Vörös és fekete – Melyik Ukrajnáért is lelkesedtek?
2014. február 20. írta: Redakció

Vörös és fekete – Melyik Ukrajnáért is lelkesedtek?

ukrajna_tuntetes.jpg

Vendégszerzőnk, Tóth Szabolcs Töhötöm, a Magyar Nemzet szerkesztőjének írása.

*

Elgondolkodtató a Facebook üzenőfalain olvasni az ukrán barikádokért lelkesedő magyar ismerőseim bejegyzéseit. Elgondolkodtató e kinyilatkoztatásokat olvasni azoktól, akik 2006-ban lecsőcselékezték a magyar közszolgálati rádió udvarán ártatlanul összevert járókelőket is. A magyar ellenzék felvilágosult része (kb. 40 fő) a Bazilika előtt tüntetett az ukrán tüntetőkért, a belpolitikai üzenet is világos, csak én valahogy nem tudom elfelejteni azt a hallgatást nyolc évvel ezelőtt. Eközben az Index kiemelt, saját blogjában az áll, hogy Putyin hosszútávú célja Magyarországgal is ugyanaz, mint Ukrajnával. Ez hazugság, hangulatkeltés és ostobaság. Nyilvánvaló, hogy a paksi üzletben hosszútávú orosz érdekek is megjelennek, de nyilvánvaló az is, hogy egy európai uniós ország esetében a politikai célok és eszközök eltérnek. A Majdan tehát magyar kampánytémává vált.

Ami pedig Ukrajnát illeti, természetesen közelebb állnak hozzám az utcán tüntetők Janukovics embereinél (a szolidaritás morális kötelesség is) – de nem nehéz felismerni, hogy egy Ukrajnán messze túlnövő geopolitikai sakkjátszma elszenvedői ők, és tulajdonképpen a csőd szélén egyensúlyozik az államhatalom is.

A reálpolitika onnan ismerszik meg, hogy Washington és Brüsszel számára hirtelen nem számít a radikálisok ideológiai kötődése. Lehetnek antiszemiták vagy nácik, éppúgy, ahogy a szíriai felkelők is vahabbiták vagy al-kaidások, ha éppen felhasználhatók a következő lépéshez.

Ezen a kelet-európai törésvonalon, a gonosz két birodalmának egykori határvidékén a régi sebek nem gyógyultak be. Ukrajnában sok helyen a Wehrmacht-csapatokat bizony felszabadítóként kezelte a szovjethatalomtól sokat szenvedett lakosság, és még az ötvenes években is folyt fegyveres ellenállás az orosz megszállókkal szemben. A sajtófotókon is látni, a nemzeti lobogó mellett vörös-fekete zászlók lengenek a barikádokon, amik lehetnek sima anarchista lobogók, de akár az Ukrán Felkelő Hadseregre emlékező, szintén vörös-fekete zászlók is.

Nem állítom, hogy csak a radikálisok küzdenének, óriási csúsztatás lenne, és nem akarom magamat szakértőként sem feltüntetni a forrongó Ukrajna kérdésében. Nem vagyok az.

De néha azért megkérdezem magamtól, vajon miképpen elegyednének szóba hirtelen forradalmi lázban égő ismerőseim az utcán harcoló nacionalista tüntetőkkel? Hogyan zajlana ez a párbeszéd azokkal, akiknek történelmi emlékezetében a független Ukrajna (a Holodomor és a sztálini kegyetlenkedés után) Hitler Barbarossa-hadműveletének megindulásával született újjá, és akikkel a hírek szerint már a boxbajnok Klicsko sem ért szót? Miről diskurálnának velük kedélyesen a Facebookon posztoló budapesti netpolgárok?

Vagy netán a horthyfasizmust emlegetők idővel belátják, hogy Európa keleti felén kicsit bonyolultabb a történelem, mint ahogy azt eddig hirdették?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr705823098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

glinolid 2014.02.20. 08:14:42

Ja, a 300 Ft vizitdíj, a tandíj és a kötelező mnyp erősen korlátozta a jobberek demokratikus jogait. Szerencsére ezek már nem léteznek a fülkeforradalom meghozta gyümölcsét. Szerencsétlen Tóth Szabolcs Töhötöm.

Machiavelli 2014.02.20. 08:22:48

Zűrzavaros a helyzet valóban. Egyrészről Timosenko "szentképeket" szorongató tüntetőket látni, akik kemény nacionalisták és legszívesebben betiltanák a magyar nyelvet Kárpátalján, sok atrocitás ért minket részükről, másrészt ott látni az anarchistának kikiáltott, valójában a mai politikai rendszerrel totálisan szembefordult fiatalokat, de ott látni az Ukrajnát kettéválasztani akaró Oroszország törekvései ellen tiltakozókat is. Most még ott van mindenki és nem tudni melyik irányzat kerekedik felül, ha felül kerekedik bármelyik is. Leginkább aggódok a 150 ezres kárpátaljai magyarság miatt, akiket most szerb mintára Janukovics kormánya hív be katonának, hogy velük veresse le a felkelést és ugrassza végérvényesen egymásnak a magyarokat és ukránokat. Nem tudom mennyi idő van még, de ha nem vall színt a felkelés hamarosan, akkor lehet értelmesebb lenne Putyinnal összefogni és segíteni 3 darabra szakítani a jelenlegi Ukrajnát. 20 millió orosz mehetne az anyaországba a Putyin által oly hőn áhított fekete-tengeri kikötőkkel együtt és hozzánk a történelmi határig Kárpátalja. Gyorsan színt kéne vallaniuk, hogy ne ez legyen az érdekünk!

Robinzon Kurzor 2014.02.20. 08:26:00

Putyin főtitkár elvtársat és gyarmatosító törekvéseit megvédeni (ismét) hazafias kötelesség.
Remek, alakul ez, gyerekek.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.20. 08:36:07

Ukrajna jövője az ukrán nép ügye. Ezért is lenne jobb, ha Washinghton és Brüsszel kiszállna a háborúból, melyet az ukrán nép ellen folytat egyre véresebb eszközökkel.

Virág et. 2014.02.20. 08:36:33

Az általánosítás nem jó dolog. Pláne nem újságíróként.

Egyrészt a forradalmak már csak olyanok a természetüknél fogva, hogy mindenféle emberek kerülnek, vegyülnek a hatalommal szembeni oldalon. Vannak köztük radikálisak és vannak mérsékeltek is. Ha kicsit mélyebben megkapargatjuk 1848-at vagy 1956-ot, akkor ott is találunk bizony olyan alakokat a "jó" oldalon, akikkel amúgy nem közösködnénk. Akár még tömegével is.

Másrészt értelmes ember nem csőcselékezte az ártatlanul megverteket 2006-7-ben sem. Mivel magam értelmes embernek tartom magamat, ezért saját akkori blog.hu-s hozzászólásaimat tudom csak idézni: a túlkapásokat ki kell vizsgálni, a felelősöket bíróság előtt felelősségre kell vonni.
Csőcseléknek a Kossuth teret széth.gyozókat neveztük, őket nem bántotta senki. Meg a tv székházat szétverőket - ők is több rendőrt bántottak, mint fordítva. Meg azokat, akik macskakövet szedtek föl, molotovot dobáltak és nem "spontán" módon, hanem eleve rákészülve, palackokkal és gázmaszkkal indultak "békésen tüntetni".

Azt sem szabad azért figyelmen kívül hagyni, hogy Ukrajna a maga forradalmát most nem is annyira Janukovics, mint inkább a külső elnyomó ország, Oroszország ellen vívja. Mint mi 56-ban vagy éppen 48-ban. Csak azóta a katonákat leváltotta a bankszámla és a gázcsap. 2006-7-ben SEMMI nem volt, ami miatt utcára kellett volna vonulni. SEMMI. 2005-höz képest nem történt más, mint hogy kiderült, hogy a kormánypárt hazudott a választások előtt (shocked and amazed) és ezen azok az emberek, akik előtte 4 évig mondogatták mindenkinek, hogy ezek hazudnak és akik amúgy is a másikakra szavaztak, azok annyira "becsapva érezték magukat", hogy úgy gondolták kormányt lehet buktatni. Ugyanezek az emberek a jelenlegi rezsim napi hazugságait, azok beismeréseit szemrebbenés nélkül tűrik, védik, esetleg újságíróként még magyarázzák is.

És ez az ártatlanabb magyarázat, van ennél Debilebb meg Demeterebb is. Ebbe nem mennék most bele.

Zárásként még annyi, hogy nehéz egy olyan Oroszországgal vagy annak bábjaival azonosulni, amelyik egy olyan sz.r országot épített, mint amilyen a mostani Oroszország. Ahol az a bátor, aki csoportosan kínoz és ver össze melegeket (melegnek mondott fiatalokat), fiatal huszonéves lányokat bikacsökkel. Mint a 90 kilós derék orosz rendőr, aki az 50 kilós lányt üti-veri rugdossa. Nehéz ezeket szeretni.

De beszállok én is Tóth úr játékába, mert szépen meg lehet ezt fordítani. Azok, akik 2006-ban forradalomról delirizáltak, azok most mégis hogyan kerültek az elnyomó, azonosítószám nélküli és nem gumi-, hanem éles lőszerrel lövöldöző (Morvai kollegina remélem jegyzetel, civil jogászok? hahó?) rendőrök pártjára?

Virág et. 2014.02.20. 08:37:23

@maxval a gondolkodó birca: Moszkvának nem kellene kiszállnia? Vagy az oké, csak ne a nyugat?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.20. 08:38:19

@Machiavelli:

Kárpátalján az oroszpárti tábor erősebb, mint a nyugatpárti.

Kárpátalján a lakosság kb. 12 %-a magyar egyébként.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.20. 08:39:24

@Virág et.:

Moszkva nincs bent. Illetve úgy van bent, hogy az ukránok többség nem akar szakítani Oroszországgal. De nem küldenek Moszkvából fasiszta huligánokat törni-zúzni.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2014.02.20. 08:49:04

@Virág et.: Az tulajdonképpen nagyon is helyénvaló, hogy egy virágelvtárs mondja meg, kinek, hol, mikor van vagy nincs oka tüntetni. Valahogy csak rendet kell rakni a fejekben, há' nem? Több virágelvtársat a demokráciába!

Machiavelli 2014.02.20. 08:50:27

@maxval a gondolkodó birca:

Ne haragudj, de nekem nem stimmel amit írtál. Azt mondják, hogy Kárpátalján van 150e magyar. Ha ez a lakosság 12%-a, akkor az összlakosság 1 millió 250 ezer. Ha ránézek a térképre, akkor azt látom, hogy a Kárpátok gerincéig viszonylag gyér a településszerkezet és a méretek se indokolják ezt a lakosságot, én 1 millió alá saccolnám. Van valami hivatalos forrásod erre? Te hol húzod meg a határt?

TG69 2014.02.20. 08:50:53

Bazd meg Tohike! En ballibkent senki mervado megmondo embertol nem hallottam a fidesz tuntetoket lecsokelekezeni. Arokaso barma...

virgo 2014.02.20. 08:55:40

@Virág et.:

" Csak azóta a katonákat leváltotta a bankszámla és a gázcsap. 2006-7-ben SEMMI nem volt, ami miatt utcára kellett volna vonulni. SEMMI."

kivéve, hogy:

1. az ország a csőd szélén tántorgott
2. az emberekben kezdett tudatosulni, hogy a választásokat megnyert párt nemhogy az ígéreteit nem fogja betartani, hanem pont az ellenkezőjét fogja csinálni
3. az őszödi beszéd már csak hab volt a tortán, az utolsó csepp a pohárban.

Tényleg semmi.

virgo 2014.02.20. 09:00:30

Amúgy nem tudok egyetérteni ezekkel a lányokkal, a módszereikkel sem, a mondanivalójukkal sem. Azért bikacsökkel verni őket erős túlzás, szóval nincs hová állni ebben a történetben.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.20. 09:01:08

@Machiavelli:

Az ukrán népszámlálás szerint a lakosság 1 256 900. Ez a forrás: database.ukrcensus.gov.ua/PXWEB2007/ukr/news/op_1.pdf - a honlap meg a www.ukrcensus.gov.ua/angol és orosz verzió is van.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.02.20. 09:05:19

@Machiavelli:

A népszámlálás szerint a magyarok száma 156 ezer. Ebből 151 ezer él Kárpátalján.

Virág et. 2014.02.20. 09:06:59

@maxval a gondolkodó birca: Ezt sokadszor írod le, de pontosan annyi bizonyítékod van mellette, mint általában minden más kinyilatkoztatásod mellett. Te így hiszed és ez neked elég.

@Kinyílott a pitypang. Megírom.:

hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%A9lem%C3%A9ny

@virgo:

1. 2006-ban 4% körüli volt a GDP növekedés, 2005-ben még több. A 2006-os adat 2007-ben került publikálásra. De még 2007-ben is 1%-os volt a GDP növekedés. 2006 szeptemberében 270 forint volt egy euró. A szakemberek, akik látták a válságot közeledni, azok értették, hogy jön a baj. Az egyszeri ember az életszínvonalában SEMMI változást nem észlelt. Sőt, ha megnézed a kiköltekező, hitelfelvevő, fogyasztó életmód még 2008-ig folytatódott is. Az építőipar a 2006-ot még óriási pluszban zárta. A Suzuki is fogyott tömegével.

2. És ilyen akkor volt először. Most nincs, amikor megígérik, hogy nem forgatják fel a közjogi rendszert meg nincs alkotmányozási kényszer, azt' mégiscsak lett. Meg megígérik, hogy nem lesz tandíj, azt' mégiscsak lett. Meg megígérik (írásban! Schmitt doktor jegyezte levélben), hogy megvédik a manyup pénzeket, aztán végül mégis lenyúlták. Tényleg soroljam? Vagy menjünk vissza 90-ig, hogy ki, mit hazudott kampányban és hogy ebből mi lett ciklus végére? Most miért nincsenek ezek a bátor futballszurkolók az utcákon?

3. A beszéd ürügy volt. Korábban ürügy sem kellett, lehetett újraszámlálást kérni meg hidat is foglalni beszéd nélkül is.

TG69 2014.02.20. 09:18:15

@virgo: Mi a ballib oldal (meg persze a szokásos bizonytalanok) buktattuk meg a Gyurcsány rezsimet 2010-ben és 2006-ban erre még semmi hajlandóság nem volt, sőt!!! Erkölcsi és politikai válság abból hogy a kampányban hazudnak nem szokott lenni, ma más sincs mint sikerpropaganda a köbön. Nevetséges még az összehasonlítás "előkészülete" is az ukrán eseményekkel. Akli ezt prónálja teríteni az nagy szemétséget csinál.

Winston007 2014.02.20. 09:20:10

Elég furcsa érvelésnek tűnik ez nekem. Persze a Facebookos lelkesedés szerintem is nevetséges, főleg az a része, hogy ilyet vizionálnak Budapestre is. DE azért alapvetően nem nehéz észrevenni, hogy itt azért nem néhány radikális ember hőzöngéséről van szó. Ezt összehasonlítani az MTV ostrommal nevetséges. Az egészben a legkellemetlenebb, hogy Mo és élén szellemi vezetőnkkel igencsak rosszul mérte fel a magyar geopolitikai viszonyokat. Putyin birodalma a hanyatló korszak előtti nagy fellángolás miatt látszik csak nagynak, erősnek és félelmetesnek. Amit a bányáiból kiáramló nyersanyagainak köszönhet. És akinek nagy birodalma már a határainál recseg-ropog: lásd Ukrajna. Magyarország pedig szépen belesétál ebbe a szituációba, mint Ukrajna szomszédja. Remek.

Úgy gondolom a hazai kormány is sokkal nagyobb bajban lenne, ha hasonló "civil" vehemenciával találná magát szemben. De nálunk ez kimerült a sajnálatos kivándorlási trendekben. Sajnos nem fogjuk megúszni azt, hogy a magyar kormány állást foglaljon az ügyben és akkor ki fog derülni hova állunk. Nem irigylem most a külügyet, de még szellemi vezetőnket sem. Mert a fiatal Orbán Viktor esetén nem lenne kérdés, mit fogunk mondani de az új esetén ki tudja már.

Érdekes, hogy mostanában sokan leírják "Realpolitik" és ebben a kontextusban próbálják a magyar külügyi furcsa lépéseit megmagyarázni. A Realpolitik az nem ez, az más. A miénk inkább kapkodás és menekülés " a hanyatló Nyugat" ölelése elől, ami transzparenciával, jogbiztonsággal és ne adj Isten gazdasági növekedéssel járhat. A "keleti nyitás" önmagában az Realpolitik lenne, ha lenne mögötte stratégia. (Lásd: Irán zseniális köszöntése, Azerbajdzsán mint új szövetségesünk stb.) Azonban a Realpolitik is gerincet feltételez.

Ukrajnát "egyszerű" megérteni olvasni kell Huntington könyvét és az Ukrajnán végigfutó civilizációs törésvonalra vonatkozó részeit és sok minden világos lesz. Ukrajna nyugati része mindig inkább a nyugati civilizációhoz tartozott: Lengyel királyság, Osztrák-Magyar Monarchia, a keleti pedig az orosz medve tápláléka volt. Ez most elementáris erővel felszínre tört. (A keleti részen is sokan a nyugati integráció hívei.) Magyarországnak uniós tagállamként pedig a demokráciát és az emberi jogokat illene támogatni. Lássuk a jót is: szellemi vezetőnk kezdeményezései az esetleg menekülthullám kapcsán azért jelzi, hogy még mentek el teljesen otthonról.

És egyébként nem, nem kötelességünk morálisan támogatni a tüntetőket, hanem a demokráciát vagyunk kötelesek támogatni és azt, hogy a szomszédunk is egy normális, működő állam legyen! A tüntetők is elkövettek számos felvállalhatatlan cselekményt.

Legutoljára pedig Facebook: szerintem a szerző köszönje meg, hogy a sok hülye lájkokkal próbálja bomlasztani a rendszert és nem az utcára mennek. A 2006-os párhuzam pedig nevetséges és szánalmas, tudom, hogy a mitikus jobboldali ködben 2006 már-már 56-hoz vagy 48-hoz hasonlatos de NEM az. Rendőri túlkapás? Kijevben kb. a forradalom előtt mindennapos volt. Az egyetlen hasonlatos, hogy itt is meg ott is van egy párt, ami nem akar tudomást venni a demokratikus szabályokról. Csak nálunk több a birka, meg a rezsicsökkentés.

Fényezett Rézlábos 2014.02.20. 09:23:49

@maxval a gondolkodó birca: Moszkva nincs benn? Csak nyakig. Egyrész nyilvánosan befolyásolja az események folyását a hiteleivel (illetve annak ígéreteivel), másrészt csodálkoznék, ha nem lenne Kijevben pár FSZB-s akciócsoport, és legalább a bázisok védelmét meg nem erősítették volna 1-2 zászlóalj Specnaz-zal.

teknős 2014.02.20. 09:29:20

@Virág et.: Most komolyan, te ennyire ostoba vagy, vagy csak kampányolsz?

Ha lenne rá időm és kedvem, tudnék seregnyi példát hozni, hogy ugyanolyan tényeket ugyanaz a társadalom hogyan ítél meg gyökeresen másképp. Amikor valaki ilyen ostobaságot csinál, mint te itt, akkor kábítani akar és ezért lehagyja a tények egy részét, ami nem illik a koncepciójába.

Ahogyan te is "lefelejted", hogy ott akkor a szomszédaink 5-7% növekedést produkáltak, mi meg megszorítottunk. De itt is lehetne sorolni azokat a tényeket, amiket elhallgatsz.

virgo 2014.02.20. 09:43:18

1. Milyen áron volt GDP növekedés? Azon az áron, hogy nyakig eladósodtunk. Ezt GyF apánk elhíresült "igazságbeszédében" lényegében el is mondta. A szavazatvásárlás ilyen módja azonban felelőtlenség (ha finoman akarok fogalmazni). Nem ezért fizetjük a ME-t.

2. Mellébeszélsz. Van egy prioritási sorrend, az ország stabilitása pedig az első. Osztogatni akkor lehet, ha van miből. A választási ígéreteket azért sem lehet betartani, mert senki nem lát négy évre előre. Max annyit lehet ezekből kivenni, hogy ha ezek nyernek, akkor ez és ez lesz az irányvonal, nagyjából. Ilyen szempontból pedig nem hinném, hogy a Fidesz bárkinek is meglepetést okozott.

3. Ez még konteonak is gyenge. Egyébként meg kilóg a lóláb, mennyire keveset gondolnak az elvtársak az átlagemberről. Ja, és hídfoglalás eredetileg SZDSZ specialítás volt.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2014.02.20. 09:58:27

@Virág et.: Igen, pontosan ez történt: leírtam a véleményemet a bolsevik fajtádról.

Virág et. 2014.02.20. 10:04:23

@teknős: Nincs kedved meg időd, de ostobázni van időd. Egy húzásod van, aztán takarodsz a szűrőre. Ha vitatkozni akarsz, érvelj, hozz példád, ha anyázni, akkor húzzál vissza abba a csatornába, ahonnan előmásztál.

Lefelejtem? A GDP adatok 2006. márciusában nyilvánosak voltak. Ki nyerte a 2006 áprilisi országgyűlési választásokat? Hogy nem volt felháborodás, amikor a szomszédok (egyébként 5-6%-os fejlődést produkáltak a mi 4%-unkhoz képest) ennyire szárnyaltak? 2006 szeptemberében 0 új információ került elő a gazdasággal kapcsolatosan.

@virgo:

1. És ez volt itt a kérdés? Minek terelsz meg maszatolsz? Azt állítottad, hogy az ország a csőd szélén állt 2006-ban. Nem állt. Az ország a csőd szélére 2009-ben került, ahonnan a Bajnai-Oszkó kettős rántotta vissza. Hogy jön ide, hogy "milyen áron"? Ez egy másik beszélgetés témája lehet, ahol közel lehet az álláspontunk, de nem kellene félrevinni az eredeti témát, az eredeti állításodat.

2. "Ország stabilitása", "nem hinném". Ezek csak a fideszre állnak meg? Gyurcsány miről beszélt őszödön? Arról, hogy véget kell vetni a porhintésnek és kemény intézkedéseket kell hozni, különben jön a katasztrófa. Ezek nem az ország stabilitását szolgálták volna? Nem lett volna könnyebb, politikailag kifizetődőbb őszödön csak pezsgőzni és tovább hazudni 2010-ig?

3. Konteo? Nehezen hiszem el, hogy a Toroczkai vagy Budaházy féle brigád, a 64 vármegye, a mostani Magyar Hajnalosok, meg a többi résztvevő az mind megtévedett és hazugsággal félrevezetett egykori szoci szavazó volt. Ezt próbáld meg másnak beadni. Ezek az emberek sosem szavaztak a szocikra, 2006-ban sem, az ődszödi beszéd ürügy volt, hogy ugorjanak. 2002-ben őszödi beszéd sem kellett, akkor is volt balhé, ha nem emlékeznél rá.

Virág et. 2014.02.20. 10:07:05

@Kinyílott a pitypang. Megírom.: Nem, te meglepődtél és felháborodtál, hogy én véleményt írok a bejegyzés témájáról.

A személyeskedéssel magad minősíted. Az idegen szavak jelentését meg nyilvánvalóan nem ismered.

virgo 2014.02.20. 10:13:57

2. Igen, ez csak a fideszre áll meg. Olvass figyelmesebben. Ami GyF-et illeti, ő is tudta- meg te is tudod- hogy nem lehetett 2010-ig hazudni. Ő csak azért lázadt, mert tudta, hogy közel a lebukás... nem tudom ezt hősi tettként értékelni, ne haragudj. Okos ember, csak nem tisztességes.

3.Tessék mondani, minek tartják a titkosszolgálatokat? Ki ezeknek a főnöke, csak nem a mindenkori kormány? Tehát a titkosszolgálat végignézi, ahogy a csőcselék- és áttételesen a Fidesz- megpróbálja megdönteni az államhatalmat. Ne nézzük már egymást hülyének.

Virág et. 2014.02.20. 10:22:00

@virgo: Ehhez képest 2009-ig lényegében folytatták a hazudozást. Mert részben a zavargásoknak, részben a fidesz populista népszavazásának (amellyel ellentétes döntést hozott kormányon) köszönhetően a stabilitást elősegítő intézkedésekből nem lett semmi, lényegében ott folytatták, ahol abbahagyták 2006 előtt. Szűk egy év híján a ciklus végéig. Ez azt bizonyítja, hogy őszöd és balhé nélkül Gyurcsány legalább 2009-ig ki tudta volna húzni.

Titkosszolgálatok? Most meg te tévedsz konteok mezejére. Nincs adat se pro se kontra arra vonatkozóan, hogy a titkosszolgálatok előre látták volna a 2006-os eseményeket. Az események azt bizonyítják, hogy nem láttak ezek semmit. Nem kell a titkosszolgálatokat misztifikálni, azok is pontosan úgy működnek ebben az országban, mint minden más. Bénán.

virgo 2014.02.20. 10:31:23

"Ehhez képest 2009-ig lényegében folytatták a hazudozást."

Mit lehetett még Őszöd után hazudni?
Egyébként Bajnait jobbosként is becsülöm, mert azt tette, amit kell. Ez a ME dolga, oldaltól függetlenül.

" Nincs adat se pro se kontra arra vonatkozóan, hogy a titkosszolgálatok előre látták volna a 2006-os eseményeket. Az események azt bizonyítják, hogy nem láttak ezek semmit."

Persze, hiszen nem kötik az orrunkra. Számodra ez a bizonyíték, hát gratulálok. Egyébként nem kellett előre látni semmit, hiszen az események nem egyik pillanatról a másikra történtek.

Virág et. 2014.02.20. 10:35:53

@virgo: "Mit lehetett még Őszöd után hazudni?"

Hát, amit hazudtak is. Sorolok párat: bársonyos reformok elegek, az országot elkerüli a válság (megáll a határnál), Pannon Puma szárnyalása. Ezek mind 2006 utáni lózungok. De jöhetek a "Van egy jó hírem, Budapest"-tel is. Mintha elbírta volna a költségvetés. Elég hosszú a lista.

Amit Bajnai tett, az a minimum. Ezt kéne minden ME-nek, a tragédia, hogy egyik sem teszi 90 óta.

" Számodra ez a bizonyíték, hát gratulálok. "

Nem, nem bizonyíték. Számomra - ellenkező bizonyításáig - a miniszteri nyilatkozat a vizsgálóbizottság előtt, a rendőri vezetők nyilatkozata bizonyíték. Ők azt állították, semmiről nem tudtak, az események szeptemberben az egyik pillanatról a másikra alakultak. Nem volt előzetes jelentés a titkosszolgálatoktól. Akinek van más információja, az jöjjön elő vele. Amíg meggyőző ellenkező adat nem merül fel, miért higgyek másban?

virgo 2014.02.20. 10:37:19

"Amíg meggyőző ellenkező adat nem merül fel, miért higgyek másban?"

Mittomén, a józan észre támaszkodva, már ha van olyanod raktáron.

György Szokolai 2014.02.20. 10:44:36

@Virág et.: Mielőtt felcsaptál apologétának, föltetted-é magadnak a kérdést: miért kellett elmondania Gyurcsánynak az öszödi beszédet? Segítek. Az értő és figyelő szakértői és párttársai /e.g. Lendvai I./ figyelmeztették, hogy államcsőd felé halad az ország. Innentől semmi értelme akár egy szót is vesztegetni hozzászólásodhoz.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.02.20. 10:54:59

az agyhalott nyugati világ azt csinálja, mint az araboknál. fellázítja a tvitteres digitális-liberális idiótákat, aztán a fundamentalisták győznek. ottan a radiiszlám, az ukránoknál meg a nácik.
ezek világháborús előkészületek.

Kandeláber 2014.02.20. 11:20:20

A hahás idiótákért lelkesedő infrás-tápos belterjesek piszkosul odavannak az ukránokért.
Ugyanezek 2006-ban azt követelték, hogy Budapesten éles lőszerrel tüzeljenek.

dobókötél 2014.02.20. 11:47:11

Idióta!
Mármint a cikk írója!

vizipipa 2014.02.20. 12:05:09

"Washington és Brüsszel számára hirtelen nem számít a radikálisok ideológiai kötődése. Lehetnek antiszemiták vagy nácik, éppúgy, ahogy a szíriai felkelők is vahabbiták vagy al-kaidások, ha éppen felhasználhatók"

Ha csak felhasználnák őket! Gyártják, képzik, fizetik őket. 100 évvel ezelőtt ennek a töredéke önmagában háborús ok volt!

Az ukránoknak meg nem jobbra vagy balra kéne állni, hanem a tükör elé. Ahogy mi is, úgy ők is elmondhatják: mi választottuk ezt a garnitúrát. A megoldás sem jobbról vagy balról jön. Nekik kell megoldani a kérdést, mert mindenki más csak ki- vagy felhasználja őket.

vizipipa 2014.02.20. 12:15:09

@virgo:
@Virág et.:

Nem akarok beszállni, csak előzményként említem meg a 2006-os költségvetést (2005 decemberi elfogadás) öt éves adócsökkentési tervét, az áfa csökkentését, majd 2006-ban jött ugye a konvergenciaprogram. Speciel az adócsökkentések felfüggesztésével, meg az áfa emelésével. Aki ennyiből nem látta, hogy a teljes 2006-os költségvetés hazugság, a választási kampány meg pláne, azon nem lehet segíteni.

És akkor jött az öszödi beszéd.

Kandeláber 2014.02.20. 12:43:56

@vizipipa: Vakokra hiába adsz szemüveget, attól sem látnak jobban.
Az elvakult gyurcsányistáknak a bálványuk maga a tökéletesség.

Bloodscalp 2014.02.20. 12:48:43

Azért az érdekes hogy a világon minden de minden utcai zavargás -visszaézve csak az elmúlt 10 évre-és megmozdulás külföldről szervezett volt és az aktuális hatalom megdöntését szolgálta, hogy a nyugat a bábjait kihelyezze-beleértve természetesen a mostanit is(a legitimitások most mellékesek).

KIVÉVE a mi szent 2006-os tüntetéseinket!

Azt az istenadta nép csinálta, teljesen spontán. (ki hiszi ezt még el?)

Bloodscalp 2014.02.20. 12:53:00

@vizipipa:mivan vele? miért hivatkozol rá? Hazudni nem törvénsértés ezekszerint. Ezért volt a hiszti akkor?

Ilyen alapon amit írtál-megválasztunk valakit és az azt csinál amit akar, ha akarja eladja az országot az oroszoknak. És kész.

Kandeláber 2014.02.20. 13:03:15

@Bloodscalp: Honnan a legitimitásuk, te kis hülye?
Hahás pöcs.

Bloodscalp 2014.02.20. 13:29:30

Már csak te hiányoztál nemzeti agresszív kismalac:)

Bloodscalp 2014.02.20. 13:41:09

@maxval a gondolkodó birca: honnan gondolod hogy a ruszkik nincsenek ott ukrajnában?:D

és hogy az ukrajnai magyarok oroszpártiak lennének?

Kandeláber 2014.02.20. 13:48:44

@Bloodscalp: Meg te is, nemzetietlen, hungarofób cionista faszkalap.

Bloodscalp 2014.02.20. 14:08:53

@Kandeláber: de ha betennék egy kis putyin éltető kommentet rögtön igazi magyar hazafi lennék-hát nem bizar ez, kedves moszkovita barátom?:)

Kandeláber 2014.02.20. 14:17:01

@Bloodscalp: Nagy tévedés.
Utálom a ruszkikat, mint a szart.
Persze nem az embereket.
A tetves politikusokat.
A muszkavezetőket meg még jobban utálom.

Bloodscalp 2014.02.20. 14:29:11

@Kandeláber: érdekesen mutatod ki:) lehet, eddig nem tudtad és tőlem kell megtudnod, de a választott pártodnak, a jobbik is (fura mód ebben konszenzus van a fidesszel és az emeszpével) szívélyes partnerét látja putyinban:) a jobbik összes-official&non-offical médiája fényesre nyalja épp putyin seggét, amellett hogy a tüntetökre uszitanak.

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2014.02.20. 14:41:03

És arra senki nem gondol, hogy vannak emberek, akik képesek olyan üres jelzők nélkül gondolkozni, mint konzervatív, nacionalista vagy liberális?

Bloodscalp 2014.02.20. 15:00:05

@tauglich: nevetséges!Tóth Szabolcs Töhötöm akkor horthyt is elítélte már mert belépett a világháborúba,ugye?

Hiszen ítéletet mondott az ukránokról mert a holodomor után a nácikkal együtt mentek a szovejteknek.-érdekes hogy a szerző oroszokat ír...

ha neked ez korrekt...

Kandeláber 2014.02.20. 15:26:31

@Bloodscalp: És a te választott pártjaid?
MKP-MDP-MSZMP. Most MSZP.
Déká- senkiházi emeszempésből lett szarháziak.
Együtt- ex-szadeszes niemandok.
Ja, a Fidesz meg Likud- testvérpárt.
A Jobbik nálam csak favorizált alakulat.
Nem vagyok seggnyaló hívőik, mint te meg a hozzád hasonlók az összefosásnak.

Virág et. 2014.02.20. 15:48:12

@virgo: A józan ész azt mondja neked, hogy a titkosszolgálatok mindent tudtak már előre szeptemberről, de ezek szándékosan hagyták, mert ... mert ... profit!

A józan ész azt nem mondja meg, hogy ki lőtte le Kennedyt? Tényleg, Elvis él még?

@György Szokolai: Mielőtt fölcsaptál kibicnek elolvastad-e a hozzászólásomat? Értetted-e? Különösen a "kivéve a szakértőket" részt? Sikerült megérteni? Akkor szaladj neki még egyszer a sajátodnak és elmélkedj azon, hogy annak meg mi értelme volt.

nu pagagyí 2014.02.20. 15:48:27

Nem olyan bonyolult a posztíró álkérdésének megfejtése. Egy nyilvánvalóan hazaáruló kormány ellen (amelyik kiárusítja az országot az oroszoknak) természetes a nacionalisták és liberálisok összefogása. A liberálisok és a nacionalisták is független országban szeretnek élni. Konfliktus a liberálisok és nacionalisták közt a hatalmi berendezkedés kapcsán van. A liberálisok nem szeretik a diktatórikus jellegű hatalmat, a nacionalisták viszont kifejezetten igénylik.

nu pagagyí 2014.02.20. 15:51:19

@Kandeláber: Éles lőszert csak ti szerettetek volna. A HirTv-s fazon még vitt is a helyszínre egy marékkal, hogy mutogathassa.

Uliverius 2014.02.20. 16:56:54

Mondgyátok meg, mit köll itten gondúni! Azt fogom gondúni, oszt kész.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2014.02.20. 18:21:17

„Ezeknek egy Petljura vagy egy Bandera kéne.
Petljura a kozákjaival szétbaszná az eu-párti idióták fejét, aztán helyreállna a rend.
Lenne egy körmenet, ikonokkal, pópákkal, aztán meg kuss az eus faszkalapoknak.”

szemkilövetést!!!!! :-DDDD

mavo · http://polmavo.blog.hu 2014.02.20. 18:28:52

@maxval a gondolkodó birca:

„Ezért is lenne jobb, ha Washinghton és Brüsszel kiszállna a háborúból, melyet az ukrán nép ellen folytat egyre véresebb eszközökkel.”

inda real world: az ukrán rezsim mesterlövészekkel gyilkoltatja az ellenállókat :-DDD

mavo · http://polmavo.blog.hu 2014.02.20. 18:53:49

de nekem egyébként ez tök bejött. :)

amikor a mandiner szerkesztősége kettős mércéről kezdett el vízionálni, nyilván nem számított arra, a saját 2006-os szemkilövetésről óbégató fanklubja fogja a leghangosabban helyeselni, hogy az ukrán "hatóság" szervezetten gyilkolja a tüntetőket. :)

mojoking77 2014.02.20. 19:04:10

@Kandeláber: Latod baratom, ezert nem er el Magyarorszag soha budos eletben semmit. Legyen barmi a tema, egesz biztos, legkesobb fel ora mulva mar ott is van valamelyik a tefajtadbol, hogy mindenkibe belerugdosson, lezsidozzon lekommunistazzon lehazaarulozzon mindenkit.
Majd ha egyszer eljutsz arra a szintre, te is meg a par ezer szellemi nyomorek elvtarsad is, hogy egy ember eloszor Magyar, es csak utana zsido- komcsi-, libsi- akarmi, akkor lehet elindul valamerre az orszag. Bar lehet , neked jobb is igy, a langyos szarban dagonyazni...

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.02.20. 19:16:05

@mavo:
ezek a "tüntetők", bűnözők. nézze meg a videókat! másrészt nem a hatóság végzi ki őket, hanem a saját felbujtóik. régi trükk.

Bell & Sebastian 2014.02.20. 19:29:22

@jose maria padilla: Előttem járt egy lépéssel, pont reggel gondolkodtam el azon, ki lehet akkora állat -mesterlövész létére-, hogy találomra tüzel.

Nem ló véletlenszerűen, mindig van fölötte valaki, aki mondja a fülesbe, hogy most a piros fölsőst lábon, a haverját meg fejbe.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2014.02.20. 19:52:00

@jose maria padilla:

jaj, hát a fenébe, pont elfelejtettem, hogy ezek a tüntetők valójában nácik. nem véletlen, hogy te olyan lelkesen egyetértesz a lelövésükkel. :)

Indiana Jonescu 2014.02.20. 20:01:45

@Bloodscalp: jobb nekik az oroszokkal kiegyensúlyozott egységes ukrán állam mint a románnál két klasszissal keményebb ukrán nacionalizmus.

Ez ilyen egyszerű.

jose maria padilla · http://gozdom.blogspot.com/ 2014.02.20. 20:05:28

@mavo: miért értenék egyet a lelövésükkel. csak azt gondolom, hogy nem a hatalom lövi őket.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2014.02.20. 21:04:13

@jose maria padilla:

a tudjukkik ráadásul itt-ott ukrán rendőrnek is álcázták magukat, hát ilyen aljas ez az unió!

tauglich · http://tauglich.blog.hu/ 2014.02.20. 22:17:04

Az igazat megvallva Ukrajnáról Bulgakov szinte már mindent leírt A fehér gárdában, így akár ahhoz mérten kéne/nem kéne/illene tolni a monitor előtt a demokráciaféltő mantrát, valamint a honi aktuálpolitikára analógiaként gyártott egybites baller üzeneteket.

Ukrajna ugyanis nem fehér, és nem fekete, de egyszerre ortodox, és görög katolikus. Délen és keleten orosz, nyugaton pedig európai orientációjú. Ukrajna peremvidék az összes átkával, amit egyszerre tekintenek az oroszok hitbizománynak, az EU pedig amolyan jövendő és lehetséges protektorátusnak, jelentsen az bármit is. A mostani helyzet előidézésében pedig legalább akkora sara van a balkáni konfliktusban már totális közönyt és impotenciát mutató Nyugatnak, mint az oroszoknak. Ráadásul jelen állás szerint már nem egyszerűen a demokráciaféltő, de tök álságos szólamok és az orosz birodalmi érdekek állnak egymással szemben, s még csak nem is a kontrollját az események felett mostanra teljesen elvesztő ukrán ellenzék és az államhatalom feszül egymásnak. Ma már sokkal inkább az a kérdés, hogy hogyan lehet a huszonnegyedik órában visszarántani a polgárháború, illetve az anarchia felé billegő országot.

Virág et. 2014.02.21. 06:36:21

@mavo: Ugyan, mindenki tudja, hogy a Bilderberges zsidók lövöldöznek. Janukovics tűzparancsa, a lemondott korábbi vezérkari főnök az csak álca, hogy félrevezesse az Izrael által felvásárolt nyugat birkáit. Mindez csak színjáték, ébernek kell lenni, elvtársak, az imperialista hatalom nem alszik.

Békemenetet Janukovicsért!

Alfőmérnök 2014.02.21. 07:13:54

(Mármint ez volt kitéve egy templom kapujára valahol Rahó környékén.
m.blog.hu/kk/kkbk/image/ukr2.jpg )

mavo · http://polmavo.blog.hu 2014.02.21. 10:21:35

@Virág et.:

tegnap a királyi fideszrádióban szó szerint terroristának nevezték a tüntetőket, tehát igen, simán elképzelhető akár még egy békemenet is janukovicsért. legfeljebb a sztálint éppen mostanság rehabilitáló putyin elvtársért induló békemenet albékemeneteként.

le a terrorista csőcselékkel, vesszenek az eu-ista nacionalisták, éljen a párt, éljen putyin elvtrás!

tarackos 2014.02.21. 11:12:17

Elhiszem, hogy a szerkesztő nem tudja feledni a hallgatást, annyira nem, hogy egyenesen évek óta minden gaztettjét uúgy elhallgatja a kormánynak ahogy testvérei tették. Aztán értetlenkedik mikor a jobb érzésű ember kiköp az ilyen jóerkölcstől...

kamerasmobil 2014.02.21. 12:06:11

@virgo: Most is nyakig eladosodtunk - feleltunk 3000 milliard forint MNYP megtakaritast. Es meg csak novekedes se lett belole.

Oke ez nem kulfold fele fennallo adossag hanem csak nyugdij amit valamikor ki kene fizetni azoknak akiktol a megtakaritast elvettek. Nyilvan erre nem fog sor kerulni. De attol meg adossag marad hogy varhatoan nem adjak meg...

Kandeláber 2014.02.21. 16:03:03

@mojoking77: Miről beszélsz?
Talán néhány idézetet prezentálnál az itteni hsz-ekből.
A rettegésed egyébként nem igazán hat meg...
@nu pagagyí: Kelet-Európában Kijeven kívül eddig csak Budapesten lőttek puskával tüntetőkre.
A tények makacs dolgok, kis gyurcsányimádó.
süti beállítások módosítása