Egy új deal lehetősége − Mandiner jövőváró V.
2014. április 10. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Egy új deal lehetősége − Mandiner jövőváró V.

deal.jpg

A Mandiner az elmúlt napokban különböző irányultságú véleményformálók cikkeit közölte az elmúlt négy év értékeléséről. A választás után rátérünk a következő, 2014-2018-as ciklusra: egy új cikksorozatban a Mandiner szerzői, bloggerei mondják el, mire számítanak, mit várnak, mit várnak el a következő évektől a magyar politikában.

*

Soha nem volt 1990 óta olyan mértékű változatlanság választás után, mint 2014. április 6-át követően. Ahogy az éjszakába nyúló eredményvárás után reggel felébredtünk, minden pontosan ugyanúgy megy tovább, és pontosan ugyanaz várható a legrövidebb és hosszú távon is, mint az előző ciklusban. Még a parlamenti erőviszonyok is megismétlik nagyjából a négy évvel ezelőtti eredményeket. A világ előrébb ment négy évvel, de a magyar politikai erőknek és az ország vezetésének nagyrészt ugyanazokkal a dilemmákkal kell szembenézniük, mint 2010-ben. Hozzátéve − és fenntartva  korábbi állításomat: Magyarország 2014-ben jobban teljesít, stabilabb és fenntarthatóbb pályán mozog, mint a 2010-hez vezető utolsó, válságos, semmibe vezető években.

*

A nagy magyar politikai játszmában a régi balliberális oldal rálépett a Menj vissza a startvonalra mezőre. Négy év alatt olyanok voltak, mint a semmit sem tanuló és semmit sem felejtő Bourbonok. Most ugyanúgy a súlyos vereséggel és az eddigi zsákutcával kell szembenézniük, mint 2010-ben. A megújulás elmaradt, sőt, az utolsó hónapokban teljes visszarendeződés történt. Ebben nagy felelőssége van annak a veterán baloldali-liberális értelmiségi csúcselitnek, amelynek tagjai  a Népszava információi szerint  konkrétan egyikük lakásán beszélték rá az összefogókat arra, hogy a győzelem esélye érdekében engedjék vissza Gyurcsányékat a fedélzetre. A választás eredménye azt mutatja: a magyar valóság pontosabb ismeretének játszmájában Orbán és köre kiütéses győzelmet aratott a balliberális értelmiség fölött. A baloldal következő négy éve a valódi megújulást célul tűző, csekély befolyású körök; a bukott és enervált régi mamelukok; valamint a már most is láthatóan újra vezéri szerepre törő, a teljes vereségben is politikai étvággyal bíró Gyurcsány Ferenc közötti belső meccsről fog szólni. Amiben akár Gyurcsány is győzhet 2018-ra  vele viszont csak egy újabb 2010-et és 2014-et érhet el a baloldal. A következő évek arcai a baloldalon ismét Gyurcsány, Bajnai, Mesterházy (és Fodor) lesznek. Az elmúltnyolcév az elmúltnégyévben is velünk maradt, és a következő négy évben is kísérteni fog. Ez a baloldal csapdahelyzete, amiből nem látszik az egyszerű kiút. Nem lennék most egy őszinte, idealista baloldali aktivista helyében.

Jobbik: a vasárnap esti közvetítések alapján meglehetősen csalódottak voltak, hogy nem tudtak második erővé válni és nem győztek egy egyéni kerületben sem. 2006-ban még sehol nem voltak, 2010-ben jött a nagy áttörésük, de innen most már csak kisebbet tudtak előre lépni. És lehet, hogy ennél előrébb már nem is fognak jutni: ha az ország a következő években képes lesz a konszolidáció, a gazdasági kibontakozás útjára lépni, az egyszerűen el fogja szívni a radikális szólamok elől a levegőt. Ha ez történik, akkor könnyen megtörténhet: a Jobbik előbb lép a zsugorodás útjára, minthogy kormányképes/kormányzó erővé válna. Amire egyébként sincs nagy esély: nemzetközileg mind most, mind a jövőben vállalhatatlan lenne egy Jobbikkal kötött koalíció. Ez a radikalizmus csapdahelyzete.

LMP: ez az LMP Schiffer Andráson kívül nem a négy-öt évvel ezelőtti LMP. Egy kitartó maroknyi szavazói kör és sok helyről (balról, jobbról, akár széljobbról) érkező protestszavazó segítségével a teljesen átalakult, Schifferen kívül szinte ismeretlen arcokból álló új LMP becsusszant a parlamentbe. A függetlenséghez és bizonyos elvekhez mindvégig ragaszkodó Schiffer és köre ezzel a ténnyel kiütéses győzelmet aratott a kudarcot vallott baloldali összefogásból legrosszabbul kijövő, teljesen hiteltelenné vált PM-esek fölött. Az új LMP szinte tiszta lappal indulhat neki a következő négy évnek, kidolgozva egy új, kerek programot, arcot, arcélet a pártnak. Mégse tartom valószínűnek, hogy a kispárti létből nagyot tudnának előrébb lépni a következő években. A mostani választáson is épp hogy megugrották, szinte kizárólag fővárosi szavazatokkal a küszöböt, vidéken a zöld és agrártémák futtatása ellenére szinte nem is látszanak. Az LMP-t a következő években önmaga − eredendő szervezeti gyengesége, tapasztalatlan új gárdája és kiforratlan üzenetei − akadályozhatja meg abban, hogy felnőjön a nagyobb pártok közé. De elég kihívás lesz életképes, fenntartható kispárttá is válni.

*

A Fidesz és a harmadik Orbán-kormány: ahogy eddig, úgy ezután is a magyar jobboldal helyzete és állapota a legfontosabb számomra. A Fidesz-gépezet, ahogy várható volt, nagy győzelmet aratott a választáson. Ez 25, de főleg az utóbbi 12 év kitartó, szívós építkezésének, valamint négy év kíméletlen hatalmi politizálásának és professzionális kommunikációs stratégiájának az eredménye. Az elmúlt négy évről írtam korábban, nézzük a jelenbe és a jövő lehetőségeit. Az, hogy a Fidesz 600-700 ezer szavazót vesztett 2010-hez képest, a győzelmi öröm mellett azért elgondolkodtathatja a stratégákat. Kikből állhat ez a sok százezres réteg, miért nem szavaztak a Fideszre és hol vannak most? Idősek vagy fiatalok? Vidékiek vagy fővárosiak? Aktív, dolgozó emberek vagy inaktívak? Meghaltak, kivándoroltak, otthon maradtak, más pártra szavaztak? Ez alapos vizsgálatok tárgya lehet. Az már az elmúlt években is látszott (akár a békemeneteken is), hogy a Fidesz legelkötelezettebb szavazóivá a jellemzően vidéki, alsó középosztálybeli, idősödő, vagy már idős társadalmi rétegek váltak. Nagy változás ez a 10-15 évvel ezelőtti Fideszhez képest. A párt elkötelezett szavazótábora és kitartó rajongói köre gyorsabban idősödik a párt vezetésénél. Csak a Fideszen múlik, hogy a következő években újra komolyabb hangsúlyt helyez-e a fiatalabb, aktívabb korosztályok megszólítására vagy sem.

És van egy, már a rendszerváltozás után szocializálódott vagy született új nemzedék, tanulmányai végén vagy immár több év munkával, karrierrel a hátuk mögött, akik meglehetősen kritikusok saját helyzetükkel és az őket körülvevő világgal. Körükben igen nagy az apolitikusok aránya is. Ha a Fidesz nem tudja megszólítani őket, előbb-utóbb más teszi ezt meg helyettük. A magyar jobboldal politikai ereje 2010 után 2014 tavaszán újra ellenfelei romjain ülhet tort. A következő évek nagy kérdése az is lesz, hogy képes lesz-e a jobboldal végre enyhíteni a kilencvenes évekből itt ragadt ostromlott kicsiny vár vagyunk mentalitást, megbékélve a megismételt nagy arányú győzelemmel elért nagysággal és a jobboldal eredendő sokszínűségével. Kevesebb kicsinyességet, több nagyvonalúságot várnánk a következő években.

Mindez magára az új Orbán-kormányra is igaz lehetne. Ismerjük Orbán Viktor politikai személyiségét, személyzeti politikáját, a Fidesz politizálási stílusát. Naív álmaink nincsenek arról, hogy a Fidesz szocializációjához szokott politikusok majd szinte homlokegyenest más felfogásban fognak cselekedni a következő években. De érdemes lenne realistán számba venni a választásokon megteremtett stabilitásban rejlő lehetőségeket: az elbukott gyurcsányi reformkezdeményezések, majd a Fidesz elmúlt négy évbeli, valóban véghez vitt nagymértékű rendszerátalakítása után ráférne az országra egy nyugalmasabb, kiszámíthatóbb időszak. Igaz ez mind a tízmillió magyar állampolgár és az állam, a közigazgatás viszonyára; de ugyanúgy igaz a kultúra világával; a gazdasági élet szereplőivel; a kormány belföldi és külföldi partnereivel fenntartott viszonyokra is. Mivel azok a bizonyos fékek és ellensúlyok nem éppen ideáltipikusan működnek (és még szavakban sem tanúsítanak különösebb érzékenységet irántuk); belső politikai ellenfél pedig még sokáig nem liheg a Fidesz nyakán; tényleg csak és kizárólag a Fideszen és annak vezető döntéshozóin múlik, hogy a választásokon elért, ország-világ előtt büszkén felmutatható politikai stabilitás végre a hétköznapok, a jobban tervezhető jövő alapjává válik-e  vagy sem.

Ha már az ország népe hosszabb távra elfogadni látszik a 2010-ben megalapozott rendszert, ideje, hogy a kormány is egy méltányos kiegyezés felé mozduljon el minden partnere, köztük minden magyar állampolgár és a gazdasági élet szereplői felé. Nevezzük ezt mondjuk új dealnek. Ha ez kimondva-kimondatlanul megvalósul, az a kibontakozás, a gazdasági és szellemi gyarapodás megalapozója lehet. Ha nem valósul meg, és mindenki pontosan annak folytatására számíthat, ami az elmúlt négy évben történt, továbbra is olyan Münchhausenek leszünk, akik egyik kezükkel mindent megtesznek a mocsárból való kiemelkedésért  a másikkal pedig vissza is nyomják magukat oda. Az újabb (közel) kétharmados Orbán-kormány lehet a stabilizáció, a kibontakozás biztosítéka avagy akadálya is; és csak rajta áll, melyik úton indul el. Új dealt a következő korszakra  és a haza fényre derülhet.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr225996954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tableno 2014.04.10. 07:15:04

"Magyarország 2014-ben jobban teljesít, stabilabb és fenntarthatóbb pályán mozog, mint a 2010-hez vezető utolsó, válságos, semmibe vezető években." - ez hazugság.

"Kevesebb kicsinyességet, több nagyvonalúságot várnánk a következő években." - erre az emlékműépítés és Lázár norvégozása csattanos választ adott az utóbbi napokban.

"Az újabb (közel) kétharmados Orbán-kormány lehet a stabilizáció, a kibontakozás biztosítéka avagy akadálya is; és csak rajta áll, melyik úton indul el. Új dealt a következő korszakra − és a haza fényre derülhet." - álmodj, királylány!

tevevanegypupu 2014.04.10. 07:22:50

@tableno:

Magának viszont úgy tűnik vége az álmodozások korának..jól megkapták. És ami a legszebb:egymástól is.

tableno 2014.04.10. 07:40:04

@tevevanegypupu: Tévedés, a baloldallal kapcsolatban sem voltak illúzióim. Abszolut nem lepett meg a választási eredmény, és nem is gondolom, hogy a kormányváltókkal jobban járt volna az ország (sőt, lehet hogy rosszabbul). Viszont az is biztos, hogy a Fidesz-kutyából nem lesz szalonna.

tableno 2014.04.10. 07:46:53

@tevevanegypupu: mellesleg azért sokat elárul az is, hogy a közfideszesek egyetlen öröme, hogy jól kibasztak már megint a ballibekkel. Szerintem ti is érzitek, hogy azt kapjátok majd jutalmul, mint a libsik büntetésből...

tevevanegypupu 2014.04.10. 07:58:10

@tableno:

Mit tagadjam, kétségtelenül öröm, de a fidesznek most adott négy év, számtalan lehetőség. Ha majd nagyon elégedetlenek lesznek - leszünk - a fidesszel, négy év múlva meg lehet mutatni..akár úgy is mint a liberálisoknak.

tableno 2014.04.10. 08:03:07

@tevevanegypupu: "a fidesznek most adott négy év, számtalan lehetőség" - amit egészen pontosan lehet tudni, mire fognak kihasználni: ellopják még azt is, ami oda van szögelve...

tevevanegypupu 2014.04.10. 08:14:03

@tableno:

Lehetséges..de az is lehet, hogy pár dolgot majd éppen ők szögeznek oda, hogy ne lehessen ellopni..

anonymand 2014.04.10. 08:16:34

Tisztelt ergé!

Optimizmusod és világlátásod örvendeztető.

"Ez 25, de főleg az utóbbi 12 év kitartó, szívós építkezésének, valamint négy év kíméletlen hatalmi politizálásának és professzionális kommunikációs stratégiájának az eredménye. " - a 25 évvel nyilván arra kívántál célozni, hogy liberálisként kezdte "kitartó, szívós" építkezését Bonsai Duce. Olyan ő, mint a Reims-i katedrális. A stílusváltozások szépen követhetők. Az utóbbi 12 év nyilván két részre osztható, ellenzéki 8 év "építkezés", ami szerintem rombolás volt, valamint az elmúlt négy év kormányon.
Ha Te építésnek tekinted a jogállamiság porrá zúzását, a gazdaság unortodox átalakítását, akkor neked legyen úgy, mások, közöttük én is, eltérő véleményt fogalmaznak meg.

"Kevesebb kicsinyességet, több nagyvonalúságot várnánk a következő években." - na, azt ugyan várhatod. Az arrogancia az fokozódni fog, az eltérő véleményeket még inkább figyelmen kívül fogják hagyni, és aki nem ismeri az ésszerű kompromisszum fogalmát, soha a büdös életben nem fog megegyezésre törekedni. Senkivel.

"De érdemes lenne realistán számba venni a választásokon megteremtett stabilitásban rejlő lehetőségeket: az elbukott gyurcsányi reformkezdeményezések, majd a Fidesz elmúlt négy évbeli, valóban véghez vitt nagymértékű rendszerátalakítása után ráférne az országra egy nyugalmasabb, kiszámíthatóbb időszak." - ráférne, mert megbűnhődte már e nép...

Azt a szót, hogy folytatjuk, ismered-é?
Jelentésével tisztában vagyol-e?
"Folytatjuk!" - tiszta, világos program, nem szarozik a részletekkel.
Folytatjuk, a versenyképességi listán a lecsúszást, folytatjuk a szegénység növelését (évi +90 000), a forráskivonást a felsőoktatásból ( 55 milliárd forinttal kevesebb 2013-ban, mint 2009-ben), a GDP növekedésének 4 éves átlagát (0,575%) eredményező unortodox gazdaságpolitikát, a foglalkoztatási adatok kozmetikázását, a stadionépítést, stb., folytatjuk.

"Ha már az ország népe hosszabb távra elfogadni látszik a 2010-ben megalapozott rendszert,"... - nem volt ez egy kicsit erős??? Az "ország népe"???
44%= parlamenti 2/3.
Neked meg úgy tűnik "az ország népe"

Tisztelettel:
anonymand

tableno 2014.04.10. 08:17:44

@tevevanegypupu: legyen neked igazad. Csak azt az elmúltnégyévet, azt tudnám feledni...

tevevanegypupu 2014.04.10. 08:34:05

@tableno:

Ó, hát mi is feledtük az elmúttnyócévet..csak ürügyként meg érvként hozzuk fel ha valamit elszúr a fidesz..vagy éppen jól csinál.

tenegri 2014.04.10. 08:34:39

Valószínűleg nem sok dolog van, ami távolabb áll a Fidesztől mint a nagyvonalúság. Noha a 1998-2002-es Fidesz kormánynak is az arroganciája volt a legidegesítőbb, mégis 2010-ben minden lehetőségük meglett volna a nagyvonalúságra (még reménykedtem is benne kicsit), aminek önös érdekből is lett volna értelme számukra, hogy megtartsák az akkor kapott ajándék protestszavazókat vagy akár újakat is szerezzenek- de nem, a nagypályás játék legkisebb szándéka nélkül futottak ki a kispályára, ahonnan azóta sem akarnak kimozdulni. A Fidesznek nem célja a köz ("minden magyar állampolgár") java és elégedettsége, láthatóan csak annyi embert szeretnének valamelyest elégedetté tenni, amennyi technikailag szükséges a kívánt mértékű hatalom fenntartásához - a többiek nem érdekesek. Ez egy nagyon is kispályás, kicsinyes hozzáállás, a nagyvonalúság legkisebb jele nélkül, s alkalmatlan bármilyen összenemzeti konszolidáció, kiegyezés, kompromisszum vagy hasonló kivitelezésére.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.10. 08:35:12

Az Együtt, a PM, a Liberálisok mennek a szemétdombra. Ez nyilvánvaló. Ezek eleve saját tábor nélküli fantompártok voltak.

Az MSZP és a DK szakítanak. A DK lesz a fő liberális erő, a szoclib verzióban. Az MSZP meg nyitni fog balra és zárni a liberális oldal felé.

A Fidesz marad prefasiszta, populista erőként. Lassan ki fog hullani az Európai Néppártból. Emiatt ki fog alakulni a Fidesznek egy jobboldali vetélytársa, a konzervatív-liberális térfélen.

A Jobbik össze fog menni. Egyrészt a balra tolódó, antiliberálissá váló MSZP vissza fogja hódítani a híveit, akik jobb híján a Jobbikra szavaztak. Más részről nem fog bírni a Fidesszel. Emiatt a Jobbik kénytelen lesz jobbra tolódni, A másik forgatókönyv, hogy a Fidesz megy össze, s a Jobbik - balrább tolódva - átveszi a helyét.

Az LMP sorsa bonyolult. Vagy tisztán zöld párttá válik vagy akár a polgári baloldal oldalán is jelen lehet. Az is lehet, hogy nem marad hely neki.

tarackos 2014.04.10. 08:50:34

Ha számba vesszük a gazdaság helyzetét a köv négy évben max stagnálásra számíthatunk. Nem tudom ezen a bázison miféle dealt ajánlhatna fel Orbán.

A politikai részről pedig: Orbán pont úgy viselkedik mint a vidéki üzemi párttitkár fia. Sleppen belül lehet nagyvonalú azon kívül meg az erősebb kutya játszik.

Az mszp kemény melóval nyomulhat vidéken, sztem a jobbik visszaszorítható. Igazából az lesz a kérdés, hogy az mszp képes lesz váltani vagy megint megfojt mindent maga körül.

S=klogW 2014.04.10. 09:10:26

Kedves RG!

A kiegyezéshez (nemzeti minimum) - különösen egy ilyen cinikus korban, mint a mienk -

előbb POLGÁRHÁBORÚ kell.

Ezt mutatja sok, ma mintaként vett demokrácia példája is.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2014.04.10. 09:10:39

Hát, én csak szólok, hogy utoljára vitte el a fél szavazatomat az orbánpárt. Igazából erőst meg akartam fogadni a vezér gondolatját, miszerint ne osszunk-szorozzunk mi, kis egyszerű férgek, hanem egységesen biccentsünk. Csak nagyon nem szerettem volna egy maszopon szörfölő dékás pöcsöt képviselőmnek.

Hajrá, lehet konszolidálni a... ő... mit is? A söralátét-adóbevallást? A gránitalkotmányt? De most komolyan, mi a faszomat csinált érdemben ez a jómunkásember 4 év alatt? Valaki mondjon csak egy kibaszott területet, ahol végiggondolt és végigcsinált valami érdemlegest!

És nem, kedves ergé, kurvára nem elég, hogy "stabilabb és fenntarthatóbb pályán mozog". Egyrészt mozogjon már egyszer stabilés fenntartható pályán, másrészt kurvára nem csak államháztartás-stabilitással él az ember.

S=klogW 2014.04.10. 09:12:32

@S=klogW:

Magyarországon eddig megspórolta magának a polgárháborút, a látható 95 éves eredménnyel.

Steve the Great 2014.04.10. 09:12:46

"ideje, hogy a kormány is egy méltányos kiegyezés felé mozduljon el minden partnere, köztük minden magyar állampolgár és a gazdasági élet szereplői felé. "

Két nap alatt láttuk, hogy mire lehet számítani ebben a tekintetben:
- Lázár a szokásos arrogáns stílusában számonkérte Norvégián, hogy a Norvég alap civil pénzeit miért nem a kormányon (és miért egy állítólag LMP-közeli szervezeten) keresztül osztják.
- A már jól ismert megszállás-emlékmű története: Igaz, hogy a ballibek túlhisztizik a kérdést, viszont az is tény, hogy Orbán valóban ígért némi egyeztetést húsvét után.

Helyes Írás 2014.04.10. 09:19:25

A Fidesszel kapcsolatban már többen elmondtátok, hogy önkorlátozást, mértéktartást, nyugalmat, nagyvonalúságot szeretnétek látni a következő négy évben. Sok múlik azon a lebegő egy mandátumon, mert a fiúk nem buták, és ha rákényszerülnek, tudnak kompromisszumosan is játszani.

A nagy probléma azonban az, hogy a Fidesz, mint párt egy antidemokratikus szervezet. A tagoknak, támogatóknak csak a lábára és a kezére számítanak, a fejére nem. Minden a távoli, elérhetetlen központban dől el, s a teendőket leosztják helyi szintre, mint egy nagyvállalatnál. 2002. után néppárti és szövetségi elvek mentén szélesítették ki és építették fel az új struktúrát (polgári körök, szövetséges szervezetek, tagozatok). Ez azonban addig tartott, amíg felépült, azután a polgári körök elhaltak, a tagozatok formalizálódtak, majd elfelejtődtek, a szövetséges szervezetek súlytalan csatlósokká váltak. (A KDNP-t kivéve, amely a hívő emberekkel és az egyházakkal kötött kvázi szövetség szimbolikus megjelenítése, s tudják, hogy ez kulcskérdés számukra.) A 2010-es győzelem után pedig visszaállt a régi belső hatalmi rend. Mindenről Orbán, Kövér és az általuk egy szűkebb 4-5, 8-10 főből álló csapatba bevont emberek döntenek. Úgy tűnik, az elmúlt években stabil tagjává vált ennek a körnek Rogán és Lázár, s tartósan kiesett belőle Pokorni, illetve szépen fokozatosan, szinte észrevétlenül kiszorult Navracsics. A Fidesz „páncélszekrényéhez” talán még Kövérnek sincs kulcsa, Kubatov mellett még Simicskát emlegetik, mint kulcstartót, de valószínűleg ő is csak befizető, a kifizetéshez nem sok köze lehet.

Egy szó, mint száz, az alaptermészetüknek megfelelően ez a 2+X ember gyorsan visszavette a hatalmat a párt felett, s az történik, amit ők akarnak. Ha mértéktartók és nagyvonalúak akarnak lenni, azok lesznek, ha a politika általuk értelmezett logikája keménységet és gyorsaságot kíván, akkor olyanok lesznek. Komoly tapasztalatuk van, több bukást is megéltek már, ezért képesek váltani, de a bőrükből nem tudnak kibújni. Az a kérdések kérdése, hogy szellemileg képesek-e még megújulni, új elveket és stratégiai megközelítéseket magukévá tenni. Mindannyiunk érdekében remélem, hogy igen, mert amit eddig tettek az nem elég, valójában az út negyedénél sem járnak. Éppen csak eltakarították a legnagyobb sz..t.

wantaan 2014.04.10. 09:24:35

@Helyes Írás: "Az a kérdések kérdése, hogy szellemileg képesek-e még megújulni, új elveket és stratégiai megközelítéseket magukévá tenni. Mindannyiunk érdekében remélem, hogy igen, mert amit eddig tettek az nem elég, valójában az út negyedénél sem járnak. Éppen csak eltakarították a legnagyobb sz..t."

Nem képesek megújulni SŐT ma inkább hasonlítanak a KISZ titkári voltukra mint az 5 vagy akár 10 évvel ez előtti énjükre.
Szart ezek nem takarították el mert önön maguk az a legnagyobb szar ami ilyen büdössé teszi a levegőt a Kárpát medencébe!

gyalog.galopp 2014.04.10. 09:37:21

A ballibek egy dolgot képtelenek mindmáig felfogni, ha a tehenet fejni akarjuk, akkor enni is kell neki adni.
Ők nem csak a kaját vonták meg, de még a legelőt is eladták.
Egy ilyen szemlélettel szemben pedig semmi helye a toleranciának.

A ballibek nem csak ország gazdaságát tették tönkre, hanem a sajátjukat is. Mindkét oldal nyíltan hirdette a saját gazdasági elképzelését, a hazai nagy és közepes vállalkozások fejlesztése az egyiken, a másikon a multi cégek csalogatása és totális kiszolgálása másikon, akikhez hazai cégek legfeljebb beszállítóként kapcsolódnak.

A ballib a kapott baksist nem fordította saját gazdasági háttér kiépítésére, hanem dugdosták ide-oda, offshore cégekbe, párna alá, akárhova.
Amennyiben multi cég elment bukott vele minden a saját bevételi forrásuk is.

A fidesz ezzel szemben oligarchákat támogat, saját nagy és középvállalkozói gazdaságot építget, ráadásul a nagyobb multikkal kötött megállapodásokkal a maradék sajtot is kiénekelte a baloldal szájából.

Amíg a baloldal fékekben és ellensúlyokban, meg Periklész korától a nagyapámig tartó időszak elporladt bölcseinek aranyköpéseiben éli ki magát (holokausztot már nem is említem) , addig nem lesz számára új leosztás, mert az élet nem erről szól.

S=klogW 2014.04.10. 09:39:36

@Helyes Írás:

"már többen elmondtátok, hogy önkorlátozást, mértéktartást, nyugalmat, nagyvonalúságot szeretnétek látni a következő négy évben"

A vöröskatona (déd)unokákkal, pufajkás unokákkal szemben, akik továbbra is az Internacionálét fújják?

Itt tényleg mindenki hülye, hogy nem érti, nem látja, hogy két nemzet van a hazában és a nemzetközi nemzet ki akarja szorítani a honost?
Akár erőszakkal is azt, aki nem hajlandó a Galilei Körrel megindított kultúrkampfnak behódolni.

A meccset egyszer le kell játszani:

a magyar nem adhatja fel saját magát a hazájában, a jakobolsi meg nem fogja.

Pelso.. 2014.04.10. 09:40:18

A kiegyezés gondolata mögött nem látok konkrétumokat, pl:
Gazdaság, mondjuk az EU-s források újra elosztása?
Adópolitika? Az egykulcsosból nem fog kihátrálni a kormány, e téren mi lenne a kiegyezés?
Oktatás, innen szép nyerni, már amennyiben lenne cseppnyi szándék.
Egészségügy. Helyi és országos költségvetési pénzszivattyúként működött, egyéb koncepciók valahol elvesztek.

Stabilizáció az szép, nem mindegy, hol.

unionista (törölt) 2014.04.10. 09:41:44

2002-2006 között sem volt semmilyen átmenet. újráztak a szocik. nem tudtak visszafelé mutogatni. és elbuktak.

most jóval nagyobb hatalomkoncentráció. két lehetőség van. vagy nagyon hosszú ideig kormányoz orbán. vagy rendszerváltás következik. államosítják fideszországot, a külföld és a szocik privatizálhatnak megint.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.04.10. 09:43:40

Ez annyira nagylelkű, hogy azonnal adni kell rá egy kis pénzt a Norvég Civil Alapból. Különben pofán lesznek verve a kibaszott külföldi ügynökök.

Pelso.. 2014.04.10. 09:49:56

@Holger Hartland: Ne légy már oly illúzióromboló.
Fent: stabilizáció, kibontakozás lehetősége villan be:)

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 09:56:53

Pont amikor az agresszív alkesz felesége bedumálja magának, hogy ha majd lesz egy gyerekük, akkor az ura megváltozik.

Egész egyszerűen szánalmas ez a poszt-sorozat, teljesen elrugaszkodtatok a valóságtól, sokkal kevésbé értitek, hogy mi történik ebben az országban, mint maga Mesterházy.

Jobban teljesít?
Konszolidáció?

Minek nagyvonalúnak lenne, amikor az egyrészt a gyengeség jele -- amint az közismert --, illetve ha még 600k elveszített szavazattal is ilyen csodálatos, eget rengető győzelmet lehet aratni, akkor meg egyébként is minek?

unionista (törölt) 2014.04.10. 10:04:03

@maxval a gondolkodó birca:
az lmp ugyanolyan fantompárt, one man show, mint az összes középutas formáció.

unionista (törölt) 2014.04.10. 10:09:55

@Robinzon Kurzor:
a mandarinos srácok navra fenekéből bújtak ki. és ők érdekeltek lennének valamilyen konszolidációban. egy probléma van: ez nem érdeke se a fidesznek, se az emeszpének. egyik senki sem gondolkodik már négy éves ciklusokban. mindkét tábor dűlőre akarja vinni ezt a dolgot.

unionista (törölt) 2014.04.10. 10:12:08

@Kinyílott a pitypang. Megírom.:
békemenet. fociegyház. rezsicsökkentés.
nem elég?

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2014.04.10. 10:16:16

Úgy tűnik, ergével ebben a kérdésben egy rugóra jár az agyunk, én is azt gondolom, hogy a mostani győzelem után a győztesnek kellene gesztusokat tennie egy valódi kiegyezés érdekében. Erről írtam saját helyzetelemzésemben is: kaleidoscope.blog.hu/2014/04/08/mi_varhato_397
Igaz, az első gesztussal a kormányoldal annyiban máris egy kicsit elkésett, hogy az emlékmű-ügy kapcsán az egyik ellenzéki párt (az LMP) megelőzte, de érdemi, és nem elsősorban szimbolikus jelentőségű politikai kérdésekben csak a kormányoldal tud gesztusokat tenni.

HToma 2014.04.10. 10:19:18

@S=klogW: Ha balos vért akarsz, udvarolj egy mszp-s nőnek és nyald ki amikor megjött neki.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.04.10. 10:26:52

@anonymand: Qui tacet consentire videtur ubi loque potuit ac debuit.

@tableno: @Steve the Great: & mások: Hát igen. Úgy tűnik, a Fidesz számára a győzelem azt jelenti, hogy a pitiánerség új területei nyílnak meg.
Alig várom, hogy egy tehetséges ifjú KDNP-s betámadja a Heinekent.

@Robinzon Kurzor: Pontosan.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.04.10. 10:29:09

@HToma: Egyelőre még nem tart ott, hogy divatot teremtsen.

(Bár én nagyon várom már az első pázmányos-századvéges, netán teológus nyikhajt, aki fáradságot és ízlést nem kímélve felhajt magának egy hátizsákot az öltönyéhez.)

Pelso.. 2014.04.10. 10:36:06

@Robinzon Kurzor: Ők értik. De csak a kiválasztottak érthetik, más meg se próbálja.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 10:36:30

@rajcsányi.gellért (ergé):

A Fidesz rendszere konszolidálhatatlan --- mondta tegnap Tölgyessy Péter a Friderikusz-showban az ATV-n.

Orbán rendszerét arra a tapasztalatra építi, amit ki is mond (centrális erőtér), hogy a politikai váltógazdaság 1990-es magyar modellje becsődölt az elmúlt huszonegynehány évben, iszonyú gazdasági-társadalmi pusztítást rombolást végzett, ezért nincs létjoga. Olyan (korlátozottan) demokratikus rendszert épít ki (az Orbán-brigád), ahol a demokratikus intézményrendszer létezik ugyan, de azt a Fidesz emberei megszállva tartják (Fidesz-káderpolitika), tehát a politikai hatalom elvesztése esetén is (ami igen valószínűtlen) max. döntetlenre állnának az ellenféllel vívott politikai harcban. (Tölgyessy szerint kb. így nézett ki mindig Magyarország, amikor működött --- lásd dualizmus, Horthy-rendszer.)

Tölgyessy arról is beszélt, hogy az 1990-es konszenzusra épülő rendszer már 1990-ben megbukott, amikor az MDF hatalomra jutását követően a ballib felrúgta ezt a konszenzust, megkérdőjelezte a demokratikusan hatalomra jutott jobboldali kormány létjogát (fasisztázás, antiszemitázás, szakmai kompetenciák megkérdőjelezése stb.). A 1990-2010 közötti időszak egyre durvuló hideg polgárháborúban telt, ennek tapasztalataira építve, ezt megszüntetendő építette-építi fel Orbán a maga (konszenzustagadó) rendszerét.

Stb.

A Show végén, amikor már nem tudott rá reagálni, Friderikusz lehazugozta Tölgyessyt:-)

gyalog.galopp 2014.04.10. 10:40:04

"jó, kiegyezek veled döntetlenben" . Mondta a Fekete Lovag :)

HToma 2014.04.10. 10:44:24

@Counter: "Alig várom, hogy egy tehetséges ifjú KDNP-s betámadja a Heinekent."
Ezt Schmidt Mária már megtette.

A kommunizmus szimbóluma, a vörös csillag itthon ugyan büntetendő önkényuralmi jelkép, ám láthattuk Vajnai Attila, a Munkáspárt egyik vezetőjének a példáján, hogy Európa erről nem így gondolkodik. Ön szerint fog ez változni?

Ebben egészen biztos vagyok. Idő kell még hozzá, de szerintem egy évtizeden belül változni fog Nyugat-Európa hozzáállása is. Abban is teljesen biztos vagyok, hogy akkor a Heineken le fogja cserélni címkéjéről a vörös csillagot, mert reményeim szerint előbb-utóbb olyan bojkottal kell majd szembenéznie, ami nem fogja megérni a cégnek.

Innen: mandiner.hu/cikk/20130717_schmidt_maria_harminc_ev_tavlatabol_nagyon_mas_lesz

gyalog.galopp 2014.04.10. 11:00:56

Mondjuk , azért jó lenne, ha a kiegyezés hívők elárulnák, hogy a vesztesek vasárnap esti nyilatkozatai alapján még milyen kiegyezésben bíznak? Mégis kinek, milyen gesztusokat kellene tenni, megpuszilni Gyutcsányt, libacombot adni Bajnainak, Fodor alá gyártani egy pártot is, hogy legyen kit képviselnie, Mesterházy kedvéért megismételni a szavazást a jobbik nélkül, hogy legalább a második helyet elérje vidéken?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 11:01:54

@kaleidoscope:

"a mostani győzelem után a győztesnek kellene gesztusokat tennie egy valódi kiegyezés érdekében" --- írod.

Kiegyezni csak azzal lehet, aki ki akar egyezni. Úgy nem lehet kiegyezni, hogy tagadom a másik létjogát: márpedig az orbánrezsim ellenzéke ma ezt teszi.

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 11:04:46

@bbjnick: "Orbán rendszerét arra a tapasztalatra építi, amit ki is mond (centrális erőtér), hogy a politikai váltógazdaság 1990-es magyar modellje becsődölt az elmúlt huszonegynehány évben, iszonyú gazdasági-társadalmi pusztítást rombolást végzett,"

Az utolsó félmondatot ("iszonyú gazdasági-társadalmi pusztítást rombolást végzett") is Tölgyessy mondta, ezekkel a szavakkal, vagy azt már te tetted hozzá (értetted bele)?

Meg egyébként is: a magyar foci nem a foci szabályai miatt szar, hanem amiatt, ahogy játsszák.
Hogy szarul játsszák, annak okai nem a foci szabályokban keresendők.

Nem parlamenti demokrácia miatt alakultak másképp a dolgok, mint ahogyan azt sokan szerették volna, hanem annak ellenére.

Orbán korlátozott ("népi") demokráciája egyelőre a rombolásban jár elöl, szétver és/vagy az uralma alá hajt minden közösségi szerveződést a jól működő iskoláktól kezdve, az anyagi öngondoskodáson át a multiktól független, tavaly nyárig ténylegesen magyar kézbe lévő szövetkezeti hitelintézeti szektorig.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 11:07:35

@Robinzon Kurzor:

"Az utolsó félmondatot ("iszonyú gazdasági-társadalmi pusztítást rombolást végzett") is Tölgyessy mondta, ezekkel a szavakkal, vagy azt már te tetted hozzá (értetted bele)?" --- kérdezed.

Szó szerint ezt mondta. Ha fölkerül a műsor az ATV-honlapjára, magad is meggyőződhetsz róla.

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 11:12:21

@bbjnick:

Mindkét (mindhárom? négy?) táborban találsz olyan megnyilvánulást, ami kétségbe vonja a többi létjogát.

Ha eleve ezeket keresed, akkor nyilván fogsz találni bőséges érvanyagot arra, hogy miért NE legyen bárkivel is kiegyezés.

Az egyébként egy izgalmas és sokkal fontosabb kérdés, hogy a NER-nek hogyan lesz majd vége; ott lesz-e kiegyezés, vagy menekülés lesz.

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 11:13:58

@bbjnick:

Ugyan már, te mindig igazat mondasz, neked elhiszem. :D

Ettől függetlenül nincs igaza, de mindegy, ha az a véleménye, hát ez a véleménye.

neeskens 2014.04.10. 11:15:00

Én is úgy gondolom, hogy semmilyen konszenzus vagy konszolidáció nem várható a Fidesz részéről. Egyszerűen a hatalmi logika,amivel győztek 2010-ben és 2014-ben nem ezt diktálja.
A gazdaságról: pénzügyi tekintetben értek el konszolidációt, minden másban a szépnek látszó mutatók mögött valamilyen trükk van. Világos, hogy ki akarják vinni Magyarországot a dependens kapitalizmusok közül és egy hazai tőkére, illetve az állami tulajdonra, beruházásokra alapozott rendszert építeni. Ennek sikere azonban kétséges, mert hiányzik mögüle az anyagi és szellemi tőke. Bár sikerülne nekik!
Közben csendben megjegyzem, hogy az idő a Jobbiknak kedvez, a társadalmi különbségek érzékelhetően nőnek, gazdasági növekedés alig, az emberek azok felé fognak fordulni akik a zsugorodó torta szeleteit radikálisan másképp osztanák el.

kaleidoscope · http://kaleidoscope.blog.hu 2014.04.10. 11:17:05

@bbjnick: biztos, hogy többekre igaz, amit írtál, de az is biztos, hogy sokan vannak, elismerik a kormánypártok támogatóinak létjogát, de szeretnék ugyanezt jobban érezni a kormányoldal részéről is.

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 11:17:33

@bbjnick: "Tölgyessy arról is beszélt, hogy az 1990-es konszenzusra épülő rendszer már 1990-ben megbukott"

Ez meg olyan, mintha azt mondanánk, hogy Pistike az első bében már az első héten megbukott, mert nem tudott többváltozós függvényt deriválni.

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 11:20:51

@neeskens: "az emberek azok felé fognak fordulni akik a zsugorodó torta szeleteit radikálisan másképp osztanák el"

Ezeket az embereket most mi tartotta otthon?
Mert számomra meglepetés, hogy a Jobbik végül sehol nem tudott egyéniben győzni.

Amit nem a magyar nép általános bölcsességével és a szélsőségektől való tartózkodásával magyaráznék, hanem a totális nihillel és apátiával.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 11:33:37

@Robinzon Kurzor:

"Mindkét (mindhárom? négy?) táborban találsz olyan megnyilvánulást, ami kétségbe vonja a többi létjogát." --- írod.

A kiegyezést nem ez gátolja, hanem az, hogy a Fidesz ellenzéke rendszerkritikusan (rendszertagadóan) lép föl. A baloldali összefosás programja kb. annyi volt, hogy vissza 2010 előttre, ami az elmúlt négy évben történt, azt mind eltörölni, és visszaállítani a 2010 előtti közjogi viszonyokat. Azaz nem konszenzust keresnek, hanem ellenfelük valamennyi (a választók által visszaigazolt) teljesítményét meg akarják semmisíteni. Erre mit reagálhatna a Fidesz? Azt, hogy jó?:-)

"Az egyébként egy izgalmas és sokkal fontosabb kérdés, hogy a NER-nek hogyan lesz majd vége; ott lesz-e kiegyezés, vagy menekülés lesz." --- kérdezed.

Úgy, ahogy mifelénk mindennek szokott: jön egy másik garnitúra és kimutyizik a fennállóval egy új hatalmi konstrukciót. Szerinted lehetett volna rendszerváltás rendszere, ha a kommancsok nem menthették volna át magukat, lehetne NER, ha aki számított, nem találná meg ebben is a helyét?

neeskens 2014.04.10. 11:41:52

@Robinzon Kurzor: Én úgy gondolom - de ez csak egy vélemény - hogy a Jobbik nem a nihilben és apátiában lévő nem szavazókat tudja elvinni, hanem a Fidesztől és a baloldaltól szívhat el választókat.
A Fideszre nagyon sokan a rezsicsökkentés, meg egyéb jóléti intézkedések miatt szavaztak. Ehhez a Fidesz még hozzácsapta a külföldi kizsákmányoló bankok/közműcégek stb. történetet, tehát tulajdonképpen már ők is a társadalmi javak újraelosztását hirdették meg. Vegyük el a külföldi tulajdonban lévő cégektől a profitot, sőt a tulajdont és adjuk oda az "embereknek", illetve vegyük állami, vagy legalábbis nemzeti tulajdonba őket.

2010-14 között a Fidesz számos olyan bevételre tett szert, amit nem nagyon lehet még egyszer megcsinálni és így jutott pluszbevételhez: még egyszer nem lehet elvenni a nyugdíjpénztárakat, még egyszer nem lehet bankadót kivetni, a gyógyszerpiacon sem lehet eljátszani pl. még egy generikus programot.

Márpedig, mivel növekedés nem nagyon várható, a társadalmi feszültségek, egyenlőtlenségek pedig nőnek majd, lesz hol és mivel kereskednie a Jobbiknak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 11:49:43

@Robinzon Kurzor:

"Ez meg olyan, mintha azt mondanánk, hogy Pistike az első bében már az első héten megbukott, mert nem tudott többváltozós függvényt deriválni." --- írod.

Nem, ez nem olyan. Ez olyan, mint mikor kötünk egy megállapodást és egyikünk már másnap fölrúgja.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.04.10. 11:53:06

@HToma: Ez csak egy cikk.

Határról visszafordított kamionokat, visszavont importengedélyeket, italos raklapokat borogató, kidöntött sörben térdig gázoló ifjú KDNP-s akciócsoportokat akarok látni!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.04.10. 11:57:24

@Counter:
Szerintem bízzuk a Betyárseregre vagy a Magyarok Nyilaira.

gyalog.galopp 2014.04.10. 12:01:10

@bbjnick:

naná, hogy a gazdasági kiegyezés már megtörtént, legalább 4 éve. Senkinek nem érdeke, hogy a tehén tényleg megdögöljön.

HToma 2014.04.10. 12:02:00

@Doomhammer: Jól beboroznak aztán kiöntik a sört.:D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 12:02:49

@neeskens:

A Jobbik támogatottsága (érdemben) egy jelenség függvénye. Ez pedig a közbiztonság kérdése. Mivel az elmúlt négy évben romlott a közbiztonsági helyzet, ezért tudott a Jobbik erősödni.

Egy vidéki számára a közbiztonság nem csupán közérzeti probléma, hanem egzisztenciális probléma is. Ha egy városban (városias településen) romlik a közbiztonság, az emberek félnek, óvatosabbak, körültekintőbbek lesznek stb., ha egy faluban történik mindez, akkor nemcsak biztonságérzetüket, de életfeltételeiket is elveszítik az ott élők. Ha nem tud a falusi kertjében termelni, nem tud állatottartani, mert ellopják, akkor a vidékiség létalapja és létértelme semmisül meg.

A Jobbik-szavazatokat leginkább ez a probléma szüli.

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 12:06:21

@bbjnick: "A kiegyezést nem ez gátolja, hanem az, hogy a Fidesz ellenzéke rendszerkritikusan (rendszertagadóan) lép föl."

1989-90-ben is rendszerkritikusan (rendszertagadóan) lépett fel az akkori ellenzék, mégis lett velük (végül) kiegyezés.

Pont ezért érdekes kérdés, hogy milyen vége lesz a NER-nek; amit arra válaszoltál, abban pont az ellenkezőjét írod le.

És az sem állja meg a helyét, hogy a NER-ben mindenki megtalálta a helyét, aki számít.
Például a takarékszövetkezeti vezetőknél nagyobb fideszeseket nem nagyon lehetett találni, főleg a Dunántúlon.
Még ma sem értik, hogy miért csesztek ki velük ilyen megalázóan, miközben néhány igazi csókos személyre szabott menekülőutat kapott.

unionista (törölt) 2014.04.10. 12:06:24

@neeskens:
akik a rezsicsökkentés miatt szavaztak a fideszre azok legközelebb alighanem a szocialisták ígéreteit választják. a német szolgáltatók kivonulása elég gyorsan végbemegy. nem a fidesz verte ki őket, hanem maguktól mennek ki, vagy mennének. a pénzügyi szektorból az olasz bankházak vonulhatnak ki majdnem teljesen. a franciák összébb húzhatják magukat. az amerikaiak vidéken felszámolhatják az érdekeltségeiket. de ezen az állam nagyot nem fog nyerni. az üzletrészeknek ára lesz. mert a gazdaságnak folyamatosan működni kell. az állam rossz adósokat veheti a nyakába. azon egy fillér megtakarítása nem lesz. a jobbik verheti az asztalt. kiütheti a fideszt, de nem ütheti ki a szocialistákat.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.04.10. 12:07:12

@HToma: Egy Schmidt Mária nem kicsinyes. Egy újságcikk nem kicsinyes.

Egy lepukkant NÉBIH-irodában ücsörgő megbízható Mancika/Botondka, aki egy ezerforintos bélyegzővel csuklóztatja a globális sörgyár jól fizetett regionális képviselőit, minden percben milliós veszteségeket és költségeket termelve... az igen, az kicsinyes.
A vállát vonogató rendőr, aki az önhatalmúlag kiöntött szállítmányról unottan jegyzőkönyvet vesz fel, az kicsinyes.
A magyar emberek energiáit efféle baszakodás felé terelő ifjú népvezér-jelölt, az kicsinyes.
Az a mi utunk, az a konszolidáció útja.

Ezt ugyanis, ami van, így kell konszolidálni. Ami nincs, annak meg se bokra, se konszolidációs lehetősége, ugye.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.04.10. 12:08:18

@bbjnick: Magának a vidék: falu és _csak_ falu? (Nem kötözködök, meglepődök.)

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 12:10:31

@neeskens: "Én úgy gondolom - de ez csak egy vélemény - hogy a Jobbik nem a nihilben és apátiában lévő nem szavazókat tudja elvinni, hanem a Fidesztől és a baloldaltól szívhat el választókat."

Azokról beszélek, akik korábban szavaztak (mondjuk a Fideszre vagy az MSZP-re), de most senkire, még a Jobbikra sem.

Kérdés, hogy az általad is felsorolt okokból tovább növekvő társadalmi feszkó miatt a Fidesztől (MSZP-től, stb.) elfordulók az apátiát választják-e a továbbra is (mint most), vagy elmennek és a Jobbikra szavaznak (akár szimplán büntetésből, anélkül, hogy hinnének a Jobbikban).

tarackos 2014.04.10. 12:14:20

@bbjnick: Jó de ennek ott a párja, a fidesz is mindent felrúgott ráadásul senkit sem kérdezett meg arról amit csinált. Ebbe kódolva van a rendszerellenesség, nem véletlenül az az egész ellenzék. Lesz még itt a rendszelváltás rendszerváltásának rendszerváltása...;)

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 12:14:40

@bbjnick: "A Fidesz rendszere konszolidálhatatlan --- mondta tegnap Tölgyessy Péter a Friderikusz-showban az ATV-n."

Ebben egyébként igaza van, szerintem.

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 12:16:58

@bbjnick:

Ha ez így van, márpedig szerintem is jórészt így van, akkor továbbra sincs magyarázat arra, hogy miért nem tudott a Jobbik egyetlen evk-t sem nyerni.

Vagy ennyire jó lenne a közbiztonság?

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 12:18:27

@bbjnick:

Nem, ez nem olyan.

Ez olyan, mint a verekedés a napköziben, ami mindig úgy kezdődik, hogy a másik visszaütött ...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 12:20:12

@Counter:

"Magának a vidék: falu és _csak_ falu? (Nem kötözködök, meglepődök.)" --- kérdezi.

Nem csak a falu, hanem mindazon hely, ahol a falusias, mezőgazdasági alapú létforma van jelen. Per definitionem ez a vidék. Egy "vidéki" város vidéke az azt körülvevő falusias települések, mezőgazdasági területek és természetei környezet együttese. Egy falusi számára egy város nem vidék, hanem központ.

Nem mindenki budapesti, hála Istennek!:-)

tarackos 2014.04.10. 12:23:57

@Robinzon Kurzor: Mert a zemberek leginkább oda szavaznak ahol lisztet osztanak. A jobbik nincs abban a helyzetben ahogy a bal sem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 12:26:01

@tarackos:

A Fidesz számára elmúlt négy évi ténykedését visszaigazolta a választások eredménye.

unionista (törölt) 2014.04.10. 12:28:21

@bbjnick:
csak a valóság nem igazolta vissza.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 12:31:29

@unionista:

Megnyerték a választást vagy nem nyerték meg?

tarackos 2014.04.10. 12:32:32

@bbjnick: Attól még a fideszen kívül is van élet, vagy háromszor akkora. De lehet tenni rá, a bal is ezt csinálta.

neeskens 2014.04.10. 12:43:48

@bbjnick: Szerintem a Jobbik ennél sokkal-sokkal összetettebb jelenség, minthogy a közbiztonsággal egyedül meg lehetne magyarázni a sikerét/kudarcát.
A Jobbik identitásképző, nagyon kiterjedt kulturális háttérrel, nem véletlen, hogy a fiatalok körében messze a legnépszerűbb párt.
@Robinzon Kurzor: ez egy lehetőség, nem vagyok jós. Ám úgy gondolom, hogy az apátia előbb utóbb dühöt szül, nem is a legszegényebbek között, hanem azoknál, akik ennek szociális katasztrófának a másodlagos érintettjei, a lecsúszó középosztályban elsősorban.

Mindenesetre szerintem Rajcsányi téved, amikor azt gondolja, hogy a Fidesz-kormányzást konszolidálni lehet. Nem olyan a természete, ez forradalom, ez háború ahol győzni kell, minden nap új és új csatákat megvívni és győzni, győzni, győzni. Az EU felett, a bankok felett, a spekulánsok felett, a rezsi felett, a baloldal felett. Komolyan azt gondolja valaki, hogy Orbán Viktor egyik nap azt gondolja, mostmár eleget győztünk, egyezkedjünk a legyőzöttekkel.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 12:44:44

@Robinzon Kurzor:

"Ha ez így van, márpedig szerintem is jórészt így van, akkor továbbra sincs magyarázat arra, hogy miért nem tudott a Jobbik egyetlen evk-t sem nyerni. Vagy ennyire jó lenne a közbiztonság?" --- írod.

Ennek több összetevője van. Egy egyéni választókerület általában egy vagy több város és az azt körülvevő kistelepülések együttese, ahol a falusias létformában élő szavazók általában kisebbségben vannak; általában olyan egyéni jelöltre szavaznak a választók, akinek győzelmét valószínűsítik; a Jobbiknak nincs elegendő kapacitása arra, hogy abban a politikai és médiaellenszélben, amiben tevékenykednek, mindenhol kellő energiát (pénzt, paripát, fegyvert) fordítson egyéni képviselőjelöltek "felfuttatására" stb.

Bell & Sebastian 2014.04.10. 12:50:25

Nem lesz itt semmiféle új deal. Főleg nem a két oldal közt. Ha mozdulna a fokozódó, nemzetközi helyzet, az megint csak Orbán malmára hajtaná a vizet.

Tulajdonképpen a többség szarik bele, hogy mi lesz a volt, rózsadombi kiváltságosokkal, hadd ne mondjam, szívesebben inná a vérüket, mintsem hogy még egyszer hatalomra kerüljenek.

A New Dealt felemlegetni éppenséggel nem oktalanság, az eredeti értelmében. Ami az USA gazdaságának helyreállítását szolgálta a válság után, tulajdonképpen egy új társadalmi szerződés megkötésére kényszerítette az állam a munkaadókat és munkavállalókat, az utóbbiak javára.

Ennek nemzetközi kiterjesztése lett Bretton Woods, a maga sajátságos eszközeivel.

A falka tagjainak nagyobb jólétét pénzszivattyúk kitelepítésével biztosították, felszorozva saját -erre fordítható- erőforrásaikat.

Menet közben aztán úgy rászoktak a módszerre, hogy még háborúzni sem restek egy kis fellendülés kedvéért, persze mások udvarában.

Ragadjuk ki a lényeget! A visszakapaszkodás piacszerzéssel indul, majd az új, társadalmi-gazdasági szerződés megkötésével.

A nép nem fogja szó nélkül hagyni, ha kihagyják az osztozkodásból. A nyugati-keleti bérek közti négyszeres szorzó már nem tartható sokáig.

Hogy ennek a folyamatnak az MSZP lenne az élharcosa, azt egyelőre el sem tudom képzelni, mivel föl sem ismerték a problémát és nagyjából semmit sem tettek az orvoslására.

Akikkel viszont lesz kiegyezés, az pontosan a másik kettő: Schiffer és Jobbik, hogy tartsák a pofájukat még egy darabig.

A Tanácsköztársaság unokái majd vonulgatnak tovább a vörös zászló alatt, munkásmozgalmi nótákat énekelve, amíg meg nem unják. Minek ezeknek mosógép, ha billeg a teknő rajta, még vécépapírt se kapjanak, ha ott kefe.

Tutyimutyi bagázs, mióta nem mondja meg a Kommunista Internacionálé mit kell csinálni, megakadt a tű a lemezen, az utolsó dalnál:

A hattyú halála. Fazékban főzték meg a cigányok, akiket oly csodálatosan felszaporítottak szavazóbázisnak.

unionista (törölt) 2014.04.10. 12:50:43

@bbjnick:
a választás is a valóság része. de mondjuk a gazdaság továbbra is leszakadóban a környező országokhoz képest, a kulturális árkok mélyültek, a társadalmi feszültségek sem enyhültek finoman szólva. az ország külpolitikai megítélése rosszabb, a nemzet sem lett egységesebb. erre lehet mondani, hogy még több fideszt, még több orbánt. de egyelőre nem tűnik úgy, hogy magyarország jó úton halad. az a siker, hogy nincs összeomlás.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 12:54:34

@neeskens:

"Szerintem a Jobbik ennél sokkal-sokkal összetettebb jelenség, minthogy a közbiztonsággal egyedül meg lehetne magyarázni a sikerét/kudarcát.
A Jobbik identitásképző, nagyon kiterjedt kulturális háttérrel, nem véletlen, hogy a fiatalok körében messze a legnépszerűbb párt." --- írod.

A Jobbik, mint értelmiség rétegpárt és szubkulturális jelenség max. 5-10%-os támogatottságra tehetne szert (mint anno az SZDSZ:-)): ami e fölött van, az a vidéki támogatottság.

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 13:00:26

@bbjnick:

Ez a korábbi választási rendszerben és körzethatárokkal így volt, de pont az új rendszerben (a városokban erősebb MSZP gyengítésére) lettek átrajzolva a határok.

Csak nézd meg mondjuk a borsodi evk-kat, meg hogy hol mennyien mentek el egyáltalán szavazni.

Sok helyen, falusi (max. formailag egészen kisvárosi, de facto nagy falusi) szavazókörökben is 55% körüli részvétveli arány mellett a Jobbik úgy lett harmadik, hogy még az MCP is megelőzte. (Tehát a Fidesz nem a szervezetten szállított cigány szavazókkal győzte ott le a Jobbikot.)

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 13:01:30

@bbjnick: "A Jobbik, mint értelmiség rétegpárt és szubkulturális jelenség max. 5-10%-os támogatottságra tehetne szert (mint anno az SZDSZ"

A MIÉP-re tetszett gondolni ...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.10. 13:01:57

ha az ország a következő években képes lesz a konszolidáció, a gazdasági kibontakozás útjára lépni, az egyszerűen el fogja szívni a radikális szólamok elől a levegőt. "

fakitermeléssel foglalkozna, holott zongorázik? mintha csak ennyi lenne, hol van már a tavalyi lusztráció meg elszámoltatás elvtársak? demszkizzünk még! demszkizzétek egymást is össze nyugodtan, perverzek!

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 13:03:40

@neeskens: "Mindenesetre szerintem Rajcsányi téved, amikor azt gondolja, hogy a Fidesz-kormányzást konszolidálni lehet"

Oké, félre a tréfával: Rajcsányi pontosan tudja ezt, nem hülye. Ahogyan a többi itteni főblogger is.

Az izgalmas kérdés az, hogy miért teszik.

Stockholm-szindróma?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 13:05:17

@Robinzon Kurzor:

Konkrétan mely választókerület(ek)ről beszélsz?:-)

neeskens 2014.04.10. 13:05:47

@bbjnick: Ebben tévedsz,de gondolom nem foglak meggyőzni. Nézz utána a Jobbik szavazótáborát érintő kutatásoknak, rengeteg fiatal, diplomás. A közbiztonság is hoz nekik jópár %-ot, de csak ha megnézed a területi adatokat a mostani választásról, akkor is világos, hogy már rég nem arról van szó, hogy az északkeleti megyékben erős a párt.

www.origo.hu/valasztas2014/20140407-terkep-az-egyeni-korzetek-masodik-helyezetteirol.html

Érdekesek ezek a második helyek, még a Dunántúlon is sok körzet összejött.

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 13:06:41

@Bell & Sebastian: "A Tanácsköztársaság unokái majd vonulgatnak tovább a vörös zászló alatt"

Egyelőre Kun Béla unokájának van állandó műsora a köztévében, szóval ennek az egésznek nyugodtan fuss neki újból ...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 13:07:32

@Robinzon Kurzor:

A MIÉP is, az SZDSZ is egy értelmiségi rétegpárt és szubkulturális jelenség volt.

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 13:18:27

@bbjnick:

Konkrétan megnéztem jó pár olyan észak borsodi szavazókört az ózdi és a sátoraljaújhelyi evk-ban, ami nem a választókerület központja (város), hanem lényegében (kisebb vagy nagyobb) falu.

Jellemzően kétféle eredményt láttam.
Vagy 45% körüli részvétel mellett a Fidesz nyert és a Jobbik lett a második, vagy 65% körüli részvétel mellett a Fidesz nyert és az MCP lett a második.

Lehet, hogy volt olyan is, amit a Jobbik nyert, de az teljesen biztos, hogy nem -- még itt sem -- igaz az az állítás, hogy falun a Jobbik az erősebb, csak a városiasabb környékek fideszes szavazati ezt elnyomják.

Szavazóköri szinten lenne érdekes egy szép színes térkép ott látszana igazán, hogy mi a helyzet.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 13:19:24

@neeskens:

1) Észak-Kelet-Magyarországon kívül nincs vidék? Elárulom: van.

2) A diplomás fiatalok és a szubkultúrosok kiadnak kb. 10%-ot. Nem kevés az!

Az én egyemista gyerekeim is vagy a Jobbikra vagy az LMP-re szavaztak, de ezek protestszavazatok. Nem az ilyen szavazók adják a Jobbik társadalmi bázisát.

Bell & Sebastian 2014.04.10. 13:21:06

Háború a nemzet ellen

Sokadjára ismétli a Duna, az egykorvolt MIÉP hangja csendül ki belőle. Amit sikeresen leszalámizott magáról Antall is és Orbán is, pedig nagyon is aktuális minden szava.

Aki felveszi a porba taposott zászlót (Jobbik?), az lesz a nyerő, ezért teoretikusan kizárható, hogy a keserű ébredés után ez a Fidesz lenne. Ugyanis csak a lényegét adhatja maga-magának: uniós keretek közt mindent hazahúzni, amit csak lehetséges.

A rendszer fenntartásához és az euroatlantiak megzsarolásához nélkülözhetetlen Putyin pénze. Nem is értem, hogyan szerzett erre engedélyt az USA -ban.
Hacsaknem úgy, hogy alaposan átverte őket.

Szóval, a hosszútávú, nemzeti megmaradás szempontjából Orbán egymagában nem jó választás.

Amikor megkoronázták, még jól tudta, hogy a demográfia a kulcsa ennek (nemzeti megmaradás), ezért minden eszközt ennek a kedvezőtlen trendnek a megfordítására kell bevetni.

Nem látom az eredményét, nemhogy a sarokszámban, az összetevőkben még annyira sem!

Messze még a feltámadás, a halál meg oly közel. Számolni tudni kellene!

Bell & Sebastian 2014.04.10. 13:23:45

@Robinzon Kurzor: Egyre ostobább tetszik lenni, megfigyelte már magán? Inkább olvasgatnék a helyében, nem ugornék mindenre. Nyuszi, hopp!

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 13:23:56

@Bell & Sebastian: "Amikor megkoronázták, még jól tudta, hogy a demográfia a kulcsa ennek (nemzeti megmaradás), ezért minden eszközt ennek a kedvezőtlen trendnek a megfordítására kell bevetni."

Be kell vezetni a kötelező néptáncot, ennyi az egész!

Bell & Sebastian 2014.04.10. 13:27:24

@Robinzon Kurzor: Magát meg ki innen, mert csak trollkodásra fussa.

neeskens 2014.04.10. 13:29:48

@bbjnick: Figyelj, tényleg - ott a térkép, hol lett második a Jobbik. Tegyél mellé a bűnözési statisztikát és látni fogod, hogy maximum a kerületek egy részében lehet magyarázat.
Fejérben, Győr-Mosonban, Pest megyében, Zalában , Tolnában hoztak második helyeket szép számmal. Szóval enyhén szólva sommás az a vélemény, hogy csak a közbiztonságtól függ a Jobbik sikere. Légyszíves a tényeket próbáld meg nem figyelmen kívül hagyni.

Bell & Sebastian 2014.04.10. 13:40:33

@neeskens: Aki rájuk szavazott, az csak részben a "közbiztonságot" díjazta. Valójában a MIÉP -et, aminek most jönne el az ideje, ha még létezik.

Nem _csak_ a zsidózást-cigányozást kellett volna kiragadni a mondanivalójukból, hanem a tényleges lényeget. Föld, víz, levegő, népszaporulat, et cetera.

A potenciális ellenfelek megfojtásában eddig Orbán bizonyult a legvirtuózabbnak. Nem sorolom, hány pártkezdeményt nyírt ki, szövetségben a kommancsokkal.

Mind betagozódott a NER -be, elnyelte őket a kisgömböc. Ez a kisgömböc is úgy végzi majd, mint a mesében.

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 13:43:37

@neeskens:

Nem szívesen kerülök azonos oldalra bébéjével egy vitában, de a bűnügyi statisztikáról azt azért tudni kell, hogy azokban benne lesz az Orbán-lagzin lenyúlt telefon (tudod, amivel kapcsolatban az alapos nyomozás már odáig jutott, hogy a személyzetet tisztázták, gondolom most a násznép DNS-ét vizsgálják), de nem lesz benne a sok falusi termény- és egyéb lopás.

Mert azokban már eljárás sem indul, mert az állam leszoktatta a népet arról, hogy ilyen csip-csup apróságokkal zaklassák az ő rendőrségét.

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 13:46:42

@Bell & Sebastian:

Tisztára mint az ágyasod, bébéjé: hülyeséget írsz, az orrod alá dörgölik, erre fröcsögni kezdesz.

S=klogW 2014.04.10. 13:47:16

@neeskens:

Én nem bíznék ennyire a bűnözési (valójában bejelentési, felderítési) statisztikákban. Különösen nem aprófalvas vidékek esetében.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 13:51:09

@Bell & Sebastian:

Látja, ez például egy nagyon érdekes és érdemi kérdés! Mennyiben tekinthető a Jobbik a MIÉP szellemi örökösének?

Én azt gondolom (és tapasztalom), hogy, gyakorlatilag, semennyire:-( A Jobbik értelmiségi magja egy alapvetően nyugatos, nemkeresztény, ezoterikus jobboldali hagyomány híve, gyakorlatilag semmiféle kötődése nincs sem a magyar történeti hagyományhoz, sem a keresztény és magyar népimozgalmas vonulathoz.

Bármennyire igyekszem, nem tudom másként látni őket.

neeskens 2014.04.10. 13:52:52

@Bell & Sebastian: csak arra reagáltam, hogy bbjnick ezt írta:
"A Jobbik támogatottsága (érdemben) egy jelenség függvénye. Ez pedig a közbiztonság kérdése."

Bell & Sebastian 2014.04.10. 13:54:31

@Robinzon Kurzor: Akkor te még nem láttál engem fröcsögni. :)

tarackos 2014.04.10. 13:55:33

@neeskens: Sztem a jobbik protestpárt is lett, amolyan LMP-féle. Meg nem volt tétje a jobbikra szavazásnak ez is hozhatott a konyhára.

S=klogW 2014.04.10. 14:02:03

@HToma:

Lesz.rom a "balos vért". Mi az? Látszik, hogy a magadfajta söpredék miben tud csak gondolkodni.

A 95 (106) éve tartó hazaárulást kell megszüntetni, "ahogy lehet". Felőlem mehet akár békésen is a balos vezeklés is, nekem a bűnbánat és alázat gyakorlása is elég, de ezt az
embert,
családot,
népet,
hazát
pusztító képmutató, hazug, erőszakos cinizmust el kell takarítani az országból.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 14:02:12

@neeskens:

Ha nem probléma, most nem állnék neki parttalan statisztikaelemzésekbe: de, gondolom, ezeket te sem végezted el:-) Annyit megjegyeznék, hogy Győr-Moson, Pest, Fejér megyékben kiterjedt cigánymaffiák működnek, amelyek tevékenysége, nyilván, nem kerüli el a polgárok figyelmét sem.

De térjünk vissza erre, mondjuk, négy év múlva! Meglátjuk, melyikünknek lesz igaza! Mennyiben bizonyul a Jobbik értelmiségi és középosztályi pártnak és milyen összefüggések válnak addigra nyilvánvalóvá a bűnözés kiterjedtsége és a Jobbik támogatottsága között?

Bell & Sebastian 2014.04.10. 14:04:00

@bbjnick: Én is így látom. Meg azt is látom, hogy a Fidesz génkoktélos és -párti. De volt olyan ravasz, hogy bevette mondjuk Ángyánt. Az elveit meg kizárta.

A Jobbikról már elmondtam, hogy mit kellene átértelmeznie ahhoz, hogy önálló tényezővé válhasson és ne csak a mérleg nyelve legyen, mondjuk Orbán seggében, már bocsánat. Gyakorlatilag teljes pályamódosítás kell(ene).

De most még éppen ott tart, hogy új, nemzeti vallást szervez maga köré. Ezt a hibát egyszer már elkövették, méghozzá Németországban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 14:05:04

@bbjnick:

nem állnék neki parttalan statisztikaelemzésekbe= nem állnék neki parttalan statisztikaelemzéseknek

neeskens 2014.04.10. 14:07:40

@bbjnick: Ebben viszont egyetértünk, a MIÉP sokkal inkább kötődött a népi mozgalomhoz, túlságosan is intellektuális is volt talán a Csurka beszédeken megjelenő bőrfejűeknek. A Jobbik nyugatosságán viszont vitatkoznék, én alapvetően nem tartom egyébként a pártot intellektuálisan megalapozottnak, ahogy írod is, valamiféle nemkeresztény, ezoterikus kimunkálatlan világképük van. (Ettől még lehetnek jó szakpolitikáik, ezt nem vitatom.) Amúgy én elfogadom, a bűnözés és a protespárt elméletet is. Alapvetően mégis elsősorban egy radikális rendszerellenes pártnak tartom a Jobbikot, amely nagyon erős szubkultúrával, de nagyon csekély szellemi megalapozottsággal rendelkezik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 14:08:41

@Robinzon Kurzor:

Ez így nem túl konkrét!:-)

Mindazonáltal: Te jártál már Észak-Borsodban? Mert én igen. És egyáltalán nem vagyok meglepődve, hogy ott az MCP jól szerepelt:-)

Bell & Sebastian 2014.04.10. 14:10:07

@tarackos: Ez is igaz. De ameddig nem állnak ki a "Megvédjük a magyar földet!" -szlogen mellett (a hazug Fidesz ellen), azaz nem bukkan fel mellettük például az oly sokat emlegetett Ángyán (a másik főtémát már elorozta Schiffer), az egész választósdi annyit ér, mint amikor Cintula tintába mártott lábú, szárnyatlan legyeket mászatott füzetének fehér lapján.

S=klogW 2014.04.10. 14:12:33

@Bell & Sebastian:

Ha a MIÉP nem visz el 2002-ben majdnem 5%-ot, akkor valószínű eszébe se jutna, nem lenne oka ilyet gondolni, hogy "most eljött a MIÉP ideje".

tarackos 2014.04.10. 14:23:38

@Bell & Sebastian: Hát, sztem kevesebb embert érdekel ez a föld mizéria, mint sokan gondolják. Pár százezer embert érint közvetlenül, a többieknek csak szimbólikus értéke van. Ráadásul Viki zseniálisan kiherélte a gazdákat, bár szénné alázta őket egyetlen traktort sem voltak képesek prezentálni 4 év alatt. Az egyszeri ember joggal gondolhatja, hogy nincs itt kérem semmi gond, bezzeg a zelmúlnyócban felköltöztek a gazdák a Hősök-terére.

Abban viszont egyetértek, hogy ez egy olyan téma amit fel lehetne karolni a munkahelyteremtés miatt. A lomposoktól sem áll távol és közgizda is akad aki támogatja, pl. Mellár vagy Róna etc. Viszont kérdéses a hozadéka: az elején biztosan csak vinné a pénzt és ha a baloldal csinálná (pedig ez nekik való téma) fennállna a veszélye hogy vmi cigótenyész programnak cimkézik az ellenfelek. De hát próba cseresznye.

Bell & Sebastian 2014.04.10. 14:23:45

@S=klogW: Maga mondta, hogy a Haza érdekeit szokta nézni, amikor szavazni megy. Erre válaszoltam, hogy én meg (elsősorban) Istenhez próbálok igazodni. Gondolja, hogy ezek közül (Isten, haza, család!) bármelyik is mennyiségi kérdés? (Elnézést a végletes leegyszerűsítésért.)

Nem, hanem minőségi. Maga úgy megkeveredett itten, mint vasorrú bába a mágneses viharban.
Mondja csak nyugodtan azt, ami a szívén, mert ami a száján, az valahogyan nem áll össze rendszerbe magánál.

S=klogW 2014.04.10. 14:29:03

@neeskens:

"Ehhez a Fidesz még hozzácsapta a külföldi kizsákmányoló bankok/közműcégek stb. történetet, tehát tulajdonképpen már ők is a társadalmi javak újraelosztását hirdették meg. "

Észreveszed, amikor hazudsz

vagy amúgy is szándékos?

Újraelosztani csak azt tudja az állam, amit beszed. Ha az állam a profitja egy részét a fogyasztóknál hagyni kényszeríti a külföldit, annak semmi köze az újraelosztáshoz.

Bell & Sebastian 2014.04.10. 14:31:58

@tarackos: A sámánhagyomány, vagy a pán-etelközi gondolat hobbinak drága, hitvallásnak meg kevés. Marginálisan elmegy, fősodornak taszító.

A helyükben -ha már- elsőre laposra kalapálnék egypár finnugristát, hadd lássuk, hol van több ész?

Majd elzarándokolnék (az összes haverommal) Csíksomlyóra és azt nyilatkoznám, bocsánatért jöttem és támogatásért. Ezzel még csak hazudnom sem kellene.

Harmadjára kitalálnám, hogyan győzzem meg a magyar vállalkozókat. Mert azokkal bizony komoly konfliktusban állnak - mind a mai napig. Amivel a munkavállalóik szavazatát is bukják, nagy általánosságban.

S=klogW 2014.04.10. 14:36:54

@Bell & Sebastian:

Nyilván nem gondolom.
Ellenben a kormány minőségét (milyenségét) a szavazás mennyiségi alapon dönti el.

Ha esetleg monarchista (erre még nem figyeltem fel, hogy az lenne), akkor természetesen okafogyott az észrevételem.

Bell & Sebastian 2014.04.10. 14:38:42

@S=klogW: Kard, Kereszt és Korona! -talált.

neeskens 2014.04.10. 14:41:33

@S=klogW: Ne hazugozzál már légyszíves, olyan visszataszító színvonalú vitához vezet.
Egyébként meg félreértesz. Az újraelosztást nem redisztribúciós értelemben használtam, hanem abban, hogy a társadalomban jelen lévő és folyamatosan képződő javakat különböző szereplők nem egyenlő mértékben osztoznak. Ez az elosztást az állam jogszabályokkal és egyéb adminisztratív eszközökkel szabályozza, befolyásolja.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 14:41:51

@neeskens:

"A Jobbik nyugatosságán viszont vitatkoznék, én alapvetően nem tartom egyébként a pártot intellektuálisan megalapozottnak..." --- írod.

Mert nem ismered azokat a kulturális referenciákat, amelyekből a Jobbik értelmiségi magja táplálkozik. Ez az újpogány tradicionalizmus, amely nagyon erős volt a XX. század első felében Nyugaton és még ma is komolyan jelen van. Nálunk manapság leginkább Hamvas Béla révén ismert, bár ő műveiben erősen áthangolta azt tradicionalista egzisztencializmusára:-) Az újpogány tradicionalizmus a művészetben is és a társadalomszemléletben is komoly hatást gyakorolt. Görögségkultusz, antikvitáskultusz, nietzscheiánizmus, krízisirodalom, George-kör, majd Guenon, Evola stb. Nálunk a húszas-harmincas években nagyon erős hatása volt, majd a nyolcvanas években, már megújult formájában újra megjelent a szocialista Magyarországon, mint hagyománykutatás. A Jobbikos "gyerekek", a párt alapítói, kulturálisan ebben élnek.

Hogy mennyire nyugatos ez a vonulat, mi sem bizonyítja, hogy a skandináv vikingmetáltól a különböző gruidaőrületekig és társaiig mind-mind ennek az irányzatnak a kései hozadéka; de komoly értelmiségi-szellemi műhelyek is képviselik ma is nyugaton is az újpogány tradicionalista irányt.

Bell & Sebastian 2014.04.10. 14:49:34

@bbjnick: Addig jó, amíg ez ki nem derül, feketén-fehéren. Mert ezzel tényleg csak 20% az elérhető maximum. Aki karmolós macskával álmodik, az ne guinea piget tartson.

S=klogW 2014.04.10. 14:52:38

@neeskens:

A csúsztatás is hazugság. Márpedig olyasmi kapcsán említetted az újraelosztást, aminek semmi köze hozzá.
Két egymással nem összefüggő dolgot kauzálisan vagy szemantikailag kapcsolódónak feltüntetni pedig csúsztatás,
tehát hazudtál.
Hogy szándékosan vagy tudatlanságból, azt te tudod.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 14:54:29

@Bell & Sebastian:

"De most még éppen ott tart, hogy új, nemzeti vallást szervez maga köré. Ezt a hibát egyszer már elkövették, méghozzá Németországban." --- írja.

:-[

Nekünk ma egy rendes, becsületes keresztényszociális párt kellene, ami az országgyűlési bejutáshoz szükséges támogatottságot mindig megszerezné (mert vagyunk annyian, hogy megadjuk neki:-)) és ami a legfontosabb nemzeti sorskérdéseket napirenden tartaná.

neeskens 2014.04.10. 14:56:19

@bbjnick: Hát elég sok Jobbikost ismerek az alapítók közül, tekintve, hogy nagyon sokukkal együtt jártam egyetemre.

Egyébként kíváncsi lennék azokra az írásokra, amik a Jobbikot az általad emlegetett tradicionalizmushoz kötik, mert ez a párthoz közel álló sajtóból nem annyira látszik. Görögségkultusz? Antikvitáskultusz a Jobbikban?

Én inkább valamilyen zavaros hungarista, turanista, tradicionális vonalat látok. Vona törökországi megnyilvánulásai, illetve az Iránnal kapcsolatos perzsa szál sem kifejezetten nyugatos.

tarackos 2014.04.10. 15:11:01

@Bell & Sebastian: Sztem a jobbik szélesebb bázisa a volt kisgizda bázis lehetne -már akkor is menő volt a családi gazdaság- de hát ők nincsenek már sehol. A fiatalok meg a fent említett okok miatt szavaznak rá de ha benő a fejük lágya ez változhat. Ha nem sikerül lefegyverezni a szélsőségüket akkor sztem csak idő kérdése, hogy visszaessenek 5-10%-ra. Viszont szélsőség nélkül már nem lenne jobbik. Igaz, nem ők lennének az elsők akik lecserélik a szavazóikat, sőt, mint ha ennek divatja lenne :D

Aztán meg sem említettem mi lesz ha tényleg kiderül, hogy a ruszkik pénzelik őket. Sanszos, mert az eus széljobb pártok mind Putyinhoz járnak raportra.

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 15:16:51

@bbjnick:

Jártam Észak-Borsodban, volt, hogy pont "családi napon", ha mond ez neked valamit (ha nem, akkor inkább ne játszd a bennfentest), volt, amikor segélyfizetési napon, volt hogy egyedül voltam nem cigány egy "Büfé" feliratú kocsmában.

Az eredményeket találomra nézegettem, amire emlékszem az Boldva, Forró, meg valamilyen ...huta, és még volt négy-öt szavazókör; mind olyan településen, ahol egy vagy max. szavazókör van összesen.

gyalog.galopp 2014.04.10. 15:17:51

@neeskens

Neked lehet, hogy zavaros, de az imádott nyugaton a mindenféle irányzat a természetes.
Az új deal itt az jelentené, hogy végre túl lépünk a népi - urbánus baromságon, ami a gyakorlatban az egyre szűkülő urbánus és az egyre táguló nácizmus kategóriákban jelenik meg. Már ami a politikai retorikát illeti, mert a köznép az szarik rá.

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 15:17:55

@Robinzon Kurzor: egy vagy max. 2 szavazókör van összesen

gyalog.galopp 2014.04.10. 15:36:40

@Robinzon Kurzor:

baszki, ez olyan nekem is van ... haverom, izém
nemá!

neeskens 2014.04.10. 15:48:19

@bbjnick: Ja látom már miről van szó...:)
Jók ezek amúgy meg viccesek, meg nyilván megvan a helyük a Nap alatt, virágozzék száz virág, de ezek inkább egy alternatív valóság részei, amivel izgalmas szellemi játék lehet foglalkozni.
Csakhát egyrészt a tudományos megalapozottságuk azért minimum kérdéses, másrészt a jelen magyar valóságához vajmi kevés közük van.
De úgy látom, hogy marhára rajta vagy ezen és nem akarlak megbántani.

Bell & Sebastian 2014.04.10. 16:00:30

@bbjnick: Gondolom, a rendest és becsületest nyomta volna meg, ha hangsúlyoz. :)

@tarackos: A fiatalok későn érnek, parasztok meg a temetőben, a többi stimmel. A Jobbik is rögtön értelmet nyerne egy másik vonatkoztatási rendszerben, de mit tegyenek a liberális áldemokráciában, ami csak nácikra és partizánokra oszlik, középút nincs.

Szerintem intellektuális kihívásnak sem utolsó kérdés. Szerencsére nem nekem kell megválaszolni, dolgoznak ezen sokan, akik okosabbak és fiatalabbak nálam.

Az sem kizárt, eljutunk még arra a szinte, hogy mindegy mi ez, csak ne legyen marxista (komcsi, ahogyan mondják).

Bell & Sebastian 2014.04.10. 16:09:27

@unionista: Maga szerint a KDNP megélne a maga tehetségéből? Ha még azt is hozzávesszük, hogy egy rendes szocdem (helyett szoci) elszipkázná a keresztény szavazatok többségét, akkor tör még ki csak az értelmezési-banzáj igazából!

Mindenre rányomja a bélyegét a kiegyezési kényszer a zsidókkal. Én meg úgy vagyok vele, ha zsidóként jönnek (ha baj van, úgy szoktak, ha meg háváj, akkor magyarként), húzzanak sorszámot, aztán a cigók után mondhatják a magukét, hátha lesz megoldás.

De előretolakodni, ordítozni és lökdösődni, az nagyfokú illetlenség.

unionista (törölt) 2014.04.10. 17:21:24

Bell & Sebastian:
a zsidókkal az önkormányzatokban kellene kiegyezni. mondjuk ez ügyben szélsőséges véleményem van. én a hátsó szobában azt mondanám nekik: tolják be a pénzt, vagy húzzanak el innen. két lehetősé van: a magyar fővárost a kárpát-medence pénzügyi központjává teszik, vagy számolják fel az összes érdekeltségüket. ez a két lehetőség van. üljenek össze és döntsék el. ha nem jutnak konszenzusra, akkor dobjanak fel egy sékelt.

egyáltalán nem vagyok antiszemita. semmilyen ellenérzésem nincs a zsidósággal kapcsolatban. a legjobb az lenne ha biztosítanák az ország pénzügyi stabilitását. de ha nem, akkor az európai normák értelmében pontosan annyi jogot kellene nekik is biztosítani, mint a cigányoknak.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 17:22:02

@Bell & Sebastian:

"Gondolom, a rendest és becsületest nyomta volna meg, ha hangsúlyoz. :)" --- írja.

Úgy valahogy!:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.10. 17:32:42

@neeskens:

Engem nem sértesz meg, csupán tájékozatlanságodról és műveletlenségedről teszel tanúbizonyságot. Gondolod, hogy a nyugati világban mindenki neomarxista vagy neokon?

HToma 2014.04.10. 17:57:04

@S=klogW: leírod, hogy POLGÁRHÁBORÚ kell, majd lesöpredékezel engem. Bagoly mondja verébnek nagyfejű.
Maradjunk a békés megoldás mellett. Polgárháborúban nemcsak a rossz oldalon állók szoktak meghalni.

Alfőmérnök 2014.04.10. 18:53:14

@HToma: Nem mondott olyan nagy hülyeséget az áldoki. (Nem mintha számítana, de Spiró nemrég kb. ezt ugyanezt mondta Friderikusznak.)

Robinzon Kurzor 2014.04.10. 19:58:12

@gyalog.galopp:

???

Nem kötelező elolvasni, amit írok.

Reagálni meg pláne nem...

S=klogW 2014.04.10. 20:40:02

@HToma:

Azt, hogy "POLGÁRHÁBORÚ kell" nem a véleményem, hanem a történelemből leszűrhető empirikus "good practice".

A cinizmusnak egyetlen ellenfele az adott egyén vagy csoport kiiktatása az értékeiben, értékrendjében megtámadott közösségől a közösség által. Ez jelen helyzetben - tehát, hogy a magyar nemzetbe elvegyülve és annak erőforrásaiból élő az internacionalista nemzet - csak konfliktusosan távolítható el,

mert nem fognak felemelt kézzel elsétálni.

Bell & Sebastian 2014.04.10. 22:20:01

@unionista: Van olyan, hogy két galaxis képes úgy átmenni egymáson, hogy az égegyadta világon nem történik semmi, aminek oka a sűrűségben (ritkaságban) keresendő. De a magyar nem ez az eset. Majd hülyék lennének önként kimászni és feladni a jól erődített sáncaikat.

Integrációról kár is elmélkedni akkor, ha párhuzamos síkokon létezésről beszélünk.

Azt azért vegyük észre (mi is), ha már egyszer a Jobbik a téma és a kiegyezés lehetősége, hogy kiegyezni egyforma erős felek szoktak.

Igazából a Jobbik már ebben a formában is igen hatékony anticionista formáció abban az értelemben, hogy a cionisták diaszpórában preferált céljai ellen hat. (A másik ág már régen elhúzott melegebb tájakra.)

Hogyan képesek ezt elérni? Nagyon egyszerűen. Felépítenek egy párhuzamos univerzumot az övék mintájára és kiküszöbölik belőle az érintkezés mindenféle formáját. Ez nem a görbe tükör, mint amit Adolf tartott az orruk elé, hanem egy hasonló szervezéselméleti elveken nyugvó világkép, amiből teljesen ki van küszöbölve a zsidó / keresztény alá- fölé vetettségen huzakodásnak még a lehetősége is.

Ilyesmit Iránban, a perzsák tudtak eddig produkálni tartósan, évezredeken keresztül.

Még arra a paradoxonra is van válasz, hogy ha ez valaminek az analógiája, ami az ördögé, akkor vajon ez is az ördög műve?

Dualista világfelfogásban még a kérdés feltevésének sincsen értelme. Ott ha valami emennek az ellentéte, az még ettől semmilyen predesztinációval nem jár a kimenet minőségére (jó vagy rossz?).

Az Ószövetség Istene mellett a mai napig békében megférnek a zsidóknál kisebb istenek is, például a pénz. Erre nehéz azt mondani, hogy tiszta monoteizmussal állunk szemben, ez inkább valami nyakatekert politeizmusnak tűnik.

Visszafejtve a gondolatmenetet, ha az újat le lehet győzni a régivel, a régit is a még régebbivel.

Ahol és akkor még kevés szabály szabály létezett, a sinai 14 -nél biztosan kevesebb.

Az egyáltalán nem véletlen, hogy Európai urai összeszarják magukat a Jobbiktól. Csak nem pontosan azért, amit mondanak a szájukkal.

A felvetésére visszatérve (alku a zsidókkal), ez még nem időszerű, mivel rövid idő alatt még nagyon sokat tudunk javítani a saját pozícióinkon. Akkor lehet és kell megalkudni, amikor mindkét fél számára előnyös megállapodás köthető. Ámen.

Hidvégi Mihály 2014.04.10. 22:22:16

Drága fiam, RG, te most jöttél le a falvédőről? Nem, nem hiszem, inkább a remény munkálkodik benned s ezt még becsülöm is. Reméled, hogy nem fog fojtatódni ez a szélhámos tönkretétele az országnak, ami megy 4 éve, 8 éve, 12 éve.

Sajnos, tanulnod kell még. Emberismeretet is. A mostani garnitúránál nagyobb gazembereket keveset hordott még a föld, s nem csak ez a baj, hanem a lendület, fiam, amikor már nem lehet kiszállni, tudod.

Bell & Sebastian 2014.04.10. 22:49:37

@S=klogW: Ne üljön föl az Armageddon -hitnek, ami ott munkál minden náciban és partizánban, mélyen tudat alatt. A végső összecsapás központi eleme minden ateista-zsidó- miszticizmusnak, Marx-Engels-Lenin igazán innovatívan tudta többféleképpen is levezetni ezt a főtételt.

Ha van rá igény (az ellenfél részéről ebben nincs hiány, a teljes ballib forradalmat vizionál, mióta nem jutott nekik krumplifőd, sőt, Ferenc direkt erre játszott, amíg tehette, csak ő úgy képzelte, a cigányok / parasztok meccset dísztribünről élvezi majd a haverokkal) mindkét részről, akkor persze lesz.

Ám kettőn áll a vásár, ezért inkább azt mondanám, hogy szépen, csöndesen fojtsuk bele őket a saját pudingjukba. Megszokják vagy megszöknek, hadd döntsék el saját maguk.

Bell & Sebastian 2014.04.10. 22:59:50

Jaa, azt el is felejtettem mondani, hogy a mai napon a Jobbik viszonyulása az Unióhoz éles fordulatot vett.

A unionista tagadás helyére a föderalista reformot tették és ez így van jól. Egy bástyával kevesebb a fehéreknek.

Mihint · http://mihint.blogspot.com 2014.04.11. 00:36:32

@bbjnick: Ez bizony így van, ahogy írod, azonban, ha ki akarnak törni, ugyan milyen választásuk van? Egyházunk egyelőre - ahogy a magam részéről gondolom - nincs a helyzet magaslatán, és ilyen körülmények közt amit említesz, nem elkerülhető. Nem beszélve arról, hogy egyáltalán nem ártalmas megmerítkezni a "nem bolsevik" de nem is "keresztény" gondolatkörökben a döntéshez, vagy az elmélkedéshez - már akinek még erre maradt igénye :-)

gyalog.galopp 2014.04.11. 08:08:42

@Robinzon Kurzor:

Igen, felületesen olvastam. Bocsánat!

neeskens 2014.04.11. 09:13:25

@bbjnick: Ne személyeskedjünk, meg sértegessük a másikat. Egyáltalán nem gondolom, hogy mindenki marxista, vagy neokon, szerencsére ennél sokkal színesebb a paletta.
Biztos rengeteg sikeres ország van Európában, aki a gazdasági-politikai berendezkedését az "újpogány tradicionalizmusra", Guenonra, meg egyéb zavaros áltudományos baromságokra építette. Csak ez nem látszik. Egyébként te tényleg azt a Hüperiont ajánlgatod, amiben Vona papucsállatkának minősíti a saját szavazóit?

@S=klogW: Nem csúsztattam, nem haudtam. Más kérdés, hogy nem megy az értő olvasás.

tisztapista 2014.04.11. 09:33:30

A Fidesz new deal-e 2014-ben ugyanaz mint 2010-ben volt:
"Megvert baloldali kutyák, coki!"

Ha netán elkövetnék azt az ostobaságot, hogy bármiben is kezet nyújtanak a ballibeknek, akkor pedig Gyurcsány "dafke" Ferenc fogja őket visszautasítani. Mivel ezt senki nem szeretné a jobboldalon, ezért nem nyújtanak kezet az elmebetegnek. Meg hát kibékíthetetlen ellentét van a két oldal között, ezért a Fidesz addig harcol, amíg az MSZMP utódpártjai végérvényesen szét nem hullanak.

Aminek itt lenne már az ideje - 25 évvel azután ami 25 éve történhetett volna.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.11. 12:06:54

@neeskens:

1) Személyeskedni? Nekem eszembe sem volt semmi személyeset bevinni ebbe a "beszélgetésbe", te kezdtél el címkézni, minősítgetni; erre reagáltam.

2) Ha nem tudsz különbséget tenni a gazdasági-politikai rendszer és az szellem- (vagy ha úgy jobban tetszik) eszmetörténeti irányzat fogalma között, akkor miről tudnánk mi vitázni?

3) Nem ajánlgattam semmit. Hivatkozást kértél, hivatkozást adtam.

3+1) Erre a papucsállatkásos, primitív és szánalmas liberálbolseviki alemberi kísérletre, Vona inszinuálására, nemigen tudok mit reagálni... Ez már a szégyen kategória.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.11. 12:22:54

@bbjnick:

Nekem eszembe sem=Nekem eszemben sem

szégyen kategória= szégyen-kategória

neeskens 2014.04.11. 12:29:10

@bbjnick: Műveletlennek minősítettél, de hagyjuk.

Az eszmetörténettel az a bajom, hogy abszolutizáljátok. A gazdasági-politikai rendszerek általában valamilyen szellemi talapzaton állnak. Marxizmus, liberalizmus, konzervativizmus, keresztényszocializmus, meg a Jóisten tudja hányfajta ága-boga ezeknek.

Az általad ajánlgatott tradicionalizmus egy kultúrtörténeti jelenség, ráadásul meglehetősen marginális, Európában is. A gond az, hogy te kevered össze a szezont a fazonnal, amikor alapvetően politikai kérdésekre kultúrtörténeti válaszokat kívánsz adni görcsös felsőbbrendűséggel.
Vona úrhoz pedig ajánlom elolvasásra a“A modernkori ember politikai tipológiája” c. esszéjét.

Gondolom te valami szerkesztő, vagy ilyesmi lehetsz, hogy ennyire mélyen érint a dolog.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.11. 13:08:49

@neeskens:

Te most trollkodsz vagy tényleg csak ennyire futja tőled?

S=klogW 2014.04.11. 14:05:39

@bbjnick:

A kettő nem zárja ki egymást, hülyék is tudnak hazudni.

Bell & Sebastian 2014.04.11. 16:18:06

Az a szomorú, hogy ezek után még ő tartja magát műveltnek.

@bbjnick: Minden idegen lovag magával akar megküzdeni, oszt mindig elsunnyogás a vége. :)

gyalog.galopp 2014.04.11. 17:06:35

@Bell & Sebastian:
Az a szomorú, hogy azt hiszi a művelődéstől okos is lesz, pedig...
Ott van pl. szegény Aczél elvtárs , az is összeolvasott mindent, művelte magát állandóan, de hát hiába az ember iparkodása, ha nincs rajta Isten áldása.

Bell & Sebastian 2014.04.11. 17:42:32

@gyalog.galopp: Határozottan nosztalgiát érzek érzek Aczél elvtárs után, mert ő legalább volt egyfajta színvonal.

gyalog.galopp 2014.04.11. 18:03:02

@Bell & Sebastian:
Kiszámítható volt az biztos.:)
süti beállítások módosítása