Mennyire vannak biztonságban a szabadalmi titkok Magyarországon?
2014. április 02. írta: Redakció

Mennyire vannak biztonságban a szabadalmi titkok Magyarországon?

szellemi_tulajdon.jpg

Ősszel derült ki, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának honlapján különösebb hackelés nélkül hosszú ideje elérhetők voltak a még nem hivatalos szabadalmi bejelentések. A biztonsági rést betoldozták, de a hiba miatt bejelentést tevő szabadalmi ügyvivő ellen fegyelmi eljárás indult. Arra senki nem tudott biztos választ adni, hogy hány találmányt lophattak így el, és hogyan mérhető a feltalálókat ért kár.

Az ügy Pintz György nyilatkozatai nyomán vált széles körben ismertté a sajtóban. Pintz a Magyar Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesület elnöke, és egyben a Pintz és Társai Szabadalmi, Védjegy és Jogi Iroda ügyvezetője. Pintz a Mandiner kérdésére elmondta: augusztus végén hívták fel egyesületük figyelmét arra, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) honlapján az url egyszerű átírásával le lehet kérdezni olyan bejelentéseket, amelyek még nem nyilvánosak. Egyesületük ezt kipróbálta, és valóban le is töltöttek így számos bejelentést, ezután közjegyző előtt is letöltöttek néhány ilyen adatlapot. Szeptemberben az egyesület a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz (az SZTNH főhatóságához) fordult közérdekű bejelentéssel. A minisztérium értesítette az SZTNH-t, ám a rést így is csak a bejelentés után öt nappal és nem azonnal zárták le. Az SZTNH-nál belső vizsgálatot folytattak le, és azt állapították meg, hogy csak két IP-címről történtek letöltések, ezek közül az egyik Pintzhez, illetve az egyesülethez köthető.

Bakó Bea riportját Jog.mandiner oldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr145890484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S=klogW 2014.04.02. 16:48:16

"A biztonsági rést betoldozták, de a hiba miatt bejelentést tevő szabadalmi ügyvivő ellen fegyelmi eljárás indult."

Beismerő vallomásában Gy. Ferenc a saját és tettestársai aljasságain kívül sok más sajnálatos igazságot is megvilágított, bizony kurvaország ez, istenadta népével együtt.

P.Guszti 2014.04.02. 17:24:04

Mindenesetre oltári arcátlanság, hogy a felelős, a Szabadalmi Hivatal vezetője jelenti fel hackelésért a biztonsági rést felderítő és bejelentő szakértőket.

Bell & Sebastian 2014.04.02. 19:38:53

Nincs itt semmi látnivaló, mert csak 800 -szor néztek meg védelem előtt álló szabadalmi bejelentéseket, mielőtt a 95 milliós rendszert 250 millióért kijavíttatták. Ami után a slambucman is beszállt Tibibácsi és Lázár ellenében, hogy megkezdődhessen végre a jogi csűrcsavarás, ide csak majd négy év múlva nézzünk vissza, ha addigra el nem felejtjük, kik voltak ezek és tulajdonképpen mi volt a bajuk?

Nem kell semmi újat feltalálni, mert minden így van jól, ahogy éppen van. Vagy máshol kell bejelenteni.

Robinzon Kurzor 2014.04.02. 20:10:19

Beácska megint rátalált ugyanarra a "szakértőre", akit a kutya sem ismer a szakmában.
süti beállítások módosítása