Elfordulnak, de mi az oka? − Kivonuló középosztály II.
2014. május 08. írta: Redakció

Elfordulnak, de mi az oka? − Kivonuló középosztály II.

elfordul.jpg

Papp László Tamás cikkére reflektáló, Mi lesz veled, fiatal középosztály? című cikkünk sok visszajelzést, nagy visszhangot kapott az elmúlt napokban. Úgy döntöttünk: vitát, párbeszédet, beszélgetést indítunk a témáról egy cikksorozat formájában. Várjuk a személyes, szubjektív írásokat kedves olvasóinktól, különösen azoktól, akik a cikk kapcsán megszólítva érzik magukat. Beszélgessünk, vitatkozzunk, ki miben ért egyet és miben nem a kiinduló írások állításaival, kinek mi a személyes története és véleménye a közélet és a fiatal középosztály viszonyáról.

Politológia-hallgató olvasónk, Zuccarello írása.

*

Elfordulnak, de mi az oka?

Valóban kivonulóban van a fiatal középosztály? Nekem fogalmam sincs, mit csinál egy ekkora heterogén csoport, de az az egy tény, hogy én, politológus-palánta létemre is elfordultam a politikától. Bizonyos típusú (konzervatív, keresztény) fiatal értelmiségi köröket valamilyen mértékig ismerek, s ott vitathatatlanul megfigyelhető a közélettől való elfordulás.

Mi az oka ezen fiatalok elfordulásának? Szerintem nem látszik nyilvánvalóan, és biztos vagyok benne, hogy a születő írások többsége nem az okra, hanem az okozatra fog koncentrálni. Ezért is igyekszem egy ok-os magyarázatcsokrot átnyújtani.

1. A szocializáció (nevelés)

Nehogy azt higgye bárki, hogy hívő keresztény körökben a kontrasztállamainkban (mint Svájcban vagy Ausztriában) nem őrizgetik ugyanúgy a nagy morális örökség mítoszát, mely genezise óta meghaladja a pogány, fogyasztói szennyet! Ne nézz híreket, ne foglalkozz a szörnyűségekkel, maradj boldog tudatlan, építsd a szeretetet!

Ennek megfelelően most keresztény értelmiségünk csúcsán látunk egy Semjén Zsoltot (ez már önmagában minősítés!). Ha lejjebb nézünk a következő generáció a politikában: Rétvári Bence. Ami a kettő között van, az a rossz káderek generációja, akik annak idejében nem tudtak beleszólni a dolgokba és ezt extra elzárkózással, a sértettség és a kirekesztettség elzárkózásával járt. Na, az én korosztályomat ez a generáció nevelte fel.

Az én csoportom, tehát a keresztény fiatalság, jórészt mérnöknek vagy humán pályára megy. A társadalomtudományokat tudatosan kerülik, mert „gazdag” kulturális tőkéjükből ilyen szellemi javakat nyilvánvalóan szükségtelen venni.

A tanult, felvilágosult (értsd nem vallásos) szülő azt mondja nagykamasz gyerekének; eredj csak, találd meg az utadat, légy szabad! Onnantól nem fogja senki a kezét, ugyanis nincsenek megfelelő értékorientált társadalmi hálózatok erre, hacsak a Zöld Pardon táncparkettjét nem tekintjük annak. Sem ifjúsági klubok, sem színjátszó körök, sem szakkollégiumok nem állnak rendelkezésre megfelelő számban, nemhogy olyan mozgalmak, mint a cserkészet (ugye Magyarországon ez egy vallásos dolog).

Egy olyan embert, akinek nincsen igazán kulturális kötődése, nem fog érdekelni semmiféle közérdek. Ezzel nem azt mondom, hogy elveszti a társadalmi érzékenységét; hanem azt, hogy a magyar (vagy külföldi) munkapiacon fogja megtalálni a boldogságát, nem pedig a kisebb (helyi) és nagyobb (magyar) közösségek építésében. És én ezt abszolút meg tudom érteni.

2. A közélet látszat-tagoltsága

Fogjunk neki és osszuk fel a magyar politikai tortát, ahogy egy politológus tenné! Hmm... Van ez a nagy fiatal... ööö... inkább öreg demokrata, vagy éppen antidemokrata szelet, akkor itt ez a márnemkommunistademégisaz szocialista/kapitalista krém, meg ez a szélsőbal/jobbik/közép....

A kutya mindenit! Erről ennyit! Van egy köröm, húzzunk át rajta egy vonalat, akkor lesz egy bal és lesz egy jobb. Ha kettőt húzunk? Akkor lesz egy közép is. De akkor már miért nem húzunk konzekvens módon annyi vonalat, ahány párt van? Legyen így! Jó étvágyat hát hozzá!

Az a probléma ezzel az egésszel, hogy a politika valójában nem fedi le a választópolgárok értékválasztását. Ódzkodik valós társadalmi csoportok megnevezésétől (pl. szegényedő vidéki posztagráriusok, urbánus cigányság) és célzott üzenetek megfogalmazásától, mintha a kimondott konkrétumok veszélyesek volnának. A rendszerváltás óta folytatódott a kádárizmus politikai mérnökösködése, ami körülbelül annyira költséghatékony dolog, mint a szaúdi sípálya építése.

Az elején még eléggé amatőr módon ment a választók tulajdonképpeni egymásnak ugrasztása (dicső hazánk érdekvédelme, anti-antiszemitizmus, demokratizmus, liberális férgek); de aztán már sokkal firnyákosabb módszerekkel operáltak, persze amellett, hogy az amatörizmus sokadvirágzását éli ezen a téren is. Végül pedig eljutottunk a magyar politikum mítoszainak csúcstermékéhez, a politika látszat-nemtagoltságához, azaz a centrális politikai erőtér megvalósításához, mégpedig a rezsidémon elleni harc segítségével.

Nézzünk rá egy szerencsétlen fiatalra, és próbáljuk levezetni a közéleti törésvonalakat gimnáziumi tanulmányai alapján. Lefogadom, hogy az arcán végtelen értetlenség és megvetés tükröződne a művelet során: „Most komolyan ezek Széchenyi és Kossuth örökösei? Akik leantiszemitáznak egy zsidó származásút, akiknek a programja két szó, akik szegény nyugdíjasokat marionettbábunak használják pénztárcájuk zsinórjánál fogva, akiknek a legnagyobb erkölcsi tette, ha nem hazudnak arról, hogy hazudnak. Most komolyan, ezekkel legyek elfoglalva? Menjetek a francba! Ha nem, akkor meg én megyek!”

Nos, igen, visszatérek arra, hogy ha lennének megfelelő társadalmi hálózatok, azok kitermelnék a releváns politikai csoportokat, amelyek ezt a politikai ügyeskedést szükségtelenné tennék, de hát nincsenek.

3. Én

Az ember hajlamos arról elfeledkezni, hogy minden probléma mögött ott van ő maga. Bizony, én is felelős vagyok helyzetért, hogy nem építettem ki még a környezetemben a bizalom és az egymás felé fordulás kultúráját. A remény egyáltalán nem halt meg, amíg ezt tudatosítjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr666126623

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Elfordulnak, de mi az oka? − Kivonuló középosztály II. 2014.05.08. 11:39:01

Ha lennének megfelelő társadalmi hálózatok, azok kitermelnék a releváns politikai csoportokat, amelyek ezt a politikai ügyeskedést szükségtelenné tennék, de hát nincsenek.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FJPO 2014.05.08. 11:19:13

Érdekes, hogy az okmagyarázatok közül a legegyszerűbb (Occam borotvája elven) marad mindig el: egy nagyon tehetséges, a történelmet, magyar szociológiát jól ismerő diktátor jól szervezetten a hatalmat akarja megtartani, semmi más nem érdekli. Sehol, senki, aki opponálhatná, ill. aki felbukkan, azt azonnal kiírtja.
Ebbe döglünk bele hamarost.

wantaan 2014.05.08. 12:08:30

Mi az oka? A mindent ellepő KORRUPCIÓ! S ráadásul a mostani korrupció gyakorlatilag teljesen lerombolta az állam már eddig is erősen megcsappant tekintélyét.
elég csak Kishantosra vagy a trafik és kaszinó mutyira.

Disznóvári · http://mandiner.blog.hu/2015/12/22/a_kulturharcon_tul_karacsonyi_tunodesek/full_commentlist/1#c28872 2014.05.08. 12:09:58

"A szerzőnek és az olvasóközönségnek a polgári sajtóban hagyományosan megőrzött különbözősége a szovjet sajtóban lassan megszűnik. Az olvasó mindig kész arra, hogy íróvá legyen, nevezetesen, hogy leírjon vagy éppen előírjon valamit. Mint hozzáértőnek - s nem feltétlenül egy egész szakhoz, hanem csak betöltött posztjához értőnek - lehetősége nyílik rá, hogy ő is szerző legyen. Maga a munka jut szóhoz."
Walter Benjamin: Az alkotó mint termelő

sztd 2014.05.08. 13:24:49

Az, hogy ne lennének közösségek, vagy szakkollégiumok a keresztény egyetemisták számára, ebben a formában nem igaz. Az, hogy ne lenne elegendő belőle már átgondolható, bár ezt nehéz megítélni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.05.08. 13:27:25

@Zuccarello:

Ez egy egészen tisztességes poszt. Nincsen benne semmi, ám de az legalább érthető. Nem akar nagyot mondani, okoskodni, legalább őszintének tűnik.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2014.05.08. 13:35:23

@sztd:
"Az, hogy ne lennének közösségek, vagy szakkollégiumok a keresztény egyetemisták számára, ebben a formában nem igaz."

Na de éppen a keresztény fiatalok maradnak távol a politikától????

Hát nem éppen a baloldaliak? a liberálisok? Hiszen éppen ezek képviselői szerepeltek rosszul a választásokon.

Bell & Sebastian 2014.05.08. 13:40:31

Na tessék, ez meg feltalálta a meleg vizet!

Nem egy komoly felfedezés, hogy az elit elidegenedése ellen civil szerveződések keretében kellett _volna_ szocializálódni, amivel le is fedte a probléma egyharmadát.

A másik kétharmad a leszármazás (genealógiának hívjuk) és ha akarjuk, ebbe lapátoljuk a genetikát, ha nem akarjuk, akkor az külön tészta (mer nem vagyunk mink Mengele), továbbá a kultúra, mint származási / törzsi hagyomány.

Tehát, aki ezt a hármat (vagy négyet) külön kezeli (tehát: származás, kultúra, szociális dressz / -helyzet), az még mindig azt gondolja, hogy csupán malaszttal él az ember.

Mitől szökdösik a jónép?

Mivel nem törzsi viszonyok közé született, ezért jobban örülne a saját kultúrájának, mint a nyomatott, törzsi szemétnek és végül, szeretne olyan nívón létezni, mint ami amúgy kijárna neki, csak a törzsi származású / törzsi kultúra képviselői megtagadják tőle, randábban mondva, ellopják.

A béka nem szereti, ha csak úgy, ukk-mukk-fuck belevágják a forróvízbe.

Az ego felelőssége.
A hálózati barátok egyszeriben felszívódnak, ha a szó szoros értelmében haszontalanná degradálódik a barátság, kivéve a családot. Ha olyan.

Mehr szolidaritást, veniger buzijogokat! Nem fényt, hanem világosságot.

Remélem, elég már a hülyeségből, mivel két posztból is az jött le eddig, hogy szart se ér a büfé -szakon újított diploma.

I_Isti 2014.05.08. 13:54:00

@Bell & Sebastian:
A magyar keresztény értelmiség csúcsa egy Semjén "Nagyvadász" Zsolt? Vagy egy Rétvári "életidegen" Bence?
Akkor kétségtelenül itt a világvége!

I_Isti 2014.05.08. 13:56:28

@Bell & Sebastian:
A magyar keresztény értelmiség csúcsa egy Semjén "Nagyvadász" Zsolt? Vagy egy Rétvári "életidegen" Bence?
Akkor kétségtelenül itt a világvége!

Bell & Sebastian 2014.05.08. 14:03:37

@I_Isti: Meggyőződésem, hogy ezek kiszemeltek. Válogattak mindenhonnan és futtatták őket a derbin. Tökmindegy, melyik istálló melyik lova nyer, mert ugyanazon tenyészet tagjai.

És miért?

Itt van igaza a posztolónak, a vezetők nem kiválasztódnak (például a cserkészek tábortüzénél), hanem jó szemű Sorosok választják ki őket. Majd ők egymás fiait, mielőtt eldobnák a kanalat.

Itt a világvége, ugyanis visszaugrottunk a startmezőre. Éppen újraosztják az erőforrásokat, visszamentünk a hetvenes évekbe.

Onnan kijönni meg elég bajos. Van a csendes rohadás, mint alternatíva, vagy a teljes elit elzavarása a halál faszára csomónak, hogy bukolikus legyek.

Hogy Semjén pont kereszténydemokrata jelmezben feszít, mint máriás lány a körmeneten? Mert pont ez volt rávaló a raktárban.

Szindbad 2014.05.08. 14:31:06

A drága bölcsészúr kutya mindenit!

laci_52 2014.05.08. 14:31:18

Hogy miért fordulnak el? Fiatal korban egzisztenciát kell teremteni, családot alapítani majd eltartani, mindezt a mostani kegyetlen vadkapitalista környezetben.

unionista (törölt) 2014.05.08. 14:53:45

akik navracsics seggébe dugták a fejüket azok kapaszkodjanak fel a brüsszeli repülőtérre, vagy üljenek fel egy privát járatra.

I_Isti 2014.05.08. 15:06:13

@unionista: jahát, neki még voltak önálló gondolatai. Ez pedig bűn...

unionista (törölt) 2014.05.08. 15:25:09

@I_Isti:
mármint navracsicsnak? ugyan már. ő a nagyon vastag történelemkönyvekben egy jelentősen alulértékelt miniszter lesz. az utókor egyesen gazemberként fogja beállítani. főleg az "européer" történészek. azt fogják róla írni, hogy ő vezette vissza magyarországon a szovjetorosz tanácsrendszert a megyei és járási kormányhivatalokkal. ő számolta fel a maradék önkormányzatiságot. az ő közreműködésével taszították feudális világba magyarországot. elég nyilvánvaló, hogy nem lesz jó navracsics unokának lenni. túl azon, hogy nyilván összelopott nekik néhány milliárdot. bár ő a tipikus lúzer politikus, aki lehet, hogy ezzel sem törődött. lázár, rogán, kósa lényegesen nagyobb gazemberek nála. de a történelmi megítélésük mégsem lesz annyira lehangoló, mint navracsics esetén. akit az első adandó alkalommal - a nemzeti együttműködés nyilatkozatának kihirdetésekor - levitték kutyába. és ott is tartották. az európai biztosi szerepkörben sem lesz semmiféle önállósága. ő az, akivel a fideszben bármit lehet megcsinálni. bármit.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.05.08. 15:36:29

@Bell & Sebastian:

+1

igazából nincs mit hozzátenni.

Ha nagyon akarnék mégis akkor csak annyit hogy a fiatalok nem akarnak havi 120 nettóért cselédnek, vazallusnak vagy hűbéresnek menni a naccságos úr szolgálatába.

Az összes pozícióba vagy bólogatójánosok, vagy pártkáderek vagy pedig genetikailag megbízhatók vannak, a törzs tagjai. Ez ma a magyar "közélet", amikor pár füstös meg lefittyedt ajkú leosztja a magyarnak a kártyát. Már csak azt kéne tudatosítani, hogy a házigazda mindig nyer, akármi történik.
A ház mindig nyer, a magyar pedig mindig hoppon marad.

Bell & Sebastian 2014.05.08. 16:00:03

@Nemzetstratégia: Azt már ott lehetett sejteni, hogy alaposan megvajazzák a "jobboldali" fordulatot, amikor a felsőházat kifelejtették az alkotmányból, izé... Ideiglenes Alaptörvényből. Vagy amikor létrehozták a saját céghálót a támogatások eltüntetésére.

Nemis a törzsi rendszer itt a baj (a megyék ugyebár azt tükrözik), hanem a két, idegen törzs, kultúrája és szocializáltsága. Mert az bizony fényévekre van Európától. Nem ettől, hanem az igazi Európától.

Pont ezek hajították ki Szent Istvánt, akik büszkén masíroznak a jobbja alatt. Ki hinné, ugye?

kunzoo 2014.05.08. 21:40:31

@Nemzetstratégia:
Sok helyen csak vágyálom az a 120 nettó. Az azért 180 bruttó!!! Vagy tán több is.

2014.05.11. 21:25:03

@laci_52: érdekes, hogy némely - állítólag ellenséges - népek ífjai ezzel a feladattal már pár évszázada egészen jól boldogulnak ugyanilyen "vadkapitalista" környezetben.
süti beállítások módosítása