Európa önfelszámolása: karácsonytalanítás Asztúriában
2013. július 04. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Európa önfelszámolása: karácsonytalanítás Asztúriában

asturia.jpg

Asztúria zászlaja a győzelem keresztjével, alfától omegáig

Betiltották a karácsony és a húsvét, mint ünnepi elnevezések használatát Asztúria, az észak-spanyolországi tartomány iskoláiban. Asztúria szocialista kormányzatának oktatási minisztere, Ana González Rodríguez szerint ugyanis ezek a keresztény vallásra emlékeztető régi elnevezések sérthetik a nem keresztények érzékenységét, így le kell őket cserélni. A karácsonyból ezért télünnep, téli szünet; a húsvétból pedig második trimeszteri szünet lesz mostantól.

Mondhatjuk ugyan, hogy ez egy távoli ország távoli tartományának közepes fontosságú belügye. Az asztúriai sztori viszont egyszerűen hemzseg a történelmi áthallásoktól és a mindenhol és minden korban aktuális tanulságoktól. Európai történet ez, minden ízében. Jó messziről kezdjük a mondandónkat.

asturias.png

Pelayótól a karácsonytalanító Ana González Rodríguezig

Asztúria. A jobb középiskolákban tanult, történelmet kedvelő magyar olvasóknak is derenghet, hogy mi volt ennek az észak-spanyolországi, hegyek és óceán közé zárt kis tartománynak a legfontosabb történelmi szerepe. Asztúria volt az egyetlen ibériai királyság a kora középkorban, amely a legnyomorúságosabb időkben is ellen tudott állni a mórok és az általuk képviselt iszlám terjedésének. De még hogy. Szinte a tolkieni Gyűrűk ura elevenedett fel a valóságban. Miután 711-ben a mórok átkeltek Gibraltárnál, döbbenetesen rövid idő alatt lerohanták az Ibériai-félszigetet és a mai Franciaország déli részét, előbbiben több száz évre berendezkedve. Ebben az időben Észak-, Kelet- és Dél-Európa is még csak a kaotikus népvándorlás kései időszakát élte, s a mórok betörésével komoly veszélybe került a gyenge lábakon álló keresztény Európa. De még mielőtt 732-ben sor került volna a történészek többsége szerint tényleg egész Európa sorsát eldöntő poitiers-i csatára a frankok és a mórok között (ahol, ha Martell Károlyék veszítettek volna, nem maradt volna egy ellenállásra képes keresztény sereg sem Európában); Asztúria már rég túl volt a maga, igazi lovagkorba illő fordulópontján.

A mór inváziót túlélt, az asztúriai hegyek közé bujdosott vizigót nemesek egy csoportja 718-ban egy társuk, Pelayo mellé állt, hogy fellázadjanak a muzulmánok uralma ellen. A mórok büntetőexpedíciót küldtek rájuk, de Pelayo alig háromszáz főből álló serege visszavonult egy hegyek közötti szűk völgybe, valahová a Picos de Europa (Európa-csúcs) alá. Mintha a Helm-szurdok csatája elevenedett volna meg a völgyben, úgy sikerült a hegyoldalakról rohamozva, Pelayo által vezetve legyőzniük az idegen ellenséget. Ez volt a 722 nyarára datált covadongai csata. ami után a leigázott keresztény falvak népe is fellázadt a mórok ellen, a maguk erejével gyengítve az ellent. Ez alapozta meg az első független, keresztény ibériai királyságot, Asztúriát.

Rég volt, nagyon rég, de igaz volt. Azóta jóval több mint egy évezred telt el, de Asztúria megőrizte saját születésének hagyományait. Ott van rögtön a tartomány zászlaja (lásd nyitóképünket), kék alapon arany keresztjével (mely keresztet a hagyomány szerint Pelayo viselt a covadongai csatában). A kereszten pedig két betű lóg, az Alfa és az Omega betűje, s ennek jelentését talán nem is kell megmagyarázni. Asztúria címere ugyanezt a keresztet ábrázolja, körben a felirattal: „HOC SIGNO TVETVR PIVS - HOC SIGNO VINCITVR INIMICVS” („Ez a jel a hívőt védelmezi, ez a jel győzelmet hozott az ellenség fölött”). S az állam- és tartományalapító Pelayóra is szobrokkal emlékeznek Asztúriában.

picos.jpg

Civlizációs öngyűlölet a Picos de Europa alatt

A szép hagyományok mellett ugyanakkor Asztúria megváltozott: a 19. századtól bánya- és iparvidék lett, ahol hamar megerősödött a baloldali gondolat. A spanyol polgárháborúban is a köztársaság pártján állt a többség, és a Franco utáni évtizedekben is végig meghatározó maradt a szocialista párt, a baloldali ideológia. Mint régi vágású iparvidék, Asztúria ma meglehetősen válságos állapotban van, bár nem lóg ki a jelenleg eléggé kilátástalan spanyolországi közállapotokból. Lesújtó azonban a demográfiai helyzete: a legutóbbi adatok szerint 1,05 élve születés jut Asztúriában egy nőre, de ez a szám az elmúlt években 0,86 környékén is járt – ami az egész, születések tekintetében rosszul álló Európai Unió legrosszabb adatai közé tartozik.

Itt érünk vissza történetünk kiindulópontjához, a karácsony és a húsvét szavak baloldal általi betiltásához. Mi is a karácsony spanyolul? Navidad. Honnan ered a szó? A latin „nativitas”, vagyis „születés” szóból. És a húsvét spanyolul? Pascua de Resurrección, mondják, szépen összekapcsolva a zsidó eredetű ünnepnevet az újjászületéssel. Ana González Rudríguez és elvtársai szerint viszont ezek az elnevezések sértik egyesek érzékenységét, ezért be kell tiltani őket. S ahogy a hírekből kiderül: nem egyeztettek sem az iskolákkal, sem a szülői szervezetekkel (akik most utólag tiltakoznak a döntés ellen), egyszerűen megszavazták és kész. Dölyffel, dühvel, a haladás félreértett gondolatától megrészegülve, mintha a betiltás maga nem sértené nagyon sokak érzékenységét.

Születés, újjászületés, ősi és még ősibb vallási és történelmi hagyományok... mi ez a düh, amivel egy nagyszerű történelemmel bíró, de halódó, kihaló vidék baloldali vezetői nekimennek a saját történelmüknek, civilizációjuknak?

Ezen kellene töprengeni Asztúria óriáshegyei, a Picos de Europa alatt, és szerte mindenhol, a hagyományait veszni hagyó Európában.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr625317016

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Európa Tormay Cécile utcái 2013.07.07. 01:55:23

A Bölcs Boldi Bácsi tanácsai 9.Kedves, Európa Sorsáért Aggódó Barátaim!Hallom, Európa beteg. Európa öngyűlölő. Európa felszámolja magát.Pedig lehet, hogy Európa egyszerűen csak nagy, és így mindig akad olyan szöglete, ahol történik valami hülyeség.Péld...

Trackback: Európa önfelszámolása: karácsonytalanítás Asztúriában 2013.07.04. 11:39:02

Mi ez a düh, amivel egy nagyszerű történelemmel bíró, de halódó, kihaló vidék baloldali vezetői nekimennek a saját történelmüknek, civilizációjuknak?

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.07.04. 11:29:51

A tamadas Europa ellen mar tobb, mint 400 eve tart.

www.timetravel-britain.com/articles/christmas/ban.shtml
"In the mid-17th century, a wave of religious reform transformed the way in which Christmas was celebrated in England. Oliver Cromwell -- a statesman and General responsible for leading the parliamentary army during the English Civil War -- took over England in 1645. Supported by his Puritan forces, Cromwell believed it was his mission to cleanse the country of decadence.

In 1644 he enforced an Act of Parliament banning Christmas celebrations. Christmas was regarded by the Puritans as a wasteful festival that threatened core Christian beliefs. Consequently, all activities relating to Christmas, including attending mass, were forbidden. Not surprisingly, the ban was hugely unpopular and many people continued to celebrate Christmas secretly.
...
As well as disliking the waste and debauchery that went along with the celebration of Christmas, the Puritans viewed the festival (Christ's mass) as an unwanted remnant of the Roman Catholic Church and, therefore, a tool of encouragement for the dissentient community that remained in both England and Wales. They argued that nowhere in the Bible had God called upon his people to celebrate the nativity in this manner. They proposed a stricter observance of Sundays, the Lord's Day, along with banning the immoral celebration of Christmas -- as well as Easter, Whitsun and saints' days. Preferring to call the period Christ-tide, and thus removing the Catholic 'mass' element, the Puritans reasoned that it should remain only as a day of fasting and prayer."

maxwell murder 2013.07.04. 11:31:47

"Szólj hozzá!", én ennyit tudnék: a kurva anyátokat! más nem jutott eszembe.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.07.04. 11:43:23

"Születés, újjászületés, ősi és még ősibb vallási és történelmi hagyományok... mi ez a düh, amivel egy nagyszerű történelemmel bíró, de halódó, kihaló vidék baloldali vezetői nekimennek a saját történelmüknek, civilizációjuknak?

Ezen kellene töprengeni Asztúria óriáshegyei, a Picos de Europa alatt, és szerte mindenhol, a hagyományait veszni hagyó Európában."

Szerintem a magyarázat igen prózai. Míg az igaz, hogy a magukat baloldalinak tartó politikusok az "előző rendszer" hibáira jogosan hivatkoznak, maguk is egy hibás rendszert építenek ki, aminek szükséges következménye, hogy bizonyos döntéseikkel nem értenek egyet az emberek. Ekkor persze nem gyakorolnak önkritikát, hanem erővel - törvényekkel, rendeletekkel - próbálják a kritikus hangokat elhallgattatni. Persze ez csak rövid távon működik (már ha működik), hosszú távon ez csak erősebben fog majd visszaütni.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.07.04. 11:47:14

ha tényleg modernizációs dühről, és nem az iszlámtól való félelemről van szó (ami pont ezen a vidéken azért ciki lenne), akkor szerintem arról van szó, hogy mivel isten léte (egyiké se) nincs bizonyítva, sőt nem is lehet talán, ezért rá alapozni bármit hazugság lenne. És nem akarunk hazugságra országot építeni.

caralho voador 2013.07.04. 11:50:49

@peetmaster: te érted, amit leírsz, nyomorult?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.07.04. 11:51:42

@Jacobus Calcii Sulfas Dihydricus:
A puritanok fo celpontja is a katolikus egyhaz ill. az o szemukben a katolikus egyhazhoz hasonloan viselkedo Church of England volt. Es mar a puritanok is politikai fegyverkent hasznaltak a Karacsony betiltasat.

Bostonban is sikerult betiltatniuk a Karacsonyt:
masstraveljournal.com/places/boston-cambridge/when-christmas-was-banned-boston
"Outlawing the celebration of Christmas sounds a little extreme, but it happened. The ban existed as law for only 22 years, but disapproval of the Christmas celebration took many more years to change. In fact, it wasn't until the mid-1800s that celebrating Christmas became fashionable in the Boston region.

The Puritans who immigrated to Massachusetts to build a new life had several reason for disliking Christmas. First of all, it reminded them of the Church of England and the old-world customs, which they were trying to escape. Second, they didn't consider the holiday a truly religious day. December 25th wasn't selected as the birth date of Christ until several centuries after his death. Third, the holiday celebration usually included drinking, feasting, and playing games - all things the Puritans frowned upon. ... Fourth, the British had been applying pressure on the Puritans to conform to English customs. The ban was probably as much a political choice as it was a religious one for many."

Kandeláber 2013.07.04. 11:52:34

Elég ránézni arra a szoci képviselőnő(?)re.
Spanyolhon dicsőséges korszakában a Szent Inkvizíció máglyára küldte volna.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.07.04. 11:58:14

@Kandeláber:
Valahol érthetőek Ana indulatai.
Isten nem bánt vele bőkezűen. :)

korhely1 2013.07.04. 12:00:29

Az ilyen hagyomány-betiltósdival én sem értek egyet.
A másik oldala ennek viszont az, h. az őskor vallási képzeteivel szándékosan tovább mérgezni az emberi gondolkodást, már nemcsak nevetséges, de a társadalmat nyomorba döntő, bűnös esztelenség.
Vmit tenni kell ellene, mert az üdvtörténetnek beállított keresztyén mondavilág, ha komolyan vesszük az írást, akkor a megalapozásától kezdve (Móz.I.könyve) a végkifejletig (passió, húsvét, megváltás) az erkölcstelenség apoteózisa.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.04. 12:05:30

@rajcsányi.gellért (ergé):

Azt kihagytad, hogy a Mindenszenteket és a Karnevált is "betiltották" (tilos a fogalmakat használni az iskolákban).

sztd 2013.07.04. 12:06:28

@peetmaster: Isten létét formailag bizonyították. Erről többet nem igazán tudunk, a keresztények Szentháromsága végképp nem bizonyított tudományosan, de Istené igen.
(Azt mondjuk nem tudom, hogy a bizonyításba belefér-e több, egymást kiegészítő isten lehetősége is.)

Ettől még a karácsony karácsony marad, a húsvét pedig húsvét marad, hisz akkor is léteztek, amikor hivatalosan úgy mondták, hogy az ünnepelt Isten nem is létezik. Az ünnep maga nem volt hazugság.

S=klogW 2013.07.04. 12:07:44

HA LENNÉNEK JOBB KÖZÉPISKOLÁK az országban, akkor már vagy 15 éve
nem az ókort és nemzetközi kora középkort tanítanák feleslegesen részletesen,

hanem az Egyesült Államok gyarmatosító tevékenységét a 19-20. század fordulóján és a Szovjetúnió kialakulását és működését

A MAI GENERÁCIÓK SAJÁT KORUK MEGÉRTÉSÉBEN

LÓSZART SEM ÉRNEK AZ ÓKORI ÉS KORA KÖZÉPKORI RÉSZLETEKKEL

Kandeláber 2013.07.04. 12:09:21

@Hepci: Szent igaz.
Inkább néz ki Andrésnak, mint Anának.
Gondolom, ő is vonulgat az ottani büszkékkel.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.07.04. 12:20:21

@Kandeláber: a gasztronómiai érdeklődésem okán egy női Molnár B. Tamás jutott róla eszembe...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.04. 12:22:19

@Hepci:

Annyira nem vészes, mint amennyire ezen a fotón látszik:-) Vannak róla jobb képek is. Utánakerestem a banyának: ez a nőszemély sem extrább, mint amilyenekből nálunk is szépszámmal vannak a szociknál: egy átlagos, karrierista, törtető, vonalas ex-középiskolai tanár.

Locassen 2013.07.04. 12:26:07

@S=klogW: nem-e? Magyarország immáron ezer esztendeje az István-Koppány dichotómia bűvkörében vergődik, ez csak szolgál számunkra valaminő tanulsággal.

Vagy például nem tanít minket semmire, hogy az iszlám kultúra, amely fénykorában a civilizáció legfénylőbb fáklyalángja volt, és amelynek árnyékában a keresztény Európa sokáig csak vérszomjas vademberek gyülevész hordájának tetszett, végül önnön sírját ásta meg, és mára nem maradt meg belőle semmi más, csak a tűnt dicsőség hamvait morzsolgató, haragtól égő szívű fanatikusok serege?

Vagy nem mond semmit a mai kor migrációs kilátásairól az, hogyan rántotta le egy rakás koszlott barbár önnön mocskába az egykor hatalma teljében népek százait jogara alá hajtó Rómát?

Ugyan-ugyan, a történelem tanulságai gyakorlatilag függetlenek a technológiai/ismeretelméleti fejlődéstől.

bispora 2013.07.04. 12:32:57

Ez szép írás volt Gellért, kösz...
Nem gondoltam volna, hogy Brüsszel után másol is bepróbálkoznak a Karácsonnyal. A kulturmarxista a legelvetemültebb politikus fajta (majdnem embert írtam). Ékes példaként a Cohnok-Redingek-Schulzok-Veshofstadtok meg tarkónlövés helyett bonyolítják a multikulti fedőnevű lakosság- és kultúracserét Európában- hogyan juthattunk idáig?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.07.04. 12:35:47

Rómában tégy úgy, mint a róm... ööö... a barb... ööö. Hm. Idióta ballibek.

Kandeláber 2013.07.04. 12:37:52

@Hepci: Egyébként érdekes, hogy Paul Lendvai "liberális" Ausztriájában - persze nem Bécsben - ahol néhányszor volt alkalmam nyaralni, a felső-ausztriai tradicionális falusi-kisvárosi sörözők falán bizony ott volt (és gondolom, most is ott van) a feszület.
Próbálna csak ilyen, a női nemet megcsúfoló szörny kifogást emelni ellene.

korhely1 2013.07.04. 12:44:18

S=klogW : "LÓSZART SEM ÉRNEK AZ ÓKORI ÉS KORA KÖZÉPKORI RÉSZLETEKKEL"
Ezzel én sem tudok egyetérteni. Nem látsz párhuzamot pl. Róma királyságon, köztársaságon, principátuson keresztül a császárságig ívelő fejlődéstörténete (benne a demokratizálódási folyamat lezajlásával), és az újabb Európa fejlődésmenete között?
Minél részletesebben megismered a római történelmet, a Republikánus Párt és a Demokrata Párt küzdelmeit, a nagy családok szintjéig lebontva, sít., annál otthonosabbnak érzed magad a mai világ eseményei közt.
És, ugyanígy van ez, és még sokkal ugyanígyebben, bárhova nézel a történelemben...

S=klogW 2013.07.04. 12:49:09

@S=klogW:

szakmasoviniszta történészek, történelemtanárok, történelemb.zik kerüljenek

köszi

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.04. 12:49:55

@S=klogW: @korhely1: @Locassen:

Gilbert Keith Chesterton egyik művében egy helyütt arról elmélkedik: ugyan mi tette alkalmassá a brit gyarmatbirodalom vezető tisztségviselőit feladatuk ellátására? Mi kell ahhoz, hogy az ember egy gyarmatot eligazgasson? A válasz – Chesterton szerint – pofonegyszerű: arányérzék és valóságérzék (műveltség), amelyet a brit gyarmati tiszt(ség)viselő-elit az angol közép- és felsőoktatásban sajátított el, ógörög és latin auktorok biflázása közben.

tevevanegypupu 2013.07.04. 12:52:39

Hogy mennyivel tobb esze volt Aragoniai Ferdinandnak meg Kasziliai Izabellanak akik elkuldtek a francba Spaonyhonbol azokat akiknek nem tetszett a keresztenyseg..na mindegy, ideiglenesen ki lehet birni az ilyen hulyeket is mint ez az Ana.

korhely1 2013.07.04. 12:55:59

"...példaként a Cohnok-Redingek-Schulzok-Veshofstadtok meg tarkónlövés helyett bonyolítják a multikulti fedőnevű lakosság- és kultúracserét Európában- hogyan juthattunk idáig?"
Ok bispora, de erről legalább annyira tehetnek azok, akik ezt az idejétmúlt keresztyén ideológiát erőltetik körömszakadtig az európai emberre.
Bizony, jócskán van támadási felület, mert a normális ésszel ezek már összeegyeztethetetlen tanok.
Hogy kik és milyen politikai célokra használják ki ezt a botrányosan tarthatatlan helyzetet, az persze, más kérdés.

Mr. Pither · http://hundilbert.blog.hu/ 2013.07.04. 12:57:29

Mindenekelőtt, @ergé, a felháborodás érthető, ez egy létező, nagyon gáz tendencia Ny-Európában (és itt-ott Amerikában).

Ugyanakkor kicsit félrevezető a cím meg az első bekezdés: nem csupán arról van szó, hogy a _szünidők_ nevéből távolítják el az ünnepek neveit? Mert a "betiltották [az] elnevezések használatát" ennél többet sugall (mittomén, hogy az iskolában nem szabad kimondani a gyereknek, hogy karácsonyra iPhone-t kapott). Belátom, ez is teljes mértékben pótcselekvés, és egyértelműen keresztényellenes provokáció, de ennyi, nem következik belőle a Nyugat hanyatlása. És ha már tiltakoznak a szülők, tök jó, reméljük, hamar kitiltják ezt a hoffmanrózsa-utánzatot Asztúria minden közintézményéből, és kész. (Persze külön vicc, hogy ilyesmire van idejük idióta spanyol köztisztviselőknek, miközben megy csődbefelé az ország.)

S=klogW 2013.07.04. 13:00:02

@korhely1:

"Nem látsz párhuzamot pl. Róma és az újabb Európa fejlődésmenete között?"

"Minél részletesebben megismered a római történelmet, a Republikánus Párt és a Demokrata Párt küzdelmeit, a nagy családok szintjéig lebontva, sít."

csupa időpazarló irreleváns baromság a mai magyar választópolgár szempontjából

az érettségizőknek, leendő szavazóknak először is a saját hazájuk a világban való helyzetével kellene tisztában lenni.
a jelen eseményeit tan(tény)anyagként problémás és talán felelőtlen dolog lenne étadni, de valójában ezek megértését szolgálni lenne legfőbb feladata a történelemnek, ehhez pedig az IDŐBEN LEGKÖZELEBBI történelmi párhuzam a legalkalmasabb

SZART SE ÉR A MAGYAR TÖRTÉNELEMOKTATÁS

MERT NEM SEGÍT MEGÉRTENI A JELENT

korhely1 2013.07.04. 13:01:32

@S=klogW: "szakmasoviniszta történészek, történelemtanárok, történelemb.zik kerüljenek köszi"

A tudatlanság nagy megnyugvást tud adni, de ebben látod Európa jövőjét?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2013.07.04. 13:02:41

inkább a mecseteke tiltanák be...az spec. engem zavar és bánt.
majd a beözönlő iszlám hordák leszármazottjait nem fogja zavarni a saria bevezetése. majd meglátja a képviselőasszony.

S=klogW 2013.07.04. 13:02:50

@korhely1:

A szakmasovinizmus nagy megnyugvást tud adni, de ebben látod Magyarország jövőjét?

vantaan 2013.07.04. 13:04:12

@S=klogW: "A MAI GENERÁCIÓK SAJÁT KORUK MEGÉRTÉSÉBEN

LÓSZART SEM ÉRNEK AZ ÓKORI ÉS KORA KÖZÉPKORI RÉSZLETEKKEL"

A baj az hogy még az ókori és a kora középkor történetét is csak részletekben és gyakorlatilag összefüggések nélküli tanítása zajlik .....s pont a kereszténység vélt érdekei miatt történik.

Alighanem sokkal egészségesebb és eredményesebb lett volna ha mind a korok történetét mind a kereszténység történetét tényekre alapozottabban okították volna ... s talán akkor nem lenne ellenérzés senki részéről sem a keresztényég sem az iszlámmal szemben.
Most a szabad információ áramlás világában pont a múlt elhallgatása miatt kerül került nehéz helyzetbe a kereszténység!
..... de van remény! Talán Ferenc pápa ténykedése hozzájárul a kereszténység újbóli felemelkedéséhez, megtisztulásához s újra visszaszerzi hitelét az emberek szemébe! ...mert We are the church!

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2013.07.04. 13:05:46

@caralho voador: te vitatkozni is tudsz, vagy csak támadni, hülye?

@sztd: "Isten létét formailag bizonyították."
ilyenről én nem tudok, és az emberiség többsége sem. Meg különben is, ha létezne, nem lehetne tagadni, amit viszont sokan megtesznek.

korhely1 2013.07.04. 13:10:12

S=klogW
Az a véleményem, h. nem lehet megérteni a lényeget, ha a történelemnek csak egy kis szeletét figyeled.
Téged sem ismerne meg abból senki sem, ha aprólékosan áttanulmányozná, h. mit csináltál tegnap.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.04. 13:10:36

@Locassen:

"az iszlám kultúra, amely fénykorában a civilizáció legfénylőbb fáklyalángja volt, és amelynek árnyékában a keresztény Európa sokáig csak vérszomjas vademberek gyülevész hordájának tetszett, végül önnön sírját ásta meg, és mára nem maradt meg belőle semmi más, csak a tűnt dicsőség hamvait morzsolgató, haragtól égő szívű fanatikusok serege" --- írod.

Ilyet ne mondjunk, kérem szépen, mert nem igaz! Az iszlám kultúra nem önnön sírját ásta meg, hanem több mongol, majd az oszmán-török invázióban felmorzsolódott.

Pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2013.07.04. 13:11:09

épül a jövő :P
egy friss amcsi filmben (Szülői felügyelet nélkül- www.port.hu/szuloi_felugyelet_nelkul_parental_guidance/pls/w/films.film_page?i_film_id=132305) van egy jelenet, hogy a gyerekek baseball edzésein nincs számolás, nincs pontozás, hogy a lemaradókat ne frusztrálják ezzel, így minden meccs döntetlenre végződik... míg egy apa fel nem lázad és követeli, hogy igenis lehessen sikerélménye a gyereknek, de csak pár szülő áll mellé... ne ez is kb u.az a történet :)

Locassen 2013.07.04. 13:15:26

@bbjnick: á, dehogy; a mongolokat Ain Dzsalútnál szétpofozták, az ozmanlik meg eleve muszlimként kezdték a karrierjüket, úgyhogy az családon belüli erőszaknak számít.

A levantei kultúrát a mamlúkok vágták haza, a mórt meg az Almohádok. Senki által nem zavartatva.

korhely1 2013.07.04. 13:15:51

S=klogW : "A szakmasovinizmus nagy megnyugvást tud adni, de ebben látod Magyarország jövőjét?"

Ha az én szakmasovinizmusomra célzol, akkor most mellé találtál, mert egészen más területen dolgozom.
Viszont, európai embernek valamicskét illik tudni a saját történelméről. Anélkül bajos hagyományokat védeni.

sztrelnyikov 2013.07.04. 13:16:34

Spanyolországban nem karácsonyra kapják a gyerekek az ajándékot, hanem Háromkirályokra. Azt betiltották-é vagy sem? Ez a fontos!

vantaan 2013.07.04. 13:17:49

@bbjnick: No no ....
Olvasd el Amin Maalouf
A keresztes háborúk arab szemmel

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A libanoni származású francia írót, Amin Maaloufot, akinek a Taniosz sziklája, a Levantei kikötők, a Szamarkand, a Baldassare nagy utazása, a A pápa rabszolgája és az Eredet című művei magyarul is nagy sikert arattak, a keresztes háborúk történetét feldolgozó nagyívű történelmi munkája indította el a hírnév útján. Könyve, amely megjelenése pillanatában, 1983-ban a döbbenetes újdonság erejével hatott, ma már alapműnek számít ebben a témakörben.

Vajon miben rejlik a könyv újszerűsége, mi a titka világsikerének? A válasz kézenfekvő: a keresztes háborúk történetével foglalkozó művek döntő többségétől eltérően Maalouf nem a támadók, hanem a megtámadottak, az arabok szemével láttatja a „dzsihád”, a „szent háború” kétszáz évét, az európai és az arab világ, a keresztény és az iszlám vallás-kultúra réges-régi, de a mai időkre is kiható összecsapását. Hogyan látták, hogyan értékelték a megtámadottak a kegyetlen, véres eseményeket.

Eredeti cím: Les Croisades vues par les Arabes
Eredeti megjelenés éve: 1983

S=klogW 2013.07.04. 13:18:44

@korhely1:

nem a történelmet kell megérteni:

hanem a jelent

tevevanegypupu 2013.07.04. 13:27:02

@vantaan:

En elolvastam. Valoban arab szemmel van irva, kovetkezeskeppen minden nezopont kerdese.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.04. 13:29:45

@Locassen: @vantaan:

Új szabályt vezettem be: trollkodásra nem reagálok.

Locassen 2013.07.04. 13:35:55

@bbjnick: Mazel tov. De ezt miért nekünk címezted?

calabria007 (törölt) 2013.07.04. 13:38:26

@S=klogW:

és te lennél itt a "tájékozott"? :)

calabria007 (törölt) 2013.07.04. 13:39:51

@peetmaster:

csak a a magad nevében nyilatkozz! :)

calabria007 (törölt) 2013.07.04. 13:40:34

@stoic79:

a közoktatás mindig így működött

S=klogW 2013.07.04. 13:41:38

@korhely1: nem vagy annyira ostoba hogy ne értsed, ellenben vagy annyira rosszindulatú, hogy kötözködj.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.07.04. 13:46:05

@korhely1: Konkrétan mi összeegyeztethetetlen a normális ésszel e tanokban?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.04. 13:46:27

@Pável: @Mr. Pither: @Holger Hartland: @peetmaster: és akit illet:

Ez nem néhány hülye ballib bürokrata balf*szkodása, hanem az ideológiába kódolt rendszerhiba:

...A szabadság értelmezhetetlen, megélhetetlen a szabadsághiány megélése nélkül. A Nyugat, amikor abszolutizálta a szabadságot, akkor (hogy tudatosan vagy sem, az nagyjából mindegy) utat nyitott az emberiség számára lehető legsötétebb jövő, a szabadság zsarnoksága felé.

(...)

Mi az ember számára a szabadság, ha nem külső és belső kényszerektől való megszabadulás? Mivel abszolút szabadság az ember számára nem létezhet, hiszen emberlétünk alapelemei (és -feltételei) a külső és belső kényszerek, így szabadságként sem igen élhetünk meg mást, mint bizonyos (általunk vállalni nem kívánt) kényszerektől való szabadulást.

(...)

Ha a szabadságot abszolutizálom, akkor a szabadság nevében megvalósítható terrort totalizálom.* A szabadság a személy méltóságának elvitathatatlan eleme. Mivel szabad akarattal rendelkezem, így kívülről senki nem dönthet (még a Szabadság nevében sem!) az én szabadságomról ( a szabadságról alkotott képem, a szabadsággal/szabadságommal kialakított viszonyom stb. a személyes szférám része).

(...)

*...amit abszolutizálok, az a praxisban totalizálódik; ha a szabadságot kivonom a személyes köréből és ideológiai hivatkozássá teszem, azzal kényszert gyakorolok a személyre: „szabaddá” nem kényszeríthetünk senkit, csak terrorral...

bbjnick.blog.hu/2013/06/20/_ha_a_szabadsagot_abszolutizalom_akkor_a_szabadsag_neveben_megvalosithato_terrort_totalizalom

kispufi 2013.07.04. 13:49:23

én asszem, az európát pusztulásra érettnek találó európai baloldal (annak minden csatolmányával) megérett a pusztulásra.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.04. 13:52:31

@kispufi:

Elég, ha csak úgy viszonyulunk a liberálisokhoz, ahogyan ők hozzánk:-)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.07.04. 13:52:38

@bbjnick: és mindenki:
Azt hiszem, visszavonom a kommentemet. Ha estig senki nem lövi le a poént, és lesz rá időm, posztban folytatom. De most munka.

Robinzon Kurzor 2013.07.04. 13:53:18

Magyarországon éppen államosítják az egyetlen, ténylegesen a magyar emberek kézben lévő pénzintézeti hálózatot, Asztúriában pedig gondok vannak a Patyolattal.

Nem kérdés, hogy a Mandiner melyik kérdéssel foglalkozik és melyikkel nem.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.04. 13:53:22

@kispufi:

+ ez nem a baloldalról szól, hanem a liberalizmusról!

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.07.04. 13:55:59

@bbjnick: Ezt rövidebbre is lehet zárni. Honnan származik a Nyugat ma divatos szabadságfogalma:

"A sabbateanizmus Jacob Frank változatában egy gátlástalanul nihilista jelleget öltött. Az igaz hívő, akinek titkos szívében Isten van, a "hallgatás terhe" alatt köteles keresztülmenni az összes valláson, rítuson és fennálló renden anélkül, hogy bármelyiket elfogadná, sőt, mindet belülről megsemmisíti, ezáltal igazi SZABADSÁGOT hoz létre. A szervezett vallás csak egy álcaruha, amit fel kell venni, majd el kell vetni a "szent tudás", a a hely gnózisa felé, ahol az összes hagyományos értéket megsemmisítik az "élet" áramlatában."

"Ez az út a tudatos vallási anarchiához vezetett: "A hely, ahová megyünk nem áll semmilyen törvény uralma alatt, mert azok mind a halál oldalán állnak, de mi az élet felé megyünk." E cél eléréséhez szükséges volt a törvények, tanítások és szokások megszüntetése, megsemmisítése, melyek korlátozzák az élet energiáját, de ezt titokban kell tenni; (...)"

(Gershom Scholem: Jacob Frank és a frankisták)

korhely1 2013.07.04. 13:59:15

ArmaGedeon "Konkrétan mi összeegyeztethetetlen a normális ésszel e tanokban?"

Röviden: az emberről és a világról hirdetett felfogás, ami a társadalmat nyomorba döntő, bűnös esztelenség.
Csúnya dolog magamat idézni, de feljebb írtam azt is, h."az üdvtörténetnek beállított keresztyén mondavilág, ha komolyan vesszük az írást, akkor a megalapozásától kezdve (Móz.I.könyve) a végkifejletig (passió, húsvét, megváltás) az erkölcstelenség apoteózisa."

Szívesen részletezem is, ha van türelmed elolvasni.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.04. 14:02:16

@ArmaGedeon:

"(...)

AZ ÚR
S te, Lúcifer, hallgatsz, önhitten állsz,
Dicséretemre nem találsz-e szót,
Vagy nem tetszik tán, amit alkoték?

LUCIFER
S mi tessék rajta? Hogy nehány anyag
Más-más tulajdonokkal felruházva,
Miket előbb, hogysem nyilatkozának,
Nem is sejtettél bennök, úgy lehet,
Vagy, ha igen, másítni nincs erőd,
Nehány golyóba összevissza gyúrva,
Most vonzza, űzi és taszítja egymást,
Nehány féregben öntudatra kél,
Míg minden megtelt, míg minden kihűlt,
És megmarad a semleges salak. -
Az ember ezt, ha egykor ellesi,
Vegykonyhájában szintén megteszi. -
Te nagy konyhádba helyzéd embered,
S elnézed néki, hogy kontárkodik,
Kotyvaszt, s magát Istennek képzeli.
De hogyha elfecsérli s rontja majd
A főztet, akkor gyúlsz késő haragra.
Pedig mit vársz mást egy műkedvelőtől? -
Aztán mivégre az egész teremtés?
Dicsőségedre írtál költeményt,
Beléhelyezted egy rossz gépezetbe,
És meg nem únod véges végtelen,
Hogy az a nóta mindig úgy megyen.
Méltó-e illyen aggastyánhoz e
Játék, melyen csak gyermekszív hevülhet?
Hol sárba gyúrt kis szikra mímeli
Urát, de torzalak csak, képe nem;
Végzet, szabadság egymást üldözi,
S hiányzik az összhangzó értelem. -

AZ ÚR
Csak hódolat illet meg, nem birálat.

LUCIFER
Nem adhatok mást, csak mi lényegem.
(Az angyalokra mutatva)
Dicsér eléggé e hitvány sereg,
És illik is, hogy ők dicsérjenek.
Te szülted őket, mint árnyát a fény,
De mindöröktől fogva élek én.

AZ ÚR
Hah, szemtelen! nem szült-e az anyag,
Hol volt köröd, hol volt erőd előbb?

LUCIFER
Ezt tőled én is szintúgy kérdhetem.

AZ ÚR
Én végtelen időtől tervezem,
S már bennem élt, mi mostan létesült.

LUCIFER
S nem érzéd-é eszméid közt az űrt,
Mely minden létnek gátjaul vala
S teremtni kényszerültél általa?
Lucifer volt e gátnak a neve,
Ki a tagadás ősi szelleme. -
Győztél felettem, mert az végzetem,
Hogy harcaimban bukjam szüntelen,
De új erővel felkeljek megint.
Te anyagot szültél, én tért nyerék,
Az élet mellett ott van a halál,
A boldogságnál a lehangolás,
A fénynél árnyék, kétség és remény. -
Ott állok, látod, hol te, mindenütt,
S ki így ösmérlek, még hódoljak-e?

AZ ÚR
Hah, pártos szellem! el előlem, el,
Megsemmíthetnélek, de nem teszem,
Száműzve minden szellemkapcsolatból
Küzdj a salak közt, gyűlölt, ídegen.
S rideg magányod fájó érzetében
Gyötörjön a végetlen gondolat:
Hogy hasztalan rázod porláncodat,
Csatád hiú, az Úrnak ellenében.

LUCIFER
Nem úgy, ily könnyen nem löksz el magadtól,
Mint hitvány eszközt, mely felesleges lett. -
Együtt teremténk: osztályrészemet
Követelem.

AZ ÚR (gúnnyal)
Legyen, amint kivánod.
Tekints a földre, Éden fái közt
E két sudar fát a kellő középen
Megátkozom, aztán tiéd legyen.

LUCIFER
Fukar kezekkel mérsz, de hisz nagy úr vagy,
S egy talpalatnyi föld elég nekem,
Hol a tagadás lábát megveti,
Világodat meg fogja dönteni. (Indul.)

ANGYALOK KARA
El Isten színétől, megátkozott,
Hozsán' az Úrnak, ki törvényt hozott. -

(...)"

mek.niif.hu/00800/00849/html/

Robinzon Kurzor 2013.07.04. 14:05:07

Ha már Asztúria, akkor pedig nem lehet említés nélkül hagyni, hogy David Villa ("El Guaje") asztúriai bányászcsaládból származik (és lett a 2008-as EB, majd 2010-es VB-győztes spanyol válogatott legnagyobb gólvágója)

S=klogW 2013.07.04. 14:07:52

@ArmaGedeon: azért van ebben is logika

egyébként erről jut eszembe: ez az ideológia emlékeztet a más vallásokban is megjelenő képre, melyben az élet mint áramlat jelenik meg mely áramlatban átmenetileg manifesztálódunk

és ez egészen modern formában is, pl mai anime-kben is megjelenik

caralho voador 2013.07.04. 14:08:02

@peetmaster: nehéz zagyva faszságokkal vitatkozni, pöcsfej.

Sir Galád (már foglalt) 2013.07.04. 14:08:56

betiltani nem kell, de lecserélni miért ne lehetne. egy nem kereszténynek a szüneten kívül nem sokat jelent az a szó pl., h húsvét.

calabria007 (törölt) 2013.07.04. 14:10:29

@korhely1:

hagyjuk a gyermek oktatását inkább a szülőkre:)

calabria007 (törölt) 2013.07.04. 14:11:06

@bbjnick:

na ja, a közoktatás már csak ilyen:)

S=klogW 2013.07.04. 14:12:25

@korhely1: egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy az üdvtörténet valóban (értelmét, üzenetét tekinve) Mózes első könyvénél kezdődik

calabria007 (törölt) 2013.07.04. 14:12:30

@Locassen:

és a történelemből általában nem tanulnak az emberek

calabria007 (törölt) 2013.07.04. 14:13:21

@bispora:

a közoktatásban mindenhol kerettanterv van

és az vkinek tetszik, másnak meg nem

calabria007 (törölt) 2013.07.04. 14:14:24

@Holger Hartland:

ezt még a piemonti király sem értette meg:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.04. 14:14:58

@már foglalt:

"betiltani nem kell, de lecserélni miért ne lehetne. egy nem kereszténynek a szüneten kívül nem sokat jelent az a szó pl., h húsvét." --- írod.

Ha nem sokat jelent neki, akkor hogyan sértheti?

calabria007 (törölt) 2013.07.04. 14:15:16

@Kandeláber:

ha a többség úgy dönt, hogy nem kell, akkor lekerül, ez a demokrácia szépsége:)

calabria007 (törölt) 2013.07.04. 14:16:09

@korhely1:

csak nem az optimata és a populares ellentétre gondolsz?

calabria007 (törölt) 2013.07.04. 14:17:09

@S=klogW:

hisz te csak önjelölt oktatáspolitikus vagy:)

calabria007 (törölt) 2013.07.04. 14:18:00

@bbjnick:

ezek inkább az életből tanultak:)

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.07.04. 14:18:28

@már foglalt: tulajdonképpen a húsvét magyar neve már eleve a keresztény ünnep jellegének semmibevételét jelenti. A papok mondhatták a magukét, a nép annyit értett az egészből, hogy e napon végre végetér a böjt... :-)

Mint ahogy a vasárnap se volt valami nagyon megszentelve a piacozással...

calabria007 (törölt) 2013.07.04. 14:19:32

@korhely1:

nem az ideológia, hanem a közoktatás a probléma

nem jó mindenkinek ugyanaz a termék...

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.04. 14:20:21

@calabria007:

"ha a többség úgy dönt, hogy nem kell, akkor lekerül, ez a demokrácia szépsége:)" --- írod.

Ha elolvastad volna a poszt forrását jelentő (@ergé által linkelt) cikket, akkor tud(hat9nád, hogy senkit nem kérdezett meg az asztúr nyanyesz, önhatalmúlag döntött, áll is a balhé rendesen.

calabria007 (törölt) 2013.07.04. 14:21:14

@S=klogW:

te is csak kerettantervben és egyen-termékben tudsz gondolkodni:)

calabria007 (törölt) 2013.07.04. 14:22:10

@bbjnick:

ellenben megválasztották, ez a demokrácia szépsége:)

calabria007 (törölt) 2013.07.04. 14:23:44

@FILTOL:

inkább az oktatást szabadítanák fel...

virágozzék száz virág, stb:)

calabria007 (törölt) 2013.07.04. 14:24:23

@S=klogW:

inkább a saját jövődet keresd!:)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.04. 14:24:47

@calabria007:

Szerinted ki választ meg egy tartományi minisztert?

calabria007 (törölt) 2013.07.04. 14:25:08

@vantaan:

az ún. modern közoktatás általában mindent összefüggéstelenül tanít

Pelso.. 2013.07.04. 14:27:51

@Robinzon Kurzor: Abból lehet, hogy csurran valami... Európa önfelszámolása? -önmagában ezért, s miért is még?
Söprögessen a szerző itthon, ha mer.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.07.04. 14:33:37

@calabria007:

Hol van abban a szócikkben, hogy Ana González Rodríguezt megválasztották a polgárok tartományi oktatási miniszternek?

tarackos 2013.07.04. 14:40:37

"Itt érünk vissza történetünk kiindulópontjához, a karácsony és a húsvét szavak baloldal általi betiltásához."

Ezt nem értem. Nem a baloldal tiltotta be hanem az asztúriaiak választott képviselői. Meg volt a felhatalmazásuk hát éltek vele. Mi ezzel a baj?

Vagy netán nem tehetnek meg mindent választott képviselőink?

S=klogW 2013.07.04. 14:48:23

@tarackos:

"Nem a baloldal tiltotta be hanem az asztúriaiak választott képviselői. "

milyen pártállásuak ezek a képviselők, melyik oldal szavazta meg a betiltást?

vizipipa 2013.07.04. 14:50:23

Emlékeztek erre a képre?

i.imgur.com/jaOsKfZ.jpg

Van benne valami, nem?

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2013.07.04. 14:59:01

Felháborítónak tartom, de teljesen más meggondolásból, mint a társaság nagyobbik fele.

Európa keresztény gyökere és a többi hangzatos szólam teljesen irreleváns ebben a helyzetben.

Maga a betiltás ténye az, ami ijesztően antiliberális, és maga a feltételezés, hogy a karácsony, húsvét stb. sértheti azok érzékenységét, akik nem a keresztény kultúrához tartoznak.

Ilyen alapon eleve az, hogy valaki nem úgy gondolkozik, érez, hisz, mit én, már sértheti az érzékenységem? No comment.

Sir Galád (már foglalt) 2013.07.04. 15:00:05

@bbjnick: azt nem tudom,mivel nem én írtam.

S=klogW 2013.07.04. 15:03:21

@kesztió: pedig ezek a te ideológiai/politikai rokonaid

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.07.04. 15:04:32

@bbjnick: gondolod, sz*pás közben leveszi a szemüvegét?

S=klogW 2013.07.04. 15:06:05

@ArmaGedeon: tegye még hozzá, hogy a kereszténység volt az első internacionalista és globalista ideológia :)

kispufi 2013.07.04. 15:08:44

@bbjnick: kb. én is ezt értettem a csatolmány címszó latt.

S=klogW 2013.07.04. 15:10:13

emlékszem, az Szent Inkvizíció uralma alatt ugyanígy tiltották be az alulról jövő kezdeményezések szabad hálózatát :)

calabria007 (törölt) 2013.07.04. 15:11:37

@bbjnick:

hát ez is a demokrácia szépsége:)

kesztió · http://szabadter.wordpress.com/ 2013.07.04. 15:17:18

@S=klogW:
Na látod.

Ha a jobboldaliak (vagy legalábbis a normálisabb felük?) ugyancsak hasonló módon lennének kritikusabbak saját elvbarátaikkal szemben és ők sem kajálnának be minden bornírt, populista lőzungot csak azért, mert „saját színükbe”, azaz mélykereszténykonzervatív pirsfehérzöldbe van csaomagolva, lehet, hogy máris szerethető, élhető hely lenne Magyarország, az összes gazdasági-társadalmi problémájával együtt.

Tündér_Lala 2013.07.04. 15:34:08

Hm, hm. Az EU mikor itéli el határozatban ezt ?

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.07.04. 15:37:19

@S=klogW: Az nem internacionalista volt, hanem szupranacionalista és univerzális. Vagyis egyetlen nagy családba kívánta összedogni az emberiséget a törzsi vallások széttagoltsága helyett. De egyes testvérkék lázadnak ez ellen, pár kistestvér mellett főleg Idősebb Testvéreink... :-)

S=klogW 2013.07.04. 15:51:50

@ArmaGedeon: az idősebb testvér az nem Káin?

vantaan 2013.07.04. 15:56:30

@bbjnick: No akkor legalább magaddal nem vitatkozol! .... nem szégyen a futás de hasznos!

Szeszkó Lackó 2013.07.04. 16:08:25

Ez a boszorkány Hoffmann elvtársnő ellentett párja.

korhely1 2013.07.04. 16:31:08

ArmaGedeon : "Persze, nyugodtan. Ráérünk... :-) "
Bocs, el kellett mennem egy időre. :(
Vedd elő a Bibliát, és kezdd olvasni!
Móz I.könyve:
A korabeli, természetről alkotott felfogást tükröző verseket nem érintem, mert azoknak az elfogadását már nem próbálja meg senki sem ránk erőltetni.
Viszont, az ezt követő versek a keresztyén hit alapjait képezik, az egyház megköveteli, h. fogadjuk be ezeket a beteg eszméket, amik a teremtés és bűnbeesés folyományai, és a megváltásban kulminálnak.
Ezek szerint,
a Teremtő saját képére és hasonlatosságára teremtette az embert. Mindnyájan az ő gyermekei vagyunk. (Móz.I.könyve 1:26.)
Csakhogy, eltiltotta gyermekeit a “jó és gonosz tudásának fájától”.
Azt hazudta, h. ha a jóság és a gonoszság megkülönböztetése veszedelmes és halálos bűn. Szándékosan megakadályozta, h. a gyermekei különbséget tudjanak tenni a jó és a gonosz között (Móz.I.könyve 2:16-17.).
Az emberek, ahogyan az várható volt, a rájuk kényszerített erkölcsi tudatlanság következtében nem gondolhatták, h. a gonosz esetleg gonosz is lehet, és hittek neki (Móz.I.könyve 3:5-6.). Szerencsére, hallgattak a kígyóra, és ettek az almából, másként máig se tudnánk, mi a különbség a jó és a gonosz között.

A bűnbeesés az egyház szerint azt jelenti, h. erkölcsökkel rendelkezünk, el tudjuk választani a gonoszt és a jót, és ez az emberiség eredendő bűne, amiért az Isten iszonyú haragra gerjedt (Móz.I.könyve 3:16-19.).

A Teremtőt legjobban az háborította fel, h.az ember olyanná vált, mint ő maga (Móz.I.könyve 3:22.),, holott az elején még éppen ezt akarta (Móz.I.könyve 1:26.).
Ezért aztán, a jóságos Mennyei Atya halállal sújtotta a gyermekeit (Móz.I.könyve 3:23-24.),.

Viszont, később elolvashatjuk, h. a Mennyei Atya a saját katasztrofális tetteit hajlandó megbocsájtani, ha a saját fiát élő áldozatként keresztre feszítik.

Ilyen cselekménysorozatot ma talán, a legelvetemültebb bűnöző sem hajtana végre. A keresztyén egyház pedig, azt követeli, h. ezt tekintsük meghaladhatatlan erkölcsi mintaképnek, és egy ilyen elmebeteg, szadista bűnözőt imádjunk.
Közveszélyes emberek, akik ilyent képesek követni, akikből ez a téboly akármikor kitörhet, v. jobbik esetben nem értik, h. mit olvasnak. Ráadásul erre akarják alapozni az európai kulturát.

hoplita 2013.07.04. 16:44:32

@Hepci:
Mondhattyuk úgy is, hogy piszkosul kibaszott vele.:)
Ha ez a némber meg én lennénk az utolsó emberpár, akkor le lehetne húzni a rolót, mert inkább egy odvas fát basznék meg.

calabria007 (törölt) 2013.07.04. 16:48:19

@korhely1:

még az un ateisták is erre alapoznak:)

tarackos 2013.07.04. 16:58:51

@S=klogW: Az teljesen mindegy, ők a a képviselők azt csinálnak amit akarnak az aztik nevében.

S=klogW 2013.07.04. 17:13:13

@tarackos:

csak baloldali képviselők szavaztak?

vantaan 2013.07.04. 17:26:40

A többség elfogadta! A kisebbség meg óbégat .... ennyi!

Amúgy a kereszténység legnagyobb hibája ,hogy nem hisz a saját híveibe ezért dörgölődik mindig az államhatalomhoz. S ez óhatatlanul elvei feladásához vezet s az elvek feladása miatt hagyják ott az egyházat a hívek. Lásd a magyarországi kereszténység számadatainak alakulását! S ahol feladják az elveket ott szaporodik a bűn! (pécsi egyházmegye, győri egyházmegye ..... vagy a Vatikán bankja)

korhely1 2013.07.04. 17:44:08

Dehát, legalább vmilyen emberséges istenképet találnának ki maguknak azok, akiknek a belső stabilitásához mindenképp egy antropomorf legfőbb lényre van szükségük!
Akár még, a bibliai történetet is újra lehetne értelmezni úgy, h. reális és pozitív értéket hordozzon.
Ez így, annyira taszító, h. alig van ma már, akinek kielégíti a szükségleteit. Jól látható, h. Európában a végét járja a keresztyénség, nagyon alacsony a vallásosak száma.
Az őskori vallási képzetek már elképesztően anakronisztikusak.

korhely1 2013.07.04. 17:46:30

ArmaGedeon ·"@korhely1: És amúgy mit iszol?"

Ez, most vhogy, nem tűnik érdemi észrevételnek itt.
Esetleg, vmi egyéb, konstruktív? :)

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.04. 17:51:22

Gellért, ennél már csak tudod, mi a nagyobb ciki?
Ha egy országnak eladják, kiárusítják a földjét.
Erről miért nem írsz?

vantaan 2013.07.04. 17:57:19

@korhely1: "..... akiknek a belső stabilitásához mindenképp egy antropomorf legfőbb lényre van szükségük!"
Ez csak psziché ..... de sokkal nagyobb a baj ha a hirdetett erkölcsi normákat rúgják fel. "Ne lopj" Mennyire lehet hiteles ez pl. egy plagizáló miniszterelnök helyettes, vagy ingatlan panamázó püspök szájából?

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.07.04. 18:00:53

@korhely1: Csak kíváncsi voltam, mitől vagy korhely. :-)
Érdemi: feltaláltad a spanyolviaszt. Amit írsz, az a jó öreg gnosztikus-szabadkőműves exegézis, kb. a Da Vinci kód szintjén. Hogy Jahve egy gonosz zsarnok elnyomó és Lucifer az emberiség felszabadítója.

tevevanegypupu 2013.07.04. 18:11:46

@calabria007:

Erthetetlen, hiszen most mar annyi arab van ott mint egen a csillag.:)

korhely1 2013.07.04. 19:05:58

ArmaGedeon : "...Amit írsz, az a jó öreg gnosztikus-szabadkőműves exegézis, kb. a Da Vinci kód szintjén. Hogy Jahve egy gonosz zsarnok elnyomó és Lucifer az emberiség felszabadítója."

Én egyiket sem gondolom valaha is létező lénynek. Szal, nem a "történelmi" szerepüket firtatom.
Az döbbent meg, h. vannak, akik pozitív példaként próbálják az ember elé állítani azokat a tulajdonságokat, amikkel a bibliai történet az istenséget felruházza.
Ez az igazán borzasztó!

Bell & Sebastian 2013.07.04. 19:09:54

Nem értem az acsarkodást a kereszténység ellen. Amikor önmaga gondoskodik elitje magtalan sírba szállásáról, toleránsan eltűri, hogy rámérjék az összes, létezhető csapást és még a kapitalizmus vadbarom változatában is szépen fizeti, ami jár a császárnak.

Ha történetesen tömegesen ugrálnának le a keresztények valami citadelláról, elég szomorú napra ébredne a megmaradt, nemkeresztény másikfele kezet.

Rövid úton, jól kiirtanák egymást, oszt reset vagy respawn. Ha nincs mit nyírni, honnan a gyapjú?

korhely1 2013.07.04. 19:12:41

ArmaGedeon : ""@korhely1: És amúgy mit iszol?", "@korhely1: Csak kíváncsi voltam, mitől vagy korhely. :-)"

Hát... hogy megtudjam, kinek mi az első gondolata, ha azt látja: kor(+)hely. :)

Bell & Sebastian 2013.07.04. 19:14:42

@korhely1: Húú, de elmés! Hol a lüke -gomb?

Bell & Sebastian 2013.07.04. 19:16:47

Ja, meg aztán miféle etika lépne a keresztény helyébe? Talmudista? Akkor basznátok csak rá, de úgy istenigazából!

korhely1 2013.07.04. 19:31:25

Bell & Sebastian : "...miféle etika lépne a keresztény helyébe? Talmudista? Akkor basznátok csak rá, de úgy istenigazából!

Nem lehetne inkább vmi normális, emberi?
Ami nem mindenható és nem akar mindentudónak látszani. Csak elismerné azt, ami van, és azt, h. még ez is változhat, ha jobban megértjük.
Örülhetnénk pl. az objektív valóságnak, ami mindenkinek ugyanaz lehet (legalább addig, amíg abból még csak egy van), és nem kell amiatt háborúzni, h. melyik az igaz Isten.

vantaan 2013.07.04. 19:31:29

@Bell & Sebastian:
" Drága jó Testvérem a Krisztusban!"

"......... Megértettem Krisztust természettudományos gondolkozással. Ez az Én főbűnöm. Egy másik hogy immár 60 éve vallom, hogy a kommunizmus a legmagasabb társadalom gazdasági ideál. Mi több ,hiszem és vallom ,hogy Krisztus és a kommunizmus nem hogy ellenségek, amint azt sajnos, Kelet és Nyugat vezetői hiszik, hanem állítom hogy az egyik a másik nélkül el sem képzelhető. Krisztusi kommunizmus - ez az Én ideálom. ....vagyis a szereteten települő közösségi élet.
Ha engem választottak volna meg pápának .... helyett , meghirdettem volna a "Krisztusi kommunizmust" . ...... Mély meggyőződésem, hogy ...... az igazi vallás kommunizmushoz vezet. ......

.......
Frater Eugenius"

Budapest, 1959. VIII. 25.

S=klogW 2013.07.04. 19:52:23

@korhely1:

és amúgy van őszinte megnyilvánulásod is vagy általában ezzel vagy elfoglalva, hogy tesztelgesd az embereket?:
tehát
amikor kimondasz egy szót azt a jelentése szerint érted? vagy jobb ha az ember oda se figyel mit írsz/mondasz mert csak facsarod a szavakat?

Bell & Sebastian 2013.07.04. 20:05:24

@vantaan: Szegény Eugenius, nem ért el az agyáig, mit keresett Krisztus oldalán a két lator. Békepapból itt terem annyi, mint vadon a parlagfű.

Bell & Sebastian 2013.07.04. 20:10:17

@korhely1: Például? Ha a felvilágosulással jön, egyetlen mozdulattal kiszűröm. Mivel alapfokúan tájékozatlan, azt sem tudja, hogy eszik-e vagy isszák ezt az izét, amiből például a Btk. jön ki, ha ledaráljuk közepes lyukon.

vantaan 2013.07.04. 20:13:36

@Bell & Sebastian: "....nem ért el az agyáig,"

Pedig ha téged kérdezhetett volna?

We are the church!

korhely1 2013.07.04. 20:14:27

Ha már mindenképp apaként, családi kapcsolatként kell megjeleníteni az Isten-Ember viszonyt, ahogyan a Biblia teszi, akkor sem egy ilyen féltékeny, bosszúálló dúvadat kellene elképzelni.
Egy szülő biztos nem tudatlanságban tartja a gyerekeit, hanem esetleg arra figyelmezteti, h. az igazi tudáshoz sok áldozaton és megpróbáltatáson keresztül vezet az út.
A bibliai Isten is nyilván ezt tenné, és nem bosszúból zúdítaná a bajokat az emberekre, ha a tudás megszerzését választják.
Nem is a haragjától kellene tartani, és főleg, nem szabna ki ezért halálbüntetést.
Nem a saját kiengesztelésére áldozná fel még a fia életét is, hanem nyilván, azért tenne meg mindent, h. az Embert támogassa, aki a tudás megszerzését választotta.
Mégis, vhogy a történet legembertelenebb, rosszindulatú értelmezését terjeszti az egyház. Meg is érdemli, h. senki se higgyen az erkölcstelen tanításaiban!

Bell & Sebastian 2013.07.04. 20:18:44

Jut eszembe, hétköznapi talmudista etika. A horvátoknál a bankok ellen ítéltek, az itteni kúria meg a hitelfelvevő ellen.

Az teljesen rendben van, hogy az elefánt rálép az egér farkára, az egér meg kérjen bocsánatot!

Most nem azért, de ha fordítva is lehetne, az még mindig messze lenne a keresztény etikától.

Akkor hát mi ez? Birkanyíró -etika, az ám!

Bell & Sebastian 2013.07.04. 20:20:34

@korhely1: Mán elnézést, de jaj de kifinomultan tetszik zsidózni! Csak meg ne szólja érte Vízenjárt.

vantaan 2013.07.04. 20:24:21

@korhely1: .... nem hinni , érteni kellene! De nem értik ezért kell hinniük s a hitet várja el az egyház/az állam /a párt/a csaló/a tolvaj/ az átverő ... nem a megértést! Hinni a csodában, hinni a csoda fegyverben, hinni a vezetőkben ... s innen már kuss mert ha nem hiszel akkor áruló vagy!
Mert ha megértenék akkor lehet hogy ellent mondanának? ....netán elzavarnák? ....persze nem Krisztust hanem azokat akik meghamisították tanításait vagy az államot vagy a pártot vagy a csalót a tolvajt!

korhely1 2013.07.04. 20:26:47

S=klogW : "... általában ezzel vagy elfoglalva, hogy tesztelgesd az embereket?... vagy jobb ha az ember oda se figyel mit írsz/mondasz mert csak facsarod a szavakat?"

Ilyen szófacsarással csak elvétve. Nicket is csak kétszer választottam, ez a korhely az egyik.
Azt nem tom, megítélni, h. neked jobb-e, ha oda sem figyelsz arra, amit írok. De, ha csak a nicknévig jutsz el, akkor valszleg mindegy is. :)
Am. nem vok haragtartó. :) :)

Bell & Sebastian 2013.07.04. 20:27:00

@vantaan: Ekkora baromságot már régen írt, tán megcsípte egy kaposvári nünüke?

Bell & Sebastian 2013.07.04. 20:31:17

@korhely1: Tőlem akár fel is koncolhatja ezt a dokit, aki amúgy ezer alakban megjelenült már, csak ettől még nem lesz közelebb ahhoz, hogy értse is. Mindent összevetve, kezdjen elsőbb egy kisebb harcossal, oszt meglátjuk, kié a keszkenő?

korhely1 2013.07.04. 20:41:21

Bell & Sebastian "@korhely1: Mán elnézést, de jaj de kifinomultan tetszik zsidózni! Csak meg ne szólja érte Vízenjárt."

:)
meg attól tartottam kicsit, h. a magyar hagyományőrzőktől fogok kikapni. Most meg zsidózok... :)
Am. legszívesebben ülök le egy magyar magyarral és egy magyar zsidóval sörözni, és jókat röhögni a különös és a közös hülyeségeinken. Nincs ennél lélekemelőbb!

korhely1 2013.07.04. 20:47:55

Bell & Sebastian "Tőlem akár fel is koncolhatja ezt a dokit, aki amúgy ezer alakban megjelenült már..."

A fizikusra gondolsz? :) Tényleg fizikus? Az szuper lenne!

Szindbad 2013.07.04. 21:00:22

Vigyázz Gellért, vigyázz, mert ha így folytatod, rá kerülsz a köcsöglistára.

Bell & Sebastian 2013.07.04. 21:05:56

@Szindbad: Megfogják, mint Baron Münchausen a libákat. (elöl be - hátul ki)

Bell & Sebastian 2013.07.04. 21:10:17

@korhely1: Büdös rasszista, mert a cigányt kihagyta.

Ez a Klogblog, vagy mi, nem melegen műt, csak ennyit mondhatok. Ne legyen a kuncsaftja.

is 2013.07.04. 21:22:52

Konkrétan az Asztúriai döntés innen hülyeségnek látszik. De általában hadd jegyezzem meg, hogy már a Felvilágosodás is vagy egy többszázéves hagyomány, és az ilyen, pusztán a vallási hagyományt féltő cikkekből ez a másik hagyomány csak mindig kimarad. Ma, amikor Európában megszületik egy gyerek, kb. 70% esélye van, hogy a Felvilágosodás hagyományai szerint kíván élni, és csak 30%, hogy a vallási hagyományok szerint (de lehet, hogy még nagyobb az eltérés). Én tudom, hogy van az az erkölcsi szint, amelyik szerint egyik nap lehet a kétharmadra hivatkozni, míg másik nap a kicsik harcát a nagyok ellen meghirdetni, de sajnos nem osztom. És hát sajnos pl. a házasság szó teljes kifacsarásával, egyházhoz ragasztásával, emberek tömegeinek ebből való kirekesztésével nálam is csak azt értétek el, hogy ha rajtam múlna ott hagynám nektek a házasságot, és a teljes polgári joganyagból kiírtanám ezt a szót, bevezetnék a helyére egy másikat, aztán legyetek vele boldogak a templomokban, hogy nektek van házasság, ahogy ti akarjátok, csak a felvilágosult 70%-ot hagyjátok már békén élni mint ahogy most nem hagyjátok.

S=klogW 2013.07.04. 21:30:06

@korhely1: és ha a tóra istene valójában az ördög?

Bell & Sebastian 2013.07.04. 21:31:25

@is: Az nem mindegy, ki kezdte a baszakodást. A 70% meg ordas hazugság, még úgy is, hogy az agyzsibbasztásotok (elhülyítés) eredménye.

Bell & Sebastian 2013.07.04. 21:34:12

@is: Ám ha egy Szabadság, Egyenlőség, Testvériesség! -hívővel hozott össze a rossz sorsom, tekintsd tárgytalannak a megszólítást, mert nem borsó volt a vacsora.

S=klogW 2013.07.04. 21:37:08

@Bell & Sebastian: úgy érzi/véli, maga ért engem? :)
miféle ezer alakban? én kérem irtom a Protesuokat, nem játszom.

S=klogW 2013.07.04. 21:41:02

@Bell & Sebastian: no csak meg ne csalja az orra mert a végén benéz egy taktikai zsidózást

Bell & Sebastian 2013.07.04. 21:47:45

@S=klogW: Ha az Ó- és Újszövetség viszonyára kíváncsi, oda-visszahatóak, azaz a másik nélkül egyik sem értelmezhető.

Ha mégis megpróbálja, valóban juthat erre a következtetésre.

Hogy értse is, a nemzeti szocializmus és az internacionalista kommunizmus viszonya is analóg, csak természetesen ellenkező előjellel.

Bell & Sebastian 2013.07.04. 21:52:10

@S=klogW: Miből gondolja, hogy elementáris erővel tört rám az igény, hogy átérezzem vívódásait? Vegye el Bélát, fene bánja.

korhely1 2013.07.04. 21:56:34

S=klogW "és ha a tóra istene valójában az ördög?"

Gondolod, h. valójában létezik vmelyik?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.07.04. 21:58:55

Ana González Rodríguez nő vagy férfi?
mindenesetre megérett a kötélre.
vagy egy jó kis inkvizícióra

Bell & Sebastian 2013.07.04. 21:59:56

@korhely1: Ha még a felhő széléről lábat lógázó, glóriás-szakállas bácsinál tetszik tartani, olyan tényleg nincs.

korhely1 2013.07.04. 22:01:29

Kedves S=klogW,
a fizikai érdeklődése miatt választotta ezt a nicket?

Bell & Sebastian 2013.07.04. 22:03:02

@tesz-vesz: Nem mindegy? A választott gendere számít, nem az, hogy mit adott a Nemlétező. (csak viccelek ám)

korhely1 2013.07.04. 22:05:16

Bell & Sebastian "Ha még a felhő széléről lábat lógázó, glóriás-szakállas bácsinál tetszik tartani, olyan tényleg nincs."
Van, aki még ezt is lehetőnek tartja, de sztem még sokkal egyszerűbb formában sincsenek ezek a lények.
Ami van, az esetleg néhány nagyon egyszerű szimmetria, amikre sehogyan sem illenek az isteni tulajdonságok.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.07.04. 22:06:24

"Civlizációs öngyűlölet a Picos de Europa alatt"

ez nem öngyűlölet, úgy látszik a spanyoloknál is elkélne egy jó kis numerus clasusus.

"Mi nem az idegen fajjal szemben követeljük a numerus clausust, hanem a saját fajunkkal szemben követeljük a numerus apertust, mert tébolyodott és öngyilkos nemzet az, amely az értelmiséget nem elsősorban a saját fajtájából akarja rekrutálni."

S=klogW 2013.07.04. 22:07:47

@korhely1: e világban ez a közös nevező: mi születik mind elpusztul végül - hogy JA-t parafrazeáljam

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.07.04. 22:08:18

@Bell & Sebastian: de ő gondolom minimum "önálló gondolkodásra képes" leszbikus, vagy hermafrodita a képe alapján.
tudja, az a tipikus neolibsi kozmopolita

Bell & Sebastian 2013.07.04. 22:08:44

@korhely1: Lényegében minden megoldás érdekli a dokit, ha sikoltozással jár.

korhely1 2013.07.04. 22:10:01

Bell & Sebastian "Ha még a felhő széléről lábat lógázó, glóriás-szakállas bácsinál tetszik tartani, olyan tényleg nincs."

Még a dualitás, a dichotómia is erősen kétséges.

korhely1 2013.07.04. 22:12:37

S=klogW "e világban ez a közös nevező: mi születik mind elpusztul végül - hogy JA-t parafrazeáljam"

Már csak az a kérdés, h. amikor születik vmi, akkor mi születik, majd pedig, mi pusztul el belőle. :)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.07.04. 22:14:01

@Kandeláber: ja, nekem is ez jutott eszembe:
máglyára a boszorkánnyal!

S=klogW 2013.07.04. 22:16:48

@korhely1: azért a túlvilágban mégis csak hisz?

S=klogW 2013.07.04. 22:17:49

@Bell & Sebastian: ivott ma este? :)

korhely1 2013.07.04. 22:18:58

tesz-vesz "ja, nekem is ez jutott eszembe:
máglyára a boszorkánnyal! "

Meg is tudod indokolni? :)

Bell & Sebastian 2013.07.04. 22:36:02

@korhely1: Itt egy megrögzött keresztény -ellenes. Aki azért ráadásul olyan elegánsan csinálja, mintha keresztény lenne - végül is.

Algernon Charles Swinburne - Swan Song

We are not sure of sorrow,
And joy was never sure;
To-day will die tomorrow;
Time stoops to no man’s lure;
And love grown faint and fretful,
With lips but half regretful
Sighs, and with eyes forgetful
Weeps that no loves endure.

From too much love of living,
From hope and fear set free,
We thank with brief thanksgiving
Whatever gods may be
That no life lives for ever,
That dead men rise up never;
That even the weariest river
Winds somewhere safe to sea.

Szóval, nem kell felülni minden marhaságnak.

Bell & Sebastian 2013.07.04. 22:37:49

@S=klogW: Vagy 3 liter vizet, az sok vagy kevés?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.07.04. 22:38:59

@tesz-vesz: A hölgy rasszjegyei elég egyértelműek.
Én nem vagyok vallásos, így keresztény sem. A hagyományok tisztelete nem ezen múlik. Számomra egyre világosabb, hogy a visszazsidóult, nemzetközi szélsőbalos bolsevik férgek népirtás felé vezetik Európát. Aki szerint ezek az ünnepek, illetve elnevezéseik sértenek valakiket, az nem normális. Vagy, ha tényleg sérti őket, akkor már annyira elvakultak a gyűlölettől, hogy bármikor az emberi faj torkának esnek. Szándékosan fogalmaztam így, szerintem ők nem része az emberi fajnak.

Bell & Sebastian 2013.07.04. 22:40:58

@tesz-vesz: Mi érdekes van ebben nőben? Esetleg a szemüvege, de az meg _rajta_ van. Városi patkány, oszt lapozzunk.

S=klogW 2013.07.04. 22:44:56

@Bell & Sebastian: napi adag ilyen időben

calabria007 (törölt) 2013.07.04. 22:45:56

@tesz-vesz:

spanyolok?

ezek nem kasztíliaiak, hanem aszturiaiak...

Asturian language
en.wikipedia.org/wiki/Asturian_language

a "spanyoloknál" a "numerus clausus" helyett jelenleg a (katalán és egyéb) szeparatizmus a fő téma

Bell & Sebastian 2013.07.04. 22:46:27

@Mr Falafel: Jaja, Makovecznek is ez volt a meglátása, hogy soft-népirtás következik, sokat finomodtak a módszerek.

Elnézve a megvalósítást, a hülyéket tizedelik, ez a jó hír. Hogy pont ebbe a kalapba raktak, az a rossz. Ki kell ugrani, ezt tudom ajánlani.

S=klogW 2013.07.04. 22:46:39

@Bell & Sebastian: napi adag ilyen időben

ALFI · http://blog.hu/user/166725/tab/activity 2013.07.04. 22:48:32

@Bell & Sebastian 2013.07.04. 19:16:47 :
Ha amit te képviselsz, féreg, az keresztény etika, akkor inkább a talmudi.

S=klogW 2013.07.04. 22:49:45

@Bell & Sebastian: a nikek miatt paraloxont vonja kérdőre :)

S=klogW 2013.07.04. 22:51:39

@Bell & Sebastian: a nikek miatt paraloxont vonja kérdőre :)

Bell & Sebastian 2013.07.04. 22:52:53

@S=klogW: Asszem, a nyalósót kihagytam, attól lehet.

S=klogW 2013.07.04. 22:55:41

@Bell & Sebastian: nyaljon mást

pl. fagyit :)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.07.04. 22:56:26

@Bell & Sebastian: Személy szerint engem nem érint. Engem ezek sehová nem raktak. A bolsevik térhódítás egyre agresszívabb, tehát biztos, hogy az egyre több bélyeg kiosztása után a megbélyegzettek az ő általuk megálmodott társadalom veszélyes ellenségei lesznek, akiket ki kell irtani. Mindig így csinálták, eztán sem lesz másképpen.

Bell & Sebastian 2013.07.04. 22:58:07

@S=klogW: Mit nem mond, mire felélénkültek a paraziták.

S=klogW 2013.07.04. 22:59:39

@Bell & Sebastian: nyaljon mást

pl. fagyit :)

Bell & Sebastian 2013.07.04. 23:05:39

@Mr Falafel: Már engem sem izgat, legfeljebb eltűnnek az ékezetek.

Maga mire tett Kikűria -ügyben? Gondolom, a független, magyar bíróságra, amiből a magyar a kukatojás.

Bell & Sebastian 2013.07.04. 23:10:15

@S=klogW: Kazinczy, 2013

- Hogy hívják a locsolóautót?
- Poroltó.

S=klogW 2013.07.04. 23:14:47

@Bell & Sebastian: ha az ékezetek eltűnnek maga is mehet a levesbe

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.07.04. 23:15:08

@Bell & Sebastian: Személy szerint engem nem érint. Engem ezek sehová nem raktak. A bolsevik térhódítás egyre agresszívabb, tehát biztos, hogy az egyre több bélyeg kiosztása után a megbélyegzettek az ő általuk megálmodott társadalom veszélyes ellenségei lesznek, akiket ki kell irtani. Mindig így csinálták, eztán sem lesz másképpen.

S=klogW 2013.07.04. 23:16:06

na látom nem csak nekem sz.rakodik a blogmotor

Bell & Sebastian 2013.07.04. 23:17:14

@S=klogW: De megmásztam a hegyet, oszt nincs ott semmi.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.07.04. 23:18:52

@Bell & Sebastian: Az irodánk képviseltette magát a tárgyaláson. Idős kollégám végig ott volt. Nem voltak illúzióink. Már egy hete is Ursulán élcelődtünk, hogy biztos lesz mi miatt vezekelnie (Vezekényi Ursula). Minden jogvégzett ember tudja, hogy a Kúria túlterjeszkedett az ítéletével. Formailag súlyos hibát vétett, amely ahhoz vezet majd, hogy a nemzetközi bíróság megsemmisíti az ítéletet, és kezdődik minden elölről.

S=klogW 2013.07.04. 23:22:13

@Bell & Sebastian: dehogynem: a hegyen van a völgy. a völgyből nem látszik a völgy.

Bell & Sebastian 2013.07.04. 23:23:31

@Mr Falafel: Azért vicces kis mentegetőzést fabrikáltak. Ezt hívják alkalmazott jognak, holnapra várom az összeurópai felháborodás -cumit.

Mármint Jellasicsék ellen.

Bell & Sebastian 2013.07.04. 23:24:31

@S=klogW: Nem, a hegyen van a Latinovits -szindróma.

Bell & Sebastian 2013.07.04. 23:27:51

@tesz-vesz: A sporthíreken elég nehezen rágta át magát. Celebek elöl szoknak lenni.

S=klogW 2013.07.04. 23:29:14

@Bell & Sebastian: az öngyilkosság?

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.07.04. 23:30:11

@Bell & Sebastian: Pusztán a jog alapját, a formális logikát iktatták ki az ítéletből. A magyar igazságszolgáltatás csupa ilyen trógerből áll. Sokan vélik, hogy a társadalom a politikai elit metodikáit tükrözi vissza, de ez csak félig igaz. Valójában az igazságszolgáltatás (hivatalok és hatóságok) törvényszegő, embergyűlölő metodikája amortizálja a társadalmi morált. A rendőrök, ügyészek, bírók, NAV tisztviselők mind buta, korrupt trógerek, miattuk élhetetlen az ország. Elsősorban miattuk, s csak másodsorban a politikusok miatt.

S=klogW 2013.07.04. 23:30:17

@S=klogW: @Bell & Sebastian: ballada helyett néja írhatna kommentet is

Bell & Sebastian 2013.07.04. 23:35:42

@Mr Falafel: Nekem mondja Sajókám, aki már név szerint ismeri az összes trógert? Nem olyan sok van, csak mocskosul összekapaszkodnak a csúcson és lökik le a jobb érzésű utódokat. Mafd lesz itt is supervisor ügyészség, oszt mennek golyóálló üveg mögé.
Olyan képpel, mint egy bárányhimlő, khm.

Bell & Sebastian 2013.07.04. 23:38:42

@S=klogW: A szindróma tanyázik ottan. Le kell jönni, nem muszáj ugrani.

S=klogW 2013.07.04. 23:39:52

@Bell & Sebastian: az ékezeteket valahol útközben elvesztettem

Bell & Sebastian 2013.07.04. 23:41:14

@S=klogW: 3 liter víz után? Nem vagyok én grafobuzgár?

Bell & Sebastian 2013.07.04. 23:43:04

@S=klogW: Még az a jó, hogy a családi ékszereket nem.

S=klogW 2013.07.04. 23:44:20

@Bell & Sebastian: az ékezeteket valahol útközben elvesztettem

Robinzon Kurzor 2013.07.05. 00:13:02

@Mr Falafel: " amely ahhoz vezet majd, hogy a nemzetközi bíróság megsemmisíti az ítéletet"

Nemzetközi bíróság beavatkozik a magyar belügyekbe?
Na ne!

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.07.05. 01:12:22

@Mr Falafel: Sokan vélik, hogy a társadalom a politikai elit metodikáit tükrözi vissza"

ez ilyen szdsz-es okosság

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.07.05. 01:13:39

@Mr Falafel: @tesz-vesz: illetve félreolvastam, fordítva olvastam, ki is lépek

gyalog.galopp 2013.07.05. 07:57:45

@Mr Falafel:

A csinovnyik az csinovnyik, nem gondolkodik, hanem engedelmeskedik egy olyan hatalomnak, aki alatt biztonságban érzi magát.
Ez a hatalom pedig leginkább politika képében jelenik meg nála.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.07.05. 08:07:23

@Robinzon Kurzor: A nemzetközi bírósághoz fordul a hiteles és ügyvédje. Nem tartalmi, hanem formai hibára hivatkozhatnak Strasbourgban. A magyarországi jogorvoslati lehetőségek kimerültével bárki fordulhat Strasbourghoz.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.07.05. 08:14:46

@gyalog.galopp: Valamelyest igazad van. A politikai hatalom saját hatalma védelme érdekében a rendszerváltás után elkezdte protezsálni a közigazgatást, elsősorban hatósági jogkörök kiszervezésével. A már eleve hatóságokat pedig speciális jogosítványokkal ruházta fel. A legveszélyesebb azonban, hogy a hatóságok kapcsán megteremtette az erkölcsi felsőbbrendűség mítoszát. Na, most képzeld el, amikor a becstelen senkiházi erkölcsileg felsőbbrendűnek képzeli magát!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.07.05. 08:21:40

@Bell & Sebastian: A büntetőkollégium volt vezetője, Frech Ágnes anno az OIT-nak írt levelében kérte a Be. bírók elfogultságára vonatkozó passzusának az "egyéb okból elfogult" része törlését. Szerinte ugyanis a bíró a talár felvételével megszűnik szubjektív értékítélettel rendelkező személy lenni, és az erkölcs. a társadalmi morál, a törvény szellemének manifesztuma lesz.
És ezt leírta, előterjesztette. Nóóóóóórmális?

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.07.05. 08:33:39

@korhely1: A te eszeddel jobban teszed, ha a nevedre hallgatsz és iszol.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.07.05. 08:35:20

@Mr Falafel: "Na, most képzeld el, amikor a becstelen senkiházi erkölcsileg felsőbbrendűnek képzeli magát! "

Hogy jön ide Kövér Laca???!!! :-)

Cavalcanti 2013.07.05. 08:59:45

@vantaan: Frater Eugenius bekaphatja. :)

vantaan 2013.07.05. 09:19:48

@Cavalcanti: No de máris összefosod magad egy Krisztusban hívő szerzetes levél részletétől? .... hát milyen keresztény vagy te?
....haszonleső? .

calabria007 (törölt) 2013.07.05. 09:30:53

@Mr Falafel:

elméletileg ez lenne a "fékek és ellensúlyok" rendszere (lásd hatalmi ágak szétválasztása)

az "emelkedett" stílust pedig a politikusoknál is számonkérhetnéd

+ a bíró hozott anyagból dolgozik (lásd napi rendszerességgel átírt pozitív jog)

a kiszervezés, ill. egyes jogi funkciók nemzetközi szintre telepítése pedig szoros összefüggésben volt azzal, hogy az un. demokratikus projekt korántsem volt olyan sikeres, mint azt ma sokan láttatni szeretnék

(minél jobban elmélyed az ember a modern tömegdemokráciák történetében annál vonzóbb lesz az azt megelőző monarchikus világ...)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.07.05. 10:05:48

@Bell & Sebastian: Elítélték Szilvát! Juhéj!

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.07.05. 10:07:27

@Bell & Sebastian: Elítélték Szilvát! Juhéj!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.05. 10:56:36

Volt már ilyen hisztéria pár éve az USÁ-ban is, ott végül megbukott a keresztény közvélemény miatt.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.07.05. 11:13:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Dehogy bukott. A "keresztény" egyházak zöme lelkes Izrael-barát.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.05. 11:22:22

@ArmaGedeon:

De, megbukott.

Az Izrael-barátság politikai kérdés, s lényegtelen.

Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2013.07.05. 11:39:27

@Mr Falafel: lehet, hogy Frech Ágnes egy... manifesztum.

S=klogW 2013.07.05. 11:54:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: @ArmaGedeon:

drága feleim!

az usában a kereszténység bukott meg (ha volt ott valaha igazi kereszténység egyáltalán)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.07.05. 12:01:16

@S=klogW: Az USA-ban nem bukott meg a kereszténység. Az elég jelentős számú latin lakosság körében igen népszerű.

S=klogW 2013.07.05. 12:19:12

@Mr Falafel: majd szólj ha a hispán (mármint hispán hispán) lesz az USA-elit és a folyamat közben nem veszti el katolikusságát

U.S. Catholic Hispanic Population Less Religious, Shrinking

www.gallup.com/poll/160691/catholic-hispanic-population-less-religious-shrinking.aspx

no és itt (ott) a protestáns nem kálvint meg lutert jelenti

hanem iványi gáborokta, németh sándorokat, mormotákat, jobb esetben baptistákat

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.07.05. 12:19:33

@S=klogW: Itt elsők között linkelte valaki, hogy az Angliából érkezett puritánok is utálták a karácsonyt. A puritánok az Ószövetség hőseivel azonosultak, a protestantizmus judaizmus volt gojok számára.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.07.05. 12:20:47

@S=klogW: Ugyanilyen volt egykor Kálvin és Luther, mint ma Iványi meg Németh. (meg némelyik pápa is e csapat tagja volt már akkor, a máról nem is beszélve)

S=klogW 2013.07.05. 12:36:32

@ArmaGedeon: eddigi életemben 3 pápát volt alkalmam "ismerni", ez a ferenc a legsemmitmondóbb csak a PRt nyomja, JP2 szimpatikus volt és voltak valódi keresztényi kezdeményezései bár maga sok rosszat is tudna sorolni ha jól sejtem :), ratzi a semmitmondóság mellett legalább a PR nem nyomta

mindent összevetve JP2 legalább csinált olyan dolgokat is, amik elvárhatók és méltók egy keresztény-katlikus főpaptól, főpaphoz

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.07.05. 13:32:41

@S=klogW: Nálam eddig épp a Hitler-jugend-pápa jön be, persze nem a "náci múltja" miatt, nem véletlen, hogy le is mondatták. JP2 nagyon alkalmas volt a szjnészi szerepre, volt karizmája, tudott viselkedni, beszélni, ahogy egy főpaptól elvárjuk. De a felszjn alatt teljesen hamis volt. Ferenc a felszínen is hamis.

S=klogW 2013.07.05. 13:45:56

@ArmaGedeon: csak épp ratzi nem igazán teremtett kontaktust a hívő tömegekkel, ha az egyház mint a keresztény tanítás őrzője szempontjából ő volt is a legjobb, a közvetítés feladatát elhanyagolta

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2013.07.05. 13:54:11

@S=klogW: alkatilag nem volt rá alkalmas, nuku karizma, tudós típus.
Viszont lelkiismereti problémái lehettek a vatikáni maffia kiszolgálásval, ami a galíciai pápánál láthatóan nem merült fel.

közösperonos átszállás 2013.07.05. 14:30:38

Tehát ezentúl téli meg tavaszi meg nyári szünet lesz. Ez különösen itthonról felháborító, ahol téli meg tavaszi meg nyári szünetek vannak.

(Merthogy nem a karácsonyt (ünnepek neve magyarul kisbetű) meg a húsvétot tiltották be, hanem a szünet neve lesz téli szünet karácsonyi szünet helyett. Mindezt mellesleg május végén.)

S=klogW 2013.07.05. 15:08:51

@közösperonos átszállás:

és a magát a szociális érzékenység és a szakértelem címkéivel reklámozó baloldalnak
a spanyol válság közepette
erre volt a legfontosabb használni a politikai erejét?

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.07.05. 16:43:16

Nem olvastam vissza, hogy írta-e már valaki, de Trey Parkerék már 15 évvel ezelőtt megidézték ezt a pillanatot. (South Park s01e09-ben)

Zseniálisan van ábrázolva abban az epizódban, hogy mi lesz abból, ha a karácsonyból eltávolítanak mindenféle "érzékenységet sértő" elemet.

közösperonos átszállás 2013.07.05. 17:08:00

@S=klogW: Nem mondtam egy szoval sem, hogy tamogatom. (Bar a jelzoidet cizellalhatjuk esetleg, pl. hogy honnan vetted, hogy ez a legfontosabb, vagy hogy a kisebbsegvedelmet kihagytad, stb.) Azt mondtam, hogy innen, ahol a tavaszi szunet neve hivatalosan tavaszi szunet, mokas felhaborodni azon, hogy most Spanyolorszag egy reszen is igy lesz, meg azt, hogy ez egy masfel honapos hir, felenk azalatt ot-hat ennel lenyegesen nagyobb hordereju dolog tortenik.

De ha mar elojott, hogy ez-e a legfontosabb: szemmel lathToan a mandinernek igen. Ez nem ciki egy picit?

Bell & Sebastian 2013.07.05. 17:22:21

@Mr Falafel: Ez a Bírói Kollégium méltán pályázhatna az Egyház -státuszra! Majd ők magyarázzák, tanítják és alakítják az írást, a maguk farizeus pofájára. Elképesztő önbizalom, tán még a gondolat energiájával tárgyakat is tudnának mozgatni, ha éppen volna hozzá kedvük.

Az utolsó, pont ekkora nagyon hülye Rudolf Hess volt.

Amúgy juhéj!

karosszékely 2013.07.05. 18:58:17

Azért az durva, hogy összesen ketten értették meg itt, hogy miről szól ez a sztori. Még maga a cikkíró sem fogta fel (vagy szándékosan csúsztat, ami még rosszabb).

Bambano 2013.07.05. 19:06:37

én csak azt nem értem, hogy aki ugyanúgy akar élni, mint otthon, az miért nem marad otthon, minek jön el egy teljesen más kultúrájú országba?
és miért akarja saját képére formálni vendégként?

milyen szép a Vértes, ó 2013.07.05. 19:13:21

@karosszékely:

Csak véletlen lehet, a Mandineres cikkek egyébként a jó szövegértésről és a becsületes hozzáállásról ismertek. ;-)

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.07.05. 19:20:59

Mi van seggfej, ha ti tiltotok be valamit az rendben van, ha más, akkor megy az óbégatás? Ej, ej... :D

♔batyu♔ 2013.07.05. 19:23:31

Letisztult balliberális, visszatért a kommunista gyökerekhez.

Itt azért nem kellene megvárni míg idáig eljutnak.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.07.05. 19:30:49

Csak szólok, h ez nálunk is vagy van, az iskolákban téli és nyári szünetnek hívják ezeket a szüneteket nem pedig karácsonyi és húsvéti szünetnek.

ephart 2013.07.05. 19:31:41

A fővárosi Jobbik-frakció felháborítónak tartja, hogy a Fodor Gábor vezette szélsőséges liberálisok a magyar és a székely nép érzékenységébe gázoló politikai követeléssel álltak elő a köztéri deviancia propagálásának elősegítésére. Fodorék arcátlan módon azt követelik, hogy a történelmi hagyományainkat és a magyarság határok feletti összetartozását kifejező székely zászló mellé a deviáns köztéri homokosvonulás idejére tegyék ki a Városháza épületére a szivárványszínű lobogót is.
A Jobbik határozottan elítéli ezt a provokációt, amely egyenlőségjelet kíván tenni a Kárpátok karéjában élő székely nép jogos autonómiaküzdelme és különböző deviáns csoportok többségellenes, tradíciógyilkos és a nemzeti hagyományokat nevetségessé tevő akciója közé.A fővárosi Jobbik nyomatékosan felszólítja a liberális uszítók által megszólított célszemélyt, Tarlós István főpolgármestert, hogy semmiképpen se engedjen a közerkölcsöt romboló felszólításnak. Amennyiben Tarlós mégis meghajol egy újabb deviáns csoport előtt – mint tette azt a Sirály elnevezésű illegális zsidó klubnál –, a fővárosi Jobbik a polgári engedetlenség eszközéhez folyamodva eltávolítja az épületről a devianciát megtestesítő provokatív zászlót.
Czeglédi János,
a fővárosi Jobbik képviselője

♔batyu♔ 2013.07.05. 19:33:15

@MolnarErik: A télit Karácsonyi szünetnek is hívják, a tavaszit pedig Húsvéti szünetnek.

Persze nálatok lehet, hogy nem.

♔batyu♔ 2013.07.05. 19:33:50

@ephart: Még jó, hogy Tarlós nem tette ki.

ottomoll 2013.07.05. 19:34:06

Ezt már a komcsik is csinálták az átkosban. A karácsonyból fenyőünnep lett,március tizenötödikét belemosták a FIN-be stb.
Nincs új a nap alatt. Majd a lakosság elgondolkodik, hogy meddig szabad hagyni garázdálkodni ezeket a gazembereket Asztúriában..

ephart 2013.07.05. 19:37:16

@♔batyu♔:

a kérés a holnapi napra vonatkozik

milyen szép a Vértes, ó 2013.07.05. 19:39:19

@ephart:

Ha valahol két "dolognak" is zászló van kitéve, akkor bizony a két dolog egyenlő. Ki tudja, ettől talán be is buzulnának a székelyek. Mind. Ezek az idióták mindig tudnak egy kis vidámságot hozni az unalmas napokba. :)))

♔batyu♔ 2013.07.05. 19:43:33

@ephart: Akkor sem. Miért kellene Tarlósnak kitennie?

Ha üldöznék a homokosokat még elfogadnám, de nem üldözik őket. Felháborító, ahogy Fodorék felhasználják ezt a felvonulást alantas politikai céljaikra.

asturianu 2013.07.05. 19:45:25

Meglepő lépés a spanyol kormányzattól főleg úgy, hogy az országot a Rajoy vezette jobboldali kormány vezeti és ők azért eléggé katolikusok.
Igaz, Spanyolországban a tartományoknak sokkal több jogköre van, ráadásul Asturias formálisan hercegség.
A mór invázióval kapcsolatban van egy asturiasi mondás, miszerint kizárólag Asturias az igazi Spanyolország , a többi csak leigázott föld :)

ephart 2013.07.05. 19:50:13

ha Tarlós kitenné a buzik zászlaját nos akkor biztos nem csak marginális ellenállás lenne a holnapi aberrált vonoglással szembe.a pimasz zsidóSZDSZ ismét provokálja a magyarokat. többek között ezért sem engedhető meg hogy ismét politikai tényezvé válhassanak

vezér01 2013.07.05. 19:51:08

Kellemes hanuka ünnepet,Rodriguez asszony !
/Gondolom,ez nem sérti a mások érzékenységét/

♔batyu♔ 2013.07.05. 19:55:15

@milyen szép a Vértes, ó: Ez az a típusú humor, amikor te állítasz egy marhaságot csupán azért, hogy humorizálhass a te alacsony színvonaladon.

Két különböző kitett zászló ugyanis nem azt jelenti, hogy a két dolog egyforma.

zobod 2013.07.05. 20:01:08

Ennek mi értelme... az asturiai bevándorlók lélekszáma a harmadik legalacsonyabb Spanyolországban. Zömük ráadásul keresztény országból érkezik, csak kb. ötödük marokkói (pár ezer ember) akit ez a karácsony kérdés egyáltalán sérthet, bár miért sértené, Jézus nekik prófétájuk.

Ultrahangos Zsírbontás · http://mystica.hu 2013.07.05. 20:09:06

@karosszékely:
Fura volt olvasni a történelmi kitekintőt, mert annak az ügyhöz tényleg semmi köze.
Mögöttes ok kettő is lehet, hogy melyik (vagy mindkettő), az viszont csak a helyi sajtóból derülne ki, esetleg egy alaposabb angol cikkből.

vezér01 2013.07.05. 20:10:27

Itt Rodriguez asszonyságék érzékeny másságáról van szó,a többi csak rizsa.

Fejesrob 2013.07.05. 20:17:46

A csaj nem bírja elviselni a keresztény vallásból adódó hagyományokat.

Az a gond amúgy, hogy amíg itt az MSZMP-sek benne éltek a sűrűjében, ezért egy mai MSZP-snek eszébe nem jutna ilyesmiket betiltani. (Rákosinak nem volt tapasztalata, egy 56-ja azért tiltotta).

Csakhogy nyugaton a radikálisabb, sztálinistább kommunizmus eszméje terjedt el, hiszen eleve elméleti volt, sőt esély sem volt a gyakorlati megvalósításra.

Azaz ott nem történt meg a kommunisták evolúciója, maradt mindenki olyan seggfej, amilyen volt, legfeljebb később kinőtte.

Viszont az a gond, hogy sokan úgy lettek politikusok, hogy nem nőtték ki, másik gond, hogy természetes szövetségesük a liberális lett, aki ugyanolyan mint a kommunista, csak piacgazdaságban gondolkodik, harmadik gond, hogy a kereszténygyűlölő zsidóknak ezek kiváló eszközeik.

regress 2013.07.05. 20:37:59

a karácsonynak semmi köze a keresztényekhez.egyősi pogány ünnepet nyúltak le. plagizáltak mint plagi csiga pali

tundrazuzmo (törölt) 2013.07.05. 20:45:21

Mindig is gyanús volt nekem az a sok szekuláris, antikeresztény alak ott az Asztóriánál.

Morrózió 2013.07.05. 20:59:18

Nem értem a logikáját, Karácsony átnevezése nem talán sérti egyesek érzékenységét?

Morrózió 2013.07.05. 21:01:06

... talán nem ... (bocs, ha nyelvtani hibámmal esetleg megsértettem egyesek érzékenységét)

Morrózió 2013.07.05. 21:05:04

Érzékeny lelkületűek most ne olvassák tovább, de a fotókra nézve első gondolatom az volt, hogy Rowan Atkinson ezúttal spanyol politikusnőt alakít és az egész egy vicc.

lyia (törölt) 2013.07.05. 21:15:16

Teljesen egyértelmű,

hogy az,

aki betöltötte a 16. (18., 21., 25., stb. ) életévét az mindenféle vizsga nélkül jogosult gépkocsit vezetni,

mindenféle tanfolyam nélkül,

hiszen pl. gyereket is csinálhat,

kertet is művelhet,

házat is vehet,

tévé, vagy rádióműsort is vezethet,

pedig ezekhez sem végzett "tanfolyamot".

Vagy szabadok vagyunk, vagy nem.

Nincs köztes állapot.

♔batyu♔ 2013.07.05. 21:16:07

@Morrózió: Ennek a nőnek a többi hasonlóhoz az az elsődleges baja, hogy talán soha nem dugták meg. Vagy ha igen, akkor úgy, hogy szerencsétlennek nem sok köszönet volt benne.
Az ilyen nők iszonyatosan gecik tudnak lenni, mert bosszújuk tárgya gyakorlatilag minden.

A másik a Reding típus, aki afféle ovinak nézi Dél és kelet-Európa népét és halálosan meg van sértődve, ha visszaszólnak, sőt megkérdőjelezik az ő szakértelmét.

lyia (törölt) 2013.07.05. 21:18:04

@♔batyu♔:

Tégedet nyilván megdugtak, olyan fasza a hozzászólásod!

lyia (törölt) 2013.07.05. 21:20:44

"Mutassatok nekem egy meleg székelyt, kifordítom a sarkaiból a világot!"

1Stein

fehérfarkas 2013.07.05. 21:29:35

@S=klogW:
Ez lényegtelen abból a szempontból, hogy az USA sokkal vallásosabb Európánál.
Az keresztény belügy, hogy melyik egyházak/irányzatok ott a népszerűbbek.

♔batyu♔ 2013.07.05. 21:35:27

@lyia: Nem az a gond, hogy homokos vagy, hanem az, hogy még itt is látszik rajtad.

Siess, iratkozz fel a köcsöglistára.

Szabványok 2013.07.05. 21:37:58

@kesztió: Végre egy értelme komment!

vasgyuszi 2013.07.05. 21:41:07

" Ana González Rodríguez "
A kép alapján a saját nevét is lecserélhetné, mondjuk José-ra vagy vagy valamire, ami jobban passzol a búrájához... ha már itt tartunk.

fehérfarkas 2013.07.05. 21:43:21

@S=klogW:
Nekem a tudós pápák és a tudományokat támogató pápák szimpatikusak. Kevesen tudják, de a 10-13. sz-i Európában a legtöbb tudós magas rangú egyházi vezető volt.
És nagyon sok tudást pont a spanyolországi móroktól vették át.
Ebbe nemcsak azt értem, hogy a korabeli muszlimok lefordították az ókori műveket és az eljutott az Ibériai-félszigetre is, hanem azt, hogy Sevillában, Toledóban, Cordobában, Granadában azt is tanították amit a muszlim világ más részein felfedeztek az ottani tudósok, pl. Bagdadban, Damaszkuszban, Kairóban, Bukharában, Nájsápúrban, stb,
maga Toledó volt az a szellemi központ, ahol a 3 vallás találkozott, és a 3 vallás tudósai közösen dolgoztak és fordtották egymás műveit,
de a maghrebi Fez /ma: Marokkó/ is nagyon fontos szerepet játszik, mert Cordoba és Sevilla mellett ott is tanult I. Szilveszter pápa /akkor még Gerbert d'Aurillac volt a neve/, aki Európában bevezette az arab számokat (a nulla nélkül), az abakuszt, és a csillagászatban az armilláris gömböt. Ő volt az első európai, aki az asztroláb működését leírta (igaz, csak 50 évvel később jelent meg Hermannus Contractus szekreksztésében, aki szintén egyszerre volt egyházi tisztviselő és az arab tudományokban jártas tudós). Ráadásul még gépeket is tervezett (pl. Rheimsben egy hidraulikus erővel működő orgonát).

fehérfarkas 2013.07.05. 21:45:29

@fehérfarkas:
II. Szilveszter pápáról van szó, csak a laptopomon elgépeltem és lehagytam az egyik római I-est

lyia (törölt) 2013.07.05. 21:58:46

@♔batyu♔:

Pedig képet nem is töltöttem fel!!

Azt egyébként tudtad, hogy a Habony Árpád egyik anagrammája a Dohány Párba?

Talán ezért nyílik annyi trafik oly közel egymáshoz, hogy szinte melegítik egymást ...

szuperkrumpli 2013.07.05. 21:58:46

"...nem egyeztettek sem az iskolákkal, sem a szülői szervezetekkel (akik most utólag tiltakoznak a döntés ellen), egyszerűen megszavazták és kész..."

Honnan lehet ez a stílus ennyire ismerős?! Csak nemtán Orbánia kormánya cselekszik hasonlóképp minden egyes ügyben!?

Mitzimackó 2013.07.05. 21:58:50

mi a faszér kell beleszólni mások belügyeibe? nincs nekünk itt semmi bajunk, basszátokmeg?

lyia (törölt) 2013.07.05. 22:00:40

@♔batyu♔:

Sietnék én, de előttem tolong a klérus ...

♔batyu♔ 2013.07.05. 22:08:37

@lyia: Rosszul alszol, ha nem trafikozol?

Látod, annyira béna Bajnai és Mesterházy, hogy még annak ellenére sem kell a népnek, hogy Orbánék már lassan az autókat fogják begyűjteni és újra elosztani.

Menjél és köszönd meg kedvenceidnek, gondolom, te is végig mantráztad a 8 évüket, hogy mekkora nácik az emberek, mert volt nagyon korrupt kemény komcsik és magukat demokratázó ÁVH-sok gyerekei ellen tüntettek.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.07.05. 22:29:07

Kár, hogy nincs Spanyolországban egy Semjén Zsolt. Na ő szétcsapna a rohadt liberálbolsevisiszta Kólbenditek között, teringettét.

hackbard.celine 2013.07.05. 22:51:42

ergé a vaticaninsiderre hivatkozik
Hadd ne tekintsük már objektív forrásnak! (egyáltalán ki az aki az RSS feedet olvassa???)
A cikkben az van, hogy legyen "winter holiday" azaz téli szünet. Találós kérdés: Magyarországon hogy hívják ugyanezt az általános, közép- és felsőoktatási intézményekben? Hát csak nem? Téli szünet.
Amikor meg nincs pénz fűteni vizsgaidőszakban, akkor meg szénszünet.
Tíccsák be a libsibolsi szenet!

kisQtya 2013.07.05. 22:52:04

Ez az Ana nevű képződmény a képen nőnemű?

kisQtya 2013.07.05. 22:57:02

@hackbard.celine: Nem az a lényeg, hogy itt hogyan hívják, hanem az, hogy ott miért volt fontos megváltoztatni az elnevezését. Innen már csak egy lépés, hogy takarjam le magam abrosszal, mert mozlim vallású polgártársaim érzékenységét sérti, ha kivillan az ezmegazom.
Nem kéne elindulni ezen az úton. Akinek sérti az érzékenységét, az menjen haza.

Advanced Flight 2013.07.05. 23:07:15

A (hideg, latyakos, nagy fűtésszámlát generáló) telet gyűlölők nevében tiltakozom a télünnep elnevezés ellen! Mint európai uniós állampolgár követelem az ilyen végtelenül kirekesztő, rasszista, három évszakot is látványosan diszkrimináló intézkedés azonnali eltörlését!
Ana Rodriguez a tél kihangsúlyozásával
burkoltan a melegek ellen is kelti a hangulatot, ezt csak a vak nem látja!!! :-)

hackbard.celine 2013.07.05. 23:26:34

@kisQtya: olvasni tudsz-e?
A téli szünet oka nem a vallási ünnep, hanem a szokás, hogy év végén szünetel sok minden, pl. közoktatás, közhivatalok, stb.
Ezen pörög most a mandi, de hát szívük joga.
Kishazánkban új szokás lépett életbe: nem kell fűteni december közepe és január első hete között az oktatási intézményeket.
Tökmindegy a címke, sikerült találni egy katkó fanatic bejegyzést, hogy hű, meg ha, ergé pedig aratta a kommentáradatot.
Az égegyadta semmi köze nem volt valláshoz, de legalább kattintékony.

S=klogW 2013.07.06. 00:17:34

@fehérfarkas: "keresztény belügy, hogy"

ebből az adott kontextusban csak a keresztény meg a belügy nem stimmel - a keresztény biztos nem :)

Stringer 2013.07.06. 00:17:55

Rossz hír: a spanyoloknál még a szocik is keresztényebbek, mint itthon a kommunista párttagokból érdekből átvedlett, templomban első sorban ülő, gyurcsányellenző szentbeszédekért rajongó újkeresztények.

Mondjuk, bolond mindenhol van, de a spanyol történelemből kiragadni azt a részt, amikor éppen a mórok voltak fölényben, minimum hamis képet fest, minimum öncélúan. De sebaj, heccnek épp megfelelő.

Csodálom, hogy a cikkben nincs utalás Bajnaira, s nem feltételezi a cikkíró, hogy ha jövőre nem lesz a fidesznek 2/3-a, akkor itt is eltörlik a karácsonyt... (mellesleg, cinkes a cím, mert mintha nem a karácsonyt törölnék el, hanem csak az iskolákban a szünet elnevezését... de hát, kit érdekel).

_most_ 2013.07.06. 00:22:55

zsír, betilthatnák végre a kereszténységet is.

Benderik 2013.07.06. 00:54:48

Az ok sajnos nagyon prózai: a kisszerű ember ritkán látja a dolgok igazi lényegét. Se a vallás(ok)ét, se a liberalizmusét. (Igazából ebben a sztoriban a baloldaliság csak politikai oldalként jelenik meg a liberalizmus félreértelmezett változatának képviseletében.)
S mivel a lényeget nem érti, próbál készen kapott irányzatok mentén gondolkodni. Esetünkben a vallásszabadság amúgy hasznos liberális elvének túlhajszolt és végletekig szó szerint értelmezett változatát használta fel egy politikus, vélhetőleg vagy politikai marketingfogásként, vagy tényleg annyira nem érti az elv célját s lényegét, hogy agyatlanul alkalmazza mindig és mindenhol.
Sajnos a jelenséget fokozza, hogy a politika a mai világban erősen kontraszelektív szakma, mert mélyen gondolkodó ember megundorodik tőle legkésőbb, mire a középmezőnyig felküzdené magát. Aki bevállalja, az általában gondolkodónak középszerű vagy minimálverziós, kész eszmékhez csapódik -- fogódzóul meg mert az ezek mögötti erők támogatására van szüksége.
És miért sajnos? Hát mert amennyire egyszerű az ok, annyira kiirthatatlan.
Európában három eszme félreértelmezett változatainak van lényeges méretű politikai tömörülése, és egyik sem érti saját eszméje lényegét -- tényleg pusztítva ezzel a földrészt a hülyeség oltárán.

burakefendi 2013.07.06. 00:55:10

úgy látszik a ballib érzelmű emberekben van valami egészségtelen bűntudat vagy lelkiismeret-furdalás, hogy ilyen eszetlenségeket csinálnak:

fotelkalandor.blog.hu/2013/05/15/71_betiltotta_az_angol_zaszlot_egy_brit_kisavors

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.06. 02:30:32

@lyia:

"mindenféle tanfolyam nélkül"

Kanadában pl. nem kötelező tanfolyamon részt venni: lehet vizsgázni nélküle.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.07.06. 02:45:49

ismét egy nyálkás, képmutató, böfögtető lapos fos cikk a mandínertől. mit is várhatnánk a harcsafejű gonosz pocakos törpe ifjúsági házipropagandaújságjától?

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.07.06. 02:46:40

kereszténység = nyomorult agymosott szolgaság.
2013 van emberek, milyen zeusz, milyen jézus?
menjetek már melegebb éghajlatra légyszives!

gonosz, arcátlan bunkó barmok.

csavari 2013.07.06. 05:57:33

rajcsányi.gellért (ergé)

Nem mértem a csodálkozást! Ez egyenes következménye a "liberálisok magyarul buzi zsidók" élet elleni küzdelmének! Mindent ami egy kicsit is ellenáll az ő érdekeinek, ahol esetleg erős közösség alakulhat ki azt mindenáron szétverik, kívülről-belülről, pénzzel-fegyverrel, megbélyegzéssel! Sajnos a ma a művelt mondott nyugat olyan mélyre süllyedt a mocsok, a szenny, az erkölcstelenség mocsarába, hogy azt ki se lehet fejezni szavakkal

sparklie (törölt) 2013.07.06. 05:58:50

@Magyar Vitéz: itt nem csak a keresztenysegrol van szo, amit en magam sem szivlelek, hanem az europai kulturarol, aminek resze a keresztenyseg, illetve az unnepeink
meg ha magam ateista is vagyok, el kell, hogy ismerjem, hogy az europai kultura a gorog-romai-kereszteny-felvilagosoda-nemzetallami-unios-globalizacios vonalon fejlodott es mozog a mai napig

a kulturanak resze a vallas, az unnepek, gasztronomia, zene, kepzomuveszetek, epiteszet, termeszethez valo viszony, tudomany, irodalom, es az europai nyelvek is
es igen, resze a pogany hagyomany es az ateizmus is

az a szep Europaban, hogy itt lehetsz ateista, megvalhatsz a vallasodtol, kritizalhatod, megsem fejeznek le, mint a Kozel-Keleten es nem tekintenek rad idiotakent, mint ram, amikor az USA-ban kozoltem egy kozeposztalybeli tarsasagban, hogy en ugyan kereszteny nevelest kaptam, de ateista lettem
pedig a keresztenysegrol, teologiarol melyebbek az ismereteim, mint az amerikai nagyon kereszteny ismeroseimnek

ez a kereszteny unnepek elnevezesenek eltorlese pont olyan, mintha most elkezdenenk gorog-romai szobrokat es vazakat rombolni, mert hogy a meztelen test sertheti valakinek az erzekenyseget

kotelezove semmit nem kell tenni, az ateizmust es a keresztenyseget sem
de a bal es a jobboldal csak szelsosegekben tud gondolkodni
a baloldal betiltja, a jobboldal meg kotelezove akarja tenni a vallast
valasztani kellene hagyni az embereket
engem ateistakent sem zavarnak a kereszteny unnepek es elnevezeseik, mert a kulturank reszei, a csaladi hagyomany, a mult, a muveszet temai

a nyugat-europai muszlimok terjeszkedese es elszaporodasa sokkal nagyobb veszelyt jelent majd a liberalis europara, mint a karacsony meg a husvet

a keresztenyseg persze mar meghaladott Europaban, de attol meg viszonyitasi pont, a mult resze (masoknak a mindennapok resze), ahogy a romai jog es a gorog filozofia is meghaladott, de a kultura resze marad

azon is erdemes elgondolkodni, hogy egy olyan kulturkor, amelyik megszunteti magat, felszamolja a kulturajat eletkepes-e
erre jon meg a hihetetlenul alacsony europai nepszaporulat, eloregedes
szep dolog a globalizacio, meg a bevandorlas (na jo, az annyira nem szep), de ez par evtizeden belul oda fog vezetni, hogy Europaban a feher ember lesz kisebbsegben, legalabbis a fiatal generaciokban
es a baloldal altal felszamolt keresztenyseg helyet mas ideologiak fogjak atvenni: buddhizmus, iszlam vallas...
es ezek annyira azert nem megengedoek a maskent gondolkodokkal szemben, mint a modern europai keresztyenyseg (mert a reformacio, a protestans keresztenyseg alapjain nott fel a demokracia, szolasszabadsag, a parlamentarizmus is)
voltak sotet idoszakai az europai keresztenysegnek, de mara bebizonyosodott, hogy a liberalis gondolkodas csak egy ilyen kulturkorben tudott kifejlodni

nezzuk meg az iszlam orszagokat: emberi jogok? nok jogai? mukodo demokraciak? allam es egyhaz szetvalasztasa? bekes egymas mellett eles? szolaszabadsag? stb?
ez var Europara, ha nem vedi meg a maga kulturajat
es itt nem csak a vallasrol van szo, de az is a kultura, a hagyomanyok resze
en nem hiszek se Zeuszban, se mas istenben, de attol meg az europai kultura reszei
ezeket nyom nelkul eltorolni eleg veszelyes kommunista gondolat

kvadrillio 2013.07.06. 06:05:18

Jogszerűen lőtték le
a szombathelyi fegyveres ámokfutót
A vállán, a combján, a lábfején sebesült meg
egy hete, miután gázpisztollyal rálőtt a rendőrökre.

...EGY FASZT LŐTTÉK LE JOGSZERŰEN !!! EZ EGY BETEG EMBER, AZ OPNI-T MEG BEZÁRTÁK !!!!!ENNYI AGYATLAN, BAROM ÉLŐLÉNY MIATT A ZEMBEREKNEK MÁR NINCS ÉRTELME CIVILIZÁLTAN FOGALMAZNI ! EZEK A LELÖVŐSÖK BARBÁROK VOLTAK !!!!!
BASSZAMEG.

S=klogW 2013.07.06. 06:22:13

@kvadrillio:

hát igen, ez itt is látszik, hogy az opni-t bezárták.

de úgy látom, azokkal nincs bajod, akik bezárták,
csak azokkal, akik védik magukat és a közt.

kisQtya 2013.07.06. 06:30:47

@hackbard.celine: Mi bajod van az olvasásommal drága?
Hát a stílusoddal? Elgurult a gyógyszer?
Ezzel a büdös paraszt kommunikációval remélem nem képzeled magad európai kultúrembernek?

Értem én, hogy az évszakokhoz kötött iskolai szüneteket így is lehet nevezni, meg úgy is.
A problémám az, hogy mi volt az indoka az elnevezésnek, egyáltalán miért merült fel????? Azért, mert valakinek a vallásos meggyőződését sértheti. Ami egy kapitális baromság.
Az én vallásos meggyőződésemet nem sérti (mert nem sértheti) a dávid csillag, vagy a félhold, vagy a fejkendő, stb. Vagy egy belső világom, amihez hozzá tartozik a hitbéli meggyőződésem és ezen túl a külső világban alkalmazkodom ahhoz a kultúrkörhöz, amelyben éppen tartózkodom. Pl. nem trappolok be cipőben egy japán, vagy egy iraki vallási szentélybe, Rómában pedig kendőt teszek a fejemre, ha katolikus templomba megyek, bár itthon nem szokás, stb..
És miközben tiszteletben tartok minden kultúrát, még azt is, amelynek felfogásával nem értek egyet (pl. kinyírni tinilányokat azért, mert táncoltak az esőben), örülök, hogy ilyen szép színes, változatos világban élek. De ha ezt a szép színes világot rossz ideológiák mentén segghülye álliberális faszkalapok egérszürkére satírozzák, annak nem fogok örülni.
Pusztán erről van szó.

kisQtya 2013.07.06. 06:37:35

@sparklie: Tökéletesen összefoglaltad, mert tökéletesen látod a lényeget.
Az a baj, hogy nagyon kevés ilyen ember van...... Egyre kevesebb. Hatalmi pozícióban pedig már egyáltalán nincs ilyen Európában.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.07.06. 06:40:36

@sparklie:

a) igazad van, a kereszténység az európai kultúra része. a MÚLT része. Hagyjuk elmúlni! Zeusz is az európai kultúra része volt, meg poszeidon. a jelen/jövő problémáira a kereszténység nem tud, nem képes, és nem is fog válaszokat adni. egy kurva nagy lassító-para faktor az egész, mint egy kompjuter vírus, lefagyasztja az emberek agyát. rendkívűl károsnak tartom, persze tűrjük meg a kihaló öreg keresztény generációt de ne generáljuk már újra a szart generációról-generációra! az átkos kommunizmus materializmusa az egyik legnagyobb technokrata vívmány volt. mélységesen csalódott voltam amikor elkezdtük visszaépíteni a nagy nehezen - és rendkívűl progresszív, jövőbemutató módon - levedlett dohos, nyálkás kereszténységet. igen, hagyjuk meg - a muzeumban, meg a történelemkönyvekben. de ne görgessük előre ezt a szart. a többi vallásról ugyanez a véleményem. engedjük már felnőni a társadalmat. neveljünk kutatókat, találjuk meg a rák ellenszerét, fedezzük fel a világűrt és az univerzumot. hagyjuk már ezt a hülye vallást a picsába! bűnözőnek tartok mindenkit, aki erőlteti, nem csak a gyerekbaszó papokat, de a sunyi keresztényeket meg az intézményesített egyházakban az emberek adójából élősködő nyomorultakat, a semjénnel az élen mindegyiket.

2. kevesebb fehér ember lesz európában? üdv a valóságban, a fehér ember, főleg a szőke, MINDIG is egy kisebbség volt! a föld kerek! védjük, védhetjük a határainkat, de hát a kibaszott nagy valóság az, hogy az ázsiaiak létszámban MINDENKIT lenyomnak, a fehér pedig egy pici kisebbség VOLT mindig is, és az is marad. Ez most sokak számára kiderült, és besokkoltak, mint ahogy azon is, hogy freddy mercury buzi volt. Ébresztő basszus, fel kéne már nőni!

Értem én, hogy a köcsög politikusok azon vannak, hogy egy lárvaszerű agyállapotban tartsák az embereket. Ne, ne nőjjenek fel, függjenek az államtól, mossa az agyukat az egyház és dugja meg a gyerekeiket a pap. Én nem egy ilyen világban akarok élni. Bassza meg magát az összes köcsög jobboldali-fideszkommunista és álszent bűnöző pap!

regress 2013.07.06. 06:40:46

@csavari: aki nem úgy gondolkozik mint micimackó,az csak liberális buzi lehet.inkább az mint hozzád hasonló agyhalott

kisQtya 2013.07.06. 06:46:24

@Benderik: Ezt nagyon jól látod. Amikor az Európai Parlament közvetítéseit nézem, összeszorul a gyomrom a látványtól.... Te jó ég, EZEK döntenek 500 millió ember sorsáról????

kisQtya 2013.07.06. 07:12:46

@Magyar Vitéz:
De miért csak a kereszténységet küldjük múzeumba? Miért csak a kereszténységgel van problémád?

Nekem a párom zsidó, ezért egy kis rálátásom van arra a vallásra is. Egyre több zsinagógát újítanak fel, már lakászsinagógánk is van, egyre több zsidó ember fordul a vallás felé. Egyre több mozlim közösség van, sok európai veszi fel ezt a vallást.

Neked miért éppen a kereszténységgel van bajod?
Én nő vagyok és két lányom van. Én pl. kifejezetten fenyegetve érzem magam a mozlim előretörés miatt, mert nem akarok abrosszal letakart másodrendű polgár lenni és a lányaim sem akarnak. Idegen a felfogásomtól. Nem szeretném megélni, hogy az ilyen komenista picsák vallási kisebbségbe szorítsanak a saját hazámban, faszkalap módon teret engedve annak, hogy akaratom ellenére abrosz alatt közlekedjek.

Ami pedig a fehér ember számbeli arányát illeti, egyetértek veled. Magam is azt mondom a lányaimnak, hogy üdvös lenne, ha vegyes rasszú unokáim lennének. Mivel a balliberális faszkalapok hatékonyan irtják a kultúránkat, egy emberöltőn belül üldözött kisebbség lesz az europid, addigra pedig szeretném biztonságban tudni a génjeimet.
Másnak is csak ezt tudom ajánlani: vegyülni, ha túl akarjátok élni.

lavór 2013.07.06. 07:29:50

Gyáj! Épp ideje lenne Magyarországon is betiltani a Karácsonyt, Húsvétot... stb. Már semmi köze az eredeti ünnep szelleméhez. Színestévé, Kinder tojás, kenyérsütő... egyéb ajándéktárgyak vásárlásáról szól inkább. Nevezzük át Nagy Vásárlónapnak. Talán lefedné a valódi tartalmat. Ezt a nagy keresztényi ájtatos dumát is lehet hanyagolni, a mai Magyarország nyomokban sem keresztényi. Inkább álszent, mesterkélt. Vizet prédikálnak, míg bort isznak. Az alapvető keresztényi értékek nyomait sem lehet felfedezni.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.07.06. 07:37:58

@kisQtya: olvasni, azt nem tanítottak meg? nem kell átfutnod mégegyszer, kiemelem neked, amit írtam, mert ha elsőre nem sikerült lehet másodszor sem tudod elolvasni: "igen, hagyjuk meg - a muzeumban, meg a történelemkönyvekben. de ne görgessük előre ezt a szart. a többi vallásról ugyanez a véleményem."

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.07.06. 07:39:35

@kisQtya: te szerintem ne tanácsolj semmit senkinek. majd mindenki szépen eldönti maga, hogy kivel és mit akar csinálni. ez nem az állam, meg főleg nem a szőrmesüveges elmeroggyantak meg fidesznyikpropagandisták feladata, hanem az EGYÉN saját döntése. mindenki képes eldönteni saját maga, mi a jó NEKI teljesen függetlenül attól hogy milyen arányú ki-bevándorló nép van körülötte vagy éppen melyik országban él.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.07.06. 07:41:15

@lavór: a "nagy vásárlónap" jó ötlet, pontosan illeszkedik a szemforgató képmutató habosan röhejes keresztény szarságba.

egyébként adót miért nem fizet még a mai napig ez a rablóbanda? és a mi adónkból milyen jogon fizeti őket a választott kormányunk?

egyház, állam szétválasztása magyarországon utópia még 2013-ban is?? szánalmas, nyomorúságos középkori ótvar gonosz és buta uraságok úrhatnám trágyadombja.

kisQtya 2013.07.06. 07:42:43

@Magyar Vitéz: Se még soha senkinek nem tanácsoltál semmit? :))
Bocsánat, nem tudtam, hogy te is a gyökér bunkó paraszt falkához tartozol. Azt hittem, hogy lehet beszélgetni. :(
vedd úgy, hogy nem szóltam. A stílusodért én kérek elnézést. :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.07.06. 07:48:14

@Fejesrob: keleten meg a demokrácia, kapitalizmus kultúrája nem alakult ki. se igény, se hozzáértés nincs egyikhez sem, azt se tudják az emberek hogy mi az hogy demokrácia, magántulajdon, vagy jogállam. csak fetrengenek a szarlében és közben a Vezértől várják a rezsicsökkentést, miközben az minél több adót vet ki rájuk és minden jogukat betűri a seggébe röhögve, a hurkás tokás redős harcsa fejével röhögve.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.07.06. 07:48:58

@kisQtya: elnézést kérek ha megbántottalak, de a felületességed felbaszott.

kisQtya 2013.07.06. 07:50:01

@Magyar Vitéz: Még szerencse, hogy az ilyen hozzászólások még véletlenül sem sértik senki meggyőződését, tehát teljesen összhangban vannak a cseppet sem szemforgató balliberális ideológiával.
Épp úgy, mint Ungár Klára SZDSZ-beli megítélése. Mert ugye a pártprogramunk támogatja a melegeket, meg akár fel is vonulunk, de az azért nagyon ciki lehet a szavazatszerzési harc szempontjából, hogy közöttünk is van igazi meleg.
Nem szemforgatva és képmutatva, cseppet sem röhejesen.. :)))))))))))) Nem úgy, mint a vallás, meg az egyházak. Ugye....

kisQtya 2013.07.06. 07:51:56

@Magyar Vitéz: Ebben az országban megbántódni???? Ugyan már. Legfeljebb machetével tudnak megsérteni.
:)
Nem vagyok sértődős fajta. :))))
"Fácslit rá!"

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.07.06. 07:59:57

@kisQtya: hagyjuk már ezt a balliberális szarságot. ez csak egy szitokszó, semmit sem jelent, akik ezt mondogatják, azoknak gőzlövésük sincs arról hogy mi a faszt jelent.

elég szánalmas már az önmagában, hogy a liberális szitokszó... igen, mi nem akarunk szabadon gondolkodni, nem kell a szabadság, igát a nyakba, mondják meg mi legyen, a megszokott értékrend szerint, ne gondolkodhasson már senki szabadon, nem kell ide értelmiség sem, csak keményfejű jobbágyok akik megművelik a nagybirtokot, nem beszélnek nyelveket, nem gondolkodnak, nem emigrálnak, hanem kussolnak, adóznak, vasárnap meg templom oszt kuss.

Orulez 2013.07.06. 08:02:02

@Magyar Vitéz: ez nagyon bunkó hozzászólás volt

Rogerius 2013.07.06. 08:10:28

"...mi ez a düh, amivel egy nagyszerű történelemmel bíró, de halódó, kihaló vidék baloldali vezetői nekimennek a saját történelmüknek, civilizációjuknak?..."

a kérdés tükrözi a FIDESZ szívének oly kedves elméletet amely szerint a "dühös-dühodt baloldal" mindent támad ami keresztény érték ... de ugyanakkor, a kérdésből kiindulva, a beavatottak könnyen megértik hogy miért bántják a baloldaliak a 2000 éves keresztény (plussz 2000 előkeresztény vagy szinte keresztény ?) hagyományt követő Magyarországot.

1. A keresztény vallás, a maga igéncsak különböző sokszínüségével a multban a szó szoros értelmében uralkodó (és másokat kirekesztő) vallás birodalom volt (és bizonyos mértékben még most is az).
2. A birodalmi reflexeknek megfelelően a keresztény egyház monopolizálta az ünnepeket is ( pld. az ortodox ünnepek aránya messze meghaladja a laikus ünnepek számát).
3. Ezért egy laikus gyakran űgy ünnepel hogy nem ismeri és egyáltalán nem érzi át az adott ünnep keresztény szimbolisztikáját...tehát számára a karácsony a "szeretet ünnepe" (no meg a bejgli & Tsai ünnepe) illetve a hűsvét a pirostojás és a részegen locsolás ünnepe (bár nagyon sok, magát vallásosnak tartó ember számára is a két ünnep ugyanezt jelenti)

4. Ha pedig ez a valóság nem látom miért kellene tovább eröltetni egy olyan elnevezéseket amelyek már rég nem tükrözik a keresztény hagyományt?

magánemberként hívja mindenki annak aminek akarja...hivatalosan pedig nevezzék úgy ahogyan az adott vidék vagy ország polgárai akarják (és a polgárok ezirányú akaratát pedig a megválasztott hatóságok kell teljesítsék)

gondolom ez történt Asturiában

Lajosforras 2013.07.06. 08:14:16

@kisQtya: ugyan már kutyus... hatalommal betiltani egy vallási ünnepet,az teljesen liberális hozzáállás. ha így folytatjátok, nemsokára egyenlőségjel kerül közétek meg náci jelző közé,teljesen megérdemelten.

engedtessék meg nekem, hogy a karácsonyt ünnepeljem,ne a pride-ot. de győzz meg a liberálisoknál szokásos demagóg,magas lóról való fröcsögés nélkül, hogy vágjam sutba az elveimet csak azért, hogy az általad nagyra tartott "értékek" mentén szervezzem a mindennapjaimat...

Petitprince 2013.07.06. 08:18:27

Nem történt semmi meglepő. X-nek, Y-nak volt egy saját problémája, amelyet képtelen volt megoldani, ezért megoldott helyette egy másikat. Illetve inkább csak hitte, vagy remélte, hogy megoldás lesz valamire az, amit csinál. Nagyjából és általában ezt tesszük mindannyian.

lavór 2013.07.06. 08:22:42

@Lajosforras:

Nem kell sutba dobni az elveidet, majd a papok elintézik, hogy gyermekeid is a pride aktív résztvevői legyenek. Keresztényi és papi kötelességük gondoskodni a kiskorúak megrontása és a lelki sérültek számának álladó utánpótlása. Ha kissé szélsőséges példát szeretnék mondani, akkor miért is kötelező a hittan az iskolákban? Miért kényszerül olyan is az álszent szövegek hallgatására, akit ez nem érdekel? Tudom, már lehet erkölcstan órát is választani. Ez is nevetséges ebben az országban. A kitalálójának fogalma sincs az "erkölcs" szó valódi tartalmáról. A társadalomnak meg pláne. Eltorzult értékek, eltorzult társadalom.

Lajosforras 2013.07.06. 08:36:42

@lavór: és ettől nyilván a liberalizmus fog megmenteni bennünket, akár erőszakkal is. ha ez az ára,mennyivel jobb a liberalizmus a diktatúránál?

lavór 2013.07.06. 08:44:45

@Lajosforras:

Szóval eljutottunk oda, hogy sem ez, sem az nem igazán példaértékű. Most kéne leülni értelmes ember módjára gondolkodni, hogy mi is lehetne a valódi kiút az állandó zsákutcában való tévelygésből. Na ez nem megy a mai magyar társadalomnak. Olyan értékekre próbál hivatkozni, amik már talán születésükkor sem voltak értéknek nevezhetőek.

kisQtya 2013.07.06. 08:55:53

@lavór: A hittan tényleg gáz, különösen, hogy nincsenek erre alkalmas vallástanárok. (Az én gyerekeim jártak hittanra, de amikor megtudtam, hogy mi folyik ott, saját kezembe vettem a hitoktatást és imádták, nem úgy, mint a templomit.)

Az már nagyon gáz, ha az erkölcsöt tanóra keretében kell megtanulni, ráadásul erkölcsi felfogás is legalább annyi van, mint vallás. Pl. ha "erkölcsös dolog-e buzizni" témakörben írnék egy blogpostot, ...... :)))

♔batyu♔ 2013.07.06. 08:56:53

@Rogerius:

"magánemberként hívja mindenki annak aminek akarja...hivatalosan pedig nevezzék úgy ahogyan az adott vidék vagy ország polgárai akarják (és a polgárok ezirányú akaratát pedig a megválasztott hatóságok kell teljesítsék)"

Van egy gyanúm, fel lennél te háborodva nagyon ha tényleg ezt csinálná, mondjuk egy jobbikos önkormányzat.

kisQtya 2013.07.06. 08:58:48

@Lajosforras: Az nem liberalizmus, amit ma ebbe a jelzőbe csomagolva az arcodba tolnak.

Lajosforras 2013.07.06. 08:58:48

@lavór: nagyjából így látom én is. az egyik oldal megkapja a kötelező hittant, a másik a pride-ot és máris kitűnő ellenséget kovácsoltak belőlük. ez nem csak a magyar társadalom hibája, hanem úgy általában a társadalomé. nem képesek meglátni, mennyire az orruknál fogva vannak vezetve pár ideológia mentén.

egyébként általában a melegekkel nincs bajom. de egy rossz ripacs buzi és egy vállaltan meleg, ám amúgy normális pógár között szakadéknyi a különbség. és tényleg: flitteres tangában bibliát nyalogatni ugyanakkora tahóság, mint ugyanezért leturházni az illetőt.

lavór 2013.07.06. 09:00:54

@kisQtya:

Érdekes, amit írsz. Ugyanis többnyire az lenne normális, ha a gyermek, gyermekek az otthon tanult erkölcsöt vinnék az életbe. emellett, ha vallási beállítottságú a család, akkor szintén lenne lehetőség a mondjuk a keresztényi élet elsajátítására (szabadon behelyettesíthető másra). De mivel sem erkölcs, sem hitélet nincs igazán Magyarországon, így valami pótlékszerűséget próbálnak mesterségesen kreálni. Az eredmény sajnos csak valami kitekert, valódi tartalom nélküli massza lesz, amit semmilyen erkölcsi támaszt nem ad, adhat a felnövő ifjúságnak, a társadalomnak.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.07.06. 09:02:46

@hackbard.celine: Ennyire vágod a spanyol tradíciókat, vagy csak kattintékony féreg vagy?

kisQtya 2013.07.06. 09:06:08

Én kifejezetten szimpatizálok a melegekkel, viszont nem szimpatizálok a meleg mozgalmakkal. Az ért nem, mert a miértet így fogalmazzák meg:

"Hisszük, hogy a jelenlegi politikai és társadalmi kontextusban elengedhetetlen a szolidaritás, az egymásért és másokért való aktív kiállás - ez fesztiválunk üzenete 2013-ban. A mi szabadságunk a te szabadságod is!

Az utóbbi három évben a demokrácia, az alkotmányosság és a jogállam szisztematikus leépítése zajlik Magyarországon. A politikai helyzet az LMBTQ emberek számára tavaly óta tovább romlott, amit jól jelez az Alaptörvény negyedik módosítása és az új Polgári Törvénykönyv elfogadása, amely súlyos következményekkel jár a magyarországi LMBTQ emberek jogait tekintve. Hisszük, hogy egy olyan államban, ahol vannak, akiket másodrendű állampolgárként kezelnek, nem csak az érintettek szabadsága sérül, hanem az egész társadalomé."

Ha kimennék a pride-ra, még azt hinnék rólam, hogy egyetértek ezzel a nyilatkozattal. (Ha azt hinnék, hogy meleg vagyok, azt pont leszarnám.)

Lajosforras 2013.07.06. 09:08:04

@kisQtya: lehet,de annak nevezik, tehát kénytelen vagyok ezt használni. egyébként sosem egy eszmétől ódzkodok, mindig csak attól, hogy hogyan használják vagy mit takargatnak vele. egy diktatúrának sem kell feltétlen rossznak lennie, ahogy a mai, "úgynevezett" liberalizmus sem hasonlít az eredeti elképzelésre és véletlen sem látom jónak.

Ad Dio 2013.07.06. 09:16:02

Fenyőünnep? Nyúlünnep? Emlékszik még valaki ezekre az elnevezésekre? Használja még valaki ezeket?

A kiagyalóikkal együtt a történelem szemétdombjára kerültek. Ennyi.

Rogerius 2013.07.06. 09:16:42

@♔batyu♔:
vox populi vox dei...vagyis nem az számit hogy én mit gondolok hanem az ahogyan dönt a többség...ha egy Jobbikos onkormányzat hozna nekem nem tetsző döntést tudomásul venném de, a törvényes kereteken belűl, tiltakoznák...ha hatékonyan tenném, marmint a tiltakozást, akkor elérném a nekem-nekünk indokolhatóan nem tetsző intézkedés felfüggesztését

ha az Asturiai politikai vezető önkényes módon cselekedett a polgárok előbb vagy utóbb érvényesítik többségi akaratukat

kisQtya 2013.07.06. 09:19:12

@Magyar Vitéz: A liberális azért szitokszó, mert szitokra érdemes emberek sajátították ki és taposták sárba az igazi liberalizmust.
Balliberális alatt - csak a magyar közbeszédben - azokat az embereket értjük akik a balliberális (olykor koalíciós) kormány álszent, hazug, manipulatív politikáját képviselik, elfogadják, támogatják.
Konzervatív alatt pedig - szintén csak a magyar közbeszédben - az álvallásos, áljobboldali, szélsőséges felhangokkal fűszerezett fidesz-kdnp kormány szintén hazug, szintén álszent, szintén manipulatív politikáját képviselő, elfogadó, támogató embereket értjük.

Ez az én saját használatú értelmező szótáram.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.06. 09:25:55

@Lajosforras:

"egy diktatúrának sem kell feltétlen rossznak lennie"

Attól függ, hogy ki(k) számára. A diktátor kliensei és támogatói számára nem feltétlenül rossz, sőt valamelyest jónak kell lennie, hiszen másként nem lennének kliensek és támogatók. Viszont azok számára akik -- bármilyen oknál fogva -- nem kívánnak (vagy nem képesek) betagozódni abba a hierarchiába aminek a csúcsán a diktátor van, nehezen látható hogy hogyan lehet "nem rossz" a diktatúra.

sparklie (törölt) 2013.07.06. 09:28:27

@Magyar Vitéz: elmondanam, hogy nem azzal van a baj, hogy a feher ember a Foldon kisebbsegben van, hanem az altala felepitett kultura is veszelyben van, ha mas kulturaju emberek beozonlenek a teruleteire

eltem USA-ban nyugati part, Seattle es kornyeke
ott a sok kinai. azsiai bevandorlo Hong Kong visszaadasa elott beozonlott, nem a csorok, hanem kozeposztaly, aztan megis elcsesztek a kornyeket
vagy ugye Franciaorszag, Parizs egyes keruletei, ahol mar feherkent veszelyes jarni-kelni

en is ateista vagyok, de annyi eszem van, hogy lassam, nem csak a keresztenyseg fog eltunni Europabol szepen lassan (aminek te orulsz), hanem az europai eletforma is
nem rasszista gondolatok vezerelnek, amikor aggodom Europa es a feherek altal felepitett civilizacio jovojeert
ebbe pedig nem csak a keresztenyseg tartozik bele
az szepen el fog halvanyulni, ahogy mar egy jo ideje gyengul
de a balliberalisok azt keptelenek felfogni, hogy az o szabadsagukat is az az europai kultura, politikai berendezkedes biztositja, amit ok szepen lassan le fognak bontani, legalabbis hozzajarulnak a lebontasahoz
aztan majd jonnek a bevandorlok, akik addig tamogatjak a liberalis gondolatot, amig az erdekukben all, amig kapjak a segelyeket, vizumot, aztan a letszamuk eler egy kritikus szintet, amikor szepen elkezdik a sajat hazajuk torzsi, nem demokratikus, vallasi, iszlamista mittudomen milyen berendezkedeset kiepiteni Europaban (saria birosagok Angliaban... mar most is jelen van ez a trend)
ok lesznek tobbsegben, ok szavazzak meg a kepviseloket, akik szepen atformaljak Europat egy nem annyira liberalis kontinensse
a sokszinuseg egy ido utan pont magat a sokszinuseget letrehozo liberalis berendezkedest fogja felszamolni, ez is egy fennallo lehetoseg
mert a masodik, harmadik generacios bevandolok egy jo resze bizony nem beilleszkedni akar a politikusok minden remenye ellenere, hanem pont hogy kulonbozni, visszafordulnak a gyokereikhez, nem akarnak az europai kultura reszeve valni, iszlamista lesznek vagy egyszeruen kivulallokent akarnak elni

erre meg rajon a feher europaiakat sujto munkanelkuliseg, recesszio, ami oket sem teszi befogadobba... ez termeszetes jelenseg

Europa erenye es veszte pont az, hogy egy nagy atjarohazza valt
erdekes a multikulti, mert en is szeretem a kebabot, meg a kinai konyhat, de kozben azt latom, hogy ez csak a felszin, a hosszu tavu hatas az lesz, hogy a feher ember lesz a masodrendu Europaban
az a feher ember, aki egyenlove tette a bevandorlokat

a bevandorlassal nincs baj, csak esszel kellene csinalni, nem a lovak koze dobni a gyeplot

a vallas csak egy eleme a kulturanak, de eleg jol mutatja, hogy aki a vallast el akarja tuntetni, az a kultura tobbi reszet is szemetdombra hajitana (lasd totalitarius rezsimek)
persze a vallasgyakorlas kotelezove tetele is kerulendo

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.06. 09:31:17

@sparklie:

"a sok kinai. azsiai bevandorlo Hong Kong visszaadasa elott beozonlott, nem a csorok, hanem kozeposztaly, aztan megis elcsesztek a kornyeket"

Hogyan cseszték el a környéket?

Measurer 2013.07.06. 09:40:06

@hackbard.celine: Az iskolai szünetek asztúriai átnevezésénél a belgiumi frankofon önkormányzat példáját emlegetik:
- Halottak napja helyett őszi szünet
- Karácsonyi helyett téli szünet
- Farsangi szünet (karnevál) helyett relaxációs (pihenési)
- Húsvéti helyett tavaszi szünet.
Igaz, hogy az átnevezés az asztúriai önkormányzat önmeghatározását erősítő, pótcselekvés jellegű intézkedés, de kétségtelenül az EU-központból szétáradó szellemi termék, a felerősödő EU-kultúrharc része.
infocatolica.com/blog/delapsis.php/1304120521-belgica-elimina-las-vacacione

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.07.06. 09:40:21

@kisQtya:
"Balliberális alatt - csak a magyar közbeszédben - azokat az embereket értjük akik a balliberális (olykor koalíciós) kormány álszent, hazug, manipulatív politikáját képviselik, elfogadják, támogatják."

te, megfigyelted már milyen kormány van hatalmon? ez neked balliberális? a fidesz? hát annak indult, az igaz.. de most inkább kerestyény-mázzal leöntött népnemzeti-kommunista. feltűnt hogy milyen kormányunk van?

a "megvédi" szó újabban az "elvesszük" szó szinonimája lett! államosítottak - államosítanak mindent, és ezt az egész birka társadalom zokszó nélkül tűri!

ilyen arcátlanságot egyetlen demokráciában, párttól függetlenül, senki nem tűrne el, mindenhol kaszát, vasvillát ragadtak volna a parasztok - szerencse hogy nálunk nincs, és nem is volt demokrácia sosem! nálunk nem lázad be senki, mint most egyiptomban, hanem csak csendben tűrjük ahogy egyenként mindenkit seggbedug a kormány és közben összetett kézzel kántálva imádkozunk holdvilágos arccal szelíd mosollyal hozzá. meg is érdemeljük! "védje csak meg" a kormány a nyugdíjat, "védje meg" a trafikokat, "védje meg" a földeket.... "védje meg" a takarékpénztárakat, "védjen meg" mindent! de ez persze nem kommunista tempó, nem, ez nem államosítás.... ez nemzetiesítés, ugye? ha át van kötve trikolorral, jó, ha nem, balliberális-komcsi, ugye? ennyi.

"Konzervatív alatt pedig - szintén csak a magyar közbeszédben - az álvallásos, áljobboldali, szélsőséges felhangokkal fűszerezett fidesz-kdnp kormány szintén hazug, szintén álszent, szintén manipulatív politikáját képviselő, elfogadó, támogató embereket értjük."

ezt elfogadom! :)

a gond az, hogy mi az, hogy konzervatív? Mihez képest? meddig menjünk vissza? tíz évet? ötvenet? százat? kétszázat? ötszázat? mihez térjünk vissza? és azok a rendszerek miért múltak el? mert szopás volt, emberek szívtak, ezért a rendszer összeomlott/megváltozott. ha a mostanában szentté avatott horthy papa alatt olyan jó volt akkor miért volt a magyar történelem legnagyobb emigrációja az uralma alatt? (a népírtást hagyjuk is). miért ment 1,5 millió magyar szegényparaszt az éhhalál elől mindenét eladva amerikába robotolni? mert olyan jó volt a konzervatív, népnemzeti-keresztyén rendszer, olyan igazságos volt, hogy másfél millió magyar mindenét eladva, az életét kockáztatva áthajózott a tengerentúlra embertelen gyári melót végezni...

nem ismerős ez a helyzet?

lavór 2013.07.06. 09:43:15

@Magyar Vitéz:

A történelem ismétli önmagát. :) Az emberek számára nem a kiút keresése, hanem a már ismert beidegződések fontosak. Az újdonságot, kreativitást tűzzel-vassal üldözték mindig is.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.07.06. 09:44:59

@sparklie: "en is ateista vagyok, de annyi eszem van, hogy lassam, nem csak a keresztenyseg fog eltunni Europabol szepen lassan (aminek te orulsz), hanem az europai eletforma is"

nagyon helyes - de megsugom, nem csak europai eletforma fog eltunni, hanem az amerikai, az azsiai is.. ugyanis a VILAG valtozik!

Az 500 eve letezo europai eletforma is ELTUNT mara mar teljesen! Egy TELJESEN mas vilagban elunk!
Es 50 ev mulva, 100, 150 ev mulva ismet egy teljesen mas vilagban fogunk elni! A technologia, a kommunikacio, mobiltelefonok... holdutazas... 100 eve ilyenekrol almodni sem nagyon mertek! Internet?

A Vilag VALTOZIK! Nagyon helyes, tunjon csak el, ami van, es vegye at a helyet egy JOBB vilag!

Mi azon munkalkodjunk, hogy a jovo JOBB legyen, a mar kiprobalt, szar rendszereket ne mosdassuk mar, azert szuntek meg mind, mert NEM mukodtek - es ez a mostani is azert fog megszunni, mert nem mukodik.

Minden rendszer egyensulyra torekszik - epitsunk egy jobb vilagot, ne az elhasznalt kotont hurcoljuk vegig buszken lobogtatva szormecsuhaban. Nojjunk fel!

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.07.06. 09:46:28

@neoteny: Shanghai 1970 es 2010

www.magic-city-news.com/artman2/uploads/2/Old_and_New_Shanghai_Magic_Mar_4__12.JPG

Igy 'csesztek el' a vilagot, igen.

Barcsak mi is itt tartanank mar, hogy igy tudnank elcseszni dolgokat!

sparklie (törölt) 2013.07.06. 09:46:30

@Ad Dio: meg a "Дед Мороз" a Jezuska helyett
en ateistakent is irtozom az ilyen ferditesektol

akkor inkabb ne unnepelje a karacsonyt a paraszt, de ne talaljon ki helyette okorsegeket (fenyounnep)

amugy a kereszteny karacsony legjobb ellenszere a fogyasztoi tarsadalom, a gyerekek es ugy altalaban az emberek tobbsege mar regen nem vallasi unnepkent tekintenek ra, hanem ajandekozasi, fogyasztasi unnepkent, illetve a magunkat szarra zabalas unnepekent
a husvet meg az ossznepi lereszegedes unnepe ma mar, nem a feltamadase
nem vagyok benne biztos, hogy egy szereny, csaladi korben eltoltott vallasi unnep karosabb a gyerek lelki fejlodesere vagy a fogyasztast elteto plaza templomokban lofralva eltoltott orak, napok
majd rarabolni az ajandekokra es unnep utan visszacserelni, sorban allni

ertelmes, lelki feltoltodest nyujto, meghitt unnepekre szukseg van, nem biztos, hogy vallasi formaban, de a nem vallasi formak valahogy eddig eleg furcsak voltak (nyulunnep, fenyounnep)

a kapitalizmus is kitermelte a maga fanatikus, agymosott hiveit: fogyasszal, vasarolj, kerjel iPhone-t a Telapotol, mert a regi mobilod mar nagyon gaaaaz!

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.07.06. 09:50:46

@sparklie: "az a feher ember, aki egyenlove tette a bevandorlokat"

ez milyen arrogans egy geci megjegyzes.

es ahova a feher ember vandorolt be? marco polo azsiaban?

nezd, rasszok kulonbozoek, de genetikailag az ember az egyenlo ember.

a feher ember nem egyenlove tette a tobbi embert, hanem felhagyott a rasszista szopatassal es kizsakmanyolassal.

egyebkent azt sem jofejsegbol tette legtobbszor, hanem azert mert a) gazdasagilag nem erte meg b) moralisan mar nem lehetett tovabb folytatni a geciseget ebben a mai transzparencs-kapcsolt vilagban (azert az apartheid szepen elketyegedd a megaliberalis holland tesok vezeteseben delafrikaban 1994-ig)

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.06. 09:52:52

@sparklie:

"ertelmes, lelki feltoltodest nyujto, meghitt unnepekre szukseg van"

És ki vagy mi akadályoz meg bárkit is abban hogy annyira értelmes, lelki feltöltődést nyújtó, meghitt módon ünnepeljen ahogy jónak látja?

burakefendi 2013.07.06. 09:54:38

@lavór: van erkölcs és hitélet is magyarországon, csak el van rejtve a nyilvánosság elől. a média urai nem azt akarják eladni a népnek, hogy vannak jól működő közösségek.

S=klogW 2013.07.06. 09:56:07

@Magyar Vitéz:

tényleg, mennyivel jobb lehet

kétszer magasabb
kétszer több
kétszer sűrűbb

betontömbök között élni

lavór 2013.07.06. 09:58:07

@burakefendi:

Szerintem, ami el van rejtve, az nincs. Legalábbis a társadalom számára. Nem lehet éréke valaminek, ami ugye nem is létezik számára, nem ismerheti meg. Lehet erre azt válaszolni, hogy keresse meg, de ez nem ilyen egyszerű a legtöbbször.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.07.06. 10:11:25

@S=klogW: persze, nyilvan ott minden betonból van, mert a beton erős, ki kell keverni a keverővel jó erősre, oszt megtart mindent.

Mikrobi 2013.07.06. 10:12:20

Melyik focicsapatnak is kellett a befektető követelésére kivenni a címeréből a koronát ékesítő keresztet?
A surrección szó egyébként feltámadást jelent. Nem hiszem, hogy az asturiasi szocialisták annyira nem akarnák a termékenység növekedését, hogy emiatt tiltották be a karácsony és húsvét szavakat. Egyszerűen menekül az ördög a szentelt víz elől. De majd úgy járnak, mint az üstkovács a Legyetek jók, ha tudtokban;-)

burakefendi 2013.07.06. 10:20:29

@Magyar Vitéz: picit naivnak látom a világról alkotott elképzeléseidet. nem hiszem hogy egyértelműn igazolható volna, hogy a világ egy rosszabból jobb irányba haladna. az egyszerű ember szintjén sem igazolható az, hogy kevésbé kiszolgáltatott illetve boldogabb, mint elei. ugyanez áll a kereszténységre. nem igazolható, hogy a kereszténység idejétmúlt volna, bebizonyosodott volna a működésképtelensége - bár a marxizmus-leninizmus egyetemeken ezt biztos jól belesulykolták az emberekbe.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.07.06. 10:24:46

@burakefendi: amikor ezeket a sorokat irod gondolj arra hogy 50-100 eve a vilag leghatalmasabb kiralyainak sem allt rendelkezesere ez a luxus. hutoszekreny se. amikor afrikaban mobillal telefonalnak gondolj majd erre. bekaphatod a faszt te szerencsetlen!

nyilvan a fejlodes uj problemakat vet fel, de ezeket meg kell oldani, elore kell menni, nem szukolve visszahatralni a getvas szarlebe, ahonnan kievickelni probalunk. nem volt aranykor, minden korszaknak mgvolt a maga sulyos problemaja. innen csak elore visz ki az ut! sajnos a fejlodes tenyleg nem linearis, lasd az elbaszott 2000 ev a keresztenyseg nevu morbid beteg pszichopata vicc miatt pl stop volt itt az ertelmisegnek meg a fejlodesnek sokaig,

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.06. 10:26:15

@Ad Dio: @sparklie:

Ami a Télapót (Дед Мороз) illeti, ez orosz import. Azonban valami fontosat hozzá kell tenni a háttér ismeretében.

A hívő oroszok 90 %-a ortodox, s az Orosz Ortodox Egyház az egyik réginaptárista ortodox egyház, azaz Karácsony a civil naptár szerinti január 7-én van.

A fenyőfaállítás szokása a XIX. sz. elején jelent meg Oroszországban német importként. Azonban az emberek ugyanakkor állították amikor Németországban is, azaz majd 2 héttel az ortodoz karácsony ELŐTT. Így ez eleve egy polgári ünnepnek számított, s elsősorban az Újévhez kezdett kötődni.

Ez az oka annak, hogy a kommunista hatalom sem tiltotta ezt be, hiszen nem volt semmilyen vallási tartalma. Az orosz hívő a kommunizmus alatt megünnepelte december végén a fenyőünnepet, a szilveszteri buli elemeként, Tálapóval meg tündérkéivel, majd január 7-én meg titokban megünnepelte a Karácsonyt.

Azaz ott a 2 nem keveredett.

burakefendi 2013.07.06. 10:33:41

@Magyar Vitéz: amennyiben a technológia minden, ami számít, akkor biztosan igazad van. de feltehetően nem az. arról nem is beszélve, hogy az egész rablógazdálkodáson alapszik.

amit a 2000 éves stopról írsz, az meg értelmezhetetlen. érzelmi-ideológiai reakció, mintsem értelmes.

Mikrobi 2013.07.06. 10:36:39

@regress: Jézus születése pogány ünnep? Vagy esetleg csak a pogány ünnep napjára helyezték a keresztények, hogy az emberek ne a napistent ünnepeljék aznap?

Mikrobi 2013.07.06. 10:37:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: azért Romániában sokáig munkanap volt dec. 25. és jan. 6. is...

burakefendi 2013.07.06. 10:49:19

@lavór: az társadalom egésze számára talán, de az egyén illetve a kisközösség számára nagyon is valóságos. de a rejtettségéért egyébként szerintem maga a kereszténység is felelős. itt európában nagyon ernyedt állapotban van..

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.06. 10:50:54

@Mikrobi:

Biztos? Mert a Román Ortodox Egyház újnaptárista, azaz december 25-én van Karácsony. Nem kevered a Húsvéttel?

burakefendi 2013.07.06. 10:53:57

@burakefendi: bár hozzátenném, szerintem ez sokkal inkább az európai ember válsága, mint az európai kereszténység sajátossága

sparklie (törölt) 2013.07.06. 10:56:24

@Magyar Vitéz: jelenleg Azsiaban elek, egy nagyon fejlett orszagban
itt eleg eros a meggyozodes arrol, hogy az emberek borszinuk es szarmazasuk alapjan kulonboznek es nem egyenloek egyaltalan
hangsulyozom, ez egy hiperfejlett allam, pluralis demokracia, technikai fejlodes csucsa, zaszloshajoja
megis ok tradicionalisan nem hisznek a borszin alapjan valo egyenlosegben
a fehereket es kulturajukat imadjak, de egyben komplexusaik is vannak veluk szemben
elvenni, ami hasznos, de azert nem tulsagosan keveredni
a trasadalom tradicionalis, annyira, hogy Europaban ezt nem ertenek mar meg

na a feher ember, feher bort, europai vonasokat, kerekebb szemet, hosszabb orrot itt erosen preferaljak
nem a feher ember kenyszeriti rajuk, ok maguktol ilyen mocskos rasszistak

a feher ember egyenlove tett a bevandorlokat Europaban
eltem mar par helyen a vilagban, nem mindenutt szarnak am a bevandorlok velemenyere, plane nem a segguket nyaljak, mint Europaban
mas orszagokban dolgozhatnak, hazavihetik a penzt, de ennyi

a vilag nem olyan egyszeru, hogy a feher ember a gonosz gyarmatosito, a fekete meg az azsiai meg a jofiu
hidd el, hogy egyetlen nemzeten belul is annyi eloitelet, gyulolet van, hogy ahhoz kepest a feherek Europaban paradicsomi allapotokat teremtettek a bevandorloknak
ez nem baj, ez a civilizalt Europa vivmanya, csak meg kellene szurni, hogy kit es milyen eszmeket engednek be a falakon belulre

a vilag nem olyan, hogy ha ramosolyogsz valakire, akkor az majd szepen visszamosolyog rad

Del-Afrika meg egy rettenetesen rossz pelda, eleg megnezni mit csinaltak a gonosz feherek az orszaggal es a josagos (am rettentoen fajgyulolo, mert bizony ilyen is van) feketek mit tettek vele par ev leforgasa alatt
erdekes modon Del-Afrika lett Afrika legfejletteb allama a gonosz boer uralom alatt, olyan rossz volt a feketeknek, hogy a letszamuk par evtized alatt megtobbszorozodott, hiszen a gonosz feherek afrikai mercevel merve jo egeszsegugyi ellatast biztositottak nekik
most meg mi van ott?
feherek menekultek el tomegevel, ahol most elek is rengeteg del-afrikai feher vert tanyat, mert hazamenni eleg veszelyes es kellemetlen lenne, magyaran nekik mar barhol jobb, mint otthon

es azt is hagyjuk, hogy a boer telepesek elvettek a feketek foldjeit, mert ez sem igaz, ugyanis Afrika legdelebbi resze valojaban gyakorlatilag lakatlan volt eszakabbra meg zuluk irtottak a tobbi torzset, ugyhogy a feketek nagy resze orult, hogy megszabadult a zulu terrortol
az nem ugy volt am, hogy a feherek csupa bekes torzseket talaltak mindenutt, ahova a josorsuk elvetette oket

amugy meg a feher hoditas is felfoghato egy kulturalis valtozasnak, egy kulturacserenek, aminek a vegen a bennszulottek szerte a vilagon sokat nyertek: kultura, technikai fejlodes, faji keveredes, verfrissites, demokratikus politikai berendezkedes
csak hat nem biztos, hogy ezt en szeretnem hasonlo modon atelni Europaban... marmint hogy a feketek, arabok, azsiaiak importaljak Europaba az o tradicioikat
nem mindegy, hogy a faroknak melyik vegen van az ember
es Europa most kezd erosen atkerulni az elvezetesebb szopato vegerol a kellemetlenebb szopo vegere
en ezt a valtast azert onkent nem csinalnam meg (sem szexualisan, sem kulturak kolcsonhatasa tekinteteben)

v2peti 2013.07.06. 11:20:20

Ez a vén q akarja betiltani a karácsonyt?
Azt mondják, hogy azok a nők a legkiálhatatlabbak, akik nincsenek megb_va. Erre a tézisre már több helyen is találtam megerősítést. Remélem lesznek akik beszólogatnak neki, meg teleszórják a postaládáját karácsonyi képeslapokkal!

v2peti 2013.07.06. 11:21:56

@Mikrobi: Melyik ország melyik csapata volt ez?

sparklie (törölt) 2013.07.06. 11:49:18

@v2peti: mekkora szemet es egyben nagyon kedves otlet, teletomni a postaladajat karacsonyi jokivansagokkal
tuti agyverzest kap szerencsetlen :)

amugy tenyleg mar csak ennyi a megoldando problema Aszturiaban, hogy betiltsak a kereszteny unnepeket?
amugy mar minden rendben, nincs munkanelkuliseg, nincsenek gyerekbantalmazasok, bunozes, nincsenek kifizetetlen hitelek? Csak mert akkor en is odakoltoznek, ha mar csak ennyi a problemajuk, hogy van husvet meg karacsony...

Ad Dio 2013.07.06. 12:15:29

@Magyar Vitéz:

Picit még szerintem fiatal vagy és ezért naív.

Az európai jellegű kultúra jó 500 évig küzdött "valamiért" és "valami ellen". Eleinte eléggé tiszta volt a cél és ez kijelölte az "ellenséget". Ez az út egy hosszú és termékeny szellemi kaland volt, ami a középkor egy-teológia-egy-filozófia állapotáról elvezetett a 20. század plurális világáig, ahol mindent és mindennek az ellenkezőjét is lehetett gondolni és tenni. Mára kettős probléma okoz válságot a művészettől a világértelmezésen át a politikáig: egyfelől megtapasztaltuk, hogy mindent lehet gondolni, de tenni nem, mert abból baj lesz. Ezt a politika terén két nagy csoporton végrehajtott humán kísérlet igazolta: a kommunizmus és a náci birodalom. Másrészről egyre evidensebb az ökoszisztéma sérülékenysége, de mondhatnám példának a jelenlegi pénzügyi válságot is. Más-más szempontból ugyan az: nem lehet minden lehetőséget kihasználni, nem lehet mindent lehetséges gondolatot egymás mellett futtatni. A másik probléma az, hogy elfogytak a célok. Kicsit úgy van a világ, mint a békeharcos ha beköszönt a béke: kurvára tele van harci lázzal, legszívesebben vérét ontaná a "békéért", a szellemi egyenlőségért, a gondolatok szabadságáért de... hát... a fene essen belé... béke, szabadság, egyenlőség van. És akkor mit tehet az egyszeri harcos? Jobb híján kreál magának háborút. Kicsi is, savanyú is, de legalább valami. Ilyen jelenség ez az ünnep elnevezősdi is.

Semmiből nem épül semmi. Mindent nem lehet sem gondolni, sem tenni. Az emberiség megalkotta azokat a formákat, paradigmákat, értékeket, amikből építhetne... a valami ellen konstituálódó világnak vége van. Szép volt, jó volt, de elmúlt. Most más világ van születőben.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2013.07.06. 12:36:09

@Magyar Vitéz: Mit mond neked az, hogy a fehér ember ment mindenhová? Felfedezgetett, feltalált, folyton keresett-kutatott, nem elégedett meg a saját kis pöcegödrével. Szerinted miért? Mert a rasszizmus ilyen hihetetlen hajtóerő?

Te leragadtál Bitterli ostobaságánál, amit úgy neveznek, hogy a "jó vadember mítosza". A valóság azonban az, minél zártabb egy társadalom, annál inkább nem tekint egyenlő félként a kívülállóra. Például az afrikai törzsek alapvetően endogám jellegűek, vagyis belül házasodnak. Ebből kifolyólag a "más", a "másik" mindig ellenség lesz. Nem lesznek máshonnan házasság útján szerzett rokonok, nem lesz vérfrissülés, ezért a társadalom elkorcsosul, stagnál vagy eltűnik. A fehér ember és a nem fehérek nem egyformák. Egyenlőség csakis jogi értelemben vethető fel, másmilyenben nem.

lavór 2013.07.06. 13:23:26

@burakefendi:

Biztos igazad van... De pontosan ezért nem lesz egészséges sem az egyén, sem a társadalom. Kettősségre, színjátszásra kényszerül az egyén, hogy a társadalom ne közösítse ki magából. Persze lehet a társadalom mezsgyéjén élni néhány 10, 100 embernek, de ettől a társadalom soha nem fog változni, csak különcöknek gondolják őket.

piefke 2013.07.06. 14:19:14

"...nem egyeztettek sem az iskolákkal, sem a szülői szervezetekkel (akik most utólag tiltakoznak a döntés ellen), egyszerűen megszavazták és kész. Dölyffel, dühvel, a haladás félreértett gondolatától megrészegülve..." - Ergé, ezt most a Fideszről írtad?:-)

Amúgy, ha jól értettem, a posztod mondanivalója az,m hogy az asztúriai szocik azért kerülik a születésre utaló szavakat, hogy még tovább csökkenjen a születésszám, a szülési kedv a tartományban... Egré, de komolyan: az orvos mit mond?

Tomé 2013.07.06. 14:55:07

Na pont ezért (is) támogatom inkább Katalóniát! Az a nép fel meri vállalni saját értékeit és ezért előbb-utóbb el fogja érni a függetlenségét és az önrendelkezés jogát.

fehérfarkas 2013.07.06. 15:00:33

@Stringer: "Mondjuk, bolond mindenhol van, de a spanyol történelemből kiragadni azt a részt, amikor éppen a mórok voltak fölényben, minimum hamis képet fest, minimum öncélúan. De sebaj, heccnek épp megfelelő."

Mondjuk azok a mórok 800 évig voltak az Ibériai-félszigeten (igaz, az utsó 250 évüket csupán Granada környéki területeken).
De ebben a 800 évben a keresztényeket és zsidókat nem üldözték, és békében élt a 3 vallás egymással. A keresztények és a zsidók a saját vallási törvényeik szerint élhettek.
Az ateista-szekularista kormányok alatt viszont a vallás visszaszorult a lakások falai és a vasárnapi templomi misékre.
Nem a mórok voltak a kereszténységre veszélyesek, hanem az ateista-szekularista kormányok.

Normális vagyok? 2013.07.06. 15:18:20

@Magyar Vitéz: Eddig ateista voltam, de Te rávezettél arra, hogy visszatérjek a kereszténységhez, Jézus bocsánatáért esedezzem, csak hogy véletlenül se hasonlítsak rád, te agyatlan gyűlölködő barom.

fehérfarkas 2013.07.06. 15:22:10

@sparklie: "nezzuk meg az iszlam orszagokat: emberi jogok? nok jogai? mukodo demokraciak? allam es egyhaz szetvalasztasa? bekes egymas mellett eles? szolaszabadsag? stb?"

nézzük Latin-Amerika és fekete-Afrika keresztény országait: "emberi jogok? nok jogai? mukodo demokraciak? allam es egyhaz szetvalasztasa? bekes egymas mellett eles? szolaszabadsag? stb?"

az meg ne zavarjon, hogy a muszlim terroristák legnagyobb támogatója pont az USA - és jelenleg Szíriában ezt már eltitkolni sem tudják, akármennyire is szabadságharcosoknak hívja a terroristákat;
persze a nyugati sajtó mélyen elhallgatja, hogy Szíriában a különböző keresztény egyházak, a siíta és szunnita muszlimok, zsidók egyaránt Asszad mögött sorakoztak fel - hiszen a "polgárháború" előtt békében éltek egymással a vallások, és a vallási alapú gyilkosságokat ugyanúgy mint Irakba, Maliba, Nigériába, Egyiptomba, Líbiába, Szudánba, Szomáliába, Afganisztánba (oda még a 80-as években az afgán-szovjet háború idején) az USA-Szaúd Arábia-Katar által támogatott szalafi/wahhabi szélsőségesek vitték be.

A "polgárháborút" azért tettem idézőjelbe, mert ahhoz az adott ország polgárainak kellene lennie, de itt a kormánnyal szemben KÜLFÖLDI szélsőségesek harcolnak, és nem a szírek.
A muszlimok nem kérnek a szalafikból/wahhabikból - csak éppen mit csináljanak azokkal, akiket 2 olajállam pénzel, és a világ legnagyobb katonai erejével rendelkező országa fegyverez fel, képez ki, és ad logisztikai segítséget? Asszad most pont ezek ellen harcol.
És miért tud sikereket elérni a kis Szíria? Mert az Oroszország és Irán közvetlenül mögötte állnak (katonai tanácsadók, fegyverek, pénz), Kína és India nem avatkozik be közvetlenül, de kijelentették, hogy az USA amerikai katonákat küldene szíriába, akkor ők is küldenék a sajátjaikat Asszadot megsegíteni.
(és csupán ezért nem történik az mint Irakban és Afganisztánban, hogy az USA szétbombázza, mert akkor orosz, kínai, iráni és indiai hadsereggel kellene szembe néznie, ami már a 3. világháború kitörését jelentené - ezért inkább a proxy terrorszervezetei révén avatkozik be az USA)

fehérfarkas 2013.07.06. 15:35:08

@sparklie:
Ha valóban a kereszténységért aggodsz, akkor a Közel-Keletre kell elmenned, ahol a mai napig vannak őskeresztény egyházak, meg számos másik keresztény egyház, amelyek Európában a Római katolicizmus miatt soha nem tudtak elterjedni. Ott meg az 1400 évnyi muszlim uralom ellenére is megmaradtak.
Igaz, nem Római katolikusok és nem protestánsok (a gyarmatosítás miatt kis számban azért azok is vannak ott), hanem a keleti kereszténységhez tartoznak.
Egyiptomban és Jordániában a kopt keresztények, Libanonban a maronita keresztények, Szíriában az asszír keresztények, Iránban az örmény keresztények a legnagyobb keresztény közösség. Igaz, ezekról az átlag európai még csak nem is hallott (max a koptokról az egyiptomi utazás miatt, hogy Kairóban a kopt negyed megtekintése benne van az utazási irodák fakultatív programjában).

fehérfarkas 2013.07.06. 15:40:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Teljesen igazad van, de Európának a Római katolikus és protestáns felében felnőtt emberektől ne várd el, hogy a keleti egyházakat ismerjék - sajnos. A műveltség idáig már nem terjed ki. Sőt, még a Római katolikus és protestáns egyházakat sem ismerik igazán az emberek. Sőt, a kereszténységről is sokan azt hiszik, hogy az nem más mint vasárnap elmenni a misére, meghallgatni a papot, és a vallásosság ezzel letudva, "oszt jó napot".

fehérfarkas 2013.07.06. 15:48:45

@sparklie:
Európában utoljára az Ottomán Török Birodalom és az 1867-es kiegyezés utáni Orszták-Magyar Monarchia volt az, ahol valóban nem számított sem az etnikum, sem a vallás, és tényleg mindenki egyenlő volt ezen az alapon.
(persze volt társadalmi rétegződés, de nem etnikai és vallási alapon - hanem vagyoni és rangbeli alapon). Mindkét birodalomnak egyszerre lett vége (pár hónap különbséggel az I. világháborút lezáról békeszerződésekkel és feldarabolással)

A mai nyugat Európában a bevándorlók valójában 2. ranbgú olcsó munkaerőnek kellenek csupán. És ez okozza a nagy feszültségeket, hogy a 3. generáció már ahhoz az országhoz tartozónak vallja magát, és ezért a 2.rendű szerepet nem hajlandő eltűrni, és ha kell akkor kimegy az utcákra ezellen tiltakozni (és igencsak látványos gyújtogatós tiltakozásokkal).

calabria007 (törölt) 2013.07.06. 15:53:29

@fehérfarkas:

azért az egyenlők között mindig voltak egyenlőbbek:)

inkább az volt a különbség, hogy a premodern államokban nem akartak asszimilálni

calabria007 (törölt) 2013.07.06. 15:54:28

@fehérfarkas:

az un. "jóléti" modell is vastagon benne van ezekben a modern feszültségekben

calabria007 (törölt) 2013.07.06. 16:00:09

@Mr Falafel:

szűk kétezer éve pedig még ilyen szinten volt ez a barbár horda:)

The Battle Against Rome - The Battle Of Varus 1. part
www.youtube.com/watch?v=5e8CxViQs6c

minden relatív Európát nem a "faji felsőbbrendűség" hanem a kapitalista termelési mód térnyerése robbantotta ki a nyomorból:)

calabria007 (törölt) 2013.07.06. 16:03:21

@calabria007:

a "barbár horda" természetesen a germánokra vonatkozik a rómaik szemszögéből Germania - a maga végtelen sötét, mocsaras erdeivel és primitív őslakóval - kb. olyan volt mint a későbbi gyarmatosítóknak a dél amerikai dzsungel:)

fehérfarkas 2013.07.06. 16:09:39

@calabria007:
Talán azért, mert teljesen más a jogi státuszuk, és a mostani nacionalizmus alapján felépülő európai országok máshogy viszonyulnak a bevándrolókhoz és más etnikumokhoz, mint az Osztrák Magyar Monarchia a kiegyezés után, vagy az Ottomán Török Birodalom.
Az USA hasonlít legjobban ezekhez, ahol elvileg valóban nem számít az etnikum és a vallás, és elsősorban mindenki amerikainak és patriótának mondják magát, és csak az után latinajkú, fehér, néger, kínai, stb... (de ezt s latinajkú amerikaiként, fehér amerikaiként, kínai amerikaiként, néger amerikaiként, stb értik).
Azért elvileg, mert a valóságban azért a latinajkúak messze nem rendelkeznek egyenlő jogokkal az oktatás és gazdaság terén - ami az élteszínvonal alapját jelenti.

fehérfarkas 2013.07.06. 16:11:16

@calabria007:

Meg valóban, azokban ott nem akartak asszimilálni.
Hanem asszimiláció helyett integrálni akartak. :)
(ezt felejtjük el Európában, hogy nem asszimilálni, hanem integrálni kellen)

calabria007 (törölt) 2013.07.06. 16:14:43

@fehérfarkas:

a polgárháború utáni USA meglehetősen asszimiláció-centrikus volt

calabria007 (törölt) 2013.07.06. 16:16:28

@fehérfarkas:

az OMM a kiegyezés után nem volt vmi "etnikai-Paradicsom", a magyar oldalon pl. szépen felpörgött a századfordulóra a magyarosítási hevület

S=klogW 2013.07.06. 17:04:40

@calabria007:

azok után, hogy 1848-ban a kisebbségek hátbatámadták a magyar szabadságharcot

a kiegyezés előtt a habsburg császárság sem az etnikumok paradicsoma:

ennek ellenére örömmel támadták hátba császári biztatással a magyar királyság területén élő kisebbségek a magyar szabadságharcot

Mikrobi 2013.07.06. 17:34:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: biztos. Egyik nap sem volt Ceaucescu alatt munkaszüneti nap. Húsvét ellenben igen, mert az jellemzően vasárnapra esik.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.07.06. 20:15:20

"Intelligence is the ability to adapt to change" - Stephen Hawking

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.07.06. 20:20:33

@sparklie: én is éltem a világ számos országában. gyönyörű, kedves és lelkes japán, kínai kislánytestű ázsiaiakat dugni felemelő élmény, kicsit irigykedem az ázsiai helyzeted miatt, persze a materialista-pénzéhes kínaiakkal én vigyáznék, én inkább a szerény, képmutató, kedves és szolgálatkész japán kultúrát részesítem előnyben. leírtál egy csomó helyet már ahol éltél, de elárulom, ezzel semmivel sem vagy előrébb, mint én. ezeken a dolgokon ugyanúgy átmentem én is. az itt lebzselő beszűkült proli többséggel szemben többször körbejártam a világot, és nem csak szotyizó bunkó túristaként fotózva. Magyarországon szerintem még mindig van egy ilyen "azért mi európaiak vagyunk és felsőbbrendűek mint az ázsiaiak" érzés, ami amiatt van, mert a legtöbb magyar csak kínai piacon járt, az alsóközéposztálybelije esetleg már sushit is evett. Ezek a suttyók viszont sosem jártak még Tokyoban vagy Hongkongban. Szégyenkezve, megszégyenülve húznák be a farkukat, hogy micsoda jelentéktelen tirpákfalváról való apró sárbafingó törzs vagyunk mi ezekhez képest. Százszor felsőbbrendűek a japánok, mint mi, gazdaságilag, technológiailag, kultúrában, fényévekre vannak a rovásírásos-szőrmecsuhás suttyoktól akik a buzikat dobálják ma is vérbenforgó szemekkel. Ezt persze sosem fogja megérteni egy magyarfasz.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.07.06. 20:26:00

megértem amúgy, igen, kibaszott frusztráló ma európainak lenni. anglia már tudomásul vette, hogy nem a világ közepe, habsburgok sehol nincsenek, görög-római birodalom kampec, és a szörnyű buta kereszténység is kifingóban van.

európa ma már csak a világ muzeuma. amerika is belassult, de még mindig fényévekre van, ázsia pedig csak a hetvenes években volt ciki, ma már elképesztő mértékben hagytak le minket.

magyarország pedig európának is csak a segglyuka, egy szörmecsuhás nyomorult törzs aki a mai napig képtelen felfogni, hogy mi a fasz van.

persze, rubik kocka, meg golyóstoll, meg számítógép meg atombomba... azokat mind magyar-zsidó feltalálók adták a világnak, akiket a szörmecsuhás magyar suttyók legszívesebben lámpavasra dobtak volna értetlen, suttyó, buta dühükben.

Ad Dio 2013.07.06. 20:30:53

@Magyar Vitéz:

Annyira felemelő érzés olvasni a soraidat! Süt belőlük a világlátott, széles látókörű emberekre oly nagyon jellemző árnyalt, kifinomult lényeglátás.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.07.06. 20:34:50

@Ad Dio: szerinted nem szarom telibe hogy mit gondolsz? :) na látod, akkor ne pazarold ide magad.

Lajosforras 2013.07.06. 21:24:48

@neoteny: ha a diktatúrában mindenki számára jólét van, akkor senki nem háborog. Legfeljebb az,aki azt gondolja, hogy jobban tudná csinálni. A szaúdi sejk szerinted nem diktátor?

fehérfarkas 2013.07.06. 21:25:58

@calabria007:
ebben igazad van, de én az 1970-es évek utánira gondolok :)

fehérfarkas 2013.07.06. 21:34:45

@calabria007: "az OMM a kiegyezés után nem volt vmi "etnikai-Paradicsom", a magyar oldalon pl. szépen felpörgött a századfordulóra a magyarosítási hevület "

ebben is igazad van, de engem most az befolyásolt, hogy a héten voltam a bécsi parlamentben, és ott a Monarchia korszakában a főbb kisebbségek képviseltették magukat, és mindegyiknek a nyelve hivatalos nyelv volt, és területileg autonómiájuk volt
(a kisebbségek általi rész maradt meg a legszebb formájában a 2. vh után, amikor bombatalálatok az épület jelentős részét elpusztították - a másik kamara ülésterme elpusztult, és a háború után az 50-es évekbeli stílusban újították fel,
viszont a nemzetiségek üléstermét, most pont ezért mert olyan szépen megmaradt, reprezentatív teremnek használják)

a magyar rész egy kicsit más történet, de a korábban leírtakból ered, és abból következően kaptunk külön paralmentet (mert mi voltunk a legnagyobb etnikum, és egyben egy olyan királyság, amit teljes egészben bekebeleztek), ahol lehetőségünk lett volna az osztrák fél által működtetettet lemásolni a kisebbségekkel kapcsolatban - de nem ezt tettük, hanem elkezdtünk nacionalistáskodni

Ad Dio 2013.07.06. 21:45:43

@Magyar Vitéz:

Önkéntelenül buggyant ki belőlem a csodálat.

Énkérekelnézést.

Innentől majd ügyelek hogy csak néma áhitattal adózzak NAGYSÁGODNAK.

:-))))))

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.06. 21:50:30

@Lajosforras:

"A szaúdi sejk szerinted nem diktátor? "

King Abdullah egy abszolút monarch; sem alkotmány, sem más törvények nem korlátozzák a hatalmát. Más államforma esetén a hasonló hatalmat szerzett egyént diktátornak hívják.

Ami pedig a "senki nem háborog"-ot illeti:

en.wikipedia.org/wiki/2011%E2%80%9313_Saudi_Arabian_protests

Lajosforras 2013.07.06. 22:01:15

@neoteny: "...Legfeljebb az,aki azt gondolja, hogy jobban tudná csinálni."

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.06. 22:05:53

@Lajosforras:

Tehát nincs a (szaúdi) diktatúrában mindenki számára jólét.

Lajosforras 2013.07.06. 22:17:05

@neoteny: dehogy nincs. legfeljebb hatalomvágy és irigység van.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.06. 22:23:13

@Lajosforras:

"dehogy nincs"

Azt hiszem ebben az ott élők illetékesek. A shiiták elleni megkülönböztetés, a politikai foglyok, a nők választási jogának hiánya ill. az hogy nem vezethetnek autót nehezen sorolható be a "hatalomvágy és irigység" kategóriába.

calabria007 (törölt) 2013.07.06. 22:26:58

@S=klogW:

Szent István államában 850 évig nem volt etnikai polgárháború...

ezt csak a "hazafiak" tudták összehozni...

Lajosforras 2013.07.06. 22:28:52

@neoteny: ennek ellenére azt hiszem,elég kevesen vannak,akik szaud-arábiából politikiai vagy gazdasági menedékjogi kérelemmel fordultak volna a világ bármelyik országához.
a hatalom meg már csak ilyen. szelektál. csak pl. egy ojropéer demokráciában a diktatúrát korrupciónak hívják.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.06. 22:32:11

@calabria007:

"Szent István államában 850 évig nem volt etnikai polgárháború..."

Viszont volt "rendes" háború, ami "Szent István államának polgárjaivá" tette a korábban szuverén (más etnikumú) népek tagjait.

calabria007 (törölt) 2013.07.06. 22:34:57

@fehérfarkas:

és a mi külön parlamentünk a vármegyei autonómiának is véget vetett:(

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.06. 22:46:11

@Lajosforras:

"a hatalom meg már csak ilyen. szelektál."

Hogyne; és akik ellen szelektál, azoknak a jólét-érzete szükségszerűen alacsonyabb mint akiket pozitívan szelektál.

És ezzel visszakanyarodtunk az eredeti gondolathoz, ti. hogy "egy diktatúrának sem kell feltétlen rossznak lennie": mivel a hatalom szelektál (és a diktatúra mint abszolút hatalom különösen "hatékonyan" szelektál), szükségszerűen létrehoz olyan csoportokat, akiknek rossz -- legalább is rosszabb mint a pozitívan szelektáltaknak.

"demokráciában a diktatúrát korrupciónak hívják"

Ami a mindenkori hatalom (kormányzat) általi szelektálás: kliensek és támogatók "pozitív megkülönböztetése" pénzzel, hatalom-szeletekkel és/vagy a jog egyenlőtlen alkalmazásával.

calabria007 (törölt) 2013.07.06. 22:46:19

@neoteny:

a rendi állam egészen más nemzetfogalmakkal működött, mint a modern verzió

az etnikai nemzet (gens hungarica) mellett volt alattvalói és politikai nemzet is

a politikai nemzet (natio hungarica) rendi, ill. területi és _nem_ etnikai alapon szerveződött

a _nem-magyar_ nemesekre (akik a regnum hungariae alattvaló voltak) senki sem akarta ráerőszakolni a magyar nyelvet

az un. "hungarus" szemlélet értelmében ettől ők még a natio hungarica tagjai voltak

a horvát társnemzet esetében is hasonló módi érvényesült a Horvátország területén élő - bármilyen nemzetiségű, pl. magyar - nemesek alkották a horvát politikai nemzetet a natio croatica-t

calabria007 (törölt) 2013.07.06. 22:50:57

@neoteny:

huzamosabb "hódítás" gyanánt nekem csak Horvátország ugrik be az meg társnemzet volt (natio croatica), és ezt a státuszt 1867 után is megőrizték

calabria007 (törölt) 2013.07.06. 22:55:48

@neoteny:

+ autonóm vármegyék voltak, ill. egy rakás speciális egység (pl. az erdélyi Szász Univerzitás jól elvolt a szász jogkönyv hatálya alatt és ez nem volt egyedi)

Erdélyi szász univerzitás
hu.wikipedia.org/wiki/Erd%C3%A9lyi_sz%C3%A1sz_univerzit%C3%A1s

sztd 2013.07.06. 22:58:42

@peetmaster:
"ilyenről én nem tudok, és az emberiség többsége sem."
Ne vedd zokon, nem a tájékozottságodat akarom leszólni, de a világban levezetett aktuális tudományos eredmények elsöprő többségéről nem tudsz. Ezzel így van, az emberiség egésze.

"Meg különben is, ha létezne, nem lehetne tagadni, amit viszont sokan megtesznek."
Miért ne lehetne? Sokan a Föld gömbölyűségét, mások az evolúciót tagadják, és vígan élik a mindennapjaikat. Igazából amíg egy szikla tetejéről nem teszteled, addig a gravitációt is tagadhatod.

Lajosforras 2013.07.06. 23:07:06

@neoteny: és mivel a korrupció mindenhol (még a "legdemokratikusabb államaiban" is jelen van, ergo annyi különbség a diktatúra és a demokráciának nevezett berendezkedés között, hogy az utóbbi többé-kevésbé titokban rendezi le a piszkos ügyeit.
és elégedetlenek mindenhol vannak. ki a még jobb létért, ki a hatalomért...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.06. 23:12:26

@calabria007:

Ez rendben van.

Mi a helyzet a kunok "harcos kivonulásával" Kötöny vezér felkoncolása után? Az nem számít "etnikai alapú polgárháborúnak"?

calabria007 (törölt) 2013.07.06. 23:23:40

@neoteny:

elismerem, remeg a léc, de a kunokat olyannyira nem akarták asszimilálni, hogy a kun nyelv még a török hódoltság korát is megérte

az 1848-as események előzményeit azonban efféle jogszabályokban kell keresni

1844. évi II. törvénycikk

a magyar nyelv és nemzetiségről
www.1000ev.hu/index.php?a=3&param=5255

calabria007 (törölt) 2013.07.06. 23:26:01

@neoteny:

maghát aztán Kötöny vezér kb. 2 év "helyben lakásra" tekintett vissza és az sem volt felhőtlen...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.06. 23:26:34

@Lajosforras:

"mivel a korrupció mindenhol (még a "legdemokratikusabb államaiban" is jelen van"

De nem azonos mértékben, és ez fontos: pl. nagy a különbség egy pofon és egy halált okozó testi sértés között.

A "legdemokratikusabb államokban" tiltja a törvény a (közhatalmat gyakorlók általi) korrupciót; ennek több vagy kevesebb érvényt is szereznek. Mivel a diktatúrában a diktátor maga "a törvény" forrása (még ha nominálisan léteznek is korrupcióellenes törvények), a "korrupcióellenes küzdelem" általában politikai eszköz az ellenzék egyes tagjainak erőszakos eltávolítására.

calabria007 (törölt) 2013.07.06. 23:30:40

@Lajosforras:

a szaúdi király abszolút uralkodó, és ez nagyon más műfaj

Lajosforras 2013.07.06. 23:59:36

@calabria007: az elnevezés valóban más. de mit tesz és azt hogyan?

Lajosforras 2013.07.07. 00:04:11

@neoteny: pofon,halált okozó testi sértes...másképp intéződik. vagy eltűnt személy, vagy "kivégezte a családját,majd öngyilkos lett". a lehetőségek száma végtelen.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.07. 00:12:16

@Lajosforras:

Az összeesküvés-elméletekben az a nagyszerű hogy bármilyen próbálkozás a cáfolatukra további bizonyíték az azokban hívők számára hogy az összeesküvés létezik.

calabria007 (törölt) 2013.07.07. 00:16:38

@Lajosforras:

egy abszolút uralkodó sokkal legitimebb, ergo - mivel a szó szoros értelmében _tulajdonban_ van - hajlamosabb arra, hogy hosszú távon gondolkodjék,

míg egy diktátor általában rablógazdálkodásban és "fogd a pénzt és fuss" országrablásban érdekelt

+ egy "abszolút" uralkodó hatalma a valóságban jelentős mértékben korlátozott, mivel köti a hagyomány és a tágabb család is bizonyos mértékben kontrollt tart fölötte

(ha alkalmatlannak bizonyul, akkor vki az uralkodócsaládból fogja megbuktatni... számos példa volt erre még az arab félszigeten is... pl. Abu Dhabi és Oman ugrik most így elsőre be)

Lajosforras 2013.07.07. 00:20:57

@neoteny: ezzel nagyjából holtpontra is jutottunk, mert az összeesküvés-elméletek igazságtartalma örök vita. egész kényelmes mellékvágány.

Lajosforras 2013.07.07. 00:23:34

@calabria007: értem én,de arra próbálok kilyukadni, hogy mindkettő abszolút hatalmat gyakorol,amivel nincs baj,ha a pógár elégedettségére teszi. nem a hatalom bármilyen formájával van a baj,hanem azzal,mihez kezdenek vele.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.07. 00:34:55

@Lajosforras:

"ezzel nagyjából holtpontra is jutottunk"

Pontosan; bármivel érvelek a "legfejlettebb demokráciák" és a "nem rossz" diktatúrák közötti különbségről, te mindig feltételezheted azt hogy a "legfejlettebb demokráciákban" is rendszeresen történnek (definíció szerint felderítetlen) politikai gyilkosságok, míg a "nem rossz" diktatúrával való elégedetlenség egyetlen lehetséges motivációja a "hatalomvágy és irigység".

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.07. 00:38:36

@Lajosforras:

"nem a hatalom bármilyen formájával van a baj,hanem azzal,mihez kezdenek vele"

És ez az alapvetően hibás nézet: lehetetlen a hatalmat (különösen az abszolút hatalmat) úgy gyakorolni hogy az az összes polgárt jobban elégedetté tegye mintha saját maga döntene az őt érintő kérdésekben.

Részletekért ld. Friedrich Hayek "Út A Szolgaságba" c. könyvét.

Lajosforras 2013.07.07. 00:40:49

@neoteny: ne haragudj, képtelen vagyok feltételezni bármennyi emberséget vagy jóindulatot a politikusokról,ha a saját hatalmukról van szó. egyszerűen túl nagy a tét, hogy ne tegyék meg alkalmasint. lerohannak egy irakot, kiirtva civilek tízezreit egy feltételezett vegyifegyver miatt, kelet-európában cia-börtönöket működtetnek,guantanamo... ezek mellett apróság.

Lajosforras 2013.07.07. 00:45:08

@neoteny: akkor mi a megoldás? nincs megoldás. valaki mindenképpen szív. ergo ha diktatúra, ha demokrácia,valaki mindig elégedetlen. megosztva és uralva.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.07. 00:46:07

@Lajosforras:

"képtelen vagyok feltételezni bármennyi emberséget vagy jóindulatot a politikusokról,ha a saját hatalmukról van szó"

Akkor hogyan vagy képes feltételezni hogy egy diktátor és kliensei meg támogatói képesek egy "nem rossz" diktatúrát "üzemeltetni"?

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.07. 00:58:12

@Lajosforras:

"akkor mi a megoldás? nincs megoldás"

A megoldás az hogy minél kisebb/kevesebb hatalom koncentrálódjék bárki kezében; a mindenkori kormányzat hatalmának a lehető legnagyobb mértékű szűkítése. Ezt a célt volt hivatott szolgálni pl. az amerikai alkotmány (annak szerves részével, a Bill of Rights alkotmány-kiegészítésekkel) a szövetségi kormányzat esetében. Sajnálatos módon belekerült három klauza:

- necessary and proper
- interstate commerce
- general welfare

amelyek gumi-kifejezéseknek bizonyultak; ezek csaknem tetszőlegesen széles interpretációja lehetővé tette a szövetségi kormányzatnak az élet gyakorlatilag bármelyik területére történő benyomulását.

Lajosforras 2013.07.07. 00:58:20

@neoteny: egyszerű: nem teszek különbséget a hatalom gyakorlói között. csak az ösvényeik különböznek, a kapu ugyanaz. hatalomra jutni és ott is maradni. a módszerek változatosak. sajna nem emlékszem,ki mondta: a hatalom birtokosaival az a baj, hogy aki eljut odáig, automatikusan alkalmatlanná válik a feladatra.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.07. 01:09:18

@Lajosforras:

Ez a nézeted viszont ütközik ezzel a kijelentéseddel: "nem a hatalom bármilyen formájával van a baj,hanem azzal,mihez kezdenek vele".

Lajosforras 2013.07.07. 01:14:09

@neoteny: nem ütközik. az csak tapasztalat, hogy sok jót nem. lehetne jót,de nem teszi.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.07.07. 01:43:32

@Lajosforras:

"az csak tapasztalat, hogy sok jót nem. lehetne jót,de nem teszi."

Hát ha az összes tapasztalat azt mutatja hogy "sok jót nem", akkor nem világos hogy honnét származik a hit a "lehetne jót"-ban.

hacsaturján 2013.07.07. 05:37:19

elképzelem, ahogy szerencsétlen asztúrok -akiket egy ilyen kilincs orrú, hermafrodita oktatási korifeus sújt-kétségbe esetten, orcájukat tenyerükbe temetve ( a fészpalm kifejezést természetesen nem ismerik) rejtőzködnek düledető romkocsmák mélyén és siratják az eddig jól bevált kereszténységüket von alfa bis omega, pedig még nem is hallottak csák mátéról. a globális európát zúdította a nyakukba ez a némber és most nem tudják, hogy megvárják-e a felszabadító békemenetet vagy áldozzanak égő áldozatot a húsvéti (majdmitmondok), tavaszi nyúlnak a fenyőfák alatt, estleg állítsanak-e kopjafát horcha kutun emlékének. a katalán és aragon hordák már az asztúr partokat ostromolják, az utcákon tormaista szabotőrök csellengenek várva a pillanatot, hogy a népet a buzik ellen uszíthassák, esetleg kötelezővé tehessék a tökmag fogyasztást emlékeztetve az asztúrokat vizigót őseikre akik oly igen emlékeztetnek magyar rokonaikra, bár ezt az opciót már a baszkok is lenyúlták. dubaiból importált, muzulmán magyar kurvák hintik erisz almájának magját, de a valódi konzervatív asztúrok már kihírdették a fatvát (ukázt, slogant etc.), miszerint európa non coronat, legalább is ebbe a kocsmába nem! isten engem úgy segéljen!

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.07.07. 06:55:23

@calabria007: szent istvánt csak ne keverd ide. eleve, miután elpatkolt, ez már nem az ő állama volt, hanem az ő nevén élősködő hatalomért egymás belét kitaposó utódoké. másrészt "szent" istván azzal érdemelte ki a "szent" jelzőt, hogy kiárulta az országot a keresztyény maffiának, a saját családtagjait sem kímélve, kivégeztetve. saját népe, saját ősei vallását, hitét egy vállvonással a szemétbe dobva. hát ilyen "nagy" ember volt a "szent" istván. A "szent" jelző annyit jelent, hogy olyan ember, aki fenntartás nélkül kiszolgálta a keresztyény, nemzetközi gyerekbaszó maffiát. gerinctelen gyökér volt, és az utódai sem különbek, a mostani törpe, pocakos gonosz harcsafejű csontos gülledhomlokú torzképű geci sem.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.07.07. 06:57:44

@calabria007: okoskodsz itt a rendi meg faszomtudjamilyen hülyeségekkel, miközben csak egy kikupálódott földtúró geci paraszt vagy, aki értetlenül szemléli ahogy a világ elhalad mellette. okoskodsz, közben ugyanolyan helyzetbe akar hozni téged a mosti rendi "haveri" kormány, mint amilyenbe a zsellér dédszüleidet kergette az akkori nemzeti egység, ami annyira jól működött, hogy másfél millió szegényparaszt mindenét feladva kitántorgott amerikába.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.07.07. 06:59:51

@neoteny: te viszonylag értelmesnek tűnsz, úgy tűnik, a megfelelő könyveket forgatod, nem úgy mint a szegényjobbágy-sorból rakéta sebességgel is kitörni képtelen nyomorult titkosügynökre-hajazó vitapartnered.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.07.07. 07:00:53

@neoteny: "Az összeesküvés-elméletekben az a nagyszerű hogy bármilyen próbálkozás a cáfolatukra további bizonyíték az azokban hívők számára hogy az összeesküvés létezik."

lásd kereszténység, zsidógyűlölet, stb.

Lajosforras 2013.07.07. 09:17:32

nna. megérkezett a romkocsma-fröccsön szocializálódott, tarisznyás is vitéz uram személyében. Aki ugyan hozzá még nem tett semmit a szöveghez, de egy páros lábbal mellbe rúgást azonnal kiérdemelt. bölcsészként tetszett végezni, hogy ilyen magas lóról bírja osztani az észt? vagy esetleg semjén úr személyesen...?

calabria007 (törölt) 2013.07.07. 10:17:19

@Magyar Vitéz:

“szent istvánt csak ne keverd ide”

Mintha ő alapította volna ezt az államot, kis pajtás:)

“ősei vallását, hitét egy vállvonással a szemétbe dobva”

Ennek kapcsán inkább Géza fejedelmet (tudod azt a keleti nagyurat aki elég gazdag volt ahhoz, hogy több istennek áldozzon…) és a bizánci rítus szerint megkeresztelkedett Sarolt fejedelemasszonyt gyalázd:)

calabria007 (törölt) 2013.07.07. 10:24:10

@Lajosforras:

az un. "demokratikus többség" is abszolút hatalmat gyakorol...

nem véletlenül volt az un. "demokráciák" története egy vérfolyam...

demokrácia = illúzió

egy ilyen rendszer max. KIS LÉPTÉKBEN tud hatékonyan működni (lásd pl. svájci kantonok)

minél nagyobb az un. "demokratikus" állam annál inkább egy szánalmas vicc az egész...

pl. az EU vagy az USA szövetségi kormány szintjén már kifejezetten szürrealisztikusan folynak a dolgok

calabria007 (törölt) 2013.07.07. 10:28:53

@Lajosforras:

a decentralizáció a megoldás

az esetleges "bázis-demokratikus" rendszereknek pedig nem feltétlenül az általános választójog elve mentén kell működniük

(pl. egy homeowners association-ban is a _tulajdon_ alapján vesznek részt a lakók a szavazásban...)

Lajosforras 2013.07.07. 10:40:37

@calabria007: ippen ezt próbáltam a magam körmönfont módján megértetni. mindegy, hogy a hatalom minek nevezi magát, nyíltan vagy burkoltan veri keresztül az elképzeléseit a társadalmon,attól még ugyanolyan abszolút a kontroll és az irányítás. aq demokrácia alapelve: lágyan szólj és furkósbottal járj.

calabria007 (törölt) 2013.07.07. 10:44:56

@Lajosforras:

a modern demokrácia kezdetben még csak lágyan se akart szólni

nem véletlen, hogy nagy francia forradalom után közel száz évig "jegelték" az általános választójog című koncepciót....

és tán nem ok nélkül, mivel a második nagy "demokratizálódási" hullám az I vh-ba torkollott

a harmadik pedig - miután a "bölcs" nép hatalomba segítette Hitlert és Mussolinit - pedig a II. vh-ba....

Lajosforras 2013.07.07. 10:46:42

@calabria007: nájá,de a bölcs népet kár ezért hibáztatni. ha az embernek hazudnak, nehéz jó döntést hozni. itthonról is van rá példa, nem kell olasz- meg franciaországig szaladni.:)

calabria007 (törölt) 2013.07.07. 10:52:55

@Lajosforras:

ja, igen nehéz olyan dolgokról jó döntést hozni amihez 1.) nem ért az ember, ill.
2.) szinte semmi súlya sincs a szavazatának:)

DE

inkább mutatok ehelyett neked egy valódi pozitív példát:)

A MÁTYÁSFÖLDI NYARALÓTULAJDONOSOK
EGYESÜLETE
epa.oszk.hu/02100/02120/00030/pdf/ORSZ_BPTM_TBM_30_253.pdf

ilyen léptékben tud a _tulajdonosok_ "demokráciája" valóban hatékonyan működni:)

Lajosforras 2013.07.07. 11:02:11

@calabria007: nem bánnám,ha így működne. :)

borzimorzi 2013.07.07. 23:35:09

@fehérfarkas: Honnét szeded azt az orbitális baromságot, hogy az Ottomán Birodalomban mindenki egyenlő volt vallás szerint? Az az apróság, hogy a keresztényeknek külön adót (dzsizja) kellett fizetniük, AZ EGYENLŐSÉG? Az, hogy a keresztények fiúgyerekeit elszedték adóba (devsirme), hogy janicsárokat csináljanak belőlük, AZ EGYENLŐSÉG? Az, hogy a Hódoltság területén rendszeresen rajtaütöttek a törökök komplett falvakon, az öregeket és a kisgyerekeket úgy 3-4 éves korig lemészárolták, a férfiembereket szintén, a fiúgyerekeket, a lányokat meg a csinos asszonyokat meg előbb megerőszakolták, aztán elvitték Isztambulba a rabszolgapiacra, AZ EGYENLŐSÉG?

Én nem értem, honnét szedik egyesek ezt a sok baromságot. Hol tanultál te történelmet?

Üdv:
b

calabria007 (törölt) 2013.07.08. 08:43:06

@borzimorzi:

nem teljesen "orbitális baromság", mivel a keresztények és a zsidók a saját törvényeik szerint élhettek

Millet (Ottoman Empire)
en.wikipedia.org/wiki/Millet_(Ottoman_Empire)

sokkal szabadabbak voltak, mint egy un. modern "nemzetállamban"...

ami pedig a janicsárokat illeti:

hát abból lett az ottomán elit...

és sohasem felejtették el, hogy honnan jöttek...

PS.: attól tartok a te "történelemtudásod" sem túl mély...

calabria007 (törölt) 2013.07.08. 08:48:41

@borzimorzi:

az oszmán birodalom 200 év alatt a semmiből lett világbirodalom...

kezdetben keresztény többséggel... (Isztambulban a XX. század elejéig keresztény többség volt...)

a sikere a következőben állt:

alacsony adók,

vallásszabadság és

relatíve minimális elnyomás...

a Balkán félszigeten a keresztény lakosság sok helyütt jóformán felszabadítóként fogadta az oszmán hódítókat...

PS.: I Oszmán követői között még a keresztények voltak többségben...

Ottoman Empire Documentary
www.youtube.com/watch?v=ZfX-w-EN8sA

fehérfarkas 2013.07.08. 09:15:56

@borzimorzi: "Honnét szeded azt az orbitális baromságot, hogy az Ottomán Birodalomban mindenki egyenlő volt vallás szerint? Az az apróság, hogy a keresztényeknek külön adót (dzsizja) kellett fizetniük, AZ EGYENLŐSÉG? "

Mindenkinek kellett adót fizetni. Voltak vallástól független adók, ezeken belül is voltak az egész birodalomban kötelezőek, és voltak területi/tartományi jellegűek. És voltak vallási alapon levő adók is. A muszlimoknak zakátot kellett fizetniük. Mivel a keresztényeknek nem kellett zakátot fizetniük, ezért ők dzsizjának nevezettet fizettek. Ugyanakkor ezért cserébe védelmet kaptak és nem kellett katonáskodniuk sem. Míg egy háború idején a muszlimoknak katonáskodási kötelezettségük volt, addig a keresztényeket nem lehetett katonáskodásra kényszeríteni. Ha egy keresztény beállt katonának, akkor azért zsoldot kapott.
És emellett ott van az, hogy a keresztények a saját vallási törvényeik szerint élhettek, és saját bíróságaik voltak.

A hozzászólásod másik fele sem igaz. A rabszolgákat a legyőzött területekről hozták, vagy pedig úgy vásárolták rabszolgakereskedőktől (akik a világ más területeiről hozták őket). Pl. ha már hónapok óta vetíti az RTL Klub a Szulejmán c. sorozatot, akkor abban láthatod Hürremet (Alexandrát), aki ruthén rabszolgalány volt. Őt úgy vásárolták krími tatár rabszolga-kereskedőktől.

A kisgyermekeket nem lemészárolták, hanem a nem muszlim családok 1 gyermeket ún. devsirme adó keretében "beszolgáltattak". Azért idézőjel, mert a valóságban ez azt jelentette, hogy a devsirmés gyerekeket ún. devsirme iskolákba vitték taníttatni, ahol vagy az elit hadsereg (janicsárok) tagjai lettek, vagy közigazgatásban helyezkedtek el. A birodalom számos pasája, vezírje és nagyvezírje devsirmés volt.
A Szulejmán sorozatban szereplő Ibrahim is ilyen devsirmésből lett az egész birodalom nagyvezírje.
Pont az elit oktatás, és mert a devsirmésekből az elit hadsereg tagjai vagy magas rangú hivatalnokok lettek, ezért sokszor a muszlim családok kereszténynek hazudták magukat, hogy így legalább az egyik gyermeküknek esélye legyen jó karriert befutni.
Magyarország területén pedig nem is alkalmazták a devsirmét.
(egyébként a devsirme nem muszlim, és nem török találmány, hanem a bizánciak és a perzsák is használták már korábban - és az oszmán törökök tőlük vették át, mert a birodalomalapító Oszmán gázi és utódai nem bíztak a különböző török törzsekben, riválisokat látott bennük, és ezért inkább a meghódított népekből alakította ki az elit hadseregét és az államigazgatást)
3 nép volt amelyik az Ottomán birodalomban a legtöbb és legmagasabb közigazgatási és gazdasági pozíciókat birtokolta: görögök, örmények, zsidók.
Ennek következtében a 17-18. sz-ra, amikor már Havasalföld kereskedelmét is a görögök irányították nagyon erős görögellenes csoportok jöttek létre (a 18. sz-ban Havasalföldön a "görög" a mai "zsidó" szó szinonimája volt: "nagytőkés kizsákmányoló"). És csak a 18. sz-ban érték el a románok, hogy román etnikumú pashákat nevezzen ki a szultán Havasalföldre, mert odáig többnyire görög etnikumú pasák irányították Havasalföldet (akik a kereskedelmi monopóliumokat a görög kereskedőknek adták).
Erdély teljesen más volt. Itt a városok megtarthatták szabad kereskedelmi státuszukat is, és így a görög kereskedelmi monopólium már nem tudott érvényesülni mint Havasalföldön vagy Bulgáriában.
(voltaképpen az Ottomán birodalom kereskedelmi monopóliumát a görögök tartották a kezükben a birodalom nyugati felében: Havasalföldtől Anatólia középső részéig).

Ne felejtsd el, hogy a birodalom legnagyobb rangú vezető a szultánon kívül 90%-ban nem törökök voltak, hanem mindenféle más nemzetiségűek.

fehérfarkas 2013.07.08. 09:37:46

@calabria007:
Hétvégén a havasalföldi és bolgár területek török korszakáról olvastam. Utólag nagyon jól látszik a Birodalom hibája, ami miatt a 19. sz-ban a nagyhatalmak a különböző etnikumokat fel tudták lázítani a Birodalom ellen. Ugyanis a Szultán és a Porta abszolút nem etnikumokban gondolkodott. Talán még értelmezni sem tudták mit is jelent ez valójában. Számukra csak oszmánlik (a birodalomhoz hűséges alattvalók) léteztek.
A különbségeket az általad is említett millet rendszerben próbálták kezelni, ami meg vallási alapon tett különbségeket, és vallási alapon adott autonómiákat. De arra már nem volt tekintettel, hogy a román etnikumú területre ha görög pasákat nevez ki hosszú ideig, akkor azok a pasák (akik a birodalom fővárosában talán ha 1x voltak életükben, és így a Porta mentalitása nem tudott hatást gyakorolni, ezért) a saját nemzetiségüknek fognak kedvezni. Így pl. a kereskedelmi monopóliumokat a román és bolgár területeken is a görög kereskedők élvezhették, ami jelentősen meggátolta a bolgár és román parasztság polgárosodását, és elszegényítette őket (hiszen tök mindegy mit és mennyit termelnek, az eladásból/kereskedelemből származó profitot a görög kereskedők fölözik le).
Az európai nagyhatalmak pedig a 19. sz-ra (amikor Európán a nacionalizmus hulláma söpört végig a szekularista törökvesékkel együtt: vagyis a vallási helyett etnikai alapra helyeződött át a hangsúly) észrevették ezt a hibát, és ki tudták használni arra, hogy a Birodalom nemzetiségeit egymás ellen fordítsák, mesterségesen egymás ellen uszítsák.

calabria007 (törölt) 2013.07.08. 11:08:42

@fehérfarkas:

Az „oszmán modell” közel 400 évig hihetetlenül sikeres volt…

És miután hihetetlenül sikeres volt jóformán „szentírássá” merevedett… nem vagy csak lassan változott… ami korábban erény volt az később emiatt hátrány lett…

(én leginkább ezt látom az „Európa beteg embere” sztori mögött)

fehérfarkas 2013.07.08. 11:50:04

@calabria007:
hát igen, ez az amikor egy idő után a rendszer túlnő mindenen és az irányítja a vezetőt és nem pedig fordítva. III. Szelim szultán a 18. sz. végén megpróbált reformálni, de elbukott. Még egy szultánnak sem volt elég hatalma a rendszer felett. És majd csak a 19. sz. elején II. Mahmut szultánnak sikerül megvalósítani az egész birodalmat átalakító nagy reformokat. Csak sajnos az utódai tehetségtelen uralkodók voltak.
Hiába voltak fejlesztések, hiába nyitották ki a birodalmat a külfödi befektetők előtt, hiába húzták szorosabbra a kapcsolatokat a németekkel, és hiába lettek a korábbi ellenség Habsburgokból szövetségesek, a megváltozott globális politikai helyzetben a 19. sz-i török szultánok mindig már csak az események után kullogtak, míg pl. a 17.-szban az események formálói voltak.

De minden hibája és gyengesége, meg a 19. sz-i tehetségtelen szultánjai (kiv. II. Mahmut) ellenére még így is 100 év és 1 világháború kellett a nagyhatalmaknak a török birodalom legyőzéséhez, és legyőzni is csak együttes támadással tudták (Brit gyarmatbirodalom, Francia gyarmatbirodalom, Olaszország, és a cári Orosz Birodalom) + a birodalmon belüli nemzetiségek (örmények, arabok, görögök, bolgárok, románok, szerbek) egymásnak ugrasztásával.
A Habsburg birodalommal ugyanez történt, és ugyanebben az időszakban, és ugyanezek a nagyhatalmak által.

De jó politikával és jó vezetőkkel, és a hibák időben történő megfelelő orvoslásával megakadályozható lett volna mint a török, mind a Habsburg részről a felbomlás. Azért a két birodalom (+ ott voltak még a németek is szövetségesként), ha nem megy bele az 1. világháborúba, akkor a felbomlást elkerülhette volna.
Igaz a törökök a 19-sz-ban elvesztett területeket nem szerezték volna vissza, de a többi területet meg tudták volna tartani. Így viszont a győztes Antant hatalmak őket is ugyanúgy feldarabolták mint a Habsburg birodalmat.

korhely1 2013.07.08. 17:24:06

@bbjnick: bbjnick · bbjnick.blog.hu 2013.07.04. 14:02:16
Saját kútfőből irodalmiaskodva, a Madách idézethez nem adhatok mást, csak mi lényegem” :)

Szenvedéstörténet

Nézi az arcát az Isten
tükör által, homályosan.
A féltőn szerető
keresi magát a
szeplőtlen alakban.

Nézi az arcát az Isten
kőtáblákon, összetörten.
Visszavonhatatlan
halálnak halálát
sok ezeríziglen.

Nézi az arcát az Isten.
Te, ács! Ő az én gyermekem.
A fiút házadban
élő áldozatul
magamnak nemzettem.

Nézi az arcát az Isten.
Szenvedj ki hát énhelyettem,
magad szülj meg engem
fájdalmadban, élő
isteni személyem!

Nézi az arcát az Isten
Szentháromság hatalmasan,
magára ismerve
az emberalakra
teremtett anyagban.
/korhely/

korhely1 2013.07.08. 20:49:11

fehérfarkas : "...megakadályozható lett volna mint a török, mind a Habsburg részről a felbomlás. Azért a két birodalom (+ ott voltak még a németek is szövetségesként), ha nem megy bele az 1. világháborúba, akkor a felbomlást elkerülhette volna. "

Nem gondolod, h. túl nagy erők voltak érdekelve abban, h. Németország útjából eltakarítsák a Habsburg Birodalmat, csak ne a Perzsa öböl felé kacsingasson? (A Berlin-Bagdad vasútvonal tervei és a konzorcium már az 1. világháború kitörésekor készen álltak.)

calabria007 (törölt) 2013.07.08. 21:22:18

@korhely1:

egy cirka 500 km-es szakasz kivételével már készen volt akkor

en.wikipedia.org/wiki/Baghdad_Railway

korhely1 2013.07.10. 16:19:35

@calabria007: Hát, igen. De, vki mondta itt, h. ne foglalkozzunk a történelemmel, csak a jelennel. Bizt. úgy fogjuk megérteni, h. miért voltak Irakban tömegpusztító fegyverek, meg az arab évszakokat. :D

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.08.02. 17:35:14

@♔batyu♔: Most jött ki a lista:
m.eduline.hu/kozoktatas/2013/7/5/20132014_tanev_rendje_SZRSQX
Tehát nálunk, Magyarországon Téli és Tavaszi szünet van hivatalosan, pont mint abban az istentelen Kasztíliában, és soha 1 pillanatra sem jutott eszébe egyetlenegy jobbosnak sem, h ebben bármi zavaró lenne.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.02. 21:19:16

@MolnarErik: Ideje lenne akkor az istentelen Pázmány egyetemen is szétcsapni, mert ott karácsonykor "év végi zárva tartás", húsvétkor pedig "tavaszi szünet" van:
btk.ppke.hu/hallgatoinknak/tanulmanyi-informaciok/a-2012-2013-as-tanev-idobeosztasa

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.08.02. 22:32:05

@Alfőmérnök: A Pázmány kiemelt felsőoktatási intézmény, Balog Miniszter Úr közbenjárására. Az Értelmiségi Rendszerváltás Auróra cirkálója. Így merészeljen írni róla bárki.
süti beállítások módosítása