Magyarország jobban teljesít és többet érdemel (Kiss Ádám) − Mandiner négyévértékelő XXIV.
2014. április 05. írta: Redakció

Magyarország jobban teljesít és többet érdemel (Kiss Ádám) − Mandiner négyévértékelő XXIV.

A választás előtti utolsó héten a Mandiner különböző irányultságú, meghatározó magyar véleményformálókhoz fordult; rövid, tömör válaszokat kérve tőlük egy kérdésre: hogyan értékelik a 2010-2014 közötti ciklust? Válaszaikat a napokban közöljük.

*

kiss_adam.jpgKiss Ádám: Magyarország jobban teljesít és többet érdemel

Nekem szerencsésen alakult az elmúltnégyév, de ezt a rezsicsökkentés helyett elsősorban magamnak köszönhetem. Miközben kitolattam a megmondóemberségből, megkaptam a lehetőséget, hogy megismerhessem az ország legalját és a legtetejét is. A keleti országrész nyomortelepeit és zsákfalvait, aztán a Balatonnál az utóbbi években épült borászatokat, szállodákat, golfpályákat.

Miért érdekes ez? Azért mert a tapasztalataim folytonosan rácáfolnak arra a rosszkedvű, frusztrált képre, amilyennek Magyarország látja és láttatja magát. Néha úgy érzem, mintha nem is ugyanabban az országban élnénk: egy ózdi gettóban is könnyebb boldogabb embereket találni, mint egy lap véleményrovatában.

Az elmúlt négy év politikája egyáltalán nem segítette elő, hogy Magyarország jobb helynek látszódjon. Nem a trafikpályázatokra, a műkörmös haveroknak kiosztott földekre gondolok. Ennél sokkal rosszabb, hogy az elmúlt négy évben a Fidesz elvesztette a maradék nagyvonalúságát is. A legmagabiztosabb lépéseikből is ordít a frusztráció és a bizonytalanság. Hatalmas energiákat pazarolnak kisstílű bosszúkra, a saját csodálatosságuk bizonygatására, Patyomkin-sikerpropagandára. A komplett ellenzék, a Jobbiktól az összeizén át az LMP-ig ehhez pedig semmi mást nem tud hozzátenni, mint annak az ismételgetését, hogy de szar itt élni.

Úgy tűnik nekem, mintha ez az ország többé-kevésbé ellenne, csak épp a szellemi-politikai elitje hagyta volna magára. Mert el van foglalva az önsajnáltatással, dedós kultúrharccal, meg annak a bizonygatásával, hogy mint oldott kéve, széthull nemzetünk Orbán, a multik, a bankok, a buzik, a cigányok, a keresztények, a gazdagok, a biciklisek, meg a hülye fiatalok miatt, akiknek van pofájuk jól érezni magukat.

Ez pedig tényleg baj. Mert minél többen hiszik el, hogy itt nem lehet élni, nem érdemes vállalkozni, gyereket nevelni, annál inkább ez így lesz a valóságban is. És sajnos sok a valóban szomorú tendencia. Pedig Magyarország tényleg sokkal jobb hely, a nyomortelepeivel és a millárdos borászataival együtt. Jobban teljesít, európaibb, demokratább, tud összefogni, valódi értéket teremteni, uniós pénzt nem a ventillátorba szórni. Csak jobban kellene hinnie magában. Én hiszek benne. Remélem nem hiába.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr655911612

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Jobbik és az MSZP nyer 2014.04.05. 19:54:02

Nem lehet nagyon másról beszélni, mint a várható holnapi eredményekről, pedig nagyjából sejteni lehet mi várható. Sokkal kevesebb szó esik arról, hogy ez mit jelent az egyes pártok jövője, stratégiai céljai szempontjából. Az LMP például annyira mást ak...

Trackback: A Jobbik és az MSZP nyer 2014.04.05. 19:53:05

Nem lehet nagyon másról beszélni, mint a várható holnapi eredményekről, pedig nagyjából sejteni lehet mi várható. Sokkal kevesebb szó esik arról, hogy ez mit jelent az egyes pártok jövője, stratégiai céljai szempontjából. Az LMP például annyira mást ak...

Trackback: Magyarország jobban teljesít és többet érdemel (Kiss Ádám) − Mandiner négyévértékelő XXIV. 2014.04.05. 17:39:01

Az elmúlt négy év politikája egyáltalán nem segítette elő, hogy Magyarország jobb helynek látszódjon.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

unionista (törölt) 2014.04.05. 17:06:05

ez az európai fejlesztési ciklus már le van játszva. aki most tízéves az még biztosan a balkánon fog felnőni. utána meg ki tudja.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.04.05. 17:07:33

na cicám, magának is jobb lett volna, ha előbb "országlát" aztán véleménymegmond. sok megalázó balfaszkodástól mentette volna meg magát.
az országnak nincs elitje, tehát senki sem hagyott senkit magára.
a fidesz nem elvesztette a nagyvonalúságát, hanem módszeresen kicsinálja az ellenfeleit. mikor hogy, ha kell dühtől remegve és kisstílüen, hol elegánsabban. a kicsinálás mán csak ilyen.
abban meg ne legyen vita, hogy az ellenfelet le kell gyalulni. földig. és örökre.
itten csak akkor lesz béke.

Bell & Sebastian 2014.04.05. 17:14:56

@jose maria padilla: Hány párttag van? Háromezer? Harmincezer? Konyhamalac tízszer ennyi? Nem is csoda, hogy mindenki szomorú, aki nem pont ózdi vidámcigány vagy frisslovag lőrevegyítő. :)

marko11 2014.04.05. 17:25:04

Nos, ez az egyik legjobb, de legalábbis legfontosabb írás.
Mert
1. benne van a lényeg: az életünk, boldogságunk nem kormányfüggő, de még nem is rendszerfüggő
2. másik lényeg: ha valaki véleményformálónak jelentkezik, nem árt ha előbb megismerkedik valamennyire a magyar valósággal (ez pedig nem internet-függő, sőt!)

tevevanegypupu 2014.04.05. 17:34:40

Na..tulajdonképpen tényleg..így tavasz és nyár felé meg különösen nem rossz. Csak borászból van egy kicsit több a kelleténél..

freehckr 2014.04.05. 17:43:09

@marko11: „életünk, boldogságunk nem kormányfüggő”

Ja, próbálj vállalkozni Magyarországon...

tevevanegypupu 2014.04.05. 17:59:08

@freehckr:

Mindenhol nehéz vállalkozni nem csak Magyarországon.

Szindbad 2014.04.05. 18:06:43

@tevevanegypupu: na jo, talan orban fogorvosanak nem nehez vallalkoznia, csak van biztato kivetel :)

freehckr 2014.04.05. 18:13:02

@tevevanegypupu: Mindenképp körülményesebb mint alkalmazottként dolgozni, de nem hinném, hogy lenne még egy olyan tagállama az EU-nak, ahol az egymást váltó posztkommunista kormányok kifejezetten üldözik a „maszekot”... ha nem ostoba jogszabályokkal, vagy rekord adóterheléssel, akkor egy egész könyvelőirodát igénylő bürokráciával...

S=klogW 2014.04.05. 18:13:49

@tevevanegypupu:

Ennek legalább van valami pozitív hangulata, és tényleg: legyenek a jót önbeteljesítő gondolataink. :)

A vadi új VW Amarok pikapokkal puccparádéban szaladgáló sznoborászoknak viszont tényleg szőlőkarót kellene a seggükbe dugni vagy kapanyelet.

S=klogW 2014.04.05. 18:16:21

@freehckr: A mindenkori kormány nem tűri a konkurenciát. :)

aszterixagall 2014.04.05. 18:34:05

@marko11:

"1. benne van a lényeg: az életünk, boldogságunk nem kormányfüggő, de még nem is rendszerfüggő"

Érdekes, nagyapám is ezt mondta, amikor elvették a földjét, meg az állatait. Ja nem, nem is, ezt akkor mondta, amikor hazajött a attól kanyartól, vagy mitől. Vagy akkor mondta, amikor néhány év múlva nincstelen alkoholistaként már azt sem tudta, mit beszél? Igen akkor, azt hiszem

tevevanegypupu 2014.04.05. 18:51:50

@Szindbad:

A miniszterelnökök rámennek az egészségügy támogatására: Orbán a fogászokat, Gyurcsány a wellnest támogatja.

@freehckr:

Hát hogyne lenne körülményesebb, ezért is nem tud mindenki vállalkozni aki szeretne.

@S=klogW:

Cifra üveg meg cimke..és sok-sok lőre.

marko11 2014.04.05. 18:52:41

@aszterixagall: vagy a rendszerváltás kezdetekor, amikor a másfél millió munkáját veszett új munkanélküli egyikeként tudatták vele, hogy megjött az igazi szabadság (miközben megkapta a munkakönyvét)

egyébként, azt hittem, nyilvánvaló, hogy konszolidált állapotokra, és nem rendkívüli helyzetekre, kiterjedt tolvajlásokra (államosítás és/vagy privatizáció) gondolok

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.06. 11:03:16

"a Fidesz elvesztette a maradék nagyvonalúságát is"

ez az idei slágerpanel, aminek az ég vilgáon semmi jelentése, értelme nincsen
a fidesz primiítv posztkomcsi párt, sose volt nagyvonalúsága.

" Mert minél többen hiszik el, hogy itt nem lehet élni, nem érdemes vállalkozni, gyereket nevelni"

hát jó lenne, ha nem hírszerzős pénzből vállalkoznál smalladamka, hanem saját zsebből, áljj ki a pusztába, aztán vállalkozzál a saját kockázatodra, aztán higgy...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.06. 11:05:19

@jose maria padilla: jaja, csak az ellenfelek élnek és virágoznak. pedig le lehetne gyalulni őket egy elszámoltatással, lusztrációval.
merthogy antikommunista a fidesz, vagy mifene?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.06. 11:06:16

@tevevanegypupu: így van, és most egyszerre : VIKTOR-VIKTOR!

tevevanegypupu 2014.04.06. 11:14:08

@tesz-vesz:

Hát nagyon bízom benne mit tagadjam. Pedig szeretem a kiscicákat meg a kiskutyákat is, de valahogy Viktornál egyelőre jobb helyen lennének..:)

Alfőmérnök 2014.04.06. 17:19:09

@jose maria padilla: Tegnap fél órát vacakoltam vele, hogy előkeressem azt a kommentedet, amiben azt írtad, hogy Orbán 2014-ben az EU-ból való kilépéssel fog kampányolni.
Aztán feladtam, lehet, hogy valakivel összekevertelek.
Mindenesetre ha írtál ilyet, az nem tartozik a sikerültebb jóslataid közé. :)

S=klogW 2014.04.06. 17:57:41

@Alfőmérnök: Magának hány dioptriás szemüvege van?
süti beállítások módosítása