Mondd, te kit wahlasztanál?
2013. szeptember 09. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Mondd, te kit wahlasztanál?

nemetorszag.jpg

Szeptember 22-én tartják Németországban a szövetségi választásokat. Jelen helyzet szerint Angela Merkel és a CDU elsőségét nem veszélyezteti senki, s a legfőbb kérdés csak az: a liberális szabad demokratákkal vagy esetleg a nagyon elvert régi riválissal, a szocdemekkel kötnek-e majd koalíciót a kereszténydemokraták. Addig is játszhatunk egyet: a Wahl-O-Mat kérdéssorát megválaszolva megtudhatjuk, melyik német párt álláspontjai állnak a legközelebb hozzánk. S a hasonló amerikai kérdéssorokkal ellentétben a német politikai viszonyrendszerek, ideológiák és viták jobban értelmezhetőbbek számunkra itt, a magyar glóbuszon.

Kereszténydemokrata középpolgárok, régimódi szocdem elvtársak, vadzöldek, posztkomcsik vagy piacpárti jobbliberálisok, esetleg euroszkeptikus újjobbos libertáriusok lennénk német választóként? Kalandra fel, az eredményekre és a németországi politikáról, választásokról alkotott véleményekre kíváncsiak vagyunk a kommentekben.

Én a CDU-FDP-AfD háromszögébe kerültem, ami kevésbé volt meglepő, mintha balról előztem volna a szocdemeket balról előző Baloldalt.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr415496607

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.09.09. 14:26:56

Talán nem meglepő, de én a PDV-vel 77.6%-ban értek egyet (en.wikipedia.org/wiki/Party_of_Reason). Az FDP-vel 61.8%-ban, a CDU/CSU-val 57.9%-ban, az SPD-vel pedig 48.7%-ban értek egyet.

pierre bayle 2013.09.09. 16:01:13

Én is megcsináltam: a szocdemek meg a komcsik között ingadozom - de meglepő... :-)

2013.09.09. 22:44:30

puff: kalózok(bár = linke 59,2 höhö)
(úgy tűnik megszabadultak a szélsőjobbos frakciójuktól haha)
azér rohadtul irigylem a németeket.
de ha tényleg lehetne választani esetleg Heynckes a válogatottunk kispadjára

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.09.09. 23:12:54

Kérdés, hogy a CDU-FDP-AfD-háromszögnek (nálam AfD-CDU-FDP sorrendet mutatott a gép) mi a hazai megfelelője.

backg 2013.09.09. 23:23:52

A parlamenten belüliek közül 60% fölött csak kettő végzett:
FDP 69.7% (mondjuk nálam ennyire előre még nem végeztek soha, ez engem is meglep, arról nem is beszélve, hogy szinte mindegyik vezető politikusuk iszonyatosan nyomaszt)
CDU 60.5%

De ezekre nem hiszem, hogy bármikor is szavaznék (maximum taktikai okból, vö: nehogy R2G legyen), annyira sótlanok és távol állnak az emberek életétől.

Akkor már inkább:
PBC 71.1%
Familie 61.8%

Persze ha bekerülnének, akkor biztos kiderülne, mennyire sütik a politikához, ki tudja -- szerintem itt Németországban még nehezebb parlamenten kívülről bejutni. Meg már így is szinte kormányozhatatlan a rendszer (lásd az utolsó három év Észak-Rajna Vesztfáliában) -- a szerencséjük, hogy igazából nem is kell kormányozni, mert működik. Ami meg igazán bajos, azzal vagy nem tudnak (elöregedő társadalom), vagy nem mernek (túl bonyolult adórendszer) mit kezdeni.

A Wahl-O-Mat természetesen csalóka, mert az egytémás pártok is viszonyulnak olyan témákhoz, amik számukra nem relevánsak. Így kijöhet viszonylag magas véleményegyezőség, úgyhogy az adott párt fő követelésével nem is értesz egyet. Ettől függetlenül az egyik legjobb politikai játék, szerintem érdekes lenne megcsinálni jövőre Magyarországon is.

Bell & Sebastian 2013.09.09. 23:28:23

CDU / CSU, ami alaposan meglepett. Úgy látszik, mindenkiben lakik egy nyárspolgár, ha tétre megy.
Felejtsük is el gyorsan a német totót, van nekünk saját reskontónk.

Bell & Sebastian 2013.09.09. 23:32:38

@backg: Nem jó ötlet, mert szinte mindenki jobbikos. Lenne csodálkozás, mennyi itt porhintés és tévhit.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.10. 09:46:46

Próbáltam megcsinálni, de csak németül van és nem értem.

___________________________ (törölt) 2013.09.10. 10:13:58

Furcsa, hogy folyton csak a neutralt tudtam nyomkodni... részben mert ezek nem az igazi nagy kérdések, csak afféle "állammenedzsmenttechnikaiak", de részben azért is, mert majd mindennek volt egy egyfelől-másfelől oldala.

Pl. kevesebb segélyt kapjon az, aki állásajánlatokat visszautasít? Egyértenék - feltéve, hogy a németek ne lennének ennyire abszurd szinten papírimádók, hogy soha senkinek nem adnak olyan állást, ami más, mint amilyen iskolát végzett. Németországban nemigen lehet valaki autodidakta programozó, vagy ha igen, akkor is kevesebbet keres, mint akinek papírja van róla, sima technikusnak kezelik, akármilyen guru. Németországban vagy Ausztriában aki pincériskolát végzett, soha az életben nem válthat pl. raktárosi állásba, hiába teszi le a targoncakezelőit, esetleg talán cégen belül igen, de publikált állásajánlatra soha nem veszik fel az embert olyan munkakörre, amiben nincs korábbi tapasztalata vagy iskolája, nincsen bennük ez a logika, hogy látszik az önéletrajzodon, hogy sokfélét megtanultál már, majd ezt is biztosan meg fogod.

És így aztán már úgy hangzik a kérdés, hogy belekényszeríthessen-e a munkaügyi hivatal valakit abba, hogy a tanult szakmáját sohasem hagyhassa el, vagy pedig visszadobhasson-e ajánlatokat addig, amíg végre kap abba a szakmába ajánlatot, ahova váltani szeretne, mondjuk egy tanfolyammal kezdve? És akkor már úgy vagyok vele, hogy inkább az utóbbi.

Nagyon nehéz megérteni a németek papírimádatát, mert sem mi magyarok nem vagyunk ilyenek, sem az angolok, sem az amerikaiak. Iszonyat fantáziátlan dolog ez, nem nézik ki az emberből, hogy esze van és feltalálja magát.

Mondjuk ettől még 67% CDU/CSU jött ki... és azon sem lepődtem meg, hogy a ződek még a szocdemeknél is kevésbé passzoltak.

IdomitottFoka 2013.09.13. 11:43:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ez engem nem zavart, megcsináltam így is, nos:

FDP56,6 %
CDU / CSU55,3 %
SPD53,9 %
GRÜNE48,7 %
DIE LINKE44,7 %

Mit nyertem?
süti beállítások módosítása