Istvánffy András: Zombihadseregként állt össze a régi baloldal
2014. február 04. írta: Redakció

Istvánffy András: Zombihadseregként állt össze a régi baloldal

Milyen baloldali párt az, amelyik nem internacionalista? Hová lett az új pólus? Progresszívebbek-e mint Bajnaiék? Lehet-e egyszerre minta a skandináv és a latin-amerikai baloldal? Beviszi-e a fű legalizációja a parlamentbe a 4K!-t? A Mandiner interjúja Istvánffy Andrással, a magát patriótaként meghatározó párt elnökével.

„A Negyedik Köztársaság szlogenje, a „Patrióta Magyarországot!” nem az a tipikus baloldali jelszó. Semmi nemzetköziség?

Egyrészt szerintünk baloldaliság és patriotizmus egyáltalán nem egymásnak ellentmondó dolog. A 4K!-nak van egy erős kortárs baloldali latin-amerikai kitekintése, az ottani baloldali mozgalmak – mindegy, hogy radikálisak vagy nem – teljesen magától értetődően patrióták. Másrészt a hazai baloldal Magyarországhoz való viszonya problematikus. Megvoltak a bolsevik internacionalizmus hagyományai, amik csak a munkásmozgalom hőskorában működtek őszinte jelszóként, utána csak a Moszkvától való függés propagandájára szolgáltak. Az MSZP ezt a fajta internacionalizmust lényegében gondolkodás és kritika nélkül lecserélte egy EU-s internacionalizmusra, de az országhoz való viszonyát nem tisztázta. A magyar baloldal adóssága, hogy ezt megtegye.

Ez lenne a patriotizmus?

A patriotizmus számunka olyan eszme, ami nem fiktív közös származáson alapul, mint a XIX. századi nemzetkoncepció, hanem a hazához, a helyhez való hűségről, a hazaszeretetről szól. Ilyen értelemben ez közös eszme lehet akár a bevándorlók vagy a cigányok számára is. A patriotizmus azokat is magába foglalja, akik nincsenek fenn a Feszty-körképen.

És azokat a magyarokat, akik a hazához ebben a formában nem kapcsolódnak, tehát nem Magyarország határain belül élnek?

Ami a Kárpát-medencei magyarokat illeti, a 4K!-nak világos az álláspontja: támogatjuk az autonómia-törekvéseket, a kettős állampolgárságra igent mondunk, a szavazati jogukra viszont nemet, mivel sérti azt az alapvető köztársasági elvet, hogy egy közösség dönthessen a saját sorsáról. Ez a nem szomszédos országokban élő diaszpórára ugyanígy érvényes: helyreállítanánk a korábbi szabályozást, miszerint annak van szavazati joga, akinek van magyarországi bejelentett lakcíme. Aki elhagyta az országot, veszítse el a választójogát, aki nem hagyta el, az szavazhasson!”

Balogh Ákos Gergely interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr175798866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.02.04. 18:34:52

A nemzethalál már be is következett - a baloldalon!
Meneküljön a baloldali zombik közeléből, aki csak bír!
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2013/03/szibaritak.html

legeslegujabbkor 2014.02.04. 18:51:09

@Doomhammer: Egyetértek. Szerintem sem a vesztes csatáinkra kellene állandóan emlékeznünk, hanem mindennap büszkén mesélni a gyerekeinknek a történelmünk azon fordulópontjait, amikor legyőztük az ellenünk támadókat. Vagy legalább azokat a pillanatokat, amikor egy nyertes szövetségbe tartoztunk.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.02.04. 18:53:48

@legeslegujabbkor:
Mikor lesz nemzeti ünnep július 2.-a, a pozsonyi diadal napja?

legeslegujabbkor 2014.02.04. 19:04:52

@Doomhammer:
Hát ez az egy csata nem fogja megfordítani a fiatalok vonulási irányát. Nincs más?

vantaan2 2014.02.04. 20:08:51

@legeslegujabbkor: pl. a fülkeforradalom győzelme? .... vagy a rezsiharc győztes csatája ..... na hol is?? .... az IMF elleni NAGY OKTÓBERI vagy JANUÁRI Forradalom?? ....esetleg megünnepelhetnénk nagyjaink születésnapját pl. lenne 52-es vagy 53-as metro?? No?

vantaan2 2014.02.04. 20:22:17

@Doomhammer: De például megünnepelhetnénk ,hogy újabb csúcsot döntött az államadósság! S hirdethetnénk számunkra nem határ a csillagos ég!
Mit ide a Lenin csúcs, mit ide a Kommunizmus csúcs ...mi közösen összefogva megdöntjük ezeket a csúcsokat!!!

Bell & Sebastian 2014.02.04. 20:59:41

Mariskázó, poszttraumás neokonzervatívok

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2014.02.04. 22:10:59

@vantaan2:
A magam részéről nem bízom ezekben a győzelmekben. A legegyszerűbb, ha a fiatalok egyszerűen nem mehetnek el. Például mi lenne, ha megutálnák őket ott, ahova általában menni szoktak?
tirpakbokretas-migrations.blogspot.nl/2013/11/nemzetstrategiai-szovetseg.html

pocaklakó minimanó 2014.02.05. 08:15:09

"Aki elhagyta az országot, veszítse el a választójogát, aki nem hagyta el, az szavazhasson!"

Ez szembemegy az általános választójog elvével.

Mellesleg képzeljük csak el, hogy...

a) valaki külföldre települ át, ott van bejelentett lakcíme pl. fél éve (végleges áttelepülés), de mivel továbbra is csak magyar állampolgár 8a másikat még nem kapta meg pl.), így ott azért nem szavazhat, mert nem állampolgár, míg itt azért vennék el tőle, mert nem itt lakik ÉS

b) valaki hosszú évek óta külföldön él, de van állandó bejelentett magyarországi lakcíme (nem végleges áttelepülés papíron, de gyakorlatban igen; az állandónak meg nincs elévülési ideje), így bár évek óta nem szól bele az itthoni közösség életébe, mégis szavazhat.
süti beállítások módosítása