Bajnai: 2015. január 1. a német bérek napja
2013. szeptember 26. írta: TuRuL_2k2

Bajnai: 2015. január 1. a német bérek napja

Bajnai_Gordon_Havas_Henrik_nemet_berek.png

Havas Henrik a múlt héten megkérdezte Bajnai Gordont az ATV Voks című műsorában, hogy mikortól keres egy magyar munkás megközelítően annyit, mint német kollégája. A volt miniszterelnök meglepően egyértelmű választ adott, azt mondta, hogy 2015. január elsejétől:

Bár Havas nem erőltette az igazság minden részletének kibontását, az adójóváírás esetleges újbóli bevezetésétől még aligha lesz itt óriási felzárkózás a bérekben. 

De a német reláción túl is érdemes egy kicsit belemenni abba, mennyi az igazság Bajnai állításaiban („igazságtalan adórendszer, amelyet Orbán Viktor vezetett be Magyarországon, ami a legjobban kereső, felső 10 százaléknak többet ad, de mindenki mástól, 10 emberből 9-től elvett″), amikkel az Orbán-kormány legliberálisabb gazdaságpolitikai döntését, az egykulcsos szja-t támadják. Ha a minimálbért keresőket nézzük, azt látjuk, hogy Bajnai kormányzása végén 73.500 forint volt a bruttójuk, és ebből 0 Ft személyi jövedelemadót kellett fizetniük. Változatlan minimálbér mellett így valóban 16 százalékos nettó jövedelemcsökkenést eredményezett volna a 16 százalékos, egykulcsos szja számukra – de a minimálbér ma 98.000 Ft, amiből 15.680 Ft-ot kell befizetni személyi jövedelemadóként, ha nem jogosultak családi adókedvezményre. A 2010-es minimálbér nettója 63.000 Ft volt, a 2013-asé 64.190 Ft (2010-es értéken 55.718 Ft), azaz nominálértéken valamivel magasabb, reálértéken jó 10 százalékkal alacsonyabb, mint három éve.

Itt jön még képbe a gyermekek után járó adókedvezmény, a 2010-ben bevezetett új adórendszer másik fontos eleme, amit sokan nagyvonalúan figyelmen kívül hagynak, amikor arról beszélnek, hányan (és kik) nyertek, hányan (és kik) vesztettek az Orbán-kormány adózási elképzeléseivel. Egy gyerek esetén 10, két gyerek esetén 20 ezer forinttal csökkentheti havi szja-terhét az egyik szülő (vagy megoszthatják a kedvezményt), három és több gyerek esetén pedig havonta és gyermekenként 33 ezer forinttal (ami azt jelenti, hogy egészen magas jövedelemig egyáltalán nem kell szja-t fizetni). Ha ezeket is figyelembe vesszük, akkor látható, hogy az átlag alatti jövedelmű gyermekteleneket érintette hátrányosan a 2010-ben bevezetett adórendszer, akik kétségtelenül nincsenek kevesen, de messze nem az adófizetők 90%-áról van szó, ahogy Bajnai állítja.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr755534404

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bajnai: 2015. január 1. a német bérek napja 2013.09.26. 12:26:10

Havas Henrik a múlt héten megkérdezte Bajnai Gordont az ATV Voks című műsorában, hogy mikortól keres egy magyar munkás megközelítően annyit, mint német kollégája.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fepe 2013.09.26. 12:21:42

Hazudott. És? :D

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2013.09.26. 12:26:11

tét nélkül én is tudok ígérni, toronyórát lánccal, ha kell.

gagauzz kalauzz 2013.09.26. 12:38:53

Bruttó 290 ropi alatt mindenkinek kevesebb lett a nettója. A közszolgáknál a költségvetésből kiegészítették a korábbi nettó szintre.Meg lehet nézni azt, hogy a keresők mekkora hányadának van a (hivatalos) bére bruttó 290 alatt. Nem a kisebbség, az tuti. Ezt adócsökkentésnek híjják fülkeforradalmilag.
Sokkal érdekesebb az, hogy a magasabb jövedelműek jártak nagyon jól. Ezt hívják perverz újraelosztásnak, amikor az adórendszer a magasabb jövedelműekkel tesz jót: tehát a költségvetés finanszírozza meg évi több száz milliárdocskával a magas jövedelműek érzékelhető adócsökkenését.
A gyermekek után járó adójóváírást kéretik ettől függetlenül kezelni, bár megjegyezném azt, hogy a munkaerőpiacba nem integrált családoknak a ló küld 1 faxot a popójukba: az adókedvezményt egyáltalán nem tudják érvényesíteni. Azaz nem egyforma a gyerek, attól függően, hogy hova születik. Most vakaróznak azon: hogyan tudnák a 3 gyermekes, alacsonyabb jövedelmű családok jobban igénybe venni a 100 ropi kedvezményt havonta. A családi pótlék nem nagyon emelkedett, pedig ez az az ellátás, amely a piacképtelen vagy az alacsony piaci jövedelemmel bíró családokhoz is eljut.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.09.26. 13:06:00

Jól van helyes, az a tojásos összehasonlítás nem véletlen volt, Bajnai is megérkezett Megydessy szintjére.

A marhája, amivel hiteles lehetett volna egy rális technokrata kormányzás ígérete, erre beáll Orbán és Mesterházy mellé az ígéretvesenybe.
Megjegyzem, ahogyan a Fidesz 2006ban, így most a "demokratikus ellenzék" is pont a kormány hazug sikerpropagandáját támasztja alá, a demagóg ígéreteikkel.

Micsoda? Hogy 2015 januárjára német béreket megközelítő juttatásokat kapnak a melósok? Akkor b*zdmeg tényleg igaz a sikersztori, tényleg ez a feritél. 4 év alatt csődközelből nyugati jóléti szint!

@gagauzz kalauzz: Én azt nem értem, hogy miért kell büntetni azt, aki többet keres, és a barma még be is jelenti?

290 bruttó, az 200 nettó. Aki diplomával a szakmájában elhelyezkedik az megkeres ennyit. Aki jó mesterember az is.

Nem értem mitől igazságos az, hogy nem csak összegszerűen többet adóznak ezek a kulákok, de arányosan is?

Egyébként meg az SZJA az egyik legkisebb tétel. A nyugdíj ha a szuperbruttót veszem 30%, az ÁFA 27%.
Ráadásul ez előbbiből nagy valószínűséggel semmit nem látsz vissza.

Cook kapitány 2013.09.26. 13:06:42

@gagauzz kalauzz: A családi adókedvezmény pont azt próbálja ösztönözni, hogy akiknek telik rá, azok vállaljanak még egy harmadik gyereket a kettő mellé (a 3. gyerek +80e Ft). Nem akarja azt ösztönözni, hogy a nagyobb segélyért a munkanélküli szülők az ötödik gyerek mellé még egy hatodikat is bevállaljanak.

A családi adókedvezmény tehát nem rászorultságalapú támogatás, hanem egy ösztönző a harmadik gyerek vállalásához. Abban pedig egyetértek a kormánnyal (kevés ilyen téma van), hogy az a gyerek inkább egy dolgos, jobb körülmények között élő családba szülessen, mint egy munkanélküli, mélyszegénységben élőbe.

samarel 2013.09.26. 13:10:50

Én nem értem, hogy miért okoz ekkora gondot a 16%-os adó. Mindenki megkapja a fizetését, és arra költ, ami a számára fontos.
ÁFA-t fizet, lesz bevétele az államnak, lesz miből kistérségi falvakra költeni.

Sávos adózásnál vékonyabb a boríték, kevesebbet költenek az emberek, kevesebb az ÁFA bevétel, és a többlet adó meg eltűnik a zsebekbe, a kistérségekbe meg bezárják az iskolákat, plusz lehet szociális segélyt fizetni.

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.09.26. 13:28:20

törekedni, tanulni kell, nem a szociális segélyre játszani

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.09.26. 13:35:12

@gagauzz kalauzz: Nem arról beszélsz, amiről kéne. Ha 2015-től felemelitek a német bérek szintjére a magyart, én hazajövök, és rátok szavazok.
A középosztály megerősítése során a kormány a KSH adatok alapján lőtte be, mikortól van középosztály. Ez hiba volt. Folyamatos korrigálásban vannak, és eredménye is van.

Robinzon Kurzor 2013.09.26. 13:46:31

"de messze nem az adófizetők 90%-áról van szó, ahogy Bajnai állítja"

Hanem?

Hogy Bajnai olyat hazudik, amitől sok szavazatot remél, az egy dolog.

Hogy a T. Szerzőt mi gátolja abban, hogy ha már erről poszt születik, akkor néhány számmal alá is támassza a gyorsan kihirdetett ítéletet, az érdekesebb kérdés.

sztd 2013.09.26. 13:56:40

@gagauzz kalauzz: Neken melég sokkal emelkedett a nettóm, pedig nincs gyerekem, és a 290 bruttót sem éri el a fizetésem. (Bajnai alatt is sokat emelkedett a fizetésem, de a bruttó közel 6 éve változatlan.)

Szerintem kb. 216 ezer Ft bruttótól járhatott jobban a kereső gyerek nélkül, de lehet, hogy rosszul emlékszem.

A családi adókedvezmény valóban nem jut el ahhoz, aki munka nélkül akar gyermeket nevelni. A családi pótlék őket ösztönzi gyermekvállalásra.
El lehet dönteni, hogy olyanokat támogatunk, akik a gyerekeikből akarnak élni (pótlékokkal és segélyekkel), vagy olyanokat, akik a gyerekeikért élnek (adókedvezménnyel). Ez a kormány is döntött,
és az előzőek is. A pénzt egyébként mindig a szülők kapják, sosem a gyerekek.

unionista (törölt) 2013.09.26. 14:04:17

csak szólok, hogy bajnai és oszkó is egykulcsos adót akartak. úgy, hogy megmarad az adójóváírás.

a másik, hogy az nagyon nincs jól, hogy az egyik gyerek után az állam napi 500 forintot fizet. a másik után napi 5000 forintot. mert ezt eredményezi a családi adókedvezmény. brutális agressziót. egy olyan világban, amikor valamiért nem mindegy, hogy iphone 4, 5 vagy 5s van zsebedben.

azt se értem, hogy iskolás gyerekért miért jár direktben készpénz. és miért nincs helyette intézményes gyermekjólét. mindenki kap egy androidos táblagépet, ellenőrzőnek meg mobil cuccot. és ehhez hasonlók. az iskola miért nem biztosít reggelit, miért nincs mindenkinek öltözőszekrénye. és miért nem biztosított mindenki számára a váltás ruha. mosatással, vasalással, javítással. miért nem cél az intézményes gyermekjólét? ez a kérdés mindkét oldalhoz szól.

de egy keresztény konzervatív magyarázza már el miért kellene az államnak szegény és gazdag gyermek között különbséget tenni. miért?

Virág et. 2013.09.26. 14:05:21

Az adójóváírás kivezetését szándékosan felejtette le a szerző? Azzal együtt jön ki kétszázvalahányezertől lefelé a kevesebb nettó.
És akkor a rekord ÁFA-t nem is számítjuk, ami mindenkinek rossz.

@samarel: Ez volt az eredeti, még Oszkó-féle reformszövetséges elképzelés is. Csakhogy a gyakorlat mást igazolt, a felső (500 ezer feletti) kategóriában a megmaradt pénzt nem költötték belső fogyasztásra, az ÁFA nem nőtt arányosan. Mert külföldre vitték az emberek, ott vettek luxus fogyasztási cikkeket vagy egyszerűen nem költötték el. Az egykulcsos adó kicsit olyan, mint a manyup: az ötlet jó, előre mutató, de a kivitelezés után a gyakorlat bizonyítja, hogy az ország túlvállalta magát vele. Az egykulcsos adó miatti bevételkiesés miatt van az a hároméves kétségbeesett pénzbehajtás, ami fékezi a gazdaságot.

marko11 2013.09.26. 14:05:33

Hát...ezt a Bajnai kijelentést legföljebb annyira lehet komolyan venni, mint azt, amikor Hruscsov bejelentette, hogy mikorra érik utol Amerikát.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.09.26. 14:08:36

@Virág et.: Az volt benne a vicces, hogy a gazdagabbaknak és a gazdagoknak otthagytak egy csomó pénzt, majd elkezdtek hazárdjátékozni.

Akinek volt esze, már a legelején átváltotta az összeset svájci frankra vagy euróra.

Ebben a környezetben ki az a marha, aki a plusz megtakarítását befektette volna?

unionista (törölt) 2013.09.26. 14:12:06

@marko11:
ne viccelj már. megmondta a kormányzó. a nyugat fáklyája kihunyt. az amerikaiaknak végük van.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.09.26. 14:13:23

@unionista: Mert ha gazdagabb családban több gyerek születik, az jó az államnak. Ugyanis az ő nevelésükbe nem kell beleszóni, lehet bízni abban, hogy a szülők ezt megfelelő módon elvégzik.

Ugyanakkor mondjuk egy hhh család 4. gyereke jobb esetben is hh lesz, mire felnő. A rejtett erőforrásba egy rahedli pénzt bele kell ölni, az államnak paternalistaként a civilizációs alapnormáktól kezdve mindent a fejébe kell rágnia, mert a szülőknél nincs meg ez az alap. És még így sem biztos, hogy az illető termelni fogja-e a javakat, ha alacsonyabb szinten is, vagy inkább fogyasztani.

Kinek sok van, annak még több adatik, kinek kevés attól az a kevés is elvéttetik. Vagy valami ilyesmi.

(Úgyhogy ebben spec a Fidesz szokásától etérően nem volt kommunista.)

aeidennis 2013.09.26. 14:16:34

Németországi bérek mellett az magyar ipar és a szolgáltató szektor körülbelül 10 perc alatt költözne át Indiába.

unionista (törölt) 2013.09.26. 14:21:19

@samarel:
először is magyarországon nincs egykulcsos adó. mert az ugye azt jelenti, hogy az szja, tao és az áfa egységes. ilyet a szlovákok csináltak. és nekik bejött. elvetették. és az nem jött be.

nem az egykulcsos adóval van probléma. hanem az adójóváírás kivezetésével. éppen, hogy kiterjeszteni kellett volna mindenkire. azért, mert azzal a kincstár piackonform módon egységesen támogathatja az összes munkahelyet. az adózás egy kivonás és osztás. egy differenciahányados.

unionista (törölt) 2013.09.26. 14:31:18

@TaTa86.:
és arra nem gondolsz, hogy azok hhh gyerekek tömegével mégis csak felnőnek. úgy, hogy nekik tizedannyi esélyt adtál többiekkel szemben. mert te úgy döntenél, hogy a szegény családba született gyerekekhez napi 500 forintot, a gazdagokhoz napi 5000 forint kell rendelni. mert szerinted így lesz kevés (!) hátrányos gyerek. nem vagy te véletlen keresztény?

unionista (törölt) 2013.09.26. 14:44:50

@sztd:
"A pénzt egyébként mindig a szülők kapják, sosem a gyerekek."
ez a gond. egyik kormány sem az intézményes gyermekjólétre törekszik. hanem a szavazatvásárlásra. és megy a kötélhúzás két tábor között, hogy a rászorultak vagy a rátermettek kapjanak többet. és a többség megideologizálja, hogy miért is kell az államnak gyermek és gyermek között különbséget tenni.

miért kellene? intézményes keretek között kapjon elegendő szolgáltatást. ha kell, akkor gyerek mehessen be az iskolába reggelizni. a szegény majd bemegy minden nap. mert otthon nincs mit enni. a gazdag meg lehet, hogy otthon eszi meg a gabonapelyhet és issza meg a tejet, vagy narancslevet. de ha akarja, akkor tehesse meg az iskolába. mindenki kapjon napi váltás ruhát mosatással, vasalással. és a szegénynek lehet, hogy csak az lesz. a másik meg inkább hordaná valamelyik világmárka őszi vagy a tavaszi kollekcióját. de nincs olyan, hogy a gyerek ugyanazt a vászon cipőt hordja nyáron 30 és télen -20 fokban. hanem akár városi, akár régiós önkormányzat szintjén az országos politikától függetlenül gyártsuk le azt a cipőt. ne a miniszter anyósának offshore cége szerezze be. hanem a helyi cipőgyár fizethesse meg az áfát természetben. kiválasztja az iskola a piacról kollekciót. beleütik a suli logóját. és minden gyerek kap egy nagy pakettet.

ha azt eladja a cigány a kocsmában, akkor esetleg akasszák fel. vagy mit tudom én. büntessék humánusabb módon. de az ugye feltűnő lesz, hogy a gyereken nincs cipő, mert apa eladta a kocsmába és elitta. szóval ezt számon lehet kérni. közben hazai munkahelyeket teremtünk.

csak ez ugye nem kevés pénzbe kerül. akkor nem lehet családi pótlék csak korlátozott. akkor nem lehet családi adókedvezmény egyáltalán. mert a cél nem a direkt szavazatvásárlás, hanem az intézményes gyermekjólét.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.09.26. 14:44:53

@unionista: Kérted, hogy magyarázzam meg, megmagyaráztam.

És de keresztény vagyok.

(Ha érdekel egyébként szerintem a szegény gyerekeket elsősorban az oktatással kell támogatni. A szülő csak elbassza a pénzt, nem hiába lett szegény. Nem szeretem az etatista államot és a társadalommérnökösködést, de még ez a szocialista sz*r is jobb minta mint a cigányputri.)

"mert te úgy döntenél, hogy a szegény családba született gyerekekhez napi 500 forintot, a gazdagokhoz napi 5000 forint kell rendelni."

Na akkor valamit qrvára szögezzünk le!
Az, hogy valaki fizetést kap, az az ő érdeme. Tanult, dolgozott érte, és nem könyöradomány az állam kegyelméből.
A gazdag így is sokkal több adót fizet, mint a szegény(, ami valahol rendben is van).

közösperonos átszállás 2013.09.26. 14:48:54

@Cook kapitány: "A családi adókedvezmény tehát nem rászorultságalapú támogatás, hanem egy ösztönző a harmadik gyerek vállalásához. Abban pedig egyetértek a kormánnyal (kevés ilyen téma van), hogy az a gyerek inkább egy dolgos, jobb körülmények között élő családba szülessen, mint egy munkanélküli, mélyszegénységben élőbe. "

Srácok, azért nem kéne úgy tenni, mint hogyha a családi adókedvezménnyel már a szegény vagy közepesen, de igyekvő, dolgozó családok is jól jártak volna, mert nem. A kimondottan jól keresőknél (és ez is egy széles réteg, nem havi egymillióra kell gondolni) meg azt látom, hogy ahol akarnak három gyereket, ott van eleve, nem havi +80e Ft fog dönteni, ami ki tudja, meddig jár egyáltalán. (És ez pártfüggetlen, a Fidesz sem tudja garantálni, hogy ha hatalmon maradnak, akkor tizennyolc évig így marad a dolog.)

@poszt: ráadásul mi lenne, ha nem a mindig aktuális minimálbérre számoltad volna végig a dolgot, hanem mondjuk végig br. 100e-re?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.09.26. 14:52:35

@közösperonos átszállás: Szerintem nem gond, ha párhuzamba kerül a kötelességteljesítés, és a jutalmazás.

Mondjuk eszek egy bombont, ha dolgozom két órát. Nyilván nem a bombonért csinálom, de jól esik a visszacsatolás.

A rendszer azt üzeni: keress sokat, vállalj gyerekeket. És ezzel alapvetően nincs gond.

centenárium 2013.09.26. 15:01:40

Ekkora szélhámost még nem hordott a világ.
Ennek semmilyen igérgetés nem drága.

unionista (törölt) 2013.09.26. 15:01:59

@TaTa86.:
egy maslow nevű zsidó kitalálta, hogy van egy szükséglet piramis. nem egy nagy felismerés, de róla van elnevezve. az, hogy fiziológia szükségletek az elsődlegesek. tehát ha te nem kapsz enni, inni, nem alszol rendesen, vagy bármilyen fiziológiai hiányt szenvedsz úgy, hogy az nem önkéntes vállalás, akkor a moralitás, a kreativitás, a spontaneitás esélytelenné válik.

az ortodox liberálisok pont ezért hülyék, mert ők is oktatást akarnak adni a szegényeknek. a piramis legtetejéről építkeznek. értem persze, hogy azért, mert olyan természetes, hogy létezik az alja. de van ahol nem. és akkor azt pótolni kell. és ezek után kell nyújtani az oktatást mindenkinek. akárhogy csűrjük csavarjuk a jóléti rendszerekből a szegények fognak többet kivenni. na most aki emiatt irigy az legyen szegény.

de én azt mondom, hogy az államtól mindenki egyenlően kapjon. ne húzzuk meg a rászorultsági határt. persze ennek az ára az, hogy az iskolás gyerekek után nem nagyon lehet osztani készpénzt. vagy csak nagyon keveset. a szegény gyerek kapjon uzsonnát az iskolában. és ha kéri, akkor vigyen haza hideg vacsorát. de bárki, aki ezt igényli. csak nyilván a tehetős kevésbé venné ezt igénybe. és akkor a csóró cigány gyerek magától marad a napközibe. másnap alig várja már, hogy mehessen az iskolában. mert ott kap reggelit. de egy középosztálybelivel is ülhessen le egy asztal mellé. az is mehessen be. ne legyen az, hogy ki melyik kasztba tartozik.

te meg egy ilyen kasztrendszert tartanál fent úgy, hogy a gazdag gyereknek szórnád a támogatás. a szegény gyerek kezét meg ütnéd ha éhes. azért, hogy ne legyen testvére. és neked ez jött ki jézus sztoriból.

unionista (törölt) 2013.09.26. 15:06:48

@közösperonos átszállás:
a jobboldali választó képtelen az önálló közéleti gondolkodásra. esélytelen lesz elmagyarázni. nekik ezt mondja a vezér. vagy mert ezt mondta egy nagy seggű professzor asszony az egyetemen. aki nyilván ért hozzá. ő majd megmondja, hogy a szegény gyerek egyen, vagy ne egyen. és ne egyen azért, mert akkor nem lesz testvére. és ez egy civilizált országban érvrendszer. amit kereszténynek mondanak.

Cook kapitány 2013.09.26. 15:12:09

@közösperonos átszállás: Az új tervezet szerint már két átlagkereső esetén is ki tudnák használni a teljes kedvezményt 3 gyerekre. fn.hir24.hu/gazdasag/2013/07/24/tizezrekkel-nohet-a-gyerekesek-jovedelme/

Egyébként abban igazat adok, hogy nem elsősorban ezen a 80e forinton múlik a harmadik gyerek vállalása. Legalább ilyen fontos lenne a cégeket ösztönözni, hogy a nőket részmunkaidőben is visszavegyék dolgozni és elégséges számú bölcsődei hely sem lenne baj, bár ez nem mindenhol gond.

Cook kapitány 2013.09.26. 15:24:36

@unionista:
Na, na, azért azért arról szó sincs, hogy a szegény családokat akadályoznák a gyerekvállalásban, ha akar bárki vállalhat. Annyi, hogy a szegény gyerek szüleit nem ösztönzi az állam, hogy sok gyerekük legyen.

Ettől független az a támogatás amiről te írsz (étel az iskolában).

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.09.26. 15:37:55

@unionista: A Maslow-piramis egy érdekes koncepció, de azért az élet gyakran felülírja.

Magyarországon Rákosi óta nem halt éhen gyerek. Piramis alja kipipálva.

(Btw: oktatásba beleveheted a rászorultsági alapú ingyenmenzát.)

"de én azt mondom, hogy az államtól mindenki egyenlően kapjon. ne húzzuk meg a rászorultsági határt."
Én meg azt mondom, hogy aki meg tud állni a saját lábán azt ne kényszerítsük tolószékbe, ugyanis ülni kényelmesebb.

Az állami beavatkozás alapvetően rossz. Így csak a mégrosszabb megelőzésére érdemes használni.

Jah, és verd csak a sajátoddal. Amit valaki megkap, azt valakinek be is kell tennie.

"te meg egy ilyen kasztrendszert tartanál fent úgy, hogy a gazdag gyereknek szórnád a támogatás"
??? Nem. Én nem veszem el a gazdag szülőtől a pénzt, ha látom, hogy ő jobban el tudja költeni. Az ő pénze, takarodj a másik zsebéből!

"a szegény gyerek kezét meg ütnéd ha éhes. azért, hogy ne legyen testvére. "
NEm mentél el egy kicsit demagógba? Mostmár szegény gyerekeket kínzok. Nagyon gyenge manipulációs kísérlet.

" és neked ez jött ki jézus sztoriból. "
Jézus sosem mondta, hogy az állam vegye el a pénzt a gazdagoktól és adja oda a szegényeknek kötelező módon. Sosem mondta, hogy minden embernek, gyereknek ugyanannyi járna.
Hanem mindenkire egyénileg írt elő jótékonykodást, és hogy a földi javak helyett az egi javakra koncentráljuk.

Az a baj, hogy a békepapok nagyon beleverték az emberek fejébe a marxista hippijézust.

"Mert mondom néktek, hogy mindenkinek, akinek van, adatik, akinek pedig nincs, még amije van is, elvétetik tole. Sot ennek felette amaz én ellenségeimet is, kik nem akarták, hogy én orajtuk uralkodjam, hozzátok ide, és öljétek meg elottem! És ezeket mondván, megy elol, felmenvén Jeruzsálembe." Lk 19,26-28

Emellett persze:
" Akinek sokat adtak, attól sokat kívánnak, és akire sokat bíztak, attól többet kérnek számon."

házelnök 2013.09.26. 16:14:39

290 bruttó, az 200 nettó. Aki diplomával a szakmájában elhelyezkedik az megkeres ennyit. Aki jó mesterember az is.
Feltéve, ha van munkahely.

házelnök 2013.09.26. 16:26:19

A főnököm kapta a 16 százalékot, az több neki mint az én nettóm.A fiam főiskolás, semmi kedvezmény nem jár utána, pedig tanul.A főnököm kapja a kedvezményt, mert a gyereke még nem főiskolás.
A túlóra, a szabadság, a műszakpótlék átalakítása miatt három év alatt a nettó bérem 900ezer forinttal csökkent.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.26. 16:29:03

@TaTa86.:

"Az a baj, hogy a békepapok nagyon beleverték az emberek fejébe a marxista hippijézust. "

Pontosan. Ennél a "Jézus komcsi volt" szövegnél még a nyílt Jézus-gyalázás is jobban tetszik.

közösperonos átszállás 2013.09.26. 16:31:51

Nameg, @poszt: " amikkel az Orbán-kormány legliberálisabb gazdaságpolitikai döntését, az egykulcsos szja-t támadják."

A liberális adópolitika az adó- és kiadáscsökkentő adópolitika, erről ugye az Orbán-kormány esetében szó sincs (az, hogy egyes adónemek csökkennek, mások meg emelkednek, nem ez). Az adóátrendezés meg nem liberális, hanem jobb- vagy baloldali attól függően, kiket támogat, tehát az SZJA-csökkentés egyértelműen jobboldali. Turul, nem élsz abból, hogy értesz a politikához, ugye?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.26. 16:37:31

@unionista:

Elmesélem saját esetemet a 70-es évekből ezzel kapcsolatban, amikor diák voltam egy budapesti belvárosi általános iskolában.

Az okos emberek kitalálták, hogy minden gyerek ugyanazt fogja ebédelni, de mindenki más-más összeget fizet majd érte. Ez a szolidaritás.

Ez konkrétan úgy valósult meg, hogy aki ebédelni-uzsonnázni akart, annak heti összeget kellett befizetnie. Az összeg 20 és 100 Ft között mozgott, azaz napi 4 és 20 Ft között. A szülők anyagi helyzete függvényében.

Na most, az összes gazdag szülő rádöbbent nagyon gyorsan, hogy napi 20 Ft-ot dob ki az ablakon (ami akkoriban nem volt kevés pénz) a szarért. Így lassan az összes gazdag gyerek kiiratkozott az ebéd-uzsonna opcióból. Az alsó tagozatosokért eljött ebédszünetben a szülő és elvitte őket enni. Aki nem ért rá, az csomagolt ételt.

Jól emlékszem, apám az iskola mellett dolgozott és minden nap elvitt egy amolyan korabeli gyorsétterembe és sosem fizett 12-15 Ft-nál többet.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.26. 16:38:44

@közösperonos átszállás:

Az SZJA a kevés jobboldali lépés egyike, ez tény. S pont ezért helyes lépés.

közösperonos átszállás 2013.09.26. 16:41:41

@TaTa86.: "Szerintem nem gond, ha párhuzamba kerül a kötelességteljesítés, és a jutalmazás. "

Szerintem se, de most akkor ne az eddigiekről beszéljünk, hanem erről? Felőlem lehet.

Amíg messze nem a többséget érinti, ahol amúgy sem elsősorban anyagi kérdés, hogy legyen-e még egy gyerek, addig ennek ebben a formában nem sok haszna van (pontosabban: nem áll összhangban a kiadással). A teljes termékenységi arányszám alapján nyilvánvaló, hogy már a második gyerek vállalása sem általános egyáltalán, főleg az alsó középosztályban meg a "prolik" között nem, ott kisebb támogatással is lehetne venni még egy gyereket. (Tehát Orbánéknál megintcsak nem erről volt szó, ergo kár ezt idekeverni.)

Mindez egyébként nyilván szépen ki van számolva a törvényhez mellékelt hatástanulmányban.

Ja, hogy olyan nem volt? Akkor mégis miről beszélünk? Gőzünk se lehet, mennyiért is jutányos még egy fehér bőrű gyerek (mert ne kerteljünk, erről beszéltek), és honnét aránytalanul drága.

@Cook kapitány: "Az új tervezet szerint már két átlagkereső esetén is ki tudnák használni a teljes kedvezményt 3 gyerekre."

Egyrészt mint említettem, ott már a kettő se általános, másrészt ez nyilvánvalóan egy évig fog csak tartani. (Ja bocs, elhangzott, hogy nem lesz választási költségvetés, akkor nyilván míg világ a világ.)

közösperonos átszállás 2013.09.26. 16:43:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Az SZJA a kevés jobboldali lépés egyike, ez tény. S pont ezért helyes lépés. "

Amikor arról van szó, hogy valamilyen kérdésre adott baloldali válasz ilyen, jobboldali meg olyan, akkor ott per def nincs "helyes" lépés, ott max. olyan van, ami passzol az én/te/ő értékrendjéhez.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.26. 16:53:49

@közösperonos átszállás:

Mivel a baloldali adórendszer (= midenki egyenlősége a fp cél) nem vezette eredményhez 2010 - és különösen 2009 - előtt, nyilvánvaló, hogy másra van szükség.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.09.26. 17:39:35

Hülye Bajnai, nem érdeklik a szavazók. Ha érdekelnék, akkor nem német béreket ígérgetne (ami képtelenség), meg a családos középosztálybelieket büntető adópolitikát.

Hanem csak három dolgot ígérne 2015-re: a NER lebontását, ítélethirdetést a monstre Fidesz-perben, aztán új választást, ami után majd vissza lehet térni az adó- és egyéb ügyekre.

Szerintem ő igazából ellenzéki politikus akar lenni.

közösperonos átszállás 2013.09.26. 17:40:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Mivel a baloldali adórendszer (= midenki egyenlősége a fp cél) "

Mivan? Milyen értelemben egyenlőség (szerintem egy többkulcsos adórendszertől egy olyan trükkös országban, mint a mienk, legfeljebb annyit lehet várni, hogy arányaiban mindenki ugyanannyi adót fizessen), milyen értelemben kellett volna eredményre vezetnie?

Robinzon Kurzor 2013.09.26. 17:54:09

@Holger Hartland: "Szerintem ő igazából ellenzéki politikus akar lenni."

Legalábbis kurvára úgy csinál, az egyszer biztos.

unionista (törölt) 2013.09.26. 18:01:25

@Cook kapitány:
ne viccelj már. ha te napi 500 forintot kapsz a gyereknevelésre a szomszédod pedig napi 5000 forintot, akkor ne magyarázd már meg, hogy te a gyerekvállalásban nem vagy gátolva. aztán megint egy másik kérdés, hogy a szegényekre ez mechanizmus mennyire hat a szegényekre és a gazdagokra. de ez a rendszer ettől függetlenül nem jó.

egyrészt azért, mert az iskolás szüleinek adja a pénzt. másrészt, mert megkülönböztet gyerekeket. óriás pakettet kellene kapni a közraktárból, szolgáltatást az iskolában, és a gyerek ha kicsit nagyobb, akkor maga vásárolhasson meghatározott célokra a diákigazolvánnyal. és ha a szülő ezzel visszaél, akkor felőlem akasszák fel.

ne magyarázzátok már meg, hogy a jelenlegi rendszer jó. mert elvekben is hibás, és a gyakorlatban is. nem kevesebb hátrányos helyzetű gyerek lett, hanem több. sokkal több. és nem látszik, hogy ez a trend hogyan fordul meg. a szűk felső középosztály hogyan szül majd több gyereket, mint a bővebb alsó. hanem csak az van, hogy egyszerűen megnöveled a kettő közötti távolságot. úgy, hogy ez utóbbit lecsúszásra ítéled.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.26. 18:05:55

@közösperonos átszállás:

Az alaplogika volt rosssz: magas adókulcsok + alacsony küszöbértékek.

unionista (törölt) 2013.09.26. 18:51:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
azt mondom, hogy a szülő a gyerekért ne kapjon készpénzt. egy centet sem. mert ez nem disznászat, ahol megetetik a kocát, mert sokat ellett.

a gyerekek után adni kell egy óriási pakkot, ami a gyerek korának függvénye. aztán ha eladja a cigány a pelenkát és egy felesért, akkor büntessék meg. de ha minden cigány kap pelust a csomagban, akkor azért nehéz eladni a putriban. persze lehet, hogy mindent felvásárol a kocsmáros. és tovább értékesíti. de ez ellen is lehet tenni. a pelenkába ütnek egy vörös keresztet, vagy akármit. és ez a csomag járjon mindenkinek. ha valaki azt mondja, hogy neki a normál nedvszívó képességű ultra pampers nem elég, mert van a legújabb ultra power gel, akkor vegye meg. és nyilván aki teheti majd meg is veszi. mert a legjobbat akarja a gyerekének.

de ebben a rendszerben nincs pénzmozgás se a szülő irányába, és tőle se kérünk pénzt. árut, szolgáltatást kell nyújtani. és ha a gyerek elég nagy, akkor a diákigazolványára vásárolhasson célzottan. olyan közétkeztetés kell, amire a középosztály egésze azt mondja, hogy ez oké. de mellette a legcsóróbb is vehessen egy narancslevet. úgy, hogy persze a leggazdagabb kártyáján ezerszer több pénz lesz. mert az apukája feltölti. de mégis viszonylagos egyenlőség, egyenlő viszonyok uralkodnak. nincs szétszakítva a középosztály.

nem azt mondom, hogy a rászorultaknak alkotmányosan járjon több. hanem azt, hogy mindenkinek járjon ugyanannyi. persze ezzel a szegényebb ámde tisztességes családok járnának jól. és nyilván kevesebb hátrányos helyzetű gyerek lenne. persze lehet mondani, hogy na jó, jó, de ez nagyon sok pénzbe kerül. egyrészt nem olyan sokba. másrészt munkahelyeket teremt.

mert az iskolázatlan felnőtt cigány lánynak úgy lesz munkája, hogy készíti a iskola melletti kommunában a szendvicseket. vagy varrja a gyerekeknek a ruhát. és esetleg nem szül 14 évesen. mert kap egy nagycsaládot, ahol esetleg jól érzi magát, és majd a felnőtté válás vége felé 21 évesen lép ki. minden iskolához tartozhat egy világi (szociálliberális) közalapítvány, vagy egy (keresztényszocialista) rend. vagy akár mindkettő. és egész egyszerűen szolgálja ki a családokat. tanműhelyekkel, tangazdasággal. a nagyobb gyerekeknek adjunk kártyát. diákigazolvánnyal adott esetben ülhessenek be a plázába. de az apja, vagy az anyja jöhet a kommunába dolgozni. és nem megy, akkor valamilyen minimális segélyt kap. de a gyerek ugyanúgy jár minden, mint a másiknak. nincs olyan, hogy az egyiknek a kincstárból 500, a másiknak 5000 peták jár. se pro, se kontra. hanem egyenlősdi van. de ez nem cél, hanem eszköz.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.09.26. 20:29:43

@unionista: Honnan veszed, hogy maradna az adójóváírás? Mondták neked? S ha amúgy is pont azt akarják, mint Orbán, minek leváltani? Ja, megvan! A démonokrácija. Meg mocskos faszisták, meg izé.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.09.26. 21:20:59

A német bérszint ígérete pont akkora kamu, mint az egymillió új munkahely. Az is biztos, hogy én valami nagyobb zsömlét kamuztam volna, lehetőleg a fideszes magánvagyonok kontójára, mert abból semmi sem drága. :-))

Viszont az egykulcsos szja egy marhaság. Ezt nem gondoltam mindig így. Csak azóta, mióta látom, hogy milyen kártékony. Ez a különbség köztem és Matolcsy között.

1. Nem ösztönöz több munkára. Én például ugyanannyi munkával többet keresek - tehát inkább kevesebbet dolgozom, mert felértékelődött a szabadidőm. A beosztottaim viszont ugyanannyi munkával kevesebbet keresnek, de hiába is dolgoznak többet, ugyanannyit keresnek, mert fix bérük van. Négy éve nem emeltünk fizetést, de csak az én nettóm nőtt. Kösz, Viktor.
2. Az egykulcsos adórendszer a fogyasztók széles rétegének csökkenti a jövedelmét, ezért csak nagyon kevés termék és szolgáltatás keresletét növeli, a legtöbbét viszont csökkenti. Így a növekedésre is negatív hatást gyakorol. A gazdaság lefagyott, nincsenek új munkahelyek, a gazdagok külföldön költik el a jövedelmüket vagy nem termelő befektetésekbe teszik.
3. A családi adókedvezmény _nem_ ösztönöz gyerekvállalásra. Ez intuitíve is belátható, de aki hülye ehhez, annak ajánlom a statisztikák böngészését. A családalapítás előtt álló fiatalokat kifejezetten megszívatja a rendszer, ezért még inkább a késői gyerekvállalás felé tereli őket. Normálisak vagyunk?
4. Az egykulcsos szja-tól semmivel sem lett egyszerűbb az adórendszer. A söralátétet már ugyanúgy letagadják, mint a fülkeforradalmat, cserébe viszont bevezettek egy rakás különadót, aminek az adminisztrációjába, bevallásába, tervezésébe, áthárításába, továbbhárításába bele lehet gebedni.
5. Koncepcionális tévedés, hogy az adóztatást a jövedelmekről a fogyasztás felé akarják átterelni. Semmi értelme nincs egy olyan gazdaságpolitikának, ami jutalmazza a jövedelemszerzést, de bünteti annak elköltését. Olyan, mintha egyszerre nyomnánk a gázt és a féket. Matolcsysta nonszensz.

Összességében véve azt mondanám, hogy progresszív adórendszerre van szükség, adómentes alsó jövedelemkorláttal és adójóváírással. A családi adókedvezmény felőlem maradhat, de csak erős korlátokkal (Semjén Zsolt 0 forint adót fizet a húszmilliós bruttója után? Van aki szerint ennek van értelme közgazdaságilag?)
A progesszív adórendszer lehet, hogy nem méltányos (mármint annak, aki szerint az a méltányos, ami lineáris), viszont hatékonyabb jövedelem-újraelosztást produkál és sokkal könnyebb (=kisebb társadalmi konfliktussal jár) egységnyi adót beszedni progresszív rendszerben, mint lineárisan.

Az az adórendszer tűnik számomra kiegyensúlyozottnak (a szuperbruttós hülyeséget leszámítva), amit Bajnaiék Orbánra hagytak. Csak hát Orbánt kötötte az egykulcsos adóra vonatkozó ígérete és az a körülmény, hogy Bajnaiék 17%-ra vitték le az alsó kulcsot. Innen már csak elbaszni lehetett.

aszekelyek 2013.09.26. 21:40:11

@Kettes: lehet A FIDESz-re vicsorítani de bajnaiék soha nem fizettek 38, 40 vagy felső bármilyen kulcssal számolt adót, mint felső 10, amiről állandóan nyivákolás megy , ugyanis ők optimalizálták a saját adójukat. valamint a köreik is. A sok gyereket nevelő, még képzett és jól kerső középosztály, fiatalok! rovására akarják a képzetlen, irigy és ostoba népeket boldogítani. Pár fillérrel. Igen, miért is kell büntetni azokat, akik mindenből, tanulás, gyereknevelés, teljesítmény, jobban veszik ki a részüket ? A nyugati országokban, mindig volt családi adózás. miért pont azt akarja kiirtani ?

Miért nem a teljesítményt honorálná bajnaikám? ezekre semmi válasz nincs. csak ez a baromság, hogy ez igazságtalan lenne. Aki jobban tanult, mára diplomás, képzett, és ezt bizony a szoci érában tette, azt miért kellene megbüntetni, mert merészel jobban keresni ? Miért célja a fiatal középosztály szétzúzása ennek a szoci , bajnaiék frászkarikának?
Mi abban az igazságos , hogy aki se tanulni, se vállalkozni nem akar , se két gyereket minimum csak adómentességet , az kapja meg ?

Az IMF kifogásolja talán a családi adókedvezményt? miért? Aszongya bajnai, mert akkor nem lehet szórni a pénzt, ha ők vannak itt ... ahahaa... petye.. Az nekik a pénzszórás, a fiatal, képzettek családi adókedvezmény . na és olyan jót is tesz majd ám az alulképzett minimálbéresekkel, hogy kevesebb is lesz a minimálbér... és az ő állítólagos munkaadóinak, befektetők, i kevesebbet kell a kasszába tenni. esetleg még kapnak onnan..., mint a sukorói projektnél... két milliárdocskát. persze, hogy a lauder cégét kell a magyar adókból, kölcsönből kitömni... vagy sorost, nem pedig amagyar fiatal, képzett és gyereket vállalókat.
Az orrukig ellátóknak tetszik és a kollaboránsoknak.

aszekelyek 2013.09.26. 21:51:56

@házelnök: minden úgy van, mint az únijóban, tudtad? ott is ilyenek az arányok. lehet irigykedni. a főnök nyilván sokkal nagyobb felelősséget is visz. Szeretik ezt kifelejteni az alkalmazottak. Főiskolás gyerekre sose járt semmi. csak szólok. nekem már kettő is kijárta, szocik idején. Még családi pótlék sem.
Duma az volt mindig a baloldalnál, de ők akartak bitang nagy tandíjat is bevezetni, ha eslfeledtek volna. A népszavazás söpörte el. ezek a drágák, az mszp vezetése , szdsz, ahol karácsony azért erősen bent volt...

Szerintem pedig akkor kellett volna inkább a szülőknek igyekezni, amikor még olyan nagyon támogatták a baloldalaik??? a szegényeket..., tanulásban... Ilyen csak szavakban volt egyébként.

Bajnai se fogja a szegények gyerekeit iskoláztatni. ne is képzeld ezt. Jobban jársz.
Szerinte neki járt , a papa révén a bécsi képzés, de a csórtó magyarét nem fogja ott képeztetni.
Akármilyen körmönfont édesgetést fog még előadni.

nem tudom, kinek tűnt fel, de ő amunkaadókra hajt. Akiknek kevesebbet kéne a kasszába befizetniük. csak a szavazata kell a foglalkoztatottaknak. Akiket persze utána félrelöknek.

aszekelyek 2013.09.26. 21:56:06

@unionista: szép elképzelés de nem tudok róla, hogy ehhez akarnák a kultúrájukat igazítani a legnagyobb kisebbség tagjai. Évezredek óta állnak ellen a kulturális behatásoknak. Kifejezetten rá is voltak szoktatva a 14 éveseb szülésre. Állítólag korábban érnek és rövidebb is az életük. Kihagytál pár fontos akadályt... A foglalkoztatásuk szerintem megoldható, mert éppen mostanra van ezer óvónő, dajka kiképezve, akik számukra is elfogadhatók, hisz közülük valók.
kis lépésekben lehet ezzel haladni.

2013.09.26. 22:02:52

@Kettes:
te most ezeknek magyarázod? :):)

@aszekelyek: "Aki jobban tanult, mára diplomás, képzett, és ezt bizony a szoci érában tette, azt miért kellene megbüntetni, mert merészel jobban keresni ?"

mikor keres jól a diplomás tanár, orvos(paraszolvencia vagy Norvégia) ugyebár? Mér, a Gyurcsány nem ezt tette? Vagy lopott? És a Simicska?

"A sok gyereket nevelő, még képzett és jól kerső középosztály, fiatalok! rovására akarják a képzetlen, irigy és ostoba népeket boldogítani. "
a rezsicsökkentés az vajon mi?

"A nyugati országokban, mindig volt családi adózás. miért pont azt akarja kiirtani ? "

A nyugati országokban progresszív adózás van pár kivételtől eltekintve(bár én egyről se tudok de pl Luxemburgban 17 kulcs van, Merkelisztánba 4, puff neki)

"Az IMF kifogásolja talán a családi adókedvezményt?"

Az Imf pl azt kifogásolta miért az alsóbb keresetűekre teszik a terheket, mert pl se az orvosok se a pedagógusok nem tartozna a középosztályhoz a fizetésük alapján. Egy politikusnál jóval több társadalmi hasznot hozó nővérke vagy ápoló meg majdnem éhezik.

"állítólagos munkaadóinak, befektetők, i kevesebbet kell a kasszába tenni."
minden munkaadónak a járulékokkal van a legnagyobb baja, ezért nem tudnak több bért fizetni, ezért van az hogy elbocsátanak, ezért van az hogy a tescoba sincs aki feltöltse a polcot, ja ÉS ORVOS HIÁNY IS VAN csak úgy mellékesen, de tudom, ők nem diplomás gyerekesek azért kapnak szar fizetést a te agymenésed alapján

a többi hülyeségről amit összehoztál nem is beszélve. súlyos fityeszbetegnek tűnsz

2013.09.26. 22:08:12

@házelnök:

hah, ez jó, de közmunka az biztos akad néhány diplomásnak :)

unionista (törölt) 2013.09.26. 22:17:57

@TaTa86.:
szó nincs arról, hogy több joga legyen bárkinek is. azt mondom, hogy a 100 méter mindenkinek legyen 100 méter. a te elképzelésed, hogy a szegénynek legyen 120, a szegényebbnek 200. azért, mert így nem lesz testvére. ez a koncepciód. egyszerűen hátrányos helyzetbe hoznál embereket. de miért is? azért, hogy kevesebb legyen a hátrányos helyzetű gyerek. hja, és mindezt isten nevében.

2013.09.26. 22:21:14

@TaTa86.:

"földi javak helyett az egi javakra koncentráljuk." Írd már meg ezt a Simicskának :)

2013.09.26. 22:28:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"baloldali adórendszer"

ugyan, hadd ne keressem elő amikor orbán még a prog.adó híve volt azt hirtelen nem amikor szóltak neki az oligarchái. Az adórendszer normális országokban oldal független, csak vannak prioritások, de nem csinálnak olyat, hogy szét..k, aztán mindenféle más adót bevezetnek (konzerv jobbos kormányok biztos nem). Lásd merkelisztán.

2013.09.26. 22:32:09

@Holger Hartland:
azt se képes kimondani, hogy mindent nyilvánosságra hoznak az elmúlt(akkor már 4) 4 évből. Szerencsétlen Bajnai stábja csak hülyékből áll ez tény

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.09.26. 23:11:29

@Kettes: Bla-bla-bla. Erről egy normális rendszerben lehetne vitatkozni, de most NER van. A NER ellenzőit nem az köti össze, hogy mit akarnak (mert százfélét), hanem hogy mit nem. A váltás programja ezért kb. ennyiből állhat, nem többől:

1) Nagytakarítás, elszámoltatás.
2) Alaptörvényt kukába, előző alkotmányt (akár ideiglenesen, új preambulummal) vissza.
3) Egyfordulós, pártlistás választás, alacsony bejutási küszöbbel.

Minden másról pedig majd ennek a választásnak a kampányától kezdve.

Az ellenzék persze nem fog idáig eljutni, azaz vagy hülye, vagy tud valamit a közvéleményben várható fordulatról, amit mi nem, vagy nagyon is megfelel neki, hogy a NER ellenzéke legyen.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.09.27. 00:21:03

@aszekelyek: Bajnai nem minimálbéres vállalkozó volt, hanem csúcsmenedzser és bérként adózta le a jövedelmét a legfelső sávban. Abban az adórendszerben az általa igénybe vehető kedvezmények mértéke eltörpült az adójához képest. De hogy jön ez ide??? Bajnai nem a saját jövedelmére optimalizálta az adórendszert (amit Orbánról nem feltétlenül tudnék elmondani, lásd házi pálinkafőzés...).

Amikor egy troll ilyeneket ír, hogy "A sok gyereket nevelő, még képzett és jól kerső középosztály, fiatalok!", akkor nekem egyből Semjén Zsolt bruttó húszmilliója és a 0 forint szja-ja jut az eszembe. Öreg, aki ezt méltányosnak tartja, az vagy egy kretén vagy maga Semjén Zsolt.

Látom nem fogod fel, hogy a progresszív adó nem büntetés, hanem maga az igazságosság. Kár, mert ez a tudás már kétezer éve az emberiség birtokában van (Mk 12, 41-44) . Csak nem a tiédben.

@Holger Hartland: Mióta ugatom már ezt nekik, de még mindig eltartják a kisujjukat, hogy kell egy polgári/baloldali/modernista/fenntartható/öko/stb. program, mert azért szavaznának rájuk a választók. Lófaszt. Le kell paktálni a jobbikkal, megegyezni, hogy mindenki elfelejti a kedvenc nünükéjét (a szocik a nyugdíjasokat, Bajnaiék a Millát, a gyurcsányisták Gyurcsányt, a Jobbik meg a cigányokat) és közös erővel porig rombolják a Fidesz pártállamát, ahogy írtad. Eh..., reménytelen. :))

Bell & Sebastian 2013.09.27. 00:54:42

@Kettes: Azonnal lehull rólam, az úri modor, ha tovább fényezi Bajnait, pedig megfontolandóan koherens a részletes levezetése.

Attól, hogy valaki nagyban játszik, még maradhat piti tolvaj, aki százalékért nyújtott támogatást, az illegális bevételei után meg esze ágában nem volt adózni. Az egy évét úgy húzta ki, hogy ivott, mint a kefekötő és szedte a sápot, az amcsi-izraeli tanácsadók intéztek helyette minden lépést!

Egy kibaszott báb, ezt jegyezze meg egyszer 's mindenkorra, de lehetőleg máma még! Egy önálló gondolata nincsen szegény elmehunytnak! Én már csak tudom.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.09.27. 08:48:55

@Bell & Sebastian:
Rossz hatással volt az agyára, hogy bebaszták az orrát.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.27. 08:50:15

@Belpo:

S annak milyen jelentősége van, hogy Orbán mikor minek volt a híve? A kérdés szempontjából ez teljesen érdektelen.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.09.27. 09:05:39

@Bell & Sebastian: Marhaság. Gondolod, hogy ha ebből egy szó is igaz lenne, akkor a libázás lenne a mindennapi címlapsztori pártállami médiában?

Bell & Sebastian 2013.09.27. 09:22:57

@Kettes: Ez a megváltó is hamis próféta, nem lóg ki a sorból, csak egy színes kép a tévében. Maga látta már helikopteren röpködni? Pedig van neki, azon jön-megy.

@Hepci: Meg nem verték a Gyurit, csak jól leköpték.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.09.27. 10:03:07

@Bell & Sebastian: Na és? Ha lenyomja Orbánt, felőlem űrhajón is röpködhet. :)

Bell & Sebastian 2013.09.27. 10:45:41

@Kettes: Szomorú lennék, ha lenyomná az intergalaktikus kvalitásaival, persze ő sem lóg ki nagyon a sorból Gyurcsány és Mesterházy közül, hárman ki is adnának egy fél Orbánt (ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy meg lennék vele elégedve).

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.09.27. 10:57:32

@Bell & Sebastian: Nem az intergalaktikus kvalitásaival kell lenyomnia, hanem a bankok pénzével, az izraeli tanácsadókkal és az amerikai hírszerzési információkkal. Ha már megvádolják az embert valamivel, legalább adjon már rá okot.

Bell & Sebastian 2013.09.27. 11:08:55

@Kettes: No de mi van akkor, ha Orbánt is pénzeli egy bankcsoport, izraeliek a tanácsadói és neki is vannak amerikai, hírszerzési infói. Kiteszik a konyhaasztalra, hogy kié a nagyobb?

Kandeláber 2013.09.27. 11:30:15

Íme, a szakember, aki egy év alatt rendbe hozta az országot, "aki már bizonyított", a tisztakezű szende.
Ez a pislogó kis fasz egyre nevetségesebb.

czjanos 2013.09.27. 12:16:36

HH kérdése így szólt: mikor fogja elérni, de legalább megközelíteni...
A választ: 2015. január elsejétől kezdődően, mert eltöröljük az igazságtalan, egykulcsos adórendszert, ami ....azonnal több pénzt hagy a tíz ember közül kilencnek a zsebében.
Bajnai tehát nem azt mondta, hogy 2015 január elsején elérjük (ilyen hazugságot Bajnaitól soha nem fogtok hallani), hanem azt, hogy 2015 január elsejétől közelítjük...

gnme 2013.09.27. 12:21:13

ilyen hülye nincs is .. de van, hát ott a feje

erre iszunk!

Bell & Sebastian 2013.09.27. 12:25:10

@czjanos: Amely mondatból már eleve hazugság az, hogy több pénz marad tízből kilenc ember zsebében, arról nem is beszélve, hogy a kiáramló bértömeg mitől nőne egy ilyen intézkedés után?

Mondott amit mondott, kapitális ökörséget mondott.

Ad Dio 2013.09.27. 12:32:52

Bajnai Gordonban lassan naponta csalódok. És szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Az volt a jó benne, hogy elhihette az ember, hogy egy európéer realitások talaján álló, gazdaságliberális, centrumban álló figura.

A populizmus úgy áll neki, mint Erzsébet királynőnek a miniszonya - állNA, ha nem lenne neki annál több esze meg stílusérzéke, minthogy kiröhögtesse magát öt perc népszerűségért.

Csetepaté márki 2013.09.27. 12:37:19

Ezt mar par napja leirtam egy masik posztnal, de Bajnai nem olvasta:
Amig itt gyakorlatilag semmi nincs magyar tulajdonban, es a versenykepesseg a magyar munkaeröre (nem cegekre) vonatkozik, addig a magyar nem a nemettel fog versenyezni, azt csak a buggyantak hiszik, hanem a szlovakokkal, romanokkal meg kinaiakkal.
Zsebpenzert vagy ehberert. Ez a „legyünk versenykepesek a külföldi cegeknek, es majd jo lesz“ nephülyitö szisztema egyenes következmenye. Tuleleshez eleg csak.
A magyar kormany meg eljatszhat a homokozoban az szja-val, sokat nem fog szamitani.

gnme 2013.09.27. 12:42:06

aki életében nem dolgozott, az csak ilyet tud hazudozni

egy olyan országban, ahol ha a galambnak szorulása van és fing után tudja kinyomni ki a fosát, már arra reagál a benzinár 10 forinttal

Foxtrotty 2013.09.27. 12:43:41

@unionista:
"bajnai és oszkó is egykulcsos adót akartak"

Bajnai soha semmit nem akart, hanem csak szócsöve azoknak, akiknél sikert akar elérni

Ha kell elintézi a bankoknak a szabad garázdálkodást, francia közműcégeknek a teljes magyar vízhozamot (ebben főleg Oszkó szerzett elévülhetetlen érdemeket), elénekli az Internacionálét, vagy beígéri a buziknak az adókedvezményt (nehogymár a gyereket vállalók kapják), meg amit csak akarsz

Most hogy életében először készül a választói megmérettetésre, ugyanazt csinálja csak nagyban

Kandeláber 2013.09.27. 12:43:44

@Kettes: @Bell & Sebastian: Orbánt nem tudják lenyomni, mert a Fidesz a Likud testvérpártja, Soros tatát meg Clintonnét pedig megvezették a Moszad-ügynökök amikor azt tanácsolták nekik, hogy invesztáljanak Bajnaiba. :D

acetil 2013.09.27. 12:52:39

VÉGRE elkezd bajnai politikusként működni, már azt hittem végleg elbénázza naiv idealizmussal az esélyeit. a rezsipopulizmusra választ kellett adnia, különben szép lehet de esélyes nem. még sok ilyet, minden fideszes populizmusra rákontrázni.

külön piros pont, hogy jókorát csúsztat a válaszában, ugyanis a kifejtésben már közel s távol nem ígér még megközelítőleg sem német béreket, csak a mostaninál magasabbakat, tehát meg se lehet fogni. bár ez a cikk szét akarja szedni bajnait, pont erről nem ír.

apropó, egy hete orbán azzal jött, hogy sose értelmezte forradalomnak a 2010-es választást. arról is született itt ilyen alapos elemző cikk, vagy az orbán-kritika itt tabu?

Blogger Géza 2013.09.27. 12:53:25

@Kettes: Te már megint nagyon le vagy maradva. Semjén Zsolt 2012-re 2,36 millió Ft SZJA-t fizetett.

www.hir24.hu/belfold/2013/06/08/semjen-elirta-tobb-mint-ketmilliot-adozott/

S ha már öngólként felhoztad a Bibliát, bizony abban is az egykulcsos adórendszer van:

"A földnek minden tizede, a föld vetéséből, a fa gyümölcséből az Úré; szentség az az Úrnak."

lavór 2013.09.27. 13:01:15

A kérdés jogos. A válasz is egyértelmű: soha.
Birkaságunk és nagy tudású vezetőink ezt már régen megakadályozták.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2013.09.27. 13:03:35

@TaTa86.:
"(Ha érdekel egyébként szerintem a szegény gyerekeket elsősorban az oktatással kell támogatni. A szülő csak elbassza a pénzt, nem hiába lett szegény."

Hehhejj!
Te vagy az, Jani? A Lézer?

Erő e-meló 2013.09.27. 13:06:20

Bajnainak elment az esze, már ha volt egyáltalán

Érdekes az életpályája, különösen ha megnézzük a Bajnai vagyon eredetét (amiben a papa keze van benne vastagon, a fiú csak folytatója a családi hagyonánynak). Abből a közel 10 cégből, amit sikerült felszámolásra juttatni, a Hajdú-bét csak azért kapott kiemelt figyelmet, mert ott magánszemélyek voltak a károsultak, a többinél meg az állam vitte el a balhét, Banaiék meg a lóvét

Szúnyog 2013.09.27. 13:07:24

0% SZJA mellett is messze leszünk a német bérektől.
Tehát hogyan is lesznek német bérek?
Ki kérdezi ezt meg ettől a kipukkadt lufitól?

nick papagiorgo 2013.09.27. 13:14:42

Bajnairól eddig azt gondolták a népek, hogy legalább a gazdasághoz ért, most lassan kiderül, hogy az se igaz.
Tiszta hülyeség Magyarországon német bérekről álmodozni. Tegyük fel, német béreket adnának a munkavállalóknak, az összes multi lelépne a fenépbe, mert nagyságrendekkel nőnének meg a bérköltségeik. A közszférában meg az államnak kell ugye finianszírozni a többletbért, azt meg ugye senki sem fejti ki, hogy miből.

Értem én, hogy Bajnai úr populizmusra populizmussal akar felelni, de legalább csinálná jól. Most nyilatkoztak a Mesterházyval, hogy összefognának a bankokkal, hogy kivezetik a bankadót azért cserébe, hogy a bankok hiteleiből pörgessék fel a gazdaságot. Namost
1. Bajnairól eddig is azt híresztelték, hogy a bankok s**nyalója, nem biztos, hogy ezt erősíteni kellene
2. a választáson sajnos nem a bankok szavaznak, hanem a választók. Namost miért jó a választóknak az, hogy ő kivezeti a bankadót, miért szavaznának ettől többen rá, fel nem foghatom

aszekelyek 2013.09.27. 13:16:41

@unionista: elképzelhető, hogy nem tudja, ezért közlöm, hogy soha adót nem fizetők berendezkedtek arra nálunk, hogy tönn gyermek után járó mindenféle családtámogatásokból éljenek, így téve szert sokkal több pénzre, mintha dolgoztak és adóztak volna. no ez sem volt jó éppen úgy, ahogyan a szocik és bajnaiék idejében volt , inkl az szdsz. Ezen kívül teljesen ingyen kanak állami iskolafelszerelést, étkezést is azok a gyerekekm akik rászorulók. nekem ebből nem jön ki a havi 500 ft. de talán ha megvilágítaná.

aszekelyek 2013.09.27. 13:18:42

kedves mandíner, at a kérdést havas éppen nem így tette fel. nem kéne inkább azt pontosan írni a címbe, amit valójában elnyögdécselt ésamire bajnai azt válaszolta, hogy 2015 januártól ? egyötöde, a kulcsszó. tessék megnézetni olyanokkal, akik amarsról jöttek ma. hátha ők helyesen értik a kérdést.:)

aszekelyek 2013.09.27. 13:20:02

@acetil: ha nem lenne a többség annyira elitellenes, -populist!, akkor még menne is valamire azzal. Csakhogy ő éppen az elitellenességet hirdeti e ezzel az adórendszerrel. bajnai vérpopulista.

aszekelyek 2013.09.27. 13:22:07

@Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP: Juanizás helyett valami érdemi cáfolat nincs?
tisztelet a kivételnek de nem jellemz , hogy magas pénzügyi kultúrával bírna nálunk az alacsony jövedelemmel bírók nagy többsége. HA ez így lenne, nem lenne devizahitel problémánk.
nekik sem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.09.27. 13:22:21

Ha Bajnai közjegyzővel hitelesít(tet)ett okiratban jótáll azért, ha kell, saját költségére garantálja, hogy nekem is és az asszonynak is a képzettségünknek és a munkakörünknek megfelelő német bért fognak fizetni, ha ő hatalomra jut, akkor rá szavazok:-D (...) :-D (...) :-D ...

parandroid 2013.09.27. 13:22:26

Nem tudom, a 14. havi nyugdíj beígérésénél volt már mandiner? az egymillió munkahely belengetésekor tlaán már igen, sőt, amikor kiderült, hogy ja, ezt 10 év alatt gondolták, biztosan. nem találom a hírekhez kapcsolódó tetemre hívást. vagy nem is volt?

az, hogy csak a gyermektelenek jártak rosszabbul, marhaság. első kézből volt szerencsém tapasztalni.
egyébként polkonzi oldalon mindenki közös adatbázisból dolgozik? mókás, hogy egy több mint egyhetes nyilatkozatból hirtelen minden fórumon tegnap lett hír egycsapásra.

IDKFA 2013.09.27. 13:23:17

@gagauzz kalauzz:

"Bruttó 290 ropi alatt mindenkinek kevesebb lett a nettója."

Ez konkrétan nem igaz. kb 218 eFT volt a határ, ha semmilyen kedvezménye nem volt, egy gyereknél ez már 155 eFT volt...

Outlooker 2013.09.27. 13:23:46

Lehet Bajnai tud vmit a Német fizetések közelítik meg a Magyar fizetéseket 2015-re, ott lesz változás.
Jóléti társadalom minek, ha lehet ezt másként is. :)

aszekelyek 2013.09.27. 13:24:59

@Blogger Géza: hazudnak reggel, éjjel, meg este... és kivezetik a bankadót. Aszongya maseházy, hogy bizonyos feltételek mellett. Ez kérem a bankmutyi!
bevallottan.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2013.09.27. 13:28:52

@aszekelyek:
"Juanizás helyett valami érdemi cáfolat nincs?"

Már hogyne lenne!?
Ott van mindjárt nekünk élő cáfolatnak, a Janink!
A Lézer!

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.09.27. 13:31:00

Kár, hogy Bajnai is a "fideszes iskolát" nyomja a kampányban. Persze, ha erre van igény...

aszekelyek 2013.09.27. 13:31:46

@parandroid: volt már bajnai kormányon, amikor elqrták a kormányzást 2002-től? mert ha nem ők kormányoztak volna, nem borul fel másfél évb alatt döbbenetesen az egész magyar gazdaság és ajövőnk.
Na akkor akár lehetett volna 14.havit is adni. mert az apénz egészen biztos kiment ebből az orszáágból ám! különféle címeken. államadósság és egyébb likakon.
megtermelni biztos, hogy megtermeltük.
A fedezetét de másoknak.
Nyilván 1 millió munkahellyel több kell és aez lehet a cél. Mi a probléma ezzel? erre nem kifogás a válság, az elhúzódó? csak mindenre, ami a ballib sara?
Értem.

bajnai minden nyilatkozata érdemes arra, hogy sokak megismerjék. egy ötöde a munkabére a magyarnak nála lesz, 2015 től, annak, ami a német munkásé. hát nem akarod, hogy ezt a csodát megismerje minél nagyobb számú magyar választó?
:) te kis irigy!
Sztem ezt ki kell hirdetni, nem titokban tartani. Az olyan FIDESZ-es lenne , nem?
Nem.

acetil 2013.09.27. 13:41:51

@aszekelyek: hát szerintem nem populista, amit én sajnálok, bárcsak az lenne. ez a válasza már a jó irány, ezt kell tartani. és ügyesen is csinálta, mert a válasza kifejtős részében már nem német bérekről beszélt csak sima magyar béremelésről.

azt nem tudod, ez a blog írt orbánról is, amikor orbán azzal jött egy hete, hogy sose mondta hogy 2010 forradalom volt? vagy ez a blog csak bajnai szemében látja a szálkát, de orbánéban nem látja a gerendát?

is 2013.09.27. 13:47:42

Jaj, Bélám. Az adórendszer az nem az SZJA csak. Hanem megemelték az ÁFA-t, megemeltették adókkal a banki számlavezetést, a pénzforgalmat, megemeltették adóval a telefonálás költségeit, megemelték a cigaretta árát a trafikmutyival, ingatlanadó az nincs ám, csak az önkormányzatok vetnek ki bármire bármennyi adót stb. stb.

Te magadtól vagy ilyen hülye, vagy parancsba adták, hogy ilyen hülyeséget kell írni, hogy az adórendszer az csak az SZJA?

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2013.09.27. 13:53:11

A jövedelemadó rendszer egy rossz húzás volt, nálam elvágták magukat ezzel, pedig messze nem minimálbért keresek...

Nincs egy értelmes párt ebben a nyomorult országban, akikre szívesen szavaz az ember és nem csak a saját zsebeit tömködi, hazudozik, meg mutyizik?!

Na nem is idegesítem magam inkább...
Lehet kihagyom 2014-et.

lobaszopiatej 2013.09.27. 13:53:47

Nem értem ezt a Bajnait, pont rá akarok szavazni erre szarrá akarja büntetni azokat akik eltartják ezt az egész qrva élősdi országot nyuggerestől / rokistul / maffiaelitestől!

Mert hogy a minimálbéres NEM tartja el, mi fizetünk mindent helyettük!!!

Megint mehetne a zsebbe fizu meg NAV-elől bujkálás, na ebből többet nem kérek!

Bokros come-back!

no_successful2 2013.09.27. 13:54:49

@Ad Dio:

"Bajnai Gordonban lassan naponta csalódok. És szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Az volt a jó benne, hogy elhihette az ember, hogy egy európéer realitások talaján álló, gazdaságliberális, centrumban álló figura."

Mert elhitették veled, te meg benyaltad.
Ez a "tehetséges üzletember, aki a realitások talaján áll" tipikus szoclib PR duma. Én a Bajnaiban senkit nem látok, mögötte viszont v.színű támogatók vannak, akik le is verik rajta, amiért a hóna alá nyúltak. Vagy csak nem azt hittétek hogy, önerejéből és tehetségéből gazdagodott meg ? Kb. mint a Ferikénk, szóltak neki, hogy ne b.meg itt van egy cég, vagy ingatlan, megkapod 20-ér, menj a bankba, ott már el van boronálva minden, csak alá kell írnod, hogy felvetted. Egy év múlva visszabéreljük tőled mondjuuuk mondjuuuk éves szinten 200 ért.
De egyszer majd kérünk magától valamit. Ennyi.

Kivlov 2013.09.27. 13:55:23

bohóc lett ebből is, maga alá söpörte a vörös gépezet...

Netuddki. 2013.09.27. 13:59:13

Ne örüljetek, nem a magyarok fognak annyit keresni mint egy német. A németek fognak annyit keresni mint a magyarok...

Netuddki. 2013.09.27. 14:01:36

@Ad Dio: A bajnai egy bukott miniszterelnök. Ugyanolyan mint az orbán. Az, hogy az orbán még egyszer miniszterelnök lehetett annak köszönhető, hogy jól átvágta a magyarokat. De "kedves" fideszesek, egyszer volt Budán kutyavásár...

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.09.27. 14:08:32

@Blogger Géza: Elírta az adóját... :-DD de nagy egy marha vagy te, drusza. Egyszerűen vállalhatatlan volt, hogy tényleg nem adózik, ezért aztán bekamuztak neki valamit.

Mitől lineáris adó a tized? Akinek nincs földje, nincs termése, de van mondjuk jövedelme napszámból, az mennyi tizedet fizet? Gézám, húzzá má el má.

7tom 2013.09.27. 14:10:21

Egy minimálbéres két gyerekes, két keresős család is rosszabbul járt az egykulcsos adóval mert fejenként kb. 6 ezer SZJA-t kell fizetniük.

Balt 2013.09.27. 14:11:16

@gagauzz kalauzz: "tehát a költségvetés finanszírozza meg évi több száz milliárdocskával a magas jövedelműek érzékelhető adócsökkenését."

Ácsi, egy 0-val való osztás van a képletben! A költségvetésbe ARÁNYOSAN többet fizet a többet kereső, viszont a minimálbérre bejelentett (és zsebbe kiegészített) is fizet legalább már valamicskét...

Egyébként meg tessék megnézni a youtube-on a 2002-es me-jelölti vitát, az pont erről szól. Istbiz. kötelezővé tenném az oskolában, de legalábbis választások előtt! (Annyi a különbség az akkori és a mostani helyzet között, hogy akkor még volt miből osztogatni, meg is tették jó szegénységpárti barátaink...)

Kandeláber 2013.09.27. 14:16:33

@no_successful2: Az úgynevezett "spontán privatizáció" erről szólt.
'88-ban megalkották a GT-t, és megkezdődött az állami vagyon szétlopása.
A csókosok fillérekért szereztek tulajdont, nagyrészt hitelből.
Antall alatt folytatódott, az ex-kisz führer Csepi Lajos lett az ÁVÜ vezetője, minden mozdíthatót elpasszoltak.
Aztán a gyurcsányok meg a bajnaik lettek a "szakértők", akik nem pénzért politizálnak, mert van vagyonuk.

Blogger Géza 2013.09.27. 14:16:33

@Kettes: Most komolyan elhiszed, hogy pont neki ne lenne adófizetési kötelezettsége? Mitől ne lenne? Te minden hülyeséget beszopsz? De felőlem haljál meg hülyén...

A tized attól lineáris, hogy nem progresszív, hanem lineáris. Lassan fogod fel (nem lep meg), de barátkozzál meg vele.

Balt 2013.09.27. 14:19:13

@Virág et.: "Csakhogy a gyakorlat mást igazolt, a felső (500 ezer feletti) kategóriában a megmaradt pénzt nem költötték belső fogyasztásra, az ÁFA nem nőtt arányosan."

Mert elmegy az elmúttnyócévben felvett hitelek törlesztésére:
"Magyarország adósságrátája (lakossági adósságállomány a GDP százalékában kifejezve) ma alacsonyabb, mint a legtöbb szomszédos országé: 2012 végén 33,5 százalék volt, ami 9 százalékponttal alacsonyabb, mint a 2010-ben regisztrált legmagasabb érték. Ennek eredményeképpen a nettó pénzügyi vagyon 15,1 százalékkal nőtt, amivel Magyarország az egyik legjobb eredményt könyvelhette el a régióban."

index.hu/gazdasag/2013/09/24/a_33._leggazdagabb_orszag_vagyunk

Balt 2013.09.27. 14:19:59

@Virág et.: Te ugye nem az Origós Virág vagy...?

Balt 2013.09.27. 14:36:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: :)) A klasszikus angolszász vicc "újratöltve" a '70-es évek szocreál magyar valóságával. :)

Ehh, nem találom a sörözős viccet hirtelen, ahol megverték a nagyobb kedvezményt kapó kollégát, aki többet nem ment velük sörözni, aztán kiderült, együtt sincs annyi pénzük, hogy legközelebb kifizessék a cehhet.

Lojzi_ 2013.09.27. 14:37:23

Szerintem igaza van Bajnai elvtársnak.

Ha ők kormányra kerülnek és eltörlik a 3 gyermekem után járó adókedvezményemet, valamint rámbasznak egy 40%-os adót csak azért, mert tehetséges vagyok, nyelveket beszélek, piacképes tudásom van, aminek nem félek megkérni az árát, akkor nekem 2015-re hajszálpontosan a németországi bérekkel megegyező fizetésem lesz.

És nem csak nekem, hanem jópár tízezer társamnak, akik nem pincérkedni és WC-t takarítani fognak az EU-ban, mint a most kivándoroltak, hanem kutatni, fejleszteni, programozni, tervezni, projecteket vezetni.
A mélyen tisztelt Bajnai úr meg csinálja tovább egyedül a minimálbéresekkel, meg a nyugdíjasokkal.
Én ehhez nem adom a nevem és a munkám.
40%......
A jó kurva anyját!

7tom 2013.09.27. 14:41:38

@Lojzi_: Mit gondolsz, a németeknél mennyi a felső kulcs?

Balt 2013.09.27. 14:50:55

@Holger Hartland: "Szerintem ő igazából ellenzéki politikus akar lenni."

Csak még magának se vallja be. :) De a többiek a patkó bármely szeletében nem azonosulnak az óhajával. :))

Lojzi_ 2013.09.27. 15:01:05

@7tom:
És hol kezdődik a felső kulcs?
Hány egyszerű mérnökember van kikiáltva gazdagnak és adózik a legmagasabb kulccsal?

A jelenlegi fizetésem közel triplájával számolva 28%.
De ha nem hazudik a kalkulátor, akkor ez nem SZJA csak, hanem minden levonás. Itthon ugye a 40% SZJA nem pont azt jelenti, hogy akkor 100-ból 60-at hazavihetsz.
De még asszony és 3 gyerek nélkül is megálna 38,7-ben.
Ha mostani béremnél nem sokkal többel (50k) számolok, akkor 17% a német államé. Alle zusammen, nem csak SZJA.

Bell & Sebastian 2013.09.27. 15:04:35

@aszekelyek: Csakhogy bővített mondat volt Havas kérdése, aminek az első része az egyötödös tényközlés, utána jött -részletezve- a kérdés. Na, ki a hülye?

7tom 2013.09.27. 15:04:56

@Lojzi_: Bizony egy mérnökember már beleesik a 42%-os felső kulcsba Németországban, mert egy átlagos mérnök fizetés, bruttó 60-70 ezer euró évente, és 52 ezertől 42% adó van.

Poszt Olok001 2013.09.27. 15:06:18

Igen, beällt Bajnai is az igergetök soräba, ami nem meglepö a magyar politikat ismerve. Csak igy lehet valamit elerni...sajnos. Jo tanärja volt! Aki azt mondja,h milyen melyre süllyed a hazudozässal, az gondolkozzon el, hogy mennyi hazugsägot hallott az emult 3 evben. Azert meg kell dolgozni, hogy oda süllyedjen valaki. :D Kicserepesedik rendesen a szäja es az arcärol is kopik a bör.

Felre a poent.
Nemet munkanelküliseg:
elveszited az älläsodat, akkor kapod a munkanelküli segelyt x ideig (a fizetesed X %-ät), majd amikor ennek az idöszaknak vege, akkor megnezik, hogy mennyi a CSALÄD bevetele. Amennyiben 1100-1200 EURO alatt van az együttelö csaläd tagjainak fizetese, ugy kiefeszitik a fent emlitett szintre. Ha tullepi (mondjuk apuka munkanelküli lesz es lejär a munkanelküli segely ideje, de anyuka keres netto 3000EURO-t), egy büdös buznyäkot sem kap. Ennek oka egyszerü. Egy csalädnak ez az a szint amiböl (rezsivel együtt) meg tud elni egy honapban.. vagyis az ällam szerint.

Gyerekvällaläs:
Az 1-2 gyerek utän (fizetestöl függetlenül) 184EURO/honap/gyerek penzt kap a szülö. A harmadiktol (ha jol emlekszem)205 EURO/honap/gyerek. A gyogyszer 12 eves koräig teljesen ingyenes, 18 eves koräig pedig 60-80%-ban (pontos szämot nem tudok) ingyenes.

Eközben a szülö a fizetesenek a 68%-100%-ät, de maximum 1800EURO-t kap, amig otthon van. Ha nem er el egy szintet a fizetese, akkor az ällam kiegesziti (900 vagy 1000EURO-ra).

Na ez a csalädtämogatäs!!! Nem az a szar ami Mo-on van.
Tämogazom, hogy minden gyerek kapja meg ugyanazt a tämogatäst, de a hätränyos helyzetüek (vagyis inkäbb a cigänyok, alkoholistäk, drogosok),stb.. termeszetben (elelmiszer, ruha, väsärläsi utalväny),aminek a felhasznäläsät egy ellenörzö szervezet kontrollälja. Bär ez sem garancia semmire.

Lojzi_ 2013.09.27. 15:08:37

@7tom: Tuti, hogy a magányos, gyermektelen verzióval számoltál, nem a családi verzióval és 3 gyerekkel.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2013.09.27. 15:09:12

@7tom:

Hány kulcsos a német adórendszer? Van ott egyáltalán jövedelemadó mentes bér?

7tom 2013.09.27. 15:11:04

@Lojzi_: A családi adókedvezmény senki nem akarja megszüntetni. A felső kulcsot nem befolyásolja a gyerekszám, adókedvezményt lehet adni a többkulcsos SZJA rendszerben is, sőt, ott lehet igazán.

movhu 2013.09.27. 15:11:14

@Lojzi_: Nekem is pont ez jutott eszembe, mikor először láttam a nyilatkozatot, miszerint nekem is így lesz nyugati bérem akkor. És akkor ezt az összeget sem fogom itt befizetni, nemhogy többet. Aztán nem fizetek itt se ÁFA-t, se jövedéki adót, semmit.

Szerintem Bajnai nem fogja fel, hogy a kivándorlás egyik nagy oka a bizonytalanság mellett, hogy a különbség jelenleg is sokaknál az ingerküszöb felett van.
Akitől most el lehet venni pénzt, az pont az a réteg, akinél legnagyobb valószínűséggel a nyelvtudás és a piacképes szakma nem akadálya a nyugatra költözésnek, legfeljebb úgy van vele, hogy megelégszik azzal, ami most van. De ha hirtelen kirántják alóla a fizuja egy jelentős részét menni fog.

Bajnai ideális jövőképében ezen mondat szerint nincs felső- vagy középosztály, csak ősszoci módon mindenki ugyanannyit keres. Ennek következménye azonban az alacsony adó és járulékfizetés és az alacsony fogyasztás. Ennek meg egyenes következménye a csőd. De nyugodtan fussunk neki, hátha a második 40 évben majd sikerülni fog.

7tom 2013.09.27. 15:12:19

@Nyekenyóka.: Van vagy 4 kulcs, és van SZJA mentes bér, kb. 12 ezer euróig.

7tom 2013.09.27. 15:14:55

Nyugaton minden országban progresszív jövedelemadó rendszer van.

movhu 2013.09.27. 15:18:24

@Poszt Olok001: Az egyik legjobb garancia nem a természetbeni juttatás(az pillanatok alatt a cseppfolyósító igazgatóságon végzi). A legjobb garancia igenis az adókedvezmény, bármilyen formában. De oda nem kell gyerek, ahol valós munkábó származó jövedelem nem létezik.

Azt se felejtsük el, hogy minden differenciáló intézkedésnek gazdaság fehérítő hatása van. Ha valamit az SZJA-ból vagy járulékokból lehet jóváírni a dolgozó is érdekelté váli,, hogy ne feketén/félfeketén dolgozzon. Viktorék egyébként jól elszúrták ezt a magánegészségügy megtorpedózásával.
A lényeg, hogy az állampolgárnak a bőrén kell éreznie, hogy mit jelent tisztességesnek lenni. Az, hogy itt évtizedek óta csak előnyei vannak a kooperatív adócsalásnak rettenetesen rossz. Az adóból és járulékokból járó kedvezményeknek gazdaságilag nagyon jó hatásai vannak.

Képzeljük csak el, hogy mit lett volna, ha az elmúlt 10 évben nem adtak volna fűnek-fának hitelt, csak mondjuk az igazolt jövedelemre. Valószínűleg nem is volna téma a devizahitelesek megsegítése. Mondjuk akkor hamar kiderült volna már korábban a magyar gazdaság impotenciája, de ez már egy másik kérdés.

7tom 2013.09.27. 15:18:29

@Nyekenyóka.: Már ahol sok helyen van, de a németeknél is létezik, csak ágazatonként szabályozzák.

movhu 2013.09.27. 15:21:50

@7tom: Igen, és általában családi, függ attól, hogy hányan élnek belőle, és a gyerek támogatva van a kulcsok határainak emelésével. Plusz ehhez jön, hogy a szumma teher nem olyan őrült nagy, mint itt. Mert akárhogy tologatjuk a számokat, a végén nagy összeg jön ki.

Nálunk pl. netto 1000 EUR pont a duplájába kerül a cégnek.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2013.09.27. 15:24:14

@movhu:

A nyugaton élő embereknél vajon mennyire népszerű az, hogy aki többet keres, az ARÁNYOSAN többet is adózik, mennyire fogadják el ezt? Mert sokan azzal érvelnek, hogy ez egy kommunista dolog, de szerintem nem az.

movhu 2013.09.27. 15:28:28

@Nyekenyóka.: Egyrészt a 16% mellett is tízszer annyit keres az tízszer annyit adózik SZJA-ban, sőt jövedéki adóban és ÁFA-ban. Így is lehet az igazságos voltát nézni a tényeknek, de ez szubjektív dolog.

A többkulcsos adórendszer sem baj, csak kérdés, hogy hol vannak a határok meghúzva. Ugyanis nem mindegy, hogy a felső kulcs mondjuk bruttó 200 vagy bruttó 500, esetleg 1 milliós határral megy.

Poszt Olok001 2013.09.27. 15:30:08

@movhu: Igen, nem kell oda gyerek, de ehhez azt is biztositani kene, hogy mindenki el tudjon helyezkedni valamilyen munkahelyen, ahol dolgozni lehet. Ugy mär valoban korrekt lenne az adokedvezmenyen keresztüli tämogatäs. Addig viszont nem korrekt korlätozni a gyerekvällaläst. A tämogatäst persze korlätozni kene. Ha a cigäny nem dolgozik csak gyereket csinäl, akkor ne kapjon minden gyerek utän segelyt, tämogatäst. Csak az elsö utän...Szeretett volna gyereket? Ok, tämogatjuk! Elösködik a tärsadalmon...kapja be!!!! Ugyanugy...ha lenne mindenkinek munka, akkor be lehetne vezetni, hogy csak az kap EÜ hozzäjäruläst vagy segelyt, aki dolgozik vagy x idöt dolgozott. Elösködökre nincs szükseg. Persze itt nem emlitettem az egeszsegükben kärosodottakat, mert az mäs tema.

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.09.27. 15:33:54

Szerintem a teljes havi fizetésem valójában nem más,mint Erzsébet utalvány.
Valós értéke pedig pont egy guriga WC papírt ér.
Csak valami trükközés miatt,úgy tűnik,mint ha érne valamit és elfogadják itt-ott.
De kb ennyi, a magyar forint.

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2013.09.27. 15:41:41

Bajnai már beígért 9 hónapos munkanélküli segélyt, 35 év alatti 0 munaknélküliséget (az évszámban nem vagyok biztos), most meg német béreket. Nemsokára jön az ingyen sör. Mi lesz itt '14-ben amikor igazán beindul a kampány, meg az ígérgetés?

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.09.27. 15:42:26

Valami azt súgja,hogy megérem még azt,hogy a készpénz mint fizetőeszköz,megszűnik létezni és valami egészen más lesz helyette.
Virtuális bankók pl.

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.09.27. 15:43:32

@Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr: Büntetlen kukázást,lomizást és használt cikk piacteret ígérjen,azonnal lesz minimum 3 millió szavazója!

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2013.09.27. 15:44:12

A többkulcsos adó egy populista szarság, amivel a sok szerencsétlen száját be lehet fogni. Jó kommer módszer.

rozsé drazsé 2013.09.27. 15:55:31

@unionista:
És mi lenne a megoldás, Tesó?
Az A jelű javaslatom:
Az E.On ne a gázár miatt sírjon, mert az Ny.Európai szinten van, hanem a bér miatt. Ergo először az E.On, az Erste, a T-COM, G.E., stb fizessen legalább francia szintű bért. Akkor nem kell a középosztálynak támogatás, mert van bérezése.
B jelű javaslatom: mindenki gyerekenként egyenlő összegű támogatást kapjon vagy közvetlenül, vagy adókedvezmény formájában és igazolja, hogy a gyerekre költötte.
Ezzel szemben van a C jelű javaslat a balodali seggfejektől, miszerint az kapja meg a támogatást, aki kötőtűvel szúrja a magzatát, hogy sérülten szülessen, mert az a hátrányos helyzetű és rászoruló. Én meg a három kölkömmel rohadjak meg, mert gazdag vagyok, hiszen netto 200 ezer felett keresek.

Fent es nagyon lent (törölt) 2013.09.27. 16:02:32

De kar hogy gagogi nagymester sehol se lesz az adott datumon...

Brix 2013.09.27. 16:06:24

@movhu: A problémákat pontosan az okozza, hogy hiányzik, kb. 500 milliárd forint SZJA bevétel az államnak , aminek túlnyomó részét a legjobban kereső 10% teszi zsebre. A többi embernek vagy érdemben nem változott, vagy romlott a pozíciója az egykulcsos rendszerben.
A világ összes fejlett országában többkulcsos adórendszer van, az egykulcsos kizárólag az olyan posztszoci országokban, ahol az elit ráerőszakolta az akaratát a többségre.
Nyugaton meg sem kérdőjelezik, hogy aki többet keres, az ne arányaiban nagyobb mértékben járuljon hozzá a társadalom működéséhez. Az USA-ban pl 7 kulcs van, 10-39, 6% közötti sávokkal.
Magyarországon sem a középrétegektől akarnak elvenni a pártok, hanem a többség számára kedvezőbb adórendszert akarnak kialakítani.
A többkulcsos adóról társadalmi konszenzus van , a teljes ellenzék körében, beleértve a Jobbikot.
A fő cél egy jövedelem transzfer lenne, a már nyugati szinten élő felső középréteg és gazdagok irányából a többségnek. Hozzá kell tenni a felső 10% már megérett egy olyan adócsomagra amelyik végre őket célozza meg, a kisember helyett.
A többkulcsos adórendszertől nem kell félni, hiszen ha jól vannak a sávhatárok megállapítva, akkor a többség számára kedvezőbb változásokat eredményez

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.09.27. 16:16:12

@Brix: Szerintem is kétkulcsos adó kell.
Minden 150 ezer alatt keresőnek 60% adókulcs és minden felette keresőnek 0,01% adókulcs.
Csak mert aki 150 ezer felett keres,az sokkal jobban és okosabban el tudja költeni az ebből megmaradt pluszjövedelmet,amit az is igazol,hogy többet keres már alapból.
A 60% adókulcsot pedig felfoghatjuk kollektív büntetésnek is,elvégre mi a picsajatért nem vagyunk képesek e felett keresni?
Nem?

pizzaboy 2013.09.27. 16:24:33

a kecskeméti mercinél most nagyon beszarhattak

Macropus Rufus 2013.09.27. 16:26:30

@samarel:
"Sávos adózásnál vékonyabb a boríték, kevesebbet költenek az emberek, kevesebb az ÁFA bevétel,"

Értem. Akkor ugye az igazságos, hogy én a millás havi bevételem mellett ua. fizetek mint pl. az aki csupán 100ezret keres. Ez egy teljesen igazságos rendszer.

Gondolom akkor a svédek egy teljesen illogikus és irracionális nép, hiszen ott van vagy 20 adósáv. (ha jól emléxem akkor 500 koronánként ugrik egyet a sáv) + még a bűntetéseket is az illető anyagi helyzetéhez igazítják. Milyen egy igazságtalan egy banda mi? ;)

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.09.27. 16:35:37

@Macropus Rufus: Igen.
Igazságos az lenne,ha te,mint izmos,fiatal,egészséges kigyúrt állat, könnyedén és röhögve bírnád el ugyan azt a súlyú követ,mint az öreg,göthös és beteges gebe.
Igen,ez volna a normális bazzeg!

unionista (törölt) 2013.09.27. 16:35:39

@rozsé drazsé:
nem érdekel, hogy ki rászorult és ki a rátermett. mindenki kapjon u-gyan-any-nyit. nem kell eldönteni, hogy a harmadik gyerek többet, vagy kevesebbet ér. ilyen alapon a fiúk után is fizethetnének többet, mert nyilván ki lehet mutatni, hogy egy férfi több gdp-t termel direktben, mint egy nő. lehetne mondani, hogy a fővárosiak kapjanak többet. vagy azt is, hogy a német nemzetiségűek.

a gyermekek után elsősorban természetbeli juttatás kellene. és nagyobb gyerekeknek adni egy kártyát. amit használhat az iskolai büfében, a könyvesboltban, vagy bizonyos célokra akár a plázában. korlátozni a felhasználást, és felügyelni a költést. a szülőknek nem kell pénzt adni. adják oda a cigány gyereknek. vegyen belőle könyvet, ruhát, egy pohár narancslevet ha az esik neki jól. és az iskola felügyelje: lakatos józsika vett egy pár cipőt. jóska, hol a cipő? és ha az apja eladta egy üveg sörért, akkor lépjen közbe a gyámügy. de nem a cigányt kell külön támogatni, a diákkártyára mindenki ugyanazt az összeget kapja. csak nyilván a halmozottan hátrányos helyzetűekre kell fokozottan odafigyelni. ha a gyerek vett egy mobiltelefont, és eladta, mert kellett a pénz játékgépre, akkor azt azért lehet látni. mert megkérdi az osztályfőnöke. sanyika hol van a telefon? hova tetted. mert az anyja, apja nem kérdezi meg. de csak azért, mert valakinek a családja szegény ne hozzuk már még hátrányosabb helyzetbe.

Brix 2013.09.27. 16:36:57

@Minyimányi Monyó: Ha komolyan vesszük a felvetésed, volt egy ilyen szándék az egykulcsos adó bevezetésével, hogy az emberek törekedjenek minél nagyobb gazdasági teljesítményre , illetve fehérítsék a gazdaságot.
A fizetések nagyságát a kereslet-kínálati viszonyok, a munkaerő ára határozza meg. A magyar fizetés soha nem fogja elérni a németet, és még nem is fog konvergálni, ha a jelenlegi gazdasági folyamatok folytatódnak
A magasabb fizetés, nem növekvő termelékenység mellett egyre nagyobb munkanélküliséget eredményez. A jelen helyzetben az lenne az üdvözítő, ha az alacsony keresetű munkavállalók további adókedvezményeket kapnának, ez nem növelné a munkáltatók terheit. Az adókedvezmények azonnal megjelennének a gazdaságban , hogy az évek óta késleltetett fogyasztási igényeket kielégítsék, az állam meg azonnal realizálná az áfa bevételeket
A lehető legrosszabb a jómódú polgárokat adókedvezményekkel támogatni, hiszen beruházni abból nem fognak , a jelen helyzetben, de ők azok, akik leginkább külföldön költik el a felesleges pénzt, vagy megtakarítják.

acetil 2013.09.27. 16:39:21

na vissza is fújta.

" kérdésre azt mondta: nem igaz, hogy egy televíziós interjúban azt állította volna, hogy 2015-től németországi béreket kaphatnak a magyarországi szakmunkások. Mindössze azt ígérte - folytatta -, hogy a jelenleg négyszeres bérkülönbség 2015-től elkezd csökkenni, ugyanis megszüntetnék az egykulcsos adórendszert, a különbség eltüntetéséhez azonban évtizedekre lesz szükség."

ebből se lesz soha politikus, pedig egy percre már elhittem, de így marad lúzer becsületbajnok.

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.09.27. 16:43:31

@Brix: De bírom ezeket az ócska és folyton kántált érveket (bár annak is gyenge),mint hogy a magasabb fizetés milyen káros a gazdaságra,na meg a magasabb fizetés nem ösztönözne erre meg arra és hogy a magasabb bérek miatt a termelékenység visszaesne és még sorolhatnám a fenti szlogenek végtelen variációját.....

ELLENBEN A VALÓSÁG AZ,HOGY MÉG SOHA A BÜDÖS ÉLETBEN NEM PRÓBÁLTÁK KI MAGYARORSZÁGON AZT,HOGY MI LENNE HA A BÉREK A NYUGATI BÉR LEGALÁBB 70%-ÁT ELÉRNÉK!
Feltételezések azok vannak dögivel!
Egyetlen reményem az EU maradt,hogy az EU-s közgazdászok felismerik hamar a tényt,hogy ha növekvő gazdaságot akarnak,akkor ahhoz a béreket (bevonva a keleti régiót is) kurvára fel kell pumpálni!
Ha felismerik hogy a keleti régió fogyasztana, a nyugati pedig termelne mint az isten fasza,csak a két igényt valahogy össze kéne hozni,akkor még eljöhet az a pillanat,hogy megérjük a kánaánt.

Semper Fidelis 2013.09.27. 16:52:38

A múltkor volt egy cikk az indexen, hogy az illegális cigiárus napi -15-20 ezer forintot szed össze. Egy 20 "munkanappal" számolva is 300-400 ezer forint. Namost ebból az állam egy peták SZJA-t, ehót, tb járulékot és egyebet nem lát. Aztán volt egy khm.. hivatásos.... kéjhölgy, 1 millát említett.

Gratulálok azoknak a szűklátókörű szerencsétleneknek, akik megeszik, hogy bruttó 5-7-800 ezer forintot keresők "gazdagok".

Igaz, se a cigiárus, se a kéjhölgy meg nem jelenik az adóbevallási listán, lehet irigykedni, meg az értelmesebbjét fosztogatni, aztán maradnak nektek ők, tartsanak el titeket....

Lojzi_ 2013.09.27. 16:55:47

@Macropus Rufus:
Akinek millás a havi bére az 10x annyi adót fizet, mint akinek 100.
Ugyanazért a szolgáltatásért TÍZSZERES.

Nem elég?!
Mennyi legyen?
20? 40? 100?

Kereshet azért valamivel többet egy két-három diplomás, több nyelven beszélő mérnök, mint egy gyors- és géplakatos, vagy vessünk ki rá annyi adót, hogy neki se teljen házra, vagy új autóra???

A minimálbéres persze még azt a kis 16.000Ft-ot is kapja vissza adójóváírásban, amit befizet. Nehogy már részt vegyen az állam finanszírozásában. Az a tanultak (aka "gazdagok") dolga.
Persze az orvosnál eközben ne érje hátrányos megkülönböztetés, a gyereke ugyanúgy járhasson a jó iskolába, és lehetőleg az út is az ő lakása/háza előtt legyen először megjavítva. Meg az ő álmát vigyázza a rendőr és a hivatalokban is érte dolgozzanak. Köszi.

Komolyan mondom nem értem ezt a szar kommunista demagógiát.
Minden költséget rálőcsölnétek arra, aki vitte valamire, miközben a markotokat meg szégyentelenül tartjátok, amikor az állami szolgáltatásokat kell igénybevenni.

@Brix:
Mi a faszom az a jövedelem transzfer? Ez volna a fő cél?
Hogy aki megkeresi a pénzt és eltartja az országot attól elvegyük és adjuk oda annak, aki semmit nem tesz azért, hogy boldoguljon?

Abba már bele sem megyek, hogy milyen aljas dolog a vagyon mérete helyett a fehér jövedelem mérete alapján gazdagnak és felső 10%-nak mondani valakit az adócsalók és a számla nélküli munkavégzés országában.

Az egykulcsos adó arra jó, hogy egy - nem annyira szűk réteg számára, mint ti azt gondoljátok - biztosíthatja a felemelkedés lehetőségét. Sok munkával és tanulással, lépésről-lépésre.
Ha tőlem, tőlünk ezt a reményt elveszi a következő kormány, akkor tényleg nem fog ebben az országban tartani semmi.
Magyarország azt a réteget fogja egyik napról a másikra elveszíteni, aki képzett, nyelveket beszél és tud és akar is dolgozni.
A pizzafutárok és babysitterek exodusa után most a műszaki, gazdasági értelmiségtől köszönhetünk (köszönhettek) el. Az bizony fájni fog. Nagyon.

Minyimányi Monyó (törölt) 2013.09.27. 16:57:37

@Semper Fidelis: Engem személy szerint sokkal jobban felbasz az ideg a ha fehérgalléros lopásokról olvasok vagy hallok!
Csak mert azok összegben is pár nullával hosszabb tételek,nyilván emiatt lehet!

Semper Fidelis 2013.09.27. 17:02:22

@Minyimányi Monyó: engem is, elhiheted, csak ehhez a szja fizetési kötelezettségnek nominálisan nincs köze. Közvetve sok is, de itt most nem az a lényeg.

zobod 2013.09.27. 17:07:35

@Brix: az miért tragédia, ha megtakarítják? A bankok nem trezorok, azt a pénzt valahova kikölcsönzik, a megtakarítások villámgyorsan kerülnek vissza a gazdaságba. Magyarország tőkeszegény, törékeny a külső egyensúlya. Elvenni azoktól akik felhalmoznak, és odaadni azoknak, akik csak felélik - gyakran importcikkekre - az nem jó irány. Kapitalista viszonyok nincsenek tőkések és tőke nélkül, volumenben a legnagyobb tőkefelhalmozó ereje pedig a közép és felső-közép rétegeknek van.

ben2 2013.09.27. 17:21:54

Bajnai Gyurcsány gazdasági minisztere volt, akivel kart karba öltve k..rták el az országot. 2008 októberében még arról beszélt, hogy nálunk nem lesz válság, és Orbánt riogatással vádolta. Kb. ennyire gazdasági szakember.
2009-ben lett belőle "jobb híján" miniszterelnök, miután még az Amway vezér sem vállalta és az IMF követelések szisztematikus végrehajtásán és némi költségvetési trükközésen túl semmit nem csinált kormányfőként.
Ezek után miért csodálkoznak most egyesek, hogy hülyeségeket beszél?
Persze értem én, a ballib sajtó megpróbált felépíteni belőle is egy "Bokros" karaktert: a pragmatikus válságkezelő képét, aki kemény, de igazságos, szakmai alapon tartja távol magától a populizmust és nem enged a mutyiknak. Ez már Bokros esetében is népmese volt, Bajnai esetében meg vicc.
Most, hogy a karakterépítő kísérlet kudarcot vallott, de fenn kell tartani a pár százaléknyi szavazó aktivitását, nehogy a következő parlament is SZDSZ nélkül maradjon, Bajnai jobb híján elkezdett össze-vissza hülyeségeket beszélni.
Nem történt semmi különös, csak tudomásul vette, hogy a pragmatikus szerep nem működött, így most megpróbálkozik a túllicitálással.

Lojzi_ 2013.09.27. 17:22:10

@Brix: Úgy tekintesz erre a jómódú polgárra, mint valami statikus dologra ami vagy velünk született vagy nem.
Mintha alapból igazságtalan lenne, hogy valaki többet keres és jobban él a másiknál.

Pedig ez nem egy adottság, hanem bizony kőkemény teljesítmény.
Ráadásul a jobbik fajtából, ugyanis nem azokat akarod éppen halálra adóztatni, aki minimálbérből vettek 7-es BMW-t, vagy akik privatizáció néven szétlopták az országot, hanem azokat az embereket, akik a tehetségük lévén elértek egy olyan bért, mint egy osztrák takarítónő, mondván, hogy ők milyen pofátlanul gazdagok.

Nyilván a magas jövedelemből majd lesz autó, meg lesz ház is, meg lehet, hogy megnézném a világot Sopronnál, vagy Nyíregyházánál messzebb is, de ha ez a lehetőség itthon elveszik, akkor nem erőltetem tovább, hanem itthagyom az országot. Sokezer társammal.
És nem a többkulcsos adó miatt kivándorlók lesznek azok, akik fél év csellengés után megszégyenülten hazasompolyognak.

Brix 2013.09.27. 17:27:55

@Minyimányi Monyó: " MÉG SOHA A BÜDÖS ÉLETBEN NEM PRÓBÁLTÁK KI MAGYARORSZÁGON AZT,HOGY MI LENNE HA A BÉREK A NYUGATI BÉR LEGALÁBB 70%-ÁT ELÉRNÉK!"
Magyarországon még nem, de a dél-európai országok pontosan attól szenvednek, hogy irreálisan magas volt a fizetés a termelékenységhez képest. Különben meg nem lenne egy vállalkozó sem aki megemelné a bért, amíg van elérhető munkaerő olcsón. A mesterségesen központilag megemelt minimálbér is csak a munkanélküliséget növeli.

@Lojzi_: " Hogy aki megkeresi a pénzt és eltartja az országot attól elvegyük és adjuk oda annak, aki semmit nem tesz azért, hogy boldoguljon? " Ez egy teljesen téves megközelítés. Az alacsony keresetű dolgozók is megteszik a magukét és a munkaerőpiacról kiszorulók is dolgozni akarnak. Ha nem így lenne , akkor 350-500 ezer magyar nem távozott volna külföldre. A többségük kétkezi munkás, és nem a kvalifikált réteghez tartozik
Az egykulcsos adóval csak annyi a baj, hogy az alacsony keresetű emberektől túl sokat vesz el, a sokat keresőktől meg túl keveset. Azoknak akiknek már ki van elégítve minden fogyasztási igénye , többszörösen is, mondjanak le olyanok javára , akiknek valóban szükségük van az adókedvezményekre.

@zobod: Abban igazad van hogy a megtakarítás hasznos lehet ha visszaforgatják a gazdaságba. DE, először nem a felső rétegeket kell megerősíteni, hanem alulról kell építkezni. Amíg nincs meg a kisember fogyasztása , addig nem éri meg beruházni
ezért inkább meg fogja takarítani a pénzt, külföldre viszi, és ott vásárol belőle.
Nehogy már a többség fedezze a kisebbség tőkefelhalmozási törekvésit, az adórendszeren keresztül, perverz módon visszaosztva!

Brix 2013.09.27. 17:35:45

@Lojzi_: A többkulcsos adót is lehet normális sávokkal bevezetni.
Az USA-ban pl akkor volt a legmagasabb gazdasági fejlődés, a II. Vh után amikor extra magas felső kulcsok voltak. Nem ez számít, hanem egyéb tényezők

Az adóterhelést lehetne még vagyoni típusú adók bevezetésével optimalizálni. Nincs még egy ország ahol egyes emberek milliárdos ingatlanokban élnek érdemi adófizetés mellett.

A nagybirtokot is adókötelessé kellene tenni. Vannak emberek aki éves szinten 100 milliókat realizálnak mindenféle címeken, miközben 280 ezer ember semmilyen ellátásban nem részesül Magyarországon!

Tiborc 2013.09.27. 17:37:10

A poszt és az abban feltett kérdés nettó ostobaság!
1989 óta nem a keleti bérek közelítik a nyugatit hanem fordítva! Kellett az ostoba kelet-európaiaknak a történelem kerekét visszafelé forgatni. Meg is érdemlik amit kapnak.

dr yetee 69 2013.09.27. 17:37:49

@bbjnick: Persze,hisz Orbán is igy garantálta,amit igért!

Kandeláber 2013.09.27. 17:40:19

@ben2: Tökéletes kórisme.
Képzelem, hogy törik most a fejüket a Bajnai-hívők, hogy ezt az egetverő baromságot megmagyarázzák a bálványuk helyett.
Már a "garantált munkahelyet minden 35 éven alulinak" is fejbe verte őket, ez az újabb baromság pedig K.O.
Nagyjából Horváth Csaba 2010-es "ingyenes budapesti tömegközlekedést" című agymenése szólt ekkorát.
Most meg vannak zavarodva a legbigottabb Bajnai-hívők is, keresgélik a szavakat. :D

dr yetee 69 2013.09.27. 17:41:47

@Lojzi_: Egy rendszer,ami a lakosság 20%-nak jó,az nem jó rendszer!

lobaszopiatej 2013.09.27. 17:45:32

@Brix: "Az egykulcsos adóval csak annyi a baj, hogy az alacsony keresetű emberektől túl sokat vesz el, a sokat keresőktől meg túl keveset. Azoknak akiknek már ki van elégítve minden fogyasztási igénye , többszörösen is, mondjanak le olyanok javára , akiknek valóban szükségük van az adókedvezményekre. "

Miből gondolod, hogy aki átlag felett keres, annak ki van elégítve minden fogyasztási igénye?!
Azért mert telik egy vakablakos mini lakásra, wc-papírra meg élelmiszerre?! Mert 200 nettóból erre futja baszd már meg!!!

Nekem pl. nincs jó autóm, szar helyen lakok méregdrágán, próbálnék gyűjtögetni rá hogy legyen állandó lakhelyem, ezért sokat is dolgozok!

Ehhez képest aki összeörököl vagyonokat meg lakásokat (ergo gazdag) amiket kiad, annak meg nem is kell dolgoznia, bulizik minden éjjel, és még adót is alig fizet (helyette is én teszem)!

Én meg izgulhatok holnap is lesz-e állásom, és lesz-e hol laknom öreg koromban, járhatok képzésekre saját pénzen meg időn!

Ez neked honnan igazságos?!

dr yetee 69 2013.09.27. 17:46:31

@Kandeláber: Nem emléxem,hogy 2010-ben,Orbán hazugságcunamijánál is ágáltál vona!

Lojzi_ 2013.09.27. 17:47:40

@Brix:
"Nehogy már a többség fedezze a kisebbség tőkefelhalmozási törekvésit, az adórendszeren keresztül, perverz módon visszaosztva! "

Fordítva ülsz a lovon barátom.
Nekem a tőkefelhalmozási törekvéseimet a munkáltatóm fedezi, nem a többség.
Aki itt fedez valakinek valamit, az még mindig én vagyok.
Ami változott, az mindössze két dolog.
1. A Fidesz által bevezetett adórendszer egyrészt nem nyomorít meg teljesen engem, habár még mindig a többszörösét fizetem ugyanazokért a szolgáltatásokért, mint a többség, de már rám is és a családomra is jut a jövedelmemből, nemcsak a többséget szponzorálom vég nélkül. Ha minden jól megy és Bajnaiék tényleg akkorát taknyolnak a választásokon, mint ami most kinéz, akkor talán a következő ciklus végére lesz egy kis házunk is ötünknek, és akár elérhetem azt az életszínvonalat, mint egy vállalkozónak hívott professzionális adóelkerülő. Durva, mi?
2. Az adójóváírás megszűnésével előre léptünk az úgynevezett közteherviselés felé.
Most már az a csúfság is megesett, hogy aki itt él és itt jár orvoshoz, meg itt autózik az utakon az mind hozzájárul a költségekhez. Rettenetes lehet annak, aki nem csinálja 20 éve.

"Az egykulcsos adóval csak annyi a baj, hogy az alacsony keresetű emberektől túl sokat vesz el, a sokat keresőktől meg túl keveset."
Technikailg az egykulcsos adó mindenkinek csökkenést hozott, mert alacsonyabb, mint a korábbi legalacsonyabb kulcs.
Amiről tebeszélsz azt az adójóváírás nevű perverz intézmény megszűntetése okozta.
Nem is igazán értem, hogy az mire jó. Befizeted az adót, majd visszakapod?
Miért? Nem jársz orvoshoz? nem jár iskolába a gyerek? Nem ég a lámpa a ház előtt? Csak én választok országgyűlést, meg önkormányzatot, te nem?
Ha igen, akkor ne csak én fizessem, hanem Te is.

A fenti példával élve (millió vs. százezer) az állam eltartása 20-0-ról 10-1-re változott. Még mindig az enyém az indokolatlanul több.

Kandeláber 2013.09.27. 17:49:26

@dr yetee 69: Mivel 2011 végétől vagyok fenn, az lenne az érdekes ha emlékeznél. :D
Mindenesetre szépen zárkóznak a hazugságokkal a Likud-testvérpárt mellé a többiek.

Lojzi_ 2013.09.27. 17:54:54

@dr yetee 69:
A rendszer bárkinek jó, aki nem százezer forintban állapodik meg a munkáltatójával, hanem 400-ban, nyolcszázban, illetve 1,2 millióban.
A lehetőség adott.

Tessék utánanézni, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki a rendszer nyertese legyen és megugrani a szintet. Vagy befogni a pofát és nem irigykedni arra, aki megtette, amit kellett (szaktudás, nyelvtudás, szorgalom).

"A felső tízezer olyan, mint a női combok. Nem szidni kell őket, hanem közéjük kerülni."

Bell & Sebastian 2013.09.27. 17:56:54

@Nyekenyóka.:

Alkalmazott
Was bleibt von Ihrem Bruttoeinkommen in Deutschland nach dem Steuerabzug übrig
Einkommensteuersätze für Veranlagungszeiträume ab 2010
Für die Veranlagungsjahre 2010 bis 2012 wird jedem Arbeitnehmer ein Grundfreibetrag von 8.004 Euro gewährt. Für 2013 beträgt dieser 8.130 € und ab 2014 beträgt der Grundfreibetrag 8.354 €.
Für darüber hinausgehende Einkommen beginnt die Steuerbelastung bei 14% und erhöht sich mit steigendem Lohn bis auf 45 %.
Außerdem wird ein Solidaritätszuschlag in Höhe von 5,5% Ihrer Einkommensteuer erhoben.
Wenn Sie zudem ein Mitglied in einer Kirchensteuer erhebenden Religionsgemeinschaft sind, zahlen Sie Kirchensteuer. Die Kirchensteuer bemisst sich nach der Einkommensteuer und beträgt 8% (in Bayern und Baden-Württemberg) bzw. 9% (in anderen Bundesländern).
Bei der Berechnung der Lohnsteuer werden bestimmte Abzugsbeträge berücksichtigt.

Önfoglalkoztató
Was bleibt von Ihrem Bruttoeinkommen in Deutschland nach dem Steuerabzug übrig?
Einkommensteuersätze für Veranlagungszeiträume ab 2010
Die tariflichen Einkommensteuersätze steigen progressiv mit dem zu versteuernden Ein-kommen, und zwar von 14% bis auf 45%. Mit dem Interaktiven Lohn- und Einkommensteu-errechner des Bundesministeriums der Finanzen können Sie Ihre voraussichtliche jähr-liche Einkommenssteuerbelastung ermitteln.
Außerdem wird ein Solidaritätszuschlag in Höhe von 5,5 % Ihrer Einkommensteuer erhoben.
Wenn Sie zudem ein Mitglied in einer Kirchensteuer erhebenden Religionsgemeinschaft sind, zahlen Sie Kirchensteuer. Die Kirchensteuer bemisst sich nach der Einkommensteuer und beträgt 8% (in Bayern und Baden-Württemberg) bzw. 9% (in anderen Bundesländern).

europa.eu/youreurope/citizens/work/abroad/taxes/germany/employed_de.htm

Bell & Sebastian 2013.09.27. 18:06:05

Itt az aktuális, német jövedelemadó-számítás

www.bmf-steuerrechner.de/bl2013/?

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.09.27. 18:57:58

Tanulságos kommentek.

1. megfigyelés: a jól kereső fidesztroll általában azt képzeli magáról, hogy az a tehetsége és a szorgalma miatt van, és nem azért, mert benyalta magát egy fideszes seggbe.
2. megfigyelés: azt hiszi, hogy ez egy olyan rendkívüli képesség, amit egy nyolc általánost végzett cigány közmunkás nem tudna utána csinálni
3. megfigyelés: a fidesztroll olyan, mint Milo Minderbinder, azt hiszi, hogy ami neki jó, az jó a hazának is

Sajnálom, srácok. Amikor mi jövünk, le fogunk titeket szopatni. Nem a tanulságok végett, mert az rátok nem ragad, hanem szórakozásból.

kispolgár 2013.09.27. 19:08:51

@Kettes: Ketteském inkább igyon. Jobban fogja érezni magát.

Bell & Sebastian 2013.09.27. 20:05:35

@Kettes: Nocsak, ilyen lenne egy igaz szabaddemokrata, aki Bajnaira vár? Arra ugyan várhat, a nettó gecik ideje már sohasem fog eljönni.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.09.27. 20:46:43

@Bell & Sebastian: Nem figyelsz saját magadra. Bajnai csak egy báb. Mi mozgatjuk. :)

Lojzi_ 2013.09.27. 21:07:35

@Kettes:
Kár, hogy ahhoz is hülyék vagytok, hogy a mostani kormányt leváltsátok.
Feltehetőleg azért, mert 2010-ből semmit sem értettetek meg, és semmit sem tanultatok.

Négy évetek volt basszátok meg programon gondolkodni és személyeket felépíteni, erre előálltok a leharcolt és mindenre alkalmatlan Bajnaival, meg a félkegyelmű Mesterházyval, akiknek először fogalmuk sincs mit kellene csinálni a Zorbán elzavarásán túl, majd kiötölték, hogy a legjobb lenne megszabadulni a multiknál dolgozó piacképes értelmiségiektől.
Mindamellett a jelöltjeitek közül az 1998-as országos listátokról nagyjából azok hiányoznak, akik azóta elhunytak.

Remélem, hogy marha komolyan gondoljátok, mert viccnek azért durva lenne.

Silcon 2013.09.27. 23:05:58

@Balt: "Ehh, nem találom a sörözős viccet hirtelen, ahol megverték a nagyobb kedvezményt kapó kollégát"

Tételezzük föl, hogy 10 ember minden nap elmegy sörözni és összesen 100 dollárt fizetnek a végén. Ha úgy fizetnének a sörükért ahogy most adót fizetünk, valahogy így nézne ki:
Az első 4 ember ( a legszegényebbek) nem fizetnének semmit.
Az ötödik 1 dollárt fizetne.
A hatodik 3 dollárt fizetne.
A hetedik 7 dollárt fizetne.
A nyolcadik 12 dollárt fizetne.
A kilencedik 18 dollárt fizetne.
A tizedik (a leggazdagabb) 59 dollárt fizetne.

Ebben maradtak, és a tíz ember minden nap boldogan sörözött egészen addig amíg a bár tulajdonosa kedvezményt nem adott nekik. "Mivel Ti régi, jó vásárlók vagytok mától olcsóbban adom nektek a sört 20 dollárral." Onnantól a sör a 10 ember számára csak 80 dollárba került. A csapat továbbra is ugyanúgy szeretett volna fizetni a sörért ahogyan adót fizettek, ami azt jelenti, az első 4 embert a változás nem érintette - Ők továbbra is ingyen ittak. De mi legyen a másik 6 emberrel - a fizető vendégekkel? Hogyan tudják elosztani a 20 dollár engedményt, hogy mindenki elégedett legyen?

Kiszámolták, hogy 20 dollár 6 részre osztva 3,33. Ha ekkora részt levonnának mindenki számlájából akkor az ötödiknek és a hatodiknak sem kellene fizetni a sörért. Ezért a bár tulajdonosa azt javasolta, hogy az lenne igazságos, ha mindenkinek a részéből körülbelül ugyanakkora százalékot vonnának le, és tett egy javaslatot, hogy ez hogy nézne ki. Így:
Az ötödik ahogy az első 4 semmit se fizetne – 100% megtakarítás.
A hatodik 2 dollárt fizetne 3 helyett – 33% megtakarítás.
A hetedik 5 dollárt fizetne 7 helyett – 28% megtakarítás.
A nyolcadik 9 dollárt fizetne 12 helyett – 25% megtakarítás.
A kilencedik 14 dollárt fizetne 18 helyett – 22% megtakarítás.
A tizedik (a leggazdagabb) 49 dollárt fizetne 59 helyett – 16% megtakarítás.

Mind a 6 ember jobban járt a korábbi állapothoz képest és az első 4 továbbra is ingyen ivott. Amikor kimentek a bárból az emberek elkezdték összehasonlítgatni a megtakarításukat.

- Én csak egy dollárt kaptam a 20 dolláros engedményből – mondta a hatodik – ő pedig 10-et mutatott a tizedik emberre.
- Ez igaz! - kiáltotta a hetedik. Miért kap ő 10-et mikor én csak kettőt? A gazdagok kapják az összes kedvezményt!
- Várjunk csak - kiabált az első négy kórusban – mi nem kaptunk semmit! A rendszer diszkriminálja a szegényeket!
A kilenc ember körülvette a tizediket és elverték.

A következő este csak kilencen jöttek el sörözni, leültek és a tizedik nélkül itták a söröket. Amikor a fizetésre került a sor rájöttek valami fontosra. Még együtt se volt annyi pénzük, hogy a számla felét kifizessék! Ez az ahogy az adórendszer működik. Az emberek akik a legmagasabb adókat fizetik kapják a legnagyobb kedvezményeket az adókedvezményeknél. Ha túladóztatják és támadják őket azért mert túlságosan gazdagok egyszer csak nem lesznek köztünk többet. Sőt előfordulhat, hogy külföldön fognak inni, ahol a légkör barátságosabb.

Bell & Sebastian 2013.09.27. 23:29:40

@Kettes: Akkor kitalálom, maga a prágai csodarabbi. Csak nehogy a Morvának menjen a Sólem, vagy hogy híják.

Silcon 2013.09.27. 23:47:33

Átfutva a kommenteket, úgy látom, hogy azt senki sem említette a szent igazságosság nevében, hogy mégis mi van az osztalék és árfolyamnyereség adóztatásával? Lesz progresszív osztalék- és árfolyamnyereség adó is? A nagy jövedelmek igen kis hányada származik alkalmazotti fizetésekből. Szerintetek Fletót érdeklik az SZJA kulcsok, amikor felmarkolja az Altusból a 100 millás osztalékát?

El tetszettek téveszteni a célpontot, nem a 3-400eFt nettót keresőket kell megkopasztani, mert attól csak a mocsár lesz mélyebb. Ezt a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" mentalitást nem lehetne véletlenül elveszíteni valahol?

Balt 2013.09.28. 07:00:43

@Silcon: Így van. Bérből és fizetésből nemigen kerül be se senki a top 100-ba, de még a "felső tízezerbe" sem. Az "ellenségképet" - legalábbis az irígység fókzszpontját - igyekeznek tehát a átlag fölé belőni picivel. (Én kb. iparági átlagot keresve jól jártam az 1kulcsossal, még úgy is, hogy közben kifutottunk a családi kedvezmény alól.)

Kösz a viccet (tanmesét), erre gondoltam.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.09.28. 20:03:30

@Lojzi_: Nem tudom, Bajnaiék mit gondolnak marha komolyan, én marha komolyan az gondolom, hogy ha _én_ hatalomra jutok, akkor ti vietnami papucsban fogtok szaladni a körúton.

Program... hülye vagy te? Mondtam, hogy nem program kell, hanem full ellenzéki összefogás, ami csak a programok _nélkül_ lehetséges, mert azok összeegyeztethetetlenek. Tipikus fideszes sumákolás számon kérni az ellenzéken a programját. Mit érdekel az téged? Ha jó a programjuk, majd rájuk szavazol, vagy mi?

@Silcon: A progresszív osztalék- és árfolyamnyereségadó ökörség. A cégcsoportok egymás közötti tranzakcióival a legkisebb adókulcsra tudják optimalizálni a nyereségüket. Találj ki valami mást.

Lojzi_ 2013.09.28. 20:38:35

@Kettes: Érdekes lenne tisztázni, hogy mit értesz mi és ti alatt. Meg miért kellene valakinek vietnámi papucsban szaladni a körúton, aki 20 éve finanszírozza a kis kétpólusú váltógazdaságotokat. Tényleg kíváncsi vagyok. (Az én tippem az, hogy annyira hozzászoktál a jobbtroll vs. baltroll vitákhoz, hogy értelmes emberrel, értelmes dolgokról már nem vagy képes kommunikálni.)

Nem tudom azt sem, hogy te hogy tudsz hatalomra jutni, mert "Kettes" nevű politikai alakulatot még nem láttam a szavazólapomon, pedig voltam már egy párszor szavazni az elmúlt 20 évben.

Azt sem értem, hogy minek kellene a full ellenzéki összefogás programok nélkül?
Annak semmi más célja nem lenne, mint a hatalom megszerzése. A hatalom nem lehet(ne optimális körülmények között) cél, csak eszköz a célok megvalósítására. Minek megbuktatni egykormányt, ha nincs jobb a láthatáron?

Azt meg rohadtul leszarom, hogy teszerinted mi fideszes és mi nem az.
Én simán szavaznék másra is, mint a Fidesz, mert nekem sem rokonaim, sem barátaim ők.
De amíg 40%-os adókkal dobálóznak, meg a családi adókedvezmény elvételével, mindezt azért, hogy így érjem el a német béreket addig nincs miről beszélni.
Nekem nem ér meg havi 300 ropi nettót, hogy az egyik hülye helyett a másik hülye lopjon 4 évig kormányzás jelszóval.

Pont arról beszéltem fent is, hogy négy év arra nem volt elég az ellenzéknek, hogy valami alternatívát fel tudjon mutatni, ami mellé be lehet húzni egy x-et anélkül, hogy a magyarországi jövőmet adnám el.
Teháthogy tökötök van, nem lovatok.

Silcon 2013.09.28. 22:32:25

@Kettes: "A progresszív osztalék- és árfolyamnyereségadó ökörség."

Persze hogy az. Ugyanaz a kategória mint az árbevétel alapján megállapított más-más adókulcs. Puhatolóztam. Kinek tűnik fel, hogy az igazságosság és egyenlőség hangzatos elveit páros lábbal rúgják fel legfőbb hangoztatói.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.09.29. 00:12:22

@Lojzi_: Senki sem dobálózik sem 40%-os adóval, sem a családi kedvezmény elvételével. Ennyire figyelsz az ellenzék programjára. Ennyire érdekel az, amit kritizálsz.

@Silcon: A Fidesz vitte le a társasági adót és a gazdagok szja-ját. Jogos a meglátásod, de talán Simicska Lajosnál kellene érdeklődni az igazságosság és a méltányosság felől.

Dzsentrisvihák 2013.09.29. 04:42:20

www.youtube.com/watch?v=V6PFo4M76I0
05:41 - Tanár úr! Mit jelent az, hogy csendőrság?...

Lojzi_ 2013.09.29. 11:40:48

@Kettes: Elegánsan figyelmen kívül hagytad a kérdéseim jelentős részét...
40%-os felső kulcsról Mesterházy beszélt emlékeim szerint, de vezetett is már be szoci kormány ekkora kulcsot az alkalmazottként dolgozó műszaki/gazdasági értelmiség terhére.
Azt se a kisujjamból szoptam, hogy a mostani csaladtámogatas a "gazdagoknak" kedvez szerintük, innen lehet hogy csak én gondoltam tovább, hogy azt is el akarják majd venni. Persze nyilván csak a gazdagoktól, aki nyilván én vagyok a 15 éves Golfommal és az 55 nmes panel lakással. Ami igazán zavar az az, hogy az adócsalók és a feketemunka országában valaki megint a fehér jövedelmek nagysága alapján akarja megmondani, hogy ki a gazdag. Ettől azonnal nyílik a bicska.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.09.29. 12:15:29

@Lojzi_: Valóban figyelmen kívül hagytam a hülyeségeket a hozzászólásodban. De ha ragaszkodsz hozzá...

A szocik elfogadhatatlannak tartják az egykulcsos adót, de konkrét adótábláról (eddig) nem beszéltek. Az "az alkalmazottként dolgozó műszaki/gazdasági értelmiségnek" soha nem volt saját adókulcsa. Volt idő, amikor 44% volt a legmagasabb adókulcs, a legutolsó szoci kormány idején azonban már csak 32% volt, ami nemzetközileg nem kirívó.

A családtámogatás elvételét biztos, hogy az ujjadból szoptad. Legfeljebb korlátozni akarják más kedvezményekkel összevonva. De erről sem mondtak még semmit. A szociknak nincs is adókoncepciója, te attól parázol, amivel Zsigóék telebeszélik a fejed.

A szocik próbálkoztak volna vagyonadó (luxusadó) kivetésével is, ami tényleg a gazdagokat terhelte volna, de a Fidesz megfúrta. Örülök, hogy segíthettem, de inkább olvass több szabad médiát.

Lojzi_ 2013.09.29. 13:27:48

@Kettes: fogalmam sincs, hogy ki az a Zsigó, ezért nem gondolnám, hogy bármit is mondott, attól én paráznék.
Ellenben a fenti videóban egy Bajnai nevű faszi az egykulcsos adó eltörléséről beszél, te meg vietnámi papucsban történő körúti kergetésről. Én inkább ezeket szeretném elkerülni.

Ha meg valóban nincs a szociknak semmi elképzelésük az új adószabályokról, mint engem szivatni, akkor ehhez minek a szavazatom?
minimum tudni szeretném, hogy mennyit vennének el tőlem pontosan, valamint, hogy mire költenék. Mert olyat nem játszunk, hogy elveszik a pénzt a gyermekeimtől, hogy a nyugdíjas szavazókat még bőkezűbben kistafírozzák. Akkor inkább lelépek.
Ez amúgy azért gáz, mert volt idő és lehetőség is normális programmal felkészülni és normális személyeket állítani mögé. A Fidesz bőven a várakozások alatt kormányzott.

A vagyon alapú adót én támogatnám, főleg úgy hogyha az SZJA-ból leírható lenne, azaz azokat terhelné, akik "csodával határos módon" úgy tettek szert komoly vagyonokra, hogy közben adózó jövedelmükalig volt.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2013.09.29. 19:32:02

@Lojzi_: Megnevettettél. Fogalmad sincs, ki az a Zsigó, de betűhíven ismétled a Párt szövegeit. :-D

Az egykulcsos szja fenntarthatatlan. Nem hatékony, nem ösztönöz azokra a dolgokra, amiket neki tulajdonítanak és nem is méltányos (bár ez szubjetív - számodra, aki kevesebb adót fizetsz, nyilván méltányos, ezért nem is számít a véleményed). Ezt Orbánék soha nem fogják beismerni, mint a tandíjat meg a megszorításokat, de előbb-utóbb addig gányolják, amíg többkulcsos nem lesz. De te azt el fogod fogadni, mert a Fidesztől kapod, tehát jó.

Jelzem a Fidesznek sem volt semmiféle programja. Azt mondták, hogy nem adják ki, mert ellopják a szocik. :) Végül írtak valami szart, amiben 0 db számon kérhető ígéret volt. És te ennek ellenére rájuk szavaztál. Ebből is látszik, hogy mennyire érdekel, hogy egy pártnak van-e programja. Az a lényeg, hogy ellenzéknek legyen, hogy bele lehessen kötni. :)

Lojzi_ 2013.09.29. 20:28:57

@Kettes:
Valamiért kényszeresen bizonyítani akarod, hogy én a véleményemet a Fidesz-központtól kaptam. Fogalmam sincs, hogy ez neked miért jó, de eléggé tévúton vagy, mert semmilyen kapcsolatban nem vagyok velük, nem olvasom a sajtójukat sem, és az egész kormányzásukból csak az intézkedések igen szűk körét tartom elfogadhatónak és előremutatónak. Az egykulcsos adó pont ezek közé tartozik, mert teljesítménypárti és azoknak javít a helyzetén, akik a rendszerváltástól kezdve szopóágon voltak, hogy az inaktívok és tehetségtelenek szavazatait megvásárolhassa a mindenkori kormány.

Az egykulcsos adó mitől lenne fenntarthatatlan? Az államnak kevesebb bevételel lesz tőle, azt aláírom.
Innentől kezdve sok lehetőség van, amiből csak az egyik a restauráció és az eddigi költségviselő réteg további szopatása a három éves lélegzetvétel után. Lehetőség még az állami költések hozzáigazítása az új bevételekhez, pl. az önkormányzati rendszer megkurtításával, vagy a nyugdíjrendszer karcsúsításával (pl. az éves emelést nem az infláció, hanem a GDP változásához kötni, hogy ne nőjjön a GDP arányos nyugdíj fizetés). Lehetne adót emelni egységesen is (pl. 20%-os egykulcsos), amivel nőne a bevétel jelentősen, de megmaradna a teljesítmény elismerése a rendszerben. Lehetne azt is, hogy az adót beszedni mindenkitől, akár titkosszolgálati módszereket bevetve az adócsalók ellen. Lehetne a magyar viszonyok (adócsalás, fekete gazdaság, stb.) figyelembevételével másfajta adókat kivetni, amik a valódi gazdagokat terhelik: fogyasztási és vagyonadók, míg a munka terheit tovább csökkentetni a munkaadói oldalon is. Nem kicsit javulna a versenyképességünk.
A fenti megoldásoknak nyilván vannak előnyei és hátrányai. Soknak közülük politikai ára van. A többkulcsos adó visszevezetésének nagyon komoly gazdasági ára lesz. A műszaki/gazdasági értelmiség elvándorlásával fog járni és évtizedekre meg fogja fogni a gazdasági fejlődést. Nagyon hülye ötlet.

A megemelt adókulccsal az alábbi problémák vannak:
1. Nem egy meg nem kapott lehetőségről beszélünk, hanem egy jelenleg létező szisztéma lerombolásáról. Aki a megemelkedett jövedelemszinthez rendezte az életét (hitelek, életmód), az nem mehet vissza a régi szintre.
2. Ma már a büntetni kívánt réteg külföldi munkavállalása előtt semmilyen akadály nincs.
Sem adminisztratív, sem technikai. Ma már nincsenek korlátozások, továbbá mindenkinek van külföldi rokona/barátja, ahonnan elindulhat és ma már mindenkinek a hátrahagyott rokonai készség szinten kezelik az online kommunikációs lehetőségeket.

Lehet ezt az utat választani, de nagyon sokba fog kerülni. Sokkal többe, mint amennyi bevételt hoz(na).

Azt meg megint nem értem, hogy a Fidesz 2010-es programja hogy jön ide.
Terólad, meg az eltársaidról van szó ma, Ti kéritek a szavazatomat, meg a fél fizetésemet, hadd kérdezzem már meg, hogy oszt' mire kell az nektek. Lopni ezek is tudnak, ahhoz nem kell kormányváltás.
Legalább ezek 16%-ból lopnak, nem 40%-ból. (Addig ezt a számot használom, amíg nem mondasz másikat.)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2013.09.29. 21:49:20

@Lojzi_:

le a kalappal, hogy ilyen hosszan le bírtad írni azt, hogy „nekem jó, tehát a fideszre szavazok”. :)

Prof. William · http://profwilliam.wordpress.com/ 2013.09.30. 11:34:25

Tehát szavazzunk rá és 2015 január elsejével itt a Kánaán.
süti beállítások módosítása