Jön az EP-választás, mit kell tudni róla?
2014. április 10. írta: Redakció

Jön az EP-választás, mit kell tudni róla?

ep.jpg

Pár hét múlva jön az EP-választás. Miben különbözik az európai parlamenti választás a hazaitól? Mire számíthatunk egy ilyen felvillanyozott, választás utáni választáson? Beleszólhatunk-e, hogy ki lesz az Európai Bizottság elnöke? Miért vagyunk közömbösek az európai politika iránt? Van-e jövője a többsebességes Európának? Erről beszélgettek a Europe Direct által szervezett kerekasztal-beszélgetés résztvevői.

Az EP-választásokról szervezett pódiumbeszélgetést a Europe Direct Tájékoztató Központ az ELTE jogi karán. A rendezvényen Bodnár Eszter alkotmányjogász, Kende Tamás nemzetközi jogász és Arató Krisztina politológus beszélgettek az EP-választás sajátosságairól; amely egyrészt az arányos választási rendszer mintapéldája, másrészt viszont a választási kampánynak nincs sok köze az európai politikához. Az EP-választásokat Európa-szerte viszonylagos érdektelenség övezi, pedig a testület már korántsem olyan súlytalan mint korábban: a lisszaboni szerződéssel a Parlament gyakorlatilag a Tanáccsal egyenrangú társjogalkotóvá lépett elő.

Az EU együttműködési területeiről Kende Tamás azt mondta: ezek nagy része olyan kérdés, ami az állampolgárokat egyáltalán nem érdekli: bankunió, költségvetési unió, pénzügyi unió – erről fog szólni leginkább a következő öt év. Ezek lényege, hogy az elmúlt évek és a gazdasági válság rossz tapasztalatait próbálják lekövetni a szabályozással: hogy ne kelljen például állami pénzből bankokat menteni, vagy hogy ne költekezzenek túl a tagállamok. Kende szerint egyébként a mostanában sokat emlegetett kétsebességes Európa egyáltalán nem tragédia. Hangsúlyozta: az EU-t hat nagyon hasonló állam számára hozták létre, ma viszont huszonnyolc nagyon különböző állam a tagja. A tagállamok teljesen más kulturális, történelmi és gazdasági fejlődésen mentek át, az egyetlen ami közös bennük, hogy Európában vannak. Éppen ezért nagyon nehéz őket egyetlen szabályrendszeren keresztül irányítani. Hozzátette: a monetáris unió tapasztalatai azt mutatják, hogy nem volt sikeres a közös pénz sem, mert az euróbevezetés bizonyos államok számára gazdasági káoszt okoz. A több sebesség tehát egyáltalán nem rossz egy ilyen nagy, és egyre bővülő közösség számára.

Bakó Bea tudósítását Jog.mandiner oldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr186003662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

J.László 2014.04.10. 16:05:34

Készüljetek. Az EP választásokon a Jobbik is lever titeket.

J.László 2014.04.10. 16:49:05

@Kivlov:
Majd Kovács László megmagyarázza: fej-fej melletti eredmény született.

♔bаtyu♔ 2014.04.10. 17:53:00

Arra kell készülni, hogy balliberálisra NEM szavazunk. Magyar Bálint, Göncz Kinga és a többi ballibsi Tavares haverjai, ők azok akik állandóan fikázzák az országot és Orbánékat, hogy nácizmus, diktatúra van és efféle baromságok.

Ne adj ezeknek még egy esélyt.

2014.04.10. 18:09:39

A bolsik természetesen nem tanultak semmit. Megint a Jobbikkal lesznek elfoglalva, és megint pofára fognak esni, mint anno az SZDSZ.

Scagnetti 2014.04.10. 18:45:58

Nekem Fodor tetszett, mikor azt mondta, a pénzhiány miatt nem indulnak el egyedül a választáson.

Aha, még véletlenül sem azért, mert 0,1%-ot sem szednének össze egyedül. :)

Alfőmérnök 2014.04.10. 18:55:41

Azt, hogy semmi értelme, az EU egy antidemokratikus, Európa-ellenes gazdasági vállalkozás.

J.László 2014.04.10. 19:01:14

Jó fej a Fodor. Puszira beviszi a Parlamentbe az MSZP, aztán hogy megvan a mandátuma, beint nekik az EP választásokon. Ha ma hallanék róla először, innen tudnám, hogy liberális a lelkem.

jogalany 2014.04.10. 21:49:12

Fodort nem más, mint Gurcsány kérésére vették be az MSzP listára.
A böszmeség meg most azt kapja, hogy nem lép be hozzájuk, így kétséges, hogy lesz-e a DK-nak frakciója.

Bell & Sebastian 2014.04.10. 23:17:42

Beszarás, gyerekek!

Ebben a riportban mindenről szó van, csak a lényeg sikkadt el. Ki hogyan képzeli a föderatív áthangszerelést és a szabad-kereskedelmi uniót az amcsikkal.

Érzek itt némi ellentmondást. Az első (parasztvakítás) árnyékában Uncle Sam lenyomja a torkunkon a másodikat. Ehhez kéne asszisztálni pár száz homokzsáknak, akiket most kidobnak a nemzeti léghajókból.

Talán ezt mégsem kellene szó nélkül eltűrni, rájuk hagyni.

Kivlov 2014.04.11. 08:28:30

@J.László:
az is inkább a föld alá bújna már végre, lendvaival együtt.

picur3ka 2014.05.04. 23:29:25

"At least one form of Euro-harmonization has been achieved. All three deluded ‘presidential’ candidates are essentially impossible to discern. As swathes of online videos demonstrate, most Europeans can’t recognize any of them."

rt.com/op-edge/155564-euro-elections-candidate-ridiculous/

Angliaban a UKIP vezeti a versenyt.
süti beállítások módosítása