Szörnyű idő (Vári György) − Mandiner négyévértékelő XXV.
2014. április 05. írta: Redakció

Szörnyű idő (Vári György) − Mandiner négyévértékelő XXV.

A választás előtti utolsó héten a Mandiner különböző irányultságú, meghatározó magyar véleményformálókhoz fordult; rövid, tömör válaszokat kérve tőlük egy kérdésre: hogyan értékelik a 2010-2014 közötti ciklust? Válaszaikat a napokban közöljük.

*

vari_gyorgy.jpgVári György: Szörnyű idő

Rémes évek voltak, vége-hossza nem volna, ha megpróbálnám felsorolni, miért, úgyhogy csak egyet mondok. A most véget érő politikai ciklus legnagyobb bűnének a módszeres és következetes irgalmatlanság volt. A jelenlegi formájában működő közmunkarendszer, a Munka Törvénykönyve, a rokkantnyugdíjasokkal kapcsolatos intézkedések, a hajléktalanok elleni hadjárat, a tankötelezettségi korhatár leszállítása, az iskolarendszer esélymegvonó jellegű átalakítása, Balog Zoltán demonstratív kiállása a szegregáció mellett, amiről most már pecsétes bírósági papírja is van, és így tovább.

A „munka világában” megkapaszkodni képes polgártársaink korlátlanabb kizsákmányolása és az innen kiesők szinte teljes kiszorítása az állami újraelosztásból, vagyis az irántuk viselt majdnem minden felelősség megtagadása. A hagyományos ellenzék tanulásképtelennek bizonyult, a ciklus végére mindez szinte komikusan látványossá vált, ráadásul még a szimpatikus alternatív kezdeményezéseket is felzabálta a Millától a Szolidaritásig és – ami a legfájdalmasabb – szétszakadt az LMP is, a PM értékes politikusai pedig villámgyorsan partvonalra kerültek az ancien régime újra összeálló arcainak szövetségében. És aztán ott van még a Jobbik, a kilátástalanság vámszedőivel.

Jó hír viszont, hogy az LMP még mindig választható; és talán még jobb hír, hogy a mögöttünk hagyott négy év nem az eleje, hanem a vége valaminek: ez így ugyanis nem mehet tovább.

Fontos jogalkotási lépés volt, hogy a családon belüli erőszak büntetőjogi kategóriává vált, ezenkívül azonban csak az szól az elmúlt négy év parlamenti tevékenysége mellett, hogy volt szíves nyersanyagául szolgálni Kukorelly Endre Országházi divatok című frissen megjelent, csodálatos könyvéhez.

Nekem személyesen különben szép éveim voltak: újságíróvá lettem a Magyar Narancsnál, nemrég elkezdhettem napilapozni a Népszabadságnál; és megszületett a fiam, akinek mindez feltehetően olyan lesz majd, olyan távoli, mint nekem a kései hetvenes évek.

A szerző a Népszabadság munkatársa.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr745911528

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Szörnyű idő (Vári György) − Mandiner négyévértékelő XXV. 2014.04.05. 21:26:01

A mögöttünk hagyott négy év nem az eleje, hanem a vége valaminek: ez így ugyanis nem mehet tovább.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szindbad 2014.04.05. 20:22:44

Azon filózok, hogy hogyan is fogalmazzam meg szalonnáci módon frappánsan a ránézésre is zsidó származását. Valaki?

S=klogW 2014.04.05. 20:26:06

@Szindbad:

Te a saját magad megfogalmazásáon filózzál, te szerencsétlen, épp elég munka az neked.

S=klogW 2014.04.05. 20:29:32

@Szindbad: "ránézésre is zsidó"

Ránézésre akár cigány is lehetne. Honnan ez a fene nagy fajelméleti szakértelem, kisnackó?

Szindbad 2014.04.05. 20:40:48

@S=klogW: Lehet, hogy cigányzsidó?

S=klogW 2014.04.05. 20:46:11

" A most véget érő politikai ciklus legnagyobb bűnének a módszeres és következetes irgalmatlanság volt."

2007 tavaszán sírt-e így a szád? Nem neked kellett kitolni ágyakat a kórtermekből, te senkiházi.

Tulipánfa I. 2014.04.05. 22:15:52

" jobb hír, hogy a mögöttünk hagyott négy év nem az eleje, hanem a vége valaminek: ez így ugyanis nem mehet tovább."

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.04.05. 22:58:06

@Szindbad: Minek megfogalmazni? Látszik és köztudott. Na és.

Szindbad 2014.04.05. 23:26:42

@Holger Hartland: Igen, de kéne rúgni beléjük egyet. Csak azért, hogy meglegyen a mai napi boldogság adag. Van az úgy, hogy a sötét massza emberré formálódik a sötétben, feláll az asztal alól, és bátran kiáll az országvesztő gonosszal szemben.

Bell & Sebastian 2014.04.06. 00:19:48

Háhá, itt a bóher is az Átévéről. Ha becsukott szemmel hallgatom, határozottan egy bizonyos Pester középiskola sejlik fel előttem, amelynek növendékei pontosan ugyanezen a nyelven beszélnek és még a hanghordozásuk is ugyanaz.
Tucatáru, nem egyedi darab.

Hogy mi-ki a bóher? Az attól függ, többnyire all in one.
mek.oszk.hu/04000/04093/html/szocikk/10657.htm

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.04.06. 00:54:49

@Szindbad: Ha neked is van sötét masszád, szerintem szabadulj meg tőle a mellékhelyiségben, arra való. A másfajta sötét massza pedig általában addig szokott bátor lenni, amíg ki nem kell bújnia az asztal alól, és akkor is csak túlerőben. Lásd a verekedni vágyó jobbos néptársakat: vagy netes verbálbunyó, vagy tízen kettő ellen pl. melegvonulás után. Ahelyett, hogy lemennének pl. krav magára vagy máshova sportszerű keretek között ellenfelet keresni.

S=klogW 2014.04.06. 06:20:44

@Szindbad:

Te melyik vagy?

Próbálsz itt provokálni, toporzékolsz, akár már egy acélbetétes munkavédelmi cipőnek is elévetnéd magad egy munkaruházati boltban, és ehelyett egy elvbarátra lelsz itt @Holger Hartland: személyében.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.06. 12:18:58

Nekem személyesen különben szép éveim voltak: újságíróvá lettem a Magyar Narancsnál, nemrég elkezdhettem napilapozni a Népszabadságnál; és megszületett a fiam"

akiből egy újabb magyar narancsos újságíró lesz. nem a saját életedről kell beszélni, hanem a fideszkormányról, te proli.

a munka tv. kívül csak hülyeségeket beszél

"És aztán ott van még a Jobbik, a kilátástalanság vámszedőivel."

de ez nem olyan nagy baj, mivel a bőrönd már be van pakolva nem?

és mi van? osztalékot kapsz kukótól? mit reklámozod a könyvét?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.06. 12:54:46

@Szindbad:

A "sötét massza" a gójim egyik szitokneve?

Otovszky E. 2014.04.06. 15:39:43

Szindbád: hülye vagy, az egyik legrosszabbik fajtából.
tesz-vesz: nem olvasol már, csak írsz, igaz? Vári György nem csak saját magáról beszélt (fuss neki még egyszer, ne V.Gy.-nek, hanem annak, amit írt), látni fogod, hogy magáról alig írt, ellenben főleg a fideszkormányzásról írt.
süti beállítások módosítása