Horthy öröksége: nem lehet bronzba önteni
2013. november 05. írta: AgentUngur

Horthy öröksége: nem lehet bronzba önteni

fotó: Fortepan

Az, hogy gipszből bronzzá lett Horthy a Szabadság téren, megint előhozta a szokásos hisztit a szokásos körökből. Egyik oldalról Horthy Miklóst és Hitlert együtt ábrázoló transzparenseket emeltek a magasba, „együtt tették tönkre az országot, ebből egyszer már elég volt”, „Horthy Miklós felelős a jogfosztásokért”, „Horthy Miklós felelős több mint 100 ezer magyar katona haláláért”. A másik oldal szerint „Horthy Miklós korának szélsőséges nézeteit figyelmen kívül hagyva, szakrális magyarságtudattal kormányzott (…) A pengő a legerősebb valuták egyike lett, az első és második bécsi döntéssel pedig sikerült békésen megoldani a revíziót”.

Így, ebben a formában egyik sem igaz.

Nem kis részben azért, mert erősen túldimenzionálják Horthy valós szerepét az ország és a nemzet sorsának alakításában. Horthy ugyanis nem volt diktátor, Magyarország sem volt diktatúra. A Horthy-korszakban léteztek ellenzéki pártok, volt ellenzéki sajtó, ami máris jóval több, mint amit a Rákosi- vagy a Kádár-korszak biztosított, persze más geopolitikai helyzetben, ezt is be kell látni. Horthy személy szerint nem volt se náci, se kifejezetten németbarát, még ha el is vakították Berlin sikerei és a revízió kapcsán érzett hála. Gazdasági kérdéseket (sikert vagy kudarcot) az ő számlájára írni több mint humoros, de a legfőbb belpolitikai és külpolitikai kérdésekről sem egyszemélyi döntések születtek. Másrészt az ország olyan külső kényszerítő erők között mozgott, hogy rendkívüli ostobaság azt képzelni, Magyarország bármilyen módon elkerülhette volna a második világháború tragédiáját.

Ez egyszerűen geopolitikai kérdés. Nem Európa perifériáján fekszik az ország, mint Portugália vagy Írország; nem tud visszavonulni egy rendkívül jól védhető alpesi erődbe, mint Svájc (bár a németek ennek ellenére komolyan tervezték a lerohanásukat); nem akkora méretű, mint Törökország, Svédország, vagy Spanyolország, hogy esetleges megszállása önmagában komoly probléma legyen. 

A korban ráadásul nem egy – mint egyesek képzeletében él , hanem két agresszívan terjeszkedő diktatúra volt a szomszédságunkban. Mire Magyarország 1941 júniusában belépett a világháborúba, a Szovjetunió túl volt két katonai agresszión (Lengyelország, Finnország), brutális körülmények között megszállta a három balti államot, Romániától katonai nyomással visszaszerezte Besszarábiát; és kevésbé közismert, de egy erős, alapvetően támadó jellegű katonai csoportosítást hozott létre a magyar határon is, nem csak a Wehrmachttal szemben. A Szovjetunió 1941-ben egy olyan hatalom volt, amelytől szomszédai ugyanolyan joggal rettegtek, mint Németországtól. Az más kérdés, és sohasem tudjuk meg, szándékozott-e Moszkva valójában támadni is, de hogy a hatalmas csoportosítás a Balti-tengertől a Fekete-tengerig megtörtént, tény.

Ettől még utólag nézve rossz döntés volt, hogy Magyarország belépett a háborúba. De döntési szabadság legfeljebb 1941 nyarán volt. Ne képzeljük azt, hogy ez első nagyobb vereségek után a németek nem kényszerítik ki Magyarország hadbalépését. Ha pedig ellenáll, nem szállják meg az országot nagyon is lelkes román és szlovák segítséggel; és nem 1944 márciusától kezdődik az igazi pokol, hanem évekkel korábban, még súlyosabb következményekkel. Például a magyar zsidóság teljes deportálása és az ország teljes gazdasági kirablása, már 1942-től.

Horthy, pontosabban a magyar politikai elit döntéshozói ezzel a dilemmával néztek szembe. Magyarország sokáig kereste a kiutat a csapdából, Németország halálos öleléséből; de a mozgástér 1940-ben, Olaszország hadbalépésével nagyon leszűkült, majd 1941-ben a jugoszláv puccsal és az azt követő német döntéssel az ország megtámadásáról végképp eltűnt. Teleki Pál önkezével véget is vetett életének, mert jó döntés ilyen geopolitikai körülmények közt nem volt.

Ezután szinte csak kényszerek maradtak, és amire Horthy és a magyar vezetés törekedett, a veszteségek minimalizálása volt. Egyes elméletekkel szemben nem küldték biztos halálba a 2. hadsereget, az megkapta mindazt a felszerelést, amire az országnak tellett. Sztálingrádnál ugyanúgy járt, mint két német, két román és egy olasz hadsereg, semmivel sem rosszabbul. Nem valami kivételes magyar sors ez, és nem is valami, amire a magyar (olasz, román, német) erőforrásokkal fel lehetett készülni vagy akár előre lehetett látni. Budapesten törődtek a hadsereg sorsával, az akkori elit saját bőrét is kockáztatta. Horthy kiküldte idősebb fiát a frontra, aki meghalt, mint ahogy sokan azok fiai, családtagjai közül, akik állítólag tudatosan halni küldték a honvédeket.

Az azonban, hogy Horthy az ún. Horthy-korszak túlnyomó részében nem volt egyszemélyi vezető, sőt, sokszor a meghatározó súlyú erő sem egyes döntésekben; nem jelenti azt, hogy ne lett volna olyan történelmi pillanat, amikor nem az ő személyes képességein és döntésein múlott volna  ha nem is az ország és a nemzet sorsa (azt jóval nagyobb erők döntötték el), de  legalább az, hogy teljes katonai, politikai és morális vereséget szenvedve száll-e ki az ország a háborúból, vagy legalább mentve a menthetőt. És ebben ő és persze a teljes magyar katonai, politikai elit megbukott az 1944 nyarától októberéig tartó időszakban. A kiugrás a német szövetségből nem sikerült.

Hogy Horthy már nem volt szellemi és fizikai cselekvőképessége csúcsán, egy dolog. Hogy milyen nehezek voltak a körülmények, egy másik. De még azon a ponton sem tette meg azt, amit kellett volna, amikor már két egyszerű választása volt. 1944 október 15-én a kitarthatott volna háromszáz fős testőrsége élén a budai várban és ellenállhatott volna, ameddig tud. Esetleg járhatta volna Teleki Pál útját. Persze nem csak a saját, hanem a németek által elrabolt fia és családja élete volt a tét (meg persze a testőröké); de ha akkora formátumú államférfi lett volna, amekkorává most egyesek magasztalni akarják, nos, nem kérdés, az ellenállást választja. Akkor másképp nézne rá ma a történelem, legalább a morális vereséget enyhíthette volna, ha mást nem is. Ő azonban nem úgy döntött, mint egy államférfi, hanem mint egy megtört, a családjáért aggódó öregember, kinevezve Szálasi Ferencet miniszterelnökké.

Horthy Miklós végső mércéje persze nem lehet csak 1944 végzetes októbere. Nem lehet döntéseit, cselekedeteit kontextusukból kiszakítva, egydimenziósan, pusztán antiszemitizmusa vagy a nyilas hatalomátvétel alapján értékelni. Élete, tevékenysége több ennél. Az összkép nem fekete, nem fehér. De aligha tartunk ott, hogy az árnyalatról bármiféle közmegegyezés legyen, még a józan értékelők körében sem, nem hogy a hisztériázó egybitesek között. Nem mellszobrokra, Horthy utcákra és terekre van szükség, hanem a kor és az egész 20. századunk megértésére.

Van még nyolcvanhét évünk a 21. századból, az talán elég lesz rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr545614541

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Horthy öröksége: nem lehet bronzba önteni 2013.11.05. 07:26:01

Nem mellszobrokra, Horthy utcákra és terekre van szükség, hanem a kor és az egész 20. századunk megértésére.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tevevanegypupu 2013.11.05. 07:49:24

Csak zarojelben jegyeznem meg, hogy Teleki Pal ongyilkossaga bizonyos korok szemeben semmivel sem emelte magasabbra szemelyet mint Horthy Miklose.Horthyrol sok mindent el lehetne mondani, de hogy gyava volt azt nem, egesz tengereszi-katonai multja igazolja. Ha felaldozza fiat mint Sztalin is tette a sajatjaval szemrebbenes nelkul, azzal semmit nem oldott volna meg.Es hogy inkabb a szovjet hadsereg ellen vallaltak a kitorest a varban levo alakulatok, azt a 19-es tapasztalat meg az, hogy valoszinuleg jol ismertek a Szovjetunio lenini uton valo meneteleset.Es kulonben is: a kozponti hatalmak a haboru utan Nemteorszagnak megbocsajtottak, ujjaepitettek..tenyleg Magyarorszagnak kell elvinnie minden balhet pusztan azert mert Horthy kiugrasi kiserletet nem csak sajat hadvezetese nem tamogatta, de semmi eselye nem volt az un. angolszaszoknal sem?? Ugyan mar..Horthy szobor, Teleki szobor, Tisza szobor nem, Karolyi az igen??

Kandeláber 2013.11.05. 08:25:52

@tevevanegypupu: Károlyi a XX. század egyik legnagyobb kártevője volt, ő adta át az országot a bolsevistáknak.
Ennek ellenére (vagy éppen ezért?) az szdsz-nek bevallottan példaképe volt.
Horthy konszolidálta az országot, amelyben a '30-as évek derekán akkora vagy magasabb volt az életszínvonal, mint Ausztriában.
Melyik Trianon utáni magyar politikus tudta ezt megismételni?

maroz 2013.11.05. 08:37:19

@Kandeláber: "Melyik Trianon utáni magyar politikus tudta ezt megismételni?"

Ennek egy másik változata:

-Az enyém ekkora (és itt az illető mond egy számot, és egy mértékegységet, a lényeg, hogy nagyobb legyen, mint húsz és centimáter)!!! Kié nagyobb???

Érdekes játék, bár kicsit unalmasabb, mint a "ki kedvenc politikus-ikonja a nagyobb?", mert itt komolyabb vita esetén az elsőbbség eldönthető, ki kell rakni a témát az asztalra, osztán amék jobban lelóg az asztal túlfelén az nyert. De hogy ezt szimbólummal hogy lehet, fogalmam sincs.

felkavaró képsorok következnek · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2013.11.05. 08:38:48

Kedves Azsen Ungurian!

"Nem mellszobrokra, Horthy utcákra és terekre van szükség, hanem a kor és az egész 20. századunk megértésére."

EZ EGY BAROMSÁG!

Ami még JELEN SINCS az emberek tömegeinek tudatában, azon miként kezdenének el gondolkodni?

Nagyon is KELLENEK a szobrok és utcanevek.

tevevanegypupu 2013.11.05. 08:42:26

@Kandeláber:

Ezt az egeszet sokkal elobbrol kell nezni, nem attol, hogy kitort a II. vilaghaboru. Az I. vilaghaborus bekeszerzodestol, a ket haboru kozotti Nemetorszag belpolitikajatol, abban a zsidok szerepetol.. Monarchia felbomlasa, a nemzetisegiek egymas ellen valo uszitasa..1919..na tulajdonkeppen visszamehetnek 1848-ig vagy akar a kiegyezesig is. Mindenesetre az biztos, hogy akiket betelepitettek Magyarorszagra vagy akiket Magyarorszag behivott, nem bizonyultak tulsagosan hàlàsnak. Es Horthy Miklos mindent megtett azert - kezdve a nagyon jo plitikusok kivalasztasaval es sokszor izlese elleneri is engedekeny politikajaval - hogy Magyarorszag ugy-ahogy talpra allt. Nem biztos, hogy eppen most allittatnek neki szobrot, de ha ennyire bantja a jobboldaliakat is a szemelye, akkor roluk el lehet mondani, hogy nagyon igazsagtalanok vele. A volt kommunistak es liberalisok akik jelenleg demokratikus ellenzekkent szerepelnek, csak a formajukat hozzak, rajtuk nem erdemes csodalkozni.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2013.11.05. 08:45:12

Talán ergé vagy valaki más a mandiról úgy foglalta össze, hogy Horthy egy közepes formátumú kormányzó volt. Ezzel az értékeléssel szerintem a fején találta a szöget. Horthy elsősorban katona volt, nem politikus. Némi politikai tehetséggel rendelkezett ugyan, de ez nem volt elég ahhoz, hogy az országot egy olyan helyzetben sikeresen kormányozza, mint amilyenben 1941 után került.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.05. 08:48:51

@tevevanegypupu: A keresztény/nacionalista oldal máig tartó szégyenét és a szégyen elfojtására, eltagadására mozgósított erőforrások okozta diszfunkciókat pl. megelőzte volna.

1917-ben egészen biztosan nem volt gyáva, 1944-ben meg már egészen biztosan az volt. Szomorú, de igaz, és inkább a szomorú, de igaz, mint az idilli, de hamis.

Pétain egy nagyon tanulságos párhuzam volna úgy a különbözőségek, mind az egyezések tekintetében.

Vidéki 2013.11.05. 08:51:59

Nagyon jól láttatja a szerző a helyzetet.

Az egykori kormányzó nagyon nehéz helyzetben volt vezetői pozícióban, amikor nem lehetett jó döntéseket hozni, csak a rossz és a még rosszabb között lehetett választani.

John Flournoy Montgomery (1878. szeptember 20. – 1954) amerikai üzletember és diplomata,

1933 júniusa és 1941 márciusa között

az Amerikai Egyesült Államok magyarországi követe.

Ő a kritikus időszakban pozíciójából adódóan 8 év alatt jobban megismerhette az akkori politikai valóságot, mint azok akik manapság irracionális gyűlölködéseiktől motiválva, a tényeket negligáva nyilatkozgatnak.

Magyarország, a vonakodó csatlós (Hungary: The Unwilling Satellite) című, 1947-ben kiadott emlékirata a korszak értékes forrása.

"A magyar politikai vezetés tisztában volt a Hitler náci rendszerével szemben táplált amerikai ellenszenvnek, és saját hasonló nézeteinek rendszeresen hangot adott Montgomery irányában."

Az USA követe ezeket az üzeneteket továbbította Washingtonba is.

Meggyőződése volt, hogy a náciknak tett magyar engedmények feltétlenül szükségesek és elkerülhetetlenek voltak, és hogy

az ország nem rendelkezett valódi politikai mozgástérrel.

"Magyarország, a vonakodó csatlós" című emlékirataiban így írt erről:

„ Magyarország hajlott arra, hogy a szövetségesek oldalára álljon,

de a körülmények folytán elsősorban nem az volt a kérdés, hogy mit szeretne tenni a nép,

hanem az, hogy mit tartottak szükségesnek.

A magyarok ma úgy érezhetik, hogy vezetőik hibákat követtek el,

és minden bizonnyal követtek is el hibákat,

de a véleményem szerint

függetlenül attól, hogy milyen politikát folytattak egy adott időpontban,

az eredmény pontosan ugyanaz lett volna.[2]"

Lengyelország sorsa és szerepe a II. Világháborúban jól példázza, hogy egy Magyarországnál sokkal nagyobb és katonailag erősebb ország, Lengyelország hogyan sodródott két agresszívan terjeszkedő diktatúra szomszédságában.

Ha Lengyelország előre tudja, hogy

Nagy-Britannia és Franciaország által támogatva, azok szövetségeseként Lengyelország végül megnyeri a Németország elleni háborút,

de elveszti háború előtti területének nagy részét,

óriási vérveszteséget szenved,

a szintén győztes Szovjetúnió kiirtja a lengyel lakosság egy részét,

a háború után a győztes Lengyelország nem szerzi vissza a függetlenségét,

hanem ahogyan a közép-európai államok többsége,

Lengyelország is a Szovjetunió fennhatósága alá kerül.

akkor lehet, hogy arra gondolt volna, hogy jobban járt volna, ha átengedi Németországnak azt a kis földterületet, amit Danzigi Korridornak neveztek, minthogy olyan áron, mint amit fizetett, győztesnek titulálják.

Hollandia, Belgium, Dánia, Norvégia, Finnország, Lettország, Észtország, Litvánia, Lengyelország kormányai akkoriban mennyire voltak képesek jó döntéseket hozni?

felkavaró képsorok következnek · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2013.11.05. 08:54:59

@Vhailor:

41-et megelőzte 2 évtizednyi folyamatos fejlődés Trianon mélységéből. Ez lenne a közepes színvonalú kormányzóság?

Horthy igazi hibája, hogy a fehér terrort nem alakította legális legális számonkéréssé, az utolsó bolsevik nyomdászt meg gépíróelvtársnőt

AKASZTÁSOKKAL BÜNTETVE HAZAÁRULÁSÉRT.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 08:56:50

Jó poszt!

Egyébként igen, Horthy szerepét sokat képtelenek felfogni, és nem fér az agyacskájukba, hogy van néhány árnyalat díszpintyállamfő és totális diktátor között.

És valóban, a végén is egyetértek. Tiszával ellentétben, aki valóban államférfiként viselkedett élete utolsó másodpercéig, Horthy megtört öregemberként hagyta ott a budai várat.

Erre mondják azt hogy: "You either die a hero or you live long enough to see yourself become the villain."

Ezzel együtt, ha valaki tud mondani még egy szimbolikus szereplőt, aki akármit is képes volt kihozni Csonka-Magyarországból jelezze! Ameddig ilyen nincs, addig Horthy "sztár" lesz.

Kandeláber 2013.11.05. 08:57:06

@maroz: Ez nem válasz a kérdésemre, csupán egyszerű trollkodás.
Félreértések elkerülése végett: nem vagyok Horthy-fan (egyébként egyetlen politikusért sem rajongok), de érdekel a történelem, ezért sokat olvastam a korszakról.
Ezzel szemben a Rákosi- és Kádár-kor szövegét, a "horthyfasizmust" mantrázó szélbalosok feltehetően nem olvastak semmit, vagy fogalmuk sincs az úgynevezett "fasizmus" mibenlétéről.
Így az egyre inkább elhatalmasodó szenilitásban szenvedő Ungvári Tamásnak sem, aki az atv urai szerint a legalkalmasabb volt arra, hogy a szobor-ügyet megvitassa Kálmán Olgával.
@tevevanegypupu: A Monarchia, majd Csonka-Magyarország gazdasági életét uraló rétegek visszakapták a vezető szerepüket a "felszabadúlás" után.
Ez megmaradt a gatyaváltást követően is, és jelenleg is tart.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 09:03:03

@Vhailor: Szerintem a "zsenialitása" pont a középszerűségében rejlett. Őszintén szólva azóta sem nagyon sikerült olyan magyar politikust találni, aki nem értett volna MINDENHEZ.

Horthy tudta, hogy ő bevonulgatni tud. Maradt ennél. És kinevezett zseniket miniszterelnöknek.

Ebben a szélsőségesen individualista, fegyelmezetlen magyar közéletben ezt jobban kéne értékelni.

Robinzon Kurzor 2013.11.05. 09:05:16

A poszt rendben van, egy részletbe azért belekötnék:

"Egyes elméletekkel szemben nem küldték biztos halálba a 2. hadsereget, az megkapta mindazt a felszerelést, amire az országnak tellett."

Ez egyrészt már logikailag sem stimmel; a mondat második feléből nem következik az első felében megfogalmazott állítás.

Másrészt pedig hiába kapta meg "mindazt a felszerelést, amire az országnak tellett", az attól még bőven elégtelen volt azokra a viszonyokra (időjárás, ellenség fegyverzete), amelyek közé a 2. hadsereget küldték.

Szóval, de a 2. magyar hadsereget bizony a biztos halálba küldték.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.05. 09:09:18

@TaTa86.: A posztban ott van a szokásos mandis szépiaretus. Annyiban jó csak, hogy legalább nem lemezkritika/útibeszámoló/fotógyűjtemény/random obskúrus akármi.

De azért olyat se láttam, hogy a nyílt szavazást, illetve célzatos választási eljárási machinációkat valaki úgy hívná, hogy geopolitikai helyzet: "A Horthy-korszakban léteztek ellenzéki pártok, volt ellenzéki sajtó, ami máris jóval több, mint amit a Rákosi- vagy a Kádár-korszak biztosított, persze más geopolitikai helyzetben, ezt is be kell látni. "
(Bethlen legalább a néplélekre hivatkozott, ő is úgy érezhette, hogy a geopolitikai helyzet egy kicsit még annál is képmutatóbb.)

No meg hogy túldimenzionált az állami főhatalmat 20 éven át egyszemélyben birtokló személy szerepe. Ja, Napóleont is túldimenzionálják, valójában ő is csak a Zeitgeist/tört. szükségszerűség/szakrális küldetéstudat/geopolitikai helyzet kesztyűbábja volt. Aha. Nem is ő volt, nem ér a nevem, káposzta a fejem.

Bloodscalp 2013.11.05. 09:15:29

@Vidéki: Látom még megy Adolf és a vitéz úr mentegetése tovább és tovább:) Danzig tudatos provokáció volt, abszolute nem számít kinek az oldalán voltak a lengyelek. Szándékosan hozták őket nehéz helyzetbe hogy legyen háborús ok. Összehasonlitani a magyar helyzettel...szánalmas és ostoba.

Atisz 2013.11.05. 09:17:55

Korrekt írás, de a konklúzióval (nem érdemel szobrot) nem értek egyet.
Nyilvánvalóan nem a Nemzet Főterére való (azt hagyjuk meg Széchenyinek, Tiszának, Klebersbergnek), de igenis szükség van Horthy szoborra.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2013.11.05. 09:18:03

@TaTa86.: Igen, csak a prúszer akkor keletkezett, amikor ezeket a zseniket akik körülvették eltávolították/elüldözték/agyonlőtték magukat vagy fronton hősi halált haltak - mint például a fia, aki ha 44-ben, azért mindenképpen jóval energikusabban cselekedett volna mint majdnem 80 éves apja.

Vidéki 2013.11.05. 09:23:06

@Robinzon Kurzor:

Egyszerűsít a végtelenségig!

Írja: "Szóval, de a 2. magyar hadsereget bizony a biztos halálba küldték."

Ezt bátran állíthatja mindegyik hadseregről, amelyik nem a győztesek oldalán harcolt.

Végül is a háborút az Egyesült Államok elképesztő erejű ipari kapacitása döntötte el,, amely hadianyagok, fegyverek, repülőgépek, tankok, és egyéb ellátmányok lehengerlő tömegeit zúdította a frontokra a vele szövetségesek számára is, miközben óriási légi fölényét felhasználva szétzúzta ellenfelei hadiipari erőforrásait, sőt a polgári lakosság tömegeit elpusztítva demoralizálta a hadseregeket is.

Tündér_Lala 2013.11.05. 09:24:30

A poszttal sok tekintetben egyet értek, jó írás.

Néhány kitétel:

Egy vezetőnek nem kell mindenhez értenie, elég ha jó érzékkel kiválasztja azokat, akik az adott körülmények között jól teljesítenek. (Nem volt köze a gazdasági konszolidációhoz.)

Az ország vezetője az egész országért sőt az egész nemzetért felelős. Ha valaki olyan kutyaszorítóban kerül mint a kormányzó, akkor bizony döntenie kell a rossz megoldások közül, az egész népesség veszteségeinek minimalizálása érdekében.

A szobor ügyhöz: 40 évig néztük Károlyi szobrát, pedig kártékokony, ostoba és erkölcstelen hazaáruló volt. Akiknek nem tetszik Horthy szobra azok viseljék el, ha mások szobrot állítanak neki. Hibái (mások mennyit hibáztak volna a helyében ?) ellenére sokkal inkább megérdemli a tiszteletet, mint például Károlyi.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 09:26:49

@Counter: Ténykérdés, hogy a magyarokban élt a németekkel való rokonszenv, már csak az első világháború és sorsközösség miatt is.
Ahogy én tudom, ez readásul sok vezetőt is megfertőzött. Gömbös, Imrédy, Sztójay is hitt benne, hogyha közös abukásunk, közös a győzelmünk is, ezért szorosabb németorientációt szorgalmazott.

Bárdossynál nem érzelmi kérdés volt, de ő is hitt a német-magyar sorsközösségben. (Ebben valamilyen szinten igaza volt. A németek buktak, buktunk mi is.)

Ez valóban belejátszott az egész dologba, de a Horthy-féle autoriter kormányzás ezt ellensúlyozni tudta volna(, és sokáig tudta is), ha nem vagyunk közbetlen a birodalom szomszédságában.

(Ilyenkor kezd el rinyálni Ablonczy Balázs, hogy ő bizony nem akar élni egy antidemokratikus országban! Ha a nép náczuli akar, akkor a szemét Horthy ne börtönözzön, lövessen, betiltasson és kardlapozzon, hanem náczuljon!)

Akkor most mi legyen?

"No meg hogy túldimenzionált az állami főhatalmat 20 éven át egyszemélyben birtokló személy szerepe."
Ferenc József még tovább volt hatalmon, a dualizmus alatt kb meg sincs említve a neve.
Napóleont Horthyhoz hasonlítani megint olyan színvonaltalan csúsztatás(, ellenben kétségtelenül hízelgő) aminél többet várnék tőled.

Bloodscalp 2013.11.05. 09:28:11

A vitéz úr mentegetése folyik tovább:) Bármit is tett volna, a sorsunkat nem kerülhettük volna el. A szerző arról megfeledkezik ha alternatívákkal áll elő, esetleg más kimenetelük is lehetett volna. Nem mellékesen mi egyik VH-ból sem maradtunk, aki hadba lép, annak számolnia illik a vereséggel is. A teljes katonai vereséggel, és az ország elfoglalásával is!

Dehogy tényszerűen is elfilozzunk...-'41-ben még nem követelt leventét rajtunk a német (a területekért cserébe?-fizetség ugye, jó magyar vérrel) és ha minden magyar katona itt lett volna és nem a Don partján grasszált volna, akkor lett volna majd félmillió honvédje az országnak-országvédésre! Kitől is? Bárkitől! '42-végétől nemigen volt a németeknek fölös félmillió katonája a hátországban még pluszban megszállni egy országot, szlovák hadsereg?Hlinka gárda? Röhej kategória. Jugószlávia knock out. A románokkal meg elbánnak a székelyek, nemde?

Dehát egyszerübb mentegetőzni, hiszen eszmetársatok. A mundér mindenekfelett. Bele se szabad gondolni hogy esetleg talán...történhetett volna másképp is. Nem. Ez csak így.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 09:30:01

@Vhailor: Ebben nincs vita. Megjegyzem: ha Horthy Führer lett volna, olyan, aki egyedül képes kivinni az országot a háborúból, Hitler rég meggyilkoltatta volna.

Egyébként szerintem Horthynak majdnem bejött a dolog. Európa iszonyatos hagy peche, hogy nem sikerült a Hitler elleni júniusi merénylet.

Csak hát majdnemért nem osztanak pontot.

Bloodscalp 2013.11.05. 09:30:48

@Tündér_Lala: nem hát, iskolás tananyag hogy Bethlenhez kötödik.

Robinzon Kurzor 2013.11.05. 09:31:25

@Vidéki:

Most akkor vagy fogalmad sincs arról, hogy milyen eszközökkel és felszereltséggel kellett harcolni a 2. magyar hadseregnek a Donnál, vagy tudod, csak leszarod.

Utóbbi esettel nem tudok mit kezdeni; ha az előbbi áll fenn, akkor nézz utána legalább néhány alap adatnak.

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.11.05. 09:34:22

@Bloodscalp:

te csak nyald a 19-es GYILKOS ZSIDÓ TANÁCSOKRMÁNYT

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 09:35:16

@Bloodscalp: "ha minden magyar katona itt lett volna és nem a Don partján grasszált volna, akkor lett volna majd félmillió honvédje az országnak-országvédésre! Kitől is? Bárkitől!"

Nos ismered a viccet ugye?

- Mondja Keitel, mennyi időbe tellene Magyarország megszállása?
- Ha ellenállnak, egy nap, ha nem kettő.
- Ez hogyan lehetséges.
- A beszédek és az ünnepségek miatt.

Egészen pontosan mivel szereltük volna fel azokat a honvédeket? A lengyelek készültek a németek elleni háborúra, sokkal több katonájuk volt, és a német páncélosok is meglehetősen gyenguszok voltak még akkoriban. Mégsem tartottak sokáig.

A jól védhető, előző háborúból győztesen kiszálló, területét tekintve középhatalom Jugoszlávia két hétig bírta. Dánia, Norvédia 1 nap.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 09:36:50

@Bloodscalp: Én úgy látom te is mentegetőzöl. A kérdés, hogy melyik mundért viseled...

Stockholm-szindróma itt is.

Hát nem vagy egyedül, annyi szent.

Vidéki 2013.11.05. 09:39:33

@Bloodscalp:

Írja az elvtárs: "Látom még megy Adolf és a vitéz úr mentegetése tovább és tovább".

Ezt az elvtárs ezt nem látja, csak látomásaiból merítgeti, miként a "Salemi Boszorkányok" hisztériázó lánycsapata, akik látták a Sátánt és azokat aki a Sátánnal cimborának:

Az elvtárs gondolkodása 60 évvel ezelőtti szinten leragadt.

Az elvtárs esze megállt, úgy maradt és ott tanyázik, ahol 1951-ben a marxista magyar történetírás.

"1951-ben a marxista magyar történetírás „A magyar nép története” című 1951-es kiadása, melyet sokáig középiskolai tankönyvnek is használtak így jellemzi a Horthy-rendszert

A Horthy-rendszer „első pillanattól kezdve fasiszta rendszer”, Horthy maga pedig „véreskezű katonai diktátor” volt."

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2013.11.05. 09:40:53

@TaTa86.: Mondjuk én még kiegészíteném azzal, amit már említettél - a nép, és ez alatt a parasztok/munkások széles rétegeit kell érteni, náczulni akart már legalább a harmincas évek óta. Szálasit és a hozzá hasonlókat éppen Horthy félig-meddig autoriter kormányzása tartotta sakkban. Ha engedett volna a népakaratnak, akkor valószínűleg gyorsan kiépült volna egy jellegzetesen magyar totalitárius rendszer már a világháború előtt.

Bloodscalp 2013.11.05. 09:44:17

@Vidéki: "engedni kellett volna hitler bácsinak, nem bánt"

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 09:45:59

@Vhailor: Mondjuk lehet hogy csak fasiszta lett volna, továbbra is keresztény alapokon.

Vagyis zsidókat sem öltek volna tömegével, de biztos deportálták volna az összeset. Mint a tótok. Nekik azért Hlinkát sikerült felrakni az 1000koronásra, nem egy vacak magánterületen álló mellszobron izmoznak.

Bloodscalp 2013.11.05. 09:52:05

@TaTa86.: tudod milyük volt a lengyeleknek?a TKS nevü kistraktor, amire tettek egy gépuskát. Ők viszont kitartottak, és relatíve nagy véráldozatokat okoztak, és nagyobb is lehetett volna, ha nem jönnek kétoldalról.

Legalább nem jöttél a Toldi gépszörny fényezésével:)
Egy viccre azért ne építs, nekem a szuverenítás többet ér.

Valóraváltógép 2013.11.05. 09:52:43

@TaTa86.: Talán ideje lenne a magyaroknak megpróbálni feldolgozni a történelmüket. De ahogy elnézem, ez a következő 50 évben sem fog menni nekik.

Vidéki 2013.11.05. 09:53:14

@Robinzon Kurzor:

írod: "Most akkor vagy fogalmad sincs arról, hogy milyen eszközökkel és felszereltséggel kellett harcolni a 2. magyar hadseregnek a Donnál, vagy tudod, csak leszarod."

Abban az időben a közelben Sztálingrádnál milyen fegyverzettel harcolt a német hadsereg az olasz hadsereg és a román hadsereg?

Mégis a nagyobb erő, a sokkal több folyékony üzemanyag, mely a haderők mozgatásához nélkülözhetetlen, a sokkal több muníció, a sokkal több tank, sokkal több repülő lehetővé tette a nagyobb erő számára a győzelmet a német hadsereg az olasz hadsereg és a román hadsereg felett is.

Nem mindenki volt akkor annyira okos, mint te most a karosszékedből.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2013.11.05. 09:53:23

@TaTa86.: Van annak az agyalágyultnak szobra is több helyen :D

Szerintem a hungaristák valszeg valahol középúton ragadtak volna le a német nácizmus és olasz fasizmus között. Mindig, most is a kereszténységre hivatkoznak, de az olasz fasiszták korporativizmusánál jobban tetszik nekik a nemzetiszocialista fegyelmezett gazdaságpolitika és militarizmus. Földosztásra és a nagyobb vállalatok államosítására minden bizonnyal sor került volna. Lényegtelen.

A nép nem mindig bölcs és nem mindig a demokrácia a leghelyesebb megoldás. Ha hiányoznak az előfeltételek, akkor nagyon gyorsan a visszájára sülhet el a dolog. Horthyt hibáztatni azért, mert nem adott mindenkinek választójogot és nem építette ki a liberális intézményrendszert anakronizmus.

Tündér_Lala 2013.11.05. 09:55:27

@Bloodscalp: Tetszik nem tetszik Trianonban korlátozták az ország döntési lehetőségeit.
Azóta minden hatalom kijátsza egymás ellen a régióban élő népeket, akkor is most is.
Akkor legalább kaptunk valamit csarébe azért, hogy a többi néppel együtt mi is hadba léptünk.

tevevanegypupu 2013.11.05. 09:56:30

@Counter:

Igazan? Pétain es Horthy kozott vonna pahuzamot? Hogy is vegeztek a haboru utan ok ketten?? Egyik es masik?

Egyebkent ..ha mar szamon kerunk, vajon 1948 utan mely zsidok voltak azok, akik barmely keresztenyert annyit tettek volna legalabb mint amit a keresztenyek tettek a zsidokert a haboru elott, a haboru alatt..Nemet meg szallas es szovjet megszallas secko jedno..Vajon hany keresztenyt szabaditottak ki zsidok mondjuk Recskrol..nem lenne jo errol beszelni, ez vegulis meg idoszeru is lenne..

aristo · http://aristo.blog.hu/ 2013.11.05. 09:58:27

@TaTa86.: Nem érti. Nekik minden ilyen mozzanat: visszavonulás. Eddig csak annak állítottak szobrot, az lett színigazgató, annak a könyvét adták ki, akire ők az áldásukat adták. Most változik a helyzet és ezt nehéz - ha nem lehetetlen - megemészteni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 09:59:13

@Bloodscalp: Megjegyzem, a lengyelek jártak a zsidók után a legrosszabbul a világháborúval.

Hatalmas emberveszteség, bolsevizálás, az elit kiirtása.
Sokat értek azzal kb nagyobb vesztességeket okoztak a németeknek, mint a franciák.

@Valóraváltógép: Nahát egy korrekt ember! Mire az E/3, te mi vagy, mert azt látom, hogy magyarul beszélsz!

@Vhailor: Egyetértünk.
"Szerintem a hungaristák valszeg valahol középúton ragadtak volna le a német nácizmus és olasz fasizmus között. "
Jah. Gömbös fasizmust akart, Imrédy már jobban kacsintgatott a nácik felé. Szálasiék meg tudja a halál mit alkottak volna. (De Imrédy lett volna a befutó.)

Bloodscalp 2013.11.05. 09:59:54

@Tündér_Lala: akkor miértnem Párizs ellen vonultunk? Gondolom megérte szerinted.

Valóraváltógép 2013.11.05. 10:00:38

@TaTa86.: Amolyan modoroskodás. :) Nem kell vele sokat törődni, annyit jelent, hogy a jelenlegi lakosságot nem tudom teljes mértékig a magaménak érezni.

Bloodscalp 2013.11.05. 10:03:34

@Tündér_Lala: és főleg, ha ezek a területek nekünk jártak vissza, kinek és miért tartoztunk érte elszámolással?Azt kaptuk vissza ami járt, erre gazsulált adolfnak.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.05. 10:06:39

@tevevanegypupu: Igen, mivel a különbözőségek mellett sok hasonlatosság is van az életpályájuk között. Ahogy azt írtam is.

Maga szerint nincsenek figyelemreméltó párhuzamosságok?

@aristo: Hát, ebből látszik, hogy maga az anekdotikus kalapácsos ember, aki mindenhol szögeket lát. Csak maga visszavonulást.

Ebből következik, hogy magának a jóisten nem pont műveltséget vagy effélét adott.

Alvarez 2013.11.05. 10:07:44

@tevevanegypupu: Horthy annyira bátor volt, hogy még az USA-nak is hadat mert üzenni. Csak összekeverhette valamivel a légierőnk ütőképességét, emiatt ne csodálkozzunk, hogy az amerikai gépek bombázták szét az országot és nem a királyi New York-ot.

Bloodscalp 2013.11.05. 10:09:12

@TaTa86.: de ennek elvileg nem volna egyenes következménye hogy ellenállnak. Mármint a gettóba zárás, elit kiirtása, Katyn..ezzel persze hogy nem számoltak. Lengyelek finnek...tudják mi egy honvédő háború. Mi meg a donnál síratjuk a katonáinkat. És hőst csinálunk horthyból.

vizipipa 2013.11.05. 10:10:41

Egyetértek a posztolóval Horthy értékelését illetően. Nem volt más út.

A szobor más kérdés. Kérdés? Ott ahol Károlyinak az ország főterén volt szobra évtizedekig?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 10:17:47

@Valóraváltógép: Hát mostmár lebuktál! :D
Megjegyzem, nézz körbe a világon, a magyarok azok, akik legjobban feldolgozták a történelmüket. Persze vesztesnek mindig "könnyebb" szembenéznie a hibáival, hiszen mindig talál segítőkezet.

@Bloodscalp: Szarul jött ki ténykérdés. Horthyt meg nem a második vh miatt tiszteljük.
Egyébként ilyen alapon akkor legyen Szálasi hős.

"Mi meg a donnál síratjuk a katonáinkat."
Siratjuk a Tordai hasadéknál és Budapesten is.

maroz 2013.11.05. 10:19:29

@Kandeláber: Szerintem válasz. Azt az állítást fogalmaztam meg ironikusnak szánt módon, mely szerint az általad feltett kérdés rossz, és ezért nem is nagyon lehet rá érvényes választ adni.

Nagyon sajnálom, ha trollkodásnak láttad, én ha valamit, hát pont a trollságot szeretném mostanság rettenetesen elkerülni. Aktív és passzív módon egyaránt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.05. 10:24:02

@TaTa86.: Nem csúsztatás, hanem abszurd példa :-)

Szerintem Horthy szerepét Ferenc Józsefnek a dualista közjogi rendszerben betöltött szerepéhez hasonlítani egészen hülye dolog, szóval ne tedd.

1000ev.hu/index.php?a=3&param=7417

Azt a politikai korszakot, ami közjogilag így kezdődik, talán nem túlzás az illető nevével azonosítani.

AgentUngur 2013.11.05. 10:26:22

Bloodscalp: Nem tudok elképzelni olyan forgatókönyvet, hogy Hitler hagyta volna Mo-t semlegesnek maradni. Nem bízott a magyar vezetésben, Horthyval kölcsönösen utálták egymást. 42-43-ban semmi esély nem lett volna védekezni félmillió magyar katonával sem (ez egyébként tényleg a maximum amit akkor fel tudtunk volna fegyverezni) egy német-román-szlovák támadással szemben. A támadás minden oldalról jött volna, terrorbombázás Budapesten, max. 1 hét és vége. Utána esélyes egy mészárlás Erdélyben . Részben ettől féltek 44-ben is, hogy bármilyen ellenállás esetén jönnek a románok. (románok, szlovákok felajánlották szolgálataikat Berlinnek, ez tény)

Háborúba lépésünk ha nem 41 nyara akkor vagy 41 vége (Pearl után) és ugyanúgy kimegy a 2. hads, vagy előbb utóbb megszállás.

Ami a Don-kanyart illeti: a teljes magyar hadfelszerelés fele kiment a 2. hadsereggel, 1 páncéloshadosztály, a tüzérség java. Ennyire tellett és ez az orosz vereségek időszakában elégségesnek is tűnt. 42 végén persze változott a helyzet, de látni kell, az orosz ellentámadás teljes stratégiai meglepetés volt, ilyen méretű és hatékonyságú műveletet nem feltéleztek a SU-ról. Ennyi erővel a németek, románok és olaszok is tudatosan halni küldék összesen 5 hadseregüket.

Bloodscalp 2013.11.05. 10:29:10

@TaTa86.: ja igen, ott már átment honvédésbe a dolog. Miért jött ki szarul?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 10:31:07

@Counter: Szerintem azért beszélünk Horthy-éráról, mert így a legegyszerűbb beazonosítani. Horthyval kezdődött, Horthyval ért véget.

21től-29ig pl Bethlen volt az erősember. De facto jóval nagyobb befolyással bírt, mint Horthy.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 10:37:05

Horthy alapvetően egy tehetségtelen balek volt, ez a lényeg. Egyébként meg jó magyar szokás szerint a lavírozás volt fő irányvonala. A zsidóügyben meg tett jót is, rosszat is.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 10:37:23

@Bloodscalp: Akkor nem értem mi bajod? :)
Nekünk is volt Nagy Honvédő Háborúnk.
Mi is elbuktuk, mint a lengyelek.

Nekik jobb mert egyedül bukták, nekünk jobb mert jóval látványosabb lett az egész.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 10:46:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Túltoltad a biciklit. Nem volt tehetségtelen, csak éppen nem volt zseni sem.
A lavírozás meg sajnos nem jó magyar szokás. Amit Szálasi csinált az inkább. (Komolyan, ha önostorozó hangulatban vagy, legalább csináld korrektül! Mikor tudott a magyar politika lavírozni utoljára? Szerintem az Erdélyi Fejedelemségig kell visszamennünk, az meg régen volt. Szoptunk is emiatt eleget.)

A zsidókat meg alapvetően lesz*rta, keresztényként próbált minél humánusabb lenni velük, direkt legyilkolásukról szó sem lehetett, a kegyetlenkedések ellen fel-fel lépett, de másodlagosak voltak.

Bloodscalp 2013.11.05. 10:52:52

@AgentUngur: Ha jól tudom a szövetséges bombázás tovább tartott, mégis kibírtuk. Félmilllió katona az félmillió katona, még nehézfegyverzet/tankok nélkül is, nem véletlen fájt rá a foguk. A szlovák/román hadsereg önmagában nem volt veszélyes, ha érdemben nem segítik ki őket. Márpedig délen csak partizánvadászok, nyugaton meg kiképzőkalakulatok lehettek, minden más komolyabb egység kellett rögtön a frontra, és időval méginkább érvényes volt ez. Ez nem úgy van hogy Adj kormányzó katonát!Mert ha nem adsz elfoglalunk, honnan akasztottak volna jó 300.000 embert gépet egy ilyen művelethez? -nem mellesleg 43 tavaszán már beveszik Szicíliát...úgy hogy közben odalesz Afrika, és megfordul a helyzet Keleten. Eközben egy inváziót végrehajtani, nem ugyanaz mint '40 nyarán lerohanni egy országot.(a németeknek se)

Persze te! Tényszerűen írsz le egy alternatív történelmi lehetőséget. Így tényleg könnyen mented fel vitéz urat.

Paulus számolt az ellentámadással Sztálingrádnál, de mikor feltette a szokásos kérdést: Szabad visszavonulni Hitler úr? Nem. -Volt,
a szokásos válasz.

Tüntess az orbáni diktatúra és simli ellen! 2013.11.05. 10:54:47

Keressen az ellenzék egy váratlan külső jelöltet, mert jelenlegi vezetőinek semmi esélyük Orbánék ellen!

Október 23. után már az eddigieknél is világosabban látszik, hogy a jelenlegi lehetséges ellenzéki miniszterelnökjelölteknek, Bajnainak és Mesterházynak nincs esélyük arra, hogy legyőzzék Orbánt. Egyszerűen nem képesek megmozgatni annyi embert, mint a Fidesz és Orbán Viktor.

A Fidesz legyőzéséhez a törzsszavazók megmozgatásánál többre van szükség. Vannak az országban olyan emberek, akik akkor is az MSZP-re szavaznának, ha Orbánék jól kormányoznának, meg olyan emberek, akik esetleg a pártok között ingadoznak, de most a rossz kormányzás hatására már az ellenzéket támogatják. A választások azon dőlnek el, hogy az ellenzék maga mellé tud-e állítani olyanokat, akik korábban a Fideszt vagy a Jobbikot támogatták vagy távolmaradók, bizonytalanok. Az eddigi teljesítményeket látva ez Bajnaival vagy Mesterházyval nem fog sikerülni. Ők nem elég népszerűek és hitelesek, már kellőképpen le vannak járatva és meg vannak unva. Ezért azt mondom: keressen az ellenzék egy váratlan külső jelöltet! Amennyiben sikerülne egy ilyen személyben megegyeznie az ellenzéki oldalnak, az a pártok számára nem vereség, inkább okos kompromisszum lenne. A váratlan lépésre a kormányzat nehezen tudna reagálni. Amennyiben megfelelő a jelölt, Zsigó Róbert nem tud majd visszakézből Gyurcsány-Bajnaizni meg gyűlöletkampányozni.

Mik az elvárások egy ilyen jelölttel szemben?

Ha az ellenzék tudna egy olyan jelöltet találni, aki

elmúlt már 40 éves,

vezetett már valamit (pl. céget, közintézményt, futballklubot),

nem nyilvánvalóan támadható,

tud beszélni,

akkor máris jobbak lennének az esélyei. Ha még ezeken felül az illető jó jobboldali kapcsolatokkal is rendelkezne, netalán nő is lenne, akkor már tényleg ugrálhatnának örömünkben.

Orbán Viktort nem lehet orbánviktorságban legyőzni

Az ellenzék halvány teljesítményének fő oka az, hogy Bajnai és Mesterházy megpróbálnak orbánviktorabbak lenni Orbán Viktornál, ami nem meglepő módon nem sikerül. Mire gondolok? Az MSZP a rezsicsökkentésre még több rezsicsökkentés igéretével reagál, Bajnai olyanokkal kampányol, hogy az ő idejében olcsóbb volt a tojás. Megpróbálják tömegtüntetésekre elvinni az embereket, gagyi Facebook-kampányokat tolnak meg hasonlók. Az ellenzék jelenlegi stratégiája, egy erőtlen negatív kampány és némi populizmus keveréke, láthatóan csődöt mondott.

Amivel lenne esély: egy erőteljes vízió arról, hogy ők milyen Magyarországot szeretnének csinálni. Persze ahhoz, hogy egy ilyennel tudjanak kampányolni szükség lenne magára a vízióra, ami láthatólag hiányzik. Ezért az ellenzéknek egy olyan kulcsfigura kell, aki kívül esik az eddigi politika paradigmáján. Valaki aki ki tud állni, és el tudja mondani, hogy ha én leszek a miniszterelnök, ez meg ez fog történni. Majdnem mindegy, hogy egy szociálisabban érzékeny vagy egy inkább konzervatív piacbarát képet fest-e le az illető, a lényeg, hogy legyen egy ilyen egyértelmű kép és hiteles arc.

Kikre gondolok?

Vannak konkrét jelöltjeim is. Az alábbi lista csak néhány azok közül, akiket el tudnék képzelni, mint lehetséges ellenzéki jelölteket. Mindegyiüknek vannak előnyei és hátrányai, de összességében megfelelő ellenzéki támogatással, a meglepetés erejét is kihasználva, bármelyikük esélyesebb lenne, mint a jelenlegi megfáradt, hiteltelen, lejárt lemezeket pörgető vezetők.

Bojár Gábor (64): a Graphisoft nevű nemzetközileg is sikeres szoftvercég és az Acquincumi Technológiai Intézet alapítója. Az utóbbi időben egyre többször szólal meg közélettel kapcsolatban is; a sikeres, nem oligarcha magyar vállalkozó ritka példája.

Fábri György (49): az ELTE rektorhelyettese, a rendszerváltás után az OFÉSZ (a HÖOK elődje) elnöke. Be tud szólni a kormánynak és az ellenzéknek is, valódi, nem pedig kurzus értelmiségi.

Hamecz István (45): volt az MNB főközgazdásza, az OTP Alapkezelő vezetője. Kritikus a kormány gazdaságpolitikájával szemben, de korántsem egy tipikus ballib arc.

Király Júlia (56): az MNB volt alelnöke, kereskedelmi banki vezető is volt. Kritikus a kormány gazdaságpolitikájával szemben, de tudja miről beszél, teljesen érthető módon mondott le a Matolcsy által elfoglalt MNB alelnökségéről.

Surányi György (59): kétszer volt MNB-elnök, kereskedelmi banki vezető is volt, egyetemi professzor. Elismert közgazdász, neve mint egy esetleg szakértői kormány vezetője már korábban is felmerült, de ebben az esetben nem csak szakértelmére, hanem vezetői képességeire, higgadtságára is szükség van.

Tétényi Éva (53): építész, Esztergom független polgármestere. Teljes ellenzéki összefogással választották polgármesterré a Fideszes úthengerrel szemben.

Tulassay Tivadar (64): orvos, akadémikus, a Semmelweis Egyetem volt rektora. Inkább jobboldali kötődésű, ugyanakkor példás módon vállalta, hogy visszavonja Schmitt Pál köztársasági elnök plágiummal szerzett doktoriját.

Csak így lehet a REZSIMcsökkentést véghezvinni és Orbánt elzavarni!

Bloodscalp 2013.11.05. 11:03:02

@TaTa86.: egyrészről az hogy vesztettünk, másrészt az hogy ilyen tehetségtelen pancser miatt mint horthy.

Honvédő háború nem 1500 km-re a határtól zajlik rendszerint, és nem a védekező fél inditja rendszerint-a neve is mutatja. Finnek:

Téli háború: Győztek, najó nem teljesen, mert területveszteség, de egy SZU-val szemben, erkölcsileg taktikailag ez győzelem.--ez honvédő háború.
Folytatólagos háború: döntetlen mondhatni, de a téli háborúból hozott renoméjuknak köszönhetően megúszták a dolgot, és még ki is zavarták az országból egy hadseregnyi németet!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 11:05:19

@Bloodscalp: Még egyszer: Jugoszlávia megszállása után Magyarország teljesen körbe volt véve.
A magyar hadsereget 38-tól kezdték el fejleszteni, igencsak gyenge állapotban volt.
A magyar ipar képtelen volt legyártani a modern hadászathoz szükséges eszközöket, ezeket csak a németektől tudtuk beszerezni. Nyilván egy semleges államot nem fognak felszerelni.

Emellett ott volna a németbarát széljobb, amely 30% fölött teljesített horthy-ék demokráciakorlátozó intézkedései ellenére.

Megint azt csinálod, hogy fogod magad, és azt hiszed, hogy World War 2: Total War-t játszol. (Az analógia sántít, a Total Warban is számít a közhangulat, nem lehet lesz*rni, mert lázad a nép.) Ez a szcenárió tipikusan olyan, ami 70 évvel később, a meleg szoba biztonságában rohadt jól hangzik.

Egyékbént lehet hogy bejött volna. Ha nem Szálasi nyomja 42től.

tevevanegypupu 2013.11.05. 11:06:10

@Alvarez:

Drezdat is szetbombaztak az amerikaiak..aztan erdekes modon Werner von Braun meg a csapata megis kellett nekik..Szamos nagy amerikai csaladrol pedig bizonyitott teny, hogy a haboru alatt is kereskedtek Nemetorszaggal. De ha mar bombazas: milyen erdekes, hogy a taborokba vezeto vasutvonalakat meg nem bombaztak..Nem lattak ugye..Meg aztan valahogy nem akarodzott nekik a zsido menekulteket sem befogadni sot..kifejezetten tiltottak oket.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.11.05. 11:08:44

Tetszett az írás, végre egy olyan közlés, ami nem indulatokra épít.

Félig OFF:

Javaslatom a megosztó személyiségek köztéri szobraival kapcsolatban: ilyenek ne legyenek. Újak ne készüljenek, a régieket meg elviheti bárki a magántulajdonára, ahol azt csinál vele, amit akar. Ha valaki mégis szeretne szobrot avatni, azt magánterületen (akár a sajátján, akár azén, aki ehhez hozzájárul) bármikor megteheti.

freehckr 2013.11.05. 11:11:53

„Nem mellszobrokra, Horthy utcákra és terekre van szükség, hanem a kor és az egész 20. századunk megértésére.”

A megértéshez szükség lenne néhány nem elhanyagolható körülményre, mondjuk hogy az „állítólagos” rendszerváltásunk utáni „állítólagos” demokratikus politikai és „állítólagos” értelmiségi „állítólagos” elitünk egy nagyobb része is megpróbálja objektív, tárgyilagos érvekkel kifejteni álláspontját a korszakról, feledve, sőt, végre elhagyva az 50-es évektől volt hivatalos rákosista kommunista politikai szlogeneket és történelemhamisítást... mert ez utóbbi rossz, negatív, szélsőséges, ebben azért így egy emberöltőnyivel a fent említett „állítólagos” rendszerváltásunk után már végre megegyezhetnénk, és ehhez is tarthatnánk magunkat.

A prolinak ha valamit bemondanak a híradóban, akkor azt készpénznek veszi, és hát nagyon nem mindegy, hogy mivel tömik a fejét ennek a suttyó mobnak, ráadásul nem valami magasztos cél, a nemzet és a haza vagy a munkanélküliség csökkentése érdekében, hanem csupán csak gyűlöletkeltésből, pillanatnyi, ultrarövidtávú politikai haszonszerzésből, szavazatszerzésből. Ilyen közegben nem hogy a teljes 20. századunk nem lesz megérthető, de ha minden így megy tovább, pár éven belül újra ellenforradalomról fognak beszélni egyesek 56 kapcsán is... mint ahogy már fel-felvetődik néha, lásd Havas Szófia, pártja és annak bizonyos köre.

A helyzet jelenleg úgy áll, hogy csupán csak egy maroknyi, elhanyagolható kisebbség van oda a nemzetiszocialista eszmékért hazánkban, viszont a könyörtelen bolsevizmust, a több mint százmillió emberáldozatot követelő gyilkos eszmét és retorikát mainstream, magukat baloldalinak és liberálisnak hazudó politikai szervezetek viszik tovább. Azért hahó, elvtársak, politikai elit és kedves értelmiség, ez utóbbi nem kicsit veszélyes dolog ám.

Az aktuális konkrét helyzet pedig tök egyszerű, nem kell több tucat hasábokat félrebeszélni, ha végre a hazánkban magát jobboldalinak és konzervatívnak tartó „állítólagos” értelmiség végre befejezné ezt a folyamatos szánalmas megalázkodást, és a megfelelési kényszert fent említett bolsevista körökkel szemben, akkor két dolgot kellene most így hirtelen eldönteni, és ahhoz is tartani magunkat:

- Egy rendszerváltás után lehet Horthynak emléket állítani? Segítek: lehet.

- Engedjük, hogy bármiféle istentisztelet ellen egy templom előtt lehessen acsarkodva, öklöt rázva, mocskolódva, szitkozódva tüntetni? F*szomat engedjük, két pofon és irány haza a söpredéknek.

GERI87 2013.11.05. 11:14:56

Jól összefoglalja a cikk a lényeget.

A szoboravatásokkal meg az a baj hogy egybites gyökerek vannak mindegyik oldalon....a saját példaképeiket, a korszakot nem ismerik, nem értik.

Mifelénk is van Horthy szobor, semmi baj nem lenne vele, csak épp a helyi hülyék avatták...így olyasminek a jelképe, szimbóluma lett amivel meg nem lehet egyetérteni.

tevevanegypupu 2013.11.05. 11:16:55

@Counter:

Nezze, ne menjunk olyan mesze..Orbant is gyuloli a zsidosag - annak ellenere, hogy a fideszben is vannak zsidok - akarmit tesz, akkor is. Holocaust emleknap, azonnali tiltakozasok minden antiszemita megnyilvanulas ellen, bocsanatkeresek ozone, Tom Lantos Intezet, Zsido Vilagszovetseg tanacskozasa; Jozsefvarosi palyaudvar, Terror haza..szamtalan egyuttmukodes Koves Slomoval..karteritesek milliardjai..nem kell sorolni..Megis mi tortenik? Utaljak es azzal a Gyursannyal ereznek szolidaritast aki egy lopott zsido villaban lakik..bar ketsegtelen, hogy egy masik zsido, Apro Antall "kommunizalta" Szoval ez a helyzet manapsag..A II. vilaghaborunak jo regen vege van..a szenvedok egy resze fenyes igazsagot kapott, a masik resze - a kommunistak jovoltabol szenvedok - csak olyan tessek-lassek..Hagyjuk..Horthy Miklos es a tobbiek megtettek amit tehettek..meg Szalasi is probalkozott zsidomentessel..Nem erdekes, hogy Bethlent, Wallenberget ugyanugy meggyilkoltak felszabaditoink mint Szalasit? Mifele igazsagot keresunk egyaltalan a tortenelemben ? Aki tudni szeretne mi tortent olvasgasson..tobbek kozott az auschwitzi jegyzokonyvet is..

J.László 2013.11.05. 11:18:33

Finnország két háborút is vívott a Szovjetunió ellen (1939-40, 1941-44), mégis megúszta szovjet megszállás és kommunizmus nélkül.

A lengyelek a negyedik legnagyobb haderővel vettek részt a Németország elleni háborúban és Nagy-Britannia mellett az egyetlen hadsereg volt, amely 1939-től kezdve végigharcolta a háborút. Ezután azt kapták jutalmul, amit pl. mi büntetésül.

A háború utáni bánásmód vagy státusz nem feltétlenül a háború alatt tanúsított magatartástól függött.

Másrészt: Németország kétségkívül a világ legjobb hadseregével rendelkezett 1941-ben. A Szovjetunió viszont óriásit égett az előző évben Finnországban. Komoly brit és amerikai szakértők is német győzelemmel számoltak 1941 nyarán. Ki a fészkes fene jósolhatta volna meg akkor, hogy fog kinézni 5 év múlva Európa?

Kivlov 2013.11.05. 11:20:07

hasonló kaliberű politikusok kellenének ma is. nem itt tartanánk...

Bloodscalp 2013.11.05. 11:21:14

@TaTa86.: nem ismerem a játékot:) de a HoI2-vel csodákat műveltem anno:)

Akinek nincs puskája ne akarjon már katonásdit játszani, főleg nem egy SZU-val:)

Ne zavarjon meg hogy körös körül németek vagy szövik vannak...hiszen elvileg velünk voltak akkor:) Az viszont biztos hogy nem volt minden km-en egy hadsereg a magyar határnál, esetleg a románnál volt némi farkasszem nézés ha jól emlékszem.

AgentU szerintem szintén egy meleg szoba biztonságából írja a kis butaságait, és közben lehet épp játszik is...

NA YA! 2013.11.05. 11:27:50

Hát igen, végül is hitler is csak jót akart, úgy hogy kéne neki is egy mellszobrot állítani a tengerész mellett! Nektek meg kuss, majd az utókor ítélkezhet, hogy milyenek is voltak igazából!

AgentUngur 2013.11.05. 11:28:46

Bloodscalp, az amerikaiak Mo-on nem terrorbombáztak. Pályaudvart, hidat, repteret igen, de várost csak véletlenül.

42-ben bőven lett volna német erő, 43-ban is egy Magyar Honvédség szintű ellenféllel szemben. Gazdasági, politikai eszközök sora is Berlin rendelkezésére állt.

Ezt érdemes végigolvasni.

hu.wikipedia.org/wiki/Margarethe_hadm%C5%B1velet

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.05. 11:29:13

@tevevanegypupu: Juj, Pétain olyan izé, ismeretlen, meg minden. Beszéljünk inkább a zsidókról meg hogy genetikailag magyarellenesek itt egyesek, persze nem zsidók, dehogy is...

Nézze: de, menjünk olyan messze, amúgy is unalmas huszonhatodjára is meghallgatni a zsidótémáról előadott szalonnacionalista közhelyeit.
Pétain érdekes párhuzam, ő is hatalmas nemzeti tekintéllyé vált az első világháborúban, ő is politikai pályára állt a katonai karrier után, ő is lefeküdt a németeknek, az ő felelőssége is felmerült a háború után, sőt még az ő újratemetése körül is voltak bonyodalmak.
Látja, nincs is olyan messze. Meg nem is ugyanazt a három elcsépelt közhelyet fogja szajkózni, ha elgondolkodik rajta.

Szerintem meglehetősen elegánsan oldották meg a "nemzeti hősből lett hazaáruló, jaj mit tegyünk vele és az emlékével"-problémát, érdemes lenne okulni belőle.

Bloodscalp 2013.11.05. 11:29:14

@TaTa86.: Nyisd ki a szemed kérlek!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 11:29:24

@stoic79: Minden politikus, aki valaha letett valamit az asztalra megosztó. Csak éppen ezt nem mindig kötik a nép orrára.

Kossuth egy demagóg bohóc, aki teljesen koncepciótlanul és valóságidegen módon polgárháborúba sodorta az országot, lerombolva mindent, amit addig Széchenyiért és a reformkori nemzedék épített.

Érdekel ez valakit?

Mátyás egy zsarnok volt, aki élete végére mindenkivel összeveszett országon belül és kívül. Utódjáról nem gondoskodott, a központosítás miatt hatalma után káosz következett, aminek egyenes következménye Mohács.

Most ő az elsőszamú királyideál.

Rákóczi polgárháborúja alatt, több embert mészároltak le, mint a török hódoltság 150 éve alatt. Trianon kb itt született. Viszont el lehetett adni a magyar csegeváraként, úgy hős lehetett.

Eszterházy János, a zsidómentő, antiszemita volt és megszavazta a szlovák zsidótörvényeket.

De lehet ezt folytatni a végtelenségig...

Egyallampolgar 2013.11.05. 11:30:04

@Vidéki:
Nekem tetszik a korabeli Horthy+Magyarország és a Lengyelország összehasonlítása. Igen Lengyelország megharcolt a függetlenségéért mindkét agresszorral. Míg a magyar oldal tianoni okok miatt befeküdt az egyiknek. De talán pont ez a különbség adja azt, hogy az egyik oldalon az önfeláldozó hős szobrot érdemel. A fehér lovas pózer akinek fontosabb a családja mint honfitársai megértést érdemel. Szobrot inkább nem.

Szevasztok 2013.11.05. 11:33:24

@TaTa86.: "Horthyt meg nem a második vh miatt tiszteljük."

Horthyt kb annyira tartom tiszteletre méltónak mint Kádárt. Van aki őt is isteníti...

Szúnyog 2013.11.05. 11:33:30

@freehckr: Ehelyett a református püspök azonnal beszarik az ajvékolástól és vizsgálatot indít.

NA YA! 2013.11.05. 11:35:53

@freehckr: jó a logód színvilága, csak az "f" betű hibázik, (habár van egy három betűs találó magyar szó, amit magadra vettél)! Ha már náci vagy, miért nem vállalod be a szvasztikát?;)

Szúnyog 2013.11.05. 11:38:00

@tevevanegypupu: Teljesen mindegy, hogy Orbán mennyit ad a zsidóknak. Nálunk a "baloldaliság", a "liberálisság" származási kérdés. Az MSZMP párttitkár gyereke, unokája akkor is "baloldali" lesz, ha munkás, s akkor is, ha multinál felsővezető. És gyűlölni fogja azt, ami nemzeti.
A hangadó zsidók pedig mindig saját brancsukat fogják tolni, semmilyen elv nem érdekes.

♔batyu♔ 2013.11.05. 11:39:32

"Horthy ugyanis nem volt diktátor, Magyarország sem volt diktatúra. A Horthy-korszakban léteztek ellenzéki pártok, volt ellenzéki sajtó, ami máris jóval több, mint amit a Rákosi- vagy a Kádár-korszak biztosított..."

Pontosan így van, ballibsik, lehet szétszéledni, vonuljatok Horn Gyufa szobrához, aki Horthynál jóval kártékonyabb figura.

Szúnyog 2013.11.05. 11:40:10

@AgentUngur: a győri vagongyárból a bombázáskor a munkások a Duna töltése mögé menekültek, s ott feküdtek végig a fűben. Ekkor a bombázók közül leereszkedtek a vadászgépek, s géppuskázták a munkásokat. Természetesen terror bombázásról szó sem volt.

freehckr 2013.11.05. 11:42:09

@Szúnyog: Lásd megfelelési kényszer, lásd megalázkodás...

Nem tudom mikor esik le végre a jobboldali keresztény értelmiségnek, hogy teljesen mindegy milyen mélyre nyalnak bolsevik zsidó s*ggekbe, úgysem tudják magukat a vérszomjas bolsevik zsidókkal elfogadtatni. Csakúgy mint a szovjet megszállás alatt, ha jobboldali vagy, ha keresztény vagy, ha konzervatív vagy, akkor náci vagy, rasszista, nacionalista, antiszemita vagy, ki kell téged rekeszteni. Ez megy Magyarországon a kékcédulázások óta...

A Fidesz és Rogán elvtársuk elsőként nevezték (egyébként helytelenül) provokációnak a szoboravatást, elsőként siettek beszállni az elhatárolósdi ringlispílbe, mégis megkapták a magukét a bolsevikoktól, hogy az nem elhatárolódás, hogy Orbán építi a Horthy-kultuszt (lol), hogy Orbán köpönyegéből bújt elő Vona, és a szokásos szlogeneket... Akkor meg mi az anyjukért alázkodik meg folyamatosan ez az áljobboldali majom fideszes söpredék? :)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 11:44:32

@J.László: Az USA rendelkezett a világ legjobb hadseregével.
Ráadásul a szovjet T-34-es és KV-1-es is jobb volt mint a német tankok a Panzer IV-ig, főleg a szovjet viszonyok között.

Amivel a németek nyerhettek volna az az orosz ellenforradalom. De ehhez túlságosan nagyképűek voltak.

@Counter: Azért ott az is segít, hogy volt egy De Gulle. Az első vhért Patint tisztelték, a másodikért ez utóbbit.

KK-Európában, ahol a XX-század tömény szopást hozott(, ebből egyenesen következik: ide akármilyen zseni születik, az is bukik) nem nagyon van választás. Úgyhogy mindenki tiszteli azt, ami neki jutott. Érdekes, hogy ezzel egyedül Magyarországon van baj.

A szlovák 1000koronáson, amíg volt Hlinka szerepel, Romániában Antonescu hősnek számít, ahogy az összes magyar- és zsidóellenes tömeggyilkos birkapásztor. De Benesből, Titóból sincs különösebb gond. A horvátok hősökként tisztelik az usztasákat, a Baltikumon az SS-t.

Nyugodtan gyakorolhatunk egyszer önkritikát a túlzott önkritika miatt is.

freehckr 2013.11.05. 11:44:39

@NA YA!: Ez az avatar egy szűrő egyébként. A lényege az a dolognak, hogy nem az számít ki vagy, hogy nézel ki, hanem hogy mit mondasz. Te nem mentél át a szűrőn, fennakadtál mert téged nem a vélemény érdekel, hanem hogy ki mondja... Ülj le fiam, ez karó, és holnapra küldd be a szüleidet. :)

Bloodscalp 2013.11.05. 11:44:56

@AgentUngur: De leginkább szándék nem volt!Keitel kért és kért egyre több katonát, és mi nem adtunk, lett következménye? Nem. Lehetett volna húzni a hadbalépést is, mint a rétest-jó nem a végtelenségig de lehetett volna. A diplomáciai és gazdasági fenyegetés meg kétoldalú dolog, nekik jobban kellettek a nyersanyagok mint nekünk a piacuk.

Naná, ezért mondom. Terrorbombázással csak a bosszútszomjat növelték volna.

Cuki vagy nagyon hogy wiki linkelsz:)

Creative destruction · http://t7.hu/0v1l-1984 2013.11.05. 11:45:15

Köszönöm ezt a higgadt, kiegyensúlyozott posztot!
Kényszerpályán volt az ország, nem az volt a kérdés, hogy mi a legjobb lehetőség, hanem az, hogy hogyan lehet elkerülni a legrosszabbat.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.11.05. 11:45:33

@TaTa86.: "Minden politikus, aki valaha letett valamit az asztalra megosztó. Csak éppen ezt nem mindig kötik a nép orrára."

Én másképp fogalmaznék: minden politikusról tudja az ember, hogy megítélése nem fekete-fehér, mivel azonban érzelmi alapon áll a kérdéshez, nem veszi figyelembe ezt az összetettséget, a politikus vagy "meghatározó alak" vagy "véreskezű zsarnok" lesz.

Alvarez 2013.11.05. 11:46:41

@tevevanegypupu: Drezdát azért bombázták, mert Németország hadat üzent az USA-nak, aztán háborúba is keveredett vele. De a német bátorság eltörpül a magyar mellett, nem is vették komolyan az amcsik, csak aztán ne csodálkozzunk,ha jönnek a bombázóik.

És ezek a bombázók az összes magyar fő vasútvonalat és csomópontot bombázták, így azokat is, amelyeken a deportáltak transzportjai haladtak. Így az állításod nem igaz.

Magyarország hadat üzen az USA-nak, ez a legnagyobb vicc a magyar történelemben, ennek a Horthynak volt bármennyi esze is?

tevevanegypupu 2013.11.05. 11:46:41

@Szúnyog:

Ugy tunik nem lehet megfelelni nekik. Erdekes tarsulat, valoszinuleg kedvelik, hogy a vilagban mindenhol utaljak oket. Nem fetetlenul azert, mert valasztott nep.

Bloodscalp 2013.11.05. 11:47:03

@AgentUngur: De leginkább szándék nem volt!Keitel kért és kért egyre több katonát, és mi nem adtunk, lett következménye? Nem. Lehetett volna húzni a hadbalépést is, mint a rétest-jó nem a végtelenségig de lehetett volna. A diplomáciai és gazdasági fenyegetés meg kétoldalú dolog, nekik jobban kellettek a nyersanyagok mint nekünk a piacuk.

Naná, ezért mondom. Terrorbombázással csak a bosszútszomjat növelték volna.

Cuki vagy nagyon hogy wikit linkelsz:)

Valódi liberális 2013.11.05. 11:48:11

Én csak azt nem értem, hogy akik nácizzák stb. Horthy-t, azok mennyire lehetnek tájékozottak? Ha másra nem képesek, akkor nyissák ki a gyerekeik történelem könyvét és lapozzanak már a megfelelő leckéhez! De tudjuk, a magyar liberális csak addig liberális, amíg ő nem akar valamit...

Bloodscalp 2013.11.05. 11:52:06

@AgentUngur: esetleg akkor rákontrázhatok? Ha akár '44-ben ellenálunk ennek a nem túl világhóditó seregnek, az amik talán nem bombákat, hanem néger ejtőernyősőket dobnak le nekünk, na jól gyártok legendát? Nem túl sok a feltételes mód?

Dr. No 2013.11.05. 11:53:27

@TaTa86.: "A magyar ipar képtelen volt legyártani a modern hadászathoz szükséges eszközöket, ezeket csak a németektől tudtuk beszerezni."

Ez tényszerűen nem igaz, Me210 Ca1-est teljes egészében, továbbá Junkers motort és Ju87-es sárkányt is gyártottak Magyarországon. Tervbe volt véve a Messerschmitt Bf 109-es gyártása is. Ezek német licenc alapján készültek, modernebbet a német kormány nem engedett megvásárolni. A problémát a fejlesztés költségei volta és a gyártás finanszírozása okozták. A kész repülőket és egyéb hadianyagot a német és magyar haderő között előre kikötött arány szerint osztották el. A kizsigerelés a jól bevált német módszer szerint folyt: késztermékért német államkötvényt kaptunk, tehát a tényleges költségeket a magyar államnak kellett megelőlegeznie, azaz a végeredményt tekintve állnia.

Csak a harckocsikra igaz, hogy abból a magyar ipar nem tudott a nehéz osztályba tartozót gyártani, az elindított fejlesztések (Turán II) nem értek be a háború végéig.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 11:58:16

@Alvarez: "És ezek a bombázók az összes magyar fő vasútvonalat és csomópontot bombázták, így azokat is, amelyeken a deportáltak transzportjai haladtak. Így az állításod nem igaz."

Azért ehhez képest valamiért minden forrásból lejön, hogy a németeknek hatalmas károkat okozott a bombázás, és az utánpótlás mindenhol akadozott.

Ellenben a holokausztot simán végig tudták csinálni.
Hasznosabbak voltak a zsidók holtan, mint élve az a nagy qrva helyzet. Ezt persze remekül lehet kompenzálni azzal, ha a magyarokat gyalázzák, hogy miért nem védtük meg őket.

"Magyarország hadat üzen az USA-nak, ez a legnagyobb vicc a magyar történelemben, ennek a Horthynak volt bármennyi esze is?"

Nem jószándékból tette. Igen volt esze, Bárdossynak is. Mellesleg az amerikai nagykövetben mindvégig megmaradt a magyarokkal szembeni szimpátia. Egyébként semmin nem változtatott.
A német megszállástól akkor jobban félt a vezetés, mint az amerikai megtorlástól, és ebben egyébként igazuk is volt.

Ebben a kérdésben a történelem őket igazolta. Magyarországot előbb szállták meg a németek, minthogy bombázni kezdték a szövetségesek. Vagyis valóban közvetlenebb veszély volt Hitler.

Kandeláber 2013.11.05. 11:58:18

@maroz: Valójában nem is kérdés.
@TaTa86.: Tiso '39 szeptember elsején egy hadosztályt adott a lengyelek elleni háborúhoz. Ezért (is) utálják a lengyelek a tótokat.
Horthy nem egyezett bele, hogy a németek Magyarországon keresztül a közös határ felől támadják Lengyelországot.
Antall Jóska apjáról - aki az ide menekült lengyelekről gondoskodott - Varsóban már a kommunizmusban utcát neveztek el, nálunk a nevét sem lehetett megemlíteni, talán Kovács István írt róla néha.
Az is tény, hogy a Molotov-Ribbentrop paktumról nálunk évtizedekig nem esett szó nyilvánosan, a szovjet-finn háborút úgy tanították, hogy "a szovjetek határkorrekciót kértek a finnektől, de a finn kormány ebbe nem egyezett bele", a szovjetek lengyelek elleni támadását és Katynt pedig pofátlanul elhallgatták.

Bloodscalp 2013.11.05. 11:59:14

@Dr. No: @TaTa86.: és Párducot is csináltunk volna, ha nem csillagászati áron adták volna.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 12:01:09

1) Ha Horthy nem érdemel szobrot huszadikszázadi államférfiaink közül, akkor ki az, aki érdemel?:-)

2) Egy politikai vezető szobra sohasem (csak) a személynek állít emléket, hanem annak az érának (is), amelynek az a személy meghatározó alakja volt. Egy Horthy-szobor sem pusztán Horthy Miklós szobra, hanem (ugyanakkor) a Horthy-korszak szobra is.

3) Nem találunk a magyar irodalomban és politikai gondolkodásban olyan tisztességes személyt, aki ne ismerte volna/ne ismerné el a Horthy-korszak (történelmi perspektívában is) rendkívüli teljesítmény voltát.

3+1) A jelen harcait nem a múltban kellene megvívni! Horthynak ma az a főbűne sokak szemében, hogy a politikai és kulturális tradíció, melynek szerves része, nem illeszthető be az ő ideológiai víziójába vagy személyes jövőképébe. Erről azonban nem Horthy tehet! Horthy ettől még a magyar történelem egyik korszakos alakja marad.

Bloodscalp 2013.11.05. 12:03:15

@Kandeláber: Teleki nem engedte hogy részt vegyünk a lengyel hadjáratban.

@AgentUngur: átírnád a címet kérlek? Mindig elolvasom Horthy ökörségére...ez jobban is passzolna hozzá.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.05. 12:03:39

@TaTa86.: Érdekel engem, hogy a szlovákok vagy románok mit hazudoznak maguknak szlovákokról vagy románokról és melyik banditát vagy kalandor papot teszik a játékpénzeikre?

freehckr 2013.11.05. 12:04:47

@bbjnick: „ki az, aki érdemel?”

Károlyi Mihály, Nagy Imre, Horn Gyula...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 12:07:24

@Dr. No: Vagyis a magyar hadiipari high-tech a német hadiipar másodvonala volt.

Tehát a magyar ipar a németek nélkül képtelen volt modern harcieszközök legyártására.

"Csak a harckocsikra igaz, hogy abból a magyar ipar nem tudott a nehéz osztályba tartozót gyártani, az elindított fejlesztések (Turán II) nem értek be a háború végéig. "
Ami azért jegyezzük meg, nem egy mellékes dolog. A Donnál is pont a pánzélelhárítás hiányzott(, a meg ugye cidri volt).

Ad Dio 2013.11.05. 12:08:10

A cikk alaphangvétele nem rossz.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 12:10:00

@freehckr:

:-D

Hát, ha nekik lehet szobruk Magyarországon, akkor Horthynak minimum egy háromszázméter magas dukálna!

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.11.05. 12:11:34

A cikken azért is látszik hogy aktuálpolitika, mert semmi újat (tudományos téren) nem hoz a közbeszédbe: valójában egy jól összefoglalt közhelygyűjtemény.

Rögtön az elején hoz két szalmabábot: az egyik Horthy liberális/zsidó értelmezése, a másik pedig a Horthy-védő jobboldaliak érveiből kettő. Ezek lesznek a "két tábor" érvei, és el lehet kezdeni az ideológiai megmondást, aminek lényege hogy nem volt semmi, Horthy meg az egész trianon utáni politika kényszerpályán mozgott, stb-stb.

Mindkétoldali idézetgyűjteményt szalmabábnak gondolom, - ehhez elég csak logikusan gondolkodni - mert erősen kétlem, hogy akár a liberális/zsidó, akár pedig a horthy-védők érveit össze lehetne a nekik tulajdonított két mondattal foglalni.

úgy vélem, a legfontosabb kérdés nem lett föltéve.

Ez pedig úgy hangzik:

Ha a Fidesz avatta volna a szobrot, akkor megszületett volna e bejegyzés? Ezzel a címmel?

Erősen gyanítom, hogy NEM. Ezzel a címmel 100% biztos, hogy nem. De vszeg (90%) a bejegyzés maga sem.

Itt érzésem szerint arról van szó, hogy a Jobbik szobrot avatott, a Rogántóni rámondta hogy provokáció, a fidesz-udvaronc mandarin pedig ír egy posztot, aminek a FŐ MONDANIVALÓJA, hogy "nem kell szobor". E kapcsán meg lehet egy kicsit mélybúvárkodni a történelem izgalmaiban, egy kicsit hegyezni a zabot.

egy kicsit a dolgot kívülről szemlélve:

A Jobbik Horthy-szobrot avatott Pesten, ha jól tudom 2-3 ezer ember volt maximum, amihez jött párszáz ellentüntető, szintén maximum.

Ez valóban olyan fontos dolog, hogy e kapcsán rögtön cikket kell írni? Nincsen többtucat fontosabb dolog ennél? Nyilván hogy van.

Ennek fényében kell ezt értékelni.

NA YA! 2013.11.05. 12:12:03

@freehckr: sajna az avatar náci verzióját nem láttam! Te viszont ne a szüleidet, csak édesanyádat küldjed! ;)

lobaszopiatej 2013.11.05. 12:12:22

"Egyes elméletekkel szemben nem küldték biztos halálba a 2. hadsereget, az megkapta mindazt a felszerelést, amire az országnak tellett. "

Javaslom ülj be egy történelemórára mert ez ordít hogy nem igaz.
Milyen felszerelésre gondolsz, biciklire meg a papírcsizmára?

freehckr 2013.11.05. 12:14:20

@bbjnick: Hát ezt magyarázd meg a kedves politikai elitünknek, mind a balliberális, mind az állítólagos jobboldalon, illetve nekik: www.mazsihisz.hu/2013/06/20/meghalt-horn-gyula-6261.html

Mély fájdalommal értesül a legnagyobb magyarországi zsidó szervezet 56 egyik tömeggyilkosának haláláról... Na most értesd meg velük, hogy elvtársak, ezt így hogy?!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 12:15:19

@Counter: Tudod nem árt, hogyha a való világhoz méred a magyar teljesítményt, nem pedig ellenséges elvárásokhoz próbálsz igazodni.

Úgyhogy érdekeljen csak. Emberileg a magyar nemzettől azt lehet elvárni, amit a többi kk-európai nemzettől.

Ha olyan szemét nacionalista vagy mint én, akkor kicsit többet, mert mégis csak a magyar a legszebb a világon.

@Bloodscalp: Még egyszer: a németek nélkül nem.
Azt pedig érdekes lett volna, hogy lebizniszeljük Hitlerrel, hogy srác, add már ide a legmodernebb hadieszközeidet, itt állunk a német-magyar határon félmillió honvéddel, valamivel fel kell őket szerelni.

Becsszó, ellenetek nem használjuk! Neeem, nyilván nem állunk át a szovjetekhez, ha ideér a front, hogy is gondolhattok ilyet?

Na, Pannon-Párduc, nyomjátok! Király lesz!

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 12:15:54

@Vidéki:

"Végül is a háborút az Egyesült Államok elképesztő erejű ipari kapacitása döntötte el,, amely hadianyagok, fegyverek, repülőgépek, tankok, és egyéb ellátmányok lehengerlő tömegeit zúdította a frontokra a vele szövetségesek számára is"

bizony-bizony, horribilis összegekkel támogatták a sztálini mennyországot...

amely kezdetben - a "humanitárius" teljesítményét tekintve - sokkal ijesztőbbnek tűnt a németekhez képest...

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 12:17:13

@TaTa86.:

a nlmeteknek különösen nagy pech volt az...

különösen az Oderától keletre...

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 12:18:30

@gróf Szopatzky-Weretzky:

annak is megvoltak az előzményei...

okozat volt az...

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 12:19:56

@TaTa86.:

a finnek mondjuk fanatikusan ellenálltak...

szóval volt kivétel a fátum alól...

(de óriási ára volt annak...)

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 12:21:11

@tevevanegypupu:

ők a német lakosságot akarták terrorizálni...

J.László 2013.11.05. 12:21:11

@TaTa86.:
"Az USA rendelkezett a világ legjobb hadseregével."
1941-ben?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 12:21:16

@Bloodscalp:

Horthy szobra Teleki és Bethlen szobra is. Mivel egy Horthy-szobor a korszak szobra is, amit ő jelképez.

(Egyébként megnézném én, hogy mit kapnál, ha Teleki Mihály vagy Bethlen István szobrát szeretnéd felállítani valahol!:-D)

Bloodscalp 2013.11.05. 12:21:48

@TaTa86.: na most miről beszélsz?Kevered az alternatívát a történelemmel?

Izo 2013.11.05. 12:21:49

"Az összkép nem fekete, nem fehér."
Mint ahogy Kádár János esetében sem. Csak szét kell nézni a környéken és láthatjuk, hogy mások hasonló geopolitikai helyzetben sokkal rosszabbul jártak.
Sajnos az egybites értelmezés mindkét nagy táborra jellemző.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 12:21:58

@Bloodscalp: Telekivel kapcsolatban ugyanilyen hiszti volt.

@bbjnick: +1) Azért a zsidókat megértheted, hogy nem komálják. Az ellenforradalmi Magyarország ő ellenük jött éltre. Ennek nyilván megvolt az oka, de attól még ezt nem fogják szeretni.

Nekik a 45 utáni rendszer hozta meg a második emancipációt.

Igazából mindkét oldalról hiányzik az empátia. A zsidók nem hajlandó felfogni, hogy nem az antiszemitizmus hiányzik, hanem a nemzeti büszkeség, a nemzetiek pedig nem értik meg, hogy zsidó szempontból ez a húsz év először de facto, majd de jure is jogfosztottság volt.

A hálás zsidósággal sem értem, mit kell erőlködni. Itt szó szerint arról van szó, hogy "Ilyen ember volt Horthy, pedig beléjük is lövethetett volna, ehelyett csak 2/3adukat engedte deportálni.". Nem kell hála, tolerancia kell.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 12:22:39

@freehckr:

A mazsihisszel nem vagyunk beszélőviszonyba: nem hiszem, hogy különösebben érdekelné őket a véleményem, ahogyan engem sem az övék:-)

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 12:22:44

@TaTa86.:

no és hol van már az a korona? :)

Szúnyog 2013.11.05. 12:26:06

@TaTa86.: Borzalmas jogfosztottság, amikor egy népcsoport birtokolja a tőke zömét, ellepi az ügyvédi, orvosi pályákat, egyetemi katedrákat, hogy a kereskedelemről nem is beszéljünk.

És mi az, hogy a Horthy-rendszer ellenük jött létre? Talán maradnia kellett volna a nemzetvesztő bolsevik terrornak, hogy jól érezzék magukat? Mégis ki van itt itthon?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.05. 12:26:20

@TaTa86.: Hát igen, meg kell találni azt a mércét, amelyik mellett jól néz ki a produktum.

Legföljebb sokáig kell keresni, meg ha jobban körülnézünk, akkor olyan alakokat mérnek ahhoz a mércéhez, akikkel kezet azért mégse fognánk. Meg egy kicsit balkáni is az a mérce, meg... mindegy.

De legalább sikerélmény! Előbb-utóbb már a kommunikáció is jó lesz, becs'szóra! Már csak egy kicsit kell meghúzni a nadrágszíjat!

freehckr 2013.11.05. 12:32:26

@bbjnick: Azt elhiszem, de azért tényleg, a p*csába már... ilyenkor az igazságérzetembe kínzóan belehasít. Horn Gyulát állami pompával temetik, neki szakmányban szeretnének emléket állítani, utcát elnevezni róla, ráadásul parlamenti pártok vezető politikusai, Horthy és miniszterei pedig büdösfasziszta csőcselék? Ez nem egy rendszerváltás utáni ország így ebben a formában...

Kandeláber 2013.11.05. 12:33:31

@TaTa86. Nem értek egyet azzal, hogy az ellenforradalmi rendszer ellenük jött létre.
Egy részük ellen, a Kohn Béla- Szamuely- félék ellen, így igen.
De nem Chorin vagy Weiss Manfréd, esetleg Goldberger ellen.
Utóbbiak ugyanúgy utálták Kohnt és a többit, mint mondjuk Héjjas Iván.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 12:33:37

@Izo: Ausztria nem. Az pedig ott van a határon.

Egyébként nyilván nem Kádáron múlt, de azért elég sokat nyom a latba, hogy a szovjetek seggéből került a pártfőtitkári posztra.

Kádár legnagyobb bűne a nihil, amit teremtett. Ha ez nincs valóban, akár hős is lehetett volna, aki az adott helyzetből a maximumot kihozza.

A másik: Kádárnak van aktualitása. Nevezetesen, hogy a rendszer kontraszelektált kegyencei átmentették a hatalmukat. Ellenben Horthy már történelem. Nemhogy nem előny ma egy akkor kapott vitézi telek, de kifejezetten hátrány az előző rezsim miatt.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.05. 12:33:56

@bbjnick: Mi volna a baj egy Teleki Mihály-szoborral? Nem túl jelentős alakja a XVII. századnak, de éppenséggel ha valami apropó találtatik róla, miért ne.

Bloodscalp 2013.11.05. 12:34:10

@TaTa86.: tiltakoztak az öngyilkosok, vagy miért

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 12:35:15

@TaTa86.:

1) Egy szóval sem állítottam, hogy bárkinek szeretnie kellene bármely történelmi alakunkat. De a nem szeretem és leöntöm a szobrát vörös festékkel/tömegőrjöngést rendezek egy magánterületen felállított mellszobrának a felavatásán, az két külön műfaj.

2) Meg tudnád nekem mondani, hogy Horthynak hogyan állt volna módjában a magyarországi deportálásokat megakadályozni? Siettetni, hatékonyabban végrehajtatni, az módjában állt volna, de megakadályozni hogyan akadályozhatta volna meg?

Veridicus76 2013.11.05. 12:37:21

A vad antiszemita Churchillnek szobra van a Városligetben. Hozzá képest Horthy filoszemita volt. Ennyit a kettős mércéről.

Alvarez 2013.11.05. 12:37:25

@TaTa86.: Hú, te nagyon el vagy tévedve. A magyar hadüzenet igen károsnak bizonyult, egyrészt az USA teljes jogalappal bombázott minket, hiszen pont mi voltunk akik hadat üzentünk, másrészt Németországot pont ez nyűgözte le? Most azt akarod mondani, hogy a német megszállást azért úsztuk meg, mert hadat üzentünk az USA-nak? Úgy látszik a vicces történelmi eseményeket csak viccesen lehet értelmezni, legalábbis a részedről:))

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.05. 12:38:13

@Szúnyog: A nemzetvesztő bolsevik terrort egyértelműen az orvosi meg az ügyvédi kamara csinálta. Meg a nagykereskedők és bankárok.

Tele volt az egész Tanácsköztársaság bankárból lett kommünárral. Meg orvosból lett nemzetvesztővel. Főleg azzal.

Teljesen adekvát eszköz tehát az újabb kommün megelőzésére, hogy ezeket a kétes alakokat eltiltjuk a hivatásuk gyakorlásától, elvesszük a vagyonukat, majd kiadjuk a maradék sintérmunkát gebinbe. Hiszen mi mégiscsak ezer éve úriemberek nemzete vagyunk.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 12:38:27

@Counter:

No, legalább ebben egyetértünk! [................................................../.]

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 12:39:59

@Kandeláber: Felveheted a fehér kesztyűt, de a köznép szintjén érzelmileg a zsidó, zsidó volt.

Trianon úgy ahogy van rájuk volt lőcsölve, a hatalom nem törte össze magát, hogy megvédje őket az esetleges dühkitörésektől. Ld: Turul-csoport.

Ez akkor is igaz, ha Trianonban tényleg hatalmas szerepe volt zsidóknak, és a tanácsköztársaság is egy zsidó puccs volt, ha levesszük az ideológiai bullshitet.

Szóval érzelmileg mindenkit megértek, de éppen ezért nem lehet elvárni a zsidóktól, hogy tapsoljanak Horthynak. (Ez mondjuk fordítva sem ártana: tőlem egy zsidó ne merje elvárni, hogy tapsoljak a köztársaságnak. Lenyelem, mert jelenleg jobbat nem tudok, és akármi történik ez a hazám, de nem örülök neki, és joggal nem örülök.)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.05. 12:40:33

@bbjnick: Horthy, ugye, leállíttatta a budapesti deportálásokat. Maga ennek tudatában tényleg felteszi a kérdést, hogy "de hát hogy tudta volna leállítani a deportálásokat"?

Hát valahogy csak sikerült neki, amikor észbe kapott.

Knorr 2013.11.05. 12:40:41

@freehckr: "Horn Gyulát állami pompával temetik, neki szakmányban szeretnének emléket állítani, utcát elnevezni róla, ráadásul parlamenti pártok vezető politikusai, Horthy és miniszterei pedig büdösfasziszta csőcselék?"

nem emlékszem Horn Gyula országlása alatt mikor irtottak ki fél millió magyart ?

Tán nem Horthy parolázott Hitlerrel? még földig is hajolt előtte, keresd ki a képeket!!

Hol a bús faszba élsz te náci nyomoronc?

lanyi 2013.11.05. 12:42:17

Szerintem Horthy egy gyáva politikus volt, aki sokat ártott Magyarországnak.
Miért?

Az első világháborút követő Párizs környéki békeszerződéseknek volt egy abszolut vesztese.Egy ország ami elvesztette a területének túlnyomó részét, aki a legnagyobb területi veszteséget szenvedte el a vesztes államok között.
Igen, mindenki jól gondolja.Ez az ország Törökország.Aztán jött Attatürk és kiverte az idegeneket az országból.Kialakította a jelenlegi határokat.
Magyarország is megkapta az elcsatolt területek egy részét.Az első és második Bécsi döntéssel, amit a győztes államok is elismertek.
Csakhogy a Törököknek volt annyi eszük, hogy nem léptek be a II. világháborúba a Németek oldalán.
Nekünk sem kellett volna...
Igen feltehetően megszállták volna a németek Magyarországot.Igen feltehetően Horthyt kivégzik.
Viszont megmaradtak volna a visszacsatolt területek és nem lettünk volna Szovjet csatlósállam.

Knorr 2013.11.05. 12:42:32

@TaTa86.: "de éppen ezért nem lehet elvárni a zsidóktól, hogy tapsoljanak Horthynak. (Ez mondjuk fordítva sem ártana: tőlem egy zsidó ne merje elvárni, hogy tapsoljak a köztársaságnak"

én nem vagyok zsidó, oszt nem tapsolok a féregnek. baj? aki meg tapsol az meg minimum egy primitív gyökér, aki hazudik magának a történelemről.

laci_52 2013.11.05. 12:43:45

Tárgyilagos cikk, bár egy-két dologgal lehet vitatkozni.

"1944 október 15-én a kitarthatott volna háromszáz fős testőrsége élén a budai várban és ellenállhatott volna, ameddig tud"

Az ellenállás reménytelen volt - hiszen akkora a tisztikar többsége már elárulta Horthyt -, fölösleges emberáldozatokat viszont hozott volna.

"Esetleg járhatta volna Teleki Pál útját."

Az öngyilkosság önző és buta dolog: saját gondjait valóban örökre megoldja vele az ember, de annál több fájdalmat és gondot okoz vele a családjának és a környezetének.

Kimaradt a cikkből az a megállapítás, hogy Horthy mindvégig az ország érdekeit tartotta szem előtt, nem volt hazaáruló.

Azt a nagyon lényeges tényt sem említi a cikkíró, hogy nem nyilvánították háborús bűnösnek.

"Az összkép nem fekete, nem fehér"

Ez teljesen igaz és pont ezért nem értem azokat, akik tüntetnek a szoborállítás ellen.

Knorr 2013.11.05. 12:45:16

@bbjnick: "Meg tudnád nekem mondani, hogy Horthynak hogyan állt volna módjában a magyarországi deportálásokat megakadályozni? "

hogyan? bazdmeg, szól a mávnak meg a csendőrségnek hogy hagyják abba. úgy.

te gyökér, jó ha 3 tucat náci itt volt zsidótlanítási ügyben, akiknek a kívánságait a magyar államigazgatás a taknyán és seggén csúszva teljesítette.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.05. 12:46:27

@freehckr: Miért, Horthyról nem parlamenti pártok vezető politikusai szeretnének szakmányban közterületeket elnevezni és nem parlamenti pártok vezető politikusai sürögnek-forognak egy-egy szoboravatása körül? S nem állami pompával temették újra?

Szerintem tökéletesen egyforma a kettő, csak más-más pártok adják elő ugyanazt a színdarabot.

Knorr 2013.11.05. 12:47:01

@laci_52: "Horthy mindvégig az ország érdekeit tartotta szem előtt, nem volt hazaáruló."

kivéve amikor elrabolták a fiát, akkor aztán elárulta mint a pinty. nyomoronc. zsidó törvényeket szentesítő lovon páváskodó majom.

Kandeláber 2013.11.05. 12:49:14

@TaTa86.: Oké, de nem a "köznép"döntötte el, hogyan alakuljon a jövő a patkányforradalmárok kiseprűzése után (bár magát Kohnt nem kellett seprűzni, ment ő magától is, csak éppen vitte a zabrált javakat is).
A MÁK Choriné volt, előfordult hogy a kommunista és a nyilas bányászok együtt sztrájkoltak.
Horthy rendszerében a bankszektor és a nagyipar ugyanazok kezében maradt, akikében a Monarchia idején volt.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 12:49:38

@bbjnick: Itt nem a deportálásokról beszélek. Arról, hogy úgy általában a zsidó másodrendű állampolgár volt az ellenforradalmi Magyarországon. (Ez akkor is igaz, ha a pénznek akkor sem volt faja.)

Horthy ahogy látom egyébként a legtöbb zsidót(, a dualizmus galíciai bevándorlóit) nem tekintette magyarnak, ahogy a magyar társadalom nagy része sem.

Ez sérti őket, azóta is paranoiásan rettegnek a "magyarság-mércétől".
Csak sajnos, ahogy ez artikulálásra kerül az bizony a magyarellenesség.
Mivel attól is paranoiásan rettegnek, hogy akármit őszitén zsidóként megfogalmazzanak, így mindent übermenschként próbálnak közölni, ami nem teszi őket szimpatikussá.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.11.05. 12:50:05

@Counter: Miért, Felvidék bezzegország. gazdaságilag sokkal jobban teljesít állítólag.

Lehet hogy a gazdasági sikerhez az erős nemzeti érzésnek, illetve ebből fakadóan a széthúzás , megosztottság _hiányához_ is köze van. Nem azt látják az emberek hogy mindent szétlopnak meg lerabolnak, utána meg offshore-ba menekítenek, lásd a 242 milliárd dollár esetét. Megy ugye az elit tagjai nem tesznek be minden egyes adandó alkalommal egymásnak, ilyenek. Nemzeti érzés ->összetartás->jobb gazdasági teljesítmény

"Érdekel engem, hogy a szlovákok vagy románok mit hazudoznak maguknak szlovákokról vagy románokról és melyik banditát vagy kalandor papot teszik a játékpénzeikre? "

Tök jó! Ezt most becsszóra úgy mondtad, mintha magyar lennél. Nem pedig "világpolgár" (mondjuk: "humanista alapon") és/vagy más etnikum tagja.

Ha világpolgár vagy, akkor bizony más népek hazugságai is érdeklődési körbe tartoznak. Ráadásul itt nem is kell messzire menni, szomszéd népekről van szó.

Szóval ha a humanizmus ill az igazság megrögzött híve vagy, akkor bizony nagyon is idevág, hogy a tótok meg a bocskorok kiket raknak a pénzükre. Kivéve ha magyar vagy.
Nos, melyik eset áll fenn?

BigPi 2013.11.05. 12:51:35

@stoic79: Na igen, de mostani avatás magánterületen történt, és ez ellen is lázadoztak.

Úgy tűnik az országban történt 19-es szellemi és érzelmi repedés mára hatalmas szakadéká vált.

Knorr 2013.11.05. 12:52:52

@TaTa86.: magyarellenes szerintem az ahogy lejáratod az antiszemita beteg agyaddal a magyar népet.

és nem vagyok zsidó, mielőtt rákezdesz a lemezre.

Knorr 2013.11.05. 12:54:04

@Nemzetstratégia: te is egy antiszemita kiskancsó vagy. a magyar nép szégyene. menjél gyújtsál gyertyát horthynak aztán csókold meg az antiszemita seggét.

freehckr 2013.11.05. 12:55:07

@Counter: „nem parlamenti pártok vezető politikusai”

Nem úgymond „mainstream” politikai pártok, hanem csak azok, akiket a rendszerváltás hiányában a nyakunkon maradt posztbolsevik szemét szélsőségesnek bélyegez, és megpróbál egy valamiféle demokráciában nem konvencionális eszközökkel kirekeszteni a közélet minden területéről.

„nem állami pompával temették újra?”

Azért mert egyes állami vezetők is megjelentek (a miniszterelnök kivételével), nem állami kezdeményezés volt.

„tökéletesen egyforma a kettő”

Hát, egy kormányzót összehasonlítani egy hazaáruló pufajkás tömeggyilkossal... ezt jobb asztaltársaságnál már ne tedd... :)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 12:57:18

@Knorr: Rendben, 40 év kommunizmus rengeteg Stockholm-szindrómás sérültet termelt ki, nem haragszom rád.

@Kandeláber: Még egyszer: érzelmekről beszélek. Itt teljesen irreleváns az, hogy a zsidó take-over után az antiszemitizmus több mint érthető volt, ha a "jogos" megkérdőjelezhető is. Szerintem pl a numerus claususon épeszű ember semmit nem kérhet számon. Nem lehet egy nemzettől sem elvárni, hogy közpénzből képezzen olyan elitet, amelyik az első adandó alkalommal ellene fordul.

Az zsidó másodrendűnek éreztem magát, és a többségnek semmi bűne nem volt.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 12:58:59

@Knorr: Tudom. Stockholm-szindróma. A gyerekeid már normálisabbak lesznek, az unokáid egészségesek.

Azért talán neked is van remény. Egyébként mitől lennék én antiszemita? ^^

bz249 2013.11.05. 12:59:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: nem lavirozott, hanem inkabb sodrodott. A korszak politikai elitje rosszul merte fel a realitasokat es amikor tett egy lepest, hogy szerezzen egy jo pontot a szovetsegeseknel vesztett kettot a nemeteknel, amikor a nemetek kegyet keresve tett egy lepest akkor meg ugyanez volt forditva. Igy egyszerre lett nemet megszallas meg utolso csatlos.

De osszessegeben nem szamitott. Leginkabb csak pechunk volt, hogy mi voltunk a legkozelebb Nemetorszaghoz ergo itt es nem Romaniaban akadt el a front szuk egy evre.

freehckr 2013.11.05. 12:59:33

@Knorr: Csak úgy megjegyzem, nem személyeskedés hanem egyfajta figyelemfelhívás, hogy a bicskanyitogató suttyó stílusban előadott acsarkodásod és gyűlölködésed nem igazán a magadfajta szélsőbalos trollok malmára hajtja a vizet. :) Olvasd végig a hozzászólásokat, a megjelenésedig nagyjából kulturált vita folyt fentebb... erre jössz te, vagy „hivatalból” iderendelnek téged, és remekül demonstrálod, hogy Magyarországon távolról sem a Jobbik a szélsőség...

Robinzon Kurzor 2013.11.05. 13:00:45

@Vidéki:

Általánosságokat és üres frázisokat puffogtatsz, pedig csak a legalapvetőbb adatoknak kellene utánanézned.

Mint ahogyan a szerzőnek sem ártott volna legalább megkísérelni alátámasztani az állítását valami adatnak látszó tárggyal.

Ezzel mindketten adósak maradtatok.

Knorr 2013.11.05. 13:01:34

@freehckr: "Hát, egy kormányzót összehasonlítani egy hazaáruló pufajkás tömeggyilkossal... ezt jobb asztaltársaságnál már ne tedd... :) "

letagadni a kormányzó lelkén száradó több százezer zsidót, igazi antiszemita náci tempó. legyél magadra büszke. menj, nyalj be a szobornak :)

Szúnyog 2013.11.05. 13:02:43

@Counter: Horthy újratemetését elsősorban a magyar tengerészek szervezték. Azok, akik között nem kevés olyan volt, akinek speciális viszonyban kellett lennie a Kádár-kor belügyével, viszont Horthy szakmai nagyságát mindig tisztelték.

Knorr 2013.11.05. 13:04:04

@freehckr: százezrek életét számonkérni neked szélsőbalos? A beteg antiszemita agyadban teljesen kifordult a világ. Teljesen mindegy hogy kultúráltan zsidózól vagy nem, németországban a nagy kultúrállamban bevernék a náci fejed, aztán sírdogálhatnál.

Kandeláber 2013.11.05. 13:04:23

@TaTa86.: Az volt a mulatságos az egészben, hogy akik nem jutottak be itthoni egyetemre, kimentek Berlinbe a Humboldt-egyetemre, esetleg Párizsba a Sorbonne-ra..
Természetesen az antiszemitázók soha nem felejtik el megemlíteni a numerus clausust mint olyan intézkedést, amellyel - szerintük - Horthy mindenkit überelt Európában.
Ezeknek egyébként ajánlanám elolvasásra Szekfű Gyula (későbbi moszkvai nagykövet) "Három nemzedék" c. könyvét, valamint annak folytatását.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2013.11.05. 13:04:36

@TaTa86.: A zsidóságot nemzetnek/nemzetiségnek kell tekinteni. Nem fajnak, de nem is vallásnak. Ez lenne a legkorrektebb megközelítés.

Szúnyog 2013.11.05. 13:05:22

@lanyi: ilyen az, amikor valaki 70 évvel később okoskodik, teljesen elvonatkoztatva a realitásoktól.
20-30 év múlva majd leírhatod, hogy teljesen nyilvánvaló volt, az unióba nem lett volna szabad belépni.

Knorr 2013.11.05. 13:07:11

@TaTa86.: "Szerintem pl a numerus claususon épeszű ember semmit nem kérhet számon. "

épeszű meg te az olyan messze van mint makó meg jeruzsálem.

A csendőrök zsidókinzásait számon lehet kérni vagy a munkaszolgálatot? vagy az se épeszű? Vagy a nyilasok? Mindez Horthy dicsőséges ideje alatt.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2013.11.05. 13:07:32

@bz249: Gratulálok, talán ez a legnormálisabb hozzászólás idáig.

Bloodscalp 2013.11.05. 13:07:49

@TaTa86.: dr. Tata, már mindenkiben ezt a szindrómát látod.

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 13:08:30

@Nemzetstratégia:

a szlovákok - meciar alatt - az erős nemzeti érzéssel az _államcsőd_ felé meneteltek...

a 2000-es évek lényegében a meciar-i kisiklás _tagadásáról_ szóltak...

még az eurozónába is beléptek szlovák barátaink...

Kandeláber 2013.11.05. 13:11:05

@bz249: Nem csak pechünk volt.
Például a románok '44 augusztus 23-án átálltak az oroszokhoz.
Csekélység.

bz249 2013.11.05. 13:12:03

@lanyi: "Viszont megmaradtak volna a visszacsatolt területek és nem lettünk volna Szovjet csatlósállam."

Pontosan igy van, nezzunk egy fiktiv peldat, hogy mi tortent a kornyekunkon

Jugoszlavia: sima csiga, teruleteket szereztek az olaszoktol a Balkanon... es ugye lancos kutya
Bulgaria: belepett a haboruba, de nem tamadta meg a SZU-t... megtarthatta Del-Dobrudzsat, de szovjet csatlosallam
Lengyelorszag: gyoztes szovetseges hatalom, nyugatra toltak, mindent osszevetve teruleti veszteseg, de talan minosegi csere... bar a masfelmillio kitelepitett lengyel lehet mashogy gondolt erre... szovjet csatlosallam

MAGYARORSZAG: megtamadtuk a SZU-t, buktunk 3 falut es szovjet csatlosallam

Csehszlovakia: nem is letezett a haboru idejen, de azert Karpataljat elvettek toluk (igaz kaptak 3 falut tolunk es Tesint visszaszereztek a lengyelektol)... szovjet csatlosallam
Romania: megtamadta a SZU-t, de atallt... ennek ellenere azert elvesztette Besszarabiat es Del-Dobrudzsat... valamifele kulonutas politikat folytathatott

(oriasi kulonbsegek vannak valoban)

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 13:14:00

@Nemzetstratégia:

a szlovák versenyképesség titka egyébként roppant egyszerűen összefoglalható:

15%-al alacsonyabb az állami újraelosztás aránya Szlovákiában mint pl. nálunk...

49% versus 34%...

en.wikipedia.org/wiki/Government_spending#As_a_percentage_of_GDP

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 13:16:27

@Bloodscalp: Te minek neveznéd ezt a véresszájú szovjetvédelmet?
Igen, itt volt egy 40 éves megszállás, nem gondolod, hogy ilyesmi után a Stockholm-szindróma logikusan elég erős lesz?

@Knorr: Gondolom te is érzed, hogy nincsen logikai kohézió a mondataid között. Sajnos beteg ember vagy, amit a körülmények miatt megértek.

Egyébként a csendőrök kegyetlenkedései, a munkaszolgálatosokkal alkalmazott szadizmus teljesen szükségtelen és undorító dolog volt.

@Kandeláber: A Három nemzedék alapmű.

Az NC-vel kapcsolatban meg olvasom itt Schiffer köszöntését Ságvárival kapcsolatban. Az a rohadék is itt végezhette el a jogászképzést, és az egyetemen ismerkedett meg a marxizmussal.

Azért ezek hozzátartoznának a sztorihoz. Nyilván benne volt a nemzeti keresztény középosztály irigysége, de a jogos félelem is.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 13:16:33

@Vhailor:

A zsidó az egy nemzetiség. S ezen nem változtat az a tény, hogy sok magyar zsidó nem tekinti magát ilyen nemzetiségűnek, ők egyszerűen zsidó származású magyarok.

Bloodscalp 2013.11.05. 13:16:34

@Knorr: ja, vezessük be most is?

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2013.11.05. 13:16:34

Off topic:

@Nemzetstratégia: A felvidéki bezzegországgal kapcsolatban - a szlovák nemzeti érzést Dr. Jozef Tiso pap-elnök a következő szavakkal foglalta össze: "Amikor a nagyok verekszenek, a kicsik bújjanak az asztal alá."

A szlovákoknál a nagyokkal szembeni meghunyászkodás a legtermészetesebb túlélési stratégia. Ebben tényleg közmegegyezés uralkodik. Mach Sanyi és Huszák Guszti még a háború alatt a dévényújfalusi borozókban hosszan vitatkoztak erről (nem vicc, tényleg), majd a vitát a hatvanas években folytatták, amikor pár évet közösen töltöttek egy cellában.

Most lényegében mindent arra a lapra tettek fel, hogy fényesre nyalják az EU, és ezen belül főleg Németország seggét - a számításaik eddig bejöttek nekik.

Abendsen 2013.11.05. 13:16:55

Miért van ilyen komplikát történelmünk... :(

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2013.11.05. 13:17:34

"Ha pedig ellenáll, nem szállják meg az országot nagyon is lelkes román és szlovák segítséggel; és nem 1944 márciusától kezdődik az igazi pokol, hanem évekkel korábban, még súlyosabb következményekkel. "

Viszont 45 után jobb lett volna. Meg ugye ezt nevezik gerincnek. Ami Horthynak volt, azt nem. Ez az érvelés GERINCTELEN. Ha egy ország nem náci, akkor nem lép be náci oldalon a háborúba! Ellenáll, küzd, semleges próbál maradni, amíg le nem rohanják. Ez a tisztességes ország.

Horthy nem volt az.

kvadrillio 2013.11.05. 13:17:34

de, ha EZT A ZOLTAI ANDREA NEVŰ "TOLERANCIA-BAJNOKOT" MEGLÁTOM VALAHOL, ÉN BASZOM KI A SZEMÉT EGY FÉLTÉGLÁVAL !!!!! ENNEK A RIBANCNAK.
...és egyébként miből él ez a tyúk-eszü ?????
azon kívül, hogy alapítványai vannak, szervezkedik tüntetésileg, beordibál toleranciául köcsög-kurvaságokat meg nácikokat, és majd fölrobban a gyűlölettől, ha nem zsidók állnak vele szemben ?L?L???basszameg a kurva anyját, aki a világra szarta őt toleranciáúúúl !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

NEM AKAROM EZT A FÉRGET SEHOL SEM LÁTNI !!!!!!!!!!!!!!!!!!

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 13:20:22

@Brendel Mátyás:

a románok pl. "kiugrottak"...

jobb lett ott vmi 45 után?!

Szamiz67 2013.11.05. 13:20:30

@Állítsátok meg Arturo Uit!:
1956-ban nem volt kényszerpályán az ország?

Szerintem, ha egy országból rendelésre százezrével kezdik el külföldi haláltáborokba vinni az embereket, akkor nem az kényszerpálya, hogy szépen akkurátusan lekönyveljük, szállítjuk őket, hanem mivel innen már nincs hová hátrálni, minden erővel, összefogással meg kell védeni őket.
Magyarország és a vezetői sunnyogva, egyrészt-másrészt, kisebbik rosszra hivatkozva nézték végig ezt a lehetetlen helyzetet.

Abendsen 2013.11.05. 13:21:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Azért ez nem ilyen egyszerű. A neológok általában magukat Mózes hitű magyarnak tartották (tartják?). Nem értek a témához de talán lesz aki igen.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 13:21:54

@Counter:

Igen, pontosan így van.

A németek SEHOL nem csinálták saját maguk a zsidók deportálását, kivéve ahol HIVATALOSAN is megszállási övezet volt, azaz az illető ország elvesztette függetlenségét.

Még a de facto német bábállam, viszont de iure független Szlovákiában is csak a szlovák hatóság csinálta a deportálását és nem a németek.

S ahol a helyi hatóság nemet mondott, ott a németek elfogadták. Pl. Szlovákiában a zsidók kétharmadának deportálása után a szlovák kormány leállította a további deportokat, 1942-ben. A németek mit tettek? Semmit.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.05. 13:22:01

@Nemzetstratégia: Amikor arról van szó, hogy "mi, magyarok" hogyan és miként emlékezzünk a mi történelmi alakjainkra, akkor elvárom, hogy ne a román vagy a szlovák mércét kellene alkalmazzuk.

Amikor arról van szó, hogy úgy általában hogyan, miként emlékezzenek meg emberek a történelmi alakjaikról, akkor nem tartom szerencsésnek, ha bárki román vagy szlovák mércét alkalmaz (de ettől el nem tilthatom).

(Felhívom a figyelmet az eltérő erélyre a kettő között: ennyit számít, hogy a közösségben belülről vagy kívülről beszélek. Ezt a határt jobboldalon rendszeresen nem szokás érteni: a szlovák vagy román közösségen tipikusan belül érzik magukat, ellenben a magyarnak mondott közösséget a reálisnál sokkalta szűkebbre szabják. Okkal, nyilván.)

A te álláspontod szerint a román és szlovák birkapásztorok és cselédek pillanatnyilag érvényes haramia-nívója jó lesz ide is?

@freehckr: A "tökéletesen egyforma a kettő" az eredeti szövegből is jól kitetszően az emlékük körül előadott rituálékra vonatkozik.

(Egyébként egy pufajkás és egy egyenruhás hazaáruló tömeggyilkos között sok lényegi különbség nincs. E tekintetben nem lényegi különbség, ú. m. hogy az egyiknek alkoholizmusa, a másiknak tetoválása volt, vagy hogy az egyik ennyi, a másik meg amannyi évig volt a hatalma csúcsán, vagy hogy az egyik proliból, a másik meg kisbirtokosból küzdötte fel magát, az van. De az most nem izgalmas. Hazaárulás és tömeggyilkolás(-ban való közreműködés) mindkettejüknél csont nélkül kipipálható, a mennyiségben lehetnek viták.)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 13:22:17

@calabria007: Fúúúúúúúúúúúúúúj!

Neoliberalizmus!!! Hujetótok! Nem is igaz, hogy jobban élnek! Globálkomprádorszivattyúbrüsszelmoszkva!

Utánozni még egy majom is tud, az ember ahhoz kéne rájöjjön mit kéne utánozni. Pl Orbán Kádárt utánozza.

kvadrillio 2013.11.05. 13:23:21

@TaTa86.: ..MILLEN SZOVJET MEGSZÁLLÁS ???
ITT ÉLTEM ÉS EGY SZOVJET KATONÁT SEM LÁTTAM SEHOL. ORBÁNT SEM A SZOVJET KATONA VITTTE BE MIKOR TOLERANCIA TÜNTETÉSILEG BEVITTÉK, HANEM A MAGYAR RENDŐR.

MA VISZONT A TÜNTETÉSEKNÉL KOMMANDÓSOK BESZÉLNEK "IDEGEN NYELVEN" MIKÖZBEN POFÁN VÁGJÁK A "ROSSZALKODÓT" !

...mire is emléxel te ?????????

Szúnyog 2013.11.05. 13:23:26

@Brendel Mátyás: na megjött még egy okos zsidó.

Bloodscalp 2013.11.05. 13:23:37

@TaTa86.: jajne ne gyere már ezzel:) 25 éve vége van.
Ez szánalmasabb mikor a fides még mindig szocizik meg fletózik amikor elkúr valamit és így kampányol, sehol nincs egyikse akármi van, fletó a hibás...kikap a válogatott? fletó a hibás...

Most meg nem szeretem vitéz urat? Komcsi hatás!
Nyisd ki a szemed és vedd észre hogy egy pancser lúzer volt. Venni kellett volna neki egy kishajót had hajókázon a Dunán fel-le, esetleg egy kisebb ágyúval. Kész.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 13:24:03

@Abendsen:

Pár éve volt egy felmérés egy zsidó honlapon. Az eredmény kb. ez lett:
- zsidó vallású/származású magyar vagyok: 60 %
- zsidó és magyar vagyok: 40 %
- magyarajkú zsidó vagyok: 10 %

freehckr 2013.11.05. 13:24:19

@Knorr: „százezrek életét számonkérni neked szélsőbalos?”

Hát, ha már így belemegyünk az áldozatok számával való dekázásba, akkor Horn elvtársad az általa (és általad) képviselt bolsevik ideológiával legalább 100 millióval vezet Horthy, és legalább 94 millióval vezet Hitler előtt... akarsz még róla beszélgetni?

Nektek, bolsevikoknak egyáltalán nem az áldozatok számítanak, hanem csak és kizárólag a bolsevik ideológiátok. Ez nem zsidókérdés, hiszen akkor tekintettel lennétek a Horthy-korszak körülményeire, a megmentett zsidók százezreire, arra, hogy zsidók ugyan úgy támogatták anyagilag Hitler háborús terveit, mint ahogy Horthyt és családját a háború után élete végéig...

Kicsit gondolkozz el ezen, bár, ezt több okból úgysem fogod megtenni... :)

Szamiz67 2013.11.05. 13:26:32

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Nem változtat rajta, hogy egy vegyes, vagy a sokadik vegyes házasság után ki , minek tartja magát?

És a svábok, tótok, horvátok, ruszinok, románok, lengyelek, szlovénok, szerbek, görögök, cigányok, ukránok, stb. , vagyis az ország 99% is a mai napig az ami volt 100 éve, 400 éve?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 13:28:29

@Knorr:

" 'Meg tudnád nekem mondani, hogy Horthynak hogyan állt volna módjában a magyarországi deportálásokat megakadályozni?'

hogyan? bazdmeg, szól a mávnak meg a csendőrségnek hogy hagyják abba. úgy." --- írod.

Igen, ez így szokott menni egy megszállt országban. '45-ben és '56-ban is csak meg kellett szépen kérni a magyar kormánynak a szovjeteket, hogy tekintsenek el többszázezer magyar elhurcolásától és ők ezt készséggel meg is tették.

Ha Horthy betart a németeknek, akkor abban a minutában lehúzzák a wc-n és egy náci bábkormányt ültetnek az aktuális magyar kormány helyébe. Ahogy ezt '44 októberében meg is történt.

Bloodscalp 2013.11.05. 13:30:30

@calabria007: Nem lényegtelen hogy nem lett csatatér az ország!

Kandeláber 2013.11.05. 13:31:43

@TaTa86.: De le is puffantották, mint egy nyulat. :D@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Figyusz, nálunk nem állították le a deportálásokat egy idő után?
Vagy ez már kiesett?
Remélem a Tiso-Tuka- féle Szlovákiát nem akarod itt valamiféle példának felhozni.
Jó hogy nem áradozol a "szlovák nemzeti felkelésről", amelyet a németek durván két hét alatt felmorzsoltak.

Bloodscalp 2013.11.05. 13:33:40

@bbjnick: a lényeget megint elhazudod:) Hogy simán leállitatta a dolgot. És nem ezért, hanem az antanttal való tárgyalásokért "húzták le a wc-n" (ahová való).

cellular 2013.11.05. 13:34:43

A szoborállítással kapcsolatban Horthy személye csak az egyik dolog, ami egyesekből ellenérzést vált ki. A másik, és amiről kevésbé beszélnek, az az, hogy manapság kik támogatják elszántan a Horthy szobrok állítását. Sokszor ezek az emberek tűnnek ellenszenvesnek, agresszívnak, félelmet keltőnek. Az ő elveikkel van sokszor probléma. Innentől pedig szinte mindegy is, milyen ember volt Horthy, mert a vállalhatzatlan emberek mellé már lehetetlen odaállni.

Hiszen sokan, akik támogatják a szoborállítást, nem épp a nagyon sok zsidó megmentése miatt támogatja, hanem belengi valami nemzeti máz, ami a valóságban egészen máshogy festett.

Túlzó a példa de nagyjából arról van szó, ha ugyanezek az arcok azon pörögnének, hogy állítsunk Medgyessy Péternek szobrot, na akkor is ugyanilyen ellenkezés lenne, és nem mmegyó személye miatt. (mondom, a példa sűántít, és nem is áll meg, csak érzékeltetni hivatott a fentiekben leírtakat).

Szamiz67 2013.11.05. 13:35:27

@bbjnick: Igen, az eredmény lehet ugyanaz, de amíg 1956 az egyenes gerincről és közös társadalmi összefogásról, addig 1944-45 a gerinctelen sunnyogásról, a magyar állampolgárok egy részének halálba való kiszolgáltatásáról szól.

berczy04 2013.11.05. 13:35:41

@Knorr: Most jól megmondtad...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 13:36:16

@Szamiz67:

Ez egyéni döntés kérdése alapvetően.

Nekem van távoli rokonom és egyben névrokonom, aki szerbnek tartja magát, pedig az ősei ugyabból a bolgár faluból származnak, mint az én őseim. Csak míg az én őseim Mo-ra költözés után bolgárnak tartották magukat továbbra is, az ő ősei meg elszerbesedtek Mo-n, mert a integrálódtak a Budapest alatti szerb közösségbe (Ráckeve, stb.).

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 13:36:45

@Counter:

1942-től minden német-magyar tárgyaláson követelték a németek a deportálások megkezdését Magyarországtól. Ezt a megszállásig sikerült Magyarországnak elodázni. Ha a megszállást követően Horthy kategorikus nemet mond a deportálásokra, akkor simán leveszik a hatalomból és olyat ültetnek a helyére, aki készséggel megteszi. Ha Horthy '44 júliusában nincs hatalmon, akkor módjában sem lett volna (a Baky-féle puccsra hivatkozva) leállítani a bp.-i deportálásokat.

Szúnyog 2013.11.05. 13:37:27

@cellular: belőlem meg te váltasz ki ellenérzést, nem is kicsit.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 13:38:03

@Kandeláber:

Arra példa, hogy a szlovák kormány is leállította a deportálásokat egy idő után, mégpedig 1942-ben, amikor a németek sokkal erősebbek voltak, mint 1944-ben. Azaz: a németek nem deportáltak a helyi kormánytól függetlenül.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.05. 13:38:26

@TaTa86.: Ez már hagymáz, pont hogy nem az elit fordult szembe a magyar állammal. Az elit döntő többsége lojális volt a mindenkori magyar államhoz.

A NC a Trianon miatti társadalmi torzulást (túl sok képzési kapacitás + a menekültek miatt eleve túl sok képzett ember) próbálta megoldani úgy, hogy ehhez becsatornázott és legitimált egy alemberi bosszúmotívumot érzéstelenítőnek.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 13:39:52

@bbjnick:

"Ha a megszállást követően Horthy kategorikus nemet mond a deportálásokra, akkor simán leveszik a hatalomból és olyat ültetnek a helyére, aki készséggel megteszi."

Ezt semmi sem támasztja alá. A románok nem deportáltak, a németek nem váltották le a román vezetést. A szlovák vezetést sem váltották le, miután az leállította a deportálását. A bolgár vezetés sem lett leváltva.

Szamiz67 2013.11.05. 13:40:20

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Igen, nekem is van sváb, szlovák, ruszin, zsidó felmenőkkel rendelkező barátom, ismerősöm. Olyan is van, hogy egy vegyes házasságban a testvérek közül az egyik érdeklődik a zsidó kultúra és hagyományok iránt, a másik meg nagy ívben nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, pont erről van szó.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.05. 13:41:46

@bbjnick: Az alábbi állítások közül csak egy lehet igaz.

1. 1944 júniusában Horthy nem lehetett hatalmon, hiszen a nemzeti szuverenitásunk maradéktalanul megszűnt.
2. 1944 júniusában Horthy továbbra is hatalmon volt, leállíttatta a deportálásokat, ennélfogva hatalmában állt volna a korábban végrehajtott deportálásokat is leállíttatni, de ezt elmulasztotta.

Szúnyog 2013.11.05. 13:41:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a románok saját maguk elintézték a zsidókat.

Bloodscalp 2013.11.05. 13:43:04

A velünk élő alternatív történelem:) egyesek nem tanulták meg rendesen:(

vezér01 2013.11.05. 13:44:36

Reménytelen dolog ebben a témában meggyőznünk egymást.Aki úgy szocializálódott,hogy Horthy nyilas fasiszta tömeggyilkos diktátor,az mindvégig kitart emellett.
Annyit viszont megtehetnek,hogy elolvassák Tom Lantos 1994.május 26.-án elhangzott méltató szavait Horthyról és egy pillanatra elgondolkodnak.
Utána persze fröcsöghetnek megint.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 13:44:36

@Bloodscalp: Őööö, szerinted egészen pontosan a Horthy-t lejárató gyűlöletkampányt mikor semlegesítették? ^^

"pancser lúzer volt."
Örülök mikor árnyalt érveléssel bizonyítod az igazadat, természetesen nyitott ajtót hagyva a további magyarázatoknak is.

Nekem ez abszolút hiteles, végre látom, hogy nem a családból és a középiskolás tankönyből rádragadt marxista propagandával állok szembe, hanem minden oldalról források tömegeivel alátámasztott diffeneciált véleménnyel.

Úgyhogy azt hiszem, most igazat kell adnom. Horthy egy pancser lúzer volt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 13:45:28

@Szúnyog:

De nem a saját zsidóikat! Az eredeti román területen a zsidók 90 %-a túlélte a háborút. Kiirtottak nagyon sok zsidók a revízióban visszakapott területeken, a mai Ukrajnában és Moldovában, viszont a sajátjaikat nem. Pedig Hitler tőlük is kérte a zsidók átadását.

vezér01 2013.11.05. 13:47:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Románok nem deportáltak" - sk.gyilkolták le őket.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 13:48:49

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Romániában nem deportáltak, hanem a Vasgárda alakulatai módszeresen helyben irtották a zsidóságot. Szlovákiában a kormány fizetett a németeknek a deportálásokért. Bulgáriában minden vagyonuktól megfosztották, majd helyi koncentrációs táborokba gyűjtötték a zsidókat, ahonnét a németek elkezdték az elszállításukat, majd, bolgár kérésre, leállították. A zsidók a háború végéig táborokban maradtak: érdemes volna valami forrást keresni, hogy milyen körülmények között és mennyien élték túl!

Magyarország volt a térségben az egyetlen ország, ahol a német megszállásig viszonylagos biztonságban élhettek a magyarországi zsidók! Ez tény.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.11.05. 13:49:14

@Counter:

Tehát akkor azt mondod, hogy aki Magyarországon él, annak nem kell magyarnak lenni, elég ha a "közösségen belül" él? Mit takar a homályos "közösségen belüli" jelző?

@TaTa86.: a libtard arról értekezik, hogy versenyképesség = minél kisebb résztvétel az állam részéről a GDP-ben
ez egy abszolút, elvi deklaráció a részéről, ez értelemben agitációs propaganda.

Ott bukik meg hogy pl. Kína esetében nagyon erősen ott van az állam, mégse találsz a kínai melósnál, (aki mindent elvállal éhbérért) versenyképesebbet a világon. Néha persze sztrájkolnak (csoportosan leugranak az épület tetejéről), de ettől eltekintve "minden a legnagyobb rendben", mivel versenyképesek...

Tehát: Kína megcáfolja a libtard hülyegyerek által hozott ideológiai deklarációt, tehát mint szabály megbukik, hogy egyenes arányosság az állam kivonulása és a versenyképesség közt.

Itt szintén fölvetődik, hogy az Magyarországon és Felvidéken összeszerelő-üzemként működő gyárak mennyi értéket adnak hozzá a G_N_P-hez, mert a GDP-t szépen hizlalják, de az csak statisztika. Hogy a melóst foglalkoztatják, az egy dolog.

libtard gyerek a multinacionális vállaltok propagandaosztályainak ("PR és marketing") kétbites üzenetét nyomja. Ebből él. Te meg megkajálod, mert azt hiszed, hogy a jobboldaliság egyenlő a liberalizmussal.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 13:49:19

@vezér01:

A dolog nem fekete-fehér.

Nyilván Horthy érdeme, hogy a budapesti zsidók deportálását leállította 1944 júliusában. S 1944 márciusáig megvédte a zsidókat, a külföldön élőket is. Ez viszont nem szünteti meg a felelősséget azért, amit március-július között tett és az 1944 márciusa előtti, külföldi zsidókat érintő deportálásáért sem.

Kandeláber 2013.11.05. 13:49:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Miért, mondta valaki?
Egyébként az Endlösungról a Wannseenél 1942 januárjában döntöttek.
A Wannseeben Eichmann által bemutatott táblázat szerint Szlovákiában 88.000 elszállítandó személy volt.
Ja, a románok nem deportáltak.
Csak fejszékkel öltek, vágóhidakon is.
Lásd mondjuk Malaparte: Kaputt.
Esetleg Howard Blum: Bujkáló bűnösök.
Mellesleg Tisót, Tukát és Antonescut kivégezték, Horthyt nem.

Conchobar 2013.11.05. 13:51:18

@Brendel Mátyás: "Ez az érvelés GERINCTELEN. Ha egy ország nem náci, akkor nem lép be náci oldalon a háborúba!" - A 70 évvel későbbi utókor , az akkori események valóban nagyon tudja, hogy mi lett volna a teendő, a helyes út. Horthyék egy olyan nagyhatalom mellé álltak be háborúzni, amely talán a legerősebb katonai potenciállal rendelkezett, ráadásul köreikben teljesen elfogadott, sőt követendő dolog volt harcolni a kommunizmus ellen. Ami meg a mi generációnkat illeti, minket nem aszerint fog megítélni az utókor, hogy miként vélekedünk a Horthy csapatok Doni kirándulásáról, hanem aszerint, hogy miként foglaltunk állást napjaink legerősebb nagyhatalma oldalán a 'terrorizmus elleni harc' jegyében Afganisztánig (meg Csádig?) elküldött csapataink ügyében

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 13:52:21

@Counter: Szerintem azt axiómaként szögezzük le, hogy dichotómiával állunk szemben.

Továbbá az országnak és Horthynak semmilyen más szempontnak nem kellett és nem szabadott megfelelniük, mint a zsidók megmentésének.

(Azért néhány gondolatébresztő, de tényleg az, lehet hogy nincs igazam:
- Ekkor kezdte el a BBC nyilvánosságra hozni az Auswitz-jegyzőkönyvet. A kérdésed itt jogos lenne, miért most?
A háborúból láthatóan nem sok volt hátra, Horthy gondolhatta, hogy ezt már kibírjúk Auswitzban, ahogy a zsidók is gondolhatták, mert nem ellenálltak.
- Budapestet meg lehetett védeni egy páncélosezreddel, egész Magyarországon azonban problémásabb lett volna ellenbe Horthynak ki kellett volna játszania az úgy látszik utolsó ütőkártyáját.
- Mi is történ júniusban? Mi is történ, ami májustban nem volt... Hmmm, a szép idő előhozta Horthy jobbik énjét? A horoszkóp megjósolta, hogy ebben a hónapban zsidót kell menteni?
Na, nem tudsz segíteni! Valami a június 26ai koronatanács előtt. Mondjuk június 6án vagy ilyesmi..)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 13:52:24

@bbjnick:

"Bulgáriában minden vagyonuktól megfosztották, majd helyi koncentrációs táborokba gyűjtötték a zsidókat, ahonnét a németek elkezdték az elszállításukat, majd, bolgár kérésre, leállították. A zsidók a háború végéig táborokban maradtak: érdemes volna valami forrást keresni, hogy milyen körülmények között és mennyien élték túl!"

Ez nem igaz. Bulgáriából csak az 1941-ben visszakapott területekről volt deportálás, onnan azonnal, azaz táborok nem voltak. A többi területen meg táborok voltak, ahonnan nem volt deportálás egyáltalán. Gyakorlatilag mindenki túlélte a háborút.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 13:53:15

@bbjnick:

"Szlovákiában a kormány fizetett a németeknek a deportálásokért."

Majd ők is leállították a deportálást. 1942-ben.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.11.05. 13:55:33

@BigPi:

"Na igen, de mostani avatás magánterületen történt, és ez ellen is lázadoztak."

Nem a Szabadság téren volt? Mert az nem magánterület.

Szúnyog 2013.11.05. 13:55:41

@Kandeláber: már amennyiben valami is igaz Wannsee-ből.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 13:56:37

@Counter: @Bloodscalp:

Maguk akvaristák? Ha nem kezdődnek meg a deportálások, akkor leállítani sem lehetett volna azokat! Mi hát Horthy bűne? Hogy elkezdődhettek a deportálások vagy hogy nem állíttatta le azokat korábban? És mikor lett volna az a korábban?

Szamiz67 2013.11.05. 13:58:40

@vezér01: Szerintem itt alig van, aki ezt így, ilyen fekete-fehéren látja, azt a véleményt Te nyomod...

Tény, hogy Magyarország és a főként a politikai, katonai vezetés nem állt ki állampolgárai mellett, akiket százezrével szállítottak a magyar állami apparátus közreműködésével a halálba.
Ha valaki az ország kormányzójaként nem tudja ezt megakadályozni, nem hívja fel a közigazgatás, a társadalom figyelmét, hogy ez elfogadhatatlan, akkor morálisan megbukott és kutya kötelessége lemondani.
Több százezer magyar állampolgár kivégzéséhez nem lehet asszisztálni, nincs mit mérlegelni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.05. 14:00:10

@TaTa86.: Bizony, szögezzük le.
Horthy vagy hatalmon volt 1944 júniusáig, vagy nem.
Vagy ő állította le a zsidók deportálását, vagy nem ő.
Ahogy egy ló is vagy vemhes, vagy nem, s nem a kupec akarata szerint.

Tekintettel arra, hogy a zsidók magyar állampolgárok voltak, talán nem túlzó elvárás egy állam vezetésétől, hogy a polgárai életét lehetőség szerint óvja meg, ne szolgáltassa ki őket irántuk ellenséges külső hatalomnak?

Vagy akkor pl. teljesen rendben van, hogy a háború után magyar állampolgárok felett szovjet hatóságok gyakoroltak joghatóságot?

Kandeláber 2013.11.05. 14:00:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Majd leállították 1942-ben." Ezt még hányszor ismétled meg?
Miután a 88.000 nagyobbik részét már elvitték.
Magyarországon 1944 áprilisáig senkit sem vittek el.
@Szúnyog: Már amennyiben.
Nem voltam ott, sőt nem ismerek olyat, aki ott volt.

berczy04 2013.11.05. 14:01:46

@cellular: Mert a szobor ellen tüntetők sokkal vállalhatóbbak, ugye?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.05. 14:02:00

@bbjnick: Maga úgy szokott jót tenni a kutyájával, hogy megveri, de aztán abbahagyja?

(Ha ebből arra következtet, hogy szerintem a zsidók kutyák, akkor maga sajnos elmebeteg, autista, troll vagy mindhárom.)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 14:03:27

@Kandeláber:

Mint Horthy tette. Elvitette a többséget, majd leállította. Szóval kellene Tisónak egy szobor, hiszen zsidómentő volt.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 14:03:29

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Szlovákiában 88000 zsidót tartottak számon. Ebből kb. 58000-et deportáltak 1942-ben (majd leállították a deportálásokat) és kb. 20000-et szlovák táborokban tartottak fogva a háború végéig.

Ehhez képest nálunk a német megszállásig viszonylagos biztonságban élhettek a magyarországi zsidók! Ez tény.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 14:04:59

@bbjnick:

"Bulgáriában minden vagyonuktól megfosztották"

Ja, s ez sem igaz. Hasonló zsidóellenes szabályok voltak, mint Mo-n.

Conchobar 2013.11.05. 14:05:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: " Ez viszont nem szünteti meg a felelősséget azért, amit március-július között tett és az 1944 márciusa előtti, külföldi zsidókat érintő deportálásáért sem" - Nehéz ellenállni a csábításnak, hogy ne aszerint ítéljünk meg egy államférfit, hogy az viszonyult a zsidósághoz. A nem-magyar állampolgárságú zsidókhoz. Nehéz annak ellenállni, hogy ne a hangoskodó zsidók szemüvegén át nézzük a régmúlt eseményeket. Horthy sem (és más ország sem) fogadta be a galíciai zsidókat, mert semmivel nem lett volna jobb Magyarországnak (más kérdés, ha rendelkeztek volna az utókor ismeretével a holokausztról meg Auschwitzról, akkor miként cselekedtek volna). És vajon napjainkban melyik (hazai, vagy külföldi) szocialista, vagy liberális fogad a saját házába cigányt

Szúnyog 2013.11.05. 14:05:47

@Kandeláber: a wannseei jegyzőkönyv németsége nevetséges. Úgy tűnik, a gaz nácikok németül sem tudtak. :)

freehckr 2013.11.05. 14:06:40

@berczy04: „Mert a szobor ellen tüntetők sokkal vállalhatóbbak, ugye?”

A történetnek bizony van egy olyan olvasata is, hogy egy vasárnapi református istentiszteletet zavartak meg a szélsőséges tüntetők, öklüket rázták az istentiszteleten résztvevők felé, elvörösödött fejjel teli torokból ordibálva mocskolták, rágalmazták őket.

Ha ilyet lehet ma Magyarországon, akkor ez tényleg nem Európa...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 14:07:19

@Conchobar:

Nyilván nem ez volt a háború központi témája. Még a németek számára sem ez volt az elsőrendű szempont. Pont ezért tudta volna Horthy megtagadni a deportálást. De nem akarta megtagadni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 14:08:02

@Counter:

…………………./´¯/)
………………..,/¯../
………………./…./
…………./´¯/’…’/´¯¯`·¸
………./’/…/…./……./¨¯\
……..(‘(…´…´…. ¯~/’…’)
………\……………..’…../
……….”…\………. _.·´
…………\…………..(
…………..\………….\…

tevevanegypupu 2013.11.05. 14:09:22

@Counter:

A franciak meg az elegancia.:) Szinte az osszes nagy divatkreator aki ott dolgozik idegen. Altalaban melegek.Ezt vegye metaforanak.
Egyebkent hallott rola, hogy Marine Le Pen milyen nepszeru? Tudja a Front National vezetoje. Talan megis baj volt a kulonbozo idszakokban azzal az "eleganciaval".
Horthy egyebkent nem fekudt le Hitlernek, ha mar akkor Pétain inkabb..es gondolkodjon el mekkora volt Franciaorszag, hol helyezkedett el es aztan gondolja vegig ugyanezt Magyarorszaggal kapcsolatban. A franciak egyebkent vigan, lelkesen kollaboraltak, az idegeneket koncentracios taborba zartak vagy kiutasitottak az orszagbol, a politikai menekulteket is. Erdekes, hogy hozzank Horthy alatt mennyi zsido johetett..

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.11.05. 14:10:58

@Counter: De az, mivel a közösségen belüliség jelentheti a közösség területén élést is például, az pedig _esetleges_, nem állandó jellemző. Pl. Dámniel Péter, Kertész Ákos és a töbi díszpinty is a"közösségen belül" él, mégsem tagjai neki, magyarságnak biztos nem.

Most akkor ez hogy van, amíg Magyarországon él addig magyar, amikor pedig az usában/izraelben akkor már helyi lakos?

Ezt "nem értik" a jobboldalon? Miért talán a baloldalon értik? Vagy a liberálisoknál?

Az állampolgárságot nem kéne keverni az adott nemzethez tartozással.

kiwirágós kivirradtig 2013.11.05. 14:11:26

Hagyjuk már azokat a hazugságokat, hogy kiküldte a saját fiát a frontra.

A fia pilóta volt, lezuhant a repülőgépével.
Nem lelőtték, lezuhant.

(A leírások szerint sokkal normálisabb volt, mint az apja, és nem titkolta, hogy utálja a nácikat.)

A pilóták azért messze nem olyan szar körülmények közt voltak, mint az összes többi katona, és száz kilométerrel a frontvonal mögött dekkoltak, viszonylagos kényelemben és biztonságban.
Tessék elolvasni mondjuk Tobak Tibor (maga is vadászpilóta volt a II. világháborúban) írásait.

tevevanegypupu 2013.11.05. 14:13:00

@Kandeláber:

Jelenleg is tart de csak ugy kozvetve. Ezert az orjonges, mert a latszolagos hatalom azert megsem az o kezukben van. A reprezentaciot is szeretnek..:)

Szúnyog 2013.11.05. 14:15:14

@kiwirágós kivirradtig: Hazugság, hogy kiküldte, de azért az ott volt. Persze. Már dugulhatsz is el.

vezér01 2013.11.05. 14:17:20

Semmi sem fehér vagy fekete. Hallgassátok meg Horthy
proklamációját /7 perc,annyit kibírtok /.
Néhány hete Ungvári Tamást láttam valamelyik tv-csatornán.Azt mesélte,hogy csehszlovák rokonaik is
hozzánk menekültek a nácik elől /aranyóráikkal felpakolva/,náluk laktak az Astoria mellett,ő pedig szőke,németül jól beszélő kisfiúként a megszálló német tisztekkel beszélgetett a német irodalomról.
Fekete? Fehér? Vagy már Ungvári is jobbiknyik?

Kandeláber 2013.11.05. 14:18:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Itt egy kis adalék ahhoz, hogy Romániában "nem deportáltak" - szerinted.
Antonescu a hadsereget könyörtelenségre szólította fel annak érdekében, hogy megszabaduljon a bukovinai és besszarábiai zsidóktól. Ennek következtében több mint 310 000 zsidót űztek el az említett területekről román és német katonai egységek román, illetve ukrán civilek segítségével. Szeptember 15-én a Conducător elrendelte 150 000 túlélő koncentrációs táborokba és gettókba zárását a németek által megszállt Ukrajna transznisztriai részén – itt a háború során 80 000 európai zsidót végeztek ki a nácik és csatlósaik. A 150 000 főből mindössze ötvenezren élték túl a deportálást (ők 1943 decemberétől a szovjetek közeledtére hazatelepülhettek). 1941. október 22-én az ogyesszai parancsnokságnál történt robbantás hatására Antonescu 200 fő kivégzését rendelte el minden egyes román és német tisztért. Másnap a városban 25000 helyi zsidót végeztek ki a partizánok akcióját megbosszulandó.

Szamiz67 2013.11.05. 14:18:23

@freehckr:
Dunamelléki Református Egyházkerület Szabó István püspök:
A szoboravatás a Jobbik rendezvénye volt, ami felveti annak a lehetőségét, hogy az egyházközség megsértette azt az 1998-as zsinati határozatot, amelynek értelmében református templomban nem tartható olyan rendezvény, amely "párt, politikai mozgalom vagy az egyház hitvallásával és tanításával össze nem egyeztethető alapszabályú társadalmi szervezet céljait szolgálja".

vantaan 2013.11.05. 14:18:39

Horthy a magyar történelem egyik legsötétebb figurája.
A tehetségtelenség és a nemzet áruló haszonleső keveréke. 3x árulta el az országot és a teljes magyarságot. Gyávasága történelem könyvekbe való.
A nemzet neki "köszönheti azt a szégyent ,hogy az ország fővárosát 30 éven belül 3 különböző hatalom szállta meg.
Románok, németek, oroszok. Egyetlen országot sem ért ilyen szégyen Európában.

Knorr 2013.11.05. 14:19:20

@vezér01: "Annyit viszont megtehetnek,hogy elolvassák Tom Lantos 1994.május 26.-án elhangzott méltató szavait Horthyról és egy pillanatra elgondolkodnak."

azon gondolkodj el hogy hány százezer zsidót öltek meg Horthy miatt, meg a zsidótörvényeken, a csendőrségen, meg a MÁV buzgó szállítmányozásán.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2013.11.05. 14:19:24

@Counter: egyébként, hadd tegyek föl egy lényeges kérdést, szeretném ha válaszolnál rá.

Te,
magyar vagy?

martineden 2013.11.05. 14:20:14

@laci_52: Kimaradt a cikkből az a megállapítás, hogy Horthy mindvégig az ország érdekeit tartotta szem előtt, nem volt hazaáruló. Hat ezen csak rohogni lehet.Te enngyire hulye vagy,vagy ennyire hulyenek nezed a tobbieket?

vezér01 2013.11.05. 14:22:11

@Knorr: A MÁV mellé vonjátok perbe az Újpesti Cérnagyárat is ! Aktívan közreműködött a sárga csillag felvarrásában.

Conchobar 2013.11.05. 14:23:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Még a németek számára sem ez volt az elsőrendű szempont." - Én már figyelmeztttelek, hogyha azt akarod bizonygatni, hogy a nácik számára közömbösek voltak a magyarországi zsidók, és csak Horthyék kvázi túlbuzgóságának köszönhető a zsidók deportálása, akkor majd meg kell magyaráznod, hogy hogyan egyezteted össze a náciknak a zsidók iránti közömbösségét Auschwitz-cal meg a holokauszttal, (illetőleg Eichmann magyarországi ténykedésével, tárgyalásaival)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 14:23:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Hasonlítsd össze a bolgár zsidótörvényt a mi zsidótörvényeinkkel! Látni fogod, hogy közel sem ugyanarról a megítélésről és kezelésmódról van szó!

Bulgáriában már '43 januárjában megkezdték a deportálásokat, 11-12000 zsidót deportáltak. Ezután a városi zsidókat vidéki táborokba szállították, a kérdés későbbi megoldására hivatkozva.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 14:24:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Kérdés, hányan élték túl a német koncentrációs táborokat és hányan a szlovákokat?!

TG69 2013.11.05. 14:25:09

Azért az jelentős csúsztatása az írásnak, hogy egy szót sem ejt a zsidó jogfosztásokról és áldozatokról, amik bizony Horthy idején és tudtával történtek és a modern magyaroszág ne emelhet szobrot egy olyan rezsim vezetőjének, aki alatt magyar állampolgárok százezrei haltak meg. Ennyi, minden más objektív értékelés jogos és célszerű is és lehet fehér és szürke foltokat is keresni, de az a morális felelősség, ami Horthyt terheli egyszerűen nem enged meg mást. És nemcsak az egybites hisztériázókat zavarja ez, hanem pl engem is :).

Szúnyog 2013.11.05. 14:25:39

@Knorr: áruld már el, mennyi az annyi? Hány százezret?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.05. 14:26:05

@Conchobar: Horthy messze több magyar állampolgárságú zsidót deportált, mint "rendezetlen állampolgárságút" (értsd: a visszaszerzett területeken csak az ott élő zsidóknak kellett igazolniuk 1920 előtti állampolgárságukat és honosságukat, ami objektíve lehetetlen követelmény volt a helyi monarchiabéli irat- és levéltárak elpusztítása miatt, továbbá mindezt az igazolást csakis Pesten tehették meg, akinek ez nem sikerült, annak állampolgársága "rendezetlen" lett). De, ismétlem, 1944-ben vitán felül magyar állampolgársággal bíró zsidókat deportáltak.

Egy ország államfőjét teljesen jogos annak fényében megítélni, hogy az adott ország állampolgáraival hogy bánt. Ha például az állampolgárokat önként kiadta egy olyan országnak, amely ezeket az állampolgárokat eleve ellenségnek tekintette és alappal sejthetően elpusztításukra törekedett, akkor az illető hazaáruló: semmiben sem különbözik attól, aki pl. kulákokat és osztályellenségeket hagy a Szovjetunióba hurcolni.

@bbjnick: Ami persze így nem igaz, hiszen a német megszállásra már minden, a "viszonylagos biztonság" teljes felszámolásához szükséges munkát elvégzett a magyar közigazgatás, mint például a zsidók és lakhelyük összeírása, a szabad létezéshez szükséges eszközöktől (vagyoni és mozgásszabadság) való megfosztás, stb.

@freehckr: Most akkor istentisztelet vagy szoboravatás volt? A szoboravatás és a rikácsoló jobber-nyuggerek részei a liturgiának, vagy mi van?

Van egy olyan olvasata is, hogy pár száz álreformátus cirkusszá züllesztett egy istentiszteletet.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 14:30:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Gyakorlatilag mindenki túlélte a háborút." --- írod.

Hány bolgár forrást ismersz a témában?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 14:30:11

@bbjnick:

Igen, s e táborokból nem deportáltak SENKIT. Ezt tedd hozzá.

freehckr 2013.11.05. 14:30:26

@Szamiz67:
„Ifj. Hegedűs Loránt református lelkész szerint nem pártrendezvény volt a Horthy-szobor vasárnapi felavatása.
...
Úgy vélte, a rágalom teljesen képtelen, hiszen ezen az alapon minden istentisztelet, egyházi esemény pártrendezvénynek minősülne, ahol pártpolitikus felszólal.”

kereszteny.mandiner.hu/cikk/20131105_a_reformatus_egyhaz_honlapjat_is_feljelenti_ifj_hegedus_lorant

Lásd még: www.youtube.com/watch?v=4zSkfjW_xAE

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 14:31:12

@bbjnick:

A szlovák táborokban nem volt szervezett irtás, azaz eleve más típusú táborok voltak.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2013.11.05. 14:32:58

@bbjnick: A szlovák helyzethez egy picit hozzászólok - a számok nagyjából stimmelnek. 1944-ig a zsidók még Magyarországra is menekültek, annak a 20 ezer Szlovákiában maradt zsidónak jelentős része ugyan táborokban élt, a maradék viszont szabadon, mert nélkülözhetetlenek voltak - kellettek az állatorvosok (nekik pl. 90%-uk zsidó volt) a különféle műszaki szakemberek, stb. nélkülük egyszerűen nem tudták volna működtetni a szlovák gazdaságot és államot. Ezek Tisotól egy speciális engedélyt kaptak és az országban maradhattak. A szlovák nemzeti felkelés (nevezzük így, mert gyakorlatilag nem volt ez se szlovák se nemzeti se felkelés) után viszont az összes maradék zsidót deportálták, szlovák segítséggel. A háború után maradt 1-2 ezer az országban belőlük.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 14:33:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Tehát, ha Horthy '42-ben helyi koncentrációs táborokba zárja a zsidókat (ahol nincs módszeres irtás), akkor ma ő volna a zsidómentő hős?

Be vagytok ti szíva, b*szod!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 14:33:33

@bbjnick:

Van egy tény: Izraelben szobra egyetlen olyan politikusnak van, aki a tengelyhatalmakhoz tartozó országban vezető politikus volt annak idején, s ez a bolgár parlament alelnöke. Ez mond valamit a helyzetről, nem?

freehckr 2013.11.05. 14:34:07

@Counter: „Most akkor istentisztelet vagy szoboravatás volt?”

Istentisztelet _és_ szoboravatás.

„Van egy olyan olvasata is, hogy pár száz álreformátus cirkusszá züllesztett egy istentiszteletet.”

Mondjuk ha nem jelenik meg a magyarellenes rákosista zsidó szélsőség, talán méltóságteljesebb lett volna az esemény... De lehet egyszer le kéne tesztelni a politikai elitünk és a rendőrségünk pártatlanságát, objektivitását, és a Dohány utcai zsinagóga előtt kellene demonstrálni mondjuk Izrael terrorista politikája ellen.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 14:34:41

@bbjnick:

Pontosan. Ha a gettósitás után 1944-ben nem deportált volna, most szobra lenne. Nem a nyilas templomban, hanem Jeruzsálemben.

Szúnyog 2013.11.05. 14:36:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: nem, ez az égvilágon semmit se mond. Vagy annyit, hogy bolgár zsidók igazságosabbak az ittenieknél, ami persze nem nehéz.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 14:37:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Igen, például arról, hogy a bolgár zsidóságnak más a viszonya a bolgár nemzethez, mint a magyarnak.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.05. 14:37:58

@freehckr: Én egy rákosistát se láttam, vagy ha igen, akkor igen jól titkolta.

Mit lehet még egybekötni egy istentisztelettel? Focimeccset? Sörözést? Strandolást? Tüntetést?
Ezekre mind ki lehet terjeszteni a vallásszabadság abszolút védőszárnyát, hűha!

@Nemzetstratégia: Természetesen igen.
És te?

vantaan 2013.11.05. 14:38:26

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Igen 3x! Elárulta amikor hagyta Budapest megszállását a románok által, elárulta Trianon esetében, elárulta amikor nem szállt szembe a németekkel.
Horthy sohasem az ország vagy a nemzet érdekét nézte hanem mindig a sajátját. Mindegyik árulásával csak a saját hatalmát igyekezett erősíteni vagy valamennyit hatalmából megőrizni.
Teljesen alkalmatlan és méltatlan is volt a nemzet vezetésére.

Kandeláber 2013.11.05. 14:38:29

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: És Magyarország területén hol volt "szervezett népirtás", melyik táborban?
Ja hogy nem voltak táborok.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 14:40:43

@Szúnyog: @bbjnick:

S az összes zsidó hallgat a bolgár zsidókra?

Egyébként BG-ban a zsidó az egy etnikum. Kisebbség. Nem tartoznak a bolgár néphez.

freehckr 2013.11.05. 14:41:12

@Counter: „egy rákosistát se láttam”

Közös ismertetőjegyük: a jobboldaliakat, konzervatívokat, keresztényeket hol nácinak, hol fasisztának bélyegzik, egyáltalán nem ismerik történelmünket, azt inkább meghamisítják, erőszakosak, agresszívek, és többségük zsidó.

„Mit lehet még egybekötni egy istentisztelettel?”

Tüntetést semmiképp. Mint említettem, az nem Európa... az legfeljebb Közel-Kelet...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 14:41:46

@vantaan:

Az első elárulás pozitív tett volt. A román megszállás mindenképpen a kisebbik rossz volt Kun Bélához képest.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 14:42:50

@Kandeláber:

Táborok voltak, de hamar ki lettek űrítve, hiszen Horthy mindenkit kiküldött a német táborokba.

Szúnyog 2013.11.05. 14:43:31

@vantaan: Figyi! Ezen a blogon nem ez a színvonal. Buta vagy, mars vissza az általánosba!

Szamiz67 2013.11.05. 14:44:13

@freehckr:
Szabó István püspök hétfőn közzétett nyilatkozatában (a Horthy-szobor avatására utalva) azt írta, hogy a történtekkel kapcsolatban az illetékes egyházmegye esperesét sürgősséggel fegyelmi felelősség megállapítására irányuló vizsgálatra kérte fel, "különös tekintettel arra, hogy ifj. Hegedűs Loránt magatartása megfelel-e" a lelkészekről szóló törvény egyes pontjainak, vagyis hogy "megtett-e mindent egyháza jó híréért, kerülte-e a megbotránkozást kiváltó magatartást, tartózkodott-e olyan tevékenységtől, amely megoszthatja egyháza közösségét".

Szerinted egy olyan országban, ahol Horthy kormányzósága idején a fronton meghalt 100ezer katona és elvittek haláltáborokba több százezer magyar zsidót, ott a Horthy szobor avatás (megspékelve, hogy az avatást egy politikai párt is meghirdette) tartózkodást jelent az egyházat esetlegesen megosztó tevékenységtől?
Szerinted ha az avatást meghirdeti egy politikai párt és a szimpatizánsai is odagyűlnek, az tartózkodást jelent a nyílt politizálástól?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 14:44:28

@kiwirágós kivirradtig: Vagyis kiküldte a fiát a frontra. Nyilván a kormányzóhelyettes nem az első sorban fog szuronyrohamra indulni megerősített géppuskafészek ellen, de pilótaként is simán otthagyhatta a fogát az ember, Horthy István is vett részt légicsatában.

Biztosat egyébként nem tudni, úgyhogy megint koncepciózus vagy.

Ha feltesszük is, hogy valóban baleset volt, megjegyezhetjük, a Héja gépek nem jelentettek éppen életbiztosítást.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Még a németek számára sem ez volt az elsőrendű szempont."

Ezzel vitatkoznék. Ha nem lett volna elsőrendű szempont, akkor 44ben nem kezdtek volna 600ezer zsidó deportálásába. Ugyanis ezeket a kapacitásokat a fronton is használni tudták volna.

Tudták, hogy sz*r van a palacsintában, ha bukják a háborút legyen, de legalább egy zsidómentes Európában készüljenek fel a harmadikra.

@Counter: Ha van rá lehetőség akkor igen, ha nincs akkor nem. A hatalom egyébként tipikusan olyan dolog, hogy nem vagy van, vagy nincs.
Áldozni mindenképpen kellett.

Trianonban például 7millió állampolgárt szolgáltattunk ki idegen hatalmaknak.

Párizsban szintúgy.

Megjegyzem: az ember ténylegesen nem tudja felfogni, hogy hogy történhetett meg a holokauszt. Nem tudta felfogni Horthy, de azok a zsidók sem, akiknek ez az egész a bőrére ment.

Igen, volt hogy a németek legéppuskáztak 10-20ezer zsidót. De 400ezret? Lehetetlennek tűnt, nem véletlenül nem volt ellenállás. A front közeledett, ha két hónapra rá sikerül a Hitler elleni merénylet ennek a 400ezernek a 90-95%-a túléli.

De továbbra is: nem kell hogy a zsidók szeressék Horthy. Tolerálják, és ne hisztériázzanak.

"Vagy akkor pl. teljesen rendben van, hogy a háború után magyar állampolgárok felett szovjet hatóságok gyakoroltak joghatóságot?"

Nem volt rendben, de ezt ki kéri számon? A magyarországi komcsikon is Recsket, az ÁVH-t és a padlássöpréseket kérjük számon, nem pedig a GULÁGot.

A szovjetek gazságait, bármilyen furcsa a szovjeteken kérjük számon.

Conchobar 2013.11.05. 14:46:25

@Counter: "Egy ország államfőjét teljesen jogos annak fényében megítélni, hogy az adott ország állampolgáraival hogy bánt" - Hát ez az. Állampolgáraival, vagy állampolgárainak töredékével. A helyzet az, hogy nagyon rossz életkörülmények között élt Horthy idején (is) a magyar (földnélküli) parasztság, illetőleg a munkásság. Ők adták a magyarországi lakosság többséget. Ma mégis a zsidók Horthy kormányzása alatti gondjaival, bajaival van tele a magyarországi közbeszéd. Nem voltak ők olyan fontosak Magyarország és a magyarság számára, hogy őket aztán óvni, védeni kelljen

Kandeláber 2013.11.05. 14:47:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: A "nyilas templom" szöveggel elárultad magad.
A tábor fogalmán nem vitatkozom, nyilvánvaló, hogy az összegyűjtött embereket az elszállításig valahol el kellett helyezni.
Iskolában, téglagyárban stb...
Persze igazság szerint szörnyű, hogy az ember ilyesmiről szenvtelenül tud értekezni.
Amikor katona voltam, kétszer is marhavagonokban "utaztunk", szó szerint, még a száraz tehénsz@r is ott volt, egyszer elgondolkodtam, milyen lehetett a háborúban.

berczy04 2013.11.05. 14:50:16

@freehckr: Igen sajnos. Pont ebből a nézőpontból merül fel a kérdés, hogy ki is szélsőséges?

Szamiz67 2013.11.05. 14:52:37

@Kandeláber: Nekem elmesélte egy túlélő, két hétig állt a vonatuk a nyílt vágányon, teli zsúfolva emberekkel, pár centire végezték egymás előtt a dolgukat, víz alig...
Szerencséjük volt, az a szerelvény már nem jutott el a táborig, de idősödő szülei már nem tudtak felépülni lelkileg...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 14:54:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Ha a gettósitás után 1944-ben nem deportált volna, most szobra lenne. Nem a nyilas templomban, hanem Jeruzsálemben." --- írod.

Ha '44 májusában Horthy kijelenti, hogy márpedig ő nemet mond a deportálásra (ami miatt '42 óta baszogatták a németek), szerinted, mennyi ideig marad hatalmon? Ahogy októberben, úgy májusban is levehették volna a hatalomból és egy náci bábkormányt ültethettek volna a hatalomba, amely készségesen végrehajtotta volna a németek minden utasítását.

'44 májusában a keleti front a Kárpátok felé közeledik, miközben Horthy titkos csatornákon bőszen tárgyal a nyugatiakkal a háborúból való kiugrásról. te a helyében megkockáztatod a nyílt konfrontációt a németekkel?

vantaan 2013.11.05. 14:54:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ...hát akkor valami nagy baj van az ismereteiddel! A románoknak szabad rablás volt engedélyezve és tömeges volt a nők megerőszakolása. Még az Antant is fölháborodott a román atrocitásokon. Közben Horthy földúlta a Dél-Dunántúlt.
Ekkor skalpolják meg s kínozzák halálra Simon József katolikus papot Horthy emberei Marcaliban.

@Szúnyog: No azt nem tudom hol a te szinted, mert olyan mélyre nem látok ...... de ha valami ismereted van akkor telefonálj.

Szúnyog 2013.11.05. 14:55:09

@Szamiz67: és ugyanígy utaztak a katonatisztek menekülő családjai is Bajorország felé.

berczy04 2013.11.05. 14:55:34

@Knorr: Pa-pa-pa-papagáj... :)

Conchobar 2013.11.05. 14:55:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "A nyilas templomot minek kellene nevezni?" - Nyíl van rajta, vagy Szálasiék kísértenek benne? Nem tudom, hogy mit szeretnél elérni evvel a címkézgetéssel. Netán szeretnél már magadnak egy zsidóbérenc, vagy zsidóseggnyaló címkét?

Szúnyog 2013.11.05. 14:56:51

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: tényleg elárulhatnád, mitől nyilas a Szabadság téri templom?

Szamiz67 2013.11.05. 14:58:28

@Szúnyog: És akkor mi van, ettől még nem embertelen marhavagonban tartani, víz és tisztálkodási lehetőség, mellékhelység nélkül bezárva tartani, összezsúfoltan?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 15:01:19

@Conchobar: @Szúnyog:

A kis Hegedűs a főnök ott, ő pedig egy gennyes újnyilas gazember. Nyilván nem az épület a hibás.

Szúnyog 2013.11.05. 15:02:23

@Szamiz67: Igen az. Általában a háborúk embertelenek.

Szúnyog 2013.11.05. 15:03:05

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ez csak Te minősítésed. Ennyi. Azaz kevéske.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 15:04:12

@bbjnick:

"Ha '44 májusában Horthy kijelenti, hogy márpedig ő nemet mond a deportálásra (ami miatt '42 óta baszogatták a németek), szerinted, mennyi ideig marad hatalmon?"

Addig amíg nem próbál kiugrani a háborúból. Októberben is ezért lett eltávoltíva, s nem a zsidókérdés miatt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 15:05:43

@vantaan:

Így van. Jobb lett volna, ha nyer a Tanácsköztársaság? Ugye nem?

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 15:06:12

@TaTa86.:

bezony, bezony:)

a libtardozó náci vénember (látom neked is kiselőadást tartott az általa megálmodott "nemzeti" útról...) meg le van sz.rva az összes nick-jével együtt:)

Conchobar 2013.11.05. 15:06:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "A kis Hegedűs a főnök ott, ő pedig egy gennyes újnyilas gazember" - Mitől újnyilas ő? Nem bírod abbahagyni a címkézgetést, ugyer? Csak jobb az, ha felháborodott ellenoldal is elkezd címkézgetni, ugye? Jobb az neked is, ha mocskolnak téged (ésszerű vita helyett), ugye?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 15:06:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"nyilas templom" --- írod.

Akkor ezt meg is beszéltük!

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 15:11:57

@Nemzetstratégia:

Kínában a szlovák 34%-al szemben 20,8% a GDP arányos állami újraelosztás...

en.wikipedia.org/wiki/Government_spending#As_a_percentage_of_GDP

freehckr 2013.11.05. 15:12:02

@Szamiz67: „a történtekkel kapcsolatban az illetékes egyházmegye esperesét sürgősséggel fegyelmi felelősség megállapítására irányuló vizsgálatra kérte fel”

Látom nem nagyon követed a történéseket, a III/III-as egyházi vezetők szemében igen régóta szálka a nyilvánosan nemzeti elköteleződésű Hegedűs: alfahir.hu/b%C3%B6lcskei_guszt%C3%A1v_iiiiii-_bes%C3%BAg%C3%B3_volt-20110922

Ilyen „politikai szagú” vizsgálatokat évente indítanak ellene... :)

„szerinted ha az avatást meghirdeti egy politikai párt”

Elvtársak, bár pont Horthy kapcsán is napirenden van a több évtizede folyamatos történelemhamisítási kényszeretek, de itt most nem évtizedekkel, hanem pár nappal ezelőtti történésekről van szó... Eszerint pedig a szoboravatást _nem politikai párt_ hirdette meg. Maradjunk a tényeknél, elvtársak, bármennyire is nehezetekre esik a politikai kommunikációtokat csupán csak tényekkel alátámasztani...

Conchobar 2013.11.05. 15:12:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Októberben is ezért lett eltávoltíva, s nem a zsidókérdés miatt" - Azért a nácik eléggé zokon vették Horthyinak Chorinnal és más tehetős zsidókkal való cimboraságát. És valóban, Horthy a kiugrási kísérletével elment a falig, akkor nem volt már más választásuk a németeknek, minthogy eleresszék Szálasiékat a pórázról.

Knorr 2013.11.05. 15:13:19

@bbjnick:

"Ha '44 májusában Horthy kijelenti, hogy márpedig ő nemet mond a deportálásra"

még akkor sem lehetne szobra a zsidó törvények miatt, ha ennyi gerince lett volna véletlenül.

"egy náci bábkormányt ültethettek volna a hatalomba, amely készségesen végrehajtotta volna a németek minden utasítását."

nem a bábkormány hajtotta végre a németek utasításait, hanem a csendőrség, a máv meg az egész államigazgatás.

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 15:14:14

@Nemzetstratégia:

egyébként senki se mondta azt, hogy kizárólag ez számít...

az EU azonban kötött szabályrendszerről szól (lásd: közösségi jog...) és ott az efféle "nüanszok" rengeteget számítanak...

freehckr 2013.11.05. 15:15:16

@Conchobar: „Mitől újnyilas ő?”

Mindenki náci, fasiszta, nyilas, aki nem a magyarellenes bolsevikok oldalán áll... ezt már fel se vedd. :) Az ilyen antimagyar gazemberek címkézései ma már egyenesen bóknak számítanak, ha például téged lenyilasoz egy ilyen bolsevik gazember, húzd ki magad, mert azt jelenti, hogy egy jó magyar ember vagy...

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 15:18:07

@Nemzetstratégia:

és ha már Kínát szóbahoztad, akkor erről is elmélkedj:

Special economic zone
en.wikipedia.org/wiki/Special_economic_zone

ugyanis ez a kínai siker motorja...

ez volt a fő "vonzerő" a nyugati termelőtőke számára...

különleges gazdasági zónák felettébb piacbarát környezettel...

Szamiz67 2013.11.05. 15:20:44

@freehckr: Tisztelt freehckr,

Megköszönném, ha nem elvtársazna, én nem minősítettem Önt, nem személyeskedtem, azt hiszem az a minimum, hogy Ön is tartózkodik ettől. Köszönöm!
Igen, nem vagyok képben ifj. Hegedűs Lóránt ügyeiben.
Az idézett szövegek nem is rá vonatkoznak, hanem általában az egyház szerepére, funkciójára.

Ön szerint az egyháznak (bármelyiknek) nem kell tartózkodnia attól, hogy politikai olvasatú rendezvényeknek helyt adjon, attól meg különösképpen, hogy vitatott történelmi személyiségeknek szobrot állítson?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 15:23:27

@Knorr:

"még akkor sem lehetne szobra a zsidó törvények miatt, ha ennyi gerince lett volna véletlenül." --- írod.

Azt mondja itt a @maxval, a gondolkodni igyekvő birca, hogy a bolgár miniszterelnöknek szobra van Izraelben, pedig nálunk a miénknél sokkal zúzósabb zsidótörvény volt hatályban és már 1943 januárjától deportáltak:-)

"nem a bábkormány hajtotta végre a németek utasításait, hanem a csendőrség, a máv meg az egész államigazgatás." --- írod.

Ismersz olyan országot, ahol a közrendvédelemnek, az államvasutaknak és az államigazgatásnak nem az a feladata, hogy végrehajtsa a kormányzat utasításait?

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 15:23:39

@Nemzetstratégia:

apropó "kedves" kartárs, Kína innen indult:

Mao's Great Famine, Chinese subtitled
www.youtube.com/watch?v=r33Q8cl87HY

ehhez képest igencsak háttérbevonult arrafelé az állam...

különösen a különleges gazdasági övezetekben...

ők már megtanulták azt a leckét amit te sohasem fogsz megtanulni...

Szúnyog 2013.11.05. 15:25:27

@Szamiz67: Az egyházon kívülinek semmi köze az egyházhoz. Ilyen egyszerű ez.

Knorr 2013.11.05. 15:32:10

@bbjnick:

"Azt mondja itt a @maxval, a gondolkodni igyekvő birca, hogy a bolgár miniszterelnöknek szobra van Izraelben, pedig"

egymrd légy pedig szart eszik. egyél akkor te is.

Knorr 2013.11.05. 15:33:24

@bbjnick:

"Ismersz olyan országot, ahol a közrendvédelemnek, az államvasutaknak és az államigazgatásnak nem az a feladata, hogy végrehajtsa a kormányzat utasításait? "

ismerek egy olyan országot ahol a közrendévelem százezrével irtotta honfitársait, az állami vasút segítségével, mindezt kormányzati utasításra ahol a kormányzó végül mindezért még szobrot is kapott.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 15:36:50

@Knorr:

"még akkor sem lehetne szobra a zsidó törvények miatt, ha ennyi gerince lett volna véletlenül"

Nem, itt a bolgár példa. Egy dolog a diszkrimináció, más dolog a gyilkosság. A zsidóság a bolgár zsidótörvényeket ma úgy tekinti, hogy velük lettek megmentve a bolgár zsidók a deportálástól.

Knorr 2013.11.05. 15:38:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Nem, itt a bolgár példa. Egy dolog a diszkrimináció, más dolog a gyilkosság. A zsidóság a bolgár zsidótörvényeket ma úgy tekinti, hogy velük lettek megmentve a bolgár zsidók a deportálástól. "

és ha a bolgárok a kútba ugranak te majom, akkor te is ugrasz?

a zsidótörvények fasza dolgok voltak mer a bolgárok? jézus fasza!

freehckr 2013.11.05. 15:39:20

@Szamiz67: „nem személyeskedtem”

Nézd, az eddigi véleményeidben ugyan azokat a paneleket soroltad föl, mint amit a posztbolsevik politikusok szoktak Horthyval kapcsolatban, ennek tükrében az elvtársazás nem személyeskedés, és én kérek elnézést, ha ezt személyeskedésnek vélted... gondoltam a régi „szép” kommunista idők emlékére kedvedre való lesz az elvtársazás... :)

„nem vagyok képben ifj. Hegedűs Lóránt ügyeiben”

Akkor előbb tessék kicsit utánaolvasni...

„Az idézett szövegek nem is rá vonatkoznak, hanem általában az egyház szerepére, funkciójára.”

Igen, általában, de ezt nem lehet megítélni Hegedűs és a III/III-as egyházi vezetők kapcsolatának ismerete nélkül. Mint az adózás is általában jól működik, a funkciója egyszerű, Magyarországon mégsem minden úgy van az adózással, mint Európában általában... Magyarország egy posztkommunista balkáni ország, a rendszerváltás hiánya miatt a nyakunkon maradt posztbolsevik szemét politikai elittel és talpnyaló értelmiségével, itt semmi nem úgy van, mint általában... :)

„az egyháznak nem kell tartózkodnia attól, hogy politikai olvasatú rendezvényeknek helyt adjon”

Nem. A zsinagógában is láttuk már Gyurcsányt, Bajnait, Orbánt, mondtak politikai beszédet, hát akkor Gyöngyösi is elfér egy református templomban...

„attól meg különösképpen, hogy vitatott történelmi személyiségeknek szobrot állítson?”

Minden történelmi személyiség valamilyen szinten vitatott.

Ha egyszer liberális demokrácia van, állítólag, akkor az azt jelenti, hogy minden engedélyezett ami nincs külön törvényben tiltva, vagy törvény által szankcionálva. ideje lenne, ha a posztbolsevik politikai elitünk is megértené ezt... bár úgysem fogják...

berczy04 2013.11.05. 15:41:49

@Knorr: Ejj, ezek a rohadt magyarok, ejj... Az ősrobbanás is miattuk volt... Pff...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 15:42:58

@Knorr:

Tehát a diszkrimináció és a legyilkolás ugyanaz?

Szamiz67 2013.11.05. 15:44:10

@freehckr: Ok, megpróbáltam, ha nem megy, nem megy.... A jövőben tartózkodom a hozzászólásaira reagálni, megköszönném, ha Ön is ezt tenné. Üdv.

Conchobar 2013.11.05. 15:45:20

@Knorr: "az állami vasút segítségével, mindezt kormányzati utasításra ahol a kormányzó végül mindezért még szobrot is kapott" - Azért kapta a szobrot? Nem felesleges ekkora marhaságokat irkálni?

Szamiz67 2013.11.05. 15:47:07

@freehckr: Ok, ha nem megy, nem megy...
A jövőben tartózkodom a hozzászólásaira reagálni, megköszönném, ha Ön is hanyagolna. További szép napot!

Knorr 2013.11.05. 15:48:52

@Conchobar: "Azért kapta a szobrot? Nem felesleges ekkora marhaságokat irkálni? "

akkor miért? az ország háborúba vezetéséért? a sok nyomorgóért? a zsidótörvényért? a 2. magyar hadsereg elveszejtéséért? mégis miért?

szerintem az antiszemitáknak tetszik amit csinált a zsidókkal, azért.

más nem is tiszteli őt rajtuk kívűl, ahogy elnézem a sok zsidózó értelmi fogyatékost.

Szamiz67 2013.11.05. 15:49:30

@Szúnyog: Az egyház saját irányelveiből idéztem...., de a napi ügyektől távolságot tartó, befogadó, hitéleti, lelki támogató, segítő tevékenységre irányuló egyházi magatartás közös társadalmi érdek.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 15:53:56

@Knorr:

Te mit csináltál a szovjet megszállás idején? Sztrájkoltál? Mert én tanultam, dolgoztam, éltem az életem, ahogyan tudtam. Ahogy a rendőrök, vasutasok, közig. dolgozók is, és mindenki más. Nem volt ez másként a német megszállás idején sem. Ahogy '44-ben, úgy '45 után és '56 után is magyar rendőrök, magyar vasutasok és magyar közig. dolgozók voltak szolgálatban, amikor a vonatok Szibéria felé zakatoltak százezrekkel. Mi ebben az extrém?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 15:56:32

@Szamiz67:

Te mit szólnál hozzá, ha a zegyház megmondaná neked, hogy mit gondolj a társadalmi érdekről? Akkor te miért/hogyan érzed magad felhatalmazva arra, hogy megmond a zegyháznak?

Knorr 2013.11.05. 16:00:19

@bbjnick: Akkor emeljél szobrot Rákosinak meg Kádárnak is bazdmeg, mert akkor is magyarok voltak a rendőrök meg a vasutasok, nem történt semmi extrém.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.05. 16:04:46

@TaTa86.: Mármint lehetővé tenni magyar állami vezetői részről, hogy a szovjetek joghatóságot gyakoroljanak.

A Trianonnal kiszolgáltatott 7 millió állampolgárt nem a közvetlen halálnak szolgáltattuk ki, nem kreáltunk belőlük belső ellenséget (sőt, azóta túlkompenzálunk és "magyarabbak" lettek, mint mi, magyarok).

@Conchobar: Különös, az agrárproletariátust senki se akarta legyilkolni, a zsidókat meg igen.

Ha a védelmet igénylő állampolgárok egy részét meg akarják ölni, egy részét meg nem, akkor melyik szorul rá jobban a védelemre? Amelyik több? Szóval ha van 3 gyereked, egyet meg akarnak ölni, kettőt meg nem, akkor...?

A nyilastemplom attól nyilastemplom, hogy nyilasok vannak benne.
A református templomban pl. reformátusok vannak. Nem attól református, hogy Kálvin arcképe van rá kilógatva, vagy állandóan átalakítanák.

@bbjnick: '44 júniusában kijelentette, hogy márpedig nem, és mi is történt...? Semmi.
Erről ennyit.

"Ismersz olyan országot, ahol a közrendvédelemnek, az államvasutaknak és az államigazgatásnak nem az a feladata, hogy végrehajtsa a kormányzat utasításait?"

Maga szerint tehát a deportálások a kormányzat és nem a németek utasítására történt?
Akkor tehát Horthy deportáltatott.

Ha viszont a németek utasítására történt, akkor az államigazgatás nem a kormányzat utasításait hajtotta végre.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.05. 16:05:25

@bbjnick:

Pontosan ezért felelős a vezetés, Horthy, mert nem elvárható, hogy egy egész ország illegalitásba vonuljon.

A pénzügyőrök pl. ki voltak rendelve a zsidó vagyonok átvételére. Ha nem mész, kirúgnak, ennyi. Jól tudom ezt, mert nagyapám is pénzügyőr volt, s csak azért nem vett részt a zsidó vagyonok átvételében, mert egy másik ügyosztályon dolgozott (a zárjegy-hamisítók elleni osztályon) és ott nem volt szabad ember, így onnan senkit sem rendeltek ki a zsidó vagyonok átvételi eljárásához. Magyarul: szerencséje volt. Aztán ugyanúgy végezte ugyanazt a munkát nyugdíjig - Szálasi alatt, majd a köztársaság alatt, majd Rákosi és Kádár alatt, mindenkire le is kellett tennie a "hűségesküt".

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.05. 16:06:59

@Szúnyog: Legyen, de akkor ez az egyházak egyházon kívüliek által való direkt és közvetett (jogalkotás, általános állami szolgáltatások stb.) tág értelemben vett finanszírozására is fennáll?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 16:09:12

@Knorr:

Hogy jön ide Rákosi vagy Kádár? Te kezdted el a közrendvédelmieket, a vasutasokat és a hivatalnokokat emlegetni a deportálásokkal kapcsolatban! Hollandiában vagy Franciaországban is helyiek voltak a közrendvédelmiek, a vasutasok és a hivatalnokok a német megszállás alatti deportálások idején, ahogy Magyarországon is magyarok a szovjet megszállás alatti deportálások, kényszermunkára elhurcolások idején. Miért rosszabb, bűnösebb a magyar közrendvédelmi, vasutas, hivatalnok stb., ha a munkáját végzi (végrehajtja feljebbvalói utasításait), mint bármely más közrendvédelmi, vasutas, hivatalnok stb., amikor ugyanezt teszi?

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.11.05. 16:10:47

@calabria007:

na mesélj zsidó, annak mi volt az oka, hogy egy kivétellel a

TÖMEGGYILKOS NÉPBIZTOSOK MIND ZSIDÓ volt?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.05. 16:12:34

@bbjnick: S tessék mondani, ha úgy hozza a sors, akkor feljelenti az osztályellenséget, megigényli a zongoráját/üzletét/praxisát, leköpi az internáltat és belehugyozik a levesükbe, csak mert maga mindenekelőtt egy lojális állampolgár, egy mintahazafi?

Mondjuk el is indult ezen az úton, nem magán múlt, hogy sarkon kellett fordulnia...

Szamiz67 2013.11.05. 16:13:23

@bbjnick:
1. Megkeresztelt, bérmált római katolikus vagyok, igaz nem élek aktív közösségi hitéletet, de hogy ki milyen hitéletet él, az egyébként is lelkiismereti kérdés.
2. Az egyházaknak fontos társadalmi szerepe van, nyílt, befogadó, semleges intézmények, ez mondhatni evidencia, a lelki segítségnyújtás általános, humánus, keresztényi jellegéből fakad.

Ha úgy érzed, hogy ezt én 'kényszerítem' rá az egyházakra, vagy ez kényszerként kellene, hogy bármely egyházi intézmény megélje, akkor nagyon más malomban őrlünk...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 16:26:55

@Szamiz67:

Mellébeszélsz:-) Látod, én katolikus vagyok, de eszembe nem jutna beledumálni a reformátusok, az evangélikusok, a mindenféle egyéb protestánsok és zsidók stb. belső ügyeibe. A Katolikus Egyház tanítását magamra nézve kötelezőnek tartom, de nem érzem magam felhatalmazva arra, hogy megmondjam, hogyan működjenek más felekezetek, milyen is a jó protestáns vagy jó zsidó vagy a jó akármi.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 16:47:05

@Counter: A véleményem változatlan. Ez akkor benne volt a pakliban, én nem zsidó szemszögből nézem az egészet.

Ennek ellenére én legalább megértem a zsidó szempontokat is. Ezért nem értem, hogy aki végleg elvesztette a bizalmát a magyar nemzetben, és erre nem mondhatni, hogy ott és akkor, nem feltétlenül a saját hibánkból, nem szolgáltunk rá, az menjen békével. Izrael örömmel vár minden zsidót.

Aki marad, az fogadja el, hogy nekünk Horthy, és a Horthy-éra a történelmünk része marad, és az eredményekre igenis büszkék leszünk.

Knorr 2013.11.05. 16:52:28

@bbjnick: "Hogy jön ide Rákosi vagy Kádár?"

azt magadtól kérdezd, te raktad őket egy platformra horthyval érvelésed szerint náluk is magyarok voltak a rendőrök és a vasutasok, és semmi extrém. szobrot nekik!

"Miért rosszabb, bűnösebb a magyar közrendvédelmi, vasutas, hivatalnok stb., ha a munkáját végzi (végrehajtja feljebbvalói utasításait), mint bármely más közrendvédelmi, vasutas, hivatalnok stb., amikor ugyanezt teszi? '

értem tehát senki sem tehet semmiről, a nácik is parancsra gyilkoltak, ők is ártatlanok. hitlernek meg horthynak meg a jóisten osztotta ki a parancsot, vagy súgták nekik a hangok.

Knorr 2013.11.05. 16:53:51

@TaTa86.:

"Aki marad, az fogadja el, hogy nekünk Horthy, és a Horthy-éra a történelmünk része marad, és az eredményekre igenis büszkék leszünk."

oszt mi volt az eredmény? hány millió pengőt loptunk a lemészárolt zsidóktól he? legyél büszke te idióta.

S=klogW 2013.11.05. 16:54:11

@Szamiz67:

"Megkeresztelt, bérmált római katolikus vagyok, igaz nem élek aktív közösségi hitéletet, de hogy ki milyen hitéletet él, az egyébként is lelkiismereti kérdés."

Ez a mondtaod egy nagy képmutató hazugság - jobb esetben önmagad előtt is, mert akkor csak ostoba vagy, különben meg egy szemforgató hazug senki:

"nem élek aktív közösségi hitéletet"
"ki milyen hitéletet él, az lelkiismereti kérdés".

Jó a gróf úr célzása: pont olyan módra vagy te katolikus - vagy akár csak keresztény - mint Gyurcsányi.

Knorr 2013.11.05. 16:55:47

@gróf Szopatzky-Weretzky:

"na mesélj zsidó, annak mi volt az oka, hogy egy kivétellel a

TÖMEGGYILKOS NÉPBIZTOSOK MIND ZSIDÓ volt? "'

mi van olvastál vmi faszságot az egyik náci oldalon? primitív barom. annyit tudsz hogy zsidó. itt megáll a tudomány.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 16:58:20

@Counter: "'44 júniusában kijelentette, hogy márpedig nem, és mi is történt...? Semmi.
Erről ennyit."

Nem válaszoltál az ellenérvemre.
Feltűnt, hogy júniusban volt egy D-Day is?

Megjegyzem, nagyon úgy néz ki az angolok pont azt akarták, hogy mikor ők partraszállnak Hitler Magyarországon rendezzen vérfürdőt.

Azt látom, hogy ugyanolyan cinikus vagy mint Horthy. A különbség, hogy te zsidók megmentésének esélyéért feláldoztad volna a kiugrás esélyét, ő viszont a kiugrás esélyéért áldozta fel a zsidók megmentésének esélyét.

Vagyis: ha már úgyis áldozni kell, akkor áldozzuk a politikai ellenfelet, ne a cimbiket.

Knorr 2013.11.05. 17:00:21

@TaTa86.:

"ő viszont a kiugrás esélyéért áldozta fel a zsidók megmentésének esélyét. "

mi a szent faszom, hány zsidót deportáltak addig, számold már ki. milyen megmentés???

berczy04 2013.11.05. 17:00:23

@Knorr: Hát, akasztják a hóhért? Téged sem annyira a cizellált, intelligens hozzászólásaidról lehet e blogon megismerni. Szar a tükör, mi?

Kandeláber 2013.11.05. 17:00:40

@bbjnick: Hehe, az agybeteg provokátor biztos nagyon sokszor látta a "Szigorúan ellenőrzött vonatokat", és úgy gondolja hogy minden vasutasnak föl kellett volna robbantania a "náci" szerelvényeket.
A hozzá hasonló idióták perelték a MÁV-ot Chicagóban.
És van egy sanda gyanúm, hogy maga Dániel Péter firkál "Knorr" nicknéven Tel.Avivból, egy magyar betűs klaviatúrán.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 17:01:46

@Knorr: "mi van olvastál vmi faszságot az egyik náci oldalon?"
Amit írt, az tény. A nép és tanácsköztársaság zsidó puccs volt. Károlyi kormányában abszolút többségében voltak a zsidók, Kunéban egy kivételével, mind az volt.
(A népességnek egyébként 6%-a volt zsidó.)

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 17:06:45

@TaTa86.:

Budapesten azonban 20% fölött voltak, a budapesti értelmiség tekintetében pedig még ennél is magasabban

a forradalom pedig a világháborús összeomlás nyomán robbant ki

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 17:08:06

@berczy04:

sajnos felettébb alacsony színvonalon áll itt a vitakultúra...

berczy04 2013.11.05. 17:10:29

@calabria007: Végig követtem, amíg ez meg nem jelent, szerintem a blog.hu-hoz képes még egészen kultúrált hangnemben folyt a vita. De mindig jön egy ilyen majom. :/

Judenrein 2013.11.05. 17:11:54

@Counter: "Ha a védelmet igénylő állampolgárok egy részét meg akarják ölni,"

Kit akartak itt megölni? Mer a zsidókat biztos nem.

Itt valami súlyos félreérteés van...

A zsidókat DOLGOZNI vitték, nem pedig a halálba.

Auschwitz is munkatábor volt. A "zsidóság ipari mértekben történő megsemmisítése'" egy a zsidók és a szovjetek által kreált kamu.

Miért fáj a szíved a zsidókért? neked is ottmaradt pár rokon?

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.11.05. 17:14:02

@Knorr: te is válaszolhatsz:

na mesélj zsidó, annak mi volt az oka, hogy egy kivétellel a

TÖMEGGYILKOS NÉPBIZTOSOK MIND ZSIDÓ volt?

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 17:15:29

@berczy04:

általánosságban írtam a mandiról...

van itt néhány nagyon "kemény" nick...

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.11.05. 17:16:12

@berczy04:

a

"na mesélj zsidó, annak mi volt az oka, hogy egy kivétellel a

TÖMEGGYILKOS NÉPBIZTOSOK MIND ZSIDÓ volt?"

kérdés eredileg a calabriai zsidónak szólt, de válaszolni még nem sikerült neki, helyette ad hominem fallaciál

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 17:17:18

"kemény" és együgyű nick...

berczy04 2013.11.05. 17:17:34

@calabria007: Nagyjából követem és sajnos igaz, ezért is tartottam üdítőnek, hogy itt még egész korrekten folyt a beszélgetés. Kivéve egy két provokátort. Gondolom fizetnek is neki, mert magától csak nem ennyire primkó...

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 17:19:35

@gróf Szopatzky-Weretzky:

IQ-fighter barátom! csak a rend kedvéért jegyzem meg, hogy berczy kartárs mintha a knorr neveztű nick-re panaszkodott volna...

egyébként le vagy sz..va:)

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 17:20:36

@berczy04:

attól tartok, hogy ezek sajnos maguktól ilyenek...

Szamiz67 2013.11.05. 17:23:29

@S=klogW: Tisztelt ..!

Ez a megjegyzés egy másik hozzászóló korábbi mondatára reagálva került ki ide:

"Te mit szólnál hozzá, ha a zegyház megmondaná neked, hogy mit gondolj a társadalmi érdekről? Akkor te miért/hogyan érzed magad felhatalmazva arra, hogy megmond a zegyháznak?"

Rendkívül szerencsés vagyok vallási ,hitéleti ügyben, mert igaz ugyan, hogy a 70-es évek polgári (Hajdú-Bihar) plébánosa nem volt túl karizmatikus és közvetlen, de a szüleim nagyon szimpatikusan kezelték a hitéletet, édesanyám például rendszeresen, hetente többször is 'csak úgy' elment a templomba, mert éppen akkor úgy érezte, hogy szüksége van egy kis elvonulásra, imára.
A lényeg, hogy családunkban nem volt kényszer a vallásosság, mindenki egyénileg (természetesen a hittanórák és vasárnapi mise nem szabadon választott volt :) döntötte el, hogy mikor és milyen formában él vele, ezért fogalmaztam úgy, ahogy.

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.11.05. 17:24:41

@calabria007: tudom, ezért tisztáztam, hogy a

"na mesélj zsidó, annak mi volt az oka, hogy egy kivétellel a

TÖMEGGYILKOS NÉPBIZTOSOK MIND ZSIDÓ volt?"

kérdés eredetileg neked szólt.

De még mindig nem válaszoltál.

Knorr 2013.11.05. 17:25:33

@calabria007: "attól tartok, hogy ezek sajnos maguktól ilyenek... "

tuggyuk:mindenki hülye csak az antiszemita holotagadók és horthy talpnyalói az épeszűek.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 17:26:11

@Judenrein: "Auschwitz is munkatábor volt. A "zsidóság ipari mértekben történő megsemmisítése'" egy a zsidók és a szovjetek által kreált kamu."

Ezt így kijelenteni nyilvánvalóan nem lehet, ugyanakkor mégis honnan lehetett tudni akkoriban, hogy ez nem rémhír?
Még egyszer: a zsidók is önként léptek fel a marhavagonokra. Teljesen logikusan feltételezhették, hogy megbízhatatlanként a frontról elviszik őket a hátországba kényszermunkára. Ez nyilván szopás, de a háborúnak úgy is vége, ez a legoptimálisabb megoldás.

"Miért fáj a szíved a zsidókért? neked is ottmaradt pár rokon? "
Nem hinném. Azért mert baloldalra szocializálódott, aztán liberális lett, mivel nem hülye. Aztán joggal azt érzi, hogy a saját oldala egy nagy nulla lenne zsidók nélkül.

@calabria007: Tény. De a 95% is.

Knorr 2013.11.05. 17:26:46

@gróf Szopatzky-Weretzky:

"TÖMEGGYILKOS NÉPBIZTOSOK MIND ZSIDÓ volt?"

ennek az volt az oka hogy a zsidók kiirtandók, horthynak szobrot kell emelni mert helyesen cselekedett!

Knorr 2013.11.05. 17:28:26

@Judenrein:

"Miért fáj a szíved a zsidókért? neked is ottmaradt pár rokon? "

te visszamaradott majom, minden ártatlanul kiontott emberéletért fáj a szíve egy ÉPESZŰ embernek. Neked biztos nem, mert nem érted hogy lehet ez.

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 17:28:27

@gróf Szopatzky-Weretzky:

érdemi válaszhoz normális vitapartner kéne...

veled csak kurvaanyázni lehet...

és erről nem én tehetek...

martineden 2013.11.05. 17:28:42

@bbjnick: Szoval nyugodtan rabolhatok bankot,mert ha en nem .mas ugyis megteszi?Kicsit hulye erveles.Szerinted fel-egy millio ember elete megeri hogy hatalmon maradj,mi?

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.11.05. 17:29:16

@calabria007:

"egyébként le vagy sz..va:) "

E reakciód tükrözte színvonalad mellet is akad talán annyi prefrontálisan lokalizált funkcióképes neocorticális neuronod, hogy tudd - ha nem, akkor szólok -, hogy ez nem adekvát válasz a hozzád intézett

"na mesélj zsidó, annak mi volt az oka, hogy egy kivétellel a

TÖMEGGYILKOS NÉPBIZTOSOK MIND ZSIDÓ volt?"

kérdésre.

I'm looking forward to your reply. :)

Judenrein 2013.11.05. 17:30:17

@gróf Szopatzky-Weretzky: a szovjet népbiztosok többsége is zsidó volt

most olvastam egy blogon:
"Ha látsz egy zsidót az utcán, menj oda és jól baszd pofán.
Tudni fogja miért kapta."

berczy04 2013.11.05. 17:31:10

@Knorr: Hozzád képest mindenképpen. :)

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 17:32:07

@gróf Szopatzky-Weretzky:

csak a "stílusodhoz" próbáltam igazodni...

vezér01 2013.11.05. 17:34:04

@gróf Szopatzky-Weretzky: Tartottak egy gojt is.Valakinek szombaton is alá kellett írni a kivégzési parancsot.

Knorr 2013.11.05. 17:35:46

@gróf Szopatzky-Weretzky:

"na mesélj zsidó"

honnan tudod hogy ő zsidó? és mi honnan tudjuk hogy te nem egy idomított majom vagy?

Judenrein 2013.11.05. 17:37:36

@TaTa86.:

Figyelj, nyílván az állítás megtevőjén a bizonyíték súlya.

Namost arra hogy a zsidókat ELEVE megsemmisítésre szánták volna, konkrétan a gázkamrák létére, semmi de semmi bzonyíték nincs, kivéve persze amit fabrikáltak a nürnbergi kenguru-perben.

amit mondasz, persze, van benne ráció, de itt most konkrétan arról van szó, hogy a gázkamrák létére nulla, nyista bizonyíték van.

A nürnbergi kenguru-perben egyébként még GŐZ-kamrákról, meg elektro-kamrákról is szó volt...korabeli zsidó sci-fi, ami aztán nem került be a végleges verzióba.

martineden 2013.11.05. 17:42:21

@gróf Szopatzky-Weretzky:Ha le zsidozol valakit attol meg nem lesz igazad.Talan ha az olyan parasztok mint te nem viszik az elso v,haboruba az orszagot,akkor nincs tanacskozt sem.Persze Trianon se.Na paraszt ahhoz mit szolsz?

Knorr 2013.11.05. 17:49:13

@Judenrein:

"Namost arra hogy a zsidókat ELEVE megsemmisítésre szánták volna, konkrétan a gázkamrák létére, semmi de semmi bzonyíték nincs"

te vagy az elmeosztály díszhülyéje? menny el auschwitzba oszt nézd meg.

martineden 2013.11.05. 17:51:21

@Judenrein: Szeretem az ilyen bator embereket.Menj Izraelbe.Lathatsz eleg zsidot.Aztan menj es az elso kommandost baszd pofan.Ja ,hogy csak otthon nagy a pofad?Ott biztos beszarnal

Judenrein 2013.11.05. 17:51:40

en.wikipedia.org/wiki/Steam_chamber_%28holocaust_claim%29

In these camps the Jews were put to death in their thousands by hitherto unknown, new methods, gas and steam chambers as well as electric current employed on a large scale.

gőz-kamra bazmeg...gőzkamra...meg elektromos áram bazmeg...

eszem faszom megáll...

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 17:53:41

@martineden:

én is csak erre céloztam neki...

PS.: a parasztokat pedig hagyjuk békén, a szóban forgó "úriember" nem paraszt, hanem szimplán egy primitív bunkó...

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 17:54:48

@martineden:

én is vmi ilyet akartam írni neki...

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 17:56:34

@Knorr:

szopackihoz képest dicsőség zsidónak lenni...

különösen calabriai zsidónak:)

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.11.05. 17:57:35

@martineden:

"Ha le zsidozol valakit attol meg nem lesz igazad."

Valóban nem, főleg hogy én nem állítottam, hanem KÉRDEZTEM, és - még mindg - várok egy adekvát választ.

"Talan ha az olyan parasztok mint te nem viszik az elso v,haboruba az orszagot,akkor nincs tanacskozt sem.Persze Trianon se.Na paraszt ahhoz mit szolsz? "

Erről meg a Habsburgokat és főleg a TÖMEGGYILKOS NÉPIRTÓ SZERBEKET kellene megkérdezned. Jelzem, mivel láthatóan nem vagy vele tisztában, a Habsburgok nem parasztok voltak. A szerbek meg el se érték a magyar paraszt színvonalát.

martineden 2013.11.05. 17:58:16

@calabria007: Kossz.Nem a foldmuvesekre celoztamDDD

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 17:58:49

@Knorr:

mondjuk a poszt tetszett, Horthy-val alapjáraton nekem nincs sok bajom

persze az is tény, hogy egy anakronizmus volt a XIX. századból, de Rákosi elvtárs-pajtásnál még így is nagyságrendekkel jobb volt

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 17:59:35

@martineden:

tudom, de itt már minden szó számít:)

martineden 2013.11.05. 18:04:36

@gróf Szopatzky-Weretzky: Igen ,a Habsburgok csak az urugy volt.A szerb semmivel se rosszabb nep mint a szomszedai.Sot ,ugy altalaban,talan csak nekik van erkolcsi tartasuk.Termeszetesen a sok bunuk mellett.De ez most lenyegtelen.Tehat,ha nincs az elso v.haboru,nincs tanacskozt.Egyetertunk ugye?Es akkor nem kell feltenned a kerdest a nepbiztosokrol

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 18:10:26

@Judenrein: Nem az én tisztem megítélni. Azt szerintem mindenki láthatja, hogy a hivatalos holokauszt-magyarázatok nem éppen "gránitszilárdságúak".
De ettől még lehetett megsemmisítő tábor. Akkor is ha gázkamrák nem voltak.

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.11.05. 18:15:32

@martineden:

"Tehat,ha nincs az elso v.haboru,nincs tanacskozt.Egyetertunk ugye?"

Nem. Én inkább azt gyanítom, ha nincs a világháború, akkor a Tanácsköztársaság kitakarítáasára nem lett volna alkalom.

A Tanácsköztársaság 133 napját közvetlenül az tette lehetővé, hogy Linder ( jé már MEGINT EGY ZSIDÓ), szélnek eresztette a frontról hazatért nagy számú katonaságot minden különösebb társadalmi-gazdasági visszaillesztés nélkül, miközben Trianon nyomán is hatalmas menekültáradat érkezett a megkisebbített Magyarországra.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 18:31:38

@martineden:

Igazad van! Szembe kellett volna fordulni a németekkel, s beledobni az országot az örvénybe! Mindenki jól járt volna: a németek hatalomra juttathattak volna egy feltétel nélkül kollaboráló bábkormányt, totális háborús üzemre állíthatták volna az országot és a zsidókat is mind egy szálig kiirtották volna, nem lennének most ezek az értelmetlen viták.

martineden 2013.11.05. 18:35:00

@bbjnick: A szebeknel sem irtottak ki mindenkit
Az osztrakoknal sem.Egesz jol kijottek a bulibol hozzan kepest.Nem igy gondolod.Ja es nem lett volna 45 ev orosz sem

martineden 2013.11.05. 18:37:03

@gróf Szopatzky-Weretzky: Vissza jutottunk a kerdeshez.Mert nem volt itthon a nagyszamu hadsereg?Ha itthon lett volna ,nincs tanacs.kozt.Nehezen erted meg latom.

Judenrein 2013.11.05. 18:42:40

@TaTa86.: Azt szerintem mindenki láthatja, hogy a hivatalos holokauszt-magyarázatok nem éppen "gránitszilárdságúak".

Hát igen, de a mocskos zsidók törvénnyel tiltják ennek kimondását.

"De ettől még lehetett megsemmisítő tábor. Akkor is ha gázkamrák nem voltak. "

Figyelj a holokamuban meghalt vsz egy-másfél millió zsidó, ez teljesen rendben van

de ez sehol sem hatmillió, bazz....

aA megsemmisítő táborok legnagyobb cáfolata, hogy rengeteg gyerek meg öreg túlélte, többel közt vízel bácsi meg a holobohóc kertész is gyerekként élte túl Auschwitzot... ugye a legenda úgy szól, hogy maunkaképteleneket eleve különterelték, mentek a kamrába...a nagy büdös lószart.

Én teljesen kétlem a megsemmisítő-tábor koncepciót. Ha volt ilyen tábor, akkor kellett lenni valaminek, amivel megsemmisítették a zsidókat. Ilyen eszközre semmi bizonyíték sincs (kivéve a gőz-gáz-elektro meg faszomtudja még milyen hazugságokat), a németek meg voltak annyira maximalisták, hogyha ez lett volna a cél, akkor bizony került volna ilyen eszköz is.

Meg ugye ha dolgoztathatod is a rabot a hadigazdaság szolgálatában, akkor minek kinyírni? Annyi munkaerővel kevesebb. Nyilván a németek annyira gonosz patás ördögök voltak, hogy saját gazdasági érdeküket sem vették figyelembe.... Ugyan, hagyjuk már.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 18:42:48

@martineden: Volt hadsereg, de Linder leszerelte őket.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 18:47:27

@Judenrein: "Meg ugye ha dolgoztathatod is a rabot a hadigazdaság szolgálatában, akkor minek kinyírni?"

Mert látták, hogy a háborút bukták. Viszont így legalább zsidómentesíthették Európát. Lényegébként olyan, mintha győztek volna.

De persze ez csak teória. Minden esetre én pl nehezen hiszem el, hogy 44 márciusától-júliusáig "felszabadult" 600ezer munkahely, és ne lett volna gazdaságosabb legalább egy részét a zsidóknak Magyarországon dolgoztatni addig is.

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.11.05. 18:50:04

@martineden:

Nehezen erted meg latom.

Mert itthon volt a hadsereg a határok védelme helyett.

És mert nem hadseregként volt itthon a hadsereg.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 18:51:03

@martineden:

Ausztriában a zsidók több, mint kilencen százaléka odaveszett, Jugoszláviában, ahol többszörös polgárháború dúlt (mindenki mindenki ellen harcolt: a német megszállók, a szerb királyi csapatok, a csetnikek és a titopartizánok a legváltozatosabb felállásokban irtották egymást és az útjukba kerülő polgári lakosságot) a zsidóknak több, mint hatvan százaléka áldozatául esett a mészárlásoknak.

Miért is jöttek ők jobban ki a háborúból, mint mi?

bozsy 2013.11.05. 18:51:31

A mostanihoz érdemes lenne ezt a cikket is bedobni egy POLITIKAMENTES, szakmai vitába.
tenyleg.com/index.php?action=recordView&type=places&category_id=3115&id=410724

Zoxo 2013.11.05. 18:57:04

A történelem nem 1941-ben, de még csak nem is 1939 augusztusban kezdődött!

Judenrein 2013.11.05. 18:57:34

@TaTa86.: A németek minderől nyilvántartást vezettek. Az un. Hossbach-memorandum és a Wannsee-i konferencia anyagai kivétel nélkül hamisítványoknak bizonyultak.

Ha meg akarták volna semmisíteni a zsidókat, annak maradt volna határozat-szinten nyoma. Nyilván ilyenről szó sincs.

egyébként ami a nyilvánvalóan meghalt zsidókat illeti: most akkor örökre lelkiismeretfurdalást kell érezni emaittt? az idők végezetéig fizetnünk kell a kárpótlást meg a holo-bűnhődést kell végeznünk minden nap, csak mert meghalt Magyarországról 200 ezer zsidó?

A budapesti gettó pl. egy az egyben túlélte. Azért is olyan Budapest, amilyen. Tele van büdös zsidóval.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.11.05. 19:24:54

@TaTa86.: Azért arra kíváncsi volnék, hogy gyerekeket és aggastyánokat ki, milyen kényszermunka elvégzésére lát alkalmasnak, s ha semmilyenre, akkor minek pazarol szállást, minimális ellátmányt, egyéb erőforrásokat a szállítására, tartására. Már ha kényszermunka, ugye.

A munkaképesekkel elvégeztetett kényszermunka inkább a kiirtás során besöpörhető járulékos haszonnak tűnik mindent összevetve.

@gróf Szopatzky-Weretzky: 1919 márciusában még sehol se volt a "hatalmas menekültáradat".

A TK-t véleményem szerint az készítette elő a legjobban, hogy a magyar uralkodó elit eddig sosem volt képes a saját leváltásának esetére felkészülni. Azaz amikor a mindenkori centrális erőtér pártja ízzé-porrá zúzódik (1918 ősze, 1944 ősze, 1989, meg majd a soron következő alkalommal is, minden jel szerint), akkor pont azért kerül a hatalom fantaszták, elmebetegek, amatőrök, kalandorok és effélék kezébe, mert a centrális erőtér pártja gondosan bekebelez, elfojt vagy elüldöz bármiféle kvalitásos alternatívát maga mellől.
A centrális erőtér pártja ugyanis abban a hiszemben kormányoz, hogy ez örökkön örökké úgy lesz, és nem érti meg, hogy biztosan nem lesz örökkön örökké úgy.

bz249 2013.11.05. 19:27:54

@gróf Szopatzky-Weretzky: azert az, hogy szelnek ereszetettek a hadsereget nem feltetlen volt komoly osszeeskuves. Volt egy elvesztett haboru es semmi penz. A hadsereg magatol is lezullott volna, akkor meg mar jobb, ha fegyvertelenul zullik le.

Linder persze egy alkoholista fasz volt aki tokeletesen alkalmatlan es meltatlan volt a hadugyminiszteri posztra.

martineden 2013.11.05. 20:01:39

@bz249: A hadsereg mar az olaszoktol ugy jott haza ,hogy eldobaltak a fegyvereket es az egyenruhakat.Szazszazalek.A nagyapam huszar hadnagykent ott volto ,o meselte ano

martineden 2013.11.05. 20:08:27

@bbjnick: Szerinted ha ellenallunk a nemeteknek,ma ekkora magyarorszag terulete?Mert szerintem egy kicsit nagyobb lenne.Ja es nem lett volna 45 ev orosz megszallas.Nem elhanyagolhato,ugye?A veszteseg viszont nem sokkal lett volna tobb.Esetleg par Horthy fele patkannyal ,de az belefert volna.Sokkal tobb rendes ember pusztult el

Judenrein 2013.11.05. 20:18:51

@Counter:
"Azért arra kíváncsi volnék, hogy gyerekeket és aggastyánokat ki, milyen kényszermunka elvégzésére lát alkalmasnak, s ha semmilyenre, akkor minek pazarol szállást, minimális ellátmányt, egyéb erőforrásokat a szállítására, tartására. Már ha kényszermunka, ugye."

Hát talán mert mégsem voltak akkora vadállatok, mint terjesztik róluk.

Egy minden kétséget kizáróan "hiteles" tanúvallomás:

"A lengyel Stanislawa Leszczynskát a római V. Világima Kongresszus Az Életért a jövő hónapban posztumusz kitüntetésben fogja részesíteni Auschwitzban tanúsított "hősies tette", több száz újszülött életének megmentéséért.
Mielőtt a bába 1943 áprilisában Auschwitzba érkezett volna, az őrök patkányokat eresztettek a táborban született újszülöttekre, majd szüleik szeme láttára megölték őket - így indítja fantasztikumát a holokauszt-mesevilág éppen aktuális regélője. Matthew M. Anger Az auschwitzi bába című nem sci-fi -nek szánt tanulmányában azt állítja, Leszczynska nem teljesítette a náci tisztek parancsát – állítólag még a hírhedt Mengele doktornak is ellenállt –, így több száz csecsemő életét mentette meg. ( Milyen állítólag? Ez minden kétséget kizáróan így volt, a "vérengző nácik" tehetetlenek voltak a szuperbábával szemben - Kuruc.info)
A bába körülbelül háromezer újszülöttet segített világra, de közülük minden másodikat meggyilkoltak, vagy a tábor embertelen körülményei között haltak meg, körülbelül ötszáz, „árja kinézetű” kék szemű és szőke hajú csecsemőt pedig németek neveltek fel, míg harmincan túlélték a holokausztot. ( Állítják nekünk halálos komolysággal, miközben a holodogma szerint a munkára képteleneket azonnal elgázosították - Kuruc.info)
Visszaemlékezéseiben Leszczynska fázó, éhező anyák eseteiről számol be, akiknek mindenfajta orvosi ellátás nélkül kellett biztosítaniuk gyermekeik számára a szűkre szabott határok között a túléléshez szükséges alapvető funkciókat. (És akik hosszú hónapokon keresztül sikeresen titkolták el áldott állapotukat a nácik elől, nehogy munkára képtelennek nyilváníttassanak. Hát nem fantasztikus? - Kuruc.info.) A bábának mindeközben a patkányokat kellett elhessegetni a csecsemőktől, akik megrágcsálták a gyermekek fülét, orrát és lábát. „Az emberi hús fogyasztása miatt ezek az állatok macska nagyságúra nőttek” – írja Leszczynska. (De inkább vaddisznó méretűre, és miközben tépték a húst, a következő szélsőséges kijelentésekre ragadtatták magukat: "most megfizetünk a kereszténység uzsorával történő megmérgezéséért, röff-röff, a "kedvezményes" hitelért, röff-röff, a háborúk kirobbantásáért, röff-röff, mocskos zsidók, röff-röff. Röff Heil! - Kuruc.info)
A bába ideje alatt egyetlen anya vagy csecsemő sem halt meg. A munkáját felügyelő doktor megdöbbenve olvasta az erről szóló jelentést. „Még a legjobb színvonalú német klinikák sem értek el ilyen eredményeket” – idézte Lagerarzt szavait, és a Vörös-tenger megnyílásához hasonlatos csodát Leszczynska. A bába egy titkos tetoválást használt az újszülöttek hónaljánál, így segítve elő a gyermekek azonosítását (és láthatatlanná válásukat a gonosz, hétfejű nácik számára, ásálálálálá), s ezzel a háború után a családok egyesítését.
Leszczynska boldoggá avatásának folyamata már megkezdődött a katolikus egyházon belül, míg a bába családtagjai által vezetett Stanislawa Leszczynska Alapítvány filmet készül forgatni a több száz gyermek életét megmentő hősnő életéről. Itt a csoda vége, fuss el véle!"
(Kuruc.info - Múlt-kor nyomán)

További részletek: kuruc.info/r/6/67654/#ixzz2jnf57uxA

Dzsentrisvihák 2013.11.05. 20:33:49

@martineden:

Ember, te melyik párhuzamos létsíkról irkálsz, mégis?
Nem lett volna orosz megszállás; megtarthattuk volna a visszaszerzett területeket?
Ezt Sztálin morzézta le neked a túlvilágról, vagy mi?

Oszt térképet láttál-e már, jóbarát? Pöttyet útban voltunk a ruszkiknak, a II. ukrán front itt akkor is átjön, ha Horthy belép a kommunista pártba, és személyesen lövi fejbe Hitlert. Szartak ők a semlegességre/ellenállásra, meg hasonló úri huncutságokra.

Nézd csak meg a szőröstalpúak mit kaptak jutalmul a kiugrásukért! Lefegyverezték a náluk állomásozó német csapatokat, hadat üzentek a III. Birodalomnak, és láss csodát, ők is élvezhették egy darabig a proletár diktatúra diszkrét báját, pedig még csak irányba se estek Bécs, vagy Berlin felé...

martineden 2013.11.05. 20:43:09

@Dzsentrisvihák: Mindahogy at ment az osztrakon is.De ott maradt?Ember,eszak erdelyt mert kapta meg a roman?ELOSZOR GONDOLKODJ.AZTAN IRJ

martineden 2013.11.05. 20:45:12

@Dzsentrisvihák: Ja es a romanoknal nem maradtak benn az oroszok .Hallgattal volna bolcs maradtal volna

bz249 2013.11.05. 20:47:34

@martineden: hat azert Csau az oroszok nelkul is vidam lehetett...

martineden 2013.11.05. 20:50:58

@bz249: Ez nem vitas.De ha nalunk nem marad bent ,szerinted Rakosi lett volna?Es eszakerdely roman lenne?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 20:52:12

@martineden:

Ezt hogyan sikerült összeraknod?:-)

Nem akarom ismételni, mert itt fentebb már valaki tételesen végigvette: Lengyelország, aki ellenállt a német agressziónak, majd a legtöbbet szenvedett a németektől, oda lett dobva a Nyugat által a szovjetnek, Csehszlovákia, ami részben (Cseh protektorátus) német megszállt terület volt, szintén a szovjet prédája lett stb. A mi háború utáni sorsunk nem azon múlott, hogy Horthy '44 májusában hogyan dönt a deportálások felől, hanem azon, hogy a nagyhatalmi osztozkodásban milyen sorsot szántak nekünk a Szövetségesek.

Ehhez szorosan kapcsolódik az a tény is, hogy '44 tavaszán Horthy már jóideje titkos tárgyalásban állt az angolokkal, a háborúból való kiugrás lehetséges módozatairól egyeztetett velük. Tehát az angolok bizonyosan tudták, hogy mi a helyzet Magyarországon (így a készülődő deportálásokról is tudtak). Nem ismeretes, hogy pontosan milyen ígéreteket kaptunk, milyen instrukciókkal látták el a magyar tárgyalófelet. Amikor Horthy a deportálások megindításról döntött, abban bizonyosan szerepe volt az angolokkal folytatott tárgyalások menetének is.

Jóval bonyolultabb kérdések ezek, mint a te vágykivetítő fantazmagóriáidban szerepelnek.

bz249 2013.11.05. 20:54:43

@martineden: 1955-ig Ausztriaban is bent maradtak... szoval valoszinutlen, hogy pont nalunk nem... plusz ugye ott van Lengyelorszag, ahol szinten ott voltak az oroszok (pedig ugye ok egy percig sem alltak a nemet oldalon).

1956 utan meg 1956 utan volt, raadasul mi voltunk a frontvonal.

bz249 2013.11.05. 20:57:23

@martineden: ja es a masik kerdesre

Igen Eszak-Erdely roman lenne, mert eleve meg se kaptuk volna... Romania igy is elvesztette Besszarabiat es Del-Dobrudzsat, Sztalinnak nem lett volna oka meg jobban megbuntetni oket.

Ahogy amugy Sztalin nagy haverja a Benes fele Csehszlovakia is kemeny 3 extra faluval, egy visszaszerzett Tesinnel (a lengyelektol ugye) es egy elvesztett Karpataljaval zarta a haborut.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 20:58:37

@martineden:

A románoknál nem maradtak benn az oroszok, mert stratégiailag nem volt fontos számukra, hogy ott csapatokat állomásoztassanak. Ott voltak mindenütt az ütközősávban: Bulgáriában, Magyarországon, Csehszlovákiában, az NDK-ban stb. Románia nem esett az ütközősávba.

martineden 2013.11.05. 21:02:57

@bbjnick: Tok mindegy.Azert maradtak mert volt jogalapjuk ra.Eszakerdelyt pedig odaadtak a romanoknak,ami nem tortent volna meg

bz249 2013.11.05. 21:06:26

@martineden: nem oda-, hanem visszaadtak (ha abbol indulunk ki, hogy Horthy arcoskodik a nemetekkel akkor Eszak-Erdely egy percig sem a mienk, hanem a magyar-roman hatar a Tisza folyo)

martineden 2013.11.05. 21:07:01

@bz249: Ember,gondolkodj.Ha a gyoztesek mellett allunk mi alapjan vettek volna el teruletet?Az osztrak azota is rohog a markaba a romannal egyutt.Ja es nincs orosz megszallas.

martineden 2013.11.05. 21:09:36

@bbjnick: A gyoztes joga.Tudod az orosz nak mi uzentunk haborut.Mi kuldtunk hozzajuk hadsereget,amit aztan szarra vertek.Tudod a koltsegeket te is behajtod ha tudod.Marmost a gyoztes betudta hajtani

bz249 2013.11.05. 21:14:42

@martineden: Lengyelorszag milyen alapon veszitette el Nyugat-Ukrajnat? Csehszlovakia milyen alapon veszitette el Karpataljat?

Egyebkent nem veszitettunk volna teruleteket. Sztalin valoszinuleg visszaadta volna a trianoni hatart.

De induljunk ki a valos tortenelembol

Magyarorszag (vesztes)- Jugoszlavia (gyoztes) visszaallt az 1937-es hatar
Magyarorszag (vesztes)- Csehszlovakia (gyoztes) harom falu kivetelevel visszaallt az 1937-es hatar
Magyarorszag (vesztes)- Romania (atallt) visszaallt az 1937-es hatar
Magyarorszag (vesztes)- Ausztria (akarmi) visszaallt az 1937-es hatar

Vagyis, elvesztettuk a haborut... utolso csatlos meg miegymas... oszt ennek ellenere egyetlen gyoztest sem kompenzaltak magyar teruletekkel. Mibol gondolod, hogy forditott esetben mashogy tortenik?

martineden 2013.11.05. 21:15:53

@bz249: Max negy evig.Aztan mivel a gyoztesekkel voltunk lelekbenes agazok megszalltak bennunket,vittunk volna penzt paripat ,fegyvert,ahogy mondani szoktak.PL Ausztria.Szerinted Burgenland mert osztrak ma?Mert oket ugy szallta meg a nemet.Ez a hivatalos verzio.Mi pedig a dicso allamferfiaknak koszonhetoen onkent csatlakoztunk,sot mi voltunk az utolso csatlos.Dicso mult,mit ne mondjak

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 21:16:15

@Counter: Igen, és még számos egyéb aggály is van. Nekem a gázkamrák bűzlenek, de egyébként simán el tudom képzelni, hogy valóban szervezett népirtás folyt. Azt is, hogy a náci vezetés úgy volt vele, hogy ha már a háború bukik, legalább Európa legyen zsidómentes.

(Éppen ezért is mondom: ha volt is mozgásterünk abban, hogy megtámadjuk a SZU-t, zsidókérdésben kevesebb volt. A források alapján is úgy látom, Hitler valóban sokkal kevésbé törődött a Honvédség szerepvállalásával, mind inkább a magyarországi zsidók kérdésével. )

martineden 2013.11.05. 21:17:49

@bz249: Igen,A trianon felul lett volna biralva

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 21:18:15

@martineden:

Hogyan állhattunk volna a győztesek oldalán, amikor a legközelebbi majdani győztes Anglia volt ('41 júniusáig a Szovjetunió is Németország szövetségese volt)? Európa Krétától a Sarkkörig vagy német megszállás alatt vagy Németországgal szövetségi viszonyban volt.

Ha másként nem megy, akkor megismétlem: amikor Horthy '41 májusában a deportálások mellett döntött, épp titkos tárgyalást folytatott az angolokkal a kiugrásról. Hogy úgy döntött, ahogyan, abban nyilvánvalóan szerepe volt annak is, amit az angoloktól tud(hat)ott.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 21:20:25

@bbjnick:

amikor Horthy '41 májusában= amikor Horthy '44 májusában

Szúnyog 2013.11.05. 21:20:29

@TaTa86.: nem lett volna gazdaságosabb. A németeknek munkaerő kellett.

martineden 2013.11.05. 21:21:00

@bz249: Ja ,egyebkent meg akkor hasznos is volt szerinted,mi?Akiket felsoroltal pont azt kaptak jutalmul hogy megtarthattak az elorzott teruleteket.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 21:21:53

@martineden: Jaj, te ezeket komolyan el is hiszed? Szerinted Sztálinnak jogalap kellett?

És még Szálasit nevezik naiv szerencsétlennek...

A szovjeteknél minden gombhoz kabát készült. Meg volt rá a kapacitás, hát csinálták.

Én értem azt, hogy jobb hinni egy igazságos világban, de a tényekkel akkor sem árt néha szembenézni.

bz249 2013.11.05. 21:25:43

@martineden: tok mindegy volt

ha arcoskodunk, akkor a nemetek megszallnak minket a szlovakok es a romanok segitsegevel a masodik becsi dontes arrol szol, hogy a roman-magyar hatar a Tisza.

Sztalin Jozsi bacsi meg mindezt visszacsinalta volna es visszakapjuk az 1937-es hatarainkat. Ja es erkolcsi gyoztesek vagyunk, mint a romanok.

martineden 2013.11.05. 21:28:21

@bbjnick: Ugy hogy ha lett volna ver a pucajukban,szembefordulnak.Vagy nem csatlakoznak es siman leteszik a fegyvert.Lehetett volna peldat venni az osztrakokrol.Mar elmondtam egyparszor.Mennyivel lett volna tobb vesztesegunk?Ja most burgenland magyar lenne.Mert kepzeld szegeny Ausztriat megszalltak es karpotlasul megtarthatta.Ellentetben a magyarokkal,hisz ok onkent csatlakoztak es tartottak ki a nacik mellett

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 21:30:22

@martineden: Nem. Azt magyarázza, hogy nincs igazság. Nagyhatalmi homokozó volt Kelet-Közép-Európa, a második vh után senkit nem érdekeltek a világháborús vagy az előtti érdemek.

Szopathatjuk mi azzal magunkat, hogy újból és újból hamut szórunk a fejünkre Horthy miatt, csak semmi értelme.

Örüljünk a szabadságnak. Ma végre kimondhatjuk, mi történt akkor. Kompenzálni meg fölösleges.

martineden 2013.11.05. 21:31:29

@bz249: Meg az is tobb lenne mint a semmi.Ja ,amugy ok jutalombol tarthattak meg e erdelyt,es nem szalltak meg oket az oroszok.Azert az nem csak erkolcsi gyozelem.

martineden 2013.11.05. 21:33:21

@TaTa86.: Nem kell hamut szorni a fejunkre.De nem is kellene dicsoiteni a nemzetvesztoket,foleg nem szobrokat allitani neki.

Szúnyog 2013.11.05. 21:35:13

@TaTa86.: azért a hétvégi ordítás a templom előtt nem azt jelzi, hogy akkora a szabadság. Meg a holokauszt dolgain való vitatkozás tilalma sem azt jelzi.

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.11.05. 21:37:55

@bz249: nem gondolom összeesküvés részének, de az "úr magyarország" romlását szándékosan előmozdítani kívánó dönésnek igen

bz249 2013.11.05. 21:41:10

@martineden: a romanok egy dolgot ertek el

- 1940-ben nem szalltak meg oket a nemetek, noha technikailag Franciaorszag szovetsegesei voltak... onnantol megbizhato partnerei a naciknak (ok kuldtek ki a masodik legnagyobb haderot a keleti frontra) ezert kesobb sem merult fel, hogy meg kellene szallni oket
- eleve kozelebb voltak az oroszokhoz, nem voltak megszallt orszag, plusz 1.2 millio katonajuk volt ezert sikeresen at tudtak allni.... es ennek koszonhetoen Romaniat kevesbe zuzta le a haboru

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.11.05. 21:45:48

A Horthy-ügy rávilágít a magyar társadalom valódi problémájára, ami még csak véletlenül sem politikai jellegű, hanem etnikai. Egy etnikai problémát próbál az összes politológusinformatikusközgazdász megoldani politikai és gazdasági eszközökkel. Ezért nemhogy javítanának a helyzeten, inkább rontanak. Nem kicsit, nagyon.

bz249 2013.11.05. 21:45:53

@gróf Szopatzky-Weretzky: az uri Magyarorszag magatol is osszeomlott... eppen ezert tudtak ilyen kalandorok es bunozok hatalomra kerulni

Amugy Linder 9 napig volt hadugyminiszter... szoval akarmilyen ember is volt (az 1920-as szerepe azert elmond bizonyos dolgokat) onmagaban nagy kart nehezen tudott okozni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 21:46:32

@martineden: Senki nem emel szobrot Hitlernek és Sztálinnak.
A tények tükrében, Horthy nem nemzetvesztő. Kritizálni lehet, de ilyen sommás vélemény egész egyszerűen nem áll meg.

Kicsit olvass utána. Visszaemlékezések, memorandumok, Romsics és Ungváry is remek összefoglalókat szerkesztett. Jobbos történészeket még csak nem is mondok.

@Szúnyog: " azért a hétvégi ordítás a templom előtt nem azt jelzi, hogy akkora a szabadság."
Komolyan, miért kell ez? Miben korlátozta akárki szabadságjogát az ordítás? Ordítsanak, joguk van hozzá, ha nekik fáj!

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 21:47:52

@gróf Szopatzky-Weretzky:

az "úri Magyarországot" (gondolom erre gondoltál) lényegében egy Wilson nevezetű tőrőlmetszett fasiszta USA elnök tette taccsra

(a Wilson-i pontok között egy külön pontot szentelt az Osztrák-Magyar Monarchia szétverésének...)

ja és - a többi ponttal együtt - valószínűleg ez volt a XX. század legelcseszettebb döntése...

mindenki jobban járt volna ha az USA nem lép be ebbe a háborúba...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 21:51:02

@calabria007: "mindenki jobban járt volna ha az USA nem lép be ebbe a háborúba... "
Kivéve az USA. Valószínűleg ezért is lépett be.

martineden 2013.11.05. 21:51:38

@bz249: De mikor lattak hogy gaz van ,kiugrottak.Az orosz azert nem szallta meg oket.Pedig keresztul jott rajtuk.Oda ,vissza.A mi dicso vezetonk meg ahhoz is hulye vagy inkabb gyava volt.Ezert allitanak szobrot neki.Mi pedig 45 evig lattuk vendegul az oroszokat,mai napig ennek isszuk a levet

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 21:55:52

@martineden:

túllősz a célon.... de ezt nem részletezem, hiszen a fenti - kitűnő - poszt jól leírja ezt

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 21:57:10

@martineden:

ha nem tévedek Románia nem volt német megszállás alatt 1944-ben

a komcsikat pedig ott is hatalomra segítették...

Mihály király néhány év múlva "önként" lépett le...

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 21:58:35

@TaTa86.:

inkább az USA hatalmi elit _egy része_

a nép nem lelkesedett a háborúért... nem véletlenül vezették be szinte azonnal a sorkatonai szolgálatot...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 22:00:26

@martineden:

Te ilyen hülye vagy vagy fizetnek neked azért, hogy add a hülyét?

"Ugy hogy ha lett volna ver a pucajukban,szembefordulnak.Vagy nem csatlakoznak es siman leteszik a fegyvert.Lehetett volna peldat venni az osztrakokrol.Mar elmondtam egyparszor.Mennyivel lett volna tobb vesztesegunk?Ja most burgenland magyar lenne.Mert kepzeld szegeny Ausztriat megszalltak es karpotlasul megtarthatta.Ellentetben a magyarokkal,hisz ok onkent csatlakoztak es tartottak ki a nacik mellett" --- írod.

Ausztriában népszavazást írtak ki 1938-ban a Német Birodalomhoz való csatlakozásról. A kancellár lemondott és átadta a hatalmat a helyi nemzetiszocialista pártnak. Ezután bevonultak a németek. Az áprilisban megtartott népszavazáson a szavazók 97%-a megerősítette a Németországhoz való csatlakozást.

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 22:00:45

@Mr Falafel:

itt inkább gazdasági problémák vannak...

az összes többi csak abból fakad...

martineden 2013.11.05. 22:01:55

@TaTa86.: Ha egy allamfo tomegesen halalba kuldi polgarait,az Nemzetveszto,Megtehette volna ,hogy nem a szaros hatalmat vedi es nem lep be a haboruba.Ja hogy akkor estleg lapatra teszik az egy dolog.De most senki nem szolna a szobor ellen.Mar irtam,nagyapam az elso v,haborut vegig kuzdotte,huszar hadnagykent.A masodikban is bevittek oreg emberkent.Ket nagybatyam hosi halalt halt az orosz fronton,egy hadangy ,egy szazados.Volt ertelme?A lofaszt,tomoren

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 22:03:22

@martineden:

ne ijesztgesd a burgenlandiakat:)

jól elvannak ők Ausztriában:)

ihol lenne neked a tartomány leggazdagabb családja:)

Esterhazy Betrieb
wirtschaft.esterhazy.at/de/index.htm

esterhazy.at/

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 22:03:59

@martineden:

ez a szembefordulósdi nagy baromság lett volna...

martineden 2013.11.05. 22:04:58

@bbjnick: Na latod tudod te.Es ennek dacara,ok hivatalosan megszallt orszagkent vannak nyilvan tartva.Ezt mondom en is.Latod,nem is maradhattak ott az oroszok.Mit gondolsz miert?Horthy ha nem lett volna patkany ,ugyan ezt megtehette volna.Lemond

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.11.05. 22:05:53

@bz249: azért legalább annyit meg lehett volna tenni/próbálni, hogy beregszászt, szatmárnémetit, nagyváradot, szalontát nem adjuk fel minden elenállás nélkül: már erdéllyel hatalmas területet - és erőforrásokat - nyertek a románok, ez azért akkor is nyilvánvaló volt, ahogy az is, hogy az elcsatolni kívánt terüeteknek jelentős a magyar lakossága, tehát legalább Partiumban meg kellett volna próbálni az ellenszegülést

martineden 2013.11.05. 22:05:57

@calabria007: @bbjnick: Na latod tudod te.Es ennek dacara,ok hivatalosan megszallt orszagkent vannak nyilvan tartva.Ezt mondom en is.Latod,nem is maradhattak ott az oroszok.Mit gondolsz miert?Horthy ha nem lett volna patkany ,ugyan ezt megtehette volna.Lemond

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 22:06:51

@martineden:

anno Kárpátalja állítólag Sztálin egy hirtelen döntése nyomán került a SZU-hoz

egész pontosan:

fogott egy ceruzát és berajzolta az új határt a térképre...

és ezt a területet az "áldozat" Csehszlovákiától nyúlta le...

martineden 2013.11.05. 22:07:43

@calabria007: Miert?Szivtunk volna negy evig?Igy meg + 45ig,es meg azota is nyogjuk

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 22:09:30

@martineden:

nem volt szent a fazon, de én azért nem "patkányoznék" vele kapcsolatban

Horthy egy tengerésztiszt volt a XIX. századi K und K-ból...

egy kissé anakronisztikus volt már az 1940-es években...

de nem tenném meg vmi főbűnbaknak a XX. századi magyar történelem kapcsán...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 22:13:24

@martineden:

Te nagyon hülye!:-) Az osztrákok birodalmi németként harcolták végig a második világháborút! A szovjet azért vonult ki (kénytelen-kelletlen) Ausztriából, mert a háború végén Ausztria nagyobb része nem szovjet, hanem nyugati megszállási terület volt, így 1956-ban az ütközőzóna határát visszahúzták a nyugati magyar határig.

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 22:14:14

@martineden:

a románok se jártak jobban...

én csak egy sikeres kiugrásról tudok, de azok 1940-ben már a szovjet hadsereg tönkreverésével debütáltak...

www.youtube.com/watch?v=i-3YJho_Yak

és utána már nagyon önállóak voltak, mannerheim pl. nyíltan nemet mondott Hitlernek amikor felkérték Leningrád ostromára

a kiugrás kapcsán meg _önerőből_ tönkreverték a Lapföldön állomásozó német hadsereg...

en.wikipedia.org/wiki/Lapland_War

martineden 2013.11.05. 22:14:55

@bbjnick: Te nagyon hulye.Hivatalosan megszalltak

martineden 2013.11.05. 22:16:19

@bbjnick: Tudod mit jelent az Anschluss?

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 22:17:40

@martineden:

ja és a finnek hatalmas területekről mondtak le a háború végén

+ brutális hadisarcot fizettek és rengeteg embert vesztettek a háborúban

fanatikus "mindent vagy semmit" játszottak...

hihetetlenül nagy szerencséjük volt...

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 22:18:49

@martineden:

és a führer hazatér...

Hitler in Vienna after the take-over of Austria
www.youtube.com/watch?v=ndP7fzbz9rY

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 22:21:27

@martineden: Komolyan ilyeneket kell olvasnom 2013ban?

Horhty a hatlalmát védi, stb. Neee.

Honnan veszed ezeket a hülyeségeket?

Kérlek valami forrást! Egyébként biztos a fiát is azért áldozta fel. A rohadék már kormányzóhelyettes volt, valamit tenni kellett!

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 22:22:48

@martineden:

Az Anschluss csatlakozást jelent. Helyreállították a birodalmi nagynémet egységet. Mondom, az osztrákok 97%-os népszavazási eredménnyel hagyták jóvá az egyesülést.

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 22:25:06

@bbjnick:

no azért ezt némi fenntartással kezelném, az azonban 100%-ban hitelesnek tűnik, hogy a többségnek - akkor -
nem volt kifogása ellene

csak később jöttek rá pl. a Bécsiek, hogy nem jó _provinciává_ válni...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 22:28:14

@calabria007:

És az angoloknak és a franciáknak sem volt kifogása ellene.

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 22:29:05

@gróf Szopatzky-Weretzky:

azt akkor leginkább a - akkori - román hatalmi elit szerezte meg...

és 30 év múlva ők is mentek a levesbe...

Szúnyog 2013.11.05. 22:29:14

@TaTa86.: és az a zsarolós, elhatárolosdit követelő véleményhenger, befolyásmassza is teljesen rendben van, ami ügyről-ügyre mindig megnyilvánul, amikor nekik nem tetszik valami?

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 22:29:43

@bbjnick:

én inkább úgy fogalmaznék, hogy lenyelték a békát...

Szúnyog 2013.11.05. 22:30:50

@martineden: ugyan miért tartottak volna ott szovjet csapatokat, amikor nem volt határos nyugattal. Ne haragudj, de olyan süketségeket írsz zsinórban.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.11.05. 22:32:50

@calabria007:

Mit mondott Chamberlain München után? "Hitler úrral száz évre biztosítottuk a békét Európában."

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 22:33:29

@Szúnyog: Megtehetik, csinálják. Néhány év múlva rájönnek, hogy ezzel a stratégiával Magyarországon nem rúghatnak labdába, akkor abbahagyják.

Talán még ők lesznek a legnagyobb magyarok... :P

Nem velük kell törődni.

Szúnyog 2013.11.05. 22:34:43

@martineden: Nem. Az oroszok azért nem maradtak Ausztriában, mert nem egyedül szállták meg, ott voltak az amerikaiak és az angolok is. Az ész megáll a hülyeségeidtől.

Szúnyog 2013.11.05. 22:35:24

@TaTa86.: :)
Látnok szóljon belőled. És irigylem nyugalmadat.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 22:40:33

@Szúnyog: Esélytelenek nyugalma. Ne irigyeld! :D

(Komolyra fordítva, ez az egy téma, ahol valóban nem félek. Kényszerítő erő nélkül vissza fog lendülni az inga. Ha valamitől tarthatok az talán az, hogy túl is megy. Ez így természetes.

Sokkal nagyobb gond, hogy az "ideológiát" nem látom, hogy tartalommal töltenék meg. A mai "jobboldalnak" fogalma sincs ki volt Horthy, és milyen volt a Horthy-éra. Azt tudják, hogy nemzeti volt. Ami egyébként igaz. De hogy mitől volt sikeres, mik voltak a gátló tényezők, az nincsen meg.)

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 22:44:23

@TaTa86.:

azért nem volt az egy olyan nagy sikertörténet...

(persze a folytatás tükrében akár annak is lehet tekinteni...)

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.11.05. 22:50:11

@calabria007:

"azt akkor leginkább a - akkori - román hatalmi elit szerezte meg..." - Romániának

"és 30 év múlva ők is mentek a levesbe..." - Románia nem

de rólad legalább - újra - kiderült, milyen pofátlan képmutató söpredék vagy

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 22:51:15

@gróf Szopatzky-Weretzky:

éspedig miért "kedves" primitív bunkó? :)

Szúnyog 2013.11.05. 23:16:38

@TaTa86.: Ja kérlek, mások az emberek. Tartás, erkölcs nem terem csak úgy.

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.11.05. 23:18:03

@calabria007:

a miértet te magad írtad le a saját kommentedben/-del

ha még az én kiegészítéseimmel sem érted, akkor primitív bunkózás helyett inkább gerincedet kellene előkerítened (a koponyát, benne az aggyal is az tartja, tudod)

calabria007 (törölt) 2013.11.05. 23:21:37

@gróf Szopatzky-Weretzky:

a "primitív bunkó" veled kapcsolatban szimpla ténymegállapítás

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.11.05. 23:44:36

@Szúnyog: Nem. Azt nevelni kell. Magamban is van mit. :)

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.11.06. 01:11:15

@Brendel Mátyás:
Neked milyen érzetek képződnek a gerinced helyén, Matyi?
Csak azért kérdem, mert várlak 1 baráti (khmmm) beszélgetésre, de helyette bebruttyantottál a bugyidba, a távoli Párizsban.
:D

Knorr 2013.11.06. 08:23:46

@TaTa86.: "A tények tükrében, Horthy nem nemzetvesztő"

A tények tükrében több százezer ember halála szárad a lelkén, deportáltaké, 2. magyar hadsereg, és a civilek. Szobrot neki!!!

vantaan 2013.11.06. 08:43:26

@TaTa86.: A tények tükrében Horthy egy nemzet áruló gyáva pojáca volt, aki 3X árulta el az országot és a magyarságot. Ténykedése alatt 3 idegen hatalom alázta-szállta meg az ország fővárosát s több százezer igaz magyar ember halála szárad a lelkén és az ország területének nagy részét elvesztette!
A nemzet akkor tenné legjobban ha a nevének pozitív kontextusban történő kiejtése is nemzet ellenes bűn lenne.

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.11.06. 09:03:26

@Knorr:

Nem Horthy robbantotta ki a háborút, de még csak meg se kérdezték róla.

Ha a Károlyi-kormány és a Tanácsköztársaság TÖMEGGYILKOS ZSIDÓI nem szolgáltatnak ürügyet Trianont is kisebb veszteséggel éli meg az ország /marad esély _időben_ szervezett ellenállásra, és erősebb maradhat a náci németországgal szemben.

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.11.06. 09:32:03

@calabria007:

ettől még nem fejlődik benned gerincoszlop

Dzsentrisvihák 2013.11.06. 09:43:14

@martineden:

Aha, szóval már arról is mi tehetünk (sőt, még jobb, személyesen Horthy!), hogy Ausztriát amcsi megszállási övezetként határozták meg Jaltában. Értem.
Amúgy csak, hogy tudd, ott is állomásoztak ám szovjet csapatok, nem kis ideig, nem is kevesen. Talán ha felcsaptál volna életedben egy történelemkönyvet, nem írnál faszságokat.

A románok pedig szintén élvezhették a nagy Vörös Hadsereg tartós látogatását, főleg a Fekete-tengeri kikötőikben. De még ha nem is így lett volna, mi a franc köze van a csapatok állandó állomásoztatásának ahhoz, amit írtam? Ha már terelni próbálsz, legalább ne ilyen átlátszóan és gyengén ;)

Dzsentrisvihák 2013.11.06. 09:54:43

@martineden:

Ja, és mitől olyan egyértelmű neked, hogy amennyiben ellenállunk, megtarthattuk volna a visszaszerzett területeket?
A második párizsi rendezés lényege pont az volt, hogy minden állíttassék vissza úgy, ahogy a háború előtt volt, eltüntetve minden változást, amit a tengelyhatalmak okoztak.
Tehát semmiképp sem ismerték volna el a bécsi döntéseket, mert Hitlerhez köthető egyezmények voltak, úgyhogy a revíziót mindenképp buktuk volna (pl. Románia se kapta vissza az oroszok által még a háború előtt elcsatolt, majd a konfliktusban visszaszerzett területeit, bárhogy is fordult szembe a németekkel, a diplomácia, pláne a háborút lezáró diplomácia, nem így működik).

calabria007 (törölt) 2013.11.06. 10:04:00

@gróf Szopatzky-Weretzky:

sajna ebből "határosdiból" én már vmikor 16 éves korom táján kinőttem...

(anno egy rakás térképet összefirkáltam az "igazságos" államhatárok "beazonosítása" címén...)

és aztán rájöttem arra, hogy az egész koncepció úgy hülyeség ahogy van...

ill., hogy lényegében mindenki szív vele, a te példádnál maradva:

a románok is és a magyarok is... (hogy pl. az erdélyi szászokról már ne is beszéljünk...)

Trianonnak nem voltak nyertesei...

Trianonnal lényegében mindenki vesztett...

amíg ezt az egyszerű igazságot nem vagy képes elfogadni, addig hadoválhatsz nekem mindenféle "gerincoszlopról"...

kur@ára nem fog érdekelni a hülyeséged...

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.11.06. 10:29:01

@calabria007:

sok a sorköz, ideges vagy?

"Trianonnak nem voltak nyertesei...

Trianonnal lényegében mindenki vesztett..."

Jó lett volna úgy "veszteni" mint a románok:

A területeken és azok erőforrásain túl a megszálláskor komplett üzemeket szereltek le Kis-Magyarországon, többezer tehervagonnyi értéket raboltak el Magyarországról

Újra bizonyítottad, hogy egy képmutató, hazug, szar senki vagy.

calabria007 (törölt) 2013.11.06. 10:31:36

@gróf Szopatzky-Weretzky:

a románok elsöprő többsége azóta is mély nyomorban él, te szerencsétlen...

BigPi 2013.11.06. 10:36:23

@gróf Szopatzky-Weretzky: "Jó lett volna úgy "veszteni" mint a románok"

Pedig sajnos igaza van. Még akkor is, ha te igazságod, csak része az egésznek.

Kárpátmedence lakóit átverték és ezt még nem is vették észre időben. Egymásnak uszítottak népeit, hogy az oda dobott koncokon rágódva legyűrjék őket.

tevevanegypupu 2013.11.06. 10:40:36

@BigPi:

A baj az, hogy a koncot kizarolag a magyaroktol vettek el..es hogy a magyarok kicsit acsarkodnak (meg mindig) mondjuk Pozsony, Kassa, Kolozsvar utan, az valamelyest azert magyarazhato..

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.11.06. 10:42:25

@calabria007:

és még mélyebb nyomorban élne Trianon nélkül

vantaan 2013.11.06. 10:46:00

@gróf Szopatzky-Weretzky: "Ha a Károlyi-kormány és a Tanácsköztársaság TÖMEGGYILKOS ZSIDÓI nem szolgáltatnak ürügyet Trianont is kisebb veszteséggel éli meg az ország /marad esély _időben_ szervezett ellenállásra" Nem voltak tömeg gyilkos zsidói sem a Károlyi sem a Tanácsköztársaság kormányának.
Sőt csak a Tanácsköztársaság csapatai szálltak szembe az ország megcsonkításával. lásd Stromfeld Aurél harcait a Felvidéken.

"Stromfeld Aurél (Budapest, 1878. szeptember 19. – 1927. október 10.) vezérkari ezredes, az Osztrák–Magyar Monarchia vezérkari tisztje, a Tanácsköztársaság idején a magyar Vörös Hadsereg vezérkari főnöke. 1896-ban Ludovika Akadémián végzett, majd a bécsi Hadiakadémián tanult, ahol 1905-ben fejezte be tanulmányait. Ludovika oktatója lett. 1913-ban a Hadiakadémia első honvéd professzorává nevezték ki. Az első világháborúban a szerb fronton szolgált, ahol ő irányította Belgrád kiürítését, majd a keleti frontra vezényelték, majd az orosz kapituláció után az olasz frontra küldték. Itt érte az 1918-as katonai összeomlás, amely után a még egyben tartható csapatokkal tért haza.
Felvállalta a Tanácsköztársaság hadseregének vezetését. Nagy szerepe volt a cseh és román csapatok előrenyomásának megállításában. "

Itt az egyedüli nemzetáruló Horthy és körei voltak.

calabria007 (törölt) 2013.11.06. 10:50:25

@BigPi:

no végre egy értelmes hang!

megdöbbentő és szomorú, hogy milyen sokan nem szembesültek még azzal, hogy a Trianon kapcsán meghúzott sík hülye - és ennek ellenére idővel egyre komolyabban vett - határok mennyi kárt okoztak a Kárpát-medencében élő összes népnek

A monarchia összeomlását követő hatalmi űrt pedig a szovjet komcsik klientúrája töltötte be...

ide vezetett a nagy "nemzeti" buzgalom a társág összes "nemzetállamában"...

a sztori nemzeti delírium helyett - mindenütt - bő 40 év kommunista "paradicsommal" végződött...

calabria007 (törölt) 2013.11.06. 10:54:10

@gróf Szopatzky-Weretzky:

Románia 1914 előtt Európa egyik leggyorsabban fejlődő állama volt...

egy olyan ország ahová - a relatíve magas munkabérek miatt - tömegével mentek pl. a _székely_ bevándorlók...

ihol lenne neked erről egy felettébb _korrekt_ cikk a kurucinfóról...

Székelyek migrációja a dualizmus korában
kuruc.info/r/6/58352/

remélem elfogadható a forrás...

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.11.06. 10:57:43

@calabria007:

nekem kár a kurucot idézgetned, én lesz@rom

calabria007 (törölt) 2013.11.06. 11:04:21

@gróf Szopatzky-Weretzky:

ok, de ez nem változtat azon, hogy 1900 környékén Bukarest lakosságának cirka 20%-a székely volt... (250 ezer főből 50 ezer lehetett székely-magyar...)

a székelyek a lábukkal szavaztak, oda mentek, ahol munka és pénz volt...

A Regátban pedig ebből sokkal több volt mint Erdélyben...

pl. gondolj csak a Ploiesti környékén kibontakozó olajkitermelésre, -feldolgozóiparra...

mellesleg az ő kivándorlásukban is a túlzottan komolyan vett _államhatárok_ játszottak központi szerepet

(egész konkrétan: a Monarchia és a Román Királyság között az 1880-as években kirobbant vámháború, ami elvágta a székely iparosokat a Regátban lévő hagyományos felvevőpiacaiktól...)

Vezérezredes 2013.11.06. 13:47:27

@calabria007:

Szerinted a Monarchia egy nemzetállam volt, ahol az államalkotó nép kiemelt figyelmet élvez? NEM.

Ostoba vagy, de legalább nagy pofával adod elő

calabria007 (törölt) 2013.11.06. 13:50:35

@Nemzetstratégia:

nem elegáns dolog egyszerre két nick-et használni egy poszt alatt...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.11.07. 02:11:11

@TaTa86.: Horthy megtört öregemberként hagyta ott a budai várat. "

mármint, elhagyta, tehát elrabolták

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.11.07. 02:30:33

@J.László: 1944-ben háborúból való kiugrást megkönnyítette, hogy Finnországba földrajzi okok miatt a németek nem tudtak erősítést küldeni.

Az úgynevezett YYA szerződés (Finn-Szovjet baráti, együttműködési és egymást kölcsönösen segítő egyezmény) jogokat adott a Szovjetuniónak arra, hogy Finnország belpolitikájába beleszóljon. Sok finn politikus arra használta ki a szovjet kapcsolatait, hogy pártok közti vitákat simítsanak el, ami még nagyobb befolyást adott a Szovjetuniónak.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.11.07. 02:36:31

@Alvarez: olvasni tudsz idióta?

A Pearl Harbor-i japán támadás után Németország és Olaszország hadat üzent az USA-nak. A magyar kormány – a szövetségi szerződés értelmében – szintén lépésre kényszerült. 1941. december 11-én Bárdossy László miniszterelnök – a rendkívüli minisztertanácson – kijelentette: két lehetőséget lát, a diplomáciai kapcsolatok megszakítását az USA-val, vagy a hadüzenetet.

Keresztes-Fischer Ferenc belügyminiszter és még néhányan ellenkeztek, ezért megállapodtak, hogy olyan szöveget fogalmaznak meg ami de facto nem mondja ki a hadüzenetet, de szükség esetén úgy is értelmezhető.

Bárdossy még az este tájékoztatta az USA budapesti követét Herbert Claiborne Pellt. A nagykövet kérdésére, miszerint „...ez a háborút jelenti...", a miniszterelnök határozott nemmel válaszolt.

Később (1941. december 13.) német és olasz nyomásra a miniszterelnök szóban közölte a nagykövettel, hogy a nyilatkozat mégis a hadiállapotot jelenti. Pell a szóbeli formát nem fogadta el, így Bárdossy még az este jegyzékben jelezte az USA követségének: „...az USA, másfelől a Német Birodalom, Olaszország és Japán között fennálló háborús állapotot Magyarországgal szemben is fennállónak tekinti".

Érdekesség, hogy az amerikai kormány nem fogadta el a hadiállapot beálltát, és a magyarok lépését egyértelműen a németek nyomására tett lépésnek tekintette. Csak 1942. június 5-én üzent hadat Magyarországnak, amikor Bulgáriának és Romániának is.

Tényleges harci érintkezés csak 1943. október 24-én történt, amikor amerikai bombázók először dobtak élesített bombákat magyar földre, bár ez csak „kényszervetés” volt. Az első amerikai célzott támadás 1944. április 3-án érte Budapestet.

Serathis 2013.11.07. 03:36:31

A 2. Magyar Hadsereg katonái megkapták amire tellett. Hát ja.

calabria007 (törölt) 2013.11.07. 10:02:04

@J.László:

Finnország egy rohadt nagy kivétel volt...

Fire and Ice, The Winter War of Finland and Russia
www.youtube.com/watch?v=i-3YJho_Yak

nemtom, hogy minek hoztad ezt ide, mivel ezt itt biztos nem lehetett volna utánozni...

calabria007 (törölt) 2013.11.07. 10:04:32

@J.László:

A kommentedet végigolvasva egyetértek veled.
süti beállítások módosítása