Juhász Péter az ellenzéki összefogásról: Ennél többet szerettem volna elérni
2014. január 24. írta: Redakció

Juhász Péter az ellenzéki összefogásról: Ennél többet szerettem volna elérni

Ha a magyar politika a korrupcióra való optimalizációról és a rövid távú gondolkodásról szól, akkor boldogan vállalom, hogy erre a politizálásra alkalmatlan vagyok – mondja Juhász Péter a Mandinernek. Az Együtt-PM Millából indult politikusát a baloldali-liberális ellenzék összefogásáról, annak előzményeiről és utóhatásairól is kérdeztük, és azt is megtudtuk tőle, jól alszik-e mostanában.

„Hogy alszik mostanában?
 
Az alvással nem volt soha bajom. Nekem nem ott jön ki a feszültség. Ha az a kérdés, hogy jól érzem-e magamat a bőrömben, hogy ezt vállaltuk, hogy erre szerződtem-e magammal három évvel ezelőtt, az a válaszom: nem. Ennél többet szerettem volna elérni. De ez nem egy személyen, egy akaraton múlik. Van egy helyzet: felépült a társadalomban, annak ellenzéki oldalán egy olyan közvélekedés, hogy már mindegy, ki van rajta, de egy lista kell – amivel én nem értek egyet személyesen, de elfogadom, ha ez van a közvéleményben, és ennek megfelelően kell politizálni.
 
Ez a közvélemény kívánsága, vagy pedig a befolyásos baloldali-liberális értelmiségieké, akik egyes hírek szerint szinte kikényszerítették a politikai vezetőkből a teljesebb ellenzéki összefogás létrejöttét?
 
Is-is. A kettő összefügg. Látszik, ha visszanézzük a sajtót, hogy az újságírók publicisztikái és az értelmiség megnyilvánulásai sem arról szóltak, hogy miként váltható le Orbán-kormány, hanem csak arról: összefogni, összefogni! Én ezzel nem tudok egyetérteni, ennél mélyebben is lehet vizsgálni a helyzetet. A kormányváltás a cél, ennek eszköze lehet az összefogás. Mára azt látom, sokaknak az összefogás maga lett a cél. Szerintem ők nem győzelemre, hanem összefogásra optimalizálnak.
 
Ez az új megállapodás után is igaz?
 
Igaz. Gyurcsány Ferenc egy megosztó személyiség, sokakat el fog távolítani ettől a listától, illetve mozgósítani fog a másik oldalon, hiszen szimbolikus személyiségével fog kampányolni a Fidesz – ezt már csinálják is. Ha a szimpla racionalitást, a szavazatmaximálást nézzük, akkor pont ezzel ellentétes a jelenlegi helyzet. Ugyanezt gondolom Mesterházy Attiláról is: nem a személyével van bajom, hanem azzal az üzenettel, hogy az MSZP gyűri maga alá a különböző többi pártot az összefogásban.
 
Kívülről is az látszik, hogy az MSZP visszanyerte magát a baloldali összefogás közepébe, túlnyomó részben szocialista jelöltek lesznek a listán és a választókerületekben is. Mi vezetett a korszakváltás vágyától idáig?
 
Sok politikai huzavona vezetett ide. Nem akarom tagadni, hogy nekünk is voltak hibás lépéseink. Én másképp csinálnám, ha vissza tudnánk menni az időben.
 
Hogyan csinálná másképp?
 
Előbb magunkat, az önálló arculatot építeném, és azután kezdenék tárgyalni az MSZP-vel. Ehhez képest mi rögtön elkezdtünk tárgyalni a szocialistákkal, ami szerintem rossz pozíciót hozott ki a végére.”
 

Rajcsányi Gellért interjúját híroldalunkon olvashatják.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr85780069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

S=klogW 2014.01.25. 08:40:00

Gyorsak voltatok srácok: úgy emlékszem, korábban jellemzően a híroldal irányított a blogra, most már a blog irányít a híroldalra - a cirkuszi dühöngőbe.

Kandeláber 2014.01.25. 10:38:32

Ez a fazon mariskás létére példát mutat a seggszájú ex-elempés szalámizó Jávornak meg a többinek.
Respect.
Egy elmebeteg Gyurcsánnyal összefeküdni, ezt nem vette be a gyomra.

Bell & Sebastian 2014.01.25. 14:11:47

Az ellenzék összefogdosásáról: -Ennél többet szerettem volna elérni.
süti beállítások módosítása