Még nem tudjuk, hogy mi, de egy új Ukrajna született – interjú
2014. március 24. írta: Novák Tamás (spanyol)

Még nem tudjuk, hogy mi, de egy új Ukrajna született – interjú

Kateryna_Kruk_interju.png

A kijevi forradalom alatt Kateryna Kruk Twittere fontos tájékozódási pont volt sok nyugati hírügynökségnek. Írásai megjelentek a Guardianben és az EuroMajdan csöndesebb napjaiban lengyel lapokban is publikált, de a The Atlantic is készített vele interjút. Nemrég a CEU-ra hívták egy Ukrajnával kapcsolatos konferenciára, ahol ő is előadott. Az előadás után beszélgettünk vele.

Fél évig voltam ösztöndíjas a CEU-n, szóval ismertem korábbról Budapestet, de most mégis nagyon furcsa volt megérkezni. Rögtön a harcok után jöttem, szinte visszhangoztak a fejemben a lövések, amikor leszálltam a repülőről. Aztán este a városban láttam, hogy jönnek-mennek az emberek, esznek isznak, nevetgélnek, minden békés és nyugodt. Ez hirtelen nagyon tudathasadásos állapotba kerített, nem tudtam eldönteni, mi a valóság. Emlékszem, az első este meghívtak a volt évfolyamtársaim egy vacsorára, amit jórészt végigsírtam, aztán kérdezték, hogy mit kérek, de nem voltam éhes. Azért rendeltek egy salátát, aztán amikor azt eszegettem, jöttem rá, hogy az elmúlt három napban csak egy szendvicset ettem. Ez az állapot másnap is folytatódott, amikor felhívtak a szüleim. Édesapám könyörgött a telefonban, hogy maradjak Budapesten, ameddig csak tudok, és pihenjem ki magam, távol a Majdantól. Valójában akkor döbbentem rá, hogy mennyire, de mennyire féltettek a szüleim az elmúlt három hónapban.

kat_4.jpg
És milyen érzések vannak most benned? Erre számítottál, ezért küzdöttél az elmúlt három hónapban?

Nem tudom. Most még nem látni semmit, hogy mi lesz. Még nem tudjuk, hogy mi, de egy új Ukrajna született február 22-én. Így visszanézve elkerülhetetlen volt minden, ami megtörtént. És ezt igazolták azok a közvélemény-kutatások, amiket az Iryna Bekeshkina (Democratic Initiatives Foundation) vezette csapat csinált a Majdanon. Ők többször végeztek felmérést a tüntetők között és egyértelműen látszik, hogy hogyan radikalizálódott az  tömeg, amely kezdetben csak az EU-társulás aláírásának elmaradása miatt tiltakozott. Hogyan lettek egyre többen és többen azok, akik már az erőszakos hatalomváltástól sem riadtak vissza. De ezt személyesen is meg tudom erősíteni. Irtózom az erőszaktól, de már januárban, amikor a Dinamo Stadion mellett kitörtek a harcok, tudtuk, hogy nincs más választásunk. Vagy győzünk, vagy egyenként levadásznak minket. Tudtuk, hogy nem mehetünk haza csak úgy egyszerűen. Aztán amikor láttam meghalni az embereket mellettem, amikor hallottam a mesterlövészek lövéseit, akkor csak azt kívántam, hogy ez az ember, aki ezt megrendelte, sohase lássa meg a napfényt, ne kerülhesse el a börtönt. Most úgy látszik, hogy a börtönt elkerüli, de ukrán földre remélem sohase teszi be a lábát.

Mennyire örültél Julia Tyimosenko visszatérésnek?

Hát személy szerint nem különösebben. Ahogy a majdanosok többsége is úgy vélekedik róla, hogy az ő vezetése alatt is elég korrupt és szétesett volt az ország. Persze a bebörtönzésével nem értettem egyet, de nem hinném, hogy fontos szerepet kéne játszania az új hatalomban.

Szerinted kik irányítják most az eseményeket Ukrajnában?

Szerintem a mostani eseményeknek két meghatározó alakja van Ukrajnában. Az egyik a Jobb Szektor vezetője, Dimytro Yarosh. Ő volt az, aki januárban, amikor kitört a fegyveres és fizikai konfliktus a berkutosokkal, meg tudta védeni a tüntetőket. Ettől hatalmas elismertségre tett szert. Az emberek tudták, hogy csak rá számíthatnak. A többi politikus, amikor gáz volt, a legtöbbször lelécelt. Illetve ő volt az, aki villámgyorsan meg tudta szervezni a Jobb Szektort vidéken is, és több vidéki megmozdulás kezdeményezője lett. Ezzel tehermentesíteni tudta a Majdant. A másik vezető pedig Andriy Parubiy, az ellenzéki Haza (Batykivscsina) párt képviselője, ő azon kevés politikusok egyike volt, akik nem beszéltek a Majdan színpadán. Szóval ő tényleg nem kereste a népszerűséget, de ő volt az, aki megszervezte a Majdan védelmi erőit. Naponta gyakorlatozott az embereivel, mindenhol ott volt, ahol egy kicsit is rázós volt a helyzet. Szóval őt most nagyon tisztelik a forradalmárok. Jobban hallgatnak rájuk, mint Klicskóra vagy Juliára. Persze amikor a politikában már nagyobb szerepet fog kapni a PR, akkor nem tudom, ki lesz a befutó.

Tartasz egy háborútól Oroszországgal?

Igen, reális lehetőség van rá. Ugye arról Póti László is beszélt az előadásában, hogy ha Oroszország teljesen elveszni látja Ukrajnát, akkor életbe lép a leszakítási terv. Két ilyen régió van: Krím és Kelet-Ukrajna. Az is beszédes, hogy Harkovban miként viszonyultak ez eseményekhez. Az ottani városi tanács mindig kiállt Janukovics mellett, és ott a Majdan melletti tüntetések sem voltak jelentősek korábban. Amikor a Majdanon lőttek, Harkov főterén verseket olvastak fel a tüntetők. Ami persze tök jó, de azért jól mutatja a két világ, a két város vehemenciáját. Szóval jó esélye van annak, hogy ha választani kell, akkor Harkov és Donyeck is az orosz utat választja.

És te? Te most mit választasz?

Hát én most pihenni szeretnék egy nagyot. Nagyon rám fér. Meg egy kicsit végiggondolni, hogy merre tovább. Most nehezen tudom elképzelni, hogy egyik napról a másikba visszamegyek dolgozni a parlamentbe, ahol korábban is dolgoztam. Nem tudom, az egyik nap még golyók süvítenek a fülem mellett, a másik nap meg menjek vissza aktákat tologatni? Ezt még elég nehéz elképzelni. De az is felmerült, hogy Brüsszelbe menjek dolgozni az integrációért, amiért a Majdanon küzdöttünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr415869511

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Még nem tudjuk, hogy mi, de egy új Ukrajna született 2014.03.25. 14:13:01

Így visszanézve elkerülhetetlen volt minden, ami megtörtént. Interjú.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vizipipa 2014.03.24. 12:45:41

Nekem Dél-Ukrajna is az eszembe jut. Elvégre Transznyisztriát egy ellenséges Ukrajnán keresztül táplálni nem egyszerű feladat.

Egyébként meg várjuk meg a május 25-i választást (ha lesz). Kiderülhet, hogy az arányok nem olyan rózsaszínek mint a Majdanon. A Jobb Szektor is sok mindent csinál. Nem biztos, hogy a többség örömére. Amikor egy oblaszty vezetője azt írja Kievbe, hogy fékezzék meg őket, akkor nyíltan anarchiáról beszél.

Az igazi gazdasági bajok meg csak fél-egy év múlva jönnek. Ennek a meccsnek még nincs vége!

Veridicus76 2014.03.24. 13:16:35

A Kruk egy közismert ukrán vezetéknév, a CEU meg külön9sen közismert remek és hiteles intézmény... Pont olyan hiteles, mint forradalomnak nevezni a kijevi puccsot, amit bizonyítottan a Konrad Andenauer Alapítvány pénzelt, és bizonyítottan izraeli ex-tisztek képezték ki és fegyverezték föl a puccsistákat.
Unalmas ez az atlantista-cionista nyáladzás.

tevevanegypupu 2014.03.24. 13:19:09

Nem tudják hogy mi..hát igen, körülbelül erről is szólt az egész "szabadságharc"..amihez Amerika és az EU szekundált..a pénzt meg az IMF adta. Érdekes, hogy nagyon sokáig csak hülyét csináltak Ukrajnából, mikor Putyin jelentkezett, attól a pillanattól kezdve lett csak fontos..Erős a gyanúm, hogy nem a golyók fütyülése a legnagyobb veszély ami az ukránokat fenyegette..sokkal rosszabb lesz a demokratikus támogatás amit kapnak a fejlett nyugattól.

Bell & Sebastian 2014.03.24. 13:27:47

@tevevanegypupu: Az orosz külügy már belóbálta, hogy tőle aztán szét is oszthatják a maradékot a lengyelek, románok és magyarok egymásközt, miután sikeresen kivették a részüket.

Nem akar egy hegyi móc cselédet a haciendára?

Urfang 2014.03.24. 13:40:01

@Veridicus76:

Nosza, akkor lássuk azokat a bizonyítékokat :)

Bell & Sebastian 2014.03.24. 13:54:05

@Urfang: Merkel > CDU > Alapítvány > Ütés > Klicskó

Szabadságolt izraeli katonák részvételéről úgy 476.000 riport szól csak és mivel a CEU forradalmár-keltető, Kijevben forradalom volt, mi más?

Ha szőrös szívű vagyok, öt pontból egy felet magának ítélek, csak hogy kaphasson mentőkérdést. Kéri, László?

S=klogW 2014.03.24. 13:57:29

Mondd spanyol, legalább jó szűk volt a csizma?

vizipipa 2014.03.24. 14:26:18

@Urfang: www.haaretz.com/news/world/1.577114

Kezdődhet a magyarázat. A stílust pontozzuk!

Urfang 2014.03.24. 14:31:35

@Bell & Sebastian:

Nem hiszem, hogy az egyszerű kijevi forradalmárnak bármilyen tudomása lett volna róla, hogy Merkel mennyi pénzt ad Klicskónak. Nem Klicskó miatt tört ki a forradalom, ő már csak próbált rátelepedni és meglovagolni. Ez ugyanaz mint amikor a magyar rendszerváltás idején Soros kitömte Orbánt, de nem azért történtek a dolgok, mert a kitömött Orbán pattogott, ő már csak rátelepedett az eseményekre. Ezek már a politikusok piszkos magánügyei, de forradalom nincsen valódi népakarat nélkül.

És ha belinkeled az állítólagos 476.000 riportodat, akkor fizetek neked darabonként egy forintot, úgyhogy kereshetsz fél milkát gyorsan ha tudsz.

Virág et. 2014.03.24. 14:35:55

@Urfang: Összesen 1 db cikk van arról, hogy 1 db 35 fős egységet vezetett összesen 5 db, egyébként UKRÁN SZÜLETÉSŰ zsidó ember, akik Izraelben az IDF-ben szolgáltak korábban, onnan szereltek le. Ebből a hülyének (kurucon érlelt birkának) az jön le, hogy a zsidók képezték ki az összeset. Mert ugye, ha a Moszad képez ki valakit, akkor azok leállnak utána a sajtónak nyilatkozni róla, ez közismert.

A 35 főből egyébként egy sem zsidó. Mindez a linkelt cikkben benne van.

Ez a Putyin-seggnyalás, ami a magát jobboldalinak csúfolt neokádárista proletariátuson erőt vett, ez kezd egyre inkább gyomorforgató lenni. :(

Virág et. 2014.03.24. 14:43:38

Egyébként meg a Szellemi Honvédelemnek helyre kéne tennie a hivatalos álláspontot, mert kezd kicsit kusza lenni. Most akkor a Wehrmacht jött vissza Ukrajnába a nacionalista-fasiszta puccsistákkal vagy inkább a globalo-cionizmus és szélsőliberalizmus újabb országfoglalását láthatjuk? Mert az első időszakban a Janukovics kormány zsidó tagjai elleni antiszemita szövegekkel és a Jobb Szektor prominenseinek előéletével volt elfoglalva az egész Szellemi Honvédelem.

Ma akkor már az kommunikáció, hogy ezt is a zsidók csinálták? Holnap mi lesz? Gyíkemberek?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.24. 14:55:24

Washingtonból már leszóltak közben Kijevbe, hogy viselkedjenek, mert különben megállapodnak Putyinnal a puccsisták háta mögött. Szóval a grúz megoldás lett: a nyugat megpróbált borsot törni Moszkva orra alá, de amikor nem jött be, rögtön kihátráltak a helyi ügynökök mögül.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.24. 15:00:11

@Virág et.:

A nyugatnak nem gond nácikkal szövetkezni, ha azok "helyes" cél érdekében harcolnak éppen.

Számomra a Fidesz kellemes meglepetés: hat éve, az Oszétia elleni grúz agresszió alatt még az egész Fidesz az orosz követség előtt hőzöngött hazug oroszfób jelszavakkal, míg most a kormány a NATO és az EU mérsékeltjei között van.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2014.03.24. 15:02:19

@Virág et.: Természetesen a fasizmus, a nácizmus, a modern nacionalizmus, a kommunizmus, a kapitalizmus, aliberalizmus, a szocializmus stb. egyaránt zsidó találmány. Ahol ilyet látsz, ott lesz mögötte a zsidó.

Magától értetődik :-)

Virág et. 2014.03.24. 15:12:45

@maxval a gondolkodó birca: Az OK, de itt nem a nyugatról, hanem konkrétan a zsidókról, Izraelről volt szó. Gondolom ezek a zsidók a méltán híres antiszemita felekezethez tartoztak a zsidóságon belül. :)

@Counter: Én is ezen nevettem: már az egész cirkusz elején sikerült kihozni, hogy zsidók lövik a zsidókat lényegében - attól függően, hogy melyik ország, melyik széljobber bugyutaságát olvassa az ember. Az egyiken a zsidóktól veszik vissza a hazát az ukrán hazafiak, a másikon meg ment, ami itt is és amit a Jobbik is átvett a kurucon. :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.24. 15:40:11

@Virág et.:

Nemigen van zsidó vonal az egészben. A puccsista miniszterelnök félig zsidó, ez tény, de abszurdum az egészben zsidó érdekeket látni.

Ráadásul az oroszországi és ukrajnai zsidók zöme oroszpárti ebben a kérdésben. Pont van egy odesszai, zsidó nemzetiségű kolléganőm. Ukránul egy szót sem tud. A múlt héten azt mondta, reméli Putyin Odesszát is felszabadítja, itt az idő kihasznélni a helyzetet.

Virág et. 2014.03.24. 15:56:22

@maxval a gondolkodó birca: Ezt mondom én is.

De vannak olyanok, akiknek mindenről a zsidók jutnak az eszükbe.

tevevanegypupu 2014.03.24. 16:42:08

@Bell & Sebastian:

Na..akkor talán nemsokára rendezhetünk vereckei játékokat..

teknős 2014.03.24. 17:28:33

@Virág et.: Kurva okosnak képzelitek magatokat és nem is tudjátok, hogy milyen közel van az igazsághoz, amit mondotok.

Ukrajna - remélem- éppen felszámolja önmagát. Én nagyon szeretném, ha újra határosak lennénk Lengyelországgal! Az internet kinyírja a véleménymonopóliumokat. Nagyon lassan, de felfeslik az igazság szövete. Még egy ideig azonban röhöghettek nyugodtan!

Virág et. 2014.03.24. 17:40:29

@teknős: Nem vagyok én a konteók ellensége, de ahogy az "Elvis él" és az "idegenek megegyeztek az USA kormányával 70 éve" kezdetűeket, úgy az "Izrael irányít mindent" kezdetűeket is hasonló fenntartásokkal fogadom és szeretném látni a bizonyítékokat. Mert hinni kevés.

"Ukrajna - remélem- éppen felszámolja önmagát. "

Szép dolog az ilyen szolidáris magatartás szomszédtól. Ezek után szavad ne legyen semelyik országra, amelyik a mi történelmünkben cserbenhagyta a magyarokat. Ilyen hozzáállással nem tudom, mit vártok, vártatok.

nagykerek 2014.03.24. 17:54:19

@Virág et.: "Izrael irányít mindent"

Természetesen nem. Viszont a diaszpóráik révén ott vannak nagyon sok helyen. Speciel Ukrajnában is. Belső info, összeköttetések, stb. Picit egyszerűbb mint egy amcsi ügynökhálózatot kiépíteni, nemde?

Érdekeiknek megfelelően ki is használják.

Bell & Sebastian 2014.03.24. 19:31:12

@Urfang: moly.hu/konyvek/david-riesman-a-maganyos-tomeg
hu.wikipedia.org/wiki/Gustave_Le_Bon

Annyira egyszerűek a szabályok, hogy inkább primitívnek mondanám.

Momentán nincsen szükségem félmillióra ilyen Órabér Áron.

Bell & Sebastian 2014.03.24. 19:43:58

@tevevanegypupu: Ki-be járkálunk majd, mint lyányban a levegő, a nászéjszakát követően.

tevevanegypupu 2014.03.24. 21:03:14

@Bell & Sebastian:

De előbb kideríccsük, hogy Ukrajnában most tulajdonképpen mi is ez..

Bell & Sebastian 2014.03.24. 23:45:20

@tevevanegypupu: Megmondtam, a Hálózat nem tűri a konkurenciát. Amit magad is ellophatsz, ne engedd át másnak. Itt a kiválóan beágyazódott nemzeti maffia bukta a legnagyobbat, ami még az orosz testvéreket sem engedte be. Olyan természetességgel szedték az "ÁFÁ" -t a legapróbb ügylet után is, mint kisbéres az ibolyát a grófkisasszonynak, csillogó szemmel és fütyürészve.

De majd most megkapják ők is szent háromságot, dobszó mellett a nyakukba akasztják a vakolókanalat, kezükben brüsszeli lobogóval, viharlámpával a farkukon, fegyelmezetten, libasorban mennek a bányába dolgozni.

2014.03.25. 04:35:22

Mennyire van esélye visszakapni a magyart területet?

tevevanegypupu 2014.03.25. 06:59:14

@Bell & Sebastian:

Fogyasztani akar az emberiség, nem szabadságot meg tisztességet. Mint a kis csecsemők a járókában, gátlás nélkül beletenyerelnek a másik arcába és hanyatt lökik egy szines kis kockáért és abszolute nem érdekel senkit - a felnőtteket meg főleg nem - hogy a gyengébb és talán jobb kétségbeesetten sír..Majd elmúlik, majd abbahagyja. És tényleg. Abbahagytuk és azt mondjuk, ez a természetes, hogy pofán vernek bennünket és elszedik a kis szines kockáinkat..az ukránok még ott tartanak, hogy örömmel, hagyják, hogy beletegyék őket a járókába..az Europai Unióba. Csak a sok-sok kis szines kockát látják..

Bell & Sebastian 2014.03.25. 08:42:43

@maxval a gondolkodó birca: Ezt nem mondanám, várjuk ki a végét. Sok lóvé kell a feltámasztásukhoz, az meg nincs. Hacsaknem nyomtatnak nekik elég dollárt, ami nehezen elképzelhető.

Realisztikusabb forgatókönyv, hogy mindenki örökbe fogad egy darabkát, pénzelje, ha bírja. Többek között ezért utasította vissza Kádár Erdélyt és Antall Kárpátalját, még 20 év nyomor itt senkinek sem hiányzik. Ámbár, ki tudja, Orbánt kiszámítani elég nehéz, hadd ne mondjam: lehetetlen.

Bell & Sebastian 2014.03.25. 08:44:48

@tevevanegypupu: Bamba népség így jár, jó sokáig tűrték a saját kifosztásukat, ami meglódította mások fantáziáját is.

bankvezér 2014.03.25. 09:35:27

Pár perccel ezelőtt szóltam be egy jobbikos aktivistának, amiért mindig zsidózik a Jobbik .
Én tehát nem támogatom, hanem elítélem a rasszizmust. De azt sem szeretem, ha csúnyán átvernek azok, akiket megvédek.
Ez nő nemzetiségét tekintve nem ukrán! Talán Izraelből súgják neki, hogy mit írjon.
5 milliárd dollárt kaptak az ukrán birkák amit Kijev központjának szétverésére,és egymás gyilkolására fordítottak . Most,hogy elfogyott a pénz, megállt a "forradalom" is . Forradalom??? Egy nagy bránert ! A fizetett csőcselék tombolása !

szonár 2014.03.25. 09:49:37

Azért a CEU említése figyelemre méltó, így már tudjuk, honnan fúj a szél. :)

Virág et. 2014.03.25. 10:10:57

Mit ugráltok ezen a hülyeségen, hogy a Kruk nem ukrán név?
Szimpla google keresés eredménye, 15 mp alatt:

Gregor Kruk - ukrán szobrász (már nem él)
Jurij Boriszovics Kruk - ukrán képviselő (Régiók pártja)

gyalog.galopp 2014.03.25. 10:22:16

Ha én lennék az EU most komoly dilemmában lennék:

Jó lenne a nagy terület, a természeti kincsek, de a fenébe is ott él egy rakás orosz, azok csak állandó problémát okoznának, puskaporos hordó égő kanóccal

De ha ez nem lenne, akkor a hatalmas ország növekvő gazdasági ereje lesz a probléma, netán összehaverkodnak a lengyelekkel az isten se birna velük.
A kis hal is hal, talán jobb lesz tényleg feldarabolni, a lengyeleknek viszont nem adhatunk sokat, mert már most is túl nagyok, egyre erősödnek.
Talán legjobb lenne összerakni egy Galicia országot, igen ez jó lenne , és ő tuti a miénk lenne.....

Bell & Sebastian 2014.03.25. 10:23:30

Na, egy ukrán terroristát már végleg kivontak a forgalomból az oroszok. Nix ugribugri, lángzám spácíren.

seahawks 2014.03.25. 10:26:05

a leglényegesebb kérdés: ez a csaj melyik oligarchia embere?

Bell & Sebastian 2014.03.25. 10:26:15

@gyalog.galopp: Rá se gondoljon, mert úgysem mennek vissza. :)

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2014.03.25. 10:40:13

<insert random fact>, tehát a zsidók!

A faék hozzátok képest egy veszélyesen komplikált szerkezet.

mendson 2014.03.25. 10:40:18

Az itt zsidózóknak: Egy izraeli közíró már kifejtette , oroszország az ukrán rasszista és antiszemíta mozgalmak miatt jogosan lépett fel . Keresem a nyilatkozatot is, csak elég nehézkes

Kandeláber 2014.03.25. 10:43:28

Életképtelen, csökött államocska lesz Ukrajnából.
Zsirinovszkij megoldási módozata szimpatikus: Kárpátalját vissza nekünk, Lemberget meg a többi hasonló várost és területet Lengyelországnak.

♔batyu♔ 2014.03.25. 10:46:52

Majd rögtön nem lesz tájékozódási pont, ha valami ukrán forradalmár nacionalista fejbelövi, mert holtan jobb megdugni.

Persze ez a forradalmár a nyugati médiában már oroszbarátként fog megjelenni.

Conchobar 2014.03.25. 10:49:10

@seahawks: "a leglényegesebb kérdés: ez a csaj melyik oligarchia embere?" - Egyiké se. Eddig még. Most csinálta meg a szerencséjét, tette ismertté magát, fölment az ára, és még majd ezután adja el magát ("Hát én most pihenni szeretnék egy nagyot... az is felmerült, hogy Brüsszelbe menjek dolgozni az integrációért, amiért a Majdanon küzdöttünk")

♔batyu♔ 2014.03.25. 10:49:25

@mendson: Azzal együtt valahol jellemző, bármi megengedett, kivéve a zsidók basztatása.

Az oroszok amúgy magasról szarnák le a zsidókat, ez legfeljebb zsidó központú ok egy zsidó központú világban.

springbok 2014.03.25. 10:50:44

Probalok osszefoglalni :
Egy kb. 44 millios orszagban 20-30 ezer ember Kijevben elkergette Janukovicsot es feloszlatta a kormanyt, majd letrehoztak egy ideiglenest.
Mihelyst megvolt a kormanyt sebtiben eltoroltek a kisebbsegi nyelvtorvenyt , majd gyorsan leultek az EU-val es alartak egy szoros egyuttmukodesi nyilatkozatot.

Lehet, hogy az a ~30k ember aki elkergette az elnokot tenyleg a tobbseget kepviseli, (csak a tobbseg inkabb teven nezte a fejlemenyeket), lehet.
Nade EU-nak nem kellene azert megvarni, hogy vajon a 44millio tobbsege mit es kiket is szeretne? Demokratikus valasztas, vagy mi a szosz...

Putyint lehet nem szeretni , nade azert valljuk be elegge egyertelmu es varhato volt amit tett.

Mondjuk ott hibazott, hogy bevonulas elott nem jelentette ki titkosszolgalati forrasokra hivatkozva, hogy Ukrajnaban titkos tomegpusztito fegyvereket tarolnak, kozelebbi informaciok szerint a Krimben, ergo Oroszorszagot vedendo gyorsan be kell vonulni.
:)

Conchobar 2014.03.25. 10:53:27

@mendson: "Egy izraeli közíró már kifejtette , oroszország az ukrán rasszista és antiszemíta mozgalmak miatt jogosan lépett fel" - És egy fecske majd nyarat csinál? Egyébként valós tendencia, hogy a magyarországi zsidók nem örülnek a magyar kormány hirtelen támadt oroszbarátságának, tekintve, hogy ez Magyarország távolodását jelenti a Washington-Brüsszel-TelAviv tengelytől

♔batyu♔ 2014.03.25. 10:56:44

@springbok: Az EU-nak kiválóan megfelelt, hogy az ukrán képviselőket pár géppisztolyos forradalmár az orosz megegyezés felrúgására késztette.

Egyébként itt is ez lesz, ha egyszer a Jobbik képes kormányt alakítani.

♔batyu♔ 2014.03.25. 11:00:35

@Conchobar: Akkor a magyarországi zsidók pótolják a kieső orosz importot és energia exportot.

Oroszország a világban realitás. Ez az embargó sem fog sehová vezetni, a fél EU export az oroszokhoz megy.

Conchobar 2014.03.25. 11:11:49

@♔batyu♔: "Ez az embargó sem fog sehová vezetni" - Mármint melyik embargó? Néhány képviselőt, meg tanácsadót nem fognak beengedni az USA-ba, meg Obama azt mondta, hogy 'lesz nemulass Oroszországnak'. A nyugatiak se gondoljákazt komolyan, hogy a Krím miatt majd mást is csinálnak némi handabandázáson kívül

tevevanegypupu 2014.03.25. 11:30:24

@Bell & Sebastian:

Az ukránok itt tulajdonképpen tizedrangu kérdés a demokrata erőknek..Mindenesetre reménykedjünk, hogy azok az oroszok, akik valóban szeretnének visszakerülni Oroszországhoz azok kerüljenek vissza végérvényesen, .az ukránoknak pedig tíz év tapasztalat után talán el lehetne mondani, hogy ahova vágynak az egy elvarázsolt kastély..semmi nem igazi benne.

tevevanegypupu 2014.03.25. 11:32:30

Na, most hallom az egyik ilyan jobboldali forradalmár vezért agyonlőtték egy kávézóban..Kezdődik.

kvadrillio 2014.03.25. 11:36:34

Mikor megismertünk örültél, hogy köszöntünk
Befogadtunk egyből, egy voltál közöttünk
De fejedbe szállt valami, nem az ész az biztos
Ellenünk fordultál más lett neked fontos

Azt hiszed okos vagy, mert elolvastál könyveket
Elszálltál magadtól, nagy arc lett belőled
Pár év alatt többet elértünk, mit Te meg nem fogsz soha!
Szánalmas vagy taknyos és nagyon ostoba!

Ki vagy te? Ki vagy te? Ki vagy te, te senki?
Elég volt belőled, helyre fogunk tenni!
Ki vagy te? Ki vagy te? Ki vagy te, te nulla?
Mit képzelsz magadról? Könnyen lehetsz hulla!

Te mit tudsz felmutatni, te mire vagy képes?
Te nézel le minket, te nyeretlen kétéves
A pelenka cserédre kérjed meg anyádat
Ki vagy te egyáltalán, miért jártatod a szádat?

Hány éves vagy öcsi? Mit játszod az eszed?
Mit gondolsz magadról te senkiházi gyerek?
Hogy képzeled azt, hogy a szádra veszel minket?
Minek hiszed magad, te semmire sem vitted!

Ki vagy te? Ki vagy te? Ki vagy te, egy nulla!
Ki vagy te? Ki vagy te? Ki vagy te, egy hulla!”
mandiner.blog.hu/2013/07/16/ujmagyar_stonehenge_a_szentfold_templom/fullcommentlist/1#c20251691

ez meg mijafaszezitt ???
a szabadkőművesek dala ????? :O)

kvadrillio 2014.03.25. 12:06:06

@Conchobar: "nepszava.hu/.../1014849-kijatszottak-az-oroszok-az-amerikai-lehallgatast
17 órája - Kijátszották az oroszok az amerikai lehallgatást ... Noha voltak figyelmeztető jelek, az amerikaiak nem tudták, hogy pontosan mi fog történni.
""""""

...hámerez úgy szopott lenni, hogy a zZUSA csakaszt nem tud, AMIT NEMAKAR !

sztem...a NAGYPOLITIKA.... ha megegyezik egymással, akkor A TÖBBINEK KUSSSSS VAN !

:)

kvadrillio 2014.03.25. 12:09:33

@♔batyu♔: JAHHHH.....AVAGY NEM KŐNEHHH EGYMÁST FOLYAMATOSAN TÖKÖN RÚGNI, MERT AZ EGY NAGGGYON FÁJDALMAS ÉRZÉS !.... és később el is RÁKOSODHAT !+

kvadrillio 2014.03.25. 12:16:15

...azután.....ebben a rohadt INTERNET-KORSZAKBAN, A ZEMBER ELŐSZŐR MEGRÉMÜL ATTÓL AMIT LÁT, ...MAJDAN....RÁJÖN, hogy ezek végülis csak egy négyzetméteren jáccadoznak egymással és a HŐS UKRÁN NÉP, ÚGY HARCOL A KRÍM-ÉRT, MINT AHOGY ORBÁN PÁVATÁNCOLT, ÚGY KÖZELÍTETT, HOGY TÁVOLODOTT ÉS ÚGY TÁVOLODOTT, HOGY KÖZELÍTETT...:)

kvadrillio 2014.03.25. 12:17:36

@kvadrillio: ..occt lehull a torinói lepel és kiderül, hogy csak egy virtuális világ van alatta.

kvadrillio 2014.03.25. 12:19:36

...azéééé.... A KÉT LEGJOBB FEJ A VILÁGON OBAMA ÉS PUTYIN !!!!!!!!! :)

2014.03.25. 13:46:12

@bankvezér: A zsidók pedig korrektül fizetnek .Dolgoztam már zs-nek, jól fizetett de tény hogy meg is követelte a maximumot.
Romáknak is dolgoztam már.Érdekes lények.Rájuk az a jellemző, hogy alig fizetnek valamit, ellenben totál laza a munkamorál.:))

2014.03.25. 13:48:04

Én az ukrán helyzettel kapcsolatban annyit látok, hogy az oroszok a tettek emberei, a nyugat meg csak döbbenten néz és fogalma sincs hogy mit tegyen.
Kb ennyi.

Bell & Sebastian 2014.03.25. 13:53:10

@Diorella Queen: Azzal a vaksi szemével ezt látná? :)

♔batyu♔ 2014.03.25. 13:55:07

@Diorella Queen: Ahhoz képest pár provokátorral elég szépen leválasztották az ukránokat az oroszokról.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.03.26. 01:40:44

Ukrajnáért senki nem hajlandó harcolni, meghalni a nyugaton. A NATO, EU, minden nyugati szervezet csak bürokratákból áll ma már, semmi tényleges, érdemi lépést nem fognak tenni Ukrajna területi integritása védelmében. Egyszerűen nem érdeke senkinek nyugaton Ukrajna megmentése. Egy nyugati sem akar meghalni egy távoli, szegény országért.
Az oroszok még mindig ott tartanak, ahol a második világháború után voltak szellemileg. Emberélet nem számít, terjeszkedni kell, birodalmat építeni.
Az oroszoknak nem számít senki élete, se az ukránoké, se a sajátjuk. Állatok, ösztönlények, de ezek a vérszomjas állatok sikeresebbek ma, mint a faszukat is fehér cérnakesztyűben verő brüsszeli bürokraták.

Ukrajna sorsa valószínűleg tényleg az lesz, hogy felosztják. Orbánból ki is nézem, hogy rárepülne Kárpátaljára, Semjén majd fehér lovon vonul be Ungvárra, Beregszászra, Munkácsra. Nem véletlenül támogatják az orosz agressziót teljes mellszélességgel.
A románok is lecsapnának a saját kis szeletükre, a lengyelek még a leghiggadtabbak, de egyben a legerősebbek is katonailag. A lengyelek nélkül nem lesz Ukrajna feldarabolva, bármennyire is szeretnék ezt a magyar fasiszták és Orbánék.
Románia kiterjesztené befolyását Moldovára és egy kis szeletre Ukrajnából. A magyarok már alig várják, hogy bevonuljanak Kárpátaljára, a lengyelekben nem látom egyedül a háborús, oroszbarát agybajt. Egyelőre. Pedig nélkülük esélytelen a felosztás. Persze jön majd utána az ukránok ellenállása, amit meg kell törni, lesz gerillaháború, amire hivatkozva majd még inkább belendülnek az oroszok, elfoglalják Ukrajna nagy részét. A magyar "honvédek" meg belelőnek a tömegsírokba pár tízezer ukránt.
Orbán pedig kis Hitlerként bekerül a történelemkönyvekbe, esetleg királlyá is koronáztatja magát. A 2/3 megszavazza egy perc alatt.
Úgy érzem, hogy még az én életemben lesz egy nagy háború, amiben a magyarok az oroszok oldalán fognak harcolni és háborús bűnössé válni.
süti beállítások módosítása