Kommentszűrés
’13 jún
5
08:51

Összetartozás

Írta: TuRuL_2k2

Szekely_gyors.png

Nagy és örömteli változáson ment keresztül egy évtized alatt a külhoni magyarság ügye a hazai közgondolkodásban és belpolitikában. Az 1920-as békedöntés évfordulóján gyakorlatilag a teljes politikai elit, Mile Lajostól Vona Gáborig, Orbán Viktortól Bajnai Gordonig fontosnak érezte, hogy mondjon valamit. Azt meg pláne ki gondolta volna a 2002-es országgyűlési vagy a 2004-es népszavazási kampány után, hogy az MSZP elnöke 2013-ban nemcsak foglalkozik Trianon évfordulójával, de Erdélyről, Felvidékről és Kárpátaljáról ír majd? (Sőt, még a szocialisták honlapja emlegei fel a FIDESZ 1990. június 4-i parlamenti kivonulását.) Egyedül a néhány százalékos támogatottságú Demokratikus Koalíció viszi tovább a korábbi baloldali narratívát.

Bár a Jobbik szerint Medgyessy Péter december 1-jei koccintását idéző hazaárulás, szerintem kifejezetten pozitív az alapvető megközelítés, amivel a kormány Trianon évfordulóját kezeli. Hogy 2010-ben június 4-ét a Nemzeti Összetartozás Napjává nyilvánították, nem pedig a Nemzeti Fájdalom, a Nemzetcsonkolás vagy egyenesen a Nemzethalál Napjává. Bármilyen sokkoló és brutális volt az első világháború után az országra kényszerített békeszerződés, sokkal többre megyünk azzal, ha azt nézzük, mit hozhatnak ki az adott feltételekből a különféle államok területén élő, azonban egy nyelvet beszélő, azonos kulturális kódokat használó, azaz egyértelműen egy nemzethez tartozó magyar közösségeink. Mert ezek az adottságok, a többes identitások jelentős kulturális, gazdasági és politikai lehetőségeket rejtenek magukban – és itt a legkevésbé sem a Wass Albert-szobrok kétségtelen konjunktúrájára gondolok.

Míg az alapvető, elméleti kormányzati hozzáállás örvendetes, ennek gyakorlati megvalósítása legalább két komoly nehézségbe ütközik, ahogy azt az idei fejlemények is jól mutatják. Egyrészt a hazai jobboldalra különösen jellemző, önsajnáló, sérelemközpontú történelemszemlélet könnyen szül olyan beszédet, mint amilyet Szász Jenő mondott tegnap: keresztre feszített országgal, levágott legértékesebb részekkel és halálos ítélettel. Másrészt, amikor az összetartozás megjelenítéséről van szó, nagyon nagy a kísértés valami alacsony színvonalú, giccses dolog létrehozására. Tökéletes példája ennek Az Összetartozás Dala, a maga érzelgős-művészieskedős szövegével, kínosan fantáziátlan, együtténeklős előadásmódjával:

Efféle szimbolikus dalt írni nehéz feladat, különösen, ha szándékai szerint gyerekeknek szólna. Hacsak nem sikerül nagyon jól, nem érdemes különösebben erőltetni. Ehhez képest a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium mindenkit arra kért, hogy kedden 18 órakor együtt énekelje a dalt. Törvényszerű, hogy ennek csak kínos érdektelenség és kudarc lehetett a vége (amit jobb lenne elismerni, nem pedig – a megszokott módon – sikerré festeni).

Amikor a poszt illusztrációját kerestem, akkor is a két, fent említett értelmezés, a nemzethalál és a giccs dominált a találatok között. Mit dominált: gyakorlatilag nem is találtam mást, ami nagyon jól mutatja, hogy bőven van még teendő, ha tartalommal akarjuk megtölteni ezt az összetartozást, s az önsajnáló, vesztes életérzés helyett valami pozitív, a győzelem reményét magában hordó értelmezést akarunk adni a velünk történteknek.

Címkék: nemzet Jobbik MSZP LMP Fidesz Orbán Viktor Magyarország Délvidék Mesterházy Attila Kárpátalja Bajnai Gordon Erdély Trianon Felvidék Medgyessy Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr185344830

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.05. 16:00:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Összetartozás 2013.06.05. 10:39:02

Nagy és örömteli változáson ment keresztül egy évtized alatt a külhoni magyarság ügye a hazai közgondolkodásban és belpolitikában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Robinzon Kurzor 2013.06.05. 09:11:43

"Míg az alapvető, elméleti kormányzati hozzáállás örvendetes, ennek gyakorlati megvalósítása legalább két komoly nehézségbe ütközik, ahogy azt az idei fejlemények is jól mutatják"

Hát persze.

Az elmélet jó, kedves elvtársak, csak a végrehajtásban adódnak még kisebb problémák.

tevevanegypupu 2013.06.05. 09:21:20

Nahat, mindenkinek volt egy kedves szava..meg Mesterhazinak meg Bajnainak is. Milyen igaz, oszinte , szivbol jovo szavak lehettek..Orbannak mar inkabb el lehet hinnji, 1990 utan megiscsak tobb ido telt el..de nekik? Ezen meg Marko Bela is kacaghat titokban..

gyalog.galopp 2013.06.05. 09:22:31

A kerti törpéről mindenki tudja, hogy giccs, mégis a hivatásos megmondók által csodált országokban milliószámra rakják ki őket.
Ott van még a legutóbbi hivatásos művész buktató ByeAlex, de ne hagyjuk ki a legnagyobb giccsparádés Elvist se, akinek a giccskultusza máig él.

Aki az összetartozás érzésben művészetet, rációt és egyéb életidegen dolgokat keres, az nagyon el van tévedve.

maskep 2013.06.05. 09:26:24

@Robinzon Kurzor: Ne várjuk el, hogy az oly népszerű, és generációkon átörökített édes-kesergő, romantikusan vérforraló narratíva a jobboldalon a vezető erőt jelentő állampárt retorikája nélkül elmozdulhat akár egy centit is a Nem, nem, sohá!-tól. És nemzetünk vezető ereje, mint ebben a blogban is oly sokszor leírták, ideológia-mentes, pőrén érdekelvű. Ne várj el túl sokat se esztétikailag, se tartalmilag se tőlük, se a támogatóiktól. Néhány generáció minden családban kell ahhoz is, hogy a vagyon mellé stílus is párosuljon... De abban egyetértek Turulmadárral, hogy ez az elmozdulás, ez a kialakulni látszó új kollektív leírás örömteli.

Alvarez 2013.06.05. 09:33:56

Kellő fantáziával bárhol el lehet dalolni az összetartozást, az ügyészség is biztos ezt dúdolta, amikor nem talált semmi gyanúsat a szekszárdi trafikmutyiban. Nyomozás helyett majd énekelnek egyet!

Urfang 2013.06.05. 09:34:35

Jó megközelítés, én is mindig erre próbálom felhívni a figyelmet ennek kapcsán, hogy lassan száz év alatt legyünk már képesek feldolgozni a történelmi tényeket és végre előre tekinteni, ideje végre a lehetőségeket és az előnyöket meglátni a valóságos határainkban ahelyett, hogy terméketlen könnyeinket hullatjuk a történelmi térképre.

Hány ország van még az EU-ban, amelynek több szomszédos országban is vannak nemzetiségi alapú parlamenti pártjai? Hány ország van még amely a szomszéd országokban tudja értékesíteni a hazai nyelvű sajtótermékeit, tv és rádió és internetes tartalmait? Hány ország van még amely ilyen kiváló befektetési kiindulópontokkal bír a szomszédban, mint amit nekünk a szomszéd tesók jelentenek? Hány ország van még, amelynek idegen országban állami pénzen fenntartott nemzetiségi iskolái és intézményei vannak?

A legjobbat kéne kihoznunk a történelem szülte helyzetből, nem pedig a legrosszabbat.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.06.05. 09:36:56

"hogy kedden 18 órakor együtt énekelje a dalt."

En enekeltem, a kornyezetem hatarozott ellenszenve es az idonkent elegge ijesztonek tuno fenyegetesek ellenere. De hol volt Orban Viktor, amikor egyutt kellett volna enekelni? Enekelte o? Vagy Navracsics? Vagy a posztiro?

Szanalmasnak tartom, hogy szavakban megy az osszetartozas meg a HTM-ezes, aztan amikor egy olyan aprosagot kell tenni, hogy elenekelni egy egyszeru kis dalocskat, akkor mindenki kussol.

Szajmagyarok vagytok mind!

Robinzon Kurzor 2013.06.05. 09:37:28

@maskep: "De abban egyetértek Turulmadárral, hogy ez az elmozdulás, ez a kialakulni látszó új kollektív leírás örömteli."

Időpont: 2013-06-04, 10:30
Helyszín: Képviselői Irodaház (V., Széchenyi rkp. 19., 357-es terem)
Tartja: Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője sajtótájékoztatót tart.
Téma 1: Ma van a nemzeti összetartozás napja.
Téma 2: Összeomlott a baloldal mocskos vádaskodása.

Tessék mondani, ez már az elmozdulás?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.06.05. 09:37:40

@tevevanegypupu:
Maga enekelt? Fogadjunk, hogy nem enekelt.
Mert maga is csak egy szajmagyar.

TG69 2013.06.05. 10:02:32

@poszt: Ha tehát a hazai jobboldalra igaz ez :

"Egyrészt a hazai jobboldalra különösen jellemző, önsajnáló, sérelemközpontú történelemszemlélet könnyen szül olyan beszédet, mint amilyet Szász Jenő mondott tegnap: keresztre feszített országgal, levágott legértékesebb részekkel és halálos ítélettel. "

akkor mégis mit vártál? A nemzeti összetartozás napját a ballib oldalnak kellene kezdeményeznie (vagy legalábbis velünk együtt kellene megszervezni, akármit jelentsen is ez (politikai kiegyezés stb)), mert végülis nekünk lenne szükségünk erre az érzelmi vonalra rácsatlakozni és megszelidíteni, nem a "sérelemközpontú" jobboldalnak, Ezek a ünnepségek és dalocskák csak eltávolítanak minket a nemzeti összetartozástól, mert nemcsak gicssesek és túlfűtöttek, hanem egyben agresszívak tehát félelmetesek is számunkra. Nagy országot nagy nép tartson, aki képes megszervezni és ethoszt adni neki, mi még ezt a kicsit is szétverjük. Röhej.

teknős 2013.06.05. 10:29:26

Az én hócipőm is tele van június 4-vel!

Nálunk tegnap elmosta az eső, de a falnak megyek az édes-bús giccses, időnként nagyon gáz szereplőktől, akik telve érzelmekkel siránkoznak a fájdalmon. Közben az egész emlékező tömegben -engem leszámítva- egynek van két gyereke, a többinek, legfeljebb egy, vagy egy sem.

Az egész Trianon szólhatna arról, hogy mi mekkora teljesítményre vagyunk képesek, hiszen felállítottuk az országot gazdaságilag, akik belülmaradtunk, a kívül rekedtek meg megőrizték hagyományaikat és magyarságukat és milyen jó arcok, hogy vállalják a multjukat a trendekkel szemben.

Ehelyett van nekünk ugye a székely himnusz. Kicsit giccses, de a miénk...

Robinzon Kurzor 2013.06.05. 10:31:05

@TG69:

Ezek viselkedési minták, amik hosszabb távon megváltoztathatók.

Ha valaki, akkor Orbán alkalmas lett volna arra, hogy ezt megtegye, amikor átevezett a jobboldalra.

Egy darabig talán próbálta is azt, amit Turul még most is belelát ebbe, de az utóbbi 12-13 éve már arról szól, hogy tűri és kihasználja ezt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.06.05. 10:37:39

@teknős:
"Ehelyett van nekünk ugye a székely himnusz. Kicsit giccses, de a miénk... "

Nem az enyem, mert nem vagyok szekely.

Robinzon Kurzor 2013.06.05. 10:47:35

@teknős: "Az egész Trianon szólhatna arról, hogy ..."

Azonnal kiderülne, hogy a társadalmon belül nem is ott vannak az érdekellentétek és érték konfliktusok, ahol most a pártpreferenciák mutatják.

Az, hogy a Fidesz a "nemzeti" oldal (ami abból következik, hogy a többiekről ki van jelenve, hogy nemzetietlenek) elfed egy rakás olyan problémát, amiről addig sem kell tudomást venni.

tevevanegypupu 2013.06.05. 10:49:54

@Doomhammer:

:)
Jovore, ha megerem, potolni fogom ezt a hianyossagot es dalra fakadok magam is. A vilagert nem akarnek szajmagyar lenni.

Egyebkent azon az unnepsegen ahol voltam nem enekeltek a Szekely Himnuszt, mert - nagyon helyesen - ug veltek, hogy ne kulonboztessuk meg az elcsatolt orszagreszeket.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.06.05. 10:50:57

@Robinzon Kurzor: A többiek magukat jelölték ki nemzetietlennek. Kádárék lehettek volna "nemzetiszocialisták", ahogy a szomszédos államok komcsijai, de ők a nemzeti identitás elnyomását választották.
Az MSZP és nyúlványai, meg az SZDSZ és utódai szintén ezt az utat választották.

Úgyhogy ezt fölösleges felróni a fidesznek.

cogito verus 2013.06.05. 11:01:33

A Fidesz sokszoros pálfordulást végez az 1990-es parlamenti trianoni megemlékezésről való kivonulástól, a magyar igazolványtól a mai álláspontig.
Egy érdekei szereint meggyőződését váltogató hatalmom mániás mutyi párt.
Sajnos a magukat nemzeti érzelmünek tekintők mind megfeledkeznek róla, hogy Trianon ill. a II. VH utáni megerősítése a jobboldali sovén politika "eredménye".
Sajnos nem lehet rajtuk segíeni. Gondolkodás ellen be vannak oltva.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.05. 11:10:24

@cogito verus:

"Trianon ill. a II. VH utáni megerősítése a jobboldali sovén politika 'eredménye' " --- írod.

Ezt neked ki mondta? Csak mert k*rvára átb*szott!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.06.05. 11:12:06

@tevevanegypupu:
"Egyebkent azon az unnepsegen ahol voltam nem enekeltek a Szekely Himnuszt, mert - nagyon helyesen - ug veltek, hogy ne kulonboztessuk meg az elcsatolt orszagreszeket."

Es a Barackfat enekeltek? Megvadolom a szervezoket, hogy alaastak egy, a KIM altal koordinalt erofeszitest.

Jovore mas dalt kell majd megtanulni. Mar ha persze a nemzetmagyarok kormanyat nem sikerul alaasni a fenekedo globalkompradoroknak.

Az u.n. "nemzeti oldal" most csunyan leszerepelt. Lehetoseg lett volna egy karpat-medencei egyutteneklesre es pont a nemzeti media hallgatta el a legeltokeltebben. Ez nem mas, mint a nemzeti ugy szabotalasa. Kinek az erdeke?

teknős 2013.06.05. 11:15:46

@Robinzon Kurzor: Ha lett volna eszük a balliberálisoknak 2004 második felében és nem a zsigeri ellenérzések uralták volna őket, akkor kihúzhatták volna a nemzeti kártyát a jobboldal kezéből. 2004. december 5-i döntés, Gyurcsányt akár történelmi személyiséggé emelhette volna.

Persze ahhoz magyarnak kellett volna lenni. Ezért gondoljuk mi sokan, hogy a balliberálisok hazaárulók. A zsigeri gyűlölet átszüremkedik a hazugság fátylán.

teknős 2013.06.05. 11:18:12

@cogito verus: Hatalom mániával vádolni egy politikai pártot, nem egyéb, mint siránkozni az oroszlán vérszomjasságán.

Balliberális populista és hazug szólam, amivel kábítják a saját - hülyének nézett- szavazóbázisukat.

Robinzon Kurzor 2013.06.05. 11:21:20

@TaTa86.: "A többiek magukat jelölték ki nemzetietlennek."

Pont erről beszélek.
Hogy te jelölöd ki "a többieket" nemzetietlennek, vagy kijelented, hogy ők jelölték ki magukat annak (Kádártól kezdve mindenkit beleértve, aki adott kérdésben más véleményen van), az részletkérdés.

Robinzon Kurzor 2013.06.05. 11:24:46

@teknős: "Persze ahhoz magyarnak kellett volna lenni. Ezért gondoljuk mi sokan, hogy a balliberálisok hazaárulók. A zsigeri gyűlölet átszüremkedik a hazugság fátylán"

Dettó.
Ha nem azt gondolom mondjuk a kettős állampolgárságról, amit kell, akkor nem vagyok magyar, sőt hazaáruló vagyok.

Nem pont ez volt állandóan (sokszor jogosan) az SZDSZ orra alá dörgölve, nem erről szólt minden második poszt évekig a Reakció/Mandineren?
Hogy milyen alapon döntik el kizárólagosan azt, hogy ki demokrata, ki fasiszta ...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.06.05. 11:38:07

@Robinzon Kurzor: Nagyon egyszerű: hogyha minden egyes nemzeti identitást kifejező megnyilvánulásra gyomorideged lesz, ideges lesz és nekiállsz fasisztázni, akkor tudhatod: nemzetietlen vagy. :)

Ha december 1-én koccintasz az oláhokkal Erdély elcsatolásáról, ha te egy ilyen embert, miniszterelnököt, pártot támogatsz vagy érte bármilyen szimpátiát érzel nemzetietlen vagy.

Nem fogom neked szádba rágni. Itt attitűdökről van szó, az ember érzi ezt, másrészről meg addig csúszkálhatsz, racionalizálhatsz, ameddig akarsz.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.06.05. 11:50:51

@Robinzon Kurzor: A nemzeti oldalon ha valamit számon lehet kérni, az az, hogy rosszul kezelik a dolgot. A balosok is magyarok, csak éppen olyan attitűdök fogjai, amelyek ennek éppen az ellenkezőjét mutatják. Úgy nőttek fel, hogy azt tanulták meg a szeretetet a nemzet iránt groteszk mostohaszeretettel lehet kifejezni, minden direkt szeretetnyilvánítás bajt hoz, és visszafelé sül el. (Nem kell sokat kutatni, hogy vajon honnan jön ez: Rákosi, Kádár.)

Hogy melyik a normális könnyű kideríteni. Meg kell nézni, hogyan bánsz a gyermekeddel, vagy hogyan bánnál vele ha lenne.

S=klogW 2013.06.05. 11:58:48

határigazítás nélkül

sosem fog helyére kerülni trianon

gyalog.galopp 2013.06.05. 12:13:12

@TaTa86.:

Aki a kommented első bekezdését nem érti az a másodikat se fogja érteni. Akinek a haza fogalma egy szülőotthon képében jelenik meg, annak a saját gyermeke olyan befektetés, amelynek kimenetén számok jelennek meg.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.06.05. 12:25:37

@gyalog.galopp: Ezen azért még morfondírozok...
A zsidók, cigányok, öntudatos buzik más kérdés, de a mezei balosok azok jobban átgondolva nemzetiek, csak ezt rosszul élik meg. Nemzetiek mert egyszerűen nem is lehetnek mások. Nem vallásosak(, annyira), nem lokálpatrióták(, legtöbbször), nem "európaiak", nem világpolgárok. A kommunizmusból sem örököltek identitást. A közösségük legtágabb határa, akikkel rendszeresen érintkeznek a "magyarok".
(Persze a jobbosokra pikkelnek, mert "hirtelen" belerondítanak ebbe a homogén "nemzetképbe".)

Amikor szóba kerül a határon túli magyarság, akkor tipikusan nacionalista reakciót adnak, csak éppen az ő nemzetfogalmukban nincsenek benne a htm-ek.

December 5-e, végülis nem nemzetietlenség, hanem pontosan nacionalista sovinizmus volt, ahol a balosok elutasították a "románokat"(, "szlovákokat", "szerbeket", "ukránokat"). Azt hiszem Hegedűs Zsuzsa volt, aki meg is jegyezte: Franciaországban pontosan a széljobb használ ilyen retorikát.

Más kérdés, hogy ez a balos alapvetően nacionalista tömeg átvette a valóban nem nemzeti zsidók retorikáját, érveit, de teljesen más indíttatásból.

szanisz 2013.06.05. 12:26:23

A kisebbségpolitika nem elsősorban a szimbólumokon múlik.

Érdemben kellene tenni a kisebbségek helyzetért, tárgyalni magas szinteken, megállapodásokat kötni amelyek előnyösek mindkét félre nézve (szlovák-magyar, magyar-román pl), és hagyni Nyírőt és társait a picsába. Amíg Kövérék Erdélyben bohóckodnak, senki nem veszi komolyan a kormányt, vagy senki nem áll hozzá pozitívan.

Ez az igazi kérdés, nem az, hogy a nemzet "nagyjai" miket nyilatkoznak Erdélyről,Felvidékről, nemzetről. Egyszerűen nem tudnak újat mondani. Most már tenni kénne, kompromisszumok, áldozatok árán. Többet között (ahogy a ci9kkben is szerepel)le kell mondani az áldozatszerepről (ami egyébként a szlovákok körében is népszerű narratíva).

szanisz 2013.06.05. 12:30:31

@TaTa86.: a te (?) jobbikod pedig sok szempontból kommunista, és érdemben nem tud, nem tudna tenni a magyarságért, mert itt már erőből már nem megy (nem '38 van) , csak észből, tárgyalások útján.

amúgy eléggé leegyszerűsítve látod a dolgokat, de sebaj, így könnyebb az élet, nem kell árnyalni semmit.

cogito verus 2013.06.05. 12:35:12

@bbjnick:
Történész vagyok. Gondolom maga nem. Trianon az ország nemzetiségi politikájának a következménye volt.
A Magyar szupremáciához való ragaszkodásé, a csehekkel való kiegyezés elutasításáé stb.

Olvasson, tanúljon és akkor nem fog délibábos önfelmentő dumákba menekülni.
Nem hiszem, hogy képes rá!

Kandeláber 2013.06.05. 12:35:25

Ez a csasztuske tényleg elég gáz, inkább ez kellett volna: www.youtube.com/watch?v=P2P_wxhBHRo

Kandeláber 2013.06.05. 12:36:21

@cogito verus: Ni, egy marxista történész.
Személyesen Krausz Tamáshoz van szerencsénk?

cogito verus 2013.06.05. 12:38:15

@teknős: @Kandeláber:
Nem. Maga viszont még mindig bér troll...

gyalog.galopp 2013.06.05. 12:39:20

@cogito verus:

Az, történész, Drakula meg belgyógyász!

cogito verus 2013.06.05. 12:40:11

@teknős: A hatalom megszerzésére való törekvés az természetes. A hatalom érdekében való állandó elv és meggyőződés változtatás viszont elvtelen hatalommánia.
Orbán és az egész bagázsa ilyen. Hazug rablóbanda

vantaan 2013.06.05. 12:41:28

@bbjnick: Trianon köszönhető Horthynak és az áruló erdélyi nemességnek és egyházaknak! Lásd a gyulafehérvári nyilatkozatot (szerződést). Horthy aktívan asszisztált a román csapatok tevékenységéhez még Budapest megszállásához is. (Horthy kitért a románok elől s a déli megyéket szállta meg s fosztogatott. Ekkor gyilkolták meg Simon József marcali plébánost (mert fölszólalt az atrocitások, a nők megerőszakolása ellen) is Horthy szabadcsapatai. ( összeverték,megskalpolták, ujjait kihegyezték és ló után kötve meggyilkolták) ...külön érdekesség ,hogy erről a Magyar Katolikus Egyház áruló módon hallgat s nem kezdeményezte a pap boldoggá s később szenté avatását.

Kandeláber 2013.06.05. 12:43:07

@cogito verus: Baszki, miért az a téveszméje minden hozzád hasonló szoclib zombinak, hogy aki nem szopja bő nyállal Bajnait, az csak fidesz-troll vagy "bérkommentelő" lehet?
Ti, akik a szürkeállomány kizárólagos birtokosainak tartjátok magatokat, egyszerűen képtelenek vagytok felfogni, hogy vannak akik csak úgy zsigerből utálnak benneteket, mindenféle pártkötődés nélkül.
Egy pszichiáter kiváló tanulmányt írhatna erről.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.06.05. 12:45:20

@szanisz: Nekem van Jobbikom?
Miket nem tud meg az ember! ^^

@cogito verus: Ormos Mária is történész, Lipusz Zsoltnak is történész diplomája van, nem jelent semmit.

"A Magyar szupremáciához való ragaszkodásé, a csehekkel való kiegyezés elutasításáé stb."
Mert szerinted a csehek nem támadnak meg minket, hogyha kiegyezünk vele? Történészként halvány lila fingod nincs a nacionalizmusról.

(Csak összehasonlításképpen: a jugók kiegeztek velünk 41 előtt. Oszt mi mégis megtámadtuk őket, mert a magyarjain náluk voltak. A Románokkal a monarchia mindvégig jó kapcsolatokra törekedett, és meg akarta nyerni szövetségesnek. Sokáig úgy volt a I. vhba is jönnek velünk. Aztán megtámadtak minket. Aztán megkötötték a bukaresti békét és megint szövik lettünk. Aztán megtámadtak minket.)

Kandeláber 2013.06.05. 12:50:44

@TaTa86.: Mackensen tábornok a magyar csapatokkal egy hét alatt leverte a románokat '16-ban. Akkor táncoltatták a magyar huszárok a lovaikat Bukarest utcáin.

tarackos 2013.06.05. 13:02:18

Én spec egész egyszerűen nem tartom őszintének ezt az elmozdulást. Sztem semmi másról nem szól mint a politikai haszonszerzésről.

Persze ennek is lehet örülni ha nincs más.

gyalog.galopp 2013.06.05. 13:08:55

@tarackos:
Mesélj a beduinnak, az úszás gyönyörűségéről. Hülyének fog nézni.

Kandeláber 2013.06.05. 13:13:34

Off ugyan, de Ryttkó besúgó Emíliát mikor óhajtják eltávolítani az alternatív választási bizottság éléről a déká-maszp-e 2014 szentháromság vezetői?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.05. 13:34:03

@cogito verus:

"Történész vagyok. Gondolom maga nem" --- írja.

Ó, értem! Tehát a történész onnét ismerszik meg, hogy azt mondja: szupremácia: :-D

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.05. 13:35:38

@vantaan:

Én is láttam Gyöngyössy Virágvasárnap c. filmjét:-D És nekem is tetszett: remek alkotás:-)

szanisz 2013.06.05. 13:46:00

@TaTa86.: A jugókat leginkább a náciktól való félelem illetve a preferált igazodás miatt támadtuk meg, az ottani magyarság elenyésző volt a felvidékihez, vagy erdélyihez képest. lsd még Teleki töltényét vagy Bajcsy szavait.

vantaan 2013.06.05. 13:50:45

@bbjnick: Valóban remek! Alighanem jót tenne a nemzet lelkiismeretének és Önismeretének ha minél többen látnák! ...s talán akkor teljesebb kép lenne a 44 előtti időkről is.

szanisz 2013.06.05. 13:55:59

@Kandeláber: Mondjuk a történész Úr nem állított butaságot; tény, hogy a magyar nemzetpolitika _is_ felelős Trianonért , és ezt nem csak marxista történészek látják(legalábbis szerintem pl Romsics nem marxista).

Amikor kivívtuk az egyenlőséget (dualizmus), nem érdekelt minket, hogy más nemzetek nemzetnek érezhetik-e magukat. A szlovákokat, horvátoka elhajtottuk, bármit kértek, pedig nem akartak eleinte saját államot, és olaj volt a tűzre az attitűdünk később is.

Hogy Trianon még igazságtalanabb volt, az szomorú de sajnos a téma megítélésnek szempontjából irreleváns.

szanisz 2013.06.05. 14:01:26

@Doomhammer: én még mindig azon gondolkodom, hogy ezt komolyan írtad-e. Nem ismerlek, így nehéz.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.06.05. 14:03:48

@szanisz: A nácik átvonuló területnek akarták használni Magyarországot, ezt megkapták. Az, hogy mi is lecsíptük a magyartöbbségű területet nekik teljesen indifferens volt, köze nincs semmilyen megfelelési kényszerhez.

Lehetőség volt, kihasználtuk.

szanisz 2013.06.05. 14:08:47

@TaTa86.: ez tévedés, Hitlernek igenis jól jöttek a magyar csapatok. Ugyanis lerohanni Jugoszláviát nem okozott problémát számukra, de a rendfenntartás annál inkább, főleg 41 márciusa (ottani németbarát kormánymegdöntése) után. Konkrétan Hitler kérte a magyar segítségnyújtást, és az ő kérése parancs volt. (cserébe persze elhangzott, hogy minket támogat a határok újrarajzolása terén).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.06.05. 14:12:02

@szanisz:
Nagyon komolyan azt mondom, hogy junius 4.-en 18:00-kor elkezdtem enekelni a Barackfat, amit elozetesen nagy szorgalommal betanultam. Vegigenekelni azonban nem tudtam, mert tobben a kornyezetemben ram tamadtak. Ezek az alakok mar korabban, a gyakorlas soran is kifejeztek nemtetszesuket es ezuttal az egyikuk azt mondta, hogy azonnal hagyjam abba, mert gyilkos indulatok tamadnak benne a dalt hallgatva. Igy sajnos az eroszaknak engedve a dalt nem tudtam vegigenekelni.

Pontosan igy tortent, vicc nelkul.

zwingli (törölt) 2013.06.05. 14:13:34

@Urfang:
szinte az összes európai országnak vannak külhoni állampolgárai. a nemzetállamiság egy hülyeség.

a franciák azt mondják, hogy van a hatszög alakú országuk (a "l'hexagone") és azt kell fenntartani gazdasági és kulturális értelemben. de eszükbe nem jut, hogy a makro régión kívül élő franciákkal valamilyen szent szövetséget alkossanak. nem énekelnek dalokat, hogy egyesüljön franciaország dél-belgium és nyugat-svájc. nem hordják körbe charle magne hamvait a notre dame körül. nem imádkoznak a nagy frank birodalom feltámadásáért, stb. azért, mert a franciák nem hülyék. nem idióta nacionalisták, mint a magyarok.

a francia nacionalizmus (ami valójában regionalizmus) magyar változata a kárpát-medencei kulturális egység megteremtése lenne. de ebbe az egységbe beletartozik a szlovák polgárság, a román parasztság, a délvidéken élő szerb-horvátok, az alpokalján az osztrákok, hja és a kárpátalján a ruszinok. szóval legalább egy fél tucat, de inkább egy tucat nemzetség. vagyis a székelység egy a sok közül.

a székely himnusz nagyjából annyira fontos, mint a szlovák himnusz. ami ugye egy magyar nóta. ha úgy lennénk nacionalisták, mint a franciák, akkor a pannon horvátok éppen olyan fontosak, mint a székelység, amelyik felvonul a nagy bottal, a kis bicskával a pörge kalapban. és azt mondja: "ez a kultúra". meg az, hogy a vödörre azt mondják: "vider". oké. de ettől miért kell feltétlen hasra esni? mégis miért?

szanisz 2013.06.05. 14:16:43

@Doomhammer: Nagyon sajnálom, hogy így alakult. Talán ültetni kéne egy barackfát, és minden június negyedikén annak énekelni.

zwingli (törölt) 2013.06.05. 14:17:30

@TaTa86.:
aki nem híve a birodalmi nemzetállamnak az nem nemzetietlen, hanem szimplán antifasiszta.

gyalog.galopp 2013.06.05. 14:18:51

@zwingli:
"meg az, hogy a vödörre azt mondják: "vider". oké. de ettől miért kell feltétlen hasra esni? mégis miért? "

Nem ettől, hanem ezért , te nagyonokos!

szanisz 2013.06.05. 14:24:46

@zwingli: Ne már.

Ez az egyetlen játékszerük (most nem Tata86-ra írom, általánosságban), ez a "mi magyarok vagyunk, ti meg nem" , ne vedd el tőlük.

Kurva unalmas, amúgy szlovákiában ez a '90-es években volt menő szöveg, remélhetőleg innen is kikopik.

Aki csak egy kicsit is kritikus a történelmi nagyjainkkal szemben, vagy akár empatikus egy szomszédos nemzettel (amelyekkel a génállományunk nagyon-nagyon hasonlít, nincs magyar vér, csak magyar kultúra,, az nemzetietlen.

Aki az antifasiszta szót puffogtatja, valójában az is.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kommunizmus az egészséges (nem irredenta) nemzettudatot is üldözte, vagy legalábbis zárójelbe tette.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.05. 14:24:49

@vantaan:

"Alighanem jót tenne a nemzet lelkiismeretének és Önismeretének ha minél többen látnák!" --- írod.

Az ízlésének, talán! De azért én óva intenék mindenkit, hogy efféle (vagy bármiféle) játékfilmekből próbálja megismerni és megérteni nemzete történelmét!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.06.05. 14:27:11

@szanisz:
"Talán ültetni kéne egy barackfát, és minden június negyedikén annak énekelni. "

Ha helyesen ertem, az a koncepcio, hogy az Osszetartozas Napjara mindig uj dal keszul. Lehet, hogy a jovo evi dal nem valt ki ilyen heves erzelmeket a kornyezetemben.

Ezt itt senki se szerette, kiveve engem. Nekem nagyon megtetszett, azonnal az Igen, igen! jutott eszembe rola, Gyurcsany kampanydala. Az ilyesmi bejon nekem.

zwingli (törölt) 2013.06.05. 14:28:50

@gyalog.galopp:
a lényeg, a lényeg. mit szeretnének a magyarok? egymást metsző kultúrköröket közép-európában? vagy valamilyen új birodalmi nemzetállamot. ami abban áll, hogy egy leselejtezett ócska svéd vonattal bevonulnak erdélybe. a népek olcsó kínai mackónadrágban integetnek neki. mert valami ilyesmi ez a nagy-magyarság. és közben azért kell sírni, hogy ne lehessen hangosan kacagni.

cogito verus 2013.06.05. 14:29:19

@Kandeláber: igazán felesleges magával vitatkozni. Zsigerei vannak esze szinte semmi. Ettől még persze lehet sváb- polak mélymagyar....

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.05. 14:30:18

@szanisz:

"Amikor kivívtuk az egyenlőséget (dualizmus), nem érdekelt minket, hogy más nemzetek nemzetnek érezhetik-e magukat. A szlovákokat, horvátoka elhajtottuk, bármit kértek, pedig nem akartak eleinte saját államot, és olaj volt a tűzre az attitűdünk később is." --- írod.

Konkrétan?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.06.05. 14:32:18

@zwingli: Mi a halál az a "birodalmi nemzetállam"?

Dzsentrisvihák 2013.06.05. 14:38:44

Most tényleg Medgyessy Péter lett kikiáltva a diplomácia non plus ultrájának? Orbán Viktor meg a reményteljes jövendő letéteményesének, mert ünnepnapot akar fabrikálni egy nemzettragédiából?

Kívánatos dolog az összetartozás, abszolút érthető, támogatandó az erre való igény, mind kormányzati, mind nemzeti szinten.
De ennek a mindennapokban való konzekvens, tudatos, és hathatós építését/érvényesítését kiváltani, hova tovább, elszabotálni egy baracklekvárral nyakon öntött, teszkógazdaságos május elsejével elég vékony húzás.

Annak fényében pláne, hogy a szocik alatt nem nyirbálták meg ilyen módon a határon túli szerevetetek, különféle támogatási alapok pénzét, mint a most.

És ugyan Göncz Kinga sem művelt acélosabb külpolitikát, ez nem menti föl Martonyit, és úgy általában az Orbán-kabinetet az ineffektív, impotens diplomáciai húzásaiért, melyeknek köszönhetően a kisantant még mindig lábtörlőnek használhat minket (lásd az oláh külügy legújabb nyilatkozatát).

Ha innen közelítjük a kérdést, akkor bizony indokolt lett volna június 4-ét az emlékezés, a méltóságteljes főhajtás napjává nyilvánítani (mert a gyász ezt jelenti, nem az emós picsogást, meg zs-kategóriás hatásvadászatot, amit a drága szerző ért alatta, ill. "irónia" címszóval kapcsol hozzá), ha az év összes többi 364 napját, legalábbis tettekben, valóban a nemzeti összetartozás napjává nyilvánították volna, s annak szellemében cselekednének.

Ez azonban elmaradt, most van helyette barackfánk, meg sok moralizáló ködszurkátorunk, akik egy centit nem viszik előre a nemzeti egység ügyét, pláne a fenti bejegyzésekhez hasonló eszmefuttatásokkal...

zwingli (törölt) 2013.06.05. 14:38:58

@TaTa86.:
ősnemzetből világnemzet leszünk. létrejön a nagy-magyar nemzetbirodalom. ennek érdekében mindenki fogjon össze. aki ezt nem akarja feltétlen az nem is magyar. és ehhez hasonlók. ez a birodalmi nemzetállamba vetett feltétlen hit. szemben a szövetségesekkel. szemben a nemzetközösséggel. a feudális magyar jobboldal.

szanisz 2013.06.05. 14:39:27

@bbjnick: lsd nyelvhasználati kérelmek a szlovákoktól Kossuthhoz, vagy a "nemzetállam" kifejezés és teória módosítáának kérelmét.

A magyar vezetők a nemzetet politikai kategóriaként értelmezték, hogy ne kelljen az etnikai kérdésekkel érdemben foglalkozni.

A tótok kollektív nemzeti jogokat szerettek volna (cserében nem harcoltak volna önálló államért), amit pl Széchenyi támogatott,de Kossuthék nem.

Kossuthék mentségére legyen mondva, hogy kitelepítések (a la Benes) nem voltak.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.06.05. 14:43:06

@szanisz: "Amikor kivívtuk az egyenlőséget (dualizmus), nem érdekelt minket, hogy más nemzetek nemzetnek érezhetik-e magukat. A szlovákokat, horvátoka elhajtottuk, bármit kértek, pedig nem akartak eleinte saját államot, és olaj volt a tűzre az attitűdünk később is. "

Szerintem az egy teljesen normális dolog, ha valakinek maga felé hajlik a keze. Műveletlenségből, simán csak elfogultságból... Nem vagyunk hibátlanok.

De hogy valaki következetesen maga ellen tévedjen, az gáz. Ugye ilyenkor látszik igazán, milyen érzelmek vezérlik az embert, hiszen ez pont, mert tévedésről van szó, független a tényektől.

1868: horvát kiegyezés.
Megjegyzem:
MINDIG IS VOLT HORVÁT ÁLLAM. Csak perszonálunióban voltak a Magyar Királysággal. (Ezért sem szeretem, amikor Nagy-Magyarországot Hortvátországgal együtt magyar trikolórral rajzolják.)

A röhejes, hogy még alá is támaszthatnád ezzel az érvelésedet: lám volt horvát állam, nem is terjeszkedtek túl rajta. Ha lett volna tót, oláh, rác autonóm tartomány, valószínűleg annak a határa jelölte volna ki a határvonalat. Aztán lehet hogy nem.
(Persze ez is történelmietlen: kinek volt ekkor etnikai alapon autonómiája?)

Mellesleg 1918ban a Tót Nemzeti Tanács csakúgy mint a Ruszin Nemzeti Tanács a Szent Korona része akart maradni és autonómiát kért. Csak hát a csehek megszállták őket.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.06.05. 14:44:57

@zwingli: Lesz még Osaka (Ószaka) magyar falu! :D

Kevés vagy te ahhoz, hogy bedurcizzak a kommentjeidtől!

szanisz 2013.06.05. 14:48:13

@TaTa86.:
a horvátok helyzete valóban más volt, nem kellett volna 1 lapon említenem.

Az egész vita abból indult ki, hogy a Trianoni rémálomhoz hozzájárult-e a magyar nemzetpolitika a 19. sz végén, 20. sz elején. Szerintem igen,és a legtöbb történész szerint is.

Te láthatod úgyis, hogy az egész világ hibás, csak mi nem.

gyalog.galopp 2013.06.05. 14:54:32

@zwingli:
Azt, hogy ki mit szeretne személyenként, az egy marhaság, kezelhetetlen adathalmaz lenne.

Annak a térségnek, ami valamikor a monarchia volt elemi érdeke, hogy ne lepukkadt mozdonyok, kínai gatyák, dán fagyasztott disznók uralják a térséget.

Ez nem nacionalizmus, ez gazdaságpolitika.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.05. 14:54:39

@szanisz:

Szerintem te valamit szedsz!:-) Hogy jön ide Kossuth?

Tudod, mikor született a trianoni békediktátum? 1920-ban. Tudod mi előzte meg az I. világháborút és Trianont? Ötven év dualizmus.

A dualizmusban a Magyar királyságnak volt Európa legliberálisabb nemzetiségi törvénye. A nemzetiségiek saját anyanyelvükön intézhették ügyeiket, a felekezeti-nemzetiségi iskolákban 1907-ig még a magyar nyelv tanítása sem volt kötelező. Még bevándorlási törvény sem volt, az jött-ment, aki akart. Mégis mit kellett volna még tenniük a korabeli magyar politikusoknak? Ingyensört, hűtőmágnest vagy lejárt szavatosságú tésztát osztogatni a nemzetiségeknek? Komolyan azt gondolod, ha itt "bármi is" történt volna az I. vh. előtt, az érdemben befolyásolta volna abban a cseheket, a románokat vagy szerbeket, hogy 1918 után mit és hogyan szállnak meg, foglalnak el?

szanisz 2013.06.05. 14:59:59

@bbjnick:

Bizonyára a következmény szó fogalmával tisztában vagy, nem helyeztem Kossuthot Trianon idejére.

nekünk azt tanítják, hogy liberális nemzetiségi törvényünk volt, nekik meg azt, hogy magyarosítva voltak, és nem használhatták a hivatalban a szlovákot, akkor sem ha a hivatalnok is szlovák volt meg az ügyfél is, illetve színszlovák városban nem lehettek szlovák utcatáblák. Persze Zeitgeist, meg minden, de ezt így élték meg ők.

Elnyomó hatalomként élték meg a Monarchiát, nem liberális hatalomként, ez nyilván számított, amikor együtt harcoltak ellenünk ezen népek, és együtt basztak ki velünk a diplomáciában ahol csak tudtak.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.06.05. 15:06:15

@szanisz: "a horvátok helyzete valóban más volt, nem kellett volna 1 lapon említenem. "
Kvázi az egész érvelésedet erre építetted. Ez volt maga A lap...

Nem mondtam, hogy nem voltak hibák. Hiba volt a 49es "szabadságharc", a passzív rezisztencia, a közjogi vita, a túl liberális bevándorláspolitika, amely következményeként az iparunk és a médiánk elzsidósodott, bűnös a magyar nemesség a léhaságban, hogy a kapitalizmus építésében nem vette ki a maga részét.

Bűnösek vagyunk, hogy 18ban összeomlottunk, hogy a magyar konzervatív elit is támogatta Károlyi Mihályt egy ideig, nem tudtunk elég erélyesen szembeszállni a forradalommal.

Azóta bűnösök vagyunk a lusta önfeladásban.

"Szerintem igen,és a legtöbb történész szerint is."
Abból a legtöbb történészből, hányat képeztek Kádár alatt?
Még egyszer: nagyon látványos, hogy mindig sikerül a magyarok ellen tévedni magyarként.

A nemzetpolitikáról meg annyi, hogyha ez tényleg fő momentum lett volna, ahogyan te hiszed, akkor a sokkal durvább kisantant nacionalizmus, hogyhogy nem eredméndényezett ugyanilyen kataklizmát egyiknek sem?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.05. 15:10:43

@szanisz:

De akkor, ha így van, miről beszélünk? Ha bármilyen is lett volna a Magyarország területén a kisebbségipolitika, a nemzetiségiek akkor is elvágytak volna onnét, az "anyanemzetek" akkor is fenték volna a fogukat a kisebbségi területekeinkre, akkor, mégis, mi a magyar politika bűne, mit kellett volna megtennie, amit nem tett meg?

szanisz 2013.06.05. 15:13:58

@TaTa86.: nem építettem semmit a horvátokra, leginkább a szlovákokról írtam.

A nemzetpolitikánk egy volt a sok közvetett ok közül, nyilván Trianon legfőbb közvetlen oka a nácikkal való szimbiózis és a háborús vereség volt, ebben egyetérthetünk.

Mégiscsak problémásnak érzem, hogy elhittük,működhet a nemzetállamosdi, a magyarosításokkal, elhittük, hogy a szlovákok magyaroknak fogják magukat érezni, azért mert egy országban élünk velük. Ez rímel a bevándorláspolitikára, amit említettél.

szanisz 2013.06.05. 15:17:02

@bbjnick: Egyfajta autonómia az északi (tóttöbbségű, nem túl nagykiterjedésű) területeken működhetett volna, és később kevesebb jogalap lett volna Mo. lerablására.

Leginkább utólag okos az ember.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.06.05. 15:17:02

@szanisz: "Elnyomó hatalomként élték meg a Monarchiát, nem liberális hatalomként, ez nyilván számított, amikor együtt harcoltak ellenünk ezen népek, és együtt basztak ki velünk a diplomáciában ahol csak tudtak. "

Pontosítanék. (Megint.)
Nem élték meg elnyomó hatalomként a monarchiát, nem voltak a tótok magyarellenesek. (Ugye 48-49ben még velünk harcoltak. Komolyan, miért nem a románokat és a szerbeket hoztad példaként? ^^)

A csehek megszállták őket, és a nacionalista papjaikat felhasználva beléjük verték, hogy a magyar rossz, és elnyomta őket. Jellemző ugye, hogy a legnagyobb nemzeti traumájuk a csernovai sortűz, amit igencsak ki kellett színezni, hogy szlovákellenes magyar terror példája lehessen.

Nem véletlen egyébként, hogy a mücheni egyezmény után komolyan felvetődött Tisóéknál, hogy újra egyesülni kéne a magyarokkal.

szanisz 2013.06.05. 15:19:05

@TaTa86.: a szlovákok legnagyobb nemzeti traumája a szerintük erőltetett magyarosítás 1900 körül.

szanisz 2013.06.05. 15:20:47

"Nem élték meg elnyomó hatalomként a monarchiát, nem voltak a tótok magyarellenesek. (Ugye 48-49ben még velünk harcoltak. Komolyan, miért nem a románokat és a szerbeket hoztad példaként? ^^)"

Nincs különösebb jelentősége hogy melyik népet hoztam fel. '48-ban még velünk harcoltak, igen. A későbbieknek meg igenis elnyomva érezték magukat, vagy te jobb vagy én jobban tudjuk?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.05. 15:23:41

@szanisz:

"nyilván Trianon legfőbb közvetlen oka a nácikkal való szimbiózis és a háborús vereség volt" ---írod.

Te eltévedtél valami tér-idő örvényben?

"Egyfajta autonómia az északi (tóttöbbségű, nem túl nagykiterjedésű) területeken működhetett volna, és később kevesebb jogalap lett volna Mo. lerablására." --- írod.

Ennyi erővel az autonómia hivatkozás is lehetett volna a csehek részére, hogy hiszen mi már elismertük, hogy azok nem magyar területek.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.06.05. 15:26:38

@szanisz: Franciaorszoszágban 200 éve kisebbségben voltak a franciák.
Spanyolországban sikerült megegyezni a katalánokkal és baszkokkal. Nem lettek spanyolok, de nem is győzött a szeparatizmus, és a merényletek is abbamaradtak az autónómia kivívása után.

Magyarország is nyugodtan lehetett volna középeruópai Spanyolország, ha Franciaország nem is.

"nem építettem semmit a horvátokra, leginkább a szlovákokról írtam. "
Tehát az érvelésednek csak a fele dől kapásből.
Továbbra is: a tótok nem voltak magyarellenesek. A magyarországi tótok most sem azok.

szanisz 2013.06.05. 15:28:32

@bbjnick:
"Te eltévedtél valami tér-idő örvényben?"

mea cupla, igénytelenül fogalmaztam. a trianoni állapotok meghosszabbodása, lényegi revízió hiánya.

"Ennyi erővel az autonómia hivatkozás is lehetett volna a csehek részére, hogy hiszen mi már elismertük, hogy azok nem magyar területek. "

Nézd, a szlováktöbbségű területek nélkül is Felvidék jelentős része a miénk lehetett volna (teoretikusan). Néha be kell érni kevesebbel.

Laikus Érdeklődő 2013.06.05. 15:31:17

Eleve nem értem, hogy miért mi anyaországbeliek írunk dalt az Összetartozás napjára. Nem az lenne a cél, hogy a határon túli magyarok érezzék újra, hogy összetartoznak az anyaországgal?

Igaz, kockázatos lenne megfordítani a szerepeket mert azok a büdös erdélyi félrománok a végén még nem a Székely Himnuszt küldenék nekünk hanem ezt a dalt:
www.youtube.com/watch?v=qUZppD_Zd0s

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.06.05. 15:32:39

@szanisz: Ezzel egyetértek.
"Leginkább utólag okos az ember. "
Ezzel még inkább.

szanisz 2013.06.05. 15:32:57

@TaTa86.: működő autonóm területeket hozol fel hogy megcáfold az autonómia elméletet?

"Tehát az érvelésednek csak a fele dől kapásből.
Továbbra is: a tótok nem voltak magyarellenesek. A magyarországi tótok most sem azok. "

Ez nem matek, említetted te is a szerbeket, románokat,de a mondanivalóm a tótoknál jön át legjobban; hiszen ahogy írod '48-ban együtt harcoltunk, és 1900ban pedig már magyarellenesek (olvass korabeli forrásokat).

szanisz 2013.06.05. 15:35:45

@szanisz: az első részét ignoráld, Tata, ott egyetértesz, elvileg.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.06.05. 15:43:37

@szanisz: Továbbra is: Tót Nemzeti Tanács magyarhű volt.
És továbbra is: a nacionalizmus már csak olyan, hogy elnyomásmítoszokat gyár magának, amikor a szeparatizmusnak nincsen elég racionális indoka.

Például a magyarnak lázadia kellett a dualizmus ellen. Miért? Semmi értelme nem volt, de a nacionalistának nem is kell! 300 éves Habsburg elnyomás! Abcúg! Éljen Kossuth!

És tök mindegy, hogy Ferenc József mennyire tisztelte a magyar érzékenységet, mennyire nem basáskodott. Akkor is abcúg!
Tök mindegy, hogy IV. Károly imádta a magyarokat, hogy Petőfi volt a kedvenc költője.
Akkor is mocskos Habsburg!

Hihetetlen, hogy 200 év nem volt elég arra, hogy egyesek megértsék a nacionalizmust.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.06.05. 15:51:53

@szanisz: "működő autonóm területeket hozol fel hogy megcáfold az autonómia elméletet? "

Franciaországban kinek van autonómiája?
Spanyolországban a XX. század második felében lettek autonóm területek.
1918 előtt nem volt divat az autonómia. Lehettünk volna géniuszok, akik először megvalósítják, de azt bűnnek felróni, hogy nem láttunk a jövőbe, és előztük be az egész világot, elég meredek.

"és 1900ban pedig már magyarellenesek (olvass korabeli forrásokat). "
A nacionalista( pánszláv) papság volt magyarellenes. Nem azért mert a magyarok elnyomták őket, hanem mert nacionalisták voltak.

Összefoglalva: a magyar nemzetiségpolitika a korban a liberálisok közé tartozott. Így bűnnek tekinteni, hogy nem voltunk még engedékenyebbek számomra nem tűnik fairnak. Readásul semmi sem támaszja alá, hogy engedményekkel akármit elértünk volna.

Ha hibákat akarunk keresni, akkor keressünk ott, hogy a saját lehetőségünket mennyire aknáztuk ki, hogy mi mennyire ültünk fel a fölösleges nacionalista (dualizmusellenes) hangulatnak.

teknős 2013.06.05. 16:01:01

@cogito verus: Most akkor két eset van. A történészek ostobábbak, mint azt gondoltam vagy valahol vetted a diplomádat.

Ezek a kijelentéseid inkább azt mutatják, hogy felmondod a pártközpontban szádbarágott politikai kliséket és nincsen önálló gondolatod sem. Inkább eszedéeszes vagy, akik vagy gazemberek vagy hülyék, de azt hiszik, hogy attól, hogy eszdéeszesek, majd okosnak fognak látszani.

szanisz 2013.06.05. 16:09:28

@TaTa86.:
"Összefoglalva: a magyar nemzetiségpolitika a korban a liberálisok közé tartozott. Így bűnnek tekinteni, hogy nem voltunk még engedékenyebbek számomra nem tűnik fairnak. Readásul semmi sem támaszja alá, hogy engedményekkel akármit elértünk volna. "

Ez jogos. Valamennyire személyesen ellenszenves nekem az a hozzáállás, amit Kossuthék képviseltek a nemzet fogalma (lsd politikai nemzet fogalma, nemzetállam) körüli hajcihővel, és a ténylegesen létező (ám nekünk nem tanított) magyarosításokkal. De 2013-ból tényleg problémás ezt kritizálni.

szanisz 2013.06.05. 16:10:49

@TaTa86.: "És továbbra is: a nacionalizmus már csak olyan, hogy elnyomásmítoszokat gyár magának, amikor a szeparatizmusnak nincsen elég racionális indoka. "

ez is igaz...

cogito verus 2013.06.05. 16:26:27

@TaTa86.: sajnos nem ismered a történelmet. Ha 1867 után a magyar arisztokrácia elfogadta volna a monarchia trialistává való átszervezését, akkor nem lettek vola a Monarchia felszámolásának élharcosai. Vannak erről tanulmányok, olvass. Ami a jugókat illeti : Magyarország hátba támadta őket az örök barátsági szerződés aláírása után, többek között ezért lett Teleki öngyilkos... Olvass, informálódj. Ormos Mária az ország egyik legjobb történésze, nem tudom mi a bajod vele. Talán az, hogy racionális és gondolgodik meg ismeri a tényeket...
Azátkozó beíróknak csak indulataik és rögeszméik vannak. Én nem fogok velük vitatkozni, ahogy az olvasni nem tudókkal se érdemes az olvasás öröméről, vagy a vakokkal a tavaszi színek gyönyörűségéről. Ennyi!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 16:35:56

@cogito verus:

"Trianon az ország nemzetiségi politikájának a következménye volt."

Ez így mítosz. Szuperliberális nemzetiségi politika is Trianonhoz vezett volna. Az ország nem magyarjai egyszerűen SAJÁT országot akartak, nem akartak Magyarországon élni, nekik semmilyen Magyarország nem kellett: se nemzetiségelnyomó, se nemzetiségtámogató Magyarország.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2013.06.05. 16:41:09

@cogito verus:

S mondja, kedves dr. Szupremácia, ha létrejön a trialista állam, azzal megszűnt volna a pánszlávizmus is, úgy a cseh, mint az oroszok által ezerrel támogat délszláv változat is és a románok Nagy-Románia törekvése is, valamint az Antant (s elsősorban is a franciák) azon törekvése, hogy felrobbantsa a Monarchiát és Németország seggében szövetséges nemzetállamokat hozzon létre?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.06.05. 16:42:03

@TaTa86.:

"Ha lett volna tót, oláh, rác autonóm tartomány, valószínűleg annak a határa jelölte volna ki a határvonalat."

Horvátországhoz is került olyan terület, mely nem volt Trianon előtt Horvát-Szlavónia része. Azaz ez nem feltétlenül igaz. Azaz ha lett volna autonóm Szerb Vajdaság vagy Szlovákia Trianon előtt, az még nem jelenti azt, hogy 1920-ban e tartományok határait vették volna figyelembe a hatátok megállapításánál.

maskep 2013.06.05. 16:49:46

@Robinzon Kurzor: Igen, ez a Nem, nem, soha! - féle Trianon-narratívától szerintem elmozdulás...

A minap próbáltam megvitatni egy jobber (fiatal) ismerősömmel az aktuálpolitika kérdéseit. Olyan volt, mint a süketek párbeszéde a traktorgyári alkatrészlopásról: Akármit próbáltam összerakni a témából, mindig csak Trianon jött ki belőle... Amíg innen nem mozdulunk el, addig ész érvekkel gyerekkori élményekre és generációkon átörökített hazug érzelmeket nem lehet meggyőzni... "Jelbeszéd az életünk, de túl sok ember van, ki többre nem, csak jelszavakra gondol..." Ha ebben sikerül centiről-centire mozdulni az értelem és a méltányosság felé, a többi narratíva megváltoztatása ugyan nem garantált, de enélkül lehetetlen! Nem dícsérni jöttem Orbánt ezzel, hanem temetni!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.06.05. 16:55:01

@cogito verus: " Ormos Mária az ország egyik legjobb történésze, nem tudom mi a bajod vele. "

Köszi! :D Más már nem is kell.
Ormos MSZMP KB Mária az ország egyik legjobb történésze. Gondolom a többi: Pók Attila, Glacz Ferenc.

(Barátsági szerződés: Jugoszláviával kötöttük, Szerbiát támadtuk meg. Teleki azért lett öngyilkos mert súlyos depresszióban szenvedett. Ugye a rokona Teleki László is öngyi lett még régebben. Ezt valahogy minden objektív értelmiségi elfelejti megemlíteni.)

maskep 2013.06.05. 16:58:44

@Laikus Érdeklődő: A Nemzeti Összetartozás Rendszere, Nyilatkozata és Dala egyaránt azt jelenti, hogy az tartozik össze nemzetileg, aki Orbánt minden movsokságával és baromságábal együtt feltétlenül támogatja. Ellenőrizetlen forrás, ha mégoly jószándékú is, csak hibás lehet. Ráadásul azzal nem is lehet a megfelelő állami támogatást a megfelelő zsebekbe tömni!

szanisz 2013.06.05. 17:04:16

@TaTa86.: Ormoshoz nem votl szerencsém, de:
-kukacoskodásnak érzem a juogszlávia-szerbia kérdést
-Teleki lehetett akár mániákus depis is, levelében leírja h mi volt az utolsó csepp a pohárban, így ez is irreleváns. nyilván az öngyilkosság nem megoldás, teljesen normális ember nem csinál ilyet.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.06.05. 17:20:43

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hasonlítsad össze azzal, amit a többiek levettek...

@szanisz: A jog az ilyen... Egyébként Telekiék nem véletlenül közeledtek a jugókhoz. Úgy gondolták Együtt 1941 képezhetünk egy hatalmi gócot Hitler és Sztálin mellett, amit ha kell a nyugati Antant-államok is támogatni tudnak.
Gyakorlatilag ez volt az utolsó, meglehetősen halvány reményünk arra, hogy ne örlődjünk fel a két szikla között.
Meglehetőség kétlem, hogy politikus pusztán egy erkölcsi dilemma miatt végezne magával...

szanisz 2013.06.05. 18:03:26

@TaTa86.: Hitelesség (és persze morál, politika, jövő ahogy írod) szempontjából volt baljós a jugók megtámadása, ezért érzem kukacoskodásnak, hogy a jugókkal vagy a szerbekkel írtuk alá.
Ha Teleki tényleg depressziós volt, simán lehetett pusztán egy erkölcsi (+politikai) dilemma mitt öngyilkos, ahogy le is írta.

Amit írsz a jugók kapcsán az igaz, Bajcsy Zs is arra hívta fel a figyelmet az újvidéki vérengzéskor, hogy így nem leszünk szövetségesek soha....más kérdés, h 10szeresen adták vissza.

tarackos 2013.06.05. 18:20:25

@gyalog.galopp: Az meg van, hogy pártokról beszélünk?

zwingli (törölt) 2013.06.05. 18:20:49

@gyalog.galopp:
a gazdasági és a helyi kulturális kérdésekről is önkormányzati (nemzetiségi) szinten kellene együttműködni felerősíteni. a nemzeti kormányokat és úgy egyébként az összes pártot (a szocialistákat is beleértve) trianon ügyében lehalkítani.

pl. zemplém és zemplín tartozzon össze. ne a magyarság, ne a nemzet, hanem a bordrog völgyében élő nemzetségek. a magyarok és a szlovákok. kezdjék az önkormányzatok szintjén.

a példákat hosszasan lehetne sorolni. azért, mert trianon egy féltucat jelentős települést, és több mint egy tucat kárpát-medencei kistájat vágott ketté.

a székelyek számára a LAU-1 szintű kistérségi autonómia lett volna az igazán jó megoldás. az, amit az európai unió is kínált számukra. minden "szék" kap egy támogatási keretösszeget. ezek után tessenek együttműködni. a székelyek kooperáljanak egymással. ha úgy gondolják, akkor románokkal a helyi szinteken. az etnikai alapú területi autonómiát felejtsék el. mert az valójában a szeparatizmus. ami egyrészt szétszakítja a szórványban és a tömbben élő nemzetiségeket. és felerősíti az etnikai alapú nacionalizmust. aminek következtében a szórványban élők eltűnnek, a tömbben élő kisebbség pedig egy gettóba záródik. abból egy feudális világ következik. néhány család meggazdagszik. a többiek hűbéresek lesznek. ha a székelyek döntő többsége ezt szeretné, akkor legyen. ehhez ragaszkodik, mert ezt tekinti hagyománynak. rendben.

de nehogy már ezt kötelező legyen importálni magyarország polgárosodottabb térségeibe. értem persze, hogy van egy népi nacionalista elit. amelyik erre alapozta a hatalmát. csakhogy ez a politika a senki földjére vezeti magyarországot. ami nem azt jelenti, hogy a szociknak kell teljhatalmat adni. hanem azt, hogy az önkormányzatiságot kell helyreállítani. nagyobb önállóságot kolozsvárnak, debrecennek, szegednek, debrecennek, miskolcnak. nagyobb önállóságot budapestnek. vagy mondjuk a balatoni agglomerációnak.

a polgársodult részeket kiszakítani az "uruszágból".
kepfeltoltes.hu/130604/agglomeraciok_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
és ha a parasztok azt mondják, hogy nekik nem kell semmilyen önállóság, akkor rájuk erőltetni. erről helyi népszavazásokról kellene dönteni.

kíváncsi vagyok mi lenne ha debrecenben megkérdeznék: akartok-e helvét típusú katon lenni. kaptok évi 300 milliárd forintot. és abból 200 ezer közellátást oldjátok meg. alakítsatok egy szociális, egy kulturális, egy gazdasági és egy védelmi tanácsot a kantonban. amihez persze társulhatnak a környező kistelepülések. és csináljatok egy mini svájcot. vajon mit szólna hozzá a lokálpatrióta "civis". svájci mintára a kanton alapítson saját bankot. legyen alföldi nestlé, vagy akármi. a reformált és a lokálpatrióta tradíciókból egy mini svájc következik.

de mondjuk a szomszédban nyíregyházán lehetne azt mondani. nyírségiek, magyarok. kövessétek a tirpákok (az evengelikus tótok) példáját. és alkossatok egy skandináv mintára szerveződő evangélikus közösséget. a dán lego mellett nyerjétek meg a svéd ikeát. és utána a finn nokiát. és csinájátok meg a nyírségi változatait. szervezzetek egy mini skandináviát. adaptálva persze.

nem lesz ebből persze semmi. de ezt kellene csinálni. ezt kellett volna csinálni 1989-ben, 1968-ban, 1945-ben, 1920-ban, 1896-ban, 1848-ban, 1825-ben. a felvilágosodás és a reformkor óta. a szabad királyi városok polgári tradícióit folytatni. a városokból igazgatásrendészeti céllal szuverén megyéket, a megyékből autonóm régiókat szervezni. és ezekből az országrészekből állhat össze újra a kárpát-medence. úgy, hogy lehet benne magyar és nem-magyar nemzetgyűlés. nyilván valami ilyesmi az agenda. de ezt 200 éve nem csinálta meg senki. ez a nép valamiért a közéleti értelemben buta embereket választja ki. vagy én vagyok ez ügyben hülye.

zwingli (törölt) 2013.06.05. 18:38:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
a megoldás az legfeljebb az lehetett volna ha az arisztokraták összeadnak egy sigmaringeni fiút és egy lotharingiai leányt. a hohenzollern és a habsburg házat egyesítik. kikiáltják a közép-európai császárságot. aminek része lett volna románia (a román király éppen egy német volt) és egyébként bulgária is (amit szászok vezettek). az összes kelet-közép európai és balkáni nemzetiség egy birodalomba került volna. amihez a lengyelek is csatlakozhattak volna, és a szerbek is. úgy, hogy abban mindenki egyenlő jogokat kap. most is egy közép-európai bundesrepublik a generál megoldás. de ennek realitása zéró körüli.

marad az, hogy a nép megpróbál alulról építkezni. persze ezeket a kormányok elnyomják. de mégis a megoldás az, hogy az önkormányzatok próbálják a függetlenségüket visszaszerezni. a főváros és az egykori szabad királyi városok.

Robinzon Kurzor 2013.06.05. 19:34:33

@TaTa86.: "Nagyon egyszerű: hogyha minden egyes nemzeti identitást kifejező megnyilvánulásra gyomorideged lesz, ideges lesz és nekiállsz fasisztázni"

Aha.
És ha nem lesz gyomoridegem, nem leszek ideges és nem állok neki fasisztázni "mindene egyes nemzeti identitást kifejező megnyilvánulásra" ... de nem vagyok hajlandó Orbán vezényszavára kokárdát magamon hagyni és összetartozás giccset kornyikálni, akkor mi van?

Azt hogyan ítéli meg a tisztelt Magyarellenességet Vizsgáló Bizottság?

Ha valamiért okkal utálták meg sokat az SZDSZ-t, akkor az pont az a "logika" volt, amit te is képviselsz.

Robinzon Kurzor 2013.06.05. 19:38:03

@TaTa86.: "A balosok is magyarok, csak éppen olyan attitűdök fogjai, amelyek ennek éppen az ellenkezőjét mutatják."

Na, ez meg a klasszik komcsi duma az ideológiailag még nem eléggé érett kispolgárról.
A megtévesztett tömegek, akikkel ha foglalkoznak eleget az elvtársak ideológiailag, akkor még a végén rendes emberek is lehetnek. Akár.

Egyébként rólad szól maga a poszt -- nem esett még le?

Robinzon Kurzor 2013.06.05. 19:41:46

@TaTa86.: "December 5-e, végülis nem nemzetietlenség, hanem pontosan nacionalista sovinizmus volt, ahol a balosok elutasították a "románokat"(, "szlovákokat", "szerbeket", "ukránokat")."

Csakhogy a dolog úgy áll, hogy a kettős állampolgárságot a legkeményebb jobbos választókörzetekben sem szavazták meg.

De ha sokat ismételgeted magadnak az ellenkezőjét, akkor majd megnyugszol.

zwingli (törölt) 2013.06.05. 20:32:32

@TaTa86.:
hülyeség azon túl sokat rugózni, hogy ki a népnemzeti, és ki nem az. ez attól függ, hogy sok őstől származol, vagy kevéstől. ez biológia.

az uralkodók évszázadokon át nem voltak népi nacionalisták. a legritkább esetben nácultak be a főnemesek. és a polgárság sem. a parasztok és az uborkafán felkapaszkadott kisnemesek szinte az első szóra. ők az igazi nemzetiek. ők a közéleti példaképek. azok az emberek szűk körben házasodtak. kevés őstől származnak. mint az ortodox nacionalista zsidók izraelben. vagy a palesztinok. az, hogy polgárháború van valójában biológia. a beolvadt zsidók meg ugye egyáltalán nem népi nacionalisták.

a civilizált világban a bal és jobboldal nem úgy osztódik ketté, ahogy magyarországon. népnemzeti és nem-népnemzeti. azért, mert nincs olyan fejlett ország van, ahol népnemzeti egyáltalán található az elitben. és ez érvényes keletre és nyugatra is. japán nem úgy nacionalista, mint a magyarok. vagy korea, vagy tajvan, vagy hongkong, vagy szingapúr. orbán viktort még a francia szélsőjobb is megveti. antall józsefet is lenézték a világban mindenhol. soha semmilyen nemzetközi elismerést nem kapott. pedig tisztességes volt, becsületes és művelt, ami a politikusok között ritkaság. és tényleg nem akart rosszat. de semmilyen nemzetpolitikai elképzelése nem volt. nem volt nemzeti, mert nem volt közéleti stratéga. amit nem lehet elvitatni: rendkívül tisztességes volt. de nincs olyan, hogy antalli örökség. mert az egy üres halmaz. ahogy nagy imre öröksége is az. ő egy mártírhalált halt miniszterelnök. és ennyi. úgy hirdetett semlegességet, hogy közben várta, hogy beavatkozzanak az amerikaiak. a semlegesség deklarálása azt jelenti, hogy nem akarsz semmilyen külső beavatkozást. a legegyszerűbb dolgokat sem tudta a nemzetközi téren megfogalmazni. illetve nem is volt mit. mert nem volt 56-ban nem volt semmilyen nemzetstratégia. 89-ben sem. és most sincs.

GERI87 2013.06.05. 21:04:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Jugoszláviát "Oblasztyokra"( régiókra) osztották és így a horvát-szlavón bánság területét szétdarabolták, eltűnt egy időre, majd később bánságként újjáéledt. A Muraközt megkapták valóban, de az meg amúgy is horvát többségű volt...

"ország nem magyarjai egyszerűen SAJÁT országot akartak, nem akartak Magyarországon élni, "

Igen, erről már beszéltünk.
Erre lett volna megoldás ami az ami Besszarábiai románokkal történt a SZU-ban: új nemzet alakul.
önálló nemzetek alakulnak a K medencében a magyar és szlovák nép mellett.+ gyökeres váltás a nemzetiségpolitikában...
Ellenkező esetben evidens hogy pl egy erdélyi román román államban akar élni.

GERI87 2013.06.05. 21:19:09

"a megoldás az legfeljebb az lehetett volna ha az arisztokraták összeadnak egy sigmaringeni fiút és egy lotharingiai leányt."

A nacionalizmus, nemzeti ébredés korában ez nem volt megoldás semmire, lehetetlen lett volna, a román király valóban porosz volt, de ettől még a román érdekek mentén politizált. És tette ezt a többi uralkodó is: a Vilmos német császár unokaöccse az orosz cár Miklós volt....a háborúban ellenkező oldalon álltak, de rokona volt neki Viktória Brit uralkodó is..."Európa nagyanyja" akinek "gyermekei" voltak egész Európában.

"most is egy közép-európai bundesrepublik a generál megoldás"

Dehogy is, ez csak álom, fantáziálás, a magyar irredentizmus, a területi nagyság iránti vágy és nosztalgia más köntösbe csomagolása, "kiterjesztése" bujtatása....ami mutatja mennyire nem békéltek meg egyesek a kisállamisággal...és mennyire nem tanultak semmit a történelemből.

The Seer (törölt) 2013.06.05. 22:09:54

Énekelje már valaki velem az összetartozásos szart naaaaaaaaaaaa

Amadeus62 2013.06.05. 23:37:17

Az 1990 június 4-ei kivonulása a fidesznyikeknek mindent elmond erről az undorító, szemét kaméleon jellegű hazug, arrogáns csürhéről. Okádék egy lámpavasra való banda ez. Legalább ne hirdetnék magukról, hogy nemzetiek. Mert ezek minden, csak nem az. Képmutató maffiózó gecik ezek, nem nemzetiek.

HaKohen 2013.06.05. 23:37:21

@Doomhammer: @szanisz:

Ha minden évben új dal lesz, akkor talán minden évben kellene egy új barackfát ültetni.

HaKohen 2013.06.05. 23:42:15

Mexemléltem a poszt első fotóját.

Jól látom, hogy az egy MÁV-os Szergej, amelyet magyar trikolorokkal ünnepelnek? (Ifjabbak kedvéért: amikor még kevés vasútvonal volt villamosítva M.o.-on, akkor a vonatok többségét szovjet gyártmányú, nagy fogyasztású és bűzét-zaját tekintve környezetbarát dízelmozdonyok húzták. Ezeket hívta a népnyelv Szergejeknek.)

Most akkor ki tartozik össze kivel?

Bell & Sebastian 2013.06.06. 00:05:06

@HaKohen: Nem jól látja az Idetévedt Nagytudású Utazó, ez egy Nohab. Legendás mozdony, olyan lenne a MÁV nélküle, mint Lenin sapkátlanul.

Bell & Sebastian 2013.06.06. 00:09:47

@Amadeus62: Ha az elsózott húsleveskénél nem szólt semmit, kussoljon az odaégett pörköltnél.

yatumux 2013.06.06. 00:14:08

@cogito verus: történész? Na ne vicc éljen kérem. Ijen hejesïrásall ? Amice. Abban a korban a világban miféle kisebbségekkel való kiegyezés létezett? Ugyan. Katonai gyengeség volt. Ha és amennyiben egy erős honvédő hadsereg védi az országot legalább az etnikai határok érvényesültek volna. Bocs, mekkora is volt a Budapestre is bemasírozó a magyar haderőt szétverő román haderő létszáma? Történész úr... :) egy támadó, megszálló, külföldi hadjáratnál mekkora is kell, hogy legyen a túlerő? Egy védtelen ország így jár.

yatumux 2013.06.06. 00:16:59

@Amadeus62: gratulálok! Ön megnyerte a nap főprolija díjat. Ezt a sok szépet az utcán vagy a kedves szüleitől leste el. Kérem! Emigráljon plíz! :(

Amadeus62 2013.06.06. 00:47:24

@yatumux:

Kösz! De nekem nem nemzeti egy olyan társaság amely lop, csal, hazudik, szembeköpi a szavazóit, hülyít, összeugrasztja az embereket, és eközben maffia dolgokat művel, bezsebeli a pénzt, kettős beszél, mindent államosít mint Rákosi - megjátszva, hogy ez "nemzeti". És még sorolhatnám. Ezek ázsiai barbár barmok, nem nemzetiek. És akasztani való bűnöző féreg mind az összes.

Világos fideszes kretén gyerek?!

yatumux 2013.06.06. 01:03:11

@Amadeus62: nem vagyok fideszes :) sem kretén gyerek. Volna kedved ezt személyesen megbeszélni? :) nekem nagyon. Kérlek, a kedvemért találkozz velem! Várom a számod és megbeszéljük!

afazekas 2013.06.06. 04:56:48

Gondolom akinek nem tetszik inkább az Internacionálét dudolgatja!

maskep 2013.06.06. 06:15:54

@afazekas: ...Vagy az Áll egy fürtös nyírfácska a rétent... De nem, arra mégis inkább a Barackfa hajaz, Keleti Széllel...

csabakirályfi 2013.06.06. 07:09:39

@Kandeláber: Talán fordítva kellett volna, a románok szállták volna meg Budapestet '16-ban, és a huszárok táncoltatták volna a lovaikat '19-ben. Csak sajnos '16 és '19 között sem állt az idő...

tevevanegypupu 2013.06.06. 07:11:18

@Doomhammer:

Nem nagyon igazodom el mostanaban, hogy kinek mi az erdeke, es tulajdonkeppen kivel lehet egyutt enekelni es kivel nem..Maradok a Himnusznal, azt hiszem egyelore az nem gyanus, legalabbis a mai hatarok koze szoritott Magyarorszagon. Vagy igen?:)

csabakirályfi 2013.06.06. 07:14:10

@TaTa86.: Yes, sir! Trianonban is lehetőség volt, a volt nemzetiségeink kihasználták! Sőt, Párizsban is kihasználták.

Pas de probleme 2013.06.06. 08:41:30

"Nagy és örömteli változáson ment keresztül egy évtized alatt a külhoni magyarság ügye a hazai közgondolkodásban és belpolitikában. "

Hogy mi van?! Modoros okorseg! A farizeus omlemges, a gyava megalkuvas egyeduralkodasa "oromteli"?!

csárli hárper 2013.06.06. 08:44:11

rokonaim, nagyon nagy fideszfanok, 89-előtt párt vonalon teljesítettek szépen, népnemzeti-keresztény-polgárok, évtizedek óta nem jártak Erdélyben, valahogy a csendes óceáni szigetek jobban bejöttek nekik, na most felbuzdulva a nagymagyar összeboruláson kimentek két hétre, tegnap hívtak, ez kurva gáz, jövünk haza, egy hetet bírtak a húdenagyonmagyarerdélyelszakítottákanamzettestbőlszegényszékelyhimnuszszékelyzászló-t...ezt csak úgy leírtam

nnnnnnnn 2013.06.06. 09:01:16

mszp féle Igen-Igen dalt semmi nem übereli ez tény.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2013.06.06. 09:09:41

@csabakirályfi: Igen Cpt. Obvious, pont erre akartam kilyukadni. Fölösleges idekeverni a képzelt magyarsovinizmust mint meghatározó kivált okot.

hoplita 2013.06.06. 09:34:55

@yatumux:
A fésztufész beszélgetést nem kultiválják a netcigányok, ne is erőlködj.
Én is próbáltam már invitálni néhányat eszmét cserélni, még név és cím nyilvános megadásával is, de igen kevés sikerrel.
El nem tudom képzelni az okát.:))

maskep 2013.06.06. 09:36:33

@$$$=$$$: Ezért nem is kéne megpróbálni...

hoplita 2013.06.06. 09:41:53

@maskep:
Ifjú az a nyírfácska, és nem fürtös, virágfürtös.

Másban is ilyen jó a memóriád?:)

hoplita 2013.06.06. 09:44:11

@Pas de probleme:
Neki jó, mert most neki fütyül a rigó és csörög a pénz.
Más úgysem izgatja ezeket.

csabakirályfi 2013.06.06. 09:51:47

@HaKohen: Nem, az egy Nohab. A Szergej kocka volt.

Pas de probleme 2013.06.06. 09:53:03

@Bell & Sebastian: Nohab ügyben egyébként mégiscsak sikerült jellemző történelmi dokumentumot alkotni. Nézd csak meg a mozdony orrát...
Na, ez az.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.06.06. 10:05:10

@tevevanegypupu:
A Himnusz bele van irva az Alaptorvenybe, azzal nincs mit tenni. De mint azt oly sokan megjegyeztek, egyfelol mindenki enekli, masfelol borongos hangulata miatt mozgositasra kevesbe alkalmas. Tehat a nemzetstrategiaban gondolkodok jol teszik, ha keresnek egy dalt, jobban alkalmas mozgositasra es csak nemzeti oldal hivei eneklik.

Erre lett volna jo a Barackfa, vagy jobbikos harcostarsaknak a radikalis verzio:
www.youtube.com/watch?v=sY_fkuun2EI

De hat mint annyi jo kezdemenyezest, ezt is megtorpedozta a punnyadt jobboldali ertelmiseg. Ilyenkor ujra felmerul bennem, hogy ezek tulajdonkeppen a ballib halozat otodik hadoszlopa.

Maga tudja, mit jelkepeznek a magyar zaszlo szinei?

Baloldali érték 2013.06.06. 10:07:10

@szanisz: "Az egész vita abból indult ki, hogy a Trianoni rémálomhoz hozzájárult-e a magyar nemzetpolitika a 19. sz végén, 20. sz elején. Szerintem igen,és a legtöbb történész szerint is."

Szerepet játszhatott benne? Igen. Oka volt? Nem.

Trianon annak volt köszönhető, hogy a nemzetiségek a vesztes háború után francia vezetéssel olyan pozícióba kerültek, hogy Magyarországot szétszaggathassák, és ehhez passzivitásával asszisztált Károlyiék csapata, a hadsereg szétkergetésével.

Magyarország a kor szintjén nagyon is liberális nemzetiségi politikát folytatott, amelyet a kisantant utódállamok (különösebb retorzió nélkül megúszva) mélyen alulmúltak. Erőltetett betelepítések, állami szintű megkülönböztetés, lakosság"csere", tömeges népirtás (Szerbia).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.06.06. 10:07:32

@HaKohen:
"Ha minden évben új dal lesz, akkor talán minden évben kellene egy új barackfát ültetni. "

Mar miert ne szolhatna a jovo evi dal a nemtudom szilvarol? Abbol keszul az igazi szilvapalinka.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.06.06. 10:10:44

@Baloldali érték:
"hogy Magyarországot szétszaggathassák, és ehhez passzivitásával asszisztált Károlyiék csapata, a hadsereg szétkergetésével."

A Tanacskoztarsasag megprobalta a katonai ellenallast is, abban a remenyben, hogy a szovjetek segitenek majd. A kezdeti eredmenyek utan - amelyben az is szerepet jatszott, hogy a Szovjetunio megtamadta Romaniat es emiatt roman csapatokat kellett atdobni Besszarabiaba - katonailag is vereseget szenvedtek. Evvan, ez a realitas a Karpat-medenceben.

maskep 2013.06.06. 10:11:29

@hoplita:
"Állegy ifjú nyíír-faja rééten,
Virágfürtös nyirfácskaja rééten..."

Zanzásítottam, hogy politikailag komilfó legyen, de tankétem, tudom a leckét!...

Ígérem, a Barackfácskát is pont ugyanígy fogom fújni, ha kötelező lesz... Persze, akkor már fújhatom...

Baloldali érték 2013.06.06. 10:12:36

"Míg az alapvető, elméleti kormányzati hozzáállás örvendetes"

Örvendetes a francokat.

Trianon évfordulója GYÁSZNAP.

Nemzeti összetartozást meg lehet ünnepelni az erdélyi bevonulás évfordulóján.

Nincs más olyan agyatlan ország, aki a nemzeti gyásznapjából ünnepet akar faragni. Ez is csak a kisebbségi komplexusos magyar politika terméke. Majd szóljatok, ha Izrael a holokauszt emléknapon a zsidó összetartozás napját ünnepli.

maskep 2013.06.06. 10:13:32

@Baloldali érték: "...ehhez passzivitásával asszisztált Károlyiék csapata, a hadsereg szétkergetésével..."

Ez persze nettó hazugság, de már belefáradtam...

hoplita 2013.06.06. 10:16:16

@maskep:
Nem baj, de a balalajkát belőled faragjuk.:)

maskep 2013.06.06. 10:16:36

@Baloldali érték: Pedig a "kisebbségi komplexusos magyar politika terméke" valójában a keserédes Trianon-anakronizmus együgyűsége...

maskep 2013.06.06. 10:18:26

@hoplita: Bala Lajka = űrhajós fakutya?...

Baloldali érték 2013.06.06. 10:19:28

@Doomhammer:
Más a Tanácsköztársaság, és más Károlyiék helyzete.

Károlyiék egy hazaérkező hadsereget zavartak szét, akik minden fronton országhatárokon kívül fejezték be a háborút a padovai fegyverszünet napján.

Határokon belül képesek lettek volna eredményesen ellenállni a szedett-vedett megszálló román/cseh/szerb csapatokkal.

Ez a hadsereg NEM KELLETT Károlyiéknak.

A Tanácsköztársaság elsősorban saját léte védelmére szervezte meg a Vörös hadsereget, ami az eredményes északi hadjáratot folytatta. azonban a tanácskormánynak nem volt érdemi támogatottsága, hogy tömegeket harcra bírjon, és ideológiailag sem az ország egyben tartása, hanem a bolsevik uralom biztosítása volt a fő védelmi célja. Ez a kettő szerencsésen több pontban egybe vágott 1919-ben. Megjegyzendő, 1921-ben már Sopron Ausztriához csatolása mellett agitáltak, mivel ott jobb helyzetük volt a kommunistáknak, szokás szerint a pártpolitikai érdek mindig felülmúlta a nemzetpolitikait a baloldalon.

szanisz 2013.06.06. 10:20:53

@Baloldali érték:
szerepet játszott, egyetértünk. Kicsit pillagó effektus, nehéz kibogozni.

A tóto nem még ekkor akartak még önálló államot (20. század eleje), később, Hitler bábállamának idején is meg voltak zavarodva, nem álltak rá készen. Az általuk létezőnek vélt magyarosítás után úgy ítélték meg, hogy a csehektől nagyobb függetlenséget, egyenlőséget kaphatnak, ezért is akartak velük egyesülni, később ott sem érezték magukat egyenlőnek (nem is érezhették). Fontos megjegyezni, hogy a századfordulón még rengeteg szlovák politkus magyar államban képzelte el a jövőt.

A magyar nemzetiségi politika és jogrendszer papíron jól nézett ki, a szlovákokat leginkább a gyakorlat zavarta (nem votl szlovák középsuli pl, és a dualizmus idején megszüntették a legtöbb általános iskolájúkat, hgivatalokban magyaroesítás fojt), illetve a _tény_, hogy a magyar vezetés nem akarta államalkotó nemzetként elismerni őket, pedig bőven voltak régiók ahol többségben voltak.
De ismétlem, abban a korban ez még liberálisnak számított, ez igaz.

Baloldali érték 2013.06.06. 10:24:42

@maskep: Jó, mégis mit tettek az ország egyben tartásáért?

Visszavonulgattak, meg kiszolgálták az antant minden kérését, leszerelték a székely hadosztályt. Ahelyett, hogy fegyvert fogtak volna és addig ütötték volna a vasat, amíg meleg.

Vonatkozik ez Horthyra is.
Balassagyarmat és Sopron esete megmutatta, hogy a szabadcsapatok szintjén vívott fegyveres ellenállás is területi nyereséggel járt azokban az években.

hoplita 2013.06.06. 10:29:34

@maskep:
Azt is csinálhatok belőled, ha alád rúgok.
Nagyon szívesen, grátisz.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2013.06.06. 10:35:58

@Baloldali érték:
"Határokon belül képesek lettek volna eredményesen ellenállni a szedett-vedett megszálló román/cseh/szerb csapatokkal."

Azok a szedett-vedett roman csapatok ugy soportek el a Tanacskoztarsasag 60 ezres hadsereget, mint a szel.
hu.wikipedia.org/wiki/1919-es_magyar%E2%80%93rom%C3%A1n_h%C3%A1bor%C3%BA

Tevedes ne legyen: az 1919 nyaran a tiszai fronton folytatott hadmuveletek komoly haboru reszei voltak, mindket fel reszerol felszerelt es felkeszult hadseregek folytattak es a magyarok vereseget szenvedtek. A magyaroknak csak akkor lett volna eselyuk a gyozelemre, ha a szovjetek Besszarabiaban eleg sok roman erot lettek volna kepesek lekotni. De erre a Szovjetunio abban a pillanatban nem volt kepes, igy az a remeny, ami a magyar Tanacskoztarsasagot letrehozta, szertefoszlott.

Azok az emberek ott 1918-19-ben nem voltak hulyek. Jo, Karolyi lehet, hogy kisse idealista volt, de erre a hibara hamar radobbentek es megjatszottak a katonai ellenallast is az egyetlen szovetsegessel, ami akkor hajlando volt a magyarokkal szoba allni, a Szovjetunioval. Az se jott ossze. Es csak ezutan lepett szinre Horthy es fogadta el a bekefelteteleket.

Baloldali érték 2013.06.06. 11:57:06

@Doomhammer: Más volt 1918 ősze (amiről írtam) mint 1919 nyara. Addig volt idejük megerősödni, Erdély megszállásából kifolyólag.

csabakirályfi 2013.06.06. 12:01:06

@Baloldali érték: "Károlyiék egy hazaérkező hadsereget zavartak szét,..."
Igen?! Melyik volt az a hazaérkező hadsereg, amelyiket szét kellett zavarni? Mert én olyat is hallottam, hogy a tisztek leszedték a rangjelzést Pesten, mert nem volt biztonságos. Különben mintha október-novemberben már toborzás folyt volna, csak erről nem szeretnek megemlékezni a hosszú emlékezetüek.

Kandeláber 2013.06.06. 13:27:50

@cogito verus: Mert maga aztán egy szürkeállomány-nagybirtokos...@csabakirályfi: No igen, sajnos időgép csak a sci-fikben fordul elő.

bz249 2013.06.06. 13:59:27

@Baloldali érték: "Ez a hadsereg NEM KELLETT Károlyiéknak."

Magyarorszag elvesztett egy haborut, totalis tarsadalmi es gazdasagi osszeomlassal nezett szembe... eleg valoszinutlen, hogy barmilyen kormany egyben tudta volna tartani a hadsereget (nem volt logisztika hozza).

Valamennyit talan meg lehetett volna menteni belole, de lenyegesen tobbet/jobbat valoszinuleg nem. Amikor meg a romanok elertek a Tiszat onnantol mind1 volt. Onnantol a legfontosabb elonyunk (belso vonalak es a fejlettebb vasuti infrastruktura) odalett.

maskep 2013.06.06. 15:59:04

@hoplita: A felmenőidnek rúgjál alá, hülyegyerek! Beküzdötted magad a szűrőn fennragadt szarcsimbókok közé. Na pá, cuncimunci!

maskep 2013.06.06. 16:17:43

@Baloldali érték: Korábbi posztokhoz többször is idéztem, de belefáradtam: Nézz utána a császári fő-jelentők jelentéseinek. Ezt a hadsereget nem lehetett se egybetarzani, se szétkergetni: Gyakorlatilag feloszlott.

Károlyi 1919. március 20.-án a szocialistákat bízta meg kormányalakítással. Tette ezt a Vyx-jegyzék hatására, mivel nem fogadta el, és a fegyveres erők a szocialisták és a szakszervezetek teljes befolyása alatt állt. (Ami ellen Károlyi tiltakozott, Horthy azt írta alá, majd mindmáig hatóan Károlyira kente.)

A soproni népszavazást pedig könyörgöm, ne hozd fel példának! Az egy színjáték volt, előre eldöntve, hogy Sopron magyar marad, de ezt nem lehetett volna az osztrák közvéleménnyel simán elfogadtatni. Ezért rendeztek egy kamu-népszavazást, biztatóan szemet húnyva a csalások fölött. Örülök, hogy Sopron magyar maradt, de arra a népszavazásra lehetnek mind a soproniak, mind a magyarok a legkevésbé büszkék. Mondomrzt soproni magyarként...

maskep 2013.06.06. 16:24:50

@bz249: Mem tudom, hogy abból a hadseregből lehetett-e valamit "megmenteni"? Ami megmenthető volt, azt később a Vörös Hadsereg integrálta. De Károlyiékat pont az általános békevágy emelte hatalomra. Vagyis ha folytatni akarták volna a háborút, ami innen nézve hősiesség, onnan nézve négy év nélkülözés volt, tehát ha a hadsereg egybetartását akarták volna, valószínűleg rögtön a bolsevikok jöttek volna helyette.

közösperonos átszállás 2013.06.06. 18:24:11

@TaTa86.: "A többiek magukat jelölték ki nemzetietlennek. Kádárék lehettek volna "nemzetiszocialisták", ahogy a szomszédos államok komcsijai, de ők a nemzeti identitás elnyomását választották.
Az MSZP és nyúlványai, meg az SZDSZ és utódai szintén ezt az utat választották. "

Kádárék és az SZDSZ között pont nincs semmi ideológiai folytonosság, mellesleg pedig pl. Rákosiék pont azt a nemzeti vonalat vitték, amit úgy hiányolsz -- ha lenne most párt, amely a Magyar Dolgozók Pártja szellemi örökösének tartaná magát, elfogadnád nemzetinek, simán?

@szanisz: "nem votl szlovák középsuli pl"

Pontosabban előtte volt, csak bezárták, ez durvább.

Nameg, az egész témához, leegyszerűsítve: amíg mi diktáltunk, addig tudtunk volna mi határokat szabni, javasolni, stb., de hát aki ilyet csinál, az nemzetáruló. Ellenben egy elvesztett háború, szétvert (ráadásul többnemzetiségű, hahó) hadsereg birtokában már mindjárt nincs alkupozíciónk. És hát ez a két opció volt nagyjából, ezt dobta a gép.

Bell & Sebastian 2013.06.06. 18:25:40

@Pas de probleme: Azt leszámítva, hogy svéd és az M61 Nohab GM jelvény helyére a magyar címer került, teljesen rendben van. Negyven évig üzemeltek a Nohabok (állítólag a visszaszállításuk drágább lett volna, mint az értékük, így maradtak itt), ami azért az üzembentartóknak is érdeme.

Nagy kár, hogy már a gyártó sem létezik.

HaKohen 2013.06.06. 20:48:57

@csabakirályfi: @Bell & Sebastian:

Igaza van az uraknak: némi kétségek között szavaztam a Szergejre; ez valóban a Nohab.

Azt azért ne mulasszuk el hozzátenni, hogy az egy SVÉD gyártmányú dízelmozdony.

Akkor most lehet töprengeni, hogy jobb-e, hogy a trikoloros tömeg nem az orosz, hanem a svéd... izé, mozdonnyal vagy iparral vagy nemzettel való összetartozást ünnepli.

Bell & Sebastian 2013.06.06. 21:54:49

@HaKohen: Én úgy tudom, hogy elsősorban a csíksomlyói, pünkösdi búcsúba húzgálja a Nohab a magyar magyarokat, ahol többféle összetartozást is ünnepelnek, amelyek közül a katolikust emelném ki teljesen véletlenszerűen.

De van még benne makoveczi bukott angyal, karitatív szolgálat, Szűz Mária, Szentkoronatan, Szentlélek és egyebek is, hogy mindenki megtalálja a saját fogára valót.

gróf Szopatzky-Weretzky 2013.06.06. 22:09:43

@gróf Szopatzky-Weretzky:

tovébbá lehet, hogy Szent István is hülye volt

"Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő."

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.07. 01:12:23

@HaKohen: Ha már össze kell tartozni, akkor inkább a svédekkel, nem? Különben jó mozdony az a NOHAB. Az első pedig, ami beugrik róla: a Balaton. Másoknak is? Magyarországon sokan szeretik a NOHAB-ot. Svéd származású magyar mozdony: bevándorolt hozzánk, és mi befogadtuk. Vagyis pont így jó az a kép.

közösperonos átszállás 2013.06.07. 10:09:14

@Holger Hartland: "Svéd származású magyar mozdony: bevándorolt hozzánk, és mi befogadtuk. "

Mint a Szergejt, vagy leginkább a V43-ast.

Igazából a formaterv lehet inkább az, ami miatt ennyien rajonganak érte. A faros Ikarust is jobban szeretik a népek, mint a 200-asokat, pedig az utóbbiak sokkal jobb konstrukciók.

bömböcz 2013.06.07. 21:54:18

@közösperonos átszállás:
H.H. (88) bevallottan libsi. Kár belé bármiféle konkrét ismeret, mert csak neutronbomba2-t csinálna belőle.
(NB2=kóserlibamájborgójpinapénzhatalomazsidóknakmindenpercben.)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.08. 17:43:55

@bömböcz: A magadfajta ostoba szarjankók kedvéért most az egyszer utoljára elmondom, hogy aki az egyik politika "oldalt" utálja, az nem feltétlenül a másik "oldal" híve. Lehet egyszerre két (sőt: akárhány!) "oldalt" is utálni.

S=klogW 2013.06.08. 18:25:26

@Holger Hartland: no az lehet még igazán lélekemelő, mindent utaálni :)

bz249 2013.06.08. 20:55:34

@Holger Hartland: nade Hartland mester, hol marad a szeretet? Az utalat destruktiv erzes, amivel csak maganak art, nem lenne jobb inkabb az egyik politikai oldalt szeretni?

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.08. 21:57:43

@bz249: Hogyhogy hol marad a szeretet? Nagyon szeretem például a sült kolbászt savanyú káposztával és hideg sörrel. Ki mondta, hogy csak politika van?

bz249 2013.06.09. 13:17:49

@Holger Hartland: pfff a sor, a kolbasz, a savanyu kaposzta meg az osztrak/bajor eletszinvonal az kellene. Bezzek az osztrak/bajor egypartrendszer es korrupcio/urambatyamvilag az nem. Szepen vagyunk na. ;)

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.06.09. 14:08:52

@bz249: Az is-is még csak-csak, de hogy csak a második fele, az első nélkül?