Ismét lehet álmodni (Lovas István) − Mandiner négyévértékelő XVII.
2014. április 04. írta: Redakció

Ismét lehet álmodni (Lovas István) − Mandiner négyévértékelő XVII.

A választás előtti utolsó héten a Mandiner különböző irányultságú, meghatározó magyar véleményformálókhoz fordult, rövid, tömör válaszokat kérve tőlük egy kérdésre: hogyan értékelik a 2010-2014 közötti ciklust? Válaszaikat a napokban közöljük.

*

lovas_istvan.jpgLovas István: Ismét lehet álmodni

Néhány cáfolhatatlan adat arról, hogy merre mentünk 2002-ben és hová jutottunk 2010-ben, a kormányváltás évére.

Vásárlóerő egyenértékben 2001-ben hazánkban az egy főre jutó bruttó nemzeti termék (GDP) a 100-nak vett uniós átlaghoz képest 58 volt. Ami egyetlen év alatt  2002-re  61 százalékra ugrott. Ekkor Szlovákia az EU-átlag 54 százalékán állt.

2010-re felzárkózásunk 66 százalékra kecmergett fel, míg Szlovákiáé 74 százalékra spriccelt. Vagyis 8 év alatt a szlovákok 20 százalékponttal közelítették meg az uniós átlagot, mi öttel. És hagytak le bennünket  csúnyán.

2007-ben, a világválság kirobbanása előtti évben a magyar GDP éves növekedési üteme 0,1 százalékos volt, messze a leggyengébb az Európai Unióban. A szlovák gazdaság ekkor 10,5 százalékos ütemben nőtt.

A választások után a tragikus léket kapott gazdasági tankhajót sikerült irányváltásra bírni úgy, hogy idén a jobboldali kormányok teljesítményét rendre alábecsülő brit Economist hetilap szerint nálunk 2,1 százalék lesz a gazdasági növekedés üteme.

Ennél tovább menve, mára már ismét lehet álmodni, akár a legnagyobbat. Még olimpiáról vagy világkiállításról is. Ami szörnyű üzenet a másik oldalnak, hiszen a nemzeti büszkeségérzetet erősíti. (Lásd: bepakolt bőrönd, plusz újabb eszmefuttatás a rossz felé szavazó magyarok genetikai/történelmi alsóbbrendűségéről.)

A hazaiakkal együtt a mind nagyobb számban érkező turisták boldogan veszik most birtokukba a négy év alatt megújult fővárost, amely George Soros (legalább egyszer ne hamisítsuk meg útlevelében szereplő nevét) egyik kedvenc budapesti emberének 20 éves főpolgársága idején liberálisan rothadt.

Ezek a négy év fontos pozitívumai.

A megszabott terjedelemkorlát miatt szintén csupán csak néhány negatívum.

− Zavaró és érthetetlen a másik oldal uralmának teljesen behódoló figurák előléptetése. Mint például azon balliberális Such György egykori rádióelnök kinevezése az Országgyűlés Hivatalának főigazgatójává, akinek elnöksége alatt a közrádió 2006 őszén egy hangot nem közvetíthetett a Magyar Rádió udvarán tömegesen összevert emberekről. Azt is nagyon jó lenne tudni, ki szólt le Suchnak, hogy adja le a futárral kézbesített őszödi beszéd hangfelvételét.
 Az SZDSZ-es főgazember, Kóka János jelenléte a miniszterelnök szaúd-arábiai küldöttségét szállító gépen.
 Annak a magyarázatnak az elmaradása, hogy a stadionépítésekkel miért a Bajnai irányítása alatt működött Wallis cég leányvállalatát bízták meg.

Vagyis a leginkább irritálóak a külfölddel szemben többször is mutatott kormányzati bátorság nem egyszer szinte teljes hiánya a legádázabb hazai ellenfelekkel és – mondjuk ki – ellenségekkel.

Kulin Ferenc, volt MDF-es országgyűlési képviselő két hete a Magyar Nemzetben Bíró Zoltánhoz Antall politikájáról írt levelében egyértelműen elítélte az 1990-es MDF-SZDSZ paktumot. Most. Érdekes: a politikusi gyávaságról arra az idő távlatából visszatekintve szinte mindig kiderül annak romboló hatása.

Ezért tartom mérgező hatásúnak a fentiekhez hasonlóan az alábbi megalkuvásokat (is):
 Demszky Gábor volt budapesti főpolgármester futni hagyása;
 A Gyurcsány Ferencnek és Laborcz Sándornak oly kedves titkosszolgálatok érdekének fölébe helyezése a nemzeti érdeknek abban, hogy a cigánygyilkosságokban vállalt szerepük nem kerülhet(ett) nyilvánosságra.

Továbbá az olyanok támogatása száz és százmilliókkal, mint Fischer Iván zenekarvezető, aki hetente gyalázza külföldön az őt és zenekarát eltartó magyarokat nyilatkozataival és tevékenységével, vagy a filmes Szász János.

A liberalizmust vallók különben is éljenek meg a piacról  ha már ezt vágták a képünkbe 1990 után 18 éven át a semmiből alakuló jobboldali média- és kulturális szféra nem liberális szereplőinek.

Amennyiben a kormányt megszavazó jobboldali többség véleményét a fentiekről kikérnék, nincs kétség, hogy a fentiekkel a megkérdezettek elsöprő többsége értene egyet.

Remélem, április 6-a után az inga e területeken is kileng a választók által megkívánt irányba.

A szerző publicista, a Magyar Nemzet brüsszeli tudósítója.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr675886865

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ismét lehet álmodni − Mandiner négyévértékelő XVII. 2014.04.04. 11:13:01

A 2010-es választások után a tragikus léket kapott gazdasági tankhajót sikerült irányváltásra bírni. Mára már ismét lehet álmodni, akár a legnagyobbat.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Steve the Great 2014.04.04. 11:14:53

"A megszabott terjedelemkorlát miatt szintén csupán csak néhány negatívum.
− Zavaró és érthetetlen a másik oldal uralmának teljesen behódoló figurák előléptetése."

Ezen majdnem felröhögtem... :DDD Kormányunk mindent jól csinál, csak nem üti eléggé az ellenoldalhoz köthetőket"

tarackos 2014.04.04. 11:26:14

@Steve the Great: Egyik kézzel ütni a másikat nemzeti kiegyezésre nyújtani :D

GregDzsi 2014.04.04. 11:41:40

@Steve the Great: nem azt mondja, hogy mindent jól csinál, hanem azt, hogy - szerinte (is?) - az egyik legnagyobb negatívum az ellenoldal irritáló díszf*szainak polkorrekt babusgatása.

Ezzel azért sokan egyet tudunk érteni, mondjuk nem volumeni, hanem időrendi sorrendben. Értsd.: nem ez a legnagyobb negatívum, de ezzel a gyakorlattal bizony azonnal le kellett volna állni, sőt, meg sem kezdeni. Mert a 2/3 konkrétan az ilyen idegesítő élősködők és megmondók miatt jött össze.

WinterMute 2014.04.04. 11:49:26

A legnagyobb hibám, hogy túl nagylelkű vagyok.

Bell & Sebastian 2014.04.04. 11:53:32

Kóka a kormánygépen

- egyedül ő tud szaudarábul
- oroszláneledelt vittek ajándékba
- helikoptert vettek Bajnainak, maguknak meg Gulfstream -et

Hogy a kezek hátul összeérnek, az nem újdonság. Lovas még mindig a legjobb oknyomozó, aki jól is ír (de minimum szórakoztatóan).

Steve the Great 2014.04.04. 11:59:14

@GregDzsi: Én akárhogy is olvasom, nem látok egyetlen állítást sem, amiben a kormány munkájában találna akár egy apró kis tökéletlenséget. Csak azt, hogy nem számolt el elég kíméletlenül a belső ellenséggel.
De pl. Demszky kapcsán nem is lehetett másra számítani, Tarlósnak már az elején volt egy olyan interjúja, amiben kvázi menlevelet adott neki. Azóta a látszat kedvéért beszólogat neki néha, de ennyi.

GregDzsi 2014.04.04. 12:11:38

@Steve the Great: Azért nem találsz, mert nincs benne ilyen, ugyanis nem arról ír. Hanem arról, hogy őt mi irritálta a legjobban. Hát ezek. Lovas nem fog mindenhezértő-mértékadóértelmiségiként fellépni, viszont amióta csak olvastam tőle bármit is, a velejében benne volt ugyanez: felszámolni az álbal álkultúrális és álszakértelmi álfölényének hátterét és/a kettős mércét.
Kár, hogy eléggé egyedül van, de meglehetősen jól nyomja, ahogy @Bell & Sebastian: is említi.

Bell & Sebastian 2014.04.04. 12:11:44

@Steve the Great: A negatívumok -címszó alatt kereste már?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.04. 12:17:51

a gdp akkor is növekszik ha a gazdagok gazdagodnak, a szegények sezgényednek

hogy akarsz lovaskám a GDP-re apellálni, mikor a NAV politikai utasításra nem akarja elszámolni a határon átnyúló import-export adócsalásokat? azt se tudjuk mennyi disznó van az országban, mert nem hitelesek az adatok így, hogy a multik nyugodtan lophatnak

a soros-ösztöndíjas mit szól ahhoz hogy itt szidod dzsordzs sorost?
ja hogy van engedélyed, és a másik kedcenc embere orbán, ok.

hát igen, nem volt sem elszámoltatás, se lusztráció 2/3-nál (hogy hirdetik, már mutatja, hogy implicit nincs független bíróság, ügyészség, persze nyíltan soha nem mondaná a képünkbe egy főfideszes politikus se).
pedig a lomrboso-képű budai gyula mindent megtett. nyilván, még gráf józsef ölelgetése közben is az elszámotlatáson járt az esze.

"A liberalizmust vallók különben is éljenek meg a piacról"

ebben teljesen egyetértek, akkor ezek mind éhenhalnának szerencsére:
www.youtube.com/watch?v=1bMkN5eiJOQ

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.04.04. 12:34:22

@Steve the Great: Forradalmárok forradalom idején között mindig van, aki még több vért kíván.

Márpedig itt forradalom van és forradalmárok kormányzanak.

Bell & Sebastian 2014.04.04. 14:09:33

@Counter: Nna, melyik kádárbáró zárta el a gabonát?

tableno 2014.04.04. 15:48:43

Ez a bácsi pont úgy ír, mintha a kommunista ujságírás egyik prominens képviselője lett volna 89 előtt. Ja, az volt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.04.04. 16:07:18

@tableno: Ez a bácsi sok minden volt '89 előtt, tizenkettőből nyolcadik is, de _az_ pont nem.

@Bell & Sebastian: Sem azt nem értem, mit kérdez, sem azt, miért tőlem.
Ígéretes.

ob.szerver 2014.04.04. 16:18:49

@tesz-vesz:

"akkor ezek mind éhenhalnának szerencsére:"

Mint például Parti Nagy, Novák, Kornis, Dés, Bródy, Nagy Bandó, Lakatos Márk, stb.? Abből éltek volna az emútnégyben, hogy a rezsim kegyeltjei voltak?

abc 2014.04.04. 16:26:06

ez egy fasz. bruszelbol konnyu okosnak lenni.

dr kíváncsivagyok 2014.04.04. 16:44:42

"A miniszterelnök 2010-ben kiadott "Rengéshullámok" című könyve egy újságárusnál a korábbi 3500 forint helyett mindössze 300 forintba kerül."

Majd felmegy az ára,...egy Rembrant is milyen drága...

dr kíváncsivagyok 2014.04.04. 16:46:14

"Remélem, április 6-a után az inga e területeken is kileng a választók által megkívánt irányba."

Erosen reméljuk mi is...
Hajrá kormányváltók !

dr kíváncsivagyok 2014.04.04. 16:48:19

@Steve the Great:

"Én akárhogy is olvasom, nem látok egyetlen állítást sem, amiben a kormány munkájában találna akár egy apró kis tökéletlenséget."

Errol már egy betegséget is elneveztek :

Obersovszki szindróma

Bell & Sebastian 2014.04.04. 16:54:01

@Counter: Ha forradalom voltvan, akkor annak oka is voltvan. A párizsi éhséglázadásra utaltam.

dr kíváncsivagyok 2014.04.04. 17:09:34

@Steve the Great:
"Én akárhogy is olvasom, nem látok egyetlen állítást sem, amiben a kormány munkájában találna akár egy apró kis tökéletlenséget. "

Persze hogy nem....hibázhat a baloldal , a liberálisok , az idojárás , az EU és a télapó...

dr kíváncsivagyok 2014.04.04. 17:12:29

@Counter:
"Márpedig itt forradalom van és forradalmárok kormányzanak."

Kiket ? Forradalmárokat ?
Mi "csak" polgárok szeretnénk lenni ,...szabad ?

_most_ 2014.04.04. 17:22:09

ne, most tényleg 2%-os gdp növekedésre verik a mellüket a jobboldalon, ezzel aztán hamar elérjük az uniós átlagot, meg megint ez az olimpia mánia, ezek tényleg csődbe akarják vinni az országot :D

dr kíváncsivagyok 2014.04.04. 17:27:50

@_most_:

" ne, most tényleg 2%-os gdp növekedésre verik a mellüket a jobboldalon, "

Tedd hozzá , hogy 4 év alatt !!!!!!

dr kíváncsivagyok 2014.04.04. 17:30:55

"Lovas István: Ismét lehet álmodni"

Hogy gondolja Lovas elvtárs ?
Választás elott álmodjunk nagyot,..aztán válasszuk meg a csuti ártányt,...majd jojjon a keseru ébredés , éhezés , kivándorlás , harc az EU - val (magunkkal?!?) ?
Megint ?

_most_ 2014.04.04. 17:41:09

a szlovák példát se értem, GDP növekedés:
Magyarország: 2010: 1,3%, 2011: 1,6%, 2012: -1,7%
Szlovákia: 2010: 4,2%, 2011: 3%, 2012:+1,8%
Nekem nem úgy tűnik, hogy jobban teljesítünk, mint Szlovákia, de lehet nem értem az unortodox gdp növekedést.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.04. 18:49:05

@ob.szerver: Parti Nagy, Kornis biztos Nagy Bandó, Lakatos Márk is talán. túl nagy a pofájuk ahhoz, hoyg ne így legyen

Dés, Bródy kétes, de bródy fasiszta, mert fasiszta versét énekli!

Makkasz 2014.04.04. 18:57:37

Mekkora rekord balfasz:

"Vásárlóerő egyenértékben 2001-ben hazánkban az egy főre jutó bruttó nemzeti termék (GDP) a 100-nak vett uniós átlaghoz képest 58 volt. Ami egyetlen év alatt − 2002-re − 61 százalékra ugrott. Ekkor Szlovákia az EU-átlag 54 százalékán állt.

2010-re felzárkózásunk 66 százalékra kecmergett fel, míg Szlovákiáé 74 százalékra spriccelt. Vagyis 8 év alatt a szlovákok 20 százalékponttal közelítették meg az uniós átlagot, mi öttel. És hagytak le bennünket − csúnyán."

Forditom:
Orban kormany idejen, Horn munkajara es a vilaggazdasag fellendulesere alapozva 4 ev alatt 3%-al zarkoztunk fel (nyilvan szandekosan nem emlitve 98-2001 et lol), ugrottunk.

Majd 8 ev alatt a vilagvalsag csucsat tulelve, csak 5%-kal kozelitettunk (szemben orbiaranyos 6-al lol) csigalassusagal.

Ilyen ostobak nem segitik am a maffiakoermany hatalmon maradasat.

Pelso.. 2014.04.04. 19:04:08

@dr kíváncsivagyok: Itt nyomásra lehetsz polgár, amikor mondják, de akkor rögtön.

Bell & Sebastian 2014.04.04. 19:12:15

@tesz-vesz: A teljes kripto-SZDSZ, mint a Jobbik komplementere. Akik szerint a tükör a hibás, ha torz a pofád. És mindenki hibás, csak ők nem.

A csúcs a magát humoristának haluzó kőmíves. Kívülről fújja már az kommunista történelemkönyvet, a mentőkérdésnél akár be is kapcsolódhatna egy kisérettségibe.

Bell & Sebastian 2014.04.04. 19:15:27

@Pelso..: Vagy rögtön elnyeli a pokol bugyra, plusz a ráömlő kulimász. Két út van, meg az egyenes.

Pelso.. 2014.04.04. 19:27:13

@Bell & Sebastian: Ez így van, de állítólag a pokol után is van valami.
Egyenes helyett inkább a Möbius szalag...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.04.05. 07:25:41

@Makkasz: Speciel azt a 3%-ot 2001 és 2002 közöttre mondja, ami nekem nem jön ki 4 évre.

Mondjuk 1 évet 8-hoz hasonlítani helytelen módszertan. Mintha azt mondanánk, hogy mivel 1954-ben Bernben mi fél óra alatt 2 gólt lőttünk, a németek meg 90 perc alatt csak 3-at, statisztikailag mi nyertünk, mert hatszor jobbak voltunk.

Alfőmérnök 2014.04.08. 21:39:00

"Ezért tartom mérgező hatásúnak a fentiekhez hasonlóan az alábbi megalkuvásokat (...)
az olyanok támogatása száz és százmilliókkal, mint Fischer Iván zenekarvezető, aki hetente gyalázza külföldön az őt és zenekarát eltartó magyarokat nyilatkozataival és tevékenységével, vagy a filmes Szász János."

Ez egy tahó.
(Nem mintha különösebben kedvelném Szász Jánost, de speciel a holo-regény, amiből középszerű filmet csinált, nem rossz.
A Fesztiválzenekar meg megérdemli a támogatást.)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.04.09. 09:19:29

@Alfőmérnök: Magyarországon nemzeti sport a "ki kéne kifúrni az állásából"-típusú listák kialakítása és naprakészen tartása.

Sose lehet tudni, mikor nyílik alkalom feljelenteni valakit. Főleg jelentékeny közéleti események környékén próbálkozunk, mint az látható is.

Alfőmérnök 2014.04.09. 23:52:13

@Counter: Fischer Iván és a Fesztiválzenekar szakmai kvalitását nem nagyon szokták kétségbe vonni. Akik kétségbe vonják, azok általában olyan zenészek, akiket nem vettek be a zenekarba (az ő sértettségük bizonyos szempontból jogos), vagy olyanok, akik zeneileg alulműveltek és/vagy antiszemiták. Gyanítom, hogy Lovas István az utóbbi csoportba tartozik. (Egyébként egy magát konzervatívnak, jobboldalinak vallótól a zenei alulműveltség nagyobb szégyen, mint az antiszemitizmus.)
Szász Jánosnak én sem adnék pénzt, de nem azért, amiért ez a tahó.

tevevanegypupu 2014.04.10. 00:19:23

@Alfőmérnök:

Nem kell hasra esni felkapott karmesterek és zenekarok előtt..nem rosszak, de a nyomába sem lép Ferencsik Jánosnak..még mindig ő a legnagyobb magyar karmester, meg az a zenekar amit ő vezényelt..Aztán piciben ott volt a Liszt Ferenc Rolla Jánossal..Fischer persze hogy fut Németországban, melyik magyar zsidó művész nem? Schiffnek is jó nagy kultusza volt, itthon nemigen rugott labdába Kocsis, Ránki meg Jandó mellett..Nem is beszélve arról, hogy mennyit ártottak és ártanak Magyarországnak a sok hazugsággal. Egy igazi művész tisztességes ember.

Alfőmérnök 2014.04.10. 05:59:27

@tevevanegypupu: Remélem megkönnyebbült, hogy kiírta magából a gyűlöletét.
Egy intelligens ember külön tudja választani egy művész művészi teljesítményét a közéleti megnyilvánulásaitól.
Magát nem a zene érdekli, hanem a sztárok, a pletykák, meg amit összeolvas különféle fórumokon.
Röviden: maga egy sznob.

Amúgy különféle pletykák Lovasról is keringenek. Íme az egyik:
"SZABADKŐMŰVESEK 2002-ben a magyar politikai életben:

PÁHOLYOK: GRAND ORIENT francia
B"NAI-BRIT (USA) USA
Martinovics francia
PALLAS német (...)
39.) Lovas István B"NAI-BRIT (USA) Fidesz"
www.sokkaljobb.hu/content/s%C3%A1t%C3%A1n-szolg%C3%A1i

hu.wikipedia.org/wiki/B%E2%80%99nai_B%E2%80%99rith

tevevanegypupu 2014.04.10. 06:23:29

@Alfőmérnök:

Nem gyűlölet: megvetés és értetlenség.
Mindenki szabadkőműves egyébként aki valamit is számít fontosemberként a világban, és közülük nagyon de nagyon soka azért lettek fontosemberek mert szabadkőmvesék láttak benne valami ígéreteset..Tudja, Amerikában is az összes elnök tagja ugyanannak a klubnak, tökmindegy, hogy demokrata vagy republikánus..A legutolsó (?) vakoló nagymester Magyarországon Benedek Marcell volt..

Alfőmérnök 2014.04.10. 19:32:17

@tevevanegypupu: Én meg nem vetem meg Fischert, mert nekem a Zene a politika felett áll. Egyébként nem tudom, Fischer melyik támogatására célzott Lovas, gondolom a Fesztiválzenakaréra, ami ugye nem ugyanaz, mintha a "zsidó hazaáruló Fischer Iván" kapna pénzt. És érdemes még elemezgetni a mondatot, mert ugyan nem állítja, de sugalmazza, hogy Szász János is "gyalázza külföldön az őt eltartó magyarokat", ami viszont tudtommal nincs így. Így működik az uszító jellegű újságírás bal- és jobboldalon egyaránt, és pont az ilyen birkák a célközönség, mint maga. És a vicc az, hogy Lovas még jobboldalon egy viszonylag jó újságírónak számít.
Megjegyzem nekem sem Fischer Iván a kedvencem, mondjuk Kocsis, akivel leginkább személyes konfliktusaik miatt fikázzák egymást, szerintem nem jobb karmester nála (ő inkább zongoristaként zseniális), ha választani kell, akkor inkább Vásáry Tamást kedvelem, ő emberként is szimpatikus.

tevevanegypupu 2014.04.10. 19:43:46

@Alfőmérnök:

Vásáryt nagyon kedvelem én is, Kocsist természetesen úgyszintén, és Medveczkyt is. Különben nagyon sok zsidó zenészt és karmestert, szóval itt nem a zsidóságról lenne szó, itt az emberi gyengeségről inkább vagy mondjuk jellemtelenségről és hálátlanságról Fischer meg Schiff részéről. Szász Jánossal semmi bajom viszont A nagy füzetét képtelen voltam végignézni, kijöttünk a moziból..baromi unalmasnak találtuk.

Alfőmérnök 2014.04.10. 20:00:22

@tevevanegypupu: Az egy elcseszett film, kezdve azzal, hogy az eredeti könyvben nincs is megnevezve, hogy a II. VH idején játszódik. Én a többi filmjét sem kedvelem, de Csáth Géza világát elég jól adaptálta a Wittman fiúkban és az Ópiumban.
Most utánakerestem, valszleg a Berliner Zeitungban megjelent interjúját olvashatta Lovas, amiért SZász később elnézést is kért, és állítása szerint kiforgatták a szavait.
mno.hu/grund/szasz-janos-nem-felek-1204106

Ugyanezt csinálták az amúgy tényleg faszfej Tarr Bélával is, aki valami partyn részegen elmondta a szokásos baller mantrákat, másnap meg úgy jelentette meg valamelyik német lap, mintha interjút adott volna. És ezt el is hiszem neki, mert nem szokott nyíltan politizálni (csak filmszakmai kérdésekben).

Éhes_ló 2014.05.16. 19:13:30

@Makkasz: de igen, segítették és maradt is 2/3-al.... :)
süti beállítások módosítása