel és talán erőset finog.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.09. 22:45:38

@Counter: @Jack Torrance:

Le tetszenek lenni maradva egy brosúrával!

Nemrégiben láttam egy beszélgetést az ATV-n, Friderikusz bájcsevegett Spiróval és Spiró minden második mondata az volt, hogy Európában a demokráciát már csak a vezérdemokrácia mentheti meg. A demokratikusnak gondolt értékek és intézmények (és mindenek előtt a jogállamiság) fennmaradásának már csak olyan nagy tömegtámogatással rendelkező "erős emberek" lehetnek a biztosítékai, akik számára (ezért vagy azért) valamiért fontos ezek (ilyen-olyan fokú, formájú) fenntartása és működtetése. Bizony!:-)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.10. 08:59:58

@bbjnick: A maga interpretációi eddig is sokszor bizonyultak alátámasztatlannak. Miért kellene magától bemondásra bármit elhinnem – különösen, ami úgy kezdődik, hogy maga nemrégiben az ATV-t nézte?

Legyen szíves, adjon egy linket.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.12. 21:54:52

@bbjnick: Elnézést, még nem volt érkezésem végignézni. De ami késik, nem múlik.

@tauglich: epiteszforum.hu/expo-magyar-pavilon-szocs-geza-kormanybiztos-levele

Tűzvész, nyargalás, Carl Schmidt.
"A MALOM terv mellőzése egyszemélyi döntésem volt, a megbízásom feljogosított erre. Egészen pontosan: kötelességemmé tette, hogy azt a látványtervet támogassam, annak az elképzelésnek a megvalósítására törekedjem, amelyet lelkiismeretem és legjobb belátásom szerint legmegfelelőbbnek és reálisabbnak látok."

A nulla hatalommal bíró pampogók nem hogy hálásak lennének, hogy egyáltalán kinyithatták a bagólesőjüket és elpampoghatták az illegitim badarságaikat, még pampognak is. Pedig a kormánybiztos akár közéjük is lövethetne, ha akarná – neki van hatalma, a pampogóknak nincs.

"A kormánybiztos egyébként nem köteles pályázatot kiírni a megvalósítandó tartalomra - tehát a
pavilonépületre sem - csakis a kivitelezésre. A kormánybiztos megtehette volna, hogy felkér egy építészt s arra bízza a tervezést. De a legnagyobb jóhiszeműséggel látványpályázat kiírása mellett döntött. [...]
A MÉK és a MÉSz részvételét magától értetődőnek tekintettük, s rájuk bíztuk, kiket delegálnak a zsűribe. Megtehettük volna, hogy nem hívjuk meg őket. "

Szerencsére elég a pampogásból. Kutya ugat, karaván halad; quod dixi, dixi. Uff.
"Végezetül annyit még: a továbbiakban ismételni sem akarom magam, meg részt venni sem bárminemű mesterségesen gerjesztett vitában. Az így felszabaduló időt inkább a pavilonnal kapcsolatos tennivalókra szeretném fordítani."

Alfőmérnök02 2014.06.12. 23:12:34

@Jack Torrance: Muhaha, hát ez tényleg nem Spiró, hanem Szilágyi Ákos.
Egyébként Szilágyi, amellett, hogy egy értelmes és művelt ember, politikailag tényleg síkhülye. Kíváncsi vagyok, mit szólna hozzá, ha Magyarországon ortodox teokrácia lenne? :)))
(Mellékszál, de Spiró sem olyan hülye, mint a jobber/konzerv "értelmiség" hiszi.
A jobberek többsége valszleg annyit tud róla, hogy ő írta a "Jönnek a dúlt-keblü mélymagyarok megint,

füzfapoéták, füzfarajongók, jönnek a szarból" kezdetű verset.
Azt valszleg nem tudják, hogy annak idején a besúgó provokátor Csurka védte meg, és Nádas volt, aki kifogásolta a vers "üzenetét".)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.13. 00:19:01

@Jack Torrance: Ja hogy végig Szilágyi...?

Bbjnick mennyire lehetett beszeszelve, hogy így keveri...?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.13. 00:47:52

@Counter:

No, ha már a "szeszelési" szokásaimra próbálja terelni a szót és nem arról beszél, ami abban a beszélgetésben elhangzik, akkor az egy valódi mélyütés lehetett magának!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.06.13. 01:13:19

@Alfőmérnök02:

Lehet, hogy Szilágyi politikailag síkhülye, de annyira mégsem az, mint Spiró, aki egy hasonló beszélgetésben kifejtette, hogy nem hisz a demokráciában, csak a jogállamban:-) Tudom azt is linkelni:-)

Alfőmérnök02 2014.06.13. 06:47:54

@bbjnick: Felesleges linkelned, mert láttam a műsort.
És egyébként Spiró politikailag kevésbé hülye, mint Szilágyi Ákos, akinek a Népszabadságba írott publicisztikái már-már az elmebaj határát súrolják.
Mindemellett jobb arc, mint Spiró.
Na de hagyjuk, nem akarom összezavarni az itteni egybites értelmi fogyikat.

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.06.13. 08:49:32

@Counter: ""A MALOM terv mellőzése egyszemélyi döntésem volt, a megbízásom feljogosított erre. Egészen pontosan: kötelességemmé tette, hogy azt a látványtervet támogassam, annak az elképzelésnek a megvalósítására törekedjem, amelyet lelkiismeretem és legjobb belátásom szerint legmegfelelőbbnek és reálisabbnak látok."

Ugyan, hol van ez a kultúrpolitikusnak megtett, ám elszabadult hajóágyúként funkcionáló, nulla anyaországi beágyazottsággal rendelkező költő egy Hómantól, egy Szekfűtől, vagy éppen egy Gerevich Tibortól?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.06.13. 11:30:09

@tauglich: Ezt azért idéztem be, hogy alátámasszam vele: Szőcs a Lánczi- és GFG-féle politikai hatalomelméletet igyekszik gyakorolni.

Abból a szempontból nem is kell, hogy kvalitásai legyenek. Elég az, hogy az ő kezében van a piros gomb, ő függesztheti fel a normákat, ő mondja meg, merre nyargaljunk és hol van a tűzvész. Apelláta nincs.

Jack Torrance 2014.06.14. 10:04:14

@bbjnick: tényleg be lehettél szeszelve, mert egyáltalán nem ezt mondta :)

Alfőmérnök56 2014.06.16. 06:55:28

@Jack Torrance: Nem kell beszeszelnie a sunyi parasztnak ahhoz, hogy hazudjon, mint a vízfolyás.
süti beállítások módosítása