A nyilvánosság tönkretétele (Béndek Péter) − Mandiner négyévértékelő X.
2014. április 02. írta: Redakció

A nyilvánosság tönkretétele (Béndek Péter) − Mandiner négyévértékelő X.

A választás előtti utolsó héten a Mandiner különböző irányultságú, meghatározó magyar véleményformálókhoz fordult; rövid, tömör válaszokat kérve tőlük egy kérdésre: hogyan értékelik a 2010-2014 közötti ciklust? Válaszaikat a napokban közöljük.

*

bendek_peter.jpgBéndek Péter: A nyilvánosság tönkretétele

Értelmiségiként a ciklus legelképesztőbb fejleményének azt tartom, hogy ilyen mértékű kormányzati kultúraváltást olyan gyenge érvrendszerre építettek, hogy kormánytagok FB-bejegyzéseivel, blogos trollokkal és a CÖF nyilatkozataival kellene vitatkoznia annak, aki értelmet akar adni a kormánypolitikának. Mert a kormány természetesen nem ad neki. Kíváncsi vagyok, ki tudna, már úgy értem olyat, amelyben a közjó legalább per tangentem megjelenik.

2010-2014 az agresszió négy éveként vonult be a tudatomba, és remélhetően így is marad meg benne − értem ezalatt, hogy 2014-18 nem fogja überelni, és nem fogjuk még visszasírni a második Orbán-kormányt. Ahogy a polgáribb érzelműek most visszasírják az elsőt.

A verbális agresszió és propaganda a jogállammal szembeni kulturális lázítással együtt annyira hatékonyan tették tönkre a nyilvánosságot, mint eddig semmi. A kormány hívei számára se a gazdasági szenilitás, se a korrupció intézményesülése, se a civil társadalom láncra fűzése, se az éhezés növekedése, se, se, se... nem érvek a kétségkívül kártékony posztkommunista kultúra elleni harcban. Lánczi András legutóbb a HV-ban bejelentette, hogy Magyarországon vagy gazember vagy hülye az, aki nyugati típusú demokráciát szeretne.

A szellem napvilága elé sötét rolót feszítenek. Újra. (Yes, Gyurcsány nagyon rossz kormányfő volt. Na és? A dolog, ugye, kedves barátaim, már rég nem erről szól?)

A szerző filozófus, tanácsadó, az 1000 A Mi Hazánk blog szerzője.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr605887036

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A nyilvánosság tönkretétele − Mandiner négyévértékelő X. 2014.04.02. 18:13:01

A verbális agresszió és propaganda a jogállammal szembeni kulturális lázítással együtt annyira hatékonyan tették tönkre a nyilvánosságot, mint eddig semmi.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maretz 2014.04.02. 19:04:21

Szédületesek ezek a senkik...

Bell & Sebastian 2014.04.02. 19:16:37

Per tangentem a magyar társadalmat a kushadás kultúrájával megvádolni, ez az eddigi negatív csúcs.
hafr.blog.hu/
Nem a roló lehúz (a blogját bezárta), hanem száj kinyit és láb elmegy. Ha száj becsuk és láb nem mozdul - az a kushadás.

Ezért hát nincsen mit egymás szemére hánynunk.

Én, Claudius 2014.04.02. 19:30:18

Ez a Béndek nem változik, a szövegében csak ferdítések, és hazugságok találhatók. De mit is várhatnánk egy állítólagos filozófustól? Ezek többnyire egy álomvilágban élnek, a valódi világot, és azok problémáit nem tudják átlátni, mivel semmilyen közgazdasági, és politikai ismereteik nincsenek, nem beszélve a történelmi események okairól, összefüggéseiről. Mert ha lenne, tudhatná, hogy a 2/3 -os parlamenti többséggel a nép áldotta meg a Fideszt, és "Vox populi, vox Dei." A demokrácia pedig legutóbb csak a görög városállamokban létezett, de ott az kivitelezhető volt, a népesség csekély volta, és a termelési viszonyok kezdetleges szintje miatt. A kapitalizmus kizárja a demokráciát, mert a multik és a bankok érdekeik érvényesítésére minden eszközt bevetnek, köztük a politikusok megvételét is. A fékek és egyensúlyok megteremthetősége amerikai-izraeli népmese, ugyanúgy mint a fenntartható fejlődés. Az is ismert dolog a világtörténelemben, hogy még nem létezett olyan rendszer, ahol az uralkodó, vagy a győztes párt, az ellenfeleit juttatta volna pozícióba, és anyagi javakhoz.
Mint ahogyan azt, az MSZP-SZDSZ koalíció is megtette.
Csak erre Béndek szándékosan nem emlékszik, mivel ott őt hozták helyzetbe a kapcsolatai. Most, hogy ezek megszűntek, már a szar is ízetlen neki.

unionista (törölt) 2014.04.02. 20:21:06

@Én, Claudius:
a fideszre összesen 2.7M ember szavazott a 8M-ból. ma a lakosság több mint fele mondja, hogy rossz irányba mennek a dolgok. a lakosság több mint fele azt mondja, hogy orbán viktornak nincs helye a politikában. ez nem a népakarat. ez arról szól, hogy a nép az ellenzéket még ennél is jobban utálja. de a többség orbánnal semmire sem megy. az ajtók bezáródtak, a klientúra kiépült. isten akarát szerintem hagyjuk. ha valaki nem csak néz, hanem lát is, akkor egy elhülyülő kormányzót lát a színpadon. aki már csak papírból tudja felolvasni a közönségnek szánt gyermekmeséket.

Buday András · http://polgarda.blog.hu 2014.04.02. 21:09:11

Nagyon hülye ez az ember sajnos. Ehhez tenném hozzá, hogy hatalmasakat hisztizik, legutóbb pl. önégetéssel fenyegetőzött, egyfajta Pallachnak képzelte magát.

Aztán könnyek között bezárta a blogot, elküldött mindenkit a picsába, majd megint blogol.

Mária II.

legeslegujabbkor 2014.04.02. 21:16:49

Nem olvasom a blogját, és sokszor nem értettem egyet vele, de ez jó:

"2010-2014 az agresszió négy éveként vonult be a tudatomba, és remélhetően így is marad meg benne − értem ezalatt, hogy 2014-18 nem fogja überelni, és nem fogjuk még visszasírni a második Orbán-kormányt. Ahogy a polgáribb érzelműek most visszasírják az elsőt."

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.02. 23:16:51

ez a baj a filozófusokkal. nem tudnak se írni, se gondolkodni.

Lánczi András legutóbb a HV-ban bejelentette, hogy Magyarországon vagy gazember vagy hülye az, aki nyugati típusú demokráciát szeretne.

igen? és vajon lánczi ezzel mit akart mondani? mert biztos nem azt, amire én gondolok.

egyetmondok 2014.04.02. 23:16:56

@Én, Claudius:
És akkor nálunk most mi van ? Demokrácia vagy kapitalizmus ?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.04.02. 23:22:02

@Én, Claudius: " a világtörténelemben még nem volt rá példa, hogy egy uralkodó, vagy egy párt, az ellenségeit juttatja vezető pozícióba"

hopp, csak azóta volt egy rendszváltás, meg demokratikus izé. róma se véletlenül bukott meg.

"a korábbi korrupt köztársaság nem volt képes hatékonyan irányítani a hatalma alá tartozó óriási területeket"

rövidtávon lehet csak korruptkodni, meg "kulákságot" kiépíteni
hosszúávon együtt kell működni az "ellenséggel", vagy meg kell semmisíteni, nemcsak demokráciában.. dehát lusztrációba nem kezd a fidesz, nem ülteti a saját apját és önnönmagát önként a börtönbe

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2014.04.03. 05:33:04

@Béndek Péter:

A "nyilvánosság tönkretétele" a Fidesz részéről az elmúlt húsz év politikai kultúrájának "logikus következő lépése" volt. A ballib kettősmércézésének és kiszorítósdijának-diszkvalifikálósdijának (antidemokratikusozásának, antiszemitázásának, rasszisztázásának, fasisztázásának, széljobbozásának stb.) a Fidesz úgy vette ki az élét, hogy "dialektizálta" saját ideológiáját (Kötcse, a fenomenológiai feketelyuk.). Ezzel tönkretette a nyilvánosságot, a közbeszédet, de egyúttal (mint a mellékelt ábrák mutatják) megbénította a ballibet is (a ballib "saját fegyverére nyársalódott fel"). Ezt én egy sötét és veszélyes taktikának tartom, de hogy politikailag ne lett volna logikus lépés (ne következett volna az elmúlt húsz év politikai kultúrájának "fejlődéséből"), azt botorság tagadni.
süti beállítások módosítása