A hvg.hu meg a (hozzá)szólás szabadsága
2013. december 03. írta: TuRuL_2k2

A hvg.hu meg a (hozzá)szólás szabadsága

hvg_hu_komment_torles.png

A hvg.hu még mindig keresi a magyarázatot. Kívülről nézve egyértelműnek tűnik, hogy az MSZP-székházban átvett Tökéletes Leleplező Videót csak egészen mély meggyőződésből, harci dühből lehetett nagyon alapos utánajárás nélkül Itt a bizonyíték a csalásra: pénzért és tűzifáért szavaztak Baján címmel nyilvánosságra hozni, és olyat írni róla, hogy „egyértelmű bizonyíték került elő arról, hogy szavazatvásárlás történt a bajai időközi választáson″. Ez a meggyőződés és harci düh persze nem csak a hvg.hu hibája, hiszen az MSZP megbízható forrásai mellett az Együtt 2014 politikusai is egészen az utolsó utáni pillanatig hinni akarták, hogy megvan a 2014-es választásokat megfordító csodafegyver. A hvg.hu hitelt adó körítése nélkül (a botrány kirobbanását követően azt állították, utánajártak a szereplőknek) azonban közel sem lett volna ekkora kifutása a videónak: hozott volna néhány tízezer kattintást, hogy aztán elsüllyedjen a feledés félhomályában.

De nem így történt, és a hvg.hu keresi a magyarázatot. Mivel a saját szerepükre nehéz lenne elfogadható mentséget találni, ezért inkább arról írnak, ki és miért készíttethette a videót, illetve milyen média-összeesküvés kísérte aztán a szálak felgöngyölítését. A hosszú levezetés sokfelé elkanyarodik (Debreczeni József! UD Zrt.!), és bár nem nevez meg egyértelmű felelősöket, határozottan arra célozgat, hogy a titkosszolgálatok meg – ki más? – a Fidesz ördögi terveit szolgálhatták a törpikés dominók. (Hogy nincs az a szuperügynök, aki el tudta volna intézni, hogy az MSZP és a hvg.hu is hitelesítsen egy ilyen produkciót, azt a tényfeltáró írás nem feszegeti ekkora elánnal.)

Ez eddig talán nem is lenne különösebben érdekes. A cikkhez azonban az elsők között érkezett egy, a videó nyilvánosságra hozásának motivációját firtató hozzászólás, amit szorgos kezek nagyon gyorsan töröltek:

A szokásos szerencsenmosdatás a hvg.hu részéről. Gavrát szerencsére kirúgták (nem mondott le önként!) de szelleme tovább él. A bajai videó körül sok minden tisztázatlan, ehhez kétség sem fér. De van egy lényeges momentum, amit kevesen elemeztek.Az hogy milyen célt szolgált a hamisított anyag, amit a hvg.hu, a józan észt és az elemi óvatosságot figyelmen kívül hagyva "hitelesített". A manipulált felvétel Mesterházy titkárságán "landolt", a párt vezetői látták, jóváhagyták Eredetileg a MSZP kongresszusán akarták lejátszani, ahol "lehullott az álarc" Orbán Viktorról. Ha ezt a közvélemény hitelesnek fogadja el a videót, jelentős mértékben befolyásolta volna a 2014 tavaszi országgyűlési választás menetét. Jobban, mint 2002-ben a Kövér "köteles beszéde", amiről azóta köztudott, hogy össze volt vágva, fel volt fújva. Ezúttal komoly horderejű választási manipulációt készítettek elő. Vagyis a tét a "bajagate" ügyben sokkal nagyobb volt, mint bármikor. Ennek megfelelően a közvélemény reakciója is élesebb volt.

A kommentet a hvg.hu korábbi állandó szerzője, Pelle János írta, saját néven. A szerkesztők számára elfogadhatatlan megnyilvánulás azonban a gondos szerkesztőségi kommentkezelés ellenére is megmaradt, a Facebooknak köszönhetően. A törölt hozzászólást bő egy hete nyilvánosságra hoztuk a Mandineren, hátha lesz valami reakció – magyarázat, esetleg bocsánatkérés –, de semmi.

A hvg.hu a jelek szerint minden további nélkül törölheti a neki nem tetsző kommenteket. Akkor is, ha saját korábbi szerzőjének arccal és névvel vállalt hozzászólásáról van szó. Tartunk tőle, hogy ez az út nem kifelé vezet a bajai videóbotrány mocsarából, hanem egyre mélyebbre visz (de fogalmazhatnánk a a hvg.hu modorában is, seggszáj-kompatibilisen). 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr905660725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.12.03. 08:37:32

"az MSZP-székházban átvett Tökéletes Leleplező Videót csak egészen mély meggyőződésből, harci dühből lehetett nagyon alapos utánajárás nélkül Itt a bizonyíték a csalásra: pénzért és tűzifáért szavaztak Baján címmel nyilvánosságra hozni"

én még emlékszem holmi filozófusbotrányos izére, azzal kapcsolatban a mandinernek pontosan melyik szerkesztője is mondott le? :-DDDDD

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.12.03. 08:42:19

@mavo:

de jó, ne legyen lemondés, legyen az, hogy kirúgták.

neveket kérek!

elég súlyos rágalmazásról van szó, és többek között a mandiner hozzászólók (nyilván legalábbis részben a mandiner "harci dühből nagyon alapos utánajárás nélkül" odabaszott karaktergyilkos cikke miatt) azóta is verklizik a témát.

na, szóval ki távozott KONKRÉTAN emiatt a mandinertől akár önként, akár kényszerből? az nem játszik ám, hogy kk&tt egy év múlva magától bekussolt...

Hober Marlow 2013.12.03. 08:56:56

@mavo:

Konkrétan miről hablatyolsz itt ennek a cikknek a kapcsán?

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2013.12.03. 09:00:43

Csodálkoztok? Aki nem csak a Mandin kommentel nap mint nap találkozik a ballib véleményterror megnyilvánulásaival: véleményszabadság és a jogvédelem élharcosai elképesztő arroganciával söpörnek le, némítanak el, cenzúráznak minden ellenvéleményt (Brendel "Ateista" Mátyás, Piroslap, Vincent, Dotoho, és még hosszan sorolhatnánk. Ugyanez jellemzi a mainstream ballib, az index.hu és az origo kommentboxainak cenzorait is, azzal megspékelve hogy az igazán forró, érdekes témákat eleve nem is lehet kommentelni).
De nézzük a jó oldalát: így legalább lehet egy kis ízelítőnk, mi várna a társadalomra ha ezek lennének hatalmon.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2013.12.03. 09:02:16

@mavo:
Alighanem erre gondolsz:
mandiner.blog.hu/2011/01/13/elnezest_108

Egy ironikus poszt miatt megfenyegették az egyik szerzőnket a Tolerancia Tábornokai, a Szólásszabadság Szentjei. Emiatt kinek kellett volna távoznia és honnan?

maxval a gondolkodni igyekvő birca 2013.12.03. 09:05:02

Szinte mindenhol van kommentszerkesztés. Csak van, ahol totális, máshol meg nem.

Tündér_Lala 2013.12.03. 09:11:32

Nem tudom, hogy melyik a nagyobb gáz.

Ha olyan hülyék, hogy bedőlnek a saját gyűlölet propagandájuknak vagy

ha a Fletó (Apró klán) ásta verembe csalták az maszop új vezetését, természetesen a pártban maradt kollaboránsokkal szövetkezve.

Az "élcsapat" cenzurája pedig nem újság.

Hober Marlow 2013.12.03. 09:12:42

Műfajkeveredés :-))))

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.12.03. 09:15:08

@TuRuL_2k2:

az "ironikus poszt" egy jó kis karektergyilkosságos-rágalmazós magyar nemzet cikkre épült. kk&tt valószínűleg még a pici ujjacskáját is eltartotta, amikor a "filozófusbotrányba" jó alaposan belemártotta extraként tgm-et is. hadd erősödjön az az irónia, meg is látszott a kommentekben, ahogy a törzsközönség szívta magába azt az iróniát. :-D.

kinek kellett volna távozni?
hát, a szemét hvg-nél a főszerkesztő akár saját akaratából, akár kényszerítették, de repült a gecibe.

ti meg sértődötten törölték a cikket, ennyi tellett, és látom, még most is fáj, hogy a szemetek miatt le kellett szednetek egy szimplán rágalmazó szart.

kell még egy csipetnit fejlődnötök tisztessépg terén, hogy kritizálhassátoka hvg-t, az a helyzet.

Robinzon Kurzor 2013.12.03. 09:25:56

Egymást kurvázzák a ribancok, talán lesz egy kis hajtépés is.

Robinzon Kurzor 2013.12.03. 09:28:46

Van abban valami bájos, ahogy az egyik rezsimszolga médium a másik oldali média szörnyű erkölcsei felett sápítozik.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.03. 09:39:40

@TuRuL_2k2:

A hvg.hu erkölcsileg és intellektuálisan is kimúlt. Van ilyen.

De! Még holtában is utánakap egy olyan témának, mint a Vidnyánszky rendezte Johanna a máglyán, amit pld. ti nem tesztek meg! Hogy aztán mit markol, azt hagyjuk (még Csáki Judit aktiválása is kevés ahhoz, hogy karmolni tudjon a döglött oroszlán), de legalább felismeri az "ügyet".

Kandeláber 2013.12.03. 09:54:39

A hvg.hu egy egészen picit viselhetőbb csak el, mint mondjuk az AljaNépszava meg annak az amerikai "magyar"változata, de - ha leszámítjuk Tóta Weisz böfögését - a MaNcs-hoz képest egészen olvasható.
Ezzel a bajai videóval azért alaposan lehúzták magukat a toaletten, komoly ember többet nem hivatkozhat rájuk anélkül hogy kitenné magát a kiröhögés veszélyének.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.12.03. 10:00:02

Én még mindig nem vágom, hogy saját cikk alatti komment törlése, mitől a szólásszabadság vége.

Persze hvg-sként lehetne kritizálni, de kormánypártiként szerintem lenne jobb témátok is.

Na persze, a jobb téma nem mindig jelent jobb megélhetést.

Virág et. 2013.12.03. 10:24:10

Túl sokat láttok ebbe az egészbe. A hvg balos újság és csakúgy, mint jobbos társaiknál, náluk is vannak prekoncepciók. Ezek egyike, hogy ténynek veszik, hogy Baján csalás történt és ehhez keresték-várták a bizonyítékot. Amikor megérkezett valami, akkor arra ugrottak és nem bajlódtak holmi kétkedéssel, vizsgálódással.

Ezzel voltak már így mások is, gondoljunk csak az ismert hírt tv-s ügyre, ahol kiderült, hogy mégsem az az ember telefonálgatott. Annak mondjuk 0 következménye lett, senki nem mondott le. Ennyi különbség talán mégiscsak van.

Ez a bajai történet ugyanakkor extrém nagy butaság volt a hvg részéről. Tanulnak belőle remélem.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.12.03. 10:24:11

@Robinzon Kurzor:

főleg, hogy pl. a hvg ugyanolyan (néha vehemensebb) elánnal rugdalja az ún. ellenzéket (elvileg tehát a sajátjait), mint az itteni oldal.

az itteni médiában az ellenzék rugdalásáig még meg is van a hasonlóság.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.12.03. 10:25:50

@Virág et.:

így van.

talán annyi különbség van, hogy az ún. nemzeti oldali médiánál valahogy sosem mond le senki nem rúgnak ki senkit.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2013.12.03. 10:29:16

@TaTa86.: Tatus, mindennel együtt az a paradox helyzet alakult ki Magyarországon, hogy az ún konzervatív, polgári-nemzeti internetes médiumok jelenleg az egyetlen terei a valóban szabad vélemény és gondolatnyilvánításnak, és az aktuális közéleti kérdésekre adott spontán társadalmi megnyilatkozásoknak.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.12.03. 10:39:55

@Karmadealer: Miért nem indíthatsz blogot, nem posztolhatsz ki akármit a fészre?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.03. 10:50:02

@Karmadealer: @TaTa86.:

Ebben @Karmadealer-nek szerintem, nagyjából-egészében igaza van. Nem az a kérdés, hogy kipakolhat-e bárki is, bármit is a "fészre", hanem hogy a professzionális sajtóorgánumok, mint a közélet színterei, hogyan viszonyulna a szabad véleménynyilvánításhoz. S ebben a vonatkozásban a "jobbos" sajtóorgánumok sokkal liberálisabbak és következetesebbek...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.03. 10:50:56

@bbjnick:

hogyan viszonyulna a szabad = hogyan viszonyulnak a szabad

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.12.03. 10:55:38

@Karmadealer: A nagy demokrata dotohó? Engem kitiltott a faszba, mert azt írtam róla, hogy pattanásos nyomi.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.12.03. 10:56:05

@bbjnick: Szerintem meg nem kéne összekeverni a kettőt.

Lehet erről is értekezni, és egyébként érdekes kérdés, csak nincs túl sok köze a szólásszabadsághoz.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2013.12.03. 11:04:50

@TaTa86.: @TaTa86.: Te is tudod, a facebook az nem kimondottan közéleti véleményfórum, egy két díszkommunikátort leszámítva.
Itt azokról a koncentrált véleményszínterekről van szó, amelyek ezért vagy azért kicsit úgy viselkednek mint a "bátor" kisgyerek, aki kikiabál az ablakon valami provokatívat, azután becsapja az ablakot és elbújik mint ha ott se lett volna.

Csakhogy négyévente eljön az igazság pillanata, amikor kiderül hogy az a belterjes, szociokulturálisan zárt szubkultúra amiben egymásnak bólogatnak a szellemi akoltársak, bizony cseppet sem reprezentatív, és ilyenkor mindig nagy csalódással veszik tudomásul hogy mindenki bolond csak ők a helikopterek.

Pedig tetszettek volna interaktívak maradni.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2013.12.03. 11:10:07

@Wind Callman tér: Igen, ő tipikusan az aki szeret úgy beleszarni a ventillátorba, hogy utána behúzza fülét-farkát, hogy a jogos taslikat megússza...

Én erre azt szoktam mondani, hogy egyszer minden kerítés véget ér, aki ennyire keresi a bajt az előbb utóbb meg is fogja találni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.12.03. 11:27:54

@bbjnick: A szólásszabadságot, és azt, hogy saját birtokon belül ki mennire tolerálja a beszólókat.

Persze van egy kis iróniafaktor, ezt nem tagadom.

@Karmadealer: Nem értem miért lenne jog az, hogy beszólhass mondjuk a hvg-nek a saját oldalukon.

Viszont minden további nélkül lefoglalhatsz egy közterületet, felállhatsz egy hordóra, és kinyilváníthatod a véleményed.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2013.12.03. 11:32:36

@bbjnick: Sőt, annyira így van, hogy ha jól tudom, alapvetően ez az igény hívta létre a Mandit is. (Erősítse vagy cáfolja meg aki illetékes.)

Robinzon Kurzor 2013.12.03. 12:25:58

@bbjnick:

A szólásszabadságnak nem része, hogy más által létrehozott és fenntartott bármilyen fórumon bárki, bármit, bármilyen stílusban közölhessen.

Az egyes fórumok különböző moderálási elveinek és gyakorlatának pedig mind megvannak az előnyei és hátrányai is.

A Mandiner által vitt korlátozás nélküli policy mögött nem annyira elvi liberalizmus van, hanem annak belátása, hogy az érdemi moderáláshoz szükséges erőforrások alkalmazása nem térül meg.

Ettől még igaz, hogy a kommentekhez való hozzáállásuk liberálisabb, mint sok olyan fórumé, amit elvileg a szólásszabadság zászlóvivői üzemeltetnek.
De ez nem az elvek miatt van, hanem annak ellenére.

panelburzsuj 2013.12.03. 12:35:35

@Robinzon Kurzor:
De ugyan mitől lenne a mandi a "közélet színtere"?

Ugyanúgy mániákusok trollfészke, mint a torokgaborfelrenez.

És ugyanaz a "kommentpolitika" vezetett ugyanarra a végeredményre.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.12.03. 12:40:49

Mindenki úgy moderál, ahogy akar, de azért kicsit más, ha egy magunkfajta névtelen trollt vágnak ki, mint ha egy saját nevén író korábbi szerzőt. Joguk persze van hozzá. Csak hát.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.03. 12:41:02

@Robinzon Kurzor:

No, ez a kommented egy klasszikus "mak-mak-mak" ((c) @Grift) volt:-D

Valamint: nekem az a tapasztalatom, hogy minél nagyobb emberijogista "szabadságharcos" egy orgánum, általában annál kevésbé képes tolerálni (bármilyen) más véleményeket:-)

panelburzsuj 2013.12.03. 12:55:16

@bbjnick:
A parttalan kommentelésnek kábé annyi köze van a demokráciához, mint egy hatóságok által óvatosan elkerült lumpen vigalmi negyednek egy "lakhatatlanul túlszabályozott" kertvároshoz.

Robinzon Kurzor 2013.12.03. 13:00:33

@panelburzsuj:

Csak a jegyzőkönyv kedvéért: a "közélet színtere" kifejezést nem én használtam.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.03. 13:01:34

@panelburzsuj:

Így beszél egy demokrata. De a demokratáknak kábé annyi köze van a demokráciához, mint V. I. Leninnek Assisi Szent Ferenchez.

panelburzsuj 2013.12.03. 13:04:48

@Robinzon Kurzor:
De elfogadtad alapvetésnek, nem?

Vagy legalábbis nem kifogásoltad.

Pedig elég meredek állítás, hogy névtelen felelőtlenek tobzódása = demokratikus közélet.

panelburzsuj 2013.12.03. 13:09:31

@bbjnick:
Ha nem csak óbégatni bírnál, akkor nálam sokkal inkább az elitizmus "vádjával" próbálkoznál.

De hát ki-ki tehetsége szerint.

Robinzon Kurzor 2013.12.03. 13:13:46

@bbjnick: "No, ez a kommented egy klasszikus "mak-mak-mak""

Bébéjéül ez azt jelenti, hogy nagyon szeretnél vitatkozni vele, de nem tudsz.

Meg hát -- mivel magadból indulsz ki -- nem is érted, hogy miről van szó.

A te korlátolt világodban a homoszexuláisok jogaiért csak a buzik (vagy ő zsoldjukban állók) állnak ki.

Ezen az alapon várnád el, hogy aki szerint az államnak nem lenne szabad belédfojtani a szót, akármekkora hülyeséget is beszélsz, azok legyenek is kíváncsiak az elmebajodra és korlátozás nélkül adjanak is teret neki.

Abból, hogy valaki a szólásszabadság mellett elkötelezett, még önmagában nem következik, hogy a te véleményedet is akarja hallani a saját köreiben.
Abból csak annyi következik, hogy szerinte mindenkinek joga van a saját köreiben elmondani, amit csak akar.

Hogy aztán ebből ki kíváncsi a másik véleményére, az egy másik kérdés: de az nem emberiijogi, hanem nyitottsági (vagy ellenkezőleg: korlátoltsági) kérdés.

Robinzon Kurzor 2013.12.03. 13:16:07

@panelburzsuj:

Nem azért nem kifogásoltam, mert elfogadtam, hanem mert ignoráltam.

Ha már így rákérdeztél: szerintem is hülyeség.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.03. 13:28:46

@panelburzsuj:

Az elitizmusnak mi köze (lehetne) a demokráciához?:-)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.12.03. 13:32:37

@bbjnick:

és tényleg nem érti. :-DDDDD

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.12.03. 13:46:52

@Robinzon Kurzor:

Buta vagy!:-)

Ha én a saját köreimben akarok beszélgetni, akkor létrehozok egy meghívásos fórumot, ha én tematizálni-irányítani akarom egy "fórum" hozzászólásainak tartalmát, akkor előzetes moderációt alkalmazok és ezt jól láthatóan jelzem is a hozzászólóknak. (Mindkettő korrekt és legitim eljárás.) De! Ha szabad hozzászólást teszek lehetővé az általam szerkesztett felületen, majd kényem-kedvem szerint utólagosan moderálgatni kezdem a hozzászólásokat, az már nagyon kínos rám nézve a szólásszabadság szemszögéből.

Kandeláber 2013.12.03. 13:55:39

@Karmadealer: A face-en is nyomulnak ezerrel politikusoktól kezdve szervilis sajtótermékeken át "közéleti" csoportokig mindenfélék.
Csak ott a nagy többség névvel-arccal kommentel.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.03. 13:58:18

@panelburzsuj: A zsidóból elfajzott alsóbbrendű emberforma, a bolsevik legfőbb jellemzője, hogy a népirtás árán, vérrel megszerzett hatalmat hajlamos intellektuális teljesítményként értékelni. Így vagy ezzel te is. Miközben nektek köszönhető, hogy a tudomány dogmatikussá, valamiféle korcs vallássá vált, hogy az emberi társadalom dekadenciába hajlik. A te fajtád tudományos gondolkodásának csúcsa, hogy idézni tudtok ezer évekkel korábban élt valódi tudósoktól, bár fogalmatok sincs róla, mit is jelent, amit idéztek. Egy napon azért, mert 90 után nem irtottunk ki titeket a világ minden táján, az emberiség nagy árat fizet majd.

panelburzsuj 2013.12.03. 14:15:22

@Mr Falafel:
Na ha a Hepci nevű erre jár, kérdezd meg tőle, hogy mennyit ér a családfakutató talentumod.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.03. 14:25:19

@panelburzsuj: Nem a családfádról beszélek, hanem a mentalitásodról. Úgy beszélsz, mint egy bolsevik, ráadásul a libbant gyökérdumát nyomod.

panelburzsuj 2013.12.03. 14:34:23

@Mr Falafel:
Csak érted teszem.

Hogy ne unatkozz.

Kivel kötözködhetnél, ha mindenki a tudákost kisnyilast domborítaná?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.03. 14:50:32

@panelburzsuj: Az én kedvemért csinálsz hülyét magadból?

panelburzsuj 2013.12.03. 15:01:15

@Mr Falafel:
Onnantól, hogy egyáltalán észreveszlek, pláne hogy szólok hozzád, már nincs visszaút: már ezzel a lépéssel definíciószerűen hülyét csinálok magamból.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.12.03. 15:14:22

@panelburzsuj: Egyedül egy tankhadosztály ellen. Te egy hős vagy.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2013.12.03. 15:26:31

@bbjnick: Pontosan. De hát ebben a tükörországban minden mindennek az elvarázsolt ellentéte.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2013.12.03. 15:45:29

@Robinzon Kurzor: Nem az a szánalmas, hogy nyilvánvaló módon azonos politikai vagy morális platformra helyezkedtek a sok béna gyűlöletbloggerrel, hanem hogy még ideológiát is próbáltok fabrikálni a gyáva véleménydiktatúrájukhoz.

Ahogy a Mandi kezeli az egyéni szűrő listákkal a felhasználókat, az tökéletes példa a működő önellátó moderációra és véleményszabadságra, hiszen ki-ki saját ingerküszöbe alapján trolltalaníthat magának. Ugyanakkor pusztán a megfogalmazott véleménye alapján senkit sem hajítottak még ki innen.

Mindenesetre sokat elmond egy személyiség érettségéről hogy mennyire viseli el a kritikát és az ellenvéleményt, és néha tényleg látunk ilyet is hogy HVG szerű portálok viselkednek úgy mint egy durcás kisgyerek.

És persze senkinek sem kötelező az oldalán az ellenvéleményeket megtűrni, csak éppen többeknek feltűnt, hogy statisztikailag meglepően sok önmagát jogvédőnek, szabadelvűnek, stb. definiáló portál és blog teszi magát nevetségessé ezzel a gyakorlattal, szemben ugye velünk, etatista, fasiszta, diktatórikus nemzeti-polgári nácikokkal. Más olvasatban ennyire nyilvánvalóan kilóg a lóláb, hogy nem a közösségi vita lehetősége vagy a közlési vágy hajtja az ilyen blogokat, portálokat, hanem a nyilvánvaló manipulációs cél, különben pl. egy dotoho szerű akasztófavirág nem szerepelhetne címlapos kommentboxban hétről hétre az indexen.

Robinzon Kurzor 2013.12.03. 16:35:02

@Karmadealer: " Nem az a szánalmas, hogy nyilvánvaló módon azonos politikai vagy morális platformra helyezkedtek"

Annál szánalmasabb nincs, mint többes szám második személyben vitatkozni.

Értem, hogy te egy birkanyáj tagjaként tekintesz magadra, és úgy érzed, hogy annak nevében kommentelsz, és ezért azt gondolod, hogy egy másik nyáj az, akivel vitában állsz.

Ha kicsit szeretnél intellektuálisan egy ovisnál többnek kinézni, akkor először erről szokj le.

Utána majd -- esetleg -- tovább is olvasom, amit írtál.

Wendég 2013.12.03. 16:55:51

Bajnait bíráló írásokat kitörülték ,,hol a szólásszabadság ,szocik miért akadályozzák a vélemény nyilvánítász???

Wendég 2013.12.03. 16:59:38

Bajnai facbookján törli a róla megírt valós véleményeket.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2013.12.03. 17:48:19

@Robinzon Kurzor: fogok tudni anélkül élni hogy a hozzátok hasonlók kegyeit keresném. :-)

maskep 2013.12.04. 08:07:30

@mavo: Gavra valóban "nem mondott le", hanem azonnal bejelentette, hogy "vállalja a felelősséget". Ami szó szerint nem lemondás, jelentésében igen, a lemondás felajánlása - sőt, annál több is...

maskep 2013.12.04. 08:21:02

A komment törlésétől kicsit elkanyarodva, én még mindig Mesterházy lemondását hiányolom. Nem az MSZP, nem a baloldal, hanem az egész közélet érdekében.Az MSZP azzal farol ki a bajai videó ügyből,

maskep 2013.12.04. 08:51:37

@maskep: ...hogy balekok voltak, csapdába estek. Ez a (rendőrségi feljelentéssel párhuzamos, manipulatív szándékú és tálalású nyilvánosságra hozatalra adott) védekezés pont olyan, mint Rogán Antal egykori szóvivői magyarázata volt arra, mikor a Fidesz-székházból feltörték az MSZP tűzfalát, és a Magyar Nemzetben nyilvánosságra hozták a "Hiller-haver" kampánytervet. Rogán azzal védekezett egy tévés interjúban, hogy ha bárki "véletlenül" bejut egy érdekes helyre az interneten, hát nem az a normális, hogy ott körülnéz?... Tehát a Fidesz is balek volt, mikor órákig keresgélt valakijük az MSZP szerverén, és lopott onnan. (Közbevetőleg: A Magyar Nemzet monnyolle!...) A Fidesz nyilvánvalóan azt a taktikát követi, hogy semmilyen külső intézmény nem vizsgálhatja a párt és a rezsim (pl. NAV) működését. A közvéleményt teljesen figyelmen kívül hagyják ilyen ügyekben, mint pl. Horváth András, vagy korábban a trafikelosztás, a földbérletek, a közbeszerzések, stb. Ennek pedig elsősorban kommunikációs célja van: Egyrészt senkinek semmi köze hozzá, másrészt egy nagy blöff, pókerarc, mert a vizsgálatok elfogadásából vagy megakadályozásából nem lehet kikövetkeztetni, hogy melyik ügyben sárosak, és melyikben nem... A Fidesz, Orbán ezt a blöfföt az első kormánya óta játssza, nem lehet eltántorítani. Nincsenek illúzióim a baloldallal kapcsolatban, hogy ők jobbak, erkölcsösebbek lennének, de valakinek el kéne kezdeni a (Gavra-féle) felelősségvállalást. De úgy látszik, ugyanúgy nem számít számukra a közvélemény, ugyanolyan agyatlan zombik ugyanúgy papizzák be ott is a kényelmesebb, bár idióta magyarázatot, mint a fideszesek, és a legnagyobb baloldali párt ugyanúgy kizárja a saját, családon belüli vérfertőzéses ügyeinek a kontrollálását...
süti beállítások módosítása