A cigány valóságról és a közmunkáról
2013. december 18. írta: Redakció

A cigány valóságról és a közmunkáról

csenyete.jpgCsenyéte (via Google Street View)

Vendégszerzőnk, Forgács István írása.

*

Nem, ebben az írásban sem arról lesz szó, hogy rájött volna bárki is – főleg én nem –, hogy mit kellene kezdeni a hazai cigány-üggyel, mint problémahalmazzal. Arra viszont most érett meg az idő, hogy beszéljünk egy újabb, sokáig szőnyeg alá söpört dologról, és az a legmegdöbbentőbb az egészben, hogy pont azok provokálják ezt ki, akik csak félrenézni és félrebeszélni szerettek az elmúlt 25 évben is.

Én üdvözlöm azt, hogy a kormány iskolapadba küldi a közmunkások egy részét. És engem nem érdekel, hogy ez kinek a zsebét gazdagítja. Sokkal inkább örülök annak, hogy végre történik velük valami. Közben értetlenkedem, hogy milyen elemi erejű tiltakozást szül az átadni kívánt tananyag érdemi tartalma. Holott, ha bárki venné a fáradságot és elmenne megnézni, hogy milyen a nagy magyar (cigány) valóság, az rádöbbenne: igenis, kellenek azok a triviálisnak tetsző dolgok is, mint amik abban a nyomorult képzési anyagban szerepelnek.

Az, hogy a medve brummog, a malac pedig röfög, az nyilván ismert dolog a 3 éves lányom előtt is, és furcsán hathat 2013-ban, hogy ma még valaki ilyesmit is akar közmunkásoknak oktatni. Holott lehet, hogy valóban ennyire az alapoknál kell kezdeni. Aki pedig ezt nem akarja elismerni, az soha nem látta még, milyen szellemi és lelki állapotban vannak ma azok a tízezrek, akik közül a közmunkások 90 százaléka kikerül. És ne legyenek illúzióink, a közmunkások túlnyomó többsége cigány ember, akiknek ez az egyetlen lehetőségük arra, hogy ne haljanak éhen; és ha úgy adódik, akár még valami értéket is teremtsenek.

*

Meggyőződésem, hogy a közmunka nem pótcselekvés, egyes helyeken sokan (maga a közmunkás, a családja, a település vezetése) jól tudnak sáfárkodni vele. Jó lenne végre kimondani: a közmunkát végző emberek nagyon nagy százaléka gyakorlatilag semmi más formában nem vonható be jelen pillanatban a foglalkoztatásba. És nem is csak feltétlenül azért, mert nem akar dolgozni, hanem azért, mert az elemi tudás (értsd, alapvető ismeretek legszűkebb halmaza) sincsen a birtokában. Anélkül pedig lehetne akár millió munkahelyet is teremteni, nem lenne kikkel betölteni azokat – ez az ország nem lehet újra a segédmunkások és a betanított munkások gyűjtőhelye.

Azaz a közmunkások jelentős része a jövőben is csak erre lenne alkalmas, esetleg a mezőgazdasági termelésbe lenne bevonható (bár oda is képzés kell!), ha nem próbálnánk meg valamilyen tudást is adni a számukra. De mindemellett gond az is, hogy nemcsak a munkához szükséges ismeretek hiányoznak. Ugyanígy nincsenek meg azok a szociális képességek, készségek és sokszor igények sem, amelyekkel meg lehetne cáfolni az előítéleteket, esetleg egy újfajta szemléletmódot teremthetnénk a családokban az új generációk számára majd.

Tetszik érteni? Az elméleti integrátoroknak: a közmunkásokat sok esetben nem csak arra kell megtanítani, hogy mit jelent újra munkába állni (idősíkok, felelősség, teljesítmény, stb.). Meg kellene mutatni nekik azt is, hogy hogyan bonthatók le a velük szemben megfogalmazott előítéletek; illetve segíteni kellene, hogy megfogalmazódjon bennük az igény, hogy a gyermekeiknek más, jobb jövőt szeretnének. És ehhez az első lépés a munka. Hogy visszaszerezzék azokat az elveszett, de alapvető ismereteket, amelyek az elmúlt 25 évben koptak ki az agyakból. Hogy fellépjenek végre azokra a grádicsokra, amelyeknek köszönhetően változhatnak a jellemek, megjelenhetnek új célok, új érzések, új közösségi igények.

A diplomás közmunkás valószínűleg nem sokáig lesz közmunkás, számára az ilyen képzés valóban megalázó helyzeteket teremthet. Ugyanakkor a diplomás közmunkás jó esetben fel tudja sorolni az uniós tagállamokat. Sajnos azok, akiknek a téli képzés valóban szól, ők sok esetben még a szomszédos országokat sem lennének képesek megnevezni; vagy hogy egyszerűbb dolgokig menjek, sok esetben azt sem tudják, hogy egyáltalán melyik megyében élnek. Alapvető szavak jelentésével nincsenek tisztában tízezrek, nem értik a legegyszerűbb állandóságokat a világban, és ahol még fogható, ott a kereskedelmi tévék adnak némi lebutított képet nekik a világról. Nem ismerik a testüket, az anyagokat maguk körül, a konyhai eszközöket, az újságokat, a könyveket, a legfontosabb jogszabályokat, a választások menetét, a legalapvetőbb pénzügyi folyamatokat.

Ha most a pesti polgár (főleg a liberálisabb fele) hitetlenkedik, az egész egyszerűen nem ismeri ezt az országot.

Megismétlem, tízezrek élnek ma így Magyarországon – szinte kivétel nélkül cigányok. A Kádár-rendszer munkában és legalább látszólagosan megteremtett tisztességében szocializált munkásrétege tele volt azokkal a cigányokkal, akik kevés iskolai osztály mellett is értették a körülöttük lévő világot. Ahol a cigánytelepen még megvolt a tisztelet a család, a tanácselnök, a művezető vagy éppen a rendőr irányába. És félreértés ne essen, nem azt a korszakot vágyom vissza, hiszen tényleg a segédmunkások és a betanított munkások tízezreit jelentették akkoriban a cigányok. De az apám és az ő cigány nemzedéke máig meg tudja mondani, hogy hol született Kossuth. Hogy hány kilométer hosszú a Balaton. Hogy a papnak illik az utcán köszönni. Hogy a lapátot hogyan kell megfogni. Hogy a terhes asszony háza elől illik elszórni a havat, a kutyát pedig nappalra megkötni.

Sok helyen ez ma már egyáltalán nincs meg – legalábbis azzal a biztonsággal, ahogyan az a hetvenes-nyolcvanas éveket jellemezte, biztosan nincsen. És az is igaz, hogy biztosan vannak olyan cigányok is rengetegen, akiknek nincs szükségük arra a képzésre, amit most közmunkásként eléjük tolnak. A gond az, hogy mára talán már ők vannak kevesebben.

*

Friss élmény: Nógrádban a két gyereket tisztességgel nevelő, beilleszkedni próbálkozó, önerejéből önmagán segíteni próbáló cigány ember szeretne közmunkás lenni. Mert neki ez érdem lenne. Mert nem akar betörni, nem akar rabolni, de valamit dolgozni szeretne. És mert tanulni is szeretne. De most egész egyszerűen még arra sem képes, hogy meg tudja rendesen fogni a tollat, vagy egymással párhuzamos vonalakat rajzoljon egy lapra. Évek óta nem rajzolt emberalakot. Nem tud egy egyszerű mesetörténetet kitalálni. Nem tud szavakat leírni, vagy éppen kifejezéseket a megfelelő módon a szavak alapján tagolni. Nem tudja megtervezni saját kútfejéből egyszerű, durva vonalakkal sem, hogy hogyan nézzen ki a disznóól, amelyben majd malacokat lenne jó hizlalni. Ez az ember biztosan megköszöni, ha az előzőeket újra megtanítja neki valaki.

Mindeközben egészen groteszk látni, hogy a közösségi oldalakon az ő vélt elnyomása ellen hangos szóval kikelő, a kormányzatot kirekesztéssel vádoló cigány számosak szintén nem képesek helyesen írni. Nem képesek egy mondatba állítmányt, alanyt és jelzőket normálisan felsorakoztatni. Vagy éppen csak követelni képesek, építő javaslattal nem képesek előállni.

Évek óta várom, hogy valaki végre nekikezdjen annak a folyamatnak, amelynek a végén láthatnánk végre, milyen szellemi- és lelkiállapotban van a mostani magyar cigányság. Hogy mennyi a 25 év felettiek körében az egy főre jutó elvégzett iskolai osztályok száma. Hogy mennyien vannak, akik tényleg nem tudják, melyik megyében élnek, ki a miniszterelnök, vagy melyek a nemzeti ünnepeink. Hogy milyen szakmunkásvégzettséggel és mennyien várják, hogy valóban legyenek munkahelyek; és hányan vannak azok, akiknek tényleg csak a közmunka jelenthet megélhetést. Hogy milyen ingatlanokban és hol is laknak pontosan a cigányok. Vagy hogy éppen mennyien lesznek majd 10 év múlva.

Tehát tényleg az alapoktól kell kezdeni.

Akár azzal, hogy a medve brummog, és hogy évek után megint lerajzolhat valaki valahova napocskát meg felhőket.

És aki mindezek ellen ágál, az jobb lenne, ha a saját felelősségét vizsgálná: van-e része abban, hogy idáig jutottunk?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr745697582

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Járóka Líviával a roma integráció körül 1. 2013.12.19. 14:24:23

Járóka Líviával a roma integráció körül 1.  Járóka Lívia 60 pontba szedve leírta, hogy mik is az elvárásai a többségi társadalommal szemben. Kívánságlista.Nem helyes a roma integrációt úgy kezelni, hogy elvárások csak és kizárólag a (többségi)...

Trackback: A cigány valóságról és a közmunkáról 2013.12.18. 10:39:01

A tanulásra szoruló, legelesettebb közmunkások alapvető szavak jelentésével nincsenek tisztában, nem értik a legegyszerűbb állandóságokat a világban.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

___________________________ (törölt) 2013.12.18. 10:46:40

Alapvetően egyetértek, bár egy kicsit máshogy fogalmaznám meg. Nem lehet minden egyes állampolgárra testreszabott politikát csinálni, meg olyat sem, ami egyetlen egyenruhába öltöztetne mindenkit, hanem valamilyen formában közös vonásaik, helyzetük, jellemzőik, tulajdonságaik alapján különféle társadalmi csoportokat kell definiálni és külön-külön foglalkozni velük - az időseket főleg az egészségügy érinti, az anyákat a részmunkaidős lehetőségek stb. stb. Ez eddig kb. alapvető.

Namost. Vannak olyan társadalmi csoportok, akiket kissé problémás definiálni és problémás külön foglalkozni velük.

Van egy csoport, amire nincs is igazán jó kifejezés magyarul, angolul azt a kifejezést használnám, hogy underclass. A munkásosztály alatti munkátlan osztály kb.

Ennek a csoportnak az egyik megközelítése az, hogy "a cigányok". Ez 90%-ban stimmel, de alapvetően nem illik "faji" alapon definiálni embereket és mondjuk bőrszín alapján eldönteni, hogy ki üljön milyen iskolapadba, úgyhogy ezt ki kell húzni. Pedig adott esetben ez lehetne pozitív dolog is - elvégre a cigányságnak van egy adott, kutatható kultúrája, amiből következik, hogy milyen ösztönzőkre reagálnak leginkább - például a marime, a tisztaság/tisztátalanság törvényei fontosak, adott esetben ezt lehetne használni. Mindegy.

Egy másik lehetőség úgy definiálni az underclasst, hogy "a közmunkások". Ez megint nem teljesen korrekt, mert lényegében bárkiből lehet közmunkás, akinek nincs annyi félretett pénze, hogy két munkahely között ne szoruljon rá.

De egyelőre nincs más. És innen kezdve bármiféle programnak, aminek a célcsoportja az underclass, pl. azok a jellemzően cigány fiatalok, akiknek már az apjuk se nagyon dolgozott, ennek a csoportnak jelenleg az egyetlen PC, nemrasszista és ráadásul használható, ösztönözhető meghatározása az, hogy "a közmunkások". Még akkor is, ha sokan mások is beleesnek.

Akinek ez nem tetszik, kínáljon alternatívát. Mi mást lehet tenni? Ne társadalmi csoportokra legyen szabva a politika, hanem csináljunk úgy, mintha mindenkinek egyforma szükségletei lennének? Vagy máshogy kellene definiálni a csoportot, hogyan, rasszista alapon, aki a papírzacskónál barnább, megy az iskolapadba? Vagy hogy a túróba lehetne ezt máshogy?

calabria007 (törölt) 2013.12.18. 10:59:06

@Shenpen:

az underclass azonban alapvetően két dolog miatt van nagyon rossz helyzetben:

1. kiárazzák őket a munkaerőpiacról (minimálbér + egyéb élőmunkára rakott adó- és szabályozási terhek), ill.

2. kiárazzák őket a dinamikusabb települések lakáspiacáról (területhasználat szabályozása és építésszabályozás)

Bell & Sebastian 2013.12.18. 11:08:02

Jobb lenne, ha néven nevezné T. szerző azt, aki ellen ágál. Csak az a nagy fene összemosás ne lenne folyton!

Balog páter szerint 800 ezer ilyen cigány van, amilyeneket fentebb leföstött T. szerző. Legalábbis ennyit vallott be Svájcban, mielőtt a fajvédők megtámadták az előadása alatt. Akikkel aztán összeverekedtek a rendőrök, de ez legyen az ő bajuk.

Ami roppant unalmas már; még a csapból is a cigánykérdés folyik, mégis minden marad a régiben.

Csakhogy ezzel a programmal 200 ezer embert érnek most el, akiknek csak egy része ilyen moha és páfrány állapota közt megrekedt.

Mi van a többivel? Az okosabbakkal, a fehérekkel, a többi (hasonló) cigánnyal?

Bugyin a flastrom ez húzás. Nem old meg semmit, hacsak nem annyit, hogy nem adnak fingér' lovat a vásárban.

A célzott gyógymód lenne üdvözítő, nem az ilyesféle, egalitárius (fűnyíró) elv.

Ha nem minden család pedo, nem kell legalizálni, ha nem mindenki képtelen Roger Moore -t lerajzolni, a többieket nem kellene ezzel terhelni.

És valóban, előbb a libsik orrát verném bele a kutyagumiba. Majd az összes többiét, hosszú, tömött sorban. Zengett az ég az uniós cigány-integrációs programtól. Amiből csak ennyit tudnak felmutatni? (Meg a kvázi-rezsicsökkentést.)

Egy rakás szánalom ez a brigád is!

tevevanegypupu 2013.12.18. 11:10:10

Hát..lenne mit tenni..elsősorban külön elkezdeni tanítani a cigány kisgyerekeket óvodától iskoláig, mégpedig egészen addig, míg az élet korukhoz szabott alapkövetelményeivel és tudományaival tisztában nem lesznek. És ha ez sikerült, és a család nem óhajt ebben részt venni, akkor a gyermeknek jobb, ha állami vagy egyházi kollégiumba kerülve élne és szerezné meg a jogot az élethez. Csak így simán, az élethez.

és sokan mások az ismert jegyirodákban 2013.12.18. 11:11:56

"a közmunkások túlnyomó többsége cigány ember, akiknek ez az egyetlen lehetőségük arra, hogy ne halljanak éhen"

éhenhalni cigányt még nem láttam,

RABLÓGYILKOSSÁGOT ELKÖVETNI
STRICISKEDNI
LOPNI
annál inkább

tevevanegypupu 2013.12.18. 11:13:33

Hozzá kell tennem, hogy nem csak cigány gyerekek élnek ilyen körülmények között, rájuk is gondolni kellene..El kell vetni azt a képmutatást, hogy a gyereknek minden körülmények között a csaádjban a helye. Családban igen, de egy család jelenthet közösséget is. Egyházit és világit..

calabria007 (törölt) 2013.12.18. 11:15:15

@és sokan mások az ismert jegyirodákban:

"finom" körökben mozogsz:)

no de miért? talán ez vmi perverz hobbi nálad?

vagy szimplán ilyen a társadalmi helyzeted?

calabria007 (törölt) 2013.12.18. 11:17:36

@tevevanegypupu:

ezt a böszmeséget már sokszor kipróbálták...

általában totális kudarc volt méregdrágán...

számodra is inkább a _valósi_ okok tanulmányozása ajánlott:

valódi okok

"1. kiárazzák őket a munkaerőpiacról (minimálbér + egyéb élőmunkára rakott adó- és szabályozási terhek), ill.

2. kiárazzák őket a dinamikusabb települések lakáspiacáról (területhasználat szabályozása és építésszabályozás) "

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2013.12.18. 11:18:47

450 órás a tananyag, az napi 6 órával számolva 4 hónap.
A tananyag nem felnőttképzésre készült, hanem gyerekeknek.
5000 (!) tanárt osztanak be kényszerből erre a munkára.
A képzésre beosztott emberek tudása, képessége teljesen vegyes.

Nos, milyen eredményt vártok, ha 30 felnőtt (cigány)embert beültettek az iskolapadba napi 6 órára, egy kényszerből odaküldött tanár elé?

Aki ezt bekajálja, és azt hisezi, hogy milyen jó és hasznos képzés lesz, és majd utána ez milyen nagy segítség lesz ez nekik, az nem ebben az roszágban él.

A programot 1 hónap alatt hányták össze a BM-ben (ott ismerik a felnőttképzés minden szegmensét), és az egész parasztvakítás arraól szól, hogy a választásokig tudjanak pénzt adni 200 000 embernek, mivel még soha nem volt "téli közmunkaprogram" mivel télen nem lehet mitd olgozni folyamatosan. Ezért találták ki, hogy akkor egy részül üljön be az iskolapadba.

Ja, iskola sincs, hova fognak beültetni ennyi embert?

Bell & Sebastian 2013.12.18. 11:20:03

@tevevanegypupu: Látok itt egy sunyi tendenciát, a munkátlanságot próbálják összekötni az ostobasággal.
Amiből az következne, hogy a megvilágosodottaknak lesz meló. Vagy legalábbis nagyobb rá az esélyük.

A Fődakota szerint előbb tavat kell ásni, ha békákat akarunk (stadionok). Ez a főokosság más esetekben nem érvényes, csak parciálisan igaz?

és sokan mások az ismert jegyirodákban 2013.12.18. 11:21:52

@zero:

"450 órás a tananyag, az napi 6 órával számolva 4 hónap.
A tananyag nem felnőttképzésre készült, hanem gyerekeknek."

mert értelmileg azon a szinten vannak

Lóránt Lenke 2013.12.18. 11:23:21

Ám legyen, akinek arra van szüksége, hogy rajzoljon napocskát, holdacskát, tanuljon meg köszönni, annak tanítsák azt. Ezt a témát cigányosítani azonban nem kellene. Aki látott már életében egy X-faktor válogatást, annak lehet egyfajta véleménye a nagy többség khm. képességeiről. Másrészt a szerző nem említi meg, hogy ezek az emberek a magyar közoktatásból kerültek ki. És kerülnek ki a következő években is. Tekintve azt, hogy a tankötelezettség 16 éves korig szól, noshát, közmunkások kimeríthetetlen hadát látom, napocskát holdacskát rajzoló emberekkel.

khmm... 2013.12.18. 11:23:22

@calabria007: Nem árazzák ki őket, hanem oda sem kerülnek! Milyen munkát lehet adni - tömegesen!!! - olyanoknak, akiknek a négyosztály is úgy van meg, hogy két első + két második....?

Az olyan kulimunkákat már régóta gépekkel csinálják!

és sokan mások az ismert jegyirodákban 2013.12.18. 11:24:18

a valódi igazság az,

hogy ebben az országban van 1millió felesleges ember

kevés egyéni kivétellel ez lényegében a cigányságot jelenti

freehckr 2013.12.18. 11:25:20

„aki mindezek ellen ágál, az jobb lenne, ha a saját felelősségét vizsgálná”

Ahogy végeztem a tanulmányaimmal, a 90-es évek közepe óta dolgozok szinte egyfolytában, soha nem voltam munkanélküli legfeljebb csak „két munkahely között”, a 90-es évek vége óta volt vállalkozásom, annyi adót fizettem az elmúlt tizenakárhány évben amennyit több lépcsőháznyi panelproli sem keres meg egész élete során, nem veszek igénybe állami egészségügyi szolgáltatást, nem veszek igénybe semmiféle állami támogatást, adókedvezményt (ez utóbbit nem is tudnék mert nem vagyok gyerekgyáros cigány vagy külföldi multi), nincsenek vezető fideszes/szocialista/szadeszes politikus ismerőseim tehát a közbeszerzésekből és a rekord állami korrupcióból is rendre kimaradok, összességében rekord nettó befizetője vagyok ennek a szerencsétlen sorsú kis országnak, és akkor még az én felelősségemet kellene firtatni azért, mert a Fidesz-MSZP posztkommunista politikusbűnözők ide juttatták az egyébként csak szavazógépeknek használt cigányaikat?! Hát az anyádnak a büdös p*csáját... és még visszafogott voltam... :)

Igenis van problémám ezzel a f*szsággal, amibe most a fideszes elvtársaitok kezdtek bele, nevezetesen hogy ez a sokadik „cigány felzárkóztató program” az elmúlt legkevesebb egy évtizedben, röpködnek az adófizetői milliárdok ezekre az emberkísérletekre (ennek nagy része „természetesen” mindeközben és szokás szerint haverok, párttársak, elvtársak zsebébe), de valami mindig kimarad ezekből a programokból... nevezetesen egy határidő. Annak a határideje, hogy a posztkommunista elvtársak meddig kísérleteznek még cigányszelídítéssel az adófizetők pénzén. Mert én nem akarok minden jónak elrontója lenni, ha a cigányság megszelídítése jó az országnak, akkor hajrá, de azért ácsi is... az nem túl kóser, hogy szinte évente újabb és újabb nagyszabású cigányprogramokat finanszíroznak a mindenkori és egymást váltó posztkommunista kormányok, de az előző program és az azt kitaláló/működtető személyek eredményességének és hatékonyságának, valamint büdzséjének vizsgálata mindig elmarad, a cigányok pedig egyre többen vannak mert közben tömik őket segíllyel is, és egyre nagyobb gondot okoznak a lakosságnak, legfőképp személy- és vagyonbiztonság szempontjából. Tehát egyrészt kellene egy határidőt szabni amíg célként kitűzik a lehető legtöbb cigány felzárkóztatását, de utána vége a közpénzek két kézzel szórósának ebben a kategóriában, másrészt viszont addig is ideje lenne a cigányok által okozott galibákkal is foglalkozni, legfőképp rendvédelmi szempontból. Valamint ha már tényleg arról van szó, hogy írni/olvasni és napocskát rajzolni sem tudnak ezek a többnyire Fidesz-MSZP szavazók, akkor talán pontosan a szavazati jogukat kellene felülvizsgálni. Végül is cselekvőképtelen, magukat ellátni képtelen személyekről van szó, akiket „nem hivatalosan” a magyar állam vett gyámság alá...

calabria007 (törölt) 2013.12.18. 11:28:50

@khmm...:

Kínában milliószámra adnak hasonló kvalitású embereknek munkát....

szóval maradjunk abban, hogy _kiárazzák_ őket....

calabria007 (törölt) 2013.12.18. 11:29:49

@Lóránt Lenke:

kitűnően illusztrálják a közoktatás eddigi hatásfokát is:)

Bell & Sebastian 2013.12.18. 11:30:45

Jut eszembe, a stratégiailag együttműködő multik is intenzív kiképzéssel kezdik a szakmunkásaik betanítását, gyakran az anyavállalat telephelyén.

Kisebb része nyelv és szakszavak, utasítások, nagyobb része dress, azaz fegyelem, szocializáltság, egyebek.

Amiből csak az a tanulság, hogy a chaplini anyacsavar húzogatást _bármilyen_ majomszabásúnak képesek betanítani, a probléma a szocializáltság körül csúcsosodik. Azaz fegyelem, feljebbvaló tisztelete, intenzív munkaidő kihasználás, megjelenés, egyebek!

Nos, ezt hogyan lehet pótolni, ha már az ápoltság, öltözködés, emberi beszéd is probléma. Mit gondolnak, rákoncentráló tábor, lelenc? Köcsög Jobbik, innen indulunk.

calabria007 (törölt) 2013.12.18. 11:31:13

@és sokan mások az ismert jegyirodákban:

minél magasabbar emeled a minimálbért, ill. minél nagyobb adó és szabályozási terheket raksz az élőmunkára annál több felesleges ember lesz ebben az országban

és sokan mások az ismert jegyirodákban 2013.12.18. 11:31:59

a magyar gazdaság teljesítőképessége által támasztott MUNKAERŐIGÉNYÉHEZ képest

TÚL SOK EMBER VAN ebben az országban:

egy bizonyos létszámú aktív lakossághoz nyilván tartozik bizonyos létszámú nyugdíjas és gyermek eltartott,
de nem ekkora évtizedek óta munkanélküli tömeg

KÉPZETTEN SINCS SZÜKSÉG ENNYI MUNKAVÁLLALÓRA, amennyit a cigány tömegek jelentenek

calabria007 (törölt) 2013.12.18. 11:33:48

@és sokan mások az ismert jegyirodákban:

minél magasabbra emeled a minimálbért, ill. minél nagyobb adó és szabályozási terheket raksz az élőmunkára annál több felesleges ember lesz ebben az országban...

és sokan mások az ismert jegyirodákban 2013.12.18. 11:43:02

@calabria007:

ausztriában meg 1000 euró a minimálbér mégsem látni tömeges munkanélküliséget

szűrtelek a szemellenzős monomániás faszkodásod okán

calabria007 (törölt) 2013.12.18. 11:44:40

@és sokan mások az ismert jegyirodákban:

no hát akkor folytassuk:)

"minél magasabbra emeled a minimálbért, ill. minél nagyobb adó és szabályozási terheket raksz az élőmunkára annál több felesleges ember lesz ebben az országban...

"

bz249 2013.12.18. 11:45:50

@calabria007: ok csakhogy Magyarorszagon a minimalber az kb. a letminimumnak megfelelo (most tekintsunk ennek a megallapitasi modjatol es egy pillanatig fogadjuk, el hogy kb korrekt).

Vagyis ezeket az embereket be sem lehet arazni a munkaeropiacra, hogy valami Europaban vallalhato eletszinvonalszeruseget elerjenek (es nem Kinaban vagy Afrikaban teljesen mas impulzusok erik az ottani munkasokat, plusz ugye ott a koldulas, bunozes etc. alternativak is sokkal rosszabb megelhetest jelentenek)... illetve egy modon lehet, mindenfele huje allami tamogatasok reven, amit az kap, aki olyan embert alkalmaz aki egy honap alatt 100 eFt erteket sem kepes a munkaja reven eloallitani.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.18. 11:51:05

@calabria007: A minimálbér gyakorlatilag 47.000 forint ma Magyarországon. Azzal a nem lényegtelen eltéréssel, hogy ezt a minimálbért csak az állami foglalkoztatásra érvényesítik, a nem állami foglalkoztatókra nézve sokkal magasabb az előírás (bérköltséggel együtt ~150.000 forint, ha jól hiszem). Ebben a szegmensben a munkaadó-munkavállaló hatalmi aszimmetria lazán meghaladja a közben kárhoztatott ipari forradalom kapitalizmusáét, amúgy...

Az egész közmunka a következőkről szól:
- kozmetikázni a munkanélküliséget (most télen a választásokra figyelemmel is)
- szimpla árversennyel kitúrni a foglalkoztatók egy részét;
- illetve bizonyos állami feladatok ellátásából kispórolni a bérköltség tetemes részét.

calabria007 (törölt) 2013.12.18. 11:51:37

@bz249:

tök mindegy, hogy minek felel meg ha széles tömegek legális foglalkoztatást lehetetleníti el

bz249 2013.12.18. 11:53:44

@calabria007: masreszrol 1998-ban 20eFt volt a minimalber Magyarorszagon (most hirtelen nem tudom ez mennyi lehet, de evi atlag 6% inflacioval is 45 eFt alatt van)

ehhez kepest a foglalkoztatottsag 1998: 3.7 millio ember, foglalkoztatottsag 2012: 3.87 millio ember... vagyis semmifele kiarazodas nem latszik a minimalber jelentos emelkedese reven... az emlegetett reteg eseten vagy arrol van szo, hogy
a.) meg 40.000 forintert sem rentabilis alkalmazni oket
b.) ennyi penzt egyeb forrasbol is kepesek megszerezni, vagyis semmi okuk elmenni egy 40 000 forintot fizeto allasba

Mr. Shábezdecker 2013.12.18. 11:54:38

Bár ma még erről beszélni sem lehet, de eljön majd az az idő, amikor az ilyen szegény rétegek szaporodását korlátozni kell. Ugyanis a rossz helyzetüket fokozzák azzal, hogy ész nélkül szaporodnak. Egy vagy két gyermek miért ne lenne elég? És ez a szabályozás nem is lenne egy helytelen, elítélendő dolog. (lehet választani: vagy a hagyományos cigány család modell, azaz sok gyerek, vagy a biztos jövő) Mert aki ismeri a cigányságot és őszinte saját magához, az tudja, hogy a felzárkóztatásra így ebben a formában esély sincs, főleg ha a felzárkóztatni kívánt kisebbség száma rohamosan növekszik.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.18. 12:00:27

@bz249: Ha jól tudom, a közmunkások foglalkoztatottak, a bérük pedig egész közel esik a korrigált 1998-as minimálbérhez. Szerintem túlságosan is klappol :-)

és sokan mások az ismert jegyirodákban 2013.12.18. 12:04:57

@Mr. Shábezdecker:

szeretnék végre arról hallani egy adatot, hogy

a cigányságra hány milliárdot költünk egy hónapban

Bell & Sebastian 2013.12.18. 12:06:05

Most már nagyon úgy látom, hogy a társadalomszervezéshez (eddig) a legtöbbet a kommunisták (és mindenféle, szocialista módosulatai) értettek.

Mielőtt megmagyaráznám, kénytelen vagyok a Boldog Emlékű Tölgyet idézni (legalábbis tartalmilag), méghozzá azzal a megmondásával, amiért is az állásával fizetett.

A világháború után is fenntartották a munkatáborokat, azzal a különbséggel, hogy nem a zsé -vitaminosokat dolgoztatták (és szocializálták / átnevelték), hanem a cé -vitaminosokat.

Kibontás:
A tömeghadsereg sok, hasznos funkciója közül ez volt az egyetlen, aminek hasznát később mind az egyén, mint a társadalom élvezte. A bugris ott látott először angol vécét, késsel-villával evett, alapfokú történelemszemléletet tanult és begyakorolta a csoportban tevékenykedést, a bonyolult együttműködést másokkal.

Csak nehogy azt gondolják, ez a szemlélet végképp idejétmúlt! Több a haszna, mit a kára, az általános hadkötelezettséget megtartott országok sikeresebbek.

Legyen az csak pár hónap, kötelező kiképzés, vagy Nemzeti Gárda, egyre megy, a végeredmény ugyanaz!

Hogy a konkurenciát erről lebeszélik, az is csak libsi ármány. A társadalom atomizálása egyrészt versenyhátrány, másrészt az önvédelmi képesség elvesztésével is jár.

Vigyázó szemeteket a menőkre vessétek, ám Európából csak Svájcot vagy az oroszokat tudom (meleg szívvel) ajánlani, honvédelmi szempontból. És milyen érdekes, egyik sem unióbolond.

Amerika? Amit szabad Jupiternek...

calabria007 (törölt) 2013.12.18. 12:18:05

@és sokan mások az ismert jegyirodákban:

kevesebb mint az egy tizedét annak ami a gazdákra megy:)

==T== 2013.12.18. 12:18:43

@zero: Ez elég demagóg lett.

A felnőttképzési tananyagok normálisan szocializált felnőtteknek szólnak.

Ezek a felnőttek viszont nem azok.

Ahogy a szerző is rátapint sok szempontból még egy nagycsoportos, iskolaérett gyerek színvonalát sem érik el.

Az, hogy erre a feladatra általános iskolai tanítókat jelöltek ki, vélhetően hiba. Inkább szociálpedagógusokat, gyógypedagógusokat kellett volna, vélhetően jóval kisebb, 10-15fős csoportok mellett.

Ugyanakkor ismét igazat kell adjak a szerzőnek, miszerint az ilyen, szocializálatlan embereknél ezzel kell kezdeni, és már az is egyfajta eredmény lesz, ha nem a ház aljában végzi el a dolgát, kezet mos utána és megmosakszik mielőtt emberek közé megy.

calabria007 (törölt) 2013.12.18. 12:19:51

@Bell & Sebastian:

a sorkatonáknál még a gyerekmunkások is értékesebb tapasztalatokra tettek szert...

calabria007 (törölt) 2013.12.18. 12:21:08

@==T==:

de ezt a közoktatás keretében egyszer már eljátszották velük...

calabria007 (törölt) 2013.12.18. 12:23:52

@bz249:

ezt esetleg Parragh Lászlóval vitasd meg:)

Lóránt Lenke 2013.12.18. 12:24:02

@Mr. Shábezdecker:

azért mert az ilyen ötleteket tovább szokták fejleszteni, és csak egy lépés az, "ha nincs szabályozandó csoport, akkor nem kell foglalkoznom azzal sem, hány gyermeke születik."

___________________________ (törölt) 2013.12.18. 12:24:37

@calabria007:

Ugye nem azt csináljuk, hogy a közgáz tankönyvet vakon ráhúzzuk a valóságra, fotelértelmiségi stílusban, hanem a valóságot nézzük először, és aztán eldöntjük, hogy használható-e itt valamelyik tankönyv vagy marad a józan paraszti ész. Ugye?! :-)

A valóságban annyira elterjedt a feketemunka, hogy nem számít a minimálbér. Ismerek falvakat, ahol az emberek igen nagy százaléka jár betonozni feketén meg ilyenek, és mindig azok, akiknek rendes szakmájuk, állásuk van, nem a roma underclass. Pedig ők ugyanúgy feketén olcsóbban vállalhatnák, de nincs meg a szaktudás, szakmai igényesség.

A másikra sem látok gyakorlati példát, gyakorlatilag mindenhol van lepukkant gettó, és teszem azt a biatorbágyi Huawei válogathat éppen eléggé, akkor sem fog iskolázatlan, üres önéletrajzú embereket felvenni, ha a szomszédban laknak.

calabria007 (törölt) 2013.12.18. 12:26:52

@Shenpen:

a fenti kommenteket elnézve nem árt tudatosítani néhány egyszerű alapösszefüggést...

amelyek bizony teljes mértékben helytállóak...

2013.12.18. 12:28:58

@zero: bizonyára jogos a kritika, remélhetőleg a következő évadot alaposabban előkészítik. Mindazonáltal, az ezt megelőző évtizedek semmittevéséhez képest határozott előrelépésnek tűnik. Vajon, ha 20 éve működne ez a program, hogy állnánk a gazdasági felzárkózással és a roma integrációval?

Bell & Sebastian 2013.12.18. 12:31:29

@calabria007: Látom, jól elkapta a lényeget. Majd akkor, ha felesben lesz az etnikum, akkor dumáljon.

Ugyanis van összefüggés a túlszaporodás és az életkörülmények közt. Nem egyszerű leírni, de ahol nagyobb halandóságot feltételez a gén, mennyiséggel igyekszik pótolja a kiesőket. Az egy másik kérdés, hogy a jólétben fetrengők kihalnak.

Az meg egy harmadik, hogy ezekbe a folyamatokba beavatkozunk, ha kell - ha nem.

A túlszaporodott faj (férfi népessége) meg maga a casus belli, ha nem a háború.

calabria007 (törölt) 2013.12.18. 12:32:05

@Shenpen:

a második tekintetében nagyon nem vagy képben...

pl. anno bő száz évvel ezelőtt gondolt egyet a földtulajdonos és lazán kiparcellázta a termőföldjét építési teleknek, amire némi sarkítással mindenki olyan viskót húzott fel amilyet akart

pl. Budapest környékén így alakultak át - új településekké - a Károlyi, a Grassalkovich és a Beniczky birtokok

ma erre bizony nincsen lehetőség...

ergo, jóval magasabbról indulnak a telek- és a házárak

az angol szakirodalom ennek kapcsán használja az exclusionary zoning kifejezést:

Exclusionary zoning
en.wikipedia.org/wiki/Exclusionary_zoning

Mr. Shábezdecker 2013.12.18. 12:37:19

@Lóránt Lenke: Tudod egyes emberek nem csak végletekben gondolkodnak. Az amit leírtam, leginkább a cigányság érdekeit szolgálná.

___________________________ (törölt) 2013.12.18. 12:37:54

@calabria007: de tudom, de ez a középosztály és a munkásosztály között teremt különbséget. Nem az underclass és a munkásosztály között.

Próbáljuk meg ezt a különbséget felfogni. Van egy ember, akinek van szakmája, lehet, hogy most munkanélküli, de dolgozott már, neki jól jönne, ha olyan helyen lakna, ahol van munka. És van olyan ember, hogy az általános iskolát is alig végezte el, soha sem dolgozott maximum alkalmi munkát, uborkaszedést, és már a szüleitől sem ezt látta.

Neki abszolút mindegy, hogy tanyán lakik-e vagy az lcd monitor gyár mellett. Se így, se úgy nincs esélye.

Neki leginkább a vidékies körülmények kedveznek, ahol sok ilyen idénymunka van, ilyen uborkaszedős.

bz249 2013.12.18. 12:38:21

@calabria007: aki ugye teljesen onzetlenul a haza javat nezi es meg veletlenul sem egy adott csoport erdeke menten lobbizik? (amivel egyebkent nincs semmi baj, ez a dolga, ezert fizetik)

calabria007 (törölt) 2013.12.18. 12:42:08

@Shenpen:

az underclass-al szemben lehet a legjobban felhasználni

ahol nincsenek ilyen szabályok vagy nem tartják be őket ott az underclass lazán megjelenik a legdinamikusabb városi területek közvetlen közelében - hatalmas számban...

Shanty town
en.wikipedia.org/wiki/Shanty_town

calabria007 (törölt) 2013.12.18. 12:44:20

@Shenpen:

ez a befogadó közegtől is függ...

az USA pl. anno millió számra integrálta a totálisan képzetlen embereket.

calabria007 (törölt) 2013.12.18. 12:46:13

@bz249:

mintha a munkahelyvédelmi akcióprogram is az élőmunkára nehezedő adóterhek csökkentéséről szólna

szóval az általam felvázolt alapösszefüggés az Emberi Erőforrások Minisztériumában sem ismeretlen...

BKV reszelő 2013.12.18. 12:50:00

@==T==: Nyilván meg lehetne szűrni, hogy kik kerüljenek be egy ilyen...hm..hát akkor nevezzük így: oktatásba. Láttam már én diplomás közmunkást, akit azért nem kellene így megalázni...de egy középfokú végzettségű embert sem. Szóval ezt is lehet értelmesen csinálni. Most nem sikerült, de hát pont olyan ez is, mint azok, akik csinálják. Szar.

Bell & Sebastian 2013.12.18. 12:54:45

Calabria 007! Most verte csak ki a szemem, hogy azt bizonygatja, nincsen minimálbér sem Németországban, sem Ausztriában. Már hogy a viharba ne lenne! Pont jövőre emelik vagy bruttó 1.400 euróra.

Remélem, a többi linkje ettől igazabb.

calabria007 (törölt) 2013.12.18. 12:57:50

@Bell & Sebastian:

fantáziálni azért nem kéne…

Csak _Ausztriáról_ volt szó

Egyébként gyanítom, hogy ott is vannak _ágazati_ bérminimumok _egységes_ minimálbér azonban nincs…

Németországban is csak most _lesz_...

Bell & Sebastian 2013.12.18. 13:01:33

@calabria007: De a linkjében Németországban sincs. Hallotta Merkelt a koalíciós tárgyalások után? Vagy dolgozik valaki a családjából a sógoroknál? Ne higgyen a Wikinek, mert felírom a belvárosi hülyék hosszú névsorára.

calabria007 (törölt) 2013.12.18. 13:02:32

@Bell & Sebastian:

"Ausztriában nincs központilag megállapított minimálbér, de szakmák, illet­ve ágazatok bérezésére vonatkozóan létezik a szakszervezetek által alko­tott, évenként megújított kollektív szerződés"

www.fachjob.com/jobboard/index.php/munkavallalas-ausztria.html

calabria007 (törölt) 2013.12.18. 13:03:19

@Bell & Sebastian:

mivel eddig nem is volt...

a link teljes mértékben korrekt...

Mr. Shábezdecker 2013.12.18. 13:03:36

@calabria007: Meg attól is függ, hogy a befogadó közeg által kialakított szabályokat betartják-e, az integrálni kívánt csoportok, és hogy egyáltalán betartathatóak-e ezek a bizonyos szabályok anélkül, hogy kirekesztéssel, nácizással vádolnának bárkit is... Ja, és ez itt még mindig a haldokló Kelet-Európa, nem a folyamatosan fejlődő, független Amerika...

calabria007 (törölt) 2013.12.18. 13:07:26

@Bell & Sebastian:

különben nagyon elkanyarodtunk a kiindulóponttól

az eredeti állítás az alábbi volt:

a minimálbér + az élőmunkára rakott adóteher munkanélküliséget generál

ezt max annyival érdemes kiegészíteni, hogy ezek a hatások pont a _legsérülékenyebb_ társadalmi csoportokat találják telibe, mivel ők képesek a legkevésbé kitermelni ezt a minimumot...

a németeknél és az osztrákoknál gondolom ezt bőségesen megfinanszírozott állami programokkal ellensúlyozzák...

Bell & Sebastian 2013.12.18. 13:09:11

@calabria007: Az igaz, hogy a segélyezés egyedi alapon megy Ausztriában. Felmérik az életkörülményeket, a szükséges rezsiköltséget adják hozzá a létfenntartási minimumhoz, pár, korrekciós tényezővel finomítva.

Hogy van alkalmazotti minimálbér az kiderül az adótörvényükből. Vállalkozói (önfoglalkoztatói) az nincs. Ezért mondhatja csak, hogy nincs állami minimálbér. Pedig van.

calabria007 (törölt) 2013.12.18. 13:10:37

@Mr. Shábezdecker:

New Yorkban az írek _ököllel_ és _fegyverrel_ tették le a névjegyüket a városban...

www.youtube.com/watch?v=mdwLxOK7xLc

ezen a ponton váltak _megkerülhetetlenné_ a helyi politikában...

___________________________ (törölt) 2013.12.18. 13:10:38

@calabria007: jóhogy. Egy kontinens méretű mezőgazdasági jellegű ország volt, lényegében üres, mert a Winnetouk ugye annyira nem számítottak, óriási kiaknázatlan természeti erőforrásokkal, irdatlan legelőterületekkel, persze hogy elfért sok-sok félanalfabéta marhahajcsár meg bányász.

Még a mai napig is érezhető az amerikai társadalomban az alacsony népsűrűség jótékony hatása, többek között azért libertáriusabb a kultúra, mert jobban elférnek az emberek, kevésbé zavarják egymást, és könnyebb saját vállalkozásba fogni, mert ha mindenkinek van garázsa, abból lehet műhely (Apple), nem nehéz országút menti cafét nyitni mert olcsó a föld, olcsó a faanyag, sok az erdő, olcsó felhúzni fából az épületet.

Ezért vagyok egyre inkább ellene az amerikai ideológiák, azon belül is a libertarianizmus importjának, annak ellenére, hogy nagyon alaposan ismerem, évekig olvasgattam, de totálisan más helyzet az, hogy erre a kontinensre itten már századokkal ezelőtt kitoszták a "megtelt!" táblát, ott meg még száz éve is az volt, hogy minimális befektetéssel lehetett a nincstelenből rancher, az alacsony népsűrűség miatt.

Így aztán ott tényleg csak az nem vitte semmire, aki lusta volt, itt meg gyakorlatilag van egy fix kártyaparti, abból játszhatsz, amit húzol.

___________________________ (törölt) 2013.12.18. 13:14:28

@calabria007: igen, megjelenik, és kurvára nem tud semmi értelmesbe fogni ott sem. Hagyjuk már ezt. Nincs értelme ezen lovagolni, a gyakorlatból mindenki pontosan tudja, hogy a mai magyar viszonyok között aki nem tud felmutatni minimum egy szakmunkásbizonyítvány hármast, annak minden más feltétel édesmindegy, mert úgysem lesz munkája, és azért nem lesz, mert annak se lesz, aki fel tudja mutatni, az is inkább Londonban mosogat, de még a diplomás kertészmérnökök is inkább ómátyásföldön nyírják a füvet a tehetőséknél, mert rendes, illő munka az nincs. Innen kezdve ne lovagoljunk már ezen, mert a szerencsétlen hat első, két második Gazsinak olyan rohadt mindegy, hogy a pörgősebb környékekről kirekesztik-e, ha nem rekesztik ki, akkor se fog semmi jó történni vele, mert van bőven elég kívánatosabb munkavállaló.

Tyto Alba 2013.12.18. 13:16:25

Elovastam és nyeltem egy nagyon nagyot. Alapvetően ezzel nem lenne baj, de most bemutatnék egy másik perpektívát. Budapest, lakótelep, beköltözik a cigány család az önkormányzati lakásba és az az első dolga, hogy renovál. Kifordítja a sarkaiból a lakást, piros a konyha gipszstukkók a falra, hófehér padlószőnyeg.
A kulcs átadása utáni első este a házban megáll a lift. Hát hogyne állna meg, ha belepakol valaki egyszerre egy fél raklapnyi bukolólapot. A lakók kissé ingerültek: este tízkor kell burkolólapot hozatni? Elmagyarázzák, hogy a lift nem teherszállító meg hogy apránként és a jobbindulatú lakóközösség kalákába és láncba áll este, pizsamában meg hálóingben és adogatja a dobozokat., Nehogy már ne mi legyünk toleránsak.
Másnap megjelenik az önkormányzattól két hölgy és az én lakásomba csengetnek, xy-t keresik, környezettanulmányt jöttek készíteni az önkormányzat csládvédelmi vagy mittudoménmilyen osztályáról, kiderül, hogy az új lakót keresik rossz helyen. Mondom döbbenten, hogy még be se költöztek, kukucskálás a postaláda lyukján keresztül, jéé, ott a burkolólap, ember meg bútor még értelemszerűen sehol. de a segélykérelem az már bent volt.
A beköltözés is érdekesen zajlott késő este, a lakók nyeltek.
A csláddal érkezett egy kislány. csende, bogárszemű, iskolásforma. De a gyereket iskolába mennei nem láttam soha. Aztán egy alkalommal az anyuka megkeresett kölcsönkérni, akkor rákérdeztem, hogy miért nem jár a gyerek iskolába. Hát mittudotteanyukámhogygádzsókmicsinánááánakvele? Magántanullóazéngyermekemtezsvírem.
A környéken 5 percnyi sétával elérhető 3 általános iskola.
A gyámügy meg a családvédelem hallagatott, vaknak és hülyének tetette magát, az én, a te, a mások és minden adófizető pénzéből. Ahogy az idő telt, jöttek a rokonok, az ismerősök, hangoskodás, este tíz után Merdzsóval beállás, nyitott ajtóknál üvöltött a zene, nem bírtam, leszóltam az erkélyről, hogy az óráét is kéne nézni, mert van, aki ilyenkor már alszik.
Azt a mocskos szájú cigány átkot, amit én kaptam, hogy konkrétan a micsodámat egye ki a rák, hát én azt nem kívánom senkinek. Aztán egy héttel később anyuka ismét kopogtatott, hogy kéne kölcsön a konyhaasztalunk meg az eszcájg egy napra, mert a gyereknek a születésnapjára megrendelték a limuzint és jönnek a rokonok. Na amit én akkor válaszoltam, azt nem vágta zsebre, csak úgy a miheztartás végett, sőt, azon a jogon is, hogy az én anyám is cigány, csak az anyám olyan cigány, aki ledolgozta az egész életét és egy infarktus után ment nyugdíjba (ápolónő volt).

Anyám mindig azt mondta, hogy ő mindent az apjának köszönhet, mert anno ő volt az, aki szabályosan elkergette a gyerekeit a háztól, (Szabolcs), hogy menjetek innen, menjetek Pestre tanulni, itt csak főd van meg pálinka, tanuljatok szakmát.

Konkrétan miért is kellene nekem meg másoknak megfizetni azt, hogy aki az iskola mellé járt, az most megint iskolába járhasson? Én is a Kádár -éra gyermeke vagyok, mindenkinek ott volt az iskolapad és a normálisabbja ült is benne. Ha a cikkíró tudná, hogy milyen elkeseredetten védekeznek a cigányok a szocializálás ellen, akkor látná az érem másik oldalát. nem lehet egy nép szokásait megváltoztatni, a kultúrájukat (igenis van nekik, engem senki ne vádoljon azzal, hogy nem értem vagy érzem át a helyzetet) megerőszakolni, tehát amikor cigányokat földművelésre oktatnak, akkor nekem sírhatnékom van. Az életben nem fog normális paraszti munkát végezni. de ha csinálnáűnak egy cigány fafaragó manufaktúrát, csuda dolgok születhetnének., Mindenki abban tud produkálni, amiben erős. Az országban van egy dúsgazdag művész cigány elit, akinek nincs gondja, meg egy rakás cigány politikus, akik mindig arra húznak, amelyik párt nyer, és van egy rakás asszimilálódott cigány (akár nevet is változtat és magyar módra él), és van egy autentikus réteg, és ezzelk nem hogy a rendszerváltás óta, hanem még az én gyerekkoromban se tudtak mit kezdeni. Adjál neki lakást: szétszedi, lelakja, tönkreteszi. Adjál neki pénzt: eltünteti, 3 napig feleszi, akkor konkrétan káposztás kockát eszünk a tetején egy cm vastag füstölt főtt karajjal, aztán nincs többet. A saját szememmel láttam, testközelből éltem meg. és hiába hoztam szóba, hgy kéne venni 30 kg krumplit inkább, ha most van cipi (=pénz), rám se hederítettek, mert én el vagyok gádzsósodva (= mivel magyarok között nőttem fel, rajtam nem látszik). Az asztalnál ülő családapa azt mondta, nem érdekli a villanyszámla, a gádzsóknak (=idegen, így hívják a magyarokat) nem fizetünk, majd ah jönnek behajtani, szólunk az Aladárnak (Horváth Aladár index.hu/belfold/2013/12/13/embercsempesz_lett_horvath_aladar_fia/), oszt' majd megoldja.

Hát én meg úgy gondolom, hogy ha nekem se ad senki ingyen lakást, fát, vizet, villanyt, akkor fel kéne ébredni végre. Nekik még ott van a jóléti állam illúziója, nekünk, adófizetőknek meg marad az a bizonyos nagy büdös ló***

Bell & Sebastian 2013.12.18. 13:18:41

@calabria007: Azt gondolom, az éppen érvényes bérszínvonalat a monopol-mágnesmultik határozzák meg, azaz csak elhatározás kérdése.

Hogyan lehet arra kényszeríteni őket, hogy emeljenek?
Csak erőszakkal. A rárakódó járulékok / állami elvonások más tészta, az állami mohóság azért nem kicsi, mert a fizetési hajlandóság az.

Ezért mindkét oldal fekete seggű, nem is kicsit.

Tyto Alba 2013.12.18. 13:19:08

természetesen perspektíva és az elütésekért elnézést, de siettem.

bz249 2013.12.18. 13:21:44

@calabria007: az elomunka koltsegeinek csokkentese altalaban is noveli a versenykepesseget meg minden...

viszont, itt van nekunk egy kiserleti adatunk, nevezetesen, hogy a minimalber realerteke kb. 2x-esere nott... es a foglalkoztatottsag ekozben stagnalt/novekedett vagyis a valosagban semmifele kiarazodas. Mi a magyarazat?

___________________________ (törölt) 2013.12.18. 13:26:30

@Bell & Sebastian: valójában Ausztriában az egyes szakmák kollektív szerződései számítanak de facto minimálbérnek. Furcsa kicsit egyébként, mert a vendéglátóiparban a bruttó 1250 annyira elterjedt, hogy gyakorlatilag mindenki, aki nem séf, hanem mondjuk konyhai kisegítő, hidegkonyhás szakács (reggeliztető), pincér, takarító, recepciós, azt kapja, se az eltérő munkakörök tudásigénye, se az egyéni teljesítmények nem játszanak szerepet, gyakorlatilag nincs béralku, nincs különbség, ösztönzés se nagyon.

Tyto Alba 2013.12.18. 13:28:22

Nekem ebből az egészből azért van elegem, mert nem érdekel, hogy ki cigány meg ki nem meg ki zsidó meg ki arab meg ki néger meg ki nem, aki normálisan él és tanul azt segíteni kell, aki meg nem, ahelyett ne az állam gondolkodjon. van ebben az országban egy csomó nyomorgó beteg kisnyugdíjas, mozgássérült, halmozottan fogyatékos, aki önhibáján kívül van az egészségi állapota miatt keresőképtelen helyzetben, akire a családjuk 24 órán át felügyel, ott segítek, ahol van értelme és nem egy lyukas vödörbe töltöm a vizet. Egyébként szentül meg vagyok győződve arról, hogy a cigány elit körében (nem a művészekre gondolok), hanem a vezetőikre ugyanolyan összefonódás van és mutyivilág, mint odakint, a saját fajtájukat használják ki és azok az állítólagos felzárkóztató pénzek nem s érnek el a célszemélyekhez soha.

Mekkora prt kavart fel a fát szedő férfi a napokban meg az, hogy egy kis faluban nem vitték házhoz az ingyen fát? Nagyon nagy a munkanélküliség, de tessék szíves lenni nekem megmondani, hogy ahol a ház úgy néz ki, mint egy szemétdomb, nem kívül, hanem belül, akkor a nagy munkanélküliségben nincsen idő se kitakarítani, se mosni??? Akár egy darab ócska sima mosószappannal is tisztára tudott mosdani az anyám, aki mindig, amikor végzett a mosdással, gondosan kimosta a bugyiját, még akkor is, amikor már volt automata. Elmesélte nekem, hogy 15 éves korában látott először fogkefét az ápolónőképzőben Pesten. Akkor 1957 volt. Azóta eltelt 56 év és szerintem majdnem ugyanott tartunk.

és sokan mások az ismert jegyirodákban 2013.12.18. 13:29:09

@bz249:

azért megnézném én azt a fogyasztói kosarat ami alapján most 1% alatti inflációval verik a mellüket

a rezsicsökkentés közben most ősszel 10%kal emelkedett pl. a tej, kenyér ára

Tyto Alba 2013.12.18. 13:29:26

Jó lenne, ha nem offolnák szét a kedves hozzászólók az osztrák munkajogi fejtegetésekkel, mert nem erről szólt a cikk. bocsi

calabria007 (törölt) 2013.12.18. 13:29:32

@bz249:

már eredetileg is roppant alacsony volt a legális foglalkoztatás szintje

calabria007 (törölt) 2013.12.18. 13:30:59

@Shenpen:

vhol igen vhol nem

pl. bő 60 éve Hong-Kong is egy ménkű nagy _gettó_ volt...

oszt ma nem az...

calabria007 (törölt) 2013.12.18. 13:32:38

@Shenpen:

azért érdemes ezen lovagolni, mert ezek a szabályok _pont őket_ találják telibe...

nem a relatíve piacképes tudással rendelkező szakembereket...

mi több az ő _munkatapasztalat szerzésüket_ lehetetlenítik el...

calabria007 (törölt) 2013.12.18. 13:33:33

@Bell & Sebastian:

sehogy sem, ezért nincs sok értelme pl. a minimálbérnek

bz249 2013.12.18. 13:38:37

@calabria007: vagyis akkor ki is jelenthetjuk, hogy a minimalbernek semmi jelentosege nincs Magyarorszagon, mert boven alatta van valami egyeb sokkal kemenyebb piaci korlatnak (pl. a nem legalis tevekenysegek vagy szocialis transzferek reven szerezheto jovedelemnek)

Bell & Sebastian 2013.12.18. 13:47:08

@bz249: @calabria007: Azaz mégiscsak van, ugyanis az állam a legnagyobb munkaadó (monopol-multi), ő meg elég szűkmarkú.

@Shenpen: Ha kevesebbet kap, akkor is ennyi után adózik, akkor miért is kapna kevesebbet?

Ott is úgy trükköznek, hogy vállalkozóként fizetik, oszt oldja meg, ahogy tudja.

==T== 2013.12.18. 13:52:40

@calabria007: És volt valami eredménye?

@BKV reszelő: Ez egy jogos kritika. Nehezen érthető, hogy miért nem ez történik. viszont emlékeim szerint a sajtót körbejárt papír egy szintfelmérő.

Legalábbis a papír tetején ez áll:

SZINTFELMÉRÉS

itt meg lehet nézni:
borsvezer.info/?p=644

Bell & Sebastian 2013.12.18. 14:02:01

@Tyto Alba: Mán ne haragudjon, de maga nagyon sötét. Majd akkor, ha nem lesz különbség genealógiában, kulturáltságban és szociális helyzetben, akkor mondja, hogy nem érdekli, kicsoda micsoda?

Egyelőre még az a helyzet, hogy markáns korreláció mutatható ki a rasszok (fajok) és halmozottan hátrányos / előnyös helyzetük közt.

Maga egy jó nagy strucc, mert nem érti, hogy nem egyéneket vagy népcsoportokat kell a helyükre tenni, hanem évezredes tradíciókat kellene integrálni (ha nem adják fel identitásukat), a többség kárára.

Ez meg nem fog menni egyszerűen. A békés megoldás csak az apartheid, azaz szegregált egymás mellett élés.

Ezt roppant könnyű belátni, persze most inkább integrációról, azaz más néven a többség lezüllesztéséről beszélnek szívesebben.

Hogy ki mit mond, az csak attól függ, hogy jól vagy rosszul jár a liberó megoldással?

Ki itt a többség? Ki hegedüli el a többiek (a mások) nótáját? Ez a szónoki kérdés, mert van rá válasz.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.12.18. 14:02:51

A dolog módszertani részével (miért általános iskolai tanítókat fognak be, miért egy hónap alatt hányták össze stb) már foglalkoztak,viszont érdemes lenne a dolog tartalmi részével is.

Lényegét tekintve: az intelligencia öröklött-e vagy sem, is ha igen, milyen mértékben. Mert tulajdonképpen ettől függ az egész értelme.

Egy megvilágító jellegű írás az ügyben:
www.aei-ideas.org/2011/08/the-debate-about-heritability-of-general-intelligence-radically-narrows/

aki nem tudna angolul, annak az utolsó pár sor,
Shelves of books and articles denying or minimizing the heritability of IQ have suddenly become obsolete. Those who continue to claim that IQ tests don’t measure anything real inside the brain also have their work cut out for them.

lefordítva: Polcnyi könyvek és cikkek melyek tagadták vagy minimalizálták az IQ öröklődését, hirtelen elavulttá lettek. Akik folytatják annak hirdetését hogy az IQ-tesztek semmi valósat nem mérnek az agyban, szintén van mit tanulniuk(e tanulmány révén).

Folytassuk: Az IQ legalább 50%-ban öröklötten, genetikailag meghatározott a tanulmány szerint, bár a cikk leírja, hogy a kutatók többször kijelentették, hogy ezek konzervatív becslések, a valódi arány magasabb lehet.

Fölvetődnek itt egyéb, szintén öröklött vagy nagymértékben öröklött jellemvonások: agresszió, ingerküszöb, hiperérzékenység, amelyek mind kockázati tényezők.

A cikk írója gondolom szociológus, így ama hivatásos téveszme rabja, hogy "megfelelő társadalmi környezet", és minden megoldódik. Ugyanezen elven működtek a szocialista utópiák is egyébként: megfelelő környezet kel, ahol mindenki egyenlő az életben, mindenkinek egyenlő esélye van kitörni, stb.

A másik: bizonyos népcsoportok bizonyos szelekciós nyomás alá kerülhetnek, amelyek kihathatnak az IQ-ra is. Ha a széleskörben elfogadott elmélet igaz pl. hogy a zsidóság egyes csoportjainak átlagban 20 IQ-ponttal magasabb az intelligenciaszintje mint a körülötte élő népeknek, akkor nyilván feltételezhetjük, hogy a zsidóság történelme során ilyen irányú szelekciós nyomásnak volt kitéve, és történelmi szempontból igazunk lesz.

A kérdés, hogy a cigányság szelekciós nyomása vajon a magasabb IQ, vagy pedig inkább az agresszivitás, macsóskodás, antiszociális személyiségzavar génjeire hajlamosít. Erős a gyanúm hogy az utóbbiéra.

Egy antiszociális pedig hiába okos ha okos, mert az IQ-ját arra fogja használni, hogyan vágjon át, csapjon be, esetleg tegyen el láb alól embereket.

Szintén a világra nyitottság keretében jó lenne megkérdezni, vajon Németországban, Franciaországban történtek-e felzárkóztató-programok, és ha igen, milyen sikerrel. Csak hogy tisztában legyünk, hogy a nagyságrendekkel több pénzzel, anyagi erőforrással rendelkező fejlett nyugat hogy oldja meg e problémákat.
Nyilván sehogy, ők rutinszerűen toloncolják "haza" őket.

Tehát mikor még a "fejlett nyugat" sem talál erre megoldást, azon kívül hogy megszabadul tőlük, akkor nálunk mit lehet várni?

Visszatérve a cikkben is említett kifestő-könyvekre és egyéb nagyhatású felzárkóztató-eszközökre: a gondolkodás szeretetét nem lehet tanítani, sem erőltetni. Az vagy van, vagy nincs.

Aki valaha is pedagógus volt, az tudja, hogy vannak emberek, diákok, tanulók, stb, akikkel egyszerűen nem lehet egy adott bonyolultsági szint (mondjuk: 5ös szorzótábla) fölött mit kezdeni. Egyszerűen nem megy nekik.

Természeten a mostani kifestőkönyvek sem fognak csodát tenni. Megint lesz egy csomó kidobott pénz, tovább frusztrált tanerő (kíváncsi leszek az 10 évesek tanárja hogy fogja kezelni a 30-40 éves helyi vagányokat), de legalább el lett mondva, és nyilván ez a lényeg, hogy a kormány "tett valamit az ügyben".

Bell & Sebastian 2013.12.18. 14:22:06

@Nemzetstratégia: Maga szerint lesz bárminemű, mérhető haszna a kampánynak (mert tartósnak nem gondolnám a babzsák dobálást) összességében (beleszámítva a társadalmi viszolygást), vagy csak public relation -machináció az egész, hozzá nem értő kóklerek interpretációjában (dupla öngól)?

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.12.18. 14:39:54

@Bell & Sebastian: Szinte bizonyos hogy semmiféle (érdemi, előrevívő) hatása nem lesz. Egyébként úgy ahogy mondja: PR-kampány, dupla öngól.

Bell & Sebastian 2013.12.18. 14:54:49

@Nemzetstratégia: Több értelmét látnám intenzív tréningeknek, esetleg bentlakással. Felmérés, szétszortírozás, jobbaknak szakma. Csakhogy ez jóval erőforrás -igényesebb megoldás, és hosszas előkészítést igényel.

De a Balaton télen jó hely, kuglóf, habos kakaó, tanácsköztársaság.

A probléma megoldása még kidolgozásra vár, mi legyen a kivételezett helyzetbe ágyazottakkal. (Életfogytig bíró, egyebek.) Lobotómia?

Ha már legálisan egalizálunk, nemcsak az underclass felemelését kell megszervezni, hanem a népétől elszakadt establishment sárba visszarántását is.

Ne végezzünk félmunkát! És ne felejtsük el szóvá tenni a bérolló extrém nagyra nyitását, ugyanis nyolcszoros különbség még a központi birodalomban sincsen.

Minek utána az is elképzelhető, hogy a problémakör magától megszűnik.

Minden kivételezett vigyen magával elfele egy hátrányost, az lenne csak fölöttébb előnyös!

calabria007 (törölt) 2013.12.18. 15:02:35

@Bell & Sebastian:

méregdrága pótcselekvés

___________________________ (törölt) 2013.12.18. 15:05:25

@Bell & Sebastian: persze, ez alap, Kína is nem csak attól nyerő, hogy a városokba özönlő parasztok olcsók, mint a fene, hanem hogy másfelől viszont iszonyat fegyelmezettek. Ilyen nagyon ritkán van a világban, ez a kombináció.

Egyébként meg amikor a romáknak saját struktúrájukat sikerül a munka világába plántálni, akkor megvan a fegyelem. Most az építőiparban brazil gépsor néven ismert kubikusokra gondolok, ahol a vajda, a cigány társadalomban helyből magas rangú és tisztelt személy lett a vállalkozó, lett hivatalosan is a főnök. Az működik. Mert nem csak főnöki mivoltában, de vajdai mivoltában is rendet tart, mert a rendbontót nem csak kirúghatja de kb. ki is közösítheti vagy akár megveretheti, mert ki figyel oda rá, hogy hány pofon csattan a putrisoron, senki.

Szerintem a kulcsfontosságú felismerés az lenne, hogy egy ennyire törzsies kultúrát nem lehet alapvetően a magyar és európai emberek individualista módján alkalmazni, tehát hogy egymásnak idegen emberek a kollégák, a vezetők.

Hanem úgy, hogy egy-egy munkahely, részleg, műszak a roma társadalom valamilyen organikus csoportjára épüljön, család, nagycsalád, nemzetség, törzs, vajdabokor, mittudomén, annak van egy vezetője, azzal meg kell állapodni, logikusan úgy, hogy nem alkalmazottakat felvenni hanem azt a folyamatot neki mint vállalkozónak kiadni alvállalkozásba, itt bejön a vagon, azt felrakjátok a teherautókra, ennyi a normaidő, ennyi jár egy vagon áru felrakásáért, aztán oldd meg magad hogy mennyi ember, hány órában, kik, rokonok-e, oldd meg magad, hogy motiválod őket, hogy tartasz fegyelmet, hogy osztod a pénzt.

Értik? Alapvetően hiba individualista, európai társadalomként kezelni őket, ahol emberek egyenként munkavállalói szerződéseket írnak alá és azt betartják. Törzsi társadalomként érdemes, ahol csak és kizárólag a törzsfővel érdemes tárgyalni, vele üzletet kötni, a többi az ő ügye.

calabria007 (törölt) 2013.12.18. 15:09:23

@Shenpen:

nem túloznám el azt a fegyelmezettséget, pl. Hong-Kong-ban is voltak felettébb csinos zavargások az 50-es, ill. a 60-as években

a központilag irányított komcsi Kínában pedig a világtörténelem legnagyobb éhínségét hozták össze azzal a fene nagy fegyelmezettséggel.

___________________________ (törölt) 2013.12.18. 15:15:16

@Nemzetstratégia: az IQ olyan dolog, hogy lehet a földbuta ember is becsületes kubikos. Nem ezzel van a probléma. Az első az, hogy mindenki dolgozzon, és ez nem IQ kérdése. Az IQ annyi, hogy jobb munkát, jobban.

Bell & Sebastian 2013.12.18. 15:19:38

@calabria007: A bűnök gyónásig akkumulálódnak. Az lesz majd a perc, amikor igazat kell mondani ahhoz, hogy bocsánatot nyerjünk és tiszta lappal futhassunk az akadálypályán még egy kört.

A sánta kutyát megdobálni nem dicsőség, hanem kötelesség.

graycivil 2013.12.18. 15:20:38

Tegyük fel, nem 8 általános végzetteket kellene ekkora marhaságokkal terhelni, felsőbb végzettségűeknél pedig ez már a pofátlan lenézést jelenti.

Szerintem a cikk szerzőjét kellene ilyen óvódás tesztekkel vegzálni. Direkt nem mondom, hogy hülye, mert az csúnya dolog lenne. :)

___________________________ (törölt) 2013.12.18. 15:22:15

@Tyto Alba: szerintem ami a háztartási szemétdombot illeti, szerintem itt is valahol meglehet a tipikus negatív spirál esete. Mint például a jól ismert kövér vagyok - ettől bánatos - bánatomban zabálok c. spirál. Itt meg szerintem arról a spirálról lehet szó, hogy ilyen életkörülményeket én például csak permanensen seggrészegen tudnék elviseni, úgy meg nem annyira nem pakolékony az ember meg egy idő után le is szarja, hogy az egereket most a szétszórt ételmaradék miatt látja-e vagy a delírium tremens miatt. És akkor lehet forszírozni, hogy tyúk-e vagy tojás, melyik okozta-e először melyiket, maguktól lettek a körülmények arra ezek a reakciók, vagy ezektől a dolgoktól romlottak-e a körülmények, tudja a túró, annyi biztos, hogy ha az ember valami ilyen spirálba beleeesik, utána nagyon-nagyon nehezen jön ki belőle.

Ezeknek a dolgoknak a megoldása is viszonylag adott. Lényegében az önkontrollt elvesztett embert nem kell felnőttként kezelni. Gyerekként kell kezelni, akinek nyugodtan meg szabad tiltani dolgokat, akinek nevelésre van szüksége stb. stb.

tevevanegypupu 2013.12.18. 15:29:12

@Bell & Sebastian:

Gondolja, hogy egy okos cigány akarna dolgozni, ha megélhet egész tűrhetően családi pótlékból meg koldulásból? A cigányok azt hiszem másképpen gondolkodnak, valószínüleg a kétkezi munkát a többségük inkább szégyennek tartja és nem érdemnek..illetve voltak munkák amik a cigányoké voltak és megszűntek, nem is feltétlenül a gyárak kimúlásával, egyszerűen a technika fejlődésével.Vándorolni sem vándorolhatnak, ugyan hova is vándorolnának akár az országon belül is, hova, mivel, hiszen már a falvak szélén sem telepedhetnének meg kis időre: Az állandó lakás úgy tűnik nem tetszik nekik, nagyon sokan nem tudnak mit kezdeni egy házzal, lakással, ezt szomorún tapasztalhatjuk..a gyerekek iskoláztatása, sajnos ez is tapasztalat, nem érdekük, hiszen mehetnek koldulni vagy esetleg lopni is..Beszéljünk őszintén a problémáról..És a rendszerváltás után pedig kialakult egy olyan bűnöző réteg, amivel nem tud mit kezdeni a társadalom, nagyobb baj, hogy a rendőrség sem..

tevevanegypupu 2013.12.18. 15:31:52

@calabria007:

És vajon miért teszik ezt? Nem a cigányoktól indult a probléma, és ez már csak a válasz arra ami történt?

Bell & Sebastian 2013.12.18. 15:32:12

@Shenpen: Fején találta a szöget. A törzsi szervezettség meghatározó, ez a kulcsszó. Ha még egyáltalán létezik és nem csak a szelleme maradt itt. De nemcsak a romák tudnak ám ilyet produkálni, hanem a székelyek is. Ott is kileng a pofonfa, ha valami nem tetszik a brigadérosnak.

(A tradicionális vándorszakmáikban nagyon jók voltak a cigányok. Kézművestermékekre most is van igény.
Csakhogy a fűzfa már valakié, az agyagbánya körbekerítve, a kagyló meg a halászati szövetkezeté.
Ezeknek a szakmáknak bealkonyult, más meg nincsen helyette, ami legális.)

Azért látom sötéten a helyzetet, mert -sok-sok milliárd elköltése után- mások nem látják világosan.

A lepényt a tehénbe visszalapátolni általában nem szokott sikerülni.

Mezőbándi 2013.12.18. 15:39:15

Csak jelzem a szerkesztő felé, aki ezt a cikket átnézte, hogy éhen nem haLLnak, hanem haLnak. Ha már ugye a helyesírást is krizitálja a cikk.

Akkor most konstruktív voltam.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.12.18. 16:14:34

@Shenpen: A tanítás mint olyan értelmét kérdőjeleztem meg egy bizonyos IQ-szint alatt. Ha mondjuk 70 IQ-nál húzzuk meg a határt, akkor bizonyos hogy a fölzárkóztató csoport nagy része, legalább 30-40%-a egyszerűen kiesik a további képzésből.

A törzsi társadalom jó észrevétel, csak ugye ezt nem européer kimondani, megvalósítani még kevésbé. Maradnak tehát a kifestők.

@Bell & Sebastian: támogatom.

@==T==: Köszönöm.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.18. 16:28:29

@Shenpen: Nem sokban különbözik ez a kelet-európai típusú paraszti közösségek működésétől sem: azokban is a gazdasági egységet alkotó rokonok, magcsaládok közül egyedül a ház feje volt jog- és tárgyalóképes a külvilággal való kapcsolatokban.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.12.18. 17:22:55

Egyet kell értenem a leírtak nagy részével és a felzárkóztatás maga hosszú lesz. Én örülök neki, hogy végre elkezdődött valami, még ha sokszor csak a statisztikai hasznát látom. Ez a következő, vagy még inkább az utána következő generáció jövőjéről szól.

Viszont a mentorálást nagyon hiányolom a programokból, ez nem óvodásítás, csak nehogy a mentor is olyan legyen, aki nem ért hozzá. Olyan figyelje a kőműveseket, aki csinálta, akár inasként, ne olyan, aki letette gyorstalpalón.

Tyto Alba 2013.12.18. 18:37:56

@Bell & Sebastian: Megpróbálnék sine ira és személyeskedéstől mentesen reagálni, hiszen nem tudom, hogy kivel vitatkozom.

"Mán ne haragudjon, de maga nagyon sötét."

Ezt nem kommentálnám. Maradjunk annyiban, hogy jó sokáig ültem a padban, köszönhetően pont annak a felemelkedett anyának, aki mindig azt mondta, hogy ne fordulj hátra, ne vegyülj, vagy tanulsz, fiam, vagy a lapátnyél stb.

"Majd akkor, ha nem lesz különbség genealógiában, kulturáltságban és szociális helyzetben, akkor mondja, hogy nem érdekli, kicsoda micsoda?"

A véleménynyilvánítás szabadságával élve, ugye megengedi, hogy a saját véleményemnek hangot adva,, nekem mint bagolynak mindegy legyen?

"Egyelőre még az a helyzet, hogy markáns korreláció mutatható ki a rasszok (fajok) és halmozottan hátrányos / előnyös helyzetük közt."

Ugyan ki mutatta ki? Mi maga, valami fajvédő???

"Maga egy jó nagy strucc, mert nem érti, hogy nem egyéneket vagy népcsoportokat kell a helyükre tenni, hanem évezredes tradíciókat kellene integrálni (ha nem adják fel identitásukat), a többség kárára."

Legyen szíves olvassa már el még egy szer, amit írtam! pont erről beszélek, hogy de nem tudják, még az sem tudja, aki megprónálta, gondolja, nem láttam elég elvetélt kísérletet? Hát nem bír beilleszkedni, mert nem neki való dolgokra kényszerítik. Ne várja már el egy cigánycsaládtól, hogy paprikatermesztésből éljen, mert hiába okítja, a más életét és főleg a mentalitását nem lehet kormányhatározatokkal megváltoztatni. tanfolyamokkal meg pláne.

"Ez meg nem fog menni egyszerűen. A békés megoldás csak az apartheid, azaz szegregált egymás mellett élés."

A szakmámból adódóan sokat kell olvasnom. ennek a mondatának kétszer is nekifutottam, mert először azt hittem, rosszul látok. De nem.

"Ezt roppant könnyű belátni, persze most inkább integrációról, azaz más néven a többség lezüllesztéséről beszélnek szívesebben."

Szerintem meg jót akarnak, csak nem jól.

"Hogy ki mit mond, az csak attól függ, hogy jól vagy rosszul jár a liberó megoldással?"

Miért, ki jár jól vele? Akit belekényszerítenek újra az iskolapadba, vagy az, aki mindezt fizeti? Ön, én, a cikkíró vagy a beiskolázottak? Na ne vicceljen.

"Ki itt a többség? Ki hegedüli el a többiek (a mások) nótáját? Ez a szónoki kérdés, mert van rá válasz."

Ne célozgasson, mondja, amit gondol. De az utca, az ország és a világ mindenkié. ha valami nem tetszik, el lehet sétálni mellette. A közöny a legrosszabb, amit tehet. De ha elhallgatja előlük az igazságot és meg akar maradni a jóságos nagybácsi szerepében, akkor legyen.

Mindaddig, amíg kis hazánkban etnikai alapon pénzhez lehet jutni, az embereknek igenis gazdasági érdeke fog ahhoz fűződni, hogy ne tegyenek semmit, hiszen az állam majd úgyis megoldja.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.18. 18:44:33

Civilizálni nem lehet glaszékesztyűben!

Ha a cigányságot a közmagyar szintjére akarjuk emelni, akkor mindenek előtt a köreikben életstratégiává vált bűnözésre kell tűzzel-vassal lecsapnunk. Addig, amíg nem mondjuk ki, hogy ez szervezett bűnözés, addig tehetetlenek vagyunk a jelenséggel szemben, tehát, mindenek előtt, ezt kell nyilvánvalóvá tenni. Amíg a cigányuzsorás mondja meg a mezei cigánynak, hogy mit tegyen, hogy tegyen, amíg a "szaporulat" célja, hogy a csóricigány azzal törlesszen (anyagilag és természeteben) az őt birtokló, a hierarchiában felette álló klánvezéreknek, addig hiába rajzoltatunk napocskákat és disznóólakat a fél- vagy teljesesen anafabéta cigányemberekkel...

Tyto Alba 2013.12.18. 18:57:01

@Bell & Sebastian: Megpróbálnék sine ira és személyeskedéstől mentesen reagálni, hiszen nem tudom, hogy kivel vitatkozom.

"Mán ne haragudjon, de maga nagyon sötét."

Ezt nem kommentálnám. Maradjunk annyiban, hogy jó sokáig ültem a padban, köszönhetően pont annak a felemelkedett anyának, aki mindig azt mondta, hogy ne fordulj hátra, ne vegyülj, vagy tanulsz, fiam, vagy a lapátnyél stb.

"Majd akkor, ha nem lesz különbség genealógiában, kulturáltságban és szociális helyzetben, akkor mondja, hogy nem érdekli, kicsoda micsoda?"

A véleménynyilvánítás szabadságával élve, ugye megengedi, hogy a saját véleményemnek hangot adva,, nekem mint bagolynak mindegy legyen?

"Egyelőre még az a helyzet, hogy markáns korreláció mutatható ki a rasszok (fajok) és halmozottan hátrányos / előnyös helyzetük közt."

Ugyan ki mutatta ki? Mi maga, valami fajvédő???

"Maga egy jó nagy strucc, mert nem érti, hogy nem egyéneket vagy népcsoportokat kell a helyükre tenni, hanem évezredes tradíciókat kellene integrálni (ha nem adják fel identitásukat), a többség kárára."

Legyen szíves olvassa már el még egy szer, amit írtam! pont erről beszélek, hogy de nem tudják, még az sem tudja, aki megprónálta, gondolja, nem láttam elég elvetélt kísérletet? Hát nem bír beilleszkedni, mert nem neki való dolgokra kényszerítik. Ne várja már el egy cigánycsaládtól, hogy paprikatermesztésből éljen, mert hiába okítja, a más életét és főleg a mentalitását nem lehet kormányhatározatokkal megváltoztatni. tanfolyamokkal meg pláne.

"Ez meg nem fog menni egyszerűen. A békés megoldás csak az apartheid, azaz szegregált egymás mellett élés."

A szakmámból adódóan sokat kell olvasnom. ennek a mondatának kétszer is nekifutottam, mert először azt hittem, rosszul látok. De nem.

"Ezt roppant könnyű belátni, persze most inkább integrációról, azaz más néven a többség lezüllesztéséről beszélnek szívesebben."

Szerintem meg jót akarnak, csak nem jól.

"Hogy ki mit mond, az csak attól függ, hogy jól vagy rosszul jár a liberó megoldással?"

Miért, ki jár jól vele? Akit belekényszerítenek újra az iskolapadba, vagy az, aki mindezt fizeti? Ön, én, a cikkíró vagy a beiskolázottak? Na ne vicceljen.

"Ki itt a többség? Ki hegedüli el a többiek (a mások) nótáját? Ez a szónoki kérdés, mert van rá válasz."

Ne célozgasson, mondja, amit gondol. De az utca, az ország és a világ mindenkié. ha valami nem tetszik, el lehet sétálni mellette. A közöny a legrosszabb, amit tehet. De ha elhallgatja előlük az igazságot és meg akar maradni a jóságos nagybácsi szerepében, akkor legyen.

Mindaddig, amíg kis hazánkban etnikai alapon pénzhez lehet jutni, az embereknek igenis gazdasági érdeke fog ahhoz fűződni, hogy ne tegyenek semmit, hiszen az állam majd úgyis megoldja.

hoplita 2013.12.18. 18:57:49

Brühühühü....telesírtam az összes zsebkendőm.
Megszakad a szívem....még a malacom is brummog.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.18. 19:00:20

@hoplita:

"...még a malacom is brummog."

:-D (...) :-D (...) :-D ...

hoplita 2013.12.18. 19:08:28

@és sokan mások az ismert jegyirodákban:
Pontosan.
Ahogy a cigány hajléktalan is kevés, mint bőrfejű prímás a száztagú cigózenekarban.

Egyébként tőlem megdögölhet mind éhen is, ha nem képes beilleszkedni, nem az én fajtám, ahogy nem sírtam tele a párnám a hutukért sem.

hoplita 2013.12.18. 19:11:42

@és sokan mások az ismert jegyirodákban:

A nagy többsége értelmileg az átlagos neandervölgyi seggét bámulja a tárna aljából.

Valóraváltógép 2013.12.18. 19:12:46

@hoplita: Úgy van, felelős vagy. Mindannyian azok vagyunk. Isten adja, hogy ne kelljen érte azok előtt felelni, akikkel törődni kellett volna...

hoplita 2013.12.18. 19:13:34

@freehckr:
Korrekt, csak nincs kedvem ennyit kalimpálni a klavin.

Valóraváltógép 2013.12.18. 19:14:09

Ez a poszter nekem szimpatikus. Miért csak vendégszerző? Marasszátok itt.

Valóraváltógép 2013.12.18. 19:19:57

No, a többiek látom, megoldást is találtak. Egy csomót.

Valóraváltógép 2013.12.18. 19:23:17

@Counter: "A minimálbér gyakorlatilag 47.000 forint ma Magyarországon. "

Tényleg? Ennek hogy jön ki a gyakorlata? Nem kötekedni akarok, komolyan érdekel, hogy jutottál erre.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.18. 19:28:37

@Valóraváltógép: Nem annyit kap egy közmunkás? Hát ha nem, akkor a minimálbér technikailag annyi, amennyit a közmunkás kap.
A magánszektort meg a rájuk vonatkozó magasabb minimálbérrel kiszorítják ebből az alacsony bérezésű szektorból.

(Egyébként érdemes megnézni 1998-2002 között a bőr- és textilipari foglalkoztatottság és a minimálbér alakulását. Gyakorlatilag egy tökéletes X a grafikon, minimálbér fel, munkahelyek le.)

hoplita 2013.12.18. 19:28:38

@constantinus:
"... Vajon, ha 20 éve működne ez a program, hogy állnánk a gazdasági felzárkózással és a roma integrációval?..."

Ott, ahol most.
Aki mást gondol az csak képen látott még igazi putris orkot.
Vajon miért nem sikerült még ez a nagy "integrációs" kísérlet sehol sem a világon, ahol cigány van?

Valóraváltógép 2013.12.18. 19:32:44

@Counter: A közmunkát én nem számolom munkának. :) Azt a 47 ezret gyakorlatilag látszatmunkákért (=a semmiért) kapja, ha szíveskedik venni a fáradtságot a megjelenéshez, akkor gyakorlatilag alanyi jogon. A minimálbér nem ilyen.

Bőr meg textil.. szép terület mind a kettő. Valaki összeszámolhatná, hogy a munkaköri ártalmak kezelése hosszú távon mennyibe kerül az országnak. Azt hozzá kellene csapni a bérükhöz. :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.18. 19:37:42

@Valóraváltógép: Ha nem számolja annak, akkor gondolom a foglalkoztatási statisztikából is levonja...

Mit szól a bányászat újraindításának terveihez, ha ennyire aggódik a munkahelyi ártalmak költségei miatt?

Valóraváltógép 2013.12.18. 19:41:32

Visszatérve a 47 ezerhez. Ugye ebből evidencia, hogy nem lehet megélni, és tényleg, nem nagyon lehet. Ugyanakkor ha egy 2db gyerekét egyedül nevelő szülő havi nettó 100 000-ret keres (legyen mondjuk ápolónő, azok olyan divatosak), akkor már egyből nem probléma, hogy fejenként nem jut ennyi rájuk.

Namost, tegyük szépen egymás mellé a 47 ezret a kapó közmunkást, meg a felelősségteljes munkát végző hasznos állampolgárt, aki évekig tanul, hogy ugyanennyiből élhessen.
Gondolkodjunk el azon, kivel van kicseszve. :)

Valóraváltógép 2013.12.18. 19:43:18

@Counter: Bányászat? Támogatom. Természetesen robotizálva, élőszemélyzetnek néhány mérnöktechnikussal. :)

Persze ez elméleti probléma, túl sok kitermelnivaló nem maradt.

Valóraváltógép 2013.12.18. 19:44:19

@Counter: .... Statisztikából meg csak olyannak hiszek, amit én hamisítok meg.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.18. 19:47:35

@Valóraváltógép: Mindkettővel, természetesen.

A bányászat növelné a vidék munkahelymegtartó képességét (naná), tehát sok szorgos, leendő szilikózisos paciens vájárt kell elképzelni. Ahogy a kormány el is képzelte.

www.innoteka.hu/cikk/napirenden_a_szenbanyak_ujranyitasa.326.html

www.bama.hu/baranya/kozelet/ujra-vajarokat-kepeznenek-a-komloi-intezmenyben-526734

Valóraváltógép 2013.12.18. 19:50:17

@Counter: Pontosan tudja, hogy mit gondolok a vidékről, meg a munkaerejéről, meg hogy mennyire hasznos, ha bármit megtart.

A bama meg nem egy cipőmárka?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.18. 19:55:16

@Counter:

Még mindig jobb, ha a fiúk a bányában dolgoznak, mintha a vidék erőforrásait termelik ki: miután az erdőket letarolták, miután a termelést ellehetetlenítették a rendszeres, módszeres lopások, miután a védtelen öregek elmenekültek, s akik maradtak, azokat agyonverték, s házaikat téglánként, cserepenként széthordták, lassan már nemigen lesz mit kitermelniük a vidékből... ...nem is igen marad más opció, mint a bánya!

Valóraváltógép 2013.12.18. 19:57:08

@bbjnick: Azért azt megnézném, ahogy a bányából elkezdik lopni a síneket, meg a rézdrótot. :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.18. 20:08:34

@Valóraváltógép:

Felőlem a dúcolást is kobonthatja a feje fölül, ha másnap is lemegy a bányába!:-(

Egyébként pedig, aki közüzemet rongál, azt rég statáriális eljárásban kéne részesíteni! Láttam már olyan zsilipet, amiből kilopták a zsilipkaput (nyilván, nem talicskán vitték el, de a vidék lerablása, természetesen, nem szervezetten történik!) --- gondolkodás nélkül lelőném, aki ilyet csinál.

Valóraváltógép 2013.12.18. 20:12:09

@bbjnick: Igen, ebben egyetértünk. Szerintem sem büntetik elég szigorúan a rongálásokat, főleg, ha emberéletet is veszélyeztetnek vele. De egyébként is, közvagyon.
A pénzbüntetéssel nem megyünk semmire.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.18. 20:55:43

@bbjnick: Már megint olyasmivel vitatkozik, amit maga képzelt oda a hozzászólásomba...

legelső MortalWombat 2013.12.18. 20:56:39

Akik ezekre a képzésekre járnak, azok közül többen így írnak alá: +++
Ezeknek még ez a szintfelmérő is sok.
Sajnos a beírás igaz.

Laptop7712 2013.12.18. 21:06:33

Nagyon komoly termékeket lehet létrehozni úgy, hogy a melós azt sem tudja mi a végtermék. Igy raknak össze telefonokat, meg gyártanak kaját. Hol vannak a vállalkozók, akik egy ilyen komplex témát bevállalnának, és hol vannak azok a művezetők, és „menedzserek” akik képesek egy ilyen játékot fenntartani? Elmondom. Külföldön, és élik életüket. Indiában, Kínában, az USA-ban természetes módon így működik az élelmiszeripar, könnyűipar, és még a gépgyártás, vagy az autóipar is. Ha kell, van szakember, sok pénz nem kell a beruházásokra, de nagyon profin kell tervezi a gyártást. Természetesen jelen van a téma a fejlett nyugaton is, mondjuk a briteknél, és szép minimálbért fizetnek a 1-3 óra alatt betanított könnyű fizikai munkáért, melyből természetes módon lehet eltartani egy családot két gyerekkel, úgy hogy az asszony nem dolgozik.

Valóraváltógép 2013.12.18. 21:14:42

@Laptop7712: Oda kell költözni akkor. :) Éljél szépen, a szép minimálbérből, a két gyerekeddel.

Tyto Alba 2013.12.18. 21:34:04

bbjnick: nem mindegy, hogy kicsoda?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.18. 21:38:36

@Tyto Alba:

Nekem édes mindegy, hogy kicsoda. Nem is arra kérdeztem rá, hogy kicsoda, hanem arra, hogy micsoda: ha nő volna, az talán magyarázná a reakciói rafinált illogikusságát:-)

Laptop7712 2013.12.18. 21:46:28

@Valóraváltógép:
Azért írtam így le, hogy szépen lehet ilyen vállalkozásokat csinálni, és szépen fel lehet futtatni, mint munkahelyteremtő beruházásokat. Csak a példa miatt. Nem kell külföldre menni, irány vidék, irány Borsod, irány az alföld a tanyás térségek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.18. 21:46:35

@bbjnick: Ez vicces, maga beszél rafinált illogikusságról :-)
Tudja, mi az a projekció?

Valóraváltógép 2013.12.18. 21:48:45

@bbjnick: Lolcsi.

@Counter: Ezt úgy érted, hogy bb nő? :)

@Laptop7712: Nem tudod, miről beszélsz.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.18. 21:51:00

@Valóraváltógép: Szerintem férfi, maszkulin és biszex.

vlgymir 2013.12.18. 21:51:16

Na ide figyeljetek. ENgem nagyon érdekelt, hogy ahonnan származnak a cigányok, ott hogyan kezelik őket. Azt tudtam meg, hogy ott Indiában, vándorolnak, és néha letelepdnek bérelt földön, és hasznos munkából élnek. Bizonyos szakmákat ők űznek, és ezért még örülnek is nekik, amikor megjelennek. Két dolgot nem szeretnek. 1. Ha nem engedik, hogy vándoroljanak, 2. ha azt akarják, hogy más munkákat végezzenek.
Namost akkor nézzük meg, hogy itt mi is történt. Nálunk nincsnek nomád népek, ilyet már rég nem lehet, és azok a szakmák, amiket a cigányok annak idején kizárólagosan végeztek, megszüntek.
Mielőtt mindenféle ilyennek, meg olyannak elmondanátok, leszögezem, hogy azokkal én is egyetértek, akik azt mondják, hogy a törvényeket be kell tartani, és aki nem tartja be, azt nagyon meg kell büntetni.
Én csak a feltett kérdésre válaszoltam.

csúnyácska 2013.12.18. 21:53:35

Érdemes lenne visszatérni a tanulási témához. Azt hiszem, hogy ott ahol már csak azért megy egy gyerek iskolába mert különben megbüntetik a szülőt nehezen lehet a tanulásra rábeszélni.

Sajnos a munkanélküliség csak az egyik probléma.

Laptop7712 2013.12.18. 21:56:36

@Valóraváltógép: Ezt nem értem, már miből gondolod azt, hogy nem tudom, azt, hogy miről beszélek?
Szerinted meg tudtam volna fogalmazni a dumámat – főleg végiggondolni, és utána leírni – ha nem tudnám azt, hogy miről beszélek? Érdekes.

vlgymir 2013.12.18. 21:59:09

Másik téma, hogy a poszt tolója, nagyon szépen fogalmaz, logikusan fejtegeti a fonalakat, de mivel ő maga is abban a nevelésben részesült, mint én is, vagyis állami oktatásban, nem is jut eszébe, hogy oktatni sokféleképpen lehet. A modern iskola mamár nem egyengyerekeket próbál egyentananyaggal nevelni, hanem igyekszik követni a tanulók egyéni képességeit, és azokból hozza ki a lehető legtöbbet.
Na miért? Nem. Nem azért, hogy szuper zseniket neveljen, hanem azért, hogy a jobb képességűeknek ne kelljen megvárniuk a lassabbakat, hogy az osztály nagy nehezen átlagos képzésben vegyen részt, hanem mindenki fejlődhessen. A gyengébbek is, és a jobbak is. Lehetőleg mindenki a saját ütemében.
Ha van kedve valakinek ezt Rózsi néninek is elmondhatja.
Nade, ha mondjuk én közmunkés leszek, és azt mondják, rajzoljak hópelyhet, akkor rajzolok, főleg, ha fizetnek is érte, mert ezzel is beljebb vagyok.

vlgymir 2013.12.18. 22:00:51

Na még egy kérdés, aztán abba hagyom az írást: Mi van azokkal, akik a közmunkaprogram végével kikerülnek? Mi a következő lépés?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.18. 22:03:46

@Counter:

"Szerintem férfi, maszkulin és biszex."

Tudja, mi az a projekció? :-)

Valóraváltógép 2013.12.18. 22:07:40

@Counter: Biszex? Pedig homofób.

@Laptop7712: Persze hogy meg tudtad volna fogalmazni. Attól még a valóságnak nem lesz köze az elképzeléseidhez.

Valóraváltógép 2013.12.18. 22:08:49

@bbjnick: @Counter: Tudjátok milyen az, amikor két tükröt egymással szembeállítotok, és közéjük álltok? :D

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.18. 22:24:59

@bbjnick: Tanítson projektálni, mester!!

@Valóraváltógép: A fóbia nem zárja ki a vágyat. Ismerek ilyen embereket, nekem szembetűnő a hasonlatosságuk bbjnick itt megismerhető személyiségjegyeivel.

Valóraváltógép 2013.12.18. 22:29:50

@Counter: Aha. Azok milyen személyiségjegyek?
Én csípem amúgy bb-t, van benne valami becsületesség és naivság. :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.18. 22:38:43

@Valóraváltógép: Erre nehéz egzakt választ adni. Benyomás. Írtam is, hogy "szerintem".

Nekem sincs emiatt a benyomásom miatt rosszabb véleményem róla. Azt mondjuk nem szeretem, amikor mocskos a szája (és infantilis csillagozással akarja elkendőzni).

Valóraváltógép 2013.12.18. 22:41:26

@Counter: A mocskos száj néha nagyon hasznos pedagógiai eszköz tud lenni. Én is használom. Ha eléred vele amit akarsz, szvsz nincs vele gond. Persze hallani kellemetlen, de van, hogy valamit nem vesznek észre másképp.

Kivéve persze, amikor tényleg kivan valamitől a tököm, olyankor nincs mindig mögöttes jelentése. :D

Szindbad 2013.12.18. 23:03:21

@Counter: Családja van, és nem szereti a pornót. Szerintem nő.

Baloldali érték 2013.12.19. 04:54:59

"Nem tud egy egyszerű mesetörténetet kitalálni."

Ja persze, ezt a rendőrség is meg tudja erősíteni.

Kandeláber 2013.12.19. 07:45:13

Ez a Forgács az a fajta kikupálódott cigány, akit a "liberálisok" nem csípnek, mert nem mindig beszél az ő szájuk íze szerint (nem mondja egy többszörösen bővített mondatban háromszor hogy rásszizmus, nem nácizik úton útfélen stb...)
Mindenesetre egy mohácsiviktóriához képest üdítő színfolt az etnobizniszben.

is 2013.12.19. 08:05:26

@poszt: ködszurkálás. leírták, nem egyen, nem ketten: a felnőttoktatás az nem azt jelenti, hogy a kérdésekben a tegező alakot (Szeretsz rajzolni?) leváltjuk magázóra (Szeret rajzolni?). itt konkrétan a 6-7 éveseknek írt felzárkóztató tankönyv silány kivonata készült el egy hónap alatt felnőttképzési tananyagnak. erről a poszt bölcsen mellébeszél, elhallgat; összességében, mivel ennek hiányában támad: hazudik.

nem azzal van a gond, ha fel akarják zárkóztatni azt, kit kell. az a gond, hogy ezt így gondolják megtenni. így nem megy. a poszt is, meg mások is, azt sugallják, hogy jajdejó, végre valaki tesz valamit. na de ezt minek, ha a szakma előre megmondja, hogy nem lesz sikeres? vagy ez is egy újabb szakma, amihez a miniszter és posztíró jobban ért, mint aki 20 éve ezt csinálja? netán Forgács úr 25 éve felzárkóztató szakember? netán a FIDESZes tempót látjuk, ami már lassan 4 éve semmilyen téren nem vezet sehova?

Mérges 1234 2013.12.19. 08:31:07

Poszternek, abban igaza van, hogy végre elindult valami, igaz így is kellett hozzá 3.5 év, de sajnos csak ebben van igaza.

Mivel rossz sehová sem vezető progamok korábban is voltak.

Sajnos ez a kormány sem tidja, mit kezdjen a cigányásggal, s ezek sem mondják ki, hogy kezdeni kellene velük valamit, illetve, hogy itt komoly probléma van.

Valóraváltógép 2013.12.19. 08:54:30

@is: "na de ezt minek, ha a szakma előre megmondja, hogy nem lesz sikeres?"

A szakmának volt jó 40 éve arra, hogy csináljon valamit, ami majd "sikeres" lesz. Aztán nem csinált. Szerintem most jobb lenne, ha lapítanának. :)

Az mondjuk stimmel, hogy oké hogy elkezdjük felzárkóztatni a cigányok alsó rétegét, de azokkal megint mi lesz, akinek ez már kevés, de amit tud, az még mindig nem elég a munkavállaláshoz. Őket valahogy megint elfelejtettük...

Morrancs 2013.12.19. 08:58:20

1. Nem a liberálisok azok, akik megdöbbennek azon, hogy mit nem tud ma az egyszerű közmunkás. Ők tudják.
2. Nem a liberális az, aki azt szeretnél, hogy a cigányság úgy legyen illedelemes, és munkaszerető, hogy sem iskolát, sem munkát nem kaphatnak rendesen, mert mindkét helyről a NEM liberális kiutálják őket.

Valóraváltógép 2013.12.19. 09:15:43

@Morrancs: A liberálist nem.

Tulajdonképpen a Magyarországon liberálisnak nevezett állatkafajtát sem; őket körülbelül semmi nem zavarja, amíg a saját céljaira használhat fel valamit.
Ha már nem tudja használni, akkor megint nem zavarja, mi lesz vele.
:)

♔bаtyu♔ 2013.12.19. 09:53:10

A cigányok szerintem nagyon is jól járnak azzal, hogy a segélyükért rendet tartanak maguk körül. Persze mi is, kevésbé mocskos az ország.

Orbánéknak én csak gratulálni tudok. Nagyon okosan és mindenki által hasznosan oldottak meg egy fontos társadalmi problémát.

♔bаtyu♔ 2013.12.19. 10:05:04

@csúnyácska: Pedig a te őseidet is valamikor kényszeríteni kellett.

A cigány unoka már egyetemre fog járni. (vagy nem, a belterjes családi szex miatt a cigányok döntő többsége mentálisan sérült).

hekhekhekhekkinen 2013.12.19. 10:21:10

Nem értem, miért akad fenn mindenki a cigányvándolás kérdésen. Kézenfekvő a megoldás.
Én a magánjövedelmemből is nagyon szívesen áldoznék arra, hogy egyirányú fapadosjegyeket osztogassunk a cigányoknak.
Aztán vándorolhatnak amennyit akarnak.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.12.19. 10:27:30

@Shenpen:
Igen, valóban ez az egyedüli, ami működik.

bowhunter 2013.12.19. 10:28:11

Ó te jó ég!
Olvasom itt a hozzászólásokat, és a zöme arról szól, hogy a barna szubkultúra, mit nem szeret, mit szeret! PL.: szeret vándorolni, nem szereti a kötöttségeket...
Kérdés! : Kit érdekel? Én sem szeretek dolgozni, 5kor kelni, vagy éppen vasárnap melózni, de tudom, hogy muszáj, mert egyébként éhen döglök!
Ez az, amit nem értenek meg, mert van segély, van családipótlék, ingyen étkezés, meg ingyen tankönyv, ja és felfüggesztett börtön :( ....magyarul észre sem veszi, a bőrén a munka hiányát, mert ellátja az állam, ill. az adófizető! Ha, kell neki valami, hát elveszi, következmény? vagy nincs, vagy a sértett a bűnös, mert még rasszista is :(

A nevelés ott kezdődne szerintem, hogy ha, nem dolgozol, akkor éhen "döglessz", ha lopsz akkor a lakástulajdonos miatt "döglessz meg" (lakásvédelemre sörétes)
Lenne itt rend!
Nekem személy szerint elegem van a tutujgatásukból! Évtizedek alatt nem ment ez a módszer! Próbáljunk újat, pl.: "oda lehet csapni" jó keményen!
Nem jár a gyerek iskolába...elvenni a családtól azonnal állami gondozás!....ugye a népüknél a család szent és sérthetetlen.... Ez is fájó pont lehetne!

hoseman 2013.12.19. 10:29:46

@♔bаtyu♔: láttál már vidéki (mondjuk heves megyében...) közmunkást aktív munkavégzés közben?... Mit kell csinálni,hogy kell csinálni,hogy csinálja/csinálják akit/akiket láttál ? ilyesmi...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.12.19. 10:34:45

@Valóraváltógép: Lehet azért, mert "valahogy" mindig úgy alakul, hogy a cigány kisebbség aztán a nem liberálisok gyerekeivel járnak egy iskolába, miközben a liberálisok olyan intézményekbe járnak, ahova más be sem teheti a lábát. Persze ha ezt egy nem liberális szóvá teszi, az egyből kirekesztőnácifasiszta.

hoseman 2013.12.19. 10:34:47

@Member: "Egyet kell értenem a leírtak nagy részével és a felzárkóztatás maga hosszú lesz"

kb annyira hogy nem is látszik a vége... de azért bájos hogy hiszel benne...

Stabilo 2013.12.19. 10:40:06

Szerintem ez nagyon egyszerű. Emberek vagyunk és mint ilyenek két nagyon fontos dolog van az életünkben (többek mellet): tanulás és munka.
Ha tönkre akarsz tenni egy társadalmat, akkor elég ezt a két dolgot elvenni tőle. Ha ezek hosszútávon nincsenek jelen egy ember életében , akkor az minden egyéb területen visszafordíthatatlan elváltozást fog nála okozni. tönkre mennek a társadalmi és szociális kapcsolatai, hamis értékrend fog benne kialakulni.
Az Orbán kormány ezeknek az embereknek munkát adott és most oktatást.
Az ároktakarítás, a virágágyás gondozás, a fűnyírás igenis munka. Meg merem kockáztatni, hogy több valós hozzáadott értéke van ezeknek a tevékenységeknek a nagy közöshöz, mint egyes "divat" szakmáknak...
Az oktatás pedig onnan indul ahonnan kell, ez van.
Nem mellesleg most kezdték, talán lehetne egy kis időt adni nekik.

hoseman 2013.12.19. 10:43:53

@Stabilo:" Az Orbán kormány ezeknek az embereknek munkát adott és most oktatást."

..mikor a naivitást osztogatták Te hányszor repetáztál?... :)

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.12.19. 10:47:15

Amúgy én is sokat mosolygok azon, amikor ruhatár szakon egyetemet végzett emberek PR, HR vagy egyéb "termelő" beosztásokból kinyilvánítják, hogy az utcasöprés, hólapátolás, fűnyírás nem hasznos munka. :-)

inebhedj - szerintem 2013.12.19. 10:48:50

@zero:

"5000 (!) tanárt osztanak be kényszerből erre a munkára!"

Ez így félreérthető megfogalmazás, mintha a tanárokat kényszerítenék erre, de ez nem így van, önkéntes a jelentkezés, és egyébként arányaiban jobban fizet, mint a "standard" tanítói munka.

Az "5000(!)" tanító nagyjából 100 ezer tanuló oktatásához elegendő máskülönben.

Trackers 2013.12.19. 10:49:52

Nagyon pontos helyzetértékelések és meglátások vannak a cikkben.

Kár hogy a ballibek ezt ugyanúgy nem értik, mint más a szorzótáblát.

Mennek tovább a jogvédők útján, melyben a "megélhetési bűnözés" fogalommal legalizálják a bűncselekményeket, és a "megalázó oktatás" szavakkal a cigányság elhülyülését.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.12.19. 10:50:43

Folytatom:

Arról valahogy soha senki nem beszél, ami az egésznek a lényege. Tyto remekül látja a dolgokat, bár saját szemszögből.
Shenpen megjegyzése a törzsi kultúráról is telitalálat, bár ezt mindenki, aki okos, tudja.

De lépjünk tovább!

Én csak egy módon láttam cigányokat kitörni a kritikán aluli állapotukból: az egyház révén. A pogányságból kellene kitörniük, amit más európai népek már min. 1000 éve megtettek.
Lehet itt ateistaként kézzel-lábbal tiltakozni ez ellen, de tömeges mértekben csak ez működik. Erdélyben, Marosvásárhely mellett van egy adventista cigány gyülekezet. Nagyon jó eredményeket értek. Van hasonló Magyarországon is. Böjte Csaba szerzetes is remek munkát végez e téren.
Persze, a libsibolsik - még egyszer mondom - a hajukat tépik ettől, mert igazából - szerintem - nekik nem érdekük a probléma megoldása, ők még örülnek is, ha ellentétek vannak, mert úgy jobban lehet uralkodni az emberek felett.
(Nem mellesleg, a liberálisok között egykori anarchisták is vannak.)

Trackers 2013.12.19. 10:56:54

@Kara kán:

Az egyház kapcsán csak annyit tudnak, hogy mivel krisztus kezéből ők lopták ki a szöget, így nekik szabad -erkölcsi értelemben- lopni.
Viszont ezt minden cigány tudja.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.12.19. 10:57:24

Ja, és ha nincs kényszer, senki nem változik meg, illetve csak néhány ritkaság.
Az ember rafinált állat, mindig az elsőre könnyebbnek tűnő utat választja.

maxval bircaman fȍszerkesztȍhelyettes · http://bircahang.org 2013.12.19. 10:59:04

Egy kis NER:

A köztörvényes bűnöző fidesz-maffia kutyái házkutatást tartottak Hotváth Andrásnál, majd feljelentés terhe mellett lefoglalták a "zöld dosszié"-t és minden más bizonyítékot.

Hajrá Magyarország
Hajrá magyarok

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.12.19. 11:00:18

Mintha elveszett volna egy megjegyzésem, amely arról szólt, hogy ha nincs kényszer(ítő helyzet) az ember nem változik. Inkább a könnyebb utat választja (lopás stb.).

Trackers 2013.12.19. 11:01:10

@hoseman:

Van jelenleg egy út, mely tudást és munkát ad nekik.

Tudsz más utat, vagy inkább térjünk vissza segílyezéshez, gyerekgyártó apanázshoz ?

A fikázást értem. Lehetne jobban..
Persze hogy lehetne.

De az irány jó szerinted ?
Vagy térjünk vissza a szocik által képviselt semmit tevéshez a téma kapcsán ?

hoseman 2013.12.19. 11:01:23

@Kara kán: "ők még örülnek is, ha ellentétek vannak, mert úgy jobban lehet uralkodni az emberek felett."

nna Te nagytudású.... erről is lehetne vitázni egy keveset kinek áll ez érdekében....

Jaa... amúgy izgalmas ez a Te egyház-cigány témaköröd... :))))) állati figura vagy komolyan :)))

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.12.19. 11:02:26

@Svájc kiadta a szökésben lévő elítélt expolitikust:

Még nem hallottam erről, de szerintem teljesen jogos, ha a rendőrség bűncselekmények bizonyítékait lefoglalja.
Első körben, nem is tarthatnád magadnál őket, köteles vagy átadni az ilyen dolgokat a rendőrségnek.

Horváthnak amúgyis van másolata, szerintem.

hoseman 2013.12.19. 11:03:25

@Trackers: szankció oszt kész... az van ugyanis drága barátom hogy ezeknek a kedves 'embereknek' eszük(?) ágában sincs integrálódni... ez van.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.12.19. 11:06:15

@hoseman:
Állati, hát!
Én fiatalabb koromban dolgoztam cigányokkal, építőiparban. Főnök voltam, ha érted ez mit jelent.
Eggyel össze is verekedtem egyszer. Volt tekintélyem, ha érted ez mit jelent. Persze, az más világ volt, a rendőrök még a becsületes emberek pártján álltak.

Trackers 2013.12.19. 11:08:01

@hoseman:
Tehát nem adsz nekik se pénzt, se munkát, viszont adsz szankciót.
Ez kb 1 hónap után polgárháborúhoz vezetne részükről, (mert ebbe éhen halnak), az EU részéről pedig teljes elszigeteléshez vezet, ami az országot érinti.

Szóval nem hiszem hogy ez járható út lenne.

hoseman 2013.12.19. 11:08:26

@Kara kán:" Persze, az más világ volt, a rendőrök még a becsületes emberek pártján álltak."

No no! csak nem azt akarod mondani hogy Pintér rendőrsége manapság....(?) jajjjj nem is folytatom.... :))

hoseman 2013.12.19. 11:10:24

@Trackers: csak a helyén kellene kezelni a dolgokat,és nem megijedni a perverz jogvédelemtől....

nevem Johnny 2013.12.19. 11:11:22

Én szerintem integrálni azt lehet, aki maga is integrálódni akar. Amelyik meg nem akar, azoknak csinálnék egy rezervátumot, aztán éljenek ott úgy, ahogy akarnak.

calabria007 (törölt) 2013.12.19. 11:12:18

és folytatódik a parttalan, felszínes fecsegés:)

Trackers 2013.12.19. 11:12:20

@Svájc kiadta a szökésben lévő elítélt expolitikust:

Nézd.. Ha valaki hivatalos iratokat őriz, pl a te cégedről, és vádaskodik, akkor gondolom te is feljelented.
Tudtommal senki nem tarthat magánál hivatalos iratokat, cégekről, és cégek magán adatairól.

Ha pedig feljelenti az érintett cég, vagy magánszemély, akkor a rendőrségnek kutya kötelessége ezen iratokat begyűjteni, és az eljárást elindítani.

Az lenne furcsa, ha nem így lenne.
Ha MSZP-sek Fideszes cégek irathegyeit lopnák ki, a Fideszesek pedig MSZP-s cégekét, és közbe a hatóság bambán bámulna maga elé.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.12.19. 11:16:15

@hoseman:
De, de!

De ennek is a libsibolsik az okai!
Sőt, minden rossznak a lipsibolsik az okai.

A rendszerváltáskor azt hazudták, hogy minél jobban hasonlítunk Ámérikára, annál jobb lesz (tudod: Álmaimban Amerika...).
Aztán szép sorban átvettük Ámérikától a szabadpiacot, a káeftéket, az emberi jogokat, a jogvédelmet, a csilivili tévéműsorokat, a szabad sajtót, a hajléktalannak szabad lenniséget, a drogliberalizáció felé törekvést, a multik tarolását stb. stb.

A lényeget, amely mindenféle haladás alapját adja, ti. az életbiztonság és közbiztonság megteremtését és fenntartását garantáló cuccokat nem vettük át.
Gondolok itt a halálbüntetésre, az esküdtszékre (kiszűrendő a korrupt vagy csak hülye, illetve félénk bírók miatti gikszereket), a hatékony bűnüldözési technikákra (csapdaállítás a bűnözőknek, pl.), a fegyvertartásra, a rendőri fegyverhasználatra stb. stb.

Szóval, átvettünk mindent, ami kiszolgáltatta a magyar embereket, és semmit nem vettünk át, ami biztosítaná a jövőnket.
Ki érti ezt?
Talán a Soros Gyurka érti.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.12.19. 11:22:24

OFF
"Horváth, aki kérdésünkre elmondta, nem volt másolata ezekből a dokumentumokból, sé nem si reméli, hogy az eljárás végén visszakapja azokat."

Na, még egy balfék. :-)

A felhő, Bandi, a felhő...

A fellegekben jársz, de miért nem vitted magaddal a bizonyítékaidat, a drágaszágaidat is. :-))

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.12.19. 11:28:19

Na, mentem, ez a Horváth-ügy lenyomja ma a cigányügyet.

2013.12.19. 11:29:06

Azt kell mondjam, ez a jobb mandiner írások közé tartozik. A kommentek is átlagon felüliek, egyedül a hagyományos 'úgyis minden szar, úgy sincs semminek értelme' mentalitás, amit jó lenne elhagyni :)

Sodan 2013.12.19. 11:50:25

Az az alacsony szintű semmit mondó oktatás amit a cigányság kap nevetséges és megalázó.

A pályáztatónak jó, sok pénzhez jut és ha tök hülye is röfögésre tanítani tud.

szennyeslelku 2013.12.19. 12:00:58

Tisztelt cikkíró!

A feleségem az idén munkanélküli lett. Most ő is egy ilyen "iskolába" jár. Kénytelen, mert tulajdonképpen megzsarolták azzal, hogy vagy elmegy, vagy elveszik tőle munkanélkülit. Ami viszont itt zajlik, az tényleg nem más, mint egy átlagos ember megalázása, szándékosan. Nem vagyunk agyoniskolázottak, a feleségemnek is "csak"szakmunkás végzettsége van (azért, mert az érettségi előtt, már családot alapítottunk). Most berakták egy rakás szellemileg visszamaradott idióta, és egy kisebb rakás alkoholista közé. Minden nap általános iskolai 1. osztályos tananyaggal "tanítják". Ennél megalázóbb helyzetet nehezen tudnák elképzelni. Ráadásul vannak feleségemnél sokkal magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők is, a csoportokban, ha jól rémlik akkor egy tanárnő is. Neki vajon milyen megalázó lehet ez helyzet? Ha valaki munkanélküli lesz, az nem azt jelenti, hogy hülye, netán szellemi fogyatékos. Vajon nem lehetett volna valahogy kiválogatni azokat, akik tényleg rászorulnak erre az "oktatásra"? Egyébként maga program már az elején nem érte el célját, mert akik valóban rászorulnának egy ilyenfajta iskolába járásra, azoknak egy része már az elején nem vállalta el a dolgot.
Úgy látom a kormány szerint úgy kell visszavezetni az embereket a munka világába, hogy porig alázzuk őket. Köszönjük szépen....

dr Smittpálelnökúr 2013.12.19. 12:03:52

A posztolóhoz:

Nem, akinek felnőtt fejjel az a szint, hogy a disznó röfög, arra nem szabad energiát fordítani, mert nála ez teljesen felesleges pénzpocsékolás.

És nem, nem történik semmi, mint az, hogy más látszcselekvéssel pótolják a valódi cselekedeteket.

Ha a kedves kormány nem a statisztikákat akarná javítani, hanem a hazug ígéreteit próbálná teljesíteni, előbbre lennénk.

Aki azt írja, hogy milyen jó iskolapadba ültetni az ilyen mély szinten lévőket, az vagy hazudik, vagy teljesen hülye.

lenoardo999 2013.12.19. 12:04:06

"De az apám és az ő cigány nemzedéke máig meg tudja mondani, hogy hol született Kossuth. Hogy hány kilométer hosszú a Balaton. Hogy a papnak illik az utcán köszönni..."

Mekkora ökörség. Ezek alapján mehet a szerző is közoktatásra. Még a cikk témáját sem volt képes helyesen leírni: cigányügy. Így írják helyesen apám nemzedéke óta is.

smartdrive 2013.12.19. 12:04:48

esetleg lehetne belőlük szervdonor

Trackers 2013.12.19. 12:05:20

@Kara kán:
Hivatalosan mi mást mondana ?

Hogy itt van a másolat, de nem adom ?

dr Smittpálelnökúr 2013.12.19. 12:06:02

@Kara kán: Az emberi jogok és a jogvédelem egészen addig nem hiányzik neked, amíg egy rendőr jól pofán nem basz, mert akkor rögtön sipákolni kezdesz, hogy neked jogaid vannak.

Trackers 2013.12.19. 12:07:01

@szennyeslelku:

Ezeket az eseteket el lehet kerülni pl külömbözeti vizsgával.
Aki megcsinálja, annak nem kell járnia az alapoktatásra.

De itt az a kérdés, hogy mi legyen az irány.

Oktatásba felzárkóztatás, és munka végzés, vagy ingyér segíly és szellemi amortizáció ?

01234567 2013.12.19. 12:09:32

@calabria007: Eddig olvastam a kommenteket. A tied a csúcs marhaság amit olvastam. Te elmerokkant, ott a szakszervezetekkel szigorú megállapodások kötik a munkaadók kezét mennyi a minimál órabér egy adott szakmában, de ugyan így a munkafeltételek és az idő is. És van létminimum te agyalapi károsult,800 euró, amit jövedelemként biztosítani kell minden osztrák állampolgárnak, még ha munkanélküli is.

Khonsu 2013.12.19. 12:10:23

Nos...

Nincs kedvem 200 kommentet visszaolvasni, ezért lehet hogy már más is írta.

Szóval itt bizony durva általánosítás van, vagy mondjuk inkább csúsztatásnak.

A közmunkás nem egyenlő a képzetlen borsodi cigánnyal, bár biztosan sokan vannak köztük ők is.
Nagyon sok a városi, képzett munkanélküli, akik dolgoznának és képesek lennének dolgozni rendes munkahelyen is, ha lenne.

Jelenleg azonban bele kényszerülnek egy olyan közmunkarendszerbe, amit ebből az irományból is jól láthatóan nem nekik találtak ki.

Ami a "célközönség" számára nem tagadom, valóban hasznos lehet és segíthet, az ezen "más típusú" közmunkások számára gyakorlatilag egy büntető-munkatábornak felel meg, málenkij robot, ha úgy tetszik, ami mellé most egy számukra megalázó képzést is kapnak.

Ezen emberek között a program kifejezetten káros is lehet, vagyis elbutulhatnak és rossz szokásokat vehetnek át azon emberektől akikkel nap mint nap össze vannak zárva és akikre ráillik a célközönség leírása.

___________________________ (törölt) 2013.12.19. 12:16:24

@Kara kán: azonkívül nem vettük át az amerikai társadalmat mélyen átható patriotizmust és a szintén mélyen átható vallásosságot, nem vettük át a katonaság, a veteránok iránti tiszteletet, ami arrafele szintén nagyon jellemző, nem vettük át a kisvállalkozóknak garantált jogbiztonságot, hogy egy ki nem fizetett mondjuk légkondiszerelést egy small claims court két nap alatt eldönt és úgy behajtat, hogy füstöl, nem vettük át, hogy a szerződésekben meg lehet bízni, mert a jogrend hatékony és gyors, nem vettük át, csak mostanában, az alacsony adókat, a bruttó fizetés kb. 85%-t nettóban megtartó rendszert és a pár százalékos értékesítési adót áfa helyett, ami ráadásul sokkal kevesebb csalásra ad lehetőséget, nem vettük át az egyszerű és gyors cégalapítást, nem vettük át azt a felfogást, hogy lehet privatizálni, de abban a hazaiakat kell előnyhöz juttatni...

Nem vettünk át szinte semmit, ami megteremti egy gazdag és erős társadalom alapját, viszont sikerült szinte minden olyasmit átvenni, ami egy gazdag társadalomban előbb-utóbb törvényszerűen jelentkező dekadencia jele (valóságshow stb.), ráadásul úgy tudtuk eltanulni a dekadenciát, hogy még csak gazdagok se lettünk előtte, ami azért már önmagában érdekes egy abszurd...

Trackers 2013.12.19. 12:16:41

@Khonsu:

Azért kíváncsi lennék, micsoda hápogás indulna szegregáció ügylileg, ha megkülönböztetnék, és külön kezelnék a közmunkásokat egymástól.

Persze, mint írtam jogos elvárás lehetne, hogy egy kölönbözeti vizsgával mentesüljön, aki elég képzett, a közmunkával járó képzés alól.

De ez nem azt jelenti hogy alapjaiban rossz a rendszer.

Legalábbis szerintem sokkal jobb az irány, mint a semmittevés, segélyezés, és gyerekcsinálási pótlék idején.

ursus artos 2013.12.19. 12:19:07

A téli közmunka ügyben megszólaló és az azt fikázó szakértők közül egytől sem hallottam volna, hogy hülyék vagytok, itt van a fiókomba egy ilyen céllal kidolgozott felnőttképzési program. Elvégre azért vagyok felnőttképzési szakértő.
Csak a fika...

Reggie 2013.12.19. 12:19:29

"De az apám és az ő cigány nemzedéke máig meg tudja mondani, hogy hol született Kossuth. Hogy hány kilométer hosszú a Balaton. Hogy a papnak illik az utcán köszönni. Hogy a lapátot hogyan kell megfogni. Hogy a terhes asszony háza elől illik elszórni a havat, a kutyát pedig nappalra megkötni."

Meg azt is, hogy mikor erdemes a zarral bajlodni, vagy az ajtot kell fesziteni. Hogy feltehetoleg melyik gyalogosnal van nagy ertek. Hogy melyik lakasban laknak vedtelen oregek. Kinek a kertjeben hozzaferheto az uborka. Es meg sorolhatnam...

Gazz 2013.12.19. 12:19:37

Korrekt írás! Lájkolom.

szennyeslelku 2013.12.19. 12:20:49

@Trackers: Az biztos, hogy nem tudok róla, hogy a csoportból bárkinek is felajánlották volna, hogy különbözeti vizsgát tegyen. A végső megoldás úgyis az lesz, hogy baromi gyorsan új munkahelyet keresünk a feleségemnek. Nem vagyok hajlandó elviselni, hogy ilyen helyeztbe kényszerítsék!

Nem szoktam politizálni, mert utálom a politikát, a politikusokkal együtt, de az biztos, hogy ez a mostani kormány eddig csak azon dolgozott, hogy növelje a különböző társadalmi rétegek között tátongó űrt. Elérték azt, hogy a dolgozó ember sem él meg fizetéséből. Gratulálok hozzá! Megalázzák azt, aki valamilyen okból elvesztette a munkahelyét. Gratulálok hozzá! ...és igen. Rosszabbul élünk mint négy éve! Gratulálok hozzá! Soha nem érdekelt egy szavazás se, de most el fogok menni. Csak azért, hogy elbukjon végre ez a kormány!

Trackers 2013.12.19. 12:22:36

@Reggie:
Ezeket a készségeket a "megélhetési bűnözés"-ről regélő társadalmi réteg termelte ki leginkább, már ami a tömeges szakértelmet, gyakorlatot, és egyúttal a felmentést illeti.

Trackers 2013.12.19. 12:25:56

@szennyeslelku:

Tedd azt mndenképpen. Dönts te a saját sorsodról, ne mások. Szavazz.

De hozzátenném az első részben leírt terv sokkal konstruktívabb a sorsotok irányítását illetően, ami a munkakeresést, és megélhetési törekvéseket illeti.

Viszont az MSZP, mely megduplázta a munkanélküliségi rátát nem tudom hogy járult hozzá, a munkahelyteremtéshez, családi megélhetési gondjaidhoz, de ha ők segíthetnek rajtad, szavazz rájuk.

Ingyen segélyt lehet kaptok tőlük egy ideig, az szinte biztos.

gnme 2013.12.19. 12:37:14

neszűrben jóideig hallottam ahogy ezek óbégatnak egymással, de mivel nem tévéképernyő volt és feliratot nem láttam .. foggalmam sincs mit és hogyan kommunikáltak

csak ilyen ordibálásokat hallottunk meg késsel rohangáltak

a medve brummog

kétkedéssel teli (törölt) 2013.12.19. 12:40:24

Azt írjátok: "És ne legyenek illúzióink, a közmunkások túlnyomó többsége cigány ember, akiknek ez az egyetlen lehetőségük arra, hogy ne haljanak éhen; és ha úgy adódik, akár még valami értéket is teremtsenek."

Bocs, de mint magyar, értem ki a bánatos lóf..sz aggódik, hogy éhenhalok-é avagy sem??!!

belgabela 2013.12.19. 13:09:16

A gimnazisták minimum fele nem tudja, mikor illik köszönni. (Nem gondolom, tudom.) Ehhez képest a négy általánost tíz év alatt abszolváló kancigánytól mit is kéne kérdezni? Őt mire is kellene tanítani? Hogyan lehet felmérni a képességeit, tudását?

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.12.19. 13:19:35

@hoseman: Alig alszom és egész nap rohangálok, mert nem akarom, hogy a Hazánknak vége legyen. Egyetlen települést látok igazából, de ide sokkal több ember kellene. Valószínűbb sajnos, hogy idővel a módosabbak még vadabbul szegregálják majd el magukat.

Charlie100 2013.12.19. 13:25:38

@freehckr: Teljesen igazad van! Nagyon hasonló cipőben járunk üzleti téren is. Én a magam részéről annyit tennék hozzá, hogy nagyon utálom, hogy a politika / média folyton úgy viselkedik, mintha a cigányság most pottyant volna ide az elmúlt évtizedekben. Itt élnek évszázadok óta és többségükben képtelenek egyről a kettőre jutni. Miért most és nekünk kell őket állandóan felzárkóztatni? És hol van az ő nagy akarásuk a felzárkózásra? Egy évszázaddal ezelőtt nem sokban különböztek egy magyar parasztembertől, de még ezt a kis különbséget sem tudták behozni. Még egy világháború utáni világban, ahol tényleg mindenki egyformán a nincstelenség szintjére gatyásodott le, még akkor sem tudtak lépést tartani egy egyszerű dolgos paraszttal. Akkor pedig lehetett volna felzárkozni elég könnyen.

christophe 2013.12.19. 13:46:40

@Valóraváltógép: jaa,ès nem kell senkinek a hàtsojàt fènyesre nyalni,sogor-koma viszonyban lenni,adot csalni,màsokat becsapni.Bemèsz a melohelyre ledolgozod a heti 38oràt,honap vègèn pedig èrkezik az 1500-1600 euro fizu.Ezeket azèrt bàtorkodom leirni mert nèmi ironiàt vèlek a vàlaszodbol ''kihallani'',ha nem,sorry...

christophe 2013.12.19. 13:51:14

A cikk irojànak,kozmunka nincs mindig,sokszor haveroknak megy,megszègyenitoen alacsonya bèrezès.A minimàlbèr, a hozzàkapcsolodo jogok jàrnànak èrte,munkaszerzodèssel.

Khonsu 2013.12.19. 13:52:37

@Trackers:

Valószínűleg lenne némi hápogás, ha valaki mindenképp a szegregációt akarná kiolvasni belőle, de ha képzettség, képességek alapján differenciálnák a közmunkaprogramokat és a hozzájuk kapcsolódó oktatást az nem szegregáció.

Az alapötlet amúgy szerintem is jó, de a megvalósításnál nagyon félrecsúszott, azon még sokat kéne csiszolni, és ezt a kettősséget látom a kormány sok egyéb kezdeményezésénél is, vagyis hogy egy alapvetően jó ötletet rosszul valósítanak meg.

A közmunkaprogramot mindenféleképp differenciálni kéne, majd ezután lehetőség nyílna rá, hogy hasznosabb programokat, értelmesebb, termelékenyebb munkákat indítsanak.
Többe kerülne mint a jelenlegi rendszer, de hosszabb távon az államnak és a társadalomnak, is jobban megérné.

Jack Torrance 2013.12.19. 13:54:38

És őket is ugyanabból a tankönyvből akarja tanítani a kormány.

TGabi 2013.12.19. 13:58:07

Szóval a szerző szerint 1 lecsúszott társadalmi réteg miatt az épp valami miatt munkanélküli többdiplomások is brummogjanak 1 ilyen képzésen.

Csak azért, mert a kormány a nem mutyimatyi-sógorkomacimbora vonalon nyomulókat erre tartja érdemesnek. Gratuálok!

átlátó 2013.12.19. 14:09:28

...a cigány nagymami a fülem hallatára okítja - nem, nem egyedi eset - hogy a kisded tegye a hülyét, (alapon se okos) az iskolában... mert akkó több lesz szoculiusta kőccsöny, ha "terhelt" a Zagya...elkülöníteni őket és hagyni a sorsukra.
A kivert kóbor kutyát előbb fogadom be.

christophe 2013.12.19. 14:17:12

@Khonsu: Teljes mèrtèkben egyetèrtek....Van egy korrupt hatalmi elit a csicskàsaival,van egy dolgozo rèteg akinek egyik pillanatrol a màsikra bukhat az egzisztenciàja,ès egyre nagyobb szàmban vannak szegènyek,ès nyomorgo emberek,eljon az az ido,amikor,semmi ès senki nem lesz biztonsàgban akorra
lesz a nèlkulozès(ja azèrt az urasàgokat majd megvèdik a kozpènzbol finanszirozott miliciàk)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.12.19. 14:25:23

@átlátó:
Így működik a szelekció (evolúciónak nem mondanám), pontosabban a szakosodás. Ugyanis a parazitizmus és a bűnözés ilyen specializálódás eredménye.

Khonsu 2013.12.19. 14:33:07

@christophe:

Azt hiszem ez elkerülhetetlenül be fog következni, de nem úgy ahogy az országban legtöbben elképzelik, hanem egy európai vagy globális folyamat részeként, mert nem csak nálunk vannak bajok.
Egyfajta "Népek tavasza 2" -re számítok néhány éven belül, ami után még nem tudni mi jön, de hogy néhány milicia maximum arra lesz elég, hogy elmérgesítse az eseményeket, de megállítani nem fogja tudni abban biztos vagyok.

Pirosszka79 2013.12.19. 14:47:49

@bowhunter: ez a gondolat tetszik nekem :) támogatom is :)

nyehehe 2013.12.19. 14:48:40

van ertelme ennyit szarakodni a ciganyokkal?

nyehehe 2013.12.19. 15:06:17

Ez a problema nem egy "lecsuszott" reteget erint, hanem a ciganyokat! A munkam miatt tobbtucat nagyon gazdag cigany csaladot ismerek. AMG mercik, Bentley-k.. Q7-es Audik. Egyik sem tanitatja a gyerekeet! Es nincs a munkanak/tanulasnak ertelme. Ez genetika. 17 evesen ugyanugy elmegy szulni a gazgad ciganylany, mint a putrilako. A gazdag fiugyerekbol meg nem csoves-tolvaj lesz, hanem seftes strici. Es lehet ezt meeg tagadni, de szerintem 50 ev mulva valaki veegre kifogja mondani, hogy ez genetika. Ez ma meeg ugyanolyan skandalum, minthogy a "a Fold laos".. de a modern kor inkvizitorai (A liberok) elobb utobb meg fognak torni a teenyek miatt. A CIGANYSAG MENTHETETLEN! Milyen tamogatassal akarjuk ravenni, a rozsaszin villakban lako ciganysagot, hogy tanittassa a gyerekeet??? Hogy lesz igy cigany ertelmiseg, ha ez a gazdag reteg sem akar onszantabol kitorni? Ide nem penz kell, hanem bealatas. A ciganysagot soha senki nem les kepes felelmelni. Nem veletlen, higy sehol a vilagaon ins ertelmiseguk. Csak annyit tehetunk, hogy megprobaljuk minimalizalni a kaarokat. A mestersegesen magas szaporulatot (amit a feher ember kenyszeritett rajuk a 70-es evekben bevezetett CSP-vel) be kell szuntetni! Sot! Penzt kene felajanlani az olyan keetgyerekes anyaknak, akik ONKENT elkotettik a petevezetekuket! Igy a meglevo gyerekek picit jobban elnenek, es nem termelodne ujabb ehes szaj. Remelhetoleg ez is ugyanolyan nepszeru lesz a ciganyok koreben mint mas "penzszerzesi" lehetoseg. A B verzio, hogy belefutunk egy szep ki nepirtasba. En maas kiutat nem latok. Keet hete megint atvertek cigany "vallakozok". Soha tobbet nem akarok nekik dolgozni, de engem ezert buntet az allam. Ki teriti meg a karom? A liberalisok? A ciganysagban nincs erteke a munkanak. Ha valaki nekik dolgozik, akkor azt megvetik, es megprobaljak kihasznalni/atverni. 15 eve ezt latom. 50-60 nagyon gazdag cigany csalodot ismerek. 2-3-nal lattam, hogy torodnek a gyerekeik jovoevel.

nyehehe 2013.12.19. 15:08:36

bocs a sok elutesert.. telefonrol nyomom

calabria007 (törölt) 2013.12.19. 15:14:02

@nyehehe:

nyugi, itt lényegtelen a minőség:)

christophe 2013.12.19. 15:16:20

@Khonsu: Nos a belgiumi helyzethez tudok hozzàszolni,itt nincsenek olyan mèrtèku tàrsadalmi feszultsègek,a gazdasàg nagyon lassan ,de novekszik.A kormàny pont ezen dolgzik,az àram àfàjàt 2014-ben a jelenlegi 21-rol 6 viszik le.A vallon,flamand ellentèt mèg mindig megvan.kèt fizetèsbol vàltozatlanul jol lehet èlni(sajàt hàz,auto,nyaralàs stb..)A segèlyen èlok se nyomorognak.A bevàndorlàsi torvènyek,szigoritva a munkaerovel kapcsolatban is olyan szabàlyozàsra kèszulnek,hogy az adott orszàghoz igazodjèk a bèrezès.Summa summàrum,az a vèlemènyem,hogy helyi szinten lesznek igen komoly problèmmàk(magyarok,talàn bulgàrok,gorogok,spanyolok)remèlem tèvedek ès beindul egy gazdasàgi fejlodès,a korrupt politikusak eltunnek a p...ba,ès felkèszult az orszàgukèrt,nem pedig maguknak, haveri kornek,tenni akaro politusok ,pàrtok jonnek lètre....

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2013.12.19. 15:19:29

@TGabi: "épp valami miatt munkanélküli többdiplomások is "
Ja. Akkor brummogjanak.

martineden 2013.12.19. 15:26:23

@tevevanegypupu: ha állami vagy egyházi kollégiumba kerülve élne és szerezné meg a jogot az élethez. Csak így simán, az élethez......Aztan miert?Ha te avval megszerezted,hogy anyad ki allt a camion sorra...

martineden 2013.12.19. 15:28:19

@tevevanegypupu: Családban igen, de egy család jelenthet közösséget is. Egyházit és világit....Bizony.A papbacsik varjak a friss husit.

Khonsu 2013.12.19. 15:38:07

@christophe:

Vannak országok, melyek jól átvészelték eddig a válságot de a pézrendszerükön (és egyéb gazdasági szálakon) erősen kötődnek a bajban lévő déli országokhoz, illetve a nem annyira válságos, de gyengébb lábakon álló országokhoz. Ha valahol elindul a folyamat, akkor ezen szálakon át azokat is berántják, akik most nem is érzik magukat veszélyben.
Nagyon nehéz lesz ebből kimaradni, a most még erősnek tűnő országoknak is, hirtelen felszínre törhet sok, nem gazdasági jellegű probléma is.
Egyetlen oknál fogva nem következett még ez be, jelenleg az elégedetlenség mögött (még) nem áll ideológia. Amint ez megszületik indul a tánc és meg se áll Európa határainál.

calabria007 (törölt) 2013.12.19. 15:43:50

@Khonsu:

a dolgok jelenlegi állását elnézve én inkább a föderatív Európának adnék sanszot (a végkifejletet tekintve)

nyehehe 2013.12.19. 15:50:43

@Nemzetstratégia: telitalalt ez a hsz! Valaki veegre mondja ki, hogy a nepcsoportok agymukodese ugyanolyan orokletes dolog, mint a ferde szem, vagy a szeeles orr. A ciganyok kozott is van magas intelligenciaju, de ezt a tudast arra hasznaljak, hogy atverjenek masokat. Teljesen maas ertekrendszer szerint elnek. A vilagon mindenutt.. Es tarsadalmi rangtol fuggetlenul. Egyebkent a HirTV-n nyilatkozott egy francia szakerto, es elmondta, hogy azt figyeltek meg, hogy a cigany gyerekek 15-16 eves korukban kezelhetetlenne valnak. Nem kepesek az iskolaban tartani oket. Beindulnak a hormonok... Es ez sokkal durvabban eltorzitja aszemelyiseguket, mint a feher gyerekeknel. Es olyan cigokrol beszelunk, akik bulgariabol mentek oda... es 5-6 eve ott elnek, francia osztalytarsak kozott. Tehat elvileg hatnia kellett volna a nevelesnek, a kornyezetvaltozasnak.. de semmi. A liberalis okorseg, miszerint barkit barmivee lehet nevelni nem igaz! Sokat szamit a genetika. Ez nem tagadni kell, hanem belatni, es kulon kezelni oket. Maar aki szerint van ertelme kezelni... Mert szerintem nincs. HA kitanitjuk oket, akkor a tudast ugyis valami buncselekmenyre fogjak hasznalni. Ez miert jo nekunk? Ha gazdagga tesszuk oket, az sem eleeg nekik. Elkezdenek csicskakat, es kurvakat tartani. Kanadaban rabszolgakat. Na akkor most mi legyen? Agymutetet kene csinalni mindegyikneel.

buday008 2013.12.19. 16:13:14

Bírom ezt a sok hülye okoskodást itt. A legtöbb aki itt ossza az észt az szerintem cigányt még csak fényképen látott. Attól is remegve menekül... Nem tudom de én dolgoztam eleget cigányok közt és valahogy elsőre az volt a benyomásom hogy a cikkírója amit leírt annak 50 százaléka köszönő viszonyba nincsen a valóságal; konkrétan hülyének degradálja le a cigányokat ami baromira nemigaz.Megjegyzem ha megnézem akár a magyarokat akár a romákatmondjuk 20-25 éves korukban lesujtó az eredmény...Dolgozni egyik sem akar, lexikális tudásuk nulla- meg le is szarják mondjuk ki őszintén.. amiben valljuk be sajnos meglehet őket érteni, hiszen abban nőttek fel hogy 89 óta folyamatosan tesznek tönkre mindnet meg lopnak el ahíres rendszerváltógenszterváltó kormányok egytől egyig.

calabria007 (törölt) 2013.12.19. 16:14:45

@buday008:

itt leginkább ti osszátok az "észt"...

buday008 2013.12.19. 16:24:15

Most nem akarom bántania cikkírót mert bizonyára megrendelésre írta mega cikkét hogy védje ezt a megalázó és semmire nem jó tanfolyamot. Most hogy őszinte legyekki a tökömet érdekel hogy a medve brummog a kakaks meg kukorékol meg az iylen ovodás szarok???hol veszi ennek hasznát az életében bárhol is? holmerül ez majd fel? Mert szerzőnk ugye szarozza a cigányok anyg részét , de állítoma legtöbbjük simán megfőz, fát vág, bevásárol, biciglit ragaszt, bever egy szöget, ismeri a hólapátot stb amitényleg alapvető és hasznos ellenben azzal hogy hogy rajzoljon le egy hülye hópelyhet... őszintén kit érdekel ilyen fárasztóbaromság...amúgy megsúgom ha a cigánygyerek véletlenül nemtudná elővesz egy okostelefont azt neten megnézi---mert érdekes azt keni vágja...Nem a az elemi mindennapos haszos ismeretek tanitásávalvan bajo hanem azzal hogy ez amit itt tanitanak kurvára nem az. Még egy kérdésem lenne?ha egy ember 56 évet leélt, ledolgozott úgy hogy adott esetben a nevét nem tudja leirni, akkor minek basztatni iylen szarokkal??? érdekes eddig is kapott munkát, megsugom ha normálisgazdasági politika lene meg adórendszer most is kapna...Talán nem a merci gyárat kellett volna előre támogatással 10 évre kifizetni hanem visszaállitani az embereketa mezőgazdaságba, amibe valóban jók vagyuk... Másik poén-nem tudja a szomszéd országokat---és most őszintén az hol érdekli?? sofőr vagy diplomata vagy mi hogy életszükséglet neki tudni...Az amerikai egyesült államokban sem tudjáka legtöbben még azt se nagyon hogy európábolmondjanak 5-6országot azt mégis világhatalmak....

buday008 2013.12.19. 16:25:20

@calabria007: én ugyan nem csaka sok szarjankonak leírom az igazat hogy érdekes én tudtam cigányokkal dolgozni is meg alkalmazni is őket.....ja és nem vagyok az......

buday008 2013.12.19. 16:29:43

25 éve megy az okoskodás a semmihez nem értő politikusaink meg az ún. elit részéről- hozzávehetjük a nulla szintű iskolai oktatást-- tömegével nevelik ki ők!! a hasznavehetetlen tuskókat...és amikor egy olyan ember mint pl én -aki érdekes módon a kint a terepen mégis boldogul velük---nemaz azstal mögül ossza az észt----beírok---akkor sértve van mindenki...

buday008 2013.12.19. 16:31:14

Álljon már mega világ de többezer politikust, tanárt, önkormányzati képviselőt, minisztériumi dolgozót tart el ez az ország de lassan oda jutunk hogy az embereknek kellee maguknak munkahelyet teremteni ezek megcsak felvennék a fizetést??? ...

calabria007 (törölt) 2013.12.19. 16:33:44

@buday008:

"én ugyan nem csaka sok szarjankonak leírom az igazat"

tán nem volt gyerekszobád?

Khonsu 2013.12.19. 16:34:25

@calabria007:

A végeredmény valószínűleg az lesz, csak az oda vezető út bizonytalan.

buday008 2013.12.19. 16:34:40

disznóolat tervezni apám----mekkora butaság ez is---mi van akkor ha nem tudja???semmi....megkérdez egy olyat aki tudja , vagy együtt megépítik azt nem kell tervrajz se hozzá...ennyi....

buday008 2013.12.19. 16:36:55

az a baj ezzela sok észt osztóval hogy egyet nem tudnak gondolkodni....és eza magyar oktatás legnagyobb hibája--minden szart tanítanak csak épp gondolkodni , problémát megoldani nem...a lehető legegszerűbb módon

buday008 2013.12.19. 16:38:15

@calabria007: mivel megcáfolni nem tudsz ezért neki állsz sértegetni--nyomos érvek:_)) jellemző

calabria007 (törölt) 2013.12.19. 16:39:37

@buday008:

ez most komoly? én "sértegetlek"? :)

buday008 2013.12.19. 16:39:43

pedig én is ugyanazt akarnám mint mindenki-ezt a szaros országot felhozni--csak a módszerek lennének mások ..gyakorlatiasabbak..

calabria007 (törölt) 2013.12.19. 16:41:09

@buday008:

mellesleg én az "észosztást" két bekezdésben elintéztem még vhol az elején (lásd alább újra)

"az underclass azonban alapvetően két dolog miatt van nagyon rossz helyzetben:

1. kiárazzák őket a munkaerőpiacról (minimálbér + egyéb élőmunkára rakott adó- és szabályozási terhek), ill.

2. kiárazzák őket a dinamikusabb települések lakáspiacáról (területhasználat szabályozása és építésszabályozás) "

buday008 2013.12.19. 16:41:44

@calabria007: ez a gyerekszobás megjegyzésed szerintem teljese felesleges volt - de lépjünk túl rajta:_)) Cikkíróval sincs semmi bajom de elhiheti nem ezzel a tanfolyammal fogja a cigányságot felemelni...

calabria007 (törölt) 2013.12.19. 16:43:11

@buday008:

max annyit érdemes még hozzátenni, hogy miután "kiárazzák" őket a legális munkaerőpiacról a társadalmi béke érdekében szociális segélyeket adnak nekik és ezen a ponton már el is jutsz az underclass lumpenproletárokhoz

buday008 2013.12.19. 16:43:27

@calabria007: felesleges megjegyzést tettél a gyerekszobával kapcsolatban - de túl léptem rajta

calabria007 (törölt) 2013.12.19. 16:44:04

@buday008:

csak az egyén _emelkedhet_ fel és ahhoz _elhatározás_ és _lehetőség_ kell

buday008 2013.12.19. 16:47:07

@calabria007: közmunka az már rohadtul nem szociálissegély-- a közmunkát magát támogatom- csak az elvégeztetett feladatokat mega javadalmazás rendszerét nemtartom jónak.

buday008 2013.12.19. 16:48:38

@calabria007: ez igy igaz!! hozzáfűzném hogy a cigányságot maga a cigányság tudja felemelni, mástól várni ezt balgaság

Kristl 2013.12.19. 16:57:47

én annak örülnék ha a segítség minden rétegnek előzetes lehetőség-szükség-igényfelméréssel kezdődne.

Emellett pedig végre megszünne a cigánykérdés cigánykérdésként való kezelése.
Ha negativan nem illik őket diszkriminálni, pozitivan se.
Szegény ember van minden bőrszinben, rászorult, és buta is. Nem kell külön kiemelni és kreálni egy kvázi nemzetiségi kérdést ha már olyan szerencsés helyzetbe került az ország 1919-20ban hogy kvázi homogén nemzetállam lett.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2013.12.19. 17:00:29

A cikkhez: nem az a gond, hogy VÉGRE tanulnak (ha egyáltalán, ha lesz vizsga, kiderül), hanem hogy mindezt 47eFt-ért teszik/hó. Miközben mehetne ez "ösztöndíj" nélkül is, napiparancsban.

Vagy, ha 47eFt, akkor járjon mindenkinek, a harmadikos szomszéd lánykának is!

christophe 2013.12.19. 17:04:24

@Khonsu: Nos nem vèletlenul tàmogatom a Merkel fèle elkèpzelèseket,az EU-rol.Aki elfogadja benne marad,aki nem mehet isten hirèvel.

Valóraváltógép 2013.12.19. 17:11:42

@szennyeslelku: "A végső megoldás úgyis az lesz, hogy baromi gyorsan új munkahelyet keresünk a feleségemnek. Nem vagyok hajlandó elviselni, hogy ilyen helyeztbe kényszerítsék! "

Szóval úgy érted, hogy ha nincs a közmunka, nem ezt teszitek magatoktól is? Na látod, pontosan ezért van. :)

Valóraváltógép 2013.12.19. 17:12:37

@buday008: "és amikor egy olyan ember mint pl én -----beírok---akkor sértve van mindenki... "

Hiába, nem szeretjük a hasznavehetetlen tuskókat. :)

Valóraváltógép 2013.12.19. 17:16:45

@Attila64: Szóval nem is az a baj, hogy van, hanem hogy túl sok, és mennyivel jobb lenne neked... hát erre sajnos nincs megoldás, ezt irigységnek és kapzsiságnak nevezik. Már a Bibliában is volt szó róla, olvass utána.

átlátó 2013.12.19. 17:17:21

...megbaszták az Úristent, lett is cigány rögtön. A faszom ki van.

Attila64 · www.sagaontour.ca 2013.12.19. 17:19:57

@Valóraváltógép: nem, az a baj, hogy a barnabőrű kapja, a fehérbőrű nem. Az a baj, hogy olyanért kapja, amiért más felnőtt fejjel nem kap, mert dolgozik és estin fejezi be az általánost. Ja.

gagauzz kalauzz 2013.12.19. 17:22:32

A medve brummog, a sertés röfög.
Már csak az a kérdés, hogy a kormánypárti képviselő milyen hangokat képes kiadni magából.
Az 'igen' gomb ütemes nyomogatására egy értelmesebb blökit is be lehet tanítani - jóval kisebb működési költséggel. :-)

Valóraváltógép 2013.12.19. 17:23:08

@christophe: Hát ez maga a kánaán. Usgyi, irány a boldog élet! Holnap már itt ne lássalak.

Valóraváltógép 2013.12.19. 17:25:31

@Attila64: Munka mellett nem fejezünk be általánost. Ha mégis, akkor beismerjük, hogy bűnöztünk, drogoztunk, iskolát kerültünk, és nem fogjuk a munkára.

A 8. végén 14 éves vagy, és nem értesz semmihez. 13 évesen NEM tudsz dolgozni, legfeljebb valami gyerekpornót.

Valóraváltógép 2013.12.19. 17:30:03

... arról nem is beszélve, hogy elvisznek állami gondozásba, ha nem tudsz megélni.

bömböcz 2013.12.19. 17:32:58

@Valóraváltógép:
heló!
Már megint csapong.
A cigányság kb. olyan probléma mint a szifilisz: ősi és szapora.

Valóraváltógép 2013.12.19. 17:37:27

@bömböcz: Nemsokára eltakarodok, még nem vettem meg minden vackot jövő hétre. Csak kicsit még trollollok.

calabria007 (törölt) 2013.12.19. 17:43:12

@Valóraváltógép:

köszönhetően a képesítési követelményeknek

calabria007 (törölt) 2013.12.19. 17:45:31

@Valóraváltógép:

egyébként az egyetemet végzettek többsége sem ért semmihez (az aprópénzre váltható gyakorlat tekintetében) - lényegében szellemi betanított munkások lesznek

és az egyszerűbb munkakörök többségéhez sem kell jóformán semmilyen _valódi_ előképzettség - ott tanítják őket be helyben

calabria007 (törölt) 2013.12.19. 17:47:37

@Attila64:

ennek mindössze egyetlenegy értelme van:

akkor kapnak 47 ezer forintot, ha x órán keresztül _csöndben_ elviselnek vmit

ez lenne az un. _nevelés_ célja

Valóraváltógép 2013.12.19. 17:48:06

@calabria007: Viszont lehet, hogy egyszer változik a gyakorlat. ;)

bömböcz 2013.12.19. 17:49:30

@Valóraváltógép:
:)
(remélem igazán kibaszik a "megajándékozottal", ha már ennyi gondot fordít rá...)

Valóraváltógép 2013.12.19. 17:49:53

@calabria007: Jah... hogy tudna. Gyerek. Nem is az a dolga, hogy dolgozzon.

calabria007 (törölt) 2013.12.19. 17:49:54

@Valóraváltógép:

nagyon kevés ember végez _valóban_ komplex munkát

+ gyakorlatból is lehet tanulni.... nem is keveset...

mi több:

lényegében csak az lesz élő tudás...

Valóraváltógép 2013.12.19. 17:50:33

@bömböcz: Minden bizonnyal... semmi épkézláb ötletem nincs, mit kéne neki vennem. :( Ha tudnám, már meglenne.

pikkbubi 2013.12.19. 17:52:34

"Én üdvözlöm azt, hogy a kormány iskolapadba küldi a közmunkások egy részét. És engem nem érdekel, hogy ez kinek a zsebét gazdagítja."

lol..eddig érdemes olvasni...
bár legalább nyíltan bevallja hogy az ipari méretű fideszes lopás/csalás/hazudozás őtet nem érdekli inkább kimagyarázza és tapsol hozzá.

a mai világban ez is tiszteletre méltó már

calabria007 (törölt) 2013.12.19. 17:52:36

@Valóraváltógép:

meg az amit _érdeklődésből_ tanulsz

az un. (köz)oktatás úgy önmagában egészen más célokat szolgál

pl. a közoktatás közösségépítésről és _fegyelmezésről_ szól

+ amíg padban vannak a gyerekek addig sem nyomják a betanított munkások bérét...

Valóraváltógép 2013.12.19. 17:52:50

@calabria007: A nagyon komplex nagyon relatív. Kinek nagyon komplex? Neked? bömböcznek? Nekem? A poszternek? A sori cigánynak?

Valóraváltógép 2013.12.19. 17:56:16

@calabria007: A közösségépítésről a facebook szól. :) A fegyelmezésről meg a hadsereg. Ha csak ennyi lenne, az iskolának semmi értelme nem lenne.

Mondjuk néha tényleg nem vagyok benne biztos, hogy van/volt neki...

calabria007 (törölt) 2013.12.19. 17:58:00

@Valóraváltógép:

egyénfüggő, pl. az alábbi csóka 15 évesen afféle _csicska_ lett egy középvezető mellett...

heti 2,5 USD-ért...

Andrew Carnegie
en.wikipedia.org/wiki/Andrew_Carnegie#Railroads

és nagyon sokra vitte...

valószínűleg rengeteget tanult...

és _valóban_ értékes dolgokat...

calabria007 (törölt) 2013.12.19. 17:58:54

@Valóraváltógép:

pedig a közoktatásban ez volt a fő csapásirány

+ a kisebbségek asszimilálása

bömböcz 2013.12.19. 18:00:16

@Valóraváltógép:
Valami integrációs (cigány) művészeti alkotás?
(lopott bringa, markecolt ékszer, álompor)

Valóraváltógép 2013.12.19. 18:00:30

@calabria007: Nem mostanában történt, és nem is egy akkora országban, mint ez itt. :) Ma és itt csicskaként is halna meg.

Valóraváltógép 2013.12.19. 18:02:09

@bömböcz: Maga ma nagyon kreatív hangulatban van. :) Nem hord ékszert, bringázni meg nem tud.

Valóraváltógép 2013.12.19. 18:02:48

@calabria007: Szerintem nézd meg a kommenteket. Hát volt értelme nekifogni?

bömböcz 2013.12.19. 18:12:14

@Valóraváltógép:
Akkor gondolom olyanforma mint maga: classica urbanista .
Esetleg egy leselejtezett "nyerőgép"?

bömböcz 2013.12.19. 18:19:49

@Valóraváltógép:
Mi micsoda?
A menekült városlakó, vagy a szerencsegép?

Valóraváltógép 2013.12.19. 18:24:10

@bömböcz: Az utóbbi.
Menekült? :D Akkor az is. :DD

christophe 2013.12.19. 18:25:57

@Valóraváltógép: Màr nem vagyok,szerencsètlen....

Valóraváltógép 2013.12.19. 18:28:37

@christophe: Ezt innen nem tudom megítélni. De ha már nem érzed magad annak, az mindenképpen haladás.

Valóraváltógép 2013.12.19. 18:30:57

Lehet hogy veszek neki egy maunika show válogatást... "nagyon megkötözött és megkorlátozott vagyok, ez valami rabszolga" .
Ez valami zseniális. :)

szennyeslelku 2013.12.19. 18:33:59

@Valóraváltógép:

Ilyen éles logikával szerintem tuti Fideszes lehetsz....
:)
Viccet félretéve, a feleségem életében most először munkanélküli (illetve most már nem, mert a közmunkaprogramban vesz részt).
Remélem soha többet nem kerül ilyen helyzetbe!
Egyébként aki nagyon nem akar dolgozni, azt ezzel se kényszerítették rá.....

bömböcz 2013.12.19. 18:35:05

@Valóraváltógép:
Ön roppant széleslátókörű és takarékos!
A szilvesztert is elintézi egyfüst alatt...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.12.19. 18:38:42

@dr Smittpálelnökúr:
Ne kutyulj!

Ha a rendőr ártatlanul basz pofán, persze, hogy sipákolok. Ilyenkor kell a jogvédő, de nem olyan, aki ilyen-olyan pénzeket felvesz, és elmulatja (tudod, mint a Gyermekrák alapítvány elnöke, akiről most cikkezett a sjtó).

Valóraváltógép 2013.12.19. 18:40:33

@szennyeslelku: Úgy látszik, aki manapság ki meri mondani, hogy a pénzért valamit csinálni is kell, az csak fideszes lehet...

Valóraváltógép 2013.12.19. 18:41:49

@bömböcz: Igen. :) Frankón meglesz az ajcsi egy ezresből. :DDD

bömböcz 2013.12.19. 18:44:56

@Kara kán:
Maga most még csak bemelegít remélem!
Mert ez a szarból ostorfonás zsidesz-módra (cigányintegráció) magánál is kiveri a biztosítékot!

bömböcz 2013.12.19. 18:46:45

@Valóraváltógép:
Remcsi, hogycsi az ajcsit fincsi vacsival lájkolják majdcsi...

szennyeslelku 2013.12.19. 18:51:55

@Valóraváltógép:

Először is. Vicc vót ember!
Másodszor. Ha munkát ajánlanak, az nem lenne megalázó, sőt szó nélkül elvállalta volna, mint ahogy ezt is elvállalta. Csak azt nem tudom, hogy egy maréknyi aprópénzért miért kell valakit megalázni.
Senki nem írta azt, hogy feleségem nem akar dolgozni. nem vagyunk se cigányok, se az államon élősködők, még segélyt se kértünk soha, pedig 3 gyereket nevelünk. Bárkinek az életében adódhat egy olyan helyzet, hogy elveszti a munkahelyét.....

Valóraváltógép 2013.12.19. 18:54:19

@bömböcz: :DD
Úgyvancsi!

@szennyeslelku:
Az oktatásban látom a problémátok megoldását. Aki nincs tudatában a saját hiányosságainak, azt nagyon nehéz megalázni.
Fejlődjetek.

szennyeslelku 2013.12.19. 19:02:00

@Valóraváltógép:

Úgy látom elbeszélünk egymás mellett....
Neked szerintem fingod sincs, hogy mi megy egy ilyen "oktatáson".....
Nem is pazarolok rád több energiát, egyszerűen nem éri meg....

bömböcz 2013.12.19. 19:03:53

@szennyeslelku:
Sajnos Valóraváltógép mondása:
"Aki nincs tudatában a saját hiányosságainak, azt nagyon nehéz megalázni."
mindent elmond a cigányok okításáról és a fehérmagyarok lehetőségeiről.

Valóraváltógép 2013.12.19. 19:05:33

@bömböcz: Szerintem nem ugyanazt hallottátok ki belőle. :)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.12.19. 19:13:21

@bömböcz:

Hogy micsinálok!?

Én csak annyit tudok, hogy előre nem lehet megmondani mindent, a Fidesz közmunkás-oktató projektje akár jól is elsülhet, akkor is, ha a cigányok nehezen szelídíthetőek.
Várjuk ki a végét.
Az, hogy esetleg összeültetik őket diplomásokkal, mélyen elítélendő szamárság. A cigányoknak meg gyakorlatias dolgokat kéne tanítani, pl. azt, hogy hogyan kell disznót tartani, hagymát, petrezselymet ültetni a kiskertbe, tisztálkodni, illedelmesen viselkedni stb.
Itt csak a korbács és a mézesmadzag müxik.
Amelyik cigány haladást mutat, azt meg kell jutalmazni. Amelyik nem, az büntit kap.

bömböcz 2013.12.19. 19:13:57

@Valóraváltógép:
:)...
Egyébként a hivatalos felmérés szerint csak 8M-an vallották magukat magyarnak az utsó ingatlanfelméréses népességszámláláson...
Alakul a közmunkapogrom...

szennyeslelku 2013.12.19. 19:18:00

@Valóraváltógép:

Tök mindegy ki mit hallott ki belőle....
én értettem mire gondoltál.
Ettól te még nem tudod, vagy nem akarod megérteni amiről én írtam. Vagy egyszerűen csak leszarod.
Igazándiból nem is érdekel.....
Ezért is írtam, hogy innentől elbeszélünk egymás mellett, aminek semmi értelmét nem látom. Komolyan mondom nem is értem miért vettem a fáradtságot, hogy megint válszoljak....

bömböcz 2013.12.19. 19:26:30

@szennyeslelku:
Szervezkedjetek, segítsetek egymáson, ne hagyjátok el magatokat!
Rinyálni a zsidók és a cigányok szoktak.

Valóraváltógép 2013.12.19. 19:40:20

@bömböcz: Előtte közmunkarendőrség kell. Abból a 8 millióból legalább három vagy erre, vagy arra, de hazudott. ;)

@szennyeslelku: Dehogy értetted. Viszont igazad van, leszarom. Az olyanokkal mint te, nem lehet mást.

Valóraváltógép 2013.12.19. 19:42:12

@Valóraváltógép: *közmunkagondolatrendőrség

Meg valami díj, a lelkesen nácizó libsiknek. :D

Én meg közben leforráztam magam, hogy nyuvadna meg, aki a főzést kitalálta....

bömböcz 2013.12.19. 19:48:17

@Valóraváltógép:
"Abból a 8 millióból legalább három vagy erre, vagy arra, de hazudott"
Óbazmeg, nekem is van egy ilyen sanda gyanúm!
Nóta:
www.youtube.com/watch?v=c24UkENUi9w

halkan 2013.12.19. 20:05:14

buday008: engem nem érdekel a gyerekszobája, de az ált. iskolát pótolhatná, akkor talán megtanulná a kijelentő és felszólító mód közötti különbséget. Vagyis "nem az asztal mögül ossza az észt" hanem itt helyesen "osztja" lenne. Már csak azért is, hogy hitelesebbnek tűnjék a hozzászólása. Eszébe ne jusson a tel.pötyögésre hivatkozni!

Valóraváltógép 2013.12.19. 20:14:04

@bömböcz: Ez jó. Ezettet nem is ismertem.
(fáj a hasam.)

@halkan: Kedves volt tőled, hogy nem emelted ki külön, hogy az észlénye egy indexcímlapos fórumon kürtöli magáról világgá, hogy cigányokat dolgoztat feketén. Ez ugyanis több oldalról is érzékeny információ. :)

bömböcz 2013.12.19. 20:20:31

@Valóraváltógép:
Olvastam az emlékeit tősgyökeres judapest-külvárosi, de vidéki ismerettséggel is bíróként...
Az nagyon találó volt!
ugorgyunk, nóta:
www.youtube.com/watch?v=I91sEBQkRR8

calabria007 (törölt) 2013.12.19. 20:32:13

@Valóraváltógép:

ha a kisebbségek asszimilálására gondolsz akkor az totális "sikertörténet"... kis hazánkban lényegében mindenki ilyen vagy olyan formában magyarrá vált... még a cigányok is... bár kétségkívül ők álltak a leginkább ellen az asszimilációs törekvéseknek... sokáig pl. széles ívben elkerülték a közoktatást ha tehették...

de aztán beterelték őket is az oskolába...

calabria007 (törölt) 2013.12.19. 20:34:02

@Valóraváltógép:

a példa egy olyan országra vonatkozott ahol _valóban_ volt lehetőség...

mellesleg a XIX. században hasonló történetek (persze kisebb kaliberben...) a mi dinamikusabb városainkban (leginkább Budapesten) is megestek...

tevevanegypupu 2013.12.19. 21:07:23

@martineden:

Maga fiam még nem látott cigánysort meg cigánygyerekeket télen félmeztelenül a hóban taknyos orral szaladgálni. Fingja nincs arról hogyan "élnek" ezek a gyerekek..Maga szimplán csak kötözködö hülye, vagy csak egy üres faszfej, aminek a helye a lónak a seggébe való, bár kár a lóéert, biztos nem élvezné annyira mint maga.

Valóraváltógép 2013.12.20. 10:22:47

@tevevanegypupu: Milyen tahó maga, nőstény létére. Ezt melyik egyháznál tanulta? Mit csinált ott, budit pucolt?

Valóraváltógép 2013.12.20. 10:24:45

@calabria007: Lehetőség mindig van mindenhol. Meg kell találni.
Ezekkel a régmúltból szalajtott nagy emberekkel nekem az a gondom, hogy nagyon keveset tudunk a valós tényekről. Pl. ki tudja, nem fickósodott meg az a nagylelkű mentor a fiatal, szolgálatkész fiúktól, és akkor az egész sikertörténet jóval romantikusabb fénybe kerülne.
Meg ilyenek. :)

Valóraváltógép 2013.12.20. 10:30:08

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Valamelyik nap az index írt Ferenc pápa egy olyan nyilatkozatáról valami olyat, hogy hát kicsoda ő, hogy a melegeket elítélje. Én meg néztem, hogy tényleg, kicsoda ez? :)

Szóval az van, hogy manapság egyre kevesebb fóbia kell ahhoz, hogy észrevedd ami egy nagymúltú, és jobb sorsra érdemes vallás leépülését kíséri. Nagy kár érte.

Cigányokat illetően, nem tudom mit csinálnának ott, a templomból ellopni már nincs mit. És különben is, mi van az ateista hajlamú cigányokkal? Vagy olyan nincs? Vagy ha van is, a nyomor felülírja? Vagy az írja felül, hogy cigány? Vagy abból indulunk ki, hogy vallásosnak hazudná magát anyagi előnyökért? :)

calabria007 (törölt) 2013.12.20. 10:37:16

@Valóraváltógép:

vhol több van vhol meg kevesebb...

az 1914 előtti USA valószínűleg az első kategóriában volt mivel tömegével mentek oda az emberek...

önként

calabria007 (törölt) 2013.12.20. 10:38:55

@Valóraváltógép:

mintha az informális tanulásról lett volna szó

a gyerekmunkás Carnegie (13 éves korától robotolt, először egy textilgyárban...) pedig az USA _leggazdagabb_ embere lett...

valószínűleg rengeteget tanult menet közben...

Valóraváltógép 2013.12.20. 10:42:48

@calabria007: Igen, főleg kalandorok és szerencsevadászok, meg néhány szökésben lévő bűnöző. Persze akadtak normális emberek is, de ez nem annyira róluk szólt.
Ugye volt egy komplett kontinens, amit elraboltak azoktól, akiké volt, és megölték vagy lealjasították őket. így nem nehéz lehetőségek országát csinálni. :)

Manapság csak abban reménykedhetünk, hogy összeakadunk egy nagyon gazdag idegen civilizációval, amit jól kiirthatunk /kiszipolyozhatunk. És hogy annyira maflák lesznek, hogy ők ezt hagyni fogják.

calabria007 (törölt) 2013.12.20. 10:43:31

@Valóraváltógép:

meg hát aztán szórakoztatóak ezek a XIX. századi USA életrajzok

a döntő többségük (már mint a nagy embereké, pl. iparmágnásoké...) a szó lehető legszorosabb értelmében _senkiként_ kezdte

pl. Cornelius Vanderbilt _karrierje_ 11 évesen (!!!) indult...

feltűnően sok köztük az un. "halmozottan hátrányos" helyzetből induló versenyző

szóval az alábbira kéne válaszolnod:

miért nincsenek felülreprezentálva a mi milliárdosaink között a _halmozottan hátrányos_ helyzetből induló döbbenetes karriert befutó _iskolázatlan_, sok tekintetben rém bárdolatlan, _újgazdagok_?

calabria007 (törölt) 2013.12.20. 10:46:15

@Valóraváltógép:

Szibériában is egy komplett kontinenst raboltak el...

Miért nem lettek ott olyan gazdagok a _muzsikok_ mint az USÁ-ban?

Miért ömlött a hatalmas Oroszországból _millió számra_ a nép az USA felé?

calabria007 (törölt) 2013.12.20. 10:47:31

@Valóraváltógép:

a konkvisztádorok is sokat raboltak...

mégse lett egy nagy sikertörténet Latin Amerika...

tevevanegypupu 2013.12.20. 10:48:30

@Valóraváltógép:

Nézze maga rövidszárú gatyamadzag..elmondom a véleményem normális, civilizált nő létemre. De ha valaki gorombáskodik, személyeskedik, akkor sajnos el kell tűrnie, hogy hasonló hangnemben válaszoljak. És ne próbálkozzanak velem, elég gazdag fantáziával rendelkezem ahhoz, hogy tudjak felelni..A témához visszatérve pedig, a cigányokkal kapcsolatban csakis a drasztikus és viszonylag kevés pénzbe kerülő megoldások lennének hatékonyak..a gyermekek érdekében. Eddig csak úgy folyt rájuk a pénz minden eredmény nélkül, ennek nem ártana változni. Nevelni, tanítani kell őket és ezt kötelezővé kellene tenni, ezt kívánja az emberség és a polgári, józan, megfontolt gondolkodás. Hogy civilizált és boldog emberei lehessenek az országnak, ellentétben magával. Ha megértette volna mit ír t. szerző, nem ugrálna itt mint a kiszakadt similabda.

calabria007 (törölt) 2013.12.20. 10:48:50

@Valóraváltógép:

nagyon félrement ez a kommented...

az USÁ-ban ugyanis _dolgozni_ kellett

ők elsősorban a _munkában_ voltak nagyok...

legalább ezt ne vitasd el tőlük...

calabria007 (törölt) 2013.12.20. 10:50:19

@tevevanegypupu:

rossz diagnózisra alapozott méregdrága tüneti kezelést ajánlasz - természetesen más kontójára...

Valóraváltógép 2013.12.20. 10:55:48

@calabria007: "szóval az alábbira kéne válaszolnod:

miért nincsenek felülreprezentálva a mi milliárdosaink között a _halmozottan hátrányos_ helyzetből induló döbbenetes karriert befutó _iskolázatlan_, sok tekintetben rém bárdolatlan, _újgazdagok_? "

Szerintem vannak, egyrészt. :)) Másrészt meg aki szem előtt van, az viseli az ezzel járó összes következményt. Biztos ismered a viccet, miért nem kell őrizni a magyarokat a pokolban.

Valóraváltógép 2013.12.20. 10:56:46

@calabria007: Spanyolország viszont az lett. :) Akkoriban legalábbis.

calabria007 (törölt) 2013.12.20. 10:59:18

@Valóraváltógép:

én nem politikai hanem _piaci_ vállalkozókról beszéltem

hun van itt pl. egy Steve Jobs aki megváltoztatja a világot?!

Valóraváltógép 2013.12.20. 11:03:06

@tevevanegypupu: Ebből csak azt hagyod ki, hogy a cigányok, azok cigányok. Nem lehet rájuk kényszeríteni azokat a formákat, amik egy fehérnek megfelelnek, vagy csak annyira nyomorodik beléjük, hogy társadalmilag még elműködget valahogy.
A különbségeket nem részletezem, mert semmi kedvem hirtelen megjelenő libsi fajvédőkkel vitatkozni a semmin, de olvasson utána, van ennek nagyon halk, és nagyon óvatos irodalma.

"Eddig csak úgy folyt rájuk a pénz minden eredmény nélkül, ennek nem ártana változni."

Ebben egyetértünk.

"a cigányokkal kapcsolatban csakis a drasztikus és viszonylag kevés pénzbe kerülő megoldások lennének hatékonyak.."

Ebben nem. Én a csatornázásán változtatnék.

"És ne próbálkozzanak velem, elég gazdag fantáziával rendelkezem ahhoz, hogy tudjak felelni.."

Igen, ezt majdnem minden alkalommal megtekintjük.

Valóraváltógép 2013.12.20. 11:09:47

@calabria007: Van Prezink (ami szerintem egy használhatatlan és idegesítő szarrakás, úgyhogy nem értem mit esznek rajta, de húzza a zsidipít, szóval egye fene, azt szoktam hazudni, hogy szeretem), meg Logmeinünk.

Egy Jobshoz egy usa méretű ország kellene, az ottani vásárlóerővel, és az ottani lobbikkal meg társadalommal.

Valóraváltógép 2013.12.20. 11:11:12

@calabria007: Most. :) Ez is mutatja, hogy a rablás önmagában csak ugródeszkának jó.
Ld. pl. angliát.

calabria007 (törölt) 2013.12.20. 11:20:08

@Valóraváltógép:

Anglia nem a gyarmatok kirablásával, hanem az _ipari forradalommal_ lett a number 1...

lényegében ekkor kapta meg a "világ műhelye" titulust...

ellenben a gyarmatbirodalom kiépítése és fenntartása mentén ment _csődbe_

az inkább csak vitte a pénzt...

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.12.20. 11:29:15

"Tehát tényleg az alapoktól kell kezdeni.
Akár azzal, hogy a medve brummog, és hogy évek után megint lerajzolhat valaki valahova napocskát meg felhőket."

Akkor kezdjék az alapoknál. Csakhogy ebben az összefüggésben ez a teszt pont nem az alap! A szerző olyanokról ír, akik nem tudnak egy tollat megfogni, vonalat rajzolni, mesét kitalálni, stb.. Akkor ezeknél az embereknél miért alap, hogy el tudják olvasni egyáltalán azt a feladatot, hogy napocskát kell rajzolni? Az olvasás szerintem egy magasabb szint, és aki el tudja olvasni, hogy napocskát kell rajzolni, az vélhetően tud is majd napocskát rajzolni, míg visszafelé ez nem ugyanilyen valószínűséggel igaz. Írásbeli feladatokkal tesztelni, hogy valaki tud-e napot és felhőt rajzolni nekem ezért tűnik értelmetlennek.

Talán semmi baja nem lenne senkinek ezzel a teszttel, de mindenképpen kevesebb, ha ezt mondjuk szintfelmérésnek használnák, és akik a teszt primitívsége ellen ágállnak, látnák azt, hogy a teszt után azért csak a képességeiknek megfelelő továbbképzéssel tölthetik el az idejüket, esetleg mentesülhetnek is egy olyan "felzárkóztatás" alól, ahol a felzárkóztatás szintjét is többszörösen meghaladja a tudásuk. Akkor talán az jönne le nekik, hogy igen, ki kell töltenem egy ilyen "primkó" tesztet azért, mert a munkanélküliek állománya ilyen sokszínű, hogy tényleg vannak köztük olyanok, akiknek kihívás a napocska lerajzolása, és szerencsés vagyok, hogy ez nekem nem jelent kihívást, aztán annyi.

Persze úgy nem lehetne sok mindent csinálni, például elkölteni sokmilliárdot az EU pénzéből feleslegesen, meg "trükkök százaival" sminkelni ilyen-olyan statisztikákat, de ezzel speciel én meg tudnék békélni.

Valóraváltógép 2013.12.20. 11:34:03

@calabria007: "ellenben a gyarmatbirodalom kiépítése és fenntartása mentén ment _csődbe_"

Biztos vagy benne, hogy erre a gyarmatok is így emlékeznek? :)

Valóraváltógép 2013.12.20. 11:38:42

@Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye): " teszt után azért csak a képességeiknek megfelelő továbbképzéssel tölthetik el az idejüket, esetleg mentesülhetnek is egy olyan "felzárkóztatás" alól, ahol a felzárkóztatás szintjét is többszörösen meghaladja a tudásuk."

Tehát ők kapják már meg ingyen, sőt, ösztöndíjért, csak mert munkanélküliek lettek? A többi meg, aki dolgozik, és még talán el is végzi értékelhető eredménnyel a képzést, nyugodtan fizessen ki érte százezreket? így gondoltad? :)

Valamelyik jóember elmesélte itt a frankót, az asszonynak megalázó a napocskarajzolás, ergó inkább keres munkát.
ERRE van kitalálva.

Valóraváltógép 2013.12.20. 11:39:17

Meg persze azoknak, akiknek tényleg ez a szint kell.

Valóraváltógép 2013.12.20. 11:41:58

Agresszornak lenni mindig a pénisz kényelmes oldala, cali. Az meg a kor sajátossága, hogy miután kiszipolyozta a szipolyoznivalót, hirtelen minden agresszor rádöbben, hogy ő voltaképpen az áldozat.
Ennek a tömegek örülnek, és fizetnek.

így kerek. És mókás. :)

Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye) 2013.12.20. 11:54:17

@Valóraváltógép:
Ezért írtam a mentesítést. A lényeg az lenne, hogy akinek nincs szüksége felzárkózásra, annak a "felzárkóztatására" ne költsék még az EU pénzét se, és akkor így hátha több maradna azoknak a felzárkóztatására, akiknek arra szükségük van.

Jaja, asszony megalázónak tartja a napocskarajzolást, ergo inkább keres munkát, de már nem munkanélküliként, ergo javítja a statisztikát.
ERRE van kitalálva.

Valóraváltógép 2013.12.20. 12:04:46

@Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye): A munkanélküliség nem ajándékszabadság. Vagy ha annak akarod felfogni, nem kell érte pénzt kérni.

"Jaja, asszony megalázónak tartja a napocskarajzolást, ergo inkább keres munkát, de már nem munkanélküliként, ergo javítja a statisztikát."

Amíg nem talál, addig munkanélküli, akármit mond a statisztika, nem? :) Eleve természetesnek kellene lennie, hogy amint elveszted a munkádat, keresel másikat. Ha te úgy állsz hozzá, hogy téged itt megaláznak, meg rabszolgasorba kényszerítenek, és te ezt nem hagyod, inkább dolgozol... ezt lehet, csak olyan komikus. :)

bz249 2013.12.20. 12:38:20

@calabria007: ez ugyan a cigo temaban nagyon off, de

Anglia azzal lett number van, hogy szigetorszag es ennek koszonhetoen nem dulta vegig az eppen aktualis europai nagyhatalom (elobb spanyol, majd francia vegul nemet) es relative kicsi szarazfoldi haderovel rendelkezo szigetorszagkent soha nem o volt az a felelmetes veszedelem, ami ellen az osszes tobbi orszag koaliciot kotott. Nem eppen hatrany, ha gazdagodni akarunk (lasd ellenpeldanak Hollandia, akik aztan tenyleg total szabadpiac hivok voltak, csak eppen permanensen haboruban alltak az epp aktualis kogeci ellen).

Ja meg Anglianak olcson kitermelheto szenkeszletei voltak igy eleve jobb alapon futott neki az ipari forradalomnak (hogy aztan a meg olcsobban kitermelheto szenkeszletekkel biro Nemetorszag siman lehagyja oket az osszes kontinentalis jellegu izejuk ellenere).

Valóraváltógép 2013.12.20. 12:49:20

@bz249: Én azért azon is elgondolkodnék, hogy abból a ráfizetéses gyarmatbirodalomból származóan mennyi nehezen fntosítható knowhow, meg diplomáciai előny kötött ki az angoloknál... ha csak nem abból indulunk ki, hogy az angol eleve felsőbbrendű nép. :)

bz249 2013.12.20. 13:22:14

@Valóraváltógép: " ha csak nem abból indulunk ki, hogy az angol eleve felsőbbrendű nép."

pedig ebbol kellene, mert ez hamarabb rovidre zarja a lancot, es sokkal nehezebb megcafolni :D

Valóraváltógép 2013.12.20. 14:15:39

@bz249: Jah, csak meg kell nézni az uralkodóházukat, ez egyből nyilvánvaló is lesz.

tevevanegypupu 2013.12.20. 17:12:47

@Valóraváltógép: @calabria007:

Európában, az europaiértelembenvett demokráciákból és Kanadából egymás után küldik el a cigányokat.Vajon miért? Nálunk a nácifasiszták nehezen viselik őket, na de EURÓPA?? Vajon miért?? Nálunk már annyi milliárd forintot költöttek a felzárkóztatásukra, hogy vagy háromszor körül lehetne rakni vele a Földet, eredmény semmi. Ahol volt eredmény és haladni kezdtek végre, ott külön foglalkoztak a cigány gyerekekkel, nem hagyományos osztályban, hanem külön nekik kialakítottban, megfelelő tanítókkal. Ezt az esélyegyenlőség és az emberi jogok nevében vissza lett utasítva olyan okos lány vezetésével mint Mohácsi Viktória, aki azóta Kanadában keresi a boldogságot. Nem érdemes vitatkozni feleslegesen olyanokkal akik nem látják sem a bajt, sem a lehetetlen helyzetet, és képtelenek megérteni, hogy az emberekkel foglalkozni, azt saját színvonalukon kell elkezdeni. A cigánygyerekekkel az iskolában például ott, hogy a labda kerek, az alma piros és a házak körül virágok vannak..már ahol vannak.

ccsaba 2013.12.20. 17:45:34

Gratulálok Mandiner!

Cikke fontos lépés a fajelmélet felé.
Nem tudom miért, de nekem valahogy a "Diszrict 9" c. film ugrott be róla.

ccsaba 2013.12.20. 17:47:00

A film címe pontosan: District 9.

calabria007 (törölt) 2013.12.20. 19:31:28

@tevevanegypupu:

speciel a Toroczkait is rövid úton kipenderítették onnan...

tevevanegypupu 2013.12.20. 20:22:31

@calabria007:

Na persze..esetleg mehetne oda Gyurcsány a táblájval. "ha cigányokat bántják cigány vagyok" felirattal..biztos nagyobb sikere lenne.

ROA 2013.12.21. 20:22:04

@Kara kán:
Érdekes, én nem sipákolok, hanem reflexből visszaadom.

ROA 2013.12.21. 20:23:10

@szennyeslelku:
Persze hogy nincs, ez egy seggfej.

Valóraváltógép 2013.12.22. 18:38:57

@ROA: Szia hoplita, hát kitiltottak édesem? :D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.23. 08:10:58

@ccsaba:

"Gratulálok Mandiner! Cikke fontos lépés a fajelmélet felé." --- írod.

Ezt talán beszéld meg Forgács Istvánnal, a cikk szerzőjével, mint roma a romával!

"Nem tudom miért, de nekem valahogy a "Diszrict 9" c. film ugrott be róla." --- írod.

Miért, te hová akarsz elrepülni és ki tart vissza?:-)

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2013.12.23. 14:25:49

@bbjnick: OFF még nyáron volt egy hosszabb "vitánk" itt, amiben azt írta, hogy Arany és Petőfi barátsága "csak afféle irodalmi barátság volt"
Már akkor is írtam, hogy ez egyáltalán nem állja meg a helyét, és mind a levelezésükből, mind Arany későbbi verseiből és életrajzi adatokból egyértelműen kiderül, hogy jóval többről volt szó. De ott volt a fejemben, hogy honnan a fenéből veheti valaki azt, hogy "csak irodalmi barátság", mikor ennek annyi minden ellentmond. Azóta két Arany életrajzot, elemzést olvastam (Epilógus, és Az emlékezet balzsama), mindkettő, további forrásokkal és adatokkal azt támasztja alá, hogy valóban Petőfi volt Arany legjobb, igaz barátja, és viszont, bár ez már a levelezésükből is kiderül.
Remélem, megtisztel azzal, hogy nem válaszol erre hülyeségeket...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.24. 11:19:20

@Dinamuki:

Mivel fogalmam sem volt róla, miről is beszélsz, segítségül hívtam a guglit.:-)

1) Végülis az egy jó dolog --- há' nem? há'de'!:-) ---, hogy "vitánk" (magyar)irodalmi ismereteid bővítésére ösztönzött, ugyanakkor sajnálatos, hogy --- úgy látszik --- tkp. hiábavalóan "ösztönződtél", mert továbbra sem érted Petőfi és Arany kapcsolatának lényegét.

Petőfi és Arany barátságának irodalmi jellege (s lényege) abban áll, hogy egymás iránti tiszteletük és szeretetük forrása a másikról (művei alapján) alkotott eszménykép volt. Levelezésüket és gyakorlatilag néhány alkalomra korlátozódó személyes találkozásaikat is ez határozta meg. Nem olyan bonyolult ez, hogy, akár még te is, ne érthetnéd meg!:-)

2) Az általad hivatkozott egykori vita egészére vonatkozóan pedig csak annyit jegyeznék meg, hogy én életem felét egy olyan világban éltem le, ahol deklaráltan ideológiai megfontolások (dialektikusan változó doktrínák) alakították nemcsak az emberek hétköznapjait, de a (mindenkori) múltat is. Hacsak puskával nem kényszerítenek rá, én mégegyszer ezt nem fogom elviselni senkitől. Sz'val: csak azért, hogy egy holohitűnek ne sértsem a komfortérzetét, nem fogok mást mondani, mint amit a józan belátásom, a meggyőződésem és a lelkiismeretem diktál, sem az emberijogizmusról, sem a holosaríáról, sem Petőfi és Arany barátságáról, sem másról.

Hát, így.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2013.12.24. 13:52:06

@bbjnick: Valóban nem bonyolult az állításod (a személyeskedésed se bonyolult, biztos a rutin teszi), csak éppen minden fellelhető adat ellentmond neki, viszont semmi se támasztja alá. Kevésszer találkoztak személyesen? Persze, hisz Petőfi korán meghalt, annál csodálatosabb, hogy Arany senki más élő barátjáról vagy ismerőséről nem ír olyan közvetlenül és bensőségesen, mint Petőfiről az Emlényekben. Ott egyáltalán nem idealizált képről van szó.
Nem, nem egy eszményképért lelkesedtek a másikban, Aranyról egyébként is bajosan derül ki bármilyen eszménykép a Toldiból. És ha a levelezésüket megnézi az ember, megint csak tele van öniróniával, egymás ugratásával, az eszménykép szándékos kifigurázásával.
Az igaz, hogy megtalálták egymásban azt a szándékot, ami mind a kettőjüket legmagasabb eszményként mozgatta, és amit senki másban nem leltek fel olyan tisztán. Épp ettől volt bensőséges a barátságuk!

Alfőmérnök 2013.12.24. 17:07:59

@bbjnick: Persze, hogy nem emlékeztél rá, mert be voltál baszva, mint a majom. (Még én is emlékeztem rá, pedig részt se vettem a vitában.)

Szúrófény 2013.12.25. 03:44:05

@bömböcz: Mielőtt elájulnál a TSZeket kötelezték, (kötelezhették) létszám 15% ának roma alkalmazására! "Semmi hasznukat nem vettük,, kilopták a tehénből a tejet! Trágyázni, almozni, etetni, no arra se voltak jók! " Utcabeli TSz elnök tapasztalata!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.25. 05:25:49

@Alfőmérnök:

"...én is emlékeztem rá, pedig részt se vettem a vitában" --- írod.

És szerinted, @Alfi, ez a normális?:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.25. 05:59:50

@Dinamuki:

Értem, én, értem, hogy miután a holohit és holosaría apologétájaként megbuktál, így bármilyen badarságba belekapaszkodsz, csakhogy mentsd az önbecsülésed, hogy pozíciót fogj valamimód vitapartnereddel szemben! De ember! Ez a hajó fél éve elment! Ha te még ma is itt tartasz, akkor csak mélyen szánni tudlak.

Bármilyen természetű is volt Petőfi és Arany barátsága --- egyébként, mint már írtam, klasszikus irodalmi barátság volt, egymás iránti tiszteletük és szeretetük forrása a másikról (művei alapján) alkotott eszménykép volt; levelezésüket és gyakorlatilag néhány alkalomra korlátozódó személyes találkozásaikat is ez határozta meg ---, annak az égvilágon semmi köze sincs napjaink holohitesdijéhez és holosaríájához: rád hagyhatom tévedéseidet-tévképzeteidet (mint ahogy nagyvonalúan már rád hagytam azokat féléve is), de azzal (sem)mi sem változik.

Áthidaló megoldásként azt tudnám neked javasolni, hogy ha még fél év múlva sem leszel képes feldolgozni, hogy nem lehet mindig mindenben igazad, akkor "keress meg" újra egy kommenttel!:-)

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2013.12.25. 09:46:29

A téma azért foglalkoztatott, mert szeretem a költőket és foglalkoztat, hogy milyen kapcsolat fűzte őket egymáshoz.Az önbecsülésemnek szerencsére nincs köze a netes kommenteléshez. Az irományod többi részét így a szeretet ünnepén inkább hagyjuk.

tevevanegypupu 2013.12.25. 10:04:46

Petőfi keresztapja volt Arany Lacinak, ha jól emlékszem..
de a későbbiekben, ha Petőfi nem hal meg, akkor eléggé kétséges, milyen viszony fűzte volna össze őket. Arany János egyik legnagyobb költőnkké vált, Petőfi pedig a forradalom elvesztése után nehezen bírt volna izgága, kötözködő, nagyon ellenszenves természetével. Őt a bor és a gyűlölet tette akkor felkapott költővé, a kor eszement hangulata emelte magasba, a polgári nyugalom pedig ejtette volna. Nem, szinte kizárt, hogy valami is összefűzte volna őket..inkább Jókai és Arany voltak azok, akik jó barátságban lehettek volna..Petőfi Jókait is elvesztette volna, lévén, hogy belepofázott Jókai Laborfalvi Rózához fűződő kapcsolatába is. Szendrei Júlia sem bírta volna sokáig a neveletlen, pökhendi paraszt mellett..Viszont kétségtelen, hogy nem futamodott meg, karddal harcolt azért ami a segítségével kirobbant, nem csórta el a közös kasszát és lépett le mint Kossuth, hanem meghalt Segesvár mellett.

Alfőmérnök 2013.12.25. 14:28:05

@bbjnick: Mármint, hogy odafigyelek arra, amit olvasok meg írok?
Szerintem az.

Dinamuki · https://vimeo.com/309900652 2013.12.25. 19:33:21

@tevevanegypupu: az biztos, hogy illett ahhoz a mozgalmas időszakhoz, bár van egy csomó nyugis verse is, elmélkedőek, depressziósak, bolondok... Arany azt írja róla az Emlényekben, hogy
"De nyugszik immár [...]
Ő nem közénk való
S ez, ami fáj, ez a vigasztaló."
A viselkedése is kirítt a többiek között, szvsz elsősorban azért, mert nem csak a verseléshez volt élesebb érzéke, hanem morális téren is, nehezen viselte, ami középszerű, kicsinyes stb.
Attól, hogy ellentétes természetű két ember, még lehetnek barátok. Meg ez a neveletlen paraszt angolból (Shakespeare-t), németből fordított, franciául is megértette magát, 24 évesen.

tevevanegypupu 2013.12.25. 20:16:28

@Dinamuki:

Persze, tudjuk, hogy művelt volt, beszélt nyelveket, jól szónokolt, nőket bolondított..de ez nem feledteti azt, hogy annak aki vele élt el kellett viselnie kellemetlen modorát, sértő megjegyzéseit, padlóra köpködését, erőszakosságát, fegyelmezetlenségét. Nem volt zseni, csak jókor volt jó helyen..vagy rosszkor rossz helyen?És azért ma már kiderült, hogy a hősies erőfeszítések ellenére ez a szabadságharcnak nevezett háború, amit minden erejével igyekezett kirobbantani, nagyon nagy károkat okozott.Többek között elvesztettünk miatta is olyan embereket mint..hosszú a lista. És hát persze ő maga is belebukott.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.26. 03:53:24

@Alfőmérnök:

@Alfi, emlékezete egy kínai lágyhéjú teknősnek is van (tudod, amelyik leharapdálja a halak fejét és megeszi az agyukat, hogy okosabb legyen [...................../.]); az ember arról ismerszik meg, hogy nem csak emlékezni, de gondolkodni is képes, megvan benne emlékei rendszerezésének, szelektálásának, értelmezésének képessége:-)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.26. 04:01:38

@Dinamuki:

Nézd, a témát te hoztad föl!:-) Ha nem emlékszel rá pontosan, miről és a hogyan is volt szó, visszakereshetted és újraolvashattad volna (ha már ellenállhatatlan kényszert éreztél arra, hogy (újra)aktiváld azt:-))!

Én, mivel megszólítottál, visszakerestem és újraolvastam, így, veled ellentétben, pontosan tudom, miről beszélek.

bbjnick.blog.hu/2013/12/24/petofi_es_arany_baratsaga_es_a_holosaria

Alfőmérnök 2013.12.26. 10:14:17

@bbjnick: Szeretném azt hinni, hogy amit írok, annak van némi jelentősége, legalábbis a számomra. (Visszaolvasva általában csak a nyelvhelyességi és a helyesírási hibák bosszantanak.)
De abban igazad van, hogy amit írsz, annak ideális esetben azonnal a szart sem érő emlékek szemétdombján lenne a helye.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.27. 05:36:16

@Alfőmérnök:

Mit mondjak, @Alfi?! Az valóban nagyon kínos volna, ha annak, amit írsz, számodra sem volna semmi jelentősége:-D

Alfőmérnök 2013.12.27. 07:34:27

@bbjnick: Egyetértünk.
Ahogy az is kibaszott kínos, hogy számodra nincs semmi jelentősége annak, amit írsz. (Mert ha lenne, akkor gondolom emlékeznél rá, nem kéne kigúgliznod.)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.27. 12:20:09

@Alfőmérnök:

Hogy is mondjam finoman, @Alfi? Nem mindenki mániákus elmerokkant, nem mindenki azzal kel és fekszik, hogy egy számára ismeretlen miket irkált össze valami virtuális wc-falon, hogy aztán hónapok vagy évek múltán, azokkal turnézza körbe a blogoszférát.

calabria007 (törölt) 2013.12.27. 12:59:32

@Alfőmérnök:

akkor publikálj vagy írjál önálló blogot

ennek kommentelgetésnek tényleg nincs semmi jelentősége, max. a kommertársak _jelleméről_ szerzel némi futó benyomást...

Alfőmérnök 2013.12.27. 13:33:21

@bbjnick: "egy számára ismeretlen miket irkált össze valami virtuális wc-falon"

Te ismeretlen vagy a számodra?

hoplita 2014.01.06. 17:17:30

@Valóraváltógép:
Már visszajöttem, de nem baszunk, hiába udvarolsz, köcsög.

Alfőmérnök 2014.01.07. 20:39:30

@hoplita: Szegény Rózi, ez se jött neki össze. :(
süti beállítások módosítása