Indul a Tranzit, a fesztivál a határon
2013. augusztus 21. írta: hercsel.adél

Indul a Tranzit, a fesztivál a határon

tranzit.jpg

Idén augusztus 21. és 25. között rendezik meg Kőszegen a Tranzit Fesztivált, Magyarország egyik legjelentősebb közéleti kérdésekkel foglalkozó ifjúsági rendezvényét. A Tranzit - Fesztivál a határon 2009-ben az azonos nevű folyóiratot kiadó Kommentár Alapítvány küldetéstudatából, a „közösség, hagyomány, szabadság” jelszó szellemében jött létre. Ugyan az eszközök és a lehetőségek évek során folyamatosan bővültek, az alapvető célkitűzések nem változtak: a rendezvény továbbra is a fórumot szeretne adni a közéletről közösségben gondolkodó fiatalok számára.

Éppen ezért szinte nincs olyan aktuális téma, ami ne szerepelne a Tranzit - Fesztivál a határon programjában, ahol a résztvevők kerekasztal-beszélgetések, vitaestek, előadások és szemináriumok során dolgozzák föl a politika, a gazdaság, a kultúra, az Y-generáció, a Kárpát-medence vagy éppen az Európai Unió időszerű kérdéseit. A rendezvény szervezői a Mandiner kérdésére válaszolva elárulták, hogy a „Tranzit attól lesz igazán különleges, hogy mindezt a legkülönbözőbb világnézetek, politikai családok és közösségek képviselői egy asztalnál, kulturált párbeszéd formájában teszik.

Például Szijjártó Péter és Újhelyi István a keleti nyitásról, Varga Mihály és Józsa István a gazdaság állapotáról, Balog Zoltán és Hiller István a kultúrpolitikáról, Rogán Antal és Schiffer András az Országgyűlés elmúlt három évének teljesítményéről fog vitázni. Vidnyánszky Attila és Hegedűs D. Géza a Nemzeti Színház jövőjéről cserél véleményt, de egy asztalhoz ül Klinghammer István felsőoktatási államtitkár és Kiss Dávid a HÖOK vezetője is. Magyarország kulturális exportcikkeiről Gerendai Károly, Ablonczy Balázs, Keszei Bori és Szőke Gábor Miklós szobrász virtuóz osztja meg gondolatait.

A politikai kommunikáció és a web kapcsolatáról Deutsch Tamás és Vágó Gábor beszélget, de szóba kerül majd a Snowden-ügy kapcsán egyre égetőbb online adatbiztonság, vagy épp az elmúlt években tetőző európai futballbunda-botrányok háttere is. Az európai kontinens médiatrendjeiről a lengyel Rzeczpospolita és a francia Valeurs Acuelles vezető újságírói fejtik ki véleményüket.

A közéleti és szakmai kérdések mellett természetesen az izgalmas kísérőprogramok, és a könnyedebb műfajok sem maradnak el. A Tranziton fellép a Quimby, a Magna Cum Laude, a Balázs Elemér Group, a Manökken Proletarz, Ferenczi György és a Rackajam, de olyan bandák is zenélnek, akik „civilben” maguk is régi Tranzit-résztvevők, mint például a Longstep vagy a Folkembassy. A zeneipar krémje a színpadon kívül is bemutatkozik: Kiss Tibi, a Quimby frontembere és Tóth Szabolcs a Sugarloaftól a Hegyalja Fesztivál, a Fonó és az Artisjus vezetőivel boncolgatják majd a magyar popzene jövőjének kérdéseit.

A fesztivál programjában idén először szerepel improvizációs színházi előadás, ezen túl sok szó esik majd Weöres Sándorról, születésének századik évfordulója alkalmából, a Tranzit gasztronómiai színvonalról mindvégig pedig a Baldaszti csapata gondoskodik. Emellett a szervezők idén közös karitatív megmozdulást is terveznek a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel, gondolva az iskolaévüket szeptemberben kezdő, hátrányos helyzetű gyerekekre.

A Tranzit szervezőgárdája azt is elmondta, hogy első sorban a közéleti kérdések iránt érdeklődő fiatalokat várják Kőszegre, a „régi tranzitosokat” és „az új arcokat” egyaránt. A látogatók idén a korábbiaknál is izgalmasabb vitákra, színvonalas szellemi összecsapásokra, új felvetésekre, aktív közönségre és sok-sok kikapcsolódásra számíthatnak. A startoló fesztivál utolsó szálláshelyeit még le lehet foglalni a Tranzit hivatalos oldalán, de a szervezők azokra is gondoltak, akik csak egy napra látogatnak el Kőszegre, vagy már van szállásuk a környéken: a helyszínen elhelyezés nélküli napi- és hetijegyet is lehet vásárolni.

Ha valaki idén nem tud részt venni az eseményen, a Heti Válasz újságíróműhelyének növendékei által szerkesztett FesztiVálasz, a Tranzit saját, helyszíni napilapjának beszámolóin keresztül követheti az eseményeket. Azonban aki teheti, mindenképpen látogasson el Tranzit-Fesztiválra, mert Kőszeg Magyarország egyik legszebb, legszerethetőbb városa; a Tranzit pedig a kulturált viták és a színvonalas programok sokaságával szintén egyedülálló esemény, a kettő együtt pedig valódi élmény.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr235469302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.08.21. 10:58:54

Hianyolom a Z generaciot megcelzo politikai fesztivalokat.

Bell & Sebastian 2013.08.21. 13:38:26

@Doomhammer: Elégedjen meg azzal, hogy Móricka a haverjaival vitatkozik a szexről.

unionista (törölt) 2013.08.21. 13:56:36

az ilyen kultpol fesztiválokra azok járnak, akinek az életcélja, hogy helyettes államtitkár legyen. pontosan odáig kell felemelkedni, mert a döntéshozatali szinteken közutálatnak vannak kitéve a politikusok.

sose értettem, hogy minek kell ehhez hármas jelszavakra alapozott "küldetéstudat" és a sok filoszos ömlengés. ha valaki minden áron állást akar egy minisztériumban, akkor találhatja meg azt a faszt, amit szopni kell, találja meg azt a pinát, amit dugni kell. és legyen tisztiszolga. mert ennek ez a biológiája. nem kell a könyvárban könyveket bújni.

kőszegen poltitikai szempontból az érdekes dolog az lesz, ha valaki kitalálja osztrák-magyar burgenland kellene csinálni. és a polgárság azt mondja, hogy tényleg. azt kellene végre intézményesíteni. mert ugye minden arra épül.

a nyugat magyarországi gdp éppen a magyar átlag. szóval ők lazán önállósodhatna. így a térség a lajtától a rábáig simán elnémetesedne. de az is lehet, hogy a "vazsi gyerekek" megvédenék az alsóőrségben várat. és akkor ez egy érdekfeszítő sztori lenne. vágó gábor beszélget deutsch tamással. van olyan, akit az komolyan érdekel?

Bloodscalp 2013.08.21. 14:23:39

IIiiigen!!!Még több ócska politikát a köznép nyakába-párbeszéd címén.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.08.21. 16:20:05

@Bell & Sebastian:
A kiralysag fontossaganak beveseset nem lehet eleg koran elkezdeni. Az elso harom ev kritikus - ebben is.

Bell & Sebastian 2013.08.21. 18:04:01

@Doomhammer: Hiába sok Toi-toi, ha a vízcsap olyan ritka, mint kés-villa a McDonald's -ban. Penig anélkül a God nem beretvál Queentet.

Alfőmérnök 2013.08.22. 00:44:20

„Tranzit attól lesz igazán különleges, hogy mindezt a legkülönbözőbb világnézetek, politikai családok és közösségek képviselői egy asztalnál, kulturált párbeszéd formájában teszik.”

Mik azok a "legkülönbözőbb világnézetek"?
Mert én például legszívesebben felborítanám az asztalt és beleokádnék a résztvevők poharába, tányérjába.

pierre bayle 2013.08.22. 22:57:11

A stadiontémában elmaradt a kiegyensúlyozottság, talán azért, mert nem találtak a másik oldalon Lalihoz méltó vitapartnert.

index.hu/belfold/2013/08/22/ket_evig_ment_a_buziemeszpe_a_b-kozepben/

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.23. 00:50:11

@pierre bayle: Ennyit tud a jobboldal. A bal/lib meg annyit, hogy veszítsen ez ellen a jobboldal ellen. Korommal a kéménybe fölírandó.

zuuu 2013.08.23. 09:06:37

ez a tibi az, amelyik a kivándorló bluest énekli?

zuuu 2013.08.23. 14:27:32

@Hepci: hát akkor jó szórakozást ma estére minden tranzitosnak.
süti beállítások módosítása